Nova verzija sajta
Na Poljani dovoljno snijega za skijanje
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.10.2009, 16:26
Pročitano 205 puta
Klikni za više fotografijaPoljana
Prvi obilniji snijeg koji je napadao u Skijaškom centru na Poljani iznad Fojnice, obradovao je ljubitelje zimskih radosti, skijanja i sankanja. Do Ski centra na Poljani iznad Fojnice se stiže asfaltnom trakom preko Bakovića a onda veoma dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. U srijedu smo posjetili ovo izletište iznad Fojnice koje se nalazi na 1600 metara nadmorske visine. Dan sunčan, u Fojnici nema snijega, šuma se još podobro zeleni i nakon što makadamskim putem iza sebe ostavite naselje Bakovići pojavljuje se stidljivo snijeg, penjući se više prema Poljani raste i visina snijega. Na Poljani prava zimska idila, visina snijega oko pola metra, oko dvije stotine vikendica kao gljive poredane i vire iz snježnog pokrivača. Dan vedar i sunčan, vidik se proteže do Bjelašnice, Igmana, Trebevića, Bitovnje, Zec planine i drugih hercegovačkih planina.

Ispred jedne vikendice direktor ugostiteljskog sektora RR Centra "Reumal" Fojnica Rasim Sijarić priprema specijalitete sa roštilja. Unutra direktor Turističke agencije "Fojnicaturs" Fehim Zečević zadužen za dekoraciju i serviranje mezetluka i pića. Sa njima je i student Nermin apsolvent Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu. Izašli su kako kažu da iskoriste ovo lijepo vrijeme za boravak u prirodi, da se malo skijaju na skijama i snoubordu, direktor Zečević da se upozna sa smještajnim kapacitetima Ski centra i visinom snijega i stanjem na putu iz prve ruke kako bi tu informaciju mogao ponuditi gostima. Nakon što se prezalogajilo i zalilo čajem, sokom i rakijom od brusnice direktor Sijarić se uhvatio skija da isproba skijaške vještine i kondiciju i da kako kaže otvori ski sezonu na Poljani. Student Nermin vješto vozi snoubord niz novi ovosezonski snijeg.

Nakon uživanja u toploj vikendici pored kamina i u kušanju hrane i pića, uživanja na snijegu spuštamo se u RC "Brusnicu", motel sa 13 luksuzno opremljenih apartmana. Nekoliko gostiju susrećemo ispred "Brusnice", uživaju u hodanju po snijegu i grudvanju. Saznajemo da su to nekoliko porodica gostiju iz Goražda, Skoplja, Švicarske, Francuske, Njemačke, Rusije i Fojnice. Svi punih usta hvale ovaj Ski centar i tu su kako rekoše saznali jedni od drugih za ovaj prirodni dragulj. Tako blizu Fojnice a tako lijepi tereni i nepregledni vidik. U motelu "Brusnica" uz veliki kamin su odmarali uz kako kažu specijalitete prirodne zdrave hrane od i sa dodatkom borovnice ili brusnice. Doći će ponovo kada bude ski sezona u jeku i dovest će još gostiju da uživaju u ovoj ljepoti rijetko viđenoj negdje drugdje gdje za pola sata vožnje od termalne vode i kupanja u njoj, uskačete u skije i uživate u ljepotama visova Matorca, te opet ponovo tako reći iz skija uskačete u bazen termalne vode u "Reumalu". Polako se pripremamo za povratak a snijeg opet počinje da pada kao iz rukavice. Gosti odoše da još uživaju na snijegu. Kako smo saznali od direktora RC "Brusnice" na Poljani Jure Iviša ukoliko narednog vikenda bude ovakvo stanje sa snijegom pustiti će jedan ski lift u dužini od 900 metara u pogon za sve one koji su se zaželjeli skijanja, sankanja i sniježnih radosti.

pretraga novosti :: arhiva novosti