Novosti iz Fojnice

Dan Općine Fojnica obilježen bogatim programom

Dan Općine Fojnica obilježen bogatim programom

18. mart je datum koji se obilježava kao Dan općine Fojnica jer se na ovaj datum 1365. godine, prema sačuvanoj povijesnoj građi, Fojnica prvi put spominje u pisanim dokumentima.

Program obilježavanja Dana Općine Fojnica ove je godine započeo 11.marta, malonogometnim turnirom koji je organizovao Aspekt MNL Fojnica. Nagrade najboljim ekipama i pojedincima uručio je načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura. Poredak: FK."FOJNICA" Fojnica, NK. "BRNJACI" Kiseljak, ŠF " STARS" Liješeva –Visoko, KMN "VOGOŠĆA " Vogošća.

Fojnička publika je imala priliku uživati u poeziji koju je divnim glasom interpretirala Jasna, a uz pratnju na gitari profesora Enesa Ibričevića. Tokom večeri poeziju su recitovali i korisnici Zavoda Bakovići.

Tokom prošle sedmice Crveni križ Fojnica je organizovao akciju darivanja krvi, na koju se odazvalo 55 naših sugrađana, od kojih je njih 39 uspješno darovalo krv.

Franjevački samostan u Fojnici je, u sklopu Dana Općine Fojnica u četvrtak, petak i subotu upriličio"Dane otvorenih vrata", kada su svi zainteresirani imali priliku posjetiti Muzej Franjevačkog samostana.

Fojnički mališani imali su priliku uživati u zabavi, koju je za njih pripremila Općina Fojnica, u saradnji sa Tropik timom. Prije zabave, pogledali su predstavu Labuđe jezero, koju su pod mentorstvom učiteljice Dević Azre izveli učenici 5a razreda OŠ”Muhsin Rizvić”.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Općine bila je svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnica kojoj su, osim vijećnika i uposlenika Općine prisustvovali predstavnici duhovnog, političkog i javnog života iz Fojnice, ali cijele BiH.

Pozdravne riječi i riječi dobrodošlice na sjednici je uputila Vanja Oroz Jukić, predsjedavajuća OV Fojnica. Nakon toga pročitane su čestitke pristigle na adresu Općine a u povodu obilježavanja 18.marta.
Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura se obratio prisutnima te čestitao Dan općine svim vijećnicima, uposlenicima a posebno građanima općine Fojnica .

Svečanu sjednicu OV Fojnica svojim nastupima su obogatili mališani iz JU za odgoj i obrazovanje, te učenici osnovnih škola, "Ivan Goran Kovačić" i "Muhsin Rizvić". Recitujući stihove o svom gradu najmlađi Fojničani su izmamili gromoglasne aplauze prisutnih.

Na kraju Svečane sjednice, gosti su imali priliku pogledati radove korisnika zavoda Drin i Bakovići. Na taj način Općina je iskazala podršku radu korisnika koji u izložene rukotvorine ulože mnogo ljubavi i truda.

U večernjim satima u školskoj Sali održan je borat kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali KUD 1001 noć, KPD Matija Gubec, VA SRMA, Zavod Drin, te mališani iz Vrtića kao I učenici fojničkih osnovnih škola.

Tokom vikenda održan je 12.Internacionalni košarkaški turnir u organizaciji KK STAR Fojnica, na kojem su učestvovali ŽKK Raguša Dubrovnik, ŽKK Konjic, ŽKK Primorje Herceg Novi, KK STAR Fojnica, ŽKK Jumper Zenica i ŽKK ART basket Beograd. Pobjednik je ŽKK Raguša Dubrovnik.

Također, u nedjelju je održano veliko finale Biznis kupa, koji tradicionalno organiuje udruženje SPORTIK. Pobjednik ovog turnira je Policijska stanica Fojnica.

Sljedeće sedmice, u sklopu Dana općine Fojnica bit će održan I turnir u stolnom tenisu, i time će zvanično završiti manifestacija “Dani općine Fojnica”.

Novosti

Učenici OŠ 'Muhsin Rizvić' u Srebrenici

Osnovna škola 'Muhsin Rizvić' već tradicionalno svake godine za učenike 8 razreda organizuje posjetu Srebrenici. Tako je i ove godine 85 učenika u pratnji svojih razrednika, direktora Zije Bukvića i n...

Općina Fojnica dobila prvi kontejner za e-otpad

Na području općine Fojnicanedavno je postavljen prvi kontejneri za elektronički otpad u saradnji ZEOS eko-sistem d.o.o. koji jw prvi operater sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom o...

Sjednica Općinskog vijeća Fojnica

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Fojnica vijećnici su raspravljali o sedam tačaka dnevnog reda. Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice OV, te postavljanja vijećničkih pitanja, na sjedn...

Sutra redovna sjednica Općinskog vijeća Fojnica

Sjednica Općinskog vijeća Fojnica bit će održana u četvrtak 27.04.2023.godine u 9 sati. Dnevni red pročitajteu prilogu. ...

Predstavnici Općine Fojnica na konferenciji “Jačanje kapaciteta globalne platforme za smanjenje rizi…

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas se održava konferencija "Jačanje kapaciteta globalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa u lokalnim zajednicama Bosne i Hercegovine." Orga...

Priredba povodom 14.aprila-Dana OŠ 'Muhsin Rizvić'

Danas je u prepunoj sali OŠ 'Muhsin Rizvić' održana priredba povodom Dana škole-14.aprila. Na početku programa je intonirana himna Bosne i Hercegovine, te je pročitana čestitka načelnika Sabahudina K...

Načelnik Klisura: Ramazan je mjesec milosti, oprosta i ibadeta

Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura, povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana, upućuje čestitku svim vjernicima: ''Svim muslimanima želim da s posebnom radošću dočekaju mubarek mjesec rama...

Realiziran projekat SMŠ"Zijah Dizdarević" GREEN LIFE = BETTER LIFE - Mali čuvari planete Z…

U akciji su učestvovali svi učenici i profesori naše škole. U dvorištu JU "Dječiji vrtić" Fojnica posađena su tri stabla kajsije kao ekološki simbol za zelenu planetu. Akciji su prisustvovali i članov...

Svečana sjednica povodom 18.marta – Dana Općine Fojnica (FOTO)

Svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnica, upriličena povodom obilježavanja 18. marta/ožujka – Dana općine Fojnica, održana je danas u sali hotela Reumal. 18. mart je datum koji se obilježava kao Dan ...

Javni poziv za raspodjelu sredstava namjenjenih za sport u 2023. godini

Raspisuje se javni poziv za finansiranje ostvarivanja javnog interesa u oblasti sporta napodručju općine Fojnica, a u skladu sa Pravilnikom o raspodjeli finansijskih sredstavanamijenjenih za sport u 2...

Log in