Novosti iz Općine

U Kiseljaku predstavljen zbornik radova o bogatoj kulturnoj baštini Lepeničke doline

U Kiseljaku predstavljen zbornik radova o bogatoj kulturnoj baštini Lepeničke doline
Zbornik radova ''Lepenička dolina'', koji je nastao u okviru manifestacije ''Dani Evropskog naslijeđa 2018'', predstavljen je jučer u Kiseljaku, a istaknuto je da je značajan doprinos u promociji kulturne baštine Kiseljaka, Kreševa i Fojnice.

Federalno ministarstvo kulture i sporta organizovalo je manifestaciju, a resorna ministrica Zora Dujmović izrazila je zadovoljstvo rezultatima, zbornikom radova o Lepeničkoj dolini. Na predstavljanju je naglasila da je značajan doprinos na upoznavanju javnosti s bogatstvom, raznolikošću i značajem bh. baštine.

- Zbornik će proširiti glas o izuzetno bogatoj kulturnoj baštini ove doline – rekla je Dujmović.

Ministrica je poručila da se u kulturu mora više ulagati, budući da je temeljni i strateški element društva.

Također, istaknula je da je neophodna veća društvena pozornost na kvalitetu i održivost kulture jer će, kako je navela, zajednica u svakom pogledu biti prosperitetnija.

Načelnici triju općina ponosni su da su mogli biti domaćini velikoj manifestaciji kakva je ''Dani Evropskog naslijeđa'' koja se od 1991. godine održava u zemljama Evrope, a koju je utemeljilo Vijeće Evrope.

Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura je naglasio da je dobro što od sada imamo ovaj Zbornik jer samo ono što je zapisano ostaje.
-Drago mi je da je Fojnica zajedno sa Kiseljakom i Kreševom bila dio ove priče jer zaista mi u Fojnici se imamo s čim pohvaliti kada je u pitanju kulturna baština i to zaista zaslužuje pažnju i naš rad na promociji tog bogatstva.

Federalno ministarstvo manifestaciju ''Dani Evropskog naslijeđa'' organizuje od 1997. godine s ciljem promocije bh. kulturno-historijske vrijednosti, kao i promocije kulturne raznolikosti, interkulturalnog dijaloga i društvene povezanosti.

Log in