Novosti iz Općine

Načelnik Sabahudin Klisura prisustvovao sastanku u Vladi SBK

Načelnik Sabahudin Klisura prisustvovao sastanku u Vladi SBK

U zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona jučer je održan sastanak na kojem su prisustvovali premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo te predsjednici Kriznog štaba Ministarstva privrede ministar Nisvet Hrnjić i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne politike ministar Anto Matić, saopćeno je iz Vlade SBK.

Sastanku su prisustvovali i direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona Sead Karakaš i direktor Kantonalne uprave za civilnu zaštitu Nikica Stipinović, ako i općinski načelnici općina s područja Srednjobosanskog kantona.

Na sastanku se razgovaralo o „Provođenju mjera i naredbi u vezi borbe protiv koronavirusa (COVID-19)“.

Premijer SBK je upoznao sve načelnike da Vlada Srednjobosanskog kantona zasjeda svaki dan, i razmatra sve aktivnosti poduzete od proglašenja stanja nesreće i da se razmatraju svi Izvještaji, provedba i implementacija mjera i naredbi sa višeg nivoa i sa kantonalnog nivoa i izdaju se dodatne mjere za sve organe i općinske štabove CZ.

Načelnici općina su obavješteni da je Vlada SBK sav svoj rad prilagodila novonastaloj situaciji, kako je zahtjevala pojava koronavirusa. Sve naredbe koje stižu sa višeg nivoa provode se besprijekorno i kantonalne naredbe su harmonizirane.

Sa aspekta pomoći zdravstvu, Vlada SBK u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, sugerisala zdravstvenoj struci da se izvrši prestruktuiranje kapaciteta bolnica, a sve u cilju da se sačuvaju zdravstvene ustanove i osoblje pod svaku cijenu, to je prioritet. Prestruktuiranje je izvršeno u skladu sa preporukama, i krenulo se u nabavku dodatne zdravstvene opreme i lijekova, kako bi se pomoglo svim zdravstvenim ustanovama na Srednjobosanskom kantonu.

Vlada SBK, Zavod za javno zdravstvo i zdravstvene institucije su krenuli u jačanje kapaciteta i stvaranje uslova da uz propisane mjere i na adekvatan način zbrinu potencijalno oboljele od korona virusa. Vlada SBK, Zavod za zdravstveno osiguranja SBK i UNDP (sa dijelom sredstava) su u prvom momentu na raspolaganje stavili 2.000.000,00 KM. Sredstva su namijenjena za nabavku zdravstvene opreme, zaštitne opreme i lijekova.

Na sastanku su doneseni i slijedeći zaključci:
– Da sve općine uspostave općinske štabove (staviti u funkciju dežurstva, ljudstvo, itd.)
– Da se izvrši usklađivanje radnog vremena za sve djelatnosti kojima je dozvoljen rad (jedinstveno za cijeli kanton), u skladu sa Naredbom FŠCZ.
– Da sve općine izvrše higijenske mjere čišćenja ulica i insitucija grada, u organizaciji sa JKP-ima, Veterinaskim stanicama i HES službama, vatrogasnih jedinica, itd.
– Da sve općine svoja izdvajanja za humanitarne organizacije uvećaju.
– Da sve općine posebno izvrše kontrolu ugovora sa dobavljačima hrane (ishrana namijenjena za alternativni smještaj)
– Da sve općine izvrše finalne pripreme izolatorija, zbog lakšeg rada zdravstvenog osoblja.
– Da sve općine upite oko nabavke zdravstvene opreme upute ka Ministarstvo zdrvstva i socijalne politike, zbog centralizovane nabavke.

Novosti

Zasjedao Krizni štab općine Fojnica

Danas je zasjedao Krizni štab općine Fojnica. Informacije i zaključke pročitajte u prilogu

Zasjedao Krizni štab općine Fojnica

Danas je u Općini Fojnica zasjedao Krizni štab Općine Fojnica. Informacije i zaključke pročitajte u Prilogu

Načelnik Klisura: Ramazan je mjesec milosti, oprosta i ibadeta

Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura, povodom mubarek mjeseca ramazana, upućuje čestitku svim vjernicima: ''Svim muslimanima želim da s posebnom radošću i zadovoljstvom provedu mubarek mjesec ra...

Agencija za statistiku BiH: Počinje istraživanje o potrošnji domaćinstava

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, provodi petu po redu Anketu o potrošnji domaćinstava u BiH. "Anketu će, tokom godine, provoditi akreditova...

Odgođen upis djece u I.razred

Obavijet za roditelje/staratelje djece općine Fojnica, koji imaju djecu za upis u 1. razred osnovne škole, za školsku 2021/2022. godinu. "Obavještavamo roditelje/staratelje koji imaju djecu za upis ...

Imenovan v.d.direktora JU Dom zdravlja Fojnica

Na vandrednoj sjedinci Upravnog odbora JU Dom zdravlja Fojnica koja je održana danas u Fojnici, za vršioca dužnosti funkcije direktora je jednoglasno izabran i imenovan dr. Jusuf Zuka. Inače, Zuka je...

Najiskrenije saučešće povodom smrti direktorice Doma zdravlja Zijade Salihagić

Svoje najiskrenije saučešće porodici i kolegama u Domu zdravlja Fojnica, povodom smrti Zijade Salihagić, uputio je načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura „Naš grad je danas ostao bez drage, vol...

Javna rasprava "Položaj općina u kontekstu Izmjena i dopuna Prostornog plana KSB/SBK 2005 - 202…

Tematska tribina "Položaj općina u kontekstu Izmjena i dopuna Prostornog plana KSB/SBK 2005 - 2025" za općinu Fojnica će se održati 23.3.2021. godine u 14.00 sati u prostorijama općine Fojnica. Ranij...

Log in

X

© Fojnica online

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.