Novosti iz Fojnice

U finalu Vareš bolji od domaćina Fojnice, Almir Zečević najbolji igrač

U finalu Vareš bolji od domaćina Fojnice, Almir Zečević najbolji igrač

Proteklog vikenda Fojnica je bila domaćin a FK Fojnica organizator 23. Memorijalnog turnira „Kenan Memija“, koji se igra u spomen na nekadašnjeg igrača i kapitena FK Fojnica, borca Armije BiH, dobitnika „Zlatnog ljiljana“, koji je poginuo novembra 1993. godine.

Prvog dana turnira, nakon okupljanja ekipa, delegacije klubova učesnika posjetile su šehidsko mezarje u Fojnici i proučili Fatihu za rahmetli Kenana Memiju i sve druge pripadnike Armije BiH, koji su svoje živote položili za odbranu Bosne i Hercegovine.

U prvoj polufinalnoj utakmici sastale su se ekipe NK Travnik i NK Vareš. Travničani su imali inicijativu tokom cijele utakmice, ali su se igrači Vareša znalački branili i povremenim kontrama pokušali iznenaditi igrače iz Travnika. Na kraju je utakmica završena bez pogodaka, a u penal-lutriji više sreće i spretnosti pokazali su igrači iz Vareša, koji su ukupnim rezultatom 6:5 obezbjedili plasman u finale.

Druga polufinalna utakmica donijela je dvoboj starih sportskih rivala, FK Fojnica protiv FK Rudar iz Han Bile. Bila je to prava prvenstvena utakmica, puna žara, borbe za svaku loptu, sa puno trčanja. Poveo je Rudar zgoditkom Torlaka, izjednačio je Tiro za Fojnicu. Tako je završen regularni dio utakmice, a nakon jedanaesteraca slavili su Fojničani ukupnim rezultatom 6:4 i obezbjedili plasman u finale.

Utakmica za 3. mjesto donijela je komšijski – kantonalni derbi između Travnika i Rudara iz Han Bile. I ova utakmica je završena neriješenim rezultatom 1:1, strijelci su bili Baltić za Travnik i Torlak za Rudar. Nakon izvođenja jedanaesteraca, slavio je Travnik ukupnim rezultatom 8:7 i osvojio pehar za treće mjesto.

FINALE: FOJNICA – VAREŠ 1:2 (1:0)

Stadion „Džemal Numanagić“. Gledalaca oko 400. Sudije: Softić Bakir, Pašić Ajdin, Jemendžić Enis (svi iz Fojnice). Strijelci: 1:0 Fejzić (30) 1:1 Hrvat (60) 1:2 N. Hercegovac (71). Žuti karton: Merušić (Fojnica).

U finalu je viđena dobra igra oba kluba. Prvo poluvrijeme su dominirali igrači Fojnice, stvarali i promašivali šanse, a jedini zgoditak postigao je Fejzić. Drugo poluvrijeme donijelo je sasvim drugu sliku na terenu. Fizički spremniji i borbeniji igrači Vareša nametnuli su snažan tempo, koji već umorni igrači Fojnice nisu mogli pratiti. To je rezultiralo sa dva pogotka u mreži domaćeg golmana, a strijelci za pobjedu su bili Hrvat i N. Hercegovac. Tako je NK Vareš u svom prvom nastupu na ovom memorijalnom turniru došao do pobjede, koju su proslavili sa velikom radošću i oduševljenjem.

Najbolji golman turnira je Adnan Vručak (Vareš), najbolji strijelac Eldar Torlak (Rudar), a najbolji igrač je Almir Zečević (Fojnica). Pokrovitelj turnira je bila Općina Fojnica, a generalni sponzor JP BH Pošta Sarajevo.

Nevres Jemendžić

Log in