Novosti iz Fojnice

Slapovi Kozice / Uređenje prirodnog fojničkog dragulja (FOTO)

Slapovi Kozice / Uređenje prirodnog fojničkog dragulja (FOTO)

Jedna od brojnih prirodnih znamenitosti Fojnice, opisana i kao dragulj fojničkih rijeka, slapovi Kozice, udaljeni su oko desetak kilometara od grada.

Do njih se dolazi asfaltnim putem preko izletišta Malkoč do izletišta Vladića vrh, odakle se preko sela Dragačići nastavlja makadamskim putem.

U šumskom okruženju, padajući niz strme litice stijena, na planinskoj rječici Kozica kristalno čiste i hladne vode formiralo se nekoliko manjih i dva veća vodopada, čija se visina kreće od 5 do 20 metara.

Kao takvi, svojom ljepotom i bajkovitim prizorima privlače pažnju istinskim ljubiteljima prirode.

Međutim, zbog svoje nepristupačnosti, slapovi Kozice su slabije poznata turistička destinacija, iako su idealno mjesto na kojem ćete doživjeti prirodu u njenom punom obliku.

S tim u vezi, načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura je pokrenuo aktivnosti na uređenju ovog lokaliteta, a sve s ciljem da brojni turisti, ali i Fojničani mogu uživati u ovom prirodnom bogatstvu.

Tako se proteklih dana na lokalitetu Slapova radilo na uređenju pristupnog puta od sela Dragačići, napravljela je kapija na ulazu, te dovedena voda za piće.

Osim toga, napravljene su adrenalin staze do slapa I i slapa II, kao i pristupne staze do slapova, napravljeni su mostovi za prelaze, rekonstruisan je postojeći hladnjak, urađena zaštitna ograda na mjestima gdje je neophodna, a kompletan lokalitet je očišćen od smeća, te su postavljene kante za otpatke i brojni putokazi.

Sve navedeno urađeno je zahvaljujući Općini Fojnica, ali i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK i ministru Salkanu Merdžaniću, koji su osigurali potrebna finansijska sredstva.

-Prirodni potencijali jesu nemjerljivo blago koje imamo, ali koje moramo znati čuvati i konstantno uvećavati njegovu vrijednost.

S toga, nadležni iz Općine Fojnica će i u narednom periodu nastojati konstantno raditi na očuvanju prirodnog blaga, te će, između ostalog, urediti i prilagoditi turistima brojna fojnička izletišta.

Novosti

Zasjedao Krizni štab općine Fojnica

Danas je zasjedao Krizni štab općine Fojnica. Informacije i zaključke pročitajte u prilogu

Zasjedao Krizni štab općine Fojnica

Danas je u Općini Fojnica zasjedao Krizni štab Općine Fojnica. Informacije i zaključke pročitajte u Prilogu

Načelnik Klisura: Ramazan je mjesec milosti, oprosta i ibadeta

Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura, povodom mubarek mjeseca ramazana, upućuje čestitku svim vjernicima: ''Svim muslimanima želim da s posebnom radošću i zadovoljstvom provedu mubarek mjesec ra...

Agencija za statistiku BiH: Počinje istraživanje o potrošnji domaćinstava

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, provodi petu po redu Anketu o potrošnji domaćinstava u BiH. "Anketu će, tokom godine, provoditi akreditova...

Odgođen upis djece u I.razred

Obavijet za roditelje/staratelje djece općine Fojnica, koji imaju djecu za upis u 1. razred osnovne škole, za školsku 2021/2022. godinu. "Obavještavamo roditelje/staratelje koji imaju djecu za upis ...

Imenovan v.d.direktora JU Dom zdravlja Fojnica

Na vandrednoj sjedinci Upravnog odbora JU Dom zdravlja Fojnica koja je održana danas u Fojnici, za vršioca dužnosti funkcije direktora je jednoglasno izabran i imenovan dr. Jusuf Zuka. Inače, Zuka je...

Najiskrenije saučešće povodom smrti direktorice Doma zdravlja Zijade Salihagić

Svoje najiskrenije saučešće porodici i kolegama u Domu zdravlja Fojnica, povodom smrti Zijade Salihagić, uputio je načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura „Naš grad je danas ostao bez drage, vol...

Javna rasprava "Položaj općina u kontekstu Izmjena i dopuna Prostornog plana KSB/SBK 2005 - 202…

Tematska tribina "Položaj općina u kontekstu Izmjena i dopuna Prostornog plana KSB/SBK 2005 - 2025" za općinu Fojnica će se održati 23.3.2021. godine u 14.00 sati u prostorijama općine Fojnica. Ranij...

Log in

X

© Fojnica online

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.