Novosti iz Fojnice

Postavljen temelj za izgradnju vakufsko-administrativnog centra u Fojnici

Postavljen temelj za izgradnju vakufsko-administrativnog centra u Fojnici

U Fojnici je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju vakufsko-administrativnog centra „Medresa“.

Današnju svečanost organizovala je Vakufska direkcija IZ u BiH u saradnji sa Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom IZ Fojnica a u okviru manifestacije „Dani vakufa u BIH 2018“.

Intencija Vakufske direkcije IZ u BiH je osnažiti ekonomiju Bosne i Hercegovine, a otvaranje i izgradnja infrastrukturnih objekata doprinijet će ekonomskom razvoju lokalnih zajednica u BiH, poručeno je na današnjem skupu.

Riječi dobrodošlice su gostima, u ime Medžlisa IZ Fojnica uputili glavni imam i predsjednik Medžlisa.

Glavni imam MIZ Fojnica Edin ef.Rojo- 'Medžlis IZ Fojnica je sretan što danas možemo podijeliti s vama ove trenutke, mi danas produžavamo vijek vakufu. Izgradnjom ovog centra ćemo imati mogućnost da kroz razne kulturne, edukativne ali i vjerske sadržaje odgajamo naše najmlađe.'

'Cilj nam je da vakuf Šaban Ahmed efendije oplemenimo novim sadržajima i da mu produžimo vijek trajanja, ako Bog da, do Sudnjeg dana', istakao je u svom obraćanju predsjednik Medžlisa Ramiz Meša.

Vakufsko-administrativni centar će se graditi na četiri etaže, a sadržavati će obdanište, garažu sa 20 parking mjesta, sjedište Medžlisa i šest apartmana. Zgrada će biti povezana liftom a na krovu će biti velika površina koja se također može iskoristiti za neku namjenu. Popunjavanjem sadržaja u ovom centru će biti uposleno deset do petnaest radnika.

Inače, projekt se radi u saradnji sa Vakufskom direkcijom BiH i Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske.

'Sredstva za izgradnju ovog objekta obezbijedilo je Muftijstvo Turske, projekat će koštati preko 3 miliona KM' –naglasio je, između ostalog, u svom obraćanju zamjenik direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske Rifet Turker.

Očekuje se da će izgradnja tržnog centra biti završena u roku od dvije godine.

Današnjoj ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovao je veliki broj Fojničana ali i gostiju iz političkog i vjerskog života. Među gostima je bila i potpredsjednica FBIH Melika Mahmutbegović, u ime Vlade SBK ministar Salkan Merdžanić,načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura i mnogi drugi.

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH 'Sretna sam što s vama mogu podijeliti radost ovom prilikom i što će u Fojnici biti izgrađen jedan ovakav objekat koji ima veliki značaj ne samo za Fojnici i za Srednjobosanski kanton nego i za cijelu državu.

Salkan Merdžanić, ministar u Vladi SBK 'Ovo je rezultat dobro vođene politike u predhodnom periodu i dobre saradnje sa vjerskim zajednicama i narodima koji žive na ovom području.'

'Drago mi je kao načelniku i kao čovjeku da je došlo do realizacije ovog projekta, Općina Fojnica je do sada bila na raspolaganju i činit ćemo to i dalje jer smatramo da će otvaranje ovog objekta doprinijeti još ljepšoj slici našeg grada'-poručio je prilikom obraćanja Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica.

U okviru manifestacije "Dani vakufa 2018" bit će otvoreno ili započeto još novih infrastrukturnih projekata - vakufskih objekata, upriličene promocije knjiga, regionalna konferencija, izložba vakufnama, okrugli stolovi i tribine, te drugi sadržaji u Sarajevu, Sanskom Mostu, Fojnici, Trebinju, Vitezu i Visokom, a svi ti sadržaji bi trebali doprinijeti podizanju svijesti kod ljudi o važnosti institucije vakufa i trajnog dobra.

Log in