Novosti iz Fojnice

Otvorena kuća za samostalno stanovanje uz podršku Zavoda Bakovići Fojnica

Otvorena kuća za samostalno stanovanje uz podršku Zavoda Bakovići Fojnica

U naselju Bakovići u Fojnici, danas je direktor Zavoda za mentalno invalidne osobe 'Bakovići' Fojnica Branko Stanić, svečano otvorio desetu kuću za samostalno stanovanje uz podršku u lokalnoj zajednici.

Ceremoniji otvorenja prisustvovali su, osim domaćina, korisnika i uposlenika Zavoda, i predstavnici Općine Fojnica, predstavnici centara za socijalni rad, nevladinih udruženja te predstavnici Zavoda "Drin", kao i brojni prijatelji Zavoda.

Cilj projekta stanovanja uz podršku je proces deinstitucionalizacije dijela sadašnjih korisnika čiju implementaciju je Zavod 'Bakovići' započeo 2005.godine otvaranjem Centra Budućnost koji se nalazi u dvorištu ustanove.

„Do sada imamo pedeset osoba koji žive u lokalnoj zajednici i to na pet različitih lokacija. U ovoj kući koju danas otvaramo živjet će devet korisnika“ naglasio je, između ostalog, u svom obraćanju direktor Zavoda Bakovići Branko Stanić.

Svečanu vrpcu na objektu presjekli su načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura, predsjedavajuća OV Vanja Oroz Jukić i predstavnik korisnika Zavoda Bakovići a direktor Branko Stanić je korisnicima uručio ključeve od njihovog novog doma.

Nakon toga je za goste upriličen obilazak kuće gdje su ih, s oduševljem, dočekali veseli domaćini.

U kućama se i dalje nastavlja rad na razvoju svih vještina potrebnih za adekvatno uključivanje u lokalnu zajednicu.

Log in