Novosti iz Fojnice

Fojnički osnovci na Dječijem festivalu u Zenici

Fojnički osnovci na Dječijem festivalu u Zenici

Na Dječijem festivalu, čiji je po šesti put organizator Institut "Yunus Emre", prisutno je bilo više od 6.000 učenika iz cijele Bosne i Hecegovine. Riječ je o učenicima koji u okviru projekta „Moj izbor je turski“ uče turski jezik u osnovnim školama u sedam kantona u BiH.

Hiljade učenika je danas uživalo u druženju i zabavi koji su pripremili organizatori te u prigodnim poklonima i iznenađenjima. Mašući zastavama Bosne i Hercegovine i Turske pozdravili su veliki broj gostiju, između ostalih savjetnika u ministarstvu kulture i turizma Turske Omer Arisoy, ambasadora Turske u BiH Haldun Koc te predsjednik Instituta "Yunus Emre" Seref Ates kao i brojne druge zvanice.

Festivalu su prisustvovali i učenici iz osnovne škole „Muhsin Rizvić“ te polaznici turskog jezika u Institutu„Yunus Emre“ iz Fojnice. Učenicima i nastavnicima se pridružio i načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura.

U bogatom kulturno-zabavnom sadržaju je nastupio popularni bh. umjetnik Mirza Selimović te djevojčica Isabella Damla Guvenilir, glavna glumica u seriji "Elif", koja je bila na festivalu i prošle godine.

Inače, ovaj festival se održava u čast Dana djeteta 23.aprila i organizatori su poručili kako će nastojati da svake godine okupljaju djecu da bi zajedno proslavili svoj dan, jer kako je poručeno danas, sretni su da se ovaj praznik proslavlja i u BiH osim u Republici Turskoj.

Log in