Početna stranica
..:: Nedjelja, 17.12.2017 ::..
DobrodošliNačelnik općine Kabinet načelnikaSlužba za privredu i finansijeSlužba za urbanizam i katastarGeoportal (katastar.ba)Služba za opću upravuJavne nabavke OpćenitoVijećnici Sjednice VijećaEvidencija prisustvaSlužbene novineProgram rada VijećaEtički kodeksBudžetPretraga arhive Mjesne zajednice Općina Fojnica Vijećnici Mjesne zajednice

 

Savez općina i gradova Federacije BiH

 

Governance Accountability Project (GAP)

 

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica

 

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići - Fojnica

 

Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici

 

Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Dobrodošli
       na stranice općinske uprave Fojnica

P oštovani posjetioci,

 

Klikni za više fotografijaUposlenici Općine

u cilju poboljšanja pružanja usluga građanima trudimo se izraditi ovu stranicu što kvalitetnije kako bi vi još brže došli do tražene informacije i kako bi vam se olakšao pristup uslugama koje općina Fojnica pruža.

Na ovim stranicama možete naći općenite informacije, nadležnosti, kontakte i izvještaje općinske uprave Fojnica. Realizacija ovog projekta je zahtjevna i vremenski i ljudskim resursima, stoga vas molimo za razumijevanje ukoliko neke informacije nisu još postavljene ili neki servis nije u funkciji.

Ukoliko imate neke prijedloge ili molbe molimo vas da se obratite na e-mail opcina@fojnica.ba.


S poštovanjem,
Dženita Žolja-Topalović, dipl. ing. inf.
Prvi sastanak Komisije za planiranje razvoja lokalne zajednice (CDPC)
Nevres Jemendžić - Četvrtak, 02.06.2005, 18:00
Prvi sastanak Komisije za planiranje razvoja lokalne zajednice (CDPC), 02.06.2005

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Nevres Jemendžić, 02.06.2005)
Linkovi:
Vezane vijesti (GAP - Projekat upravne odgovornosti)
Vanredna sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 30.05.2005, 16:01
Vanredna sjednica Općinskog vijeća Fojnica, 27.05.200527.05. - Previše je utrošeno vremena da bi se zakazala ili bolje reći iznudilo zakazivanje sjednice Općinskog vijeća; previše je izrečeno argumenata na istoj da bi se neko ubijedio o neophodnosti donošenja pojedinih odluka; sve ovo previše miriše na opstrukciju da bi se čovjek ponadao da je u pitanju trenutni politički nesporazum.

Ima li više smisla održavati redovne i vanredne sjednice Općinskog vijeća i donositi odluke koje nemaju svoju upotrebnu vrijednost. Njihov potpisnik, u liku moćnog predsjedavajućeg, već je duže vrijeme u koliziji sa samim sobom; za njih glasa ali ih odbija svojim potpisom verificirati. Na djelu je tipična zloupotreba prava i izbjegavanje obaveza proizašlih iz, funkcijom, stečenog prava.

Linkovi:
Fotografije sa Vanredne Općinskog vijeća Fojnica
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Općina Fojnica

Sastanak predsjednika klubova vijećnika i predsjednika političkih stranaka
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 30.05.2005, 15:52
Općina Fojnica26.05. - Na prekjučerašnjem zajedničkom sastanku predsjednika klubova vijećnika i predsjednika političkih stranaka postignut je dogovor o privremenoj deblokadi rada Općinskog vijeća Fojnica. Za petak 27.05. zakazana je vanredna sjednica Općinskog vijeća sa samo dvije tačke dnevnog reda:
  1. Prijedlog članova Komisije za praćenje GAP projekata
  2. Prijedlog odluke o korištenju javnih površina
Postoji mogućnost, ako se neki općinski vijećnici u međuvremenu odobrovolje pa da se na samoj sjednici kandiduje i treća tačka:
  1. Prenos prava korištenja i raspolaganja nad objektom hotel «Jezero» sa Centra za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica» na Općinu Fojnica.
Ako bi se nastavilo sa ovakvom dinamikom zakazivanja sjednica, zavisno od vremenskih prilika i raspoloženja sazivača, može se desiti, što je paradoks, da do kraja godine bude održano više vanrednih, nego redovnih zasijedanja Općinskog vijeća.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Blokada zakonodavnog tijela Općine
Nasir Selimović - Srijeda, 25.05.2005, 09:11
Općina Fojnica

Čudne se stvari posljednjih mjeseci dešavaju
u i oko Općinskog vijeća Fojnica:


  • vijećnici su već duže vrijeme na čekanju
  • veoma važne odluke jednoglasno donesene na martovskom zasjedanju (Budžet, Odluka o građevinskom zemljištu, Upravni odbori Doma zdravlja i Apoteke) čekaju potpis predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Vinka Protuđera
  • jednokratna pomoć Vlade SBK u visini od 25 hiljada KM Općini Fojnica uslovljena spajanjem zdravstvenih institucija, čeka
  • sredstva GAP–a u visini od 90 hiljada američkih dolara čekaju formiranje komisije, da bi postala operativna
  • Odluka o korištenju javnih površina, koju treba donijeti po hitnom postupku, čeka.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Javna rasprava o Nacrtu zakona o principima lokalne samouprave
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 23.05.2005, 11:58
Fojnica, 23.05.200519.05. - Javna rasprava, donedavno neuobičajen pristup konsultovanja građana općine Fojnica, najozbiljniji je korak u pravcu demokratizacije društvenih odnosa u kojima građanin treba i mora biti aktivnim subjektom i kreatorom svoje budućnosti. Ovo je i poziv građanima da se ubuduće aktivno, ozbiljno i dovoljno odgovorno uključe na ovakve načine javnog okupljanja koje općinski organ organizuje i provodi kad god su u pitanju dokumenta od šireg značaja (Budžet Općine, spomenik prirode Prokoško jezero). Takav jedan dokument je i Nacrt zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, o kome je danas u Reumalu održana javna rasprava uz učešće predstavnika zakonodavnih i izvršnih tijela, nevladinih organizacija, udruženja građana, predstavnika privrednog života Fojnice i građana.
Projekat upravne odgovornosti (GAP) za Bosnu i Hercegovinu
Nasir Selimović - Četvrtak, 28.04.2005, 22:56
Općina FojnicaProjekat upravne odgovornosti (GAP) za Bosnu i Hercegovinu je osmišljen da izgradi kapacitet osnovnog broja općina, kako bi bolje služile svojim građanima u programskim i finansijskim okvirima dobrog i transparentnog upravljanja. To je zajednički pokušaj Američke agencije za internacionalni razvoj (USAID) i Švedske internacionalne agencije za koordinaciju razvoja (SIDA), od 20 miliona dolara udruženih fondova i preko otprilike 37 mjeseci vremenskog perioda realizacije u 4 odvojena dijela. Kao rezultat, u Bosni i Hercegovini će 40 općina (lokalnih uprava) funkcionisati znatno bolje i obezbjeđivati najkvalitetnije usluge građanima, gdje će biti primjetno povećano zadovoljstvo građana i kompanija sa uslugama općinske administracije i institucija. Dio sredstava za direktne općinske intervencije obezbjeđuje općinama sredstva i izvore potrebne da služe građanima općine Fojnica i gradi jaču zajednicu.

Linkovi:
Fotografije sa II sjednice Općinskog vijeća Fojnica (11.02.2005)
II sjednica Općinskog vijeća (11.02.2005)
Zakazana II sjednica Općinskog vijeća (04.02.2005)
Vanredna sjednica Općinskog vijeća
Nasir Selimović - Srijeda, 20.04.2005, 14:50
Općina FojnicaMjesec dana blokiran je žiro – račun Općine Fojnica. Dug u iznosu od 37 hiljada KM nastao u periodu do objedinjavaja općinske administracije, odnosno do 2000–te godine, prema fojničkom preduzeću Vigma, narastao je, po presudi Općinskog suda iz Kiseljaka, sa zateznim kamatama na 82 hiljade KM. Sa teretom ovakvog duga i presuda koje će vjerovatno uslijediti Općina nije u mogućnosti da obavlja poslove iz okvira svoje nadležnosti. Ovo je osnovni razlog sazivanja vanredne sjednice Općinsko vijeća na zahtjev načelnika s ciljem da se vijećnici i građanstvo upoznaju sa stanjem u Općini, te shodno tome i neophodnim restriktivnim mjerama u oblasti budžetskih rashoda koje je potrebno preduzeti odmah kako bi se obezbijedilo kakvo takvo funkcionisanje organa uprave.

Linkovi:
Vanredna sjednica Općinskog vijeća (12.04.2005)
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Vanredna sjednica Općinskog vijeća
Nasir Selimović - Utorak, 12.04.2005, 21:00
Općina FojnicaVanredna sjednica Općinskog vijeća Fojnica će se održati sutra u sali hotela «Reumal» sa početkom u 9:00 sati.

Prijedlog Dnevnog reda

  1. Stanje u općinskom organu uprave nastalo blokadom računa Općine

O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Prezentiran Ekološki plan, «SIN»
Nevres Jemendžić - Srijeda, 06.04.2005, 11:24
Prezentiran Ekološki plan, 30.03.2005Općina Fojnica organizirala je prezentaciju Lokalnog ekološkog akcionog plana (LEAP) općine, koji je uradila radna grupa Ekološkog društva "Greenway konsalting" Sarajevo, uz saradnju sa Općinom i Ekološkim društvom "Fojnica". Prezentaciji su prisustvovali predstavnici mjesnih zajednica, direktori preduzeća, direktori javnih preduzeća i ustanova, predstavnici NVO, privatni poduzetnici, predstavnici političkih partija, predsjednici klubova vijećnika Općinskog vijeća Fojnica te predstavnici Ministarstva prostornog uređenja SBK/KSB i Centra civilnih inicijativa.

Nevres Jemendžić
«SIN - Srednjobosanske informativne novine», 30.03.2005

Linkovi:
Skeniran članak
Prijedlog Lokalnog ekološkog akcionog plana (LEAP) za općinu Fojnica (02.04.2005)
Fotografije sa prezentacije Lokalnog ekološkog akcionog plana (LEAP) za općinu Fojnica, (23.03.2005)
Proslava u duhu vremena, «SIN»
Nevres Jemendžić - Srijeda, 06.04.2005, 11:09
Proslava u duhu vremena, 30.03.2005Načelnik općine Fojnica, Salkan Merdžanić, svoje obraćanje prilagodio je teškom ekonomskom trenutku na području općine, a između ostalog rekao je: "Određivanje ovog datuma kao Dana općine je dobar izbor, jer je oslobođen ideoloških odrednica i vezivanja za bilo čiju državno - pravnu tradiciju. Ta činjenica je od izuzetne važnosti ako imamo na umu da je Fojnica građena na putu i razmeđu različitih vjera, nacija, zastava i civilizacija, kao i jasna poruka da historija ne počinje od nas kao što nije počela ni prije 50 niti 100 godina. Iako smo uspjeli pobjeći iz kruga nasilja koji zarobljava mnoga poslijeratna društva – uspjeh koji je dovoljno rijedak sigurno će biti predmet proučavanja u narednim decenijama. Ipak, rijetki su građani Fojnice koji pronalaze razloge za slavlje. Oni posmatraju kako životni standard konstantno opada i da poslijeratni program obnove i rekonstrukcije nije pokrenuo tržišnu ekonomiju, stičemo utisak da je samo prošao pored nas, ostavljajući gomile dugova, a malo razvoja.

Nevres Jemendžić
«SIN - Srednjobosanske informativne novine», 30.03.2005

Linkovi:
Skeniran članak
Dan općine Fojnica (02.04.2005)
Obilježavanje Dana općine Fojnica (23.03.2004)
Dan općine Fojnica (17.03.2004)
Čestitamo Vam 18. mart/ožujak, Dan općine Fojnica (18.03.2003)
O istoj temi: Dan općine Fojnica