Početna stranica
..:: Subota, 21.10.2017 ::..
DobrodošliNačelnik općine Kabinet načelnikaSlužba za privredu i finansijeSlužba za urbanizam i katastarGeoportal (katastar.ba)Služba za opću upravuJavne nabavke OpćenitoVijećnici Sjednice VijećaEvidencija prisustvaSlužbene novineProgram rada VijećaEtički kodeksBudžetPretraga arhive Mjesne zajednice Općina Fojnica Vijećnici Mjesne zajednice

 

Savez općina i gradova Federacije BiH

 

Governance Accountability Project (GAP)

 

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica

 

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići - Fojnica

 

Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici

 

Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Dobrodošli
       na stranice općinske uprave Fojnica

P oštovani posjetioci,

 

Klikni za više fotografijaUposlenici Općine

u cilju poboljšanja pružanja usluga građanima trudimo se izraditi ovu stranicu što kvalitetnije kako bi vi još brže došli do tražene informacije i kako bi vam se olakšao pristup uslugama koje općina Fojnica pruža.

Na ovim stranicama možete naći općenite informacije, nadležnosti, kontakte i izvještaje općinske uprave Fojnica. Realizacija ovog projekta je zahtjevna i vremenski i ljudskim resursima, stoga vas molimo za razumijevanje ukoliko neke informacije nisu još postavljene ili neki servis nije u funkciji.

Ukoliko imate neke prijedloge ili molbe molimo vas da se obratite na e-mail opcina@fojnica.ba.


S poštovanjem,
Dženita Žolja-Topalović, dipl. ing. inf.
Izvještaj sa XXIX Sjednice Općinskog vijeća Fojnica
Nasir Selimović - Petak, 21.05.2004, 13:59
Općina Fojnica12.05. - XXIX sjednica Općinskog vijeća Fojnica prekinuta je prilikom utvrđivanja dnevnog reda. Naime, vijećnici SDP-a tražili su da se točka 10 skine sa dnevnog reda (Imenovanje člana Upravnog odbora KZP «Šćona» Fojnica) jer nije u skladu sa zakonom o vladinim, ministarskim i drugim imenovanjima, zatražili su od Općinskog načelnika za povuče tu tačku sa dnevnog reda i da se raspiše javni konkurs za imenovanje Upravnog odbora. Pored toga zatražili su da se ponište nezakonito donesene odluke na prošloj sjednici Vijeća. Kada je prijedlog SDP-a odbijen napustili su sjednicu. Obzirom da nakon napuštanja sjednice od strane vijećnika SDP-a nije bilo kvoruma za punovažno odlučivanje po tačkama Izvještaj o izvršenju Budžeta općine Fojnica za 2003. godinu i Prijedlog Budžeta općine Fojnica za 2004. godinu, za koje je potrebna dvotrećinska većina, sjednica vijeća je prekinuta, a nastavak je zakazan za ponedjeljak 17. 05. 2004. godine sa istim dnevnim redom.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Izvještaj sa XXVIII Sjednice Općinskog vijeća Fojnica
Nasir Selimović - Petak, 16.04.2004, 10:14
Općina FojnicaU srijedu 14.04.2004.g. u sali hotela «Reumal» sa početkom u 9 sati održana je XXVIII sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Prilikom usvajanja dnevnog reda Vijećnici SDP-a su zatražili da se tačke dnevnog reda vezane za imenovanja upravnih odbora u KZP Šćona Fojnica, KZP Šćona Bakovići i zamjenu člana Upravnog odbora ŠG «Vranica» Fojnica skinu sa dnevnog reda zato što su u suprotnosti sa Zakonom. Nakon što ostali vijećnici nisu prihvatili prijedlog vijećnici SDP-a napustili su sjednicu. Nakon toga vijeće je nastavilo sa radom. Obzirom da Statutom općine predviđen dvotrećinski kvorum za usvajanje Izvještaja o izvršenju Budžeta općine Fojnica za 2003.g. i usvajanje Budžeta za 2004.g. zbog nepostojanja kvoruma (10 od potrebnih 12 vijećnika) te dvije tačke skinute su sa dnevnog reda.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
XXVIII Sjednica Općinskog vijeća Fojnice
Nasir Selimović - Četvrtak, 15.04.2004, 15:15
Općina FojnicaXXVIII Sjednica Općinskog vijeća Fojnica

Dnevni red:

1. Zapisnik sa XXVII sjednice Općinskog vijeća
2. Vijećnička pitanja
3. Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Fojnica za 2003. godinu
4. Prijedlog budžeta Općine Fojnica za 2004. godinu
5. Prijedlog odluke o imenovanju privremenog Upravnog odbora KZP Šćona Fojnica
6. Prijedlog odluke o imenovanju privremenog Upravnog odbora KZP Šćona Bakovići
7. Informacija i davanje saglasnosti na razvojne projekte Centra za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica»
8. Informacija o pripremama za Akciju čišćenja grada
9. Provođenje Zakona o sukobu interesa – ostavka i dopuna člana Upravnog odbora u ŠG «Vranica»
10. Usaglašavanje koordinata lokaliteta za istražne radove, područje Borovnice, po zahtjevu koncesionara «Karadrvo»

Očekivanja da su se stekli svi uslovi za konačno usvajanje Izvještaja o izvršenju budžeta u 2003 i Prijedloga budžeta za 2004. godinu iznevjerena su zbog nedostatka potrebnog broja vijećnika (po Statutu Općine Fojnica najmanje 2/3), koji bi podržali predložene tačke dnevnog reda. Naime vijećnici Socijaldemokratske partije nezadovoljni određenim personalnim rješenjima za Upravne odbore, na početku zasijedanja, napustili su sjednicu Općinskog vijeća, koje je, sa preostalim vijećnicima, nastavilo sa radom.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Dan općine Fojnica
Nasir Selimović - Srijeda, 17.03.2004, 12:11
Općina FojnicaPovijesna priča o Fojnici, u osnovi je nedovršeno kazivanje o fojničkom zlatu. Zlato je vječna i nepotrošena tema kome ovaj grad duguje zahvalnost za neprekidnost svoga trajanja. Ono je i jedini preživjeli svjedok svih uspona i padova uobičajenih u odrastanju jednog grada na dugom putu od antičkog predanja do zadnjeg urušenog rudarskog okna. Proteklo je 639 godina od prvog spominjanja Fojnice u sačuvanim dokumentima. Naime, 18. marta 1365. godine zabilježeno je da je Hans Sasinović, u ime svoje i svoga brata Nikla, prodao Jakopčetu Ilije Kalegića i Paulušku Kudelinoviću, polovinu jama u Fojnici i Ostružnici, koje su tu imali još odranije. Sasvim je izvjesno da je grad nastao znatno ranije, ali se ovaj datum odlukom Općinskog vijeća obilježava kao Dan općine Fojnica.

Međunarodni šahovski turnir “Fojnica 2004”
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 15.03.2004, 12:12
Fojnica 2004Pod pokroviteljstvom Općine Fojnica i Ministarstva nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona šahovski klub Fojnica, povodom Dana općine 18. marta, organizuje tradicionalni Međunarodni šahovski open turnir "Fojnica 2004”.Osnovni podaci:

- mjesto održavanja: hotel Reumal
- početak turnira 18. marta (četvrtak) u 9 sati, do kada se primaju i prijave
- turnir se završava 21. marta (nedjelja) u popodnevnim satima
- kotizacija za učesnike 20 KM, izuzev igrača sa titulom velemajstora internacionalnog majstora i članova ŠK Fojnica, koji su oslobođeni plaćanja
- turnir je rejtingovan i igra se 7 kola po švicarskom sistemu, sa tempom igre 2 sata po igraču za partiju
- svi igrači su dužni ponijeti ispravan šahovski sat i garnituru sa tablom standardne veličine
- nagradni fond Turnira iznosi 4000 KM
- kontakt osoba: Ismar Bratić, mob.: 061/ 384 – 371

Cjenovnik smještaja učesnika:

Hotel Reumal (tel. 030/838 – 809, email: [link=mailto:reumal@fojnica.ba]reumal@fojnica.ba[/link], http://www.reumal.ba)

- 3 pansiona u 1/2 i 1/3 sobama – 115,00 KM
- 3 pansiona + 1. noćenje sa večerom i doručkom – 140,50 KM
- nadoplata za 1/1 – 10,00 KM

Općinski budžet (proračun)
Nasir Selimović - Srijeda, 10.03.2004, 13:29
Općinsko vijeće FojniceOpćinski budžet (proračun) je temeljni dokument koji na prijedlog načelnika donosi Općinsko vijeće početkom svake godine, po pravilu, uvijek je predmet žestokih rasprava. Hronični nedostatak novčanih sredstava za zadovoljavanje elementarnih potreba jedne sredine sudara se sa nestrpljenjem vijećnika koji ponekad u najboljoj želji upućuju pitanja na pogrešnu adresu. Način ubiranja izvornih prihoda i ključ njihovog raspoređivanja, koji je regulisan kantonalnim i federalnim zakonima, ne ide u prilog nekim općinama. Na ovaj način stvara se sve veća disproporcija u razvoju sredina kao što je Fojnica u odnosu na one kojima ovakav koncept raspodjele prihoda odgovara. Na današnjem zasjedanju usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta u 2003. godini, ali Prijedlog budžeta Općine Fojnica za 2004. godinu, nije dobio potrebnu većinu glasova vijećnika.

Linkovi:
www.fojnica.ba/download/opcina-fojnica/budzet
O istoj temi: Budžet Općine Fojnica
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Prva sjednica Općinskog vijeća Fojnica u 2004. godini
Nasir Selimović - Četvrtak, 05.02.2004, 11:26
Općina FojnicaJučer održana prva sjednica Općinskog vijeća Fojnica u 2004. godini, ako se izuzmu Vijećnička pitanja i Zapisnik kao uvodne tačke svakog dnevnog reda, skoro da je u potpunosti bila posvećena eksploataciji vodnih resursa područja Fojnice:

1. Informacija o stanju vode – naplativost i finansijsko stanje,
2. Informacija o Međuopćinskom vodovodnom sistemu Fojnica – Kiseljak,
3. Informacija o aktivnostima na realizaciji izgradnje fabrike za flaširanje vode i gradnje malih hidroelektrana na području općine Fojnica.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
O istoj temi: Punionica prirodne vode u Fojnici
Posljednja sjednica Općinskog vijeća Fojnica u 2003. godini
Nasir Selimović - Petak, 16.01.2004, 14:53
Općina Fojnica29.12.2003. - Posljednja sjednica Općinskog vijeća Fojnica u 2003.godini sa samo dvije tačke dnevnog reda: Nacrt budžeta za 2004. i Izmjena Regulacionog plana.
Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Oproštajna posjeta
Nasir Selimović - Petak, 12.12.2003, 14:29
Reumal10.12. - Christian Schwarz Schilling (Kristijan Švarc Šiling), medijator za Bosnu i Hercegovinu, povodom okončanja svoga mandata, danas je boravio u Fojnici u oproštajnoj posjeti. Načelnici općina Fojnica i Kiseljak, Mustafa Memija i Ivica Udovičić sa svojim saradnicima, primilu su visokog gosta u Reumalu, izvjestivši ga pri tome o postignutim rezultatima po pitanju organizovanog dvosmjernog povratka i obnove stambenog fonda u ove dvije općine. Važno je naglasiti da je gosp. Šiling, u skladu sa svojim mandatom, inicirao i potpisivanje sporazuma između navedenih općina o dvosmjernom povratku izbjeglih i raseljenih lica i uspostavi zajedničkih organa vlasti na temelju izbornih rezultata iz 1996. godine.
Oproštajna posjeta
Nasir Selimović - Utorak, 02.12.2003, 13:42
Općina Fojnica27.11. - U zvaničnu oproštajnu posjetu Fojnici stigao je Ties J. Koek, gradonačelnik holandskog grada Rheden s kojim Fojnica u poslijeratnom periodu blisko sarađuje posebno na kulturnom i humanitarnom planu. Naizmjenična zajednička organizacija omladinskih kampova, finansijska pomoć u izgradnji i opremanju Omladinskog centra u prostoru nekadašnje kafane "1001 noć”, pomoć u opremi za Vatrogasno društvo Fojnica i NK Fojnica, samo su neki od do sada realizovanih projekata. Gradonačelnik Koek, kao osvjedočeni prijatelj Fojnice, poslije 40 godina rada, većinom obavljajući funkciju gradonačelnika u različitim gradovima, odlazi u zasluženu mirovinu.