Početna stranica
..:: Subota, 21.10.2017 ::..
DobrodošliNačelnik općine Kabinet načelnikaSlužba za privredu i finansijeSlužba za urbanizam i katastarGeoportal (katastar.ba)Služba za opću upravuJavne nabavke OpćenitoVijećnici Sjednice VijećaEvidencija prisustvaSlužbene novineProgram rada VijećaEtički kodeksBudžetPretraga arhive Mjesne zajednice Općina Fojnica Vijećnici Mjesne zajednice

 

Savez općina i gradova Federacije BiH

 

Governance Accountability Project (GAP)

 

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica

 

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići - Fojnica

 

Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici

 

Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Dobrodošli
       na stranice općinske uprave Fojnica

P oštovani posjetioci,

 

Klikni za više fotografijaUposlenici Općine

u cilju poboljšanja pružanja usluga građanima trudimo se izraditi ovu stranicu što kvalitetnije kako bi vi još brže došli do tražene informacije i kako bi vam se olakšao pristup uslugama koje općina Fojnica pruža.

Na ovim stranicama možete naći općenite informacije, nadležnosti, kontakte i izvještaje općinske uprave Fojnica. Realizacija ovog projekta je zahtjevna i vremenski i ljudskim resursima, stoga vas molimo za razumijevanje ukoliko neke informacije nisu još postavljene ili neki servis nije u funkciji.

Ukoliko imate neke prijedloge ili molbe molimo vas da se obratite na e-mail opcina@fojnica.ba.


S poštovanjem,
Dženita Žolja-Topalović, dipl. ing. inf.
Moja ulica
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 17.11.2003, 13:04
Mapa grada11.11. - Inicijativa HDZ-a o potrebi izmjene nekih naziva ulica u gradu dobila je jednoglasnu podršku vijećnika na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća, te je, s tim u vezi, i formirana Komisija za izmjenu naziva ulica. Na svom prvom sastanku održanom danas u punom sastavu (9 članova), Komisija nije uspjela da izabere osobu koja će joj predsjedavati, ali se usaglasila oko osnovnih kriterija u selektiranju prijedloga naziva ulica, koje je proslijedila Općinskom vijeću na usvajanje. Tim kriterijima budućim predlagačima se sugeriše da im osnov u predlaganju budu:

- imena javnih i kulturnih radnika iz Bosne i Hercegovine
- imena bosanskih vladara iz vremena bosanske samostalnosti
- geografski pojmovi
- stari običajni nazivi pojedinih ulica
- izbjeći korištenje imena i događaja iz ratova 1941 - 1945 i 1992 - 1995,
kako bi se eliminisali potencijalni nacionalni ili ideološki nesporazumi.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Sa 23. sjednice Općinskog vijeća
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 17.11.2003, 12:59
Općina Fojnica05.11. - Sa 23. sjednice Općinskog vijeća Fojnica važno je istaći nekoliko tačaka dnevnog reda kao što su: Izvještaj o radu Šumskog gazdinstva "Vranica”, formiranje komisije za izmjenu naziva ulica, donošenje odluke o formiranju Veterinarske stanice i imenovanje V.D. direktora Privatizacija KZP "Šćona”, da se na svakom od zasijedanja raspravlja o poslovnom izvještaju nekog od fojničkih privrednih subjekata, pred vijećnike je danas dovela predstavnike Šumskog gazdinstva "Vranica” govori da se vijećnici žele suočiti sa istinom, ma kakva ona bila, i djelovati u granicama svojih mogućnosti.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Održana 23. sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Nasir Selimović - Petak, 07.11.2003, 14:56
Općinsko vijeće05.11. - U velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici održana 23. sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Između ostalog na sjednici je donesena odluka o verifikaciji mandata četiri nova vijećnika, a to su Dragana Galić, Enes Salčinović, Ranko Kutleša i Elmedina Kršić. Pored toga donijete su Odluke o osnivanju Veterinarske stanice u Fojnici. Imenovan je i VD direktor Veterinarske stanice Fojnice Husein Hadžiosmanović. Pored toga su razmatrani problemi privređivanja, doneseni su zaključci koji će se proslijediti Kantonalnim ministarstvima i inspekciji.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Komemorativni skup
Nasir Selimović - Srijeda, 24.09.2003, 14:01
Komemorativni skup17.09. - Dana 17. 09. 1997. godine u helikopterskoj nesreći u blizini Prokoškog jezera tragično je nastradalo 12 pripadnika Međunarodne zajednice na čelu sa zamjenikom Visokog predstavnika Gerdom Vagnerom. U znak sjećanja na taj događaj i ove godine, na komemorativnom skupu pored spomen – obilježja na Prokoškom jezeru, okupili su se istaknuti predstavnici Međunarodne zajednice na čelu sa Visokim predstavnikom Pedijem Ešdaunom i američkim ambasadorom Klifordom Bondom. Od domaćih zvaničnika skupu su prisustvovali: predsjednik FBiH Niko Lozančić, dopredsjednik FBiH Šahbaz Džihanović, premijer SBK Salko Selman, gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić, te načelnici općina Jajce, Bugojno, Kiseljak, Kreševo i Fojnica.

Svake godine, pa tako i ove, na sebi svojstven način, članovi Planinarskog društva "Džemal Bijedić” iz Sarajeva, planinarskim maršem do mjesta nesreće, obilježavaju ovaj tragičan događaj.

Linkovi:
O istoj temi: Helikopterska nesreća na Prokoškom jezeru 1997. godine
Sjednica Općinskog vijeća
Nasir Selimović - Srijeda, 24.09.2003, 14:00
Općina Fojnica15.09. - Poslije ljetne pauze u radu Općinskog vijeća Fojnica, na danas održanoj sjednici posebnu pažnju vijećnika izazvale su tačke dnevnog reda posvećene Aneksu ugovora o privatizacije KZP "Šćona”, te instrukciji Vlade SBK o objedinjavanju škola na području Općine Fojnica. Nakon burne rasprave, načelnik općine kao predlagač Aneksa ugovora, usaglašenog između prodavca i kupca, povukao je svoj prijedlog, jer je Općinsko vijeće na prethodnim sjednicama po ovom pitanju zauzelo svoj stav od koga nema namjeru odstupiti po cijenu poništenja Ugovora o privatizaciji i raspisivanja ponovnog tendera. Isto tako vijećnici nisu dali saglasnost na prijedlog Vlade SBK o objedinjavanju škola na području Fojnice sa sljedećim obrazloženjem:

1. do 1992. god. na području Fojnice egzistirale su tri osnovne škole, pa je pedagoški neprihvatljivo njihovo objedinjavanje,

2. Općinsko vijeće prihvata ukidanje koncepta "Dvije škole pod jednim krovom”, ali je mišljenja da bi trebalo formirati dvije multietničke škole sa naknadno utvrđenim školskim područjima, zašta postoje i svi potrebni uslovi (tradicija, prostor, broj učenika 1500, nastavno osoblje).

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Sjednica Općinskog vijeća
Nasir Selimović - Srijeda, 30.07.2003, 13:06
Općina FojnicaOdržana sjednica Općinskog vijeća Fojnica na kojoj se ponovo raspravljalo o Prijedlogu budžeta za 2003.godine. Konačan zaključak je da nadležna služba za finansije pripremi cjelovit prijedlog sa svim izrečenim opravdanim primjedbama te ga predloži na prvoj sledećoj sjednici na usvajanje. Ovakav zaključak po pravilu bi trebao da isključi mogućnost daljih rasprava po ovoj tačci dnevnog reda, ali…


Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Delegacija Vlade Srednjobosanskog kantona u posjeti Fojnici
Nasir Selimović - Četvrtak, 24.07.2003, 13:01
Općina FojnicaNastavljajući tradiciju održavanja susreta s najodgovornijim predstavnicima općinske vlasti, visoka delegacija Vlade Srednjobosanskog kantona na čelu sa predsjednikom Vlade Salkom Selmanom i resornim ministrima, danas je boravila u zvaničnoj posjeti Općini Fojnici, u sklopu koje su obišli Zavod Drin i Zavod Bakovići. U navedenim socijalnim institucijama zbrinuto je više stotina mentalno - invalidnih lica sa područja bivše Jugoslavije, većinom zaboravljenih od strane nadležnih ministarstava, što predstavlja nepremostivu prepreku u svakodnevnom poslovanju navedenih zavoda. Nakon zvaničnih razgovora u zgradi Općine na kojima je načelnik Mustafa Memija sa saradnicima upoznao visoku delegaciju o stanju u privredi i vanprivrednim djelatnostima, priređen je zajednički ručak u Reumalu.
Neuspjeh
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 30.06.2003, 11:49
Općina FojnicaShodno zaključku sa međustranačkog sastanka od 23.06. predstavnici političkih stranaka, danas su ponovo neuspješno pokušavali iznaći zadovoljavajuće rješenje povodom apstinencije u radu Općinskog vijeća članova kluba vijećnika HDZ-a i NHI-a.


Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Općina
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 23.06.2003, 11:30
Općina FojnicaU cilju rješavanja nastale krize u radu Općinskog vijeća Fojnica, održan je sastanak sa predstavnicima političkih stranaka i partija na kojem je klub hrvatskih vijećnika u pisanoj formi iznio svoje prijedloge za prevazilaženjem krize, te ih donosimo u cijelosti u izvornom tekstu:

"Vezano za izlazak iz novonastale situacije u radu Izvršne vlasti te normalnog nastavka rada Općinskog vijeća predlažemo:

1. Izvršiti popunu Izvršne vlasti u općini Fojnica sukladno Zakonu o upravi u FBiH "Sl. list FBiH, broj:28/97. i citiranog članka 8. koji glasi: "U organima uprave osigurava se odgovarajuća nacionalna zastupljenost službenika u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva Federacije, Kantona-županije

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Sjednica Općinskog vijeća
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 16.06.2003, 11:15
Općina FojnicaSjednica Općinskog vijeća Fojnica zakazana za današnji dan, održana je i pored bojkota peterice vijećnika HDZ-a i NHI-a, koji su zasjedanje napustili, kako su naveli, zbog čestih preglasavanja na sjednicama kao i nezadovoljstvom sporom realizacijom povratka na radna mjesta radnika hrvatske nacionalnosti, odnosno odgovorima općinskih službi na postavljena vijećnička pitanja. Pošto je sjednicu napustio i predsjedavajući Općinskog vijeća Slavko Lovrić, preostalih 12 vijećnika iz SDA, SDP i SBiH, pozivajući se na Statut Općine Fojnica, odlučilo je da nastavkom sjednice predsjedava Mujo Zahirović.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica