Početna stranica
..:: Subota, 25.10.2014 ::..
DobrodošliNačelnik općine Kabinet načelnikaSlužba za privredu i finansijeSlužba za urbanizam i katastarSlužba za opću upravu OpćenitoVijećnici Sjednice VijećaEvidencija prisustvaSlužbene novineProgram rada VijećaEtički kodeksBudžetPretraga arhive Mjesne zajednice Općina Fojnica Vijećnici Mjesne zajednice

 

Savez općina i gradova Federacije BiH

 

Governance Accountability Project (GAP)

 

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica

 

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići - Fojnica

 

Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici

 

Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Kako ćete dočekati Novu godinu?
Prespavat ću 47.37% (9)
U kućnoj atmosferi s porodicom / prijateljima 36.84% (7)
U kafiću / restoranu 15.79% (3)
Ukupno glasova: 19

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Oktobar 2014
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Dobrodošli
       na stranice općinske uprave Fojnica

P oštovani posjetioci,

 

Klikni za više fotografijaUposlenici Općine

u cilju poboljšanja pružanja usluga građanima trudimo se izraditi ovu stranicu što kvalitetnije kako bi vi još brže došli do tražene informacije i kako bi vam se olakšao pristup uslugama koje općina Fojnica pruža.

Na ovim stranicama možete naći općenite informacije, nadležnosti, kontakte i izvještaje općinske uprave Fojnica. Realizacija ovog projekta je zahtjevna i vremenski i ljudskim resursima, stoga vas molimo za razumijevanje ukoliko neke informacije nisu još postavljene ili neki servis nije u funkciji.

Ukoliko imate neke prijedloge ili molbe molimo vas da se obratite na e-mail opcina@fojnica.ba.


S poštovanjem,
Dženita Žolja-Topalović, dipl. ing. inf.
Čestitka načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 03.10.2014, 13:02
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica

Cijenjeni sugrađani, upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom predstojećeg Kurban bajrama. Želim da bajramske praznike provedemo u miru, slozi, zdravlju i blagostanju.


Bajram Šerif Mubarek Olsun!
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica
Salkan Merdžanić
Načelnik općine Fojnica
Bajram Šerif Mubarek Olsun
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 03.10.2014, 12:56
Bajram Šerif Mubarek Olsun

Prvi dan Kurban-bajrama je sutra, u subotu 03. oktobra 2014. godine.
Bajram namaz je u 7 sati i 24 minuta.
Obavijest o upisu u Fitoregistar
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 04.09.2014, 09:30
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za finansije, privredu i budžet

Obavijest
Obavještavamo poljoprivredne proizvođače sa područja općine Fojnica , a po obavještenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva br:03-2-24/3-2915-3/13 od 18.07.2014.godine o obavezama upisa u FITOREGISTAR , a rok za upis je do 01.11.2014.godine

Kordinator:Elma Kojčin
Br.tel:030/547-726


Pomoćnik načelnika
Munib Behrić, dipl. ecc


Službene novine općine Fojnica br. 4
Snežana Rajić - Utorak, 02.09.2014, 19:57
Općina FojnicaObavještavamo vas da je izašao 4. broj Službenih novina općine Fojnica za 2014. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

Službene novine općine Fojnica br. 3
Snežana Rajić - Subota, 16.08.2014, 17:58
Općina FojnicaObavještavamo vas da je izašao 3. broj Službenih novina općine Fojnica za 2014. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

Načelnik u posjeti Domu zdravlja
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 08.08.2014, 13:57
Općina
Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je jučer posjetio JU Dom zdravlja Fojnica. Tom prilikom sastao se sa v.d. direktorom ove ustanove Zijadom Salihagić. Trenutno stanje u ovoj instituciji, problemi, ali i aktivnosti te planovi za naredni period bile su teme održanog sastanka.

Također je bilo govora o budućoj međusobnoj saradnji. Dogovoreno je da se u narednom periodu zajedničkim snagama doprinese podizanju zdravstvene zaštite na još veći nivo.
Prioritetno je da se svim građanima Fojnice omogući kvalitetno dobijanje potrebnih usluga koje im može pružiti Dom zdravlja, zaključeno je na sastanku.

Nakon sastanka načelnik Merdžanić je u pratnji direktorice Salihagić obišao Dom zdravlja gdje se imao priliku razgovarati sa uposlenicima ali i pacijentima.


Rad i red na Prokoškom jezeru
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 07.08.2014, 13:21
Prokoško jezero
Radovi na očuvanju i uređenju Prokoškog jezera započeti pred kraj prošle godine nastavljeni su prije otprilike dva mjeseca. Iako loše vremenske prilike otežavaju rad u proteklom periodu se svakodnevno radilo na ovom lokalitetu. Prvo je urađen dio kanalizacione mreže koja je od presudnog značaja za očuvanje samog jezera jer je time spriječeno ulijevanje fekalija u vodu. Također, uređen je i regulisan odvod vode iz jezera čime je podignut nivo vode Prokoškom jezeru vraćen prvobitni izgled.

Za očuvanje ovog Spomenika prirode neophodno je bilo zabraniti ulazak automobila u krug jezera. Shodno tome napravljena su dva parking prostora, parking za automobile i parking za autobuse, koji se nalaze prije ulaska u zaštićenu zonu. Isto tako, nedaleko od Jezera je napravljen i kamp prostor.
Lijepu sliku Prokoškom jezeru daje i šetališna staza oko samog Jezera gdje su postavljene klupe za odmor. Loženje vatre je omogućeno samo na određenim mjestima. Čistoći jezera doprinijet će i i izgradnja wc-a ali organizovano priklupljanje i odvoz smeća. Dosad postojeća deponija smeća je uklonjena.

Bitno za napomenuti jeste da je putna komunikacija Tovarište – Prokoško jezero u dužini od 16 km sanirana te da je zaposlena osoba koja će raditi na održavanju ove dionice.
A da bi se održao red na samom lokalitetu Prokoškog jezera zaposleni su tzv. Čuvari prirode koji su počeli sa radom prije desetak dana, dužni su da vode računa o odlaganju otpada, sječi šume, paljenju vatre, ulasku pojedinaca na mjesta gdje je kretanje zabranjeno ili ograničeno. Također, oni pružaju podatke posjetiocima pri obilasku i razgledanju Spomenika prirode, sarađuje sa nadležnim inspektorom i sa organom unutrašnjih poslova i ukoliko je neophodno traži njihovu pomoć.

Da bi sve navedeno opstalo, da bi besprijekorno funkcionisalo neophodna su finansijska sredstva. Jednim dijelom ova sredstva pokušati će se ostvariti putem naplate usluga koje nudi Spomenik prirode Prokoško jezero. Naime, posjetioci ulazak na Prokoško jezero plaćaju 2 KM a ulaznica za učenike, studente, penzionere i invalide je 1 KM.
S druge strane, osigurani parking prostor za putnička vozila je besplatan dok se za kombi vozila i autobuse parking naplaćuje 5 KM. Ukoliko posjetilac želi kampovati na Prokoškom jezeru odnosno svojim automobilom proći do kamp prostora ulaznicu će platiti 10 KM. Kada su cijene u pitanju vlasnici postojećih objekata dužni su platiti naknadu za odvoz komunalnog otpada, za održavanje čistoće i održavanje putne komunikacije 40 KM za jednu sezonu.

Za kraj, bitno je istači da sve spomenute aktivnosti provodi Općina Fojnica uz pomoć nadležnog ministarstva a na osnovu Pravilnika o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi te Odluke Općinskog vijeća o privremenom upravljanju Spomenikom prirode „Prokoško jezero“.

Turski ambasador u posjeti Fojnici
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 06.08.2014, 12:32
Općina
Općina Fojnica jučer je bila domaćin visokoj delegaciji Republike Turske na čelu sa NJ.E. ambasadorom Cihadom Erginayom.
Ovo je bila prva posjeta novog ambasadora Republike Turske Fojnici. Posjeta je počela prijemom u Kabinetu Općinskog načelnika Salkana Merdžanića. Bila je to prilika da Načelnik upozna goste sa Fojnicom i njenim potencijalima.

Razgovarano je i o konkretnim mogućnostima investiranja u projekte lokalne zajednice. Ambasador Republike Turske Cihad Erginay je istakao da je za njih Fojnica interesantan i drag grad te da su spremni pomoći u svakom smislu.

Nakon službenog prijema u kabinetu Općinskog načelnika, posjeta je nastavljena obilaskom Franjevačkog samostana te Turskog kulturnog centra.U Fojnici organizovan iftar za 400 postača
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 31.07.2014, 12:18
Iftar
U petak je u Sali hotela „Reumal“ organizovan iftar na kojem je bilo prisutno oko 400 postača. Pored građana na iftaru su bili prisutni ljudi iz vjerskog, političkog i kulturnog života Fojnice ali i gosti iz Kiseljaka, Travnika, Sarajeva...

Ovaj iftar organizovala je Općina Fojnica i Medžlis Islamske zajednice Fojnica uz podršku bratske općine Umraniye. Kao posebni gosti na ovom iftaru bili su predstavnici ove općine.

Nakon iftara proučena je dova, a prisutnima su se obratili Mesut Ozdemir, pomoćnikom načelnika općine Umraniya Hasan Cana, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica Mensur ef.Pašalić te načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Načelnik se zahvalio gostima iz Turske zbog pomoći oko organizacije iftara te je poručio kako je praksa organizovanja zajedničkog iftara u Fojnici sada već postala tradicijom.

Projekat izrade "Kantonalnog Plana zaštite okoliša za područje SBK za period 2014 - 2024. godina"
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 25.07.2014, 10:16
Fojnica online

"Kantonalni Plan zaštite okoliša za područje SBK za period 2014 - 2024. godina"U Travniku će danas biti održan promotivni sastanak u okviru projekta izrade "Kantonalnog Plana zaštite okoliša za područje SBK za period 2014 - 2024. godina". Ovom sastanku će prisustvovati i predstavnik Općine Fojnica, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i stambeno-komunalne poslove Josip Markota.

Sastanak se organizuje s ciljem najave zvaničnog početka projekta i predstavljanje ciljeva i zadataka, organizacione strukture i učesnika, planiranih aktivnosti, očekivanih rezultata i vremenskog okvira realizacije.

Opći cilj projekta je unaprjeđenje stanja okoliša na području SBK, a primarni cilj izrada Kantonalnog plana zaštite okoliša. Projekat će se implementirati u tri faze - formaliziranje izrade plana, utvrđivanje postojećeg stanja okoliša i akcioni plan.

Finansijer projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK, saopćilo je Ministarstvo. Realizator je Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa resornim ministarstvom.