Početna stranica
..:: Petak, 25.07.2014 ::..
DobrodošliNačelnik općine Kabinet načelnikaSlužba za privredu i finansijeSlužba za urbanizam i katastarSlužba za opću upravu OpćenitoVijećnici Sjednice VijećaEvidencija prisustvaSlužbene novineProgram rada VijećaEtički kodeksBudžetPretraga arhive Mjesne zajednice Općina Fojnica Vijećnici Mjesne zajednice

 

Savez općina i gradova Federacije BiH

 

Governance Accountability Project (GAP)

 

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica

 

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići - Fojnica

 

Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici

 

Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Kako ćete dočekati Novu godinu?
Prespavat ću 47.37% (9)
U kućnoj atmosferi s porodicom / prijateljima 36.84% (7)
U kafiću / restoranu 15.79% (3)
Ukupno glasova: 19

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Juli 2014
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Dobrodošli
       na stranice općinske uprave Fojnica

P oštovani posjetioci,

 

Klikni za više fotografijaUposlenici Općine

u cilju poboljšanja pružanja usluga građanima trudimo se izraditi ovu stranicu što kvalitetnije kako bi vi još brže došli do tražene informacije i kako bi vam se olakšao pristup uslugama koje općina Fojnica pruža.

Na ovim stranicama možete naći općenite informacije, nadležnosti, kontakte i izvještaje općinske uprave Fojnica. Realizacija ovog projekta je zahtjevna i vremenski i ljudskim resursima, stoga vas molimo za razumijevanje ukoliko neke informacije nisu još postavljene ili neki servis nije u funkciji.

Ukoliko imate neke prijedloge ili molbe molimo vas da se obratite na e-mail opcina@fojnica.ba.


S poštovanjem,
Dženita Žolja-Topalović, dipl. ing. inf.
Projekat izrade "Kantonalnog Plana zaštite okoliša za područje SBK za period 2014 - 2024. godina"
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 25.07.2014, 10:16
Fojnica online

"Kantonalni Plan zaštite okoliša za područje SBK za period 2014 - 2024. godina"U Travniku će danas biti održan promotivni sastanak u okviru projekta izrade "Kantonalnog Plana zaštite okoliša za područje SBK za period 2014 - 2024. godina". Ovom sastanku će prisustvovati i predstavnik Općine Fojnica, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i stambeno-komunalne poslove Josip Markota.

Sastanak se organizuje s ciljem najave zvaničnog početka projekta i predstavljanje ciljeva i zadataka, organizacione strukture i učesnika, planiranih aktivnosti, očekivanih rezultata i vremenskog okvira realizacije.

Opći cilj projekta je unaprjeđenje stanja okoliša na području SBK, a primarni cilj izrada Kantonalnog plana zaštite okoliša. Projekat će se implementirati u tri faze - formaliziranje izrade plana, utvrđivanje postojećeg stanja okoliša i akcioni plan.

Finansijer projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK, saopćilo je Ministarstvo. Realizator je Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa resornim ministarstvom.
Održana XIII. Sjednica OV Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 04.07.2014, 09:24
Klikni za više fotografija13.sjednica OV
Trinaesta sjednica Općinskog vijeća Fojnica održana je jučer. Na ovoj sjednici vijećnici OV su usvojili Prijedlog Odluke o komunalnom redu i Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju naziva ulica na području Općine Fojnica.

Također, usvojen je Nacrt Statutarne Odluke o izmjeni i dopuni Statuta Općine Fojnica te je data saglasnost na Statut JU Dom zdravlja Fojnica. Na sjednici je, na prijedlog načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića, dopunjen Dnevni red i to sa dvije tačke. To su Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o pristupanju izradi Prostornog plana uređenja Općine Fojnica i Prijedlog Odluke o usvajanju Prostorne osnove Prostornog plana Općine Fojnica. Ove Odluke su također dobile podršku vijećnika.

Sutra sjednica OV Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 02.07.2014, 08:01
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica

S A Z I V A M
XIII. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica


Sjednica Općinskog vijeća Fojnica će se održati dana 03.07.2014. godine (četvrtak), u velikoj Sali Općine Fojnica, sa početkom u 9:00 sati...

Službene novine općine Fojnica br. 1 i 2
Snežana Rajić - Utorak, 24.06.2014, 21:29
Općina FojnicaObavještavamo vas da su izašli 1. i 2. broj Službenih novina općine Fojnica za 2014. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

Turska delegacija u posjeti Maglaju
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 13.06.2014, 14:59
Posjeta Maglaju
Turska delegacija koju su činili Emin Uč i Hakan Karatas, pomoćnici načelnika Općine Umraniye te Šaban Demirel, pomoćnik načelnika Kagithane je boravila u Maglaju. S obzirom na prijateljske odnose općine Fojnica i općine Umraniye zajedno sa gostima iz Turske u posjeti Maglaju je boravio i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Prilikom posjete gosti su prenijeli selame premijera Redžepa Tajipa Erdogana i načelnika Umraniye i Kagithane Maglaju, te su izrazili svoje suosjećanje sa građanima pogođenim elementarnom nepogodom.

Načelnik općine Maglaj Mehmed Mustabašić je, u pratnji načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića, sa gostima iz Turske, obišao neke od lokacija u Maglaju koje su stradale u poplavama, osnovnu školu “ Maglaj“, te ul. Srebreničkih žrtava rata.

Ovom prilikom ove dvije prijateljske općine poslale su pet šlepera pomoći koja se sastoji od namještaja (stolice, stolovi, fotelje), madraci, jastuci, uređaji (frižideri, el.peći, mašine za pranje veša..) deke, a najviše pomoći sastoji se u hrani, odjeći i higijenskim sredstvima.

Na sastanku načelnik Maglaja se zahvalio na pomoći, ali i skrenuo pažnju na potrebe građana u ovoj fazi obnove stambenih objekata kao što je npr. građevinski materijal, te konkretnu novčanu pomoć.

Osim sastanka sa načelnikom Općine upriličen je i sastanak sa glavnim imamom Medžlisa IZ Maglaj Izudinom ef. M. Kruškom. Gosti iz prijateljske Turske u prijatnom razgovoru upoznali su domaćine o nastavku realizacije pomoći i načinu saradnje za što brži oporavak Maglaja i njegovih stanovnika.Načelnik Merdžanić u posjeti fabrici "MS&WOOD"
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 03.06.2014, 13:40
MS&WOOD
Općinski načelnik Salkan Merdžanić je, u okviru planiranih posjeta privrednim društvima i poduzetnicima, obišao fabriku namještaja „MS&WOOD“ Fojnica.

Tokom radne posjete načelnik Merdžanić se susreo sa Sedinom Ćemanom, direktorom fabrike i njegovim najbližim suradnicima, gdje su razgovarali o dosadašnjim, aktuelnim, ali i planovima za budućnost ovog preduzeća.

Direktor Ćeman je informisao Načelnika o dosadašnjem obimu proizvodnje ovog preduzeća te o zavidnim planovima za ovu godinu.. Prema njegovim riječima, naglasak je na kvalitetu proizvoda jer proces proizvodnje namještaja radi se po najvišim svjetskim standardima i izvozi kao sastavni dio asortimana najvećih prodajnih lanaca namještaja u svijetu.

Načelnik je tokom razgovora potvrdio zainteresiranost Općine da podrži na bilo koji način nastojanja ove firme posebno kada je riječ o otvaranju novih mjesta.
„ Ova fabrika svojim planovima za budućnost donosi optimizam, kako uposlenim, tako i široj zajednici“ rekao je načelnik Salkan Merdžanić.

Tokom razgovora o brojnim temama upriličen je i obilazak proizvodnog pogona gdje se načelnik u pratnji svojih domaćina, upoznao o proizvodnom procesu i artiklima koje proizvodi ova fabrika.


Svečano otvoren Muzej u Fojnici
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 29.05.2014, 14:54
Pomoć
Muzej koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici otvoren je u utorak u prisustvu brojnih zvanica iz društvenog i političkog života BiH, Republike Hrvatske te predstavnika međunarodne zajednice u BiH i predstavnika vjerskih zajednica. Otvaranju su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Husein ef. Smajić, član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Dubravko Lovrenović.

U svom obraćanju fra Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli obnovi Muzeja. Posebna zahvalnost iskazana je Vladi R. Hrvatske koja je donirala značajna sredstva za obnovu muzeja, ali i Vladi Federacije.

"Ovo je uistinu veliki dan za nas Fojničane i građane BiH. U muzeju će biti izloženi vrijedni eksponati koji svjedoče o suživotu u BiH. Danas okrećemo novu stranicu u svjetliju budućnost ovog kraja", naglasio je Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica.

Tokom otvaranja muzeja prisutnima se obratio predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović koji je istakao da je BiH danas država koja pada u zaborav i zato Hrvatska želi pomoći kada god je to moguće.

Realizacija projekta izgradnje nove zgrade Muzeja i njenog unutarnjeg uređenja trajala je četrnaest godina, a sve sa ciljem da se sačuva bogato naslijeđe koje je na listi kulturno-historijskog blaga BiH. Franjevački samostan u Fojnici jedan je od najstarijih u Bosni i Hercegovini i već sedam stoljeća prikuplja i čuva bogato historijsko, vjersko i kulturno blago koje svjedoči o suživotu na ovim prostorima.Nastavljene aktivnosti CK i CZ
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 22.05.2014, 10:36
Pomoć
Crveni križ i Civilna zaštita Općine Fojnica nastavljaju sa aktivnostima oko pomoći ugroženim područjima, zaključak je sa jučerašnjeg sastanka održanog u Općini.

Sastanaku su prisustvovali predstavnici Civilne zaštite, Crvenog križa i predsjednici mjesnih zajednica.

Tom prilikom je bilo razgovora o daljnim aktivnostima a poseban akcenat je stavljen na to na koji način predsjednici MZ-a treba da nastave sa prikupljanjem pomoći.

Sa sastanka je poručeno da je jedini ispravni način transporta humanitarne pomoći iz Fojnice prema poplavljenim područjima BiH preko Crvenog križa općine Fojnica te da za svaki vršeni transport mimo navedenog, CK općine Fojnica neće snositi odgovornost.

Inače, humanitarna pomoć jučer je upućena u Odžak i Vukosavlje. U Odžaku je humanitarna pomoć dostavljena u tri prihvatna centra , u dvije škole i samostan. U Vukosavlju su naši volonteri bili primljeni od strane tamošnjeg načelnika a humanitarnu pomoć su uručili Crvenom križu, koji je, zajedno sa Centrom za socijalni rad pomoć distribuirao do korisnika.

Aktivisti koji su već učestvovali u fizičkim akcijama bili su također učesnici sastanka. Ovom prilikom su iznijeli svoje dojmove sa akcije u Maglaju, ne štedeći riječi hvale za momke koji su tog dana odlično odradili svoj posao.

Dalje je dogovoreno da se svi zainteresovani za pomoć ugroženim područjima mogu prijavljivati (kod Aziza Hurema i Sabahudina Klisure) te da će se po kompletiranju novog spiska planirati odlazak u neko od pogođenih područja. Također žene koje žele pomoći mogu se prijaviti i priključiti radnim akcijama.
Ne koristite vodu za piće!
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 20.05.2014, 15:45
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


ObavijestJavno komunalno preduzeće "Šćona" obavještava građane Fojnice da je zbog obilnih kišnih padavina došlo do onečišćenja vode za piće u gradskoj vodovodnoj mreži te ista nije za piće.

Voda se može koristiti kao tehnološka jer prisutnost bakterija nije velika.

U narednom periodu voda će svakodnevno biti ispitivana i pojačano hlorisana. Kada nalaz bude pokazao ispravnost vode za piće, javnost će biti upoznata.
Pomoć iz Fojnice otišla za Maglaj i Žepče
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 20.05.2014, 13:14
Pomoć
Rano jutros iz Fojnice je, u organizaciji Crvenog križa i Civilne zaštite Općine Fojnica, otišlo pedeset ljudi u Maglaj. Oni bi tamo trebali da daju svoj fizički doprinos, da pomognu u čišćenju grada. Bitno je napomenuti da su ljudi opremljeni sa alatom kako bi adekvatno mogli odgovoriti postavljenim zadacima.

Također, danas je upućena pomoć u Željezno Polje, općina Žepče. Otpremljena su dva kamiona na kojima se nalazi 5 tona brašna, određeni broj madraca, svijeće, lopate, gumene čizme te izvjesna količina hrane, higijene i potrebne odjeće. Treba spomenuti da se u ovu mjesnu zajednicu donacija šalje nakon posjete terena u ponedjeljak kada je evidentirano šta je tačno potrebno stanovnicima.

U dosadašnjoj akciji u Fojnici su prikupljene određene količine vode, mlijeka, ulja, konzervi, šećera, sredstava za higijenu, deka,hrana i pelene za bebe, svijeće te velike količine odjeće i obuće. Mnogi, prvenstveno pojedinci su zaslužni za to. Međutim podrška nije izostala ni od strane udruženja, nevladinih ,vjerskih i drugih organizacija. Bitno mjesto kada je davanje donacija u pitanju zauzimaju i privrednici a ovoga puta istaknuti ćemo Intrade energiju (Mustafa Memija i Emir Avdić) koji su svojim doprinosom omogućili slanje brašna u Žepče.