Nova verzija sajta
..:: Utorak, 20.03.2018 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Uvod
Klikni za više fotografijaFojnica

Općina Fojnica, kao što je slučaj i sa mnogim drugim općinama u Bosni i Hercegovini, ima karakteristike koje se poprilično razlikuju na čitavoj njenoj teritoriji.

Posmatrajući je, mogu se uočiti rijeke i brojni potoci, tokom čitave godine, bistre i čiste vode, veliki broj brda i planine bogate šumom i raznolikom vegetacijom, rastinjem, raznovrsnim drvećem, te područja prikladna za poljoprivredu i ispašu stoke. Ovakav raznoliki pejsaž pruža niz prilika i mogućnosti za ekonomski razvoj općine.

Blizina glavnog grada Bosne i Hercegovine Sarajeva, koji je administrativni centar kao i najnaseljeniji grad, također je jedna od prednosti općine.

Općina se nalazi u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, administrativno pripada Srednjobosanskom kantonu/Kantonu Središnja Bosna, graniči sa slijedećim općinama: Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Kiseljak, Kreševo i Konjic.

Veliki dio površine općine zauzimaju visoravni, pašnjaci i polja, i to 46% u odnosu na ukupnu površinu općine, a od toga 10% polja, 20% visoravni i 16% pašnjaci.

Klikni za više fotografijaProkoško jezero

Planine su pogodne za razvoj turizma kao i stočarstva, a njihovo bogatstvo šumskim biljem i ljekobiljem pruža mogućnost razvoju trgovine kao i njihove prerade.

Posebno treba napomenuti da voda predstavlja prilično obiman resurs.

Na području općine nalaze se brojni izvori pitke vode kao i termalni izvor, a na planini Vranica prirodno jezero – Prokoško jezero.

Planine
Klikni za više fotografijaMatorac (masiv Vranica)

Veliki dio planina prekriven je šumom, što predstavlja njenu jaku stranu i potrebno ju je racionalno koristiti. Planinski pašnjaci pogodni su za ispašu stoke. Bogate su šumskim biljem i ljekobiljem, kao i šumskim voćem, te se ovaj prirodni resurs ne smije zanemariti.

Planine općine Fojnica
Planina Visina u metrima
Vranica 2.112
Zec 1.800
Zahor 1.400
Pogorelica 1.432

 

Rijeke
Klikni za više fotografijaRiječica

Rijeke, tokom čitave godine bogate ribom, pružaju mogućnost razvoju slatkovodnog ribarstva, te su pogodne za uzgoj mlađi i ribe.

Neki od riječnih tokova imaju komercijalni kapacitet, odnosno potencijal za proizvodnju električne energije, te izgradnju mini hidrocentrala.

Rijeke općine Fojnica
Rijeka km
(ukupno)
km
(u toj regiji)
Željeznica 15 15
Dragača 7 7
Fojnica 9 35

 

Jezera

Prokoško jezero, sa svim svojim predivnim karakteristikama: prirodno, ledničko, dubine 13 m, prisustvo endemske vrste- triton, pruža sve uslove za razvoj turizma.

Jezera općine Fojnica
Jezero km kvadratnih Prirodna/
vještačka
Prokoško jezero 0,47 prirodno

 

Povezanost i umrežavanje sa drugim općinama

Putne komunikacije općine Fojnica
Odredište (od - do) km do odredišta kvalitet
Fojnica - Sarajevo 56 2 trake
Fojnica - Zenica 60 2 trake
Fojnica - Travnik 65 2 trake
Fojnica - Visoko 35 2 trake
Fojnica - Prokoško jezero 22 makadam

Kako bi općina bila uvezana sa drugim općinama potrebna je:

Ostale glavne veze (elektro sistemi, telekomunikacije,itd.) sa drugim regijama

Općina Fojnica uvezana je sa elektromrežom, PTT mrežom, BH Telecom mrežom, Eronet mrežom, Mobis mrežom i RTV signalom.

Razdaljina od glavnih centara razvoja i mjesta sa najvećom naseljenošću

Udaljenost od glavnih centara
Grad Udaljenost (km)
Sarajevo 56
Mostar 150
Banja Luka 200
Tuzla 200
Zenica 60
Bihać 300
Travnik 65

Glavne veze sa regionalnim, trans-regionalnim i međunarodnim saobraćajnicama (putevi, željeznice, aerodromi)

Općina nije direktno povezana sa glavnim komunikacijskim vezama, odnosno pravcima. Naprijed je navedeno postojanje tranzitne neprohodnosti prema drugim općinama. Njena komunikacijska povezanost regionalnim putem do većih centara, a posebno Sarajeva, omogućava povezanost sa trans – regionalnim i međunarodnim saobraćajnicama (dostupnost željeznici i aerodromu).

Razdaljina od glavnih centara
Odredište od - do Razdaljina (km)
Autoput (Zagreb - Beograd) 276
Aerodrom Sarajevo 60
Aerodrom Zagreb 465