Početna stranica
..:: Četvrtak, 22.02.2018 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Turizam
Kontinentalni turizam
Klikni za više fotografijaVoda

Kao osoben vid turističke ponude, posljednjih decenija dvadesetog vijeka, Fojnicu je, sa njenim raspoloživim smještajnim kapacitetima i prirodnim resursima, svrstao u red prepoznatljivih turističkih destinacija. Relativna blizina većih urbanih središta kao što su Sarajevo, Zenica, Travnik, čija je prosječna udaljenost od Fojnice oko 60 km, pruža posjetiocima mogućnost kraćeg ili dužeg boravka u prirodno zdravoj sredini koju uz povoljne klimatske uvjete, idealnu nadmorsku visinu i tradicionalnu gostoljubivost domaćina.

Vrlo zanimljivi i raznovrsni prirodni tereni i obilje voda omogućavaju lov i ribolov. U planinama oko Fojnice ima medvjeda, srneće divljači, divljih svinja, divokoza i tetrijeba, a Lovačko društvo ima četiri lovačke kuće sa oko 75 ležaja (Pogorelica, Jezernica, Kozovgrad i Zahor). Različite vrste ribe (naročito pastrmka i lipanj) ima u rijekama Fojnica, Gvožđanka, Jezernica i druge, kao i na Prokoškom jezeru, koje je poribljeno kalifornijskom pastrmkom.

 

Klikni za više fotografijaProkoško jezero

Kako se Fojnica nalazi u planinskom prstenu Vranice, Šćita, Zahora i Bitovnje, to je ljubiteljima prirode i planinarenja na dohvat ruke rijetko uživanje na putevima i stazama ovih ljepotica. Moguće je obići i obližnje planine Pogorelicu, Lopatu i Zec. Posebnu nisku u fojničkom prirodnom đerdanu čini Prokoško jezero, koje se nalazi na planini Vranica (na 1636 metara nadmorske visine) i udaljeno je od grada 22 kilometra. Glečerskog je porijekla i u njemu se još uvijek zadržao triton (salamander), vrlo rijetka endemska životinjica, koja inače živi samo u najčišćim vodama. Jezero je poribljeno, a ljeti omogućava ugodno kupanje. Uz jezero su prilegle stočarske kolibe, u kojima se mogu dobiti pravi domaći specijaliteti (ovčiji sir, kajmak, pita, hljeb ispod sača).

Nastavljajući tradiciju ovog kraja turistički radnici Fojnice su obogatili ponudu ispiranjem zlata. Rijeke i rječice Fojnice su zlatonosne i svi zainteresirani gosti mogu u turističkoj agenciji dobiti svu potrebnu opremu za ispiranje zlata.

Klikni za više fotografijaJezernica

Planinska kuća "Jezernica" (1131m n/v) smještena je na putu Fojnica - Prokoško jezero i udaljena je 12 km od Fojnice, a 8 km od Prokoškog jezera. Okružena sa prelijepim planinskim potocima i izvorima, omogućava vam maksimalni ugođaj u prirodi. Mnogi istinski zaljubljenici u planinu i prirodu doživljavaju ovjde neke od nezaboravnih iskustava. U prelijepo uređenom restoranu kapaciteta 40 osoba gostima se nudi izvrsna kuhinja kao i specijaliteti karakteristični za ovaj dio Bosne i Hercegovine. (www.jezernica.ba)

Klikni za više fotografijaSlapovi Kozice

Na lokalitetu Pridole se nalazi, za turiste nova atraktivna destinacija, slapovi Kozice, koji svojom ljepotom plijeni pažnju kako nove turističke atrakcije tako i u pogledu same njegove zaštite.

Klikni za više fotografijaAhdnama

U blizini lokaliteta slapova Kozice nalaze se ostaci građevine nazvane Kašteli gdje su boravili Franjevci i po legendi tu je bio i fra Anđeo Zvizdović odakle je 28. maja 1463. godine dočekao Sultana Mehmeda el-Fatiha II Osvajača u polju Milodražje, nakon osvajanja utvrđenja Jajce te slamanja otpora u tadašnjoj Bosni, a kojom prilikom je dobio poznatu Ahdnamu – ukaz bosanskim franjevcima i svom krščanskom narodu o slobodi vjeroipovjesti, posjedovanja imovine te slobodi kretanja u ovim krajevima. Tom prilikom je Sultan ogrnuo fra Anđela Zvizdovića plavim plaštom sa zvijedzama koji se i danas čuva u Franjevačkom muzeju Fojnice zajedno sa Ahdnamom.

Vjerski turizam

 

Klikni za više fotografijaAtik džamija

Prvu skromnu bogomolju (mesdžid) podigao je domaći čovjek, Mustafa sin Hizira, 1551. godine. Popis iz 1604. godine bilježiće navedenu bogomolju kao džamiju pod imenom Atik (stara) džamija. Drugu džamiju podigao je Šaban Ahmed 1666. godine. Na tom prostoru razvija se i glavni dio fojničke čaršije, po čemu je i džamija u narodu nazvana Čaršijska. Kratko poslije nje, u razmaku od 18 godina, bila je podignuta i treća džamija u mahali Pavlovac, a podigao ju je Hadži Muharem. Najstariji sačuvani objekat od javnog značaja svakako je musafirhana. Po tome što je podignuta u prvom urbanom nukleusu, u Atik mahali, i po svojoj namjeni kao i svojoj arhitekturi, vjerovatno je nastala kada i džamija, svakako u drugoj polovini 16. stoljeća. U kulturno historijskom nasljeđu fojničkog kraja, značajno mjesto zauzimaju i tri tekije nakšibendijskog reda. Tekija u Fojnici nastala je u drugoj polivini 17. stoljeća, tekija u Vukeljićima osnovana je 1780. godine, a treća po nastanku je tekija na Oglavku, čiji je osnivač šejh Abdurrahman Sirrija.

 

Klikni za više fotografijaFranjevački samostan

Zanimljivosti Fojnice kao mjesta doprinosi i Franjevački samostan Duha Svetoga, sa svojim zbirkama, arhivom, muzejom i bibliotekom gdje se nalazi veoma stari primjerci prvih printanih knjiga iz 15. stojeća, poznate kao Inkonabule. Skromni samostan sa crkvicom sagrađen je bio sagrađen 1339. godine, a premješten je na sadašnjem mjestu od 1502. godine. U samostanu se čuva grbovnik bosanskih srednjovjekovnih vlastelina, a arhiv posjeduje i dosta rijetkih rukopisa i dokumenata, među kojima i čuvenu Ahdnamu. (www.fojnica-samostan.com)

Zdravstveni i sportski turizam

 

Klikni za više fotografijaHotel "Reumal"

Fojnica je danas najpoznatija po svojoj banji čija se radioaktivnost i ljekovitost ispitivala još krajem 19. stoljeća, a eksploatacija počela poslije Prvog svjetskog rata. Danas je to moderno opremljen centar za medicinsku rehabilitaciju, u okviru kojeg djeluju: hotel “Reumal” sa 450 ležaja, bazenom, saunom, trim kabinetom, restoranom, kafanom, kamin salom i kompletnim medicinskim sadržajem za rehabilitaciju i Nova bolnica sa 120 ležaja i svim potrebnim medicinskim tretmanom. Fojnička radioaktivna mineralna voda pripada slabo mineraliziranim termalnim vodama, sa temperaturom koja iznosi 31,5° C i snage radioaktivnosti oko 45 Machovih jedinica. (www.reumal.ba)

 

Klikni za više fotografijaAquareumal

Apartmansko naselje „Aquareumal“ namijenjeno je savremenoj porodici, za odmor, rekreaciju, ali i zabavu. Čini ga 16 objekata tipa „bosanska vila“, u kojima su smještena 74 luksuzno opremljena apartmana, a svaki od njih sadrži kuhinju, trpezariju, dnevni boravak, jednu ili dvije spavaće sobe, jedno ili dva kupatila i balkon, dok neki od apartmana imaju i vlastitu baštu. (www.aquareumal.ba)

Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica

Otvaranjem "Aquaparka", Vodenog grada, koji se proteže na 12 hiljada metara kvadratnih, Fojnica je uveliko izmijenila svoju turističku sliku. Od davnina je Fojnica prepoznatljiva i poznata po svojim vodama, međutim one su sada dobrim dijelom i iskorištene izgradnjom ovog vodenog grada u Fojnici. Od generalnog direktora „Reumal Group“ dr Eldana Lokmića smo saznali: "Ovaj kompleks „Aquapark“ u Fojnici obuhvata površinu i do 14 hiljada metara kvadratnih. Tu je za sada oko 1000 metara kvadratnih vodene površine, a kompleks se sastoji od rekreacijskog i dječijeg bazena, vodeni efekti, podvodne masaže, whirpoll jame, gejziri, slapovi, topovi, uređene travnate i pješčane plaže, wellness tretmani na otvorenom, tereni za odbojku na pijesku, stolni tenis, dječije zabavište itd..." (www.aquareumal.ba)

Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"

U posljednje vrijeme Fojnica ima velike mogućnosti razvoja sportskog turizma. Pored izvanrednih prirodnih i smještajnih uvjeta, Fojnica omogućava organiziranje svih vrsta bazičnih priprema sportskih ekipa, u mnogim sportovima. Ekipama stoje na raspolaganju, pored bezbrojnih prirodnih staza, dva velika nogometna igrališta, velika sportska dvorana, vanjsko igralište za male sportove, teniski tereni, izuzetno dobro opremljen trim kabinet u hotelu “Reumal” i drugi potrebni uvjeti. Novoizgrađeni zimski sportski centar "Poljana" na planini Matorac (planinski masiv Vranica) na 1580 metara n/v, 15 km udaljen od Fojnice, pruža mogućnosti bavljenja zimskim sportovima na 1.500 m ukupne dužine dva ski lifta (aplsko i nordijsko skijanje, sankanje) u zimskom periodu te druge turističke sadržaje (šetnje uređenim stazama, jahanje, planinarenje itd.) tokom čitave godine.

Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"

U okviru Ski centra "Poljana" nalazi se Rekreacijski centar "Brusnica". Ova planinska destinacija ima cjelogodišnju turističku ponudu. Pored hotela sa 11 apartmana (ukupno oko 50 ležaja), restorana sa bogatim izborom starih fojničkih jela kao i domaćih rakija i čajeva, terase sa koje se pruža pogled na okolne planine i sam grad Sarajevo, saune, salona za masažu, ovdje ljeti možete jahati, voziti bicikle, šetati uređenim stazama, sakupljati ljeko bilje, šumske plodove, gljive, planinariti, a zimi pored skijanja, tu su i druge radosti koje su Vam dostupne na snijegu. Druženja, dobre zabave, natjecanja u kulinarskim vještinama, razne izložbe i degustacije domaćih proizvoda, razlog su da posjetite RC "Brusnica" i provjerite njihov moto "Iskustvo prirode ljepota života". (www.brusnica.ba)

Klikni za više fotografijaVranica

Brdski biciklizam: Vranica - Prokoško jezero - Živopisno okruženje koje uz brojne potočiće stvara idiličnu sliku, autentično stočarsko naselje i bogata gastronomska ponuda (prokoški sir i pita ispod sača) i dalje su pravi izazov za sve ljubitelje prirode. Svakako, i za istinske zaljubljenike u brdski biciklizam kojima toplo preporučujemo ovu turu kao neizbježnu u popisu najljepših destinacija u Bosni i Hercegovini... (Opširnije ovdje, preuzeto sa mtb.ba)

Brdski biciklizam: Vranica - Vran kamen - Nakon jednog kilometra, kad se izađe iz šume, pruža se fantastičan vidik u pravcu Bjelašnice, Bitovnje, Prenja… a pojava snijega u sjenovitim udubljenjima moguća je i do mjeseca jula. No, kad se uspne na Vran kamen putniku zastaje dah od ljepote pogleda na vrhunce Vranice (obližnji Matorac 1920 m ili nešto dalji Rosinj 2059 m, Ločika 2107, Krstac 2041 m i Nadkrstac 2120 m…) te na udaljene planine u pravcu Vlašića i šire... (Opširnije ovdje, preuzeto sa mtb.ba)

Brdski biciklizam: Zec planina i Vranica - Biciklom do vrela Vrbasa - A onda dilema: produžiti dalje za Prokoško jezero ili zaokrenuti desno, u ponor što vodi ka Fojnici. Nedostatak vremena nas je opredijelio za ovo drugo, krenuli smo pomalo u nepoznatom smjeru, izbili u predivno pitoresknno seoce Vrtača, u kojem kao da je vrijeme stalo prije stotinjak godina, a onda adrenalinski doživljaj spusta makadamskim putem kroz šumu, sve do Tovarišta... (Opširnije ovdje, preuzeto sa mtb.ba)

Turističke informacije

Informacije o turističkoj ponudi Fojnice, možete dobiti na jednom od sljedećih mjesta (Kako doći u Fojnicu?):

   Grupacija "Reumal Group"
   u okviru koje su: Centar za medicinsku rehabilitaciju “Reumal” i "Aquareumal" d.o.o.
   Adresa: Banjska 1, 71270 Fojnica, Bosna i Hercegovina
   Web sajt: www.reumal.ba i www.aquareumal.ba
   Email: rezervacije@reumal.ba
   Telefoni Centralne prodaje grupacije:
   + 387 (0) 30 838 800
   + 387 (0) 30 838 801
   + 387 (0) 30 838 802
   + 387 (0) 30 838 848 (fax)

   Turistička agencija “FojnicaTours” Fojnica
   Vlasnik i direktor: Fehim Zečević
   Adresa: fra Anđela Zvizdovića bb, 71270 Fojnica, Bosna i Hercegovina
   Web sajt: www.fojnicatours.com.ba
   Email: fotours@bih.net.ba
   Telefon: +387 (0) 30 544 261
   Fax: +387 (0) 30 544 262
   Mobilni telefoni:
   +387 (0) 61 173 635
   +387 (0) 61 597 597

   Planinska kuća "Jezernica" Fojnica
   Kontakt osoba: Alma Avdičević
   Adresa: Jezernica, 71270 Fojnica, Bosna i Hercegovina
   Web sajt: www.jezernica.ba
   Email: alma@jezernica.ba
   Mobilni telefon:
   +387 (0) 61 189 153

   Vrankamen d.o.o. Fojnica
   Adresa: Gojevići 72, 71270 Fojnica, Bosna i Hercegovina
   Web sajt: www.vrankamen.ba
   Email: vrankamen@yahoo.com
   Telefon: +387 (0) 30 830 001
   Mobilni telefoni:
   +387 (0) 63 369 126
   +387 (0) 63 339 292

   Rekrecijski centar "Brusnica" Fojnica
   Adresa: Poljana, 71270 Fojnica, Bosna i Hercegovina
   Web sajt: www.brusnica.ba
   Email: brusnica@fojnica.ba
   Telefoni:
   + 387 (0) 63 996 931 (marketing)
   + 387 (0) 30 832 153 (info ured)
   + 387 (0) 30 790 837 (info ured)
   + 387 (0) 30 790 836 (recepcija)

   Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona u Travniku
   Direktor: Nihad Korić
   Adresa: Bosanska 75, 72270 Travnik, Bosna i Hercegovina
   Web sajt: www.tzsbk.com
   Email: info@tzsbk.com
   Telefon: +387 (0) 30 511 588
   Fax: +387 (0) 30 511 588