Nova verzija sajta
Turistički info centar
Otvoren Aquapark Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.08.2009, 07:49
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Otvaranjem "Aquaparka", Vodenog grada, koji se proteže na 12 hiljada metara kvadratnih, Fojnica je uveliko izmijenila svoju turističku sliku. Od davnina je Fojnica prepoznatljiva i poznata po svojim vodama, međutim one su sada dobrim dijelom i iskorištene izgradnjom ovog vodenog grada u Fojnici. Pored raznih vidova turizma Fojnica vidi veliku šansu u svom razvoju i prosperitetu u zdravstvenom turizmu. Zdravstveni turizam kao poseban vid turističke ponude posljednjih godina XX vijeka Fojnicu je sa njenim raspoloživim smještajnim kapacitetima i prirodnim resursima svrstao u red prepoznatljivih atraktivnih turističkih destinacija i Fojnica zauzima visoko mjesto u oblasti zdravstvenog turizma BiH.

Od generalnog direktora „Reumal Group“ dr Eldana Lokmića smo saznali: "Ovaj kompleks „Aquapark“ u Fojnici obuhvata površinu i do 14 hiljada metara kvadratnih. Tu je za sada oko 1000 metara kvadratnih vodene površine, a kompleks se sastoji od rekreacijskog i dječijeg bazena, vodeni efekti, podvodne masaže, whirpoll jame, gejziri, slapovi, topovi, uređene travnate i pješčane plaže, wellness tretmani na otvorenom, tereni za odbojku na pijesku, stolni tenis, dječije zabavište itd..."

Kozovgrad uskoro dostupan turistima
Turistički info centar Fojnica - Ponedjeljak, 17.08.2009, 07:29
Klikni za više fotografijaKozovgrad
U sklopu projekta "Tragovima bosanskog kraljevstva" kojeg sprovodi fondacija "Mozaik" iz Sarajeva, kao jedna od glavnih aktivnosti zamišljena je mini restauracija lokaliteta Kozovgrada. Ovih dana, građevinsko preduzeće "BOR Trade" iz Fojnice, uspješno završava radove na ovoj lokaciji, čime se i kompletan projekat bliži kraju. Zbog toga su u četvrtak, 13.08. u Fojnici boravili i predstavnice fondacije "Mozaik" Amra Kubat Nizam i Anja Didović, koje su izrazile zadovoljstvo dinamikom radova i dosad urađenim poslom.

Radovi su ovoj fazi obuhvatili izradu prilaznih puteva, čišćenje i uklanjanje šiblja, postavljanje klupa, hladnjaka, korpi za smeće te markacija turstičko-planinarskih staza. Svi radovi uspješno su privedeni kraju, a ostalo je još samo da se postavi turistička signalizacija te info table u Fojnici, kao i na samom Kozovgradu...

Prvi kupači u Aquaparku
Hazim Čukle - Nedjelja, 16.08.2009, 09:38
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Prvog dana nakon otvaranja "Aquareumal"-ovog Vodenog grada, Aquaparka u Fojnici koji se prostire na 12 hiljada metara kvadratnih u rekreacijskom bazenu sa termalnom vodom se kupalo stotinjak kupača iz Fojnice, Kreševa, Visokog i gostiju "Reumala" i "Aquareumala". Lijepo vrijeme i temperatura vode od 32 stepena privuklo je stotinjak kupača u bazene u Fojnici koji su uživali u kupanju.

Cijena dnevne karte za odrasle je 6 KM, za djecu do 14 godina 4 KM i porodična dnevna karta je 16 KM. Tu je i atrakcija noćno kupanje od 20 do 24 sata po cijeni od 5 KM.

Izvješće o radu na projektu gondole za srpanj 2009. godine
mir5ad - Subota, 15.08.2009, 22:51
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Domaće aktivnosti

- Obnovljeni razgovori sa ministarstvom šumarstva kantona za sječu šume - u toku izrada projekta.
- Predata dokumentacija za koncesiju i u toku je izrada elaborata za zaštitu okoliša.
- Urađen koncept financiranja projekta, prezentiran u svjetskoj i razvojnoj banci i data podrška za ovu i narednu godinu u pogledu financiranja.
- Iznađena mogućnost neizmještanja putne komunikacije prema regulacionom planu.
- Usporeni radovi na stazi zbog pripreme mehanizacije, radova na glavnom putu i sjeće šume.
- Tražen ponovo termin za sastanak sa Federalnom vladom kako bi se moglo razgovarati o financiranju u kojem Vlada treba sudjelovati jednim dijelom od ukupnog ulaganja...

Izvješće o radu na projektu gondole za lipanj 2009. godine
mir5ad - Subota, 15.08.2009, 22:47
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Aktivnosti provedene od strane inozemnih stručnjaka

- Urađena je i dostavljena je ponuda za ski liftove na novoj stazi - Striževcu od strane firme MUELLER-STARK, čiji stručnjaci su u prethodnom mjesecu obišli predmetni lokalitet.
- Urađen je projekt i ponuda za posnježivanje male staze od strane firme NIVIS čiji su predstavnici u mjesecu svibnju obišli predmetni lokalitet.
- Obavljena je posjeta predstavnika firme Kassbohrer gospodina Stevea Junghansa, prilikom koje je razgovarano o nabavci novih strojeva za izradu staza i otvaranju predstavništva ove firme za BiH.
- Napravljeni su kontakti sa dvojicom potencijalnih investitora za izgradnju hotela, o čemu ćemo više detalja dati kada kontakti budu potpuno konkretizirani...

Izvješće o radu na projektu gondole za svibanj 2009. godine
mir5ad - Subota, 15.08.2009, 22:41
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Aktivnosti provedene od strane inozemnih stručnjaka

- Dana 13. i 14. 05. 2009. godine gosp. Mario Mueller – stručnjak za ski liftove, predstavnik firme MUELLER-STARK, sa pomoćnikom obišao teren Vranice te predložio rješenja za opremu koja bi se trebala montirati na ovim lokacijama.
- Dana 20.05.2009. gosp. Michael Hofer – predstavnik firme NIVIS koja se bavi najnovijim sistemom posnježivanja u svijetu, također je obišao lokalitete kako postojećih, tako i planiranih ski staza i pri tome visoko ocijenio lokalitete, te dao smjernice za dalji rad...

Gondole na Brusnici
mir5ad - Subota, 15.08.2009, 21:55
Klikni za više fotografijaFojnica
Fojnica, bosanskohercegovački gradić koji slovi za simbol banjskog turizma, nalazi se podno Vranice, tačnije u planinskom prstenu kojeg, pored Vranice, formiraju Šćit, Zahora i Bitovinja. Godine 2003. u mapu ski-centara u BiH utisnuta je još jedna atraktivna kota - Brusnica, udaljena tek 12 kilometara od gradske jezgre. Tvorci ideje za izgradnju žičare dužine 4.100 metara kojom bi se savladala visinska razlika od gotovo hiljadu metara, te što adekvatnije iskoristili prirodni resursi za izgradnju turističkog kompleksa u Fojnici, su Jure Iviš i Adolf Golmayer. Krajnji rok predviđen za realizaciju projekta je 2011. godina...

Kompleks ''Kraljica Katarina'' – Novi ponos našeg grada
Turistički info centar Fojnica - Petak, 14.08.2009, 10:11
Klikni za više fotografijaNovi restoran
Čini se da entuzijazmu Fojničana i njihovom smislu za dobar biznis zaista nema kraja. Naime, fojničko preduzeće "Prokoško jezero“ d.o.o. podarilo je ovih dana Fojničanima još jedan prelijepi objekat – banjsko turistički centar "Kraljica Katarina". Radovi na jednom djelu ovog kompleksa uspješno su privedeni kraju protekle sedmice, pa je za danas (petak, 14.08.) zakazano i svečano otvaranje dosad završenih prostora. Gostima će na raspolaganju biti pivnica, te restoran sa tradicionalnim jelima ovog kraja. Po završetku kompletnog projekta, naš grad će dobiti i modernu apartmansko-poslovnu zgradu u potpunosti namjenjenu tržištu, sa poslovnim prostorima, kasinom, trgovačkim centrom i mnogim drugim sadržajima...

Aquapark - Odbrojavanje
Nasir Selimović - Četvrtak, 13.08.2009, 14:49
Klikni za više fotografijaAquapark u izgradnji
Kako produžiti ljeto, odnosno povećati broj dana korištenja novosagrađenih objekata, osnovno je pitanje koje već izvjesno vrijeme muči većinu turističkih radnika okupljenih oko projekta Aquaparka. Odgovor je veoma prost; skratiti vrijeme gradnje. Sva pamet u skraćenju rokova gradnje sadržana je u fiksiranju datuma probnog puštanja u funkciju bazenske rivijere. Određivanje termina direktno utječe na svijest i promjenu odnosa izvođača prema poslu: uvodi se noćni rad, ostavljaju se za kasnije neke vrste radova koji nisu neophodni za ovu fazu gradnje, osluškuju vremenske prognoze, aktiviraju dodatni izvođači. Kao rezultat navedenih poteza na gradilištu se situacija mijenja iz sata u sat; dok se na jednom kraju radovi privode kraju, na drugom nisu ni počeli. Iako je odbrojavanje već počelo, kod dobrog dijela znatiželjnika, uporedna slika teških mašina (dozeri, valjci i sl.) i ležaljki sa suncobranima, pobuđuje nevjericu da će sutra, 14. avgusta, ovo biti lijepo uređena pješčana plaža.

Naravno i dušebriznici su ponudili svoje usluge u rješavanju problema: ako se do polovine avgusta ne ukažu bazeni – možda se, dok ima vremena, a ima ga do prvih snjegova, sve ovo preprojektuje i preinači u otvoreno gradsko klizalište.

Stigle prve brusnice
Hazim Čukle - Četvrtak, 13.08.2009, 07:17
Klikni za više fotografijaBrusnice
Po okolnim visovima i planinama oko Fojnice u punom je jeku branje borovnice. U poslijepodnevnim satima kada otkupljivači stignu na lice mjesta po tridesetak berača borovnica donese ubrane borovnice do kupaca na jednom mjestu. Otkupna cijena borovnica na planini je oko 2 KM, dok se ona u Fojnici prodaje od 3-4 KM po kilogramu. Ove godine nešto ranije nego uobičajeno su stigle i prve brusnice. Pored hotela "Reumal" uz rijeku Dragaču prvi ih je donio i prodaje 54 godišnji Muharem Ahmetak iz Ostružnica Polja u Fojnici.

"Ovaj penzioner koji je penziju zaradio kao kopać u rudniku Breza nam je kazao: "Sa suprugom Zilkom i kćerkom Emirom već mjesec dana beremo borovnice i prodajemo. Ostavimo dio za sebe, pravimo i džem i sok od borovnica. Prvog dana ove sedmice sam na lokalitetu Gvožđanski stanovi i na Zec planini naišao na prve ovogodišnje brusnice...