Početna stranica
..:: Četvrtak, 22.02.2018 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Obrazovni sistem
Osnovna škola „Muhsin Rizvić“ Fojnica
Klikni za više fotografijaOŠ "Muhsin Rizvić"

O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica broji 1022 učenika, od čega je 13 odjeljenja nižih i 16 odjeljenja viših razreda koji pohađaju nastavu u ovoj i nekoliko područnih škola. Uposleno je ravno 50 nastavnika i učitelja u školama.

O istoj temi: OŠ "Muhsin Rizvić"
Fotografije

Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići - Fojnica
Klikni za više fotografijaGojevići - Fojnica

O.Š. "Ivan Goran Kovačić" radi po hrvatskom planu i programu. Sjedište škole je u Gojevićima, a 7 kilometara dalje, u Fojnici, škola ima i devet isturenih odjela.

"Škola je sagrađena 1909. godine. Završni radovi na školi izvođeni su tokom 1910. i 1911. godine...u prizemlju je postojala jedna učionica, a na spratu je bio učiteljev stan.

Nastava je počela školske godine 1908./9. sa učiteljem Topalović Nikolom. Učenika je bio vrlo mali broj. Uglavnom tako je bilo do 1941. godine tj. do rata. Nastava se odvijala skupno, tj. za sva četiri razreda postojalo je jedno odjeljenje. U školi je sve do rata bio uvijek samo po jedan učitelj. Godine 1939. zgrada je adaptirana... od tada škola ima dvije učionice i vrlo tijesan i loš učiteljev stan. Za vrijeme rata nastava je često prekidana, a izvjesno vrijeme u školi je boravila NOV. Prvi učitelj poslije oslobođenja bio je Bodnaruk Ivica te do školske godine 1952./53. izmijenjan je veći broj učitelja od kojih se u školi najviše zadržala učiteljica Inđić Lela. Rad se odvijao s poteškoćama, pošto se broj djece poslije oslobođenja, svake godine povećavao a učitelja je bilo malo tako da se rad odvijao, uglavnom, u kombiniranim odjeljenjima.

Školske godine 1952./53. počinju s nastavom učiteljice: Kuljić Dragica i Zubčević Ana sa sljedećim brojem djece: muških 91, ženskih 50, svega 141. Zubčević Ana vodi II i IV razred i ima upraviteljstvo nad ąkolom. Kuljić Dragica vodi III i I razred. Nastava se odvija poludnevno. Tako je bilo do 1.X.1952. godine kada učiteljica Kuljić Dragica nastupa na bolovanje koje je s jednim malim prekidom trajalo do 1.V.1953. godine. Toga dana je imenovana nastupila na dužnost..."

(Preuzeto sa www.tel.net.ba/os-gojevici)

Web stranica: www.tel.net.ba/os-gojevici
O istoj temi: OŠ "Ivan Goran Kovačić"
Fotografije

Srednja mješovita škola „Zija Dizdarević“ Fojnica
Klikni za više fotografijaSMŠ "Zija Dizdarević"

"Srednja mješovita škola u Fojnici počela je s radom 04.09.1978. godine i u toku dosadašnjeg rada promijenila je tri naziva: Centar srednjeg obrazovanja Fojnica, Srednjoškolski centar “Zija Dizdarevic”, a današnji naziv Srednja mješovita škola “Zijah Dizdarević” nosi od školske 1993/1994. godine.

U školi su u toku njenog postojanja egzistirale slejedeće struke: gimnazija (opći smjer), ekonomska, šumarska, metalurška, saobračajna, zdravstvena, drvoprerađivačka i ugostiteljska. Danas naša škola broji 657 učenika koji se obrazuju za sljedeće obrazovne profile: gimnazija (opći smjer), medicinska sestra-tehničar, fizioterapeutski tehnicar, frizer, prodavac, automehanicar i lugar.

Pored školskog programa naši učenici se mogu baviti i vannastavnim aktivnostima. Sekcije kojima se mogu baviti učenici u našoj školi su: literarna, dramska, muzička, plesna, košarkaška. U našoj školi postoji Školski parlament, Vijece škole i roditelja.

Dio naše predratne škole djeluje u Kiseljaku pod nazivom Srednja strukovna škola “Fojnica”. Nadamo se da će preko obrazovnih reformi koje pokreće Međunarodna zajednica u budućnosti doći do sažimanja ove dvije škole uz poštivanje nacionalnih interesa. Da li će u našoj školi ostati iste struke zavisi od potreba društva i zainteresovanih učenika. Nadamo se da će se popraviti materijalno stanje škole i da će se problemi učenika uspješno rješavati kroz Školski parlament i Vijeće škole i roditelja."

(Preuzeto sa www.sms.fojnica.ba)

Web stranica: www.sms.fojnica.ba