Početna stranica
..:: Četvrtak, 22.02.2018 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Infrastruktura
Saobraćajna/prometna infrastruktura
Ceste

Na području Općine Fojnica je jedino zastupljen cestovni, što najbolje ukazuje na nepovoljni administrativni položaj prostora. Osnovna obilježja cestovne mreže na teritoriji općine jeste da je ona saobraćajno-tehnički vrlo stara i dotrajala i sa vrlo malo rekonstrukcijskih intervencija na njoj. Asfaltna prekrivka na putevima je zbog zastarjelosti na puno mjesta erodovana tako da je i na glavnoj gradskoj saobraćajnici vidljiv veliki broj rupa koje su nikako ili uglavnom loše tehnički sanirane. Mreža saobraćajnica po rangovima je vrlo nerazvijena i kao takva ne može da odgovori na sve zahtjeve programskog razvoja privrede i stanovništva općine i šire regije.

Shodno stepenu tehničkog stanja, regionalnom značaju, namjeni i gustini cestovna mreža je na nivou općine klasificirana u ukupno četiri kategorije: magistralni, gradski, lokalni i šumski put. Analizom TK R = 1 : 25000 i već pomenutog satelitskog snimka IRS – 1D, 5,6 m, IRC, 1998 izračunata je ukupna dužina svih puteva na teritoriji općine od 532,8 km što iznosi svega oko 1,77 km/km2 i sa ovog aspekta odgovara prosjeku srednjrazvijenijih općina u BiH. Dužina magistralnog putnog pravca Kiseljak – Fojnica u dijelu koji pripada teritoriji općine iznosi 19,98 km ili svega 3,8 % od ukupne dužine svih saobraćajnica. Na saobraćajnice gradskog ranga sa asfaltnom podlogom otpada dužina od 7,58 km ili oko 1,4 %. Broj lokalnih puteva koji su uglavnom sa asfaltnom podlogom iznosi oko 35 sa ukupnom dužinom od 111,23 km ili 20,9 %. Najveći broj od oko 362 puta imaju šumski putevi čija je svrha uglavnom eksploatacija i odvoz oblovine. Njihova ukupna dužina iznosi 393,6 km ili čak 73,9 %, pa ovaj podatak ujedno dobro potkrepljuje ranije iznesenu stavku o pojačanoj eksploataciji šumskog fonda na teritoriji općine.

Željeznice

Na području Općine Fojnica ne postoji željeznički saobraćaj.

Riječni i pomorski saobraćaj

Na području Općine Fojnica ne postoji riječni i pomorski saobraćaj.

Zračni/vazdušni saobraćaj

Na području općine Fojnica ne postoji zračni saobraćaj.

Udaljenost aerodroma i luka od Fojnice
Naziv Udaljenost u km
Luka Brčko 280
Luka Ploče 200
Luka Bar 500
Aerodrom Sarajevo 60
Aerodrom Banja Luka 200
Aerodrom Tuzla 200
Aerodrom Mostar 150
Aerodrom Bihać 300
Aerodrom Beograd 380
Aerodrom Zagreb 476

 

Sportska infrastruktura
Ostala sportska infrastruktura

Na planini Poljana postoji planinarski dom u vlasništvu lovačkog udruženja, te pored ski lifta na Poljani, omogućava razvoj zimskog turizma.

Od sportova trenutno su aktivni: nogometni, košarkaški, tekvan-do i šahovski klub.

Pri Centru za medicinsku rehabilitaciju "Fojnica" (Reumal) postoji tenisko igralište te time i uslovi za aktiviranje teniskog kluba.

Pored 3 sportska igrališta postoje dva mini stadiona i to u MZ (mjesna zajednica) Dusina i MZ Gojevići te jedan moderni i univerzalni u MZ Prokos.

Energetska infrastruktura i snabdijevanje vodom

Prirodni energetski izvor koji je dostupan i koji se koristi je drvo, tečno gorivo se ne koristi. Snabdjevenost električnom energijom je zadovoljavajuće, ali se veoma malo koristi kao energetski izvor. Ugalj se također veoma malo koristi.

Snabdijevanje vodom u urbanom dijelu se obavlja putem gradskog vodovoda, a ruralni dio općine se vodom snabdijeva putem vlastitih vodovoda. Upravljanje gradskim vodovodom obavlja JKP «Šćona» Fojnica, postoji oko 50 lokalnih vodovoda gdje još nije riješeno koncesiono pravo, odnosno, do dobijanja koncesije, njima upravljaju naselja koja ih koriste.

Cijena korištenja vode sa gradskog vodovoda se određuje putem Općinskog vijeća, a cijena vode sa seoskih vodovoda nije određena i voda se koristi bez plaćanja nadoknade za korištenje.

Centri za obuku i druga obrazovna infrastruktura
TV i radio stanice
 1. Državne TV/Radio stanice
  • FTV - Televizija Federacije Bosne i Hercegovine
  • BHT - Televizija Bosne i Hercegovine
  • BH RADIO 1 - Radio Bosne i Hercegovine 1
  • RADIO FBIH - Radio Federacije Bosne i Hercegovine

 2. Privatne TV/Radio stanice
  • TV HAYAT Sarajevo
  • TV KISS Kiseljak
  • "Art company" kablovska televizija Kiseljak

 3. Dnevne novine
  • Avaz
  • Oslobođenje
  • Jutarnje novine
  • Jutarnji list
  • Nezavisne novine
  • San

 4. Sedmične novine
  • sve koje se izdaju u Bosni i Hercegovini

 

Bolnice u regiji

 

Bolnice u regiji
Državne bolnice Kapacitet Osnovni tretman
2 - pružanje zdravstvenih usluga
3 ambulante - pružanje zdravstvenih usluga

 

Banje - Termalna lječilišta

 

Banje u Fojnici
Naziv Kapacitet Glavni tretman
Centar za medicinsku rehabilitaciju "Fojnica" (Reumal) 550 kreveta Fizikalna terapija