Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih je pronašla slijedeće:

Obilježavanje dječije sedmice
Općina Fojnica - Petak, 28.10.2016, 15:02
Klikni za više fotografija Fojnica


Povodom Dječije sedmice/Dječijeg tjedna koja se obilježava prve sedmice mjeseca oktobra, općina Fojnica je, kao i proteklih godina, nizom aktivnosti obilježila istu.
Načelnik općine Sabahudin Klisura je, zajedno sa djelatnicama Službe socijalne zaštite, posjetio Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica i Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići.
Prilikom posjete upriličeno je zajedničko druženje sa korisnicima ovih Ustanova, nakon čega su uručeni paketići sa slatkišima.
Tokom obraćanja, načelnik je rekao da će u narednom periodu službeno posjetiti urede direktora, jer je ovaj put želio da se posveti korisnicima koji su inaće Fojničani a za koje ga vežu tople uspomene.
Istim povodom, upriličena je posjeta i Romskim porodicama sa djecom, prilikom koje su uručeni prigodni paketići za djecu.
Također, načelnik je posjetio i JU Obdanište Fojnica gdje je uručio edukativne igračke za mališane – lego kocke, kao i slatkiše. Nakon druženja sa djecom, načelnik je iskoristio priliku i razgovarao sa direktoricom obdaništa o potrebama ove Ustanove i mogućim, daljim koracima unapređenja, kvalitetnijeg rada i djelovanja iste.
Načelnik istiće, da je poseban osjećaj i od neprocjenjivog značaja, bio vidjeti iskrenu radost korisnika Ustanova i djece, te da će u narednom periodu u okviru svog djelovanja i mogućnosti općine Fojnica, još veći akcenat dati pružanju pomoći najosjetljivijim kategorijama društva.

Otvoren Odjel za fizikalnu terapiju i trim kabinet u Zavodu Drin
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 05.12.2014, 09:30
Klikni za više fotografijaZavod „Drin“
Jučer je svečano otvoren Odjel za fizikalnu terapiju i trim kabinet u sklopu Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ u Fojnici, čije opremljanje je u potpunosti finansirala Turska agencija za razvoj i koordinaciju (TIKA).

Projekat je koštao 120.000 konvertibilnih maraka (KM), a implementiran je u dvije faze, građevinske radove i adaptaciju prostorija i nabavku opreme.
Predsjednik Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) za Balkan i Južnu Evropu Mahmut Cevik podsjetio je da je 1992. godine, 3. decembar proglašen Međunarodnim danom osoba sa invaliditetom.

"Raduje me što mi kao TIKA, baš u toj sedmici kada se obilježava Dan osoba sa invaliditetom možemo dati svoj doprinos ovom opremom, tačnije opremanjem Odjela za fizikalnu terapiju i trim kabinet", rekao je u svom obraćanju predsjednik TIKA-e za Balkan i Južnu Evropu Mahmut Cevik.

Ovim projektom je obezbijeđena savremena oprema za kvalitetan fizikalni tretman koji je potreban korisnicima Zavoda. Tako će ubuduće imati priliku koristiti hidro i elektro terapije.

Tokom svečanog dijela prilikom otvaranja upriličen je bogat kulturno-umjetnički program koji su izveli korisnici Zavoda a otvaranju je prisustvovao veliki broj zvanica među kojima i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić sa saradnicima.

Delegacija Zavoda Bakovići posjetila Domaljevac –Šamac
Hazim Čukle - Srijeda, 09.07.2014, 10:26
Fojnica
U akciju pomoći nedavno poplavljenim područjima u BiH se od samog početka uključio i Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ iz Bakovića u općini Fojnica. Tako je na samom početku katastrofalnih poplava grupa djelatnika iz Tehničke službe Zavoda radila na raščišćavanju terena u Maglaju. U saradnji sa Crvenim križom općine Fojnica, Zavod je dao na raspolaganje kombi vozilo sa vozačem za dostavu humanitarne pomoći u Zavidoviće.

Ovih je dana je dr. Nada Sušić Sijerčić,v.d. direktorica Zavoda Bakovići sa saradnicima posjetili općinu Domaljevac-Šamac. Tom prilikom su uručili donaciju prehrambenih i higijenskih potrepština koja je nabavljena dobrovoljnim prilozima uposlenika Zavoda Bakovići. Takođe je ova ustanova iz Fojnice Centru za socijalni rad Domaljevac ustupila na mjesec dana na korištenje svoje dostavno vozilo „cady“.


TIKA finansira projekat "Odjel za fizikalnu terapiju i i trim kabinet"
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica «Drin» - Ponedjeljak, 28.04.2014, 11:17
Klikni za više fotografijaPosjeta "Drin"-u
Zavod je početkom mjeseca dobio pozitivan odgovor od Predsjedništva Turske agencije za saradnju i koordinaciju - TIKA, koja je odlučila finansijski podržati realizaciju projekta „Odjel za fizikalnu terapiju i trim kabinet”. Projekt podrazumjeva renoviranje i adaptiranje postojećih prostorija, te opremanje istih savremenom opremom za fizikalnu terapiju.

U Zavodu se već provode tretmani fizikalne terapije, međutim neadekvatan prostor u kome se trenutno obavlja ovaj vid tretmana i neopremljenost istog nisu u skladu sa brojem korisnika kojima je provođenje procedura fizikalne rehabilitacije potrebno. Radi se o veoma važnom projektu čijom će se realizacijom korisnicima Zavoda obezbijediti nove metode i kvalitetan fizikalni tretmana u skladu sa njihovim potrebama i dijagnozama, a re/habilitacijske procedure biti podignute na viši nivo što će doprinjeti poboljšanju uvjeta zdravstvenog i socijalnog tretmana osoba sa intelektualnim teškoćama i psihijatrijskim oboljenjima po evropskim standardima.

U toku je prva faza, koja obuhvata sve građevinske radove na rekonstrukciji i adaptaciji prostora. Ukoliko radovi budu tekli predviđenom dinamikom i bude ispoštovan zadati rok od 45 dana, korisnici Zavoda Drin već krajem maja imat će na raspolaganju novoopremljeni odjel fizikalne terapije. Adaptacijom prostorija, osim prostorija za izvođenje fizikalnog tretmana i hidromasažne terapije dobit će se dodatni prostor za trim kabinet i sobu za multisenzornu rehabilitaciju.


Posjeta Zavodu "Drin"
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 02.04.2014, 14:39
Klikni za više fotografijaZavod Drin
Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica, jučer je sa svojim saradnicima posjetio Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica.

Tom prilikom održan je sastanak sa direktoricom Zavoda Đenitom Karahmet i njenim zamjenikom Adnanom Buljinom.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj situaciji u ovoj ustanovi, njenom funkcionisanju te problemima s kojima se rukovodstvo Zavoda svakodnevno susreće.

Na kraju, predstavnici Općine i Zavoda su izrazili želju za uspostavljanjem još bolje saradnje u narednom periodu.


Zavod „Bakovići“ Fojnica proslavio 42 godine rada
Hazim Čukle - Petak, 14.03.2014, 09:29
Klikni za više fotografijaZavod
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ u Bakovićima općina Fojnica, je posljednjeg radnog dana ove sedmice proslavio 42 godine postojanja i rada. U ovoj ustanovi je smješteno 350 korisnika, o kojima brine 116 uposlenika. Povodom godišnjice Zavoda „Bakovići“ u Bakovićima su u sklopu ove skromne proslave proslavili i međunarodni praznik 8. mart Dan žena.Dr. Nada Sušić Sijerčić, ravnateljica Zavoda, nam je kazala

–U sklopu skromne manifestacije obilježavanja 42 godišnjice naše ustanove, imali smo skromnu svečanost gdje smo i svim uposlenicama uručili po jedan cvijet, a povodom godišnjice smo pozvali i naše umirovljenike, gdje im je menadžment ove kuće uručio skromne novčane poklone i zahvalio na dosadašnjem radu.

Pored ovoga smo imali i manju svečanost i priredbu za naše korisnike gdje smo najaktivnije nagradili poklonima i zahvalili im na dosadašnjim aktivnostima, kaže ravnateljica dr. Nada Sušić Sijerčić

Ova priredba je otpočela pjesmom „Garavuša“ zbora uposlenika i korisnika Zavoda Bakovići a nastavila kolom pod nazivom „Tri sam dana kokuruze brala“.Nakon toga su dodjeljene nagrade najaktivnijim korisnicima iz art radionice, okupacione radionice i sportsko rekreativnom tretmanu, tehničke službe i kuhinje, vešeraju i radu na odjelima, kao i najboljima u turnirima u šahu, stonom tenisu i bilijaru.

Najboljima je nagrade uručila direktorica Zavoda dr. Nada Sušić Sijerčić. Svim korisnicama je povodom 8. marta Dana žena uručen i poklon koji je obezbjedila trgovačka radnja „Galant“ iz Kiseljaka.


Međunarodno priznanje za Zavod Drin
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica «Drin» - Petak, 06.12.2013, 16:22
Klikni za više fotografijaDrin
„Međunarodna nagrada za vodstvo u imidžu i kvalitetu“, naziv je priznanja koje je JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica DRIN, iz Fojnice dobio za svoju humanost i dugogodišnji rad sa osobama sa intelektualnim teškoćama i psihijatrijskim oboljenjima. Organizacija Global Trade Leaders' Club, sa sjedištem u Madridu, svake godine dodjeljuje ovu vrstu nagrade kompanijama iz svih sfera djelatnosti, čije su organizacijske kvalitete i osobnosti zaslužili ovo međunarodno priznanje.

Tim povodom, upriličena je ceremonija dodjele nagrada i prezentacija nagrađenih kompanija, koja je održana 02. Decembra 2013 u Madridu, na kojoj je prisustvovalo 150 biznismena iz više od 30 zemalja svijeta, kao i predstavnici diplomatskog tijela zemlje učesnice.

Zavod Drin je imao čast i priliku da bude jedini predstavnik iz BiH i priliku da među 42 nagrađene kompanije prezentira svoj rad i humanu djelatnost koju obavlja šest decenija. Nagradu, bronzanu skulpturu, ispred organizatora, v.d. direktorici Karahmet Đeniti, dipl.scr., uručila je ambasadorica BIH u Kraljevini Španiji, njena ekselencija Jasna Krivošić Prpić.Obilježen socijalni dan u Zavodu Drin
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 21.10.2013, 09:54
Klikni za više fotografija"Drin"
7. Socijalni dan u okviru projekta „Volontiraj kreditiraj 2013“ je uspješno realizovan. Riječ je o projektu Udruženja Infohouse, u kojem je JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin aktivno učestvovao tako što je na jedan dan zaposlio 10 fojničkih srednjoškolaca Srednje Mješovite Škole „Zijah Dizdarević“, zdravstvenog smjera.

Radne aktivnosti u okviru Socijalnog dana započele su u konferencijskoj sali Zavoda, gdje su se okupili i učenici i stručni radnici Zavoda. Nakon kraćeg uvoda i predstavljanja, učenici su imali priliku da sami odaberu radno mjesto i svoje prvo radno iskustvo osjete, istinski obavljajući tu funkciju. Obzirom da se radi o kompleksnoj socio – medicinskoj ustanovi, akcenat je dat upravo aktivnostima iz tih oblasti. Tako su novi zavodski uposlenici bili raspoređeni po različitim službama i u toku jednodnevne prakse obavljali ulogu: psihologa, logopeda, socijalnog radnika, medicinskog tehničara, farmaceutskog tehničara, fizioterapeuta, sportskog instruktora, radno – okupacionog instruktora te projekt menađera.

Srednjoškolci su na taj način dobili uvid u raznolikost i kompleksnost poslova, a na kraju radnoga dana upisan im je staž u učeničke radne knjižice.

Direktorica ove ustanove, Đenita Karahmet, naglasila je kako se radi o jednom izuzetno važnom projektu za zajednicu, a poseban značaj jeste afirmacija mladih i podizanje svijesti lokalne i šire zajdnice o osobama sa mentalnim invaliditetom i njihovim mogućnostima. Nadamo se, da će učenici na najbolji način iskoristiti ovo važno životno iskustvo čiji cilj je bio unapređenje znanja te jačanje kapaciteta, kao i značaj uloge profesionalne orjentacije kod mladih koja je važan preduvjet za uspješnu profesionalnu budućnost.


Ambasador Švicarske u BiH posjetio Zavod "Drin" Fojnica
Hazim Čukle - Petak, 19.04.2013, 08:30
Klikni za više fotografijaZavod Drin
Zavod za mentalno invalidna lica "Drin" Fojnica posjetio je ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller, povodom svečanog obilježavanja uspješno završenog projekta "Re/habilitacije pomoću sistema vertikalizacije - stajanje" (Re/habilitation trough verticalisation syustem -standing").Riječ je o uređajima za vertikalizaciju osoba s invaliditetom, koji ne mogu stajati na nogama.Nabavljena su dva kreneta za vertikalizaciju i jedna stajalica.

Direktorica Zavoda "Drin" Fojnica Dženita Karahmet je je sa saradnicima primila amabasadora Švicarske i upoznalaga o životu i radu ove ustanove, svi zajedno su posjetili nekoliko odjeljenja gdje su smješteni korisnici.

-Ukupna vrijednost projekta je 18,555 KM, a sredstva su finansirana od strane Švicarskog federalnog odjela za inostrane poslove (FDFA), pri ambasadi Švicarske u BiH i jedan dio od 555 KM su finansirali Zavod "Drin" Fojnica.Uređaji su instalirani u kabinetu fizikalne terapije u Zavodu, kazala nam je direktorica Dženita Karahmet, koja je zahvalila Švicarskoj ambasadi na vrijednoj donaciji i dodala:

U Zavodu postoji kabinet za fizikalnu terapiju, međutim njegove prostorne i tehničke mogućnosti, opremljenost, broj uposlenog kadra, nisu u skaldu sa brojem korisnika kojima je provođenje tretmana fizikalne rehabilitacije potrebno.Kod nas se na smještaju nalazi 36 potpuno nepokretnih korisnika, od toga su 20 njih djeca i adoloscenti, te 22 teško pokretnih, kazala je na kraju direktorica Dženita Karahmet.Ambasadoru je uručena zahvalnica i predmeti koji su ručni rad korisnika Zavoda "Drin" Fojnica.

Ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller je prilikom ove posjete Zavodu "Drin" Fojnica kazao - Ova ustanova je naš partner u okviru projekta mentalnog zdravlja u BiH.Ovom prilikom bi zahvalio svim zdrastvenim radnicima za podršku koju pružaju u njezi i brizi svojih pacijenata.Zahvalio bi i svim uposlenicima ove ustanove koji brinu o ovim ljudima.To je posao koji se radi 24 sata u svih sedam dana u sedmici.Naravno Švicarska će nastaviti pružati podršku razvoju zdrastvenog sektora u BiH i razmjenjivati iskustvo na tom planu, rekao je između ostalog ambasador Andre Schaller.

Udruženje Vrt plavih ruža posjetilo Zavod Drin Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 18.04.2013, 14:54
Klikni za više fotografijaZavod Drin
U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica je smješteno 520 korisnika svih uzrasta o kojima brine oko 200 uposlenika ove ustanove.Česte su posjete grupa i pojednica ovoj ustanovi, sa ciljem da bi se družili sa korisnicima Zavoda i uljepšali im trenutke druženja sa njima.

Tako su ovih dana u jednodnevnoj posjeti Zavodu „Drin“ u Fojnici boravili volonteri Udruženja (II giardino delle rose blu) „Vrt plavih ruža“ iz Italije.Volonteri ovog udruženja su svojom pjesmom,svirkom, glumom i humorom uveseljavali korisnike, a posebno one najmlađe te im svima unijeli vedrinu i raspoloženje u jednom proljetnom danu.Posjeta Općinskog načelnika Zavodu
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 18.04.2013, 11:35
Klikni za više fotografijaZavod Drin
Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je boravio u radnoj posjeti J.U. Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica “Drin”. Povod ove posjete jeste nedavno imenovanje v.d. direktorice Đenite Karahmet na čelo ove ustanove. Načelnik je tom prilikom čestitao novoizabranoj direktorici i poželio joj uspjeh u daljem radu. Također je izrazio otvorenost za nove prijedloge, kvalitetniju saradnju i bolju komunikaciju ove ustanove sa lokalnom zajednicom u okviru nadležnosti Općine.


Promjena rukovodstva Zavoda "Drin"
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 18.04.2013, 11:09
Klikni za više fotografijaĐenita Karahmet
Diplomirani socijalni radnik Đenita Karahmet postavljena je za vršioca dužnosti v.d. direktora Zavoda Drin, nakon što je dotadašnja direktorica Mr. sc. dr Samiha Hodžić podnijela ostavku. Gospođa Đenita Karahmet je bila na poziciji šefa službe socijalnog rada ove ustanove. U petak 22.03.2013. godine obavljena je primopredaja i novi direktor je stupio na dužnost.

Ovom prilikom uposlenici i korisnici Zavoda Drin čestitaju novoizabranom vršiocu dužnosti direktora i žele uspjeh u radu i međusobnoj saradnji.

Zabava za korisnike Zavoda „Bakovići“ povodom Dana Zavoda
Hazim Čukle - Utorak, 19.03.2013, 14:39
Klikni za više fotografijaUručene nagrade
Povodom 41. godišnjice postojanja i rada Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ u sali Zavoda priređena je zabava za korisnike ove ustanove. U povodu godišnjice Zavoda organizirana su sportska takmičenja, najboljima su uručene nagrade, kao i najboljim korisnicima, art radionice, radionice ručnih radova, okupacione radionice, sportske radionice, najboljim korisnicima tehničke službe, kuhinje, vešeraja i najkorisnicima na odjeljenima. Odigrani su turniri u šahu, pikadu, bilijaru i stonom tenisu.

Nagrade najboljima je uručila ravnateljica Zavoda dr Nada Sušić Sijerčić, koja je za Fojnica online kazala da je u Zavodu smješteno 375 korisnika, o kojima brine 118 radnika: „Danas smo pripremili zabavu za naše korisnike, gdje će oni i mi sa njima igrati i pjevati. Mi smo centar za socijalno i zdrastveno zbrinjavanje, produženo liječenje i rehabilitaciju, obučavanje za samostalni život prema preostalim sklonostima i sposobnostima, odraslih osoba sa smetnjama u duševnom razvoju i smetnjama u duševnom zdravlju“.

Zavod „Drin“ posjetila delegacija Zeničko – Dobojskog kantona
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 11.02.2013, 20:58
Klikni za više fotografijaPosjeta "Drin"-u
Ovih dana je u radnoj posjeti Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica boravila delegacija ZE-DO kantona. Pomenutu delegaciju koja je bila u sastavu Mirsad Isaković ministar finansija, Ivica Ćurić ministar rada i socijalne politike, Senaid Begić direktor Zavoda zdrastvenog osiguranja, je primila direktorica Zavoda „Drin“ Fojnica mr. sc. dr. Samiha Hodžić koja je goste upoznala o životu i radu Zavoda.

Svi zajedno su obišli prostore Zavoda, gdje su se pobliže upoznali sa djelatnošću i dnevnim aktivnostima ove ustanove, vrstama usluga, kategorijama i broju korisnika, kao i sa problemima i poteškoćama sa kojima se susreću, te mogućnostima za iznalaženje riješenja i poboljšanje saradnje sa nadležnim institucijama ZE-DO kantona. U Zavodu „Drin“ Fojnica je smješteno 520 korisnika od čega ih je 144 korisnika iz Zeničko – Dobojskog kantona.

Od izložbe prikupljeno 3.000 KM
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 11.02.2013, 20:46
Klikni za više fotografijaIzložba „I oni su djeca“
Ovih dana je završena prva faza humanitarne izložbe bh fotoreporteri djeci Zavoda „Drin“ u Fojnici pod nazivom „I oni su djeca“, koja je otvorena polovinom mjeseca januara u prostorijama „ASA Art Galery“ u Sarajevu. Ovu izložbu su organizirali fotoreporteri iz cijele BiH a pod pokroviteljstvom Federalnog Ministarstva, rada i socijalne politike, a otvorio ju je ministar tog ministarstva Vjekoslav Čember. Sav prihod od prodatih fotografija namjenjen je za opremanje kabineta za muzikoterapiju djeci Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica.

Kako su nam kazali iz Zavoda „Drin“ za sedam dana trajanja ove humanitarne izložbe prikupljeno je 3.000 KM ,ali i da postoje još neke narudžbe i rezervacije, tako da se očekuju i naknadne uplate na račun Zavoda.Direktorica Zavoda“Drin“ Fojnica dr. Samiha Hodžić je u ime svih korisnika i uposlenika Zavoda zahvalila svima koji su bili dio ove velike humanitarne akcije i koji su pomogli da ista bude uspješno realizovana.Krajem mjeseca marta uslijedit će druga faza ove humanitarne izložbe , na kojoj će bit izložene preostale 24 fotografije, koje će se do tada nalaziti u Zavodu „Drin“ u Fojnici.

Otvorena humanitarna izložba “I oni su djeca”
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica «Drin» - Subota, 19.01.2013, 11:36
Klikni za više fotografijaOtvorena izložba
U ASA Art Galeriji u Sarajevu sinoć je otvorena humanitarna prodajna izložba fotografija bh. fotoreportera "I oni su djeca" s koje je sav prihod doniran našoj ustanovi.

Na inicijativu fra Marijana Karaule i gospodina Marija Ilicica pokrenuta je humana akcija kojom bi se prikupila sredstva neophodna za opremanje kabineta za muzikoterapiju za naše korisnike.

U tu svrhu petnaest fotografa koji rade za štampane i online medije iz cijele BiH, poklonili su po nekoliko svojih fotografija, te organizovali izložbu u namjeri da pomognu prvenstveno našim najmlađim korisnicima. U humanoj akciji i izložbi učestvovali su: Dženan Kriještorac, Muhamed Tunović, Fuad Fočo, Ivan Šebalj, Jasmin Brutus, Milutin Stojčević, Mario Iličić, Stojan Lasić, Aleksandar Čavić, Dado Ruvić, Almir Panjeta, Mia Bezjak, Mirza Subašić, Zoran Kanlić i Marijan Karaula...

Udruženi bh fotoreporteri u humanoj akciji
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica «Drin» - Petak, 11.01.2013, 15:23
Klikni za više fotografija„I oni su djeca“, naziv je humanitarne izložbe koja će se održati u četvrtak 17.01.2013. u Sarajevu u prostorijama ASA Art galerije.

Izložba će biti prodajnog karaktera, a sva prikupljena sredstva namijenjena su za opremanje kabineta za muzikoterapiju najmlađih korisnika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“. Svoje radove izložiti će petnaest bh fotoreportera Slobodne Bosne, BH Dana, Dnevnog avaza, Oslobođenja, Večernjeg lista, Nezavisnih novina, Reutersa, te nekoliko freelancera, koji su za ovu priliku poklonili svoje fotografije i odrekli se svojih autorskih prava.

Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, a detalji otvaranja izložbe "I oni su djeca" su bili tema press konferencije koja je održana jučer u ASA Art galeriji, sa početkom u 19 sati.

Tim povodom, fotoreporter i novinarka nezavisne informativne revije Slobodna Bosna, gospodin Mario Iličić i g-đa Danka Savić su prekjučer posjetili Zavod „Drin“.

Uručili donaciju Zavodu „Bakovići“
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.01.2013, 00:33
Klikni za više fotografijaDonacija Zavodu
U petak su predstavnici samostalnog Sindikata radnika Komunalne privrede Kantona Sarajevo uručili donaciju određene količine prehrambenih artikala Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ Fojnica. Predsjednik samostalnih Sindikata radnika Komunalne privrede KS Kemal Lukšić je tim povodom za Fojnica online kazao: „Povodom obilježavanja 57 godina postojanja i rada samostalnog Sindikata radnika Komunalne privrede KS odlučili smo da uručimo namjensku donaciju Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ Fojnica na osnovu potreba izraženih od strane Uprave ovog Zavoda.“

Ovo je dugogodišnja tradicija koju upražnjavamo svaki put pred Novu godinu. Nadamo se da će ova donacija u potpunosti zadovoljiti potrebe ovog Zavoda za određeno vrijeme. Donacija se sastoji od prehrambenih artikala“.

Na ovoj donaciji je u ime Zavoda „Bakovići“ Fojnica zahvalila direktorica Zavoda dr Nada Sušić Sijarčić, koja je goste upoznala o životu i radu Zavoda „Bakovići“ Fojnica, u kome boravi 375 korisnika starosne dobi od preko 25 godina, a koji dolaze iz cijele BiH o kojima brine 120 uposlenih.

Ambasador Republike Češke posjetio Zavod „Drin“
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.12.2012, 13:53
Klikni za više fotografijaPresjecanje vrpce
Jučer je Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica posjetio ambasador Republike Češke u BiH Tomaš Szunyog. Svečanim presjecanjem vrpce, koju su presjekli ambasador Tomaš Szunyog i direktorica Zavoda dr Samiha Hodžić otvorena je radionica za izradu dekorativnih predmeta od stakla. Radi se o projektu finansiranom od strane Republike Češke u sklopu Razvojne saradnje malih lokalnih projekata za 2012. godinu.

Vrijednost projekta je 7.500 KM. Od tog iznosa kupljena je peć za fuziju stakla, kao i ostala prateća oprema za tu radionicu. Zavod „Drin“ je svojim sredstvima opremio i adaptirao taj prostor, a u toku implementacije ovog projekta pružile su pomoć i firme iz uže i šire lokalne zajednice. U realizaciji aktivnosti involvirano je dvadesetak korisnika koji su bili uključeni u program procjene i osposobljavanja za rad sa staklom, koji su sada tu i angažovani.

Prilikom otvaranja radionice ambasador Tomaš Szunyog je kazao da je Republika Češka izdvojila BiH kao jednu od prioritetnih zemalja za razvoj i pomoć...

Zavod „Drin“ obilježio 57 godina postojanja i rada
Hazim Čukle - Srijeda, 07.11.2012, 21:19
Klikni za više fotografijaModna revija
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica ovih dana slavi 57 godina svog rada i postojanja. Tim povodom je održano nekoliko kulturno sportskih i zabavnih manifestacija. Odigrana su i dva turnira pod nazivom „Sport za sve“ u stonom tenisu koji se igrao u prostorijama hotela „Reumal“ i košarkaški turnir koji se igrao u sali O.Š. „Muhsin Rizvić“ u Fojnici. Učestvovali su Zavod „Drin“ i Zavod „Bakovići“ iz Fojnice, Zavod „Pazarić“ Pazarić, Udruženje „Oaza“ Sarajevo i učenici O.Š. „Muhsin Rizvić“ Fojnica.

U sklopu obilježavanja 57. godišnjice Zavoda „Drin“ Fojnica priređena je i modna revija pod nazivom „Ljepši svijet“ dizajnerke Jasne Mandić iz Fojnice koja je kreirala sve modele, a urađeni su u radionicama Zavoda, nosili su ih korisnici Zavoda „Drin“, na crvenom tepihu u prepunoj sali „Reumala“ u Fojnici. Predstavili su se i članovi muzičke i recitatorske sekcije Zavoda“Drin“. Prije početka modne revije direktorica Zavoda „Drin“ Fojnica dr. Samiha Hodžić Elmasbegović je pozdravila sve prisutne i tom prilikom kazala:

„Praznik kao praznik, uvijek je povod da se prisjetimo nekih dobrih stvari koje su urađene u proteklom periodu, ali mi ne želimo i nije nam cilj da ovo obilježavanje 57. godišnjice Zavoda „Drin“ bude to. Cilj nam je da skrenemo pažnju šire javnosti na ono što radimo u Zavodu, a radimo čini nam se mnoge dobre stvari i želimo da zaista skrenemo pažnju na to koliko se i na koji način briga o našim korisnicima u našem Zavodu sprovodi."...

Penzioneri Konjica na jednodnevnom izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 01.11.2012, 11:55
Klikni za više fotografijaGosti iz Konjica
Lijepo toplo oktobarsko vrijeme osamdeset penzionera iz Konjica je iskoristilo da posjeti Fojnicu u jednodnevnom izletu. Vođa ove grupe je bio predsjednik Udruženja penzionera iz Konjica Redžo Mujkić, koji je za Fojnica online kazao: „U ovoj godini nam je ovo treći izlet, a bili smo prvi u Travniku i Vitezu, drugi u Srebrenici i evo u šeher Fojnici.

Udruženje broji 4 270 penzionera od čega ih je 3 100 registriranih. Obišli smo Franjevački samostan, muzej i knjižnicu, stari dio grada i „Ribnjak“, kao i kompleks „Reumala“. Zadovoljni smo viđenim. Veliki dio nas je i koristio nekada usluge ovog banjskog liječilišta. Ljudi ljubazni, priroda prekrasna, ma sve prekrasno.

Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica smo uručili dvadesetak paketa koje su im poslali Udruženje žena „Konjičanke“ i Franjevački samostan iz Konjica. Uglavnom su se tu nalazili prehrambeni artikli i higijenske potrepštine. Na ljeto ćemo ići u Tešanj gdje se održava susret penzionera F BiH“.

Konjičani su igrali narodna kola na otvorenom i pjevali čuvene konjičke bećarce.

Sagradili kuću porodici Mije Brace Bošnjak
Hazim Čukle - Utorak, 09.10.2012, 13:24
Klikni za više fotografijaMijo ispred nove kuće
Humanost je od pamtivjeka krasila naše ljude. Jedna humana akcija koja je pokrenuta prije tri mjeseca u Fojnici se kao rezultat dala novoizgrađenu kuću za porodicu 54 godišnjeg Mije Brace Bošnjaka iz Crvenih zemalja, koje su udaljene 14 kilometara od Fojnice. Mijo i supruga mu Dragica imaju četvoro odrasle djece, dvoje ih Antonija i Katica žive sa njima, a dvoje Ivo i Lucija su smješteni u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ u Fojnici. Niko nije zaposlen i nemaju nikakvih primanja, žive od socijalne pomoći od 30 KM. Saznali smo da Mijo Braco Bošnjak ima uvjete za invalidsku penziju, samo treba neko da mu pomogne, jer to on ne zna niti može.

Posjetili smo porodicu Mije Bošnjaka na lokalitetu Crvene zemlje, gdje se nalazi samo njihova kuća. Od Dominka Bošnjaka operativca ove humanitarne akcije smo saznali da je akcija krenula od vjernika župe Fojnica kao zavjet sv. Anti, predvođeni fratrima iz Franjevačkog samostana Duha svetoga iz Fojnice na čelu sa gvardijanom fra Nikicom Vujicom, koji je bio i na čelu Organizacionog odbora. Kuća je sagrađena za tri mjeseca, vrijednost projekta je oko 35 000 KM...

Otvorena kuća namjenjena za samostalno stanovanje korisnika Zavoda „Drin“
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 17:08
Klikni za više fotografijaSamostalno stanovanje
Svečanim presjecanjem vrpce koju su presjekli Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, direktorica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica dr. Samiha Hodžić kao i dvoje korisnika Dragana Josipović i Elvira Dungić otvorena je prva kuća namjenjena za samostalno stanovanje korisnika zavoda. Elvira, Dragana, Ivo, Nedeljko i Sejda su prvi korisnici Zavoda „Drin“ Fojnica koji odlaze u zajednicu da žive samostalno i da pokažu svijetu da su baš oni komšije koje bi svako poželio.

Nakon što je ova kuća otvorena direktorica Zavoda „Drin“ Fojnica dr. Samiha Hodžić je kazala: „Ovo je historijski dan za naš Zavod. Ovo je prva kuća koju ćemo zahvaljujući sredstvima Vlade F BiH i Ministarstvu rada i socijalne politike kupiti za naše korisnike. Danas otvaramo jedan stan u toj kući gdje će biti smješteno pet naših korisnika, tri djevojke i dva muškarca. Nadamo se da je ovo jedan mali kamenčić mozaika koji nas čeka u budućnosti."...

Otvoren Caffe klub za korisnike Zavoda „Bakovići“
Hazim Čukle - Četvrtak, 26.07.2012, 09:09
Klikni za više fotografijaSvečano otvaranje
Presjecanjem vrpce koju su presjekli Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, ravnateljica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Bakovići“ Fojnica dr Nada Sušić Sijerčić i korisnica Ana Jukić svečano je u krugu zavoda otvoren Caffe klub za korisnike ove ustanove. Svečanosti su prisustvovali ministar Vjekoslav Čamber, predstavnici ministarstva zdrastva i socijalne politike SBK, članovi Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda „Bakovići“, predstavnici nekoliko sličnih ustanova, korisnici i uposlenici ove ustanove.

Ravnateljica dr Nada Sušić Sijerčić je tom prilikom kazala: „Otvaranje ovog Caffe kluba u krugu Zavoda „Bakovići“ je samo jedna od aktivnosti koje smo započeli od prije par godina za bolji način života i kvalitetniji boravak ljudi u ovakvoj instituciji. Novčana sredstva smo dobili i ovaj projekat osmislili i realizovali uz potporu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike od kojeg smo imali bezrezervnu podršku. Imali smo jedan stari objekat slične namjene koji nije bio adekvatan, ne samo prostorno nego i svojom pozicijom."...

U Zavodu „Drin“ otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog
Hazim Čukle - Srijeda, 06.06.2012, 14:39
Klikni za više fotografijaOtvorena izložba
Krajem maja je u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ u Fojnici otvorena izložba fotografija najpoznatijeg bh fotografa Milomira Kovačevića Strašnog koji je inače iz Sarajeva a živi i radi u Saint Tropezu u Francuskoj. Naziv izložbe je „Moji prijatelji iz Saint Tropeza“ na kojoj je predstavljeno 55 fotografija ovog autora, koja će bit otvorena do 17. septembra. Izložba je je izložbeno prodajnog karaktera. Prilikom otvaranja predstavili su se članovi folklorne i pjevačke sekcije korisnika Zavoda.

Nakon otvaranja izložbe, direktorica Zavoda „Drin“ Fojnica, dr. Samiha Hodžić Elmasbegović je pozdravila sve prisutne i tom prilikom kazala: „Naziv izložbe je „Moji prijatelji iz Saunt Tropeza“, sve je prijateljstvo. Uz pomoć naše ambasade u Francuskoj učestvovali smo na jednoj likovnoj koloniji u Saint Tropezu u Francuskoj, odnosno na jednoj manifestaciji pod nazivom „Umjetnost i hendikep“ gdje je učestvovalo više zemalja, mi smo bili jedini predstavnici iz zemlje koja nije u Evropskoj uniji."...

Praznik rada proslavljen na izletištima i uz obale rijeka
Hazim Čukle - Petak, 11.05.2012, 08:28
Klikni za više fotografijaZabavno muzički program
I na području općine Fojnica je 1. maj, Međunarodni praznik rada proslavljen svečano, na izletištima i uz obale rijeka. Noć prije praznika u organizaciji Općine Fojnica na platou u centru grada priređen je bogat zabavno muzički program. Nekoliko stotina građana i gostiju Fojnice je uživalo u igri i pjesmi koju su im priredili članovi foklorne i pjevačke sekcije Kulturno umjetničkog društva „1001 noć“ Fojnica. Prisutnima su se predstavili i folklorna sekcija Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica, učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Fojnica i nekoliko mladih pjevača iz Fojnice.

Kao gosti su nastupili pobjednica šoua „Talent time“ do 16 godina NTV Hayat Ilma Karahmet iz Gromiljaka, KUD „Izvor 08“ iz Kiseljaka i kao specijalna gošća večeri interpretatorka narodnih pjesama Nihada Kapetanović iz Kiseljaka. Nakon zabavnog programa uslijedio je tradicionalni prvomajski vatromet...

Volonteri iz Holandije boravili u Zavodu „Bakovići“
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.05.2012, 12:01
Klikni za više fotografijaVolonteri iz Holandije
U Zavodu „Bakovići“ u Fojnici su od 22. do 25. aprila boravili volonteri iz Holandije. Bila je to grupa od 62 učenika srednjih škola i studenata raznih fakulteta iz različitih gradova Holandije koji su se za vrijeme svog boravka u Zavodu „Bakovići“ družili i igrali sa korisnicima ove ustanove.

Pored toga volonteri iz Holandije su imali i svoje radne aktivnosti gdje su uređivali, bojili, krečili i čistili unutrašnje prostorije Zavoda, kao i na radovima sadnje cvijeća i uređenje parka u sklopu Zavoda. Sve radove su uradili i finansirali svojim sredstvima. Nije ovo prvi put da ove djevojke i mladići iz Holandije dolaze u Fojnicu boraveći u zavodu „Bakovići“, a najavili su da će ponovo doći.

Prezentiran projekat „Škola u inkluzivnoj zajednici“
Mahira Akšamović - Četvrtak, 29.03.2012, 13:38
Klikni za više fotografija
U utorak, u sali 1 Općine Fojnica, sa početkom u 10,00 sati održan je sastanak čiji je cilj bio prezentiranje i pripreme za provođenje projekta „Škola u inkluzivnoj zajednici“, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.

Cilj ovog projekta je da se sva djeca tretiraju isto, bez obzira na bilo koje različitosti, da se otklone sve prepreke i stvore uslovi za isto učenje, a sve to u cilju demokratizacije školstva i unapređenja školske zajednice. Nakon prezentiranja projekta načelnik Općine Fojnica, Salkan Merdžanić kao i svi prisutni prihvatili su projekat i učešće u implementiranju ovog projekta u našoj lokalnoj zajednici. Naknadno će biti formirano radno tijelo koje će uraditi razvojni plan sa prepoznatim prioritetima, te će se ići u implementiranje ovog projekta u našoj lokalnoj zajednici...

Kulturno-zabavni program povodom obilježavanja Dana općine
Mahira Akšamović - Četvrtak, 22.03.2012, 08:58
Klikni za više fotografija
Povodom obilježavanja 18. marta/ožujka-Dana općine Fojnica, članovi KUD „1001 noć“ Fojnica i KPD „Matija Gubec“ Bakovići-Fojnica su u subotu, u večernjim satima, u sportskoj dvorani upriličili prigodan kulturno-zabavni program. Ovo druženje je pjesmom otvorio mladi Harun Mujčić iz Fojnice, član KUD „1001 noć“, a nakon toga prisutni su mogli uživati u naizmjeničnim nastupima ova dva društva.

KPD „Matija Gubec“ je izvelo Izvorne igre, Bunjevačke igre i Igre iz Posavine, a KUD „1001 noć“ izvelo je Muslimanske igre iz Srednje Bosne, Begovske igre i Igre iz Istočne Bosne. U sportskoj dvorani ove večeri prisutne je svojom pjesmom pozdravio i Hajrudin Turko iz Fojnice. Hvala članovima KUD „1001 noć“ i KPD „Matija Gubec“ na lijepim izvedbama i učešću u programu obilježavanja Dana naše općine.

Predstavnici Federalnog ministarstva posjetili oba zavoda u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.03.2012, 10:06
Klikni za više fotografijaPosjeta "Drin"-u
U srijedu je u sklopu aktivnosti vezanih za unapređenje uvjeta života i socijalnog tretmana osoba sa posebnim potrebama zavode za zbrinjavanje mentalno invalidnug lica/osoba „Drin“ i „Bakovići u općini Fojnica posjetila delegacija koju su sačinjavali pomoćnik i sekretar ministara Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Dobrica Jonić i Fehim Bekan a sa njima su u posjeti bili direktorica organizacije Open Society Foundation Judith Klein, Borka Todorović iz Udruge za promicanje inkluzije Zagreb te predstavnici organizacije „SUMERO“.

Visoke goste su u svojim zavodima sa saradnicima dočekale direktorice u „Drinu“ dr Samiha Hodžić i u „Bakovićima dr Nada Sušić Sijerčić koje su ih upoznale o životu i radu u ovim ustanovama, kao i o planovima i projektima za naredni period...

Zavod „Bakovići“ proslavio 40 godina rada i postojanja
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.03.2012, 09:18
Klikni za više fotografija40 godina Zavoda
Prvog dana minulog vikenda Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ iz Bakovića općina Fojnica je proslavio svoj jubilej, 40 godina rada i postojanja. Ova svečanost je priređena u galeriji „Central“ u Fojnici gdje se okupilo oko osamdeset djelatnika i umirovljenika ove ustanove.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Zavoda dr Nada Sušić Sijerčić. Na ovoj zabavi su uručene novčane nagrade umirovljenicima koji su u Zavod „Bakovići“ utkali dio svog života i rada. Za muzički ugođaj se pobrinuo muzički bend Snježana i Robert Bošnjak iz Fojnice. Na slavljeničkoj zabavi se pjevalo i igralo a i ravnateljica je zaigrala kolo sa djelatnicima u sali...

10 tona lož ulja Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica
Mahira Akšamović - Četvrtak, 23.02.2012, 14:05
Klikni za više fotografijaPosjeta Zavodu
S ciljem pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i javnim ustanovama koje se brinu o navedenim kategorijama Kantonalni štab civilne zaštite Srednjobosanskog kantona je u situaciji prouzrokovanoj snježnim padavinama i niskim temperaturama donirao pomoć u energentima. Odlukom o davanju na korištenje iz federalnih robnih rezervi lož ulja vladama kantona u FBiH, Vladi Srednjobosanskog kantona dato je 23 tone lož ulja, što je raspoređeno na četiri općine, Fojnicu, Kreševo, Bugojno i Travnik. 10 tona lož ulja dovezeno je jučer Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica. Pored Fojnice donirano je 5 tona lož ulja za Bugojno, 5 tona za Kreševo i 3 tone za Travnik. Primopredaju su potpisali Nikica Stipinović, načelnik Kantonalnog štaba civilne zaštite, Alen Cvjetković, načelnik Štaba civilne zaštite općine Fojnica i Ajdin Hibović ispred Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica. Primopredaji je prisustvovala i Vesna Rubin, član Kantonalnog štaba civilne zaštite, navodeći kako je ova pomoć u energentima došla na pravo mjesto, te se nada da će, iako je hladni val minuo, dobro doći korisnicima ovog zavoda.

Posjeta kardinala Theodora McCarricka „Socijalnom stanovanju u Gojevićima“
Mahira Akšamović - Četvrtak, 02.02.2012, 08:29
Klikni za više fotografijaPosjeta Gojevićima
Kardinal Theodor McCarrick, biskup Washingtona DC i član Upravnog odbora Catholic Relief Services (CRS), sa predstavnicima CRS-a posjetili su u petak Socijalno stanovanje u Gojevićima. Cilj ove posjete BiH je podrška nastojanju CRS-a na pomoći povratku raseljenih porodica u njihove domove, te dobra volja i solidarnost sa ljudima u BiH. CRS je dao veliki doprinos povratku i obnovi, kako u Fojnici tako i u BiH, a Socijalno stanovanje u Gojevićima, koji je inače pilot projekat Socijalnog stanovanja u BiH, samo je jedan od projekata CRS-a. Pored ovog projekta CRS je učestvovao u realizaciji projekata pomoći povratnicima, od rekonstrukcija škola, ambulanti, vodovoda, puteva. Ovaj projekat pokazao se uspješan i dobar, a kardinal je zadovoljan postignutim. Domaćin ove posjete bila je direktorica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Bakovići“, Nada Sušić-Sijerčić i načelnik Općine Fojnica, Salkan Merdžanić.

Uzoriti kardinal iz Vašingtona posjetio Zavod „Bakovići“
Hazim Čukle - Četvrtak, 02.02.2012, 08:21
Klikni za više fotografijaPosjeta Zavodu
U jednodnevnoj posjeti Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ u Bakovićima, općina Fojnica, je boravio sa predstavnicima CRS-a uzoriti nadbiskup kardinal Teodor McCarrick iz Vašingtona koji je i član Upravnog odbora CRS-a (Catholic Relief Service) u Sarajevu, koji se nalazi u višednevnoj posjeti BiH. Domaćin im je bila direktorica Zavoda „Bakovići“ Fojnica dr Nada Sušić Sijerčić sa saradnicima. Svi zajedno su posjetili i naselje socijalnog stanovanja u Gojevićima, općina Fojnica, koje je sagrađeno prije tri godine, kao pilot projekat „Socijalno stanovanje u BiH“ u Fojnici sredstvima Vlade Kraljevine Holandije, institucija BiH i CRS-a u kojem je smješteno 18 stanara iz Kiseljaka, Fojnice i Bugojna koji su do tada bili smješteni u kolektivnim centrima.Tema razgovora je bila povratak izbjeglica i tom prilikom je umirovljeni nadbiskup kardinal Vašingtona Teodor MC Carrick podržao nastojanje CRS-a na pomoći povratku raseljenih porodica u njihove domove te iskazao dobru volju i solidarnost s ljudima BiH. Poznato je da je kardinal dugogodišnji prijatelj BiH i na temelju svog dugogodišnjeg aganžmana povezan je sa građanima BiH.

Halid Bešlić posjetio Zavod "Drin"
Hazim Čukle - Petak, 16.12.2011, 09:50
Klikni za više fotografijaHalid posjetio "Drin"
Početkom ove sedmice u večernjim satima Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica je sa prijateljima posjetio legenda narodne muzike Halid Bešlić. Sa domaćinima Murisom Salčinovićem i Adisom Ramićem su obišli odjeljenja zavoda na kojima su smješteni korisnici zavoda. Halid Bešlić je nakon posjete kazao da će uraditi nešto da se pomogne ovoj ustanovi, bilo da to bude koncert ili neka druga donacija.Članovi Hare Krišna u posjeti Zavodu „Bakovići“
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.12.2011, 08:32
Klikni za više fotografijaPosjeta Zavodu
Ovih dana u posjeti Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ iz Bakovića općina Fojnica su boravili članovi humanitarne organizacije članovi pokreta Hare Krishna - Hrana za život iz Sarajeva. Desetak članova ove humanitarne organizacije je boravilo nekoliko sati u ovom zavodu i tom prilikom su izveli za korisnike muzičko zabavni program. Pored toga korisnicima Zavoda „Bakovići“ su donirali određenu količinu voća kao i određen broj knjiga za biblioteku zavoda.

Otvorena dva nova objekta u sklopu Zavoda „Drin“
Hazim Čukle - Petak, 09.12.2011, 09:37
Klikni za više fotografijaNovi objekat "Drin"-a
U srijedu su u prisustvu brojnih zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Federacije BiH, kantona i općine Fojnica svečano otvorena dva nova objekta koja su u sklopu Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica. Tim povodom direktorica Zavoda „Drin“ Fojnica dr Samiha Elmasbegović Hodžić je za Fojnica online kazala da je „Drin“ dobio oko 400 metara kvadratnih novog korisnog prostora u ova dva objekta.

„Izgrađena je savremena kuhinja koju do sada Zavod „Drin“ Fojnica nije imao i uradili smo proširenje kancelarijskog prostora i prostora za stručni rad Zavoda. Kuhinja je bila urgentna jer poznato je da Zavod „Drin“ nije imao kuhinje, zamislite 520 korisnika nije imalo gdje da sjednu i normalno objeduju. Taj objekat smo uradili najvećim dijelom sredstvima iz tranše Vlade Federacije BiH koju dobivamo jednom godišnje i do sada smo dobili skoro pola miliona KM za ova dva objekta. Smještajni objekat koji radimo će rasteretiti naše smještajne kapacitete. Njeg smo u potpunosti uradili od vlastitih sredstava, uštede, naplate dugovanja i pomoć donatora. Kancelarijski prostor i prostor za stručni rad nam je komplet opremila Ambasada SAD u Sarajevu. U novom objektu će biti smješteno 37 korisnika koji će živjeti samostalno uz nadzor stručnog osoblja Zavoda“, za Fojnica online je kazala direktorica Samiha Elmasbegović Hodžić."...

Za predsjednika izabran Branimir Miličević
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.12.2011, 12:32
Klikni za više fotografijaBranimir Miličević
U prostorijama vile „Iriss“ u Fojnici,održana je izvještajno izborna Skupština Hrvatske seljačka stranka OO Fojnica (HSS) Fojnica na kojoj je za novog predsjednika jednoglasno izabran Branimir Miličević koji je inače diplomirani edukator-rehabilitator uposlen u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ u Fojnici. Dopredsjednica je Niveska Oroz diplomirani pravnik, za tajnicu / rizničarku je izabrana Ana Kalem, student sociologije. Općinski odbor HSS broji 13 članova, pored predsjednika, dopredsjednika i tajnika / rizničara su to još: Ružica Oroz, Jedinka Kalem, Tihomir Stanić, Ranko Kutleša, Ivica Bagarić, Mato Bešlić, Igor Miletić, Ana Knežević,Anto Miličević i Magdaleva Gujić-Vidović.

Radna posjeta ministara Vlade Federacije BiH zavodima „Drin“ i „Bakovići“
Hazim Čukle - Petak, 11.11.2011, 08:20
Klikni za više fotografijaPosjeta Vlade FBiH
Delegacija ministara i predstavnika ministarstava Vlade F BiH je posjetila zavode za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ i „Bakovići“ u Fojnici. Delegaciju su sačinjavali: federalni ministar Zdravstva Rusmir Mesihović, ministar Obrazovanja i nauke Damir Mašić, ministar Pravde Zoran Mikulić, ministar za pitanja boraca i invalida oslobodilačko odbrambenog rata Zukan Helez, pomoćnik ministra rada i socijalne politike Dobrica Jonić, generalni sekretar Crvenog križa F BiH Namik Hodžić i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić. Visoka delegacija je najprije posjetila Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba “Bakovići“ u Bakovićima gdje im je direktorica zavoda dr Nada Sušić Sijerčić sa svojim stručnim timom prezentirala život, rad i problematiku Zavoda „Bakovići“, te je nakon toga za Fojnica online kazala: „Ovdje su nas posjetili federalni ministri Vlade F BiH i želja nam je bila upoznati ih sa radom i funkcionisanjem ovakvih ustanova. To je jedan rijedak segment gdje je malte ne do nedavno bilo teško animirati ljude da dođu, bilo je to na nekoj margini. Međutim čini mi se da pušu novi vjetrovi, nazire se tračak nade jer su pojedini ministri koji su bitni za rad ovakvih ustanova iznijeli svoje stavove, rekli su da su neki stavovi ugrađeni ili bi trebali uskoro biti ugrađeni u zakonske okvire".

Nakon toga uslijedila je posjeta Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica gdje im je direktorica zavoda dr Samiha Hodžić prezentirala rad, funkcionisanje i problematiku ovog zavoda te je također istakla neregulisanje zdravstvene zaštite za korisnike ovog zavoda i dodala: „Današnja posjeta resornih federalnih ministara Zavodu „Drin“ je veoma važna posjeta i daje nam ogromnu snagu i podršku da nastavimo tu gdje smo započeli. Ovo je dugotrajan projekat“. Delegacija je obišla dva odjeljenja Zavoda „Drin“ Fojnica, dva objekta u fazi opremanja za korištenje i odjeljenje korisnika na Urlenikama...

Učenici iz Kiseljaka obradovali mališane Zavoda „Drin“
Hazim Čukle - Srijeda, 09.11.2011, 14:10
Klikni za više fotografijaPosjeta "Drin"-u
Učenici i nastavnici Islamske vjeronauke OŠ “Kiseljak 1“ iz Bilalovca općina Kiseljak su ovih dana u povodu velikog muslimanskog blagdana Kurban bajrama u svojoj školi pokrenuli akciju prikupljanja slatkiša, grickalica i sokova u kojoj je učestvovalo oko 700 učenika iz četiri područne škole. Odlučili su da prikupljeno uruče najmlađim korisnicima Zavoda „Drin“ U Fojnici u kojem je smješteno 520 korisnika od čega je oko 40-toro djece do 18 godina starosti. U akciji koju su nazvali „Jedno dijete, jedan slatkiš“ sa prikupljenim poklonima dvadesetak učenika posjetili su zavod „Drin“ Fojnica a sa njima su bili nastavnici Islamske vjeronauke: Nermin Merhemić, Nedžad Topalović, Izudin Dahija, Enisa Gazija Pajt i Selma Hodžić a prikupljene poklone je dovezao Fuad ef. Sijerčić. Svi zajedno su proveli par sati u druženju sa najmlađim korisnicima Zavoda „Drin“ Fojnica uručiviš im poklone, družili se i pjevali sa njima. Na poklonima koje su donijeli najmlađim korisnicima zahvalila im je direktorica Zavoda „Drin“ Fojnica dr Samiha Hodžić.

Održan koncert U susret Bajramu
Hazim Čukle - Utorak, 08.11.2011, 08:23
Klikni za više fotografijaU susret Bajramu
U povodu velikog muslimanskog blagdana Kurban bajrama u organizaciji Udruženja „Zdrav život“ Sarajevo čiji je osnivač Tarik Hadžimejlić iz Fojnice je pod pokroviteljstvom Općine Fojnica u prepunoj sportskoj dvorani OŠ “Muhsin Rizvić“ u Fojnici posljednjeg radnog dana protekle sedmice održan koncert kome je prisustvovalo oko 500 posjetitelja. Fojničkoj publici su se predstavili mlade muzičke zvijezde: Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović, Alija Huzbašić, kao i horovi „Gazije“ Kiseljak i „Preporod“ iz Ilijaša. Prije samog početka koncerta mlada muzička zvijezda Armin Muzaferija je sa predsjednikom i osnivačem Udruženja „Zdrav život“ Sarajeva Tarikom Hadžimejlićem posjetio Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica gdje su najmlađim korisnicima uručili bajramluk slatkiše. Po završetku koncerta zaigralo se i narodno kolo koje se proširilo po čitavoj školskoj dvorani.

Klanjalo se i na ulici i u haremu
Hazim Čukle - Utorak, 08.11.2011, 08:01
Klikni za više fotografijaKlanjalo se i na ulicama
U Fojnici su muslimani kao i muslimani širom svijeta proslavili veliki muslimanski blagdan Kurban bajram. Džamije su bile pretjesne da bi primileveliki broj vjernika pa se tako bajram namaz klanjao i na ulici, u haremu i ispred džamije. Bajram namaz je u Fojnici klanjan na 12 mjesta a centralna svečanost klanjanja bajram namaza je održana u ČaršijskojMuharem efendinoj džamiji gdje je bajram namaz predvodio i bajramsku hudbu govorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica mensur ef. Pašalić.

U ranim jutarnjim satima rijeke vjernika su se slijevale ka džamijama kako bi klanjali bajram namaz a nakon klanjanja bajrama uslijedilo je obilazak familije i čestitanje. Obilježje Kurban bajrama je klanje kurbana. Tako su brojni vjernici muslimani Fojnice kod svojih kuća klali kurbane koje su dijelije siromašnim, rodbini i komšijama a neki su to kurbansko meso darivali zavodima za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ i „Bakovići“ u Fojnici. Zabilježili smo kamerom klanje kurbana ispred kuće Mustafe Memije u Fojnici koji je zaklao tri kurbana za svoju familiju a kurbane su mu zaklali mesar Haris Durak i njegov 5 godišnji Faris. I ovog Kurban bajrama je organizirano prikupljanje koža od kurbana a Medžlis IZ Fojnica ima ugovor sa firmom za otkup i preradu koža „Koteks“ iz Tešnja.

Obilježena 56. godišnjica postojanja i rada Zavoda „Drin“
Hazim Čukle - Srijeda, 02.11.2011, 12:51
Klikni za više fotografijaGodišnjica "Drin"-a
Protekle sedmice je Zavod „Drin“ Fojnica obilježio i proslavio 56 godina postojanja i rada ove ustanove. Godišnjica je skromno proslavljena u sali restorana hotela „Reumal“ u Fojnici gdje je za uposlenike ove ustanove priređen zabavno muzički program gdje ih je zabavljao bend „Sejo i Hamza“ iz Sarajeva. Ovom prigodom su uručene plakete i novčane nagrade uposlenicima koji su u Zavodu „Drin“ Fojnica proveli 10, 20 i 30 godina neprekidnog rada. Priznanja i nagrade su za deset godina rada u zavodu dobili: Gordana Lovrić, Nasir Polutan, Ibrahim Karahmet, Mejrima Karalija, Mirza Traljo, Azra Bogdanić i Nermin Akšamović. Za 20 godina rada su nagrađeni: Šerifa Fejzić, Rabija Kršić, Mersa Polutan, Fadila Memija, Jasmina Buza, Fatima Mehić, Jasmina Šemović, Ramiza Ramić, Nisveta Drinić, Munira Berbić i Safija Polutan. Za 30 godina rada u Zavodu „Drin“ Fojnica su nagrađeni Snežana Hibović i Sabira Čohodar. Nagrade je uručila diretorica Zavoda „Drin“ Fojnica dr Samiha Hodžić.

U Fojnici održane tradicionalne VIII sportske ige Ratnih vojnih invalida Bosne i Hercegovine
Hazim Čukle - Srijeda, 19.10.2011, 08:46
Klikni za više fotografijaIgre RVI BiH
Tokom minulog vikenda u subotu i nedjelju 15. i 16. oktobra su u organizaciji Saveza RVI (Ratni Vojni Invalidi) BiH a pod pokroviteljstvom resornog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata održane tradicionalne VIII sportske ige RVI BiH. Domaćin je bio SRVI SBK a na ovim igrama je uzelo učešće preko 350 takmičara iz sedam kantona. Ratni vojni invalidi su odmjerili snage u devet sportskih disciplina: sjedeća odbojka, mali nogomet, streljaštvo, ribolov, pikado, stoni tenis, bilijar, šah i povlačenje konopca.

Komesar igara je bio prof dr Senad Turković, zamjenik Suad Merdan, koordinator igara prim dr Damir Jaganjac a predsjednik organizacionog odbora Ale Hošić. Sportske ige RVI BiH se svake godine igraju u drugom kantonu. Nagrade su bili pehari i diplome...

Ministar Helez Zukan posjetio Fojnicu
Hazim Čukle - Utorak, 04.10.2011, 08:40
Klikni za više fotografijaZavod "Drin"
U četvrtak je u jednodnevnu radnu posjetu Fojnici stigao Federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Zukan Helez koji je prilikom posjete Fojnici posjetio Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica, sastao se sa načelnikom općine Fojnica Salkanom Merdžanićem a potom sa udruženjima i organizacijama boraca općine Fojnica. Prilikom posjete Zavodu „Drin“ Fojnica ministar Zukan Helez je upoznat od strane diretorice ovog zavoda dr Samihe Hodžić i njenih saradnika o životu i radu kao i o problematici oko smještajnih kapaciteta u ovoj ustanovi. Povod posjete ministra Zavodu „Drin“ Fojnica je taj što je u ovom zavodu smješteno 48 demobilisanih boraca Armije BiH i HVO.

Na pitanje o lažnim invalidima koji koriste lažne privilegije i velika primanja do pet hiljada KM kako je pisalo u dnevnoj štampi ministar Zukan Helez je za Fojnica online kazao: „Nisam baš siguran da ih ima sa tolikom primanjima ali znam da ih ima lažnih invalida sa primanjima od 44 do 2000 KM. Nekoliko njih smo otkrili i u ministarstvu na čijem sam čelu i njih smo prvo uradili. Šaljem poruku običnim ljudima da ćemo satti u kraj svim nezakonitim radnjama, onima kojima nešto ne pripada da se obustavi. Ne bojim se za ličnu sigurnost jer sve radim po zakonu, ništa nezakonito nisam uradio, neka se boje oni koji su krali ovu državu“...

Predstavici Zavoda „Drin“ na konferenciji u Saint Tropezu
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.09.2011, 08:18
Klikni za više fotografijadr Samiha Hodžić
Ovih dana su predstavnici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica boravili u šestodnevnoj radnoj posjeti Saint Tropezu u Francuskoj. Predvodila ih je direktorica Zavoda dr Samiha Hodžić a ekipu su činili tri korisnika ovog zavoda u pratnji stručnog osoblja Zavoda „Drin“ Fojnica.

Po povratku iz Francuske direktorica dr Samiha Hodžić je za Fojnica online ispričala: „U Francusku smo putovali na poziv Akademije diferenciranih umjetnosti Creahm Sud gdje su tri korisnika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica u pratnji stručnih radnika uzeli učešće u likovnoj radionici pod nazivom „Umjetnost i hendikep“ koja je održana u Saint Tropezu od 19. do 25. septembra 2011. godine. Ove godine Bosna i Hercegovina je bila počasni gost na ovim susretima a sama manifestacija je podržana i propraćena od strane Ambasade BiH u Francuskoj“...

Roštiljada i u Zavodu "Bakovići"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.07.2011, 08:12
Klikni za više fotografijaRoštiljada u Zavodu
Još jedan u nizu lijepih gestova volontera Kreševa koje predvodi Mihael Pejak iz Kreševa, nakon što su organizirali roštiljadu u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica, nedavno su volonteri iz Kreševa priredili roštiljadu i zabavu za korisnike Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidna osoba "Bakovići". Ovu humanitarnu akciju volonteri iz Kreševa su upriličili u suradnji sa: Autokućom "Lijanović" Mostar, "Tomdar" Kreševo i "Nevra" prirodna izvorska voda Deževice Kreševo. Ovom prilikom su za korisnike Zavoda "Bakovići" Fojnica priredili roštiljadu gdje je donirano isto kao i u zavodu "Drin" Fojnica 120 kg mesa, a uz roštiljadu su volonteri organizirali za korisnike i muzičku zabavu na kojoj se pjesmom i svirkom predstavio volonter muzičar Miro Marković iz Lukavice. Mihael Pejak jedan od volontera Kreševa i inicijator ovih humanitarnih akcija je kratko kazao da volonteri Kreševa ovim gestom žele da iniciraju i druge ljude da pomognu ovoj populaciji ljudi da i drugi obrate posebnu pozornost na osobe sa invaliditetom jer su oni u jednu ruku diskriminirani i ovim ljudima je potrebna svaka pomoć, druženja, zabava itd, da i oni osjete da su dio ovog našeg svijeta na planeti.

Roštiljada u Zavodu "Drin"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 18.07.2011, 08:32
Klikni za više fotografijaRoštiljada u Zavodu
Volonteri Kreševa koje predvodi Mihael Pejak iz Kreševa su u posljednjih nekoliko godina imali niz svojih aktivnosti na humanitarnim akcijama pomoći ljudima općine Kreševo, Kiseljaka i Fojnice, pa i šire. Jednu takvu humanitarnu akciju volonteri iz Kreševa su upriličili u srijedu u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica u kojem je smješteno 520 korisnika svih uzrasta i spolova. Mladi momci volonteri iz Kreševa su u suradnji sa Autokućom "Lijanović" Mostar, "Tomdar" Kreševo i "Nevra" prirodna izvorska voda Deževice Kreševo priredili roštiljadu za korisnike ovoga zavoda u Fojnici. Tom prilikom je donirano 120 kg mesa a uz roštiljadu su volonteri organizirali za korisnike i muzičku zabavu na kojoj se pjesmom i svirkom predstavio volonter muzičar Miro Marković iz Lukavice. Mihael Pejak nerado je pristao na fotografisanje i kratko nam je kazao da voli da se njegovo ime ne pominje u medijima ali da on želi zahvaliti svojim prijateljima volonterima iz Kreševa na pomoći i aktivnostima a sa njim su bili Zdravko Miličević i Tomislav Čudela. Pejak je posebno zahvalio kako kaže donatorima i volonteru Miri Markoviću muzičaru iz Lukavice koji se rado i uvijek odaziva na ovakve i slične akcije. U ime uposlenika i korisnika Zavoda "Drin" Fojnica je donatorima i volonterima zahvalila Mirsada Topalović, glavna kuharica zavoda a posebno je zahvalila Mihaelu Pejaku i dodala da saradnja volontera Pejaka i Zavoda "Drin" Fojnica traje nekoliko godina i da zahvaljujući njemu volonteri Kreševa organizuju roštiljadu i muzičku zabavu korisnicima zavoda bar dva tri puta godišnje.

Vlada Srednjobosanskog kantona u posjeti Općini Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 05.07.2011, 12:26
Klikni za više fotografijaOpćina Fojnica
Jučer je u jednodnevnoj radnnoj posjeti općini Fojnici boravila kompletna Vlada SBK na čelu sa premijerom Vlade SBK Tahirom Lendom i resornim ministrima SBK. Članovi Vlade SBK su se sastali sa načelnikom općine Salkanom Merdžanićem i njegovim saradnicima. Ovom sastanku Vlade SBK sa načelnikom općine su prisustvovali i privrednici općine Fojnica kao i rukovodioci nekoliko Javnih ustanova općine Fojnica. Članovi Vlade SBK su upoznati sa problematikom, aktivnostima i planovima aktivnosti u općini Fojnica. Svi zajedno su obišli šaltersku salu zgrade Općine Fojnica a zatim su posjetili "Štampariju Fojnica" i Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica.

Tim povodom načelnik općine Fojnica je za Fojnica online kazao: "Ovo je bio prvenstveno sastanak na kome smo željeli da razmjenimo mišljenje i iznesemo problematiku sa kojom se susrećemo na lokalnom nivou, da upoznamo premijera i resorne ministre SBK sa onim što to oni i Vlada SBK na nivou kantona mogu učiniti za lokalne nivoe. Naravno iskoristili smo priliku da im iznesemo i više problema nego što su to očekivali, da ih upoznamo sa tim i da im skrenemo pažnju na neke stvari za koje treba samo dobra volja da se učine. Kao prvo naprimjer trebalo bi uskladiti zakonske propise između određenih resora ministarstava kako bi inspekcija mogla jedinstveno da djeluje, zatim dobra volja u oblasti infrastrukture itd"...

Nihad Ibreljić donirao jagode i cigarete Zavodu "Drin"
Hazim Čukle - Srijeda, 29.06.2011, 09:17
Klikni za više fotografijaDonacija Zavodu
Prilikom donacije svježe organske jagode Nihad Ibreljić je bio u društvu svoje supruge Dževade i tom su prilikom donirali i određenu količinu cigareta korisnicima Zavoda "Drin" Fojnica a Nihad nam je kazao: "Od 2004. godine se bavim proizvodnjom organske jagode i maline kao i prerađevinama od tog voća, trenutno imamo jagode na tri a maline na jedan dunum površine. Od toga živimo a sve uradimo supruga i ja sa dva sina a imamo još jednog trećeg malog sina. Svake godine dio svojih svježih proizvoda i prerađevina od njih doniramo u pojedine ustanove a ove godine smo odlučili da to bude Zavod "Drin" Fojnica. Znam kao sam počeo, bilo je teško jednostavno nisam mogao ni sadnice nabaviti i tada mi je trebala pomoć, sad hvala Bogu ne treba, evo možemo i mi da nekome pomognemo. Halal bilo samo nek to ide u prave ruke i na pravo mjesto. Kod nas je sve organsko i zdrava proizvodnja i kad kao takvo proizvedemo a imamo certifikat za to onda nije problem za plasman i prodaju proizvoda. Samo treba raditi i raditi"...

Studijska posjeta Zavodu "Bakovići" i naselju socijalnog stanovanja u Gojevićima
Hazim Čukle - Srijeda, 29.06.2011, 09:06
Klikni za više fotografijaPrijem u Zavodu
U organizaciji UNHCR-a upriličena je studijska posjeta Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" u Bakovićima i općini Fojnica. Bili su tu predstavnici općine Fojnica, predstavnici Ministarstva izbjeglih i raseljenih lica RS, predstavnici općina Doboj, Dervente, Modriće, CRS-a, UNHCR-a, Zavoda "Bakovići" Fojnica itd. Razlog ove posjete je da se na licu mjesta upoznaju sa pilot projektom "Socijalno stanovanje u BiH" koji je kao pilot projekat implementiran prije dvije godine na području oćine Fojnica gdje je izgrađeno naselje socijalnog stanovanja u naselju Gojevići općina Fojnica. U ovom naselju koje je pilot projekat "Socijalno stanovanje u BiH" sagrađeno sredstvima Vlade Kraljevine Holandije, institucija iz BiH i CRS-a je smješteno 18 stanara, od toga 6 bračnih parova i ostalo samaca iz Kiseljaka, Fojnice i Bugojna koji su bili u kolektivnim centrima...

Roštiljada za korisnike Zavoda "Drin"
Hazim Čukle - Petak, 06.05.2011, 17:29
Klikni za više fotografijaRoštiljada na "Drin"-u
Prekjučer je u Zavodu za zbrinjavane mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica za korisnike Zavoda organizirana roštiljada. Donator ove roštiljade korisnicima Zavoda je Edin Semko vlasnik Mesne industrije "Semko" Visoko koji je za Fojnica online kazao: "Prošle godine smo bili tu i nešto smo finansijski pomagali a sada smo odlučili da priredimo roštiljadu. Ovdje ima 520 korisnika, mi smo donirali 600 porcija čevapa, lepine i sokove. Sokove su donirali i izrazili želju da se uključe sa nama u ovu akciju "Selex" benzinske pumpe Sarajevo i Mostar. To je skromno ali ovim ljudima stvarno treba pomoći, treba ovdje doći i vidjeti i odmah je čovjek drugačiji".

Zavodu "Drin" uručena vrijedna donacija
Hazim Čukle - Petak, 29.04.2011, 07:44
Klikni za više fotografijaDonacija "Drin"-u
Posljednjeg radnog dana minule sedmice Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica uručena je vrijedna donacija, građevinski materijal i novčana sredstva koja su prikupljena u u okviru projekta "Akcija u zajednici" koju su pokrenuli kompanije "Sport Life" i Sindikat BH Telecom Sarajevo sa partnerima. Vrijednost donacije u građevinskom materijalu je 11,5 hiljada KM a istovremeno u okviru ovog projekta pozivom na humanitarni broj ove akcije prikupljeno je 5,5 hiljada KM što ispada da je u ovoj fazi projekta do sada prikupljeno ukupno 17 hiljada KM pomoći Zavodu "Drin" Fojnica.

Donirani materijal i novčana sredstva će se upotrijebiti na dovršetku objekta koji bi trebao rasteretiti postojeće smještajne kapacitete i primiti u taj objekat 40 korisnika iz postojećih objekata Zavoda. Prilikom uručivanja donacije Adnan Tatarević PR kompanije "Sport Life" je okupljenim novinarima kazao: "Naša kompanija je već tradicionalni donator Zavodu "Drin" u Fojnici. Još jednu akciju smo priveli kraju gdje je skupljen značajan broj sredstava. Cilj nam je bio pomoći opremanju građevinskog objekta kako bi se proširili smještajni kapaciteti Zavoda."...

Studenti i učenici ih Holandije boravili u trodnevnoj posjeti Zavodu "Drin"
Hazim Čukle - Petak, 29.04.2011, 07:15
Klikni za više fotografijaPosjeta "Drin"-u
Četrdeset studenata i učenika iz Holandije su stigli u trodnevnu posjetu Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" u Fojnici. Tokom svog trodnevnog boravka mladi iz Holandije su radili u Zavodu "Drin" Fojnica na krečenju, bojenju i uređenju nekih prostorija te se družili uz igru sa korisnicima zavoda "Drin" u Fojnici. Sreli smo ih za ručkom kada su tek stigli i kako su nam kazali oni su se dobrovoljno javili, njih 40-toro da dođu u BiH, a većina ih je boravila u posjeti drugim zavodima gdje su imali radni boravak sa korisnicima. Najprije su sjeli i sa domaćinima se dogovorili šta oni mogu uraditi u objektima Zavoda. Kazali su nam da su odmah osjetili ljubav i toplinu srca korisnika i uposlenika koji brinu o njima. Skupili su sami sredstva koja su im bila potrebna za dolazak i boravak u Fojnici a sa sobom su donijeli i dosta igračaka za djecu koja su smještena u Zavodu "Drin" u Fojnici.

Sa mladima iz Holandije je bila i Denisa Salčinović, uposlenica zavoda "Drin". "Najveća nam je satisfakcija kad vidimo da je neko izrazio interes za naše korisnike a koji su inače marginalizirani u odnosu na ostale građane i najzahvalniji smo mladima iz Holandije koji su izdvojili svoje vrijeme i došli ovamo da se druže sa našim korisnicima, da im posvete pažnju jer dosta njih nema svoju porodicu i rodbinu."...

Korisnici i uposlenici Zavoda "Bakovići" bojili jaja
Hazim Čukle - Utorak, 26.04.2011, 12:23
Klikni za više fotografijaUskršnja jaja
U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osobe "Bakovići" u Bakovićima općina Fojnica u povodu velikih katoličkih i pravoslavnih blagdana Uskrsa i Vaskrsa korisnici i uposlenici su bojili jaja. Kako nam je kazala animator instruktor terapeut Dragana Lučić uposlena u Zavodu "Bakovići" za korisnike i uposlenike su i ove godine kao i prethodnih godina do sada tradicionalno u sklopu radno okupacionog tretmana organizirali farbanje i oslikavanje uskršnjih jaja.

"Dio tako našaranih i obojenih uskršnja jaja smo podijelili našim korisnicima dok smo jedan dio stavili u prodaju jer smo imali naruđbe manjih količina. Također smo obojena jaja sa korpicama poklonili poslovnim suradnicima, donatorima i ljudima dobre volje koji su nas posjetili ovih dana. Za korisnike je ovo bio užitak radeći na bojenju i oslikavanju uskršnjih jaja kao i takmičenje na dan blagdana u tucanju jaja a svakog blagdana imamo i malo svečaniji ručak za sve korisnike", za Fojnica online je kazala animator instruktor Dragana Lučić.

Donacija firme "Agreks" Zavodu "Drin"
Hazim Čukle - Petak, 22.04.2011, 09:06
Klikni za više fotografijaDonacija "Drin"-u
Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica je prekjučer stigla vrijedna donacija od firme "Agreks" koja se nalazi u Donjem Žabaru u Republici Srpskoj. Donacija se sastoji od 1800 konzumnih kokošijih jaja, određenoj kolićini voća i slatkiša. Ovu donaciju Zavodu "Drin" susvojim kombijem su dovezli iz pomenute firme a prilikom uručivanja donacije su bili prisutni izvršni direktor firme "Agreks" Predrag Miličić i supruga vlasnika ove firme Jelena Mirkić.

Izvršni diirektor Predrag Miličić je tim povodom za Fojnica online kazao: "Naš osnovni motiv dolaska u Fojnicu je bio da u povodu predstojećih Vaskršnjih praznika učinimo neki human gest i da u svojim proizvodima i pratećim poklonima pomognemo malo onima kojima je ta pomoć potrebna. Hoću da kažem da naša firma radi duži niz godina na čitavom prostoru BiH-e pa smo se odlučili da pomoć uputimo jednoj ustanovi u FBiH-e a i jednoj ustanovi iz RS-e"...

Maskenbal za korisnike i djelatnike Zavoda "Bakovići"
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.03.2011, 11:21
Klikni za više fotografijaMaskenbal
Posljednjeg dana ovogodišnjih maškara u Zavodu za zbrinjavnaje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" u Fojnici je organiziran maskenbal. Kako nam je kazala Katarina Slomo, pedagogica zavoda i voditelj radno okupacionog tretmana, pokladna povorka korisnika i djelatnika zavoda u raznim maskama je prošla ulicama Bakovića i tom prilikom pripadnicama ljepšeg spola dijelila karanfile u čast 8. marta Dana žena koje su korisnici sami izradili u sklopu radno - okupacionog tretmana.

"Nakon povratka u sali Zavoda je upriličena zabava za korisnike i djelatnike zavoda i tom prilikom su birane i najljepše maske a nagrada su bili slatkiši i sokovi. Imali smo i tombolu za sve prisutne pripadnice ljepšeg spola a nagrade su bile šminka za dame", za Fojnica online je kazala pedagogica Katarina Slomo. Među učesnicima ovog maskenbala u Zavodu "Bakovići" je bila i ravnateljica Zavoda dr Nada Sušić Sijerčić.

Linija života za Zavod „Drin“
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica «Drin» - Srijeda, 23.02.2011, 09:36
Klikni za više fotografijaZavod Drin
U nedjelju, 27. februara, Televizija Sarajevo emitirat će otvorenu emisiju „Linija života“ u kojoj će učestvovati brojne eminentne ličnosti iz javnog života Bosne i Hercegovine.

TV emisija će biti zabavnog karaktera a gosti će biti ljudi iz sporta, estrade, novinarstva i druge, javnosti interesantne osobe, koji će se javljati na dežurne telefone građanima koji žele razgovarati sa njima. To su Davor Ebner, Al Dino, Enver Lugavić Kice, Mirza Šoljanin, Nedžad Ibrišimović, Neno Murić, Nedžad i Amina Begović, Jovan Divjak, Zaim Poturić, Aleksandar Seksan, Zana Marjanović, Sulejman Haljevac Memo, Dževad Poturak, Ibrahim Spahić, Gradimir Gojer i mnogi drugi.

Događaj će se realizirati u Domu mladih u Skenderiji od 16.00 – 18.30. Ulaz je besplatan za sve građane koji žele direktno prisustvovati. Osim zabavnog dijela sa estradnim umjetnicima, bit će upriličena i prodajna izložba proizvoda koje izrađuju korisnici Zavoda Drin.

Idejni tvorac akcije je Kulturno društvo „Stup“. Dom mladih je omogućio prostor za projekt, a tehničku podršku je dao BH Telecom. Prijenos uživo na programu TVSA možete gledati od 16 do 18,30 sati.

Sva prikupljena sredstva od poziva na humanitarne brojeve telefona BH Telecom-a (2,00 KM) idu direktno Zavodu Drin. Broj telefona 090 291 001 ostati će aktivan tokom cijele godine.

Pozivamo sve građane da se uključe u ovu humanitarnu akciju jer će njihov poziv puno značiti onima koji trebaju pomoć.

Simpozij o projekciji razvoja institucija socijalno-zdravstvene zaštite u BiH
Mirsad Topalović - Subota, 05.02.2011, 21:06
Klikni za više fotografijaFojnica
Dvodnevni međunarodni simpozij o temi "Analiza stanja i projekcije razvoja institucija socijalno-zdravstvene zaštite u BiH“ završen je u subotu u Fojnici.

Ovaj skup je inicirao i organizirao Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin Fojnica, u saradnji sa Savezom organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama FBiH - Sumero, a pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na simpoziju je predstavljeno 28 radova eksperata i naučnih radnika iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije, koji će biti predstavljeni u zborniku radova.

Ujedno je obilježena i 55. godina djelovanja Zavoda, a samom otvaranju su, kako se ističe u saopćenju zavoda Drin, prisustvovali predstavnici Predsjedništva BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, entitetskih i kantonalnih ministarstava zdravstva i socijalne zaštite te općine Fojnica...

Posjeta udruženja iz Trebinja, Gacka i Bileće fojničkim zavodima
Hazim Čukle - Srijeda, 02.02.2011, 08:08
Klikni za više fotografijaPosjeta zavodu
Krajem januara zavode za zbinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" u Bakovićima i "Drin" u općini Fojnica su posjetili predstavnici Udruženja roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja zajedno sa predstavnicima sličnih udruženja, iz Gacka Udruženje za posebnim potrebama "Rastimo zajedno" i Udruženje "Vedar osmijeh" iz Bileće u Republici Srpskoj. Četrdesetak članova ovih udruženja su u svom jednodnevnom boravku u zavodima "Bakovići" i "Drin" u Fojnici obišli prostore zavoda. Gosti su također od strane menadžmenta ova dva zavoda upoznati o životu i načinu rada u ovim ustanovama sa akcentom na radno okupacionu i fizikalnu terapiju korisnika zavoda kao i nove oblike smještaja u sklopu usluga Zavoda "Bakovići" i "Drin" Fojnica. Dogovorena je dalja saradnja, razmjena iskustava i uzvratna posjeta ovom udruženju u Trebinju od strane zavoda iz Fojnice...

Predstava "Telefon" za korisnike Zavoda "Drin" i "Bakovići"
Hazim Čukle - Četvrtak, 13.01.2011, 07:20
Klikni za više fotografijaPredstava "Telefon"
Prekjučer je u prostorijama kluba "Cvijet" koji je u sastavu Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica održana predstava "Telefon" čiji je autor Zijah Sokolović. Predstava je odžana u nekoliko ovakvih ustanova. Kako nam je kazao Davor Ebner ispred projekta Austrijsko Njemačke zajednice ova predstava je održana u Pazariću a u ponedjeljak je igrana u zavodima "Drin" i "Bakovići" u Fojnici.

"Ostaju još dvije predstave u ovom ciklusu, to su Višegrad i Prijedor. Nas grupa prijatelja smo napravili Austrijsko Njemačku zajednicu koja baštini germansku kulturu a koja okuplja ljude koji su austrijskog ili njemačkog porijekla. Naš cilj je prvenstveno da vršimo kulturnu razmjenu između zemalja njemačkog govornog područja naravno i BiH i obrnuto. Jedan od prvih takvih projekata je predstava za djecu sa posebnim potrebama "Telefon" koju je režirao i čiji je autor Zijah Sokolović. I to je jedan link između BiH i Austrije jer gore je Zijah Sokolović vrlo cijenjeni umjetnik i profesor na Univerzitetu, time smo našli poveznicu između Austrije i BiH. Doveli smo glumce iz Zagreba koji igraju u ovoj predstavi", za Fojnica online je kazao Davor Ebner...

Novogodišnja zabava za korisnike Zavoda "Bakovići"
Hazim Čukle - Četvrtak, 06.01.2011, 07:26
Klikni za više fotografijaNovogodišnja zabava
Rukovodstvo Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" iz Bakovića u Fojnici tradicionalno svake godine u povodu novogodišnjih praznika organizuje i zabavu za svoje korisnike. Tako je bilo i ove godine, zabava je organizirana u domu KPD "Matija Gubec" iz Bakovića. Prisutne je pozdravila i zaželjela im sretne praznike direktorica Zavoda "Bakovići" dr Nada Sušić Sijerčić. Za korisnike je svirao i pjevao sa prijateljima Vlado Kapetanović iz Bakovića.

Volonteri Kreševa u humanitarnoj akciji
Hazim Čukle - Srijeda, 29.12.2010, 14:32
Klikni za više fotografijaUručenje paketa
Volonteri Kreševa sa Mihaelom Pejakom su česti pokretači humanitarnih akcija u kojima pomažu socijalno ugroženim građanima općine Kreševo svih nacionalnosti. Tako su volonteri Kreševa ovih dana organizirali i volontersku večer koja je održana u „Karlovačko salonu“ u Kreševu na kojoj su prikupljena sredstva za pomoć socijalno ugroženim porodicama Kreševa. Prikupljena su 53 paketa prehrambenih artikla koja su podijeljena socijalno ugroženim građanima Kreševa.

Tim povodom volonter Mihael Pejak je za Fojnica online kazao: "Ovu humanitarnu akciju smo organizirali u povodu dolazećih blagdana Božića i Nove godine u kojem smo podijelili ta 53 paketa sa prehrambenim proizvodima."...

Sindikat BH Telecoma Direkcije Sarajevo donirao pomoć Zavodu "Drin"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.12.2010, 07:42
Klikni za više fotografijaUručenje donacije
U petak su radnici Sindikata BH Telecoma Direkcije Sarajevo dopremili pomoć u robi Zavodu za zbrinjavnaje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica u vrijednosti od tri hiljade KM. Kako nam je kazao Edin Alibalić predsjednik Sindikata BH Telecoma Direkcije Sarajevo svake godine se organiziraju druženja za radnike.

"Zadnje dvije godine smo odlučili da ta sredstva preusmjerimo kao pomoć Zavodu "Drin" Fojnica i Zavodu "Pazarić" u Pazariću. Za ovaj zavod smo izdvojili tri hiljade KM pomoći u robi", za Fojnica online je kazao predsjednik Sindikata Edin Alibalić.

U susret Božiću
Hazim Čukle - Subota, 11.12.2010, 15:09
Klikni za više fotografijaU susret Božiću
Povodom dolaska Božića jednog od najvećih katoličkih blagdana u Fojnici će se u organizaciji Franjevačkog samostana Duha Svetoga, Turističke agencije "Vran kamen" Fojnica, Kazališne družine "Mala scena" Fojnica i HKUD "Matija Gubec" iz Bakovića u Fojnici održati niz kulturno, zabavnih i sportskih zbivanja. Kako smo saznali od Marine Šimunić predstavnice turističke agencije "Vran kamen" Fojnica i jedne od organizatora manifestacija pod nazivom "U susret Božiću" će trajati mjesec dana. Biće tu raznih manifestacija na nekoliko lokacija...

U Zavodu "Drin" obilježen Dan osoba sa invaliditetom
Hazim Čukle - Subota, 11.12.2010, 14:58
Klikni za više fotografijaZavod "Drin"
Povodom 3. decembra međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Drin" u Fojnici je taj dan obilježen uz skromnu priredbu korisnika Zavoda "Drin" i dvije posjete. Članovi muzičkog banda "Drin" Fojnica su svirali i pjevali na toj priredbi. Prva je posjeta od strane predstavnika omladinske organizacije Crvenog križa općine Fojnica koji su korisnicima poklonili jedna invalidska kolica i slatkiše za korisnike. U povodu nedavno proslavljene 55. godišnjice rada i postojanja Zavoda "Drin" Fojnica zavod organizira i "Dane otvorenih vrata" kada grupe i pojedinci mogu posjetiti ovu ustanovu i upoznati se sa stvarnom problematikom osoba sa invaliditetom te razvijanju svijesti o potrebi podrške osobama sa invaliditetom kao i neophodnosti poštovnja njihovih prava i potreba...

Bajram namaz klanjan na jedanaest mjesta
Hazim Čukle - Četvrtak, 18.11.2010, 07:26
Klikni za više fotografijaFojnica
Povodom Kurban bajrama, jednog od najvećih muslimanskih blagdana, na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica Bajram namaz je klanjan na jedanaest mjesta. Džamije su bile pretjesne kako bi primile veliki broj vjernika koji su u ranim jutarnjim satima kao rijeka se kretali ka džamijama kako bi klanjali Bajram namaz. Dobar dio njih je Bajram namaz klanjao ispred džamija, u haremima i na ulici.

Centralna svečanost klanjanja Bajram namaza je održana u Čaršijskoj Muharem efendinoj džamiji gdje je Bajram namaz imamio i bajramsku hudbu održao glavni imam Medžlisa IZ Fojnica prof. Mensur ef. Pašalić. U svom obraćanju vjernicima glavni imam Mensur ef. Pašalić je između ostalog kazao da je ovo vrijeme razgovora postizbornih koalicija, pozvao je vjernike da u ime Allaha dž.š. naprave koaliciju oko Kur'anskog ajeta u kojem Allah dž.š. Kaže: "Pomozite jedni drugima u dobročinstvu i vjeri a nemojte biti zajedno u grijehu i neprijateljstvu". To znači da jačamo dobrotu kod ljudi a da se sklanjamo svih onih poroka koji bi mogli destabilizirati našu zajednicu", kazao je između ostalog glavni imam Mensur ef. Pašalić...

Duško Kuliš održao dva humanitarna koncerta za Zavod "Bakovići"
Hazim Čukle - Srijeda, 10.11.2010, 08:25
Klikni za više fotografijaDuško Kuliš
Prvog dana ove radne sedmice folk zvijezda Duško Kuliš je za korisnike usluga Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" u Bakovićima općina Fojnica održao dva humanitarna koncerta. Prvi koncert Duško Kuliš je sa bendom "Monty bend" iz Novog Travnika održao za korisnike koji se nalaze u ovom zavodu u Bakovićima dok su drugi koncert održali isti dan u večernjim satima u sali Doma kulture KPD "Matija Gubec" u Bakovićima sa kojeg je sav prihod od prodatih ulaznica namijenjen korisnicima usluga Zavoda "Bakovići" u Bakovićima. Tim povodom Duško Kuliš je za Fojnica online kazao: "To su pjesme koje njih za trenutak razvesele a činiti dobro je nešto što je motiv svakog čovjeka pa se nadam da je i moja zadaća na tom putu."...

Humanitarni koncert Duška Kuliša
Mirsad Topalović - Četvrtak, 04.11.2010, 08:34
Klikni za više fotografijaZavod Bakovići
U ponedjeljak, 08.11.2010, će se održati Humanitarni koncert Duška Kuliša u Domu Kulture „Matija Gubec“ Bakovići s početkom u 19 sati.

Prihodi od prodanih ulaznica su namijenjeni korisnicima usluga Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići".

Cijena ulaznice je 5,00 KM.

Obilježena 55. godišnjica Zavoda "Drin"
Hazim Čukle - Srijeda, 03.11.2010, 07:52
Klikni za više fotografija55 godina "Drin"-a
Tokom mjeseca oktobra nizom aktivnosti uposlenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica je obilježena 55-ta godišnjica ovog zavoda u Fojnici. Povodom 55. godišnjice postojanja i rada Zavoda "Drin" Fojnica posljednjih pet dana mjeseca oktobra su bili "Dani otvorenih vrata" gdje su pojedinci i grupe mogle doći u ovu ustanovu i upoznati se sa načinom rada i životom u ovom zavodu. Povodom godišnjice zavoda organizirane su kulturno - zabavne i sportske aktivnosti za korisnike Zavoda kao što su malonogometni turnir i turnir u stonom tenisu, prodajna izložba radova korisnika Zavoda "Drin" Fojnica kao i kulturno - zabavna manifestacija koja je održana u velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici. Sve prisutne je pozdravila direktorica Zavoda dr Samiha Hodžić koja je u svom pozdravnom govoru dala akcenat na organizaciju predstojećeg simpozija kojem je glavna tema koja obilježava 55. godina postojanja i rada Zavoda "Drin" Fojnica...

Pedeset pet godina Zavoda "Drin"
Mirsad Topalović - Subota, 23.10.2010, 19:21
Klikni za više fotografijaZavod Drin
U oktobru mjesecu ove godine Zavod „Drin“ obilježava 55 godina svoga postojanja i rada, a povodom obilježavanja ove godišnjice planirali su više događaja. Među njima izdvajamo:

25. – 30. oktobra 2010. godine u terminima od 10.30 do 12.00 sati
Zavod "Drin" organizuje DANE OTVORENIH VRATA. Ova aktivnost provodi se u sklopu 11. Festivala cjeloživotnog učenja koje organizira Amica Educa iz Tuzle. U predviđenim terminima Zavod Drin će biti otvoren za sve posjetitelje (pojedince ili organizovane grupe) koji su zainteresirani da se upoznaju sa djelatnošću Zavoda, aktivnostima, korisnicima i organizacijom života korisnika u ovoj ustanovi. Za sve posjete na raspolaganju stoji osoblje Zavoda...

Uzvratna posjeta iz Slovenije
Hazim Čukle - Srijeda, 29.09.2010, 08:20
Klikni za više fotografijaGosti iz Slovenije
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" iz Fojnice ima veoma dobru saradnju sa velikim brojem ustanova sličnim njihovoj. Jedna od njih je svakako i Zavod "Hrastovec" iz Slovenije. Nedavno je dio rukovodstva zavoda "Drin" Fojnica na čelu sa direktoricom dr Samihom Hodžić posjetio "Hrastovec" u Sloveniji.

Stručni tim ove ustanove, odnosno grupa djelatnika ove ustanove njih osam je tokom protekle sedmice boravila u trodnevnoj uzvratnoj posjeti Zavodu "Drin" u Fojnici. Goste iz Slovenije je dočekala direktorica dr Samiha Hodžić i upoznala ih o radu, životu i problematici ove kuće...

Novi web sajt Zavoda "Drin"
Mirsad Topalović - Subota, 25.09.2010, 08:34
Klikni za više fotografijawww.drin.ba
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica je redizajnirao svoj web sajt na novoj adresi www.drin.ba.

Djelatnost Zavoda "Drin" je socijalno i zdravstveno zbrinjavanje te osposobljavanje za samostalan život prema preostalim sposobnostimai i provođenje radne aktivnosti osoba sa intelektualnim teškoćama.

Zavod egzistira od 1955. godine i tokom svih godina postojanja dokazivali su se predanim radom, profesionalizmom i humanošću. Više na www.drin.ba.

Roštiljada i u Zavodu "Bakovići"
Hazim Čukle - Četvrtak, 16.09.2010, 16:27
Klikni za više fotografijaRoštiljada
Nakon što je nedavno nekoliko firmi doniralo meso i mesne prerađevine za roštilj i održanu roštiljadu za korisnike Zavoda "Drin" u Fojnici jučer je ista takva roštiljada održana i u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidna osoba "Bakovići" iz Bakovića. Na platou kruga Zavoda "Bakovići" u Bakovićima općina Fojnica je održana roštiljada i muzička zabava za korisnike i radnike zavoda "Bakovići" u Bakovićima. Kako nam je kazao Mihael Pejak volonter ispred firmi: "Miličević", "Tondar", "Perić" svi iz Kreševa a tu su još svoje donacije u mesu i mesnim prerađevinama dali firme: "Lijanovići", "Permex" Sarajevo, Sarajevski kiseljak" iz Kiseljaka i mesnica "Šandor" Fojnica...

Roštiljada u Zavodu "Drin"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 13.09.2010, 16:37
Klikni za više fotografijaRoštiljada
U petak je u povodu Bajramskih blagdana u krugu Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica organizirana roštiljada za korisnike ovog zavoda. U Zavodu "Drin" Fojnica boravi 520 korisnika. Kako nam je kazao Vid Jukić predstavnik ispred firmi koje su omogućile ovu roštiljadu za korisnike Zavoda "Drin" u Fojnici donirano je 500 obroka mesnih prerađevina za roštilj od firmi "Lijanović" Široki Brijeg, "Tomdar", "Miličević" i "Perić", svi iz Kreševa...

Vrijedna donacija Caritasa Italija
Hazim Čukle - Utorak, 24.08.2010, 18:42
Klikni za više fotografijaDruženje u Zavodu
Nedavno je u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" iz Bakovića u Fojnici stigla vrijedna donacija. Dobivena donacija koja se sastoji od prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština i posteljina je stigla od Asociazione Regina della Pace Italija koja djeluje pri Caritasu iz Italije. Prilikom primopredaje ove donacije ravnateljica Zavoda "Bakoviči" Fojnica dr Nada Sušić Sijerčić je zahvalila na vrijednoj donaciji i tom prilikom kazala da ovo nije prvi put da ova humanitarna organizacija koja je u sastavu Caritasa Italije pomaže Zavodu "Bakovići"...

Četvrta smotra folklora
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.08.2010, 17:34
Klikni za više fotografijaUčesnici smotre
U četvrtak 5. augusta u popodnevnim satima je u okviru manifestacije "Fojničko ljeto 2010" u organizaciji općine Fojnica i TZ SBK održana četvrta po redu smotra folklora u Fojnici. Nastupilo je šest društava i jedna folklorna grupa. Na ovoj tradicionalnoj smotri folklora svojim igrama i pjesmama su se predstavili pored domaćina KUD-a "1001 noć" iz Fojnice i društva: KUD "Stari Grad Jajce" iz Jajca, KUD "Visoko" iz Visokog, KUD "Izvor 08" Kiseljak, KUD "Blagaj" iz Blagaja i folklorna sekcija Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica. Nastupilo je preko 200 članova ovih društava. Kako nam je kazao predsjednik KUD-a "1001 noć" Amir Bajraktarević po veoma lijepom vremenu učesnici ove smotre folklora u Fojnici su proveli jedan dan lijepog druženja u Fojnici gdje su se prije smotre kupali na bazenima termalne vode kompleksa "Aquareumala" u Fojnici...

Donirali plastenik Zavodu "Drin"
Hazim Čukle - Petak, 13.08.2010, 16:41
Klikni za više fotografijaDoniran plastenik
Nedavno su predstavnici američke organizacije Crkva Isusa Hrista svetaca posljednjih dana ili The Marmons crkva boravili u Fojnici kada su potpisali ugovor sa općinskim načelnikom Salkanom Merdžanićem o implementaciji projekta proširenja kapaciteta vodosnabdjevanja za fojničko naselje Lučice gdje su donirali građevinski materijal u iznosu od oko 50 hiljada KM.

Ponovo su u Fojnici bili u utorak kada su donirali plastenik Zavodu "Drin". Humanitarci volonteri bračni par Ron i Annette Densley predstavnici ove organizacije uz koordinaciju Crvenog Križa F BiH su donirali plastenik Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica...

Državno prvenstvo u košarci
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.06.2010, 16:38
Klikni za više fotografijaSpecijalna olimpijada
Tokom vikenda 29/30 maja je u organizaciji Specijalne olimpijade u BiH uz pomoć Kluba specijalnih sportova "Bakovići" iz Bakovića Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" iz Bakovića općina Fojnica je bio domaćin Državnog prvenstva u košarci za osobe sa mentalnom retardacijom "Nova nada" Bakovići 2010. Ove igre je otvorio načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić. Učestvovalo je 17 ekipa u muškoj i ženskoj kategoriji, ukupno 190 takmičara iz BiH. U drugoj diviziji za žene prvo mjesto je osvojio NVO altruista "Svjetlo" Sarajevo, drugo mjesto KJU "Dom Nahorevo" Sarajevo i treće mjesto Udruženje djeca sa višestrukim smetnjama "Vratite mi osmijeh" Živinice. Pobjednicima su pripali pehari i diplome. U prvoj diviziji prvo mjesto u muškoj i ženskoj konkurenciji je osvojio KSS "Tuzla" iz Tuzle...

Skromna donacija Crvenog križa zavodima u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.05.2010, 16:46
Klikni za više fotografijaPosjeta Zavodu "Bakovići"
U četvrtak je dva zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba "Drin" i "Bakovići" Fojnica posjetila delegacija Crvenog Križa F BIH na čelu sa generalnim sekretarom CK FBIH i tom prilikom uručila donaciju koja se sastoji od nekoliko madraca, hodalica za starije osobe, rublja za korisnike, voća i igrački. Pored generalnog sekretara CK FBIH u posjeti Zavodima "Drin" i "Bakovići" Fojnica je bio Refik Đaja, sekretar CK SBK-a, kao i predsjednik OO CK Fojnica Nermin Omanović.

Generalni sekretar CK FBIH Namik Hodžić nam je kazao: "Crveni križ FBIH i Crveni Križ SBK u okviru obilježavanja nedjelje koja je posvećena ove godine borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti pod sloganom "Nije teško biti human" obilazimo neke od institucija koje zbrinjavaju starije osobe ili osobe sa posebnim potrebama. Mi smo tim povodom danas u Zavodima "Drin" i "Bakovići" Fojnica uručili skromnu pomoć uz pomoć naših donatora."...

Pobjednik Uskršnjeg šahovskog turnira Remzija Softić
Hazim Čukle - Utorak, 20.04.2010, 16:39
Klikni za više fotografijaRemzija Softić
Na katolički blagdan Mali Uskrs u prostorijama KPD "Matija Gubec" u Bakovićima je u organizaciji ŠK "Fojnica" iz Fojnice a pod pokroviteljstvom općine Fojnica odigran tradicionalni Uskršnji šahovski turnir. Na ovom šahovskom turniru u Bakovićima učestvovala su 24 igrača od kojih su četvorica bila korisnici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" Fojnica...

Premijer KS Besim Mehmedić i ministrica Emina Dubravić u posjeti Zavodu "Drin"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.04.2010, 16:20
Klikni za više fotografijaPosjeta Zavodu "Drin"
U subotu je u jednodnevnu radnu posjetu Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica stigao Premijer Kantona Sarajevo (KS) Besim Mehmedić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Emina Dubravić sa saradnicima. Tom prilikom su uručili donaciju u hrani i potrepštinama koje su potrebne ovom zavodu a donacija je prikupljena putem Direkcije za robne rezerve i Narodne kuhinje Stari Grad.

Goste iz Sarajeva je primila direktorica Zavoda dr Samiha Elmasbegović Hodžić koja ih je upoznala o problematici, radu i životu u ovom Zavodu i koja je između ostalog kazala: "Ovdje u Zavodu "Drin" boravi 520 korisnika i tu je problem sa smještajem jer optimalni uslovi su da ovdje bude 225 korisnika. Znači mi ih imamo više od dva puta nego što bi trebalo. Mi smo veliki potrošači lijekova, mjesečno to iznosi oko 40 hiljada KM. Zato smo se obratili svim zavodima zdravstvenog osiguranja i resornim ministrima sa materijalima u kojima su dobili na uvid za svoje korisnike po imenu i prezimenu koliko njihov boravak u Zavodu. Nažalost jedino sa KS nismo uspjeli potpisati drugi ugovor jer oni ne pristaju na izmjenu cijena i povećanja tih cijena jer oni misle da za to nema razloga. Od ukupnog broja korisnika 180 ili 30 posto korisnika je sa područja KS. Ova posjeta nam je jako važna i mislim da će dati dobre rezultate"...

Otvoren klub "Cvijet" za korisnike Zavoda "Drin"
Hazim Čukle - Četvrtak, 08.04.2010, 16:30
Klikni za više fotografijadr Samiha Hodžić
U Zavodu za zbrinjavnaje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica je smješteno 520 korisnika svih uzrasta. Rukovodstvo Zavoda sa uposlenicima svakodnevno radi na poboljšanju uslova života i boravka korisnika ove kuće. U nedostatku smještajnih prostora kao i prostora gdje bi korisnici provodili slobodno vrijeme menadžment Zavoda "Drin" je odlučio iznajmiti u blizini Zavoda, udaljenim par stotina metara od Zavoda, prostore za slobodno vrijeme korisnika. U utorak su te prostorije otvorene i nose naziv klub "Cvijet".

"Problem je što nemamo prostora pa smo bili prinuđeni tražiti prostor za iznajmljivanje. Mislim da samo njihovo raspoloženje danas prilikom otvaranja kluba "Cvijet" govori da nam jedan ovakav prostor zasigurno treba.", kazala nam je direktorica dr Samiha Hodžić...

Predstavnici Udruženja Hare Krišna u posjeti Zavodu "Drin" i "Bakovići"
Hazim Čukle - Srijeda, 24.03.2010, 16:22
Klikni za više fotografijaZavod "Drin"
Nedavno je desetak članova humanitarnog društva "Hrana za život" međnarodnog društva za svjetlost Krišne u BiH posjetilo Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica. Tom prilikom su donirali hranu korisnicima zavoda i održali višesatni muzički program na svim odjeljenima ovog zavoda. Kako nam je kazala glasnogovornica ovog društva Alma Bartula na "Drin"-u su boravili u humanitarnoj akciji gdje su podijelili hranu i voće korisnicima i radnicima zavoda...

Obilježen Dan Zavoda "Bakovići"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.03.2010, 23:14
Klikni za više fotografijaDan Zavoda "Bakovići"
U povodu 1. marta, Dana Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" u Bakovićima, 4. marta je upriličena skromna svečanost i tom prilikom su za 22 bivša radnika ovog Zavoda, sada umirovljenika, uručene skromne novčane nagrade. U Zavodu "Bakovići" je smješteno 370 korisnika o kojima brine 114 uposlenika. Povodom obilježavanja 1. marta, Dana Zavoda "Bakovići", ovu ustanovu su posjetili visoki gosti Izaslanstva zastupnika Doma Parlamenta FBIH i izaslanstvo Doma naroda Parlamenta FBIH Ministar komunikacija i prometa BiH mr. sc. Rudo Vidović, predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH dr Josip Perić i zastupnica u Parlamentu FBIH Slavica Josipović. Prilikom svoje posjete Zavodu "Bakovići" visoki gosti su se susreli sa ravnateljicom zavoda dr Nadom Sušić Sijerčić i njenim saradnicima...

Kardinal Vinko Puljić posjetio Zavod "Bakovići"
Hazim Čukle - Utorak, 16.02.2010, 17:25
Klikni za više fotografijaKardinal Puljić u Fojnici
U nedjelju je u posjetu Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" Fojnica stigla delegacija na čelu sa kardinalom Vinkom Puljićem. Pored kardinala Vinka Puljića u posjeti Zavodu "Bakovići" Fojnica su bili i Bosiljko Rajić, ravnatelj Biskupske konferencije BiH, Stipan Radić ravnatelj Humanitarne kartativne organizacije "Kruh sv. Ante" Sarajevo i fra Pero Brkić, ravnatelj Vrhbosanske nadbiskupije. Prilikom posjete Zavodu "Bakovići" Fojnica visoki gosti su se sreli sa ravnateljicom zavoda dr Nadom Sušić Sijerčić.

Prilikom ove posjete ravnatelj Karitasa Biskupske konferencije BiH Bosiljko Rajić nam je kazao: "Ova godina je proglašena od strane Evropske unije godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Karitas se evo priključuje ovoj akciji borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti."...

Izbor sportiste SBK-a početkom februara u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 06.01.2010, 17:04
Klikni za više fotografijaSastanak u Općini
Krajem decembra su predstavnici Sportskog Saveza SBK posjetili općinu Fojnica gdje su sa općinskim načelnikom Salkanom Merdžanićem dogovarili kako bi Fojnica bila domaćin Kulturno sportske manifestacije "Izbor sportiste za 2009. godinu u SBK". U Fojnici su boravili presjednik SS SBK Drago Suban i sekretarica SS SBK Amela Trbović.

Predsjednik SS SBK Drago Suban je tom prilikom kazao: "Tradicionalno svake godine organizujemo izbor sportiste i sportskih ekipa u SBK. Ovo je sedmi put da se organizira izbor sportiste SBK. To je jedna manifestacija koja je praznik sporta i koja se izdigla iznad svih ovih događaja u našem kantonu"...

Održani Susreti ljekara SBK-a
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.12.2009, 14:31
Klikni za više fotografijaSusreti ljekara SBK-a
U subotu su u sali "Aquareumala" u Fojnici u organizaciji Javne ustanove Dom zdravlja Fojnica a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja SBK-a (Srednjobosanski kanton) i uz pomoć 4 farmaceutske kuće: "Pliva", "Berlin Kemik", "Hemofarm" i "Farmavita" održani Susreti ljekara SBK-a. Prvi se prisutnima obratio direktora Doma zdravlja Fojnica dr Elmedin Huskić koji je prisutnima zaželio dobrodošlicu. Prisutne ljekare je pozdravila i ministrica zdravlja SBK-a Prim. dr. Vlatka Komšić. Na ovim Susretima ljekara SBK-a je priređena prezentacija RR Centra "Fojnica" iz Fojnice, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba "Drin" Fojnica i "Bakovići" Fojnica. Također je prezentirana peta po redu knjiga "Oftamološke manifestacije dijabetičke neuropatije" čiji je autor Dr sci med Sead Mujević a promotor je bio Prim. dr. Nedžad Hadžić...

Američki ambasador Čarls Ingliš posjetio zavode u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 11.12.2009, 17:57
Klikni za više fotografijaIngliš u Fojnici
Jučer su u jednodnevnoj radnoj posjeti zavodima za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" i "Bakovići" u Fojnici boravili Američki ambasador u našoj zemlji Čarls Ingliš (Charles English) i direktor USAIDA u BiH Alan Reed sa saradnicima. Prilikom njihove posjete Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" u Fojnici uvažene goste je sa svojim saradnicima dočekala direktorica tog zavoda dr Samiha Hodžić. U Zavodu "Bakovići" u Fojnici goste je dočekala direktorica zavoda dr Nada Sušić Sijerčić sa saradnicima. Ambasador Ingliš je kazao da je jako počašćen što je posjetio ove ustanove i dodao: "Danas sam ponosan i sretan što sam sa direktorom USAIDA i našim saradnicima ovdje...".

Ova delegacija je je tokom posjete uručila i donaciju u posteljinama i higijenskim potrepštinama u oba zavoda a donacija je od USAIDA i Američke ambasade u BiH. Ambasadoru Čarlsu Inglišu su direktorice oba zavoda uručile poklone, radove korisnika ova dva zavoda...

Aktivisti Omladinskog centra "Stella" uručili poklone djeci Zavoda "Drin"
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.12.2009, 17:56
Klikni za više fotografijaUručeni pokloni
Aktivisti Omladinskog centra (OC) "Stella" iz Fojnice su prije nekoliko dana pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstava kako bi od tog prikupljenog novca kupili poklone za najmlađe korisnike Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica. Dan prije Kurban bajrama inicijator ove akcije i aktivista OC "Stella" Fojnica Aida Šemić učenica četvrtog razreda Medicinske škole SMŠ "Zija Dizdarević" Fojnica i predsjednik O.C."Stella" Fojnica Samir Kučuk, prof. djeci Zavoda "Drin" su uručili 60 poklon paketića. U ime djece korisnika Zavoda "Drin" Fojnica na poklonima od aktivistima O.C. "Stella" Fojnica se zahvalila direktorica Zavoda dr Samiha Hodžić kazavši tom prilikom da je veoma obradovana poklonima od omladine i posebno što su to pokloni djeci koje im donose njihovi vršnjaci i još kad su iz Fojnice...

Proslava 54. godišnjice Zavoda "Drin"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.11.2009, 17:07
Klikni za više fotografijaProslava godišnjice

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 29.10.2009)Reumal Group Centralna prodaja:
tel.: +38730838-800; -801; -802;
fax.: +38730838-848
Rezervacija online
www.aquareumal.ba
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
www.drin.ba
Žene na čelu u zavodima Bakovići i Drin
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.10.2009, 17:50
Klikni za više fotografijadr Samiha Hodžić
Na području općine Fojnica postoje i rade dva zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba "Bakovići" u Bakovićima i "Drin" Fojnica. Nedavno je došlo do promjene i imenovanja novih direktora ova dva zavoda. Imenovanje su izvršili Upravni odbori ova dva zavoda uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH. U zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" u Bakovićima na mjesto direktora zavoda imenovana je dr Nada Sušić Sijarčić koja je bila uposlenica JU Dom zdravlja Fojnica kao ljekar i spoljni saradnik u ovom zavodu.

Upravni odbor zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica na mjesto direktora uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH je imenovao za novog direktora ovog zavoda dr Samihu Elmasbegović Hodžić iz Fojnice. Nova direktorica zavoda "Drin" Fojnica Samiha Elmasbegović Hodžić je od 1992. godine doktor na rukovodećim mjestima i ima dobro iskustvo koje joj kako kaže u značajnoj mjeri može pomoći u njenom radu na novoj funkciji direktora zavoda "Drin" Fojnica...

Uposlenice Službe socijalne zaštite posjetile i obradovale najmlađe
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.10.2009, 16:36
Klikni za više fotografijaDječiji vrtić
Povodom Mjeseca djeteta predstavnici Službe za opću upravu, društvene djelatnosti, civilnu zaštitu i zajedničke poslove općine Fojnica u sklopu koje je i Služba socijalne zaštite su posjetili JU "Dječiji vrtić" u Fojnici i tom prilikom im uručili prigodne poklone. Dvije uposlenice ove službe Anđa Kapetanović i Aiša Čustović sa pripravnicom Aidom Kršić su kako su nam kazale u povodu Mjeseca djeteta sredstvima koja su dobili od ministarstva Zdravstva i socijalne politike SBK-a u iznosu od 600 KM nabavili prigodne poklone kojima su obradovali djecu "Dječijeg vrtića" u Fojnici.

Predstavnici ove službe općine Fojnica su ovih dana posjetili i sedmero djece sa posebnim potrebama sa područja općine Fojnica koji se nalaze u Centru za djecu i mladež sa poteškoćama u razvoju "Duga" u Novom Travniku...

Izbor direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Bakovićima
Ivo Markija - Četvrtak, 22.10.2009, 13:05
Klikni za više fotografijaSaopštenje za medije
Mojim prijateljima, suradnicima i poznanicima, posebice svima koji su mi davali podršku u bilo kojem obliku u mojem dosadašnjem radu.

Kako se pojedini raspituju za situaciju i što se zapravo zbilo oko «natječaja» i izbora direktora ovdje želim to ukratko pojasniti ali i više od toga zahvaliti se na interesiranju, razumijevanju i podršci.

Iako su sve predviđene kvalifikacije i kriteriji bili na mojoj strani, zahvaljujući «dijelu» politike, nisam prošao. Za mene to i nije bio NATJEČAJ (natjecanje) nego samo pokušaj da se izbor i postavljenje «provuku» kroz nešto što bi trebalo imati formu natječaja, zakonitosti i transparentnosti. Zbog tih razloga, a sa ciljem zaštite svojih prava u natječaju, angažirao sam odvjetnike, obratio se instituciji Ombudsmana / Ombudsmena BiH, Helsinškom komitetu za zaštitu ljudskih prava i drugima...

Gosti iz Engleske i predstavnici "Sumero" u posjeti Zavodu Bakovići
Hazim Čukle - Petak, 02.10.2009, 16:36
Klikni za više fotografijaGosti u Zavodu
SUMERO - Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH radi na jačanju i umrežavanju organizacija za pomoć osobama s intelektalnim teškoćama i ostvaruje prava njihovih korisnika. Savez SUMERO je ove godine pokrenuo kampanju javnog zagovaranja za uvođenje sistema servisa socijalne podrške u zakonsku legislativu u BiH. U sklopu ove kampanje čiji je projekt podržala Američka ambasada u Sarajevu je u srijedu upriličena posjeta zavodu "Bakovići" u kojoj su bili predstavnici SUMERO sa gostima stručnjacima iz engleske organizacije NSK Trust koji će u BiH boraviti do nedjelje. Predstavnici SUMERO sa članicama su prošle godine imali studijsku posjetu Engleskoj zahvaljujući partnerskoj organizaciji iz Nottinghama Nottinghamshire Healthc NHS Trust. Cilj ove posjete je bio dobiti nova saznanja i informacije o Evropskim sistemima socijalne zaštite za osobe sa intelektualnim teškoćama i prenijeti ih u BiH a po uzoru na sistem u Engleskoj...

Mladi Franjevci iz Njemačke u posjeti Franjevcima Fojnice
Hazim Čukle - Utorak, 18.08.2009, 10:13
Klikni za više fotografijaFranjevci iz Njemačke
U desetodnevnoj posjeti Franjevcima Fojnice se nalaze mladi Franjevci iz Njemačke. Njih trinaestero se nalaze u kampu u Bakovićima u Fojnici i tokom svog boravka rade kao humanisti. Sreli smo ih u Turističkom info centru u Fojnici i tom prilikom smo saznali da su to uglavnom studenti, raznih fakulteta i iz raznih krajeva Njemačke, koji već treću godinu dolaze u Fojnicu gdje borave deset do petnaest dana. Kazali su nam da su trojica vođa ove grupe fratri Markus, Igor i Martin.

Tokom svog boravka u Fojnici su krečili i radili besplatno neke od unutrašnjih radova u prostorijama doma KUD "Matija Gubec" u Bakovićima, obilježavali su bijele linije na nogometnom igralištu, družili se jedan dan sa korisnicima Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" u Bakovićima. Cilj im je družiti se sa ljudima, upoznati dosta ljudi, kulturu, historiju, prirodne ljepote itd. Jedan dan su posjetili Sarajevo i Baščaršiju, a u Fojnici muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana, Musafirhanu, RR Centar "Fojnica" itd. Oduševljeni su ljubaznošću ljudi i kako kazaše bili su u nekoliko zemalja ali ovakvo gostoprimstvo, ljubaznost i prirodne ljepote još nisu vidjeli...

Zagrepčani posjetili Zavod "Bakovići"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 20.07.2009, 13:49
Klikni za više fotografijaZagrepčani u Fojnici
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" iz Bakovića u općini Fojnica ima veoma dobru saradnju kako sa zavodima u BiH tako i sa sličnim zavodima u Sloveniji i Hrvatskoj. Radnici i rukovodstvo ovog zavoda iz Fojnice odlaze u posjete zavodima Slovenije i Hrvatske a česti su gosti Zavoda "Bakovići" i rukovodstvo i radnici zavoda iz ovih zemalja. Ovih dana je u posjetu Zavodu "Bakovići" iz Bakovića stigla grupa od dvadeset uposlenika i direktorica Vesna Muraja iz Rehabilitacionog Centra "Zagreb" u Zagrebu u Hrvatskoj...

Proizvodnja zdrave hrane za vlastite potrebe korisnika Zavoda "Drin"
Hazim Čukle - Utorak, 07.07.2009, 12:22
Klikni za više fotografijaDirektor Katana
U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" u Fojnici je smješteno 520 korisnika svih uzrasta o kojima brine oko 200 zaposlenih radnika. Zavod "Drin" na svome imanju proizvede znatan dio hrane. Kako smo saznali od direktora zavoda "Drin" Fojnica Ibre Katane i ove godine su na njihovom imanju zasijane znatne količine poljoprivrednih kultura kao što su: krompir, bjeli i crveni luk, mrkva, špinat itd.

"Na našim parcelama na Malkoču i ovdje oko zgrade zavoda i ove godine je zasijano poljoprivrednih kultura na površini od blizu 15 dunuma. Zasijali smo blizu tri tone sjemenskg krompira i oko 120 kg sjemenskog luka. To sve urade korisnici koji su za to sposobni zajedno sa uposlenicima zavoda."...

Korisnici Zavoda "Drin" na ljetovanju u Neumu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 06.07.2009, 13:59
Klikni za više fotografijaLjetovanje u Neumu
Tradicionalno svake godine rukovodstvo Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica organizuje ljetovanje u grupama za korisnike zavoda. Tako je bilo i ove godine početkom mjeseca mjeseca juna u osam grupa od po tri dana je na Jadranskom moru u Neumu boravilo 120 korisnika ovog zavoda svih uzrasta. Kako smo saznali od rukovodstva ove ustanove tokom putovanja i boravka korisnika u Neumu cijelo vrijeme je u pratnji bilo stručno osoblje ovog zavoda. Na ljetovanje na obalama mora u Neumu su putovali korisnici zavoda koji su za to sposobni i koji su za to izrazili želju. U povratku kući svaka grupa je posjetila Stari most u Mostaru...

Članovi HKC "Nova Bila" u posjeti Zavodu u Bakovićima
Hazim Čukle - Utorak, 19.05.2009, 20:34
Klikni za više fotografijaLimena glazba
Grupa od dvadesetak članova Hrvatskog Kulturnog Centra (HKC) "Nova Bila" iz Nove Bile je početkom mjeseca boravila u posjeti Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Bakovići" iz Bakovića u općini Fojnica. Korisnicima ovog zavoda iz Bakovića su se predstavili članovi limene glazbe i članovi dječije kazališne grupe "Korifej" iz Nove Bile. Sa ovom grupom u zavod Bakoviće je stigao i ravnatelj HKC "Nova Bila" Dragan Đido koji je ujedno i dirigent, tajnica Ilijana Budimir koja je i vođa dječijeg kazališta i organizator ove posjete Bakovićima Alojz Čakarić koji nam je tim povodom kazao: "HKC Nova Bila je osnovan 1. lipnja 1995. godine i to je prva kulturna institucija u FBiH osnovana pod ovim imenom. Imo svojih stotinjak članova u više sekcija: limena glazba, dječije kazalište, glazbena škola i škola puhača...

Zavodu Drin donirano deset tona uglja
Hazim Čukle - Srijeda, 18.02.2009, 17:02
Klikni za više fotografijaZavod Drin
Ovih dana je Svjetska humanitarna organizacija Human Appeal International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uručila vrijednu donaciju Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica. Zavodu "Drin" u Fojnici u kojem se nalazi preko 500 korisnika o kojima brine 200 radnika je donirano deset tona uglja za potrebe grijanja. Ispred Human Appeal International donaciju je uručio predstavnik ove humanitarne organizacije dr Jusuf Isa, koji je tom prilikom kazao da je ovo kontinuirana pomoć koju pruža ova humanitarna organizacija iz UAE. Na donaciji je zahvalio direktor Zavoda "Drin" Ibro Katana. Vrijednost ove donacije je preko 1,5 hiljada KM.

Donacija Sport Life-a Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin
Mirsad Topalović - Srijeda, 21.01.2009, 13:36
Klikni za više fotografijaZavod Drin
Domaći trgovački lanac sportske opreme Sport Life, u petak je u sklopu humanitarnog projekta „Akcija u zajednici” donirao neophodnu robu i opremu Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin u Fojnici.

Donirano je deset dječijih kreveta sa 135 kompleta posteljine, 100 deka i nekoliko stotina kompleta donjeg veša. Novac za donaciju prikupljen je od 15. 11. do 31. 12. 2008. godine kada je sa svakog računa za artikal prodat u prodavnicama Sport Lifea izdvojena po 1 KM za Zavod Drin.

Zahvaljujući se na donaciji, direktor Zavoda Drin Ibrahim Katana, izrazio je žaljenje što domaći poreski sistem još uvijek ne sadrži odredbe o poreskim olakšicama za firme koje dio svoje dobiti usmjeravaju u humanitarne svrhe...

Novogodišnja priredba za korisnike Zavoda "Drin"
Hazim Čukle - Četvrtak, 15.01.2009, 18:15
Klikni za više fotografijaNovogodišnja priredba
U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica je smješteno oko 500 korisnika o kojima brine oko 200 radnika ovog zavoda. U zavodu "Drin" Fojnica među tim korisnicima se nalazi i oko sedamdesetoro djece. Ove godine je za djecu koja su smještena u zavodu "Drin" Fojnica i njihove roditelje u povodu novogodišnjih praznika priređena novogodišnja zabava. Kako nam je kazala logoped Denisa Salčinović ovo je bilo veselo druženje sa djecom zavoda "Drin" i njihovim roditeljima u Klubu osoba sa posebnim potrebama koji je u sastavu zavoda "Drin", a ovoj zabavi su prisustvovali radnici zavoda, predstavnici KUD "1001 noć" Fojnica i predstavnici Crvenog križa općine Fojnica...

Paketići za najmlađe Fojničane
Hazim Čukle - Četvrtak, 15.01.2009, 14:01
Klikni za više fotografijaPodjela paketića
Postala je skoro tradicija već četvrtu godinu zaredom posredstvom Adnana Koljšija, lidera Škole Fudbala "Fojnica" iz Fojnice, da veliki broj najmlađih Fojničana u povodu Novogodišnjih praznika dobiju poklon paketiće. Tako je bilo i ovih dana, po rijećima pokretača ove akcije podjele paketića lidera Škole Fudbala Adnana Koljšija oko 800 djece Fojnice je dobilo Novogodišnje pklon paketiće, koje su djeca Engleske i Njemačke poslala djeci Fojnice preko Udruženja humanitarne akcije pod nazivom "Pomirenje" sa sjedištem u Zenici. Djeci Fojnice podijeljeni su Novogodišnji poklon paketići u Osnovnoj Školi "Muhsin Rizvić" Fojnica, O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Bakovići Fojnica, Dječijem obdaništu "Fojnica" u Fojnici, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" u Bakovićima, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica i Omladinskom Centru "Stella" Fojnica. Prisustvovali smo podjeli paketića u prvom razredu O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici gdje je bila prisutna učiteljica razreda Sejda Salčinović, pedagogica škole Almedina Sulejmanović, lider Škole Fudbala Adnan Koljši i Selver Kurta.

Zavod "Drin" proslavio 53 godine rada
Hazim Čukle - Četvrtak, 06.11.2008, 17:24
Klikni za više fotografija53 godine rada
U srijedu, 29.10.2008. godine je Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Fojnica" (Drin) Fojnica proslavio 53 godine rada i postojanja. U velikoj sali hotela "Reumal" okupilo se nekoliko stotina radnika, korisnika i prijatelja ovog zavoda kako bi obilježili ovu godišnjicu Zavoda "Drin". Tim povodom je u sali "Reumala" priređena i izložbeno prodajna izložba radova i rukotvorina korisnika Zavoda "Drin". Prisutnima su se pjesmom i igrom predstavili članovi folklorne, ritmičke i recitatorske sekcije koje djeluju u okviru muzikoterapije zavoda. Danas Zavod "Drin" broji 512 korisnika o kojima brine oko 200 radnika...

Raiffeisen bank donirala plastenik Zavodu Drin
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.07.2008, 16:25
Klikni za više fotografijaDonirani plastenik
Nakon što je nedavno menadžment Raiffeisen banke donirao opremu za logopedski kabinet koji služi za slušnu i govornu reanimaciju Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" u Fojnici, ovih dana su ovom zavodu uručili još jednu donaciju, doniran je plastenik. Ispred Raiffeisen leasinga plastenik su direktoru Zavoda "Drin" Ibrahimu Katani uručili predstavnici menadžmenta Esad Mujezim i Milana Miličević...

Javni poziv za podnošenje zahtjeva - prijava za dodjelu u zakup stambenih jedinica
Dženita Žolja-Topalović - Četvrtak, 24.07.2008, 13:21
Općina FojnicaU skladu sa Pravilnikom o načinu i postupku dodjele u zakup stambenih jedinica izgrađenih u okviru pilot programa „Socijalno stanovanje u BiH“ u Općini Fojnica, u vlasništvu Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Catholic Relief Services u BiH (CRS) raspisuje:

JAVNI POZIV
za podnošenje zahtjeva-prijava za dodjelu u zakup stambenih jedinica u Općini Fojnica, u naselju Gojevići,
izgrađenom u okviru pilot programa „Socijalno stanovanje u BiH“


Ovim putem pozivamo raseljene osobe koje borave u kolektivnim centrima i alternativnim smještajima sa prijeratnim mjestom prebivališta u općini Fojnica i drugim općinama Srednjobosankog kantona, te osobe koje su u prethodnom periodu samostalno napustile kolektivne centre i vratile se u općinu Fojnica i žive u alternativnim vidovima smještaja, a koje ispunjavaju dole navedene uslove učešća u dodjeli u zakup da podnesu svoje zahtjeve-prijave na Javni poziv.

Javni poziv važi 30 dana od dana objavljivanja u dnevnoj štampi tj. najkasnije do 22.08.2008. godine.

(Kompletan tekst Javnog poziva pročitajte u PDF dokumentu ovdje.)

Podijeljeno 1200 kg kurbanskog mesa
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.04.2008, 13:01
Klikni za više fotografijaDonacija kurbanskog mesa
Ovih dana je svietska humanitarna organizacija Human Appeal International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sjedištem u Sarajevu na području općine Fojnica podijelila 1200 kilograma kurbanskog mesa. Kurbansko meso je uručio predstavnik ove humanitarne organizacije dr Isa Jusuf. Nastavljajući svoju kontinuiranu pomoć osobama općine Fojnica kojima je pomoć potrebna ovog puta je kurbansko meso podijeljeno 600 kilograma Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" iz Bakovića, drugi dio kurbanskog mesa je podijeljen povratnicima u fojničko naselje Lužine te u naselje Čemernicu...

Aferim ili alahselamet?
Nasir Selimović - Petak, 29.02.2008, 15:05
Fojnica onlineNedavno obznanjivanje Projekta Zavoda Drin "Život u zajednici uz podršku" kojim se predviđa postupno omogućavanje određenom broju osoba štićenika Zavoda povratak u socijalnu sredinu na način njihovog izmještanja u iznajmljene objekte u gradu i gradnju objekata na Malkoču – izazvao je kontroverzne reakcije građana: od onih koji u ovome vide mogućnost nekog novog zapošljavanja (što je, naravno, veoma bitno), do onih koji se žestoko protive...

Mali humanisti iz Hrasnice u posjeti Zavodu Drin
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.12.2007, 20:15
Klikni za više fotografijaMali humanisti u akciji
Danas su predstavnici Vijeća učenika Druge osnovne škole iz Hrasnice sa svojim nastavnicima posjetili Zavod "Drin" i tom prilikom uručili poklone za djecu korisnike ovog zavoda. Kako nam je kazala socijalna radnica ove škole Minela Kundo škola broji oko 850 učenika, akcija prikupljanja pomoći je trajala oko mjesec dana. Akciju je organizovala sekcija "Mali humanisti" ove škole zajedno sa nastavnicima...

Praktični rad studenata iz Tuzle sa korisnicima Zavoda Bakovići
Hazim Čukle - Utorak, 06.11.2007, 13:47
Klikni za više fotografijaPraktični rad
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" iz Bakovića, općina Fojnica, već nekoliko godina ima dobru saradnju sa Univerzitetom u Tuzli, posebno sa Edukacijsko - rehabilitacijskim fakultetom Univerziteta u Tuzli. Tako je ovih dana u ovaj Zavod u Bakovićima stigla grupa od deset studenata četvrte godine Edukacijsko - rehabilitacijkog fakulteta ovg Unuiverziteta iz Tuzle. Sa ovom grupom studenata Edukacijko - rehabilitacijskog fakulteta (nekadašnji naziv defektolog) je vođa grupe asistent Fadil Imširović, koji je kazao da već šest godina tradicionalno traje saradnja ovog fakulteta sa Zavodom "Bakovići" iz Bakovića i da su uslovi idealni za rad, gdje imaju smještaj i ishranu...

Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići - Fojnica
Mirsad Topalović - Srijeda, 31.10.2007, 18:01
Klikni za više fotografijaZavod Bakovići
"Mi smo centar za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje i produženo liječenje i rehabilitaciju, obučavanje za samostalan život prema preostalim sklonostima i sposobnostima odraslih osoba sa:

- smetnjama u duševnom razvoju («osobe s posebnim potrebama»)
- smetnjama u duševnom zdravlju («osobe s duševnim smetnjama»)

kojima nije prijeko potrebno bolničko liječenje ili je ono završeno, a iz određenih opravdanih razloga ne postoje uvjeti stalnog boravka u vlastitoj obitelji i socijalnoj sredini ..."

URL: http://www.zavod-bakovici.ba

Velikim dijelom sami brinu za svoju zimnicu
Hazim Čukle - Utorak, 02.10.2007, 20:37
Klikni za više fotografijaVađenje krompira
U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" iz Bakovića u Fojnici boravi 360 korisnika ovog zavoda, a o kojima brine 106 uposlenika zavoda. Već nekoliko godina uposlenici sa korisnicima zavoda velikim dijelom se brinu o svojoj zimnici. Unajmljujući njive od mještana Bakovića i drugih okolnih naselja, uposlenici sa korisnicima zavoda zasiju velike količine povrća. Po riječima ravnatelja Zavoda "Bakovići" Ive Markije: "…unajmljivanje ovih njiva od mještana Bakovića dobro dođe i mještanima i nama.

Zaposlenici zavoda Bakovići apeliraju na poslanike Doma naroda
Mirsad Topalović - Subota, 08.09.2007, 02:41
Klikni za više fotografijaZavod u Bakovićima
Vijeće zaposlenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići i Stručno Vijeće Zavoda organizirali su danas, u Zavodu, protesni skup uposlenika i tom prilikom apelirali na delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da odbace amandman na Zakon o preuzimanju prava i obaveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite.

Iz Vijeća zaposlenika Zavoda kazali su za FENU da se tim amandmanom briše Zavod Bakovići i predviđa pravno objedinjavanje zavoda u Fojnici i Bakovićima. Oni smatraju da su potpuno prevaziđeni klasični zavodi tzv. totalne i azilantske institucije s više stotina ili hiljadu korisnika s, kako su istaknli, konglomeratom dijagnoza i patologija, različitih uzrasta, problema i potreba.

Štićenici Zavoda „Drin“ na ljetovanju u Neumu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 03.09.2007, 18:53
Klikni za više fotografijaPolazak ispred Zavoda
Već četiri godine korisnici Zavoda za mentalno - invalidna lica "Drin" Fojnica, kojima to psiho - fizičko stanje dozvoljava, ljetuju u jedinom našem gradiću na obali BH mora u Neumu. Tako je bilo i ovih dana, njih 105 korisnika zavoda je pretposljednjeg dana mjeseca augusta otputovalo na ljetovanje u Neum, gdje će boraviti do 6. septembra ove godine. Sa njima je u Neum otputovalo zajedno i 18 terapeuta medicinskog osoblja, uposlenika ovog zavoda.

Fojničko ljeto 2007 – Izložba rukotvorina
Hazim Čukle - Četvrtak, 19.07.2007, 15:51
Fojnica onlineUtorak, 17.07. - U sklopu manifestacije "Fojničko ljeto 2007" u velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici je priređena izložba rukotvorina korisnika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" iz Fojnice. Prije samog otvaranja izložbe rukotvorina koje su izradili korisnici ovog zavoda, grupa korisnika i radnika zavoda je pripremila zabavni program za posjetioce izložbe.

Tornjak Basta iz Fojnice osvojio 3. mjesto
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.06.2007, 21:03
Klikni za više fotografijaMirza sa Bastom
Ponedjeljak, 11.06. - Tokom vikenda je u Zagrebu održana dvodneva Evropska izložba pasa tornjaka i baraka "Euro Dog show 2007". Na ovoj izložbi u Zagrebu pored velikog broja Evropskih zemalja su se predstavili i članovi Kinološkig Kluba "Tornjak" iz Travnika, autohtone BH pasmine tornjaka. Jedan od onih koji je u sklopu ovog kinološkog kluba iz Travnika sa svojim psom predstavljao BiH u kategoriji mlađih razreda je 24-godišnji Mirza Traljo iz Fojnice, koji je inače zaposlen u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" u Fojnici.

Promocija knjige „Druga strana života“
Hazim Čukle - Srijeda, 06.06.2007, 14:30
Klikni za više fotografijaPromocija u Bakovićima
Ponedjeljak, 04.06. - Danas je u prostorijama Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Bakovići" iz Bakovića održana promocija drugog objavljenog i dopunjenog izdanja monografije "Druga strana života, poteškoće u učenju djece s cerebralnom paralizom" autora dr Emire Švraka. Promotori ove knjige su bili mr. pedagoških nauka Berka Klinčić i dipl. ecc. Haris Čaušević, direktor organizacije "Svjetlo". Ovo je drugo i dopunjeno izdanje sa sedam poglavlja.

Posjeta iz Hrvatske Zavodu „Bakovići“
Hazim Čukle - Petak, 01.06.2007, 13:40
Klikni za više fotografijaU Zavodu "Bakovići"
Petak, 01.06. - Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" iz Bakovića u općini Fojnica gaji prijateljske odnose sa sličnim zavodima Slovenije i Hrvatske. Nekoliko puta su djelatnici ovog zavoda iz Bakovića išli na edukaciju i posjetu nekim od zavoda ove dvije zemlje. Dva zavoda iz Hrvatske sa kojima zavod "Bakovići" gaji dobre odnose, a koje su nedavno i posjetili su Zavod "Stančići" kod Zagreba i Zavod "Bidružica" u Hrvatskom Zagorju.

Mještani Pločari Polja grade Muhamedu kuću
Hazim Čukle - Petak, 25.05.2007, 16:59
Klikni za više fotografijaKuća u izgradnji
Petak, 25.05. - U fojničkom naselju Smajlovići koje je udaljeno desetak kilometara od Fojnice živi 35-godišnji Muhamed Hasanhodžić - Hamera. Hasanhodžić je prijeratni invalid koji živi sa svojih dvoje maloljetne djece, osmogodišnjom kćerkom Lejlom i desetogodišnjim sinom Velidom, dok mu se supruga nalazi smještena u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica u Fojnici. O Hasanhodžiću smo pisali prošle godine, kada mu je izgorila štala u kojoj je bila i krava koju je kupio na kredit.

Nastavak XIII i XIV sjednica OV Fojnica
Hazim Čukle - Petak, 18.05.2007, 13:56
Klikni za više fotografijaSjednica OV Fojnica
Srijeda, 16.05. - U srijedu je održan nastavak XIII redovne sjednice OV Fojnica i redovna XIV sjednica OV Fojnica. Između ostalog OV Fojnica usvojilo je prijedlog odluke o verifikaciji mandata vijećnici Viktoriji Kaurinović-Nenadić, koja je vijećnik OV Fojnica umjesto dosadašnjeg vijećnika Dalibora Iviša. Usvojen je finansijski izvještaj o ostvarenju općinskog budžeta za 2006. godinu. Usvojen je izvještaj o radu ustanova i preduzeća čiji je osnivač općina za 2006. godinu i plan rada za tekuću godinu...

Zakazana XIV sjednica Općinskog vijeća
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 14.05.2007, 15:22
Općina FojnicaTemeljem članka 23. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Fojnica sazivam nastavak XIII. sjednice i XIV. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica. Nastavak XIII. i XIV. sjednica će se održati dana 16, svibnja 2007. godine /srijeda/ u dvorani hotela "Reumal" u Fojnici sa početkom u 9,00 sati.

Zavodu Drin donacija od 10 000 KM
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.04.2007, 13:27
Klikni za više fotografijaDonacija Zavodu "Drin"
Petak, 30.03. - Menadžment "Termike", jedne od najpoznatijih kompanija za proizvodnju kamene vune tervola, koji se koristi za toplotnu, zvučnu i protupožarnu izolaciju, je u sarajevskom hotelu "Holiday Inn" priredio zabavno veče za svoje poslovne partnere i prijatelje sa područja BiH. U kongresnoj sali hotela "Holiday Inn" se okupilo oko tri stotine poslovnih partnera i prijatelja "Termike" čije je sjedište u Novom Marofu kod Varaždina u Republici Hrvatskoj. Na tradicionalnoj "Termikinoj" zabavi generalni direktor ove kompanije Ivan Zagorec je pozdravio sve prisutne ispred kompanije koja kako je kazao ima 190 uposlenih, i da je prisutna na području BiH već 27 godina.

Porodica Uzunović iz Fojnice, porodica dobrovoljnih davaoca krvi
Hazim Čukle - Srijeda, 21.03.2007, 18:41
Klikni za više fotografijaRasim (desno)
Srijeda, 21.03. - U Fojnici živi čovjek iz porodice u kojoj su svi članovi dobrovoljni davaoci krvi. Riječ je o 62-godišnjem Rasimu Uzunoviću, koji je zaposlen već 40 godina u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica. Dobrovoljni je davalac krvi koju je darivao 25 puta. Njegova supruga Safeta, koja je umrla 2004. godine je bila pravi rekorder kada je u pitanju darivanje tečnosti koja život znači. Darivala je Safeta krv ravno 150 puta i dobila zlatne, srebrene i bronzane plakete. Njihova kćerka Indira koja je udato Pamić je darivala dragocjenu tečnost 35 puta.

Darovali po 600 kg mesa zavodima Drin i Bakovići u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 14.03.2007, 15:28
Klikni za više fotografijaPolaznici kursa arapskog j.
Ponedjeljak, 12.03. - Danas je svjetska humanitarna organizacija Human Appel Internacional iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Fojnici donirala kurbansko meso. U ovoj akciji uručeno je po 600 kilograma kurbanskog mesa zavodima "Bakovići" i "Drin" u Fojnici. Pored ova dva fojnička zavoda uručeno je i 500 kilograma kurbanskog mesa za socijalno ugrožena lica općine Fojnice kao i stotinu kilograma kurbanskog mesa za djecu polaznike kursa arapskog pisma.

Otvorena prva Kuća u zajednici
Hazim Čukle - Petak, 02.03.2007, 15:50
Posjeta Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica, 23.09.2005Srijeda, 28.02. - Posljednjeg dana februara u Fojnici je otvorena prva kuća u zajednici, za korisnike Zavoda za zbrinjavanje mentalno - invalidnih lica u Bakovićima. Nekoliko desetina predstavnika resornih ministarstava FBiH i SBK-a, predstavnika lokalne općinske vlasti, predstavnika duhovne, tj. vjerske vlasti, matičnih službi socijalne zaštite, odnosno centara za socijalni rad korisnika koji postaju stanari ove kuće...

Prodajna izložba u Zavodu u Bakovićima
Nasir Selimović - Utorak, 31.10.2006, 17:46
Fojnica onlinePonedjeljak, 30.10. - Umjetnička djela nastala tokom rada prve likovne kolonije u Zavodu za osobe sa posebnim potrebama Bakovići, proteklog vikenda bila su predmet prodajne izložbe. Zainteresiranim posjetiocima ponuđeno je 80 djela bosanskohercegovačkih slikara, koji su ovim svojim humanim gestom podržali nastojanja menadžmenta Zavoda da prihod ostvaren od prodaje ...

Linkovi:
O istoj temi: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Preminula Kadira Pašić Mehmedagić
Mirsad Topalović - Petak, 16.06.2006, 15:40
Kadira Pašić - MehmedagićČetvrtak, 15.06. - U jutarnjim satima naš kolektiv i naš grad izgubili su velikog čovjeka, prijatelja i humanistu. Iznenadnom smrću napustila nas je gospođa Kadira Pašić Mehmedagić dugogodišnja direktorica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica, žena koja je svoj cijeli radni vijek provela imponujući autoritetom, požrtvovanošću, nesebičnim zalaganjem za svakog čovjeka, radnim elanom i nepresušnom energijom, srdašnošću i ljubavlju prema mentalno invalidnim licima - djeci omladini i odraslim.


Linkovi:
Fotografija Kadire Pašić Mehmedagić
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Humanost vrijedna pažnje
Hazim Čukle - Srijeda, 14.06.2006, 15:53
Suvada (lijevo) i direktorica Kadira, 07.06.2006Srijeda, 07.06. - Humanost je oduvijek krasila našeg čovjeka , koji ukoliko može pomogne i drugima. Takav jedan primjer vrijedan pažnje smo zabilježili u fojničkom Zavodu "Drin" gdje je magistrica ekologije i zaštite životne sredine a profesorica u Srdnjoj mješovitoj školi za elektroenergetiku u Sarajevu Suvada Borić Šačiragić donirala novčanu pomoć ovoj ustanovi. Nije ovo prvi put da ova plemenita žena pomaže drugima, tako je prošle godine sav prihod ...

Linkovi:
Fotografije iz Zavoda (07.06.2006)
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Kako riješiti status Zavoda Drin i Bakovići
Hazim Čukle - Srijeda, 14.06.2006, 15:48
U Zavodu, 29.05.2006Ponedjeljak, 29.05. - Ovih dana su u Fojnici dva zavoda za mentalno invalidna lica "Drin" i "Bakovići" posjetili predsjednik Skupštine SBK-a Mirko Batiniić, podpredsjednik Skupštine SBK-a Refik Poparić, sa predsjednicima klubova političkih partija u Skupštini SBK-a, kako bi sagledali pravo stanje u ovim ustanovama, te te u razgovoru sa menadžmentima ovih zavoda oko najboljeg i najlakšeg zakonskog rješenja za ove dvije ustanove.

Linkovi:
Fotografije iz Zavoda (29.05.2006)
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Vrijedna donacija Egipatske ambasade Zavodu u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 31.05.2006, 16:22
Donacija Zavodu u Fojnici, 30.05.2006Utorak, 30.05. - Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" u Fojnici je trebao danas da posjeti ambasador Egipta u Bosni i Hercegovini Muhamed Nassrat sa suprugom Firdous u ime Egipatske ambasade u BiH sa Jakdi Abd Al-Rahim i Azrom Cerić suprugom reis ul uleme Mustafe ef. Cerića, kako bi uručio vrijednu donaciju ovom zavodu. Ambasador Nassrat je iznenada imao sastanak sa Egipatskom reprezentacijom u sjedećoj odbojci ...

Linkovi:
Fotografija iz Zavoda (30.05.2006)
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Vrijedna donacija Zavodu u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 16.05.2006, 18:51
Donacija Zavodu u Fojnici, 11.05.2006Četvrtak, 11.05. - Povodom svjetskog Dana/nedelje Crvenog križa/polumjeseca u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" u Fojnici je boravila delegacija na čelu sa generalnim sekretarom Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine Namikom Hadžićem. Prilikom posjete Zavodu "Drin" štičenicima Zavoda je uručena vrijedna donacija u obući i higijenskim potrepštinama. Donacija se sastoji u 380 pari obuće i 50 paketa za ličnu higijenu.

Linkovi:
Fotografije iz Zavoda (11.05.2006)
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Donacija kurbanskog mesa Zavodu u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 16.05.2006, 18:00
Donacija Zavodu u Fojnici, 12.05.2006Petak, 12.05. - Danas je Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica uručena vrijedna donacija kurbanskog mesa od strane Udruženja RVI i općine Centar Sarajevo. Od predsjednika Udruženja RVI-a općine Centar Nedžada Dautefendića smo saznali: "Ovo je akcija nas RVI općine Centar Sarajevo kao i općine Centar sa humanitarnom organizacijom "Merhamet", regionalnim odborom u Sarajevu. Sa nama je ovdje pomoćnik načelnika za rad ...

Linkovi:
Fotografija iz Zavoda (12.05.2006)
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Humane žene posjetile Zavod za zbrinjavanje mentalno - invalidnih lica
Hazim Čukle - Četvrtak, 11.05.2006, 19:49
U posjeti Zavodu, 04.05.2006Četvrtak, 04.05. - Krajem ove sedmice, poznate žene humanisti, koje su članice SOR "Optimist International" iz Sarajeva: Azra Cerić, Mebrura Trnka, Majda Sadiković, Fahira Galijatović i Vesna Babović su boravile u neslužbenoj posjeti Zavod u za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica. Prilikom posjete korisnicima ovog zavoda, ove humane žene su vlastitim sredstvima i uz pomoć slastičarne "Stella" Sarajevo kupili i uručili donaciju štićenicima Zavoda ...

Linkovi:
Fotografije posjete Zavodu (04.05.2006)
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Nane Vasva posjetila kćerku Mirsadu u zavodu Fojnica
Hazim Čukle - Srijeda, 12.04.2006, 20:17
Vasva i Mirsada, 09.04.2006Ponedjeljak, 10.04. - Nedavno je u "Dnevnom avazu" napisan tekst o teškom životu 72-godišnje nane Vasve Habibović, koja živi na ivici bjede i siromaštva u naselju Stupari Plane u izbjegličkom kampu kod Kaknja, da spava na spužvi i u memljivoj prostoriji bez struje i grijanja, uz primanje od socijalne pomoći od 37 KM. Velika joj je želja da može bar jednom posjetiti mjesećno kćerku Mirsadu koja se nalazi kao štićenik u Zavodu "Drin" u Fojnici.

Linkovi:
Fotografije Vasve i Mirsade (09.04.2006)
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Vlada SBK nema rješenje za «Drin» i «Bakoviće»
Mirsad Topalović - Petak, 07.04.2006, 16:06
Vlada SBK nema rješenje, 07.04.2006Ministri protiv ujedinjenja zavoda u jednu ustanovu

Vlada SBK na jučerašnjoj sjednici nije usvojila Prijedlog zakona o preuzimanju prava osnivača nad Zavodom za zbrinjavanje mentalno - invalidne djece i omladine "Drin" i Zavoda za zbrinjavanje mentalno - invalidnih odraslih osoba "Bakovići" i osnivanju Zavoda za zbrinjavanje mentalno - invalidnih osoba "Fojnica". Ministar zdravstva i socijalne politike dr. Nurdin Satrović podsjetio je ministre na tešku situaciju u ovim ustanovama.

Linkovi:
Skeniran članak (07.04.2006)
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Humanitarci iz Švicarske posjetili Zavod Drin, Srcem za djecu
Hazim Čukle - Petak, 24.03.2006, 19:06
Fojnica online10.03. - Ovih dana su Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica posjetili humanitarci iz Švicarske sa predstavnicima Swisscor Louis Gillieron, dr.Jean Davide BettexBeatrice Magnin i sa kordinatorom Swisscorovog projekta "Medicinski kamp" za BiH Taidom Kapetanović i direktoricom zavoda Kadirom Pašić-Mehmedagić obišli odjeljena i okupacione radionice gdje su upoznati o životu i radu korisnika i radnika ovog zavoda.
Zavod «Bakovići» slavio rođendan
Hazim Čukle - Petak, 24.03.2006, 18:40
Fojnica online02.03. - U prostorijama Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" danas se okupilo nekoliko stotina štićenika, radnika i onih koji pomažu ovom zavodu u njegovom daljnjem radu kao i predstavnici OV Fojnica i općine, političkih stranaka i vjerskih zajednica kao i predstavnici centra službi za socijalni rad, predstavnici Saveza SUMEREO Sarajevo kao i Zavoda Hrastovec iz Slovenije.
Vrijedna donacija Zavodu u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 17.02.2006, 15:58
Donacija Zavodu, 15.02.2006Danas je u organizaciji dobrotvornog društva "Merhamet" i donatora poljoprivrednog proizvođaća Asima Kašakovića iz Visokog zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica donirana određena količina konzumnih jaja. Ovo nije prvi put da je ovaj humani čovjek iz Visokog donirao određenu količinu konzumnih jaja sa svoje farme iz Gorana kod Visokog, koji nam je kazao da će i u buduće slične donacije davati u slične ustanove, kao i ugroženim pojedincima.

Linkovi:
Fotografije donacije Zavodu (15.02.2006)
O istoj temi: Nogomet
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Redovna briga o svojim ljudima u Zavodima u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 10.02.2006, 15:43
Posjeta Zavodu, 08.02.2006U posjetu dva zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba Drin i Bakovići u Fojnici jučer su stigli predstavnici Centra za socijalni rad iz Bosanske Gradiške. Tročlana ekipa Centra za socijalni rad iz Bosanske Gradiške na čelu sa direktorom Milanom Macurom i njegova dva saradnika socijalne radnice Ružica Karakaš i Biljana Panjević je posjetila ove zavode u Fojnici kako bi se upoznali o uslovima života i rada štićenika, te uspostavljanja dalje saradnje i kontakta...

Linkovi:
Fotografije posjete Zavodima (09.02.2006)
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Rukovodstvo NK Fojnica poklonilo godišnje karte Zavodima u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 10.02.2006, 15:32
Posjeta Zavodu, 07.02.2006Pred početak proljetnog nogometnog prvenstva uprava i rukovodstvo NK Fojnica iz Fojnice koji se takmiče u Drugoj nogometnoj ligi Zapad 1 su ovih dana poklonili fojničkim Zavodima za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba "Drin" i "Bakovići" po dvadeset besplatnih godišnjih karata za radnike i štićenike zavoda za utakmice koje igra NK Fojnica u Fojnici. Pored toga ovim zavodima je od strane NK Fojnice poklonjeno i po 20 velikih zidnih kalendara ovog kluba...

Linkovi:
Fotografije posjete Zavodima (07.02.2006)
O istoj temi: Nogomet
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Na turniru odmjerili snage vjerski i politički dužnosnici
Hazim Čukle - Utorak, 27.12.2005, 16:09
Na turniru odmjerili snage vjerski i politički dužnosnici, 22.12.200522.12. - U Fojnici se odigrava tradicionalni malonogometni Božični turnir "Fojnica 05". Na ovom malonogometnom turniru učestvuje 26 nogometnih ekipa iz Zenice, Sarajeva, Kiseljaka, Busovače, Kreševa i Fojnice. Pažnju ljubitelja nogometa je privukao i mini malonogometni turnir u kojem su nogometno znanje pokazali vjerski i politički dužnosnici općina Fojnica, Kiseljak i Kreševo.

Linkovi:
Fotografije sa Božićnog turnira "Fojnica 2005" (22.12.2005)
O istoj temi: Božić u Fojnici
Samostan i župa sv. Duha
Održana 3. izvanredna sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 22.12.2005, 16:15
Izvanredna sjednice Općinskog vijeća Fojnica, 19.12.2005Prvog radnog dana ove sedmice je u konferencijskoj sali hotela "Reumal" u Fojnici održana treća izvanredna sjednica OV Fojnica, sa samo jednom tačkom dnevnog reda "Struktura nacionalne zastupljenosti uposlenih u javnim ustanovama i preduzećima kojima je osnivač OV Fojnica i SBK, te struktura UO i direktora u tim ustanovama i preduzećima".


Linkovi:
Fotografije sa 3. izvanredne sjednice Općinskog vijeća Fojnica (19.12.2005)
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
www.fojnica.ba/opcina
Porodici Rizvić je potrebna pomoć
Hazim Čukle - Utorak, 13.12.2005, 15:27
Predstavnici Općine u posjeti Rizvićima, Fojnica, 09.12.2005Tragom vjesti jedne TV emisije o veoma teškom životu porodice Rizvić iz istoimenog naselja Rizvići u Fojnici smo ovih dana stigli u posjetu toj porodici. Naselje Rizvići koje pripada MZ Pridola broji tridesetak domaćinstava, i najudaljenije je naselje općine Fojnica. Stižemo preko Brestovskog i Kaćuna u društvu Josipa Markote, pomoćnika načelnika za opće poslove i društvene djelatnosti, Aiše Čustović, referenta za socijalnu zaštitu i predsjednika Ekološkog Društva Fojnica, Hamze Salihagića.

Linkovi:
Fotografije posjete predstavnika Općine Fojnica Rizvićima (09.12.2005)
Sakupljeno 37 doza dragocjene tečnosti
Hazim Čukle - Utorak, 06.12.2005, 17:42
Darivanje krvi, Fojnica, 02.12.2005U organizaciji Zavoda za transfuziologiju Sarajevo a u saradnji sa predstavnicima Crvenog križa Fojnica u prostorijama Doma zdravlja u Fojnici je u petak 02. decembra/prosinca organizovano dobrovoljno prikupljanje dragocjene tečnosti od dobrovoljnih davaoca krvi sa područja općine Fojnica. Kako smo saznali od doktorice Gorane Ahmetović i Elde Hodžić, odziv je bio dosta dobar. Sakupljeno je 37 doza ove dragocjene tečnosti.

Linkovi:
Fotografije darivanja krvi (02.12.2005)
O istoj temi: Akcije dobrovoljnog darivanja krvi
www.fojnica.ba/ck
Vrijedna donacija Zavodu u Fojnici agencije «Profesional international»
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.11.2005, 18:01
Adnan Koljši i Ibrahim Katana, 24.11.200524.11. - Danas je posredstvom lidera Škole fudbala "Fojnica" u Fojnici Adnana Koljši Američka humanitarna agencija "Profesional international" sa sjedištem u Zenici uručena vrijedna humanitarna pomoć Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica u Fojnici. Vrijednost donirane opreme je preko 20 hiljada KM, a ona se sastoji od medicinske opreme, posteljina, kolica na motorni pogon, ortopedskih pomagala, sredstava za higijenu itd.

Linkovi:
Fotografije iz Zavoda (24.11.2005)
www.fojnica.ba/sn
O istoj temi: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
50 godina Zavoda u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 08.11.2005, 20:36
Kadira Pašić - Mehmedagić, direktorica Zavoda, 08.11.2005Danas je u velikoj sali hotela "Reumal" održana svečana sjednica povodom 50-tog rođendana Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica, 50 godina postojanja i rada ovog zavoda. U velikoj sali Reumala se okupio veliki broj zvanica i radnika ovog zavoda. Počelo je sa pjesmom "Danas nam je divan dan, Zavod slavi rođendan" koji su izvele članice horske sekcije zavoda Drin. Davne 1955. godine Izvršno vijeće SR (Socijalističke republike) Bosne i Hercegovine osnovalo je u Kreševu dom za mentalno retardiranu djecu i omladinu u kojem je bilo smješteno 13-toro djece uz 7 uposlenih radnika.

Linkovi:
Fotografije proslave 50 godina Zavoda u Fojnici (08.11.2005)
O istoj temi: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Nova trafo stanica na ulazu u Fojnicu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.10.2005, 16:29
Nova trafo stanica na ulazu u Fojnicu, 28.10.2005Tokom vikenda su u naselju Alaupovka i mjestu gdje je smješten Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica radnici Elektrodistribucije Travnik pustili u rad novu trafostanicu jačine 100 KVA-a. Kako smo saznali od rukovodioca poslovnice u Fojnici Asima Zahirovića, ovo je bilo neophodno uraditi jer je na ovom terenu često padao napon i bilo je loše snadbjevanje električnom energijom građana.

Linkovi:
Fotografija montaže nove trafo stanice (28.10.2005)
Fotografije Fojnice danas
Otvoren Centar «Budućnost» u Zavodu Bakovići
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 10.10.2005, 15:45
Otvoren «Centar za budućnost» u Zavodu Bakovići28.09.2005 - U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osobe Bakovići u Bakovićima danas je otvoren novi Centar «Budućnost». Centar je otvoren svečano uz prisustvo velikog broja zvanica općine Fojnica, predstavnika centara za socijalni rad Bosne i Hercegovine, generalnog direktora BH Telecoma Hamde Katice, predstavnika nekoliko sličnih zavoda Pazarić, Nahorevo, Drin i drugih.

Linkovi:
Fotografije sa otvaranja «Centra za budućnost» (28.09.2005)
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Posjeta radnika Zavoda CUDV Draga lg kod Ljubljane Zavodima u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 23.09.2005, 20:12
Posjeta Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica, 23.09.2005Danas je u jednodnevnu posjetu Zavodima za zbrinjavanje mentalo invalidnih lica-osoba Drin i Bakovići u Fojnici stigla grupa od 70 slovenaca, radnika Zavoda CUDV Draga lg kod Ljubljane. Gosti iz Slovenije su se podjelili u dvije grupe od kojih je jedna posjetila Zavod Drin, a druga Zavod Bakovići. Vođa puta slovenaca, Matej Pelicon nam je kazao: "Svake godine posjećujemo srodne institucije i razmjenjujemo iskustva.

Linkovi:
Fotografije posjete Zavodima u Fojnici (23.09.2005)
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Donacija Human Appeal International Zavodima u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.09.2005, 22:41
Donacija Human Appeal International Zavodima u Fojnici, 19.09.2005Prvog radnog dana ove sedmice je na osnovu posjete od prije dva mjeseca zavodima za mentalno invalidna lica Drin i Bakovići direktora humanitarne organizacije Human Appeal International Razi Taleb iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uručena je vrijedna donacija u hrani i higijenskim potrebštinama u ova dva zavoda u Fojnici. Predstavnik Human Appeal International dr Isa Jusuf je uručio pomenutu donaciju itom prilikom kazao: "Prije oko dva mjeseca smo bili u posjeti.

Linkovi:
Fotografije posjete Zavodima u Fojnici (19.09.2005)
O istoj temi: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica
O istoj temi: Human Appeal International u Fojnici
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Novinar Trbojević sa prijateljima uručio poklone Zavodu Bakovići
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.09.2005, 21:40
Humanisti porodice Trbojević i prijatelja, 17.09.2005Veliki je broj humanih i plemenitih ljudi koji pomažu nemoćnima, kako bi im olakšali život. Također, dosta je onih koji daju pomoć pojedincima i ustanovama, a da to ostane nezabilježeno u medijima jer su ti ljudi skromni i ne žele kako kažu od toga da prave reklame. Jedna grupa takvih dobrih ljudi je tokom vikenda boravila u Zavodu za mentalno invalidna lica Bakovići u Bakovićima i lično uručila poklone korisnicima ovog zavoda.

Linkovi:
Fotografije boravka u Fojnici (17.09.2005)
O istoj temi: Rade Trbojević u Fojnici
O istoj temi: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
«Igasa» podijelila 800 paketa u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.09.2005, 16:24
Donacija «Igase» Zavodima u Fojnici, 16.09.2005Predstavnici Svjetske humanitarne organizacije «IGASA» iz Saudijske Arabije, sjedište u Sarajevu, na čijem čelu je njen direktor Abdul Reuf el Šurman su danas na području općine Fojnica podjelili 400 porodićnih paketa sa prehrambenim artiklima te isto toliko sa higijenskim potrepštinama. Direktor Šurman je sa saradnicima i glavnim imamom Medžlisa IZ Fojnica hadži Mensurom ef. Pašalićem najprije posjetio Zavod za mentalno invalidna lica Bakovići u Bakovićima.

Linkovi:
Fotografije posjete Zavodu u Bakovićima (16.09.2005)
O istoj temi: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Donacija Kraljevine Saudijske Arabije Zavodu u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 14.09.2005, 20:06
Puštanje peći u rad, 14.09.2005Danas je u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica uručena vrijedna donacija parno konvekcijske peći sa 6 etaža čija je vrijednost 21.000,00 KM. Donaciju je uručio zamjenik ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije Fares Elmadug. Pored njeg prisutan je bio i direktor Svjetske humanitarne organizacije "Igasa", ureda u Sarajevu, Abdul Reuf el Šurman.

Linkovi:
Fotografije posjete Zavodu (14.09.2005)
O istoj temi: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Donacija Asocijacije mladih SDA iz Visokog Zavodu u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 19.08.2005, 20:41
Donacija Asocijacije mladih SDA Zavodu u Fojnici, 18.08.2005Jučer je grupa od petnaest mladića i djevojaka članova Asocijacije mladih SDA iz Visokog uručila vrijednu donaciju Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica. Njihov predsjednik Mirza Ganić nam je kazao: "Ova donacija se sastoji od novčanih sredstava i u robi od 4-5 tona prehrambenih artikala i artikala za ličnu higijenu. Donacija je prikupljena od građana i firmi iz Visokog.

Linkovi:
Fotografije posjete Zavodu (18.08.2005)
O istoj temi: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Izbor miss i mistera Zavoda iz Fojnice i Pazarića
Hazim Čukle - Petak, 29.07.2005, 17:35
Izbor miss i mistera Zavoda Fojnica i Pazarić, Fojnica 28.07.2005Jučer je na platou ispred zgrade Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica pred stotinjak radnika, korisnika Zavoda iz Fojnice i gostiju priređen bogat muzičko zabavni program kojom prilikom je izabrana miss i mister ova dva zavoda. Izbor miss i mistera su otpočeli članovi muzičke i ritmičke sekcije sa nekoliko pjesama i igara koje su izveli štićenici ovih zavoda. Za izbor misice i mistera prijavljeno je po 3 kandidata iz oba zavoda, a osmočlani žiri je imao pune ruke posla da odabere najbolje i najljepše.

Linkovi:
Fotografije Izbora za miss i mistera (28.07.2005)
O istoj temi: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Posjeta Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica
Hazim Čukle - Subota, 02.07.2005, 17:42
Zavod Fojnica, 30.06.2005U četvrtak je u Zavod za mentalno invalidna lica Fojnica u Fojnici boravila grupa umjetnika koju je predvodila docent tekstilnog slikarstva i primjenjenih umjetnosti Emina Čabarabdić Kamber iz Hamburga. Povod njihovog dolaska je otvaranje škole tekstilnog slikarstva i primijenjenih umjetnosti za djecu Zavoda. Gospođa Čabarabdić je sa direktoricom Zavoda Kadirom Pašić-Mehmedagić dogovorila dolazak svakih tri mjeseca i vođenje škole tekstilnog slikarstva. Sa svojim saradnicima je donijela i materijal za rad kao poklon Zavodu.

Linkovi:
Fotografije posjete (30.06.2005)
O istoj temi: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Okrugli stol na temu «Transformacija Zavoda Bakovići – potreba i izazov»
Mirsad Topalović - Petak, 24.06.2005, 08:41
Bakovići, FojnicaZavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići u povodu posjete djelatnika Zavoda Hrastovec (Republika Slovenija) organizira Okrugli stol sa ciljem razmjene iskustava i uspješnije transformacije Zavoda Bakovići.

Okrugli stol na temu «Transformacija Zavoda Bakovići – potreba i izazov» će se održati u ponedjeljak 27.06.2005, sa početkom u 11:00 sati u prostorijama Zavoda Bakovići u Fojnici.

Linkovi:
Skeniran poziv za učešće
O istoj temi: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba
Otvorena knjižnica u Zavodu Bakovići
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.06.2005, 12:39
Novotvorena knjižnica Zavoda Bakovići, 22.06.2005U u renoviranim prostorijama Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Bakovići je otvorena knjižnice za štićenike ovog Zavoda kao i za građane Fojnice. Knjižnica sadrži oko 1 000 knjiga, a pored beletristike tu je i duhovna i stručna literatura. Otvorenju knjižnice prisustvovali su pjesnik Željko Ivanković, biznismen Ante Stanić, gvaradijan Franjevačkog samostana u Fojnici fra Mirko Majdandžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica hadži Mensur ef. Pašalić te ostali gosti i radnici Zavoda Bakovići. Knjižnicu je otvorio Ante Stanić, poznati biznismen iz Kreševa.

Linkovi:
Fotografije sa otvaranja
O istoj temi: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica
Vidjet ćemo
Mirsad Topalović - Petak, 17.06.2005, 10:40
Vidjet ćemo, Naši susreti u Bosni, autor: Yves MenyU okviru akcije pomoći putovao je jedan tročlani novinarski tim tijekom jedne godine nekoliko puta u središnju Bosnu. Oni su u jesen 1995. godine organizirali humanitarnu akciju pomoći unesrećenim ljudima u Bosni, doputovali u Zenicu s vrijednom pošiljkom lijekova i to je bio početak njihovih brojnih humanitarnih pothvata.

U ovoj knjizi su zabilježeni njihovi susreti s Bosnom, osobito s Zenicom i Bakovićima kod Fojnice gdje su pomagali Dom za mentalno ostećene. Knjiga je autentično svjedočanstvo o ljudskoj humanosti koja isključuje svaku razliku i podjelu među ljudima.

(Preuzeto sa: www.interliber.com)

Linkovi:
O istoj temi: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba
www.drin.ba
Snovi za tuđe živote, «BH Dani»
Mirsad Topalović - Srijeda, 20.04.2005, 14:43
Štićenici ZavodaDirektoricu zovu majkom, cekajuci da ih se prave majke ili sestre jednog dana sjete i odvedu u dom. Pravi, ne onaj ciji zaposleni za platu od oko 300 maraka svu svoju energiju i emocije daju onima ciji zivot nikada nije bio, niti ce biti poput naseg. Fojnicki Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica nekada je bio drzavna, pa UNPROFOR-ova, da bi na kraju postao nicija briga. A tamo zivi 367 ljudi. I tamo umiru, ostajuci na svom, jednako zaboravljenom groblju.

Jovo Radulovic je iz sela Krajlovici, izmedju Trebinja i Dubrovnika. Kaze: "Recite mojoj sestri da dodje po mene, inace ce Jovo plakati”. Na pitanje koliko ima godina, odgovara: "Sedamnaest”. Rodjen je 1963. godine. Koliko je dugo u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica? Jovo opet odgovara: "Sedamanaest godina”. Krece se uz pomoc staka, ali sa vrata ne skida staru zensku tasnu. U njoj su Jovine pare: "Sto hiljada miliona maraka”. Trosit ce ih u svome Trebinju, ali nece nigdje ici bez svoje direktorice-majke.

Vildana Selimbegović, 04.09.2000 (broj 166)
(Preuzeto sa: www.bhdani.com)

Linkovi:
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Biten Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići (2005.)
Lionsi u posjeti zaboravljenom Zavodu Fojnica, «BH Dani»
Mirsad Topalović - Srijeda, 20.04.2005, 14:28
Štićenik Zavoda u susretu sa predsjednikom ClintonomPrije rata, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica imao je dvije zgrade: u Bakovićima je bilo mjesta za 600 osoba iznad 25 godina, dok je Drin, sa 250 kreveta, bio namijenjen za smještaj djece i omladine. Kada je tokom rata 1993. iz Bakovića HVO izmjestio 115 nepokretnih pacijenata, BiH je dobila dva zavoda: Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica i Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba. Pored dijela imena, zajednička su im dugovanja Kantona Federacije, RS-a, te R Hrvatske, ali i to da i jedni i drugi čekaju da se donese zakon koji bi konačno odredio na koga prelazi pravo i obaveze osnivača.

Nezavisni magazin BH DANI, 02.05.2003 (broj 307)
(Preuzeto sa: www.bhdani.com)

Linkovi:
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Biten Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići (2005.)
Bilten Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba «Bakovići»
Mirsad Topalović - Petak, 04.03.2005, 08:49
Bilten Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba «Bakovići», 01.03.2005Život ide dalje...

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba «Bakovići» je socijalno - zdravstvena ustanova kapaciteta od 344 mjesta, starosne dobi od 25 godina života i više.

Zavod nudi usluge zbrinjavanja, produženog liječenja, socijalizacije, resocijalizacije, psihosocijalne rehabilitacije i primarne zdravstvene zaštite u skladu s potrebama, sposobnostima, mogućnostima, motivima i interesima korisnika.

«Za ove četiri godine, koliko sam u Zavodu, mogu reći sve najljepše. Zavod posjeduje vrlo stručno osoblje tako da nekih velikih problema nema, počevši od liječenja, smještaja, odnosa među ljudima. Prebukirano je i bilo bi dobro kad bi se Zavod proširio, a ovaj broj ljudi ostao.», korisnica Ljiljana Ivković Aždajić.

Kompletan, skeniran, Bilten pogledajte ovdje.
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica «Fojnica»
Mirsad Topalović - Srijeda, 29.12.2004, 08:30
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica «Fojnica»Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica «Fojnica».

"Djelatnost Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica u Fojnici je socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, edukacija i rehabilitacija lica sa umjerenom, težom i teškom mentalnom retardacijom i psihički oboljelih lica nad kojima je završeno bolničko liječenje.

Zavod vrši zakonom utvrđenu funkciju od 1955. god. i dopunjenu 1974. godine, na zbrinjavanju mentalno invalidnih lica sa težom i teškom mentalnom retardacijom i psihički oboljelih lica, te bolesnika koji usljed drugih bolesti za posljedicu imaju psihomotorne poremećaje ..."

URL: http://www.drin.ba
Posjeta zavodima Bakovići i Drin
Nasir Selimović - Utorak, 14.12.2004, 14:50
Načelnik općine u posjeti Zavodu DrinNakon vjerskih zajednica, načelnik općine Fojnica je posjetio zavode za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica u Bakovićima i na Drinu u Fojnici. Direktori oba zavoda, Ivan Markija i Kadira Pašić – Mehmedagić, upoznali su načelnika sa radom svojih ustanova, brojem štićenika u njima, stepenom zdravstvene i svake druge brige za njih. Načelnik općine je obišao prostorije oba zavoda, upoznao se sa sadržajima radnih i drugih okupacionih terapija, te načinom rada sa štićenicima u okviru njihovih slobodnih aktivnosti. U razgovoru sa menadžmentom i radnicima oba zavoda izneseni su problemi pravnog statusa ovih ustanova, poteškoće u njihovom finansiranju i obezbjeđivanju uvjeta za normalan rad ovih humanih ljudi, koji svakodnevno brinu brigu o preko 770 štićenika, koliko se trenutno nalazi u ove dvije ustanove.

Linkovi:
Fotografije

Radost u Zavodu "Drin" Fojnica, pomoć dobrih ljudi
Nasir Selimović - Petak, 24.10.2003, 14:39
Drin FojnicaNastavljajući program pomoći Saudijske Arabije Bosni i Hercegovini, svjetka humanitarna organizacija IGASA realizira projekat donacije Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin” u Fojnici, u ukupnom iznosu od 70.000 KM. Prvi dio donacije, u iznosu od 19.000 KM uručio je direktor IGASE iz Sarajeva Abdureuf el Šurman, a do kraja godine će biti uručeno ukupno 40.000 KM.
pretraga novosti :: arhiva novosti