Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za uskrs je pronašla slijedeće:

Sretan Uskrs
anida.ramic - Petak, 25.03.2016, 12:59
Sretan Uskrs

Svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti
želimo sretan i blagoslovljen Uskrs.
Tradicija rivalstva Fojnice i Kiseljaka u tucanju jaja
Hazim Čukle - Petak, 10.04.2015, 11:35
Klikni za više fotografijaKiseljak

Dvadeset tri godine traje rivalstvo između komšijskih gradova Fojnice i Kiseljaka u tucanju jaja. Nezamisliva je uskršnja nedelja a da se ne sastanu ove dvije reprezentacije Kiseljaka i Fojnice u vještini i umjeću u tucanju jaja. Tako je bilo i protekle nedelje, na dan Uskrsa, najvećeg kršćanskog praznika gdje su se u motelu „Zigi“ u Han ploči općina Kiseljak sastale ove dvije ekipa u tucanju jaja. U obje ekipe je nastupilo po sedamnaest takmičara. Svi učestvuju sa po jednom školjkom (trideset) kokošijih jaja, a pobjednik je ona ekipa kod koje ostane više nerazbijenih jaja.

Za ekipu domaćina Kiseljaka su nastupili kapiten ekipe Vlado Bilan,Nedeljko Tuka, Ivica Bencun, Niko Pecirep, Stipo Golub, Goran Tuka, Dragan Marković, Mladen Stanić, Žarko Tuka, Niko Puljić, Stipo Tuka, Igor Rašo, Zdravko Vučić, Branko Rašo, Mirko Vukadin,Ivan Tolo i Ivo Bilan. Za Fojnicu su se takmičili: Dragan Petrović,Dejan Bošnjak, Zoran Oroz, Gabrijel Remić, Janjko Čuturić, Nikica Puljić, Jedinko Tolo, Branko Stanić,Vlado Cvijanović, Žarko Bošnjak, Juro Čuturić, Dragan Šušnjara, Zdravko Bošnjak Zigi, Neno Remić, Miro Marušić, Ivica Mijić i Jozo Oroz.

Takmičenje je posmatralo oko 150 gledatelja. Fojničani su ubjedljivo poveli i dobro se držali u prvom i drugom krugu takmičenja, dok su u trećem krugu briljirali domaćini i tako postali pobjednici ovogodišnjeg takmičenja. Ostalo im je 21 nerazbijeno jaje, a najbolji pojedinac je bio Igor Rašo iz Kiseljaka.Takmičili su se i djeca u kategoriji do 14 godina.Bilo je devet parova po petero jaja, pobjedila je ekipa iz Fojnice. Sudije su bili Drago Oroz i Mirko Vukadin. Druženje je nastavljeno uz muziku i bogatu trpezu do zore drugog dana.

Najveća je sreća kad Uskrs proslavljamo zajedno
Hazim Čukle - Petak, 10.04.2015, 10:55
Klikni za više fotografijaFojnica

Fojnički katolici kao i kršćani širom svijeta obilježavaju Uskrs, jedan od najvećih kršćanskih blagdana. Pripreme za ovaj veliki praznik počinju sa Korizmom. Fojničanka 76 godišnja Marija Majić je uradila sve pripreme, kako bi dočekala i proslavila Uskrs, koji kako kaže već 70 godina obilježava, slavi i njemu se raduje. Sa mužem je izrodila četvero djece koji su svi visokoobrazovani i od kojih ima osmero unučadi. Najsretnija je kad svi zajedno slave Uskrs.

Čim započne Korizma, ostavljali smo kokošija jaja za Uskrs.Bojili smo ih na veliki petak uvečer, najčešće oguljinom crvenog luka a neko je to radio i sa bojom za tkanine.

Za Cvijetnu nedelju sedam dana prije Uskrsa se ubere poljsko cvijeće kao što su ljubičica, visibaba, jagorčevina i pokisele u lavor i ujutro se tom vodom ujutro umivamo, a što ostane prospe se po vrtu ili njivi da bi bila plodna godina. Dan prije Uskrsa uvečer se nosila hrana na posvećenje u crkvu kao što su pogača, jaja, suho meso, sir itd.

Na sam dan Uskrsa ujutro se svi umijemo i bude zajednički obiteljski ručak, jede se ta posvećena hrana, priča nam Marija i dodaje
Pamtim dvije žene jedna iz Ščitova polja a druga iz Bakovićke Citonje u Fojnici koje su godinama pred crkvu na Uskrs donosile veće korpe kuhanih jaja.Tada bi momci i ostali muškarci uzimali i redali po deset jaja i onda se takmičili u tucanju jaja. Ko izgubi, taj bi platio sva jaja tim ženama, uvjek su sve prodale. Ispred crkve bi se igralo kolo, momci i djevojke, ašikovalo bi se i pjevalo.

Sretan Uskrs
anida.ramic - Nedjelja, 05.04.2015, 13:00
Sretan Uskrs

Svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti
želimo sretan i blagoslovljen Uskrs.
Sretan Uskrs/Vaskrs
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 18.04.2014, 14:55
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


ČestitkaPovodom katoličkog blagdana Uskrsa i pravoslavnog blagdana Vaskrsa, svim građanima općine Fojnica katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti, kao i svim ljudima dobre volje u ime Općine Fojnica upućujemo najiskrenije čestitke.

Ovim putem Vas obavještavamo da je 21.04.2013. godine (ponedjeljak) neradni dan u organu uprave Općine Fojnica.

Donacija jedinstvenog duhovno umjetničkog dijela „Posljednja večera“
Hazim Čukle - Petak, 11.04.2014, 10:08
Klikni za više fotografijaSamostan
U organizaciji Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici u utorak je u prostorijama Samostana organizirana konferencija za novinare, povodom donacije duhovno umjetničkog djela (skulpture) „Posljednja večera“ Samostanu u Fojnici, čiji je autor Zvonimir Mihanović, poznati hrvatski kipar.Na konferenciji su govorili sam autor Zvonimir Mihanović, fra Nikica Vujica, gvardijan Samostana i prof.fra Žarko Roleta , župnik iz Splita R. Hrvatska.

–Prije šest godina sam bio u posjeti rodbini u Buenos Airesu u Argentini.Grupa stručnjaka u kojoj je i moj rođak Alejandro Kastro su me zamolili da im pomognem u realizaciji velikog projekta izrade „Posljednje večere“ u prirodnoj veličini.Pred veliki blagdan Uskrs je ovo djelo bilo postavljeno u vrtu tadašnjeg kardinala Argentine, danas sv.Oca pape Franje, gdje ga je posjetilo nekoliko miliona ljudi, pojašnjava autor Zvonimir Mihanović, jedan od najpoznatijih slikara R Hrvatske i dodaje

Nakon nekoliko mjeseci sam to prebacio u Zagreb, a kasnije u Split gdje je bilo izloženo po nekoliko mjeseci.Jedne prilike sam razgovarao sa prof. fra Žarkom Roletom i odlučili smo da to prebacimo u Franjevački samostan u Fojnicu, jer je ovo mjesto ponos BiH,ovo je dio evropske kulture.To je jedinstvena tačka svijeta u kojoj se povjest razvijala na tako veoma jedan čudan način, gdje se toliko događaja dogodilo koji su utjecali na svjetsku povjest.Ovo remek djelo je za Uskrs poklon Franjevačkom samostanu kaže Mihanović i dodaje

Ovo je jedina skulptura na svijetu koja je napravljena od fibergasa, od brodske plastike.Ljepota tog materijala dodaje jednu dodatnu izražajnost.To je nešto realno nad realnim.Imate dojam da je realnost skulpture u biti nadmašila realnost živih ljudi, rekao je jedan od autora Zvonimir Mihanović.

Održane maškare u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 10.03.2014, 09:26
Klikni za više fotografijaFojnica
U organizaciji O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Područni odjel Fojnica je organizirano obilježavanja pokladnog utorka. Pokladna povorka učenika od prvog do osmog razreda sa učiteljicama i pedagogicom ove škole sa raznim maskama je krenula ispred područne škole u Fojnici gdje je zatim prodefilovala ulicama Fojnice i vratila se na polazno mjesto. Tokom prolaska kroz grad učenici su pjevali pjesme, a bili su darivani slatkišima od građana koji su ih pozdravili aplauzom.

Josipa Lovrić, pedagogica O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići područnog odjela u Fojnici nam je kazala –Danas je poseban dan , kada obilježavamo posljednji dan pred 40-todnevnu pripremu za najveći katolički blagdan Uskrs. Tradicionalno na pokladni utorak se stavljaju maske, najčešće maske uloga koje želimo biti u životu, ili ih želimo ignorirati u stvarnom životu, pojašnjava pedagogica Lovrić i dodaje

Učiteljice su sa svojim učenicima se marljivo pripremale za današnji dan. Mimohodom kroz grad smo obilježili ovu manifestaciju, te se želimo zahvaliti svima onima koji su posredno ili neposredno sudjelovali u našem radu i dali svoj doprinos ovoj manifestaciji. Posebno bi se zahvalili Policijskoj stanici Fojnica i novinarima, sa kojima imamo izuzetno dobru dugogodišnju suradnju, kazala je Josipa Lovrić, pedagogica O.Š. „Ivan Goran Kovačić“Gojevići, područni odjel Fojnica.

U večernjim satima se u domu KPD“Matija Gubec“ Bakovići Fojnica održala pokladna manifestacija na kojoj su se birale najljepše maske koje si i nagrađene.Jelena Cvjetković, dama sa deset hobija
Hazim Čukle - Utorak, 10.04.2012, 08:00
Klikni za više fotografijaJelena i Kata
Jedan od zanimljivijih fojničkih hobista je i mlada dama Jelena Cvjetković iz naselja Bakovići koja ima deset hobija. Nezaposlena je medicinska radnica a živi sa tetkom Katom. Jelena veoma uspješno boji i slika kokošija jaja, slika, hekla, plete, veze, izrađuje suvenire, sakuplja ljekobilje, pravi kolače i torte, a za sebe voli kazati da je slobodna umjetnica, a takođe i u životu kao ptica.

„Koristim akril, ulje, dekupaž, konturne boje i svilu. Najprije skuham jaja, premažem akrilnim lakom, osušim i radim razne dezene, opet prelakiram bezbojnim lakom da dobije sjaj. Motivi su iz moje glave, moja mašta, fojnički motivi iz prirode itd. U početku je to bilo lijepljenje svile i slame na jaja. Prve slike sam oslikala dvije narodne nošnje i bivšeg gvardijana Franjevačkog samostana fra Mirka Majdandžića sa tamburom na jednom jajetu i onda je krenulo. Tri puta sam zaredom bila pobjednik takmičenja u šaranju jaja u Vitezu, nekoliko puta u Bakovićima, sada sam samo u žiriju“...

Proslava Uskrsa u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 09.04.2012, 08:37
Klikni za više fotografijaMato i Ankica
Katolici širom svijeta proslavljaju svoj veliki blagdan Uskrs. Taj blagdan svečano proslavljaju i katolici Fojnice. Posjetili smo jednu porodicu u naselju Gojevići u Fojnici Ankicu i Matu Miličevića da nam kažu kakav je osjećaj tog blagdana i kako se nekada slavio Uskrs. Oboje su umirovljenici, imaju petoro djece, desetoro unučadi i dvoje praunučadi. Ankica je poznata u fojničkom kraju i po tome što joj nema ravne u bojanju i ukrašavanju uskršnjih jaja.

Ankica nam je ispričala da je tu tehniku naučila od svoje mame Marice Iviš. „To je tradicija ovdje, šaranje jaja sa voskom. Na svijeći ugrijem voska, stavim na pero i kad se počne topiti šaram po jajetu, što se duže grije dobija crnju boju. Kuha se i stavi u boju, gdje je bio vosak boja ne može ostati. Išla sam na razna takmičenja i pobjeđivala sa najljepše šaranim jajima a muž je išao na takmičenja u tucanju jaja. Imamo osvojenih pehara, na primjer jedan pehar za petostruko osvajanje prvog mjesta u Bakovićima u šaranju jaja."...

Sretan Uskrs
Fojnica online redakcija - Subota, 07.04.2012, 23:00
Sretan Uskrs
Otpočele pripreme za takmičenje u tucanju Uskršnjih kokošijih jaja
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.04.2012, 11:22
Klikni za više fotografijaOdabir najtvrđih jaja
Kako se približava veliki katolički blagdan Uskrs ovih dana su otpočele pripreme oko odabira kokošijih jaja za veliko tradicionalno takmičenje u tucanju Uskršnjih jaja koje se održava svakog Uskrsa između ekipa dvaju gradova Fojnice i Kiseljaka. Rivalstvo ova dva komšijska grada traje preko 20 godina, jedne godine su domaćini Fojnica a druge Kiseljak. Ovogodišnji domaćin je ekipa Kiseljak. Ekipe broje 15-20 takmičara sa po jednom školjkom (30 kokošijih jaja). Pobjednik je ona ekipa kojoj ostane više nerazbijenih jaja.

Ekipa Fojnice, njih dvadesetak su se okupili u Gojevićima kod Marinka Oroza uz lijevu obalu riječice Željeznice, kako bi odabrali najtvrđa jaja i formirali ekipu koja će Fojnicu predstavljati na takmičenju u Kiseljaku. Bilo je tu preko hiljadu kokošijih jaja koja su donijeli iz raznih krajeva BiH a neki su plaćali jedno jaje i do 10 Eura a za jednu kokoš koja nosi tvrda jaja Dragan Oroz Ševe iz ekipe Fojnice je prije nekoliko godina platio čak 100 Eura. Saznajemo da su Fojničani saznali da je jedan od takmičara iz protivničke ekipe nabavio jaja čak u Kikindi i Hercegovini a riječ je o kapitenu ekipe Kiseljaka Vladi Bilanu...

Završeni pokladni dani
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.02.2012, 08:22
Klikni za više fotografijaNajljepše maske
Na području općine Fojnica su pokladni dani završavani tako što bi karnevalska povorka krenula iz nekog od udaljenih seoskih naselja i gdje bi nekoliko desetina uglavnom mladih učesnika povorke sa raznim maskama i kostimima, uz svirku i pjesmu obilazili druga naselja, a u gradu bi se održavala centralna završna manifestacija poklada. Ove godine je ova tradicija izostala zbog velikog snijega. I pored toga u organizaciji KUD „Matija Gubec“ iz Bakovića općina Fojnica u domu ovog društva je održana završna manifestacija poklada.

„Tu se okupilo preko tri stotine posjetitelja sa razno raznim maskama i kostimima uz prigodan zabavni program a učestvovao je i muzički bend „Posebna vožnja“ iz Kiseljaka“, za Fojnica online je kazao predsjednik društva Marko Bućo, dodavši da su birane i najljepše maske...

Kiseljačani i u gostima ubjedljivo bolji
Hazim Čukle - Utorak, 26.04.2011, 12:45
Klikni za više fotografijaUskršnji turnir
Preko dvadeset godina je duga tradicija takmičenja u tucanju jaja povodom velikog katoličkog blagdana Uskrsa između ekipa Fojnice i Kiseljaka. Svake godine povodom ovog velikog blagdana se takmičenja u tucanju jaja održavaju jedne godine u Fojnici druge u Kiseljaku. Vrše se obimne pripreme za ovaj okršaj dvaju gradova, dvaju komšija. Kako smo pisali na Fojnica online ide se u potragu za tvrdim jajima u druga sela i gradove pa čak i u druge države kako su to za ovaj duel išli Vlado Bilan iz Kiseljaka u Kikindu a Zdravko Bošnjak Zigi iz Fojnice u Zelinu kod Zagreba.

Prekjučer je na dan blagdana Uskrsa na platou vile "Iriss" u Fojnici bilo okupljeno nekoliko stotina Fojničana i Kiseljačana kako bi gledali i učestvovali u takmičenju u tucanju jaja. Ispod šatora i van njega stolovi sa mezom i pićem, u prostoriji Turističke agencije "Vran kamen" po dva takmičara iz obje ekipe i sudije a gledaoci su mogli pratiti ovo takmičenje uz muziku i uživo putem video projekcije. Slobodni umjetnik Haris Biser je počeo pjevati i svirati od podne pa sve do ponoći. Uvodno takmičenje u tucanju jaja je bilo između mladih dječaka iz Fojnice i Kiseljaka. Po pet dječaka iz oba grada je odmjerilo vještinu u tucanju jaja. Na kraju je pobjednik bio 11 godišnji Ivo Bilan iz Kiseljaka...

Povodom Uskrsa očistili i uredili svoja naselja
Hazim Čukle - Utorak, 26.04.2011, 12:32
Klikni za više fotografijaNaselje Luka
Povodom jednog od najvećih katoličkih blagdana Uskrsa, mještani naselja Luka, Gojevića i Bakovića koja su smještena uz riječicu Željeznicu i put Fojnica - Dusina tradicionalno svake godine uoči ovog velikog blagdana rade po nekoliko dana na čišćenju i uređenju svojih naselja. Tako je bilo i pred ovogodišnji Uskrs nekoliko desetina žitelja ovih naselja su čistili ulice, čistili korov i sitno rastinje, sadili sadnice i cvijeće. Od Marine Šimunić jedne od organizatora ove akcije čišćenja u naselju Luke smo saznali da je njihovo naselje uređeno i čisto i da spremno dočekuju Uskrs.

"Mještani našeg povratničkog naselja Luka i okolnih naselja sa dolaskom lijepih dana prihvatili su se posla oko čišćenja i uređenja svojih naselja. Tako su se u Lukama organizirali i očistili zapuštene terene uz putnu komunikaciju koja vodi do Dusine kroz naše naselja a to je omiljena dionica za šetnju i uživanje ne samo lokalnog stanovništva nego i sve većeg broja posjetitelja koji dolaze u ovo naselje udaljeno od Fojnice svega 8 kilometara. Posječeno je nisko rastinje i zasađena aleja od sadnica voća. Uređene su već ranije postavljene klupe. Na ovim poslovima radili su i najmlađi mještani naselja Luka."...

Korisnici i uposlenici Zavoda "Bakovići" bojili jaja
Hazim Čukle - Utorak, 26.04.2011, 12:23
Klikni za više fotografijaUskršnja jaja
U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osobe "Bakovići" u Bakovićima općina Fojnica u povodu velikih katoličkih i pravoslavnih blagdana Uskrsa i Vaskrsa korisnici i uposlenici su bojili jaja. Kako nam je kazala animator instruktor terapeut Dragana Lučić uposlena u Zavodu "Bakovići" za korisnike i uposlenike su i ove godine kao i prethodnih godina do sada tradicionalno u sklopu radno okupacionog tretmana organizirali farbanje i oslikavanje uskršnjih jaja.

"Dio tako našaranih i obojenih uskršnja jaja smo podijelili našim korisnicima dok smo jedan dio stavili u prodaju jer smo imali naruđbe manjih količina. Također smo obojena jaja sa korpicama poklonili poslovnim suradnicima, donatorima i ljudima dobre volje koji su nas posjetili ovih dana. Za korisnike je ovo bio užitak radeći na bojenju i oslikavanju uskršnjih jaja kao i takmičenje na dan blagdana u tucanju jaja a svakog blagdana imamo i malo svečaniji ručak za sve korisnike", za Fojnica online je kazala animator instruktor Dragana Lučić.

Pokrenuta akcija pomoći "Maloj školi" u Varešu
Hazim Čukle - Petak, 08.04.2011, 08:43
Klikni za više fotografijaPomozimo djeci
Nedavno su predstavnici turističke agencije "Vrankamen" Fojnica i grupa građana Fojnice u saradnji sa radio "Srce Fojnica" u Njemačkom gradu Nimbergu pokrenuli akciju prikupljanja pomoći za djecu "Male škole" u Varešu kako bi im time uljepšali predstojeći veliki katolički blagdan Uskrs i sve naredne dane. Od Marine Šimunić,jedne od organizatora ove akcije koja je inače predstavnica turističke agencije "Vrankamen" Fojnica smo saznali da u Varešu postoji Ustanova za prihvat i odgoj djece kapaciteta 32 djece a u njoj je trenutno smjesteno 13-toro djece. Osnovna svha ove ustanove je prihvat siromašne odgojno zapuštene djece i djece bez odgovarajuće roditeljske brige da bi im se pomoglo u ostvarivanju cjelokupnog cjelovitog rasta i razvoja te usvajanja temeljnih ljudskih i duhovnih vrijednosti.

Njihove potrebe su velike a načini na koje se ljudi dobre volje mogu uključiti u akciju su direktnim kontaktom sa ustanovom na broj telefona +38732/848-020 na koji ćete dogovoriti vrstu pomoći i način realiziranja kao i uplatom novčanih donacija na transakcijski račun 3385702218683018 kod UniCredit bank, devizni račun 20013085101 IBAN BA: 393385704818684404 SWIFT UNCRBA 22...

Otpočela potraga za najtvrđim kokošijim jajima za tucanje
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.03.2011, 08:58
Klikni za više fotografijaOcjenjivanje tvrdoće
Još od prije proteklog rata postoji tradicija u Fojnici i Kiseljaku u povodu velikog katoličkog blagdana Uskrsa ekipnog takmičenja u tucanju kokošijih jaja između odabranih ekipa ova dva susjedna grada. Danima se vrše pripreme i odabir najtvrđih kokošijih jaja kako bi ekipa bila spremna za takmičenje. Dio Fojničke ekipe koja će ukrstiti kokošija jaja sa komšijama Kiseljačanima je od prije nekoliko dana otpočeo sa pripremama za nabavku i odabir kokošijih jaja iako do Uskrsa ima još dosta vremena. Gdje i od koga su nabavljena jaja čuva se kao tajna a Fojničani su i mjesto za odabir kokošijih jaja ostavili kao tajnu. Jedan od najzagrijaniji među njima je Branko Stanić koji je znao otići i van granica naše zemlje da nabavi tvrda kokošija jaja za takmičenje.

Branko Stanić koji je bio u društvu nekoliko takmičara iz ekipe Fojnice je za Fojnica online kazao: "Ima više načina da se proba tvrdoća jajeta, jedna je i udaranje na zub pa se po zvuku udara ocjenjuje tvrdoća. Mi sa Kiseljačanima imamo slab skor, češće smo gubili i ostajali kratkih rukava. Ove godine smo mi domaćini i mislim da će oni ovog puta bit donji i slabiji."...

Pobjednik Uskršnjeg šahovskog turnira Remzija Softić
Hazim Čukle - Utorak, 20.04.2010, 16:39
Klikni za više fotografijaRemzija Softić
Na katolički blagdan Mali Uskrs u prostorijama KPD "Matija Gubec" u Bakovićima je u organizaciji ŠK "Fojnica" iz Fojnice a pod pokroviteljstvom općine Fojnica odigran tradicionalni Uskršnji šahovski turnir. Na ovom šahovskom turniru u Bakovićima učestvovala su 24 igrača od kojih su četvorica bila korisnici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" Fojnica...

Planinari se takmičili na Pogorelici povodom Malog Uskrsa
Hazim Čukle - Srijeda, 14.04.2010, 16:55
Klikni za više fotografijaTucanje jaja
U organizaciji Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka je u nedjelju povodom Malog Uskrsa u prekrasnom ambijentu planinarskog doma na Pogorelici vlasništvo PD "Pogorelica" udaljenom 20 kilometara od Fojnice održano tradicionalno takmičenje u izboru naljepše pisanice (Uskršnjeg jajeta) kao i u tucanju jaja. Na ovom takmičenju planinara učestvovalo je oko stotinu takmičara a pored domaćina iz Kiseljaka učestvovali su i planinari PD "Treskavica" Trnovo, PD"Vranica" Fojnica, PD "Visočica" Visoko, HPD "Bjelašnica 1923" Sarajevo kao i predstavnici Planinarskog saveza BiH...

Osmi put Kiseljačani bolji od Fojničana
Hazim Čukle - Srijeda, 07.04.2010, 16:40
Klikni za više fotografijaUskršnji turnir
U povodu Uskrsa najvećeg katoličkog blagdana, od proteklog rata tradicionalno se održavaju ekipna takmičenja u tucanju jaja između dva susjedna grada i rivala Fojnice i Kiseljaka. Sedmicama se prije tog takmičenja vrše pripreme u nabavci i odabiru kokošijih jaja, dogovaraju ekipe kako bi bili bolji od komšija. Kiseljačani su bili uspješniji 8 puta. Tako je bilo i ovog Uskrsa. U motelu "Zigi" u Han Ploči općina Kiseljak Fojničani i Kiseljačani su odmjerili snage. Nekoliko stotina posjetitelja je promatralo okršaj ova dva rivala a takmičari su uglavnom biznismeni i privrednici...

Uskrs
Fra Nikica Vujica - Ponedjeljak, 05.04.2010, 18:44
Klikni za više fotografijaFranjevački samostan
Isuse, tvoja je smrt za tvoje apostole bila katastrofa koja je u njima sve srušila, ali nisu iz toga očajanja nikle misao da ti živiš, a iz toga i vizije koje su o tom neki imali i u koje su drugi povjerovali, i tako je, navodno, nastala vjera u tvoje uskrsnuće. To je pogrešno tumačenje tvoga uskrsnuća, apostoli tvoje uskrsnuće nisu očekivali, premda si ga ti navijestio, uskrsnuće nije nikakva njihova varka i obmana. Žene i tvoji učenici vidjeli su te živog na grobu, na putu u Emaus, u kući, na jezeru, vidjeli su te kao gospodara prirodnih zakona. Sva su ta viđenja neobična, kaže se da si se pojavio, zatim iščezao, da su se vidioci zbunili i prepali. Ti se krećeš na način koji na zemlji nije moguć, za tebe ne postoje granice vremena i prostora. A ipak ti nisi neka utvara nego Učitelj i Gospodin, koji je nedavno živio sa svojim učenicima...

Velika akcija čišćenja pred Uskrs u Bakovićima
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.04.2010, 07:31
Klikni za više fotografijaBakovići
Tokom vikenda sedam dana pred veliki katolički blagdan Uskrs je u organizaciji KPD "Matija Gubec" Bakovići Fojnica pokrenuta velika akcija čišćenja prostorija KPD "Matija Gubec" Bakovići Fojnica i samog naselja Bakovići. Kako nam je kazao jedan od organizatora ove akcije Vlado Kuliš koji je član Općinskog vijeća Fojnica i član predsjedništva društva prije nekoliko dana je održana Skupština KPD "Matija Gubec" Bakovići na kojoj je izabrano novo predsjedništvo. Novi predsjednik društva je Marko Bućo, dopredsjednik je Zdenko Miličević, tajnik Anela Musa i blagajnik Marijana Šušnjara. Ovo društvo postoji od 1936. godine i broji 170 članova u nekoliko sekcija. Sredstvima Vlade Republike Hrvatske, Federalnog ministarstva sporta i kulture, općine Fojnica, drugih donatora i mještana proširili su korisne prostore i sada imaju dobre uslove za rad. Nakon što je izabrano, novo rukovodstvo je krenulo radno. U povodu Uskrsa krenuli su u akciju čišćenja prostorija društva i naselja MZ Bakovići...

Uskršnji običaji u Bakovićima
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.04.2010, 07:19
Klikni za više fotografijaMate Kapetanović
U povodu velikog katoličkog blagdana Uskrsa na području općine Fojnica već ranije su otpočele pripreme. Kada je u pitanju nabavka, šaranje i bojenje uskršnjih jaja u fojničkom naselju Bakovići se kao i u drugim mjestima daje velika važnost. O uskršnjim običajima ovog kraja smo saznali od 78 godišnjeg Mate Kapetanovića iz Bakovića koji je u mirovini a koju je stekao radeći u Rudarskom preduzeću "Bakovići" iz Bakovića. Tradicija ljudi ovog kraja je gostoprimstvo i društvenost od davnina i danas se to očuvalo.

"Kao djeca mi smo sedam dana prije Uskrsa uživali u nedelji Cvijetnici. Prije samog Uskrsa sakupljali smo prva proljetna poljska cvijeća koja bi pokiselili u lavore i na sam dan Uskrsa ujutro bi se time umivali djevojke i mladići i mi djeca. Kada je riječ o Uskrsu i jajima po pola godine su se tražila i sakupljala kokošija jaja."...

Fojnička škrinja
Fra Nikica Vujica - Ponedjeljak, 05.04.2010, 07:00
Klikni za više fotografijaFojnička škrinja
Iz tiska je izišao novi broj Fojničke škrinje s veoma zanimljivim sadržajem. U ovom broju aktualizirane su bolne teme gospodarske stagnacije u kojoj se Fojnica već dugo nalazi. Možda i na ovaj način probudimo uspavane duhove općinske vlasti kojima se lokalni izbori, izgleda, čine poprilično dalekim. Mogu li fojnički političari, koji su trenutno u prilici krojiti ekonomsku i socijalnu politiku, vratiti povjerenje svojih birača realizacijom bar jednog vitalnog projekta? - riječi su glavne urednice. O ovome i još puno zanimljivih tema možete čitati u novom broju naše Fojničke škrinje...

Jelena slika i boji jaja
Hazim Čukle - Subota, 03.04.2010, 11:58
Klikni za više fotografijaJelena i tetka Kata
Jednom smo pisali o mladoj umjetnici Jeleni Cvjetković iz fojničkog naselja Bakovići koja je veoma zanimljiva osoba. Pored tog što odlično slika ulje na platnu motive iz svog sna i života, pisali smo i da joj dvije slike krase prostorije Poglavarstva u Zagrebu u Hrvatskoj. Jelena je nezaposleni medicinski radnik a živi sama sa tetkom Katom. Pored slikanja Jelena je veoma uspješna u šaranju Uskršnjih jaja i to radi u nekoliko tehnika.

Posjetili smo je nekoliko dana prije sutrašnjeg velikog katoličkog blagdana Uskrsa u njenoj kući u Bakovićima i tom prilikom nam je kazala: "Ovo šaranje kokošijih jaja sam naslijedila od pokojne mame Slavice. A malo intezivnije to radim od prije nekoliko godina. Što se tiče tehnike radim sa solnom kiselinom, akrilne boje, ljepljenje slame i svile na jaja, dekupaž (ljepljenje salveta), oslikavanje akrilnim bojama i heklanje oko kokošijih jaja."...

Duhovi - obilježen patron župe Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 02.06.2009, 13:40
Klikni za više fotografijaDuhovi
Nekoliko hiljada vjernika Fojničke i okolnih župa okupilo se u nedjelju u Fojnici ispred Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici kako bi proslavili veliki blagdan svetkovinu Duhova, zaštitnika župe Fojnica. Pripreme za ovaj blagdan su počele sa misama trodnevnicama koje su služene u župskoj crkvi. To je stoljetna tradicija proslava ove svetkovine i rođendana crkve koja se posebno obilježava u župi Fojnica koja je posvećena Duhu Svetome, zaštitniku župe Fojnica. Pedeset dana od najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa svake godine se slavi svetkovina Duhova, koja se zove i Pedesetnica...

Proslava Vaskrsa u porodici ĐĐĐurković u Kreševu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 20.04.2009, 14:54
Klikni za više fotografijaNada i Milan
Vaskrs je je jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji pravoslavni vjernici proslavljaju ovih dana. Kako teku pripreme i kako se proslavlja Vaskrs u jednoj od malobrojnih pravoslavnih porodica u Kreševu porodici Đurković saznali smo prilikom naše posjete Kreševu ovih dana. U naselju Mahala uz riječicu Kreševćicu se nalazi porodični dom bračnog para 85 godišnjeg Gojka i 73 godišnje Nade Đurković. Gojko je penzioner a Nada domaćica. Prilikom naše posjete gledali su jednu od brojnih serija sapunica. Gojko i Nada su 54 godine u braku, koliko godina i žive u Kreševu. Milan je bio milicioner i na službu je došao u Kreševo a sa sobom poveo i svoju životnu saputnicu Nadu...

Tradicionalno takmičenje u tucanju uskršnjih jaja
Hazim Čukle - Utorak, 14.04.2009, 14:59
Klikni za više fotografijaUskršnji turnir
Šesnaest godina traje tradicija od kako se takmiče ekipe Fojnice i Kiseljaka u tucanju uskršnjih jaja. "Ljuti" protivnici Fojničani i Kiseljačani su po šesnaesti put odmjerili snage u znanju i vještini tucanja uskršnjih jaja. Propozicije su takve da jednog Uskrsa domaćin bude Fojnica, a druge godine Kiseljak. Svaki takmičar nastupa sa po školjkom (30) jaja i takmiči se
po sistemu eliminacije. Pobjednik je onaj i ona ekipa kojoj ostane više nerazbijenih jaja. Prošle godine je pobjednik takmičenja bila ekipa Kiseljaka, a najbolji pojedinac je bio Vlado Bilan iz pobjedničke ekipe. Ovog Uskra domaćin takmičenja je bila Fojnica, a takmičenje se odvijalo u velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici...

Ljubica živi za Uskrs jer joj tad sva djeca budu uz nju
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 13.04.2009, 14:26
Klikni za više fotografijaLjubica Šimunić
Životni putevi su mnoge odveli širom svijeta, a obično roditelji ostaju sami na svom ognjištu. Radost im djeca priušte od praznika do praznika dolazeći im u posjetu. Posebna prigoda sastajanja porodice je i za jedan od najvećih katolićkih blagdana Uskrs. Ljubica Šimunić 71 godišnja penzionerka iz naselja Luke u MZ Gojevići u Fojnici ima šestoro djece, rasutih po svijetu i jedva čaka Uskrs da budu svi na okupu i da proslave zajedno blagdan. Ima djecu i u Švicarskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj i u Kiseljaku. Redovno je kod nje neko od djece ali za blagdane su tu svi.

Ljubica nam je ispričala kako se proslavlja Uskrs u njenoj kući: "Noć uoči Cvijetne nedelje pale se vatre i cvijetnjaci. Uberu se cvijeća po livadi oko kuće, ljubičica, jagorčevina i drugo poljsko cvijeće i sve se to stavi u lavor, ujutro se svi time umivamo. Posebno je to za djevojke i djecu, kako bi bili ljepši i svježiji. Prije samog Uskrsa slijedi Veliki tjedan. U nedelju se uzme grančica četinara, obično jele i blagoslovi u crkvi...

Pripreme za Uskrs i takmičenje u tucanju jaja
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 13.04.2009, 14:13
Klikni za više fotografijaTucanje jaja
Stigao nam je Uskrs, jedan od najvećih katoličkih blagdana. Katolici Fojničke župe su se uveliko zadnjih dana pripremali za ovaj blagdan koji proslavljaju kao i mnogi katolici diljem svijeta. Poseban čin je i takmičarska draž takmičenje u tucanju jaja, koja se tradicionalno održavaju između ekipa Fojnice i Kiseljaka. Kako smo saznali prvo takmičenje je bilo za Uskrs 1993. godine još tokom ratnih zbivanja, u "Kontinentalu" u Kiseljaku, dok se nakon rata ovo takmičenje omasovilo. Ovih dana su uslijedile velike pripreme ekipa za to takmičenje u tucanju Uskršnjih jaja koje se održalo u hotelu "Reumal" u nedelju na dan Uskrsa...

Sretan Uskrs
Fojnica online redakcija - Nedjelja, 12.04.2009, 00:50
Sretan Uskrs

Želimo vam sretan i blagoslovljen Uskrs
Željko sakuplja plastičnu ambalažu
Hazim Čukle - Utorak, 07.04.2009, 15:38
Klikni za više fotografijaVrijedni Željko
Svakodnevno smo svjedoci divljih deponija koje niču kao gljive poslije kiše. Često su nam izletišta, potoci, rijeke i jezera puni raznoraznih vrsta otpada, a ponajčešće plastičnim flašama, najlonom, plastičnim kesama, plastičnom ambalažom nekih proizvoda itd. Govorimo o ekologiji, o zaštiti životne sredine, a kad napuštamo izletišta za sobom ostavljamo smeće. Naravno ima i ljudi koji brinu o čistoći svoje životne sredine i uživaju da im je sve čisto oko kuće. Jedan od velikih zaljubljenika čiste okoline je i 40 godišnji nezaposleni Željko Bošnjak iz Bakovića, koji živi sa suprugom Marijanom i dvoje male djece Kristijanom (6,5) i Kristinom (5,5). Kuća im je smještena uz prelijepu riječicu Bistricu, a oko kuće sve blista, čisto i sve je na svom mjestu...

Završeni pokladni dani
Hazim Čukle - Petak, 27.02.2009, 14:33
Klikni za više fotografijaMaškare
U utorak su u Fojnici završeni pokladni dani. Povorka od nekoliko stotina maškara svih uzrasta je prošla kroz naselja Fojnice. Krenuli su iz Bakovića, Gojevića do ostalih fojničkih naselja uz svirku, pjesmu i ples. Završna manifestacija karnevala održana je na platou Apartmanskog naselja "Aquareumala". Tu se okupilo nekoliko stotina Fojničana, sa maskama uz pjesmu igru i ples se družili do kasno u noć. Gvardijan Franjevačkog samostana fra Mirko Majdandžić je vodio program, pjevao, svirao, plesao. Izabrane su najbolje maske. U kategoriji najmlađih titulu najbolje maske je ponio 1,4 godišnji Lovro Glavočević, a kod djevojčica su to bile maske tri sestre Karačić Anamarija, Ivana i Natali. Za najbolji plesački par se takmičilo 18 plesačkih parova. Na kraju su dva plesačka para podijelila nagrade, a to je večera u "Aquareumalu".

Gvardijan fra Mirko Majdandžić je kratko kazao: "Ovo je lijepa tradicija i druženje naroda uz pjesmu, igru i ples. Slijedi nam korizma 40 dana prije blagdana Uskrsa, to je vrijeme pokora, posta i molitve".

Uskršnji šahovski turnir u Bakovićima
Hazim Čukle - Petak, 04.04.2008, 17:20
Klikni za više fotografijaBakovići
U nedjelju 30. marta je u fojničkom naselju Bakovići u organizaciji Šahovskog Kluba „Fojnica“ iz Fojnice u povodu katoličkog blagdana Malog Uskrsa odigran Uskršnji šahovski turnir. Na ovom šahovskom turniru je nastupilo 24 igrača a to su: Tončo Bošnjak, Drago Bučo, Josip Oroz, Samir Aletić, Janjko Kapetanović, Džemal Softić, Josip Bošnjak, Marinko Okić, Vinko Božić, Monika Cvjetković, Mato Cvjetković, Slavo Perica, Nermin Letić, Vlado Kuliš, Remzija Softić, Ivica Remić, Vinko Šimunić, Renato Cvjetković, Andrija Lekić, Alija Polutan, Ramo Bejzić, Nail ČilašOzren Miličević i Enver Karić. Igralo se po švicarskom sistemu sedam kola sa tempom igre po 15 minuta po igraču...

Kiseljak - Takmičenje u tucanju jaja
Hazim Čukle - Utorak, 25.03.2008, 15:20
Klikni za više fotografijaUskršnji turnir
Kiseljak - U povodu Uskrsa, velikog katoličkog blagdana, u velikom salonu motela "Zigi" u Han Ploči, općina Kiseljak, održano je tradicionalno 14. po redu takmičenje u tucanju jaja između ekipa Kiseljaka i Fojnice. I ove godine na natjecanju je nastupilo po trinaest takmičara u obje ekipe.

Što se tiče propozicija krenulo se sa jednom školjkom po takmičaru i koliko ostaje jaja ide se u drugi krug...

Proslava Uskra u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.03.2008, 23:07
Klikni za više fotografijaFra Mirko Majdandžić
Stigao nam je Uskrs, jedan od najvažnijih katoličkih blagdana. U Fojničkoj župi su ga vjernici katolici proslavili kao i katolici drugih krajeva svijeta. Kako je to bilo i ove godine saznali smo od gvardijana Franjevačkog samostana u Fojnici fra Mirka Majdandžića koji nam je kazao: "Uskrs je vjerski gledano najvažniji katolički i kršćanski blagdan, jer Uskrs, tako bi to trebalo da znači, je pobjeda života nad smrti. Ljudski kad se gleda, sve ti je gubitak jer moraš umrijeti. E sad ako je to smisao života, znači da je smrt kraj, onda ljudski život nema smisla, za to je Uskrs važan jer mi vjerujemo da je Isus pobijedio smrt i da je to ono što je glavno. Što se tiče priprema za Uskrs one traju 40 dana prije kada počinje korizma. To vrijeme obilazimo bolesne i sve ljude da se ispovide da malo pripreme dušu, to je ona unutarnja priprema koja bi trebala bit' i najvažnija...

Sretan Uskrs
Fojnica online redakcija - Subota, 22.03.2008, 12:00
Sretan Uskrs

Želimo vam sretan i blagoslovljen Uskrs
U pokladnoj povorci učenici osnovne škole
Hazim Čukle - Srijeda, 06.02.2008, 18:06
Klikni za više fotografijaPokladna povorka
U ranim jutarnjim satima pokladna povorka sastavljena od učenika i nastavnika O.Š. "Ivan Goran Kovačić" iz Fojnice prodefilovali su ulicama Fojnice. Sa raznoraznim maskama iz dječije mašte kakvu samo ona imaju pokladna povorka se kretala od škole ulicama Fojnice do hotela "Reumal" i nazad do škole. Učenici ove škole u pratnji svojih nastavnika i učitelja su tokom prolaska ulicama grada bili pozdravljeni od građana, a od nekih su dobili i poklone odnosno slatkiše i bombone. Bilo je tu pjevanaj i skandiranja koji je razred napravio najbolje maske...

Duhovi - obilježen patron naše župe
Mirsad Topalović - Utorak, 05.06.2007, 13:27
Klikni za više fotografijaDuhovi
Nedjelja, 27.05. - Prošlo je pedeset dana od najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa, dana kada se spominjemo Isusovog uskrsnuća iz groba, dana na kojemu su život i svjetlo izvojevali pobjedu nad smrću i tamom i dana koji u svima nama budi radost i nadu da ljudski život nakon Isusova uskrsnuća ima smisao.

Crkva svake godine, pedeseti dan nakon Uskrsa, slavi svetkovinu Duhova (stoga i drugi naziv Pedesetnica), koja je duboko povezana s uskrsnim događajem. Isus nakon svoga Uskrsnuća obećava svojim apostolima kako će im nakon što uzađe na nebo (što slavimo na svetkovinu Uzašašća, četrdeseti dana nakon Uskrsa), poslati Duha hrabrosti i utjehe, koji će im pomoći da razumiju otajstvo njegove muke i uskrsnuća, te učiniti ih neustrašivim propovjednicima Njegove Radosne vijesti.

65 djece u Fojnici primilo Prvu svetu pričest
Mirsad Topalović - Utorak, 05.06.2007, 13:18
Župa FojnicaPrva sveta pričest
Nedjelja, 20.05. - Dana 20. 5., na sedmu uskrsnu nedjelju, u crkvi "Duha Svetoga" u Fojnici, pod pučkom svetom misom, 65 djece je prvi put pristupilo Gospodnjem oltaru kako bi po prvi put primili Isusa u posvećenoj hostiji.

Sama svečanost započela je već dan ranije, kada su prvopričesnici zajedno sa svojim roditeljima došli na zajedničku svetu ispovijed, te tako se na najljepši način pripremili za sutrašnji svečani događaj.

Kiseljačani ponovo bolji od Fojničana
Hazim Čukle - Utorak, 10.04.2007, 17:56
Klikni za više fotografijaUskršnji turnir
Kiseljak: Ponedjeljak, 08.04. - Povodim velikog katoličkog blagdana Uskrsa, nakon Uskršnje mise, tradicionalno već deset godina se održava natjecanje u tucanju jaja između komšija Fojnice i Kiseljaka. Tako je bilo i ove godine deseto jubilarno natjecanje u tucanju jaja je održano u nedjelju u motelu "Zigi" u Han Ploči pored Kiseljaka. Ove godine domaćin natjecanja je bila Fojnica. U motelu "Zigi" se okupilo preko 200 posjetitelja, sa prepunim stolovima sa "ićem i pićem", veliki broj ih je stigao iz nekoliko zemalja Zapadne Evrope gdje se nalaze na privremenom radu. Jedan od njih je i Ivica Šunje iz Kiseljaka koji je na sva ova dosadašnja natjecanja dolazio iz Njemačkog grada Auslandera, da kako kaže uživa u tucanju jaja.

Uskrs 2007.
Mirsad Topalović - Petak, 06.04.2007, 13:45
Klikni za više fotografijaKPD "Matija Gubec"
Kulturno prosvjetno društvo "Matija Gubec"
Bakovići - Fojnica

Organizira za Uskrs 2007.
(Nedjelja, 08.04.2007)


Završnica pokladnih dana i Maškare u Reumalu
Hazim Čukle - Srijeda, 21.02.2007, 15:07
Najbolje maske, 21.02.2007Četvrtak, 22.02. - Jučer su završeni pokladni dani u Fojnici, gdje je završna manifestacija karnevala održana u velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici. Karnevalska povorka je krenula iza 13 sati sa mjesta Otigošće, da bi nekoliko desetina uglavnom omladine sa raznim maskama i kostimima krenuli u obilazak naselja fojničke općine kao što su: Bakovići, Gojevići, Trošnik, Ostružnica, Ščitovo Polje i sam grad Fojnicu.

Linkovi:
Fotografije maškara (21.02.2007)
O istoj temi: Maškare u Fojnici
Pobjednik Uskršnjeg šahovskog turnira Remzija Softić
Hazim Čukle - Četvrtak, 27.04.2006, 17:34
Remzija Softić, 26.04.2006Utorak, 25.04. - Završen je tradicionalni Uskršnji šahovski turnir koji se igrao u organizaciji Šahovskog kluba "Fojnica" iz Fojnice, a igralo se u Domu kulture "Bakovići" u Bakovićima. Igralo se 7 kola po švicarskom sistemu a na turniru je nastupilo 14 igrača iz Fojnice, Kiseljaka i Viteza. To su: Remzija Softić, Vinko Božić, Josip Bošnjak, Drago Bućo, Andrija Lekić, Marinko Okić, Ivica Remić, Tončo Bošnjak, Enver Omerović, Smiljan Miličević, Nesad Skopljak...

Linkovi:
Fotografija pobjednika turnira (26.04.2006)
O istoj temi: Uskrs
www.fojnica.ba/sk
Zdravko Bošnjak najbolji u tucanju jaja, ekipno Fojnica pobjednik
Hazim Čukle - Utorak, 25.04.2006, 18:47
Tucanje jaja, 23.04.2006Utorak, 25.04. - Nakon što je u povodu velikog katoličkog blagdana Uskrsa, u naselju Han Ploča općina Kiseljak u motelu "Zigi" održan veliki turnir u tucanju jaja, gdje su Kiseljačni bili bolji od Fojničana, zakazan je revanš za "mali" Uskrs u naselju Gojevići Luke. Tako je bilo ovog proteklog vikenda gdje je u takmičenju u tucanju jaja učestvovalo po deset takmičara iz Kiseljaka i Fojnice. Svaki takmičar je imao po petero jaja. Nakon takmičenja najbolji je bio Zdravko Bošnjak - Zigi...

Linkovi:
Fotografije sa takmičenja u tucanju jaja (23.04.2006)
O istoj temi: Uskrs
Kiseljak ukupni pobjednik takmičenja u tucanju jaja
Hazim Čukle - Utorak, 18.04.2006, 14:47
Uskrsno takmičenje u Kiseljaku, 16.04.2006Kiseljak (Nedjelja, 16.04.) - Katolici širom svijeta proslavljaju najveći kršćanski blagdan Uskrs. Proslavu ovog velikog katoličkog blagdana već tardicionalno 13 godina proslavljaju katolici Kiseljaka i Fojnice na pomalo neobičan i veoma zanimljiv način. To je turnir u tucanju uskršnjih kokošijih jaja. Tako je bilo i drugog dana proteklog vikenda, domaćin takmičenja je bio Kisaljak, a takmičenje se odvijalo u naselju Han Ploča u motelu "Zigi", vlasništvo Zdravka ...

Linkovi:
Fotografije sa takmičenja (16.04.2006)
O istoj temi: Uskrs
O istoj temi: TV emisija «Pozitivna geografija»
300 KM platio kokoš koja nosi tvrda jaja
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.04.2006, 20:57
Društvo u Kiseljaku, 15.04.2006Kiseljak (Subota, 15.04.) - Ovih dana je veliki katolički blagdan Uskrs, vrijeme kada se boje i tucaju jaja, a pogotovu su zanimljiva takmičenja u tucanju uskršnjih jaja. Tada se traže što bolja i tvrđa kokošija jaja, pa se zna dati i dobar dio novca kako bi se nabavila kokoška koja nosi što tvrđa jaja. Jedan od prvih koji je uveo i otpočeo tradicionalno takmičenje u tucanju jaja za vrijeme Uskrsa je 71-godišnji Juro Tuka iz naselja Pariževići, općina Kiseljak.

Linkovi:
Fotografije druženja pred Uskrs iz Kiseljaka (15.04.2006)
O istoj temi: Uskrs
O istoj temi: TV emisija «Pozitivna geografija»
Sretan Uskrs
mir5ad - Nedjelja, 16.04.2006, 20:12
Sretan Uskrs

Želimo vam sretan i blagoslovljen Uskrs.
Interview: Fra Mirko Majdandžić, gvardijan Franjevačkog samostana, «SIN»
Nevres Jemendžić - Subota, 02.04.2005, 15:50
Vratiti povjerenje i izgraditi porušene mostove među ljudima, 15.03.2005Vratiti povjerenje i izgraditi porušene mostove među ljudima

Franjevački samostan u Fojnici oduvijek je imao veoma značajno mjesto i ulogu u životu ne samo katolika nego i svih ljudi na ovim prostorima. Franjevci Bosne Srebrene su na ove prostore došli prije više od sedam stotina godina, a Franjevački samostan je nedavno proslavio pet stotina godina postojanja na brdu Križ iznad Fojnice. Kakvo je mjesto imao samostan u životu i radu stanovnika fojničkog kraja u mnogome je zavisilo i od prvog čovjeka ove Božje kuće. Neki od dosadašnjih gvardijana su bili veoma aktivni u ukupnom životu ovog kraja, neki malo povučeniji, ali sve njih je krasila želja i propovijed o potrebi zajedničkog življenja na ovim prostorima, uz dužno poštivanje dobrosusjedskih odnosa i priznavanje različitosti, koja je ustvari pravo bogatstvo Bosne i njenih naroda. Od dolaska fra Mirka Majdandžića za gvardijana fojničkog samostana, odavno jedan vjerski službenik nije unio toliko neposrednosti, veselosti, živosti, raspoloženja u svakodnevne kontakte, razgovore ili druženja sa okolinom.

Razgovarao: Nevres Jemendžić
«SIN - Srednjobosanske informativne novine», 15.03.2005

Linkovi:
Skeniran članak
Sarajevo: U Zemaljskom muzeju predstavljen reprint Fojničkog grbovnika (11.02.2005)
Pedi Ešdaun na promociji reprint izdanja «Fojničkog grbovnika» (24.01.2005)
Novo izdanje «Fojničkog grbovnika» (17.01.2005)
Fotografije «Grbovnik Franjevačkog samostana»
Fotografije Franjevačkog samostana
Uskrs, takmičenje u tucanju jaja
Mirsad Topalović - Petak, 01.04.2005, 12:26
Uskrs, takmičenje u tucanju jaja, 27.03.2005

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 27.03.2005)
Sretan Uskrs
Fojnica online redakcija - Petak, 25.03.2005, 10:36
Sretan Uskrs

Želimo vam sretan i blagoslovljen Uskrs.
Sretan Uskrs / Hristos Vaskrse
Fojnica online redakcija - Srijeda, 14.04.2004, 10:24
Sretan Uskrs / Srećan Vaskrs

S obzirom da ove godine katolici, pravoslavci, protestanti i ostali slave u isto vrijeme, svim vjernicima koji obilježavaju ovaj praznik želimo Sretan Uskrs/Hristos Vaskrse i želimo puno sreće, zdravlja i blagostanja!
Sretan Uskrs
Fojnica online redakcija - Nedjelja, 20.04.2003, 09:07
Sretan Uskrs

Svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti
želimo sretan i blagoslovljen Uskrs.
pretraga novosti :: arhiva novosti