Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za turizam je pronašla slijedeće:

Turnir povodom Dana državnosti
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 28.11.2017, 09:27
Klikni za više fotografija Turnir
Sinoć je završen malonogometni turnir povodom Dana državnosti BiH „Fojnica 2017“ koji je organizovala Asocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam- ASPEKT MNL FOJNICA.

Na ovom turniru učešće je uzelo 28 ekipa, odnosno 280 igrača, iz Sarajeva, Kiseljaka, N.Travnika, Kreševa, Travnika, Zenice, Visokog , D.Vakufa, Fojnice. Odigrano je 56 utakmica.

U prepunoj sali sinoć su odigrane završne utakmice te su uručena priznanja i nagrade za najuspješnije ekipe i pojedince te sponzore.

Najzaslužniji za održavanje ovog turnira , u prvom redu je načelnik Općine Fojnica i predsjednik organizacionog odbora turnira Sabahudin Klisura koji je uručio prvu nagradu ekipi Auto dijelovi HS iz Kiseljaka.

Drugo mjesto na turniru je osvojila ekipa Medenik iz Novog Travnika a na trećem mjestu se našla ekipa Restoran Esmeralda Sarajevo. Četvrta je bila ekipa Arči iz Novog Travnika.

Fair play ekipa turnira Dan državnosti BiH „Fojnica 2017“ je proglašena ekipa AGRODUR doo Fojnica.
Kada je riječ o pojedinačnim nagradama, nagradu za najboljeg golmana dobio je Aldin Beganović.

Nagrada za najboljeg strijelca pripala je Hršumović Ibrahimu dok je za najboljeg igrača turnira proglašen Sabahudin Petak.

Također, na kraju programa izvučene su nagrade i za publiku. Organizatori su na kraju poručili kako su zadovoljni organizacijom ovog šesnaestodnevnog druženja te su posebno ponosni na veliku posjećenost turnira.
Metalos Kreševo pobjednik turnira Dana državnosti BiH Fojnica 2016
Općina Fojnica - Srijeda, 30.11.2016, 08:51
Klikni za više fotografijaMetalos Kreševo
Završen je malonogometni turnir povodom Dana državnosti BiH Fojnica 2016.
Turnir je organizovala Asocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam ,,Malonogometna liga Fojnica“ (ASPEKT ,,MNL Fojnica“)
Turnir je trajao od 04.11.-19.11.2016.Utakmice su igrane u sali OŠ Muhsin Rizvić“ Fojnica.
Na turniru je učešće uzelo16 ekipa, iz Novog Travnika, Hadžića, Kiseljaka, Kreševa, Busovače i Fojnice.
Imali smo priliku uživati u izuzetno kvalitetnim utakmicama koje su nam priredili najbolji igrači futsala sa ovih prostora. Ovogodišnji turnir krasila je i dobra posjećenost publike tokom cijelog turnira koja je uživala u dobrim potezima, akcijama, fantastičnim odbranama golmana.


Nagradni fond turnira je bio 7.000,00 KM.

Titulu pobjednika turnira zasluženo je ponijela ekipa Metalosa iz Kreševa, član Prve futsal lige FBiH koja je u finalu nakon neizvjesne utakmice rezultatom 5:4 savladala ekipu Medenik-a iz Novog Travnika, i osvojila nagradu od 4.700,00 KM
2. mjesto i nagradu od 1.100,00 KM osvojila je ekipa Medenik iz Novog Travnika
3. mjesto i nagradu od 600,00 KM osvojila je ekipa Žad FC iz Kiseljaka, a
4.mjesto i nagradu od 300,00 KM osvojila je ekipa Autodijelovi HS Kiseljak
Fair play ekipa turnira je Sevsen iz Fojnice
Organizator je za istaknute pojedince obezbijedio nagrade u vidu priznanja, pehara i novčanog iznosa od po 100KM
Najbolji igrač na turniru je Davor Marković ( Metalos Kreševo)

Najbolji strijelac je Mario Miletić ( Metalos Kreševo)

Najbolji golman je Haris Čakić (Medenik Novi Travnik)

Suci na turniru su bili Edin Pašić, Nermin Buharalija i Ajdin Pašić koji su odlično obavili svoj zadatak i dali puni doprinos Turniru .
Predsjednik Organizacionog odbora Turnira je bio Sabahudin Klisura, načelnik Općine Fojnica.
Organizator je uz pomoć sponzora svaku večer obezbijedio za gledaoce po 4 nagrade, te, u polufinalu 7 nagrada i finalu 15 nagrada.
Nagrade za publiku su obezbijedili BH Telecom, Farmasi tim Fojnica, Fintax d.o.o Fojnica, Brijačnica kod Aziza, Tare Fojnica, Šuma Šped, Autodijelovi HS i Grawe osiguranje Sarajevo

Gen.sponzor je bilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a ostali sponzori su bili : Općina Fojnica, JP BH Pošta, BH Telecom, Vlada SBK, Zavod Drin, Miam d.o.o, Zam Comerc, Kara – Drvo, Grawe osiguranje, Šumaplod, Tašo komerc, VH Gradnja, NS SBK/KSB, JKP Šćona, Color Art Fojnica, Farmasi tim Fojnica, Fintax d.o.o Fojnica, Butik Denim, Delikates, Mesnica Durak, Šuma-Šped, BP Orman, STR Fare i Štamparija Fojnica.

Organizator turnira, zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način podržali ovaj Turnir, i samim tim dali svoj doprinos u obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
Renoviranje, adaptacija i rekonstrukcija Lječilišta „Reumal“ Fojnica
Hazim Čukle - Petak, 20.05.2016, 13:02
Klikni za više fotografija Fojnica
U hotel „Reumal“ skoro 40 godina dolaze gosti sa sve četiri strane svijeta na odmor i rehabilitaciju. U ratu je devastiran, a povremeno je bio renoviran i dobivao je nove sadržaje. Od septembra prošle godine u Lječilištu „Reumal“ u Fojnici je pokrenut projekt rekonstrucije, a početa je izgradnja zatvorenog bazena sa termalnom vodom, kako bi gosti imali što bolji ugođaj i rehabilitaciju. U toku su završni radovi na ovim projektima, pošto je ovaj gradić turističko mjesto, banjski turizam će biti još bolji.
U prvoj fazi smo započeli adaptaciju, rekonstrukciju „Reumala“. Do sada renovirali 150 soba, a još narednih stotinu ćemo uraditi do mjeseca juna. Urađena je adaptacija i rekonstrukcija prizemlja hotela, tu prvenstveno mislimo na kongresnu salu, koja sada ima preko 400 mjesta sa svim tehnološkim i tehničkim stvarima za funkcionisanje takve sale. Urađena je komplet nova recepcija, ugostiteljski dio, veliki restoran, a lakart, kuhinja, aperitiv. Urađen je novi panoramski lift što je uvjek bio problem taj vertikalni transport od sobe do restorana i terapeutskih prostora, kaže dr Eldan Lokmić, generalni direktor Lječilišta „Reumal“.
U ovoj godini u drugoj fazi projekta smo završili komplet adaptaciju dijela elektroterapija, centralnog hola u medicinskom dijelu, a u toku su radovi na kompletnoj rekonstrukciji takozvanog terapijskog bazena, koji će biti završen za 15 dana. Uporedo sa ovim radimo jedan novi sadržaj „Reumala“ a to je potpuno novi vodeni kompleks sa jednim novim bazenom koji se spaja sa terapeutskim bazenom, čija će površina 400 metara vodene površine, a cijeli kompleks se prostire na 2.000 metara kvadratnim površine, pojašnjava direktor Lokmić.

Imamo 200 zaposlenih medicinskih radnika, uz sve ove urađene sadržaje naša usluga i korištenje naše vode je na zavidnoj visini i dobivamo još jedan dodatni kvalitet. Završetak tog dijela projekta očekujemo za 60 dana, a uporedo sa tim radimo potpunu adaptaciju prostora hidro terapije. Prateći trendove, imamo plan zanavljanje dijela nove medicinske opreme. Imamo plan i dijelom adaptirati „Novu bolnicu“, rekonstrukcija i adaptacija soba i medicinskog trakta. Tu imamo jak medicinski dijagnostički trakt: ultra zvuk, rendgenom, labaratoriju, ordinacijama, profesionalnom rehabilitacijom, kaže Direktor Lokmić i dodaje

Radit ćemo na uređenju i proširenju „Aquaparka“ , to je još jedan sadržaj na usluzi našim gostima. U „Reumalu“ smo uradili novu komplet infrastrukturu sa novim ventilacionim i klima sistemom i sistemom za prečišćavanje zraka. Ukupna rekonstrukcija sa svim ostalim što sam govorio iznosi oko 4.900 000 KM. “ Lječilište „Reumal“ Fojnica je dosta veliki objekat, koji ima 260 soba i 500 kreveta. Sam podatak da je do sad u ovom periodu ugrađeno 7.000 metara kvadratnih itisona, govori koliki projekat radimo. Uz racionalni pristup, mislim da ćemo to sve dobro uraditi, kaže dr. Eldan Lokmić, generalni direktor „Lječilišta“ Fojnica.

Fojnica bogatija za još jedan moderan motel
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.10.2015, 08:15
Klikni za više fotografija Motel“Fojnica“
Mnogi turizam vide kao budućnost razvoja Fojnice, a ovaj grad podno Matorca ima sve uslove da postane željena destinacija za sve one koji žele dobar odmor i uživati u prirodnim ljepotama kojima Fojnica obiluje, a tu su i brojni kulturno historijske znamenitosti.Iz godine u godinu se u Fojnici javlja potreba sa većim smještajnim kapacitetima.Da je to ovom gradu na zlatonosnim rijekama potrebno, uvjerio se i Slobodan Grubešić, Fojničanin koji već duži niz godina radi i živi sa porodicom u Beču u Austriji.

-Slobodana Grubešića je vlasnik modernog motela „Fojnica“ u Fojnici koji je nedavno počeo sa radom.Ivana Knežević je direktorica motela.Motel se prirodno naslanja se na kompleks Lječilišta „Reumal“ i „Aquareumal“ kategorisan je sa 3 zvjezdice i urađen je u evropskom stilu i standardima i jedan je od najluksuznijih objekata ovog tipa u Fojnici i šire.Vlasnik dugo živi u Beču u Austriji, voli svoj rodni grad Fojnicu i oduvjek je volio da nešto vrati svom gradu, plod toga je ovaj motel „Fojnica“ u Fojnici, kaže Igor Iličić, menadžer motela i dodaje

Posjeduje 10 dvokrevetnih soba i jedan veliki apartman, a u sklopu objekta je i restoran, ima lift, uposlenih je sedam radnika.Posebno je bogata kuhinja sa specijalitetima fojničkog kraja.Cijena noćenja u dvokrevetnoj sobi je 85 KM za dvijue osobe.Imamo i fakultativne izlete u i oko Fojnice.Sad nam je u toku akcija „Jesen u Fojnici“ što podrazumjeva dva noćenja sa doručkom i jednom masažom od 30 minuta, cijena je 199 KM za dvije osobe.U zimskom periodu ćemo obezbjediti za goste prevoz i ski kartu do skijališta RC „Brusnica“, kaže menadžer motela „Fojnica“ Igor Iličić


Turizam na području općina Fojnica, Kiseljak i Kreševo
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 27.02.2015, 10:01
Klikni za više fotografijaSastanak
Sastanak na temu unapređenja turizma na području općina Kreševo, Fojnica i Kiseljak održan je u općini Kreševo na poziv načelnika ove općine.
Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Kreševo Radoje Vidović, tajnik Općine Kiseljak Dragomir Lučić, pomoćnik načelnika Općine Fojnica Josip Markota i voditelj Turističkog ureda Općine Kreševo Dalibor Sičanica.

Razgovarano je o mogućnostima kreiranja zajedničke turističke ponude u segmentima u kojima je to moguće. Ocijenjeno je da odmah treba poraditi na uvezivanju biciklističkih staza i izradi vodiča za bicikliste, izradi zajedničkog kalendara javnih manifestacija te aktiviranju privatnog sektora u turističkoj privredi, a iznesena je i zamisao o izradi zajedničke publikacije u kojoj bi bile prezentirane turističke mogućnosti i resursi triju općina.

Dogovoreno je da naredni sastanak bude održan u roku od 20 dana, da svaka od općina na tom sastanku pripremi i predstavi turističku ponudu te da se tada pokušaju dogovoriti novi konkretni koraci koji će ići u smjeru razvoja turizma.

Finale MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 15.10.2014, 14:59
Klikni za više informacijaAAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate polufinalnih i termine finalne utakmice općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Polufinale PLAY OFF MNL 2014
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 30.09.2014, 13:08
Klikni za više informacijaAAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate PLAY OFF-a općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Rezultati utakmica IX i raspored utakmica X kola MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 07.05.2014, 12:59
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate IX kola i raspored X kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica IX kola MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 07.05.2014, 12:55
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica IX kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"

Rezultati VIII i raspored IX MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Petak, 18.04.2014, 12:07
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate VIII kola i raspored IX kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica VIII kola MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Petak, 18.04.2014, 11:59
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica VIII kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"

Rezultati VII i raspored VIII kola MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Petak, 11.04.2014, 09:58
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate VII kola i raspored VIII kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica VII kola MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Petak, 11.04.2014, 09:53
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica VII kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"

Rezultati VI i raspored VII kola Fojnica 2014
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 02.04.2014, 13:57
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate VI kola i raspored VII kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije VI kola MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 02.04.2014, 13:50
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica VI kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"

„Sarajevo Business Forum 2014“
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 25.03.2014, 13:36
Fojnica online

Poziv za učešće sa projektima na Petoj međunarodnoj investicijskoj konferencijiPeta međunarodna investicijska konferencija „Sarajevo Business Forum 2014“ će se održati u Sarajevu 14. i 15. maja 2014. godine.

Sarajevo Business Forum je jedinstvena prilika da predstavite svoje projekte velikom broju stranih investitora, ostvarite s njima direktan kontakt i na taj način otvorite mogućnost osiguranja finansijskih sredstva putem „joint venture“ ili nekog drugog oblika partnerstva.

Na Konferenciji će biti predstavljeni projekti iz sljedećih oblasti: energija, poljoprivreda, infrastruktura i nekretnine, turizam i ostale grane industrije.

Detaljnije informacije o Petoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji „Sarajevo Business Forum 2014“ pogledajte u Prilogu.


Rezultati V i raspored utakmica VI kola MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 25.03.2014, 11:54
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate V kola i raspored VI kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica V kola MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 25.03.2014, 11:50
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica V kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"

Fotografije sa odigranih utakmica IV kola MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Četvrtak, 20.03.2014, 10:09
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica IV kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"

Rezultati IV i raspored V kola MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Četvrtak, 20.03.2014, 09:56
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate IV kola i raspored V kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica III kola MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Petak, 14.03.2014, 12:19
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica III kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"

Rezultati i raspored utakmica MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Petak, 14.03.2014, 12:11
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate III kola i raspored IV kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Rezultati i raspored utakmica MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 04.03.2014, 15:11
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate II kola i raspored III kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Rezultati I i raspored II kola MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 26.02.2014, 08:10
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate I i raspored II kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Raspored utakmica I kola MNL Fojnica 2014
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Petak, 21.02.2014, 14:12
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte raspored I kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Javni poziv
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Petak, 24.01.2014, 15:18
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Javni poziv
Asocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam "Malonogometna liga Fojnica" raspisuje javni poziv za prijavu ekipa u općinsku malonogometnu ligu "Fojnica 2014".
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Dodjela nagrada i priznanja Malonogometne lige ,,Fojnica 2013“
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 25.10.2013, 12:02
Klikni za više fotografijaMNL Fojnica
U diskoteci Triumph je održana ovogodišnja manifestacija dodjele nagrada i priznanja malonogometne lige „Fojnica 2013“. Malonogometnu ligu“Fojnica 2013“ je organizovala Asocijacija za sport,ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam ASPEKT MNL FOJNICA.
Na manifestaciji su uručena priznanja i i nagrade za najuspješnije ekipe i pojedince MNL „Fojnica 2013“....

Poziv na dodjelu nagrada i priznanja MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Ponedjeljak, 14.10.2013, 10:10
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Poziv
ASPEKT "MNL Fojnica" Vas poziva da prisustvujete dodjeli nagrada i priznanja za MNL "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Rezultati utakmica posljednjeg kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 09.10.2013, 13:59
Klikni za više informacijaAAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica posljednjeg kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica posljednjeg kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 09.10.2013, 13:46
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica posljednjeg kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

Rezultati utakmica XII kola i raspored utakmica XIII i XIV kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Četvrtak, 03.10.2013, 09:14
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica XII kola i raspored utakmica u okviru XIII i XIV kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica XII kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Četvrtak, 03.10.2013, 09:02
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica u okviru XII kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

Rezultati utakmica XI kola i raspored utakmica XII i XIII kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 24.09.2013, 11:47
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica XI kola i raspored utakmica u okviru XII i XIII kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica XI kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 24.09.2013, 10:08
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica u okviru XI kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

U srijedu otvaranje Wellness centra Reumal Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 24.09.2013, 09:50
Klikni za više fotografijaWellness centar
Budućnost Fojnice je u raznim vidovima turizma. Jedan od njih je svakako zdrastveni turizam, za koji Fojnica ima idealne uslove. Hotel „Reumal“ Fojnica svake godine uvodi neke novine u poboljšanju svoje usluge gostima koji dođu na odmor i rehabilitaciju. Ovih dana je urađen još jedan projekat koji je vrijedan pažnje, otvora se „Wellness centar Reumal“ Fojnica.

Od Rasima Sijarića, direktora marketinga, smještaja i prodaje „Reumala“ smo saznali da se „Wellness centar Reumal“, koji je u sklopu hotela „Reumal“ u Fojnici svečano otvara u srijedu 25 septembra. -Ovaj projekat je realizovan uz pomoć sredstava Federalnog ministarstva okoliša i turizma i predstavlja pozitivan primjer uspješne saradnje u zajedničkom otvarivanju ciljeva razvoja zdrastvenog turizma u BiH, rekao je direktor Sijarić i dodao

Ovaj moderni wellness centar je dio strateškog obogaćivanja i proširivanja turističke ponude „Reumala“ i Fojnice. Reumal je potvrdio svoje mjesto, jednog od vodećih centara zdrastvenog turizma u BiH i regiji, nudeći jedinstvenu kombinaciju banjskog wellness i spa turizma u ambijentu koji je predodređen za odmor i opuštanje. Uzimajući u obzir da hotel „Reumal“ godišnje ostvari oko 150.000 noćenja, za očekivati je da će nova ponuda privući još veći broj gostiju u Fojnicu , kazao je Rasim Sijarić direktor smještaja i prodaje.

Wellness centar Reumal“ Fojnica se prostire na 280 metara kvadratnih.Ima brojne sadržaje kao što su finska i parna sauna, jacuzzi,podvodnu masažu, salon za različite vrste masaža, kneipp i tople klupe, fintess sobu sa trakama za trčanje i biciklima, kozmetički salon sa najmodernijom opremom, relax sobu namjenjenu odmoru i relaksaciji, vitamin bar za osvježenje itd.

Rezultati utakmica X kola i raspored utakmica XI kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Četvrtak, 19.09.2013, 09:00
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica X kola i raspored utakmica u okviru XI kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica X kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Četvrtak, 19.09.2013, 08:53
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica u okviru X kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

Rezultati utakmica IX kola i raspored utakmica X kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Četvrtak, 12.09.2013, 11:49
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica IX kola i raspored utakmica u okviru X kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica IX kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Četvrtak, 12.09.2013, 11:30
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica u okviru IX kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

Rezultati VIII i raspored IX kola MNL
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 04.09.2013, 10:22
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica VIII kola i raspored utakmica u okviru IX kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica VIII kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 03.09.2013, 10:15
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica u okviru VIII kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

Nastavak MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Četvrtak, 29.08.2013, 09:29
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte raspored utakmica u okviru VIII kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Rezultati utakmica VII kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 05.06.2013, 12:44
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica VII kola i raspored utakmica u okviru VII kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica VII kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 05.06.2013, 12:38
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica u okviru VII kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

Rezultati utakmica VI kola i raspored utakmica VII kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Ponedjeljak, 27.05.2013, 11:33
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica VI kola i raspored utakmica u okviru VII kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica VI kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Ponedjeljak, 27.05.2013, 11:27
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica u okviru VI kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

Rezultati utakmica V kola i raspored utakmica VI kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 14.05.2013, 12:51
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica V kola i raspored utakmica u okviru VI kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica V kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 14.05.2013, 12:41
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica u okviru V kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

Rezultati utakmica IV kola i raspored utakmica V kola MNL
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 08.05.2013, 09:35
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica IV kola i raspored utakmica u okviru V kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica IV kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 08.05.2013, 09:09
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica u okviru IV kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

Rezultati utakmica III kola i raspored utakmica IV kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Petak, 03.05.2013, 08:26
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica III kola i raspored utakmica u okviru IV kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica III kolo MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Petak, 03.05.2013, 08:19
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica u okviru III kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

Fojnica ima više noćenja u godini od Neuma
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.04.2013, 09:41
Klikni za više fotografijaFojnica
Od svog prvog pominjanja u pisanim dokumentima od 1365 godine, Fojnica je poznata po monogo čemu a posebno po čudotvornom ljekovitom svojstvu termalne vode i po zlatu.Rijetki su ovako mali gradići u svijetu kao što je Fojnica, koje je priroda obdarila bogastvom kao što su prirodni draguljni okoliš,brojni kulturno historijski spomenici,koja je sa svojim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, kao magnet privlačna turistička destinacija, kako naših , tako i gostiju iz inozemstva, tokom cijele godine.

Budućnost Fojnice je u razvoju raznih vidova turizma kao što su kontinentalni turizam, zdrastveni, vjerski, zimski i sportski turizam, planinarski , kongresni itd.Što se tiče smještajnih kapaciteta gostima je na raspolaganju hoteli „Reumal“ i „Nova bolnica“ 530 ležaja,hotel „Stari grad“ 50 ležaja, Apartmansko naselje „Aquareumal“ sa 74 luksuzno opremljena apartmana sa oko 200 ležaja,Motel „Brusnica“ 50 ležaja restoran „Central“ 20 ležaja, vila „Iris“ 50 ležaja, kao i par stotina ležaja u privatnom smještaju.

Posjetioci Fojnice mogu uživati u termalnoj vodi bazena „Aquaparka“ sa pratećim sadržajima, kao i u lovu i ribolovu, u atraktivnim brdsko biciklističkim i planinarskim turama.Posebno su privlačna izletišta oko Fojnice, među kojima je najpoznatije svakako prirodni dragulj u njedrima Vranice Prokoško jezero, prelijepi Slapovi Kozice,planinski visovi Pogorelice, Matorca, Bitovnje i Zec planine gdje koji obiluju ljekobiljem i šumskim plodovima kao što su razne gljive, kao i čuvena fojnička borovnica i brusnica.Tu su i posjete vrelu Svetog Jakova, posjete samostanima u Fojnici, Kreševu i Kraljevoj Sutjesci.

Među najznačajnijim kulturno historijskim spomenicima su svakao Atik (stara) džamija iz 1551 godine, Franjevački samostan nadaleko poznat po svojoj biblioteci i Muzeju u kojima se nalazi oko 40.000 naslova knjiga iz svih oblasti, među kojima je i trinaest inkunabula i fojnički grbovnik.Posebno mjesto u kulturno historijskom naslijeđu zauzimaju i tekije nakšibendijskog reda u Vukeljićima i Oglavku,kao i musafirhana u Fojnici.

Hotel „Reumal“ sa „Novom bolnicom““ Fojnica je u 2012 godini ostvario 140.000 noćenja, a prosječna godišnja popunjenost je oko 73%, prosječna dužina boravka gostiju je oko 10 dana..Gro gostiju je domaći, što se tiče stranaca, tu je naša dijaspora i gosti iz zemalja Evrope, kao i arapskih zemalja Bliski i Srednji istok i zemlje Zaliva, u zadnje vrijeme iz Libije zato što imaju saradnju sa Komitetom za ranjenike iz Libije.Kada je u pitanju „Aquareumal“ Fojnica u prošloj godini je ostvareno 29.000 noćenja, od toga je 67% domaćih gostiju i 26% zemalja arapskih zemalja.Prosjek boravka gostiju je 4,5 dana.

Ako se uzmu pokazatelji da je u prošloj godini u BiH ostvareno 1.643.868 noćenja, od čega je njih 11, 53 u Fojnici, Fojnica je za mnoge omiljena turistička destinacija, koji dolaze i na godišnji odmor.Podaci pokazuju da Fojnica tokom godine ostvari viši broj noćenja od Neuma, gdje se predpostavlja da Fojnica godišnje ima preko 200.000 noćenja.Što se tiče smještajnih kapaciteta, Fojnica posjeduje oko 1.000 ležaja, a taj broj će bit još veći jer se ove godine planira otvoriti još jedan hotel „Nature concept“koji je u sklopu“Aquareumala“ Fojnica sa 5 zvjezdica od 120 apartmana.Rezultati utakmica II kola i raspored III kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 24.04.2013, 09:58
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica II kola i raspored utakmica u okviru III kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije sa odigranih utakmica II kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 24.04.2013, 08:21
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica u okviru II kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

Rezultati utakmica I kola i raspored utakmica II kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Četvrtak, 18.04.2013, 14:06
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate utakmica I kola i raspored utakmica u okviru II kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Fotografije utakmica I kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Četvrtak, 18.04.2013, 12:11
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Fotografije
Pogledajte fotografije sa odigranih utakmica u okviru I kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"

Raspored I kola MNL "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 10.04.2013, 09:14
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte raspored utakmica u okviru I kola općinske malonogometne lige "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Organizirana promotivna novinarska tura za višednevne turističke programe u ruralnim oblastima
Hazim Čukle - Utorak, 19.03.2013, 14:28
Klikni za više fotografijaČaršijska džamija
U okviru prekograničnog IPA projekta pod nazivom „Podrška razvoju ruralnih turističkih destinacija na planinama Vranica u BiH i Rajac u Srbiji. Ovaj projekat se realizira od početka mjeseca marta 2011. do početka marta ove godine, koji je realiziran u BiH od strane Caritasa Belgije i Caritasa Biskupske konferencije BiH sa partnerima Općina Kreševo, PD „Bitovnja“ Kreševo i PD „Vranica“ Fojnica, kao i u Srbiji od strane Caritas Srbije, Udruženja „Seoski turizam Srbije“ i općine Ljig. Ukupna vrijednost projekta je oko 272 hiljade Eura.

Cilj ovog projekta je da provedene aktivnosti doprinesu revitaliziranju ruralne ekonomije, unapređenju ekonomske razmjene u regionu, da podrže i unaprijede koncept održivog razvoja, te da doprinesu profesionalizaciji i stručnom usavršavanju svih aktera u ruralnom turizmu. Tokom realizacije ovog projekta provedeno je više aktivnosti, na nekoliko lokaliteta. Održano je više radionica.

Ovih dana je u okviru ovog projekta, organizirana promotivna novinarska tura za višednevne turističke programe u ruralnim oblastima. U dvodnevnoj posjeti ovim turističkim destinacijama u BiH i Srbiji boravila je grupa od desetak novinara ove dvije susjedne zemlj. Novinari su posjetili kulturno historijske spomenike u Fojnici Franjevački samostan Duha Svetoga i Čaršijsku džamiju, dva domaćinstva koji se bave seoskim turizmom, dok su u Ljigu u Srbiji posjetili takođe dva domaćinstva seoskog turizma, srpsku magazu sa eko hranom i planinu Rajac u kompleksu Valjevskih planina...

Javni poziv za prijavu (registraciju) u Općinsku malonogometnu ligu "Fojnica 2013"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 26.02.2013, 18:57
Klikni za više informacijaAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")

Javni poziv
Pozivamo vas da se prijavite (registrujete) u Općinsku malonogometnu ligu "Fojnica 2013"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Mještani Gromiljaka protiv izgradnje asfaltne baze u Gromiljaku
Hazim Čukle - Utorak, 12.02.2013, 12:40
Klikni za više fotografijaSastanak mještana
U organizaciji Udruge „Eko srce Gromiljak“ u Osnovnoj školi u Gromiljaku u Kiseljaku je održan skup mještana mjesne zajednice Gromiljak i još nekih naselja koji gravitiraju ovoj mjesnoj zajednici, koji se protive započetoj izgradnji asfaltne baze u krugu firme „Grakop“ u Gromiljaku. Sastanku je prisustvovao i Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak, koji je upoznao prisutne da je Općina Kiseljak podnijela tužbu protiv Federalnog ministarstva za okoliš i turizam.

Na skupu je zaključeno da se u što kraćem roku podnese tužba protiv Branke Đurić, ministrice zaštite okoliša i turizma u Vladi F BiH, jer je kako su naveli ona izdala okolišnu dozvolu firmi „Grakop“ Kiseljak. Mještani će tražiti od mjerodavnih općinskih službi da zaustave radove na instaliranju pomenute asfaltne baze a po osnovu, kako navode, nepostojanja građevinske dozvole i izostanka saglasnosti mještana. Po mišljenju mještana Gromiljaka asfaltna baza bi uništila okoliš i prisislila ljude na iseljavanje. Peticiju protiv gradnje asfaltne baze je do sada potpisalo oko 700 građana, a sa ovim problemom su upoznati viši nivoi vlasti, Vijeće ministara, OHR i američko veleposlanstvo u BiH.

Vlasnik firme „Grakop“ Kiseljak koji gradi asfaltnu bazu Šukrija Melezović je za Fojnica online izjavio da je dobio okolinsku dozvolu od resornog Federalnog ministarstva i dodao: „Zar nije bolje da otvorimo nova radna mjesta, nisam za to da zagađujem sebe, svoju familiju i okolinu a pogotovu komšije. Pola godine smo radili elaborat i tražili dozvole. Nakon što sam kupio asfaltnu bazu u Švicarskoj, Općina Kiseljak je pokrenula Upravni spor koji je na Kantonalnom sudu, koji će odlučiti ko je u pravu. Tvrdim da je neću pustiti u pogon dok ne dobijem sve potrebne papire“.

Osnovano Udruženje ASPEKT „MNL Fojnica“
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.01.2013, 12:49
Klikni za više fotografijaMuhamed Huzbašić
U Fojnici je ovih dana osnovano Udruženje Asocijacija za sport, ekologiju, edukaciji, kulturu i turizam „Malonogometna liga Fojnica“ (ASPEKT „MNL Fojnica“). Kako nam je kazao predsjednik udruženja Muhamed Huzbašić to je vanstranačka, neprofitabilna, nepolitička i dobrovoljna, naučno – stručna i odgojno – obrazovna organizacija koja djeluje u oblasti sporta, planinarstva, ekologije, edukacije, kulture i turizma, te na unapređenju sveopće kulture omladine i građana.

„Ciljevi su nam popularizacija sporta, ekologije, kulture i turizma, kao i edukacija članova i građana iz pomenutih i njima srodnih disciplina i djelatnosti. Raditi ćemo i na povezivanju članova, razmjena saznanja i iskustva, kao i drugim oblicima saradnje sa srodnim udruženjima i asocijacijama u zemlji i svijetu. Cilj nam je uključiti veći broj građana, posebno omladine, formiranje sportskih ekipa, organizovanje sportskih takmičenja i manifestacija“, kazao je za Fojnica online predsjednik Muhamed Huzbašić.

Pored predsjednika Muhameda Huzbašića Odbor udruženja čine: Adem Fejzić, Tomislav Bošnjak, Sedin Mehić, Bajro Akšamović, Admir Omerčević, Munir Softić i Kenan Varka. Udruženje broji oko 150 svojih članova.

Prokoško jezero i krajem novembra privlači izletnike
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2012, 01:00
Klikni za više fotografijaIzlet na Prokoško
Pretprošlog vikenda je tridesetak izletnika iskoristilo sunčano i toplo novembarsko lijepo vrijeme i posjetilo Prokoško jezero kako bi na njemu proveli jedan ili dva dana vikenda. Po veoma dobrom makadamskom putu smo preko Tovarišta, Jezernice i Hrida nakon pređenih 23 kilometra stigli do Prokoškog jezera, gorskog oka i prirodnog dragulja smještenog u njedrima planine Vranice na 1636 metara nadmorske visine.

Pri samom dolasku primjećujemo da se dim vije iz svega nekoliko katuna, što je pokazatelj da su sa prvim mrazevima i snijegom mnogi napušteni, gdje će se vlasnici sa svojim stadima vratiti opet na proljeće. Ispred jednog od tih katuna nanizanih kao đerdan oko jezera srećemo dvojicu muškaraca koji sa jednom damom jedu pitu ispod sača. Rekoše da su badže, to su bračni par Almasa i Sulejmen Silajdžić i Bego Mekić iz Sarajeva. Prvi put su tu, došli slučajno, a na proljeće će ponovo doći jer im je predivno...

Penzioneri Konjica na jednodnevnom izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 01.11.2012, 11:55
Klikni za više fotografijaGosti iz Konjica
Lijepo toplo oktobarsko vrijeme osamdeset penzionera iz Konjica je iskoristilo da posjeti Fojnicu u jednodnevnom izletu. Vođa ove grupe je bio predsjednik Udruženja penzionera iz Konjica Redžo Mujkić, koji je za Fojnica online kazao: „U ovoj godini nam je ovo treći izlet, a bili smo prvi u Travniku i Vitezu, drugi u Srebrenici i evo u šeher Fojnici.

Udruženje broji 4 270 penzionera od čega ih je 3 100 registriranih. Obišli smo Franjevački samostan, muzej i knjižnicu, stari dio grada i „Ribnjak“, kao i kompleks „Reumala“. Zadovoljni smo viđenim. Veliki dio nas je i koristio nekada usluge ovog banjskog liječilišta. Ljudi ljubazni, priroda prekrasna, ma sve prekrasno.

Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica smo uručili dvadesetak paketa koje su im poslali Udruženje žena „Konjičanke“ i Franjevački samostan iz Konjica. Uglavnom su se tu nalazili prehrambeni artikli i higijenske potrepštine. Na ljeto ćemo ići u Tešanj gdje se održava susret penzionera F BiH“.

Konjičani su igrali narodna kola na otvorenom i pjevali čuvene konjičke bećarce.

Penzioneri Goražda u posjeti Fojnici i svom predsjedniku
Hazim Čukle - Utorak, 09.10.2012, 13:30
Klikni za više fotografijaDruženje penzionera
Sredinom septembra na jednodnevni izlet u Fojnicu je stigla grupa penzionera iz Goražda.Vođa ove grupe od 43 penzionera je bila Saliha Milijanović, predsjednica za rekreaciju i odmor ovog udruženja iz Goražda, koja nam je tom prilikom kazala: „Udruženje penzionera općine Goražde broji oko četiri hiljade svojih članova. Tokom godine organiziramo jednodnevne izlete u nekoliko gradova BiH, u kojima imamo veoma dobre prijateljske odnose sa njihovim udruženjima penzionera.

To su prije svega udruženja penzionera iz Tešnja, Sarajeva, Ilidže, Tuzle, Vareša, Gradačca itd. I oni nama dolaze u uzvratnu posjetu. Evo penzioneri iz Tešnja će nam doći na manifestaciju „Dani jabuke“ u Goraždu. Ovako se malo opustimo i zabavimo, sklapaju se nova prijateljstva, a ima i nekoliko sklopljenih brakova prilikom ovih druženja. U Fojnicu smo došli da posjetimo našeg predsjednika Udruženja penzionera Goražda Salku Maslana i potpredsjednika Skupštine Azema Bukvu koji se nalaze na odmoru i rehabilitaciji u Fojnici."...

Osnovci iz Sarajeva na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 17:37
Klikni za više fotografijaOsnovci u Fojnici
Na jednodnevnom izletu u Fojnici su tokom prvog dana pretprošlog vikenda boravili učenici OŠ „Mehmed beg Kapetanović Ljubušak“ iz Sarajeva. Bili su to učenici od petog do devetog razreda osnovne škole, a većina su ih članovi sekcije „Očuvanje kulturne i prirodne baštine BiH“. Bilo je to pedeset dječaka i djevojčica koje su pratili njihovi nastavnici Jasmina Kazija, Lejla Aličić i Biljana Avdić.

Učenici i nastavnici su obišli Franjevački samostan, muzej i biblioteku, Čaršijsku i Atik džamiju, Kompleks „Aquareumal“ i Kulturni centar „Yunus Emre“ gdje im je direktor Centra Mustafa Kayihan demonstrirao ebru čudesno slikanje na vodi. Zajednički ručak su imali u fojničkoj galeriji „Central“ u Fojnici, nakon čega su posjetili vrelo „Park“ u Kiseljaku, izvor Sarajevskog kiseljaka.

Na polasku su nam kratko kazali da su došli da obiđu kulturno historijske spomenike i uživaju u prirodnim ljepotama ovog dijela BiH i da su zaista uživali.

Članovi MDD „Merhamet“ Bosanska Dubica na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 22.09.2012, 11:15
Klikni za više fotografijaČlanovi MDD „Merhamet“
Četrdesetak članova Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ iz Bosanske Dubice je tokom drugog dana je boravilo na jednodnevnom izletu u Fojnici. Ovu grupu je predvodio Jasmin Spahić koji je inače i predsjednik ovog muslimanskog dobrotvornog društva koji je za Fojnica online kratko kazao

„Redovno organiziramo jednodnevne izlete za naše članove a po prvi put smo u Fojnici. Obišli smo stari dio grada, musafirhanu, Čaršijsku i Srednju (Atik) džamiju, kao i Franjevački samostan, a razgledali smo i kompleks „Aquareumala“, te smo posjetili i „Ribnjak“ Fojnica gdje smo ručali. Viđenim smo prezadovoljni, a planiramo dalje da iskoristimo posjetu Fojnici da posjetimo i prirodni dragulj BiH a to je Prokoško jezero“.

Planinari Fojnice u nekoliko akcija čistili lokalitet Prokoškog jezera
Hazim Čukle - Srijeda, 05.09.2012, 12:17
Klikni za više fotografijaČišćenje jezera
U posljednjih petnaestak dana planinari Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica su izveli nekoliko akcija sveobuhvatnog čišćenja užeg jezgra (nukleusa) zažtićene zone Spomenika prirode Prokoško jezero, koje se nalazi na udaljenosti od 23 kilometra od Fojnice na 1636 metara nadmorske visine u njedrima planine Vranice. Bile su to četiri akcije planinara i volontera Fojnice.

Jedan od organizatora ovih akcija Eduard Slađo Jukić koji je i predsjednik PD „Vranica“ Fojnica je za Fojnica online po završetku radova kazao: „Zatečeno je zabrinjavajuće stanje, koje do sada vjerovatno nije nikome smetalo. Izvršili smo temeljno čišćenje i uklanjanje raznovrsnog otpada, a imali smo i ekološko educiranje samih učesnika akcije i zatečenih izletnika na Prokoškom jezeru.

Kako ovakve akcije organiziramo niz godina, došli smo do zaključka da bez otklanjanja uzročnika ovih pojava učinak na očuvanju okoliša je bez trajnih rezultata. Stoga PD „Vranica“ Fojnica apeluje na odgovorne u resornim ministarstvima i službama SBK, F BiH i Općine Fojnica da se preduzmu prave aktivnosti kako bi se spasila ova bosanska ljepotica i prirodni dragulj od očiglednog i brzog propadanja“.

Prokoško jezero, raj za odmor
Hazim Čukle - Četvrtak, 16.08.2012, 08:32
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Za one koji nemaju rješenja za spas od ovih vrelih augustovskih dana najbolja bi preporuka bila po onoj Bregovićevoj pjesmi „Hajmo u planine“. Jedno od tih prelijepih mjesta za odmor je Prokoško jezero, koje se nalazi u njedrima Vranice. Gorsko oko kako ga još zovu, smješteno je na 1636 metara nadmorske visine a udaljeno je od Fojnice 22 kilometra. Posjetili smo ovaj prirodni dragulj ovih dana. Od Fojnice se ide uzvodno asfaltnim putem do Tocila a odatle dalje dosta dobrim makadamskim putem uz riječicu Jezernicu, preko istoimene Jezernice, Vlaške ravni i Hrida. Prva slika koju ugledate je jezero, taj prirodni biser, i nekoliko stotina katuna nanizanih kao đerdani oko njega. Stada ovaca i goveda bezbrižno pasu planinsku travu okolo.

Nekoliko desetina automobila ispred katuna, pored jezera nešto šatora i nekoliko hrabrih kupača, ovdje kažu u julu je rano za kupanje a u augustu već kasno. Na katunima natpisi na nekoliko jezika da se izdaju sobe, pa čak i na arapskom, nude se pite, mliječni proizvodi, šumski plodovi, sve domaće. U dva katuna improvizovane prodavnice mješovite robe, na jednom natpis „Caffe Ničija zemlja“, naziv nastao vjerovatno po filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića...

Posljednji fojnički ispirač zlata
Hazim Čukle - Četvrtak, 16.08.2012, 08:22
Klikni za više fotografijaFehim Zečević
„Ispiranje samorodnog zlata iz rijeke Dragače i njenih pritoka u Fojnici je višestoljetna tradicija još iz doba Dezitijata, Ilirskog plemena koje je u antičko doba naseljavalo dijelove centralne Bosne. Tradicija eksploatacije zlata na ovom području je bila u kontinuitetu sa središtem u Bakovićima sve do 1938. godine pred početak drugog svjetskog rata. Englezi, tadašnji koncesionari se povlače, prekidaju sa radom rudnika zlata, tradicija ispirana zlata do danas se održala“, priča za Fojnica online Fehim Zečević, posljednji fojnički ispirač zlata, inače dugogodišnji turistićki radnik.

„To je 24 karatno samorodno zlato. Ta tradicija se sačuvala u Fojnici, zahvaljujući prevashodno fojničanima koji su radili u topionicama tadašnjeg rudnika, pa su prenijeli svoje znanje. Najaktivniji ispirači zlata su bili Krešo Duvnjak, Vlado Trogrančić i Miroslav Gujić koji su to naučili od prethodne generacije, a i oni prenijeli na nove generacije. Poslije proteklog rata imali smo nekoliko pokušaja da pokrenemo masovniju turističku ponudu ispiranja zlata, međutim nema konkretne zakonske regulative da bi to moglo da se odvija u većem obimu.

Za ispiranje je potreban alat, jedna daska koja je na vrhu grubo izrezana, to je ispirač, zatim drvena lopata, tepsija posebno za to kovana na jednom dijelu, zatim sita, kanta itd. Zlatne groznice nema, novinari prave senzacije, ovdje je nema, ovo je jedino atraktivna turistička ponuda gdje ljudi zasigurno nađu blago pored rijeke u prirodi na čistom zraku, a to najveće blago je zdravlje. Ispiranje zlata vam je kao igre na sreću. Rijeka Željeznica ima zlata u praškastom stanju, u nekim rijekama Fojnice su se nalazili komadi zlata veličine ljuske ili pola zrna riže ili pločastog oblika. Ono što neki kažu da su našli grumen zlata nije tačno."...

Implementacija projekta „Etno - eko park“
Hazim Čukle - Petak, 03.08.2012, 22:20
Klikni za više fotografijaProdajne kućice
Asocijacija organski proizvodi Srednjobosanskog kantona kroz projekt razvoja organske proizvodnje na području općine Fojnica uz angažman sekcije „Organsko Fojnica“ Fojnica radi na implementaciji projekta „Etno - eko park“ na lokalitetu ispred hotela „Reumal“ u Fojnici. Kako nam je kazao predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH „Organsko FBiH“ Sead Herceg na području općine Fojnica ovaj projekat je inicirao Josip Markota, predsjednik Skupštine Asocijacije organskih proizvoda SBK i predsjednik sekcije „Organsko Fojnica“, inače pomoćnik načelnika općine Fojnica.

„Ovaj projekat implementiramo kako bi proizvođači sa područja općine Fojnica, kao i šireg regiona mogli lakše plasirati svoje kako organske, tako i domaće proizvode građanima i gostima Fojnice. Ovaj projekat su mnogi podržali, a Fojnica će time imati bogatiju i sadržajniju turističku ponudu. Tu će se prodavati organski proizvodi koji posjeduju certifikaciju za organsku proizvodnju, kao i proizvodi iz gastronomske ponude Fojnice i suveniri sa područja općine Fojnica."...

Završen pilot projekat Edukativni centar za turizam i ugostiteljstvo u Fojnici
PR JURRC "Fojnica" (Reumal) - Utorak, 03.07.2012, 13:40
Klikni za više fotografijaDodjela diploma
Centar „Reumal“ već 5 godina direktno učestvuje u međunarodnoj saradnji regije Auvergne/ Overnj (Francuska) i Srednjobosanskog Kantona u oblasti turizma i edukacije kadrova za potrebe hotelijerstva i ugostiteljstva, a navedena stručna saradnja se realizuje preko Škole za turizam i ugostiteljstvo iz grada Šamalijera.

Naime, Centar je u saradnji sa navedenom školom organizovao praktičnu nastavu iz oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva za potrebe srednjih škola u SBK. U protekle 3 godine obuku su prošli učenici iz Fojnice, Kiseljaka, Travnika, Nove Bile, Donjeg Vakufa i Viteza za dva zvanja „kuhinja/poslastičarstvo” ili „hotelijerstvo-ugostiteljstvo“...

Na Prokoškom jezeru odmor za svačiju dušu i džep
Hazim Čukle - Utorak, 03.07.2012, 13:16
Klikni za više fotografijaIzletnici na jezeru
Na Prokoškom jezeru je živo već od početka mjeseca maja, kada ovaj prirodni dragulj počinju posjećivati izletnici, ljubitelji prirode i dobrog odmora. U to vrijeme i veliki broj vlasnika katuna kako ovdje kažu „prtljaju“ na Prokoško jezero, neki i sa svojom stokom gdje ostaju do prvih mrazeva i snijegova. Smješteno je na 1636 metara nadmorske visine, udaljeno 23 kilometara od Fojnice.

Krenuli smo ovih dana jednog vrelog junskog jutra od Fojnice do iznad Tovarišta asfaltnom trakom u dužini od 6 kilometara a onda veoma dobrim makadamskim putem do Jezernice gdje se nalazi istoimena planinska kuća za odmor. Tu smo sreli profesore sa direktorom Mehmedom Radmanovićem iz „Mješovite srednje škole“ u Zenici. Krenuli su na jednodnevni izlet na Prokoško jezero kako rekoše da se i oni malo odmore po završetku školske godine. U gradu je sve kuhalo a nama je godila hladovina stoljetnih stabala bukove šume i žubor riječice Jezernice...

Osnovci iz Pazarića posjetili Fojnicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 14.06.2012, 08:55
Klikni za više fotografijaGosti iz Pazarića
Tokom godine su česte posjete organiziranih grupa na jednodnevnom izletu u Fojnici. Posebno je to česta pojava tokom proljetnih i ljetnih dana. Tako su prvog radnog dana ove sedmice Fojnicu posjetili učenici OŠ „9. maj“ Pazarić iz općine Hadžići.

Osamdeset tri osnovca učenika šestih i sedmih razreda ove škole su u svom jednodnevnom izletu Fojnici posjetili stari dio grada, Franjevački samostan, „Aquareumal“, Čaršijsku i Atik džamiju. Bili su u pratnji sedam učitelja ove škole. Zadovoljni su viđenim a najviše im se sviđaju priroda i bazeni vodenog grada. Tokom svog boravka u Fojnici odmorili su i ručali u galeriji „Central“.

Slapovi Kozice, prirodni dragulj fojničkih rijeka
Hazim Čukle - Utorak, 12.06.2012, 13:09
Klikni za više fotografijaSlapovi Kozice
Zbog bogastva svojih prirodnih ljepota Fojnica bi morala biti većim slovima upisana na svim turističkim kartama i češća destinacija ljubitelja prirode, odmora, rekreacije, planinarenja, lovaca, ribolovaca jer u Fojnici na svakom koraku ima nešto novo, nešto zanimljivo, Fojnica je mali bosanski gradić gdje se diše punim plućima. Mnogi su opisali Fojnicu, i njen kraj, a naš pisac i putopisac Alija Isaković očaran ljepotom Fojnice je zapisao da iz ovog grada „Ne može se produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati...“. Tu se ne dolazi onako, već sa razlogom, a razloga ima zaista mnogo.

Dođete li u Fojnicu a ne posjetite neke od prirodnih dragulja Fojnice, mnogo ste propustili. Jedan od tih dragulja su i slapovi Kozice dragulja fojničkih rijeka, na kojoj se nalazi nekoliko očaravajućih slapova visine od 5-20 metara. Krenuli sm proteklog vikenda u posjetu slapovima Kozice od Fojnice asfaltnim putem preko izletišta Malkoč do odmorišta Vladića vrh gdje se putevi razdvajaju u četiri pravca. Do slapova vodi dosta dobar makadamski put preko sela Dragačići a dalje nakon pređenih oko 700 metara veoma lošeg makadamskog puta stiže se do slapova Kozice koji su od Fojnice udaljeni oko 12 kilometara. Ukoliko ne pitate možete zalutati, jer nigdje nikakvih putokaza nema a punih usta se govori da Fojnica vidi prosperitet u razvoju turizma...

Osnovci iz Ilijaša na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 11.06.2012, 07:44
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
Posljednjeg radnog protekle sedmice na jednodnevni izlet u Fojnicu je stigla grupa od 126 učenika OŠ „Ibrahim Spahić“ iz Ilijaša. Bili su to učenici četvrtih razreda, kojima se u sklopu nastavnog plana i programa organiziraju i izleti. Učenici su bili u pratnji nekoliko svojih učitelja i učiteljica, tu su bili: Ismet Bibić, Samira Alić, Majda Balta, Meho Džindo, Adisa Jusić, Dženita, Mediha itd.

Osnovci iz Ilijaša su posejtili najprije Turski kulturni centar „Yunus Emre“, gdje im je nakon obilaska direktor Centra Mustafa Kayihan prezentirao čudesnu tehniku slikanja po vodi, to je tradicionalna turska tehnika slikanja po površini vode pod nazivom ebru. Tu su učenici počašćeni i sokovima, a školi u Ilijašu za njihovu biblioteku poklonjeno je i uručeno određena količina knjiga.

Nakon toga su obišli kompleks „Aquareumala“, vodeni grad, zatim stari dio grada, Musafirhanu, Atik i Čaršijsku džamiju, Franjevački samostan a poslije toga su u galeriji „Central“ imali zajednički ručak.

Prokoško jezero by Adnan Bubalo
Mirsad Topalović - Četvrtak, 05.04.2012, 08:35
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Adnan Bubalo, naš Fojničan, diplomirani pravnik, vrstan fotograf i veliki ljubitelj prirode a naročito prirodnih ljepota fojničkog kraja poklanja nam album od 38 fotografija Prokoškog jezera u svim godišnjim dobima i djelovima dana a koje su nastale u proteklih pet godina. Fotografije Prokoškog jezera pogledajte ovdje. Adnana možete naći na Facebooku, www.facebook.com/bubaload.

Nastavak projekta edukacije učenika iz hoteljerstva i turizma u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.02.2012, 08:31
Klikni za više fotografijaEdukacija učenika
RR Centar „Fojnica“ iz Fojnice već nekoliko godina ima dobru saradnju sa francuskom pokrajinom Overnj (Auvergne). Rezultat te plodne saradnje je i taj što je u Fojnici prošle godine uspješno završen trogodišnji pilot projekat rada Centra za edukaciju učenika praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma u Fojnici. Ovih dana je otpočeo nastavka tog projekta.

Od zamjenika direktora RR Centra „Fojnica“ Fojnica Semina Sudžuke smo saznali da je to edukacija učenika i praktična nastave iz oblasti turizma i ugostiteljstva, a koji se uglavnom odnosi na srednje škole SBK-a koje u svom nastavnom planu i programu imaju tu vrstu obrazovanja. Trenutno su obuhvaćena 24 učenika iz pet srednjih škola SBK-a a to su škole iz: Fojnice, Kiseljaka, Nove Bile i Travnika...

SRC „Poljana“ često posjete i poznata lica
Hazim Čukle - Srijeda, 08.02.2012, 21:49
Klikni za više fotografijaKike na Poljani
U Sportsko rekreacionom centru „Poljana“ koji je udaljen 15 kilometara iznad Fojnice među brojnim skijašima se često nađu i poznata imena estrade, glume, sporta itd. Tu se nalazi motel „Brusnica“ koji posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana, tu su i dva ski lifta veliki i mali kao i oko pet kilometara ski staza širine od 50 – 300 metara. Nedavno je na „Poljani“ boravio glumac Mario Drmać koji je bio sa društvom u jednoj vikendici gdje su proslavljali i novogodišnje praznike i kasnije odmarao. Kazao je da je prvi put tu i da je oduševljen. Nedavno je „Poljanu“ posjetio dječiji zabavljač Mirsad Abdagić popularni Kike koji je bio sa suprugom Azrom, kćerkom Rebekom i njenim momkom Adijem. U vikendici vlasništvo Mire Džepića je predahnuo nakon šetnje, neki su se željeli sa njim slikati a Miri je nakon slikanja popravio gitaru, odnosno naštimao žice. Rekao je da je oduševljen viđenim i da će ponovo doći. Saznajemo da je pretprošlog vikenda ovo skijalište posjetila i ovih dana često prisutna u medijima PR Elektroprivrede BiH dugogodišnja poznata TV voditeljica i novinar Midheta Kurspahić a ponekad navrati i glumac Enis Bešlagić koji sa prijateljem tu ima apartman u izgradnji.

Na Poljani je danas bilo sunčano, bez padavina sa slabim vjetrom. Temperatura zraka u 07:00 sati iznosila je -18 stepeni celzijusa. Put za Poljanu je zbog obilnih sniježnih padavina trenutno prohodan samo za terenska vozila a sutra bi trebao biti prohodan i za putničke automobile. Od petka se ponovo najavljuju nove jače padavine pa ukoliko nije neophodno najbolje je ne kretati prema Poljani dok se vremenski uvjeti ne stabiliziraju. Trenutna visina snijega iznosi oko 200 cm. Ski liftovi bi trebali raditi od petka ako dozvole vremenski uvjeti.

Špica ski sezone u SRC „Poljana“ iznad Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.01.2012, 13:26
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
Posljednjeg radnog dana protekle sedmice smo posjetili Sportsko rekreacijski centar „Poljana“ iznad Fojnice. Put odličan za sve automobile, na skijalištu solidan broj skijaša. Vrijeme sunčano i toplo. Visina snijega oko jedan metar, staze urađene, idealno mjesto za uživanje na snijegu. Bilo je tu skijaša, neki su to vrijeme iskoristili za šetnje, za sankanje, neki u jednom restoranu uz bilijar, piće i meze uz pogled na prelijepe predjele i skijalište. Među skijašima i korisnici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invadinih lica „Drin“ Fojnica. Konačno su ljubitelji zimskih radosti došli na svoje, vlasnici skijališta zadovoljno trljaju ruke a meteorolozi najavljuju lijepo vrijeme. Tu smo sreli i popularnog Mirsada Abdagića Kiketa poznatog kao Kike budalike. Bio je u društviu supruge Azre, kćerke Rebeke i njenog momka Adija. Kazali su nam da su o ovom skijalištu čitali u novinama i došli da vide i uvjere se. Kazali su kratko da je fantastično i idealno i da će doći ponovo uskoro. Neki su željeli da se sa Kiketom i uslikaju. Tokom vikenda je broj skijaša bio nekoliko puta veći a lijepo vrijeme i odlične ski staze privukle su brojne ljubitelje skijanja.

Brojni skijaši i izletnici u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 10:26
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
Vedro i sunčano vrijeme je proteklog vikenda izmamilo brojne izletnike, skijaše i ljubitelje zimskih radosti u SRC “Poljana“ iznad Fojnice. Do ovog skijališta se dolazi asfaltnom trakom od Fojnice do Bakovića a zatim veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada za oko jedan sat vožnje. Put je pogodan za sve automobile. Visina snijega je oko 50 centimetara, staze uređene i u pogonu su oba ski lifta. Tu se nalazi i motel „Brusnica“ koji posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana. Ispred motela brojni automobili, po registarskim oznakama automobila vidi se da su tu gosti iz BiH a dobar broj ih je iz susjedne nam Hrvatske, posebno iz Dalmancije...

Otvorena sezona skijanja u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Utorak, 10.01.2012, 09:28
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
Krajem decembra je i zvanično otvorena sezona skijanja u Sportsko rekreacionom centru “Poljana“ Fojnica koji je udaljen od Fojnice 15 kilometara. Do Poljane se dolazi asfaltnom trakom iz Fojnice do Bakovića, zatim dalje veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. Visina snijega je danas iznosila oko 70 cm. SRC “Poljana“ Fojnica se nalazi na 1570 m.n.v. a u sklopu tog centra je i Rekreacijski centar „Brusnica“ sa istoimenim motelom. Od direktora RC „Brisnica“ Fojnica Jure Iviša smo saznali da je 24. decembra zvanično otvorenje ski sezone.

„Tu se nalaze dva ski lifta, veliki 1100 m dužine i mali 480 m. dužine, oba za jedan sat mogu oko 600 skijaša izvuči na vrh staze. Visinska razlika je preko 200 m jer se gornja tačka velikog ski lifta nalazi na 1860 metara nadmorske visine. Imamo 5 ski staza ukupne dužine od pet kilometara a širine od 35 – 500 metara. Svakodnevno minibus vozi iz Fojnice od hotela „Reumal“ do skijališta i nazad a vikendom po dva puta dnevno. Cijena vozne karte je 4 za odrasle i 2 KM za djecu. Ski karta je dnevna za odrasle 20 a poludnevna 15 KM po osobi a za djecu do 14 godina dnevna 15 a poludnevna 10 KM po osobi dok je karta za noćno skijanje 10 KM a ono kreće vikendom od 18-21 sat. Puni pansion od Nove godine do 31. marta košta 37,5 eura po osobi. Za djecu do 5 godina je besplatno tokom cijele ski sezone a od 5-12 godina 50% od cijene pansiona za odrasle. Tu će raditi i ski škola a mogu se iznajmiti i sportska oprema kao i neka od dvadesetak vikendica a cijene su od 100-200 KM. Motel “Brusnica“ raspolaže sa 12 apartmana i restoranom sa 50 mjesta u kojem je i kamin“, za Fojnica online je kazao direktor Juro Iviš...

Doček Nove godine u Jezernici
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 12.12.2011, 08:51
Klikni za više fotografijaJezernica
Dočekajte Novu 2012. godinu u ugodnoj atmosferi Planinske kuće "Jezernica" uz svečanu večeru i zvuke harmonike uz već tradicionalni vatromet u ponoć.

Cijena aranžmana je 55 KM po osobi. U cijenu je uključena svečana večera i noćenje. Cijena za djecu od 5 do 12 godina je 25 KM a djeca do 5 godina borave besplatno.

Informacije i rezervacije putem telefona broj +387 61 189 153 ili emaila alma@jezernica.ba.

Terenska nastava osnovaca Lješeva iz Ilijaša
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.10.2011, 07:54
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
Fojnicu kao poznato turističko mjesto u Bosni i Hercegovini sa brojnim kulturno historijskim znamenitostima redovno tokom cijele godine posjećuju organizirane grupe gostiju bilo da dolaze na odmor i rekreaciju, učeničke ekskurzije ili jednodnevni izlet. Tako je na jednodnevni izlet u okviru terenske nastave koju imaju učenici osnovnih škola stigla grupa od 120 učenika od petog do osmog razreda OŠ “Đulistan“ iz Lješeva općina Ilijaš. Grupu učenika je predvodio direktor škole Fuad Dedić a sa učenicima je bilo i dvanaest njihovih nastavnika. Kazali su nam da po nastavnom planu i programu imaju i terensku nastavu u svakom polugodištu po jednom. Tako su prošle godine bili u Tešnju, Vranduku i u Visokom gdje su posjetili Dolinu bosanskih piramida. Tokom boravka u Fojnici su posjetili muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha svetoga, Čaršijsku džamiju, Rekreacijski centar „Fojnica“ Fojnica, „Aquareumal“ Fojnica, Tekiju na Oglavku i Kulturni centar koji je nedavno otvoren. Svi su bili zadovoljni viđenim i to sve zabilježili svojim foto i mobilnim aparatima.

Posjeta novinara i turoperatera iz zemalja Zaliva
Hazim Čukle - Petak, 07.10.2011, 08:34
Klikni za više fotografijaFojnica
U organizaciji Turkish Airlinesa, Turističke agencije „Relax tours“ Sarajevo i hotela „Bristol“ Sarajevo sa svojim koorganizatorima u petodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini se nalazi grupa od tridesetak gostiju iz zemalja Zaliva koji su posjetili i Fojnicu. Vođa ove grupe gostiju iz Zemalja zaliva Maglen Aličehajić, konsultant za turističke usluge u „Relax toursu“ Sarajevo, nam je kazao da je ova grupa gostiju sastavljena od turoperatera i novinara koji dolaze iz zemalja Zaliva i to: Kuvajta, Katara, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Emirata i Bahreina.

„Osnova i cilj ovog petodnevnog putovanja i posjete našoj zemlji je predstavljanje turističkih potencijala i turističke ponude BiH turoperaterima i novinarima iz već pomenutih zemalja Zaliva kako bi pokušali privući što više turista iz zemalja Zaliva da dolaze u BiH i unaprijediti saradnju na polju turizma“, za Fojnica online je kazao Maglen Aličehajić, vođa ove grupe gostiju.

Gosti su u našoj zemlji posjetili: Čapljinu, slapove Kravice, vrelo Buna, Počitelj, Mostar, Konjic, Sarajevo i Fojnicu. U Fojnici su posjetili „Reumal“ i „Aquareumal“ gdje im je prezentiran film o turističkim potencijalima Fojnice a nakon Fojnice su posjetili Travnik i Sarajevo. Jedan od učesnika ove posjete BiH nam je kratko kazao da su nam prirodne ljepote predivne a ljudi gostoprimljivi.

Maturanti iz Sarajeva na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 30.09.2011, 08:14
Klikni za više fotografijaMaturanti u samostanu
Fojnica je veoma privlačna destinacija kako za odmor i rekreaciju tako i izlete. Lijepo vrijeme posljednjih dana mjeseca septembra su iskoristili maturanti „Tursko – Bosanskog“ koledža u Sarajevu i posjetili Fojnicu. Još jedan razlog posjete Fojnici je i taj što je jedan od dvadesetak maturanata ovog koledža Fojničan Faris Tulumović. Njegove kolege sa profesorom geografije Muamerom Dolovac su najprije imali zajednički ručak u restoranu „Central“ Fojnica čiji je direktor Farisov otac Mensur Tulumović a nakon toga su svi posjetili knjižnicu i muzej Franjevačkog samostana u Fojnici, musafirhanu, kao i kompleks „Reumala“ i „Aquareumala“ u Fojnici. Svi su bili prezadovoljni viđenim i vjerovatno će tako nešto uraditi i ići u posjete ostalim kolegama maturantima iz razreda.

Održan radni sastanak u SRC "Poljana"
Hazim Čukle - Utorak, 09.08.2011, 09:08
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
U Sportsko rekreacijskom centru "Poljana" udaljenom 15 kilometara od Fojnice u motelu RC "Brusnica" Fojnica je održan sastanak koji je organizirao direktor RC "Brusnica" Fojnica Juro Iviš uz pomoć Turističke zajednice SBK-a. Na ovom sastanku su pored pomenutih organizatora prisustvovali i predstavnici Federelnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici Općine Fojnica, razvojnih agencija i fondacija, lokalne zajednice, investitora i "Reumal group" Fojnica. Nekoliko pozvanih iz nekih ministarstava, Vlada FBIH i SBK nisu prisustvovali vjerovatno što je vrijeme godišnjih odmora ili nešto drugo. Cilj ovog sastanka je upoznavanje prisutnih o trenutnom stanju ovog Centra i planovi za njegov razvoj u narednom periodu...

Završen trogodišnji pilot projekat Centra za edukaciju praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma
Hazim Čukle - Srijeda, 13.07.2011, 07:12
Klikni za više fotografijaUručeni certifikati
Povodom završetka trogodišnjeg pilot projekta i rada Centra za edukaciju praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma u Fojnici koji je u sklopu pilot projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH u Fojnici" a koji se provodi u organizaciji RR Centra "Fojnica" iz Fojnice u saradnji sa školom iz Chamalieres iz francuske pokrajine Overnj i u saradnji sa Turističkom zajednicom SBK učenicima su u prošlu srijedu uručeni certifikati o završenoj trogodišnoj edukaciji iz oblasti hoteljerstva i ugostiteljstva. Certifikate je dobilo 25 učenika iz pet srednjih škola SBK koje imaju tu vrstu obrazovanja a certifikati su im dodjeljni u restoranu "Stara banja" u Fojnici. Nastava se odvijala u hotelu "Reumal", "Nova bolnica" i "Aquareumal" u Fojnici. Kao što smo i pisali krajem septembr prije tri godine u Fojnici je započeta implementacija pilot projekta pod nazivom "Centar Francuska - Overnj - BiH SBK u Fojnici" kao rezultat plodne saradnje sa francuskom pokrajinom Overnj. Projekat je trajao tri godine a sa osnovnim ciljem stvaranja trajnog i samoodrživog Centra za praktičnu nastavu za djelatnosti hoteljerstvo, ugostiteljstvo i turizam u srednjim šklama SBK. Dodjeli certifikata učenicima i profesorima su prisutvovali predstavnici profesori francuske pokrajine Overnj, domaćini RR Centra "Fojnica" iz Fojnice, predstavnici Turističke zajednice SBK, profesori i roditelji učenika...

Dobrovoljni darovatelji krvi iz Splita na trodnevnom izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 09.06.2011, 07:57
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
U Fojnici je ovih dana boravila grpa dobrovoljnih darovatelja krvi firme "Promet" Split iz Republike Hrvatske. Domaćin im je bila Turistićka agencija "Vran kamen" Fojnica. Grupa od 35 dobrovoljnih darovatelja krvi iz Splita je prvi dan dolaska u Fojnicu posjetili vrelo Sv. Jakova u Deževicama u Fojnici, muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici a u večernjim satima su imala zabavu u vili "Iriis" u Fojnici gdje ih je zabavljao uz pjesmu i svirku samostalni umjetnik muzičar Haris Biser iz Busovače. Drugog dana boravka u Fojnici dobrovoljni darovatelji krvi su imali organizovan jednodnevni izlet na Prokoško jezero gdje su uživali u specijalitetima fojničkog kraja: pite ispod sača, maglice, prokoški sir, džemovi i sokovi od borovnice i brusnice uz neizbježnu janjetinu sa ražnja i roštilj...

Sastanak i okrugli stol sa predstavnicima francuske pokrajine Overnj
Hazim Čukle - Petak, 20.05.2011, 11:34
Klikni za više fotografijaSastanak u Fojnici
Srednja Bosna i Fojnica već nekoliko godina godina imaju veoma dobre i plodne odnose sa francuskom pokrajinom Overnj (Auvergne). U toku je i završetk pilot projekta rada Centra za edukaciju praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma u Fojnici koji je u sklopu pilot projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH u Fojnici" a koji se provodi u organizaciji RR Centra "Fojnica" iz Fojnice u saradnji sa školom iz Chamalieres iz francuske pokrajine Overnj i u saradnji sa Turističkom zajednicom SBK. Petog maja je u Fojnici održan i radni sastanak vezan za saradnju iz oblasti turizma ove francuske pokrajine i Centra za edukaciju kadrova iz oblasti hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma. Na ovom sastanku su pored ostalih bili i ambasador Francuske u našoj zemlji Roland Gilles sa saradnicima, predsjednik Regionalnog savjeta pokrajine Overnj Ren Souchon sa saradnicima, Pierre Tchoubar zamjenik direktora Ugostiteljske škole iz Šamalijera (Chamalieres), predstavnici Francuskog Caritasa i drugi kao i domaćini menadžment "Reumal group", načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, Nikola Simić predsjednik Skupštine SBK itd...

Dočekajte Prvomajske praznike u Jezernici
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 18.04.2011, 10:24
Klikni za više fotografijaJezernica
Dočekajte Prvomajske praznike na otvorenom, u predivnoj bašti Planinske kuće "Jezernica" uz logorsku vatru i zvuke harmonike. Tu je i neizostavna domaća kuhinja kao i roštilj, jagnjeće pečenje i jela pripremljena u verigama. Posjetite "Jezernicu" i doživite nezaboravan Prvomajski uranak. Informacije i rezervacije na telefon broj +387 61 189 153.


Nastavak pilot projekta edukacije
Hazim Čukle - Utorak, 15.03.2011, 14:41
Klikni za više fotografijaPraktična nastava
Nakon što je prošle godine završena prve školska godina rada Centra za edukaciju praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma u Fojnici koji je u sklopu pilot projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH u Fojnici" a koji se provodi u organizaciji RR Centra "Fojnica" iz Fojnice u saradnji sa školom iz Chamalieres iz francuske pokrajine Overnj (Auvergne) i u saradnji sa Turističkom zajednicom SBK-a krajem školske godine su učenicima koji su bili na edukaciji ovog pilot projekta uručeni certifikati o završenoj godini edukacije.

Ovih dana je otpočeo nastavak tog pilot projekta. Učenici iz pet srednjih škola SBK koje imaju tu vrstu obrazovanja obavljaju praktičnu nastavu u hotelu "Reumal" i u "Aquareumalu" u Fojnici. Kao što smo i pisali krajem septembra pretprošle godine u Fojnici je inaugurisan projekt pod nazivom "Centar Francuska - Overnj - BiH SBK u Fojnici" kao rezultat plodne saradnje sa francuskom pokrajinom Overnj. Projekat bi trebao trajati tri godine a sa osnovnim ciljem stvaranja trajnog i samoodrživog Centra za praktičnu nastavu za djelatnosti hoteljerstvo, ugostiteljstvo i turizam u srednjim šklama SBK-a...

Master plan razvoja turizma za SRC "Poljana"
Općina Fojnica - Ponedjeljak, 28.02.2011, 07:41
Klikni za više fotografijaPoljana
Predmet istraživanja u Master planu je turizam i mogućnosti njegovog održivog razvoja na području Zimsko rekreacionog centra "Poljana" koji ima sve preduvjete da postane prepoznatljiva turistička destinacija.

Dakle, radi se o primijenjenom istraživanju koje mora poći od općeprihvaćenih spoznaja koje trebaju biti usmjerene na stvarne zahtjeve razvoja turizma turističke destinacije sa ciljem da se postave odrednice od vitalnog značenja za razvoj turizma ZRC "Poljana" i njegovo bolje pozicioniranje na nacionalnom i međunarodnom planu. Uvažavala se teza da je turizam metoda gospodarskog razvoja te da je potrebno usporedno sagledavati i druge faktore koji uvjetuju i omogućavaju razvoj: prirodni, kulturno historijski, društveni, gospodarski i sl...

Master plan razvoja turizma za SRC "Poljana" možete preuzeti ovdje (PDF, 17MB). Sadrži 223 stranice, 32 tablice, 243 slike i 2 grafikona.

Brojni skijaši na Poljani
Hazim Čukle - Srijeda, 02.02.2011, 08:39
Klikni za više fotografijaPoljana
Nakon nedavno novog napadalog snijega konačno se osmjehnula sreća i vlasnicima skijališta. Istina visina novog snijega nije velika ali je dovoljno da u skijalištima ljubitelji zimskih radosti mogu uživati. Tokom proteklog vikenda Sportsko rekreacioni centar "Poljana" iznad Fojnice je imao veoma dobru posjetu skijaša i ljubitelja zimske radosti. Do ovog skijališta iznad Fojnice smještenog na 1600 metara nadmorske visine se stiže asfaltnom trakom do Bakovića, zatim veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada a udaljen je 15 kilometara od Fojnice. Krenuli smo prvog dana vikenda u posjetu SRC "Poljana" Fojnica. Kolone automobila su u jutarnjim satima se kretale ka Poljani. U Fojnici magla a kako se približavamo Poljani pored Kozovgrada, sunčano i vedro, povremeno naiđe talas magle ali je brzo nestane.

Ispred Rekreacionog centra "Brusnica" stotinjak automobila, u sali motela dvadesetak gostiju uživa u toplini kamina i lijepom pogledu na skijalište. RC "Brusnica" posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana sa 60 ležaja, veliku salu i saunu. Cijena smještaja za puni pansion je 75 KM, polupansion 67 KM i noćenje sa doručkom 60 KM. Cijena dnevne ski karte je 20 KM, poludnevne 15 KM za odrasle a za djecu do 14 godina 15 KM dnevna i 12 poludnevna. Noćno skijanje će biti u funkciji u petak i subotu...

Vikendom brojni izletnici na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Srijeda, 19.01.2011, 13:29
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Iako smo u jeku zime kada bi trebalo da ima velikog snijega i po nižim dijelovima i nadmorskim visinama snijega nema čak ni na velikim planiskim visovima i skijalištima. Obično visina snijega u ovo doba godine na Prokoškom jezeru bude od pola do par metara a snijega na Prokoškom jezeru u polovini januara ove godine ima svega nekoliko centimetra. Neuobičajeno je i to da na Prokoškom jezeru koje je udaljeno od Fojnice 25 kilometara i smješteno u njedrima Vranice na 1636 metara nadmorske visine u ovo doba godine bude toliki broj izletnika. Obično se tu u katune izlazi za prvi maj a vlasnici stoke i kasnije a zadrže se do prvih snijegova na Prokoškom jezeru. Ima naravno i onih koji kao planinari i ljubitelji prirode pohode do Prokoškog jezera u svako doba godine.

Proteklog vikenda gorsko oko kako zovu još Prokoško jezero je posjetilo blizu stotinjak izletnika. Automobilom se preko Tovarišta, Jezernice i Vlaške ravni stiže do Huskića koliba a odatle pješice desetak minuta preko Hrida do prirodnog dragulja koji je sada pod ledom debljine dvadesetak centimetara. Vikend je bio prelijep, sunčan i vedar...

Počela sezona skijanja ali snijega nema dovoljno
Hazim Čukle - Petak, 07.01.2011, 07:51
Klikni za više fotografijaPoljana
Sezona skijnja je otpočela u svim ski centrima kod nas ali snijega ima malo ili ga nema. Vlasnici ski centara gledaju u nebo i prate vremensku prognozu očekujući obilnije snježne padavine kako bi na skijalištima bio pravi zimski ugođaj. I u Sportsko rekreacionom centru "Poljana" koji je udaljen 15 kilometara od Fojnice ski sezona je otpočela u drugoj polovini mjeseca decembra minule godine. Posjetili smo posljednjeg dana protekle godine ovaj SR Centar "Poljana" iznad Fojnice. Do tog ski centra se stiže od Fojnice asfaltnom trakom do Bakovića a onda veoma dobrim i očiščenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. Ovaj ski centar se nalazi na 1580 metara nadmorske visine gdje se nalaze dva ski lifta, veliki dužine oko 1000 metara i mali dužine oko 450 metara. Samo mali je ski lift bio u pogonu. Stotinjak gostiju se skijalo, sankalo, šetalo i sunčalo. Dan idealan vedar i sunčan a visina snijega je bila dvadesetak centimetara kojeg niske temperature tokom noći sprječavaju da se otopi...

Predstavljena knjiga "Više od Everesta" Darka Berljaka
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 13.12.2010, 07:26
Klikni za više fotografijaKnjiga
U organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica i PD "Bitovnja" Kreševo je u ponedeljak 22. novembra u kongresnoj sali hotela "Reumal" u Fojnici je upriličeno predstavljanje treće knjige "Više od Everesta" autora Darka Berljaka, jednog od najiskusnijih vođa alpinističkih ekspedicija u najviše planine svijeta. U okviru ove prezentacije su prikazane fotografije sa ekspedicije na Mount Everest i promotivni spot. O knjizi je govorio autor Darko Berljak i promotor Željko Žarak ispred izdavača "Libricon". Knjiga govori o iznimnom alpinističkom i sportskom uspjehu četiri djevojke iz sastava Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije koje su prošle godine stupile na vrh Mount Everesta, najviše planine na svijetu (8848 m.n.v.)...

Brdski biciklizam: Fojnica - Kašteli - Slapovi Kozice
Mirsad Topalović - Četvrtak, 18.11.2010, 14:31
Klikni za više fotografijaBiciklisti
Obožavam manja mjesta u Bosni i Hercegovini. Naravno, ovo “manja” treba shvatiti krajnje uslovno: čisto matematički kao što, recimo, uspoređujemo skupove. Tako je skup kuća u Fojnici zbilja manji od skupa kuća u Sarajevu, Mostaru ili Tuzli. Ali, samo to. Osmijeh koji dobijete kad u rano, novembarsko, prohladno jutro stignete u Fojnicu sve je samo ne “manji”. Naprotiv!

U to smo se osvjedočili netom minulog vikenda. Dok gradić spava stižemo u kafić, okupljalište lokalnih biciklista i mjesta odakle kreću sve ture. Dočekuje nas prelijepa, crnokosa djevojka bademastih očiju, naravno ogromnim osmijehom. Učas donosi kafice, a dok se pozdravljamo s domaćinima, Đenom i ostalim fojničkim biciklistima, ona neprimjetno donosi kekse, grickalice i ostale đakonije. To se ne plaća, naravno, baš kao što je i kafice teško platiti – momci, pravi domaćini, neće ni da čuju za to. I da se ne bismo dalje “prepirali” krećemo na vožnju...

Slapovi Kozice, prirodni dragulj
Hazim Čukle - Srijeda, 06.10.2010, 08:30
Klikni za više fotografijaSlapovi Kozice
Za Fojnicu se kaže da je slijepo crijevo, da nema dalje i da se u nju ne dolazi onako, već sa razlogom. Nekad se tu dolazilo u potrazi za zlatom, kasnije u potrazi za zlata vrijednim zdravljem, neko dolazi u Fojnicu na odmor i rehabilitaciju a neki opet kako bi vidjeli brojne kulturno historijske spomenike i prirodne ljepote kakve se rijetko viđaju. Mnogi će vam reći bili ste u Fojnici a niste posjetili Franjevačkim samostan, niste ni bili u Fojnici, tekije, Atik džamiju, musafirhanu, mnogo ste propustili, ili Kaštele, Poljanu, Prokoško jezero itd, napravili ste veliki propust prilikom posjete Fojnici.

Ima tu još ljepota da se nabrajaju a jedno mjesto koje je također privlačno i atraktivno su slapovi riječice Kozice. Udaljeni su 12 kilometara od Fojnice do kojih se dolazi asfaltnom trakom od Fojnice preko izletišta Malkoć, sela Korita i ponovo izletišta ali Vladića vrh i dalje dobrim makadamskim putem preko sela Dragačići tu ste pored dragulja prirode slapova Kozice...

Biciklom stazama borovnice i brusnice na Vrankamenu i Zec planini
Mirsad Topalović - Utorak, 05.10.2010, 08:50
Klikni za više fotografijaBiciklisti
Iako nam nije praksa da dvaput pišemo o istim planinama, tura na Vrankamen i Zec planinu baš zato što ih je uvezala zaslužuje pažnju u posebnom izvještaju, makar smo svojevremeno već pisali o obje planine pobaška. Pa možda čak i ne toliko zbog osobenosti i ljepote ture, koliko zbog domaćina, mladića iz Fojnice koji su sve organizirali. Triput smo planirali ovu turu: prvi put pokisli do gole kože, drugi vikend odustali i – treća sreća. Vrijeme je bilo idealno za vožnju.

Istina, oblaci sakriše sunce pa fotografije nisu tako lijepe. Ali, kažu ono što je lijepo ostaje u srcu, tako i mi današnji dan predizborne šutnje provedosmo, konačno, u prirodi a ne pred tv ekranima slušajući političare kako pričaju gluposti i daju lažna obećanja. I kako to obično biva, uživali smo u našoj različitosti, kako imena, tako i porijekla, godina, spola ili bicikala… Jedino što nas zbližava je činjenica da ama baš niko ne progovori o politici, a sutra biramo one što će upropaštavati ovu lijepu državu naredne četiri godine. Na sreću, njihova šutnja će trajati upravo četiri godine manje jedan mjesec kad će nam se opet smješkati sa plakata razasutih po zelenim površinama. I toliko o politici...

Javni poziv za za prijavu prijedloga projekata
Nevres Jemendžić - Srijeda, 15.09.2010, 14:45
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Na osnovu čl. 23 Statuta općine Fojnica, u okviru samoupravnog djelokruga Općine, i u okviru svoje mjerodavnosti, Općinski načelnik raspisuje

Javni poziv
za za prijavu prijedloga projekata


Pozivamo građane, pravna i fizička lica, NVO i jedinice lokalne samouprave Općine Fojnica da se uključe u proces planiranja i izrade prijedloga projekata za 2011. godinu, iz oblasti:

- Kapitalna ulaganja
- Infrastruktura
- Turizam
- Poljoprivreda
- Razvoj lokalne zajednice
- Ostali ekonomsko-razvojni projekti

Prijedlog projekta se podnosi na Aplikacijskom obrascu, koji se može podići na Info centru Općine Fojnica, a može se naći i na službenoj web stranici Općine Fojnica: www.fojnica.ba/opcina.

Rok za podnošenje prijedloga je 30.09.2010. godine. Prijedlozi projekata mogu se predavati neposredno na protokol Općine, ili slati putem pošte na adresu: Općina Fojnica, Služba za privredu, Ulica Bosanska 99, 71270 Fojnica, sa naznakom: „PRIJEDLOG PROJEKATA ZA 2011. GODINU“.

Rangiranje projekata će obaviti Komisija za nadzor implementacije Strateškog plana Općine Fojnica, po kriterijima usvojenim od strane OV Fojnica.

Sve informacije u vezi prijave prijedloga projekata mogu se dobiti kod Pomoćnika načelnika za privredu.

Devet sati vožnje bicikla po visovima oko Fojnice
Hazim Čukle - Utorak, 24.08.2010, 18:52
Klikni za više fotografijaBiciklisti
Devet ljubitelja brdskog biciklizma i ljubitelja prirode su u ove vrele augustovske dane sa svojim biciklima obišli nekoliko planinskih visova oko Fojnice. Nji devetorica su organizovano krenuli sa svojim biciklima na put po planinskim visovima oko Fojnice dug preko 50 kilometara. Grupa hrabrih i mladih momaka je krenula biciklima iz Fojnice preko naselja Bakovići preko Dugog brda iznad RC "Brusnice" na Poljani do Zec planine i Zečije glave, odakle su preko Dernećišta dalje preko Šćita i Vrtače pored riječice Požarne stigli do Tovarišta i nazad u Fojnicu. Tokom ove njihove biciklistićke ture su prešli sa biciklima preko 50 kilometara uživajući u predivnim prirodnim pejsažima i planinskim ljepotama stogodišnjih šuma i nepreglednih livada i proplanaka, brojnih izvora i potočića.

Jezernica, odmor za čitavu porodicu, svačiju dušu i džep
Hazim Čukle - Srijeda, 28.07.2010, 20:04
Klikni za više fotografijaJezernica
Mnogi koji su pohodili prema Prokoškom jezeru uzvodno od Fojnice preko Tovarišta uz riječicu Jezernicu sa lijeve obale Jezernice su primjetlili malo poveći objekat uvučen u dubini stoljetne šume i nedirnute prirode. Neki tu zastanu, odmore, predahnu i tek onda vide da je tu idealno mjesto za dobar odmor čitave porodice, za svačiju dušu i svačiji džep. Taj objekat je planinska kuća za odmor "Jezernica" uz istoimenu riječicu koja vodi od Prokoškog jezera. Nalazi se na pola puta od Fojnice prema Prokoškom jezeru udaljenom od Fojnice 12 kilometara na nadmorskoj visini od 1131 m. Planinska kuća "Jezernica" je okružena gustom bukovom i borovom šumom, pored riječice Jezernice, brojnim potočićima i izvorima čiste, hladne i kristalno bistre vode. Ovih dana smo posjetili ovu planinsku kuću za odmor "Jezernicu" do koje vodi veoma dobar makadamski put koji je nedavno nasut tamponom i uravnat...

Žene iz Turbeta posjetile Fojnicu
Hazim Čukle - Utorak, 27.07.2010, 18:10
Klikni za više fotografijaGošće iz Turbeta
Fojnica je kao turističko mjesto četo odredište mnogih ekskurzija i izleta. Posebno su ljeti brojne grupe turista koje dolaze organizovano u ovaj mali bosanski gradić bilo na odmor, rehabilitaciju, rekreaciju ili izlet. Tako je drugog dana pretprošlog vikenda u jednodnevnu posjetu posjetu Fojnici stiglo pedesetak žena Udruženja žena "Emina" iz Turbeta. Kako smo saznali od predsjednice Udruženja žena "Emina" Turbe Alme Ljutić ovo udrženje broji 150 svojih članica. Gošće iz Turbeta su bile gošće žena Fojnice. Gošće iz Turbeta su domaćinima uručile paket proizvoda zdrave hrane sa Vlašića. Sve zajedno su posjetile kompleks "Aquareumla" gdje su na jedrenjaku "Victoria" predahnule uz osvježenje i druženje a nakon toga obišli centar grada Fojnice i uputile se na Poljanu iznad Fojnice u Rekreacijski centar "Brusnica".

Završena prva godina pilot projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH u Fojnici"
Hazim Čukle - Četvrtak, 08.07.2010, 07:24
Klikni za više fotografijaSemin Sudžuka
Povodom završetka prve školske godine rada Centra za edukaciju praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma u Fojnici koji je u sklopu pilot projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH u Fojnici", a koji se provodi u organizaciji RR Centra "Fojnica" iz Fojnice u saradnji sa školom iz Chamalieres iz francuske pokrajine Overnj i u saradnji sa Turističkom zajednicom učenicima su uručeni certifikati o završenoj godini edukacije. Certifikate je dobilo 25 učenika iz pet srednjih škola SBK koje imaju tu vrstu obrazovanja u restoranu "Stara banja" u Fojnici. Nastava se odvijala u hotelu "Reumal", "Nova bolnica" i "Aquareumal" u Fojnici. Kao što smo i pisali krajem septembra prošle godine u Fojnici je inaugurisan projekt pod nazivom "Centar Francuska - Overnj - BiH SBK u Fojnici" kao rezultat plodne saradnje sa francuskom pokrajinom Overnj. Projekat bi trebao trajati tri godine a sa osnovnim ciljem stvaranja trajnog i samoodrživog Centra za praktičnu nastavu za djelatnosti hoteljerstvo, ugostiteljstvo i turizam u srednjim šklama SBK. Dodjeli certifikata učenicima i profesorima su prisutvovali predstavnici profesori francuske pokrajine Overnj, domaćini RR Centra "Fojnica" iz Fojnice, predstavnici Turističke zajednice SBK, profesori i roditelji učenika...

Bosanski kralj i kraljica ponovo u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.07.2010, 16:44
Klikni za više fotografijaKralj u Fojnici
U sklopu projekta "Tragovima bosanskog kraljevstva" koju realizira fondacija "Mozaik" Sarajevo u završnoj kulturno turističkoj manifestaciji "Sedmica bosanskih kraljeva" u kojoj kraljevska svita obilazi deset srednjovjekovnih kraljevskih gradova u svom pohodu je stigla i u Fojnicu. Za kraljevsku svitu je pripremljen bogat kulturno zabavni program pod nazivom "Bosanski kralj i kraljica ponovo u Fojnici".

Nakon najave vikara i dobošara kraljevsku svitu je dočekao i mjesni vlastelin koji im je tom prilikom kazao: "Dobri naš kralju, kraljice naša vrla, dobrodošli u Hvojnicu vašu ljetnu rezidenciju i kovnicu novca. Želimo da vam pokažemo šta se sve promijenilo u ovoj varoši od vašeg posljednjeg boravka i šta je to čime se ova varoš ponosi."...

Nastavnici i učitelji O.Š. "Ivan Goran Kovačić" na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Srijeda, 30.06.2010, 16:54
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Nakon što je okončana ova školska godina nakon koje učenici i njihovi nastavnici odlaze na zasluženi raspust. Nastavnici i učitelji O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica su u organizaciji Turističke agencije "Vrankamen" Fojnica imali zajednički jednodnevni izlet na Prokoško jezero. Iako je vrijeme bilo veoma loše, padala je kiša i gusta magla, dvadesetak prosvjetara je početkom ove sedmice uživalo u i ispred katuna na Prokoškom jezeru uz pjesmu i specijalitete sa roštilja. Sa njima je bio i ravnatelj škole Ivica Beblek.

Kantonalno takmičenje konobara i kuhara SBK održano u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.06.2010, 21:18
Klikni za više fotografijaStručni žiri proba jela
Kao plod odlične saradnje RR Centra "Fojnica" iz Fojnice i francuske pokrajine Overnj u sklopu projekta podrške organizacije turizma i hoteljerstva u Centralnoj Bosni krajem septembra prošle godine je u Fojnici inaugurisan pilot projekt pod nazivom "Centar Francuska - Overnj - BiH u Fojnici", kao rezultat višegodišnje saradnje ovih regija iz oblasti turizma, hoteljerstva i ugostiteljstva.

Praktična nastava se obavlja u hotelu "Reumal" i "Aquareumal" Fojnici. Tu vrstu edukacije već u školskoj 2009/2010 godini je pohađalo 25 učenika iz srednjih škola: Fojnice, Kiseljaka, Viteza, Nove Bile i Travnika. Nakon trećeg završnog ciklusa slijedi završni ispit i učenici će dobiti certifikate. Povodom završetka prve godine rada Centra za edukaciju praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma u Fojnici je u organizaciji Turističke zajednice SBK, RR Centra "Fojnica" iz Fojnice i škola za turizam i hoteljerstvo iz Chamalieres-a Francuska ovog vikenda održano takmičenja za najboljeg konobara i kuhara SBK...

Škola u prirodi
Hazim Čukle - Srijeda, 26.05.2010, 17:00
Klikni za više fotografijaUčenici
Po nastavnom planu i programu učenici osnovnih škola imaju i "Školu u prirodi". U jednoj takvoj školi u prirodi ovih dana borave u motelu "Brusnica" u Sportsko rekreacionom centru "Poljana" iznad Fojnice u grupama učenici iz Tuzle. Posjetili smo SRC "Poljana" koji se nalazi 15 kilometara udaljen od Fojnice gdje se nalazi i motel "Brusnica". U grupama borave učenici O.Š. "Tušanj" iz Tuzle. Trideset učenika trećeg i četvrtog razreda ove škole su smješteni u motelu "Brusnica" na Poljani.

Iako je za vrijeme naše posjete, u subotu, padala jaka kiša i na Poljani bila gusta magla sreli smo ih u sali ovog motela sa svojim nastavnicima u radnoj atmosferi. Dok su djeca crtala nastavnice su nam kazale da su tu boravile sa djecom i prošle godine i da im se veoma dopalo pa to čine i ove godine. Grupe djece borave tu po pet dana...

Prva ovogodišnja posjeta Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Utorak, 11.05.2010, 22:41
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Prokoško jezero kao zaštićeni spomenik prirode koje se nalazi na 1636 metara nadmorske visine u njedrima Vranice je veliki mamac za sve one koji pohode Fojnicu bilo da dolaze na rehabilitaciju, odmor ili kako kažu ovdje da dolaze onako. Ovaj prirodni biser kao gorsko oko udaljen je od Fojnice uzvodno preko Tovarišta i Jezernice 25 kilometara. Ovdje kažu kad led pripukne na Prokoškom jezeru došlo je proljeće a kao po tradiciji i običaju početkom mjeseca maja se mašinama očiste se smetovi snijega na putu za Prokoško jezero kako bi ljubitelji prirode, izletnici i mještani iz fojničke mjesne zajednice Prokos mogli opet kako ovdje kažu "doprtljati" sa stokom do svojih katuna koji se tu nalaze gdje sa stokom borave od početka maja do prvih snjegova. Ovih dana je put očišćen od smetova i uveliko se na njemu radi nasipanje tampona i kopanje odvodnih kanala. Tokom vikenda smo posjetili Prokoško jezero i primjetili smo da je makadamski put veoma dobar i do jezera se može ići i luksuznim automobilima...

Radnicima Reumala uručene plakete i priznanja
Hazim Čukle - Utorak, 11.05.2010, 22:18
Klikni za više fotografijaUručena priznanja
Jučer je na skromnoj svečanosti u restoranu "Stara banja" u Fojnici obilježen Dan Reumala 9. maj. Tom prilikom su uručena priznanja, pokloni i plakete radnicima za neprekidno provedenih 10 i 30 godina u ovoj kompaniji kao i za 12 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje od maja prošle do maja ove godine. Odigran je i tradicionalni fudbalski i tavla turnir između radnih jedinica ove firme. U fudbalu je pobijedila ekipa "Tehničke službe" a u tavli Osman Traljo. Slavljencima je generalni direktor "Reumal Group" dr Eldan Lokmić zahvalio na svemu šta su uradili za ovaj kolektiv i čestitao na jubilejima i odlasku u penziju...

Prvi maj u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 03.05.2010, 23:10
Klikni za više fotografija1. maj
Međunarodni praznik rada 1. maj je na području općine Fojnica uglavnom obilježen uz obale rijeka, na izletištima uz muziku, roštilj i neizbježnu janjad na ražnju. Iako je kriza i recesija, nekako se namakne koja KM da bi se u prirodi bar na tren zaboravilo na sumornu i tešku svakodnevnicu. Lijepo vrijeme, pravi proljetni ili po temperaturama u termometru reklo bi se ljetni dan izmamilo je brojne Fojničane da se upute na obale rijeka i izletišta da obilježe Praznik rada. Obišli smo nekoliko omiljenih izletišta Fojničana i kamerom zabilježili veselu atmosferu. Uz riječicu Požarnu na izletištu kojeg neki zovu i "Fojnički Neum" uz rijeku u hladnjacima i ispred dosta mladih, studenti i srednjoškolci...

Radovi na produžetku staze za šetanje pored lijeve obale Dragače
Hazim Čukle - Petak, 16.04.2010, 16:22
Klikni za više fotografijaProduženje staze
Ovih dana su započeti radovi na produžetku izgradnje staze za šetanje u ulici Šetalište u Fojnici koja se nalazi na lijevoj obali rijeke Dragače od hotela "Reumal", pored "Aquaparka" nizvodno. Tako će građani i gosti Fojnice imati priliku uživati u šetnjama pored obale Dragače. Izgradnju staze za šetanje, postavljanje ivičnjaka i uređenje staze rade radnici "Radava" d.d. Fojnica.

Učenici iz Lukavca na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 15.04.2010, 22:52
Klikni za više fotografijaGosti iz Lukavca
Kako je krenulo proljeće i topliji dani krenuli su i izleti i ekskurzije. Česte su grupe turista i učenika koji posjećuju Fojnicu, odnosno kulturno historijske spomenike i banjski kompleks. Jučer je u Fojnicu stigla grupa pd 60 učenika osnovnih škola iz Lukavca. RTV Lukavac je nedavno organizovala festival "U susret proljeću".

"Na ovu eskurziju smo doveli sve učesnike festivala. Naišli smo na ljubazno osoblje "Reumal Group" i uz pomoć vodiča smo posjetili Franjevački samostan, Musafirhanu, stari dio grada Gornja Mahala i "Aquapark" "Aquareumala" u Fojnici. Sve je stvarno super i ovdje vrijedi doći i ovo vidjeti", kaže Mediha Kahrić...

Takmičenje učenika osnovnih škola, juniora i veterana u veleslalomu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.03.2010, 21:58
Klikni za više fotografijaNagrađeni učesnici
Posljednjeg kalendarkog dana zime u SRC "Poljana" iznad Fojnice je u organizaciji Ski kluba "Vrankamen" Fojnica održano tradicionalno kup takmičenje u veleslalomu učenika osnovnih škola, kao i juniora i veterana. Nastupilo je 90 natjecatelja i natjecateljki u više kategorija. Dužina staze je bila 600 metara a visinska razlika starta i cilja 200 metara.

U kategoriji mlađih cicbanki najbolja je bila Ajla Smolo Kakanj, drugo mjesto Lamija Zaimović Kakanj, treća Ivana Karačić Fojnica. Kod mlađih cicibana najbolji je bio Nermin Kadić Kakanj, drugi Matej Ababović Fojnica i treće Davor Džepić Fojnica. Kod starijih cicibanki najbolja je bila Dajana Dijaković Kiseljak, druga Greta Kapetanović Gojevići Fojnica, treća Ana Marija Karačić Fojnica. U starijih cicibana najbolji je bio Andrej Bošnjak Gojevići Fojnica, drugi Marko Udovičić Gromiljak Kiseljak i treći Leon Cvjetković Fojnica. Kod mladih djevojčica najbolja je bila Fany Bućo Gojevići Fojnica, druga Ivana Stoimilović Fojnica i treće Irena Oroz Gojevići Fojnica...

U susret proljeću, noćno skijanje na Poljani
Hazim Čukle - Subota, 20.03.2010, 19:04
Klikni za više fotografijaPoljana, 13.03.
Zvuči pomalo nevjerovatno i za rubriku "vjerovali ili ne", ali je istinito. U Ski centru "Poljana" iznad Fojnice se nalazi Rekreacijski centar "Brusnica" sa istoimenim motelom "Brusnica", koji ovog vikenda pored dnevnog organizuje i noćno skijanje za sve ljubitelje snježnih radosti. Tako ispada da pred sami dolazak proljeća za sve ljubitelje skijanja i uživanja na snijegu organizuje se i noćno skijanje...

Marina Šimunić: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 13.03.2010, 13:30
Klikni za više fotografijaMarina Šimunić
"Kada je u pitanju moj grad Fojnica u Fojnici mi se kao prvo sviđaju ljudi, fojnički duh, mentalitet i način života. Fojnica je turistički grad pa mi se sviđa priroda, raznolikost, fojničke planine, banjski turizam, odnosno turizam općenito. Tu je bogastvo kulturno historijskim znamenitostima. Veoma je lijep i park ispred Nove bolnice. Dopada mi se i suvenirnica što gost može da ponese iz Fojnice i neku uspomenu. Sviđaju mi se sve neke novosti koje se uvode u naš grad, pozitivne stvari.

Ima dosta i onoga šta mi se ne sviđa u mom gradu. To su česte i brojne rupe po cestama, neuređen grad iako je turistički, smeća ima tamo gdje mu nije mjesto."...

Slapovi Kozice atraktivni zimi
Emir Aletić - Četvrtak, 04.03.2010, 16:40
Klikni za više fotografijaSlapovi Kozice zimi
Slapovi planinske riječice Kozice iz godine u godinu postaju sve atraktivnija destinacija za mnogobrojne turiste koji posjećuju naš grad, ali i domaće stanovništvo. Zbog nepristupačnog terena, priroda je ovdje skoro netaknuta što ovaj biser izdvaja od mnogih drugih kojima naš kraj obiluje. No, ni težak teren, ni vremenske neprilike nisu spriječili dvojicu fojničkih planinara da se u hladnim februarskim danima odluče na smjelu šetnju i riskantno spuštanje do samih slapova...

Ambasadorica Francuske u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 23.02.2010, 16:24
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
U sklopu projekta podrške organizacije turizma, hoteljerstva i restauterstva u Centralnoj Bosni, edukacije kadrova u oblasti kulinarstva, animacije i receptive prošle godine je kako smo pisali na Fojnica online u hotelu "Reumal" u Fojnici upriličena inauguracija projekta "Centar Francuska Overnj - BiH za hotelijerstvo i ugostiteljsvo u Fojnici". Ovaj pilot projekat koji će trajati tri godine započeo je sa sprovođenjem ovih dana. U Fojnici se nalaze četiri profesora iz Francuke gimnazije iz grada Chamalieresa u Francuskoj u pokrajini Auvergne (Overnj) koji obučavaju učenike iz sedam srednjih škola SBK-a, koji imaju tu vrstu obrazovanja.

Jučer je u posjeti polaznicima ove edukacije za zanimanja hotelijerstva i turizma u Fojnici boravila ambasadorica Francuske u BiH Maryse Berniau...

Idealno mjesto i vrijeme za skijaše
Hazim Čukle - Utorak, 09.02.2010, 16:26
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Iako je bio radni dan u utorak kad smo boravili u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice znatan broj skijaša je uživao na stazi. Do ovog Ski centra iznad Fojnice se stiže od Fojnice asfaltnom trakom preko Bakovića i dalje veoma dobrim i očišćenim putem preko Bistrice i Kozovgrada u dužini od 15 kilometara. Tu je znatan broj gostiju hotela "Reumal" u Fojnici koji se nalaze na odmoru i rehabilitaciji a u sklopu boravka oni koji žele skijati imaju organizovan odlazak na skijanje u ovaj Ski centar. Pored grupe studenata iz Mostara koji tu obavljaju koncentriranu nastavu znatan je broj i drugih gostiju ljubitelja skijanja i uživanja u zimskim radostima.

Snijega ima dovoljno, oba ski lifta su u pogonu, veliki u dužini od 1100 metara i mali ski lift dužine 550 metara. Na ovom skijalištu su i četiri ski staze širine od 50 do 200 metara i ukupne dužine nekoliko kilometara. Tu se nalazi i Rekreacijski centar "Brusnica" sa istoimenim motelom "Brusnica" koji posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana i salom za ručanje od 45 mjesta. Gostima su na usluzi i dvadesetak vikendica za iznamjljivanje. Cijena dnevne ski karte za odrasle je 17 KM, djecu 12 KM a poludnena ski karta košta odrasli 12, djeca 8 KM po osobi. Moguće je iznajmiti komplet novu ski opremu po cijeni od 10 do 20 KM dnevno...

Dosta skijaša u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice
Hazim Čukle - Utorak, 02.02.2010, 16:38
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Konačno su i ljubitelji snježnih radosti došli na svoje. Snijega ima dovoljno po planinama i u ski centrima. Tako je i u Fojnici u Ski centru "Poljana" gdje se nalazi i Rekreacijski centar "Brusnica" sa istoimenim hotelom "Brusnica". Iako je u petak, 26. januara, bio radni dan u ovom skijalištu iznad Fojnice boravilo je stotinjak skijaša. Put do skijališta je dobro očišćen, skijalište je udaljeno 15 kilometara od Fojnice. Tu se nalaze dva ski lifta, veliki i mali sa četiri skijaške staze. Mali ski lift dužine 550 metara je bio u pogonu. Redovnu nastavu skijanja tu izvode studenti iz Mostara. Na stazi smo sreli i desetak skijaša učenika osnovnih škola iz Sarajeva koji uče skijati...

Redovna koncentrirana nastava skijanja studenata iz Mostara
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.01.2010, 16:56
Klikni za više fotografijaStudenti iz Mostara
U Fojnicu je stigla prva grupa studenata Nastavnog fakulteta odsjeka za sport i zdravlje Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara na redovnu koncentriranu nastavu skijanja u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice. Sa studentima su i njihovi profesori na čelu sa Prof Dr Nerminom Nurkovićem i Prof Dr Ifetom Mahmutovićem i asistentima mr. Ekremom Čolakhodžićem i mr. Izetom Bajramovićem.

Prof Dr Ifet Mahmutović nam je kazao: "U Fojnici ćemo u sklopu nastavnog plana i programa studija za sport i zdravlje na redovnoj koncentriranoj nastavi skijanja boraviti u grupama od 17. januara do 7. februara ove godine. U prvoj grupi su studenti treće i četvrte godine Nastavnog fakulteta odsjeka za sport i zdravlje Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru."...

Dovoljno snijega u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice
Hazim Čukle - Četvrtak, 14.01.2010, 16:37
Klikni za više fotografijaPoljana
Iako smo u punom jeku zimske sezone kada je idealno vrijeme za skijanje i uživanje u snježnim čarolijama snijega ima malo ili ga skoro nema nikako po BH planinama. Vlasnici ski centara gledaju u nebo i prate vremensku prognozu očekujući najavu snježnih padavina a gosti ljubitelji zimskih radosti koji su rezervisali svoj boravak u tim ski centrima otkazuju aranžmane i odlaze kućama.

Da nije svuda isto uvjerili smo se u utorak u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice. Zvuči pomalo nevjerovatno ali je stvarnost, tu ima snijega dovoljno za skijanje i sankanje. Do ovog Ski centra udaljenog 15 kilometara od Fojnice se dolazi od Fojnice asfaltnom trakom do Bakovića a onda dosta dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada do Ski centra "Poljana" iznad Fojnice. Tu se nalaze dva ski lifta, jedan od njih je radio i tu se skijalo dvadesetak skijaša...

Konačno dovoljno snijega za skijanje
Emir Aletić - Ponedjeljak, 21.12.2009, 17:25
Klikni za više fotografijaPoljana
Prošli vikend bio je vrlo važan za sve ljuibtelje snijega i zimskih ljepota u našem gradu. Naime, ski centar "Poljana" na Poljani pokrenuo je ski liftove po prvi put ove zime.

Velika radost za sve ljubitelje skijanja koji rado pohode ovaj prelijepi kraj. Staze su mnogo ljepše i uređenije u odnosu na prethodne godine, pa se za prvi skijaški vikend u ovom skijalištu očekivao veliki broj skijaša.

Visina snježnog pokrivača dostigla je skoro 1 metar, temperature su ispod nule što stvara idealne uvjete za bavljenje zimskim sportovima...

Upoznajte Fojnicu: Posjetite Slapove Kozice
Emir Aletić - Petak, 04.12.2009, 17:03
Klikni za više fotografijaSlapovi Kozice
Slapovi planinske rijeke Kozice po svojoj ljepoti sigurno ne zaostaju za mnogobrojnim prirodnim ljepotama kojima naš kraj obiluje. Smješteni su 12 km od Fojnice u pravcu sjevera, blizu sela Dragačići. Zbog otežanog pristupa i strmog terena, vrlo im je teško pristupiti što je jedan od razloga izuzetne očuvanosti i ljepote koju ovi slapovi i danas posjeduju. Tri prekrasna vodopada, visine od 10 do 20 metara, naročito je lijepo posjetiti u jesen, u doba kiša jer je prizor koji tada možete vidjeti uistinu neopisiv.

Nedavno uređenim asfaltnim putem, do slapova se može stići za pola sata vožnje od centra Fojnice.

Posjetite slapove Kozice, upoznajte svoj grad i uživajte u njegovoj ljepoti.

Na Poljani dovoljno snijega za skijanje
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.10.2009, 16:26
Klikni za više fotografijaPoljana
Prvi obilniji snijeg koji je napadao u Skijaškom centru na Poljani iznad Fojnice, obradovao je ljubitelje zimskih radosti, skijanja i sankanja. Do Ski centra na Poljani iznad Fojnice se stiže asfaltnom trakom preko Bakovića a onda veoma dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. U srijedu smo posjetili ovo izletište iznad Fojnice koje se nalazi na 1600 metara nadmorske visine. Dan sunčan, u Fojnici nema snijega, šuma se još podobro zeleni i nakon što makadamskim putem iza sebe ostavite naselje Bakovići pojavljuje se stidljivo snijeg, penjući se više prema Poljani raste i visina snijega. Na Poljani prava zimska idila, visina snijega oko pola metra, oko dvije stotine vikendica kao gljive poredane i vire iz snježnog pokrivača. Dan vedar i sunčan, vidik se proteže do Bjelašnice, Igmana, Trebevića, Bitovnje, Zec planine i drugih hercegovačkih planina...

Prvi fojnički pregled događaja
Turistički info centar Fojnica - Utorak, 13.10.2009, 17:22
Klikni za više fotografijaFojnica
Turistički info centar Fojnica izdao je prvi fojnički pregled događaja za mjesec oktobar. Mjesečni pregled događaja je nešto potpuno novo u našem gradu i sigurno će biti od velike pomoći i turistima ali i građanima Fojnice. Realizaciju su pomogle sve aktivne institucije i subjekti koje se bave organizacijom dešavanja u našem gradu, u prvom redu omladinski centar i kulturno umjetnička društva. Štampanje je obezbijedila općina Fojnica, pod čijim okriljem info centar i djeluje. Mjesečni pregled događaja će se odsada redovno pojavljivati u vidu plakata na mnogim mjestima u našem gradu.

Fojnici Zlatni pehar gostoljubivosti
Mirsad Topalović - Nedjelja, 27.09.2009, 23:03
Klikni za više fotografijaFojnica
Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, u Banjoj Luci su sinoć dodijeljene „Zlatne turističke ruže za 2009. godinu“. Najveća godišnja priznanja u oblasti bh. turizma dodijeljena su pojedincima, turističkim objektima i organizacijama u 12 kategorija, s tim što su 36 „zlatnih ruža“ dobili pojedinci i turistički resursi, dok su 69 posebnih priznanja ponijeli oni koji su učinili korak naprijed i u značajnijoj mjeri upotpunili turističku ponudu BiH.

"Zlatnu turističku ružu 2009" u kategoriji - Zlatni pehar gostoljubivosti - dobili su Fojnica i Šipovo...
Otvoren Aquapark Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.08.2009, 07:49
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Otvaranjem "Aquaparka", Vodenog grada, koji se proteže na 12 hiljada metara kvadratnih, Fojnica je uveliko izmijenila svoju turističku sliku. Od davnina je Fojnica prepoznatljiva i poznata po svojim vodama, međutim one su sada dobrim dijelom i iskorištene izgradnjom ovog vodenog grada u Fojnici. Pored raznih vidova turizma Fojnica vidi veliku šansu u svom razvoju i prosperitetu u zdravstvenom turizmu. Zdravstveni turizam kao poseban vid turističke ponude posljednjih godina XX vijeka Fojnicu je sa njenim raspoloživim smještajnim kapacitetima i prirodnim resursima svrstao u red prepoznatljivih atraktivnih turističkih destinacija i Fojnica zauzima visoko mjesto u oblasti zdravstvenog turizma BiH.

Od generalnog direktora „Reumal Group“ dr Eldana Lokmića smo saznali: "Ovaj kompleks „Aquapark“ u Fojnici obuhvata površinu i do 14 hiljada metara kvadratnih. Tu je za sada oko 1000 metara kvadratnih vodene površine, a kompleks se sastoji od rekreacijskog i dječijeg bazena, vodeni efekti, podvodne masaže, whirpoll jame, gejziri, slapovi, topovi, uređene travnate i pješčane plaže, wellness tretmani na otvorenom, tereni za odbojku na pijesku, stolni tenis, dječije zabavište itd..."

Kozovgrad uskoro dostupan turistima
Turistički info centar Fojnica - Ponedjeljak, 17.08.2009, 07:29
Klikni za više fotografijaKozovgrad
U sklopu projekta "Tragovima bosanskog kraljevstva" kojeg sprovodi fondacija "Mozaik" iz Sarajeva, kao jedna od glavnih aktivnosti zamišljena je mini restauracija lokaliteta Kozovgrada. Ovih dana, građevinsko preduzeće "BOR Trade" iz Fojnice, uspješno završava radove na ovoj lokaciji, čime se i kompletan projekat bliži kraju. Zbog toga su u četvrtak, 13.08. u Fojnici boravili i predstavnice fondacije "Mozaik" Amra Kubat Nizam i Anja Didović, koje su izrazile zadovoljstvo dinamikom radova i dosad urađenim poslom.

Radovi su ovoj fazi obuhvatili izradu prilaznih puteva, čišćenje i uklanjanje šiblja, postavljanje klupa, hladnjaka, korpi za smeće te markacija turstičko-planinarskih staza. Svi radovi uspješno su privedeni kraju, a ostalo je još samo da se postavi turistička signalizacija te info table u Fojnici, kao i na samom Kozovgradu...

Gondole na Brusnici
Mirsad Topalović - Subota, 15.08.2009, 21:55
Klikni za više fotografijaFojnica
Fojnica, bosanskohercegovački gradić koji slovi za simbol banjskog turizma, nalazi se podno Vranice, tačnije u planinskom prstenu kojeg, pored Vranice, formiraju Šćit, Zahora i Bitovinja. Godine 2003. u mapu ski-centara u BiH utisnuta je još jedna atraktivna kota - Brusnica, udaljena tek 12 kilometara od gradske jezgre. Tvorci ideje za izgradnju žičare dužine 4.100 metara kojom bi se savladala visinska razlika od gotovo hiljadu metara, te što adekvatnije iskoristili prirodni resursi za izgradnju turističkog kompleksa u Fojnici, su Jure Iviš i Adolf Golmayer. Krajnji rok predviđen za realizaciju projekta je 2011. godina...

Nikad bolji urod borovnica
Turistički info centar Fojnica - Petak, 07.08.2009, 08:55
Klikni za više fotografijaBorovnice
Kao i prethodnih godina, veliki broj broj Fojničana pohodi okolne planine u potrazi za šumskim plodovima. Beru se kupine, jagode, razne vrste gljiva... Ipak najveći broj vrijednih sakupljača opredijelio se za berbu borovnica. Kako su nam rekli mnogobrojni sakupljači koje smo zatekli na padinama Matorca, od ovoga se može i sasvim solidno zaraditi. Nije rijetkost sresti i cijelu porodicu u berbi borovnica, a neki se čak hvale da cijelu godinu preživljavaju od novca koji zarade u ljetnim mjesecima upravo berbom borovnica.

U otkupnim stanicama, cijena 1 kg ovih dana se kreće oko 2 KM, mada je na početku sezone bila mnogo veća. Sakupljači kažu da je ova godina izuzetno rodna i da dnevno mogu skupiti i po 20 kg borovnica...

Prošetajte prelijepim fojničkim pješačkim stazama
Turistički info centar Fojnica - Utorak, 04.08.2009, 11:14
Klikni za više fotografijaFojnica
U sve kvalitetnijoj i bogatijoj fojničkoj turističkoj ponudi, značajno mjesto zauzimaju i prelijepe, fojničke šetačke staze. Na uređivanju i uljepšavanju staza najviše je radilo planinarsko društvo "Vranica" iz Fojnice, a glavninu sredstava obezbijedili su belgijski "Karitas" i misija "Miroglobal".

Markirano je ukupno 14.5 km dužine staza na tri poteza sa polazištima kod Samostana, OC Stella, i hotela "Reumal". Svaka staza započinje karakterističnim informativnim panoom dok su trase staza obilježene oznakama i stojećim drvenim putokazima. Neizbježne su i klupe za odmor i predah šetača. Duž svih staza naići ćete na veliki broj izvora bistre planinske vode. Pejzaži su neopisivo lijepi, što je svakako još jedan razlog da prošetate fojničkim pješačkim i trim stazama...

Treća smotra folklora
Hazim Čukle - Petak, 17.07.2009, 14:08
Klikni za više fotografijaPostrojavanje učesnika
U organizaciji manifestacije "Fojničko ljeto 2009" a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva za okoliš i turizam i općine Fojnica, u Fojnici je priređena treća smotra folklora sa međunarodnim učešćem. Na ovoj smotri folklora u Fojnici je nastupilo deset KUD-ova iz BiH i Crne Gore. Planirano je bilo postrojavanje društava ispred hotela "Reumal" u Fojnici i defile učesnika smotre folklora ulicama Fojnice ali vremenski uslovi to nisu dozvoljavali...

Fojničko ljeto 2009 - Koncert klasične muzike u samostanu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 06.07.2009, 14:44
Klikni za više fotografijaAlberto Casadei
U sklopu manifestacije "Fojničko ljeto 2009" u prostorijama Franjevačkog samostana u Fojnici u organizaciji Međunarodnom glazbenog festivala "U zvucima mjesta" uz pomoć ambasade Italije u BiH, Fondacije G.E.S.O. Travnik, Federalnog ministarstva za turizam i Franjevačkog samostana u Fojnici priređen je koncert klasične muzike koju je izvodio violončelo iz Italije 22 godišnji Alberto Casadei. Iako mlad muzičar violončelo Alberto Casadei oduševio je prisutne u crkvi Franjevačkog samostana u Fojnici. Saznali smo da je od rane mladosti pokazao talent muzičara jer je već kao petogodišnjak osvojio prvu nagradu na nacionalnom natjecanju "Citta di Montescudo", a sa 18 godina je dobio diplomu sa posebnim pohvalama konzervatorija "Rossini" u Pesaru. Pohađao je posebne, napredne i specijalne tečajeve pod vođstvom čelista sa internacionalne scene...

Izgradnja Aquaparka
Hazim Čukle - Petak, 26.06.2009, 15:59
Klikni za više fotografijaVodeni grad u izgradnji
Prije mjesec dana je u Fojnici započeta izgradnja prve faze vodenog grada Aquparka, koji će se protezati na 12 hiljada metara kvadratnih površine u sastavu Aquareumala i Apartmanskog naselja. Posjetili smo gradilište bazena za kupanje u Fojnici. Na gradilištu smo sreli direktora Aquareumala Harisa Šehića i Zorana Bibanovića, predsjednika Udruženja Turističkih agencija BiH.

Direktor šehić je kratko kazao da izgradnja Aquaparka teče po planu i predviđenom dinamikom i za očekivati je da će se Fojničani i gosti Fojnice moći okupati u ovim bazenima u drugoj polovini idućeg mjeseca.

Predsjednik Zoran Bibanović je tom prilikom kazao: "Završetkom prve faze izgradnje Vodenog parka Fojnica postaje vrhunska turistička destinacija i još da ne kažem kada za godinu dana krene kabinska žičara zaokružiti će se turistički sadržaji Fojnice. Gradnja "Aquareumala" i Vodenog grada je pravi primjer na koji način i u kom pravcu treba da se razvija investiranje u turizam...

Posjeta Turističkim info centrima u Tešnju i Maglaju
Turistički info centar Fojnica - Ponedjeljak, 22.06.2009, 15:36
Klikni za više fotografijaPosjeta Tešnju
Nakon što je prošle sedmice svečano otvoren, Turistički info centar Fojnica je već je načinio i prve konkretne korake. Naime, uposlenik info centra Emir Aletić posjetio je Tešanj i Maglaj, s ciljem upoznavanja načina rada u njihovim info centrima, te uspostavljanja kontakata i eventualne saradnje u budućnosti. Posjeti su prisustvovali i koordinator projekta "Tragovima bosanskog kraljevstva" Josip Markota, te član radne grupe Nevres Jemendžić. Obavljeni su korisni sastanci sa lokalnim koordinatorima spomenutog projekta, a upriličen je i obilazak poznate tešanjske tvrđave...

Učenici iz Jajca na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 19.06.2009, 18:32
Klikni za više fotografijaIzlet u Fojnicu
Vrijeme je eskurzija i izleta. Fojnica je mali bosanski gradić, banjsko lječilište bogato kulturno historijskim spomenicima i prirodnim ljepotama. Svakodnevno se u Fojnici mogu vidjeti grupe izletnika, posebno tokom vikenda. U Fojnici je na jednodnevnom izletu boravila i grupa od 89 učenika četvrtog razreda i pet nastavnika O.Š. "13 rujan" iz Jajca.

"Bili smo u Franjevačkom samostanu gdje su nam domaćini bili fra Tvrtko Gujić i gvardijan fra Mirko Majdandžić. Pored crkve samostana posjetili smo muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana. U sklopu boravka u Fojnici posjetili smo Atik džamiju, Musafirhanu, medicinske prostore hotela "Reumal", izvor termalne vode u naselju Banja i u povratku kući izvor Sarajevskog kiseljaka u Kiseljaku.

Oduševljeni smo jer Fojnica ima i pruža nešto šta treba doći i vidjeti. Predložit ćemo i drugima da dođu i treba ovo pričati budućim naraštajima. Djeca su uživala u novim saznanjima.", kazala nam je nastavnica Dragana Bliznac...

Potpisan Memorandum o realizaciji projekta izgradnje žičare i ozvaničen početak radova na izgradnji Aquaparka
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.04.2009, 13:28
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Fojnica svoju bolju budućnost vidi u razvoju turizma i turističke ponude ovog banjskog lječilišta jer to otvara veću mogućnost razvoja ne samo Fojnice već i šireg prostora. U petak su u Fojnici prezentirana dva projekta. U sali hotela "Reumal" u Fojnici potpisan je Memorandum o realizaciji projekta izgradnje žičare vertikalnog transporta koji će povezivati centar Fojnice sa skijalištem na Poljani iznad Fojnice i zvanično je ozvaničen početak izgradnje Aquaparka u Fojnici. Na ovoj prezentaciji ova dva kapitalna projekta širenja turističkih potencijala Fojnice je potpisan Memorandum o realizaciji izgradnje žičare od Fojnice do RC "Brusnica" na Vranici u dužini od 4100 metara a time bi se savladala visinska razlika od oko 1000 metara. Ovim projektom su predviđene dvije polazne stanice, iz same Fojnice za gondolu iz Novog naselja i sjedišnica iz naselja Gornja Mahala, koje bi se na lokalitetu Veselica objedinile i nastavile gondola sistemom do lokaliteta Vrata na 1512m n/v. Kapacitet ovog vertikalnog transporta bi iznosio oko 3000 osoba za jedan sat...

"Vlašić Expo Tours - Zimski dani turizma" - Dosta nagrada stiglo i u Fojnicu
Hazim Čukle - Utorak, 16.12.2008, 15:34
Klikni za više fotografijaNagrađeni Fojničani
Fojnica je poznato turističko mjesto i da svaki dan ide naprijed u poboljšanju turističke ponude, kako bi oni koji dolaze u Fojnicu, bilo na oporavak ili kao turisti bili zadovoljniji. Potvrda veoma lijepog i posjećenog grada na zlatonosnim rijekama je došla i ovih dana na Vlašiću sa sajma "Vlašić Expo Tours - Zimski dani turizma", koji se održavaju u organizaciji Turističke zajednice SBK-a. Da Fojnica čini veoma važnu kariku turističkog lanca SBK-a pokazao je i broj nagrada ovom gradiću podno Matorca. "Zlatne ekoline" su dobili: posebnu nagradu RC "Brusnica" Fojnica, za smještajne kapacitete Apartmansko naselje "Aquareumal "Fojnica, za uređenje restorana u etno tradicionalnom stilu Fojnička galerija "Central" Fojnica i konoba "Klub prijatelja knjige" koja se nalazi u sastavu Franjevačkog samostana u Fojnici...

Ivo Barbarić i Eldan Lokmić dobitnici nagrada izbora najmenadžera i privrednih ličnosti BiH
Mirsad Topalović - Petak, 12.12.2008, 04:22
Fojnica onlineU Banjaluci je večeras održano tradicionalno, šesnaesto po redu, proglašenje najmenadžera i privrednih ličnosti Bosne i Hercegovine, gdje je tridesetak privrednika po granama i oblastima privrede proglašeno najuspješnijima. U malom biznisu najbolji u BiH su: Ivo Barbarić - vlasnik kompanija Vizura i Prokoško jezero Fojnica, Boris Bošnjak Nobel corporation Mostar, Ahmed Mehić Dusa komerc Gračanica...

Senada Olević i Uniqa osiguranje Sarajevo i dr. Eldan Lokmić, direktor Centra za rehabilitaciju Reumal iz Fojnice su također dobitnici ovog prestižnog priznanja...

Planinska kuća "Jezernica" (1131m n/v)
Mirsad Topalović - Utorak, 02.12.2008, 13:15
Klikni za više fotografijaJezernica
Planinska kuća "Jezernica" (1131m n/v) smještena je na putu Fojnica - Prokoško jezero i udaljena je 12 km od Fojnice, a 8 km od Prokoškog jezera. Okružena sa prelijepim planinskim potocima i izvorima, omogućava vam maksimalni ugođaj u prirodi. Mnogi istinski zaljubljenici u planinu i prirodu doživljavaju ovjde neke od nezaboravnih iskustava. U prelijepo uređenom restoranu kapaciteta 40 osoba gostima se nudi izvrsna kuhinja kao i specijaliteti karakteristični za ovaj dio Bosne i Hercegovine. (jezernica.ba)

Prva nagrada priči "Biljeg" autora Mirzeta Ibrišimovića
Hazim Čukle - Nedjelja, 30.11.2008, 23:37
Klikni za više fotografijaNagrađeni autori
Jučer su na centralnoj manifestaciji Susreta Zija Dizdarević u Fojnici u sali hotela "Reumal" na svečanoj Akademiji Susreta uručene nagrade za najbolju kratku priču pripovjetku u okviru natječaja koji je bio raspisan od polovine mjeseca maja do septembra. Na ovoj svečanoj Akademiji je bilo govora na temu "Slovo o piscu: Dervišu Sušiću". Uručene su i nagrade za najbolje literarne radove javnog natječaja za najbolje literarne radove učenika srednjih škola SBK-a. Prva nagrada je pripala Zerini Zahirović iz SMŠ "Zija Dizdarević" Fojnica, druga nagrada Maja Bagarić iz Srednje škole Vitez i treća nagrada učenici Sumejji Cikotić Elči iz Ibrahim - pašine medrese Travnik. Najboljom pripovjetkom je proglašena priča "Biljeg" autora Mirzeta Ibrišimovića iz Tuzle. Druga nagrada je pripala priči "Fibonachijev niz" autora Almira Alića iz Tuzle i treća nagrada je pripala za priču "I'll always love you" autora Refika Mujezinovića iz Srebrenika. PEN Centar BIH je dodijelio plaketu "Susretima Zija Dizdarević" što je prvi put da se neko sjetio dodijeliti plaketu "Susretima Zija Dizdarević"...

Samostan u Fojnici čuva blago srednjovjekovne Bosne
Mirsad Topalović - Utorak, 12.08.2008, 14:20
Klikni za više fotografijaKod fra Mirka
Kada se govori o istoriji Bosne najbolje je uputiti se u Franjevački samostan Fojnica koji se uzdiže nad istoimenim bosanskim gradićem podno planine Vranice. Ovdje je najbolje sačuvano blago srednjovjekovne Bosne.

U dva mjeseca kako je Samostan otvorio vrata, oko 4000 ljudi je posjetilo njegove biblioteke i muzeje, ponosno uz dobrodošlicu kaže vitalni gvardijan fra Mirko Majdančić: „Samostan je 650 godina ovdje. Imamo knjižnicu sa 5000 naslova, 13 inkunabula iz 1500. godine, 12000 knjiga koje su između 200 i 400 godina stare. Tu je arhiv iz turskog vremena sa 3000 dokumenata od kojih 150 pisanih bosančicom“...

U selu Klisura danas žive samo dva bračna para
Hazim Čukle - Srijeda, 04.06.2008, 17:18
Klikni za više fotografijaSelo Klisura
Duži niz godina mještani bosansko hercegovačkih sela napuštaju sela iz nekoliko razloga i odlaze u grad ostavljajući ta svoja sela i imanja na njima pusta. Jedno takvo selo je i u fojničkoj općini Klisura koje se nalazi u mjesnoj zajednici Prokos a udaljeno je oko 12 kilometara od Fojnice. Stare bosanske kuće su puste uz nekoliko novosagrađenih.

Ekipa Fojnica online je posjetila selo, izgleda tužno i pusto, nigdje žive duše kako bi stariji ljudi kazali. U jednoj od kuća zatičemo dvoje starih ljudi, bračni par 71 godišnji Bećir i 72 godišnja Džemila Klisura. Upravo su kahvenisali i bili su iznenađeni našom posjetom, jer kako kažu prođe i po mjesec dana da ih niko ne posjeti...

Edukacija kadrova u kulinarstvu, receptivi i animatora
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.04.2008, 13:27
Klikni za više fotografijaUručivanje certifikata
Nedavno je u okviru programa "Podrška organizacije turizma, hoteljerstva i restauterstva u Centralnoj Bosni" u fojničkom RR Centru "Fojnica" priređena edukacija kadrova ovog Centra u oblasti kulinarstva i oblasti turizma te edukacija za receptivu i animaciju. To je plod dobre saradnje i potpisa ugovora menadžmenta RR Centar "Fojnica" sa partnerima iz Francuske sa Uredom za međunarodnu saradnju francuske regije Auvergne (Overnj) i Visoke škole za hoteljerstvo, turizam i ugostiteljstvo te regije, a u cilju poboljšanja turističke ponude ovog Centra i Fojnice i praćenja evropskih standarda u oblasti turizma...

Mađarska zainteresirana za investiranje u turizam BiH
Dženita Žolja-Topalović - Petak, 25.04.2008, 16:20
Fojnica onlineDanas se u zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu susreo federalni ministar okoliša i turizma dr. Nevenko Herceg sa suradnicima i delegacija mađarskih poslovnih ljudi koju je predvodio bivši premijer Republike Mađarske dr. Peter Medgyessy. Tema razgovora bila je zainteresiranost mađarskih gospodarskih subjekata za investiranje u oblasti turizama Bosne i Hercegovine, koja bi između ostalog stvarala i nova radna mjesta.

Tijekom susreta poseban naglasak je stavljen na područja skijaških centara Bjelašnice, Igmana, Kupresa, Vlašića idrugih interesantnih destinacija kao područja koja su posebice interesantna za investiranje, a na kojima se rade master-planovi. Uz to, istaknuto je područje Vranice i Fojnice, gdje je moguća kombinacija zimskog i banjskog turizma...

Fojnica u programu Jadranskog susjedstva
Hazim Čukle - Subota, 29.03.2008, 23:59
Klikni za više fotografijaIspred samostana
U fojničkom "Reumalu" održan je sastanak koordinacionog odbora projekta TTB - Turismo Terme Benessere, kao novi program Jadranskog susjedstva, kojem su, pored domaćina, prisustvovali predstavnici iz Italije, Hrvatske i Srbije (Daruvarskih toplica i Udruženja banja Srbije).

Gostima je prezentiran turistički potencijali Fojnice sa akcentom na banjski turizam. O projektu Turismo Terme Benessere (Turizam terme wellness) koji je u završnoj fazi i koji je u okviru EU INTEREG/CARDS PHARE programa govorile su Amela Strujić, konsultant COTUP-a za zemlje Balkana, i Maria Rosaria Maneri, ministrica turizma provincije Leće (Lecce) i član Senata Republike Italije...

Italija zainteresirana za ulaganja u turizam
Mirsad Topalović - Subota, 29.03.2008, 04:40
Klikni za više fotografijaFojnica
Tokom razgovora s premijerom Silajdžićem, gosti iz Italije nisu krili dobre utiske nakon posjete Fojnici, banjskom lječilištu i samostanu.

- Ova zemlja, Sarajevo i Fojnica i drugi dijelovi su područja snažnog identiteta i bogatstva tipičnih, autentičnih proizvoda. To treba biti predstavljeno u vašoj turističkoj ponudi i nadamo se da ćemo i na berzi u Italiji u junu, a i ubuduće zajedno ponuditi vašu osebujnu turističku ponudu. Posebno me dojmila i vaša lepeza kulturno-historijskog naslijeđa, koja je itekako zanimljiva turistima iz svih krajeva, naglasila je Maria Rosaria Marineri...

Prokoško jezero - nekad i danas
Mirsad Topalović - Srijeda, 12.03.2008, 17:32
Klikni za više fotografijaProkoško jezero 1970.
Prvi put sam ovo jezero vidio u julu davne 1949. godine. Došao sam u grupi lovaca na izvor Zlatan potoka i ugledavši vrhove Vranice trenutno sam zaboravio gustu maglu kroz koju smo jedva pratili stazu ka našem cilju.

Svi smo bili sretni što vidimo plavo nebo, zelene pašnjake, ovce i torove, stočare i njihove kolibe (katune) i, podrazumjeva se, negostoljubive pse čuvare.

Nismo odmarali, krenuli smo odmah da vidimo jezero. Kada smo ga ugledali izgledalo je čarobno, nestvarno lijepo...

Prezentacija programa "Fojnica kakvu niste poznavali"
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 25.02.2008, 19:35
Klikni za više fotografijaU franjevačkoj konobi
Zdravstveni turizam kao osoben vid turističke ponude, posljednjih decenija dvadesetog vijeka, Fojnicu je, sa njenim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, svrstao u red prepoznatljivih turističkih destinacija. Djelotvornost termalne vode, gostoljubivost i stručnost osoblja, u kombinaciji sa povoljnim klimatskim uvjetima i živopisnim okruženjem – tvore jedinstven medicinsko - turistički proizvod koji je dugi niz godina zadovoljavao potrebe bosanskohercegovačkog tržišta. Različitim oblicima edukacije, posebno zdravstvenog osoblja, ali i sadržajnim osvježenjima (kardiorehabilitacija, wellnes, dijagnostika), Fojnica je nastojala da prednjači u odnosu na konkurenciju i bude zadati cilj svim ostalim koji se bave rehabilitacijom...

Prof. Frederic Huret, majstor kuhinje svjetskog glasa
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.02.2008, 14:54
Klikni za više fotografijaProf. Frederic Huret
Ovih dana je u Fojnici u toku realizacija programa nazvanog "Podrška organizacije turizma, hotelijerstva i restaurestva u Centralnoj Bosni", koji su potpisali menadžment JURRC "Fojnica" iz Fojnice sa jedne i Ured za međunarodnu saradnju Francuske regije Auvergne i Visoke škole za hotelijerstvo, turizam i ugostiteljstvo te regije u Francuskoj.

Majstor francuske kuhinje je prof. Frederic Huret, profesor kulinarstva i poslastičarstva iz te Visoke škole, koji ovih dana vrši obuku i edukaciju kuhara i poslastičara ovog Centra u Fojnici. To je majstor kuhinje svjetskog glasa. U BiH je kako kaže drugi put a u Fojnici prvi put...

Francuska kuhinja u Reumalu
Hazim Čukle - Petak, 22.02.2008, 14:00
Klikni za više fotografijaEdukacija kuhara
U cilju poboljšanja turističke ponude JURRC "Fojnica" (Reumal) iz Fojnice jučer je menadžment ovog Centra potpisao konkretan ugovor sa partnerima iz Francuske sa Uredom za međunarodnu saradnju francuske regije Auvergne i Visoke škole za hotelijerstvo, turizam i ugostiteljstvo iz te regije. Taj program je nazvan "Podrška organizacije turizma, hotelijerstva i restauterstva u centralnoj Bosni". Ovaj program je ovih dana započeo. Potpisnik ispred JURRC "Fojica" je bio zamjenik direktora Centra Semin Sudžuka koji nam je kazao: "U oktobru prošle godine predstavnici našeg Centra posjetili su francusku regiji Auvergne u cilju što bolje saradnje u turizmu i agroturizmu. Tada smo se dogovorili o realizaciji određenih programa...

U Jajcu promovirana strategija razvoja turizma SBK/KSB
Mirsad Topalović - Utorak, 29.01.2008, 03:08
Fojnica onlineUz prisustvo brojnih gostiju, predstavnika Općina SBK/KSB, ministara u Vladi SBK/KSB, predstavnika turističkih organizacija, razvojnih agencija, ugostiteljskih preduzeća, nevladinog sektora u Jajcu je protekle sedmice upriličena multimedijalna prezentacija projekta «Strategija razvoja turizma SBK/KSB» - Inovirani marketing projekat 2008-2012.godina. Domaćin ove prezentacije bila je Vlada SBK/KSB i nadležno Kantonalno Ministarstvo privrede/gospodarstva...
Susreti Zija Dizdarević na novom koncepcijskom kolosijeku
Dragan Marijanović - Utorak, 04.12.2007, 16:51
Susreti Zija DizdarevićSrijeda, 28.11. - Dvadeset treća po redu književno kulturna manifestacija "Susreti Zija Dizdarević", počinju u Fojnici slijedećega petka, Ženskim poetskim satom, u Sali fojničkoga hotela Reumal, nastupom triju bosanskohercegovačkih pjesnikinja; Dare Sekulić, Fadile Nure Haver i Alme Fazil Obad, uz moderiranje vašega izvjestitelja.

Ovogodišnji Susreti napokon su pokrenuti s mrtve točke, nakon što su poratnih godina nekako preživljavali; jer Fojnica je u međuvremenu prilično živnula, zdravstveni turizam ponovo se ovdje vraća na staze stare slave ovdje, pa sve brojniji gosti zahtijevaju i sve raznovrsnije programe...

Odlučno protiv izgradnje novih hidroelektrana na Fojničkim rijekama
Hazim Čukle - Utorak, 28.08.2007, 15:48
Klikni za više fotografijaRijeka Borovnica
Srijeda, 08.08. - U organizaciji ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka SBK/KSB-a i u saradnji sa firmom "Kara – drvo" d.o.o. Fojnica u sali područne škole O.Š. "Muhsin Rizvić" na Tovarištu MZ Prokos je održana javna rasprava o izdavanju okolišne dozvole za izgradnju MHE Grablje na riječići Borovnici u MZ Prokos. Ovoj javnoj raspravi pored predstavnika ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka SBK / KSB-a Dragana Šafradina, investitora firme "Kara – drvo" Fojnica Omera Karahmeta, zastupnika investitora po pitanju dobijanja okolišne dozvole Dragana Matić javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici općine Fojnica, kao i predstavnici ED "Fojnica", PD "Vranica" , LD "Divokoza", UG "Triton", UG SR "Fojnica", predstavnici MZ Prokos i stotinjak građana MZ Prokos.

Posjeta Tekiji i Porodičnom muzeju u Vukeljićima
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 27.08.2007, 17:48
Fojnica onlinePosljednjih godina turistički radnici Fojnice, zajedničkim snagama čine napor da gostima, pored punog stomaka, prostranog kreveta i tople vode, ponude i neke dodatne sadržaje; organiziraju se različita kulturno – sportsko - zabavna dešavanja u gradu, ali se isto tako nastoje učiniti dostupnim i pojedine atraktivne destinacije u okolini grada: putem prospekata, jednodnevnih izleta (Prokoško jezero, Poljana) ili prigodnih pješačkih tura (Tješilo, Malkoč). Tako je protekle subote Reumal u saradnji sa Centrotransom, organizirao posjetu Tekiji i Porodičnom muzeju u Vukeljićima.

Fojnica je moj dom - Priča o jednom povratku
Mirsad Topalović - Petak, 27.07.2007, 13:31
Smilja BabićSmilja Babić
Iako Smilja Babić nije ni umjetnik, ni naučnik, ni sportista, ni političar, niti poznati ljekar, ipak je u posljednjih petnaestak godina jedna od najtraženih osoba u Stockholmu među našim svijetom u ovom gradu. Njeni mobil telefoni (ima ih nekoliko) neprestano zvone, a svi termini u kalendaru su ispunjeni i po nekoliko mjeseci unaprijed.

- Ja ne stignem ni da odgovorim na sve pozive, a kamo li da svima dam časove – smješka se Smilja.

Smilja Babić je, naime, instruktor vožnje. Bila je dugogodišnji vlasnik auto škole u Stockholmu, koja, nažalost, više ne postoji, ali i dalje postoji dobar glas o dobrom instruktoru, pa zato Smilja i dalje daje privatne časove u svom privatnom "volvou" sa duplim komandama.
TV ekipa RTV Republike Srpske na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.05.2007, 18:53
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Srijeda, 03.05. - Posljednjeg radnog dana protekle sedmice smo sa TV ekipom Republike Srpske posjetili Prokoško jezero. Razlog posjete ovom prirodnom dragulju na planini Vranici, koje je udaljeno 22 kilometra od Fojnice, je taj što je tv ekipa RTV RS krenula na snimanje priloga o Prokoškom jezeru, za potrebe emisije o turizmu "Turizam plus". Put od Fojnice do Prokoškog jezera je dosta loša asfaltna traka do Tovarišta, i dalje osrednje dobrim makadamskim putem stižemo na odredište. Novinarka Vesna Stakić sa kamermanom Obradom i vozačem terenca su bili oduševljeni slikama dragulja gorskog oka Prokoškog jezera. Snijeg je prošarao brda oko jezera, a na terenu gdje su smješteni katuni je kopno.

Delegacija iz Francuske pokrajine Auvergn (Overnj) u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 25.04.2007, 16:08
Klikni za više fotografijaFrancuzi u Fojnici
Subota/nedjelja, 21/22.04. - Tokom proteklog vikenda u dvodnevnoj posjeti u Fojnici je boravila delegacija iz francuske pokrajine Auvergn (Ovrnj), predstavnici iz oblasti poljoprivrede i turizma. Ova grupa stručnjaka iz Francuske je u Fojnici boravila u sklopu Caritasovog projekta podrške ekonomskog razvoja općine Fojnica, jačanje održivog agro - biznisa i eko turizma čiji je organizator i nositelj projekta Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Caritas International Belgium. Donatori ovog projekta pored Caritasa International Belgium su: Fondacija Abbe Pierre, Caritas Francuske i Francuska ambasada u BiH u Sarajevu.

Zakazana XIII sjednica Općinskog vijeća
Mirsad Topalović - Petak, 13.04.2007, 16:18
Općina FojnicaTemeljem članka 23. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Fojnica sazivam XIII. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica. Sjednica će se održati dana 18, travnja 2007. godine /srijeda/ u dvorani hotela "Reumal" u Fojnici sa početkom u 9,00 sati.

Potpisani ugovori sa velikim brojem turističkih agencija na Bliskom Istoku
Amir Bajraktarević - Utorak, 06.02.2007, 17:40
AryaheyahUtorak, 05.02. - Nakon potpisivanja ugovora od strane Centra sa Aryaheyah Companijom iz Saudijske Arabie, tačnije iz Riyada, potkraj prošle godine, ova kompanija je uradila veliki posao po pitanju marketinga na ovom području i u proteklim danima potpisala ugovore sa nekoliko putničkih i turističkih agencija iz ovoga regiona.

Linkovi:
Fotografije Centra za medicinsku rehabilitaciju "Fojnica"
www.reumal.ba
EKO – selo
Nasir Selimović - Srijeda, 20.12.2006, 18:28
Fojnica onlinePonedjeljak, 18.12. - Žabljak (Crna Gora), Brus (Srbija) i Fojnica (Bosna i Hercegovina) tri su lokaliteta koje je u prošlosti jedino povezivala pripadnost zajedničkoj državi i naslonjenost na leđa moćnih planina, Durmitora, Kopaonika i Vranice. Ako je vjerovati današnjoj prezentaciji održanoj u Reumalu, u budućnosti bi ih mogla povezivati i okupljenost oko zajedničkog projekta EKO – selo.
Procjena uticaja na okolinu MHE «Luke»
Nasir Selimović - Petak, 28.07.2006, 14:26
Okolina Fojnice, 03.11.2004Ponedjeljak, 24.07. - Ministarstvo za turizam i okoliš organizator je Javne rasprave o studiji pod nazivom "Procjena uticaja na okolinu MHE "Luke" sa mjerama zaštite okoline", koja se održala u ponedjeljak 24. jula u 10 sati u konferencijskoj sali Reumala. Šaroliki skup od četrdesetak osoba sačinjavali su predstavnici različitih fojničkih nevladinih udruženja, zatim predstavnici mjesnih zajednica Dusina, Gojevići, Bakovići i naravno Općine Fojnica.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Osnovci iz Sarajeva na ekskurziji u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 03.06.2006, 14:04
Osnovci na ekskurziji u Fojnici, 01.06.2006Četvrtak, 01.06. - Ovih dana je u Fojnicu na petodnevnu ekskurziju stigla grupa od 41-nog učenika OŠ ,,Vladimir Skarić,, iz Sarajeva. Smješteni su u fojnički hotel "Reumal". To su učenici dva četvrta razreda ove škole, a sa njima su dvije učiteljice Nedžmija Omeragić i Aida Abdulović. Sreli smo ih ispred Šaban ef. (Čaršijske) džamije u Fojnici, a učiteljica Nedžmija Omeragić nam je kazala: "Našim godišnjim planom i programom je planirana i "Škola u prirodi".

Linkovi:
Fotografije (01.06.2006)
www.fojnica.ba/turizam
50 žena iz Zavidovića u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.05.2006, 20:11
Tradicionalna nošnja, 24.05.2006Srijeda, 24.05. - Na jednodnevni izlet u Fojnicu je stigla grupa od 50 žena iz Zavidovića. Vođa im je bila 54-godišnja Duda Zambaković iz sela Lijevče MZ Gostovići. Ona je svakako bila i najveselija među njima i kako kaže kakav bi ja vođa bila ako nisam vesela i dodaje: "Naše Udruženje žena iz Zavidovića, odnosno 50 naših žena sam dovela u Fojnicu da im pokažem ljepote ovog kraja a ja sam ovdje boravila prije nekoliko godina sa mužem na odmoru i rehabilitaciji.

Linkovi:
Fotografije posjete Fojnici (24.05.2006)
www.fojnica.ba/turizam
Tuzlanke na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 11.05.2006, 19:57
Tuzlanke na odmoru u Fojnici, 07.05.2006Nedjelja, 07.05. - Mjesec maj je i mjesec eskurzija i izleta. Tako su od samog početka maja u Fojnicu počele pristizati grupe gostiju koji organzovano dolaze na odmor i rehabilitaciju, kao i organizovanih grupa koje koriste vikend aranžmane ovog banjskog lječilišta. Tokom vikenda u fojnički hotel "Reumal" je su organizaciji turističke agencije "Laritours" iz Tuzle stigla grupa izletnika, 40 žena Udruženja žena "Elektrodistribucije" iz Tuzle.

Linkovi:
Fotografije posjete Fojnici (07.05.2006)
www.fojnica.ba/turizam
Slovenci u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 11.05.2006, 17:17
Slovenci pred samostanom, 01.05.2006Ponedjeljak, 01.05. - Ovih dana je na sedmodnevni odmor i rehabilitaciju u fojnički hotel "Reumal" stigla grupa od tridesetak gostiju iz Gorenska Bled iz Slovenije. Prilikom boravka u Fojnici ova grupa turista iz Slovenije je prvog majskog dana iskoristila priliku da posjeti Franjevački samostan Svetog duha u Fojnici, kao i najstariju "Atik" džamiju Medžlisa IZ Fojnica i jednu od najstarijih bosanskih kuća (Musafirhana) u Fojnici koja je stara oko 200 godina.

Linkovi:
Fotografije posjete Fojnici (01.05.2006)
www.fojnica.ba/turizam
Studenti posjetili Franjevački samostan u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 14.02.2006, 16:28
Posjeta samostanu, 13.02.2006Početkom februara u Fojnici boravi 40 studenata treće godine i profesora Nastavničkog fakulteta, Odsjek za sport Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara. Obavljaju redovnu nastavu skijanje koju izvode svakodnevno na fojničkom skijalištu Ski centar "Poljana". Danas su posljednjeg dana boravka u Fojnici u prisustvu člana marketinga Reumala Muhameda Huzbašića posjetili Franjevački samostan u Fojnici.

Linkovi:
Fotografije posjete studenata (13.02.2006)
O istoj temi: Franjevački samostan sv. Duha u Fojnici
Fotografije Franjevačkog samostana sv. Duha u Fojnici
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
www.fojnica.ba/turizam
Mountain biking, Prokoško jezero
Mirsad Topalović - Četvrtak, 24.11.2005, 17:45
Najbollji dobili 54 priznanja
Mirsad Topalović - Utorak, 08.11.2005, 16:05
Hotel «Reumal», Fojnica, 12.08.2005TOMISLAV GRAD - Turistička zajednica Zapadno - hercegovačke županije organizirala je u hotelu "Tomislav" u Tomislav Gradu degustaciju mladih vina i prezentaciju mesnih i mliječnih proizvoda. Tom je prilikom Udruženje malih i srednjih poduzetnika u BiH podijelilo u više kategorija 54 priznanja.


Linkovi:
www.reumal.ba
www.fojnica.ba/turizam
Fotografije Centra za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica»
Fojnica danas, Kozograd i Bistrica
Hazim Čukle - Utorak, 01.11.2005, 19:53
Fojnica (sa Kozograda), 01.11.2005Književnik Irfan Horozović u planinama

Za vrijeme boravka na odmoru i rehabilitaciji u fojničkom hotelu "Reumal" naš poznati književnik Irfan Horozović kako smo saznali radi na završetku svog novog romana pod nazivom Quadriga. U predahu svog pisanja poznati književnik sa prijateljem direktorom turističke agencije "Fojnicaturs" Fehimom Zečevićem obilazi kulturno znamenje Fojnice. Pravili smo im društvo na putu ka uzvišenju iznad Fojnice, Kozogradu. Iako se Kozograd nalazi na 1428 metara nadmorske visine književnik Horozović je uživao u prirodnim ljepotama i pogledu na panoramu Fojnice. Usput su dva prijatelja brali i gljive, ljekovito bilje i šipurak.

Linkovi:
Fotografije (01.11.2005)
O istoj temi: Irfan Horozović u Fojnici
Fotografije Fojnice danas
O istoj temi: Kozov grad (Kozograd)
www.fojnica.ba/turizam
www.fojnicatours.com.ba
SKI centar Poljana spremno dočekuje zimsku sezonu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.10.2005, 19:15
Poljana, Fojnica, 30.10.2005U bogatoj turističkoj ponudi Fojnice, svakako značajno mjesto zauzima odnedavno i zimski turizam. Prije tri godine se počelo iz povoja, sa prvim ski liftom i uređenjem staza i prilaza. Kasnije je vremenom ovaj ski centar postajao sve moderniji i kvalitetniji da se sada sa pravom može reči da je to ski centar koji privlači veliki broj ljubitelja zimskih radosti. Riječ je o Ski centru Poljana koji je smješten na obroncima Matorca na oko 1600 do 1800 metara nadmorske visine.

Linkovi:
Fotografije Ski centra «Poljana» (30.10.2005)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Anketa: Kako riješiti slučaj «Poljana»? (februar/veljača 2005)
Hanka, nož i pivo!
Dragan Marijanović - Ponedjeljak, 24.10.2005, 20:52
Susreti Zija DizdarevićVjerojatno izdavači imaju razloga biti skeptični kada ih se poziva izlagati na ovakvim mini-sajmovima i vikendima knjiga kakav je u sklopu Zijinih susreta drugi put zaredom organiziran u fojničkom hotelu Reumal. Jest točno da je uprava hotela dala sve od sebe da boravak izdavača i njihovih autorskih uzdanica ovdje bude gotovo besplatan, ostaje činjenica da izdavači preživljavaju od prodanih knjiga, pa možemo tek zamisliti od čega onda preživljavaju pisci!

Linkovi:
O istoj temi: Fojnički vikend knjige
www.fojnica.ba/zija
O istoj temi: Dragan Marijanović u Fojnici
Mladi vide šansu u turizmu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 10.10.2005, 16:22
Adis Biščević, predsjednik OC Stella28.09.2005 - Na području Bosne i Hercegovine postoje i rade 24 Teledoma koji okupljaju mlade naše zemlje. Prošle godine u sim tim Teledomovima pokrenut projekat "Podsticaj razvoja turizma u ruralnim i manje razvijenim regijama Bosne i Hercegovine". Jedan od tih 24 Teledoma je i u Fojnici Omladinski centar "Stella" koja je uključena u taj projekat a njegov presjednik Adis Biščević nam je kazao: "Cilj projekta je stvaranje održivih razvojnih i ekonomskih mogućnosti za ljude u Bosni i Hercegovini.

Linkovi:
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
Vladića vrh jučer
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.09.2005, 21:47
Učenici iz Hrasnice na ekskurziji u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.09.2005, 19:31
Učenici iz Hrasnice na ekskurziji u Fojnici, 24.09.2005Prvog dana vikenda, na jednodnevni izlet u Fojnicu stigli su učenici Druge osnovne škole iz Hrasnice. To je grupa od 45 učenika osnovne škole sa kojima je putovalo i 4 nastavnika Fahrudin Bičo, Kornelija Stefanović, Alma Pamuk i Edina Hodžić. Vođa puta Fahrudin Bičo nam je kazao: "Ova posjeta u Fojnicu je u okviru izborne nastave predmeta Geografija. Naša zemlja je dosta mala i onda je prava šteta da je djeca ne upoznaju a vrijednosti je na svakom koraku.

Linkovi:
Fotografije posjete učenika iz Hrasnice (24.09.2005)
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
Austrijanci oduševljeni Fojnicom i Prokoškim jezerom
Hazim Čukle - Utorak, 06.09.2005, 18:15
Austrijanci i domaćin na Prokoškom jezeru, 05.09.2005Fojničan Enver Parić - Cembe, koji se nalazi već petnaestak godina na privremenom radu u Austriji, ovih dana je stigao na godišnji odmor u Fojnicu sa trojicom svojih prijatelja austrijanaca. Oni će provesti godišnji odmor u Fojnici radno. Enver Parić - Cembe je trener omladinskog pogona ASK Koflach iz Austrije, a sa njim je došao i predsjednik ovog austrijskog nogometnog kluba Goisjak Albert sa još dvojicom prijatelja Rothschadl Raimundom i Fink Thomasom.

Linkovi:
Fotografije boravka na Prokoškom jezeru (05.09.2005)
Fotografije Prokoškog jezera
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Prokoško jezero
Zaštita Prokoškog jezera - KZP «Šćona» postavila kontejnere za smeće
Mirsad Topalović - Petak, 26.08.2005, 18:18
Kontejner za smeće na Prokoškom jezeru, 09.08.2005Zbog lošeg odnosa posjetilaca Prokoškog jezera i nemara istih, KZP "Šćona" je bila primorana učiniti jedan mali korak za očuvanje našeg velikog prirodnog dragulja. Izvršile su se postavke kontejnera za smeće, koji se jako lijepo uklapaju u okoliš. To će pomoći da Prokoško Jezero i dalje zrači ljepotom, koju zaista posjeduje i zato molimo građane da ga nastoje sačuvati. Jedan od osnovnih zadataka KZP "Šćona" jeste održavanje čistoće grada Fojnice, ali se počinje raditi i na očuvanju ekološke ljepote.

(Preuzeto sa: www.scona.ba)

Linkovi:
Fotografije kontejnera na Prokoškom jezera (09.08.2005)
Fotografije Prokoškog jezera
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Prokoško jezero
Poslanici i doktori u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.08.2005, 16:56
Poslanici i doktori u Fojnici, 21.08.2005Drugog dana vikenda u fojničkom lokalu "Lovac" smo sreli i snimili zanimljivo društvo u kojem su bili dr Nedžad Hadžić, poslanik u Parlamentu F BIH koji je ujedno i šef internog odjela kantonalne bolnice u Travniku sa njegovom suprugom Hasijom Hodžić koja je inače bivša načelnica općine Travnik i drugim kolegama doktorima. Imali su bogatu sofru i kako su kazali tu provode dio odmora i vole sve domaće.

Linkovi:
Fotografije boravka u Fojnici (21.08.2005)
Fotografije Prokoškog jezera
Fotografije slapova rijeke Kozice
Fotografije izletišta na Vladića vrhu
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Prokoško jezero
O istoj temi: Slapovi Kozice
Slovenci Tom i Jana na biciklu upoznaju Bosnu i Hercegovinu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.08.2005, 16:19
Slovenci na biciklu upoznaju BiH, Fojnica, 21.08.2005Dvoje mladih slovenaca, 31 godišnji ekonomist Tom Javorščak i njegova 31 godišnja djevojka Jana Skočir koja je inače profesorica ruskog i italijanskog jezika, su prije desetak dana krenuli na svojim biciklima iz Ljubljane sa ciljem da upoznaju ljepote BIH. Preko Bihaća, Sanskog Mosta, Jajca i Travnika su za osam dana stigli u Fojnicu. Tomi Javirščak nam je kazao: "Putujemo kroz Bosnu i Hercegovinu osam dana i do sada smo prešli oko 620 km.

Linkovi:
Fotografije Toma i Jane u Fojnici (20/21.08.2005)
Fotografije Fojnice danas
Fotografije fojničke prirode
Fotografije izletišta na Vladića vrhu
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Slapovi Kozice i izletište Vladića vrh
O istoj temi: Biciklom kroz Fojnicu
Članice Udruženja žena iz Zavidovića u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.08.2005, 15:41
Članice Udruženja žena iz Zavidovića u Fojnici, 20.08.2005Prvog dana vikenda u Fojnicu je na jednodnevni izlet stiglo 40 žena iz Zavidovića. Sa njima je sem vozača bio i harmonikaš Alija Kalkan. Vođa puta ove grupe žena iz Zavidovića je bila Fadila Herić, koja nam je kazala: "Mi smo Udruženje žena iz Zavodovića,imamo veliki broj svojih članova. U ljetnom periodu skoro svakog mjeseca pravimo izlete i eskurzije. Ove godine smo obišle Tuzlu, Gračanicu, Gradačac i sad Fojnicu.

Linkovi:
Fotografije boravka članica Udruženja iz Zavidovića u Fojnici (20.08.2005)
Fotografije Fojnice danas
Fotografije fojničke prirode
Fotografije izletišta na Vladića vrhu
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Prokoško jezero
O istoj temi: Slapovi Kozice i izletište Vladića vrh
Otvoreno izletište na Vladića vrhu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.08.2005, 15:14
Otvaranje izletišta na Vladića vrhu, 20.08.2005U petak, 19 avgusta/kolovoza, je na Vladića vrhu, na raskrsnici puteva za Sivicu, Majdan, Dragačiće i Fojnicu devet kilometara udaljenom od Fojnice, priređen pravi teferič za ljubitelje prirode. Grupa zaljubljenika u prirodu na čelu sa šumarima Samidom i Dževadom Buljinom su uz veliku pomoć mještana fojničkog kraja i radnika Šumarstva na Vladića vrhu na nadmorskoj visini od oko 950 metara napravili za kratko vrijeme pravo izletište, ugodno mjesto za odmor u prirodi.

Linkovi:
Fotografije otvaranja izletišta na Vladića vrhu (20.08.2005)
Fotografije izletišta na Vladića vrhu
Fotografije slapova rijeke Kozice
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Slapovi Kozice
Umjetnik Mesud Kečo u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 17.08.2005, 20:03
Umjetnik Mesud Kečo u Fojnici, 17.08.2005U Klasovoj samoposluzi u Fojnici smo sreli umjetnika Mesuda Keču koji je bio u kupovini hljeba dok ga je porodica čekala u džipu. Zatekli smo ga u žurbi i pripremama za odlazak na neko od izletišta oko Fojnice i kratko nam je kazao: "Ja ovdje nisam gost jer je ovo i moj grad, ovdje se odmaram uz ove ljepote koje Fojnica ima, a i zet sam fojnički. Napio sam se ove fojničke vode i sada često dolazim u ovo banjsko liječilište. Malo uz rijeku, uz roštilj, to je pravi merak. Bio sam malo i na pijaci jer je danas pazarni dan, a ja volim ići u kupovinu".

Linkovi:
Umjetnik Mesud Kečo u Fojnici (17.08.2005)
Fotografije Prokoškog jezera
Fotografije slapova rijeke Kozice
Fotografije izletišta na Vladića vrhu (14.08.2005)
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Prokoško jezero
O istoj temi: Slapovi Kozice
Novih 35 fotografija Slapova Kozice
Hazim Čukle - Utorak, 16.08.2005, 18:22
Slapovi Kozice, 14.08.2005

Pogledajte nove fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 14.08.2005)
Linkovi:
Fotografije slapova rijeke Kozice
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Slapovi Kozice
Izgradnja izletišta na Vladića vrhu
Hazim Čukle - Utorak, 16.08.2005, 18:12
Izgradnja izletišta na Vladića vrhu, 14.08.2005Grupa entuzijasta i zaljubljenika u prirodu iz Fojnice je prije dva mjeseca pokrenula izgradnju izletišta na desetom kilometru od Fojnice na nadmorskoj visini od 950 metara na lokalitetu Vladića vrh. Jedan od njih je i šumar Samid Buljina koji je bio među prvina i od kojeg smo saznali: "Na ovoj raskrsnici puteva čiji putevi idu jedan za naselje Dragačiće, drugi za Majdan i Kaćune, treći za Sivicu i Čemernicu i četvrti za Korita i Fojnicu.

Linkovi:
Fotografije izletišta na Vladića vrhu (14.08.2005)
Fotografije slapova rijeke Kozice
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Slapovi Kozice
Nove 63 fotografije Prokoškog jezera
Mirsad Topalović - Četvrtak, 11.08.2005, 16:50
Prokoško jezero, 09.08.2005

Pogledajte nove fotografije ovdje.
(Foto: Amir Bajraktarević, 09.08.2005)
Linkovi:
Fotografije Prokoškog jezera
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Prokoško jezero
Foto galerija Dušana Mičevića - Bobine iz Tuzle
Mirsad Topalović - Utorak, 02.08.2005, 19:09
Prokoško jezero - Fojnica, 31.07.2005

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Dušan Mičević - Bobina, Tuzla, 30.07.-01.08.2005)
Linkovi:
Foto galerija Dušana Mičevića
Fotografije Prokoškog jezera
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Prokoško jezero
Kampovanje na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Utorak, 02.08.2005, 18:40
Učenici i profesori Perzijsko-bosanskogg koledža, 02.08.2005Prvog dana augusta na četverodnevno kampovanje na Prokoško jezero uputili su se učenici 1.,2. i 3. godine Perzijsko-bosanskog koledža iz Lješeva u Ilijašu. Autobusom su stigli do Tovarišta a onda pjehe do Prokoškog jezera. Snimili smo ih u pješačenju prirodom prema Prokoškom jezeru. Na Prokoškom jezeru kampuje 50-tak učenika sa 2 profesora i 2 odgajatelja.


Linkovi:
Fotografija učenika i profesora Bosansko-perzijskog koledža
Fotografije Prokoškog jezera
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Prokoško jezero
Osnivačka skupština Aquareumala
Nasir Selimović - Četvrtak, 21.07.2005, 19:08
Crtež projekta «Vodeni park»"AQUAREUMAL" d.o.o. Fojnica
DRUŠTVO ZA UGOSTITELJSTVO, TRGOVINU I TURIZAM
Broj: 103/05
Dana: 06.07.2005. godine

Na osnovu Čl. 344. Zakona o privrednim društvima ("Sl. novine F BiH", br. 23/99, 45/99 02/02 i 29/03) sazivam

OSNIVAČKU SKUPŠTINU
"AQUAREUMAL" d.o.o. Fojnica

Osnivačka Skupština će se održati u četvrtak, 28.07.2005.godine u velikoj sali "Reumal"-a sa početkom u 15 h.

Linkovi:
Skeniran dokument
Foto galerija Aquareumal - radovi na izagradnji Apartmanskog naselja
Projekat Apartmanskog naselja
Projekat Vodenog parka
Fotografije crteža projekta "Apartmansko naselje"
Fotografije crteža projekta "Vodeni park"
O istoj temi: Apartmansko naselje i Vodeni park
www.reumal.ba
Javna rasprava o proglašenju Prokoškog jezera spomenikom prirode
Nasir Selimović - Petak, 08.07.2005, 16:52
Javna rasprava o nacrtu Zakona o proglašenju Prokoškog jezera spomenikom prirode, Fojnica 07.07.2005Četrdesetak zainteresiranih, od kojih je većina «privedena» po službenoj dužnosti, prisustvovalo je jučerašnjoj Javnoj raspravi Nacrta Zakona o proglašenju Prokoškog jezera spomenikom prirode. Prostorni obuhvat budućeg zaštićenog područja od 22 km2, podijeljen je u tri zone:

I zona – 8% ili 186 ha od ukupno predviđene površine; ova zona obuhvata jezersku površinu i padinske dijelove i u njoj bi po svjetskim standardima bio zabranjen bilo kakav oblik ljudskog djelovanja; gradnja, lov, sječa, napasivanje stoke itd.

Linkovi:
Fotografije sa Javne rasprave (07.07.2005)
Fotografije Prokoškog jezera
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Prokoško jezero
Početak realizacije projekta izgradnje Apartmanskog naselja
Nasir Selimović - Srijeda, 06.07.2005, 20:51
Crtež projekta «Vodeni park»Prekjučer su prve mašine Unigradnje, generalnog izvođača radova, počele sa zemljanim iskopima za gradnju pristupnih komunikacija Apartmanskom naselju. Da li je potpisivanje Ugovora o gradnji i ozvaničeni početak njegove realizacije, razuvjerio bar dio onih koji su, iz ko zna kakvih razloga, sa skepsom komentarisali nagoviještene ambiciozne fojničke turističke planove? Po mojoj slobodnoj procjeni: ono što je za ondašnju Fojnicu značila gradnja Reumala i njegovo postojanje i uticaj na fizionomiju grada i život u gradu u proteklih 25 godina, to su sigurno za sadašnji trenutak i sljedećih 25 godina gradnja Apartmanskog naselja i Vodenog parka.
Javna rasprava o proglašenju Prokoškog jezera parkom prirode
Mirsad Topalović - Srijeda, 06.07.2005, 13:59
Prokoško jezeroSrednjobosanski kanton/Kanton središnja Bosna
Općina Fojnica
O b a v i j e s t

Dana 07.07.2005. godine (četvrtak) u sali hotela "Reumal", sa početkom u 12:00 sati, će se održati Javna rasprava o proglašenju Prokoškog jezera parkom prirode i Nacrta zakona o proglašenju Prokoškog jezera spomenikom prirode.

Linkovi:
Fotografije Prokoškog jezera
www.reumal.ba
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Prokoško jezero
Što bi Zuko rekao: Ovo je džennet na zemlji
Mirsad Topalović - Srijeda, 15.06.2005, 10:30
Članak:  Što bi Zuko rekao: Ovo je džennet na zemljiFOJNICA: Nadomak ovog malog, ali izuzetno zanimljivog mjesta, nalazi se planinski biser - Prokoško jezero. Tu na njegovim obalama, u dodiru s ledenom vodom, čovjek odšuti. Ne zna šta bi rekao. Jedino mu može zasmetati nekoliko neprirodno izgrađenih vikendica.

Ako je nekome draže zlato od bisera, može pokušati naći sreću na izvorima rijeke Fojnice. Malo vode i malo pijeska propusti se kroz rešeto i sa uzbuđenjem se iščekuje hoće li se zablistati žuti grumen. Nije mit već istina da su stari Fojničani ispirali zlato iz mulja rijeke Fojnice. Ko ne vjeruje, može zaviriti u bogatu knjižnicu franjevačkog samostana, koji vijekovima nad ovim gradom svjedoči život. I ne samo to - može pronaći svakojaka bosanska čudesa koje su zapisivali naši ljudi.

A ako čovjek, ne daj Bože, ima reumu i toj boljki može naći lijeka u Fojnici. I to u medicinsko - rekreativom centru Reumal.

Ekrem Tinjak
Start magazin, 10.04.2004 (broj 152)
(Preuzeto sa: www.startbih.info)

Linkovi:
Screenshot članka
Fotografije Prokoškog jezera
www.reumal.ba
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Prokoško jezero
U Fojnici gradu prestaju svi putevi
Mirsad Topalović - Četvrtak, 02.06.2005, 11:44
Članak: «U Fojnici gradu prestaju svi putevi», 27.05.2005Na putu za ovaj grad i putevi su se umorili i tu su stali, dalje ne mogu jer ih ni nema - Svih 14.000 stanovnika čekaju bolje dane, a oni nikako da stignu - Da li će "vodeni grad” riješiti mnoge dileme veoma ljubaznih Fojničana.

Prekrasno je boraviti u Fojnici. Ljudi su veoma ljubazni, a posebno u lijepoj uspomeni ovaj grad ostane ljudima koji dođu na liječenje u poznati "Reumal”. Hiljade ih je stiglo u invalidskim kolicima, a svojim kućama otišlo "na svojim nogama”. Ljekovitost ove banje po kojoj Fojnica postaje sve prepoznatljiva širom svijeta odavno je dokazana. Još ako se ostvare želje zaposleni u ovoj sada po broju zaposlenih najvećoj firmi, ako bude sagrađeno apartmansko naselje i "vodeni grad” sa termalnom vodom onda za budućnost Fojnice ne treba strahovati.

Kemal COCO
«SabaH - Bosnian American News», 27.05.2005
(Preuzeto sa: www.sabah-ba.com)

Linkovi:
Screenshot stranice
Web stranica Društva za ugostiteljstvo, trgovinu i usluge «Fojnicatours»
Mirsad Topalović - Utorak, 31.05.2005, 10:57
http://www.fojnicatours.com.ba, 31.05.2005"Obilje šume i vodotokova omogućuje ribolov na plemenite vrste riba, kao i lov na cijelom području.

Prokoško jezero (1.670 n/m) je poznato po endemskom tritonu i rijetkim biljnim vrstama.

Ostaci utvrda na okolnim uzvišenjima (Gradina, Kozograd, Zvonigrad, Kašteli ), još od antičkih vremena, potvrdjuju kontinuitet ljudske civilizacije na ovim prostorima.

Sve navedeno daje vam za pravo da posjetite Banju Fojnicu, da li iz zdravstvenih, rekreacijskih ili izletničkih razloga, na vama je da odlučite."

Linkovi:
www.fojnicatours.com.ba
Screenshot stranice
www.fojnica.ba/turizam
Čudo bosanskog zlata, «BH Dani»
Mirsad Topalović - Srijeda, 20.04.2005, 14:11
Fojnica, 2001.Fojnica
Čudo bosanskog zlata

Fojnica je jedno od rijetkih mjesta na svijetu u kojima turizam i rudarstvo ne isključuju jedno drugo. Gotovo da nema dijela svijeta iz kojeg putnik namjernik nije Fojnicu pohodio. To potvrđuju kako materijalni ostaci, tako i pasoši današnjih gostiju fojničkog Reumala. U Fojnici su nađeni kipovi egipatske božice Izide, boga Serapisa, istočnjačkog boga Atisa i staroitalskog Libera, koje su za uspomenu na svoj boravak ovdje ostavili stari narodi, a na recepciji Reumala pasoši Norveške, Švedske, Njemačke, Belgije, Holandije i drugih zemalja.

Riječ je naprosto o tipu mjesta predodređenom za čudesa, ali sa vrlo bitnom razlikom u odnosu na Međugorje i slična mjesta sklona ukazanjima nadnaravne prirode. Fojnička čudesa su više materijalne naravi. Prvo sa kojim se putnik namjernik susretne jeste ugostiteljstvo. Kafa, kisela, loza i pivo u fojničkim kafanama koštaju sve zajedno četiri marke. Tako niske cijene gostu i sa skromnim platežnim mogućnostima otvaraju beskrajne mogućnosti da pokuša prizvati neponovljivu atmosferu priče U bosanskoj kafani Zije Dizdarevića, koju je on našao ovdje i nigdje drugdje jer je malo gdje piće tako jeftino. A zlatno pravilo u bosanskohercegovačkoj književnosti je da najbolje priče nastaju u kafanama sa jeftinim pićem. Takva je i Fojnica. I danas u njoj, u potrazi za inspiracijom, navrate mnogi čuveni pisci i drugi umjetnici. Ko traga, naći će. A njena povijest pamti i one koji su našli a da nisu tragali.

Nisvet Džanko (dzanko@bhdani.com), 17.09.2001 (broj 219)
(Preuzeto sa: www.bhdani.com)
Proslava u duhu vremena, «SIN»
Nevres Jemendžić - Srijeda, 06.04.2005, 11:09
Proslava u duhu vremena, 30.03.2005Načelnik općine Fojnica, Salkan Merdžanić, svoje obraćanje prilagodio je teškom ekonomskom trenutku na području općine, a između ostalog rekao je: "Određivanje ovog datuma kao Dana općine je dobar izbor, jer je oslobođen ideoloških odrednica i vezivanja za bilo čiju državno - pravnu tradiciju. Ta činjenica je od izuzetne važnosti ako imamo na umu da je Fojnica građena na putu i razmeđu različitih vjera, nacija, zastava i civilizacija, kao i jasna poruka da historija ne počinje od nas kao što nije počela ni prije 50 niti 100 godina. Iako smo uspjeli pobjeći iz kruga nasilja koji zarobljava mnoga poslijeratna društva – uspjeh koji je dovoljno rijedak sigurno će biti predmet proučavanja u narednim decenijama. Ipak, rijetki su građani Fojnice koji pronalaze razloge za slavlje. Oni posmatraju kako životni standard konstantno opada i da poslijeratni program obnove i rekonstrukcije nije pokrenuo tržišnu ekonomiju, stičemo utisak da je samo prošao pored nas, ostavljajući gomile dugova, a malo razvoja.

Nevres Jemendžić
«SIN - Srednjobosanske informativne novine», 30.03.2005

Linkovi:
Skeniran članak
Dan općine Fojnica (02.04.2005)
Obilježavanje Dana općine Fojnica (23.03.2004)
Dan općine Fojnica (17.03.2004)
Čestitamo Vam 18. mart/ožujak, Dan općine Fojnica (18.03.2003)
O istoj temi: Dan općine Fojnica
Dubrovčani opet otkrivaju Fojnicu, «Slobodna Dalmacija»
Dragan Marijanović - Četvrtak, 24.02.2005, 09:44
U Fojnicu po zdravlje, Matica umirovljenika Dubrovnik organizira program rehabilitacije u BiH, 19.01.2005Zahvaljujući povoljnom ugovoru MUH-a i Reumala, desetodnevni boravak hrvatskih umirovljenika, s uporabom punoga pansiona i svih liječničkih i banjsko-rekreativnih sadržaja, stoji nešto više od tisuću kuna

FOJNICA • Menadžment fojničkoga hotela Reumal i vodstvo Matice umirovljenika Hrvatske već mjesec dana realiziraju nedavno potpisani sporazum o suradnji. Naime, ugovorom je omogućen boravak i liječenje hrvatskih umirovljenika u ovome živopisnom bosanskom gradiću po iznimno povoljnim cijenama.

Linkovi:
Fotografije Dragana Marijanovića
O istoj temi: Dragan Marijanović u Fojnici
O istoj temi: Penzioneri - umirovljenici u Reumalu
www.reumal.ba
Apartmansko naselje i Vodeni park
Nasir Selimović - Četvrtak, 27.01.2005, 15:01
Crtež projekta «Vodeni park»Zdravstveni turizam kao osoben vid turističke ponude, posljednjih decenija dvadesetog vijeka, Fojnicu je sa njenim raspoloživim smještajnim kapacitetima i prirodnim resursima, svrstao u red prepoznatljivih turističkih destinacija. Relativna blizina većih urbanih središta kao što su Sarajevo, Zenica, Travnik, čija je prosječna udaljenost od Fojnice oko 60 km, pruža posjetiocima mogućnost kraćeg ili dužeg boravka u prirodno zdravoj sredini. Povoljni klimatski uvjeti, idealna nadmorska visina, živopisno okruženje, djelotvornost termalne vode, te tradicionalna gostoljubivost i stručnost domaćina – samo su neki od elemenata koji su Fojnicu promovisali na vodeće mjesto u oblasti zdravstvenog turizma u Bosni i Hercegovini. Oslanjajući se samo na navedene faktore, teško je očekivati da će ona taj svoj primat moći dugo održati ukoliko ne bude parirala sve brojnijoj konkurenciji u pogledu kvaliteta smještaja i posebno pratećih sadržaja. Početkom devedesetih godina obznanjena je namjera tadašnjeg rukovodstva Reumala o gradnji Apartmanskog naselja i Vodenog parka.

Linkovi:
Projekat Apartmanskog naselja
Projekat Vodenog parka
Fotografije crteža projekta "Apartmansko naselje"
Fotografije crteža projekta "Vodeni park"
www.reumal.ba
«Eco – sportski turizam» na Prokoškom jezeru
Nasir Selimović - Utorak, 21.12.2004, 15:33
Prokoško jezero, 19.12.2004Do sada su ronioci na Prokoško jezero dolazili samo po pozivu u slučajevima nesretnih utapanja neopreznih plivača. Oni koji malo više pamte tvrde da su, uvijek poslije uspješno obavljene potrage za utopljenicima, mjesto događaja napuštali s porukom «Ovo je zadnji put. Ne zovite nas više». Poruka se isključivo odnosila na izuzetno teške uslove traganja za tijelima utopljenika; tamno muljevito dno i hladna jezerska voda. Obično su se ovoj priči dodavali i sočni misteriozni detalji kojim su brižni roditelji plašili svoju djecu i nadobudne plivače, da je jezersko dno neistraženo carstvo podvodnih struja, kraških špilja i prostor vječnog leda.

Linkovi:
Fotografije «Eco – sportski turizam» na Prokoškom jezeru
Fotografije Prokoškog jezera
Restoran "Kamin"
Nasir Selimović - Petak, 16.01.2004, 14:49
Restoran Kamin22.12.2003. - Općina Fojnica, ako se uzmu u obzir izdašni prirodni resursi, klimatski uvjeti, tradicija, stručno osoblje, ima sve predispozicije da postane prepoznatljiva turistička destinacija u Bosni i Hercegovini. Turizam, kao osoben vid privredne djelatnosti zahtijeva svakodnevno prilagođavanje turističkim trendovima u cilju što kvalitetnijeg ugođaja gostima. Nedavnom adaptacijom i danas okončanim proširivanjem restorana "Kamin”, Centar za medicinsku rehabilitaciju, a i grad Fojnica su napokon dobili ukusno dizajniran višenamjenski ugostiteljski prostor, koji odiše toplinom doma.
pretraga novosti :: arhiva novosti