Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za pogorelic je pronašla slijedeće:

Dvije planinarke PD „Vranica“ Fojnica osvojile Musalu najviši vrh Balkana
Hazim Čukle - Petak, 09.09.2016, 11:37
Klikni za više fotografija Planinari
Ovih je dana u zajedničkoj organizaciji planinarskih društava „Zaprešić“ i „Malačka“ iz R Hrvatske i PD „Pogorelica“ IZ Kiseljaka organiziran uspon na najviši vrh Balkana, Musala čija je nadmorska visina 2.925 metara na planini Rila, koja je ujedno istoimeni Nacionalni park Rila, a nalazi se na jugozapadu Bugarske.To je i najhladnije mjesto na Balkanu sa prosječnom godišnjom temperaturom od -3 stepena Celzijusa. Među pedesetak planinara su na ovom usponu učestvovale i dvije planinarke iz PD „Vranica“ Fojnica.

Riječ je o najaktivnijim članicama PD „Vranice“ Fojnica, koje su i članovi UO ovog društva, Radmila Batovac i Kata Markić, koje su se do sada popele na najviše vrhove bh planina i regije. Kako su nam kazale u petodnevnom programu su osvojile i Musalu, najviši vrh Balkana. Prvog dana uspona su krenule su iz skijaškog centra Borovac i pješaćile do 7 Rilskih jezera 6 sati a drugog dana do vrha Musale 7 sati. Od njih 50 planinara , njih 35 se uspjelo popeti do vrha Balkana, među kojima su i ove dvije vrijedne dame, Fojničke planinarke.


Pobjednik turnira ekipa mesnice „Durak“ Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 02.06.2016, 13:08
Klikni za više fotografija Turnir u Dusini
U organizaciji Mjesne zajednice Dusina, općina Fojnica na školskom igralištu u Dusini tokom proteklog vikenda je odigrati, tradicionalni, 41. najstariji malonogometni turnir u općini Fojnica a i šire. Igralo se po sistemu 4+1.Nastupilo je 18 ekipa:“Club 6“ Dusina, „Pogorelica“ Dusina, Caffe „Japi“ Jehovac Kiseljak, „Suša comerc“ Visoko, „LH nekretnine „ Visoko, mesnica „Durak“ Fojnica, caffe „Dansi“ Fojnica, „Kaćuni „ Kaćuni, „Orhan gradnja“ Visoko, „Damac N“ Kreševo, „Sevsen“ Fojnica, mesnica „Meša“ Fojnica, Zavod „Drin“ Fojnica, MZ „Prokos“, „Rostovo mednic“ Novi Travnik, „Agro dur „ Fojnica, „Šuma šped“ Prokos, ŽHD „rmm“ Kiseljak.

Pobjednik turnira je ekipa mesnica „Durak“ Fojnica, drugo mjesto je osvojila ekipa „LH nekretnine „ Visoko, treće mjesto je pripalo ekipi „Rostovo mednic“ Novi Travnik. Najbolji igrač turnira je Sedin Mulaosmanović iz pobjedničke ekipe, najstrijelac je Mahir Bajrić, Orhan gradnja“ Visoko i najgolman je Haris Čakić, „Rostovo mednic“ Novi Travnik. Pobjednik je osvojio novčanu nagradu 1.500 KM, drugoplasirani 500 i trećeplasirani 300 KM.Najboljima je nagrade uručio Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica.

Da nam grad bude ljepši
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.06.2015, 12:16
Klikni za više fotografija Pogorelica
U organizaciji Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona a u saradnji sa Lječilištem „Reumal“ Fojnica, Udruženje „Alterural“ Fojnica i rasadnik „Mili“ iz Kiseljaka je u sklopu „Fojničkog ljeta 2015“ pokrenuta akcija „Da nam grad bude ljepši“, gdje će biti nagrađeni novčano najljepše uređena bašče, dvorišta, terase i balkoni. Akcija obuhvača područje grada a nagrade su prvo mjesto 400 KM, drugo mjesto 200 KM i treće mjesto 100 KM.

-To je akcija koja je bila tradicionalna godinama u Fojnici. Kad se Fojnica posmatra kao banjsko mjesto ovom akcijom se ide u pravcu da se što više radi na uređenju grada, čistoći i eko zaštiti i sl ično. Akcija je započela krajem mjeseca maja i trajat će do polovine mjeseca jula, kada će komisija izabrana ispred ova četiri subjekta koji je organiziraju i krajem mjeseca jula uz neku prigodu će biti uručene nagrade, kaže Semin Sudžuka, predstavnik TZ SBK


Pogorelica idealno mjesto za odmor i uživanje
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.06.2015, 09:41
Klikni za više fotografija Pogorelica
Malo se koje mjesto u BiH može pohvaliti kulturno-historijskim znamenitostima i bogastvom prelijepe prirode kao što to ima Fojnica i njena okolina. Jedno od njih je i Pogorelica. Do Pogorelice se dolazi iz Fojnice asvaltnom trakom uz riječicu Željeznicu do Dusine, a onda još 4 kilometra makadama i dolazite na mjesto kao izmišljeno za ljubitelje planinarenja, prirode sa brojnim proplancima i stoljetnom bukovom šumom.
Do ovog prekrasnog mjesta se može doći iz nekoliko pravaca, iz pravca doline Neretvice, Fojnice i Kreševa. U tom prirodnom raju na zemlji kao da su od pamtivjeka stajali dva doma. Jedan je lovački vlasništvo LD „Divokoza“ Fojnica, a drugi je planinarski vlasništvo PD „Pogorelica“ Kiseljak. Oba izgledaju kao da su srasla uz rub bukove šume, udaljeni jedan od drugog 300 metara, na nadmorskoj su visini 1.000 i 1.200 metara. I od jednog i drugog se pruža prekrasan pogled na livade, pašnjake i šumu Pogorelice

Lovački dom LD „Divokoza“ Fojnica je sagrađen 1983 godine, posjeduje podrum, prizemlje i dva sprata sa tri apartmana i sobama sa oko 40 ležaja. Ima dvije kuhinje i kamin salu i električnu energiju.Noćenje se plaća 8 KM po osobi,a za članove društva 5 KM. Dnevni boravak na lokalitetu ovog doma uz korištenje kuhinje je 2 KM. Ostale informacije se mogu dobiti kod domara na broj 061 327 053 na ime Nedžad Fejzić.

Drugi dom vlasništvo planinarskog društva „Pogorelica“ Kiseljak posjeduje takođe 40 ležaja, kuhinju, salu za ručavanje, struju, vodu, tuš kabine, sve uslove za idealan odmor u netaknutoj prirodi. Prenoćište košta 10 KM po osobi, dnevni boravak na lokalitetu doma sa korištenjem kuhinje je 2 KM. Dom je otvoren od četvrtka do nedelje. Ostale informacije se mogu dobiti na telefon domara Zlatka Iviša Zende na broj 063 337 700. Ispred doma smo sreli ljubazne domaćine predsjednika Antu Boju i Zlatka Iviša Zendu, koji su bili sa prijateljima.

Oni koji posjete Pogorelicu mogu uživati u odmoru i ljepoti prirode, mirisu poljskog cvijeća, cvrkutu ptica i žuboru planinskih izvora, a imaju mogućnost šetati, sve staze obilježene, nema mina jer nije bilo ratnih dejstava. Posjetioci mogu brati šumske plodove kao što su šumske jagode, borovnice, maline, zatim ljekobilje i gljive vrganj i lisičarka. Prilikom našeg boravka na Pogorelici smo sreli ispred PD „Pogorelica“ Kiseljak Gorana Glušica iz Sarajeva. Kazao je da dolazi tu više godina, da nije dobro nebi ni dolazio i da nije ovih ljepota i ljubaznih domaćina.

14.Dani Pogorelice 2015 na Pogorelici
Hazim Čukle - Petak, 05.06.2015, 13:56
Klikni za više fotografija Pogorelica
U organizaciji PD „Pogorelica“ iz Kiseljaka tradicionalno se krajem mjeseca maja organiziraje manifestacija pod nazivom „Dani Pogorelice“. Tako je bilo i ove godine, posljednjeg dana mjeseca maja su organizirani „Dani Pogorelice 2015“, na kojima je učestvovalo stotinjak planinara i ljubitelja prirode. Planinarski dom na Pogorelici se nalazi na 1.222 metra nadmorske visine, a prilikom naše posjete još jedan dom se nalazi niže par stotina metara vlasništvo LD „Divokoza“ Fojnica je bio zaključan, razloge neznamo, pored smo sreli nekoliko bajkera.

-Ovogodišnji 14. „Dani Pogorelice“ su organizirani proteklog vikenda, kada smo prvog dana ove manifestacije krenuli pješice iz Kiseljaka preko Jelačke, Crničkog Kamenika, Bilića i Dusine do našeg planinarskog doma na Pogorelici, gdje je učestvovalo 27 planinara a pješačili smo 8 sati. Većinom su to bili mladi ljudi i to nas raduje. Nakon što smo stigli, pridružili smo se i drugim planinarima koji su došli iz drugih pravaca i mjesta, gdje nas je bilo blizu stotina,kaže Anto Bojo-Čiro, predsjednik PD „Pogorelica“ Kiseljak i dodaje

Naša logistika je pripremila za sve doček sa toplim čajem i osvježavajućim pićima.U večernjim satima smo imali planinarsko druženje uz logorsku vatru, muziku i pjesmu do sitnih sati drugog dana. Ujutro smo nakon doručka organizirali planinarske ture do Zec planine i Zvjezdana gdje se nalazi vidikovac gdje se vidi cijela dolina Netervice, a po povratku su svi imali besplatan ručak, planinarski grah, opet druženje i pripreme za povratak kućama. Svi nosimo lijepe uspomene, kaže Anto Bojo-Čiro, predsjednik planinara iz Kiseljaka.

Mlada dama iz Kiseljaka, Branka Banduka nam je kazala:-Došla sam ovdje iz Kiseljaak pješice sa ostalim planinarima. Dolazim na Pogorelicu često i uvjek me nešto očara od te silne prirodne ljepote. Lijepa je priroda, pa i dosta je blizu, uvjeti za dobar odmor i uživanje u netaknutoj prirodi više nego dobro i druženje sa dragim ljudima. Poručila bi svima koji vole planinarenje i prirodu da dođu i vide, a kasnije će sigurna sam opet dolaziti, kazala je Branka Banduka.


Planinarska tura Matorac-Zec-Pogorelica
Hazim Čukle - Srijeda, 13.05.2015, 12:25
Klikni za više fotografijaPlaninari

U organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica organizirana jednodnevna grebenasta tura koja je započeta sa poznatog lokaliteta Rekreacijskog centra „Brusnica“ iznad Fojnice preko Matorca, Vran kamena i Zec planine do planinarskog doma na Pogorelici, vlasništvo PD „Pogorelica“ Kiseljak.

Na ovoj turi su pored domaćina planinara iz Fojnice učestvovali i članovi PD „Bobovac“ iz Kaknja i PD „Kiss“ iz Kiseljaka. Učestvovalo je petnaest planinara koji su ukupno pješačili oko sedam sati. Po lijepom vremenu su imali priliku pješačiti i po snijegu i ledenim smetovima.

Održana devetnaesta sjednica OV Fojnice
anida.ramic - Petak, 03.04.2015, 10:07
Klikni za više fotografija19.sjednica OV
Općinsko vijeće Fojnice je održalo svoju devetnaestu sjednicu. Prije usvajanja dnevnog reda ove sjednice OV Fojnica svečanu zakletvu o preuzimanju mandata općinskog vijećnika položila je Đenita Salčinović iz SDA.

Na dnevnom redu ove sjednice našlo se četrnaest tačaka. Tako su usvojeni prijedlog Odluke o visini naknade za održavanje zajedničkih dijelova zgrada i upravljanje zgradama i prijedlog Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene m2 korisne stambene površine dok prijedlog Odluke o davanju saglasnosti o sporazumnom raskidu Ugovora o kupoprodaji predmeta tendera nije dobio potrebnu većinu vijećnika.

Prijedlog Odluke o načinu korištenja prirodnih resursa na području Općine Fojnica, kao i Prijedlog Zaključka o davanju prethodne saglasnosti u postupku dodjele koncesije za istraživačko-eksploatacione radove mineralne sirovine mermerisanog krečnjaka na lokalitetu Dusina –Pogorelica su usvojeni.

Vijećnici OV Fojnica su također glasali za Izvještaj o radu za 2013. godinu JU Dom zdravlja Fojnica, Izvještaj o radu za 2013. godinu JKP „Šćona“ d.o.o. Fojnica te Saglasnost na plan poslovanja za 2015. godinu Lječilišta „Reumal“ Fojnica i Saglasnost na plan i program rada za 2014/2015 školsku godinu JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece Fojnica.

Nakon sjednice vijećnici su na poziv direktora kompanije MS&WOOD Muhameda Pilava obišli pogone ove fabrike namještaja gdje su imali priliku upoznati se sa načinom rada ove fabrike ali i problemima sa kojima se svakodnevno susreću. Osim vijećnika obilasku je prisustvovao načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić te predstavnici općinskog organa uprave.
Tradicionalni uspon na Matorac
Hazim Čukle - Srijeda, 01.04.2015, 11:23
Klikni za više fotografijaMatorac


Članovi PD „Vranica“ Fojnica svake godine u čast Dana općine Fojnica prirede tradicionalni uspon na Matorac iznad Fojnice. Tako je bilo i proteklog vikenda kada je 50 planinara krenulo iz Fojnice preko naselja Tješilo i lokaliteta Gorevine do vrha Matorca 1937 m.n.v.Za sve učesnike je u naselju Tješilo Marjan Glavočević pripremio čaj i druga osvježavajuća pića. Planinari su grbenom Matorca pješaćili do poznatog skijališta RC „Brusnica“ Fojnica, gdje su imali zajednički ručak.

Osim članova PD „Vranica Fojnica u ovom planinarskom pohodu su učestvovali planinari iz PD „Visočica“ Visoko, PD „Bobovac“ Kakanj, PD „Igman“ Sarajevo, PD „Preslica“ Doboj, PD „Avantur“ Sarajevo, PD „Zlatni ljiljan“ Sarajevo, PD „Pogorelica“ Kiseljak i PD „Kiss“ Kiseljak.Uspon je trajao sedam sati pješaćenja i svi učesnici su obišli ovu planinarsku turu.


XIX sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 26.03.2015, 11:20
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica

S A Z I V A M
XIXsjednicu Općinskog vijeća Fojnica


Sjednica Općinskog vijeća Fojnica će se održati dana 31.03.2015. godine (utorak), u velikoj sali Općine Fojnica, sa početkom u 9:00 sati...

Poziv za javnu raspravu
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 13.03.2015, 09:43
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za privredu, finansije i budžet
Koordinacioni odbor za pripremu predmeta
o davanju saglasnosti na dodjelu koncesije
za korištenje javnih dobara na području općine Fojnica

Fojnica:12.3.2015.

Poziv za javnu raspravu


Tema:
1. Provođenje javne rasprave u predmetu dobivanja saglasnosti za pokretanje procedure za dodjelu koncesije za istraživačko-eksploatacione radove mineralne sirovine mermerisanog krečnjaka na lokalitetu Dusina-Pogorelica, Općina Fojnica.
Mjesto i termin održavanja:
• JAVNA RASPRAVA će se održati u učionici osnovne škole u Dusini, dana 20.3.2015. g. /petak/ U 13,00 sati
Pozvani:
• Mještani mjesne zajednice Dusina i drugi zainteresovani građani općine Fojnica
• „W-STONE“ d.o.o. Sarajevo, kao podnositelj zahtjeva
Javni poziv je objavljen na službenoj stranici općine: www.fojnica.ba

Koordinacioni odbor

Održana XVIII. sjednica Općinskog vijeća
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 24.02.2015, 17:04
Klikni za više fotografija18.sjednica OV
Općinsko vijeće Fojnice održalo je danas redovnu sjednicu na kojoj su se vijećnici izjasnili o petnaest tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika, te postavljanja vijećničkih pitanja uslijedila je rasprava o trećoj tački dnevnog reda – Prijedlog Statutarne Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Općine Fojnica. Nakon rasprave ovaj Prijedlog je jednoglasno usvojen.


Vijećnici su usvojili Prijedloge rješenja o konačnom imenovanju članova Upravnog odbora javne ustanove Dom zdravlja Fojnica i Javne ustanove predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece Fojnica.

Jednoglasnu podršku vijećnika, uz zaključak da se provede javna rasprava, dobio je zahtjev za izdavanje saglasnosti za koncesiju prostora na lokalitetu Dusina-Pogorelica za istraživanje i eksploataciju mermerisanog krečnjaka.

Data je saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta javne ustanove za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje-lječilište „Reumal“ Fojnica uz zaključak da se u Odluku uvrsti mišljenje Komisije za statut i propise te da se kao takva Odluka nađe na dnevnom redu sljedeće sjednice.

Na današnjoj sjednici Vijeća usvojen je jednoglasno Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Općinske izborne komisije Fojnica za 2014. godinu te Izvještaj o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća Fojnica za 2014. godinu.Također, usvojen je i Program rada OV Fojnica za 2014.godinu.

Na kraju vijećnici su primili k znanju informaciju i prijedlog za donošenje Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o javnim priznanjima općine Fojnica.

XVIII. sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 23.02.2015, 09:24
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica

S A Z I V A M
XVIII.sjednicu Općinskog vijeća Fojnica


Sjednica Općinskog vijeća Fojnica će se održati dana 24.02.2015. godine (utorak), u velikoj dvorani Općine Fojnica, sa početkom u 09,00 sati...

Dani planinara na Pogorelici kod Fojnice
Hazim Čukle - Petak, 13.06.2014, 13:49
Fojnica
Pogorelica je jedinstvena i najpitomija planina#Petar Penjga, predsjednik HPD „Malačka“ Kaštel Stari sa Antom Bojom Ćirom, predsjednikom PD „Pogorelica“ Kiseljak (Petar Penjga ima krem kačket, crvenu majicu a Anto Bojo Ćiro košulju sitne kocke.ustafa Burić,najstariji planinar ima plavu jaknu, plavi prsluk i plavu kapu.Druženje ispred doma na Pogorelici, odbojka i mladi

Tokom proteklog vikenda su u organizaciji Planinarskog društva „Pogorelica“ iz Kiseljaka i u saradnji Planinarskog saveza F BiH-e na Pogorelici održani tradicionalni „Dani planinara F BiH –Pogorelica 2014“, a ujedno je to i dan Planinarskog društva „Pogorelica“ Kiseljak.Prisustvovalo je između 250 i 300 planinara iz cijele BiH kao i petnaestak planinara iz Kaštel Štarog iz Hrvatske.

-Ovo je trodnevna manifestacija planinara koja se održala na Pogorelici.Imali smo prvi dan planinarsku turu od Kiseljaka do Pogorelice.Tu je bilo svečano otvaranje ove manifestacije a onda organizirane planinarske ture do Zec planine i do lokaliteta Smiljeva kosa.Jedan dio planinara je iskoristio to za šetnje, branje ljekobilja i druženje.Imali smo i takmičenje u orjentiringu i planinarskoj orjentaciji., kaže Anton Bojo Ćiro, predsjednik PD „Pogorelica“ Kiseljak i dodaje

Drugog dana smo imali takmičenje u odbojci gdje su najbolji dobili diplome.Posljednjeg dana ove manifestacije smo imali zajednički ručak, planinarski grah koji smo prodavali i sav prihod od tog zajedničkog ručka smo namjenili za građane poplavljenih područja i ugroženim od klizišta.

Petar Panjga , predsjednik Hrvatskog planinarskog društva „Malačka“ Kaštel Stari iz Hrvatske nam je kazao da je ovo predivno mjesto, ovo što vi u BiH imate je fenomenalno i rijetka ljepota koju drugi nemaju.Pobratimili smo se sa planinarima Kiseljaka i Kiseljakom, ovdje dođemo svake godine, da nam nije predivno nebi dolazili godinama i dolatit ćemo.

Mustafa Burić, najstariji planinar na ovim „Danima planinara-Pogorelica 2014“ nam je kazao –Meni je 78 godina, i član sam PD „Visočica“ Visoko.Na Pogorelicu dolazim već 50 godina i ovo je planina posebna, ima posebnu ljepotu, posebnu čistu i zdravu vodu, dobar zrak, prirodne ljepote i najpitomija je planina.Prešao sam naše sve planine i one preko 2.000 m.n.v., ali ova Pogorelica je jedinstvena.

Grebenasta zimska tura po masivima Matorca, Zeca i Pogorelice
Hazim Čukle - Srijeda, 29.01.2014, 12:27
Planinari
PD“Vranica“ Fojnica je zasigurno jedno od najaktivnijih planinarskih društava u SBK, a vjerovatno i šire.Članovi ovog društva su aktivni tokom cijele godine.Iako je ovih dana počelo veoma hladno vrijeme i krenuli su minusi, u organizaciji PD“Vranica“ Fojnica organizirana je jednodnevna zimska grebenasta tura po masivima Matorca,Zeca i Pogorelice.

Dvadesetak najiskusnijih planinara ovog društva je na ovu turu krenulo sa lokaliteta Poljana ispred motela RC „Brusnica“, preko Objesta, vrha Matorca, Vran kamena, vrha Smiljeve kose za Zec planini i Zečije glave, zatim preko Marina dola do planinarskog doma PD „Pogorelica“ na Pogorelici iz Kiseljaka.Ova zimska tura je trajala oko 7 sati pješaćenja, a pored domaćina su učestvovali i nekoliko članova PSD „Treskavica“ Trnovo i PD „Trebević“ Sarajevo.

Dobar odmor u lovačkom domu na Pogorelici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.01.2014, 15:06
Klikni za više fotografijaPogorelica
Od Fojnice asvaltnim putem uzvodno uz riječicu Željeznicu se nakon pređenih 14 kilometara stiže do sela Dusina, a odatle dobrim makadamskim putem u dužini 4 kilometra vas vodi do Pogorelice na kojoj se nalazi lovački dom LD“Divokoza“ Fojnica.Smješten je na oko hiljadu metara nadmorske visine i pogodan je za odmor.Pogorelica je privlačna destinacija za izletnike, planinare, lovce, kratko rečeno za ljubitelje prirode.

Ispred doma smo sreli Mensura Softića, predsjednika LD „Divokoza“ Fojnica.Bio je u društvu lovočuvara Nedžada Fejzića i Elvir Salčinović, lovočuvar lovačke sekcije Dusina Fojnica.Predsjednik Mensur Softić nam je kazao- Lovački dom na Pogorelici je građen 6 godina i završen 1983 godine.Tu su podrum, prizemlje i dva sprata, posjeduje kamin salu za odmor, dvije kuhinje tri apartmana i sobe sa ležajevima, ukupno 40 ležajeva.Iz doma se pruža prekrasan pogled na Pogorelicu, pojašnjava Softić i nastavlja

Prošle godine smo svojim sredstvima članova lovaca postavili novu vanjsku stolariju, izmjenili dio vodovodne mreže i kupatila.Vrijednost projekta je oko 10.000 KM, plus postavili smo novi limeni krov vrijednost projekta je 7.000 KM.Najviše nam je pomogla firma „Karadrvo“ Ostružnica Fojnica koja nam je donirala kancelarijski namještaj i stolariju u lovačkom domu u Fojnici.Potrebno bi bilo uraditi fasadu, renovirati grijanje i nabaviti nove krevete, za to bi nam bilo potrebno oko 30.000 , tada bi naš dom izgledao kao dobar hotel, kaže Mensur Softić

Cijene su ovdje veoma primamljive.Noćenje za jednu osobu je 8 KM, dnevni boravak sa upotrebom sobe 5 KM, dnevni boravak na lokalitetu lovačkog doma uz korištenje kuhinje samo 1 KM.Bilo je tu nekoliko grupa koje su organizirano slavili Novu godinu. Informacije kod lovočuvara Nedžada Fejzića na mobilni 061 327 053.Zimski noćni uspon na Prokoško jezero
Hazim Čukle - Petak, 20.12.2013, 13:07
Prokoško jezero
U organizaciji PD“Vranica“ Fojnica, već šesti put tradicionalno polovinom decembra svake godine organizuju zimski noćni uspon do Prokoškog jezera.Tako je bilo i proteklog vikenda, na ovaj noćni uspon je krenulo četrdesetak planinara.Pored domaćina planinara Fojnice su u usponu učestvovali članovi PSD „Treskavica“ Trnovo, PD“Trebević“ Sarajevo, PD „Pogorelica“ Kiseljak i PD „Bitovnja“ Kreševo i troje planinara iz Breze.

– Pri polasku iz Fojnice , bilo je fantastično, mjesečina kao dan, a krenuli smo na ovaj uspon sa lokaliteta Jezernice gdje je oko 1.000 m.nadmorska visina.Dalje smo išli preko Sivke do Prokoškog jezera 1.636 m.n.v.Pješaćili smo oko 3 sata, a dočekala nas je naša logistika sa veličanstvenim vatrometom.Prenoćili smo u prilagođenim planinskim katunima.Drugog dana je desetak najiskusnijih planinara krenulo na uspon do vrha Ločila 2107 m.n.v, kazao je predsjednik Eduard Slađo Jukić.


Planinarska tura od Prokoškog jezera do Pogorelice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.07.2013, 08:29
Klikni za više fotografijaPlaninari
U organizaciji PD“Vranica“ Fojnica organizirana je planinarska tura od Prokoškog jezera preko vrhova Ločike, Smiljevačke kose i Zec planine do Pogorelice.Na ovoj turi je učestvovalo četrdesetak planinara, pored domaćina na ovoj turi su učestvovali planinari PD“Bobovac“ Vareš, PD“Treskavica“ Sarajevo i PD „Bitovnja“ Kreševo, pješaćilo se deset sati.Ovoj grupi planinara se priključilo i trideset planinara HPD „Mosor“ Split iz Hrvatske, koji su u stigli u organizaciji PD“Bitovnja“ Kreševo.

Gosti iz Hrvatske su noćili dan prije na Prokoškom jezeru, gdje su imali uspon na najveći vrh Vranice Nadkrstac (2012 m.n.v.), dok su drugog dana noćili u planinarskom domu na Pogorelici, odakle su imali uspon do Gole Bitovnje, a nakon toga se vratili na Lopatu iznad Kreševa,gdje su u istoimenom planinarskom domu noćili i imali zajedničko sijelo i druženje.Promocija planinarske karte
Hazim Čukle - Srijeda, 12.06.2013, 14:30
Klikni za više fotografijaPromocija
U organizaciji PD“Bitovnja“ Kreševo i PD“Vranica“ Fojnica,u prepunoj sali hotela „Reumal“ u Fojnici, priređena je promocija planinarske karte „Planinska grupa Vranica“.Ovoj promociji su prisustvovali pored planinara Kreševa i Fojnice i Zijad Dejo, predsjednik Planinarskog Saveza BiH, Franjo Kristić, predsjednik Skupštine PS BiH, Zdravko Miličević, načelnik općine Kreševo,brojni predstavnici planinarskih društava iz BiH i gostiju hotela“Reumal“.Autori ove planinarske karte su Zoran Šimić, Eduard Slađo Jukić, Ivan Stanić i Igor Jukić.

U ovoj promociji su sudjelovali kao medijator Nevres Jemendžić, a promotori su bili Braco Babić poznati alpinista iz Sarajeva,Zoran Šimić,predsjednik PD“Bitovnja“Kreševo i Eduard Slađo Jukić, predsjenik PD“Vranica“ Fojnica.U ovu planinarsku kartu su ucrtane planinarske, turističke, tematske i poučne pješačke staze po planinama Vranica, Zec, Matorac, Vitreuša, Pogorelica, Bitovnja, Lopata i Inač.Sav prihod od prodatih karata ide za izgranju planinarskog doma na Prokoškom jezeru, koji je u izgradnji.


Fojnica ima više noćenja u godini od Neuma
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.04.2013, 09:41
Klikni za više fotografijaFojnica
Od svog prvog pominjanja u pisanim dokumentima od 1365 godine, Fojnica je poznata po monogo čemu a posebno po čudotvornom ljekovitom svojstvu termalne vode i po zlatu.Rijetki su ovako mali gradići u svijetu kao što je Fojnica, koje je priroda obdarila bogastvom kao što su prirodni draguljni okoliš,brojni kulturno historijski spomenici,koja je sa svojim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, kao magnet privlačna turistička destinacija, kako naših , tako i gostiju iz inozemstva, tokom cijele godine.

Budućnost Fojnice je u razvoju raznih vidova turizma kao što su kontinentalni turizam, zdrastveni, vjerski, zimski i sportski turizam, planinarski , kongresni itd.Što se tiče smještajnih kapaciteta gostima je na raspolaganju hoteli „Reumal“ i „Nova bolnica“ 530 ležaja,hotel „Stari grad“ 50 ležaja, Apartmansko naselje „Aquareumal“ sa 74 luksuzno opremljena apartmana sa oko 200 ležaja,Motel „Brusnica“ 50 ležaja restoran „Central“ 20 ležaja, vila „Iris“ 50 ležaja, kao i par stotina ležaja u privatnom smještaju.

Posjetioci Fojnice mogu uživati u termalnoj vodi bazena „Aquaparka“ sa pratećim sadržajima, kao i u lovu i ribolovu, u atraktivnim brdsko biciklističkim i planinarskim turama.Posebno su privlačna izletišta oko Fojnice, među kojima je najpoznatije svakako prirodni dragulj u njedrima Vranice Prokoško jezero, prelijepi Slapovi Kozice,planinski visovi Pogorelice, Matorca, Bitovnje i Zec planine gdje koji obiluju ljekobiljem i šumskim plodovima kao što su razne gljive, kao i čuvena fojnička borovnica i brusnica.Tu su i posjete vrelu Svetog Jakova, posjete samostanima u Fojnici, Kreševu i Kraljevoj Sutjesci.

Među najznačajnijim kulturno historijskim spomenicima su svakao Atik (stara) džamija iz 1551 godine, Franjevački samostan nadaleko poznat po svojoj biblioteci i Muzeju u kojima se nalazi oko 40.000 naslova knjiga iz svih oblasti, među kojima je i trinaest inkunabula i fojnički grbovnik.Posebno mjesto u kulturno historijskom naslijeđu zauzimaju i tekije nakšibendijskog reda u Vukeljićima i Oglavku,kao i musafirhana u Fojnici.

Hotel „Reumal“ sa „Novom bolnicom““ Fojnica je u 2012 godini ostvario 140.000 noćenja, a prosječna godišnja popunjenost je oko 73%, prosječna dužina boravka gostiju je oko 10 dana..Gro gostiju je domaći, što se tiče stranaca, tu je naša dijaspora i gosti iz zemalja Evrope, kao i arapskih zemalja Bliski i Srednji istok i zemlje Zaliva, u zadnje vrijeme iz Libije zato što imaju saradnju sa Komitetom za ranjenike iz Libije.Kada je u pitanju „Aquareumal“ Fojnica u prošloj godini je ostvareno 29.000 noćenja, od toga je 67% domaćih gostiju i 26% zemalja arapskih zemalja.Prosjek boravka gostiju je 4,5 dana.

Ako se uzmu pokazatelji da je u prošloj godini u BiH ostvareno 1.643.868 noćenja, od čega je njih 11, 53 u Fojnici, Fojnica je za mnoge omiljena turistička destinacija, koji dolaze i na godišnji odmor.Podaci pokazuju da Fojnica tokom godine ostvari viši broj noćenja od Neuma, gdje se predpostavlja da Fojnica godišnje ima preko 200.000 noćenja.Što se tiče smještajnih kapaciteta, Fojnica posjeduje oko 1.000 ležaja, a taj broj će bit još veći jer se ove godine planira otvoriti još jedan hotel „Nature concept“koji je u sklopu“Aquareumala“ Fojnica sa 5 zvjezdica od 120 apartmana.Planinarili po Matorcu, Zecu i Pogorelici
Hazim Čukle - Četvrtak, 11.04.2013, 08:44
Klikni za više fotografijaPD Vranica
Tradicionalno petu godinu zaredom PD“Vranica“ Fojnica početkom mjeseca aprila organizira jednodnevnu grebenastu turu masivom Matorca i Zeca do Pogorelice.Na ovoj planinarskoj turi je učestvovalo 17 najiskusnijih planinara, među kojima su pored domaćina PD“Vranica“ Fojnica bili i planinari PD“Trebević“ Sarajevo, PD“Visočica“Visoko i PD „Pogorelica“ iz Kiseljaka.

Iako je proljeće i meteorolozi najavljuju toplije dane, planinari su na ovoj turi imali prilično loše vremenske uslove, magla,dosta jak vjetar i dubok snijeg.Krenuli su iz skijališta na Poljani iznad Fojnice preko Matorca, Dernečišta i Zec planine do Pogorelice.Večina učesnika je prilikom kretanja koristila krplje ili turno skije, a nekima je to bio i prvi put da koriste ta pomagala.Tu turu su svi planinari prešli uspješno za šest sati pješaćenja.
Otvorena sezona skijanja
Hazim Čukle - Srijeda, 02.01.2013, 23:47
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Krajem decembra je u Rekreacijskom centru „Brusnica“ na Poljani iznad Fojnice otvorena sezona skijanja. Do tog skijališta se dolazi iz Fojnice preko Bakovića, Bistrice i Kozovgrada dobro očišćenim putem nakon pređenih 15 kilometara. Sportski rečeno, vrijeme i teren odlični za igru. Visina snježnog pokrivača oko 70 cm. Skijalište se nalazi na 1570 metara nadmorske visine, gdje se nalazi i motel „Brusnica“ koji raspolaže sa 12 luksuznih apartmana restoranom sa oko 50 mjesta, kao i terasu sa tridesetak mjesta.

Na postojećim ski stazama, pogodnim za sve one koji su početnici, rekreativci ili oni iskusniji skijaši. Mali ski lift je bio u funkciji, dužine 450 metara, dok veliki ski lift dužine od 1100 metara radi od proteklog vikenda. Nekoliko ski staza je očišćeno. Kapacitet ski lifta je oko 250 skijaša na sat, tu je nekoliko skijaških staza širine od 30 - 200 metara ukupne dužine nekoliko kilometara, a nagib ski staze je 30-40 stepeni. Prvog dana otvaranja ski sezone od hotela „Stari grad“ u Fojnici je do skijališta vozio minibus, a skijanje je bilo besplatno.

Ispred motela „Brusnica“ smo zatekli nekoliko desetina automobila, ljubitelja skijanja, šetnje i uživanja u zimskim čarolijama. Najviše je tu bilo mladih, a bilo je i onih koji su se i sunčali na decembarskom suncu u skijalištu. Cijene su prošlogodišnje, tako dnevna ski karta za odrasle košta 20 KM po osobi, dok za djecu do 14 godina ona iznosi 15 KM, a cijena ski karte za noćno skijanje je 10 KM. Puni pansion u motelu „Brusnica“ je 75 KM po osobi, za djecu do 5 godina besplatno. Moguće je iznajmiti ski opremu, kao i jednu od nekoliko vikendica koje se nalaze uz skijalište. Tu se nalazi i škola skijanja za one koji žele naučiti skijati.

Sa skijališta se pogled pruža do Sarajeva i okolne planine Zec, Pogorelica, Bitovinja, kao i do nekih hercegovačkih planina. Kako meteorolozi najavljuju nove snježne padavine tako će Rekreacijski centar „Brusnica“ iznad Fojnice biti idealno mjesto za ljubitelje zimskih radosti.

Umihana ima džinovski krompir
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.12.2012, 13:12
Klikni za više fotografijaUmihana sa krompirom
Nakon što smo nedavno pisali na Fojnica online da je poljoprivredni proizvođač Alija Hurem iz Pločari Polje u Fojnici iskopao na svom imanju džinovski krompir teži od jednog kilograma, javila nam se domaćica Umihana Akšamović iz naselja Dusina podno Pogorelice, koja je donijela krompir teži od dva kilograma. Džinovski krompir su kaže iskopali na svom imanju na Pogorelici na 1200 metara nadmorske visine ona i njen muž Vejsil. Krompir teži 2,30 kilograma, malo je kalirao, a iskopali su ga prije više od mjesec dana i čuvaju ga u kući.

Vlasnica džinovskog krompira Umihana nam je kazala da je sa svojim mužem Vejsilom zasijala tonu sjemenskog krompira, a da su i pored ovogodišnje velike suše iskopali oko 10 tona krompira...

Biciklisti spojili ugodno sa korisnim
Hazim Čukle - Utorak, 20.11.2012, 13:04
Klikni za više fotografijaJosip Markota
Brdsko biciklistički klub „Slapovi Kozice“ Fojnica postoji nešto više od dvije godine, broji oko četrdeset svojih članova. Imaju veoma zapažena učešća na brojnim biciklističkim turama, u akcijama čišćenju grada, markiranju biciklističkih staza, edukaciji mladih članova kluba itd. Cilj im je zdrav odnos prema čovjeku, sportu, prirodi najviše, te kvalitetnom trošenju slobodnog vremena, učešće na sportskim manifestacijama i organiziranje istih, okupljanje ljubitelja biciklizma, uključivanje mladih članova u rad kluba.

Budući da se bicikl smatra ekološkim prevoznim sredstvom, članovi kluba se zalažu za očuvanje okoliša, te promicanje ekoloških stavova i očuvanje prirode. Članovi BBK „Slapovi Kozice“ Fojnica su krenuli u još jedan manji eko projekat, spojili su ugodno sa korisnim, a to je spoj sporta, zdravlja i ekonomije. O čemu se radi pojasnio nam je Josip Markota, jedan od inicijatora osnivanja kluba, a inače je zaposlen kao Pomoćnik načelnika za opće poslove i društvene djelatnosti Općine Fojnica...

General Sulejman Vranj svirao i pjevao na Pogorelici
Hazim Čukle - Utorak, 09.10.2012, 13:08
Klikni za više fotografijaDruženje na Pogorelici
Lijep i topao septembarski sunčani dan je nedavno iskoristio i penzionisani brigadni general ABiH-e Sulejman Vranj da provede na Pogorelici dvadesetak kilometara udaljenoj od Fojnice, gdje posjeduje i vikendicu. Ovoga puta je general Sulejman Vranj bio gost svog prijatelja i susjeda po vikendici, vojnog penzionera Fikreta Fejzića iz naselja Dusina podno Pogorelice u općini Fojnica. Fikret je pozvao društvo na svoje imanje na Pogorelici i tom prilikom spremio čorbu kakvu samo on zna spremiti, a rekao je da u njoj ima devet artikala zdrave hrane i nekoliko začina...

Kod Fikreta heljda rodila kao nikad prije
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 17:46
Klikni za više fotografijaFikret u polju heljde
Ovogodišnje ljetne suše su prepolovile prinose zasijanih žitarica, ili je rod na minimali. Ima mjesta gdje to nije tako i rod heljde je po riječima vojnog penzionera Fikreta Fejzića iz Dusine na njegovom imanju bolji nego prethodnih godina. Fikret je zasijao pedesetak kilograma sjemena heljde na površini od 4-5 dunuma na Pogorelici iznad Dusine, koja je poznata po krompiru sa tog lokaliteta, gdje je krompir zdrav i ekološki stopostotni.

Fikret nam je ispričao: „Na svom imanju na Pogorelici koja je udaljena 4,5 kilometara od Dusine redovno zasijem veće količine krompira. Uvijek je dobro rodio i nikada nije omanuo, pa tako ni ove godine. Od prije par godina sijem heljdu na Pogorelici. Prošle godine sam zasijao oko 40 kilograma sjemena heljde i imao sam rod od 1,5 tona. Ove godine sam povećao sjeme na 50 kilograma i na 4-5 dunuma površine i očekujem oko 3 tone ploda heljde“...

Trodnevni obilazak planinarske transverzale Bitovnja – Pogorelica - Vranica
Hazim Čukle - Utorak, 24.07.2012, 07:37
Klikni za više fotografijaPlaninari
U organizaciji Planinarskog društva „Bitovnja“ Kreševo obavljen je trodnevni obilazak planinarske transverzale Bitovnja – Pogorelica - Vranica u kojem je učestvovalo četrdesetak učesnika planinara iz Zagreba, Samobora, Odžaka, Sarajeva i domaćina Kreševa. Među ovim planinarima je bio i najmlađi učesnik četverogodišnji Kubiček Vavrinec iz Češke, koji je bio sa roditeljima i bez njihove pomoći pješaćeći obišao cijelu transverzalu.

Obilasku ove transverzale su se od Pogorelice priključili i petnaestak planinara PD „Vranica“ Fojnica. Krenuli su od Pogorelice preko najvišeg vrha Bitovnje Čador (1700 m.n.v.), zatim su obišli najatraktivniji vrh tog masiva Repovački Lisin (1774 m.n.v), a potom do planinarskog doma na Lopati, gdje je priređen zajednički ručak za sve učesnike.

Jednodnevna planinarska tura Pogorelica - Bitovnja - Lopata
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Četvrtak, 12.07.2012, 14:31
Klikni za više informacijaPlaninarsko društvo
"Vranica" Fojnica

Poziva
svoje članove i simpatizere na
Jednodnevnu planinarsku turu Pogorelica - Bitovnja - Lopata
u subotu, 14.07.2012
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Jednodnevna planinarska tura Prokoško jezero - Pogorelica
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Četvrtak, 28.06.2012, 07:29
Klikni za više informacijaPlaninarsko društvo
"Vranica" Fojnica

Poziva
svoje članove i simpatizere na
Jednodnevnu planinarsku turu Prokoško jezero - Pogorelica
u subotu, 30.06.2012
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Dani pisanice na Pogorelici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.05.2012, 13:21
Klikni za više fotografijaIzbor pisanice
U organizaciji Planinarskog društva „Pogorelica“ iz Kiseljaka u planinarskom domu na Pogorelici iznad fojničkog naselja Dusina se tradicionalno svake godine nakon uskršnjih blagdana održava manifestacija „Dani pisanice“ Pogorelica. Tako je bilo i ovih dana a na ovoj manifestaciji je sudjelovalo 67 planinarki i planinara iz pet planinarskih društava iz HPD „Bjelašnica“ 1923“ Sarajevo, HPD „Kuk“ Novi Travnik, PD „Vranica“ Fojnica, PD „Bitovnja“ Kreševo i domaćin PD „Pogorelica“ Kiseljak.

Tim povodom nam je predsjednika PD „Pogorelica“ Kiseljak Anto Bojo Ćiro kazao da je za vrijeme trajanja ove jednodnevne manifestacije organiziran izbor najljepše pisanice (ukrašenog kokošijeg jajeta) kao i natjecanje u tucanju kokošijih jaja...

Praznik rada proslavljen na izletištima i uz obale rijeka
Hazim Čukle - Petak, 11.05.2012, 08:28
Klikni za više fotografijaZabavno muzički program
I na području općine Fojnica je 1. maj, Međunarodni praznik rada proslavljen svečano, na izletištima i uz obale rijeka. Noć prije praznika u organizaciji Općine Fojnica na platou u centru grada priređen je bogat zabavno muzički program. Nekoliko stotina građana i gostiju Fojnice je uživalo u igri i pjesmi koju su im priredili članovi foklorne i pjevačke sekcije Kulturno umjetničkog društva „1001 noć“ Fojnica. Prisutnima su se predstavili i folklorna sekcija Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica, učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Fojnica i nekoliko mladih pjevača iz Fojnice.

Kao gosti su nastupili pobjednica šoua „Talent time“ do 16 godina NTV Hayat Ilma Karahmet iz Gromiljaka, KUD „Izvor 08“ iz Kiseljaka i kao specijalna gošća večeri interpretatorka narodnih pjesama Nihada Kapetanović iz Kiseljaka. Nakon zabavnog programa uslijedio je tradicionalni prvomajski vatromet...

Tradicionalni noćni zimski uspon na Prokoško jezero
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 08:58
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
U organizaciji Planinarskog društva “Vranica“ Fojnica se tradicionalno svake godine polovinom mjeseca decembra organizira noćna tura upona na Prokoško jezero. Tako je bilo i ovog puta, dvadeset pet članova ovog društva sa gostima su krenuli na ovaj noćni uspon iz Jezernice preko lokaliteta Sivke i Kotla do Prokoškog jezera. Uspon je trajao oko 2,5 sati a tokom uspona planinare je pratio gust snijeg koji je davao planinarima poseban ugođaj. Pored Fojničana u usponu su učestvovali i planinari PD “Pogorelica“ Kiselja i PD “Bitovnja“ Kreševo.

Planinari koji su bili zaduženi za doček učesnika noćnog uspona Enver Turko, Nihad Orman Kole i Haris Nalčo kao logistika su priredili za dobrodošlicu planinarima spektakularni vatrometom što je učesnike pohoda ugodno iznenadilo i koji je obasjavao kotlinu Prokoškog jezera raznim bojama a pripremili su i bogatu večeru u katunima gdje se i prenoćilo. Drugog dana je organiziran planinarski uspon na vrh Ločike 2107 m.n.v. po veoma lijepom vremenu a povratak je bio preko lokaliteta Treskavica 2023 m.n.v., masiva Stražice prevoja Panja, preko sela Mujakovića do Tovarišta i Fojnice, planinarskom turom koja je nedavno obnovljena i markirana. Ova tura je trajala ukupno oko pet sati pješaćenja.

Otvorena sezona skijanja u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Utorak, 10.01.2012, 09:28
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
Krajem decembra je i zvanično otvorena sezona skijanja u Sportsko rekreacionom centru “Poljana“ Fojnica koji je udaljen od Fojnice 15 kilometara. Do Poljane se dolazi asfaltnom trakom iz Fojnice do Bakovića, zatim dalje veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. Visina snijega je danas iznosila oko 70 cm. SRC “Poljana“ Fojnica se nalazi na 1570 m.n.v. a u sklopu tog centra je i Rekreacijski centar „Brusnica“ sa istoimenim motelom. Od direktora RC „Brisnica“ Fojnica Jure Iviša smo saznali da je 24. decembra zvanično otvorenje ski sezone.

„Tu se nalaze dva ski lifta, veliki 1100 m dužine i mali 480 m. dužine, oba za jedan sat mogu oko 600 skijaša izvuči na vrh staze. Visinska razlika je preko 200 m jer se gornja tačka velikog ski lifta nalazi na 1860 metara nadmorske visine. Imamo 5 ski staza ukupne dužine od pet kilometara a širine od 35 – 500 metara. Svakodnevno minibus vozi iz Fojnice od hotela „Reumal“ do skijališta i nazad a vikendom po dva puta dnevno. Cijena vozne karte je 4 za odrasle i 2 KM za djecu. Ski karta je dnevna za odrasle 20 a poludnevna 15 KM po osobi a za djecu do 14 godina dnevna 15 a poludnevna 10 KM po osobi dok je karta za noćno skijanje 10 KM a ono kreće vikendom od 18-21 sat. Puni pansion od Nove godine do 31. marta košta 37,5 eura po osobi. Za djecu do 5 godina je besplatno tokom cijele ski sezone a od 5-12 godina 50% od cijene pansiona za odrasle. Tu će raditi i ski škola a mogu se iznajmiti i sportska oprema kao i neka od dvadesetak vikendica a cijene su od 100-200 KM. Motel “Brusnica“ raspolaže sa 12 apartmana i restoranom sa 50 mjesta u kojem je i kamin“, za Fojnica online je kazao direktor Juro Iviš...

Završna tura biciklista BBK „Slapovi Kozice“ Fojnica ove sezone
Hazim Čukle - Utorak, 13.12.2011, 08:15
Klikni za više fotografijaČlanovi BBK-a
Početkom decembra ove godine članovi BBK-a su imali završnu ovosezonsku biciklističku turu. Iako je bilo dosta hladno vrijeme, čak je padala i sitna dosadna jesenja kiša to nije spriječilo grupu mladih biciklista članova kluba da odvoze posljednju ovosezonsku turu i tako završe ovogodišnju sezonu biciklističkih tura BBK „Slapovi Kozice“ Fojnica. Šest momaka i jedna dama su sa svojim biciklima krenuli preko Bakovića dalje blatnjavim putem preko Bistrice, Kozov grada do Sportsko rekreacionog centra „Poljana“ u kome se nalazi motel „Brusnica“. Nakon odmora i ručka spustili su se drugom relacijom preko Veselice i Selakovića do Fojnice gdje su vozili nekoliko sati i prešli tridesetak kilometara. Kako je kazao jedan od učesnika ove ture Dejan Vrećo tokom sezone nisu nikada pokisli i vozili po kiši , odlučili su da to urade na kraju sezone i bilo je za uživanje...

Stogodišnja tradicija klanja kurbana u porodici Salčinović
Hazim Čukle - Utorak, 08.11.2011, 08:12
Klikni za više fotografijaMuharem i Fatima
Bajram je, mirišu avlije, obilježava se Kurban bajram, jedan od najvećih muslimanskih blagdana. To je jedan od najradosnijih dana u muslimana. Blagoslovljeni mubarek dani Kurban bajrama za koje se pored obavljanja pete islamske dužnosti hadždža vezuje i dužnost svakog punoljetnog muslimana i muslimanke klanje kurbana, prinošenje naših žrtava Milostivom Allahu dž.š. Na području Medžlisa IZ Fojnica brojni vjernici obavljaju tu dužnost muslimana. Među njima je i porodica 70 godišnjeg Muharema i 68 godišnje Fatime Salčinović iz džemata Dusina koji je udaljen 14 kilometara od Fojnice podno Pogorelice. Kako nam je kazao Muharem u njegovoj porodici je stogodišnja tradicija klanja kurbana. I uz kahvu nam priča: „Kurbane je klao i moj rahmetli otac hadži Ibrahim Salčinović, ja također tu muslimansku dužnost obavljam od kako znam za sebe. Otac mi je bio poljoprivrednik, živilo se teško, radilo se mnogo a imali smo dosta stoke. Otac je 1968. godine sanjao da je išao na hadž i ujutro čim se probudio saopštio nam je svoj san i nijet (odluku) da ide na hadž."...

Tradicionalno okupljanje porodice Salčinović
Hazim Čukle - Utorak, 11.10.2011, 12:03
Klikni za više fotografijaSalčinovići
U Fojnici se kao i u drugim mjestima tradicionalno okupljaju porodice na svojim porodičnim druženjima. Jedna od njih je i porodica Salčinović iz Dusine koja je udaljena 14 kilometara od Fojnice smještena podno Pogorelice i broji oko 500 stanovnika. Domaćini i ovogodišnjeg okupljanja Salčinovića i onih koji su vezani za tu porodicu su najstariji Salčinovići penzioner 72 godišnji Muharem i 66 godišnja Fatima. Izrodili su četvero djece, sina i tri kćerke i imaju osmoro unučadi. Tradicionalno okupljanje je svakog prvog augustovskog vikenda a ove godine je to bio mjesec ramazan pa su Salčinovići pomjerili datum porodičnog okupljanja. Domaćin Muharen Salčinović nam je kazao da je ove godine pomjeren datum okupljanja i zbog dobrog roda borovnice i drugih šumskih plodova kao što je vrganj i lisičarka gljiva. Narod brao i bio zauzet pa tako i Salčinovići...

Nova kovana ograda oko Čaršijske džamije
Hazim Čukle - Četvrtak, 28.07.2011, 12:04
Klikni za više fotografijaČaršijska džamija
"Radovi su završeni i evo hvala Bogu sve hairli i kako treba. Nakon skidanja stare ograde postavljena je nova, kombinacija kamena i željezne kovane ograde. Izvođač zidanja kamene ograde je poznati majstor ove vrste zidanja kamenom Nusret Akšamović iz džemata Dusina koji je to uradio besplatno, samo da platimo vađenje i dovoz kamena koji je izvađen na Pogorelici iznad Dusine. Nakon što je ozidan kameni dio ograde postavljena je kovana željezna ograda koju je također besplatno postavio majstor Mensur Turko a mi smo platiti samo materijal. Ova nova ograda se uklopila u ambijent oko džamije i još ljepše izgleda. Uradili smo to velikim dijelom svojim sredstvima, prilozima džematlija i musafira koji dolaze u Fojnicu kao gosti i kad su dolazili u ovu džamiju i vidjeli da se radi ograda davali su priloge. Vrijednost projekta je ukupno negdje oko 16 hiljada KM a nas Medžlis IZ Fojnice je koštalo oko 8-9 hiljada KM a uštedjeli smo na besplatnom radu majstora i akcijama džematlija. Dobivamo komplimente od džematlija i svih onih koji dođu u džamiju za urađenu ogradu oko džamije", za Fojnica online je kazao predsjednik džematskog odbora Taib Pamić...

Načelnik općine poklonio dresove članovima BBK
Hazim Čukle - Četvrtak, 09.06.2011, 09:55
Klikni za više fotografijaUručeni dresovi
Prije polaska na nedavno održanu biciklističku turu od Fojnice do Pogorelice članovima Brdsko biciklističkog kluba "Slapovi Kozice" iz Fojnice ispred prostorija kluba načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je lično poklonio garnituru dresova. Doniranu sportsku opremu je primio član Kluba Josip Markota koji je inače pomoćnik načelnika općine Fojnica. Josip Markota je zahvalio na donaciji dresova a nakon toga je predsjednik kluba BBK "Slapovi Kozice" Fojnica Dženan Bukvić uručio načelniku Merdžaniću počasnu člansku knjižicu kluba.

"BBK "Slapovi Kozice" Fojnica broji preko trideset svojih članova a od ove biciklističke ture je pored načelnika općine Salkana Merdžanića član kluba i njegov 12 godišnji sin Armin Merdžanić. Nakon što su pristigli i drugi članovi biciklisti među kojima je bio i najmlađi član Armin Merdžanić kao i jedna djevojka Emina Salčinović svi su se uputili na biciklistićku turu od Fojnice preko Bakovića, Gojevića, Bilića i Dusine do Pogorelice udaljene oko dvadesetak kilometara.

Održana redovna godišnja skupština planinara Fojnice
Hazim Čukle - Utorak, 07.06.2011, 08:35
Klikni za više fotografijaSkupština planinara
Pretprošlog vikenda je u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica održana redovna izvještajna Skupština PD "Vranice" Fojnica koja je održana u u motelu "Brusnica" u SRC "Poljana" iznad Fojnice. Skupštini je prisustvovalo 55 članova a izvještaj o radu u proteklom periodu za 2010. godinu i plan za naredni period prezentirao je predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić. Ovo društvo ima veoma bogate aktivnosti što su prikazali i na video slajdovima što je dalo poseban ugođaj u toku održavanja Skupštine. Posebno se ponose svojim uspjesima u organizaciji 33 organizovane visokogorske planinarske ture u BiH i van granica naše zemlje na kojima je učestvovao veliki broj članova društva kao i njihovih prijatelja iz drugi planinarskih društava čime su stekli zavidan ugled u organizovanju takvih tura...

Biciklistička tura do Pogorelice
Hazim Čukle - Petak, 03.06.2011, 11:46
Klikni za više fotografijaČlanovi BBK na Pogorelici
Grupa biciklista članova BBK "Slapovi Kozice" Fojnica su prošli vikend vozili turu od Fojnice do Pogorelice. Među njima su bile i dvije dame Emina i Lucija i najmlađi dječak Armin. Vozili su od Fojnice preko Bakovića i Gojevića do Dusine i dalje do Pogorelice. U planinarskom domu vlasništvo PD "Pogorelica" Kiseljak su počašćeni čajem i sokovima a tu su pojeli i planinarski grah. Domaćin im je bio domar doma Zeba. Vožnja je bila u dužini od pedesetak kilometara.


Jubilarni Dani Pogorelice
Hazim Čukle - Srijeda, 01.06.2011, 09:38
Klikni za više fotografijaPogorelica
Tokom vikenda su na Pogorelici u organizaciji Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka održani "Dani pogorelice 2011" koji se tradicionalno održavaju svake godine posljednjeg vikenda mjeseca maja. Tako je bilo i ove godine i kako nam je kazao predsjednik PD "Pogorelica" Kiseljak Anto Bojo Čiro organizovan je planinarski pohod od Kiseljaka preko Kamenika, Bilića i Dusine do planinarskog doma na Pogorelici. U tom pohodu je zbog malo lošijeg vremena učestvovalo dvadesetak planinara koji su put od Kiseljaka dovde na Pogorelici u dužini od oko 30 kilometara prešli za 7-8 sati pješaćenja.

"U planinarskom domu na Pogorelici ove godine na "Danima Pogorelice 2011" okupilo se u ova dva dana preko stotinu planinara iz Kiseljaka, Visokog i još nekih društava kao i gostiju iz Kaštela, Splita iz R Hrvatske a bili su nam gosti i biciklisti i motoristi iz Fojnice i Kiseljaka. Uvečer smo imali druženje uz logorsku vatru, muziku, meze i piće do kasnih sati. Drugog dana manifestacije "Dani Pogorelice 2011" smo u grupama obišli Pogorelicu, zatim smo imali za ručak planinarski grah."...

Narednog vikenda se igra najstariji malonogometni turnir u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 27.05.2011, 09:48
Klikni za više fotografijaDusina
Već 39-tu godinu se u naselju Dusina udaljenom 14 kilometara od Fojnice podno Pogorelice igra tradicionalni malonogometni turnir. Ovaj najstariji malonogometni turnir na ovim prostorima i šire igra se svake godine posljednjeg vikenda mjeseca maja a igra se na školskom igralištu u Dusini. Tako je i ove godine MZ Dusina organizator tradicionalnog malonogometnog turnira koji će se odigrati u subotu i nedelju 28. i 29. maja ove godine. Kako nam je kazao jedan od organizatora turnira Elvir Salčinović turnir se igra po bod sistemu 4+1 a kotizacija je 150 KM po ekipi. Ekipe se mogu prijaviti do samog početka turnira do 10 sati putem telefona broj organizatora 061/605-872. Za pobjednike turnira nagrade za prvo mjesto su 2000 KM, drugo mjesto 1000 KM, treće mjesto 300 KM a nagrađeni će biti i najbolji igrač, golman i strijelac turnira. Na kraju oba dana turnira organizator organizuje bogat kulturno-zabavni program u sali OŠ "Muhsin Rizvić"u Dusini gdje je uz narodno veselje gost večeri folk pjevačica Nihada Kapetanović učesnica posljedneg završenog šoua "Zvijezda možeš biti ti" TV Hayat.

Dvodnevna planinarska tura po Biokovu
Hazim Čukle - Subota, 21.05.2011, 14:30
Klikni za više fotografijaPlaninari na Biokovu
U zajedničkoj organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica i PD "Bitovnja" Kreševo je drugog majskog vikenda upriličena dvodnevna planinarska tura po atraktivnoj planini Biokovo iznad Makarske u Republici Hrvatskoj. Dvadesetak iskusnih planinara je krenulo od sela Baškovići iznad Makarske na 260 m.n.v. Preko Skaline i Malog Borovca do vrhova Velikog I Malog Šibenika (1467 m.n.v.) zatim preko Baškovića staja do planinarskog doma "Slobodan Ravlić" koji se nalazi na lokalitetu Lokve na 1467 m.n.v. Koji je vlasništvo PD "Biokovo" Makarska tek je od nedavno u funkciji nakon renoviranja i obnavljanja. Tu je upriličeno druženje sa domaćinima kao i noćenje.

Drugog dana planinarenja po Biokovu u jutarnjim satima se krenulo u osvajanje najvećeg vrha Biokova Sv. Jure na 1762 m.n.v. na kojem se nalazi dominantni repetitor. Na samom vrhu Biokova za planinare Fojnice i Kreševa je priređeno jedno malo iznenađenje od strane domaćina, ručak i osvježenje uz specijalitete dalmatinske kuhinje, vina i sokove...

Nova ograda oko Čaršijske džamije
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 09.05.2011, 09:33
Klikni za više fotografijaČaršijska džamija
Početkom mjeseca maja započeta je gradnja nove ograde oko Čaršijske (Šaban ef.) džamije u Fojnici. Čaršijska džamija u Fojnici sagrađena je 1666. godine a posljednji put je renovirana tokom 1988. godine kada je njenom otvaranju prisustvovalo oko stotinu hiljada vjernika. Pored završetka izgradnje biblioteke Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, gasulhane i abdesthane, ovih dana se radi i na postavljanju nove ograde oko ove džamije. Od predsjednika džematskog odbora hadži Taiba Pamića smo saznali da je na prijedlog džematskog odbora i džematlija Medžlisa IZ Fojnica odlučeno da se postavi nova ljepša ograda oko džamije.

"Radovi su otpočeli nakon skidanja stare ograde oko Čaršijske džamije i ovo će biti kombinacija kamena i željezne kovane ograde. Izvođač zidanja kamene ograde je poznati majstor ove vrste zidanja kamenom Nusret Akšamović iz džemata Dusina koji će to uraditi besplatno, samo da platimo vađenje i dovoz kamena koji je izvađen na Pogorelici iznad Dusine. Nakon što se ozida kameni dio ograde postaviti ćemo kovanu željeznu ogradu koju će također postaviti besplatno majstor Mensur Turko a mi ćemo platiti samo materijal"...

Kiša pokvarila proslavu 1. maja
Hazim Čukle - Petak, 06.05.2011, 17:12
Klikni za više fotografijaPrvomajski uranak
Pvi maj, međunarodni praznik rada, na području općine Fojnica je proslavljen dosta slabije nego što je to bilo ranije. Razloga ima više ali svakako su dva najvjerovatnija a to je cjelodnevna kiša i "tanak" džep. U jutarnjim satima je bilo primjetno malo više automobila u gradu koji su se uglavnom zaustavljali ispred mesnica i prodavnica mješovite robe i pekara a onda put pod točkove i pravac izletišta oko Fojnice kao što su Rekreacijski centar "Brusnica", izletište Malkoč, Vladića vrh, Požarna, Pogorelica, Planinska kuća za odmor "Jezernica", Prokoško jezero, naravno gdje je bilo hladnjaka, koliba, katuna, vikendica, nadstrešnica itd. Dobar dio Fojničana je prvomajske praznike proslavljao u krugu porodice uz domaću kuhinju i TV program. Saznali smo da je u Planinskoj kući "Jezernica" predpraznična noć bila vesela uz logorsku vatru i harmoniku a na sam praznik 1. maja ujutro prvomajski uranak uz riječicu Požarnu i pod stablima stogodišnje bukove šume, desetak kilometara ispod Prokoškog jezera sve uz mezetluke i piće...

Proljetno pošumljavanje
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.04.2011, 07:54
Klikni za više fotografijaPošumljavanje
"Šumarija Fojnica" kao organizaciona jedinica koja je u sastavu Šumskog Gazdinskog Preduzeća (ŠGP) Šume Središnje Bosne (ŠSB) / Srednjobosanske Šume (SBŠ) čije je sjedište u Donjem Vakufu na prostorima općine Fojnica redovno vodi brigu o zaštiti, uzgoju i obnavljanju svog šumskog gazdinstva. Redovna su proljetna i jesenja pošumljavanja. Tako i ovoga proljeća "Šumarija Fojnica" provodi akciju proljetnog pošumljavanja gdje se planira zasaditi preko 35 hiljada sadnica nekoliko vrsta. Od poslovođe sekcije Zijada Ahmetka smo saznali da je u utorak bio posljednji dan proljetnog pošumljavanja na terenu gospodarske jedinice Zahor - Jasikovica u 62-gom odjelu...

Zahtjevna zimska tura na Matorac
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.03.2011, 09:09
Klikni za više fotografijaUspon na Matorac
U povodu 18. marta Dana općine Fojnica u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica oganizovana je proteklog vikenda tradicionalna planinarska tura, jedna od najzahtjevnijih zimskih planinarskih tura u BiH, na Matorac. Ni visok snijeg nije spriječio četrdesetak planinara da krenu na tu turu. Planinari su krenuli iz Fojnice sa 570 m.n.v. preko sela Tješilo, lokaliteta Potočke česme i Gorevine do vrha Matorca na 1937 m.n.v. savladavši tako visinsku razliku od oko 1300 metara.

Planinari na ovom planinarskom usponu su bili predvođeni predsjednicima planinarskih društava domaćinom presjednikom Eduardom Slađom Jukićem iz PD "Vranica"Fojnica, Mensurom Konjičaninom iz PD "Visočica" Visoko, Antom Ćirom Bojom iz PD "Pogorelica" Kiseljak, Ostojom Medićem iz PSD "Trebević" Sarajevo kao i članovima planinarskih društava iz PD "Bitovnja" Kreševo i PSD "Treskavica" Trnovo...

Albert Bordeaux - Narodna Bosna (Dio 4)
Emir Aletić - Subota, 05.02.2011, 10:00
Klikni za više fotografijaFojnica, 1890.
Albert Bordeaux - Narodna Bosna (Dio 3) <-- U jednoj od gudura je Duboki potok, jedan od izvora Neretvice, koja vodi u Ostrožac gdje se Neretvica ulijeva u Neretvu. Put pored Neretvice prolazi Pogorelicom gdje ima žive. Ali pravi rudnik žive je na samom izvoru Neretvice, između tog potoka i Dubokog potoka u Zec planini. Vrh Zeca je potpuno ogoljen a visok blizu hiljadu i osam stotina metara. Da bi se stiglo do rudnika, ide se jednim dolom. U stvari, u početku je to pravo korito puno naplavljenog kamenja, između padina koje su isuviše slabe da bi olovno sunce spriječilo da prodre u svaki kutak i odbijanjem od kamenjara da udvostruči svoju žegu. Pejzaž se, međutim, naglo mijenja: ulazi se u duboke bukove i hrastove šume a potom dođe do rudnika žive...

Stazama sarajevskih brigada "Da se ne zaboravi"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 08.11.2010, 09:37
Klikni za više fotografijaStazama brigada
U organizaciji Jedinstvene organizacije broaca "Unija veterana" općine Novi Grad Sarajevo i u saradnji sa Savezom izviđača Kanatona Sarajevo je prvog dana proteklog vikenda organiziran VI marš stazama sarajevskih brigada pod nazivom "Da se ne zaboravi". Kako smo saznali od Fikreta Fejzića ratnog komadanta samostalnog odreda "Dusina" iz Dusine a koji je ujedno bio i jedan od domaćina ovog marša na ovom maršu je učestvovalo 350 izviđača KS, predstavnika JOB KS, ABiH, predstavnici Saveza izviđača FBiH, ratni komandanti, generali ABiH, predstavnici planinara i još nekih nevladinih organizacija iz BiH. Učesnici ovog marša su nakon postrojavanja i izvršene svečane smotre ispred Muzeja Revolucije koju je izvršio načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo gdje je predata zastava autobusima krenuli do Fojnice i Dusine. U Dusini je nakon postrojavanja odata počast poginulim borcima ABiH i krenulo se u koloni do Pogorelice...

Gorjela kuća porodice Salčinović u Dusini
Hazim Čukle - Srijeda, 06.10.2010, 08:35
Klikni za više fotografijaKuća Salčinovića, Dusina
U ponedjeljak je u naselju Dusina udaljenom oko 14 kilometara od Fojnice došlo do izbijanja požara na porodičnoj kući u kojoj živi nekoliko porodica Salčinović. Domaćin kuče je 68 godišnji penzioner Murat Salčinović koji živi sa suprugom Rahom, tri sina i dvije kćerke dok u drugom dijelu kuće živi Muratov sin Džemal i supruga Mevlida sa troje male djece od kojih je dvoje bolesno. U toj kući živi ukupno 14 žitelja porodice Salčinović, samo je Murat penzioner a ostali su svi nezaposleni. Kako nam je ispričao jedan od Muratovih sinova Džemal do požara je došlo vjerovatno od sulenara u potkrovlju.

"Načinjena je veća materijalna šteta, sreća je pa nije niko povrijeđen. Ne znamo sami šta ćemo a eto ide zima na vrata. Da sam bar zdrav ili da nešto radim a ovako ne znam sam šta ću a isto je stanje i kod mojih braće i rođaka koji tu stanuju", za Fojnica online je ispričao Džemal, sav slomljen od tuge, kojeg smo sreli sa suprugom Mevlidom ispred zgrade Općine Fojnica gdje su došli potražiti pomoć...

Uhvatili pa pustili divojarca
Hazim Čukle - Srijeda, 01.09.2010, 16:17
Klikni za više fotografijaMujo sa divojarcem
Početkom prošle sedmice u naselje Dusina podno Pogorelice je u naselje iznenada došao divojarac kojeg su pretpostavlja se proganajli psi lutalice. Bježeći od pasa lutalica divojarac je ušao u naselje i prilikom preskakanje ogradu tu se zaustavio, gdje su ga uhvatili mještani Dusine, spasili i zbrinuli. Kako nam je kazao predsjednik Lovačkog društva "Divokoza" Fojnica Mensur Softić divojarca su od pasa lutalica spasili: Enes, Mujo i Smajo, svi Salčinović koji su i sami lovci a članovi su Lovačke sekcije "Dusina" koja je u sklopu LD "Divokoza" Fojnica...

Berba borovnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.08.2010, 16:53
Klikni za više fotografijaOtkup borovnica
Već mjesec dana traje branje borovnica na području općine Fojnica po okolnim planinama i planinskim visovima. Svakodnevno u ranim jutarnjim satima kolone berača, automobila i kombi vozila kreću ka nekim od lokacija gdje ima dosta borovnce kao što su to Sportsko rekreacijski centar "Poljana", Matorac, Zahor, Zec planina, Gvožđanski stanovi, Pogorelica, Prokoško jezero itd. Ima i dobar broj onih koji na tim lokacijama borave bilo u katunima, vikendicama ili šatorima tokom sezone branja borovnica. Na lice mjesta dolaze otkupljivači borovnica. Tokom prvog dana vikenda smo posjetili jedno od mjesta branja borovnica Sportsko rekreacioni centar "Poljana" iznad Fojnice na 1600 metara nadmorske visine...

Porodično okupljanje porodice Salčinović iz Dusine
Hazim Čukle - Utorak, 10.08.2010, 16:35
Klikni za više fotografijaSalčinovići
Godinama je tradicionalno porodično okupljanje nekih porodica u općini Fojnica. Jedno od njih je i porodično okupljanje porodice Salčinović iz fojničkog naselja Dusina udaljenom 15 kilometara od Fojnice. Dusina je smještena podno Pogorelice i u njoj živi preko 500 stanovnika među kojima i porodica 70 godišnjeg Muharema Salčinovića organizator njihovog porodičnog okupljanja. Muharem je penzioner, živi sa suprugom 65 godišnjom Fatimom a izrodili su četvero djece, sina i tri kćerke, imaju i osmero unučadi. U Dusini Muharem važi za kako kažu ovdje valjanog čovjeka koji je uspješno odgojio djecu, poženio i poudao. Prošle godine su porodično okupljanje porodica Salčinović imali pored Lovačkog doma na Pogorelici a to čine svake godine prvog augustovskog vikenda. Ove godine su se Salčinovići i oni koji su vezani za to prezime okupili par stotina metara iznad Dusine na lokalitetu Brložnjak uz riječicu koju zovu Dusinska riječica ili Brložnjački potok...

Koševina na Pogorelici
Hazim Čukle - Srijeda, 28.07.2010, 16:31
Klikni za više fotografijaPogorelica
Na Pogorelicu 18 kilometara udaljenu od Fojnice se stiže asfaltnom trakom preko Bakovića, Gojevića i Dusine a onda oko 4 kilometra dosta dobrim makadamskim putem i eto vas u vazdušnoj banji. Smještena na oko 1100 metara nadmorske visine pored prekrasnih pejzaža i predjela pašnjaka i livada okruženih stogodišnjom bukovom šunom Pogorelica je privlačno mjesto za planinare, lovce, sportaše, sakupljače ljekobilja i šumskih plodova. Tu se pored nekoliko vikendica nalaze i dva doma, planinarski PD "Pogorelice" iz Kiseljaka i Lovači dom od LD "Divokoza" iz Fojnice, oba su vikendom otvorena za posjetioce a može se tu boraviti i ostalim danima uz dogovor sa domarima. Za Pogorelicu je vezana i još jedna zanimljivost, svako će vam kazati u Fojnici da je od davnina poznat fojnički krompir ali onom sa Pogorelice nema ravnog u BiH a i šire. Rekoše nam da je tu zdrava hrana sto posto jer nema zagađivača, zemlju đubre stajskim đubrivom i ne koriste nikakve zaštitna hemijska sredstva protiv krompirove zlatice i plamenjače...

Fudbaleri "Fojnice" boravili na Pogorelici
Hazim Čukle - Srijeda, 28.07.2010, 16:18
Klikni za više fotografijaPogorelica
Kako bi domaćini pored dobre organizacije imali i dobar uspjeh na turniru pet dana prije početka turnira su boravili na bazičnim visinskim pripremama na Pogorelici, 18 kilometara udaljenoj od Fojnice. Puleni trenera Fuada Hodžića su bili smješteni u Lovačkom domu na Pogorelici a trenirali su tri puta dnevno na prelijepim terenima Pogorelice na nadmorskoj visini od oko 1100 metara. Posjetili smo fudbalere Fojnice na Pogorelici i uvjerili se koliko su ozbiljno radili kako bi spremno ušli u fudbalsku bitku sa aktuelnim prvakom BiH Željezničarom sa kojim su se sastali u prvom susretu ovogodišnjeg memorijalnog turnira. Trenera Fuada Hodžića i kapitena Almira Zečevića su slušali i izvršavali zadatke bez pogovora...

Obilježeno osnivanje Patriotske lige i samostalnog bataljona "Dusina"
Hazim Čukle - Srijeda, 23.06.2010, 16:30
Klikni za više fotografijaPogorelica
Prvog dana proteklog vikenda je na Pogorelici udaljenoj 19 kilometara od Fojnice upriličena manifestacija sjećanja na osnivanje Patriotske lige općine Fojnica i formiranje samostalnog bataljona "Dusina" iz Dusine.

Nakon što je proučena Fatiha poginulim borcima Armije BiH prisutnima se obratio predsjednik Patriotske lige općine Fojnica Fikret Fejzić koji je ujedno bio i domaćin ove manifestacije i tom prilkom smo saznali: "Tradicionalno polovinom mjeseca juna organizujemo ovu manifestaciju. Iako su vremenski uslovi kako vidite veoma loši evo nas ipak opet ovdje ima preko stotinu pedeset, članova općinskih Patriotskih liga Fojnice, Kreševa, Kiseljaka, Busovače itd. Došli smo da evociramo uspomone, da se družimo i porazgovaramo o tadašnjim vremenima", kazao je domaćin i organizator Fikret Fejzić koji je bio komadant samostalnog bataljona "Dusina" iz Dusine...

Tradicionalna manifestacija "Dani Pogorelice 2010"
Hazim Čukle - Srijeda, 02.06.2010, 16:06
Klikni za više fotografijaDom na Pogorelici
Devet godina se tradicionalno u organizaciji Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka krajem mjeseca maja organizuje manifestacija planinarskih dana pod nazivom "Dani Pogorelice". Tako je bilo i ove godine, ovo planinarsko društvo je organizovalo "Dani Pogorelice 2010". Kako nam je kazao predsjednik PD "Pogorelica" Kiseljak Anton Bojo Čiro ovogodišnji "Dani Pogorelice 2010" su se održavali tokom vikenda 29. i 30. maja na Pogorelici i u Kiseljaku.

"Prvog dana ovogišnjih dana Pogorelice smo imali planinarski pohod od Kiseljaka preko Kamenika, Bilića i Dusine do našeg doma na Pogorelici koji se nalazi na 1222 m.n.v. U tom pohodu je učestvovalo tridesetak planinara a pješačilo se oko sedam sati, prešlo se oko 30 kilometara. Ove godine su "Dani Pogorelice 2010" okupili oko 150 planinara iz planinarskih društava, pored nas domaćina su tu i planinari iz: PD "Konjuh" Tuzla, PD "Visočica" Visoko, PD "Kuk" Novi Travnik i HPD "Malačka" Kaštel Stari kod Splita iz Republike Hrvatske."...

Novi stari predsjednik Eduard Slađo Jukić
Hazim Čukle - Petak, 16.04.2010, 17:03
Klikni za više fotografijaSkupština PD "Vranica"
Osmog aprila je u SRC "Poljana" u motelu "Brusnica" iznad Fojnice održana izvještajno izborna Skupština Planinarskog društva "Vranica" Fojnica. Planinarsko društvo "Vranica" u Fojnici broji 170 svojih članova od čega su više od polovine mladi i djeca. Ovoj izvještajno izbornoj Skupštini PD "Vranica" Fojnica su pored domaćina prisustvovali i planinari prijatelji iz PD "Visočica" Visoko, PD "Pogorelica" Kiseljak, PD "Bitovnja" Kreševo, PD "Treskavica" Trnovo, PD "Trebević" Sarajevo itd.

Izvještaj o radu u proteklom periodu i planovima za naredni period je iznio član Upravnog odbora društva Mile Belojica. Javnim glasanjem jednoglasno je za novog predsjednika PD "Vranica" Fojnica u narednom mandatu od 4 godine izabran stari novi predsjednik Eduard Slađo Jukić...

Planinari se takmičili na Pogorelici povodom Malog Uskrsa
Hazim Čukle - Srijeda, 14.04.2010, 16:55
Klikni za više fotografijaTucanje jaja
U organizaciji Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka je u nedjelju povodom Malog Uskrsa u prekrasnom ambijentu planinarskog doma na Pogorelici vlasništvo PD "Pogorelica" udaljenom 20 kilometara od Fojnice održano tradicionalno takmičenje u izboru naljepše pisanice (Uskršnjeg jajeta) kao i u tucanju jaja. Na ovom takmičenju planinara učestvovalo je oko stotinu takmičara a pored domaćina iz Kiseljaka učestvovali su i planinari PD "Treskavica" Trnovo, PD"Vranica" Fojnica, PD "Visočica" Visoko, HPD "Bjelašnica 1923" Sarajevo kao i predstavnici Planinarskog saveza BiH...

Planinari Fojnice, Kreševa i Kiseljaka u Hrvatskoj na vrhu Pelješca
Hazim Čukle - Srijeda, 14.04.2010, 16:39
Klikni za više fotografijaNa vrhu sv. Ilija
Planinari Fojnice, Kreševa i Kiseljaka su često u zajedničkim usponima na planinske vrhove u BiH a ponekad i u susjednim državama. Tako su ovih dana u zajedničkoj organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica, PD "Bitovnja" Kreševo i PD "Pogorelica" Kiseljak organizovali zajednički odlazak na poluotok Pelješac u susjednoj Republici Hrvatskoj i uspon na njegov najviši vrh Sv. Ilija visok 971 m.n.v...

Zimska grebenska kružna tura masivom Matorca i Zec planine
Hazim Čukle - Utorak, 06.04.2010, 16:25
Klikni za više fotografijaUspon
Dvadesetprvog marta su planinari Fojnice i gosti u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica imali zimsku planinarsku turu, a to je grebenska kružna tura masivom Matorca i Zec planine. Četrdesetak iskusnih planinara, njih 30 iz Fojnice i desetak gostiju planinara iz PD "Lisin" Sarajevo, PD "Bjelašnica" Sarajevo, PD "Treskavica" Trnovo, PD "Visočica" Visoko, PD "Pogorelica" Kiseljak i PD "Bitovnja" Kreševo.

Na ovu grebensku kružnu turu se krenulo ispred motela "Brusnica" u Ski centru "Poljana" preko Objesti i grebena Matorca, Vran kamena, Sarajevskih vrata, Dernećišta do vrha Zec planine, Smiljeva kosa 1871 m.n.v. Povratak je bio preko lokaliteta Karahmetov mezar do Ski centra "Poljana" i motela "Brusnica"...

Zimska planinarska tura Matorac - Zec planina - Pogorelica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.02.2010, 17:45
Klikni za više fotografijaPD "Vranica"
Planinari Fojnice članovi Planinarskog društva "Vranica" iz Fojnice su i tokom zime veoma aktivni. Iako smo na početku ove godine planinari iz Fojnice su imali svoju treću planinarsku turu u ovoj godini. U nedjelju, 24. januara, je u organizaciji PD "Vranica" iz Fojnice organizovana zimska planinarska tura po masivima Matorca, Zec planine i Pogorelice. Na ovoj zimskoj planinarskoj turi su pored planinara Fojnice učestvovala i četiri planinara člana PD "Treskavica" iz Trnova i po jedan član iz PD "Vlašić" iz Travnika i najstariji učesnik 64 godišnji Kadir Hadžiabdić iz PD "Pogorelica" Kiseljak...

Firma "Ugarak produkt" iz Visokog za Bajram donirala stolariju porodici Salčinović
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.12.2009, 17:02
Klikni za više fotografijaBajramluk
O teškom životu červeročlane porodice Salčinović iz fojničkog naselja Dusina smo na Fojnica online (www.fojnica.ba) pisali u nekoliko navrata. To je porodica 60 godišnjeg Ahmeta Salčinovića, njegove 46 godišnje supruge Ešrefe i njihovih dvoje djece sinova 20 godišnjeg Muje i 6 godišnjeg Jasmina.

Zahvaljujući posredstvu ministrice Mirzete Džonlagić i firme "Ugarak produkt" iz Visokog koja izrađuje PVC stolariju porodica Salčinović je za ovaj Kurban bajram dobila vrijedan bajramluk. Radi se o tome da je ova poznata firma iz Visokog donirala stolariju porodici Salčinović. Donirani su prozor i ulazna vrata sa bravama, staklima i štekama. Vrijednost ovog bajramluka je 1473 KM...

Jesenja planinarska tura na relaciji Pogorelica - Lopata
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Četvrtak, 12.11.2009, 10:23
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica
poziva svoje članove na jesenju planinarsku turu na relaciji


Pogorelica - Lopata
preko vrha Bitovnje (1700 m) i Repovačkog lisina (1744 m)
u subotu/nedjelju 14/15.11.2009. godine


Prijavu i uplatu kotizacije zainteresirani mogu izvršiti kod Eduarda Jukića "Slađo" (telefon 063/369-089) najkasnije do petka, 13.11.2009. godine...

Jednodnevno planinarenje po Bukoviku sa obilaskom vodopada Skakavac
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Četvrtak, 05.11.2009, 15:15
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica
u saradnji sa Planinarskim društvima
"Bitovnja" Kreševo, "Visočica" Visoko i "Pogorelica" Kiseljak

ORGANIZIRA
za svoje najmlađe članove
Jednodnevno planinarenje po Bukoviku
sa obilaskom vodopada Skakavac
u nedjelju 08.11.2009. godine


Prijavu i uplatu kotizacije zainteresirani mogu izvršiti kod Eduarda Jukića "Slađo" (telefon 063/369-089) najkasnije do petka, 06.11.2009. godine...

Planirano zasaditi više od 60 hiljada raznih sadnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.10.2009, 16:15
Klikni za više fotografijaPošumljavanje
"Šumarija Fojnica" koja je u satavu ŠPD - ŠGP - Šume Središnje Bosne Donji Vakuf najozbiljnije vodi brigu o zaštiti i obnavljanju svog šumskog gazdinstva. Tako se u "Šumariji Fojnica" svakog proljeća i jeseni obavlja pošumljavanje goleti i zasađivanje velikog broja raznih mladih sadnica, pa je tako i ove jeseni na području općine Fojnica u toku pošumljavanje goleti.

Referent za uzgoj i zaštitu šuma "Šumarije Fojnica" Zijad Ahmetak koji vodi ovu akciju pošumljavanja na području općine Fojnica nam je kazao: "U toku ovog jesenjeg pošumljavanja goleti na području općine Fojnica planiramo zasaditi nešto više od 60 hiljada raznih mladih sadnica starosti od 2 do 4 godine. Planiramo da zasadimo 45,5 hljada sadnica smrče, 6 hiljada sadnica bijelog bora, 5 hiljada bijelog jasena, 1,5 hiljada sadnica duglazije i 3,5 hiljade sadnica ariša...

Posjetili Muju Salčinovića i donijeli mu bajramluk
Hazim Čukle - Petak, 25.09.2009, 19:20
Klikni za više fotografijaPomoć porodici Salčinović
O četveročlanoj porodici Salčinović iz naselja Dusina u općini Fojnica 60 godišnjem Ahmetu i njegovoj 46 godišnjoj supruzi Ešefi, 19 godišnjem sinu Muji i 6 godišnjem sinu Jasminu smo pisali na Fojnica online u nekoliko navrata, da žive bez ikakvih primanja i da porodicu prehranjuje sin Mujo koji radi na dnevnice sa svojim konjem Brnjom. Prilikom naše prve posjete Dusini ovom naselju podno Pogorelice i porodići Salčinović koja je živjela u pola kuće u dvije prostorije sa ukupno oko 20 kvadrata prostora Mujo nam je kazao da mu je bar zaraditi toliko da sagradi kupatilo da mu bolesna majka ne pere veš napolju.

Nakon našeg teksta ministrica poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZE - DO Kantona Mirzeta Džonlagić i penzionerka Dubravka Akvić iz Zenice su otpočele akciju prikupljanja sredstava za izgradnju kupatila porodici Salčinović. Odmah im se javila firma "Almy" iz Zenice koja je ponudila komplet materijal za izgradnju jednog kupatila, a sakupljeno je i izvjesna svota novca. Otpočeta je gradnja kupatila, firma "Almy" je dala materijal, "Radava" Fojnica potrebni pijesak, firma "VH gradnja" Fojnica majstore i sagrađeno je kupatilo. Od tada su ove dvije gospođe ministrica Mirzeta Džonlagić i Dubravka Akvić uz pomoć dobrih ljudi jedne prilike prikupile i poslale Muji i njegovoj porodici pakete sa odjećom.

Ovih dana je kupatilo skoro završeno pa su nam se javile ministrica Džonlagić i gospođa Akvić da bi željele pred mubarek ramazanski Bajram posjetiti porodicu Salčinović i uručiti im bajramluk kojeg su darovale firme i pojedinci, i da vide kako je to sve urađeno...

Brdski biciklizam: Vranica - Prokoško jezero
Mirsad Topalović - Utorak, 11.08.2009, 14:21
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Pedesetak kilometara zapadno od Sarajeva nalazi se Fojnica, živopisni bosanskohercegovački gradić na istoimenoj rijeci. Svud uokolo okružena planinama, prije svega Vranicom koja dominira cijelim krajem, ali i Matorcem, Zahorom, Pogorelicom, Bitovnjom i Jasikovicom, kompletna ova regija predstavlja raj za ljubitelje brdskog biciklizma.

Prostor Vranice po nadmorskoj visini spada u najviša područja u BiH. Nekoliko vrhova prelazi 2.000 m nadmorske visine (Nadkrstac 2112 m, Ločika 2107 m) i većina je lako dostupna planinarima, a neki i biciklistima.

Živopisno okruženje koje uz brojne potočiće stvara idiličnu sliku, autentično stočarsko naselje i bogata gastronomska ponuda (prokoški sir i pita ispod sača) i dalje su pravi izazov za sve ljubitelje prirode. Svakako, i za istinske zaljubljenike u brdski biciklizam kojima toplo preporučujemo ovu turu kao neizbježnu u popisu najljepših destinacija u Bosni i Hercegovini...

Lovci LD "Divokoza" grade novi lovački dom u Jezernici
Hazim Čukle - Utorak, 11.08.2009, 10:05
Klikni za više fotografijaNovi lovački dom
Lovačko društvo "Divokoza" iz Fojnice zasigurno je jedno od najstarijih multietičnih lovačkih društava u BiH. Osnovano je 1931. godine, ima svojih 78 godina postojanja. Danas ovo lovačko društvo broji 250 svojih članova raspoređenih u osam lovačkih sekcija. Ovih dana su lovci ovog društva započeli izgradnju novog lovačkog doma na temeljima nekadašnjeg lovačkog doma koji je tokom proteklog rata devastiran i uništen.

Od predsjednika LD "Divokoza" Fojnica Mensura Softića smo saznali: "Naše lovačko društvo ima svoje lovačke domove na Pogorelici, Kozogradu i sada ovaj u Jezernici koji je u izgradnji. Novi dom je smješten na lokalitetu Jezernica uz riječicu Jezernicu na nadmorskoj visini od 1100 metara podno Prokoškog jezera udaljen od Fojnice desetak kilometara...

Transverzalno planinarenje po Pogorelici, Bitovnji i Lopati
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Četvrtak, 09.07.2009, 09:47
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA
svoje članove na organizirano
Transverzalno planinarenje po
Pogorelici, Bitovnji i Lopati
u subotu 11.07.2009. godine


Prijave i uplate kotizacije zainteresirani mogu izvršiti kod Eduarda Jukića - "Slađo" (telefon 063/369-089) najkasnije do petka, 10.07.2009. godine...

Prve ovogodišnje borovnice
Hazim Čukle - Petak, 19.06.2009, 17:53
Klikni za više fotografijaRuža prodaje borovnice
Na pijaci u Fojnici se mogu kupiti i prve ovogodišnje borovnice. Prodavala ih je 64 godišnja Ruža Miličević iz fojničkog naselja Šćitovo. Ruža je na svom prodajnom mjestu imala oko deset kilograma borovnica. Cijena jednog kilograma borovnica je bila 7 KM.

Tom prilikom nam je Ruža kazala: "Borovnice beremo "na ruke" na Zahoru i za jedan dan ne može se više ubrati od pet, šest kilograma borovnica. Ljudima će ovo dobro doći, samo je šteta što ima dosta i onih koji ih beru na "greben", a tom prilikom oštećuju stabljiku, listove, i zelene plodove borovnice"...

Skupština Lovačkog društva "Divokoza"
Hazim Čukle - Petak, 19.06.2009, 16:06
Klikni za više fotografijaNagrađeni lovci
Lovačko društvo "Divokoza" Fojnica je je jedno od najstarijih udruženja na području općine Fojnica i šire. Osnovano je davne 1931. godine a danas broji u osam lovačkih sekcija: Fojnica 1, Fojnica 2, Prokos, Pridola, Ostružnica, Bakovići, Otigošće i Dusina 250 svojih članova. Ovih dana je u prostorijama Lovačkog doma na Pogorelici 20 kilometara udaljenog od Fojnice održana redovna godišnja Skupština LD "Divokoza" Fojnica.

Kako nam je kazao predsjednik LD "Divokoza" Fojnica Mensur Softić Skupština lovaca je imala svoja dva dijela rada, radni i svečani dio rada i dodao: "Na ovoj Skupštini je usvojen Izvještaj o radu i oblik djelovanja za lovnu 2007/08 i 2008/2009 godinu, izvještaj o materijalno finansijskom poslovanju za lovnu 2007/08 godinu, kao i program rada za 2009/2010 lovnu godinu."...

Polaznici Planinarske škole Fojnice, Kreševa i Kiseljaka na Bijambarama
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.05.2009, 15:07
Klikni za više fotografijaBijambare
Prvog dana proteklog vikenda je u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica i u saradnji sa PD "Bitovnja" Kreševo i PD "Pogorelica" Kiseljak organizovan jednodnevni izlet za najmlađe planinare članove Planinarske škole uzrasta od 7 do 14 godina na Bijambare, bijambarske pećine u zaštićenom pejsažu "Bijambare". Na ovom jednodnevnom izletu planinarskom domu Bijambare i bijambarskoj pećini je ušestvovalo četrdesetak najmlađih članova planinarskih društava Fojnice, Kiseljaka i Kreševa.

Konjic - Tradicionalni vašar u Buturović polju
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 11.05.2009, 20:08
Klikni za više fotografijaVašar u Buturović polju
Buturović polje, Konjic - Vrijeme je proljeća i toplih dana, počinju teferiči i vašari. Jedan od najstarijih vašara koji se tradicionalno održava svake godine 6. maja (na Džurđevdan) je proljetni vašar koji se održava u Buturović polju u općini Konjic. Sedam kilometara od magistralnog puta M-17 Sarajevo - Mostar iz naselja Ostrošca je uz obalu Jablaničkog jezera udaljeno Buturović polje. Od Ostrošca pa do granice sa općinom Fojnica na Pogorelici u dolini rijeke Neretvice se smjestilo oko sedamdesetak sela i taj se kraj jednim imenom zove Klis. Pored proljetnog u Buturović polju se održava tradicionalno jesenji vašar 18. oktobra svake godine. Na ovogodišnjem proljetnom vašaru u Buturović polju se okupilo nekoliko hiljada posjetilaca. Bili su tu neizbježni ringišpil, prodajni štandovi, nema čega nije bilo...

Organizirani planinarski obilazak zaštićenog pejsaža Bijambare
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Petak, 08.05.2009, 16:54
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica
u saradnji sa PD "Bitovnja" Kreševo, PD "Pogorelica" Kiseljak i PD "Visočica" Visoko

POZIVA
svoje najmlađe članove i prijatelje na
Organizirani planinarski obilazak zaštićenog pejsaža Bijambare
u subotu 16.05.2009. godine


Masovni planinarski pohod Matorac - Zec - Pogorelica
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Utorak, 14.04.2009, 15:31
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA
svoje članove i prijatelje na
Masovni planinarski pohod
Matorac - Zec - Pogorelica
povodom Svjetskog dana zdravlja
u subotu 18.04.2009. godine


Prijave i uplate kotizacije zainteresirani mogu izvršiti kod Eduarda Jukića - "Slađo" (telefon 063/369-089) najkasnije do petka, 17.04.2009. godine.

Skupština Planinarskog društva "Vranica"
Hazim Čukle - Utorak, 31.03.2009, 18:19
Klikni za više fotografijaUručenje poklona
U RC "Brusnica" na Poljani iznad Fojnice održana je redovna izvještajna Skupština PD "Vranica" Fojnica. Ovo planinarsko društvo je osnovano 1936. godine, a trenutno broji stotinjak svojih članova. Pored šezdesetak članova Skupštine PD "Vranica" Fojnica Skupštini su prisustvovali i gosti planinari iz Kiseljaka, Kreševa i Visokog i ostali gosti. Usvojen je izvještaj o radu za protekli periodu, 2008. godinu, i plan rada u narednom periodu za 2009. godinu, kao i finansijski izvještaj. Utvrđena je godišnja članarina za članove planinarskog društva po kategorijama: juniori 15 KM, seniori 25 KM, porodićna/obiteljska 45 KM i kartica 5 KM. Prisutne je pozdravio predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić koji je zahvalio svima koji su pomogli ovo planinarsko društvo...

Svjetski Dan voda
Hazim Čukle - Srijeda, 25.03.2009, 16:08
Klikni za više fotografijaSlapovi Kozice
Klikni za više fotografijaKUD "1001 noć"
Područje općine Fojnica je veoma bogato vodama, preko 80 kilometara vodenih tokova. U povodu svjetskog Dana voda i na području općine Fojnica je ovaj dan obilježen. Planinari Planinarskog društva "Vranica" Fojnica su u povodu svjetskog Dana voda organizovali planinarski pohod na slapove rijeke Kozice koji su udaljeni nešto više od desetak kilometara od Fojnice. Kako smo saznali od predsjednika ovog planinarskog društva Eduarda Slađe Jukića povod za ovaj pohod na slapove Kozice je pored svjetskog Dana voda i dolazak proljeća.

U povodu svjetskog Dana voda i članovi KUD "1001 noć" iz Fojnice su izveli u velikoj Sali hotela "Reumal" veoma bogat program. Predstavile su se pjevačka i starija i mlađa folklorna sekcija ovog društva uz spletove igara i pjesama iz BiH i drugih zemalja...

Nakon dvadeset godina planinari Fojnice i Breze ponovo zajedno
Hazim Čukle - Petak, 20.03.2009, 13:51
Klikni za više fotografijaDruženje planinara
Planinarsko društvo "Vranica" Fojnica je prije proteklog rata imalo veoma dobre prijateljske odnose sa planinarima PD "Budoželj" iz Breze. Kako nam je kazao predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić nakon rata su ti odnosi ponovo obnovljeni.

"Nije trebalo da prođe 20 godina ali eto bili smo zajedno", i dodaje: "Ovih dana smo u organizaciji PD "Vranica" Fojnica nas dvadesetak planinara Fojnice sa planinarima PD "Pogorelica" Kiseljak i PD "Kreševo" iz Kreševa krenuli u dvodnevni pohod na Budoželjsku planinu i do njenog vrha, a Budoželjska planina se nalazi između Breze i Vareša. Veoma gostoprimljivi domaćini iz Breze su nas dočekali kod doma na Budoželju gdje smo i prenočili uz druženje i evociranje uspomena na nekadašnja druženja i planinarenja", kaže Jukić.

Zimski uspon na Matorac 2009
Hazim Čukle - Srijeda, 18.03.2009, 15:10
Klikni za više fotografijaVranica
U organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica ovih dana je organiziran zimski planinarski uspon na Matorac, odnosno na njegov vrh čija je nadmorska visina 1937 metara. Predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić nam je kazao: "Na ovaj zimski uspon nas je krenulo četrdesetak planinara iz nekoliko planinarskih društava kao što su članovi PD "Visočica" Visoko, PD "Pogorelica" Kiseljak, PD "Vlašić" iz Travnika, PD "Vitez" iz Viteza i PD "Bitovnja" iz Kreševa. Krenuli smo iz Fojnice sa tačke od oko 600 metara nadmorske visine, preko sela Tješila, Baljevca, Potočke česme, Gorevine do vrha Matorca, zatim do Rekreacijskog centra "Brusnica" na Poljani iznad Fojnice, gdje smo imali zajednički ručak. Dubina snijega je bila poprilično velika. Morao bih istaknuti jednog planinara a to je Željko Tolo iz Kiseljaka koji je gazio te duboke snježne nanose kao da ih i nema. Ovaj zimski uspon na Matorac je trajao oko četiri sata pješačenja".

Skupština FK "Fojnica"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.02.2009, 13:05
Klikni za više fotografijaSkupština FK "Fojnica"
U prostorijama hotela "Reumal" u Fojnici je održana redovna izvještajno - izborna godišnja Skupština FK "Fojnica" iz Fojnice koji je inače član Druge fudbalske lige Zapad 1. Finansijski izvještaj ovog fudbalskog kluba iz Fojnice je iznio predsjednik Upravnog odbora kluba Naim Softić koji je jednoglasno prihvaćen. Na Skupštini je bilo govora o finasijskim poteškoćama, o problemima sa mlađim selekcijama koje se ne takmiče i o prijedlogu da se uputi zahtjev da se mlađe selekcije ovog kluba takmiče u Fudbalkoj ligi Kantona Sarajevo jer u SBK-u osim pionirske fudbalske lige nema lige za kadete i juniore. Iako je vrijeme ekonomske krize kada privreda slabije posluje i velili su problemi oko iznalaženja finansiranja sportskih ekipa, na Skupštini je rečeno da i pored svih teškoća nisu u minusu. FK Fojnica broji 105 fudbalera u svim selekcijama...

Četveročlana porodica Salčinović iz Dusine živi bez ikakvih primanja
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.02.2009, 14:00
Klikni za više fotografijaPorodica Salčinović
Među par stotina domaćinstava Dusine, naselja koje je smješteno podno Pogorelice, udaljeno petnaest kilometara od Fojnice živi i četveroćlana porodica Salčinović. Ne bi bilo ništa neobično, da ova porodica ne živi bez ikakvih primanja. Mještanin 60 godišnji Ahmet Salčinović civilni invalid sa svojom suprugom 45 godišnjom Ešefom, 18 godišnjim sinom Mujom i petogodišnjim sinom Jasminom žive bez ikakvih primanja. Žive u trošnoj kući popola sa još jednom porodicom u dvije prostorije na oko 20 kvadrata prostora. Nemaju kupatilo u kući. Domaćin Ahmet koga ovdje svi znaju po nadimku Hamuga je kako kaže radio kao domar pri Lovačkom Društvu "Divokoza" Fojnica desetak godina. Invalid je od djetinjstva kada je kao dijete našao zaostalu bombu iz Drugog svjetskog rata igrao se sa njom i ona mu je nanijela teže tjelesne povrede, ranjen je u ruku, slabo vidi i slabo čuje...

Obilježena 32. godina od pogibije Džemala Bijedića na brdu Inač
Hazim Čukle - Utorak, 20.01.2009, 14:31
Klikni za više fotografijaUspon na Inač
Osamnaestog januara ove godine se navršilo 32 godine od pogibije Džemala Bijedića, tadašnjeg premijera bivše Jugoslavije, istaknutog antifašiste, patriote i funkcionera koji je uveliko zaslužan za razvoj tadašnje države Jugoslavije i njenog ugleda u svijetu. Zahvaljujući njegovom zalaganju i angažmanu Džemal Bijedić je kroz amandmane i reformu Ustava od 1971. po mnogima najzaslužniji što su BH muslimani kao nacija dobili afirmaciju u okvirima SFRJ. Džemal Bijedić je bio veliki borac za razvoj BiH u sastavu tadašnje nam zajedničke države Jugoslavije. Rođen je 12. aprila 1917. godine a poginuo je 18. januara u prijepodnevnim satima u avionskoj nesreći na brdu Inač iznad Kreševa zajedno sa svojom suprugom Razijom i još šest članova posade. U povodu 32. godišnjice pogibije Džemala Bijedića Planinarsko društvo "Vranica" iz Fojnice je organizovalo memorijalni uspon na brdo Inač...

Doček Nove godine prošao u odličnoj atmosferi
Hazim Čukle - Četvrtak, 15.01.2009, 15:17
Klikni za više fotografijaNova godina u Reumalu
Debljina novčanika i džepa je mnogima bila odrednica gdje i kako ispratiti staru i dočekati Novu 2009. godinu. Najluđu noć u Fojnici su mnogi kao i u drugim krajevima naše domovine proveli u krugu svojih najmilijih u kućnoj atmosferi i uz TV program. Što se tiče organiziranog dočeka Nove godine mladi Fojnice su dočekali u nekoliko kafića i dikoteci "La vie". Dobar broj onih koji su organizovano proslavljali ispraćaj stare 2008. i doček Nove 2009. godine je bio i u Rekreacijskom centru "Brusnica" u Ski centru "Poljana" na Poljani iznad Fojnice, planinarskom domu na Pogorelici i Jezernici. Svakako je najveselije bilo u hotelu "Reumal" i restoranu "Terra" Aquareumala u Fojnici...

Adem sa dva para dobivenih cipela spremno dočekuje zimu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 15.12.2008, 13:25
Klikni za više fotografijaAdem i Džemal
Već smo u par navrata pisali o 38 godišnjem Ademu Salčinoviću, nezaposlenom demobilisanom vojniku iz fojničkog naselja Dusina, o njegovim nevoljama oko pronalaska adekvatne obuće za njegova džinovska stopala. Da su Ademu bajrami sretni pokazalo se i ovog puta. Kraj je mjeseca novembra, desetak dana prije Kurban bajrama kad smo vodili ovaj razgovor, a Adem, gorostas od dva metra sa džinovskim stopalima, je već dobio bajramluke. Radi se o tome da je Adem dobio dva para cipela broj 52 koje mu je donio i uručio Džemal Čosić koji sa porodicom živi u Austriji a inače je iz Jasenika, općina Konjic. Sa Ademom je Džemal zakazao sastanak uručivanja poklona bajramluka u fojničkoj galeriji "Central". I ekipa Fojnica online je prisustvovala tom uručivanju bajramluka...

Uspon na Trebević
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Utorak, 11.11.2008, 14:00
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica
za svoje članove - mlade planinare
(polaznike ljetne planinarske škole)

ORGANIZIRA
u saradnji sa PD "Bitovnja" Kreševo, PD "Visočica" Visoko i PD "Pogorelica" Kiseljakuspon na Trebević
u nedjelju 16.11.2008. godine


Vađenje krompira u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 15.10.2008, 13:18
Klikni za više fotografijaFojnički krompir
Od polovine mjeseca septembra u fojničkom kraju se započinje sa vađenjem poznatog Fojničkog krompira. Najčešće se on vadi mašinama vadilicama i uz "mobe" u kojima komšije i prijatelji jedni drugima pomažu u vađenju krompira. Mnogi Fojničani su iskoristili lijepo vrijeme u prvoj polovini mjeseca oktobra i rade na vađenju krompira. Krompir je zasijan na većim poljoprivrednim površinama. Na području općine Fojnica postoje dvije zemljoradničke zadruge ZZ „Fojnica“ i ZZ „PUP“ Fojnica (Pomoć u Poljoprivredi), koje su zasijale veće površine sjemenskog krompira na lokalitetima: Tješila, Podgore, Ostružnice, Pogorelice i Zec planine. Što se tiče pojedinaca poljoprivrednika, najveće poljoprivredne površine su zasijane krompirom nizvodno od Fojnice u Ostružnici, Nadbarama i Pločari Polju. Ovih dana smo snimili jednu parcelu zasijanu krompirom i vađenje krompira kod njenog vlasnika Jusufa Turke u Pločari Polju...

Planinari iz Fojnice osvojili Prenj
Hazim Čukle - Srijeda, 08.10.2008, 14:26
Klikni za više fotografijaPrenj, 2155m n/v
U sklopu svojih redovnih aktivnosti planinari PD "Vranica" Fojnica su ovih dana osvojili i najviši vrh Prenja Zelena glava čija je visina 2155 metara n/v. Od predsjednika PD "Vranica" Fojnica Eduarda Slađe Jukića smo saznali: "Ovih dana smo imali jednodnevni planinarski uspon na Prenj. Bili su to dvadeset najhrabrijih planinara PD "Vranica" i gostiju iz PD "Pogorelica" Kiseljak. Krenuli smo iz Konjica preko Konjičke Bijele do lokaliteta Jezerce gdje se nalazi srušeni i novozapočeti sa izgradnjom planinarski dom. Zanimljivo je to da taj novozapočeti dom grade volonteri planinari sa prostora čitave bivše Jugoslavije. Od Jezerca smo nastavili do vrha Prenja, do Zelene glave. Pješačili smo oko 6,5 sati do vrha i oko četiri sata u povratku. U toku ove planinarske sezone smo imali zapažen uspjeh naših aktivnosti. Osvojili smo četiri najveća vrha naših planina: Maglić, Čvrsnica, Prenj i Vranica. Do kraja ove planinarske sezone planiramo organizovati planinarske ture i transverzale, kako bi zaokružili planirane aktivnosti...

Adem našao ženu za sebe, ali mu je obuću teže naći
Hazim Čukle - Srijeda, 24.09.2008, 13:29
Klikni za više fotografijaAdem
Adem Salčinović iz naselja Dusina u fojničkoj općini, 38 godišnji nezaposleni demobilisani vojnik ima problem sa pronalaskom obuće za svoje noge. Adem je grdosija od čovjeka, visok je dva metra a težak 115 kilograma. Živi sa suprugom Merzajetom i ocem Muhamedom. Niko u kući ne radi i nije zaposlen. Adem ima velika stopala i veliki problem je pronaći odgovarajuću obuću. Nosi cipele broj 51 ili 52. Kako nam je kazao nosio je nekoliko godina drvene cipele koje je dobio od tetića Ese Salčinovića koji mu ih je poslao iz Holandije gdje se nalazi na privremenom radu. One su bile drvene i u obliku klompi, a dužine su oko pola metra. Dao ih je kako kaže prije dvije godine rođaku Enveru u Konjic da drvorezbari iz Konjica pokušaju napraviti slične, kad se ove poderu da ima druge...

Pogorelica: Izgorio krov planinarskog doma
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 25.08.2008, 15:27
Klikni za više fotografijaDom na Pogorelici
U požaru koji je izbio u mjestu Pogorelica u opštini Fojnica, potpuno je izgorjela krovna konstrukcija planinarskog doma u vlasništvu Planinarskog društva "Kiseljak".

Požar, koji je izbio sinoć oko 23.15 sati, stavljen je pod kontrolu oko 1.30 sati uz pomoć Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kiseljak.

Prema policijskim podacima, požar je zahvatio stub manjeg objekta koji je u sastavu planinarskog doma, a potom je zahvatio krovnu konstrukciju koja je u potpunosti izgorjela...

Obilježena godišnjica osnivanja samostalnog bataljona Dusina
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 18.08.2008, 13:24
Klikni za više fotografijaPogorelica
Tokom dva dana vikenda 08. i 09. augusta u subotu i nedelju je na Pogorelici iznad naselja Dusina u povodu dana osnivanja 45. brdske brigade doline Neretvice u općini Konjic i formiranja samostalnog bataljona MZ Dusina u općini Fojnica priređeno narodno veselje i teferič...

Sedamdesetoro djece uspješno završilo planinarsku osnovnu školu
Hazim Čukle - Srijeda, 30.07.2008, 19:28
Klikni za više fotografijaMladi planinari
Tokom mjeseca juna 70 djece iz Kreševa, Kiseljaka, Visokog i Fojnice je uspješno završilo osnovnu planinarsku školu i za to su dobili diplome Planinarskog saveza BiH. Prva provjera stečenog znanja je bila ovih dana na Prokoškom jezeru i uspon na dva dominantna planinska vrha na Vranici preko 2000 metara nadmorske visine.

Domaćin mladim planinarima početnicima je bilo PD "Vranica" iz Fojnice a predsjednik tog društva Eduard Slađo Jukić nam je kazao: "Tokom mjeseca juna svakog vikenda ovih sedamdeset mladih početnika planinara je usavršavalo znanje koje je potrebno da bi bili uspješni i pravi planinari...

Dani borovnice u dolini Neretvice
Hazim Čukle - Srijeda, 23.07.2008, 13:05
Klikni za više fotografijaUšće Neretvice
Konjic - Narednog vikenda u petak, subotu i nedelju će se u organizaciji Udruženja građana Neretvica - Klis i Mjesne zajednice Jasenik u općini Konjic održati niz tradicionalnih, kulturnih, duhovnih i sportskih manifestacija pod nazivom "Dani borovnice 2008". Naselja doline Neretvice se zovu jednim imenom Klis...

Planinari na Čvrsnici
Hazim Čukle - Petak, 27.06.2008, 17:30
Klikni za više fotografijaHajdučka vrata
U organizaciji PD "Vranica" Fojnica i PD "Bitovnja" Kreševo je tokom proteklog vikenda upriličen dvodnevni uspon na Čvrsnicu. Jedan od organizatora ovog pohoda i uspona na Čvrsnicu Eduard Slađo Jukić koji je inače i predsjednik PD "Vranica" iz Fojnice nam je kazao: "Na uspon na Čvrsnicu nas je krenulo 45 planinara,od toga je bilo 27 planinara iz PD "Vranica" Fojnica, 7 planinara iz PD "Visočica" Visoko, 5 planinara PD "Pogorelica" Kiseljak i 6 planinara iz PD "Bitovnja" Kreševo..."

Cijena kilograma prvih borovnica 7 KM
Hazim Čukle - Četvrtak, 12.06.2008, 23:18
Klikni za više fotografijaPrve borovnice
Poznato je to da su predjeli oko Fojnice kao što su: Pogorelica, Prokoško jezero, Matorac i drugi bogati šumskim plodovima. Na fojničkoj pijaci smo okom kamere snimili i ponudu prvih ovogodišnjih borovnica. Prodavao ih je 52 godišnji Muharem Ahmetak, penzioner iz fojničkog naselja Ostružnica. Cijena jednog kilograma svježe ubranih borovnica je 7 KM. Muharem je penziju zaradio u rudniku u Brezi...

Mujo prehranjuje porodicu radeći za dnevnicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.05.2008, 20:13
Klikni za više fotografijaMujo sa Brnjom
Nedavno smo na našim stranicama pisali o tome kako su dva profesora i razrednik Galib Borić kupili matursko odjelo maturantu 17 godišnjem Muji Salčinoviću iz fojničkog naselja Dusina. Posjetili smo ovih dana Dusinu i Muju Salčinovića. Mujo živi sa 59 godišnjim ocem Ahmetom koji je nezaposleni demobilisani borac Armije BiH, invalid je u ruku, i kaže da nema nikavih primanja, majkom 45 godišnjom Ešefom i mlađim bratom 4 godišnjim Jasminom.

Niko u kući nije zaposlen i radeći na dnevnicama Mujo sa ocem Ahmetom zarađuje i prehranjuje porodicu. Dusina je fojničko naselje petnaestak kilometara udaljeno od Fojnice...

Ivo više od pola penzije daje za lijekove
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.04.2008, 22:16
Klikni za više fotografijaIvo i Ivuša
U fojničkom naselju Dusina podno Pogorelice udaljenom 15 kilometara od Fojnice živi, bolje reći preživljava jedan bračni par 63 godišnji Ivo Gavran i njegova supruga 56 godišnja Ivuša Gavran. Ivo je od prije dvije godine penzioner, a bio je zaposlen u "Pilani" u Fojnici. Od prije 4 godine je teško obolio i skoro da ne može ni da se kreće. Žive u sestrinoj kući u Dusini. Njihova je kuća na kraju sela, mala i trošna, a mnogo je i oštećena jer je tokom proteklog rata pored nje pala granata, nakon čega su napukli zidovi i bračni par Gavran ne smije u njoj stanovati. Ivu i Ivušu smo zatekli u kući gdje sjede sa svojom kćerkom Mirjanom, a u Ive je na stolu gomila tableta i lijekova...

Planinari iz Fojnice na Orjenu
Hazim Čukle - Srijeda, 09.04.2008, 18:22
Klikni za više fotografijaUspon na Orjen
U nizu svojih aktivnosti obilaska dominantnih planinskih visova oko Fojnice, njene okoline širom BiH i planina na području bivše nam zajedničke države planinari PD "Vranica" iz Fojnice ovih dana su se popeli na vrh Orjena koji se nalazi na tromeđi tri države BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Vođa dvadesetak planinara iz Fojnice je bio Eduard Slađo Jukić, koji je inače predsjednik Planinarskog društva "Vranica" iz Fojnice i koji nam je kazao: "Nas dvadeset planinara je krenulo autobusom iz Fojnice preko Stoca i Trebinja do Vrbanja na Crnogorskoj strani...

Dvodnevni planinarski pohod na Orjen
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Četvrtak, 06.03.2008, 18:38
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA

svoje članove, članove PD "Bitovnja" Kreševo i PD "Pogorelica" Kiseljak na organizirani:Dvodnevni planinarski pohod na ORJEN
u subotu/nedjelju, 29./30.03.2008


Takmičenje u spravljanju specijaliteta kotlića
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.02.2008, 20:25
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Tokom vikenda je u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice u organizaciji Rekreacijskog centra "Brusnica" u cilju poboljšanja turističke ponude ovog Rekreacijskog centra organizovano takmičenje u spravlajnju jednog od kulinarskih specijaliteta ovog kraja, spravljanje kotlića i ocjenjivanje kvalitete rakija šljivovice i kruške. Iako je vladala prava snježna mećava oba ski lifta su bila u pogonu, i skijaši su uživali na snijegu. Za takmičenje spravljanja kotlića na verigama u kotliću se prijavilo osam ekipa i to iz Fojnice, Kiseljaka, Busovače i Kreševa. Bile su to ekipe "Čiro", "Družba Pere Kvržice, "Gaga Bradarić","Riki klub", "A la pančos", "Jutel", "Pitar i kumovi" i "Barfi elektronik". Bio je tu i žiri za ocjenjivanje...

Fojničani uglavnom kod kuće, Reumal rasprodat
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.12.2007, 17:27
Klikni za više fotografijaFojnica
Sudeći po raspoloženju Fojničana i njihovom razmišljanju gdje će i kako dočekati Novu 2008. godinu i kako se zabaviti u najluđoj noći, Fojničani će Novu godinu uglavnom dočekati kod kuće. Mjesto dočeka diktira dubina džepa jer mali broj Fojničana je zaposlen. Najveći broj Fojničana Novu godinu će dočekati u krugu svoje familije uz TV program i domaću trpezu. Organizovanih dočeka Nove godine ima u hotelu "Reumal" i "Aquareumalu", diskoteci "La'vie", planinarskim i lovačkim domovima na Pogorelici, Jezernici, Zahoru, nekoliko kafića i u Ski centru "Poljana" u motelu "Brusnica"...
Radnici Šumarije Fojnica na pošumljavanju
Hazim Čukle - Petak, 19.10.2007, 15:45
Klikni za više fotografijaPošumljavanje
Već tradicionalno nekoliko godina zaredom radnici Šumarije Fojnica tokom proljeća i jeseni rade na pošumljavanju svojh područja. Od referenta za uzgoj i zaštitu šume ove firme Zijada Ahmetka smo saznali: "Prije nekoliko dana smo počeli jesenje pošumljavanje i zasađivanje sadnica na terenima Šumarije Fojnica. Trenutno radimo na u odjelu 111, gospodarska jedinica Pogorelica Garež, na lokalitetu Gojevići. Radnici naše firme (administrativni radnici), rade na zasađivanju sadnica duglazije, gdje planiramo zasaditi 3750 komada sadnica na površinu od 1,5 hektara prostora...

Majorov džinovski krompir
Hazim Čukle - Četvrtak, 04.10.2007, 13:23
Klikni za više fotografijaDžinovski krompir
Fojnički krompir je poznat kao jedan od najkvalitetnijih u BiH pa i šire. Reći će vam Fojničani, još kad je on zasađen na Pogorelici, e onda je to nešto ekstra, kojem ravna nema na daleko. Ovih dana je sezona vađenja čuvenog fojničkog krompira na Pogorelici. Većinom tu sade krompir mještani Dusine koja je udaljena od Fojnice 14 kilometara a smještena je podno Pogorelice. Do Pogorelice vodi makadamski put u dužini od 4,5 kilometara. Na Pogorelici na nadmorskoj visini od oko 1100 metara zasijane su velike površine pod krompirom.

Obilježen početak jeseni
Hazim Čukle - Utorak, 25.09.2007, 19:27
Klikni za više fotografijaStigla jesen
U organizovano obilježavanje Dana bez automobila i prvog dana jeseni uključili su se i članovi i simpatizeri PD "Vranica" Fojnica, organizujući jednodnevno planinarenje od Pogorelice do Lopate. Na jednodnevni planinarski pohod je krenulo 45 planinara i ljubitelja prirode, svih uzrasta sa polaskom sa Pogorelice do Lopate u dužini od oko 30 kilometara i šest sati pješačenja. Put je vodio od Pogorelice preko - Ljeskovika - Bukova ravan - Gola Bitovinja - Trebac - Planinarski dom Lopata (Kreševo). Odmaralo se na nekoliko mjesta i uživalo u ljepoti prirode, proplancima, visovima, prekrasnim pejzažima i nepreglednim šumama.

Planinari položili cvijeće na spomenik Gerdu Wagneru i saradnicima
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.09.2007, 14:49
Klikni za više fotografijaPored spomenika
U nedjelju 16. septembra je na Prokoškom jezeru, 25 kilometara iznad Fojnice obilježene deseta godišnjica, helikopterske nesreće, u kojoj su 17. septembra 1997. godine izgubili život visoki zvaničnici UN-a i OHR-a među kojim je bio i zamjenik tadašnjeg visokog predstavnika za BiH Gerd Wagner. Povodom obilježavanja 10. godišnjice pogibije međunarodnih dužnosnika su ovih dana članovi Planinarskog društva "Vranica" Fojnica na mjesto pogibije ovih prijatelja BiH položili cvijeće. Tom prilikom su 42 člana ovog planinarskog društva propješačili od Prokoškog jezera do Ločike (visina 2107 m) preko planinskih vrhova Tikve, Sikire, Šćita i Zeca do Pogorelice.

Još jedna mHE na riječici Željeznici, „Željeznica 3“
Hazim Čukle - Petak, 07.09.2007, 15:44
Klikni za više fotografijaRijeka Željeznica
U sali osnovne škole u Dusini, prekjučer je održana još jedna javna rasprava oko izdavanja okolišne dozvole za izgradnju MHE "Željeznica 3" na riječici Željeznici. Pored predstavnika Ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka SBK-a investitora firme "Vizura" Fojnica direktora Ive Barbarića, stručnog saradnika investitora Dragana Matića javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici općine Fojnica, nevladine organizacije općine Fojnica, predstavnici MZ Dusina i građani naselja Dusina. Ispred ministarstva postupak oko izdavanja okolišne dozvole je vodio Dragan Šafradin. Pored MHE "Željeznica 4" raspravljalo se o izdavanju okolišne dozvole za još jednu mini hidroelektranu na rijeci Željeznici, "Željeznica 3".

Godišnja skupština LD „Divokoza“ Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 03.09.2007, 18:20
Klikni za više fotografijaLD "Divokoza"
U sali hotela "Reumal" u Fojnici, održana je redovna godišnja Skupština Lovačkog društva "Divokoza" Fojnica, koje broji 250 članova lovaca raspoređenih u 6 lovačkih sekcija. Na Skupštini je prisustvovalo 20 od 25 pozvanih delegata. Usvojen je poslovnik o radu Skupštine LD "Divokoza" Fojnica. Usvojen je izvještaj o radu UO za lovnu 2006/07 godinu, izvještaj materijalno - finansijskog poslovanja za 2006 godinu. Delegati Skupštine su usvojili program rada za lovnu 2007/08 godinu, kao i nacrt Statuta LD "Divokoza" Fojnica.

Idealno mjesto za odmor – Pogorelica, vazdušna banja
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.06.2007, 20:30
Klikni za više fotografijaPogorelica
Nedjelja, 10.06. - Fojnički kraj obiluje brojnim planinskim predjelima i izletištima koji su idealni za odmor i uživanje u čarima netaknute prirode. Za ljubitelje planinarenja i prirode, odmora i rekreacije, planinski predjeli na području fojničke općine su pravi raj na zemlji. Jedan od tih prirodnih dragulja na području općine Fojnica je svakako i Pogorelica na kojoj se nalazi kao da je tu izrastao planinarski dom Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka. Smješten uz sami rub spajanja prekrasnih livadskih terena i guste stoljetne bukove šume na 1221. metru nadmorske visine.

Otvorena sezona lova na srndaća
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.06.2007, 20:18
Klikni za više fotografijaOtvorena sezona lova
Nedjelja, 10.06. - Tokom proteklog vikenda na prekrasnim predjelima Pogorelice u organizaciji Lovačkog društva "Divokoza" iz Fojnice je otvorena lovna 2007/08 sezona lova na srndaća – srnjaka i takmičenje lovaca u gađanju iz lovačkog karabina u metu srnjaka. Tom prilikom u lovačkom domu na Pogorelici se okuplo stotinjak lovaca iz Fojnice, a bilo je tu i gostiju lovaca iz Konjica i Kiseljaka. Nakon okupljanja ispred lovačkog doma na Pogorelici, krenulo se sa takmičarskim dijelom gađanja iz lovačkog karabina u metu srnjak.

Okopovanje krompira na Pogorelici
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.06.2007, 20:10
Klikni za više fotografijaOkopavanje krompira
Nedjelja, 10.06. - Dolaskom mašina i savremene mehanizacije rijetkost je vidjeti nekadašnj način obrađivanja poljoprivrednih posjeda uz "mobe" (druženja). Nekada su se mobe sa velikim brojem ljudi u mobama mogle vidjeti u vrijeme sadnje povrća, sijanja , oranja, okopavanja, žetve, branja, koševine, kupljenja sijena, gradne kuća itd. Jednu od takvih nekadašnjih moba smo ovih dana vidjeli na Pogorelici. Vlasnici većine posjeda na Pogorelici su mještani iz naselja Dusine koje je udaljeno oko 4 kilometra od Dusine.

U mjesnoj zajednici Dusina asfaltiran malonogometni teren
Hazim Čukle - Petak, 18.05.2007, 14:34
Klikni za više fotografijaDusina - Fojnica
Petak, 18.05. - Fojničko naselje Dusina koje je udaljeno od Fojnice 15-tak kilometara broji oko 450 stanovnika, smješteno podno planine Pogorelica, ovih dana je sredstvima općine Fojnica dobila nove asfaltirane sportske terene. Mještani MZ Dusina su sada bogatiji za asfaltirani malonogometni teren na kojem su smješteni odbojkaško i košarkaško igralište. Postavljeni su i novi golovi kao i koševi. Asfaltirano je oko hiljadu metara kvadratnih sportskog terena, a vrijednost ovog projekta je oko četrdeset hiljada KM.

Prikupljeno 30 doza dragocjene tečnosti
Hazim Čukle - Utorak, 17.04.2007, 18:24
Klikni za više fotografijaDarivanje krvi
Petak, 13.04. - U organizaciji Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Sarajevo i Udruženja građana Crvenog križa općine Fojnica, zadnjeg radnog dana ove sedmice je u JU ,,Dom zdravlja,, Fojnica u Fojnici organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Kako nam je kazao dr. Amir Zupčević odziv je bio veoma dobar i očekivan. "Dragocjenu tečnost je darivalo tridesetak dobrovoljnjih davalaca krvi. Posebno raduje što je tu dosta mladih. Pošto ova akcija traje do kraja dana postoji mogućnost da ovaj broj dobrovoljnjih davalaca krvi bude i veći" kaže dr Zupčević.

NK Fojnica startao sa pripremama
Hazim Čukle - Utorak, 06.02.2007, 19:10
FK FojnicaUtorak, 06.02. - Ovih dana je izvršena prozivka nogometaša NK Fojnica, člana Druge lige Zapad 1. Šefu stručnog štaba kluba Mirsadu Memiji i pomoćniku trenera Naimu Softiću su se javila 27 nogometaša i otpočeli sa pripremama za novo predstojeće nogometno prvenstvo Druge lige Zapad 1. koje počinje polovinom marta. Na prozivku su se javili: Mirnes Kunić, Fahro Šabanović, Almir Memija, Sabrija Topalović, Mirnes Salčinović, Bećir Čatić, Almir Brkanović...

Obilježavanje godišnjice pogibije Džemala Bijedića na Inču
Hazim Čukle - Utorak, 06.02.2007, 18:34
Spomen ploča Džemalu Bijediću, planina Inač, Kreševo, 20.01.2007Kreševo - Subota, 20.01. - Preko četiri stotine posjetittelja je prvog dana vikenda posjetilo brdo Inač iznad Kreševa, gdje je u avionskoj nesreći 18. januara 1977. godine tragično izgubio život Džemal Bijedić, tadašnji presjednik Vlade bivše Jugoslavije. U nesreći je život izgubila i njegova supruga kao i još šest članova posade. Preko četiri stotine poštovalaca lika i djela velikog čovjeka i državnika Džemala Bijedića je u koloni sa lokaliteta Oslani Do...

Linkovi:
Fotografije sa Inča (2005-2007)
O istoj temi: Obilježavanje godišnjice pogibije Džemala Bijedića
Dani planinara Bosne i Hercegovine na Pogorelici
Nasir Selimović - Utorak, 29.08.2006, 18:40
Fojnica onlineSubota, 19.08. - Pitomoj fojničkoj planini Pogorelici pripala je čast da u organizaciji Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka bude domaćin dvodnevnog druženja planinara iz cijele Bosne i Hercegovine. Nažalost, ovom tradicionalnom obilježavaju Dana planinara BiH nisu se odazvali predstavnici društava iz Republike Srpske. Ipak, prisustvo više od 1150 planinara različite životne dobi iz 53 planinarska društva ...
Prijateljska utakmica: Fojnica – Rudar (K) 0:3
Nevres Jemendžić - Petak, 28.07.2006, 15:40
NK Rudar i NK Fojnica, 26.07.2006Srijeda, 26.07. - Prijateljska utakmica između fojničkih zelenobijelih, koji su ove sedmice na bazičnim pripremama na Pogorelici, i ekipe Rudara iz Kaknja, koji je u Fojnici na pripremama, bila je veoma dobra, žustra i dinamična. I pored veoma visokih temperatura i sparine u zraku, igrači obje momčadi su pokazale zavidan nivo trčanja i angažiranosti, boreći se za svaku loptu i stvarajući niz lijepih prilika za golove. Na igračima Fojnice osjetio se veći umor ...

Linkovi:
Fotografije sa utakmice (26.07.2006)
www.fojnica.ba/fkfojnica
Džanko, «Pozitivna geografija», snimao emisiju u Dusini i na Pogorelici
Hazim Čukle - Četvrtak, 01.06.2006, 15:36
Nisvet Džanko, «Pozitivna geografija», 27.05.2006Subota, 27.05. - Neumorni i jedan od najpopularniji tv urednika, urednik jedne od najgledanijih tv emisija "Pozitivna geografija" Nisvet Džanko je krajem maja boravio u okolini Fojnice snimajući svoju tv emisiju "Pozitivna geografija". Sa svojom ekipom Džanko je pratio planinare PD "Pogorelica" iz Kiseljaka u njihovom pohodu do odredišta planinarskog doma na Pogorelici. Njih 41 su prešli put od oko 30 kilometara za 6,5 sati. To je bilo obilježavanje obljetnice ...

Linkovi:
Fotografije iz Dusine i sa Pogorelice (27.05.2006)
O istoj temi: Pogorelica
O istoj temi: TV emisija «Pozitivna geografija»
Planinarski pohod na Pogorelicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 01.06.2006, 15:28
Pohod na Pogorelicu, 27.05.2006Subota, 27.05. - Već pet godina, svake godine tradicionalno članovi PD "Pogorelica" iz Kiseljaka krajem maja organizuju planinarski pohod planinara iz Kiseljaka na Pogorelicu. Tu je smješten planinarski dom PD "Pogorelica" iz Kiseljaka koji se nalazi na 1221 metar nadmorske visine. Tako je bilo i ovoga puta planinari, njih 41 su krenuli iz Kiseljaka, preko Kamenika, Bilića i Dusine i za 6,5 sati stigli do planinarskog doma, prepješačivši oko 30 kilometara.

Linkovi:
Fotografije iz Dusine i sa Pogorelice (27.05.2006)
O istoj temi: Pogorelica
Pobjednik turnira u Dusini 2006 STR «Lejla» Gomionica
Hazim Čukle - Srijeda, 31.05.2006, 15:27
Ekipa STR Lejla, 28.05.2006Nedjelja, 28.05. - Već tradicionalno 32 godine u naselju Dusina koja se nalazi 15 kilometara udaljena od Fojnice smještena podno Pogorelice se odigravaju malonogometni turniri, zadnjeg vikenda u mjesecu maju. Interesantno je da se ovaj turnir u Dusini igrao čak u ratnim danima i nije prekidan. Tako je bilo i ove godine, u organizaciji MZ Dusina koja broji oko 600 stanovnika, posljednjeg vikenda mjeseca maja, odigran je tradicionalni malonogometni turnir ...

Linkovi:
Fotografije iz Dusine (28.05.2006)
O istoj temi: Tradicionalni malonogometni turnir u Dusini
Obnova puta za Pogorelicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 11.05.2006, 20:21
Radovi na putu za Pogorelicu, 07.05.2006Ponedjeljak, 08.05. - Tokom vikenda su mještani nadelja MZ Dusina koja je udaljena od Fojnice 15 kilometara radili na adaptaciji puta od naselja Dusine do Pogorelice u dužini od oko 5 kilometara. Iako je skoro cijelo vrijeme tokom izvođenja radova nasipanja ovog makadamskog puta padala kiša, vrijedni mještani Dusine su radili na uređenju ovog puta. Predsjednik MZ Dusina Elvis Fejzić nam je kazao: "Usljed velikih padavina, što snijega što kiše ovaj put ...

Linkovi:
Fotografije radova (07.05.2006)
O istoj temi: Pogorelica
Završeno pošumljavanje goleti na području općine Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 11.05.2006, 19:44
Radnici i učenici na pošumljavanju, 04.05.2006Četvrtak, 04.05. - Danas je na području općine Fojnica na šumskom gazdinstvu kojim gazduje Šumsko Privredno Društvo "Donji Vakuf - Šumarija Fojnica" završeno proljetno pošumljavanje. Predjele na području općine Fojnica su pošumljavali učenici SMŠ "Zija Dizdarević" iz Fojnice kao i radnici Šumarije Fojnica. Posljednjeg dana pošumljavanja smo posjetili Gospodarsku jedinicu "Pogorelica - Gareži" odjel 23 ...

Linkovi:
Fotografije sa pošumljavanja (04.05.2006)
O istoj temi: Pošumljavanje
Fotografije fojničke prirode
Proslava 1. maja/svibnja uglavnom uz rijeku i roštilj
Hazim Čukle - Četvrtak, 11.05.2006, 16:42
Vatromet, 30.04.2006Ponedjeljak, 01.05. - Obilježavanje Međunarodnog praznika rada 1. maja/svibnja u Fojnici je obilježena kao i u drugim dijelovima naše zemlje. Uglavnom je ovaj dan proslavljen uz rijeke na izletištima i uz ražanj i roštilj. Iako je ekonomska kriza u cijeloj zemlji, vremenski uslovi nepovoljni uz kišu opet se nađe nekako dio novca da se proteferiči uz ovaj prvi proljetni praznik u prirodi nakon duge i hladne zime. Veliki broj Fojničana je ovaj Međunarodni praznik rada ...

Linkovi:
Fotografije vatrometa (30.04.2006)
Fotografije fojničke prirode
Ski centar «Poljana» i ovog vikenda prepun skijaša
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 20.02.2006, 18:58
Ski centar Poljana, Fojnica, 19.02.2005Veoma toplo i sunčano vrijeme, kao proljeće, tokom dva dana vikenda izmamilo je veliki broj ljubitelja snijega na obližnje fojničko skijalište Ski centar "Poljana" koji se nalazi 16 kilometara od Fojnice na obroncima Vranice na nadmorskoj visini od 1550 do 1730 metara nadmorske visine. Put od Fojnice do skijališta "Poljana" je makadamski i dosta dobar. Kolone automobila su krenule na skijalište, iako je Fojnica i bliža okolina bez snijega, na skijalištu "Poljana" on ne nedostaje, ima ga oko 90 do 100 centimetara.

Linkovi:
Fotografije iz Ski centra "Poljana" (19.02.2006)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića
Hazim Čukle - Srijeda, 25.01.2006, 19:23
Obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića, 21.01.2006Oko dvije stotine poštovalaca lika i djela Džemala Bijedića, koji je zajedno sa suprugom Razijom i sedam članova posade tragično izgubio život u avionskoj nesreći 18. januara 1977 godine iznad Kreševa na brdu Inač, je prvog dana vikenda pohodom na Inač obilježilo 29 godišnjicu pogibije ovog velikog bosanskog čovjeka i političara. I pored teških vremenskih uslova, niske temperature, visine snijega i vjetra oko 200 poštovalaca lika i djela Džemala Bijedića...

Linkovi:
Fotografije obilježavanja godišnjice pogibije Džemala Bijedića (21.01.2006)
O istoj temi: Obilježavanje godišnjice pogibije Džemala Bijedića
Posjeta mjestu pogibije Džemala Bijedića
Hazim Čukle - Četvrtak, 12.01.2006, 19:48
Spomen ploča Džemalu Bijediuć, planina Inač, Kreševo, 16.01.2005U toku su pripreme obilježavanja godišnjice pogibije Džemala Bijedića, koji je tragično izgubio život 18. januara 1977. godine u avionskoj nesreći na brdu Inač iznad Kreševa na nadmorskoj visini od oko 1400 metara, u kojoj su pored njega izgubili živote njegova supruga Razija i još 6 članova posade. Od jednog od inicijatora ovogodišnjeg pohoda mjestu pogibije Džemala Bijedića tadašnjeg presjeddnika SIV-a bivše države Kemala Neradina smo saznali...

Linkovi:
Fotografije «Posjeta mjestu pogibije Džemala Bijedića» (16.01.2005)
O istoj temi: Obilježavanje godišnjice pogibije Džemala Bijedića
Tomislav Miličević novi predsjednik LD «Divokoza» Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 20.12.2005, 20:33
Tomislav Miličević novi predsjednik LD «Divokoza» Fojnica, 18.12.2005Drugog dana vikenda je u prostorijama "Šumarstva Fojnica" održana izvještajno - izborna skupština Lovačkog Društva (LD) "Divokoza" iz Fojnice. Na skupštini lovaca se okupilo 24 delegata iz 7 Lovačkih sekcije koliko ih broji ovo LD "Divokoza" koje ima svojih 260 članova lovaca na oko 310 kvadratnih kilometara lovišta a kojim gazduje "Šumarstvo Fojnica". LD "Divokoza" iz Fojnice postoji više od 70 godina.

Linkovi:
Fotografije sa skupštine Lovačkog društva "Divokoza" Fojnica (18.12.2005)
www.fojnica.ba/divokoza
Nastavnici i učitelji na Pogorelici
Mirsad Topalović - Utorak, 30.08.2005, 21:31
Uposlenici OŠ Muhsin Rizvić Fojnica, 30.08.2005U sklopu obilježavanja stogodišnje sindikalnog pokreta Bosne i Hercegovine Sindikat Osnovne škole "Muhsin Rizvić" je organizovao jednodnevni izlet na Pogorelicu. Učitelji i nastavnici sa direktorom škole Mujom Zahirovićem i ostalim osobljem, njih tridesetak, su krenuli put Pogorelice kako bi se i družili pred početak nove školske godine. Kako su nam kazali prilikom izleta na Pogorelicu će se družiti uz harmoniku sevdalije Rame Bejzića, a koji je i vrsni poznavalac ljekobilja, te tvrdi da ima lijek za sve bolesti. Fotografisali smo ih na autobuskoj stanici u Fojnici prije polaska na Pogorelicu.

Linkovi:
Fotografija uposlenika OŠ "Muhsin Rizvić" (30.08.2005)
O istoj temi: Osnovna škola «Muhsin Rizvić»
Fotografije Pogorelice
Fotografije fojničke prirode
Prodaja crvenih i crnih borovnica
Hazim Čukle - Utorak, 30.08.2005, 19:42
Fojničke borovnice, 29.08.2005U blizini fojničkog hotela "Reumal" u popodnevnim satima se često mogu vidjeti prodavači crvenih i crnih borovnica, kao i ljekobilja. Jedan od njih je i 55 godišnji Rešad Manov koji nam je kazao: "Ove borovnice, crvene i crne, beremo po obroncima Matorca, Vrtače, Pogorelice i Prokoškog jezera. Za jedan dan se može ubrati i do 10 kg. Na licu mjesta dođu oni koji ih otkupljuju ali je cijena niska, oko 3 KM. Ovdje ih prodamo bolje, crne po 4 KM, a crvene jedan buket 2 KM, a kilogram 5 KM.

Linkovi:
Fotografija Rešada i borovnica (29.08.2005)
O istoj temi: Borovnice - vresinje
Fotografije fojničke prirode
Počele pripreme NK «Fojnica»
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 18.07.2005, 17:05
NK Fojnica, 17.07.2005U subotu, 16. jula 2005. godine, izvršena je prozivka i počele su pripreme NK "Fojnica" za narednu takmičarsku sezonu 2005./2006. godine u okviru Druge lige Zapad 1.

Od ove jeseni na čelu tima je novi stručni štab, koji sačinjavaju Senad Hrvačić – šef i Mirsad – Mićo Memija – prvi trener. Na prozivku se javilo 20-tak igrača, na koje stručni štab računa u narednoj sezoni, a to su: Adem Mehanović, Josip Miletić, Senad Manov, Almir Memija, Samir Vehabović, Mirnes Durak, Enis Jemendžić, Safet Čehajić, Almir Brkanović, Semir Karić, Adis Fazlihodžić, Mirsad Hodžić, Emir Bureković, Adis Kozlić, Adnan Hodžić, Admir Hodžić, Asmir Huzbašić i Nermin Buharalija.

Linkovi:
www.fojnica.ba/fkfojnica
O istoj temi: Memorijal Kenan Memija
Lovačko gađanje iz karabina na Pogorelici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 06.06.2005, 15:45
Planinarski dom na Pogorelici, 05.06.2005Tokom vikenda je na Pogorelici izvršeno gađanje u metu srndać u organizaciji lovačkog društva «Divokoza» Fojnica. Pored Lovačkog doma na Pogorelici okupilo se stotinjak lovaca iz svih sekcija Lovačkog društva "Divokoza" Fojnica. Na gađanju je učestvovao 41 strijelac gdje se gađalo 4 metka u metu srndaća na udaljenosti od 100 m.

Na takmičenju su učestvovali još lovci iz Kreševa, Kiseljaka i Sarajeva. Nagrade su bile novčane i u lovačkim suvenirima.

Linkovi:
Fotografije sa Pogorelice (05.06.2005)
O istoj temi: Pogorelica
www.fojnica.ba/divokoza
Dani Pogorelice 2005
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 06.06.2005, 15:37
Pogorelica, 05.06.3005U okviru dana Pogorelice planinarsko društvo "Pogorelica" iz Kiseljaka je upriličilo pohod na planinu Pogorelicu. Ove godine je po redu 4. tradicionalno druženje. Planinari su pješačili od Pariževića u Kiseljaku pa preko Bukve, Jelačke, Crničkog kamenika, Bilića, Dusine do Pogorelice. Oko 28 km su prešli za 8 sati. Gosti druženja su bili iz planinarskog društva "Tajan" Zenica, planinarskog društva "Bitovinja" Kreševo, "Eko udruga" Kiseljak, Osnovna škola "Brestovsko" i jedan član iz Brčko distrikta. Okupilo se 250 učesnika.

Linkovi:
Fotografije sa Pogorelice (05.06.2005)
O istoj temi: Pogorelica
Snovi za tuđe živote, «BH Dani»
Mirsad Topalović - Srijeda, 20.04.2005, 14:43
Štićenici ZavodaDirektoricu zovu majkom, cekajuci da ih se prave majke ili sestre jednog dana sjete i odvedu u dom. Pravi, ne onaj ciji zaposleni za platu od oko 300 maraka svu svoju energiju i emocije daju onima ciji zivot nikada nije bio, niti ce biti poput naseg. Fojnicki Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica nekada je bio drzavna, pa UNPROFOR-ova, da bi na kraju postao nicija briga. A tamo zivi 367 ljudi. I tamo umiru, ostajuci na svom, jednako zaboravljenom groblju.

Jovo Radulovic je iz sela Krajlovici, izmedju Trebinja i Dubrovnika. Kaze: "Recite mojoj sestri da dodje po mene, inace ce Jovo plakati”. Na pitanje koliko ima godina, odgovara: "Sedamnaest”. Rodjen je 1963. godine. Koliko je dugo u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica? Jovo opet odgovara: "Sedamanaest godina”. Krece se uz pomoc staka, ali sa vrata ne skida staru zensku tasnu. U njoj su Jovine pare: "Sto hiljada miliona maraka”. Trosit ce ih u svome Trebinju, ali nece nigdje ici bez svoje direktorice-majke.

Vildana Selimbegović, 04.09.2000 (broj 166)
(Preuzeto sa: www.bhdani.com)

Linkovi:
Web stranica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica
Biten Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići (2005.)
Posjeta starih prijatelja, «SIN»
Nevres Jemendžić - Subota, 02.04.2005, 14:57
Posjeta starih prijatelja, 28.02.2005Osamdesetih godina prošlog stoljeća općina Fojnica je imala veoma dobro razvijenu saradnju sa općinom Bačka Topola iz Srbije. U sklopu te saradnje, posebno su se družili lovci iz ova dva grada pa su čak izvršili i bratimljenje svojih lovačkih društava. Tu saradnju su karakterisale česte uzajamne posjete lovaca ovih gradova, druženja, zajednički lov u lovištima Fojnice ili Bačke Topole. Nažalost, rat je prekinuo to druženje i dugo vremena nije bilo nikakvog kontakta. Nakon nekoliko godina, tokom prošle godine, došlo je do ponovnog uspostavljanja kontakta između LD "Divokoza" iz Fojnice i LD "Karađorđevo" iz Bačke Topole.

Nevres Jemendžić
«SIN - Srednjobosanske informativne novine», 28.02.2005

Linkovi:
Skeniran članak
Fotografije fojničkih lovaca
www.fojnica.ba/divokoza
Malo do umjereno oblačno sa sunčanim intervalima
Nasir Selimović - Četvrtak, 08.04.2004, 13:32
Panorama Fojnice, zima 2003"Malo do umjereno oblačno sa sunčanim intervalima uz mogućnost padavina u planinskim dijelovima”, rekli su sinoć u meteorološkoj prognozi za Sarajevo i okolinu. A jutros se snijeg spustio skoro do Tješila. Istina nisu naglasili sniježne padavine, ali pošto mi nismo više sarajevska okolina po Sporazumu iz Vašingtona iz prošlog vijeka o novom administrativnom uređenju države, ta se onda prognoza ne odnosi na Fojnicu. Ali se zato obistinjuje stihovano predskazanje narodnog pjesnika istrgnuto iz konteksta prelijepe pjesme: "Snijeg pade na behar na voće”. "Ovo nikad nije bilo”, ozbiljno komentarišu osobe kratkog pamćenja, zaboravljajući svoju jučerašnju tvrdnju da ni zime danas nisu, kao što su nekad bile. Pritom su mislili na zagrijavanje planete, topljenje lednjaka na Antarktiku, povećanje nivoa mora. I vidi sad snijeg. A baš zbog ovog povećanja nivoa mora, već su bili pripremili opremu za plažu koja bi po tvrdnjama obavještenijih bila tu negdje u Dubokom potoku, s onu stranu Pogorelice. Jutrošnji snijeg ih je ponovo vratio u fojničku klimatsku stvarnost: šest mjeseci zime i šest mjeseci pripreme za zimu.
NK "Fojnica" na pripremama
Nasir Selimović - Srijeda, 23.07.2003, 12:53
FK Fojnica21.07. - U sklopu priprema za početak novog prvenstva nogometaši Fojnice će u vremenu od 21-26.07. boraviti na Pogorelici na sticanju fizičke snage. Stručnom štabu na čelu sa Fuadom Hodžićem na raspolaganju je 25 nogometaša, koji će kroz pripremni period pokušati da izbore mjesto u prvom timu.

pretraga novosti :: arhiva novosti