Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za pijaca je pronašla slijedeće:

Obavijest o čišćenju snijega
Općina Fojnica - Četvrtak, 05.01.2017, 08:27
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za civilnu zaštitu i inspekcijski nadzor

Obavijest

Za sve pravne i fizičke osobe sa područja općine Fojnica, u uvjetima zimskog razdoblja, da su obvezni postupati po propisima sadržanim u „Odluci o komunalnom redu“ („Službene novine Općine Fojnica“, broj: 4/14)...


Svečano otvorena pijaca/tržnica u Fojnici
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 18.05.2016, 15:18
Klikni za više fotografijaOtvaranje pijace
Danas je u Fojnici otvorena Zelena tržnica/pijaca. Ceremoniji otvaranja je prisustvovao veliki broj građana. Skupu se obratio načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura, premijer SBK Tahir Lendo te ministar u Vladi SBK Salkan Merdžanić.
Sa skupa je poručeno da je ovo bitan projekat za Fojnicu koji će svima biti od koristi i da će ispuniti svoju zadaću, odnosno što bolje povezati primarnu poljoprivrednu proizvodnju i plasman proizvoda.
Inače, izgradnja pijace trajala je dvije godine. Vrijednost projekta iznosi oko 500 hiljada maraka koje su obezbjedili Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Općina Fojnica.
Objekat se sastoji od 5 zatvorenih poslovnih prostora, sanitarnog čvora, sa izdvojenim wc –om za invalidne osobe, natkrivenog prostora za 50 pijačnih stolova, te parking prostorom za 15 vozila.
Ova pijaca je namijenjena za prodaju mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih prerađevina, pekarskih proizvodima i slatkog programa, raznih vrsta tjestenine, riba i prerađevina od riba, jaja, svježeg i zamrznutog mesa peradi te drugih prehrambenih proizvoda.
U zabavnom dijelu programa goste su zabavljali članovi KPD-a Matija Gubec i KUD „1001 noć“.

Zelena tržnica/pijaca u Fojnici
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 13.05.2016, 14:17
Klikni za više fotografijaOtvaranje pijace
Sa velikim zadovoljstvom pozivamo sve građane Fojnice da u srijedu 18.05.2016. godine u 11.00 sati prisustvuju svečanom otvaranju „Zelene tržnice/pijace u Fojnici“.
Prilikom svečanog otvaranja biti će upriličena obraćanja zvaničnika.
Na otvaranju Vas očekuje
- bogat kulturno-zabavni program
- druženje uz roštilj

Radujemo se Vašem dolasku!


Obavijest o početku rada zelene tržnice/pijace
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 10.05.2016, 07:43
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za privredu, finansije i budžet

Obavijest o početku rada zelene tržnice/pijace

Obavještavaju se zainteresovani zakupci-prodavci koji se bave prodajom :
- Mesa i mesnih prerađevina
- Mlijeka i mliječnih prerađevina
- Pekarskim proizvodima i slatkim programom
- Raznim vrstama tjestenine
- Riba i prerađevinama od riba,
- Jaja
- Svježeg i zamrznutog mesa peradi te
- Drugih prehrambenih proizvoda
da će novoizgrađena zelena tržnica/pijaca početi sa radom 11.05.2016. godine.
Shodno tome, svi koji se bave prodajom navedenih proizvoda, mole se da u srijedu 11.05.2016. od 06.00 do 07.00 sati budu na lokalitetu novoizgrađene pijace.
Dalje upute o radu dobit će od službenika/redara na samom lokalitetu.


Pomoćnik načelnika
Alija Mukača, dipl.ecc.
Načelnik Općine obišao radove na pijaci
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 24.03.2016, 12:15
Klikni za više fotografija Zelena pijaca
Načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura je sa svojim pomoćnicima obišao lokalitet zelene pijace. Povod je bio završetak radova na zelenoj pijaci, tačnije radovi na asfaltiranju platoa pijace.

Naime, još su preostali završni radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi te sudeći po dosadašnjoj dinamici izvođenja radova pijaca bi trebala biti završena početkom sljedećeg mjeseca.

U Općini Fojnica smatraju da će ova pijaca, osim bogate trgovačke ponude i usluga, poboljšati imidž Fojnice.

Obavijest o čišćenju snijega
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 07.01.2016, 08:21
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za civilnu zaštitu i inspekcijski nadzor

Obavijest

Za sve pravne i fizičke osobe sa područja općine Fojnica, u uvjetima zimskog razdoblja, da su obvezni postupati po propisima sadržanim u „Odluci o komunalnom redu“ („Službene novine Općine Fojnica“, broj: 4/14)...


Obavijest o čišćenju snijega
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 14.01.2015, 09:55
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za civilnu zaštitu i inspekcijski nadzorObavijest o propisima sadržanim u „Odluci o komunalnom redu“
OBAVJEŠTAVAJU SE SVE PRAVNE I FIZIČKE OSOBE SA PODRUČJA OPĆINE FOJNICA, U UVJETIMA ZIMSKOG RAZDOBLJA, DA SU OBVEZNI POSTUPATI PO PROPISIMA SADRŽANIM U „ODLUCI O KOMUNALNOM REDU“ („Službene novine Općine Fojnica“, broj: 4/14), odnosno po...


Kilogram suhe brusnice 30 KM, školjka domaćih jaja 12 KM
Hazim Čukle - Subota, 26.01.2013, 22:01
Klikni za više fotografijaPijaca
U Fojnici je od davnina pijačni dan srijeda.Tako smo proteklog januarskog pazarnog dana na zelenoj pijaci u Fojnici zabilježili cijene voća i povrća. Kako neko od kupaca reče cijene su januarske, a i posjeta je januarska. Nema kupaca, jer nema narod novaca, prošli blagdani i novogodišnji praznici, narod se istrošio, minusi i napolju, minusi i u džepovima.

Što se tiče cijena one su slične kao i u drugim gradovima u okruženju. Tako se kilogram kelja može kupiti za 1,5 KM, kupusa za 0,5 KM, kilogram zelene salate je 2 KM, čićoka ili morulja 1 kg je 5 KM, rodakva, prasa, cvekla i brokula se prodaju po 2 KM, kg kupus repe i okrugle repa je 1,5 KM, džumbir je 7 KM po kilogramu, tikvice i karfiol su po 2,5 KM 1 kg., mrkve je 1,5 KM, korjen celera 3 KM koliko košta i kg špinata. Crveni luk po kg je 1 KM a bijeli 4-5 KM, vijenac anduza i ovnaka košta 1 KM, krompir je od 0,80-1 KM po kilogramu...

Džinovski krompiri na imanju Alije Hurema
Hazim Čukle - Subota, 20.10.2012, 21:45
Klikni za više fotografijaAlija Hurem
Pored termalne vode, brojnih kulturno historijskih spomenika i prelijepih prirodnih ljepota Fojnica je od davnina poznata po krompiru, koji je najtraženiji artikal na mnogim zelenim pijacama. Najpoznatiji i najveći proizvođač krompira u Fojnici je 42 godišnji Alija Hurem iz naselja Pločari Polje. Ove je godine kako kaže zasijao oko 20 tona krompira i očekuje da će od toga imati oko 200 tona krompira.

„Nisam krompir povadio još na nekoliko njiva. Kako je bila suša i žarko ljeto ja sam prezadovoljan. Posebno se pokazalo sjeme agrija koju sam posijao podno Inča. Tu sam našao više krompira koji teže oko jednog kilograma. Jednu njivu sam ostavio za kraj, tu će kako sam vidjeo biti krompira i težih od kilograma“, priča za Fojnica online Alija Hurem koji živi sa suprugom Samrom i sinom Tarikom...

Bajram u Turskoj
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2012, 09:41
Klikni za više fotografijaMustafa Kayihan
U Fojnici je prije nešto manje od godinu dana otvoren Kulturni centar „Yunus Emre“, kao dar općine Umranija jedne od 32 općine Istambula u Turskoj, koja se bratimila 1995. godine sa općinom Fojnica. Direktor tog Kulturnog centra u Fojnici je Mustafa Kayihan. Rođen je u Afyonkarahisar u provinciji Čaj u Turskoj. Osam mjeseci živi u Fojnici sa suprugom Sibel i trogodišnjim sinom Muhamet Alli. Pomalo uče bosanski jezik, ali još ga nisu savladali.

Sa direktorom Kayihanom smo popričali o proslavi ramazanskog Bajrama u njegovom kraju i kako će proslaviti ovaj Bajram. Tom prilikom je za Fojnica online ispričao: „Sličnost običaja proslave ramazanskog Bajrama kod nas u Turskoj i kod vas u Fojnici i BiH koliko sam mogao vidjeti za ovo vrijeme od kako živim ovdje je velika, mala je razlika. Kod nas sedam dana prije Bajrama počinju pripreme za proslavu tog velikog muslimanskog praznika...

Najviše se kupuju kupus i kesteni
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.11.2011, 08:20
Klikni za više fotografijaVreća kupusa 6 KM
Stigli su nam i jaki mrazevi sa sunčanim danima, vrijeme kada mnogi boluju gripu. Zbog toga se nedavno moglo primjetiti na zelenoj pijaci u Fojnici, kada je srijedom pazarni dan u ovom gradiću, da se najviše traže svježi kupus za kiseljenje, brusnica, čajevi, bijeli luk i ljekobilje. Vreća fojničkog kupusa košta 6 KM, kako nam je kazao njegov proizvođać Šefko Mukača on se bavi proizvodnjom kupusa desetak godina i veoma je kvalitetan njegov kupus kojeg sadi u Pločari Polju u Fojnici. Rekao nam je da je to frutuški kupus kojeg on proizvodi, najbolji, unutra žut i najbolji je za kiseljenje. Kilogram svježih brusnica je 10 KM a suhih 20 KM po kilogramu. Bijeli luk domaći je od 8-10 KM po kilogramu. Dobro je tražen bio i kesten (košćan) kojeg je pored svog kombija prodavao Mirzet Fejzić Zec iz Dusine a kazao nam je da kestene dovozi iz Buljine u općini Konjic i da su najbolji u državi, klima je tu najbolja za kestene i prodaje ih po 2 KM po kilogramu. „Dobri su za kuhati i ispeči a najbolja su poslastica u duge zimske i jesenje noći na sijelima“, kazao je Zec za Fojnica online.

Brusnice, borovnice i bijeli luk po osam KM
Hazim Čukle - Petak, 09.09.2011, 07:25
Klikni za više fotografijaPijaca u Fojnici
Srijeda je od davnina pijačni dan u Fojnici kada se u gradu podno Matorca, na izvoru termalne vode, može svega i svašta kupiti. Ponuda je raznovrsna ali kupovna moć je slaba jer su novčanici tanki, promaja u džepovima, minusi u kućnom budžetu a vani temperatura vrela. Zabilježili smo na zelenoj pijaci 24.08.2011. da se za 1 KM može kupiti kilogram: paradajza, krastavaca, dinja, šljiva, luka crvenog, cvekle, patliđana, jabuka, krušaka a paprike za 0,5 KM po kilogramu, smokve 2 KM kilogram, grožđe 2,5 KM kilogram, kupus 0,5 KM kilogram, bijeli luk domaći 7 KM kilogram, limun i banane 1,5 KM kilogram, suhe šljive i suhe kruške i grožđice po 5 KM po kilogramu.

Kilogram jezgre oraha je 25 KM kilogram, brokula 3 KM kilogram, cvekla 1 KM po kg, buranija 2 KM, krompir fojnički od 0,5 do 0,70 KM po kg. Crvena paprika roga 1,5 KM kilogram, lubenice 0,30 KM kilogram a breskve i nektarine po 1,5 KM kilogram koliko je i kilogram mrkve i tikvica. Kukurizi pečenjci za kuhanje 3 za 1 KM, grah domaći 4 KM kilogram koliko je i kilogram aligraha a špinat je 2 KM kilogram, peršun 0,5 KM po kilogramu, kilogram drijena košta 2 KM, kupina 3 KM po kilogramu...

Dani krompira u Fojnici 2011
Hazim Čukle - Utorak, 26.07.2011, 08:14
Klikni za više fotografijaDani krompira
Fojnica je oduvjek bila poznata po svom čuvenom fojničkom krompirom koji je tražen je na svim zelenim pijacama i prodavnicama. Sada je već postala i tradicija da se svake godine polovinom mjeseca jula priređuje manifestacija "Dani krompira u Fojnici". Ovogodišnji organizator manifestacije "Dani krompira u Fojnici" je firma "Agricom" iz Sarajeva. Prezentacija novih sorti sjemenskog krompira je održana u oglednom polju Šefika Selimovića u Pločari Polju a koji je jedan od najozbiljnijih proizvođača krompira u Fojnici. Na oglednom polju poljoprivrednika Šefika Selimovića je na površini od pet hektara zasijano petnaest sorti sjemenskog krompira. Ovoj manifestaciji "Dani krompira u Fojnici" su pored predstavnika firme "Agricom" Sarajevo prisustvovali predstavnici Uprave za zaštitu zdravlja bilja F BiH, predstavnici Federalnog poljoprivrednog Zavoda za poljoprivredu Sarajevo, federalnog i kantonalnog ministarstva poljoprivrede, poljoprivredni proizvođači krompira itd...

Pijaca u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 25.03.2011, 08:07
Klikni za više fotografijaPijaca
U Fojnici je od davnina srijeda pijačni ili pazarni dan. Na tezgama se nudi sve i svašta. Iako je bilo lijepo vrijeme i nema nekih većih poljoprivrednih radova, broj kupaca je bio dosta slab, kako reče jedan od prodavača opala je kupovna moć. Prvi dani su proljeća pa se kupuju najviše voće, povrće, čajevi, brusnica i bijeli luk kao i lijekovi protiv gripe.

Što se tiče cijena na zelenoj pijaci zabilježili smo da je cijena špinata 1,5 KM po kilogramu, paradajza 2,5 KM, paprike 4 KM, mladi krastavci 4 KM, mladi luk 4 KM, zelena salata 2 KM, prasa 2,5 KM, mandarine 2 KM, kivi 1,5 KM, patliđan 3,5 KM, naranđe 1,5 KM, limun 1,5 KM, banane 2 KM, kruške 2 KM, jabuke od 0,70 do 1 KM, 1 kg bijelog domaćeg luka 1,5 KM, po 5 KM su grožđice i suhe šljive po kliogramu, kukuruz kokićar 2,5 KM kilogram, kupus 1 KM, karfiol 2,5 KM kilogram, rodakva 1 KM, mrkva 1,5 KM, mladi krompir 2 KM, stari krompir 1 KM, sjemenski krompir 1,5 do 2 KM, tikvice 3 KM, okrugla repa 1 KM, brokule 3,5 KM, sjemenski luk 3,5 KM kilogram, kesica suhih bobica smreke 1 KM itd...

Minusi vani minusi u džepovima
Hazim Čukle - Petak, 17.12.2010, 07:10
Klikni za više fotografijaDomaći proizvodi
Od davnina je u Fojnici srijeda pazarni dan kada se na pijaci u Novom naselju okupi veliki broj prodavača i trgovaca. Sve se tu može kupiti na jednom mjestu, od zeleni na zelenoj pijaci, mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, odjeća, obuća itd. Prekjučer je u Fojnici u jutarnjim satima temperatura bila više od desetak podioka ispod nule a kako reče jedan od kupaca "minusi vani, minusi u džepovima pa" niko ništa i ne kupuje i ne pazaruje. Više je trgovaca nego kupaca a ima i onih koji redovno obilaze prodajne štandove da kako kažu napare oči...

Kupovina kurbana
Hazim Čukle - Četvrtak, 11.11.2010, 07:47
Klikni za više fotografijaPijaca u Fojnici
U Fojnici je od davnina srijeda pazarni dan. To je dan kada se može kupiti kako se kaže svega i svašta. Pošto se približava veliki muslimanski blagdan Kurban bajram u Fojnici je na stočnoj pijaci i pored jake kiše bila dobra ponuda i kupovina kurbana. Bio je veliki broj kupaca i radoznalaca gdje se gledalo i ocjenjivalo vrijednost i kilaža ovnova. Kako smo saznali cijene su bile od 250 KM pa naviše a saznali smo također da je prošle srijede jedan ovan prodat za preko 600 KM.

Zoran Cvjetković ne brine za plasman svog krompira
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.09.2010, 16:56
Klikni za više fotografijaZoran Cvjetković
Od davnima je Fojnica pored termalne vode, kulturno historijskih spomenika i prirodnih ljepota poznata po nadaleko čuvenom fojničkom krompiru. Oduvijek se taj krompir tražio po zelenim pijacama širom BiH i šire. Na području općine Fojnica nemali broj je onih koji se bave poljoprivredom i koji zasiju veće površine zemlje sa krompirom. Jedan od njih je i penzioner 69 godišnji Zoran Cvjetković iz fojničkog naselja Šćitovo polje. Ovih dana se na njivama vadi krompir, uglavnom mašinski.

Na Zoranovoj njivi koja se zove Čemićine uz lijevu obalu rijeke Fojnice pored puta Fojnica - Kiseljak smo zatekli Zorana i kako kaže njegovu ekipu na vađenju krompira...

Kovač Izet Mutap kuje i prodaje alatke
Hazim Čukle - Petak, 20.08.2010, 16:24
Klikni za više fotografijaIzet Mutap
Rijetki su oni koji danas zarađuju hljeb sa nakovnjem i čekićom. Kovač, taj stari zanat izumire, mlade to ne interesira, a težak je to i gorak hljeb sa sedam kora, mnogi će to kazati. Jedan od rijetkih koji je radio i radi sa čekićem i nakovnjem preko 40 godina i to čini i danas je 74 godišnji Izet Mutap iz naselja Paleška ćuprija u Kiseljaku.

Sreli smo ga na pijaci u Fojnici kako prodaje na jednom prodajnom štandu kako reče svoje proizvode i dodaje: "Radio sam kao kovač preko 40 godina a bio sam zaposlen u firmi "Vaso Miskin Crni" u Sarajevu. sada sam u penziji, živim sa suprugom Eminom i polako penzionerski se uhvatim čekića i nakovnja. Nekad je to bilo veoma teško raditi, sve ručno, danas ima pomagala i na struju. Sve se može skovati, samo treba imati znanja, dara i ideja."

Cijene njegovih rukotvorina su: sa i bez drške sjekira 12 do 18 KM, malj 20 KM, klin za cijepanje drva 7 KM, krampa, motika, trnokop od 10 do 18 KM po komadu, grif 5 KM komad, vodijer 7 KM itd...

Berba borovnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.08.2010, 16:53
Klikni za više fotografijaOtkup borovnica
Već mjesec dana traje branje borovnica na području općine Fojnica po okolnim planinama i planinskim visovima. Svakodnevno u ranim jutarnjim satima kolone berača, automobila i kombi vozila kreću ka nekim od lokacija gdje ima dosta borovnce kao što su to Sportsko rekreacijski centar "Poljana", Matorac, Zahor, Zec planina, Gvožđanski stanovi, Pogorelica, Prokoško jezero itd. Ima i dobar broj onih koji na tim lokacijama borave bilo u katunima, vikendicama ili šatorima tokom sezone branja borovnica. Na lice mjesta dolaze otkupljivači borovnica. Tokom prvog dana vikenda smo posjetili jedno od mjesta branja borovnica Sportsko rekreacioni centar "Poljana" iznad Fojnice na 1600 metara nadmorske visine...

Zabilježeno jučer na pijaci
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.07.2010, 16:12
Klikni za više fotografijaPijaca
Od davnina je srijedom u Fojnici pazarni dan. Mnogi čekaju taj dan kada se malo kako reče jedan čovjek siđe u čaršiju, vide se ljudi, mako proeglenišu, ponešto se proda ili kupi i tako od srijede do srijede, od pijace do pijace. Na zelenoj pijaci velika ponuda a slabo se kupuje jer rekoše nam nekoliko kupaca malo ko radi, visok datum a penzije nema. Što se tiče ponude ima voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda kao i mesa.

Cijena su: paradajz, krastavac, luk crveni, mrkva, patliđan i cvekla su 1,5 KM/kg; paprike, banane, breskve, špinat, buranija i kruške po 2 KM/kg; dinja, šljive, tikva i kupus 1 KM/kg; lubenica i krompir 0,80/kg; ljuta paprika, naranđe, grožđe i limun 3 KM/kg; suhe kruške, suhe šljive, borovnice, maline i grah po 4 KM/kg; bijeli luk 5 KM/kg; brokule i prasa 0,5 KM po komadu; suha brusnica čašom od 4 dcl 4 KM; jedan buket stabljike i plodova borovnice 1 KM; litar jabukovog sirćeta 1,5 KM; litar pekmeza od 8 do 15 KM; kilogram živog kreča 1 KM...

Na pijaci se najbolje prodaje rasad i cvijeće
Hazim Čukle - Utorak, 25.05.2010, 16:37
Klikni za više fotografijaPijaca
Od pamtivjeka je u Fojnici srijeda pijačni ili pazarni dan. To je dan kada se na pijaci okupi preko hiljadu građana Fojnice i fojničkih sela i kada se prodaje i kupuje sve i svašta. Bila je polovina mjeseca prošle srijede i iako se još vrh Matorca iznad Fojnice bijeli od snijega podno Matorca se kupovalo najviše cvjeće i rasad povrća. Kako reče jedan od prodavača ide sve k'o halva. Rasad je iz plastenika u Visokom, kao i cvijeće. Zabilježili smo prodaju na pijaci u Fojnici.

Alija Hurem, najveći proizvođač fojničkog krompira
Hazim Čukle - Srijeda, 05.05.2010, 16:11
Klikni za više fotografijaAlija Hurem
Fojnica je od pamtivjeka poznata po ljekovitoj termalnoj vodi i rudama zlata, srebra i žive, a takođe je ovaj mali gradić poznat od davnina i po čuvenom zdravom i ukusnom fojničkom krompiru. Jedan od najvećih proizvođača konzumnog i sjemenskog krompira na području općine Fojnica je 45 godišnji Alija Hurem iz fojničkog naselja Pločari Polje. Alija Hurem je nastavio porodičnu tradiciju bavljenja proizvodnjom krompira koju je naslijedio od oca Hazima. Da se od poljorivrede može solidno živjeti pokazuje Alijin primjer koji je na njivi "od jutra do sutra". Ovih dana je vrijeme sađenja krompira pa Alija ima pune ruke posla. Našli smo ga na njivama kod naselja Oglavak gdje je kako kaže iznajmio velike površine vakufskog zemljišta koje je preraslo u šikaru, čisti ga i pretvara u obradivu zemlju gdje će zasaditi krompir i luk...

Kupovina goveda i ovaca za kurban
Hazim Čukle - Petak, 13.11.2009, 16:18
Klikni za više fotografijaKupovina kurbana
Visoko - Prolazeći proteklog ponedeljka kroz Visoko kada je i pijačni dan u Visokom primijetili smo veliki broj ljudi i stoke na stočnoj pijaci. Kako kažu Visočaci su majstori za trgovinu a nadaleko su poznati po svojim proizvodima visočkoj pečenici i sudžuci kao i drugim mesnim prerađevinama. Razlog što je stočna pijaca bila posjećenija nego obično je što je mnogo ljudi došlo da kupi ili proda svoju stoku za kurbane koja će se klati za predstojeći Kurban bajram. Vlasnici krava, junica, volova i ovaca su doveli svoju stoku iz raznih krajeva Visočke i drugih općina Zeničko - Dobojskog i drugih kantona. Cijene su neki kažu i dosta niske jer nema narod novaca. Tako se mlade junice prodaju od 3 do 4,5 KM po kilogramu žive vage a starije krave od 2,5 do 3 KM po kilogramu žive vage. Ovnovi i ovce se prodaju po dogovoru, zavisno od njihove težine i kreću se od 180 do 500 KM. Dobar dio posjetitelja stočne pijace u Visokom voli da gleda stoku, pogađa njihovu težinu i cijenu koliko vrijede.

Dani krompira Fojnica 2009
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.07.2009, 08:01
Klikni za više fotografijaDani krompira
Fojnica je oduvijek poznata po svom čuvenom fojničkom krompiru. Tražen je na svim zelenim pijacama i prodavnicama. Već je postala i tradicija da se svake godine u drugoj polovini mjeseca jula priređuje manifestacija "Dani krompira". U sklopu "Fojničkog ljeta" u organizaciji Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo, Općine Fojnica, Zadruge za pomoć u poljoprivredi (ZZPUP) Fojnica i Zemljoradničke zadruge (ZZ) iz Fojnice, otvorena je manifestacija "Dani krompira Fojnica 2009"...

Pijaca u Fojnici - Aktuelna prodaja rasada cvijeća i povrća
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.06.2009, 19:26
Klikni za više fotografijaPijaca u Fojnici
Od davnina je u Fojnici srijeda pazarni ili pijačni dan. To je dan kada se najviše prodaje i kupuje, jer se skoro sve potrebno može naći na jednom mjestu. Malo se kupuje i prodaje, a sada niko i ne pita razlog male kupovne moći kako reče jedan od prodavača dobro narod išta kupuje, privreda ne radi, firme zatvorene, pada standard. Ovih dana je najaktuelnija i najveća potražnja i prodaja rasada cvijeća, rasada povrća i zrelog povrća. Rasad cvijeća sezonskog i višegodišnjeg se može naći na više štandova. Tu su rasadi margarite, petonije, pelagonije, salvije, kadife, karanfila, paparuše, žare, džurđini, minđušice itd. Cijene cvijeća kod prodavača iz Sanskog Mosta su od 0,5 KM po komadu do 10 KM komad.

Što se tiče rasada povrća tu se ono prodaje u buketu u kojem ima 26 do 30 stručaka rasada po cijeni od 1 KM. Najpoznatiji rasad je svakako iz Donjih Moštra u općini Visoko...

Tradicionalni način proizvodnje džema u Francuskoj
Hazim Čukle - Utorak, 19.05.2009, 20:05
Klikni za više fotografijaUčesnici radionice
U organizaciji Belgijskog Caritasa ureda u Sarajevu i Fojnici i u saradnji sa Zadrugom Za Pomoć U Poljoprivredi (ZZ "PUP") Fojnica u prostorijama Kluba prijatelja Franjevačkog samostana je priređena trodnevna radionica tradicionalnog načina spravljanja džema u Francuskoj. Francuski način spravljanja džema od raznog voća su prezentirali bračni par iz Francuske, poznati stručnjaci u ovoj oblasti, 65 godišnja Jo i 76 godišnji Jacku Sulem iz Stleger de Fougeret, pored Chateav - Chinon, u pokrajini Bretanja u Francuskoj. Pored zainteresiranih Fojničana na ovoj radionici spravljanja džema učestvovalo je i petnaest gostiju iz Kragujevca u Srbiji...

Pijačni barometar
Hazim Čukle - Srijeda, 05.11.2008, 17:54
Klikni za više fotografijaPijaca u Fojnici
Uveliko je vrijeme pripremanja zimnice te su pijace posjećenije nego uobičajeno. U Fojnici je od davnina srijeda pazarni ili pijačni dan, tako se danas može vidjeti da je ponuda bogata, a kupovna moć potrošača slabija, ali se ipak pazaruje i kupuje. Na zelenoj pijaci u Fojnici, što se tiče cijena one su na svim prodajnim štandovima slične, a vidljivo je da preovladava ponuda poljoprivrednih proizvoda koje potrošači kupuju za zimnicu a to su kupus i paprike. Cijena jednog kilograma paradajza je 1,5 KM, karfiola 2 KM, prase 1 KM, paprika bijeljinska 2 KM a makedonska 2,5 KM, mrkve 1 KM, kupusa vrećom 6 KM, celera 1 KM, zeleni paradajz 1 KM, krastavac 2 KM, buranija 2,5 KM za kilogram, rodakva 1,5 KM, cvekla 1,5 KM, patliđan 2 KM, blitva 2 KM, špinat 3 KM, brokule 2 KM, krompir 0,80 KM, tikvice 2 KM, mladi kukuruz 0,40 KM po komadu, okrugla repa 1 KM za kilogram, fafaroni 4 KM. Kilogram domaćeg graha je 4 KM, suhe šljive 4 KM, luk bijeli 5 KM, luk crveni 1 KM, kilogram brusnice 8 KM, smreke 4 KM, suhe kruške 2 KM po kilogramu...

Dani krompira Fojnica 2008
Hazim Čukle - Srijeda, 24.09.2008, 14:00
Klikni za više fotografijaDani krompira
Fojnica je pored ljekovitosti termalne vode, Franjevačkom samostanu, džamijama i tekijama, poznata od davnina i po svom krompiru, čuvenom fojničkom krompiru koji je najtraženiji na svim pijacama širom BiH i šire. U tu čast u okviru manifestacije "Fojničko ljeto 2008" je u organizaciji Federalnog zavoda za poljoprivredu, općine Fojnica i dvije Zemljoradničke zadruge ZZ "Fojnica" i ZZ "PUP" (Pomoć u poljoprivredi) održana manifestacija pod nazivom "Dani krompira Fojnica 2008" u Fojnici. Na oglednoj parceli u naselju Ostružnica zasijano je 28 sorti sjemenskog krompira. Početku manifestacije "Dani krompira Fojnica 2008" su prisustvovali Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić, diretor Federalnog zavoda za poljoprivredu Mustafa Dželilović, nekoliko članova Federalnog parlamenta, načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, poljoprivredni stručnjaci, brojni poljoprivrednici itd...

Bere, otkupljuje i prodaje šumske plodove i tako prehranjuje porodicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 04.09.2008, 17:53
Klikni za više fotografijaRašid Turko
Rašid Turko iz fojničkog naselja Pločari Polje već nekoliko godina sa porodicom bere, otkupljuje i prodaje šumske plodove i tako prehranjuje porodicu. Ovaj 50 godišnji demobilisani borac ABiH, od prošle godine penzioner, sabirući i prodavajući borovnice, brusnice, gljive i ljekobilje hrani sedmočlanu porodicu: suprugu Zumretu, četvero djece i snahu. Kod Rašida nema radnog vremena, voli kazati da radi od zvijezde do zvijezde ili od jutra do sutra. Njegova sezona rada traje oko stotinu dana, a u taj vid zarađivanja za život ukljućena je cijela porodica. Ovih dana iako je Ramazan odmah sa sehura ekipa odnosno porodica Rašida Turke se počne pripremati i kreće put Bitovinje ili Vranice za branjem borovnica i brusnice. Rašid koji voli kazati da je menađer ovog tima ugovara otkup, plasman i prodaju. Kako to sve uspije ispričao nam je u svojoj prostoriji u Pločari Polju gdje deponuje borovnice do njene prodaje...

Pijačni barometar
Hazim Čukle - Petak, 25.07.2008, 13:41
Klikni za više fotografijaPijaca u Fojnici
Srijeda je u Fojnici od davnina pazarni dan. Tada se na zelenoj pijaci nađe svega i svašta, ponuda je velika, a kupovna moć potrošača je mala. Iako je ljeto u punom jeku, neke od cijena brzo ohlade kupce. Cijena svježe crne borovnice je od 5 do 7 KM po kilogramu, dok je cijena suhe brusnice i dalje 40 KM po kilogramu. Kilogram mladog krompira košta 0,70 KM, kilogram crvenog luka je 1,5 KM, bijelog luka kilogram košta 4 KM, koliko košta i kilogram graha. Kilogram mrkve košta 1,5 KM, komad mlade tikve 1,5 KM, lubenica 0.50 KM, dinja komad 1 KM, karfiol 1 KM po kilogramu koliko košta i patliđan, vrećica mladih kukuruza 3 KM, kupus 1 KM za glavicu ili oko 0,40 KM po kilogramu...

Geografija Bosnae Prima (Putopis) - Fojnička rijeka
Mirsad Topalović - Subota, 29.03.2008, 22:48
Klikni za više fotografijaRijeka Dragača
Priča o Fojničkoj rijeci počinje na Prokoškom jezeru. Iako to i nije baš tako, jer do prvih voda od kojih će kasnije nastati ova rijeka treba otići i još dalje i još više, što bi rekao pjesnik...

Ima li išta ljepše od sunca u kapi vode!? Sunce tu nije odraz, ono je sadržaj. Prizme, sočiva, ogledala mogu svjetlost savijati, prelamati, razlamati, odbijati, upijati, ali samo kap vode može obuhvatiti svjetlost. U tome je istina sićušne kapi vode.

Pratimo potok dalje. Sada je to već rječica. Materijal koji je glečer nekada gurao napravio je barijeru koja ovoj rječici brani ulazak u jezero. Zaobilazeći morenu ona će se sa potokom koji izlazi iz jezera spojiti nakon jedan kilometar svladavši pritom oko 300 metara visinske razlike...

Kilogram suhe brusnice 40 KM
Hazim Čukle - Četvrtak, 17.01.2008, 20:28
Klikni za više fotografijaHafiza Pamić
U Fojnici je srijeda pijačni odnosno pazarni dan. Kao i na drugim pijacama nudi se sve i svašta od zeleni, voća i povrća, mliječnih prerađevina, mesa, hrane, odjeće i obuće itd. Jedan štand na mliječnoj pijaci, a gdje se prodaju i ljekobilje privukao je pažnju. Tu prodavačica Hafiza Pamić iz fojničkog naselja Ostružnica prodaje pored mliječnih proizvoda i plodove suhe brusnice...

Pijačni barometar
Hazim Čukle - Četvrtak, 30.08.2007, 20:26
Klikni za više fotografijaPijaca u Fojnici
Srijeda, 29.08. - Srijeda je od davnina pazarni dan u Fojnici. Kao i na pijacama drugih gradova ponuda je raznovrsna a cijene šarolike i raznovrsne od proizvoda do proizvoda od prodajnog štanda do štanda. Tako je na zelenoj pijaci cijena zelene paprike 1 KM, a vrećom 2 KM, mladi kupus 0,50 KM po kilogramu, krompir od 0,60 do 1 KM po kilogramu, luk crveni 1 KM, bijeli 4 KM, patliđan 1 KM, karfiol 1,5 KM, paradajz 1,30 KM, vrećica mladih kukuruza 5 KM, krastavci 1 KM po kilogramu, banane 1,5 KM, dinje 2 KM, grožđe bijelo 2 KM, crno 2,5 KM po kilogramu, smokve i jagode 2 KM po kilogramu, šljive, kruške i jabuke 1 KM po kilogramu, breskve, limun, grejpfrut 2 KM po klogramu, buranija puterice 3 KM, a buranija olovkice 2,5 KM po kilogramu, novi grah 5 KM, suhe šljive 4 KM, mrkva 1 KM , blitva 1 KM, peršun 0,50 buket s korijenom, prasa 1,5 KM, celer korijen 3 KM, cvekla 1,5 KM, tikva komad 1 KM.

Pobjednik malonogometnog turnira u Dusini 2007 ekipa „Pijaca Visoko“
Hazim Čukle - Utorak, 29.05.2007, 13:30
Klikni za više fotografijaMalonogometni turnir
Nedjelja, 27.05. - Tokom vikenda u fojničkom naselju Dusina odigran je malonogometni turnir. Na ovom tradicionalnom malonogometnom turniru u Dusini nastupilo je dvadesetak ekipa iz: Konjica, Hadžića, Visokog, Kiseljaka i Fojnice. Na ovom 35. po redu turniru nastupile su ekipe: "Šumaplod", "MT Mice", "Mesnica Meša", "Crnići", "Šalđije", "Caffe Zambak", "Bencun", "Višnjica", "Jehovac", "Autopraona Zoka", "Vučna služba Halilović", Caffe "Treff" Hadžići, "Ekonomik" Fojnica, "SEOS Jasenik" Konjic, "Dusina, "Radava", "Pridola","Dusina1", "Keksari" i "Pijaca Visoko".

Kilogram suhih brusnica 40 KM
Hazim Čukle - Petak, 27.04.2007, 18:32
Klikni za više fotografijaCrvene borovnice
Srijeda, 25.04. - Srijedom je u Fojnici pijačni dan. Tada se na pijaci u Fojnici kao i na drugim pijacama naše BiH može kupiti svega i svašta, samo da se ima novaca. Rade zelena pijaca i buvlja pijaca. Za kilogram prase plaća se 1,5 KM, kilogram zelene salate 2 KM, luk mladi 1,5 KM, krompir mladi 2 KM, patliđan 2,5 KM, mlade tikvice 2,5 KM, karfiol 3 KM, paprike 4 KM, kupus 1 KM, krastavci 2 KM, paradajz 3 KM, banane 2 KM, pakovanje jagoda 1,5 KM, naranđe i kivi po 1,5 KM...

Gvardijan Majdandžić planira zasijati blizu 30 tona krompira
Hazim Čukle - Srijeda, 25.04.2007, 17:44
Klikni za više fotografijaFra Mirko u Ostružnici
Srijeda, 25.04. - Svojom kvalitetom fojnički krompir je nadaleko poznat, po svim pijacama se traži čuveni fojnički krompir. Sve je više fojničkih poljoprivrednika koji se okreću proizvodnji krompira, i tu vide izvore zarade za preživljavanje svoje porodice. Od prije par godina gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici fra Mirko Majdandžić je krenuo sa sijanjem velikih količina krompira. Ovih dana su u jeku radovi na sađenju krompira, a gvardijan Majdandžić sa svojim saradnicima je prvog dana vikenda vršio sadnju krompira na jednoj od parcela u Mjesnoj zajednici Ostružnica koja je udaljena tri kilometra od Fojnice na putu za Kiseljak.

Puna bašta raznog cvijeća, konjska kola stara 130 godina
Hazim Čukle - Četvrtak, 11.05.2006, 19:39
Bašta Dušanke i Ivana, 03.05.2006Srijeda, 03.05. - Nakon proteklog rata, u fojničkom naselju pored hotela "Reumal" u Fojnici jedan bračni par ima tako uređenu baštu oko svoje vikendice, da redovno nekoliko godina s pravom nose titulu najuređenije bašte na području općine Fojnica. Akcija koju već nekoliko godina provodi Turistička zajednica SBK-a i ED "Fojnica" iz Fojnice "Biramo najljepše uređen vrt, baštu i terasu", tu se uvijek nađe na jednom od tri prva mjesta ovaj lijepi kutak ...

Linkovi:
Fotografije bašte Dušanke i Ivana (03.05.2006)
O istoj temi: Akcija "Da nam grad bude ljepši"
O istoj temi: Fojničko ljeto
Pijaca na novoj lokaciji
Hazim Čukle - Četvrtak, 13.10.2005, 19:58
Pijaca na novoj lokaciji, 12.10.2005Od prošle srijede gradska pijaca u Fojnici je izmještena sa dosadašnje lokacije u ulici Branitelja na novu lokaciju u ulici Džemala Bijedića. Pedesetak prodajnih štandova je sad u jednom krugu smješteno, čiji je vlasnik privatna firma "Boord" d.o.o. Fojnica. Dio prostora namjenjen za prodaju mesnih i mliječnih proizvoda je i natkriven. Prodavači koji su prodavali na buvljaku sada se snalaze kako znaju i umiju pa prodaju po prilaznim ulicama, a veliki broj ih se vratio prodavati i postavljati svoje štandove iza tribina nogometnog stadiona SD Fojnica u Fojnici.

Bogata ponuda pijace u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 20.07.2005, 20:33
Pijaca (srijed) u Fojnici, 20.07.2005')Kao i u drugim mjestima tako i u Fojnici što se tiče ponude voća i povrća na «zelenoj pijaci» ima svega ali standard i prazni džepovi građana su ti koji diktiraju kupovnu moć građana. Što se tiče cijena one su dosta niske pa se tako mogu kupiti:
Barometar cijena voća i povrća na pijaci u Fojnici
VoćeKM/kg VoćeKM/kg PovrćeKM/kg
Šljive1,50 Grožđe3,00 Paprike1,20
Jabuke1,50 Kruške2,50 Paradajz0,70-0,80
Breskve1,20 - 1,50 Lubenica0,70 Krastavice1,00
Kajsije2,00 Smokve2,50 Luk1,00
Limun2,00 Krompir0,50
Naranče1,50 Tikve0,70
Nektarine1,20 Kupus0.80
Maline2,50 Mahune1,50-2,00
Jagode2,50 Grah2,50-3,50
Borovnice3,50 Patliđan1,50
Banane1,25 Mrkva1,50
Dinja1,00 Kukuruz0,40/kom
Na dan 20.07.2005 (srijeda)


Održan sastanak sa privatnim poduzetnicima
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 24.01.2005, 14:40
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica18.01. - Sa željom da u potpunosti sagleda privrednu situaciju na području općine Fojnica, načelnik Općine Salkan Merdžanić, danas je u Reumalu u saradnji sa Udruženjem poslodavaca, održao sastanak sa privatnim poduzetnicima. Većina primjedbi prisutnih poduzetnika odnosila se djelovanje inspekcijskih organa u nadležnosti kantona i njihovog tolerisanja «rada na crno». Pored ovog općeg problema koji je posebno izražen u trgovini i ugostiteljstvu (pijaca, neprijavljena djelatnost), neke specifične djelatnosti npr. drvnoprerađivačka, aktuelizirali su sve izraženiji problem redovnog alimentiranja kvalitetnom sirovinom neophodnom za njihovo uspješno poslovanje. Ovakav vid sastanaka sa poduzetnicima putem žive komunikacije pokazao je svoje puno opravdanje i održavat će se, prema usvojenom zaključku, svaka dva mjeseca.
Dosta vam Tesla (Teferič)
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 19.04.2004, 12:20
Pijaca u Fojnici, 2003.«Dosta vam Tesla» (predratna novčanica sa likom Nikole Tesle), naglasio je babo i za svu trojicu dao pare na čuvanje Hamzi, jer on je najstariji, najpouzdaniji, neće dati da se troši na besposlice. Može ringšpil, bure smrti, sladoled, cocta za curu, deset ćevapa u cijeli somun, tamo i amo prevoz, i što preostane, naravno, vratiti. Klonite se belaja i pića. Uobičajeno predavanje za svaki teferič. I sve bi bilo kako babo kaže da Hamzu ne navratiše na još jedan krug na ringšpilu, ali ovaj put na «bacaljki». Te vidi naočita momka, te onaj jado smije a ti jok. I, bogami, ubijediše ga. Ostavi kod mene penkalo i džepnu bateriju i na «bacaljku». Prvi krug, drugi krug, Hamza se oslobodio, maše rukama i odjednom ni Hamze ni sjedišta. Pukli lanci i Hamza nošen inercijom odletio. I zamisli, maše. Našli smo ga treći dan kod Klempa pred Kiseljakom. Živ, samo malo namekšan. Ne bi mi njega tražili, ali kod njega nam pare ostadoše.

Tako je zborio Ramiz.

Ramiz je, svi kažu, bio draga osoba; izvrstan narator, dobar harmonikaš i sevdalija, nenametljivo prodoran, poželjan za svako relaksirajuće druženje. Poginuo na Treskavici 95–e godine.
Fojnički krompir
Nasir Selimović - Srijeda, 14.04.2004, 17:22
Panorama Fojnice, 2003.Krajem 19.–og vijeka, odnosno po okupaciji Bosne i Hercegovine od strane Austro–Ugarske na području Fojnice intenzivira se proizvodnja krompira. Povoljni klimatski uvjeti i kvalitetna plodna zemlja uz idealnu nadmorsku visinu bili su pogodan prostor za uzgoj ove važne poljoprivredne kulture u ljudskom prehranjivanju. Vremenom je fojnički krompir sa svojim autohtonim sortama i prepoznatljivim geografskim obilježjem, stekao odane potrošače na širem području bivše države. Nije bio rijedak slučaj u predratnom periodu da na sarajevskim, zeničkim i tuzlanskim pijacama šumadijski seljaci sa šajkačama na glavi i na čistoj ekavštini, ubjeđuju kupce kako su iz Fojnice vjerujući da će na taj način lakše unovčiti svoj godišnji trud i znoj.

Prošlogodišnja suša bitno je uticala na smanjanje prinosa u ostalim dijelovima zemlje, ali i na povećanje otkupne cijene koja se kretala od 0,50 do 0,80 KM po kilogramu. Vjerovatno da je to jedan od razloga što se očekuje da će ove godine na području Fojnice biti posijano više od 300 tona sjemenskog krompira.

O istoj temi: Fojnički krompir
pretraga novosti :: arhiva novosti