Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za musafirhan je pronašla slijedeće:

Fojnica ima više noćenja u godini od Neuma
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.04.2013, 09:41
Klikni za više fotografijaFojnica
Od svog prvog pominjanja u pisanim dokumentima od 1365 godine, Fojnica je poznata po monogo čemu a posebno po čudotvornom ljekovitom svojstvu termalne vode i po zlatu.Rijetki su ovako mali gradići u svijetu kao što je Fojnica, koje je priroda obdarila bogastvom kao što su prirodni draguljni okoliš,brojni kulturno historijski spomenici,koja je sa svojim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, kao magnet privlačna turistička destinacija, kako naših , tako i gostiju iz inozemstva, tokom cijele godine.

Budućnost Fojnice je u razvoju raznih vidova turizma kao što su kontinentalni turizam, zdrastveni, vjerski, zimski i sportski turizam, planinarski , kongresni itd.Što se tiče smještajnih kapaciteta gostima je na raspolaganju hoteli „Reumal“ i „Nova bolnica“ 530 ležaja,hotel „Stari grad“ 50 ležaja, Apartmansko naselje „Aquareumal“ sa 74 luksuzno opremljena apartmana sa oko 200 ležaja,Motel „Brusnica“ 50 ležaja restoran „Central“ 20 ležaja, vila „Iris“ 50 ležaja, kao i par stotina ležaja u privatnom smještaju.

Posjetioci Fojnice mogu uživati u termalnoj vodi bazena „Aquaparka“ sa pratećim sadržajima, kao i u lovu i ribolovu, u atraktivnim brdsko biciklističkim i planinarskim turama.Posebno su privlačna izletišta oko Fojnice, među kojima je najpoznatije svakako prirodni dragulj u njedrima Vranice Prokoško jezero, prelijepi Slapovi Kozice,planinski visovi Pogorelice, Matorca, Bitovnje i Zec planine gdje koji obiluju ljekobiljem i šumskim plodovima kao što su razne gljive, kao i čuvena fojnička borovnica i brusnica.Tu su i posjete vrelu Svetog Jakova, posjete samostanima u Fojnici, Kreševu i Kraljevoj Sutjesci.

Među najznačajnijim kulturno historijskim spomenicima su svakao Atik (stara) džamija iz 1551 godine, Franjevački samostan nadaleko poznat po svojoj biblioteci i Muzeju u kojima se nalazi oko 40.000 naslova knjiga iz svih oblasti, među kojima je i trinaest inkunabula i fojnički grbovnik.Posebno mjesto u kulturno historijskom naslijeđu zauzimaju i tekije nakšibendijskog reda u Vukeljićima i Oglavku,kao i musafirhana u Fojnici.

Hotel „Reumal“ sa „Novom bolnicom““ Fojnica je u 2012 godini ostvario 140.000 noćenja, a prosječna godišnja popunjenost je oko 73%, prosječna dužina boravka gostiju je oko 10 dana..Gro gostiju je domaći, što se tiče stranaca, tu je naša dijaspora i gosti iz zemalja Evrope, kao i arapskih zemalja Bliski i Srednji istok i zemlje Zaliva, u zadnje vrijeme iz Libije zato što imaju saradnju sa Komitetom za ranjenike iz Libije.Kada je u pitanju „Aquareumal“ Fojnica u prošloj godini je ostvareno 29.000 noćenja, od toga je 67% domaćih gostiju i 26% zemalja arapskih zemalja.Prosjek boravka gostiju je 4,5 dana.

Ako se uzmu pokazatelji da je u prošloj godini u BiH ostvareno 1.643.868 noćenja, od čega je njih 11, 53 u Fojnici, Fojnica je za mnoge omiljena turistička destinacija, koji dolaze i na godišnji odmor.Podaci pokazuju da Fojnica tokom godine ostvari viši broj noćenja od Neuma, gdje se predpostavlja da Fojnica godišnje ima preko 200.000 noćenja.Što se tiče smještajnih kapaciteta, Fojnica posjeduje oko 1.000 ležaja, a taj broj će bit još veći jer se ove godine planira otvoriti još jedan hotel „Nature concept“koji je u sklopu“Aquareumala“ Fojnica sa 5 zvjezdica od 120 apartmana.Penzioneri Goražda u posjeti Fojnici i svom predsjedniku
Hazim Čukle - Utorak, 09.10.2012, 13:30
Klikni za više fotografijaDruženje penzionera
Sredinom septembra na jednodnevni izlet u Fojnicu je stigla grupa penzionera iz Goražda.Vođa ove grupe od 43 penzionera je bila Saliha Milijanović, predsjednica za rekreaciju i odmor ovog udruženja iz Goražda, koja nam je tom prilikom kazala: „Udruženje penzionera općine Goražde broji oko četiri hiljade svojih članova. Tokom godine organiziramo jednodnevne izlete u nekoliko gradova BiH, u kojima imamo veoma dobre prijateljske odnose sa njihovim udruženjima penzionera.

To su prije svega udruženja penzionera iz Tešnja, Sarajeva, Ilidže, Tuzle, Vareša, Gradačca itd. I oni nama dolaze u uzvratnu posjetu. Evo penzioneri iz Tešnja će nam doći na manifestaciju „Dani jabuke“ u Goraždu. Ovako se malo opustimo i zabavimo, sklapaju se nova prijateljstva, a ima i nekoliko sklopljenih brakova prilikom ovih druženja. U Fojnicu smo došli da posjetimo našeg predsjednika Udruženja penzionera Goražda Salku Maslana i potpredsjednika Skupštine Azema Bukvu koji se nalaze na odmoru i rehabilitaciji u Fojnici."...

Članovi MDD „Merhamet“ Bosanska Dubica na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 22.09.2012, 11:15
Klikni za više fotografijaČlanovi MDD „Merhamet“
Četrdesetak članova Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ iz Bosanske Dubice je tokom drugog dana je boravilo na jednodnevnom izletu u Fojnici. Ovu grupu je predvodio Jasmin Spahić koji je inače i predsjednik ovog muslimanskog dobrotvornog društva koji je za Fojnica online kratko kazao

„Redovno organiziramo jednodnevne izlete za naše članove a po prvi put smo u Fojnici. Obišli smo stari dio grada, musafirhanu, Čaršijsku i Srednju (Atik) džamiju, kao i Franjevački samostan, a razgledali smo i kompleks „Aquareumala“, te smo posjetili i „Ribnjak“ Fojnica gdje smo ručali. Viđenim smo prezadovoljni, a planiramo dalje da iskoristimo posjetu Fojnici da posjetimo i prirodni dragulj BiH a to je Prokoško jezero“.

Osnovci iz Ilijaša na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 11.06.2012, 07:44
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
Posljednjeg radnog protekle sedmice na jednodnevni izlet u Fojnicu je stigla grupa od 126 učenika OŠ „Ibrahim Spahić“ iz Ilijaša. Bili su to učenici četvrtih razreda, kojima se u sklopu nastavnog plana i programa organiziraju i izleti. Učenici su bili u pratnji nekoliko svojih učitelja i učiteljica, tu su bili: Ismet Bibić, Samira Alić, Majda Balta, Meho Džindo, Adisa Jusić, Dženita, Mediha itd.

Osnovci iz Ilijaša su posejtili najprije Turski kulturni centar „Yunus Emre“, gdje im je nakon obilaska direktor Centra Mustafa Kayihan prezentirao čudesnu tehniku slikanja po vodi, to je tradicionalna turska tehnika slikanja po površini vode pod nazivom ebru. Tu su učenici počašćeni i sokovima, a školi u Ilijašu za njihovu biblioteku poklonjeno je i uručeno određena količina knjiga.

Nakon toga su obišli kompleks „Aquareumala“, vodeni grad, zatim stari dio grada, Musafirhanu, Atik i Čaršijsku džamiju, Franjevački samostan a poslije toga su u galeriji „Central“ imali zajednički ručak.

Maturanti iz Sarajeva na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 30.09.2011, 08:14
Klikni za više fotografijaMaturanti u samostanu
Fojnica je veoma privlačna destinacija kako za odmor i rekreaciju tako i izlete. Lijepo vrijeme posljednjih dana mjeseca septembra su iskoristili maturanti „Tursko – Bosanskog“ koledža u Sarajevu i posjetili Fojnicu. Još jedan razlog posjete Fojnici je i taj što je jedan od dvadesetak maturanata ovog koledža Fojničan Faris Tulumović. Njegove kolege sa profesorom geografije Muamerom Dolovac su najprije imali zajednički ručak u restoranu „Central“ Fojnica čiji je direktor Farisov otac Mensur Tulumović a nakon toga su svi posjetili knjižnicu i muzej Franjevačkog samostana u Fojnici, musafirhanu, kao i kompleks „Reumala“ i „Aquareumala“ u Fojnici. Svi su bili prezadovoljni viđenim i vjerovatno će tako nešto uraditi i ići u posjete ostalim kolegama maturantima iz razreda.

Kafedžija Hamdo bio pretplatnik novina "Jugoslavenski list" davne 1937. godine
Hazim Čukle - Srijeda, 17.08.2011, 11:45
Klikni za više fotografijaOpomena iz 1938.
Na području općine Fojnica ima nekoliko starih kuća koje su svaka za sebe posebna priča. Među najstarijim je svakako musafirhana ili Salihagića kuća, besplatno konačište koja je vjerovatno sagrađena u prvoj polovici 19. stoljeća u najstarijem dijelu Fojnice i koja je od 1950. stavljena pod zaštitu države i upisana u Registar nepokretnih spomenika kulture Zavoda za zaštitu spomenika kulture Narodne Republike BiH u Sarajevu, međutim ona iz dana u dan sve više propada. Još jedna stara kuća u Fojnici nije odolila zubu vremena je uništena i srušena. Riječ je o kući porodice Hurem koja je po pričama starih ljudi sagrađena prije 80 i kusur godina te je nestala sa lica zemlje. Nalazila se na lijevoj obali rijeke Fojnice devet kilometara nizvodno od Fojnice prema Kiseljaku u naselju Šćitovo polje općina Fojnica. Za nju smo saznali tako što je jedan od potomaka te porodice Hurem našao u srušenoj kući dokumente među kojima je i opomena vlasniku te kuće i kafedžiji u njoj da nije redovno plaćao pretplatu za novine "Jugoslavenski list" koji je izlazio u Sarajevu kao jedan od listova u to doba koji su izlazili u Narodnoj Republici BiH...

Slapovi Kozice, prirodni dragulj
Hazim Čukle - Srijeda, 06.10.2010, 08:30
Klikni za više fotografijaSlapovi Kozice
Za Fojnicu se kaže da je slijepo crijevo, da nema dalje i da se u nju ne dolazi onako, već sa razlogom. Nekad se tu dolazilo u potrazi za zlatom, kasnije u potrazi za zlata vrijednim zdravljem, neko dolazi u Fojnicu na odmor i rehabilitaciju a neki opet kako bi vidjeli brojne kulturno historijske spomenike i prirodne ljepote kakve se rijetko viđaju. Mnogi će vam reći bili ste u Fojnici a niste posjetili Franjevačkim samostan, niste ni bili u Fojnici, tekije, Atik džamiju, musafirhanu, mnogo ste propustili, ili Kaštele, Poljanu, Prokoško jezero itd, napravili ste veliki propust prilikom posjete Fojnici.

Ima tu još ljepota da se nabrajaju a jedno mjesto koje je također privlačno i atraktivno su slapovi riječice Kozice. Udaljeni su 12 kilometara od Fojnice do kojih se dolazi asfaltnom trakom od Fojnice preko izletišta Malkoć, sela Korita i ponovo izletišta ali Vladića vrh i dalje dobrim makadamskim putem preko sela Dragačići tu ste pored dragulja prirode slapova Kozice...

Učenici iz Lukavca na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 15.04.2010, 22:52
Klikni za više fotografijaGosti iz Lukavca
Kako je krenulo proljeće i topliji dani krenuli su i izleti i ekskurzije. Česte su grupe turista i učenika koji posjećuju Fojnicu, odnosno kulturno historijske spomenike i banjski kompleks. Jučer je u Fojnicu stigla grupa pd 60 učenika osnovnih škola iz Lukavca. RTV Lukavac je nedavno organizovala festival "U susret proljeću".

"Na ovu eskurziju smo doveli sve učesnike festivala. Naišli smo na ljubazno osoblje "Reumal Group" i uz pomoć vodiča smo posjetili Franjevački samostan, Musafirhanu, stari dio grada Gornja Mahala i "Aquapark" "Aquareumala" u Fojnici. Sve je stvarno super i ovdje vrijedi doći i ovo vidjeti", kaže Mediha Kahrić...

Musafirhana
Nasir Selimović - Subota, 13.02.2010, 10:50
Klikni za više fotografijaMusafirhana
Musafirhana je imenica ženskog roda, arapsko – perzijskog porijekla i označava gostinsku kuću za putnike namjernike. Poreskim olakšicama, vakufima, ali i direktnim novčanim davanjima, država je finansirala ovakve komunalne objekte koji su zauzvrat putnicima na proputovanju obezbjeđivali besplatni trodnevni boravak (smještaj i hrana) u musafirhani. Pretpostaviti je da je i porijeklo narodne krilatice „Svakog gosta, tri dana dosta“ u uskoj vezi sa ovim važnim stambeno – komunalnim objektom. Ako je Atik džamija najstariji sačuvani sakralni objekat u gradu, onda je, prema svim pokazateljima, fojnička musafirhana vjerovatno najstariji stambeni objekat. Ne zna se godina gradnje, ali je za pretpostaviti da je nastala krajem 16. vijeka, kada se oko navedene džamije formira i prva muslimanska mahala...

Djeca bez jednog ili oba roditelja na odmoru u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 26.01.2010, 16:28
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
U Fojnicu je u organizaciji Humanitarne organizacije "Islamic Relief" sa sjedištem u Birmingham u Engleskoj koja ima svoja sjedišta i u Sarajevu i Tuzli na sedmodnevni odmor stiglo 44 djece bez jednog ili oba roditelja. Smješteni su u hotelu "Reumal" u Fojnici.

Kordinatorica projekta za djecu jetime Sarajeva Selvira Draganović nam je kazala: "Vrijeme je raspusta i mi smo odlučili da dio raspusta provedemo u Fojnici jer tu ima dosta prirodnih ljepota i kulturno historijskih znamenitosti. Glavni projekt HO "Islamic relief" je sponzoriranje djece bez jednog ili oba roditelja. Ovdje je 44 djevojčice i dječaka iz Tuzle i okoline i manji broj iz Sarajeva i okoline. Uzrasta su od 9 do 18 godina. Mnogi od njih žive u lošim životnim uslovima. Ovo je prilika da upoznaju svoju domovinu i da se druže."...

Novi vlasnik musafirhane Omer Karahmet za početak ulaže 100.000 KM
Hazim Čukle - Četvrtak, 08.10.2009, 17:09
Klikni za više fotografijaOtpočeli radovi
Ovih dana je započela rehabilitacija i restauracija musafirhane u Fojnici, povijesnog spomenika koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH. Ovaj kulturno historijski spomenik koji se nalazi u današnjoj Bosanskoj ulici uz riječicu Šćonu na putu koji vodi od Fojnice prema Prokoškom jezeru u Atik mahali bio je i u bivšoj Jugoslaviji zaštićeni nacionalni spomenik od 1950. godine kada se musafirhana stavlja pod zaštitu države i upisuje u Registar nepokretnih spomenika kulture. Štitili je oni ili ovi malo je od toga bilo fajde, ona je i dalje iz godine u godinu sve više propadala. Donji dijelovi zida objekta su napadnuti vlagom bili skroz oronuli, vidljive su bile pukotine po zidovima, fasada je skoro sva otpala, krov prokišnjavao, podovi i plafoni propadali, avlija zarastala u korov. Zbog toga što je bila vlasništvo više vlasnika ona je propadala. Smještena u najstarijem dijelu Fojnice u Atik mahali privlačila je pažnju prolaznika i turista samo za slikanje, fotografiranje i sažaljevanje jer je bilo vidno da se ništa ne radi na spašavanju od propadanja. Ovih dana je musafirhana promijenila svog izvornog vlasnika kupoprodajnim ugovorom kojim je musafirhanu kupila firma Privredno društvo "Karadrvo" Fojnica...

Mladi Franjevci iz Njemačke u posjeti Franjevcima Fojnice
Hazim Čukle - Utorak, 18.08.2009, 10:13
Klikni za više fotografijaFranjevci iz Njemačke
U desetodnevnoj posjeti Franjevcima Fojnice se nalaze mladi Franjevci iz Njemačke. Njih trinaestero se nalaze u kampu u Bakovićima u Fojnici i tokom svog boravka rade kao humanisti. Sreli smo ih u Turističkom info centru u Fojnici i tom prilikom smo saznali da su to uglavnom studenti, raznih fakulteta i iz raznih krajeva Njemačke, koji već treću godinu dolaze u Fojnicu gdje borave deset do petnaest dana. Kazali su nam da su trojica vođa ove grupe fratri Markus, Igor i Martin.

Tokom svog boravka u Fojnici su krečili i radili besplatno neke od unutrašnjih radova u prostorijama doma KUD "Matija Gubec" u Bakovićima, obilježavali su bijele linije na nogometnom igralištu, družili se jedan dan sa korisnicima Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" u Bakovićima. Cilj im je družiti se sa ljudima, upoznati dosta ljudi, kulturu, historiju, prirodne ljepote itd. Jedan dan su posjetili Sarajevo i Baščaršiju, a u Fojnici muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana, Musafirhanu, RR Centar "Fojnica" itd. Oduševljeni su ljubaznošću ljudi i kako kazaše bili su u nekoliko zemalja ali ovakvo gostoprimstvo, ljubaznost i prirodne ljepote još nisu vidjeli...

Učenici iz Jajca na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 19.06.2009, 18:32
Klikni za više fotografijaIzlet u Fojnicu
Vrijeme je eskurzija i izleta. Fojnica je mali bosanski gradić, banjsko lječilište bogato kulturno historijskim spomenicima i prirodnim ljepotama. Svakodnevno se u Fojnici mogu vidjeti grupe izletnika, posebno tokom vikenda. U Fojnici je na jednodnevnom izletu boravila i grupa od 89 učenika četvrtog razreda i pet nastavnika O.Š. "13 rujan" iz Jajca.

"Bili smo u Franjevačkom samostanu gdje su nam domaćini bili fra Tvrtko Gujić i gvardijan fra Mirko Majdandžić. Pored crkve samostana posjetili smo muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana. U sklopu boravka u Fojnici posjetili smo Atik džamiju, Musafirhanu, medicinske prostore hotela "Reumal", izvor termalne vode u naselju Banja i u povratku kući izvor Sarajevskog kiseljaka u Kiseljaku.

Oduševljeni smo jer Fojnica ima i pruža nešto šta treba doći i vidjeti. Predložit ćemo i drugima da dođu i treba ovo pričati budućim naraštajima. Djeca su uživala u novim saznanjima.", kazala nam je nastavnica Dragana Bliznac...

Skoro 40 godina je Sakibova bašta najljepša u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 12.05.2009, 13:27
Klikni za više fotografijaBašta Zejne i Sakiba
Ukoliko dođete u Fojnicu, u ovo malo turističko mjesto na izvoru termalne vode podno Matorca, vidjeti ćete da u Fojnici ima dosta zelenila i cvijeća. Ukoliko prolazili Bosanskom ulicom bilo da šetate do Musafirhane, Atik džamije, "Ribnjaka" ili da krenete prema gorskom oku prirodnom dragulju Prokoškom jezeru, zapaziti ćete jednu baštu sa cijećem oko kuće. To je kuća i bašta porodice Sakiba i Zejne Polutan u Fojnici. Sakib je penzioner i cijeli svoj radni vijek u slobodno vrijeme i penzionerske dane provodi uz i sa cvijećem. Skoro četrdeset godina mu je bašta jedna od najljepših u Fojnici.

Ima tu na desetine vrsta raznovsnog cvijeća, jednogodišnjeg, višegodišnjeg itd...

Otvaranje turističkog info ureda zakazano za drugu polovinu maja
Turistički info centar Fojnica - Utorak, 28.04.2009, 18:52
Klikni za više fotografijaObilazak Fojnice
U okviru aktivnosti predviđenih projektom "Tragovima bosanskog kraljevstva", predstavnici fondacije "Mozaik" iz Sarajeva, Amra Kubat-Nizam i Snježana Derviškadić, posjetili su u ponedjeljak lokalitete u Fojnici, koji bi u budućnosti trebali biti uvršteni u turističku ponudu našeg grada. Obilazak je trajao cijeli dan, a posjećeni su Franjevački samostan, slapovi Kozice, Atik-džamija, musafirhana te Kozovgrad.

Sljedeća aktivnost u okviru ovog projekta je otvaranje turističkog info ureda u Fojnici, koje je zakazano za drugu polovinu maja...

Ružne slike Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.03.2009, 16:01
Klikni za više fotografijaKod "OK" korala
Fojnica je poznato banjsko lječilište i od davnina su u Fojnicu dolazili ljudi sa sve četiri strane svijeta, nekad u traganju za zlatom, srebrom, i živom, a danas za zlata vrijednim zdravljem. Za Fojnicu kažu da je "slijepo crijevo", zato što nema dalje, ko dođe mora se i vratiti istim putem jer nije tranzitno mjesto. Fojnica je poznata i po svom kulturno - historijskim blagu, to su Franjevački samostan, tekije, Atik džamija, Musafirhana itd. Priroda je ovdje bila izdašna kada je stvaran ovaj kraj.

Naravno ima i nekih stvari koje su ružna strana ovog malog bosanskog gradića podno Matorca na izvoru termalne vode i zlatonosnim rijekama. Putnik namjernik kad vidi te neke ružne slike grada koje su takve odavno upita se gdje je došao. Mjesecima stoji reklamni pano za džambo plakate oboren na zemlju na ulazu u Fojnicu. Ako putnik dođe autobusom u Fojnicu i kad dođe na odredište u Fojnicu, neće moći da se snađe. Na autobuskoj stanici (ako se tako može nazvati) koja bi mogla ponijeti titulu najružnije autobuske stanice u BiH možda i šire, nema šta nema, i nema na šta ne liči samo ne na autobusku stanicu...

Bore Lee, hobiti, Fojnica blues i neznani heroji
Mirsad Topalović - Nedjelja, 14.09.2008, 03:45
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Fojnica je gradić u srednjoj Bosni, datira kao naselje od drugog tisućljeća p.n.e., a danas je poznat po termalnim vodama, prirodnim ljepotama i kulturnim spomenicima poput Atik džamije iz 1551. ili franjevačkog samostana iz 1530. godine. Ovaj gradić i mnoštvo geoloških zanimljivosti u okolici mi je bio glavno odredište ovog putovanja...

U vodama oko Fojnice nalazi se i nešto zlata koje se ispire još od vremena Ilirskih plemena, a upravo je zlato razlog zbog kojeg su Rimljani poslali čak 12 legija kako bi ovladali tim krajem i to je prvi zabilježeni rat na području Bosne i Hercegovine. Kao što smo vidjeli kroz povijest mnogi su iz ovih ili onih razloga htjeli ovladati ovim prostorom....
Geografija Bosnae Prima (Putopis) - Fojnička rijeka
Mirsad Topalović - Subota, 29.03.2008, 22:48
Klikni za više fotografijaRijeka Dragača
Priča o Fojničkoj rijeci počinje na Prokoškom jezeru. Iako to i nije baš tako, jer do prvih voda od kojih će kasnije nastati ova rijeka treba otići i još dalje i još više, što bi rekao pjesnik...

Ima li išta ljepše od sunca u kapi vode!? Sunce tu nije odraz, ono je sadržaj. Prizme, sočiva, ogledala mogu svjetlost savijati, prelamati, razlamati, odbijati, upijati, ali samo kap vode može obuhvatiti svjetlost. U tome je istina sićušne kapi vode.

Pratimo potok dalje. Sada je to već rječica. Materijal koji je glečer nekada gurao napravio je barijeru koja ovoj rječici brani ulazak u jezero. Zaobilazeći morenu ona će se sa potokom koji izlazi iz jezera spojiti nakon jedan kilometar svladavši pritom oko 300 metara visinske razlike...

Musafirhana (Salihagića kuća)
Nasir Selimović - Utorak, 26.02.2008, 20:08
Klikni za više fotografijaMusafirhana
Na najstarijem stambenom objektu u gradu, Salihagića kući ili Musafirhani, još uvijek stoji uočljiva tabla koja kazuje da se ista nalazi pod zaštitom države. S obzirom na postojeće stanje "zaštićenog" objekta, on je ogledalo odnosa i bivše i današnje države, prema ovom vrijednom kulturno – historijskom spomeniku. Bespredmetno je svu krivnju za nebrigu svaljivati na vlasnike objekta ili općinske službe. Jer, ako bi se držali strogo zakonskih propisa, bilo kakvi značajniji sanacijski građevinski radovi, zahtijevali bi dozvolu i nadzor institucije koja ju je stavila pod svoju zaštitu...

30.000 KM za nastavak obnove muzejskog dijela Franjevačkog samostana
Nasir Selimović - Petak, 23.02.2007, 17:16
Franjevački samostan sv. Duha u Fojnici noću, 15.01.2005Petak, 23.02. - Vlada Srednjebosanskog kantona donijela je odluku o dodjeli 30.000 KM za nastavak obnove muzejskog dijela zgrade Franjevačkog samostana u Fojnici. Imajući u vidu potrebna nedostajuća sredstva i neuslovnost postojećih prostora za smještaj vrijedne bibliotečke građe, svaka podrška projektu koja doprinosi njegovom završetku, vrijedna je pažnje.

Linkovi:
O istoj temi: Franjevački samostan sv. Duha u Fojnici
Fotografije Franjevačkog samostana sv. Duha u Fojnici
Ulična rasvjeta u Pločarima
Nasir Selimović - Utorak, 13.02.2007, 15:04
Pločari - Fojnica, 09.02.2007Utorak, 13.02. - Ovih dana je u dijelu Mjesne zajednice Pločari, uz regionalni put Kiseljak – Fojnica, puštena u funkciju ulična rasvjeta. Investicija je u kratkom vremenskom periodu relizirana udruženim sredstvima Općine Fojnica, Elekrodistribucije i posebno stanovnika naselja Pločari Polje.

Mjesna zajednica Pločari zahvata rubni prostor istočnog dijela općine Fojnica. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine broji negdje oko 800 stanovnika, tako da po broju stanovnika, ali i površini, spada među manje lokalnu zajednice. Čine je tri naseljena mjesta; Pločari (Češća, Dedići i Behrići), Pločari Polje i Oglavak. Naziv mjesta Pločari potiče od naziva zanimanja u okviru kovačkog zanata; u ovom slučaju je to proizvodnja željeznih ploča za potkivanje konja i volova.

Linkovi:
Fotografije Pločara
Osnovci iz Sarajeva na ekskurziji u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 03.06.2006, 14:04
Osnovci na ekskurziji u Fojnici, 01.06.2006Četvrtak, 01.06. - Ovih dana je u Fojnicu na petodnevnu ekskurziju stigla grupa od 41-nog učenika OŠ ,,Vladimir Skarić,, iz Sarajeva. Smješteni su u fojnički hotel "Reumal". To su učenici dva četvrta razreda ove škole, a sa njima su dvije učiteljice Nedžmija Omeragić i Aida Abdulović. Sreli smo ih ispred Šaban ef. (Čaršijske) džamije u Fojnici, a učiteljica Nedžmija Omeragić nam je kazala: "Našim godišnjim planom i programom je planirana i "Škola u prirodi".

Linkovi:
Fotografije (01.06.2006)
www.fojnica.ba/turizam
Slovenci u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 11.05.2006, 17:17
Slovenci pred samostanom, 01.05.2006Ponedjeljak, 01.05. - Ovih dana je na sedmodnevni odmor i rehabilitaciju u fojnički hotel "Reumal" stigla grupa od tridesetak gostiju iz Gorenska Bled iz Slovenije. Prilikom boravka u Fojnici ova grupa turista iz Slovenije je prvog majskog dana iskoristila priliku da posjeti Franjevački samostan Svetog duha u Fojnici, kao i najstariju "Atik" džamiju Medžlisa IZ Fojnica i jednu od najstarijih bosanskih kuća (Musafirhana) u Fojnici koja je stara oko 200 godina.

Linkovi:
Fotografije posjete Fojnici (01.05.2006)
www.fojnica.ba/turizam
Rukom pisan Kur'an star 262 godine
Mirsad Topalović - Utorak, 14.02.2006, 18:32
Rukom pisan Kuran star 262 godine, 13.01.2006Fojnički kraj, daleko od svih glavnih puteva, sa nedirnutom prirodom Vranice i Prokosa, kao da je oduvijek bio predodređen da bude kraj suprotnosti. Na jednoj strani bio je stoljećima stjecište «dunjalučara», koji su u bili u potrazi za zlatom i srebrom, a na drugoj strani su u njemu duhovnjaci iz Fojničkog samostana i tekija u Vukeijićima i na Oglavku mogli pronaći iskonski mir za toliko potrebno približavanje Bogu.

Linkovi:
Fotografije iz Medžlisa Islamske zajednice Fojnica (18.01.2006)
O istoj temi: Kur'an star 263 godine
Fotografije fojničkih džamija
www.fojnica.ba/historija
Fojnička musafirhana
Dragan Marijanović - Ponedjeljak, 24.10.2005, 19:20
Djevojačka soba u Musafirhani, Fojnica, jesen 2004.Fojnička musafirhana, najstarija uporabljiva spomen kuća u Bosni vezana za Osmanski period i za nastajanje stare izreke:

Svakog gosta tri dana dosta!


Nema valjda nitko a da nije čuo za staru pučku izreku "Svakog gosta-tri dana dosta!", ali malo nas se zapitalo kako je, i gdje je, do nje uopće došlo!

Najdublji i u povijesti naj udaljeniji trag o ovoj izreci vodi do Fojnice, gradića u srcu središnje Bosne, ugniježđenoga pod masive Vranice, Bitovnje, Zeca i Motorca s jedne, te planine Zahor s druge strane. Preko toga mjesta putovi nigdje više ne vode, a kako su mnogi putospisci kroz dugu povijest ovoga bajkovitog mjestašca bilježili, nema ni razloga ići dalje. Rijedak je to raj za povjenoljupce i pustolove, tragače za starim pričama.

Linkovi:
Fotografija Musafirhane
O istoj temi: musafirhana
O istoj temi: Dragan Marijanović u Fojnici
Učenici iz Hrasnice na ekskurziji u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.09.2005, 19:31
Učenici iz Hrasnice na ekskurziji u Fojnici, 24.09.2005Prvog dana vikenda, na jednodnevni izlet u Fojnicu stigli su učenici Druge osnovne škole iz Hrasnice. To je grupa od 45 učenika osnovne škole sa kojima je putovalo i 4 nastavnika Fahrudin Bičo, Kornelija Stefanović, Alma Pamuk i Edina Hodžić. Vođa puta Fahrudin Bičo nam je kazao: "Ova posjeta u Fojnicu je u okviru izborne nastave predmeta Geografija. Naša zemlja je dosta mala i onda je prava šteta da je djeca ne upoznaju a vrijednosti je na svakom koraku.

Linkovi:
Fotografije posjete učenika iz Hrasnice (24.09.2005)
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
Fojnica jučer
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.09.2005, 18:01
Ulaz u Musafirhanu, 11.09.2005

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 11.09.2005)
Linkovi:
Fotografije Fojnice danas
Novo u foto galeriji, fotografije Dragana Marijanovića
Dragan Marijanović - Ponedjeljak, 20.12.2004, 18:17
Dragan Marijanović na ulazu u spilju BjeluheZahvaljujući gospodinu Draganu Marijanoviću Fojnica online foto galerija je bogatija za 145 slika. Dragan i prijatelji će Vas preko planinskog masiva Vranice provesti kroz slabo istražene spilje u okolini Fojnice. Kao i kroz proces rekonstrukcije Franjevačkog samostana te unutrašnjost Musafirhane. I još puno više...

Pogledajte fotografije ovdje.

Zahvaljujemo se gospodinu Marijanoviću na ustupljenim fotografijama.

Dragan Marijanović - Rođen je u Metkoviću 1958. Uglavnom prozni pisac. Živi u Mostaru. Njegov prvi roman Lijanov san, 1999 doživio je 5 izdanja i po njemu se snima film i televizijska serija. Objavio je i drugi roman Ja uvik iđen dalje (2002). U pripremi su mu tri knjige poezije, eseja, priča i putopisa. (Preuzeto sa: www.diwanmag.com.ba).

Linkovi:
O istoj temi: Dragan Marijanović
Fotografije Dragana Marijanovića
pretraga novosti :: arhiva novosti