Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za muhsin je pronašla slijedeće:

Obilježavanje Dana državnosti u Fojnici
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 27.11.2017, 13:56
Klikni za više fotografija Dan državnosti
Općina Fojnica je ove godine u saradnji sa kolektivima i društvima iz našeg grada organizovala program obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH.
Tim povodom u petak navečer je održan bogat kulturno-umjetnički program gdje su učešće uzeli: KUD 1001 noć, KPD Matija Gubec, SMŠ Zijah Dizdarević, OŠ Muhsin Rizvić, OŠ Ivan Goran Kovač i Zavod DRIN.

Prisutnima se obratio i Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica koji je u svom govoru naglasio važnost obilježavanja Dana državnosti te njegovanja ideje antifašizma, univerzalnih ljudskih prava i sloboda.

Također prigodnim programom učenici OŠ „Muhsin Rizvić“ i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ su na svojoj priredbi obilježili Dan državnosti BiH.

Učenici SMŠ „Zija Dizdarević“ su u povodu praznika Dan državnosti BiH prošli u defileu ulicama Fojnice sa bh zastavama.
Svi događaji su propraćeni sa velikim interesovanjem građana Fojnice.


Pripreme za Dan državnosti BiH
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 16.11.2017, 08:53
Klikni za više fotografija Sastanak
Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura je održao sastanak sa predstavnicima kolektiva te udruženja sa područja našeg grada.

Razlog je taj što Općina Fojnica planira organizovati manifestaciju povodom Dana državnosti BiH, u petak, 24.11.2017. u Sali škole u 19:30 sati.

Učesnici sastanka bili su: KUD 1001 noć, KPD Matija Gubec, VA SRMA, SMŠ Zijah Dizdarević, OŠ Muhsin Rizvić, OŠ Ivan Goran Kovačić, ZZZMIL DRIN Fojnica i Zavod Bakovići.

Na sastanku je bilo govora o organizaciji manifestacije te o tome s kojim tačkama će društva uzeti učešće.
Također, iskazano je oduševljene što je ove godine načelnik Općine preuzeo inicijativu da okupi sva društva i organizuje proslavu Dana državnosti BiH.


Završena je Sedma sezona Općinske lige u malom nogometu Fojnica
Općina Fojnica - Srijeda, 11.10.2017, 15:07
Klikni za više fotografija Osvajači MNL 2017

Ekipa Smajlovići - Šampion Općinske lige u malom nogometu Fojnica 2017

Aspekt MNL Fojnica organizovao je sedmu sezonu Općinske.lige u malom nogometu Fojnica 2017.
Liga je počela 05.02.2017.god.(uz pauzu preko ljeta) i završavila 08.10. 2017.god.
Ove godine se igrao sistem liga + play off. U Play off-u učestvuje prvih šest ekipa. Utakmice su se igrale u dvorani OŠ,,Muhsin Rizvić“ u Fojnici
Učesnici ovogodišnje lige su slijedeće ekipe (9): Prokos, Smajlovići, Gornja Mahala, Šćitovo, MZ Fojnica I, Fojnica Centar, Voljevac, Dusina i Ragale.

Šampioni Općinske lige za 2017 je ekipa Smajlovići
2 mjesto je ekipa Prokos
3 mjesto ekipa Gornje Mahale,
4 mjesto ekipa Šćitovo,

Najbolji igrač je . Ahmetak Armin (Prokos)
Najbolji strijelac je Merdžanić Halil (Prokos)
Najbolji golman je Pamić Nermin (Smajlovići)

Najperpektivniji golman je Tolo Mateo (Šćitovo)
Najperspektivniji igrač je Meša Kenan (MZ Fojnica I)

Finalisti su nastupili u slijed.sastavima:

Ekipa Smajlovići: Pamić Nermin, Mehić Sedin, Mehić, Emir, Buljina Kenan, Tulumović Mirso, Selimović Haris, Mračkić Nisvet, Varka Henes, Tiro Semir, Zečević Almir ,

Kapiten Pamić Nermin

Ekipa Prokos:
Bureković Smail, Varka Belmin, Ahmetak Armin, Merdžanić Jasmin-pišća, Polutan Elvin , Polutan Amir, Merdžanić Halil, Bunić Elvedin, Merdžanić Selvedin – Džeko, Merdžanić Faris, Pugonja Munever, Bunić Mahir, (

Kapiten: Merdžanić Selvedin – Džeko,


Sudci u Općinskoj ligi su bili: Pašić Edin, Buharalija Nermin i Pašić Ajdin.


Organizator je i ove godine obezbijedio vrijedne nagrade u sportskoj opremi (trenerke, dresovi, lopte, pehari, ruksaci, majice, priznanja, zahvalnice.

Generalni sponzor i ovogodišnje 7 sezone Općinske.lige je Općina Fojnica sa načelnikom g-din om Sabahudinom Klisurom.
Načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura poklonima uljepšao prvi dan škole džacima prvacima
Općina Fojnica - Ponedjeljak, 04.09.2017, 15:20
Klikni za više fotografija Prvi dan škole

Dana 04.09.2017. godine je počela nova školska godina, a koja predstavlja izazov i zadovoljstvo za učenike a posebno za prvačiće.
U školskoj 2017/2018 godini upisano je 95 prvačića u dvije Osnovne škole na području naše Općine.
S tim u vezi, Općinski načelnik Sabahudin Klisura, je posjetio OŠ Muhsin Rizvić i OŠ Ivan Goran Kovačić te svim prvačičima u obje škole uručio skromne poklone.
Također, načelnik Klisura je dodao:
„Želim da čestitam svim roditeljima, svim nastavnicima kao i svim učenicima na početku nove školske godine uz želju za što bolji uspjeh učenika i nastavnika u savladavanju gradiva, te naglašavam ubrzanom smanjenju broja upisanih učenika uz nadu da će se tp što prije promjeniti.“

Potpisan Protokol o međusobnoj saradnji u radu na prevenciji i zaštiti žrtava nasilja u porodici za općinu Fojnica
Općina Fojnica - Utorak, 21.03.2017, 14:23
Klikni za više fotografija Potpis protokola

U kabinetu Općinskog načelnika u utorak, 14. marta 2017.godine potpisan je sporazum o multisektorskoj saradnji u slučaju postupanja nasilja u porodici. Potpisnici protokola su Općinski načelnik Klisura Sabahudin, direktorica JU Dom zdravlja Fojnica Salihagić dr.Zijada, komandir Policijske stanice Fojnica Turčinović Mensur, direktorica SMŠ „Zijah Dizdarević“ Sijarić Merima, direktor OŠ „Muhsin Rizvić“ Zahirović Mujo i direktorica OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Slavica Miletić.
Protokolom se uređuje međusobna saradnja kroz unapređivanje partnerstva potpisnika Protokola, jačanje odgovornosti, razvoja zajedničkih inicijativa i osnivanje zajedničkih radnih grupa. Prisutni su delegirali jednog člana ispred svojih institucija koji će biti član multidisciplinarnog tima koji će raditi na prevenciji i zaštiti žrtava nasilja u porodici kao i u stručnom radu sa počiniocima nasilja u porodici u cilju resocijalizacije istih. Multidisciplinarni tim će kroz razne edukacije, projekte i međusobnu saradnju raditi na prevenciji nasilja u porodici, procesuiranju počinitelja nasilja u porodici, edukaciji djece u osnovnim i srednjim školama o prepoznavanju i prijavljivanju svih vidova nasilja kao i sve druge poslove koji će podići svijest o štetnosti nasilja u našem okruženju, isti će raditi i na drugim projektima koji su važni za lokalnu zajednicu.
Prisutni su izrazili zadovoljstvo na dosadašnjoj saradnji ali istiću kako će ovaj vid dodatno ojačati saradnju i dalje pružanje pomoći i zaštite svima koji se nađu u stanju potrebe.


Metalos Kreševo pobjednik turnira Dana državnosti BiH Fojnica 2016
Općina Fojnica - Srijeda, 30.11.2016, 08:51
Klikni za više fotografijaMetalos Kreševo
Završen je malonogometni turnir povodom Dana državnosti BiH Fojnica 2016.
Turnir je organizovala Asocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam ,,Malonogometna liga Fojnica“ (ASPEKT ,,MNL Fojnica“)
Turnir je trajao od 04.11.-19.11.2016.Utakmice su igrane u sali OŠ Muhsin Rizvić“ Fojnica.
Na turniru je učešće uzelo16 ekipa, iz Novog Travnika, Hadžića, Kiseljaka, Kreševa, Busovače i Fojnice.
Imali smo priliku uživati u izuzetno kvalitetnim utakmicama koje su nam priredili najbolji igrači futsala sa ovih prostora. Ovogodišnji turnir krasila je i dobra posjećenost publike tokom cijelog turnira koja je uživala u dobrim potezima, akcijama, fantastičnim odbranama golmana.


Nagradni fond turnira je bio 7.000,00 KM.

Titulu pobjednika turnira zasluženo je ponijela ekipa Metalosa iz Kreševa, član Prve futsal lige FBiH koja je u finalu nakon neizvjesne utakmice rezultatom 5:4 savladala ekipu Medenik-a iz Novog Travnika, i osvojila nagradu od 4.700,00 KM
2. mjesto i nagradu od 1.100,00 KM osvojila je ekipa Medenik iz Novog Travnika
3. mjesto i nagradu od 600,00 KM osvojila je ekipa Žad FC iz Kiseljaka, a
4.mjesto i nagradu od 300,00 KM osvojila je ekipa Autodijelovi HS Kiseljak
Fair play ekipa turnira je Sevsen iz Fojnice
Organizator je za istaknute pojedince obezbijedio nagrade u vidu priznanja, pehara i novčanog iznosa od po 100KM
Najbolji igrač na turniru je Davor Marković ( Metalos Kreševo)

Najbolji strijelac je Mario Miletić ( Metalos Kreševo)

Najbolji golman je Haris Čakić (Medenik Novi Travnik)

Suci na turniru su bili Edin Pašić, Nermin Buharalija i Ajdin Pašić koji su odlično obavili svoj zadatak i dali puni doprinos Turniru .
Predsjednik Organizacionog odbora Turnira je bio Sabahudin Klisura, načelnik Općine Fojnica.
Organizator je uz pomoć sponzora svaku večer obezbijedio za gledaoce po 4 nagrade, te, u polufinalu 7 nagrada i finalu 15 nagrada.
Nagrade za publiku su obezbijedili BH Telecom, Farmasi tim Fojnica, Fintax d.o.o Fojnica, Brijačnica kod Aziza, Tare Fojnica, Šuma Šped, Autodijelovi HS i Grawe osiguranje Sarajevo

Gen.sponzor je bilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a ostali sponzori su bili : Općina Fojnica, JP BH Pošta, BH Telecom, Vlada SBK, Zavod Drin, Miam d.o.o, Zam Comerc, Kara – Drvo, Grawe osiguranje, Šumaplod, Tašo komerc, VH Gradnja, NS SBK/KSB, JKP Šćona, Color Art Fojnica, Farmasi tim Fojnica, Fintax d.o.o Fojnica, Butik Denim, Delikates, Mesnica Durak, Šuma-Šped, BP Orman, STR Fare i Štamparija Fojnica.

Organizator turnira, zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način podržali ovaj Turnir, i samim tim dali svoj doprinos u obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
Načelnik uručio poklone prvačićima
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 05.09.2016, 10:26
Klikni za više fotografija Prvi dan škole
Načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura je danas bio u posjeti OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i OŠ „Muhsin Rizvić“.
Povod za to je prvi dan škole za 120 prvačića. Tom prilikom načelnik Klisura je najmlađim đacima uručio poklone – školski pribor i slatkiše, te im je zaželio puno sreće i dobrih rezultata u njihovom školovanju.

32. sjednica OV Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 04.07.2016, 11:13
Klikni za više fotografija OV
Na 32. sjednici OV Fojnica se našao Izvještaj o radu Upravnog odbora Lječilišta Reumal Fojnica za 2015. godinu. U vezi sa ovom tačkom, na prijedlog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) je jednoglasno usvojen sljedeći Zaključak:
1. Općinsko vijeće Fojnica odbija Izvještaj o radu Upravnog odbora Lječilišta Reumal,
2. Općinsko vijeće Fojnica nalaže Upravnom odboru Reumala da hitno pokrene proceduru sazivanja Skupštine Aquareumala na kojoj će se imenovati Nadzorni odbor Aquareumala,
3. Općinsko vijeće Fojnica nalaže Upravnom odboru Reumala da pokrene proceduru sazivanja sjednice Nadzornog odbora NCF -a koji je u funkciji Skupštine NCF-a, i izvrši popunu sa predstavnikom ili predstavnicima koje će predložiti Općinsko vijeće,
4. Općinsko vijeće Fojnica nalaže Upravnom odboru Reumala da člana Skupštine koga je imenovao za predstavnika državnog kapitala u Skupštini Aquareumala razriješi dužnosti i zatraži od Općinskog vijeća prijedlog imenovanja drugog člana,
5. Općinsko vijeće Fojnica za provođenje gore navedenih aktivnosti daje rok od 60 dana,
6. Općinsko vijeće Fojnica obavezuje načelnika Općine da prati realizaciju navedenih zaključaka i o svemu izvještava Općinsko vijeće.

S druge strane, Izvještaj o poslovanju JKP Šćona je vraćen na doradu dok je Prijedlog rješenja o utvrđivanju prava vlasništva u korist JU Zavoda „Drin“ Fojnica nije dobio potrebnu većinu za usvajanje.

Informacija o radu OŠ Muhsin Rizvić za 2015/2016 godinu je primljena k znaju a Prijedlog Odluke o izmjeni Regulacionog plana parcelacijom građevinske parcele je usvojen.


Fojnica ispratila maturante osmogodišnjeg osnovnog obrazovanja
Hazim Čukle - Petak, 17.06.2016, 13:01
Klikni za više fotografija Maturanti
Fojnica je ispratila još jednu generaciju maturanata osmogodišnjeg osnovnog obrazovanja OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica školske 2015/16 g. Njih 86 koji su se školovali u četiri odjeljenja su nakon okupljanja u holu škole trebali u defileu proči ulicama svoga grada, međutim jaka kiša ih je spriječila u tome, pa su do hotela „Nature“ gdje je održana maturska zabava, stigli prevoznim sredsvima. Ni jaka kiša nije spriječila stotine roditelja, prijatelja, sugrađana koji su se okupili u Apartmanskom naselju da isprate i nagrade maturante dugotrajnim aplauzom.

U sali hotela „Nature“ u Fojnici su imali večeru i zabavu sa svojim nastavnicima, razrednicima i Mujom Zahirovićem, direktorom OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica. Među ovom generacijom maturanata je njih osamero dobilo posebne nagrade. Učenicima za odličan uspjeh, iz svih nastavnih predmeta i primjerno vladanje u toku osmogodišnjeg osnovnog obrazovanja i odgoja, dodjeljene su posebne diplome.

Posebne diplome i knjige su dobili od svoje škole, koje im je uručila Razija Buharalija, nastavnica koja je sa ovom školskom godinom, provela punih 40 godina kao nastavnica i odlazi u zasluženu penziju. Novčane nagrade, poklon Općine Fojnica, za osam maturanata je uručio Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica. To su: Lejla Mušinbegović, Asja Tulumović, Ferhat Meša, Sarah Tutnjević, Saira Memija, Emina Memija, Emina Hurem, Amina Klisura.

Peta dječija smotra folklora u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 01.06.2016, 12:46
Klikni za više fotografija Smotra folklora
U organizaciji KUD „1001 noć“ Fojnica je prvog dana vikenda organizirana 5.smotra dječijeg Follklora, koja je održana na igralištu OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica.Svojim igrama i pjesmama su se predstavili članovi folklorne sekcije kudova iz Fojnice, Kiseljaka, Visokog, Ilijaša, Hadžića i Zenice.Ovu smotru dječijeg folklora je pratio veliki broj Fojničana i gostiju Fojnice.Smotru folklora je otvorio Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica.

KUD „1001 noć“ Fojnica je obnovilo svoj rad prije deset godina, i u ovo vrijeme postojanja mogu se pohvaliti sa uspješnim njegovim radom.Organizirali su mnoge manifestacije u svom gradu, te nastupili u brojnim gradovima naše zemlje, kao i u gradovima u Inostranstvu.Van naše domovine nastupali su u Hrvatskoj, Turskoj, Grčkoj, Češkoj, Austriji.Imaju 120 svojih aktivnih članova, različitog uzrasta i spola.Tu su folklorne sekcije, vokalnih solista, dječiji hor, hor za odrasle, sekcije rekreativnog folklora, recitatorska i dramska.


31. sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 26.05.2016, 15:09
Klikni za više fotografija31. sjednica OV
Trideset prva sjednica OV Fojnica održana je u danas, 26.05.2016. godine. Nakon rasprave na dnevnom redu se umjesto predloženih četrnaest našlo jedanaest tačaka.
Tačke Izvještaj o radu Upravnog odbora Lječilišta „Reumal“ Fojnica, Informacija o radu OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica za školsku 2015/2016. godinu, Nacrt Odluke o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru te Prijedlog Odluke o raskidu ugovora o kreditnom zaduženju „Aguareumal“ kod „Bor banke“ gdje je sudužnik Lječilište „Reumal“ Fojnica su skinute s dnevnog reda današnje sjednice.

Izvještaj o radu Lječilišta „Reumal“ Fojnica za 2015.godinu je usvojen kao i Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Fojnica za period: 01.01.2016. - 31.03.2016. godine, te Izvještaj o radu JU Dom zdravlja Fojnica za 2015. godinu

Informacija o utrošku sredstava od kreditnog zaduženja i implementacija planiranog projekta - Adaptacija Lječilišta „Reumal“ Fojnica je primljena k znanju. Također vijećnici su primili k znanju i informacije o radu Udruženja građana sportskih ribolovaca „Fojnica“ Fojnica i radu Udruženja građana Lovačko društvo „Divokoza“ Fojnica.

Kada je riječ o Nacrtu Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Srednjobosanskog kantona Općinsko vijeće je donijelo Zaključak kojim podržava dati stav Komisije za Statut i propise OV Fojnica tj. da Skupština SBK nema zakonske osnove za uređenje ove oblasti. Naime, Komisija smatra da bi donešenjem ovog Zakona bilo povrijeđeno pravo općina na lokalnu samoupravu da samostalno odlučuju o pitanjima iz vlastite nadležnosti.

Na današnjoj sjednici je usvojeno Rješenje o preuzimanju građevinskog zemljišta od JKP „Šćona“ d.o.o. Fojnica kao i Rješenje o imenovanju Komisije za procjenu prometne vrijednosti nekretnine.


31. sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 24.05.2016, 13:51
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica

S A Z I V A M
31. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica


Na osnovu člana 23. Poslovnika Općinskog vijeća Fojnica – prečišćeni tekst („Službene novine Općine Fojnica“, broj: 2/15) ...

Upisano manje prvačića nego prošle godine
Hazim Čukle - Petak, 20.05.2016, 11:49
Klikni za više fotografijaOsnovna škola
U osnovnim školama na području općine Fojnica je završen upis u prvi razred osnovnog školovanja za školsku 2016/2017 godinu, a upis je trajao od 5-23 aprila za djecu koja 01.09. 2016 godine, pune šest godina.Urađeni su ljekarski pregledi i testiranje općeg znanja djece.Na području općine djeluju OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica, jedna centralna i šest područnih: Ostružnica, Ščitovo-Pločari polje, Prokos, Dusina, Rizvići, Živčići, i OŠ „Ivan Goran Kovačić-Gojevići Fojnica, centralna i jedna područna.
Prof Mujo Zahirović, direktor OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica, koja radi po Bosanskom nastavnom planu i programu je kazao da je za školsku 2016/2017 godinu upisano 91 budući prvačić u centralnu i šest područnih škola ove škole. Broj novih učenika je manji jer je prošle godine bilo upisano 101 prvačić. Škola broji ukupno 796 učenika, koji se školuju za devetogodišnje osnovno obrazovanje.

Od Josipe Lovrić, pedagogice OŠ „Ivan Goran Kovačić Gojevići-Fojnica, koja radi po Hrvatskom nastavnom planu i programu smo saznali da je za školsku 2016/2017 godinu upisano 4 učenika u centralnu i 14 učenika u područnu školu ove škole. Znači ukupno je upisano 18 novih prvačića, što je više od prošle godine kada je bilo upisano 16 prvačića. Škola broji ukupno 241 učenika. Prilikom naše posjete ovoj školi zatekli smo budućeg prvačića Marina Buzuka, sa kojim su pedagodica i njena kolegica obavili testiranje.

Općinsko takmičenje CK
Crveni križ općine Fojnica - Četvrtak, 05.05.2016, 12:14
Klikni za više fotografijaCrveni križ
Dana, 03.05.2016. godine su naši volonteri u prostorijama Crvenog križa organizovali općinsko takmičenje u pružanju prve pomoći s realističkim prikazom povreda, stanja i oboljenja. Na takmičenju su učestvovale dvije ekipe podmlatka, učenici OŠ „Muhsin Rizvić“ i učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“. Takmičenje se sastojalo od jednog radnog poligona (građevina) i poligona sa test pitanjima na kojima su takmičari pokazali znanje iz poznavanja i pružanja prve pomoći.
Pobjednik općinskog takmičenja je ekipa OŠ „Ivan Goran Kovačić“ koja će nas predstavljati na kantonalnom takmičenju zajedno sa ekipom omladine koju čine učenici SMŠ „Zijah Dizdarević“.
Kantonalo takmičenje će se održati 13.05.2016. godine u Novom Travniku.
Hvala vrijednim volonterima koju su učestvovali u realizaciji takmičenja, svim učesnicima, a pobjedničkoj ekipi podmladka kao i ekipi omladine želimo puno sreće na kantonalnom takmičenju.

Obavijest o upisu djece u I razred
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 25.03.2016, 08:18
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za društvene djelatnosti i stambeno-komunalne poslove
Broj: 08-38-310/16
Fojnica, 25.03.2016.


O B A V I J E S T


Obavještavaju se roditelji da će se obaviti upis u I (prvi) razred osnovnog obrazovanja za školsku 2016/2017. godinu za djecu koja sa 01.09.2016. godine pune 6 (šest) godina.
Raspored liječničkog pregleda i upisa po mjesnim zajednicama je sljedeći:

MZ Ostružnica 05.04.2016.u 10 sati.

MZ Šćitovo Pločari 05.04.2016. u 12 sati.

MZ Prokos 07.04.2016. u 10 sati.

MZ Dusina 12.04.2016. u 10 sati.
MZ Gojevići i Bakovići 12.04.2016. u 12 sati.

MZ Pridola-Rizvići(Majdan)14.04.2016. u 10 sati.

MZ Fojnica, O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ 23.04.2016. u 08 sati.
MZ Fojnica O.Š. „Muhsin Rizvić“ 23.04.2016. u 10 sati.

Pomoćnik načelnika
Dževahira Pubović, dipl.pravnik


Dostavljeno:
1.Članovima Komisije x5 2.Služba za društvene djelatnosti
3.OŠ“Muhsim Rizvić“Fojnica
4.OŠ“I.G.Kovačić“Gojevići
5. JU DZ Fojnica
6. a/a

VI Internaconalni košarkaški turnir Fojnica 2016
Košarkaški klub «Star» - Četvrtak, 10.03.2016, 09:47
Klikni za više fotografija Turnir
Povodom dana općine Fojnica u organizaciji KK STAR Fojnica, a pod pokroviteljstvom općine Fojnica je 05.03. i 06.03.2016.godine u sportskoj dvorani O.Š.“Muhsin Rizvić“ u Fojnici odigran VI internacionalni turnir. Učestvovalo je 8 ekipa u kategoriji djevojčica 2002 godište i mlađe.
U periodu od 05.03.-06.03.2016. godine učesnici turnira a gosti našeg grada su bili sljedeći:
ŽKK RAGUSA iz Dubrovnika ( HR)
ŽKK KOPRIVNICA iz Koprivnice (HR)
ŽKK PRIMORJE iz Herceg Novog ( MNE)
KK ABC BASKET iz Tuzle ( BIH)
ŽKK KONJIC iz Konjica ( BIH)
ŽKK ŽELJEZNIČAR iz Sarajeva (BiH)
ŠK PRVI KOŠ iz Viteza (BiH)
Ekipe su bile smještene u našim novim i renoviranim smještajnim objektima, a to je Reumal i Aquareumal. Sponzori, simpatizeri i roditelji su omogućili da što kvalitetnije organizujemo dvodnevni turnir i da budemo još bolji domačini i vrijedni spomena u regiji.
U finalnom susretu bile su ekipe KK STAR FOJNICA i ŽKK KOPRIVNICA, gdje su naše fojničanke pobjeđene, od inače trećeplasiranog nacionalnog tima na nivou Republike Hrvatske. Poredak turnira je sljedeći:
1. ŽKK KOPRIVNICA
2. KK STAR FOJNICA
3. ŽKK PRIMORJE HERCEG NOVI
4. ŽKK RAGUSA DUBROVNIK
5. ŽKK KONJIC
6. ŠK PRVI KOŠ VITEZ
7. KK ABC BASKET TUZLA
8. ŽKK ŽELJEZNIČAR SARAJEVO
MVP igračica turnira je DOROTEJA LALJEK iz ŽKK Koprivnica, a najpetorka je Amina Klisura (KK STAR FOJNICA), Ajla Tutnjević (KK STAR FOJNICA), Sara Mia Munitić ( ŽKK RAGUSA DUBROVNIK), Jovana Savković (ŽKK PRIMORJE HERCEG NOVI), Doroteja Laljek ( ŽKK KOPRIVNICA).
Sretni i ponosni što smo realizovali ovaj turnir, a već se pripremamo za II internacionalni turnir 19. I 20.03.2016. u Dubrovniku.

Obilježen Dan nezavisnosti BiH
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 07.03.2016, 11:21
Klikni za više fotografija Dan nezavisnosti
U povodu 1. marta Dana nezavisnosti BiH u Fojnici su obilježili učenici i nastavnici OŠ „Muhsin Rizvić“ i učenici i profesori SMŠ „ Zijah Dizdarević“ Fojnica. U sali škole je u organizaciji učenika i njihovih nastavnika pred prepunom dvoranom posjetitelja priređen bogat program u čast Dana nezavisnosti.Učestvovali su učenici centralne i područnih škola, ove škole, koji su se predstavili folklornom, literarnom, ritmičkom, recitatorskoj, dramskom i muzičkom sekcijom škole.

Učenici i profesori SMŠ „Zijah Dizdarević“ su u povodu 1. marta Dana nezavisnosti BiH, bili planirali da zajedno učenici i profesori i direktoricom škole Merimom Sijarić u svečanom defileu sa bh zastavama i ostalim rekvizitima prođu ulicama Fojnice. Veoma loši vremenski uslovi su ih u tome spriječili, pa su odlučili da to obilježe u holu škole uz prigodan program. Na školskom razglasu je pročitan prigodan tekst o Danu nezavisnosti BiH, a prezentirane su video zapisom patriotske pjesme posvečene jednoj i jedinoj Bosni i Hercegovini.U Fojnici obilježen Dan državnosti BiH
Fojnica online redakcija - Petak, 27.11.2015, 08:23
Klikni za više fotografija25. novembar
U Fojnici je 25. novembar Dan državnosti BiH obilježen prigodnim raznovrsnim programom. U sali OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica su nastavnici i učenici ove škole priredili su bogat program u kojem su se predstavili članovi literarne, recitatorske, dramske i horske sekcije, a po običaju najviše aplauza su izmamili najmlađi učenici.

Učenici SMŠ „Zija Dizdarević“ su u povodu praznika Dan državnosti BiH prošli u defileu ulicama Fojnice sa bh zastavama, na čelu sa prof. Merimom Sijarić, direktoricom škole, a u holu škole su imali likovnu izložbu učeničkih radova na temu „Cvijeće mojoj BiH“.

KUD „1001 noć“ Fojnica je uzelo učešće u proslavi 25. novembra Dana državnosti BiH , tako što su u sali OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica organizovali bogat kulturno-umjetnički program. U programu su pored organizatora učestvovali članovi KPD „Matija Gubec“ Fojnica, korisnici Zavoda "Drin", učenici SMŠ „Zija Dizdarević“ Fojnica, učenici OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica i vokalni solisti.

Prisutnima se obratio i Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica koji je u svom govoru naglasio važnost obilježavanja Dana državnosti te njegovanja ideje antifašizma, univerzalnih ljudskih prava i sloboda.
Na dan ovog velikog praznika je, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodno oslobodilačkog rata (UABNOR) Fojnica na spomen kosturnicu partizanskog groblja u Fojnici, položeno cvijeće i odata dužna pošta palim borcima i civilnim žrtvama fašističkog terora 1941-1945 i 1992 -1995 godine.

Peto Federalno prvenstvo u tradicionalnom karateu u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 19.11.2015, 14:15
Klikni za više fotografijaPrvenstvo
Proteklog vikenda je u organizaciji tradicionalne karate do Asocijacije u BiH i Saveza tradicionalnog karatea F BiH u sali OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici održano 5. Federalno prvenstvo u tradicionalnom karateu. Učestvovalo je 150 takmičara iz 12 ekipa F BiH, svih uzrasta u muškoj i ženskoj kategoriji. Tehnički organizator ovog takmičenja je bio KK „Fudokan“ Fojnica, a generalni pokrovitelj takmičenja je bila Općina Fojnica, takmičenje je otvorio Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica.

Nakon takmičenja proglašeni su najbolji ekipe i pojedinci. Najuspješnija je ekipa KK „Visoko“ Visoko, drugo mjesto je KK „Vareš“ Vareš i treće mjesto KK „Mostar“ Mostar. Najuspješniji pojedinac je bio Sađid Bulut KK „Visoko“ Visoko, koji je osvojio 4 zlatne i 1 srebrnu medalju u različitim takmičarskim disciplinama u muškoj i Amra Fazlić KK „Vareš“ Vareš u ženskoj kategoriji. Najboljima su pripale nagrade diplome, medalje i pehari.

Na ovom Federalnom prvenstvu u tradicionalnom karateu u Fojnici i karataši KK „Fudokan“ Fojnica su imali veoma dobar uspjeh, za ovaj klub iz Fojnice je nastupilo pet takmičara. Belmin Karalija je osvojio tri medalje u tri takmičarske discipline, dok je Kenan Ferhatović osvojio dvije medalje a Tarik Ferhatović jednu medalju.

Redžep Građan, predsjednik tradicionalne karate Asocijacije F BiH, i nosilac je crnog pojasa sedmi dan, nam je kazao da je ovo bilo jedno od zadnjih takmičenja pred nastup naših karatista na svjetskom prvenstvu u tradicionalnom karateu koje će se održati od 2-5 decembra u Beogradu. Cilj ovog takmičenja je bio da vidimo kvalitet i spremnost mlađih uzrasnih kategorija, koji će imati priliku nastupiti u decembru na svjetskom prvenstvu u Beogradu.Prijem povodom Nedjelje djeteta
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 12.10.2015, 08:57
Klikni za više fotografija Nedjelja djeteta
Povodom Nedjelje djeteta načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura u petak je upriličio prijem za školarce.
Ovaj prijem upriličen je na inicijativu učiteljice 3.razreda O.Š. „Muhsin Rizvić“ Azre Dević i njenih učenika.

Načelnik Sabahudin Klisura je rekao da je zadovoljstvo biti s djecom te da svaki dan u godini treba biti njihov dan. Nakon upoznavanja i razgovora s mališanima Načelnik im je uručio i poklone.

Proslavljajući svoj dan, učenici su na srdačnu dobrodošlicu odgovorili brojnim recitacijama.
Na kraju, učiteljica i učenici su se zahvalili načelniku Sabahudinu Klisuri na gostoprimstvu i poklonima.

Svečani prijem za prvačiće škole „Muhsin Rizvić“ Fojnica
Hazim Čukle - Srijeda, 30.09.2015, 15:01
Klikni za više fotografija Prvačići
U Fojnici postoji jedna centralna i šest područnih škola Osnovne škole „Muhsin Rizvić“ Fojnica koja izvodi nastavu po bosanskom nastavnom planu i programu. U školsku 2015/16 godinu je u ovu školu upisano 103 učenika u prvi razred devetogodišnjeg školovanja.

Učenici petog razreda OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica je zajedno sa svojim učiteljicama pripremila bogat zabavni program za svečani prijem naših učenika prvačića koji će ove godine početi svoje osnovno školovanje.

Priredili smo im zabavan program kako bi se oni osjećali ugodno i prijatno, a u tom programu su zastupljeni i njihovi roditelji, da se koja lijepa riječ uputi i njima i da kažemo da je škola gdje se djeca osjećaju lijepo, ugodno i prijatno i da se ne boje promjena koje ih očekuju, kazala je Razija Buharalija jedna od organizatora ove zabave.

Fojničani ispratili maturante OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 02.06.2015, 09:28
Klikni za više fotografijaMaturanti
Još jedna generacija Osnovne škole „Muhsin Rizvić“ je završila svoje osnovno osmogodišnje školovanje.

Tako je prošlog ponedjeljka 98 osnovaca iz četiri odjeljenja maturanata nakon okupljanja ispred škole krenuli sa svojim razrednicima u defileu ulicama Fojnice, pozdravljeni od od roditelja, prijatelja i komšija i sugrađana do restorana „Terra“ u „Aquareumalu“ u Fojnici gdje su imali svoju matursku zabavu.

Od ove generacije maturanata osnovaca deset učenika je kroz svoje školovanje imali odličan uspjeh i vladanje, koji su dobilo posebne diplome i nagrade knjige od svoje škole. To su Veldin Salčinović, Adna Pugonja, Nadira Imamović, Ilma Kučuk, Elvedina Turko, Lejla Kršić, Mediha Pidro, Amar Softić, Vildana Hodžić i Faris Bureković,Akcija čišćenja okoliša na teritoriji općine Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 11.05.2015, 14:50
Klikni za više fotografijaAkcija čišćenja

U organizaciji Službe za društvene djelatnosti i stambeno- komunalne Općine Fojnica je i ove godine upućen javni poziv za akciju čišćenja i uređenja okoliša na cijeloj teritoriji općine Fojnica. Pozvani su svi građani općine Fojnica, predstavnici sportskih, lovačkih, ekoloških, planinarskih i ribarskih udruženja te predstavnici mjesnih zajednica da se sa svojim članovima aktivno uključe u akciju čišćenja i uređenja okoliša potoka, rijeka, parkova, izletišta , ulica, naselja, dvorišta itd. Organizator je obezbjedio PVC vreće, higijenske rukavice i odvoz smeća do deponije.

U ovu akciju su se među prvima uključili sportaši, učenici SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica sa profesoricom Edinom Sikirić Vehabović, kao i učenici i nastavnici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica i OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica i članovi nekih udruženja. Akcija je imala dobar odziv a najviše je bilo mladih na čišćenju smeća oko puta od Fojnice do izletišta Malkoć, kao i lokaliteta oko osnovnih i srednje škole u Fojnici. Neki koji nisu mogli učestvovati na ovoj akciji su najavili da će to uraditi tokom vikenda u naseljima Bakovići i Gojevići.

XX. sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 28.04.2015, 12:54
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica

S A Z I V A M
XX. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica


Sjednica Općinskog vijeća Fojnica će se održati dana 30. aprila 2015. godine (četvrtak), u velikoj Sali Općine Fojnica, sa početkom u 9:00 sati...

Predstavljamo maturante
Hazim Čukle - Četvrtak, 26.03.2015, 09:06
Klikni za više fotografijaMaturanti
Razrednica VIII-1 razred OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići-Fojnica je Anđela Kukrić, a učenici su:Ines Andrić, Filip Barešić, Magdalena Beblek, Nikolina Bilić, Ivana Bošnjak, Marinko Bošnjak, Domagoj Bošnjak, Marin Bućo, Brigita Gašić, Sanja Gavran, Sara Kapetanović, Gabrijela Knežević, Marija Knežević, Kristina Miletić, Manuel Miletić, Ana Miličević, Kristijan Miličević, Marlena Oroz, Anita Petrović, Ivan Puljić, Lorena Puljić, Tea Šimunić, Ana – Marija Šušnjara i Dijana Tuka.

Obavijest o upisu djece u prvi razred
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 23.03.2015, 15:02
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za društvene djelatnosti i stambeno-komunalne poslove
Broj: 08-38-294/15
Fojnica, 20.03.2015.

O B A V I J E S T


Obavještavaju se roditelji da će se obaviti upis u I (prvi) razred osnovnog obrazovanja za školsku 2015/2016. godinu za djecu koja sa 01.09.2015. godine pune 6 (šest) godina.

Raspored liječničkog pregleda i upisa po mjesnim zajednicama je sljedeći:

MZ Ostružnica - 01.04.2015. u 10 sati.
MZ Šćitovo i Pločari - 01.04.2015. u 12 sati.
MZ Dusina - 07.04.2015. u 10 sati.
MZ Gojevići i Bakovići- 07.04.2015. u 12 sati.
MZ Prokos - 02.04.2015. u 10 sati.
MZ Pridola i Rizvići (Majdan) - 08.04.2015. u 10 sati.
MZ Fojnica, O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ - 11.04.2015. u 08 sati.
MZ Fojnica O.Š. „Muhsin Rizvić“ - 11.04.2015. u 10 sati.

Pomoćnik načelnika
Josip Markota


Dostavljeno:

1.Članovima Komisije 1-5 2.Služba za društvene djelatnosti
3.OŠ “Muhsim Rizvić“ Fojnica
4.OŠ “I.G.Kovačić“ Gojevići
5. JU DZ Fojnica
6. a/a

V. tradicionalni košarkaški turnir povodom Dana općine Fojnica
Košarkaški klub «Star» - Srijeda, 11.03.2015, 13:35
Klikni za više fotografijaKošarka
KK Star Fojnica organizuje V tradicionalni košarkaški turnir povodom 18 marta –Dana općine Fojnica, koji će se održati 15.03.2015. godine u velikoj sportskoj dvorani O.Š. “Muhsin Rizvić” u 9 sati . Turnir je planiran za selekciju djevojčice 2002 g. i mlađe, a učestvovat će 8 ekipa:

KK ABC BASKET Tuzla
KK PROMO DONJI VAKUF Donji Vakuf
HOKK VITEZ Vitez
KK NETS Zenica
ŽKK KONJIC Konjic
KK PRVI KOŠ Vitez
KK BH START Zenica
KK STAR Fojnica

KK STAR Fojnica će rođendan općine Fojnica obilježiti u sportskom duhu, a glavni cilj je promocija košarkaškog sporta kroz igru, fair play, socijalizaciju kao i upoznavaje novih prijatelja i druženje djece. Pozivamo sve naše građane općine Fojnica (roditelje i simpatizere) da u što većem broju dođu i svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj.

Obilježen 25. novembar Dan državnosti BiH
Fojnica online redakcija - Srijeda, 26.11.2014, 11:51
Klikni za više fotografija25.novembar
Prigodnim programom u prepunoj sali O.Š. „Muhsin Rizvić“ obilježen je 25. novembar Dan državnosti BiH. U prazničnom raspoloženju i programu kojeg su pripremili učenici i nastavnici ove škole gdje su učešće uzeli učenici iz nižih i viših razreda škole. Prisutnima su se predstavili učenici članovi recitatorske, dramske, muzičke, plesne i ritmičke sekcije, kao i horovi O.Š. „Muhsin Rizvić“ Fojnica.

Učenici i profesori Srednje mješovite škole „Zija Dizdarević“ Fojnica su također obilježili Dan državnosti, tako što su učenici i njihovi profesori na čelu sa direktoricom škole prof.Merimom Sijarić u defileu prošli ulicama Fojnice uz pjesmu i skandiranje Bosna, Bosna, a u sali škole je priređen bogat kulturno-zabavni program. Tom prilikom se prisutnima obratio i čestitao Dan državnosti BiH Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica.
„Draga omladino, vama kao budućim nosiocima izgradnje ovog društva poručujem da volite svoju državu, da volite boje ove zastave jer da bi jedno društvo bilo napredno svako od nas treba dati svoj doprinos za bolje sutra“ poručio je, između ostalog, u svom obraćanju načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Na dan velikog praznika u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata (UABNOR) općine Fojnica je povodom 25. novembra Dana državnosti BiH položeno cvijeće na spomen kosturnicu partizanskog groblja u Fojnici. Manifestaciji je prisustvovao i Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica, koji je i ovu priliku iskoristio kako bi govorio o važnosti ovog datuma za BiH.


Uručena humanitarna pomoć u Nemilu i Željezno polje
Crveni križ općine Fojnica - Srijeda, 18.06.2014, 11:13
Pomoć
Volonteri Crvenog križa općine Fojnica su dostavili humanitarnu pomoć u MZ Nemila i MZ Željezno Polje te su je dalje distribuirali u okolna sela (Starkuće, Smajići, Šahmani, Balačići i Čole).

Humanitarna pomoć je bila u vidu porodičnih paketa, sredstava za dezinfekciju koji su bili prikupljeni u organizaciji CK Fojnica te prigodnih paketića "Djeca djeci" koji su prikupljeni u OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica.

U sklopu dostave pomenute pomoći, volonteri su išli sa mještanima u obilazak ugroženih podružnica pomenutih mjesnih zajednica u kojima su poplave i klizišta ostavili ogromne posljedice, te se uvjerili u težinu situacije gdje će naše dalje aktivnosti biti usmjerene na ta područja.


Još jedna generacija maturanata O.Š. „Muhsin Rizvić“ Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 05.06.2014, 08:46
Klikni za više fotografijaFojnica
Ispraćena je posljednja generacija maturanata osmogodišnjeg školovanja u O.Š. „Muhsin Rizvić“ iz Fojnice. Njih 101 maturant koji su završili svoje osnovno školovanje su nakon okupljanja u školi krenuli sa svojim razrednicima u defileu ulicama Fojnice do hotela „Reumal“ Fojnica gdje su imali svoju matursku zabavu.

U ovoj generaciji osnovaca je pet učenika sa posebnom diplomom jer su tokom svog osnovnog školovanja imali sve ocjene pet. To su Ahmed Pašić, Edina Bureković, Alma Memija, Faris Muhić i Melina Ramić. Najbolji od najbolji je među njima Ahmed Pašić. Najboljima su uručene novčane nagrade i poklon pakete, a uručio im ih je Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica.


Maturanti O.Š. „Muhsin Rizvić“ Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 05.06.2014, 08:38
Klikni za više fotografijaFojnica
Maturanti VIII-a su:Nehla Akšamović, Vedad Akšamović, Edna Aletić, Jasmina Aletić, Amila Bureković, Edina Bureković, Admir Delić, Hidajet Fejzić, Nejra Fejzić, Azra Hurem, Dženis Huskić, Semra Islamović, Hamid Japaur, Belmin Karalija, Bakir Karić, Amer Kučuk, Fahira Merdžanić, Medina Meša, Amila Mračkić, Emir Omerčević, Lamija Puščulović, Melina Ramić, Dženita Ramljak, Razija Ramljak, Aldin Salčinović, Jasmin Selimović, Melika Selimović, Emina Simitović, Tarik Šišić, Mirsad Tulumović, Almir Zuka, Samir Zulum, Amir Zulum.Razrednik je nastavnica Suada Macanović.

Maturanti VIII-b su:Mahira Ahmetak, Elvis Ahmetović, Amra Akšamović, Haris Akšamović, Minel Bešić, Amina Bukvić, Zerina Bureković, Sanita Fejzić, Lejla Hasanhodžić, Tarik Hurem, Amila Huskić, Emina Ibreljić, Šejla Jusufović, Edib Kahriman, Alen Konjicija, Tahir Krasnići, Dženita Merdžanić, Nejra Mukača, Tarik Mukača, Hamza Numić, Edina Pašić, Emir Polutan, Lejla Ramljak, Dino Tiro, Lamija Fišević, Jasmina Ramić.Razrednica nastavnica Hedija Džigal.

Devetnaest maturanata je završilo VIII-c to su: Ahmed Buljina, Berina Durak, Abdulah Hasanagić, Irhad Huseinbašić, Kenan Ibreljić, Adnan Klisura, Amra Klisura, Amina Kozić, Kerima Kurta, Hazim Mačkić, Jasmin Mačkić, Medaris Merdžanić, Muhamed Meša, Faris Muhić, Harun Mujčić, Ensara Pamić, Amira Ramić, Fahrudin Vatrić, Belma Zuka.Razrednik Mehmed Selimović, nastavnik.

Maturanti VIII-d O.Š. „Muhsin Rizvić“ Fojnica su:Nermana Bajrić, Mahir Buljina, Danilo Glušac, Irfan Hadžimejlić, Ahmed Hasanović, Ensara Huseinbašić, Hana Klisura, Jasmin Kršić, Kenan Kučuk, Alma Memija, Bakir Meša, Ibrahim Mešak, Lamija Mešanović, Emir Mukača, Asmir Orman, Ahmed Pašić, Amina Salčinović, Dženana Vladavić, Elma Zahirović, Tarik Zaimović.Razrednica Azemina Pašalić, nastavnica.


Dostava humanitarne pomoći u Zavidoviće i Begov Han
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 29.05.2014, 13:59
Pomoć
CK općine Fojnica do sada je, skoro svakodnevno, organizirao dostavu prikupljene humanitarne pomoći u poplavama i klizištima pogođena područja širom BiH. Obzirom da akcija pomoći ugroženim područjima u organizaciji CK općine Fojnica još uvijek traje, danas je humanitarna pomoć u prehrambenim i higijeskim artiklima dostavljena u Općinu Zavidovići, gdje je, na radnom sastanku sa CK općine Zavidovići bio prisutan i Predsjednik CK FBiH, gospodin Ivo Juričević, te Predsjednik CK SBK/KSB, gospodin Marijan Lovrinović.

Osim posjete i dostave pomoći Zavidovićima, volonteri CK Fojnica posjetili su i Žepče, gdje su, zajedno sa kolegama tamošnjeg općinskog Crvenog križa utvrdili stvarne potrebe za humanitarnom pomoći u ovoj općini u koju će biti usmjereno daljnje djelovanje.
U organizaciji nastavnika i učenika SMŠ Zija Dizdarević i OŠ Muhsin Rizvić Fojnica sakupljena je humanitarna pomoć u vidu porodičnih paketa i poklon paketa „Djeca djeci“ koja je, u saradnji sa CK općine Fojnica dostavljena u Begov Han.
Sprovedena akcija "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan"
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 28.04.2014, 12:06
Klikni za više fotografijaAkcija
U organizaciji Službe za društvene djelatnosti i stambeno – komunalne poslove Općine Fojnica u petak je sprovedena akcija proljetnog čišćenja i uređenja okoliša općine Fojnica. Akcija je podrazumijevala čišćenje i uređenje okoliša, potoka, parkova, ulica, naselja, dvorišta i igrališta.

U akciji su učestvovali učenici SMŠ „Zija Dizdarević“ i učenici OŠ "Ivan Goran Kovačić, te članovi pojednih sportskih udruženja, kao što je KK Star i FK Fojnica.
Akcija je bila smanjenog obima zbog loših vremenskih uslova, ali je rezultat zadovoljavajući jer je očišćeno izletište Malkoč, nekoliko šetališnih staza te sportski kompleks Fudbalskog kluba.

Akciju čišćenja danas su nastavili učenici OŠ „Muhsin Rizvić“ koji bi trebali očistiti lokalitet oko zgrade škole. Također, stanovnici MZ Prokos su uzeli učešće u akciji i očistili put Tovarište-Turkovići.

Ono što je bitno naglasiti jeste da su građani Fojnice prilično ekološki osviješteni, a tome u prilog ide činjenica da je ova akcija pokazala da nema mnogo smeća na javnim površinama u gradu i okolini.
Fabriku namještaja u Fojnici MS&WOOD posjetili učenici Osnovne škole „Muhsin Rizvić“
Fabrika namještaja «MS&WOOD» (Majstori i drvo) - Petak, 04.04.2014, 13:08
Posjeta fabrici
Pogone bosanskohercegovačke industrije namještaja MS&WOOD („Majstori i Drvo“) u Fojnici jučer su posjetili učenici Osnovne škole „Muhsin Rizvić“ iz Fojnice. U posjeti su bila dva razreda osnovne škole, i to III/9 i IV/9, a koji po nastavnom planu i programu imaju predmet u kojem uče o fabrikama. Obilaskom postrojenja đaci su se mogli upoznati sa procesom proizvodnje namještaja koji se po najvišim svjetskim standardima proizvodi u njihovom gradu i izvozi kao sastavni dio asortimana najvećih prodajnih lanaca namještaja u svijetu.

Djeca su bila jako zainteresovana za ono što su mogli vidjeti, a jedno od pitanja glasilo je „koju školu treba čovjek završiti da bi radio u ovoj fabrici?"

„Već dvije godine pokušavamo kod lokalnih vlasti inicirati pokretanje jednog ili dva razreda drvoprerađivačke škole. Fojnica i pored kapaciteta u ovoj industriji nema takvu jednu školu. Premda smo u okviru naših razvojnih planova samo u ovoj godini već najavili zaposlenje 100 novih radnika, kako stvari stoje ovi učenici neće moći naći zaposlenje u našoj fabrici. Na kraju ćemo biti primorani sami snositi troškove prekvalifikacije i doškolovavanja budućih „majstora za drvo“, riječi su Sedina Ćemana, direktora Fabrike namještaja u Fojnici MS&WOOD.

Prošle godine MS&WOOD je proizveo 31.000 komada namještaja, dok su ove godine već ugovoreni poslovi za plasman preko 300.000 stolica, stolova i drugog namještaja. Bitno je istaći da se 95 posto ukupne proizvodnje isporučuje na inozemna tržišta.

U projekat instaliaranja tehnologije za preradu drveta i proizvodnju namještaja u Fojnici do sada je uloženo oko 5 miliona KM, i to investiranjem u savremenu i ekološki čistu tvornicu. Plaće i doprinosi zaposlenih uredno se isplaćuju i više su za 5 do 10 posto u odnosu na prosjek granske industrije.


Obavijest o upisu djece u prvi razred
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 28.03.2014, 09:23
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za društvene djelatnosti i stambeno-komunalne poslove

Broj: 08-38-352/14
Fojnica, 27.03.2014.

O B A V I J E S T


Obavještavaju se roditelji da će se obaviti upis u I (prvi) razred osnovnog obrazovanja za školsku 2014/2015. godinu za djecu koja sa 01.09.2014. godine pune 6 (šest) godina.

Raspored liječničkog pregleda i upisa po mjesnim zajednicama je sljedeći:

MZ Ostružnica - 01.04.2014. u 10 sati.
MZ Šćitovo i Pločari - 01.04.2014. u 12 sati.
MZ Dusina - 08.04.2014. u 10 sati.
MZ Gojevići i Bakovići- 08.04.2014. u 12 sati.
MZ Prokos - 15.04.2014. u 10 sati.
MZ Pridola i Rizvići (Majdan) - 22.04.2014. u 10 sati.
MZ Fojnica, O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ - 26.04.2014. u 08 sati.
MZ Fojnica O.Š. „Muhsin Rizvić“ - 26.04.2014. u 10 sati.

Pomoćnik načelnika
Josip Markota


Dostavljeno:

1.Članovima Komisije 1-5 2.Služba za društvene djelatnosti
3.OŠ “Muhsim Rizvić“ Fojnica
4.OŠ “I.G.Kovačić“ Gojevići
5. JU DZ Fojnica
6. a/a

Pobjednik košarkaškog turnira KK „Nets“ Zenica
Hazim Čukle - Petak, 21.03.2014, 15:20
Klikni za više fotografijaKošarka
Povodom 18 .marta Dana Općine Fojnica u organizaciji KK „STAR“ Fojnica a pod pokroviteljstvom Općine u sali OŠ „Muhsin Rizvić“ U Fojnici je odigran košarkaški turnir „Fojnica 2014“.Učestvovalo je šest ekipa u kategoriji 2001 godište i mlađe.To su KK „STAR“ Fojnica, KK „Bosna“ Sarajevo, KK „Abc basket“ Tuzla, KK „Kakanj“ Kakanj, KK „Nets“ Zenica i KK „Promo“ Donji Vakuf.

U finalnom susretu sastale su se ekipe domaćina KK „STAR“ Fojnica i KK „Nets“ Zenica.Bolji su bili gosti i tako postali pobjednici ovog turnira.Treće mjesto je zauzela ekipa KK „Abc basket“ Tuzla.Najboljima su pripale nagrade diplome i medalje, a za najperspektivnijeg igrača turnira je proglašen Ahmed Bureković iz KK „STAR“ Fojnica.


Obnovljen dio škole u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 21.03.2014, 11:33
Klikni za više fotografijaSeminar
Tokom proteklog vikenda je izvršena obnova dijela zgrade jedne od dvije centralne škole OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici. Izvođać je firma „Tempoplast“ D.O.O. Ježinac – Srebrenik.Prof.Mujo Zahirović , direktor ove škole nam je kazao

-Ovo je redovno obnavljanje školskih objekata.To su redovna sredstva iz budžeta SBK-a za održavanje školskih objekata zgrada na području SBK-a,namjenska sredstva koja se izdvajaju svake godine.Iz tih sredstava, jedna od dvije centralne škola OŠ „Muhsin Rizvić“ koja se nalazi u ulici Husnije ef. Numanagića Fojnica je za ovaj projekat dobila 18.700 KM, na ime zamjene stolarije na drugom spratu ove škole, kazao je direktor škole Mujo ZahirovićMemorijalni turnir Gerd Wagner
Hazim Čukle - Petak, 10.01.2014, 13:51
Klikni za više fotografijaUdruženje Respect"
U organizaciji Udruženja za sport, ekologiju i kulturu „Respect“ Fojnica u sali O.Š. „Muhsin Rizvić“ u Fojnici je odigran tradicionalni deveti memorijalni malonogometni turnir „Gerd Wagner“, koji se igra u čast Gerd Wagnera, koji je kao tadašnji zamjenik visokog predstavnika u BiH tragično izgubio život u helikopterskoj nesreći 17 septembra 1997 godine pored Prokoškog jezera zajedno sa još 11 visokih dužnosnika Međunarodne zajednice.

Na ovom memorijalnom turniru su učestvovale 22 ekipe iz Fojnice, Busovače, Kreševa, Kiseljaka, Kaknja, Sarajeva i Austrije.Nastupiloje 276 mladih nogometaša u starosnim kategorijama od V-VIII razreda osnovne škole i srednjoškolci.U kategoriji osnovaca prvo mjesto je osvojila ekipa „Tom i Đeri“ Fojnica, drugo mjesto ekipa „Denfix“ Kiseljak.Kod srednjoškolaca najbolji su bili ekipa „Bet live“ Fojnica, drugo mjesto ekipa „Rohani“ Fojnica.

Najboljima su pripale nagrade pehari i medalje, a za sve učesnike su obezbjeđeni sokovi i sendvići.Nagrađeni su i najbolji pojedinci.Kod osnovaca najbolji igrač turnira je bio Ahmed Hasanović, najbolji golman Jasmin Kršić, oba iz ekipe „Tom i Đeri“, a najperspektivniji mladi igrač je bio Amar Hodžić iz ekipe „Teletabisi“.Kod srednjoškolaca je najbolji igrač bio Halil Merdžanić ekipa „Gorani“, a najbolji golman je Josip Šimunić iz ekipe „Bet live“.

Memorijalnom turniru su prisustvovali braća Pero, Marinko i Darko Tomičić , prvi od njih je i predsjednik Udruženja „Respekt“ Fojnica, ostali su članovi.Inače braća Tomičić su i finasirali ovaj memorijalni turnir, a žive i rade u Austriji i Njemačkoj.Zajedno sa Adnanom Koljšijem, liderom NK“Respect“ Fojnica su se složili da je ovo bio masovan turnir, da je sve proteklo fair play, da je najveća vrijednost turnira multietičnost i da nije bilo ni najmanjeg ekcesa na memorijalu, kazali su da će deseti memorijal „Gerd Wagner“ iduće godine trajati dva dana.


Obilježavanje Dana državnosti u Fojnici
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 26.11.2013, 14:58
Klikni za više fotografijaFojnica
Proteklih dana je u Fojnici održano niz manifestacija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Općina Fojnica, SMŠ „Zija Dizdarević“, OŠ „Muhsin Rizvić, HKD „Napredak“, KUD „1001 noć“ su uzeli učešće u obilježavanju ovog bitnog datuma za Bosnu i Hercegovinu.

Prvo je u petak na platou ispred Općine održana manifestacija koju je u saradnji sa SMŠ „Zija Dizdarević“ organizovala Općina Fojnica. Program je započeo defileom oko 500 učenika srednje škole koji su sa državnim zastavama prošetali ulicama od škole do Općine i tim gestom pozvali sugrađane na manifestaciju.

Nakon intorniranja himne počeo je program i to historijskim časom koji su održali učenici a govorili su o važnosti 25. novembra za BiH. „Željeli smo izaći na ulicu i podstaći sve građane i građanke naše nam jedine domovine na važnost ovog datuma i iz tog razloga smo lokaciju našeg uobičajnog historijskog časa uoči 25. Novembra pomjerili upravo ovdje, ispred općinske zgrade“ – poručili su na skupu srednjoškolci.

Osim historijskog časa prisutni su imali priliku, u vidu učeničkog igrokaza, pogledati recitiranje Povelje Kulina bana i susret fra Anđela Zvizdovića i sultana Mehmeda II Osvajača. Ispred Općine su tokom dana bili izloženi radovi učenika na temu „Dan državnosti“...

Poziv na centralnu manifestaciju povodom Dana državnosti BiH
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 18.11.2013, 14:27
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Javni poziv
Općina Fojnica i SMŠ „Zija Dizdarević“ pozivaju sve građane Fojnice da prisustvuju centralnoj manifestaciji obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Program obilježavanje će biti upriličen 22.11.2013. godine u 13.00 sati na platou ispred Općine Fojnica.

Ovo će biti prvi put da se u našem gradu na ovakav način obilježi Dan državnosti jer ovo je ideja učenika SMŠ „Zija Dizdarević“ koji će biti i glavni akteri manifestacije.

Dragi sugrađani, dođite u petak, 22.11.2013. u 13 sati ispred zgrade Općine da zajedno obilježimo ovaj bitan dan za našu jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Napomena: U slučaju loših vremenskih prilika ova manifestacija će biti održana u Sali OŠ “Muhsin Rizvić“.


Dobro došli!
Općinsko takmičenje iz programa „Misli mine!“
Crveni križ općine Fojnica - Petak, 15.11.2013, 08:24
Klikni za više fotografijaCrveni križ
U četvrtak, 14. novembra održano je općinsko takmičenje iz prpgrama „Misli mine“ u Osnovnoj školi „Muhsin Rizvić“. U sklopu samog takmičenja učešće su uzele 4 ekipe po 3 učenika sedmih razreda, i to:

1. EKIPA „A“ (VII a), Turko Elvedina, Buharalija Esma i Kučuk Ilma
2. EKIPA „B“ (VII b), Softić Amar, Zahirović Fatima i Koffler Stefanie
3. EKIPA „C“ (VII c), Salčinović Veldin, Mukača Ajdin i Đuliman Irma
4. EKIPA „D“ (VII d), Handžić Kenan, Buljina Amila i Buljina Nedžmin

Cilj ovog takmičenja je bio da se podigne svijest mladima o opasnosti od mina, smanji mogućnost novih nesreća i ukaže na dugoročnost opasnosti. Učenike su pripremali i vodili nastavnik Midhat Salčinović, profesor Galib Borić i sekretar Crvenog križa općine Fojnica Senida Varka.

Takmičenje je organizovano u skladu sa opštim propozicijama. Na takmičenju su bila 3 zadatka:
1. Usmeni odgovor
2. Slagalica
3. Pantomima

Ekipa s najvećim brojem bodova je bila ekipa c, odnosno učenici VII c razreda, koji su imali ukupno 13 bodova te se plasirali na kantonalno takmičenje. Svi učenici su dobili simbolične poklone za učešće na ovom takmičenju.
Započeo prvi ciklus priprema zlatnih momaka za Poljsku
Hazim Čukle - Srijeda, 28.08.2013, 12:55
Klikni za više fotografijaFojnica
Dvadesetočlana ekspedicija zlatnih momaka, reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, je započela prvi ciklus priprema od sedam dana u Fojnici. Smješteni su u „Aquareumalu“ Fojnica, a treniraju u sali O.Š.“Muhsin Rizvić“ i hotelu „Reumal“ u Fojnici. Naše vitezove koji su osvojili sve što se u ovom sportu može osvojiti predvodi šef stručnog štaba, selektor Mirza Hrustemović, sa pomoćnicima Ejubom Mehmedovićem i Zikretom Mahmutovićem.

U Fojnici su Sabahudin Delalić, kapiten reprezentacije i igrači : Adnan Manko, Safet Alibašić, Ervin Jusupović, Dževad Hamzić, Asim Medić, Mirzet Duran, Ismet Godinjak, Adnan Kešmer, Nizam Čanćar, Enis Kadrić, Muhamed Kapetanović, Edin Džino, Damir Grbić, Jasmin Brkić, Esad Durmišević i ekonom Dževad Šabeta Pupak.

Selektor Mirza Hrustemović nam je kazao -Fojnica je poznata destinacija za bh reprezentativce sjedeće odbojke, po tome što je dosada bila sretna i berićetna za naše uspjehe. Ovdje je širi spisak igrača, s obzirom da imamo i mlade igrače, sa njima radimo posebno. Treniramo dva puta, dok treći trening koristimo za rad sa podmatkom.Ovo je prvi od dva ciklusa priprema koje ćemo održati u Fojnici, pred odlazak na Evropsko prvenstvo u Elblag u Poljskoj, rekao je selektor Hrustemović i dodao

Učestvuje 13 reprezentacija,a nama su u grupi Hrvatska i Srbija. Planovi su nam poznati , mi branimo titulu prvaka Evrope.Radu ćemo pristupiti profesionalno, odgovorno i sa maksimalnim trudom, prema svim obavezama koje jedna selekcija treba da uradi i samim tim odbrani titulu prvaka Evrope.To je naša želja , da po osmi put budemo budemo na krovu Evrope, kada je u pitanju sjedeća odbojka, rekao je selektor Mirza Hrustemović.

Turska Vojna Misija u BiH finansirala projekat zamjene kotla u O.Š. „Muhsin Rizvić“ u Fojnici
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 15.07.2013, 13:48
Klikni za više fotografijaFojnica
Engin Alp, komadant LOT turske jedinice u Zenici i Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica su svečanim presjecanjem vrpce označili završetak projekta ugradnje toplovodne peći u O.Š. „Muhsin Rizvić“ u Fojnici.

Vrijednost ovog projekta je oko 20.000 KM a u potpunosti ga je finansirala Turska Vojna Misija u BiH.

Na vrijednoj donaciji se u ime 820 učenika i 70 uposlenih, zahvalio Mujo Zahirović, direktor OŠ“Muhsin Rizvić“ Fojnica.

Prema riječima načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića ovakva pomoć je dobrodošla jer će učenici ove škole od sada znanje sticati u toplijim učionicama.


Predstava u povodu Dana majki
Hazim Čukle - Četvrtak, 06.06.2013, 09:05
Klikni za više fotografijaTKC «Yunus Emre»
U povodu Dana majki, sa malim zakašnjenjem je u organizaciji Kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici, ispred ovog Centra,organiziran bogat kulturno – zabavni program za roditelje djece koja uče turski jezik u ovom Centru, kao i za građane i goste Fojnice, kakao bi pokazali sve ono što su naučili od turskog jezika.Na samom početku su učenici koji pohađaju kurs turskog jezika,svojim majkama, prisutnim Fojničankama i gošćama Fojnice poklonili po jednu ružu.

Tokom cijelog programa djeca su pjevala i recitovala pjesme, igrali manje dramske komade , sve na temu majka.Publici su se predstavili učenici OŠ“Muhsin Rizvić“ Fojnica, SMŠ“Zija Dizdarević“ Fojnica, polaznici kursa turskog jezika Kulturnog centra „Yunus Emre“ Fojnica, kao i KUD“1001 noć“ Fojnica koji su se predstavili pjesmom i igrom pjevačke i folklorne sekcije, a na kraju programa su odigrali turska tradicionalna kola „damat halayi“, „ćajda ćira“ i bosansko narodno kolo.


Proslava male mature
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 05.06.2013, 12:57
Klikni za više fotografijaFojnica
Još jedna generacija učenika osmog razreda svečano je proslavila svoje matursko veče označavajući tako kraj jednog i početak drugog poglavlja u školovanju.

Ove godine O.Š. „Muhsin Rizvić“ završilo je 109 učenika. Posebne diplome dobilo je njih četrnaest, kao učenici koji su bili odlični svih osam godina školovanja. To su: Orman Adnan, Esma Mušinbegović, Mirza Ramić, Beba Seida, Tutnjević Sulejman, Polutan Amina, Ibrahimović Amila, Mukača Emir, Korman Anida, Kajević Hana, Hurem Adin, Mušić Faris, Džigal Selva, Koffler Samuel a od njih je, zbog uspjeha na takmičenjima za učenika generacije izabrana Hana Kajević.

Osnovci su matursku zabavu održali u hotelu „Reumal“, a prije toga su imali i defile gradom, gdje ih je aplauzima pozdravio veliki broj sugrađana.

Akcija proljetnog čišćenja Fojnice
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 30.04.2013, 12:13
Klikni za više fotografijaFojnica
U organizaciji Službe za društvene djelatnosti i stambelno – komunalne poslove Općine Fojnica sprovedena je akcija proljetnog čišćenja i uređenja okoliša općine Fojnica. Akcija je podrazumijevala čišćenje i uređenje okoliša, potoka, parkova, ulica, naselja, dvorišta i igrališta.

U akciji su učestvovali učenici O.Š.“Muhsin Rizvić“, učenici O.Š.“Ivan Goran Kovačić“ i učenici SMŠ „Zija Dizdarević“. Josip Markota, šef Službe za društvene djelatnosti i stambeno – komunalne poslove istakao je da mu je posebno drago što su se akciji odazvali učenici jer, kako kaže veoma je bitno da se razvija ekološka svijest kod mladih ljudi i da im se ukazuje na važnost očuvanja životne sredine.

Osim učenika akciji su se odazvali i članovi pojednih udruženja, kao što su Udruženje za sport, ekologiju i kulturu Respekt, karate klub „FUDOKAN“ te sekcija ribolovaca Bakovići – Dusina i BBK „Slapovi Kozice“. Između ostalih biciklista akciji čišćenja se odazvao i član ovog Kluba, inače korisnik Zavoda Drin, Hamer Prošić koji nije krio svoje oduševljenje zbog rada u prirodi.
Prilikom akcije očišćene su ulice, igrališta, prostori oko škola, korito rijeke Dragače te izletišta Malkoč i Požarna.

I ova akcija za ljepšu Fojnicu je uspješno okončana. Međutim, organizator naglašava da je bio slab odziv akciji, jer od dvadeset pozvanih udruženja samo četiri su učestvovala u akciji.


Najmlađi izmamili najviše aplauza
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.04.2013, 12:47
Klikni za više fotografijaDan škole
Bogatim kulturno zabavnim programom u fiskulturnoj sali OŠ“Muhsin Rizvić“ Fojnica, obilježen je dan ove škole.Ovoj svečanosti je prisustvovalo nekoliko stotina roditelja, učenika, nastavnika i građana Fojnice, kako bi uveličali ovu svečanost.Prisutnima su se predstavili učenici članovi horske, dramske, ritmičke, recitatorske sekcije ove škole.Najviše aplauza su kod publike izmamili najmlađi osnovci ove škole.

Od zamjenika direktora ove škole Zijada Bukvića smo saznali da u školskoj 2012/13 godini nastavu u ovoj školi pohađa 863 učenika u jednoj centralnoj sa dvije školske zgrade i šest područnih škola.Škola ima 71 uposlenika.

Upis djece u prvi razred
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 02.04.2013, 09:07
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Broj: 08-38-285/13
Fojnica, 29.03.2013.

O B A V I J E S T


Obavještavaju se roditelji djece da će se obaviti upis u I (prvi) razred osnovnog obrazovanja za školsku 2013/2014. godinu za djecu koja sa 01.09.2013. godine pune 6 (šest) godina.

Raspored liječničkog pregleda i upisa po mjesnim zajednicama je sljedeći:

MZ Ostružnica - 04.04.2013. u 10 sati.
MZ Šćitovo - 04.04.2013. u 12 sati.
MZ Dusina - 11.04.2013. u 10 sati.
MZ Gojevići - 11.04.2013. u 12 sati.
MZ Prokos - 18.04.2013. u 10 sati.
MZ Pridola, Rizvići (Majdan) - 25.04.2013. u 10 sati.
MZ Fojnica, O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ - 27.04.2013. u 08 sati.
MZ Fojnica O.Š. „Muhsin Rizvić“ - 27.04.2013. u 10 sati.

Pomoćnik načelnika
Josip Markota


Dostavljeno:

1.Članovima Komisije 1-5
2.Služba za društvene djelatnosti
3.OŠ “Muhsim Rizvić“ Fojnica
4.OŠ “I.G.Kovačić“ Gojevići
5. JU DZ Fojnica
6. a/a

Bogat program obilježavanja Dana Općine Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 19.03.2013, 21:41
Klikni za više fotografijaObilježen Dan općine
Ovih dana Fojničani ali i mnogobrojni gosti ovoga grada imali su priliku uživati u mnogobrojnim manifestacijama povodom 648-og rođendana Fojnice. Naime u subotu je u punoj dvorani održan kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali KUD „1001 noć“ iz Fojnice, KPD „Matija Gubec“ također iz Fojnice, HKD „Napredak“ iz Kreševa, Zavod „Drin“ i Zavod „Bakovići“ te Turski kulturni centar „Yunus Emre“. Posjetioci su imali prilku uživati u lijepom pjesmi i igri.

Otvaranje izložbe slika Vjekoslave Čondrić u sali hotela „Reumal“ je upriličeno u nedjelju a u ponedjeljak je otvoren 10. Fojnički vikend knjige ali i književno veče sa Draganom Marijanovićem. Dva Zavoda koji egzistiraju na području Općine Fojnica, Zavod Drin i Zavod Bakovići, svoje radove su izlagali u Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“.

Ono što je bitno istači jeste da je i ove godine u sklopu obilježavanja Dana općine raspisan konkurs za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola. Ovoga puta tema je nosila naziv „Sve moje je ovdje“ a nagrade su dobile Amina Klisura iz OŠ „Muhsin Rizvić“, Ivana Bošnjak iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ te Elma Meša iz SMŠ „Zija Dizdarević“. Njima su nagrade uručene na Svečanoj sjednici OV Fojnice.

Respect liga (Fojnička budućnost) - 4. kolo
Udruženje za sport, ekologiju i kulturu «Respect» - Subota, 09.02.2013, 20:01
Klikni za više informacijaUdruženje za sport, ekologiju i kulturu
"Respect" Fojnica


Rezultati 4. i raspored 5. kola Respect lige (Fojnička budućnost)
za predpionire i pionire MZ Fojnica
koje se igra 10.02.2013 (nedjelja) sa početkom u 12:00 sati u dvorani OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Vjetar lomio i čupao stabla
Hazim Čukle - Nedjelja, 03.02.2013, 13:09
Klikni za više fotografijaSrušeno drvo kod Reumala
U prijepodnevnim satima prvog dana vikenda, područje općine Fojnica je zahvatio jak vjetar, praćen kišom, te je tom prilikom načinjena veća materijalna šteta.Tako je vjetar iščupao i polomio nekoliko stabala drveća ispred hotela „Reumal“ i u parku „Nove bolnice“. Sa jedne kuće je u blizini Osnovne škole „Muhsin Rizvić“ vjetar oborio dio krova koji se obrušio na ulicu. Na nekadašnjoj Robnoj kući vjetar je na dva portala razbio staklo.

U naselju Podcitonja je vjetar sa kuće Željka Lovrića Ašćije skinuo lim sa krovne konstrukcije i odnio ga preko 300 metara od kuće u obližnju šumu. Željko Lovrić Ašćija (63) je povratnik, nezaposlen, nema nikakvih primanja, sa njim živi supruga Milka, kćerka i bolesni sin. Na sreću u ovim nesrećama nije bilo povrijeđenih. U prvim popodnevnim satima vjetar se smirio.

Respect liga (Fojnička budućnost) - 2. kolo
Udruženje za sport, ekologiju i kulturu «Respect» - Ponedjeljak, 21.01.2013, 14:07
Klikni za više informacijaUdruženje za sport, ekologiju i kulturu
"Respect" Fojnica


Rezultati 2. i raspored 3. kola Respect lige (Fojnička budućnost)
za predpionire i pionire MZ Fojnica
koje se igra 26.01.2013 (subota) sa početkom u 12:00 sati u dvorani OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Respect liga (Fojnička budućnost) - 1. kolo
Udruženje za sport, ekologiju i kulturu «Respect» - Utorak, 08.01.2013, 22:33
Klikni za više informacijaUdruženje za sport, ekologiju i kulturu
"Respect" Fojnica
organizuje

1. kolo Respect lige (Fojnička budućnost)
za predpionire i pionire MZ Fojnica
Liga počinje 09.01.2013. (srijeda) u 12:00 sati u dvorani OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Na turniru učestvovale trideset četiri ekipe
Hazim Čukle - Subota, 05.01.2013, 13:09
Klikni za više fotografija"Ragale" i "Respect"
U organizaciji Udruženja za sport, ekologiju i kulturu „Respect“ Fojnica u sali OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici odigran je prvi malonogometni „Božićno – Novogodišnji turnir Fojnica 2012“, za dječake od 6-18 godina. Učestvovale su 34 ekipe, selektirane od 1-4 i 5-8 razreda osnovne škole i srednjoškolci iz svih mjesnih zajednica Fojnice, kao i gosti iz Sarajeva, Zenice, Kiseljaka, Busovače i Kreševa. Najboljima su obezbjeđene vrijedne nagrade, a za sve učesnike i goste roštiljijada, sokovi i kolači.

U kategoriji od 1-4 razreda pobjednik je ekipa „Ragala“ iz Ragala. Najbolji golman je bio Ismar Omerčević a najbolji igrač Faris Varka, oba iz ekipe „Ragale“. U kategoriji od 5-8 razreda pobjednik je ekipa „Ragale“, najbolji golman je Tarik Bureković a igrač Adem Kršić, oba iz pobjednićke ekipe. Kod srednjoškolaca najbolja je bila ekipa „Ostružnica“ iz Ostružnice, a najbolji igrač ujedno i najbolji golman turnira je bio Elmin Ramić iz ekipe „Ostružnica“, dok je za najperspektivnijeg igrača proglašen Davor Babić iz ekipe „Bet Live“.

Po riječima predsjednika i potpredsjednika Udruženja za sport, ekologiju i kulturu „Respect“ Fojnica Pere Tomičića i Adnana Koljšija koji je ujedno i lider NK „Respect“ Fojnici cilj ovog turnira je druženje komšija, upoznavanje igrača i nogometaša iz drugih gradova učesnika ovog turnira i fair play igra. To je najmasovniji malonogometni turnir ove vrste u Fojnici. Obojica su poručila da će ovaj turnir, kao i drugi malonogometni turniri koje su organizirali preći u tradiciju.

Podijeljeno oko hiljadu novogodišnjih paketića
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.01.2013, 00:06
Klikni za više fotografijaNovogodišnji paketići
Već deset godina je humanitarna organizacija „Professional international“ sa sjedištem u Zenici povodom novogodišnjih praznika obezbjeđivala paketiće za najmlađe, nekoliko gradova u BiH, pa i Fojnice. Na području općine Fojnica redovno se podijeli od 800 do 1.000 novogodišnjih paketića. Tako je bilo i ove godine, posredstvom Udruženja za sport, ekologiju i kulturu „Respect“ Fojnica su podijeljeni učenicima OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica, Zavodu „Drin“ Fojnica, socijalno ugroženim kategorijama, sportskim društvima, Domu za nezbrinutu djecu „Bjelave“ Sarajevo itd...

Održan eko čas, podjeljene članske knjižice, sokovi i kolači
Hazim Čukle - Četvrtak, 13.12.2012, 12:57
Klikni za više fotografijaEko čas za osnovce
U organizaciji novoosnovanog Udruženja za sport, ekologiju i kulturu „Respect“ Fojnica, u kino sali u Fojnici je održan eko čas za učenike od I-IV razreda OŠ „Muhsin Rizvić“ i OŠ „Ivan Goran Kovačić“. Potpredsjednik ovog udruženja i lider NK „Respect“ Fojnica Adnan Koljši nam je kazao da su predavači bili učiteljice Aferdita Topalović i Irena Barišić, koje su govorile o važnosti očuvanja okoliša i životne sredine, a bile su prisutne i pedagogice obje škole.

„Bilo je tu oko stotinu osnovaca obje škole, kojima smo uručili članske knjižice Udruženja za sport, ekologiju i kulturu“ „Respect“ Fojnica, te podijelili sokove i kolače. Ovim aktivnostima želimo omasoviti ovo udruženje. Također ćemo imati predavanje o ekologiji i za starije učenike, odnosno srednjoškolce. Imati ćemo i akcije čišćenja grada i izletišta“, kazao je za Fojnica online Adnan Koljši.

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2012, 12:54
Klikni za više fotografijaPriredba u školi
Klikni za više fotografijaPosjeta spomeniku
U petak, povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, su učenici i njihovi nastavnici OŠ „Muhsin Rizvić“ priredili bogat kulturno zabavni program za svoje kolege, uposlenike škole, roditelje i građane Fojnice. Učenici članovi svih sekcija ove škole: folklorne, recitatorske, dramske, plesne itd su se predstavili publici u prepunoj sali škole. Najviše simpatija publike su pobrali i gromoglasnim aplauzom nagrađivani učenici nižih razreda i najmlađi učenici, članovi ovih sekcija.

U nedjelju je u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata (NOR) općine Fojnica, okupljanjem pored spomen – kosturnice Partizanskog groblja u Fojnici obilježena 69. godina od prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a i Dana državnosti BiH. Položeno je cvijeće, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je dužna pošta palim borcima i civilnim žrtvama rata. O značaju ovog datuma je pročitala referat Lejla Handžić, učenica SMŠ „Zija Dizdarević“.

Učenicima koji uče turski jezik podijeljeni ruksaci i školski pribor
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2012, 00:19
Klikni za više fotografijaOŠ "Muhsin Rizvić"
Delegacija Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ iz Sarajeva u kojoj je bio direktor Centra Nuri Turkyilmaz, Umit Avci, stručnjak za Balkan i saradnici: Onder Gangal, Sehmuz Altin i Ivana Mihaljević su posjetili u petak prošle sedmice Turski kulturni centar „Junus Emre“ u Fojnici, gdje im je domaćin bio direktor ovog Centra u Fojnici Mustafa Kayihan.

Svi zajedno su posjetili OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici gdje su učenicima ove škole koji fakultativno uče turski jezik podijelili ruksake i školski pribor. Saznali smo da su se u projekat uvođenje turskog jezika kao fakultativnog jezika u nastavu u osnovnim i srednjim školama u njegovoj realizaciji uključile i neke od osnovnih škola iz SBK-a. Ovom prilikom je osnovcima u Fojnici podjeljeno 77 ruksaka i školskog pribora, kao i osnovcima iz Kaćuna, općina Kiseljak, gdje je podijeljeno 107 komada ruksaka i školskog pribora.

Na ovoj donaciji učenicima, zahvalila ispred OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica pedagogica ove škole Almina Sulejmanović.

Prozivka nogometaša NK „Respect“ Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.11.2012, 23:42
Klikni za više fotografijaNK „Respect“
Tokom proteklog vikenda je u sali OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici priređena prozivka nogometaša NK „Respect“ iz Fojnice. Lideru NK „Respect“ Adnanu Koljšiju i njegovom pomoćniku Miroslavu Bošnjaku Mirači su se javila 34 nogometaša seniora iz svih mjesnih zajednica općine Fojnica.

Po riječima Adnana Koljšija to su nogometaši koji nisu do sada bili aktivni u nekom od nogometnih klubova. „U sastavu Udruženje za sport, ekologiju i kulturu je i NK „Respect“ iz Fojnice koji ima selekciju seniora i juniora koji bi se od iduće nogometne sezone trebali takmičiti u Sarajevskoj kantonalnoj nogometnoj ligi. Na prozivci juniora smo imali 36 nogometaša, prosjek starosti nogometaša je 20 godina", priča Koljši...

Za operaciju očiju 7 godišnjem Eldinu Turki potrebno 10.700 KM
Hazim Čukle - Četvrtak, 08.11.2012, 21:14
Klikni za više fotografijaUčenici uručili novac
U Starim Pločarima žive Elvir i Elma Turko sa svojih dvoje maloljetne djece, 7 godišnji sin Eldin i 2,5 godinišnja kćerka Eldina. Oba roditelja su nezaposleni. Od prije četiri godine im se razbolio sin Eldin, koji ima problema sa vidom. Kako nam je kazao njegov otac Elvir njihov sin je učenik prvog razreda O.Š. „Muhsin Rizvić“, područna škola Pločari Polje u Fojnici.

„Od svoje treće godine Eldin ima problema sa vidom. Liječili smo ga po bolnicama, ali bez uspjeha, oštećenje očiju se brzo povećava, tako da mu je sad dioptrija desnog oka 7,25 a lijevog 7. Doktori su nam preporučili hitnu operaciju očiju u bolnici „Sveti Vid“ u Beogradu. Operacija košta 10.700 KM (deset hiljada i sedamsto), mi taj novac nemamo. Pomažu nam dobri ljudi i sakupili smo do sada nešto više od četiri hiljade KM. Nadam se da ćemo uskoro prikupiti i to koliko je još potrebno“, priča za Fojnica online otac Elvir Turko.

Kao i mnogo puta do sada u Fojnici, prvi su se u ovu akciju prikupljanja pomoći za liječenje malog Eldina uključili učenici i uposlenici O.Š. „Muhsin Rizvić“ iz Fojnice, koji su sakupili 2.185 KM, koje su predstavnici Vijeća učenika ove škole uručili oboljelom Eldinu Turki. Njegova porodica je otvorila i žiro račun za sve dobre ljude koji žele pomoć Eldinu, broj je 1994706056563582 na ime Elma Turko kod Sparkasse bank.

Zavod „Drin“ obilježio 57 godina postojanja i rada
Hazim Čukle - Srijeda, 07.11.2012, 21:19
Klikni za više fotografijaModna revija
Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica ovih dana slavi 57 godina svog rada i postojanja. Tim povodom je održano nekoliko kulturno sportskih i zabavnih manifestacija. Odigrana su i dva turnira pod nazivom „Sport za sve“ u stonom tenisu koji se igrao u prostorijama hotela „Reumal“ i košarkaški turnir koji se igrao u sali O.Š. „Muhsin Rizvić“ u Fojnici. Učestvovali su Zavod „Drin“ i Zavod „Bakovići“ iz Fojnice, Zavod „Pazarić“ Pazarić, Udruženje „Oaza“ Sarajevo i učenici O.Š. „Muhsin Rizvić“ Fojnica.

U sklopu obilježavanja 57. godišnjice Zavoda „Drin“ Fojnica priređena je i modna revija pod nazivom „Ljepši svijet“ dizajnerke Jasne Mandić iz Fojnice koja je kreirala sve modele, a urađeni su u radionicama Zavoda, nosili su ih korisnici Zavoda „Drin“, na crvenom tepihu u prepunoj sali „Reumala“ u Fojnici. Predstavili su se i članovi muzičke i recitatorske sekcije Zavoda“Drin“. Prije početka modne revije direktorica Zavoda „Drin“ Fojnica dr. Samiha Hodžić Elmasbegović je pozdravila sve prisutne i tom prilikom kazala:

„Praznik kao praznik, uvijek je povod da se prisjetimo nekih dobrih stvari koje su urađene u proteklom periodu, ali mi ne želimo i nije nam cilj da ovo obilježavanje 57. godišnjice Zavoda „Drin“ bude to. Cilj nam je da skrenemo pažnju šire javnosti na ono što radimo u Zavodu, a radimo čini nam se mnoge dobre stvari i želimo da zaista skrenemo pažnju na to koliko se i na koji način briga o našim korisnicima u našem Zavodu sprovodi."...

Malonogometna liga „Fojnica 2012“ - 17. kolo
Muhamed Huzbašić - Srijeda, 07.11.2012, 21:06
Klikni za više informacijaMalonogometna liga
„Fojnica 2012“
Rezultati 17. i raspored 18. kola Malonogometne lige „Fojnica 2012“
koje se igra u sportskoj dvorani OŠ "Muhsin Rizvić" u Fojnici u nedjelju (11.11.2012) sa početkom u 16:00 sati
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Tomislav Bošnjak, 04.11.2012.)


Malonogometna liga „Fojnica 2012“ - 16. kolo
Muhamed Huzbašić - Četvrtak, 01.11.2012, 11:43
Klikni za više informacijaMalonogometna liga
„Fojnica 2012“
Rezultati 16. i raspored 17. kola Malonogometne lige „Fojnica 2012“
koje se igra u sportskoj dvorani OŠ "Muhsin Rizvić" u Fojnici u nedjelju (04.11.2012) sa početkom u 16:00 sati
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Tomislav Bošnjak, 28.10.2012.)


Malonogometni bajramski turnir Fojnica 2012
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.10.2012, 21:45
Klikni za više fotografijaNajmlađi igrač turnira
Povodom Kurban bajrama u sali O.Š. „Muhsin Rizvić“ u Fojnici je u organizaciji Udruženja za sport, ekologiju i kulturu „Respect“ Fojnica odigran „Malonogometni bajramski turnir Fojnica 2012“. Nastupile su 24 ekipe u kategorijama od prvog do petog, od petog do osmog razreda osnovne škole i srednjoškolci. Učestvovaloje preko 280 mladih nogometaša.

U kategoriji od prvog do petog razreda ekipno prvo mjesto je osvojila ekipa „Respect“ Gojevići. Najboljim igračem turnira u ovoj kategoriji je proglašen Luciano Bošnjak a golman Dominik Tuka, oba iz ekipe „Respect“. Kod kategorije od petog do osmog razreda pobjednik je ekipa „Real“ iz Fojnice. Najbolji igrač turnira u ovoj kategoriji je Alija Mehić a golman Tarik Kadrić, oba iz ekipe „Ostružnica“...

Malonogometna liga „Fojnica 2012“ - 15. kolo
Muhamed Huzbašić - Srijeda, 24.10.2012, 13:25
Klikni za više informacijaMalonogometna liga
„Fojnica 2012“
Rezultati 15. i raspored 16. kola Malonogometne lige „Fojnica 2012“
koje se igra u sportskoj dvorani OŠ "Muhsin Rizvić" u Fojnici u nedjelju (28.10.2012) sa početkom u 14:00 sati
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Tomislav Bošnjak, 21.10.2012.)


Malonogometna liga „Fojnica 2012“ - 14. kolo
Muhamed Huzbašić - Srijeda, 17.10.2012, 21:21
Klikni za više informacijaMalonogometna liga
„Fojnica 2012“
Rezultati 14. i raspored 15. kola Malonogometne lige „Fojnica 2012“
koje se igra u sportskoj dvorani OŠ "Muhsin Rizvić" u Fojnici u nedjelju (21.10.2012) sa početkom u 14:00 sati
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Tomislav Bošnjak, 14.10.2012.)


Osmi memorijal "Gerd Wagner"
Hazim Čukle - Četvrtak, 11.10.2012, 22:58
Klikni za više fotografijaPobjednici, ekipa "Respect"
U organizaciji Udruženja za sport, ekologiju i kulturu „Respect“ Fojnica je u sali OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici odigran Osmi memorijalni malonogometni turnir „Gerd Wagner“ koji se igra u čast Gerd Wagnera koji je život izgubio kao zamjenik tadašnjeg Visokog predstavnika u BiH 17. septembra 1997. godine u helikopterskoj nesreći nadomak Prokoškog jezera, gdje su osim njega poginulo još 11 visokih dužnosnika Međunarodne zajednice.

Učestvovalo je osam ekipa iz Fojnice, Visokog, Sarajeva i Zenice, dječaci od 1999 – 2000 godište. U predfinalnom susretu odigrana je utakmica veterana ambasade Njemačke u BiH i veterana Fojnice. Pobjedila je ekipa ambasade Njemačke sa 7:5. U finalu memorijala su se sastale ekipe NK „Respect“ Fojnica i ŠF „Šampion“ Sarajevo. Pobjedili su fojničani rezultatom 6:0...

Početkom mjeseca septembra po drugi put procvjetala jabuka
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 17:18
Klikni za više fotografijaRamo i Hazim
Pjevač Ramo Bejzić, fojnički sevdalija, nastavnik koji je zaposlen u O.Š. „Muhsin Rizvić“ u Fojnici nam je kazao da na svom imanju u naselju Smajlovići ima jedno stablo jabuke koja je po drugi put ove godine probeharala. Kazao nam je da je prije pet godina kupio pedesetak sadnica jabuka raznih sorti, od čovjeka iz Srebrenika koji ih je prodavao u Fojnici. Ove godine je bila velika suša a Ramo ih je u maju i junu mjesecu zalijevao.

„Na svom imanju sam zasadio te sadnice jabuka koje su proljetos dobro beharale, i prošle godine dobro rodile. Sve sam ih okopao i za njih donio stajskog đubreta koje sam dovezao sa Prokoškog jezera. Ovih dana polovinom mjeseca septembra sam obilazio svoju njivu i primjetio sam behar na jednom stablu jabuke. Ima tu na granama pedesetak dobro razvijenih cvjetova. Pričao sam ljudima i čude se toj prirodnoj pojavi, neki dolaze čak iz Fojnice da to vide. Evo sa mnom je i moj prijatelj Hazim Ramić koji je došao da vidi novi behar“, za Fojnica online je kazao Ramo Bejzić.

Lokalni izbori 2012 - Raseljena lica koja glasaju u općini prebivališta iz 1991. godine
Općinska izborna komisija / Općinsko izborno povjerenstvo - Utorak, 04.09.2012, 10:15
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinska izborna komisija/Općinsko izborno povjerenstvo

Broj: 73-2/12
Datum: 29.08.2012. godine

Obavijest


Obavještavaju se birači koji imaju status raseljenog lica i koji su se izjasnili da žele glasati lično u općini prebivališta iz 1991. godine, da svoje biračko pravo mogu ostvariti na biračkom mjestu 000, koje će biti pridruženo redovnom biračkom mjestu 114 A 001 (Lokalitet samostana 1) sa lokacijom glasanja u Osnovnoj školi „Muhsin Rizvić“.

Predsjednik OIK-a
Mustafa Topalović, dipl. iur.


Reprezentativce sjedeće odbojke posjetila delegacija Kantona Sarajevo
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2012, 09:22
Klikni za više fotografijaPosjeta delegacije KS
U trećem ciklusu na sedmodnevnim pripremama u Fojnici se nalazila ekipa bh reprezentacije u sjedećoj odbojci. Boravili su u „Aquareumalu“ a trenirali u sali OŠ „Muhsin Rizvić“. Pripremaju se za Paraolimpijske igre koje će se održati u Londonu. Reprezentaciju je posjetila delegacija Kantona Sarajevo u sastavu: premijer KS Fikret Musić, ministar kulture i sporta prof. dr. Dubravko Lovrenović i vd načelnik općine Novi Grad Sarajevo Aner Šuman. Razgovarali su sa reprezentativcima.

U svojim izjavama selektor Mirza Hrustemović i kapiten reprezentacije Sabahudin Delalić su istakli da su se dobro pripremili, da je atmosfera u reprezentaciji na zavidnom nivou,da bi finale bio veliki uspjeh. Kazali su da u ovim uslovima nisu mogli priuštiti sebi više priprema jer veliki broj reprezentativaca je zaposlen.

„Obzirom da je kod Iranaca nagrada za prvo mjesto po 75.000 eura i doživotna plata narodnog poslanika, ponekad nas malo nervira, kod nas bi finansije morale biti malo adekvatnije. Nećemo da se opterećujemo sa tim, to smo izbacili iz glava“, rekao je za Fojnica online selektor Hrustemović...

Humanitarni koncert „Pomozimo bolesnoj Ameli Čilaš“
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2012, 09:05
Klikni za više fotografijaPomozimo Ameli
Nedavno je u sportskoj dvorani OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici održan humanitarni koncert „Pomozimo bolesnoj Ameli Čilaš“. Ameli Čilaš iz Kiseljaka, 25 godišnjoj djevojci iz Kiseljaka na sarajevskoj adresi, inače studentici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je potrebna pomoć za liječenje u Rusiji. Amela boluje od 2005. godine od multiple skleroze, u potpunosti zavisi od tuđe njege i pomoći i vezana je za invalidska kolica, njeni roditelji su uvijek uz nju. Utjehu je našla u obrazovanju i to joj je vratilo volju za životom.

Odziv građana je bio dosta slab, vjerovatno što je koncert organiziran u vrijeme mubarek mjeseca ramazana. Od plakatiranih 16 pjevača za ovaj humanitarni koncert, nekoliko njih onih malo zvučnijih imena nije nastupilo na koncertu kao što su: Edin Džigal, Šaćir Ahmeti, Muamer Bjelak, Enes Merdović i još neki. Vlasnik galerije „Central“ Fojnica Mensur Tulumović je dao svoj doprinos ovom koncertu tako što je pjevače pošastio sa 18 večera. Od onih koji su nastupili najviše su aplauza pobrale od malobrojne publike sugrađanke bolesne Amele Nihada Kapetanović i Sara Jelaš, kao i fojničan Alija Huzbašić.

Oni koji žele pomoći za liječenje bolesne Amele Čilaš mogu sredstva uplatiti na žiro-račun kod Raiffeisen bank devizni račun broj 19000813051, a račun za uplatu u KM je broj 09001179335. Otvoren je i humanitarni telefon pozivom na broj 090 291 055 (BH Telecom) i 092 890 816 (HT Eronet)...

Zlatni momci ponovo na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 16.08.2012, 07:58
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Višestruki evropski i svjetski prvaci, naše najtrofejnije reprezentacije, zlatni momci odbojkaši bh reprezentacije u sjedećoj odbojci su boravili na drugim sedmodnevnim pripremama od tri ciklusa priprema u Fojnici za Paraolimpijske igre koje će se održati od 29. augusta do 10. septembra u Londonu. Boravili su u „Aquareumalu“, a trenirali u sali OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici.

Prije početka jednog od treninga u Fojnici selektor naše reprezentacije Mirza Hrustemović je za Fojnica online kazao: „Poznato je da ova reprezentacija kao jedna od rijetkih ima kontinuitet u rezultatima a samim tim i kontinuitet u radu. Međutim u zadnje vrijeme imamo kontinuitet u nekim veoma bitnim nedostacima, imamo puno obećanja koja nisu izvršena, tako da se stvara dodatni pritisak. Mi pored svega onog objektivnog što treba da uradimo imamo i te dodatne probleme koji pomalo vrše pritisak, međutim nije da da bi trebalo da bude neko opravdanje."...

Lokalni izbori 2012 - Odluku o biračkim mjestima i lokacijama biračkih mjesta određenih za glasanje na Lokalnim izborima 2012. godine
Općinska izborna komisija / Općinsko izborno povjerenstvo - Srijeda, 15.08.2012, 13:19
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinska izborna komisija/Općinsko izborno povjerenstvo

Broj: 45–2/12
Fojnica, 10.08.2012.godine

Na osnovu člana 5.1. stav 5. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine («Službeni glasnik BiH», broj: 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/04, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 32/07, 33/08, 37/08 i 32/10), Općinska izborna komisija Fojnica je na sjednici održanoj dana 10.08.2012. godine donijela

Odluku
o biračkim mjestima i lokacijama biračkih mjesta određenih za glasanje
na Lokalnim izborima 2012. godine


Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 17.07.2012, 08:12
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Sedamnaestočlana posada zlatnog broda i zlatne bh reprezentacije u sjedećoj odbojci na čelu sa selektorom i kapetanom broda Mirzom Hrustemovićem je stigla na prve sedmodnevne pripreme koje će održati u Fojnici, a pripremaju se za Paraolimpijske igre koje će se održati od 29. augusta do 10. septembra u Londonu.

Selektor naše reprezentacije Mirza Hrustemović nam je prije početka prvog treninga u Fojnici kazao: „Startamo sa prvim sedmodnevnim pripremama a imati ćemo ih troje po sedam dana u Fojnici u tri ciklusa. Prve smo evo započeli i traju do 20. jula, drugi ciklus je od 29. jula do 3. augusta i treći ciklus od 10-17 augusta. Za London krećemo iz Zagreba 26. augusta."...

Ekipa Smajlovića pobjednik općinske malonogometne lige za djecu
Hazim Čukle - Petak, 15.06.2012, 07:54
Klikni za više fotografijaEkipa Smajlovića
Proteklu godinu dana je u organizaciji grupe sportskih entuzijasta na čelu sa liderom škole nogometa Adnanom Koljšijem i Mjesne zajednice Fojnica igrana malonogometna općinska liga Fojnice za djecu uzrasta od 6-14 godina. Učestvovalo je 10 ekipa iz svih mjesnih zajednica općine Fojnica a nastupilo je oko 150 mladih nogometaša. Utakmice su se igrale na gradskim terenima i u sali OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica. Najboljima su uručene nagrade, sportska oprema i pehari.

Pobjednik malonogometne općinske lige Fojnica je ekipa iz Smajlovića koju je vodio trener Nevres Tiro. Drugo mjesto je pripalo ekipi Čaršija iz Fojnice i treće mjesto je zauzela ekipa Prokos iz MZ Prokos. Najbolji golman lige je Mahir Bunić iz ekipe Čaršija, a najbolji igrači lige su Semir Tiro Smajlovići i Haris Aletić Čaršija, dok je najbolji strijelac lige Josip Bućo Bakovići. Nagrađen je i najmlađi igrač 6-godišnji Luka Puljić...

Učenici iz Fojnice posjetili Memorijalni centar u Potočarima
Hazim Čukle - Četvrtak, 07.06.2012, 14:26
Klikni za više fotografijaMemorijalni centar
Učenici sedmih razreda Osnovne škole „Muhsin Rizvić“ iz Fojnice su posjetili Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje žrtvama genocida 1995. godine. U jednodnevnoj posjeti Memorijalnom centru u Potočarima je boravilo 84 učenika koji su bili u pratnji svojih razrednika, direktora, pedagogice i sekretarice ove škole.

Učenici i nastavnici iz Fojnice su unutar sakralnog dijela Memorijalnog centra posjetili musalu koju okružuje kamena platforma na kojoj su ispisana imena 8372 žrtve ubijene u genocidu jula 1995. godine kao i Muzej genocida u kome je postavljena izložba fotografija Tarika Samaraha koja prikazuje proces potrage za nestalim osobama, masovne grobnice, proces identifikacije i ukopa nestalih. Za učenike iz Fojnice održan je i čas historije.

Učenici izveli predstavu „Prosidba“
Hazim Čukle - Četvrtak, 17.05.2012, 08:06
Klikni za više fotografijaMladi glumci
U prepunoj sali hotela „Reumal“ u Fojnici članovi Košarkaškog kluba „Star“ Fojnica a koji su i učenici OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica, su izveli za građane i goste Fojnice predstavu „Prosidba“ čiji je autor ruski pisac Anton Pavlović Čehov. Ovu šaljivu priču u jednom činu je za ovu priliku režirao prof. Tarik Zahirović, uposlenik ove škole.

U ovoj drami su igrali mladi košarkaši i košarkašice iz Fojnice: Sulejman Tutnjević, Esad Salihagić, Neven Glušac, Amila Ibrahimović, Harun Hodžić, Selma Agović i Luka Glavočević. U Realizaciji su im pomogli trener KK „Star“ prof. Samir Kučuk i nastavnik Midhat Salčinović.

Završen upis prvačića
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.05.2012, 13:05
Klikni za više fotografijaUpis prvačića
Kako nam je kazala pedagogica škole Almina Sulejmanović što se tiče upisa učenika u prvi razred osnovnog obrazovanja u školskoj 2012/13 godini u OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica koja radi po bosanskom nastavnom planu i programu je upisan 101 novi učenik. „To su djeca koja su upisana u prvi razred u centralnoj i šest područnih škola. Tako je u u centralnu školu upisano 60 prvačića a kod područnih škola stanje je slijedeće: Ostružnica 13 učenika, Pločari Polje 7, Dusina 7, Prokos 7, Rizvići 5 i Živčići 2 učenika. To je za jedan učenik manje u odnosu na prošlu godinu. U područnim školama je manje učenika a u centralnoj školi više od prošle godine“, za Fojnica online je kazala pedagogica Almina Sulejmanović.

Kakvo je stanje kod OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica koja radi po hrvatskom nastavnom planu i programu saznali smo od pedagogice ove škole Josipe Lovrić. „Za narednu školsku godinu u našu školu je upisano 23 djece novih prvačića. U centralnu školu u Gojevićima upisano je 10 djece a u područnu školu u Fojnici 13-toro djece prvačića. Za razliku od prošle školske godine broj upisanih je manji jer je prošle godine upisano 34 prvačića“, kazala je za Fojnica online pedagogica Josipa Lovrić...

I ovaj put učenici i uposlenici škole pokazali svoju humanost
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.04.2012, 07:53
Klikni za više fotografijaUčenici uručili donaciju
Učenici i uposlenici OŠ „Muhsin Rizvić“ iz Fojnice su svoju humanost do sada pokazali više puta i pomogli tamo gdje je pomoć trebala. I ovaj put su pomogli i uključili se u akciju Vijeća učenika ove škole, koje je pokrenulo humanitarnu akciju prikupljanja novčane pomoći za učenicu petog razreda Adisu Drinić iz Fojnice.

Učenica 12 godišnja Adisa Drinić je odlična učenica i ima teže oštećenje sluha, te joj je potreban novi odgovarajući slušni aparat. Pošto njeni roditelji Melisa i Amir nisu u mogućnosti kupiti taj aparat pokrenuta je ova akcija. Otac Amir je uposlen u „Šumariji“ Fojnica a mama je nezaposlena i imaju još jednu kćerku 14 godišnju Minelu...

Počela implementacija projekta „Inkluzivna škola u inkluzivnoj zajednici“
Mahira Akšamović - Srijeda, 18.04.2012, 08:36
Klikni za više fotografijaObuka učesnika projekta
Projekat „Inkluzivna škola u inkluzivnoj zajednici“, koji implementira Ministarstvo obrazovanja SBK uz finansijsku pomoć organizacije Save the Children iz Norveške, ima za cilj samoprocjenu inkluzivnosti škola, korištenjem metodologije IFI (Indexs for inclusion) i određivanje prioriteta razvoja iskazanih kroz školski razvojni plan. Ovim se želi unaprijediti inkluzivno obrazovanje za svu djecu, na način da se angažuju svi članovi škole i lokalne zajednice u rješavanje obrazovnih prioriteta.

Nakon prezentacije projekta „Inkluzivna škola u inkluzivnoj zajednici“ u sali Općine Fojnica i podrške svih prisutnih implementiranju ovog projekta u našoj općini, formirani su razvojni timovi O.Š. „Muhsin Rizvić“, O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ i Općinski razvojni tim. U sklopu projekta održana je dvodnevna edukacija kojoj su prisustvovali predstavnici O.Š. „Muhsin Rizvić“, O.Š.“Ivan Goran Kovačić“, Zavoda Drin, Zavoda Bakovići, Doma zdravlja Fojnica, Vijeća roditelja i Općine Fojnica...

Obilježen dan O.Š. „Muhsin Rizvić“
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.04.2012, 08:19
Klikni za više fotografijaPriredba
U povodu 14. aprila Dana Osnovne škole „Muhsin Rizvić“ Fojnica svečanom sjednicom i skromnom svečanom priredbom koja je održana u fiskulturnoj sali ove škole, koju su pripremili učenici i nastavnici ove škole obilježili su svoj dan. Priredbi je prisustvovalo nekoliko stotina učenika, njihovih roditelja i drugih građana Fojnice.

Kako nam je kazao direktor škole prof. Mujo Zahirović O.Š. „Muhsin Rizvić“ u ovoj školskoj 2011/12 godini u ovu školu je upisano 905 učenika osnovnog obrazovanja, koji su raspoređeni u 38 odjeljenja. „Imamo nekoliko razreda učenika devetogodišnjeg obrazovanja. U školi je uposleno 69 radnika, od toga je 59 nastavnika“, za Fojnica online je kazao direktor Zahirović. Učenici pohađaju nastavu u dvije školske zgrade u Fojnici kao i u šest područnih škola: Ostružnica, Pločari Polje, Dusina, Živčići, Rizvići i Tovarište.

Najviše apaluza su pobrali učenici tri razreda devetogodišnjeg obrazovanja sa kojima su njihove tri učiteljice Aferdita Topalović, Misela Kajević i Nihada Salčinović pripremile kostime i ostale rekvizite a učenici su izveli pačiji ples i recitaciju pačija škola.

Prezentiran projekat „Škola u inkluzivnoj zajednici“
Mahira Akšamović - Četvrtak, 29.03.2012, 13:38
Klikni za više fotografija
U utorak, u sali 1 Općine Fojnica, sa početkom u 10,00 sati održan je sastanak čiji je cilj bio prezentiranje i pripreme za provođenje projekta „Škola u inkluzivnoj zajednici“, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.

Cilj ovog projekta je da se sva djeca tretiraju isto, bez obzira na bilo koje različitosti, da se otklone sve prepreke i stvore uslovi za isto učenje, a sve to u cilju demokratizacije školstva i unapređenja školske zajednice. Nakon prezentiranja projekta načelnik Općine Fojnica, Salkan Merdžanić kao i svi prisutni prihvatili su projekat i učešće u implementiranju ovog projekta u našoj lokalnoj zajednici. Naknadno će biti formirano radno tijelo koje će uraditi razvojni plan sa prepoznatim prioritetima, te će se ići u implementiranje ovog projekta u našoj lokalnoj zajednici...

Općinska liga u malom nogometu "Fojnička budućnost" - 10. kolo
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.02.2012, 22:58
Klikni za više informacijaOpćinska liga u malom nogometu
"Fojnička budućnost"Rezultati 10. kola i raspored 11. kola Općinske lige za djecu "Fojnička budućnost"
koje se igra u OŠ "Muhsin Rizvić" u nedjelju, 26.02.2012, sa početkom u 13 sati
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Prvačići upoznati o bezbjednosti djece u saobraćaju
Hazim Čukle - Petak, 20.01.2012, 07:56
Klikni za više fotografijaPrvačići
U sklopu akcije o bezbjednosti učenika u saobraćaju koja traje od početka nove školske godine predstavnici saobraćajnog sektora Policijske stanice Fojnica su posjetili najmlađe učenike osnovce i tom prilikom ih praktično upoznali o bezbjednosti djece u saobraćaju, i poklonili im školski pribor koji je donacija Općine Fojnica. Od Maida Tulumovića vođe saobraćajnog sektora PS Fojnica smo saznali da ova akcija pod nazivom „Bezbjednost učenika u saobraćaju“ traje od početka do kraja svake školske godine.

„Tim povodom smo posjetili prvačiće, najmlađe učesnike u saobraćaju u OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica. Cilj nam je upoznati najmlađe učesnike o njihovoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjivanje saobraćajnih nesreća u kojima često stradaju djeca. Pokazali smo im praktično na licu mjesta kako trebaju da se ponašaju pri kretanju od kuće do škole, upoznati su sa radom saobraćajne policije itd. Poklonili smo im školski pribor i brošure o ponašanju u saobraćaju“, za Fojnica online je kazao Maid Tulumović, vođa saobraćajnog sektora PS Fojnica.

Obojili parket i klupe tribina sale škole
Hazim Čukle - Srijeda, 18.01.2012, 12:52
Klikni za više fotografijaSamir Kučuk
Ovih dana su članovi jednog od zasigurno najmlađih sportskih kolektiva iz Fojnice i SBK-a Košarkaškog kluba „Star“ obojili parket i klube tribine sale škole. KK „Star“ se takmiči u Omladinskom košarkaškoj ligi SBK-a i koji bilježi veoma dobre sportske rezultate. Klub je osnovan 2010. godine, broji oko 120 članova koji su raspoređeni u svim selekcijama. Inicijator osnivanja okog košarkaškog kluba iz Fojnice je nekadašnji košarkaš sada profesor Samir Kučuk koji je i trener kluba.

„Pored igranja košarke u klubu KK „Star“ organizujemo i edukaciju mladih košarkaša kroz pohađanje kurseva engleskog jezika. Ovih dana smo u sali OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici gdje i treniramo imali akciju lakiranja i farbanja parketa i stolica tribina sale. Boju i lak smo dobili od hotela „Reumal“ kao donaciju a radove smo izveli akcijama dobrovoljnog rada članova KK „Star“ Fojnica“, za Fojnica online je kazao trener Samir Kučuk.

Sakupili novac za liječenje sedmogodišnjem Ebubekiru
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 09:42
Klikni za više fotografijaPomozimo Ebubekiru
U naselju Živčići u mjesnoj zajednici Pridola općina Fojnica živi 7 godišnji Ebubekir učenik prvog razreda OŠ “Muhsin Rizvić“ područne škole Živčići. Ebubekir živi sa svojom majkom Belkisom, petogodišnjom sestrom Saimom i dedom Osmanom, nemaju nikakvih primanja i žive od penzije dede Osmana. Nedavno se mladi Ebubekir razbolio i na medicinskim pretragama je ustanovljeno da ima tumor na mozgu. Dječak se nalazi u bolnici KC Koševo u Sarajevu gdje se ovih dana očekuje operacija glave.

Pošto su slabog imovnog stanja na inicijativu Vijeća učenika OŠ “Muhsin Rizvić“ Fojnica pokrenuta je akcija prikupljanja novčane pomoći oboljelom Ebubekiru. Akcija je trajala oko pet dana u koju su se uključili svi učenici, nastavnici i drugo osoblje ove škole. Prikupljeno je 2370 KM pomoći koju je ispred Vijeća učenika Ebubekirovom amiđi Vahidu Ibreljiću uručio učenik osmog razreda predstavnik Vijeća učenika ove škole. Nakon što je primio sakupljeni novac amiđa Vahid Ibreljić je zahvalio humanosti učenika i osoblja ove škole kazavši pri tom da je Ebubekirov otac Nusret Ibreljić umro od iste bolesti u 36. godini života prije dvije godine. Amiđa Vahid brine o svom bratiću Ebubekiru iako je na čekanju a bio je zaposlen u Željezari Zenica. Kroz plač je kazao da je za zdravlje svog bratića Ebubekira spreman sve žrtvovati pa čak i stan koji ima u Zenici je spreman prodati samo da Ebubekir ozdravi i krene ponovo sa svojim vršnjacima u školu.

Formiran ženski odbojkaški klub
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 08:37
Klikni za više fotografijaOdbojkašice sa načelnikom
Ovih dana je na inicijativu prof. Samira Kučuka i grupe djevojaka i žena općine Fojnica formiran Ženski amaterski odbojkaški klub. Klub broji 24 članice a prilikom formiranja kluba načelnik općine Salkan Merdžanić im je poklonio sportsku opremu dresove sa njihovim imenima. Za uzvrat dame su načelniku poklonile suvenir sa likom odbojkašice i dres sa njegovim imenom. Tim povodom inicijator formiranja kluba prof. Samir Kučuk nam je kazao da je sa grupom djevojaka i žena Fojnice došao na ideju da formiraju ženski amaterski odbojkaški klub zbog manjka sportskog i društvenog života u Fojnici tako da mlade dame i one starije imaju gdje da provode slobodno vrijeme i uživaju u sportskim aktivnostima.

„Većina njih se nekada bavila sportom i odbojkom. Nadamo se da ćemo na ovaj način ponukati mlađe naraštaje djevojke i djevojčice da se počnu baviti ovim sportom i da oformimo i ligaški klub. Za sada ćemo trenirati dva puta sedmično u sali OŠ “Muhsin Rizvić“ u Fojnici i igrati prijateljske odbojkaške utakmice sa sličnim klubovima iz Kiseljaka, Kreševa i okolnih gradova. U novu godinu smo ušli sa novim ženskim amaterskim odbojkaškim klubom u Fojnici“, za Fojnica online je kazao trener i prof. Samir Kučuk.

Škola dobila video nadzor i razglas
Hazim Čukle - Petak, 23.12.2011, 08:38
Klikni za više fotografijaMerima Sijarić
Zgrada OŠ “Muhsin Rizvić“ Fojnica u kojoj su smještene OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica i SMŠ „Zija Dizdarević“ Fojnica postoji već 33 godine. Od ruševnog objekta u proteklih nekoliko godina od sredstava donacija se krenulo u obnovu komplet školske zgrade. Urađen je krov, fasada i unutrašnji radovi školske zgrade. Kako nam je kazala direktorica SMŠ „Zija Dizdarević“ Fojnica prof. Merima Sijarić ovih dana je urađen video nadzor škole i školski razglas koje je finansiralo Ministarstvo obrazovanja SBK.

„Aplicirali smo Ministarstvu obrazovanja SBK za dodatna ulaganja na školskom objektu naše škole. Dobili smo 15 000 KM i od toga smo uradili video nadzor i rasvjetu oko školske zgrade. Video nadzorom je pokrivena unutrašnjost i spoljašnost objekta kao i protuprovalni i protupožarni sistem školskog objekta. Objekat je obezbjeđen 24 sata dnevno i uvezan u Centar za dojavljivanje. Aplicirali smo ponovo za izradu školskog razglasa i dobili smo od Ministarstva obrazovanja SBK 6 000 KM te je urađen školski razglas. Po prvi put u historiji svog postojanja u 33 godine od kako je sagrađena školska zgrada ima svoj video nadzor, školski razglas, protupožarni i protuprovalni sistem. Sada je to jedna od najsavremenijih školskih zgrada u SBK. Radimo dalje na tehničkoj opremljenosti školske zgrade, namjšetaja i učila“, za Fojnica online je kazala direktorica škole prof. Merima Sijarić.

Općinska liga u malom nogometu "Fojnička budućnost" - 8. kolo
Mirsad Topalović - Petak, 23.12.2011, 08:26
Klikni za više informacijaOpćinska liga u malom nogometu
Fojnica 2011Rezultati 8. kola i raspored 9. kola Općinske lige za djecu "Fojnička budućnost"
koje se igra u OŠ "Muhsin Rizvić" u srijedu, 04.01.2012
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Obilježen Dan državnosti
Hazim Čukle - Petak, 09.12.2011, 09:06
Klikni za više fotografijaDan državnosti
U Fojnici je je u povodu obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodno oslobodilačkog rata (NOR)-a općine Fojnica obilježen ovaj dan okupljanjem pored spomen kosturnice Partizanskog groblja u Fojnici. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odato je dužno poštovanje i počast palim borcima i civilnim žrtvama fašističkog terora od 1941-1945 godine. Nakon toga je upriličeno polaganje cvijeća na spomen kostirnicu u Fojnici koje su položili predsjednik OO UABNOR-a Fojnica Fehim Zečević i učenici OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica a referat o važnosti i značaju 25. novembra Dana državnosti BiH je pročitala Zerina Pamić odlična učenica VIIIc razreda ove škole. Obilježavanju ovog značajnog datuma za BiH je prisustvovalo pedesetak antifašista boraca i učenika osnovne škole...

Općinska liga u malom nogometu Fojnica 2011 - 20. kolo
Mirsad Topalović - Četvrtak, 08.12.2011, 08:35
Klikni za više informacijaOpćinska liga u malom nogometu
Fojnica 2011


Rezultati 20. kola i raspored 21. kola Općinske lige Fojnica 2011
koje se igra u OŠ "Muhsin Rizvić" u nedjelju, 11.12.2011
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Općinska liga u malom nogometu Fojnica 2011 - 18. kolo
Mirsad Topalović - Četvrtak, 24.11.2011, 09:08
Klikni za više informacijaOpćinska liga u malom nogometu
Fojnica 2011


Rezultati 18. kola i raspored 19. kola Općinske lige Fojnica 2011
koje se igra u OŠ "Muhsin Rizvić" u nedjelju, 27.11.2011
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Općinska liga u malom nogometu Fojnica 2011 - 17. kolo
Hazim Čukle - Srijeda, 16.11.2011, 12:31
Klikni za više informacijaOpćinska liga u malom nogometu
Fojnica 2011


Rezultati 17. kola i raspored 18. kola Općinske lige Fojnica 2011
koje se igra u OŠ "Muhsin Rizvić" u nedjelju, 20.11.2011
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Općinska liga u malom nogometu "Fojnička budućnost" - 6. kolo
Mirsad Topalović - Srijeda, 16.11.2011, 10:01
Klikni za više informacijaOpćinska liga u malom nogometu
Fojnica 2011Rezultati 5. kola i raspored 6. kola Općinske lige za djecu "Fojnička budućnost"
koje se igra u OŠ "Muhsin Rizvić" u nedjelju, 20.11.2011
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Općinska liga u malom nogometu Fojnica 2011 - 16. kolo i 5. kolo za djecu
Hazim Čukle - Petak, 11.11.2011, 09:19
Klikni za više informacijaOpćinska liga u malom nogometu
Fojnica 2011Rezultati 16. kola i raspored 17. kola Općinske lige Fojnica 2011
Rezultati 4. kola i raspored 5. kola Općinske lige za djecu "Fojnička budućnost"
koja se igraju u OŠ "Muhsin Rizvić" u nedjelju, 13.11.2011
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Održan koncert U susret Bajramu
Hazim Čukle - Utorak, 08.11.2011, 08:23
Klikni za više fotografijaU susret Bajramu
U povodu velikog muslimanskog blagdana Kurban bajrama u organizaciji Udruženja „Zdrav život“ Sarajevo čiji je osnivač Tarik Hadžimejlić iz Fojnice je pod pokroviteljstvom Općine Fojnica u prepunoj sportskoj dvorani OŠ “Muhsin Rizvić“ u Fojnici posljednjeg radnog dana protekle sedmice održan koncert kome je prisustvovalo oko 500 posjetitelja. Fojničkoj publici su se predstavili mlade muzičke zvijezde: Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović, Alija Huzbašić, kao i horovi „Gazije“ Kiseljak i „Preporod“ iz Ilijaša. Prije samog početka koncerta mlada muzička zvijezda Armin Muzaferija je sa predsjednikom i osnivačem Udruženja „Zdrav život“ Sarajeva Tarikom Hadžimejlićem posjetio Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica gdje su najmlađim korisnicima uručili bajramluk slatkiše. Po završetku koncerta zaigralo se i narodno kolo koje se proširilo po čitavoj školskoj dvorani.

U susret Bajramu
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.11.2011, 08:45
Klikni za više fotografijaFojnica
U povodu nadolazećeg velikog muslimanskog blagdana Kurban bajrama u organizaciji Udruženja „Zdrav život“ Sarajevo a pod pokroviteljstvom Općine Fojnica u sportskoj dvorani OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici će se sutra, petak 4. novembra, u 20 sati održati koncert na kome će nastupiti mlade muzičke zvijezde Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović, Alija Huzbašić, Kenan Izberović kao i hor „Gazije“ Kiseljak i hor „Preporod“ iz Ilijaša.
 
 
 
 
 
 
 
Općinska liga u malom nogometu Fojnica 2011 - 15. kolo
Mirsad Topalović - Srijeda, 02.11.2011, 07:43
Klikni za više informacijaOpćinska liga u malom nogometu
Fojnica 2011Rezultati 15. kola i raspored 16. kola Općinske lige Fojnica 2011
koje se igra u OŠ "Muhsin Rizvić" u subotu, 05.11.2011
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Održana 25. sjednica Općinskog vijeća
Mahira Akšamović - Ponedjeljak, 17.10.2011, 11:02
Klikni za više fotografijaSjednica OV Fojnica
U četvrtak, 13. oktobra 2011. godine, u sali 1 Općine Fojnica, sa početkom u 9,00 sati, održana je 25. sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Sjednici je prisustvovalo 18 vijećnika OV Fojnica, pod predsjedanjem Vinka Protuđera, predsjedavajućeg OV Fojnica. Na dnevnom redu bilo je 17 tačaka, a prema riječima Snežane Rajić, sekretara OV Fojnica, usvojeni su slijedeći dokumenti:

• Izvod iz zapisnika sa XXIV sjednice Općinskog vijeća Fojnica,
• Izvod iz zapisnika sa Vanredne sjednice Općinskog vijeća Fojnica,
• Donesen Zaključak o davanju saglasnosti Općinskom načelniku da može pomoći popravku puta na lokalitetu Bakovići-Poljana, te izdvojiti sredstva u predloženom iznosu,
• Izvještaj o izvršenju proračuna/budžeta za period 01.01.-30.06.2011. godine,
• Prihvaćena inicijativa Raze Buharalija za adaptaciju stare bosanske kuće,
• Donesen Zaključak o prihvaćanju inicijative Taiba Omanovića za izmjenu dijela Regulacionog plana Fojnica,
• Pravilnik o kriterijumima za dodjelu stipendija, uz izmjene i dopune,
• Odluka o dodjeli stipendija studentima u akademskoj 2011/2012.godini,
• Odluka o javnim priznanjima Općine Fojnica,
• Rješenje o dodjeli neizgrađenog građevnog zemljišta bez natječaja/konkursa,
• Odluka o raspisivanju javnog poziva za imenovanje člana OIP/OIK,
• Javni oglas za imenovanje člana OIP/OIK

Na sjednici su, takođe, prezentirane informacije o radu osnovne škole „Muhsin Rizvić“ Fojnica i Općinskog načelnika o imenovanju radnih grupa (dvije) s ciljem realizacije projektnih aktivnosti u nastavku GAP projekta u Općini Fojnica.

Dvije tačke dnevnog reda, Prijedlog Rješenja o imenovanju povjerenstva/komisije za Statut i propise i Prijedlog Rješenja o imenovanju povjerenstva/komisije za davanje stručne ocjene, su odgođene za neku od narednih sjednica Općinskog vijeća Fojnica, te je definisano da se pripremi javni konkurs.

Zakazana 25. sjednica Općinskog vijeća
Snežana Rajić - Ponedjeljak, 10.10.2011, 10:18
Općina FojnicaTemeljem članka 23. Poslovnika Općinskog vijeća Fojnica sazivam XXV. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica. Sjednica će se održati 13, listopada/oktobra 2011. godine /četvrtak/ u dvorani/sali 1 Općine Fojnica sa početkom u 9,00 sati...

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 30.09.2011, 08:30
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Na šestodnevne pripreme u Fojnicu je stigla zlatna generacija reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci. Smješteni su u "Aquareumalu" u Fojnici a pripremaju se pred odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se održati u Roterdamu u Holandiji od 7. do 15. oktobra ove godine. Kako nam je kazao selektor naše reprezentacije Mirza Hrustemović: "U Fojnici ćemo obaviti šestodnevne pripreme, a od 2. do 7. oktobra ćemo na poziv Njemačke reprezentacije boraviti u Štutgartu u Njemačkoj na pripremama. Cilj nam je odbrana titule prvaka Evrope u konkurenciji sa ekipama kao što su Rusija, Njemačka, Ukrajina i Hrvatska. Očekujemo žestoku borbu s obzirom da se plasman boduje za odlazak na paraolimpijske igre koje će se održati naredne godine u Engleskoj. Bez obzira što smo se mi kvalifikovali pružiti ćemo i očekujemo jak otpor od ovih reprezentacija. Ako znamo da smo imali dužu pauzu jer je tek prošle nedjelje krenulo prvenstvo naše lige i reprezentaciju treba dovesti na visok nivo u kratkom roku a to nije lako. Kod usluga fizikalnih i stručnih savjeta i saniranje povreda odbojkaša reprezentacija je pod dirigentskom palicom primarijusa dr Damira Jaganjca, prvog čovjeka Kabineta sportske medicine "Reumal"-a koji je 24 sata na usluzi i raspolaganju reprezentativcima"...

Prvačići Rizvića
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.09.2011, 07:51
Klikni za više fotografijaPrvačići Rizvića
Prvi razred OŠ “Muhsin Rizvić“ Fojnica područne škole u Rizvićima pohađa pet učenika. To su: Mustafa Ahmetak, Ševala Džafić, Adelisa Hodžić, Vedin Mujin i Nermana Rizvić. Učiteljica je Nermina Čohadžić.

Prvačići Gojevića, Živčića i Prokosa
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.09.2011, 14:58
Klikni za više fotografijaPrvačići Gojevića
Klikni za više fotografijaPrvačići Živčića
Centralnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u Gojevićima I1 razred po hrvatskom nastavnom planu i programu pahađa 14 prvačića od čega sedam dječaka i sedam djevojčica. To su: Ema Miličević, Antun Cvjetković, Marin Miletić, Iva Martić, Andrej Miletić, Petra Čuturić, Luka Knežević, Ana Knežević, Marin Bilić, Željko Beblek, Monika Barešić, Jelena Oroz, Vlatka Oroz i Dean Stanić. Razrednica je Tatjana Božić.

Prvi razred OŠ “Muhsin Rizvić“ Fojnica područne škole Živčići u mjesnoj zajednici Pridola pohađa samo pet učenika prvačića. To su: Ismihana Šehović, Ebubekir Ibreljić, Amina Klisura, Adis Pašić i Amina Pašić. Razrednica je prof r.n. Amina Imamović.Klikni za više fotografijaPrvačići Prokosa
Prvi razred OŠ “Muhsin Rizvić“ Fojnica područne škole Prokos u Tovarištu pohađa devet učenika. To su: Ismir Merdžanić, Said Bureković, Maid Bureković, Alema Bureković, Medina Zuka, Tarik Merdžanić, Faruk Omerčević, Tarik Bureković i Elma Softić. Razrednica je Amra Salihagić.Prvačići Pločari Polja
Hazim Čukle - Četvrtak, 22.09.2011, 08:51
Klikni za više fotografijaPrvačići Pločari Polja
Ia razred OŠ “Muhsin Rizvić“ Fojnica područne škole Pločari Polje u Pločari Polju pohađa devet učenika od čega je šest djevojčica i tri dječaka. To su Eldina Varka, Sumeja Turko, Adna Mračkić, Ali Klisura, Rejhana Zahirović, Sedad Mračkić, Bećir Zečević, Enida Zečević i Edina Jusupović. Razrednica im je Emira Zečević.Predstavljamo prvačiće OŠ "Muhsin Rizvić"
Hazim Čukle - Utorak, 20.09.2011, 09:09
Klikni za više fotografijaPrvačići
Učenici devetogodišnjeg osnovnog školovanja Ia razreda OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica su: Ajša Ajanović, Džemal Bunić, Muhamed Bureković, Dženan Huskić, Amina Karalić, Ajla Klisura, Dženita Klisura, Aldina Kurta, Amna Memija, Admir Meša, Elha Meškić, Nedžma Mušanović, Faris Pamić, Hajrija Pamić, Hamza Pamić, Harun Polutan, Emra Ramić, Ahmed Sulejmanović, Malik Tulumović, Safet Zahirović i Emelin Zuka. Razrednica je Aferdita Topalović.

Učenici Ib razreda OŠ “Muhsin Rizvić“ Fojnica su: Dženis Ramić, Adel Polutan, Berina Merdžanić, Almedina Ramljak, Sumea Ramić, Amina Pamić, Amel Pašić, Ajdin Ramljak, Ahmed Polutan, Denin Ajanović, Adna Drinić, Nejla Ahmetak, Eldar Mujčić, Nedžma Omanović, Ajna Bukvić, Naida Klisura, Ensar Zuka, Enisa Huzbašić, Ismail Ramić, Lamija Klisura. Razrednik je Ramo Bejzić.

Prvi razred OŠ “Muhsin Rizvvić“ Fojnica područne škole u Dusini pohađa devet učenika. To su: Adis Akšamović, Amer Akšamović, Asad Bajrić, Adela Durić, Senada Fejzić, Halid Fejzić, Amina Salčinović, Hikmeta Salčinović i Samna Salčinović. Razrednik je Esma Salčinović.

Prvi razred OŠ “Muhsin Rizvić“ Fojnica područne škole Ostružnica u Ostružnici pohađa 24 učenika prvačića. To su učenici: Meliha Huseinbašić, Erna Zahirović, Enida Kurta, Merima Durak, Berina Arnaut, Dženis Pamić, Fata Karalija, Nedžma Meša, Nudžejma Kurta, Musa Meša, Imran Meša, Bakir Durak, Adnan Meša, Armin Šarac, Elvis Karalija, Emina Turko, Emma Turko, Ahmed Kurta, Bakir Orman, Dalil Kršić, Đenis Kršić, Rumejsa Ajanović, Sumeja Mašin i Minela Karalija. Razrednica je Mirsada Salihagić.

Rekonstrukcija područne zgrade OŠ Muhsin Rizvić u Ostružnici
Hazim Čukle - Petak, 16.09.2011, 08:46
Klikni za više fotografijaRekonstrukcija škole
Pored centralne OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica postoje i šest područnih škola ove škole. Jedna od njih je i u mjesnoj zajednici Ostružnici. Ovih dana je završena rekonstrukcija zgrade područne OŠ "Muhsin Rizvić" u MZ Ostružnica. Kako nam je kazao direktor OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica prof. Mujo Zahirović izvršena je rekonstrukcija školske zgrade i uređenje ulaznog dijela u školsku zgradu.

"Radove je izvodilo JKP "Šćona" Fojnica a projekat je finansiralo Federalno ministarstvo obrazovanja, sredstva koja su ovoj školi dodjeljena krajem 2010. godine zbog administrativnih barijera postala su operativna tek sredinom ove godine. Vrjednost projekta je 16 000 KM a radovi su zavšeni početkom nove školske 2011/2012 godine", za Fojnica online je kazao direktor prof. Mujo Zahirović.

Novi premijerligaš RK "Čelik" boravio na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 08.09.2011, 08:45
Klikni za više fotografijaRK "Čelik" u Fojnici
U Fojnici je na desetodnevnim pripremama boravio novi rukometni premijerligaš RK "Čelik" iz Zenice. Bili su smješteni u "Aquareumalu" u Fojnici a trenirali su tri puta dnevno na fudbalskom stadionu u Fojnici, sali škole i teretani u "Reumalu" u Fojnici. Član Uprave kluba i vođa puta na pripreme u Fojnicu Esad Mehanović je za Fojnica online kazao: "U Fojnicu je došao 21 rukometaš, terapeut i šef stručnog štaba Miki Filipović. U ekipi imamo dosta mladih igrača a u prelaznom roku smo doveli četiri nova igrača kao pojačanje, najveće je pojačanje svakako proslavljeni rukometni reprezentativac golman Adnan Šabanović. Danas je izvlačenje parova u Doboju za rukometnu Premijer ligu BiH pa ćemo vidjeti raspored sa kim igramo". Od šefa stručnog štaba smo saznali da će ekipa Čelika tokom boravka u Fojnici igrati kontrolnu utakmicu u Visokom sa rukometnim Premijerligašom iz Visokog...

Pomozimo liječenje oboljelog bebe Ajnura Pašića
Hazim Čukle - Utorak, 16.08.2011, 08:14
Klikni za više fotografijaPomozimo Ajnuru
U organizaciji Kulturno umjetničkog društva "1001 noć" iz Fojnice organiziran je i humanitarni koncert za bolesnog malog Ajnura. Humanitarni koncert za pomoć u liječenju bebe Ajnura Pašića je održan u sali OŠ "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Pored folklornih i pjevačkih sekcija ovog društva domaćina i organizatora u prepunoj sali škole svoj doprinos za liječenje i pomoć oboljelom Ajnuru Pašiću su dali učešćem na ovom humanitarnom koncertu i mladi pjevači: Alija Huzbašić, Evel Ramić, Kenan Izberović, Lejla Čaušević, Mirza Brajlović, Adnan Babajić, Anis Djedović i Tamara Gojković kao i mladi dječak Harun Mujčić iz Fojnice a o muzičkoj pratnji je brinuo Midhat Salčinović. Akciji pomoć u liječenju malog Ajnura su se u Fojnici uključile pojedine firme, poduzetnici, ustanove, udruženja i pojedinci građani Fojnice kao i "Otvorena mreža" Almira Batka Čehajića. Kako smo saznali do sada je prikupljeno oko osam hiljada KM. Saznali smo da je mali Ajnur i dalje u Beogradu na liječenju i da će najvjerovatnije to liječenje biti nastavljeno u nekoj drugoj zemlji koja ima klinike za liječenje takvih bolesti kao što su kod Ajnura. Saznali smo da su kod Ajnura žučni vodovi prirodno uski plus to da je došlo do upale. Organizatori akcija pomoći za liječenje malog Ajnura Pašića i ovog humanitarnog koncerta su zahvalni građanima općine Fojnica na humanosti i solidarnosti koju su pokazali više puta kada su u pitanju ovakve i slične akcije. Teško je nabrojati sve koji su se uključili u ovu akciju pomoći da ne bi nekog izostavili, najbolje je kazati hvala narodu općine Fojnica, kazali su organizatori.

Nije prikupljeno novca koliko je potrebno za liječenje ali će se ova akcija pomoći za malog Ajnura nastaviti. Posjetitelji Fojnica online, jedinog fojničkog medija, su bezbroj puta pokazali svoju humanost i pomogli brojnim ljudima koji su bili u nevolji i kojima je bila potrebna pomoć za liječenje. Nadamo se da će se naši čitaoci kao i do sada pokazati veliki humanisti i pomoći teško oboljelom tromjesečnoj bebi Ajnuru Pašiću iz Fojnice. Mali Ajnur je obolio od rođenja bolesti Meglenovog virusa (oštećenje jetre) i Bilatrezie (suženje) žučnih vodova. Ajnur je liječen u "Jezeru", pedijatrijskoj klinici i u Kliničkom centru Koševo u Sarajevu i odatle je uz suglasnost ljekarskog konzilija upućen u Beograd gdje je smješten u Institutu za dijete i majku u Beogradu.

Tromjesečni Ajnur Pašić je dijete roditelja oca Nermina i majke Nadije Pašić iz Fojnice, oboje nezaposleni i na Birou za zapošljavanje u Fojnici i žive od penzije Nerminivog oca i majke Hasana i Advije Pašić a sa njima su i Nerminova sestra studentica u Sarajevu Emina Pašić i sestričina Nejra Meša, učenica prvog razreda srednje škole u Fojnici. Ova sedmočlana porodica živi od penzije Hasana Pašića a ona je oko 300 KM, ostali svi nezaposleni. Ajnurovi roditelji Nadija i Nermin su uz bolesnog Ajnura u Beogradu već sedam dana.

Nakon što je došao po neke papire i nalaze u Fojnicu Ajnurov otac Nermin nam je ispričao: "Ajnuru je rađena biopsija, uzeti su uzorci jetre i čekaju se nalazi i oni će pokazati da li je potrebno raditi transpalantaciju jetre. Uzorci su poslati na analizu. Sve to puno košta, dali su mi specifikaciju i liječenje bi trebalo koštati oko jedanaest hiljada eura i u narednoj godini dana bi trebali svaki mjesec voditi Ajnura u Beograd na dobivanje terapije po sedam dana a jednodnevna terapija košta 60 eura. Samo ležanje moje supruge uz Ajnura je 20 eura po danu. Nadam se da će mi dobri ljudi pomoći da spasemo malog Ajnura i da moj sin ozdravi i ima sretno djetinjstvo kao i ostala djeca", kazao je za Fojnica online pred polazak u Beograd zabrinuti otac Nermin.

Za pomoć bolesnom Ajnuru pokrenuto je nekoliko akcija u Fojnici za prikupljanje novca za njegovo izliječenje, prikupljena je i sergija u džamijama poslije džuma namaza namijenjena Ajnurovom liječenju.

Svi oni koji žele pomoći liječenje malog oboljelog djeteta tromjesečne bebe Ajnura otvoren je i račun kod Sparkasse Bank 199-00000000000-23, tekući račun 540391 na ime Nermin Pašić ili na adresu Nermin (Hasana) Pašić, Šejh Huseina Zukića bb, 71270 Fojnica.

Osnovci imali svoju matursku zabavu
Hazim Čukle - Četvrtak, 30.06.2011, 09:34
Klikni za više fotografijaMaturanti
Nakon što su okončali svoje osmogodišnje školovanje učenici osmih razreda OŠ "Muhsin Rizvić" iz Fojnice imali su svoju matursku zabavu. Njih 131 maturanat u četiri razreda u pratnji direktora škole prof. Muje Zahirovića i svojih razrednika su nakon postrojavanja u holu škole i ispred škole krenuli su u defileu ulicama Fojnice pozdravljeni od preko hiljadu roditelja, rodbine i građana Fojnice. Povorka maturanata se uputila u restoran galeriju "Central" u Fojnici gdje su imali svoju matursku zabavu. Na toj zabavi su uručene nagrade najboljima a bilo ih je deset najboljih učenika generacije, to su: Belmin Hurem, Kemal Merušić, Emir Merušić, Adela Orman, Irma Zahirović, Hamza Mujčić, Zlata Karić, Amil Konjicija, Bakir Klisura i Amina Tutnjević. Najboljima su od škole uručene knjige i diplome a novčane nagrade i knjige su dobili od Općine Fojnica a uručili su im ih je načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i direktor škole Mujo Zahirović. Najboljim učenicima su novčane nagrade poklonili i "Color art" Fojnica i "Uniqua" osiguranje. Nakon toga uslijedila je maturska zabava, ples i pjesma fojničkih maturanata osnovaca do kasno u noć.

Trideset pet godina postojanja i rada ŽNK "Bosanke" Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.06.2011, 08:04
Klikni za više fotografijaŽNK "Bosanke"
Ove godine Ženski nogometni klub "Bosanke" iz Fojnice proslavlja jubilarnih 35 godina rada i postojanja ovog ženskog nogometnog kluba iz Fojnice kojeg svih 35 godina vodi i trenira 63 godišnji nastavnik Dževad Mujkanović iz Fojnice. Po riječima trenera Dževada Mujkanovića ŽNK "Bosanke" iz Fojnice je najstariji nogometni klub u BiH a on je najstariji trener ženskog nogometnog kluba. Ovaj klub iz Fojnice imao je veoma plodne i zapažene rezultate u svom radu i postojanju a sedamdesetih godina prošlog stoljeća djevojke iz Fojnice su se veoma uspješno takmičile u Prvoj fugbalskoj ligi za žene u bivšoj Jugoslaviji gdje su igrale protiv nogometnih klubova iz Zagreba, Beograda, Ljubljane, Niša, Sarajeva, Splita i drugih gradova. Tri nogometašice iz Fojnice nosile su dres tadašnje fudbalske reprezentacije Jugoslavije. Nekoliko puta su nogometašice ovog kluba iz Fojnice istupale iz nogometnih liga i ponovo se vraćale a razlog je uvijek bio finansijske prirode. Nakon proteklog rata od 1997. godine fojničanke su se takmičile u Prvoj ženskoj nogometnoj ligi BiH gdje su imale veoma dobre rezultate a četiri nogometašice su igrale za žensku nogometnu reprezentaciju BiH među kojima je bila i Sabina Pehić, najbolja nogometašica BiH...

Novi koševi za KK "Star" i učešće na turniru u Novom Travniku
Emir Aletić - Utorak, 21.06.2011, 10:02
Klikni za više fotografijaKK "Star"
Povodom Dana općine Novi Travnik u ovom srednjobosanskom gradiću održan je košarkaški turnir na kojem je poziv organizatora dobio i fojnički košarkaški klub "Star".

Dobar nastup ubilježila je selekcija "1998" koja je osvojila treće mjesto. Vrlo dobru partiju u posljednjoj utakmici krunisali su velikom pobjedom nad Busovačom (55:28), te povrdili dobru formu pred prestojeći košarkaški kamp koji će se u narednih par sedmica održati u našem gradu.

Od ostalih aktivnosti, vrijedi izdvojiti postavljanje novih koševa s potpuno novim konstrukcijama i to ispred zgrade OŠ "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Upravo povodom tog značajnog događaja, koji će mnogo olakšati treninge i pripreme mladim fojničkim košarkašima, KK "Star" će organizovati i basket turnir kojim će, na svoj način, dati doprinos obilježavanju manifestacije "Fojničko ljeto".

KK "Star'' okončao uspješnu sezonu
Emir Aletić - Utorak, 14.06.2011, 13:05
Klikni za više fotografijaKK "Star"
Košarkaški klub "Star" iz Fojnice jedan je od najmlađih sportskih kolektiva na prostoru Srednjobosanskog kantona. Osnovan je 2010. godine a već broji više od 80 članova svih uzrasta.

Već u prvoj takmičarskoj sezoni klub je pokazao veliki napredak i jasno pokazao da će se u narednom periodu Fojnica moći pohvaliti kvalitetnim košarkaškim kolektivom kakav ovaj grad nema već punih 15 godina...

Narednog vikenda se igra najstariji malonogometni turnir u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 27.05.2011, 09:48
Klikni za više fotografijaDusina
Već 39-tu godinu se u naselju Dusina udaljenom 14 kilometara od Fojnice podno Pogorelice igra tradicionalni malonogometni turnir. Ovaj najstariji malonogometni turnir na ovim prostorima i šire igra se svake godine posljednjeg vikenda mjeseca maja a igra se na školskom igralištu u Dusini. Tako je i ove godine MZ Dusina organizator tradicionalnog malonogometnog turnira koji će se odigrati u subotu i nedelju 28. i 29. maja ove godine. Kako nam je kazao jedan od organizatora turnira Elvir Salčinović turnir se igra po bod sistemu 4+1 a kotizacija je 150 KM po ekipi. Ekipe se mogu prijaviti do samog početka turnira do 10 sati putem telefona broj organizatora 061/605-872. Za pobjednike turnira nagrade za prvo mjesto su 2000 KM, drugo mjesto 1000 KM, treće mjesto 300 KM a nagrađeni će biti i najbolji igrač, golman i strijelac turnira. Na kraju oba dana turnira organizator organizuje bogat kulturno-zabavni program u sali OŠ "Muhsin Rizvić"u Dusini gdje je uz narodno veselje gost večeri folk pjevačica Nihada Kapetanović učesnica posljedneg završenog šoua "Zvijezda možeš biti ti" TV Hayat.

Najmlađi zasadili sadnice pored škole
Hazim Čukle - Četvrtak, 05.05.2011, 21:40
Klikni za više fotografijaNajmlađi u akciji
Najmlađi učenici prvog razreda OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica koji pohađaju nastavu po Bosanskom nastavnom planu i programu devetogodišnjeg školovanja su u povodu 22. aprila Dana planete Zemlje zasadili sadnice smrče ispred svoje škole. Posljednjeg radnog dana mjeseca aprila su zasadili i dopunili još sadnica.

Sa njima je sadnice sadila njihova nastavnica Razija Buharalija koja nam je tom prilkom kazala: "Mi smo ovoga puta u povodu Dana planete Zemlje zasadili sadnice pored škole a pošto je ova godina i godina međunarodna godina šuma mi smo to u svojim aktivnostima objedinili i evo zasadili još i dopunili nove sadnice. Ovim želimo da razvijamo svjest kod najmlađih učenika o važnosti svakog stabla i važnosti svakog kvadrata zemljine površine na kojem živimo."...

Dva razreda osnovaca na jednodnevnom izletu u Mostaru i Počitelju
Hazim Čukle - Četvrtak, 05.05.2011, 21:31
Klikni za više fotografijaPred polazak iz Fojnice
Proljeće je vrijeme toplih dana i vrijeme đačkih izleta. Tako su nedavno na jednodnevni izlet u Mostar i Počitelj iz Fojnice putovali učenici dva razreda šestog i sedmog razreda OŠ "Muhsin Rizvić" iz Fojnice. Četrdesetak učenika iz Fojnice su posjetili stari dio grada Mostara kao i Stari most na Neretvi a nakon toga i drevni Počitelj. Sa učenicima su na izlet putovali i nastavnici Najim Softić i Azra Rašidović.Obilježen Dan Osnovne škole "Muhsin Rizvić"
Hazim Čukle - Četvrtak, 05.05.2011, 21:18
Klikni za više fotografijaNajuspješniji učenici
Povodom 14. aprila Dana O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici svečanom priredbom koja je održana u fiskulturnoj sali škole obilježen je ovaj dan za koji su bogat program pripremili nastavnici i učenici ove škole, članovi nekoliko sekcija. Svečanoj priredbi povodom Dana škole je prisustvovalo nekoliko stotina učenika i njihovih roditelja, nastavnika, građani kao i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, društveno političkih stranaka, vjerskog, kulturnog i javnog života općine Fojnica.

Prisutnima se prvi obratio direktor O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica prof. Mujo Zahirović koji je uputio čestitku i između ostalog kazao: "Danas naš pogled mora biti okrenut budućnosti i traženju odgovora na izazove koji nas očekuju ali moramo se podsjetiti i prošlosti."...

Obilježen Dan općine Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.03.2011, 12:30
Klikni za više fotografijaNajbolji radovi učenika
Klikni za više fotografijaBrojni gosti
Nizom kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija je ovi dana obilježen 18. mart Dan općine Fojnica. Tako je tim povodom raspisan i konkurs/natječaj za najbolje literarne radove učenika OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica i OŠ "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica na temu "Proljeće u mom gradu". Najbolje radove su napisale u OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica Amila Vrabac, drugo mjesto Ehlimana Pamić i treće mjesto Zerina Pamić. U OŠ "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica najbolji rad je imala Patricija Šimunić, drugo mjesto Tea Belojica i treće mjesto Sanja Kapetanović. Njima su kao nagrada pripale knjige. U okviru književno kulturne manifestacije "Susreti Zija Dizdarević" a povodom obilježavanja Dana općine Fojnica otvoren je u sali "Reumala" u Fojnici dvodnevni Fojnički vikend knjige.

Na završnoj manifestaciji obilježavanja Dana općine Fojnica upriličena je u sali hotela "Reumal" u Fojnici svečana Akademija na kojoj su prisustvovali predstavnici političke i zakonodavne vlasti kao i predstavnici javnog i vjerskog života općine kao i gosti iz susjednih općina...

Djeca pjevaju hitove
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.03.2011, 11:59
Klikni za više fotografijaNajbolji učesnici
U okviru obilježavanja 18. marta Dana općine Fojnica u organizaciji Organizacionog odbora proslave Dana općine Fojnica je u velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici upriličena muzička manifestacija "Djeca pjevaju hitove". U prepunoj sali "Reumala" nastupilo je 25 djece OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica i OŠ "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica koje su vodili prof. Samir Kučuk i nastavnik Midhat Salčinović. Žiri je bio u sastavu nastavnici Arif Brčaninović, Anita Markanović i Fikreta Traljo. Odlukom žirija pobjednik je Džana Čohadžić, drugo mjesto je pripalo Mariji Gujić a treće njesto je osvojila Džena Brčaninović. Najboljima su uručene diplome i nagrade a pobjednica je dobila mobilni aparat. Par stotina roditelja, učenika, građana i gostiju Fojnice je uživalo u pjesmama dječaka i djevojčica.

Svečano otvorena nova zgrada Općine Fojnica
Hazim Čukle - Srijeda, 12.01.2011, 07:00
Klikni za više fotografijaFojnica
Jučer je svečanim presjecanjem vrpce općina Fojnica po prvi put u svojoj historiji dobila vlastitu zgradu Općine Fojnica. Prije samog otvaranja nove zgrade Općine Fojnica "Odu radosti" su izveli članovi škole gitare OŠ "Muhsin Rizvić" i "Ivan Goran Kovačić" Fojnica.

Vrpcu su presjekli Američki i Holandski ambasadori u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) i Sveder van Vorst tor Vorst (Sweder van Vorst tor Voorst) i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić. Svečanom činu presjecanja vrpce nove zgrade Općine Fojnica su prisustvovali predstavnici političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života općine Fojnice, donatori, izvođači radova i preko hiljadu građana općine Fojnica. Otvaranjem nove zgrade Općine Fojnica i uspostavljanjem moderno opremljenog i multifinkcionalnog Centra za pružanje usluga građanima općina Fojnica će funkcionirati znatno bolje i obezbjeđivati kvalitetnije i efikasnije usluge građanima i investitorima i time ujedno otpočeti novu eru djelovanja organa lokalne samouprave u povećanju transparentnosti rada kao jednog od osnovnih demokratskih načela svih evropskih država. Prije tri godine je započela obnova i rekonstrukcija nove zgrade Općine Fojnica, nekadašnjeg motela "Jezero" u Fojnici. Zgrada je urađena novim projektom po principu koji nalaže Evroska unija i međunarodni propisi a to znači da na 500 stanovnika ide jedan uposlenik. Nova zgrada Općine Fojnica je objekat koji je projektovan za razvoj općine Fojnica za narednih 30 godina kada se pretpostavlja da će potrebe općine biti 87 uposlenih u općinskim službama Općine Fojnica. Trenutno je u Općini Fojnica uposleno 50 uposlenika.

Realizaciju ovog značajnog projekta su pomogle Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), Ambasada Kraljevine Holandije u BiH (EKN), Vlada FBiH kroz Fondaciju održivog povratka (ODRAZ), Vlada SBK i drugi. Ovaj objekat je dio projekta druge faze Projekta upravne odgovornosti (GAP). Za rekonstrukciju i obnovu ovog objekta sredstva su osigurali GAP 215 000 Američkih dolara, Općina Fojnica 307 000 Američkih dolara, od čega je 105 000 dolara obezbjedila Organizacija za održivi razvoj u FBiH (ODRAZ). Vrijednost ovog projekta je oko 1 800 000 KM...

Učestvujte u anketi "Kako Vam se dopada nova zgrada Općine Fojnica?", kliknite ovdje.

Javna rasprava za izdavanje okolišne dozvole novoj pilani
Hazim Čukle - Subota, 11.12.2010, 15:44
Klikni za više fotografijaJavna rasprava
U prostorijama O.Š. "Muhsin Rizvić" u mjesnoj zajednici Ostružnica u Fojnici je u utorak u organizaciji Ministarstva prostornog uređenja obnove i povratka SBK/KSB i u saradnji sa "Žica" d.o.o. Sarajevo održana javna rasprava o izdavanju okolišne dozvole pogonu pilane preduzeća "Žica" Sarajevo.

Kako smo nedavno pisali u nekadašnjoj tvornici "Žice" Sarajevo jedinice u MZ Ostružnica u Fojnici se u jednom dijelu te hale gradi pogon pilane. Na površini od dva dunuma u prvoj fazi se gradi prostor za rezanje građe dok će se u drugoj fazi projekta graditi proizvodnja finalnih proizvoda. Javna rasprava je održana za izdavanje okolišne dozvole novom pogonu pilane jer je došlo do promjene namjene djelatnosti i uticaja nove proizvodnje sa aspekta okoliša gdje će u toj dozvoli biti propisane mjere ponašanja sa okolišne strane kojih se proizvođać mora pridržavati...

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.11.2010, 07:36
Klikni za više fotografijaDan državnosti
Povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Općinske organizacije Udruženja antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata (NOR) općine Fojnica je ovaj dan obilježen okupljanjem pored spomen obilježja Partizanskog groblja u Fojnici. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast poginulim borcima a nakon toga je upriličeno polaganje cvijeća na spomen obilježje Partizanskog groblja u Fojnici. Cvijeće na spomen obilježje Partizanskog groblja u Fojnivci su položili omladinci Fojnice i antifašisti općine Fojnica. Prisutne je pozdravio ispred općine Fojnica i ispred OO Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Fojnica Fehim Zečević koji je inače predsjednik OO UABNOR-a Fojnica. Govorio je o značaju ovog Dana državnosti BiH kao i o još nekoliko značajnih datuma za BiH...

Uspješno okončana akcija zaštite djece u prometu
Hazim Čukle - Petak, 29.10.2010, 07:24
Klikni za više fotografijaSaobraćajna patrola
Tokom godine na području općina Kiseljaka, Fojnice i Kreševa se u organizaciji Auto moto kluba "Mineral" iz Kiseljaka u saradnji sa Policijskim stanicama ovih susjednih gradova nekoliko puta se provodila akcija zaštite djece, odnosno učenika u prometu pod nazivom "Počela je školska godina". Tako su u utorak iako po kišnom vremenu najmlađi učenici dviju škola u Fojnici O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica i O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Fojnica učestvovali u ovoj akciji kao školska patrola. Tom prilkom su najmlađi osnovci Fojnice uz pomoć policajaca zaustavljali vozila, upozoravali ih na opreznu vožnju posebno pored škola i pješačkih prelaza...

Otvorena obnovljena školska zgrada
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.09.2010, 16:21
Klikni za više fotografijaObnovljena škola
U Fojnici je otvorena obnovljena školska zgrada pod čijim krovom se školuje preko 1300 učenika OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica, OŠ "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica i SMŠ "Zija Dizdarević" Fojnica. Projekat obnove ove škole je finansirala Vlada SAD-a i Ambasada SAD-a sa sjedištem u BiH. Rekonstrukcija ove škole je trajala tokom ljeta i sada učenici pohađaju nastavu u novoj, modernoj i savremenoj školskoj zgradi. Svečanoj ceremoniji otvaranja obnovljene školske zgrade u Fojnici su prisustvovali između ostalih i zamjenik ambasadora SAD u BiH Johnaton Moorea, komadant Evropske komande američkih snaga pukovnik Lion Perot, predstavnici Američke ambasade, predstavnik Ministarstva obrazovanja SBK Zoran Matošević, načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, direktori škola, gvardijan Franjevačkog samostana fra Nikica Vujica i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica Mensur ef Pašalić i drugi...

Ramazanski bajram u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 11.09.2010, 15:01
Klikni za više fotografijaFojnica
Ramazanski bajram na području Medlisa IZ Fojnica je klanjan na 11 mjesta a džamije su bile pretjesne da prime sve vjernike kako bi klanjali Bajram namaz pa se klanjalo i na otvorenom ispred džamija. Centralna svečanost klanjanja Ramazanskog bajram namaza je održana u Čaršijskoj džamiji u Fojnici a Bajram namaz je imamio i bajramsku hudbu održao glavni imam Medžlisa IZ Fojnica prof hadži Mensur ef Pašalić. Nakon klanjanja Bajram namaza vjernici su se iz džamija zaputili svojim kućama kako bi radost blagdana podijelili sa najdražima...

Počela nova 2010/11 školska godina
Hazim Čukle - Srijeda, 08.09.2010, 16:48
Klikni za više fotografijaObnovljena škola
Nova školska 2010/11 školska godina je i na području općine Fojnica započela u ponedjeljak. Školsko zvono se oglasilo u Fojnici u centralnoj i područnim O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica, centralnoj O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Gojevići i područnoj u Fojnici kao i u S.M.Š. "Zija Dizdarević" Fojnica. U holu O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici je za učenike prvačiće izvedena priredba koju su pripremili učenici nižih razreda ove škole. Kako smo saznali od direktora O.Š. "Muhsin Rizvić" iz Fojnice prof Muje Zahirovića u ovoj školskoj godini u devetogodišnje školovanje se upisalo 115 prvačića. Od pedagogice O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica Josipe Lovrić smo saznali da je u novoj školskoj godini za devetogodišnje osnovno školovanje upisano u Gojevićima 16 prvačića a u Fojnici 34 nova učenika što je ukupno 50 novih prvačića ove škole...

Iftar na otvorenom u Ostružnici
Hazim Čukle - Utorak, 31.08.2010, 16:01
Klikni za više fotografijaIftar na otvorenom
Pretprošlog ponedjeljka je u omladinskoj organizaciji džemata Ostružnica MZ Ostružnica u općini Fojnica organizovan zajednički iftar na otvorenom. Iftar za pedesetak članova Omladinske organizacije džemata Ostružnica je priređen na sportskom terenu OŠ "Muhsin Rizvić" u Ostružnici. Mladima Ostružnice se na iftaru pridružio i imam džmata Ostružnica hadži ef. Kasim Kršić koji je biranim riječima govorio o omladini džemata Ostružnica i uputio im pohvale. Nakon klanjanja teravih namaza uz ilahije nastavljeno je druženje omladine džemata Ostružnica. Organizatori ovog iftara na otvorenom su zahvalili svima onima koji su im pomogli da pripreme zajednički iftar za omladinu džemata Ostružnica.

Od septembra nastava u modernoj školskoj zgradi
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.08.2010, 18:29
Klikni za više fotografijaRekonstrukcija škole
Ovih dana je započela temeljna rekonstrukcija zgrade O.Š. "Muhsin Rizvić" koja se nalazi u Novom naselju u Fojnici. Sagrađena je i počela sa radom 1978. godine. Vremenom je oštećena i nije imala normalne uslove za odvijanje nastave nastavnog plana i programa. Kako nam je kazao direktor ove škole Mujo Zahirović otpočela je temeljna rekonstrukcija školske zgrade ove škole u Fojnici.

"Rekonstrukcijom će biti obuhvaćena odnosno postavljena komplet nova bravarija i stolarija, postavit će se nova aluminijska bravarija kako unutrašnja tako i vanjska, nova fasada, komplet elektro instalacije, podovi i krečenje prostorija. Pokušat ćemo da u ovom projektu budu obuhvaćeni i radovi na rekonstrukciji mokrih čvorova i ograde oko škole. Rok izvođenja radova ove rekonstrukcije škole je 50 dana, najvjerovatnije bi trebalo biti sve završeno do početka nove školske 2010/11 godine", kazao nam je direktor Mujo Zahirović...

Četvrta smotra folklora
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.08.2010, 17:34
Klikni za više fotografijaUčesnici smotre
U četvrtak 5. augusta u popodnevnim satima je u okviru manifestacije "Fojničko ljeto 2010" u organizaciji općine Fojnica i TZ SBK održana četvrta po redu smotra folklora u Fojnici. Nastupilo je šest društava i jedna folklorna grupa. Na ovoj tradicionalnoj smotri folklora svojim igrama i pjesmama su se predstavili pored domaćina KUD-a "1001 noć" iz Fojnice i društva: KUD "Stari Grad Jajce" iz Jajca, KUD "Visoko" iz Visokog, KUD "Izvor 08" Kiseljak, KUD "Blagaj" iz Blagaja i folklorna sekcija Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica. Nastupilo je preko 200 članova ovih društava. Kako nam je kazao predsjednik KUD-a "1001 noć" Amir Bajraktarević po veoma lijepom vremenu učesnici ove smotre folklora u Fojnici su proveli jedan dan lijepog druženja u Fojnici gdje su se prije smotre kupali na bazenima termalne vode kompleksa "Aquareumala" u Fojnici...

ŽNK "Bosanke" kreće sa treninzima u septembru
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 09.08.2010, 16:35
Klikni za više fotografijaDževad Mujkanović
Dugogodišnji sportski entuzijast i sam nekadašnji sportaš Dževad Mujkanović nastavnik u O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici nekoliko godina je uspješno vodio i Ženski nogometni klub (ŽNK) "Bosanke" iz Fojnice. Ovaj klub iz Fojnice je u bivšoj nam državi Jugoslaviji imao veoma bogatu tradiciju, 70-tih godina prošlog stoljeća su se djevojke fudbaleri iz Fojnice takmičile u u Prvoj fudbalskoj ligi za žene Jugoslavije.

Trener Dževad Mujkanović nam je kazao: "Od tih igračica iz Fojnice tri su bile reprezentativke fudbalske reprezentacije Jugoslavije. Poslije rata klub se pod imenom ŽNK "Bosanke" Fojnica takmičio u Prvoj nogometnoj ligi za žene BiH i također smo imali dobre rezultate. Od tih djevojaka njih četiri su igrale za reprezentaciju BiH a među njima najbolja Sabina Pehić. Zbog finansijskih poteškoća klub ima povremene stagnacije. Planiramo ponovno okupljanje u septembru ove godine početkom školske godine."...

Učiteljica Razija napravila eko kantu za smeće
Hazim Čukle - Četvrtak, 01.07.2010, 16:42
Klikni za više fotografijaRazija sa Merimom
Svakodnevno smo svjedoci sve većeg zagađivanja i upropaštavanja naše životne sredine. Divlje deponije na svakom koraku, rijeke i jezera sa dosta smeća, na izletišta gomile otpada. Naravno ima i velik broj udruženja, grupa i pojedinaca koji brinu o očuvanju naše životne sredine. U pomoći oko očuvanja okoliša svoj doprinos je ovih dana predstavila učiteljica Razija Buharalija iz Fojnice koja je zaposlena u O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Učiteljica Razija nam je pokazala eko kantu za smeće koju je napravila...

Pobjednik turnira ekipa "Katarina"
Hazim Čukle - Utorak, 29.06.2010, 16:30
Klikni za više fotografijaEkipa "Katarina"
U sklopu manifestacije "Fojničko ljeto 2010" u organizaciji Košarkaškog kluba "Star" Fojnica a pod pokroviteljstvom Općine Fojnica U Fojnici je od 24 do 27 juna igran streetball košarkaški turnir. Kako smo saznali od prof Samira Kučuka jednog od organizatora ovog turnira turnir se igrao po sistemu 3+2 igrača na otvorenom na igralištu SD Fojnica i u sali OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica.

U finalnom susretu sastale su se ekipe "Katarina" iz Fojnice i "Hlađenje - Mont" iz Novog Travnika. Pobijedili su Fojničani, ekipa "Katarina", rezultatom 16:6 i tako postali pobjednici ovog turnira. Za pobjedničku ekipu su igrali: Faris Varešlija, Hrvoje Oroz, Slobodan Oroz, Dado Slobo i Leon Šako. Pobjednicima su pripale pehari, medalje, diplome i dresovi a nagrade im je uručio Kenan Halilović, nekadašnji košarkaš Fojnice. Najboljim igračem turnira je proglašen Faris Varešlija iz ekipe "Katarina" Fojnica...

Dvostruki svjetski i višestruki evropski prvaci na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 22.06.2010, 18:10
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Dvostruki svjetski i višestruki evropski prvaci, naša najtrofejnija reprezentacija, reprezentacija u sjedećoj odbojci je stigla na desetodnevne pripreme u Fojnicu. Zlatni momci su smješteni u hotelu "Reumal" gdje će boraviti do 28. juna. Pored selektora naše reprezentacije u sjedećoj odbojci Mirze Hrustemovića u Fojnici su još treneri Abid Čišija i Nevzet Alić i ekonom Dževad Šabeta Pupak.

Selektor Mirza Hrustemović nam je kazao: "U Fojnici obavljamo završne pripreme pred odlazak na svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci koje će se održati od 8. do 18. jula u gradu Edmondu država Oklahoma u SAD-u. Treniramo dva puta u sali OŠ "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Branimo titulu aktuelnog prvaka svijeta."...

I fojnički osnovci imali svoju matursku zabavu
Hazim Čukle - Srijeda, 16.06.2010, 17:41
Klikni za više fotografijaMaturanti
Nakon što su okončali svoje osmogodišnje školovanje učenici osmih razreda OŠ "Muhsin Rizvić" iz Fojnice imali su svoju matursku zabavu. Njih 130 maturanata u pratnji direktora škole Muje Zahirovića, prof. i svojih razrednika su nakon postrojavanja ispred škole krenuli su u defileu ulicama Fojnice pozdravljeni od preko hiljadu roditelja, rodbine i građana Fojnice.

Uručene su nagrade najboljima a to su: Medina Pašić, Zerina Huseinbašić, Amila Hodžić i Aida Buza. Najbolji uspjeh od najboljih je imala Medina Pašić...

Sveukupni pobjednik 13. međunarodnog taekwondo turnira "Fojnica Open 2010" je ekipa HTK "Hvojnica"
Hazim Čukle - Utorak, 15.06.2010, 16:53
Klikni za više fotografijaFojnica Open 2010
U sali O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici je u organizaciji Taekwondo saveza BiH i domaćina Hrvatskog taekwondo kluba "Hvojnica" iz Fojnice održan XIII međunarodni taekwondo turnir "Fojnica Open 2010" na kome je nastupilo 250 boraca takmičara iz 27 taekwondo klubova BiH i Hrvatske u svim kategorijama.

Proglašeni su najbolji pojedinci turnira, kod kadeta Renato Tuka HTK "Hvojnica" Fojnica, najbolja kadetkinja turnira Ajla Reizbegović "Zlatni ljiljan" Sarajevo, najbolji junior turnira je Eldin Horman "Zlatni ljiljan" Sarajevo i najbolja juniorka turnira Andrea Marinović "Cro - Star" Mostar. Najbolji senior turnira je Tomislav Jenić Rugvica a najbolja seniorka turnira je Lidija Ritan Rugvica.

Sveukupni pobjednik ovog Trinaestog međunarodnog taekwondo turnira "Fojnica Open 2010" je ekipa HTK "Hvojnica" iz Fojnice. Sve mečeve su sudili 15 sudaca od čega dvojica međunarodnih taekwondo sudija. Pobjednicima su pripali pehari ručne izrade, medalje i diplome...

Aktivisti OC "Stella" zasukali rukave i renoviraju svoje prostorije
Hazim Čukle - Utorak, 15.06.2010, 16:35
Klikni za više fotografijaOC "Stella"
Omladinski Centar "Stella" postoji nakon proteklog rata, broji stotinjak svojih članova koji su aktivni u nekoliko sekcija kao što su: dramska, muzička, eko kamp i ritmička sekcija. Već nekoliko dana je radna atmosfera u prostorijama centra i ispred njih. Renoviraju se sve prostorije kao i mokri čvor a ispred su zasadili cvijeće, postavili stolove i stolice.

Na radnom zadatku smo zatekli predsjednicu OC "Stella" Fojnica Melihu Ibreljić, prof. koja nam je kazala: "Imali smo ove prostre koji su bili neuslovni. Pokrenuli smo inicijativu da ih mi renoviramo uz pomoć donatora i evo krenuli smo punom parom. Komplet se sve renovira i time ćemo dobiti adekvatne uslove za budući rad OC "Stella" Fojnica. Naši članovi izvode radove, naravno one koje su u njihovim mogućnostima."...

Fojničani ugostili Austrijance
Hazim Čukle - Subota, 29.05.2010, 13:14
Klikni za više fotografijaNastup KUD-ova
Kulturno umjetničko društvo "1001 noć" iz Fojnice u svom četvrtom gostovanju van granica naše zemlje su polovinom decembra mjeseca prošle godine boravili u posjeti Austriji gdje su im domaćini bili KUD "Mladost" iz Kapfenberga. Tokom prošlog vikenda su Fojničani ugostili delegaciju iz Kapfenberga i KUD "Mladost" iz tog grada.

Saznali smo da Kapfenberg ima oko 24 hiljade stanovnika i da u njemu živi 65 nacija. KUD "Mladost" Kapfenberg je osnovano 2008. godine i broji 80 članova u folklornoj, pjevačkoj i muzičkoj sekciji gdje održavaju narodne običaje i pjesme i igre iz BiH. U Fojnici je boravilo 49 članova folklorne i pjevačke sekcije ovog društva. U svom boravku u BiH posjetili su: Kozarac, Mostar, Sarajevo i Fojnicu. Direktorica za opštu službu i prava građana Kapfenberga Monika Vukelić je u svom govoru iskazala oduševljenje vidjevši naše prirodne ljepote i gostoprimstvo građana mjesta gdje su boravili i tom prilikom uručila poklone načelniku općine Fojnica Salkanu Merdžaniću...

Edin Džeko posjetom obradovao Fojničane
Hazim Čukle - Srijeda, 19.05.2010, 11:11
Klikni za više fotografijaDžeko u Fojnici
Jučer je u organizaciji UNICEF-a u BiH u posjetu djeci osnovnih škola OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica i OŠ "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica stigao prvi ambasador UNICEF-a u BiH naš nogometni reprezentativac dijamant Edin Džeko koji je član nogometnog kluba "Wolfsburg" u Bundes ligi Njemačke. Naš nogometni dragulj Edin Džeko se nalazi na odmoru u svojoj domovini i Fojnica je njegova polazna stanica u posjeti i druženju sa djecom BiH. Sala OŠ "Muhsin Rizvić" u Fojnici je bila prepuna djece i njihovih roditelja gdje se okupilo njih preko hiljadu kako bi pozdravili Džeku. Nakon što se u sali škole pojavio Edin Džeko pozdravljen je dugotrajnim aplauzom i uzvicima "Bosna, Bosna" i "Džeko, Džeko". Edinu Džeki su se obratili učenici obje škole sa željama učenika.

Uslijedilo je i obraćanje okupljenim i tom prilikom je Džeko kratko kazao: "Veoma sam sretan i velika mi je čast što sam sa vama danas ovdje. Čuo sam da ste učestvovali u raznim aktivnostima u školi, želim da vam kažem da vas podržavam u vašem radu. Čovjek mora uvijek biti tolerantan, da budete uporni, da učite, radite i vjerujete u sebe, to je najbolji put do uspjeha. Ovo je dokaz da možemo i trebamo biti jedinstveni i bez predrasuda. Što se tiče vaših želja potruditi ću se da ih ispunimo svi zajedno", kazao je naš reprezentativac Edin Džeko i izrazio uvjerenje da će u budućnosti sva djeca ići zajedno u školu...

Edin Džeko u Fojnici
Mirsad Topalović - Utorak, 18.05.2010, 21:39
Klikni za više fotografijaDžeko u Fojnici
Nogometni reprezentativac BiH i prvotimac njemačke momčadi Wolsfburg Edin Džeko obišao je danas prije podne, kao prvi ambasador UNICEF-a u BiH, škole u Fojnici, Bilalovcu, Brestovskom, Kaćunima, Busovači, Novom Travniku.

- Čuo sam o aktivnostima koje ste imali u školi i u kojima je većina vas sudjelovala. Htio bih vas ohrabriti da nastavite tako, jer su tolerancija, rad, upornost i učenje, siguran put do uspjeha. Ja sam se u to uvjerio mnogo puta. Kada sam otišao igrati, prvo u Češku, pa onda u Njemačku, prvo sam trebao savladati jezik, naviknuti se na drukčije ljude i običaje, prihvatiti ih, da bi oni prihvatili mene. Jedino tako sam mogao uspjeti, kazao je Džeko djeci iz škola “Muhsin Rizvić” i “Ivan Goran Kovačić”.

Poručio im je da se nastave družiti, uvažavati, da budu uporni i uče, jer će tako najlakše “naći svoje mjesto u svakom dijelu svijeta”.

Mnogi su se zanimali i o tome u kojem dresu će Džeko igrati naredne sezone s obzirom da je to aktualna tema u nogometnom svijetu...

Pjesnici sa učenicima O.Š. "Muhsin Rizvić"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.05.2010, 16:31
Klikni za više fotografijaPjesnici sa učenicima
U srijedu je u sklopu Književno kulturne manifestacije 26. "Susreti Zija Dizdarević" Fojnica i u saradnji međunarodne književne manifestacije "Sarajevski dani poezije" upriličeno druženje pjesnika i učenika Osnovne škole "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Već nekoliko godina Književno kulturna manifestacija "Susreti Zija Dizdarević" Fojnica ima dobru saradnju sa međunarodnom književnom manifestacijom "Sarajevski dani poezije"...

Osmu godinu pobjednici fudbalskog turnira
Hazim Čukle - Petak, 07.05.2010, 16:46
Klikni za više fotografijaNajbolji golman i strijelac
Tokom vikenda je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica odigran fudbalski turnir polaznika mektebske nastave ovog Medžlisa. Ovaj tradicionalni fudbalski turnir se igrao u sali O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Učestvovalo je 6 ekipa polaznika mektebske nastave iz svih džemata Medžlisa: Pločari Polje, Ostružnica, Čaršija, Gornja Mahala, Ragale i džemat Prokos. Igralo se po grupama 4 + 1 igrača.

U finalnoj utakmici su se sastale ekipe džemata Gornja Mahala i Prokosa. U regularnom dijelu utakmice rezultat je bio 0:0 te se pristupilo se izvođenju penala...

U prvi razred upisano 158 učenika
Hazim Čukle - Srijeda, 28.04.2010, 16:51
Klikni za više fotografijaMujo Zahirović, prof.
Klikni za više fotografijaUpis prvačića
Ovih dana je na području općine Fojnica u toku upis učenika u prvi razred osnovnih škola O.Š "Muhsin Rizvić" Fojnica i O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica. Kako smo saznali od direktora O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica Muje Zahirovića, prof. kada je u pitanju ova škola u šest područnih i u dvije centralne škole se upisalo tokom ovog upisnog roka 108 novih učenika prvačića koji će se školovati po devetogodišnjem bosanskom nastavnom planu i programu u školskoj 2010/2011 godini.

Kako smo saznali od pedagogice O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica Josipe Lovrić u ovu školu koja radi po hrvatskom nastavnom planu i programu do sada se u prvi razred devetogodišnjeg školovanja upisalo u centralnoj O.Š." Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica 17 prvačića i u područnoj školi u Fojnici 33 nova učenika...

Priredba prvačića povodom Dana planete Zemlje
Hazim Čukle - Utorak, 27.04.2010, 17:39
Klikni za više fotografijaPrvačići
U povodu 22. aprila Dana planete Zemlje su učenici prvih razreda O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici sa svojim učiteljicama Razom Buharalija i Azrom Dević priredili učeničku priredbu. Najprije su učenici u koloni prošetali ulicama grada Fojnice od škole glavnom Bosanskom ulicom pored Policijske stanice, mostom preko rijeke Dragače pored "Aquareumala" i hotela "Reumal" do škole, gdje su bili pozdravljeni aplauzima od strane građana. Nakon toga su u holu škole za učenike ostalih razreda, nastavnike i učitelje pripremili bogat zabavni program.

Košarkaši Fojnice ugostili košarkaše iz Visokog
Hazim Čukle - Utorak, 27.04.2010, 17:26
Klikni za više fotografijaKošarka
Tokom vikenda su u sali O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici odmjerili snage košarkasi i košarkašice ŠK "Star" Fojnica i ŠK "Visoko" iz Visokog u nekoliko selekcija. U sali ove škole se okupilo stotinjak gledalaca kako bi uživali u igri košarkaša i košarkašica ove škole. U kategoriji djevojčice kadetkinje sastale su se ekipe ŠK "Star" Fojnica i ŠK "Visoko" Visoko. Bolje su bile gošće pobijedivši rezultatom 53:33...

Književnik Hadžem Hajdarević sa učenicima osnovne škole
Hazim Čukle - Subota, 24.04.2010, 20:54
Klikni za više fotografijaKnjiževnik sa učenicima
U okviru Književno kulturne manifestacije 26. "Susreti Zija Dizdarević" u Fojnici i u saradnji sa manifestacijom "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom" Goražde - Sarajevo - Fojnica u četvrtak je u Fojnici održan književni sat sa učenicima Osnovne škole "Muhsin Rizvić". Jedan školski sat sa učenicima se družio naš književnik Hadžem Hajdarević koji je član Društva pisaca i predsjednik programskog savjeta "Susreti Zija Dizdarević" Fojnica. Na ovom književnom satu učenicima je govoreno o našem poznatom književniku Isaku Samokovliji. Prije početka književnog časa učenici su izveli kratki dramski komad djelo književnika Isaka Samokovlije...

Pokrenut novi projekat "EKO kamp Fojnica"
PR JURRC "Fojnica" (Reumal) - Ponedjeljak, 19.04.2010, 15:59
Klikni za više fotografijaDa se Fojnica i fojničani mogu osloniti na nove, mlade snage i generacije, pokazuje i najnoviji projekat koji su pokrenuli učenici, osviješteni eko-aktivisti. Prvenstveni cilj novoosnovanog EKO kampa jeste buđenje ekološke svijesti svih građana Fojnice, usmjeravanje djelovanja ka očuvanju prelijepe fojničke prirode. Međutim, najinteresantniji dio cijele ove priče i projekta je upravo taj što su akciju pokrenuli učenici srednjih i osnovnih škola iz Fojnice i koji su preuzeli teret da ovog proljeća Fojnica zablista u novom sjaju...

Usvojen Prijedlog proračuna budžeta za ovu godinu
Hazim Čukle - Srijeda, 14.04.2010, 16:29
Općina FojnicaU sali hotela "Reumal" u Fojnici održana je 14. redovna sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Kako smo saznali od tajnice OV Fojnica Snežane Rajić na ovoj sjednici OV Fojnica su između ostalog donesene neke odluke i zaključci:

- Vijećnici su usvojili Izvršenje proračuna budžeta za proteklu godinu,
- kao i Prijedlog proračuna budžeta za period 01.10. do 31.12.2010 godine
- i Prijedlog odluke o izvršavanju proračuna budžeta za 2010. godinu.
- Također je usvojen i Prijedlog odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevne cijene kvadratnog korisne stambene površine.
- Data je podrška Planinarskom društvu "Vranica" Fojnica za izgradnju planinarske kuće na lokalitetu Sarajevskih vrata između Matorca i Zec planine...

O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
href="http://www.fojnica.ba/opcina">www.fojnica.ba/opcina
Biciklijada i pješačenje povodom Dana zdravlja
Hazim Čukle - Četvrtak, 08.04.2010, 16:39
Klikni za više fotografijaDan zdravlja
U povodu 7. aprila Svjetskog Dana zdravlja u organizaciji Omladinskog centra "Stella" Fojnica organizovani su biciklijada, pješačenje i zabavni program u krugu i prostorijama OC "Stella". Kako nam je kazala predsjednica OC "Stella" Fojnica Meliha Ibreljić ovo je već postala tradicija organizovanja biciklijade, pješačenja i prikupljanje prehrambenih namirnica za socijalno ugrožene porodice Fojnice.

"Cilj nam je podignuti svijest kod građana za neku fizičku aktivnost. Pored 70 volontera u ovoj akciji učestvuju i učenici osnovnih i Srednje škole u Fojnici, kao i po jedna grupa korisnika oba Zavoda u Fojnici "Drin" i "Bakovići". Nakon završetka biciklističke vožnje i pješačenja slijedi nam druženje u Omladinskom Centru "Stella" uz muziku i pjesmu", kazala nam je predsjednica OC "Stella" Fojnica Meliha Ibreljić...

Prijateljska košarkaška utakmica KK "Star" - KK "Sampi"
Hazim Čukle - Srijeda, 07.04.2010, 16:56
Klikni za više fotografijaKK "Star"
U Fojnici već nekoliko godina pri Osnovnoj školi "Muhsin Rizvić" pod komandnom palicom Samira Kučuka, prof. uspješno radi Košarkaški klub "Star". Broji svojih 80 članova u nekoliko kategorija. Treniraju u sali ove škole tri puta sedmično. Kako nam je kazao Samir Kučuk ozbiljno su započeli sa pripremama za takmičenje u Kantonalnoj košarkaškoj ligi SBK koja bi trebala početi od septembra ove godine za uzraste pioniri, kadeti i juniori muškarci i kadeti za djevojčice...

Jedino najmlađi pripremili zabavu u znak dolaska proljeća
Hazim Čukle - Srijeda, 24.03.2010, 16:49
Klikni za više fotografijaDoček proljeća
Povodom dolaska za mnoge najljepšeg godišnjeg doba proljeća u nekoliko gradova i naselja je tim povodom pripremljena zabava, čimburijada, kajganijada itd. Što se tiče Fojnice neki su kao i obično zavisno od debljine džepa dolazak proljeća dočekali na noćnom skijanju, na izletu uz rijeke i potoke. Svakako su najradosniji bili najmlađi u doćeku proljeća i obilježili su to zabavom kakvu samo djeca mogu pripremiti. Dvije 10 godišnje djevojčice Alma Memija i Belma Zuka, koje su bile i voditeljice priredbe, su u naselju Muslinovac pored Čaršijske džamije izvele zabavni program koji su nekoliko dana pripremale sa svojim drugaricama i drugarima...

Uručene diplome drugoj grupi polaznika obuke u organizaciji Službe za zapošljavanje
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.03.2010, 22:59
Klikni za više fotografijaPolaznici obuke
U petak su u prostorijama Zavoda za zapošljavanje u Fojnici uručene diplome drugoj grupi polaznika obuke koja se izvodi u organizaciji Službe za zapošljavanje a provodi se u sklopu projekta "Uspjet ću" koji je pokrenut od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje u Sarajevu. Implementacija ovog projekta u SBK je započela u januaru ove godine i trajati će jednu godinu, do kraja ove tekuće godine. Od šefice Zavoda za zapošljavanje općine Fojnica Bibije Dedić smo saznali da je u organizaciji Službe za zapošljavanje izvršena obuka nezaposlenih lica koja će raditi na obuci nezaposlenih lica u trajanju od jedne godine.

"Do sada smo imali dvije grupe polaznika obuke koja se održavala u prostorijama O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica sa školskom spremom VSS od 18. januara do do 12. februara i druga grupa VŠS od 22. februara do 19. marta ove godine. Cilj ove obuke je upoznavanje nezaposlenih lica o načinu aktivnijeg traženja posla i bržeg zapošljavanja."...

Obilježen Dan općine
Hazim Čukle - Petak, 19.03.2010, 16:48
Klikni za više fotografijaDan općine
Jučer je u konferencijskoj sali hotela "Reumal" u Fojnici održana svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnica koja je održana povodom 18. marta, Dana općine Fojnica. Povodom Dana općine pristigli su brojni telegrami sa čestitkama.

Prisutne u sali "Reumala" je prvi pozdravio načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić koji je tom prilikom kazao: "Vrijeme u kojem danas živimo puno je iskušenja sa kojima nam valja izaći na kraj. Fojnica kroz historiju nije nikada bila na ravnici nego na strmom putu, njen jedini izlaz je u neprekidnom razvoju i radu u kojem treba ojačati općinske organe, javne ustanove, javna i privatna preduzeća."...

Članovi Košarkaškog kluba "Star" i Škole gitare na klizanju u Zetri
Hazim Čukle - Srijeda, 17.03.2010, 17:27
Klikni za više fotografijaIzlet u Sarajevo
U Fojnici pri Osnovnoj školi "Muhsin Rizvić" Fojnica nekoliko godina postoje Košarkaški klub "Star" i Škola gitare koje uspješno vodi mladi Samir Kučuk, prof. iz Fojnice. KK "Star" Fojnica broji svojih 70 članova a Škola gitare 20 članova, oboje uzrast osnovne škole. Ovo mladi sportaši i muzičariiz Fojnice slobodno vrijeme koriste i za izlete da bi bolje upoznali svoju domovinu. Tako su prvog dana ove radne sedmice njih 47 boravili na jednodnevnom izletu u Sarajevskoj ledenoj dvorani "Zetri" gdje su se klizali na ledu, te u obilasku Sarajeva. Za ovu priliku im je prevoz do Sarajeva i nazad obezbjedio načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Uvredljivi grafiti na školskoj zgradi
Hazim Čukle - Četvrtak, 04.02.2010, 16:30
Klikni za više fotografijaGrafiti
Prije nekoliko dana su na školskoj zgradi O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici na fasadi ove škole osvanuli grafiti uvredljivog sadržaja "Nož, žica, Srebrenica", iscrtan je kukasti krst i latinično slovo "U". U ponedjeljak 1. februara ove godine je rukovodstvo ove škole o tome obavjestilo policiju, nakon čega su pripadnici Policijske stanice Fojnica izašli na lice mjesta i obavili uviđaj. Istraga je u toku i traga se za počiniocem. Ovu školsku zgradu koja se nalazi u Novom naselju u Fojnici koriste za izvođenje nastave učenici tri škole: O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica, O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica i SMŠ "Zija Dizdarević" Fojnica. To su tri škole pod jednim krovom.

Obnova školske sportske dvorane
Hazim Čukle - Četvrtak, 04.02.2010, 16:21
Klikni za više fotografijaSportska dvorana
U toku je obnova i rekonstrukcija školske sportske dvorane O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Od direktora ove škole Muje Zahirovića smo saznali: "Federalno ministarstvo kulture i sporta je odobrilo sredstva u iznosu od 150 hiljada KM za realizaciju rekonstrukcije školske sportske dvorane. Radovi na projektu obnove sportske dvorane su započeli početkom decembra prošle godine i rok završetka projekta je 60 dana. Međutim vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se određeni radovi i poslovi obavljaju na veoma niskim temperaturama pa je došlo do prolongiranja tog roka. Do sada je urađena sanacija krova dvorane, postavljena nova stolarija i staklene stijene, popravljen parket u sali."...

Obilježen Dan državnosti
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.11.2009, 16:31
Klikni za više fotografijaDan državnosti
Obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti BiH, na području općine Fojnica je obilježeno kao i obično priredbom osnovaca, polaganjem cvijeća na spomen obilježje Partizanskog groblja, cjelovečernjim programom KUD-a "1001 noć" u "Reumalu" i prazničnim programom kojeg su pripremili učenici SMŠ "Zija Dizdarević" iz Fojnice.

Učenici i nastavnici O.Š. "Muhsin Rizvic" u Fojnici su u fiskulturnoj sali ove škole povodom 25. novembra pripremili priredbu. U prepunoj sali škole su se predstavili učenici ove škole članovi recitatorske, folklorne, pjevačke i dramske sekcije koje su za ovu priliku pripremili njihovi nastavnici...

Ženski pjesnički sat Bisere Alikadić
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.11.2009, 17:40
Klikni za više fotografijaBisera Alikadić
U okviru završnice Književno - kulturne manifestacije jubilarnih XXV "Susreta Zija Dizdarević" u Fojnici je u četvrtak 19. novembra u velioj sali hotela "Reumal" u Fojnici priređen "Ženski pjesnički sat" koji je posvećen jednoj od naših najpoznatijih pjesnikinja Biseri Alikadić a povodom njenih 50 godina književnog rada. O pjesnikinji Biseri Alikadić su govorili književnici Željko Ivanković i Alma Skopljak. Uvodni portret pjesnikinje Bisere Alikadić je kazala književnica Alma Skopljak koja je tom prilikom kazala da je jako bitno naglasiti da je zaista uloga Bisere Alikadić u BH književnosti i u Bošnjačkoj književnosti veoma značajna. Posebno u Bošnjačkoj književnosti uvela je nove tokove. Ona je najznačajnija pjesnikinja na ovim prostorima. Književnik Željko Ivanković je za pjesnikinju Biseru Alikadić kazao da je vjerovatno ona prva i jedina pjesnikinja žena koja je govorila slobodno o ženi, ženskom tijelu i ženskom doživljaju...

Jubilarni 25. Zijini susreti
PR JURRC "Fojnica" (Reumal) - Ponedjeljak, 23.11.2009, 08:58
Reumal FojnicaU petak su, održavanjem Ženskog pjesničkog sata, i zvanično počeli ovogodišnji jubilarni 25. Zijini susreti. Ove godine Ženski pjesnički sat bio je posvećen liku i djelu bosanskohercegovačke pjesnikinje Bisere Alikadić čime je svojevrsno obilježeno 50 godina njenog rada. Veliki broj posjetilaca koji su ispunili salu Reumal-u imali su priliku uživati u recitalima ove autorice, a o njenim djelima su govorili Alma Skopljak i Željko Ivanković, koji je bio i moderator. Već tradicionalno druženje pisaca sa učenicima OŠ „Muhsin Rizvić“ u okviru Susreta, održano je u petak u 11 sati, dok je u 18 sati otvorena izložba fotografija i dokumenata povodom 25. godina Susreta. U 18, 30 h je održano druženje sa književnicima u programu pod nazivom Nova čitanja klasika bh. književnosti koji je ove godine posvećen Branku Ćopiću, a učestvovali su Marko Vešović, Stevan Tontić, Enver Kazaz i Amer Tikveša...

Kako je Ilija Ladin predavao njemački
Hazim Čukle - Nedjelja, 15.11.2009, 13:12
Klikni za više fotografijaSa snimanja filma
U petak je u Fojnici otpočelo snimanje kratkog igranog filma pod nazivom "Kako je Ilija Ladin predavao njemački". Film se snima u produkciji "Koncept" iz Mostara a snimanje će trajati tri dana a snimati će se na dvije lokacije u općini Fojnica u prostorijama zgrade Općine Fojnica i u O.Š. "Muhsin Rizvić" područna škola u Pločari Polju. Prvi set snimanja je u općinskoj zgradi i kako nam je kazao producent ovog filma Ivan Vukoja film "Kako je Ilija Ladin predavao njemački" se snima po scenariju Mire Petrovića koji je određeno vrijeme živio i radio kao direktor "Narodnog univerziteta" u Fojnici a i fojnički je zet. Redatelj ovog kratkog igranog filma je Segor Hadžagić a direktor fotografije Erol Zubčević...

Drugarici iz razreda Nermini Salčinović sakupili novčanu pomoć
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.11.2009, 18:06
Klikni za više fotografijaUručena pomoć
U fojničkom naselju Dusina udaljenom 15 kilometara od Fojnice živi petočlana porodica Salčinović a koji nemaju nikakvih primanja. To su nezaposleni Džemal Salčinović sa nezaposlenom suprugom Mevlidom koji žive sa troje male djece: 14 godišnjom Nerminom, desetogodišnjim Izudinom i dvogodišnjim Sanelom. Kako smo saznali od njene majke od nedavno im se najstarije dijete Nermina Salčinović teško razbolilo i nalazi se često u bolnici a iako još nije potvrđena dijagnoza izgledi su da boluje od teškog oblika epilepsije. Nerminine školske kolege i kolegice iz razreda VIId O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici su zajedno sa njihovom razrednicom nastavnicom Amberom Merušić pokrenuli akciju među učenicima i nastavnicima ove škole za prikupljanje novčane pomoći za Nerminino liječenje. Za samo deset dana prikupljanja prikupili su oko 1300 KM pomoći a kako reče razrednica Ambera akcija još traje i dodaje da je Nermina teško bolesna i da se i sada nalazi na liječenju i medicinskom ispitivanju u Kliničkom centru Sarajevo.

Pošto porodica Salčinović nema otvoren račun u banci oni koji žele pomoći mogu kontaktirati Nerminine roditelje Džemala i Nerminu Salčinović u Dusini općina Fojnica na kontakt telefon mobitel broj +38762206401.

Učenička patrola u radu sa policijom
Hazim Čukle - Srijeda, 07.10.2009, 16:40
Klikni za više fotografijaFojnica
Auto moto klub "Mineral" u saradnji sa policijom već tradicionalno svake godine početkom školske godine provodi akciju praktično i teoreski kako se ponašati u saobraćaju od kuće do škole i obratno.

Akcija je uspješno provedena na nekoliko lokaliteta sa policijskom patrolom gdje su se učenici upoznali sa radom policijske patrole i tom prilikom dijelili letke vozačima uz poruku da voze sigurno i po saobraćajnim propisima. Pripadnici PS Fojnica su učesnike školske patrole počastili slatkišima i sokovima...

Prvo odjeljenje po devetogodišnjem nastavnom planu i programu
Hazim Čukle - Četvrtak, 17.09.2009, 16:48
Klikni za više fotografijaOsnovna škola
Nova školska godina za učenike osnovnih i srednje škole na području općine Fojnica je trebala započeti u ponedeljak 7. septembra, ali zbog štrajka prosvjetara u SBK-u još se ne zna kada će se oglasiti školsko zvono u školama Fojnice. Od direktora O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica Muje Zahirovića, prof. smo saznali: "U novu školsku godinu po osmogodišnjem planu školovanja će krenuti 709 učenika od prvog do osmog razreda od čega će biti jedno odjeljenje od 21 učenika koji će pohađati devetogodišnju osnovnu školu. U O.Š."Ivan Goran Kovačić" u Gojevićima zajedno sa područnom školom u Fojnici nastavu po hrvatskom nastavnom planu i programu će pohađati 380 učenika osmogodišnjeg školovanja kazao nam je ravnatelj škole Ivica Beblek a devetogodišnjeg školovanja nema...

Priredba za osnovce
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.09.2009, 16:38
Klikni za više fotografijaPriredba
Tokom školske 2009/2010 godine nastavu po bosanskom planu i programu će pohađati 986 učenika O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica u šest područnih i jednoj centralnoj školi u Fojnici. Od toga je 21 učenik u jednom odjeljenju koje se školuje za devetogodišnje osnovno školovanje. Osnovna Škola "Ivan Goran Kovačić" u Gojevićima koja radi po hrvatskom nastavnom planu i programu od ukupno upisanih 380 učenika 40 je prvačića upisanih u školi Gojevići 11 i Fojnici 29, samo osmogodišnje školovanje...

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci ponovo u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.09.2009, 22:49
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Naši najtrofejniji reprezentativci, zlatni i srebrni momci, reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci, ponovo su stigli na drugi krug priprema u Fojnicu. Reprezentativci su smješteni u "Apartmanskom naselju" "Aquarumala" u Fojnici a treniraju dva puta dnevno u sali O.Š. "Muhsin Rizvić" i trim kabinetu hotela "Reumal". Reprezentacija BiH će boraviti u Fojnici od 4. do 12. septembra, a nakon toga od 19. do 27. septembra putuju na Evropsko prvenstvo u sjedećoj odbojci u Elblad u Poljskoj.

Selektor Mirza Hrustemović nam je kazao: "Na ovom Evropskom prvenstvu startamo sa novom postavom koja je podmlađena sa ciljem da za naredne tri godine postane ekipa kao i njihovi prethodnici, da se na narednim Olimpijskim igrama vratimo na pobjedničko postolje. U Poljsku putujemo 19. septembra, a prvu utakmicu imamo 21. septembra sa selekcijom Srbije"...

Fondacija "Hastor" dodijelila 17 stipendija
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.09.2009, 22:42
Klikni za više fotografijaO.Š. "Muhsin Rizvić"
Neprofitna fondacija "Hastor" koja svojim radom podržava i osnažuje djecu i mlade u nastojanju da postanu samostalni lideri u svojim zajednicama je i ove godine obnovila ugovore za stipendiranje 16 učenika Osnovne škole "Muhsin Rizvić" u Fojnici i jednog učenika Srednje Mješovite Škole "Zija Dizdarević" u Fojnici. Fondacija "Hastor" dodjeljuje stipendije za učenike djecu iz socijalno ugroženih porodica a koji su postigli odličan ili vrlodobar uspjeh i primjereno vladanje u školi. Svi učenici koji su prošle godine dobili stipendije su zadovoljili kriterije i Fondacija "Hastor" je sa njima ovih dana pred početak nove školske godine obnovila ugovore o daljem stipendiranju i u ovoj školskoj godini a visina stipendija za učenike osnovne škole iznose 100 KM mjesečno, a učenika srednje škole 150 KM mjesečno.
Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.08.2009, 07:15
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Dvadeset dvočlana posada zlatnih i srebrnih momaka reprezentativaca BiH u sjedećoj odbojci se nalazi od 20. do 28. augusta na osmodnevnim pripremama u Fojnici. Smješteni su u hotelu "Reumal" Fojnica a treniraju dva puta dnevno u trim kabinetu "Reumala" i sali O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici.

Od selektora Mirze Hrustemovića smo saznali: "Ovdje smo na prvom krugu priprema, a drugi put dolazimo na pripreme u Fojnicu od 4. do 12. septembra. Ovo su pripreme za Evropsko prvenstvo u sjedećoj odbojci koje se održava od 19. do 27. septembra u Elbladu u Poljskoj. Pripremamo se za odbranu titule evropskog prvaka u sjedećoj odbojci..."

Obilježena 16. godišnjica pogibije Remzije Hajdarevića - Džoa
Hazim Čukle - Utorak, 28.07.2009, 07:57
Klikni za više fotografijaJezernica
Povodom 16. godišnjice pogibije Remzije Hajdarevića Džoa, legendarnog komadanta diverzantsko - izviđačkog voda 310. Brdske brigade Armije BiH u organizaciji Općinske organizacije demobilisanih boraca odbrambeno oslobodilačkog rata općine Fojnica i RVI Fojnica porodica, saborci i prijatelji su posjetili mezar rahmetli kako su ga svi zvali "Džoa" i mjesto formiranja ove jedinice.

Porodica, saborci i prijatelji legendarnog komadanta Džoa su najprije u haremu Mekuša u MZ Prokos posjetili mezar rahmetli Džoa gdje je učenjem dove i Fatihe odata počast. Nakon toga kolona se uputila na plato "Jezernica" podno Prokoškog jezera mjesto gdje je formirana diverzansko - izviđačka jedinica na čelu sa Džom. Nakon polaganja cvijeća učenjem Fatihe odata je počast komandantu Džou i svim žrtvama u ratu 1992 - 1995 godine...

Maturska zabava osnovaca Fojnice
Hazim Čukle - Petak, 19.06.2009, 15:46
Klikni za više fotografijaDefile maturanata
Osnovci učenici osmih razreda O.Š. "Muhsin Rizvič" iz Fojnice koji su završili svoje osnovno školovanje su imali svoju matursku večer. Njih 105 učenika četvrte poslijeratne generacije su nakon postrojavanja ispred škole u svečanom defileu u pratnji direktora i nastavnika ove škole krenuli ulicama Fojnice do hotela "Reumal" gdje su imali svoju matursku zabavu. Prilikom prolaska ulicama Fojnice maturanti su bili pozdravljeni apaluzom od strane roditelja, drugova i građana Fojnice.

Na maturskoj zabavi u hotelu "Reumal" uručene su i nagrade najboljima učenicima koji su tokom svog školovanja imali sve ocjene odličan. To su: Amila Mujčić, Elma Kršić, Lamija Meša, Murvet Huskić i Mirza Šaheta. Nastavničko vijeće je učenikom generacije proglasilo Mirzu Šaheta...

Za samo tri godine postojanja postigli zapažene rezultate
Hazim Čukle - Četvrtak, 28.05.2009, 17:55
Klikni za više fotografijaKBK "Fojnica"
Klub borilačkih vještina (KBV) "Fojnica" iz Fojnice postoji tek samo tri godine a za to vrijeme su imali veoma uspješne nastupe na raznim takmičenjima održanim širom BiH. Ekipu je vodio i trenirao uspješno trener Kenan Hodžić iz Fojnice koji se sada nalazi na privremenom radu u Azerbejdžanu.

Klub sada vodi također veoma uspješno Meris Kurta koji nam je kazao: "Osnovani smo u ovom sastavu prije tri godine. Klub broji pedeset članova. Treniramo dva puta sedmično u sali O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Okupljamo mlade Fojnice i sa nama im je sigurno stotinu puta bolje uz sport, druženje i putovanja nego u zadimljenim kafićima gdje mladi obično provode vrijeme. U svom postojanju klub je imao zapažene sportske rezultate. Učestvovali smo na nekoliko takmičenja van Fojnice i osvojili u Vogošći 10 medalja, u Ilidži 5 itd...

Zahirović: Kao ravnatelj osjećam se odgovornim za smrt malog Amira
Mirsad Topalović - Petak, 01.05.2009, 22:48
Klikni za više fotografijaAmir (u sredini)
Mostar/Fojnica - Amir Bureković (8), prvačić iz Fojnice koji je prekjučer izgubio život u rijeci Buni kod Mostara bit će pokopan danas. Kako je došlo do ovog nesretnog slučaja, još nitko ne zna sa sigurnošću.

Pregled tijela je izvršen, nema tragova nasilja na dječaku, i uzrok smrti je utapanje, saznajemo od županijskog tužitelja Esada Maksumića. Otac nesretnog prvačića Abaz Bureković izjavio je za Pincom. info da još nikoga ne smatra krivim, i da je zadovoljan radom policije.

"Ja prvo moram znati što je bilo da bi rekao koga smatram odgovornim. Policija mi je pomogla koliko je mogla, i kao ljudi su bili dobri prema meni. No, još nisam dobio nikakav službeni izvještaj o utapanju mog sina. Ne želim da se radi obdukcija, iako su mi to spominjali, jer ne želim da ga režu", kaže ožalošćeni otac...

Klanjana dženaza nastradalom 8-godišnjaku
Hazim Čukle - Petak, 01.05.2009, 22:38
Klikni za više fotografijaDženaza Amiru
U mjesnom haremu Barakovići u Prokosu, općina Fojnica, u srijedu je klanjana dženaza tragično nastradalom Amiru Burekoviću (8), učeniku prvog razreda Osnovne škole "Muhsin Rizvić" u Fojnici, koji se u ponedjeljak utopio u rijeci Buni u Blagaju kod Mostara.

Amir je iz fojničkog naselja Turkovići krenuo na ekskurziju sa svojim drugovima. Nakon ručka, dječak se izgubio i pao u rijeku Bunu te tom prilikom tragično izgubio život.

Dženazi u haremu Barakovići prisustvovalo je više od 1.000 građana, rodbine, komšija i Amirovih školskih drugova i nastavnika. Na svakom koraku čuo se samo plač zbog tragedije u kojoj je izgubljen jedan mladi život.

Osmogodišnji Amir Bureković se utopio u rijeci Buni
Hazim Čukle - Srijeda, 29.04.2009, 15:42
Klikni za više fotografijaAmir (u sredini)
U ponedeljak u popodnevnim satima na Buni kod Mostara dogodila se velika tragedija, u vodi se utopio osmogodišnji Amir Bureković iz naselja Turkovići u MZ Prokos u općini Fojnica. U ranim jutarnjim satima tri razreda osnovne škole "Muhsin Rizvić" iz Fojnice su krenuli autobusima na jednodnevni izlet na Bunu kod Mostara. Sa njima su išle tri učiteljice. Među tim učenicima je bio i osmogodišnji Amir Bureković iz Turkovića koji je pohađao prvi razred osnovne škole u područnoj školi na Tovarištu.

Kako nezvanično saznajemo u vrijeme ili nakon ručka na Buni, Amir se odvojio od grupe iza ćoška restorana i nakon što se nije vratio nastala je potraga za Amirom. Pretpostavlja se da se okliznuo u rijeku te se utopio.

Kako smo saznali dženaza Amiru će biti održana danas...

Dječak iz Fojnice se utopio u Blagaju
Mirsad Topalović - Utorak, 28.04.2009, 14:28
Fojnica online28.04.2009, 19:13 - Sedmogodišnji dječak Amir Bureković iz Fojnice utopio se u ponedjeljak u rijeci Buni kod Mostara, gdje je bio na jednodnevnom izletu sa školom.

Prema prvim rezultatima istrage, dječak se najvjerovatnije okliznuo i pao u rijeku, ali ovaj kobni trenutak niko nije vidio.

Tragedija se dogodila u ponedjeljak kada su učenici fojničke Osnovne škole "Muhsin Rizvić" došli u jednodnevnu posjetu Buni. Pred povratak u Fojnicu primijetili su da dječaka Burekovića nema među ostalim učenicima.

"Policijskoj upravi Mostar obratio se Senad K., vozač autobusa 'Simpa turs' iz Fojnice, i prijavio da je oko 13.30 u Blagaj dovezao grupu učenika i dvije učiteljice. Naveo je da je oko 16 sati, kada su učiteljice vršile prozivku učenika, primijećeno da nedostaje učenik A.B., star sedam godina", naveli su iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prema riječima Esada Maksumića, tužioca Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, iz Fojnice su za Blagaj krenula dva autobusa najmlađih učenika i pet učitelja.

"Dječak je najvjerovatnije zbog radoznalosti hodao kraj Bune, te se u jednom momentu okliznuo i pao u vodu", kazao je Maksumić.

Policija je nakon informacije o nestanku krenula u potragu za sedmogodišnjakom. Tijelo dječaka je u rijeci primijećeno u 18.55, a iz vode je izvađeno oko 20 sati...

Fojnica online redakcija izražava najdublje saučešće porodici i prijateljima preminulog Amira. Neka ti Allah dž.š. podari lijepi Džennet.

Rekonstrukcija krova školske zgrade
Hazim Čukle - Petak, 24.04.2009, 19:46
Klikni za više fotografijaRekonstrukcija krova
Školska zgrada u Fojnici koja je sagrađena prije 31 godinu je devastirana, oronula i neuslovna za rad učenika i nastavnika u obavljanju redovne nastave. Za ovu školu bi se moglo reći da je to škola sa tri škole pod jednim krovom. Nastavu u te tri škole pohađa preko 1500 učenika osnovne i srednje škole u smjenama. Tu nastavu pohađaju učenici O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica, O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Fojnica i Srednje mješovite škole "Zija Dizdarević" Fojnica. Ovih dana je otpočela rekonstrukcija krova i krovne konstrukcije ove školske zgrade...

Obilježen Dan Osnovne škole "Muhsin Rizvić"
Hazim Čukle - Srijeda, 22.04.2009, 18:25
Klikni za više fotografijaPriredba
U povodu 14. aprila, Dana O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici, je u fiskulturnoj sali škole priređen bogat kulturno - zabavni program. U sali ove škole se okupilo nekoliko stotina posjetitelja roditelja djece ove škole, nastavnika i penzionera, predstavnika škole, kulturnog, javnog, političkog i vjerskog života općine Fojnica. Direktor O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici Mujo Zahirović je u svom pozdravnom govoru kazao da O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica broji upisanih u školskoj 2008/09 godini 960 učenika koji pohađaju nastavu osmogodišnjeg školovanja...

Kantonalno takmičenje osnovaca iz matematike
Hazim Čukle - Utorak, 21.04.2009, 17:29
Klikni za više fotografijaUčesnici takmičenja
Tokom vikenda u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke i kulture SBK-a u prostorijama OŠ "Muhsin Rizvić" u Fojnici održano je Kantonalno takmičenje učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola SBK-a iz matematike. Na ovom takmičenju pored domaćina OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica nastupile su još 22 osnovne škole iz: Travnika, Bugojna, Gornjeg Vakufa, Donjeg Vakufa, Novog Travnika, Viteza, Kiseljaka, Busovače, i Jajca, sa ukupnim brojem od 56 učenika. Kod osmih razreda najbolji rezultat je imala Džuma Ugarak iz "Druge osnovne škole" iz Bugojna sa osvojenih 95 bodova, drugo mjesto Miran Bradarić OŠ "Travnik" iz Travnika osvojenih 81 bod i treće mjesto Muhamed Velić "Treća osnovna škola" Bugojno 66 bodova. Kod učenika sedmih razreda prvo mjesto je osvojio Abdulah Jašarević OŠ "Travnik" iz Travnika sa osvojenih 80 bodova, drugo mjesto Sabina Kurbegović "Prva osnovna škola" Bugojno osvojenih 60 bodova, treće mjesto je zauzela Melisa Mešan iz "Druge osnovne škole" Bugojno sa osvojenih 47 bodova...

Obilježen Dan općine Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 19.03.2009, 14:12
Klikni za više fotografijaSvečana sjednica
Jučer je u fojnčkom hotelu "Reumal" svečanom sjednicom obilježen 18. mart, Dan općine Fojnica, na kojoj su prisustvovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnici vjerskog života i gosti. Na ovoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Fojnica pored ostalih su kao gosti prisustvovali Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH (koji se nalazi na odmoru i rehabilitaciji u "Reumalu"), načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak i drugi. Prvi se prisutnima obratio predsjednik OV Fojnica Vinko Protuđer. Načelnik općine je čestitao praznik Dan općine Fojnica i između ostalog kazao: "Vrijeme u kojem danas živimo, vrijeme današnje, prepuno je iskušenja, sa kojima nam valja izaći na kraj. Ako je historija učiteljica života, a jeste, savim je sigurno da u vremenu i prostoru u kojem živimo ima previše onih koji od nje nisu ništa naučili. Fojnica kroz historiju nikad nije bila na ravnici, nego na strmom putu, njen jedini izlaz je u neprekidnom razvoju i radu u kojem treba ojačati općinske organe, javne ustanove, javna i privatna preduzeća. Fojnicu treba otvoriti tako što ćemo od nje stvoriti sredinu primamljivu i prihvatljivu za investiranje u sve vidove društvenog razvoja, jer ekonomski razvoj je posebno važan...

Ambasador Srbije posjetio Igora Parežanina u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 12.03.2009, 19:56
Klikni za više fotografijaPosjeta Igoru
Jučer je amabasador Srbije u BiH Grujica Spasović u Fojnici posjetio 17 godišnjeg mladića Igora Parežanina iz Novog Sada koji se nalazi na rehabilitaciji i oporavku u hotelu "Reumal" u Fojnici. O Igoru Parežaninu smo pisali i prilikom posjete potpredsjednik FBiH Mirsada Kebe. Igor je 11. januara prošle godine na zimovanju na Jahorini uslijed pada teško povrijedio kičmu i lobanju. Doktori Kliničkog centra u Sarajevu su se borili za njegov život. Nakon liječenja na u Dječijoj klinici u Novom Sadu Parežanin je već u nekoliko navrata boravio i boravi na liječenju u Fojnici. Ambasador Srbije Grujica Spasović je posjetio Igora i njegove roditelje u "Reumalu", a sa ambasadorom je bio u posjeti Igoru i šef kabineta Mirsada Kebe Mirza Sulejmanović, jer je potpredsjednik Kebo bio spriječen zbog obaveza da posjeti Igora...

Apel za pomoć Feđi Hadžiosmanoviću
Hazim Čukle - Petak, 20.02.2009, 17:20
Klikni za više fotografijaFeđa
Zamoljeni smo od strane kolektiva Osnovne škole “Muhsin Rizvić“ da objavimo apel za pomoć 23 godišnjem mladiću Feđi Hadžiosmanoviću kojem je prije tri godine operiran tumor na mozgu u Kliničkom centru Koševo. Feđa je sin Huse i Nazife Hadžiosmanović koji su inače izbjeglice iz Jajca a žive u Fojnici. Nazifa je nastavnica u OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici.

Feđi se tumor na mozgu ponovo aktivirao oko nove godine, te ga ljekari upućuju na dva tretmana liječenja bez operacije na Neurokirurgiji u Zagrebu. Jedan tretman košta sedam hiljada eura, a neophodna su dva tretmana u periodu od šest mjeseci. Kolektiv škole je poveo akciju pomoći Feđi u školama i na nivou općine Fojnica. Porodica Hadžiosmanović očekuje svaki dan poziv za Zagreb i liječenje njihovog sina, a nisu u mogućnosti platiti troškove liječenja. Nada je u dobrim ljudima dobre volje koji žele i mogu pomoći da se spasi jedan mladi život. Nadamo se da će se ovom apelu odazvati svi oni koji mogu pomoći porodici Hadžiosmanović u liječenju Feđe Hađiosmanovića. Otvoren je i žiro račun kod ABS Banke, poslovnica Fojnica, broj 199 0000000000023, poziv na broj 711688, na ime Feđa Hadžiosmanović.

Paketići za najmlađe Fojničane
Hazim Čukle - Četvrtak, 15.01.2009, 14:01
Klikni za više fotografijaPodjela paketića
Postala je skoro tradicija već četvrtu godinu zaredom posredstvom Adnana Koljšija, lidera Škole Fudbala "Fojnica" iz Fojnice, da veliki broj najmlađih Fojničana u povodu Novogodišnjih praznika dobiju poklon paketiće. Tako je bilo i ovih dana, po rijećima pokretača ove akcije podjele paketića lidera Škole Fudbala Adnana Koljšija oko 800 djece Fojnice je dobilo Novogodišnje pklon paketiće, koje su djeca Engleske i Njemačke poslala djeci Fojnice preko Udruženja humanitarne akcije pod nazivom "Pomirenje" sa sjedištem u Zenici. Djeci Fojnice podijeljeni su Novogodišnji poklon paketići u Osnovnoj Školi "Muhsin Rizvić" Fojnica, O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Bakovići Fojnica, Dječijem obdaništu "Fojnica" u Fojnici, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" u Bakovićima, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica i Omladinskom Centru "Stella" Fojnica. Prisustvovali smo podjeli paketića u prvom razredu O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici gdje je bila prisutna učiteljica razreda Sejda Salčinović, pedagogica škole Almedina Sulejmanović, lider Škole Fudbala Adnan Koljši i Selver Kurta.

Pobjednik malonogmetnog Božićnog turnira ekipa "Inoma & Zigi"
Hazim Čukle - Utorak, 23.12.2008, 14:47
Klikni za više fotografijaEkipa "Inoma & Zigi"
Od 6. do 21. decembra se u sali O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici u organizaciji Udruženja za sport i rekreaciju "Katarina" Fojnica a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta SBK/KSB igrao tradicionalni malonogometni Božićni turnir. Na ovom turniru je učestvovalo 30 ekipa iz Fojnice, Sarajeva, Kiseljaka, Kreševa, Busovače, Visokog itd. U finalnoj utakmici su se u prepunoj dvorani sastale ekipe "Inoma & Zigi" i "2. bojna Šparmerc". Pobijedila je ekipa "Inoma & Zigi" iz Kiseljaka rezultatom 9:1 te su tako postali pobjednici ovogodišnjeg malonogometnog Božićnog turnira. Drugo mjesto je zauzela ekipa "2. bojna Šparmerc", treće mjesto "Šumašped" i četvrto mjesto ekipa "Čelik". Pobjednicima su pripale novčane nagrade, pehari i diplome za osvojeno prvo mjesto turnira 4004 KM, drugo mjesto 2002 KM, treće mjesto 1001 KM i četvrto mjesto turnira 505 KM...

Ekipa HKD "Napredak" iznenađenje Božićnog turnira
Hazim Čukle - Nedjelja, 21.12.2008, 22:46
Klikni za više fotografijaEkipa HKD "Napredak"
Na ovogodišnjem tradicionalnom Božićnom malonogometnom turniru koji se igra u organizaciji Udruženja "Katarina" Fojnica a pod pokroviteljstvom generalnog pokrovitelja Ministarstvo prosvjete, znanosti kulture i sporta SBK/KSB učešće je uzela i ekipa HKD "Napredak". Utakmice se igraju u sali Osnovne Škole "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Po riječima Josipa Puljića, predsjednika Udruženja "Katarina" Fojnica i predsjednika Organizacionog odbora malonogometnog Božićnog turnira iznenađenje ovogodišnjeg Božićnog turnira je mlada momčad ekipe HKD "Napredak" Fojnica koja je sastavljena od mladih nogometaša, prosjek ekipe je 14 godina. To su mladi nogometaši članovi Škole fudbala "Fojnica" iz Fojnice koju uspješno vodi šef stručnog štaba Adnan Koljši. "Ovi mladi nogometaši su došli čak do četvrtfinala turnira, iako su se teško mogli nositi sa znatno starijim kolegama nogometašima. Ovo je dokaz da se u Fojnici igra dobar nogomet i da imamo dobru nogometnu budućnost", kaže jedan od organizator turnira Josip Puljić...

Božićni malonogometni turnir Fojnica 2008 - Četvrtfinale
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Petak, 19.12.2008, 14:54
Klikni za više fotografijaRaspored utakmica
Nakon 6:6 u regularnom dijelu utakmice, raspucavanjem sa 6 metara momčad "2. bojna Šparmerc" je pobijedila momčad "Alutehnik" i plasirala se u polufinale, mada je cijelim tijekom susreta poražena momčad imala vodstvo (u jednom momentu 2 razlike i igrača više) i imala više od igre.

U prethodna dva susreta osmine finala sinoć, momčad "Šumašped" je nakon raspucavanja sa 6 metara pobijedila momčad "Almy", a "Be-Harm" je bio bolji od "Mesnice Meša".

Večeras od 20h na rasporedu su preostale tri četvrtfinalne utakmice:

20:00 «INOMA & ZIGI» - «Be-HARM»
21:00 «ČELIK» – «VIZURA»
22:00 «MURA Carioce» - «ŠUMAŠPED»

Školama u Fojnici donirano deset računara
Hazim Čukle - Četvrtak, 04.12.2008, 17:25
Klikni za više fotografijaDonacija računara
Svjetska humanitarna organizacija Human Appeal International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je donirala deset računara školama SMŠ "Zija Dizdarević" i OŠ "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Doktor Isa Jusuf je Ispred Human Appeal International deset novih računara uručio direktorima ove dvije škole prof. Merimi Sijarić i Muji Zahiroviću i tom prilikom nam je kazao: "U sklopu programa obrazovanja donirali smo ove računare u Fojnicu. Posrednik za dobijanje ovih računara ovim školama je bio prof. hadži Mensur ef. Pašalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica. Donator ovih računara je El Šejha Rauda Bint Zajed. Mislimo da će učenici ovih škola koji u svom nastavnom planu imaju predmet Informatika sada sa ovim novim računarima imati kvalitetniju nastavu. Vrijednost doniranih računara je preko deset hiljada KM..."

Praktično upoznavanje djece o bezbjednosti u saobraćaju
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.09.2008, 14:21
Klikni za više fotografijaDjeca u patroli
U sklopu akcionog projekta bezbjednosti učenika u saobraćaju FBiH koji traje od 2008. do 2013. godine sa početkom nove školske godine je započela i kantonalna akcija bezbjednosti učenika u saobraćaju pod nazivom „Oprez - počela je nova školska godina“. Na području općine Fojnica pripadnici Policijske stanice Fojnica su na pješačkim prelazima u blizini škola pokazali i upoznali najmlađe učenike o bezbjednosti učenika od kuće do škole i od škole do kuće...

Odluka o lokacijama biračkih mjesta na Lokalnim izborima 2008
Dženita Žolja-Topalović - Srijeda, 17.09.2008, 17:52
Lokalni izbori 2008I. Biračko mjesto br. 114 A 001 (Lokalitet samostana 1) nalazi se u prostorijama Kluba penzionera, ulica Hadrovići bb

Na ovom biračkom mjestu glasat će građani koji stanuju u sljedećim ulicama: 25. Novembar, Abdurahmana Sirrije, Atik mahala, Bosanska, Dr. Raljevića, Džemala Bijedića i Hadrovići...

Pobjedniku ekipi "Mure" pripala nagrada od hiljadu KM
Hazim Čukle - Petak, 05.09.2008, 15:54
Klikni za više fotografijaEkipa "Mura" Kiseljak
Poteklog vikenda je u fojničkoj mjesnoj zajednici Ostružnica igran malonogometni turnir koji se igrao u organizaciji Omladinske Organizacije „Ostružnica“ IZ Ostružnice i uz pomoć Općine Fojnica. Turnir se igrao na igralištu O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica u Ostružnici. Nastupilo je 13 ekipa. Treće mjesto je zauzela ekipa Caffe „Yoker“ nakon što je savladala ekipu „Kalipso“ u penalima 2:0. U finalnoj utakmici turnira sastale su se ekipe „Ekonomik“ Fojnica i „Mura“ Kiseljak. Bolji su bili Kiseljačani i slavili pobjedu od 5:3 nad Fojničanima...

Treći krug priprema reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci
Hazim Čukle - Četvrtak, 28.08.2008, 13:24
Klikni za više fotografijaOdbojkaši BiH
Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci je po treći put stigla na pripreme u Fojnicu, pripremajući se za nastup na Paraolimpijskim igrama koje se održavaju početkom septembra u Pekingu u Kini. U Fojnicu su doputovali na osmodnevne pripreme trečeg ciklusa priprema reprezentativci u sjedećoj odbojci, njih 12, plus dva juniora koji služe kao sparing partneri. Stručni štab čine šef stručnog štaba i selektor Mirza Hrustemović sa trenerima Abidom Čišijom i Nevzetom Alićem, ljekarom reprezentacije Prim dr. Damirom Jaganjcem i maserom Feridom Huseibašićem i ekonomom Dževad Šabeta. Dvanaest reprezentativaca su kapiten Sabahudin Delalić i igrači: Asim Medić, Adnan Manko, Ismet Godinjak, Safet Alibašić, Dževad Hamzić, Esad Durmišević, Ejub Mehmedović, Ermin Jusufović, Hidajet Jusufović, Zikret Mahmić i Mirzet Duran. Tu su i dva juniora Beniz Kadrić i Mirso Demirović...

Odluka o utvrđivanju javnog interesa izgradnje plinovoda za područja općina Kreševo, Kiseljak i Fojnicu
Mirsad Topalović - Petak, 22.08.2008, 13:47
Vlada Srednjbosoanskog kantona - Kantona Središnja BosnaTravnik – Jučer je održana 31. sjednica Vlade SBK.

Na prijedlog Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK, Vlada SBK je usvojila Odluku o izmjenama i dopunama (rebalans) Finansijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK za 2008.godinu.

Vlada SBK je na prijedlog Kantonalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa izgradnje plinovoda za područja općina Kreševo, Kiseljak i Fojnicu...

Zlatni momci iz Atine ponovo u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 29.07.2008, 13:34
Klikni za više fotografijaOdbojkaši BiH
Nakon što su nedavno završili prvi dio priprema za odlazak na Olimpijadu u Peking u Kini koja se održava početkom septembra, naši zlatni momci iz Atine reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci su ponovo na pripremama u Fojnici. Smješteni su u apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici, a treniraju u trim kabinetu hotela "Reumal" i u sali O.Š."Muhsin Rizvić" u Fojnici...

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 09.07.2008, 14:40
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Ovih dana je na desetodnevne pripreme u Fojnicu doputovala reprezentacija BiH u sjedećoj dbojci. Zlatni momci iz Atine se u Fojnici pripremaju za Olimpijadu u Pekingu koja se održava početkom septembra. Ekipa je smještena u apartmansko naselje „Aquareumala“, a treniraju tri puta dnevno u sali O.Š. “Muhsin Rizvić“ u Fojnici i u trim kabinetu hotela „Reumal“ u Fojnici...

Učenici sakupili i uručili poklone
Hazim Čukle - Petak, 20.06.2008, 16:22
Klikni za više fotografijaVijeće učenika
Na inicijativu Vijeća učenika SMŠ "Zija Dizdarević" iz Fojnice, sakupljeno je deset poklon paketa koji su uručeni djeci socijalno ugroženih porodica učenicima O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica.

Paketi su prikupljeni i podijeljeni na inicijativu jednog od članova Vijeća učenika Adnana Vehabovića, učenika drugog razreda gimnazije SMŠ "Zija Dizdarević" u Fojnici koji nam je kazao: "...Predložio sam članovima Vijeća učenika naše škole i došli smo na ideju da skupimo paketiće za djecu socijalno ugroženih porodica."...

I osnovci imali svoju mini matursku zabavu
Hazim Čukle - Utorak, 17.06.2008, 14:27
Klikni za više fotografijaSretno!
Ugledavši se na starije učenike srednjih škola i učenike osmih razreda osnovne škole, koji nakon završetka školovanja prave maturske zabave, i učenici četvrtog razreda O.Š. "Muhsin Rizvić" iz Fojnice, područne škole u mjesnoj zajednici Ostružnica su sebi priredili mini matursku zabavu. Na platou ispred škole su nakon što im je učiteljica Razija Buharalija uručila đačke knjižice njih 18 učenika ove škole koji su završili četvrti razred ove škole prošetali školskim igralištem u defileu, pozdravljeni aplauzom od strane roditelja, učitelja i komšija...

Roštiljada i rock koncert "Tata" benda
Hazim Čukle - Petak, 06.06.2008, 15:28
Klikni za više fotografijaRoštiljada
Peti juni, međunarodni Dan zaštite okoliša, na području općine Fojnica je obilježen raznim aktivnostima, kao što su kreativna radionica u dječijem vrtiću u Fojnici, radionica u O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici, u prostorijama Omladinskog centra "Stella" u Fojnici projekcija filma "Tritonova priča" autora Dine Kassala, Planinarsko društvo "Vranica" Fojnica prezentacija staze "Šetnjom na koncert u prirodi", rock koncert i roštiljada ispred O.C. "Stella" itd. Međunarodni Dan zaštite okoliša je obilježen na području općine Fojnica u organizaciji Caritas International Belgium u saradnji sa BK BIH.

Osnovci proslavili maturu
Hazim Čukle - Srijeda, 04.06.2008, 13:22
Klikni za više fotografijaSretno
Stotinu i jedan učenik O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici je u ovoj školskoj 2007/08 godini završio svoje osmogodišnje školovanje. Posljednjeg radnog dana ove sedmice njih 101 maturanti ove škole je nakon postrojavanja u holu škole krenulo u koloni sa direktorom i nastavnicima ulicama Fojnice do hotela "Reumal" gdje učenici tradicionalno imaju svoju matursku večer.

Prilikom prolaska ulicama Fojnice mali maturanti su bili pozdravljeni od nekoliko hiljada sugrađana i gostiju Fojnice. Najbolji učenici ove generacije su Harisa Polutan i Sanel Akšamović...

Fojničko ljeto 2008 - Izložba minerala
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.06.2008, 13:29
Klikni za više fotografijaUčenici na izložbi
U fojničkom hotelu "Reumal" je u okviru manifestacije "Fojničko ljeto 2008" u organizaciji "Hijalofan" Društva istraživača i ljubitelja minerala i fosila BiH, RR Centra "Fojnica" iz Fojnice i SMŠ "Zija Dizdarević" iz Fojnice priređena dvodnevna izložba minerala. Od predsjednice "Hijalofana" prof Galibe Sijarić smo saznali: "U petak i subotu 23. i 24. maja smo u Fojnici i ovo je prva izložba minerala u Fojnici. Planiramo da ovo postane tradicija kao što je to i u Kreševu, s tim da ovdje bude izložba u proljeće a u Kreševu u jesen...

Karate klub "Fudokan" iz Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.05.2008, 13:40
Klikni za više fotografijaKK "Fudokan"
Karate Klub "Fudokan" iz Fojnice postoji već godinu dana, broji oko 50 članova, a treniraju ga dva brata, Redžep Gađan, majstor karatea šesti dan i Osman Gađan, majstor karatea drugi dan. Svakodnevno se trenira u sali O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Ovih dana je 38 polaznika škole karatea polagalo ispite za žuti i oranž pojas. Njih 38 svih uzrasta od 5 do 30 godina polagali su za ova dva pojasa, položilo je 37 kandidata.

Sakupljaju papir i idu na ekskurziju
Hazim Čukle - Petak, 23.05.2008, 13:17
Klikni za više fotografijaUčenici u akciji
Već je postalo redovno svakog mjeseca da učenici O.Š."Muhsin Rizvić" u Fojnici od prvog do šestog razreda, članovi ekološke sekcije koju vodi učiteljica Aferdita Topalović, provode akciju na prikupljanju starog papira. Prikupljeni stari papir se deponuje u krug JKP "Šćona" u Fojnici čiji je direktor Abas Nišić obećao nagraditi ove učenike ekskurzijom na kraju školske godine u mjesto gdje učenici odluče. Svakog mjeseca prošle godine su učenici za svoj trud bili nagrađivani tortom i sokovima, tako je i ove školske godine.

Opasnost za prolaznike vreba sa krova
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.05.2008, 13:30
Klikni za više fotografijaDotrajao krov zgrade
U fojničkoj ulici Mehmeda Spahe stotinjak metara od hotela "Reumala" nalazi se jedna od najstarijih stambenih zgrada u Fojnici. Kako smo saznali nekad je to bio hotel, a u tom stambenom objektu sada živi pet porodica. Krovna konstrukcija je dotrajala i prijeti opasnost od padanja krovne konstrukcije na ulicu i trotoar ulice koja vodi pored te zgrade prema Osnovnoj školi "Muhsin Rizvić"...

Sportske aktivnosti učenika O.Š. Muhsin Rizvić
Hazim Čukle - Utorak, 29.04.2008, 17:08
Klikni za više fotografijaUčenici na ručku
U pododu Dana škole "Muhsin Rizvić" u Fojnici i povodom Dana knjige, a i u povodu skorog završetka svog osmogodišnjeg školovanja "mali maturanti", učenici ove škole su ovih dana imali niz kulturno - sportskih aktivnosti. Reprezentacija učenika osmih razreda se okušala u odmjeravanju snaga u nekoliko sportskih disciplina protiv svih ostalih razreda ove škole. Jednu od najljepših utakmica su odigrali košarkaši "mali maturanti", učenici završnih osmih razreda ove škole protiv ostalih učenika. Naravno bolji su bili najstariji učenici i sa pola koša razlike pobijedili ostale učenike rezultatom 66:65...

Osnovci iz Fojnice posjetili muzej i knjižnicu samostana
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.04.2008, 14:16
Klikni za više fotografijaOsnovci iz Fojnice
Iako je mjesec maj mjesec ekskurzija i izleta, evo i kraj aprila neke škole koriste kako bi posjetile neka od kulturno - historijskih znamenitosti BiH kako bi bolje poznavali svoju domovinu. U petak je 50-tak učenika O.Š. "Muhsin Rizvić" iz Fojnice posjetilo sa svojim učiteljima Franjevački samostan odnosno muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana u Fojnici.

U sklopu nastavnog programa, nastave u prirodi i upoznavanje sa historijskim znamenitostima i pedesetak učenika O.Š. "Ivan Goran Kovačić" iz Gojevića, područnog odjeljenja u Fojnici, su posjetili muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana u Fojnici...

Obilježen dan Osnovne škole Muhsin Rizvić
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.04.2008, 13:53
Klikni za više fotografijaDan škole
U povodu 14. aprila Dana O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici, u fiskulturnoj sali ove škole u Fojnici priređen je bogat kulturno - zabavni program, koji su izveli učenici folklorne, dramske, recitatorske i plesne sekcije ove škole. Oko pet stotina roditelja djece, prijatelja i učenik ove škole se okupilo u fiskulturnoj sali ove škole u Fojnici, kako bi prisustvovalo ovoj proslavi Dana škole. Predstavnike vlasti općine Fojnica i sve prisutne u sali škole je prvi pozdravio direktor O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica Mujo Zahirović, koji je kazao da O.Š."Muhsin Rizvić" broji 970 učenika koji pohađaju školu u osam školskih zgrada, šest u mjesnim zajednicama Fojnice i dvije u Fojnici u svom osmogodišnjem školovanju...

Hajro Planjac poklonio knjige djeci O.Š. Muhsin Rizvić
Hazim Čukle - Utorak, 22.04.2008, 02:30
Klikni za više fotografijaPlanjac sa učenicima
Književnik, dječiji pisac, novinar i vlasnik izdavačke kuće "Planjax" iz Tešnja Bajruzin Hajro Planjac je ovih dana boravio na desetodnevnom odmoru i rehabilitaciji u fojničkom hotelu "Reumal". Za vrijeme svog boravka Planjac se družio sa fojničkim sevdalijom Ramom Bejzićem i sa učenicima O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici u kojoj je Bejzić zaposlen kao nastavnik. U druženju sa učenicima ove škole Planjac im je čitao svoje pjesme i priče, i tom prilikom u nekoliko razreda učenicima poklonio svoje knjige...

Osnovci pomažu svojoj drugarici
Hazim Čukle - Srijeda, 02.04.2008, 05:02
Klikni za više fotografijaU učionici
Učenici i uposleni u Osnovnoj školi "Muhsin Rizvić" u Fojnici svoju humanost pokazali su u više navrata, prikupljajući pomoć onima kojima je potrebna. Ovih dana Vijeće učenika pokrenulo je akciju prikupljanja novčane pomoći za Adisu Drinić (7,5) iz Fojnice, učenicu prvog razreda, kojoj su ljekari dijagnosticirali nagluhost na oba uha...

Obilježen dan Općine Fojnica
Hazim Čukle - Srijeda, 19.03.2008, 18:39
Klikni za više fotografijaSvečana sjednica OV
Jučer je u fojničkom hotelu "Reumal" u povodu 18. marta, Dana općine Fojnica, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Prije same svečane sjednice OV Fojnica, grupa građana je položila cvijeće na spomen kosturnicu Partizanskog groblja u Fojnici. Nakon intoniranja državne himne otpočela je svečana sjednica OV Fojnica na kojoj su prisustvovali predstavnici zakonodavne i izvršne i duhovne vlasti, kao i predstavnici mjesnih zajednica općine Fojnica, gosti iz susjednih općina načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak i načelnik općine Busovača Nikica Petrović i drugi...

40 godina sportskog rada Dževada Mujkanovića
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.03.2008, 13:11
Klikni za više fotografijaDževad sa ekipom
Rijetki su oni obični ljudi koji se mogu pohvaliti da imaju preko 40 godina rada u sportu, kao što je to radio i sada je aktivan nastavnik Matematike i Fizike Dževad Mujkanović iz Fojnice koji je zaposlen u O.Š. "Muhsin Rizvič" u Fojnici. Na samom početku svog rada i djelovanja u sportu sa devetnaest godina je organizovao i igrao na malonogometnim turnirima u Fojnici. Početkom sedamdesetih godina vodio je košarkašku sekciju svoje škole. U to vrijeme je formirao i ženski nogometni klub, čija se ekipa od 1973. do 1975. takmičila u Prvoj Saveznoj nogometnoj ligi za žene bivše nam države Jugoslavije. Tadašnje tri nogometašice iz Fojnice su bile uvrštene i u državnu nogometnu reprezentaciju Jugoslavije...

Žene Fojnice proslavile 8. mart
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 10.03.2008, 16:29
Klikni za više fotografijaDan žena
Pripadnice nježnijeg spola, na području općine Fojnica su svoj praznik 8. mart, međunarodni praznik Dan žena, proslavile svečano i u dobrom raspoloženju u hotelu "Reumal", "Aquareumalu" i nekoliko restorana i kafića Fojnice. One žene sretnice koje su zaposlene u nekoliko fojničkih firmi, proslavljale su svoj Dan žena 8. mart organizovano u društvu sa radnim kolegicama. Najveselije je svakako bilo u velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici. Od ukupnog broja 376 uposlenih u RR Centru "Fojnica" u Fojnici njih 236 su žene koje rade na poslovima kao što su doktorice, medicinske sestre, kuharice, servirke, sobarice, recepcionerke, šefice službi itd...

Uslovi za rad u školskoj zgradi ispod minimuma
Hazim Čukle - Petak, 15.02.2008, 14:18
Klikni za više fotografijaSastanak u školi
Školska zgrada u Fojnici u čijim učionicama svakodnevno boravi oko 1500 učenika koji pohađaju tri škole u jednoj zgradi: SMŠ "Zija Dizdarević" Fojnica, O.Š. "Muhsin Rizvič" Fojnica, O.Š."Ivan Goran Kovačić" Gojevići, podružnica Fojnica. Škola je sagrađena prije 30 godina i na sebi je godinama pretrpjela razna i velika oštećenja. Iz tog razloga su stvoreni minimalni uslovi za normalan rad i izvođenja nastave i sigurnosti učenika ove tri škole. Krov prokišnjava, popucali su neki betonski blokovi, otpada malter fasade, stolarija oštećena i neka oštećenja koja su uzrok uslijed slijeganja tla na lokalitetu ove školske zgrade. Iako je sagrađena prije trideset godina ni do dan danas nikada nije izvršen tehnički prijem zgrade...

Nacrt Omladinske politike općine Fojnica za 2008-2010
Nevres Jemendžić - Srijeda, 30.01.2008, 17:53
Općina FojnicaUrađen je Nacrt Omladinske politike općine Fojnica, sa Planom aktivnosti za period 2008. - 2010. godina, koji je nastao kao rezultat dvogodišnjeg rada u sklopu projekta "Poboljšanje položaja djece i mladih u Bosni i Hercegovini", koji je vodio i finansirao Konzorcij pet nevladinih organizacija iz Italije. U projektu su učestvovali: službenik za mlade i LED referent ispred Općine Fojnica, Centar za socijalni rad, Omladinski centar "Stella", OŠ "Ivan Goran Kovačić" i OŠ "Muhsin Rizvić"...

Paketići od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića
Hazim Čukle - Utorak, 08.01.2008, 13:50
Klikni za više fotografijaPodjela paketića
Posredstvom gvardijana Franjevačkog samostana u Fojnici fra Mirka Majdandžića prvačićima dvije osnovne škole u Fojnici O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica i O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Fojnica podijeljeni su novogodišnji paketići koje im je uputio presjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Kako nam je kazala Irena Kljajić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BIH novogodišnji paketići poklon predsjedavajućeg Komšića su podijeljeni najmlađim osnovcima u ove dvije fojničke škole i Dječijem domu u Banjaluci...

Učenici sakupili 770 KM malom Belminu
Hazim Čukle - Petak, 04.01.2008, 19:07
Klikni za više fotografijaPosjeta Belminu
Od rođenja teško bolesni 2,5 godišnji Belmin Osmanović iz fojničkog romskog naselja Luke boluje od teške bolesti hidrocefalus internos. Njegovi roditelji mama Nura i otac Benjamin su nezaposleni. Malom Belminu su potrebne fizikalne terapije u više navrata kako bi se njegovo zdravstveno stanje poboljšalo. Po riječima roditelja nakon prvih fizikalnih terapija ima pomaka na bolje i nade za ozdravljenje malom Belminu. U akciju pomoći izliječenja malog Belmina su se od prije mjesec dana uključili i učenici O.Š. "Muhsin Rizvić" iz Fojnice...

Poklon paketići za učenike osnovnih škola
Hazim Čukle - Petak, 04.01.2008, 18:56
Klikni za više fotografijaPodjela paketića
Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je u povodu vjerskih i novogodišnjih blagdana poklonio paketiće djeci prvog razreda šest područnih Osnovnih škola O.Š. "Muhsin Rizvić" iz Fojnice. To su djeca prvačići područnih škola u Dusini, Prokosu, Pločari Polju, Majdanu, Rizvićima i Ostružnici. Poklon paketiće djeci su uručili radnik O.Š."Muhsin Rizvić" Almir Zulum i pedagogica škole Almina Sulejmanović.

Šehzija Klisura sa suprugom Nejrom posjetio bolesnog Sabahudina
Hazim Čukle - Utorak, 25.12.2007, 19:13
Klikni za više fotografijaŠehzija i Nejra u posjeti
Šehzija je tada obećao da neće stati na tome i da će pokrenuti akciju prikupljanja pomoći za liječenje Sabahudina. I tako je i bilo. Ovih dana je došao na odmor u svoju Fojnicu i sa suprugom Nejrom prije svoje posjetio kuću malog Sabahudina i njegovih roditelja. Tom prilikom nam je kazao: "Došao sam da provedem Bajram i Novu godinu ovdje u Fojnici. Sa svojim prijateljima i kolegama sam prikupio određenu sumu novca i evo donio ih Sabahudinu. Sa mnom su svoje novčane priloge dali i Emir Dautović, Almir Dautović, Fahrudin Kapetanović i Refik Balić, svi iz Kozarca...

U koloni od kuće do škole i nazad
Hazim Čukle - Utorak, 25.12.2007, 14:30
Klikni za više fotografijaU koloni do škole
Svjedoci smo svakodnevnih saobraćajnih nesreća, koje se događaju na našim putevima. Nažalost često stradaju djeca krečući se od kuće do škole i obratno. Bezbjednost učenika u saobraćaju je ugrožena velikom frekvencijom automobila na svim putnim komunikacijama. Zanimljiv detalj, a u cilju što bezbjednijeg kretanja od kuće do škole i obratno smo zabilježili u fojničkoj Mjesnoj zajednici Pločari Polju koja je udaljena sedam kilometara od Fojnice prema Kiseljaku. Tu se nalazi područna Osnovna škola "Muhsin Rizvić", koju pohađa pedesetak učenika ove škole od prvog do četvrtog razreda...

Paketići za najmlađe
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.12.2007, 13:39
Klikni za više fotografijaPaketići za najmlađe
U organizaciji humanitarne organizacije "Professional international" sa sjedištem u Sarajevu i Zenici, posredstvom Adnana Koljšija, lidera Škole fudbala "Fojnica" iz Fojnice, ovih dana će sa novogodišnjim paketićima obradovati veliki broj djece u Fojnici. Kako nam je kazao posrednik ove akcije darivanja novogodišnjih paketića djeci Fojnice Adnan Koljši već su podijeljeni novogodišnji paketići mlađim razredima Osnovnih Škola "Muhsin Rizvić" Fojnica i "Ivan Goran Kovačić" Fojnica...

Božićni malonogometni turnir Fojnica 2007 - Rezultati i večerašnje utakmice
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Petak, 21.12.2007, 04:00
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaČETVRTINA FINALA

Utakmice / ČETVRTAK 20.12.07.

19:40 VIZURA doo Fojnica – EXPO trade Brnjaci
20:40 OLDTAJMERI – CENTROTRANS Eurolines
21:40 MARKOVIĆ Kiseljak – ŠUMAŠPED Fojnica
22:40 ProCredit banka Sarajevo – ČELIK Kreševo

Dvorana Osnovne škole Muhsin Rizvić u Fojnici
Ulaz 2 KM

Božićni malonogometni turnir Fojnica 2007 - Rezultati i večerašnje utakmice
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Četvrtak, 20.12.2007, 01:08
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaOSMINA FINALA

Utakmice / Srijeda 19.12.07.

19:40 CESTE doo Kiseljak – ProCredit banka Sarajevo
20:40 caffe MOVIE Kiseljak - OLDTAJMERI
21:40 ECONOMIC Fojnica – ČELIK Kreševo
22:40 friz. salon SNJEŽA Kiseljak - CENTROTRANS

Dvorana Osnovne škole Muhsin Rizvić u Fojnici
Ulaz 1,5 KM
Vrijedne nagrade za gledatelje!

Božićni malonogometni turnir Fojnica 2007 - Večeras osmina finala
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Utorak, 18.12.2007, 14:28
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaOSMINA FINALA (Utorak 18.12.)
19:40 MARKOVIĆ Kiseljak – AQUATERM Busovača
20:40 VIZURA doo – caffe ANA MARI Kreševo
21:40 ŠUMAŠPED Fojnica – MOREA Kiseljak
22:40 EXPO trade – mesnica MEŠA Fojnica

Dvorana Osnovne škole Muhsin Rizvić u Fojnici
Ulaz 1,5 KM
Vrijedne nagrade za gledatelje!

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2007, 14:12
Klikni za više fotografijaPolaganje cvijeća
U povodu 25. Novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Fojnici je održano nekoliko kulturno - zabavnih manifestacija. Tim povodom su predstavnici Udruženja antifašista i boraca Narodno Oslobodilačkog Rata (NOR) općine Fojnica položili cvijeće na spomen kosturnicu Partizanskog groblja u Fojici i time obilježili i 64-tu godišnjicu ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine)...

Otvara se škola karatea
Amir Bajraktarević - Ponedjeljak, 12.11.2007, 18:36
Klikni za više fotografijaKarate
Ovim putem pozivamo sve zainteresovane i one koji su se prethodno bavili ovim sportom da se učlane u školu karatea.

Gađan Redžep, trener Karate kluba "Visoko" iz Visokog i selektor Reprezentacije BiH u tradicionalnom karateu, inače majstor karatea 6. dan, otvara školu karatea u Fojnici:

Upis u školu karatea: ponedjeljak, utorak i srijeda od 16,00 do 17,00
Treninzi: utorak i petak od 16:00 do 17:00
Mjesto: Sala O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica (stara škola)

Molimo sve zainteresovane da se na vrijeme prijave kako bi se odredile sekcije.

Rad policije sa zajednicom
Hazim Čukle - Četvrtak, 04.10.2007, 13:34
Klikni za više fotografijaPolicija u školi
U okviru projekta "Rad policije sa zajednicom" ovih dana je na području općine Fojnica za sve učenike od prvog do čevrtog razreda O.Š. "Muhsin Rizvić" i O.Š. "Ivan Goran Kovačić" priređeno predavanje o saobraćaju i saobraćajnim propisima o kretanju učenika od kuće do škole i od škole do kuće. Ispred Policijske stanice Fojnica predavač o saobraćajnim propisima je bio Maid Tulumović, vođa saobraćajnog sektora i Nusret Drinić, zadužen za realizaciju ovog projekta na području općine Fojnica.

Sabahudin uspješno operiran
Hazim Čukle - Petak, 28.09.2007, 20:26
Klikni za više fotografijaPosjeta iz škole
Krajem marta ove godine smo na našoj web stranici pisali i molili za pomoć za liječenje mladog desetogodišnjeg Sabahudina Tatara iz fojničkog naselja Voljevac, MZ Ostružnica. Tada smo napisali i zabilježili posjetu učenika njegovih kolega učenika O.Š."Muhsin Rizvić" iz Fojnice koji su mu tom prilikom uručili 1200 KM koje je sakupilo Vijeće učenika ove škole. Sabahudin je iznenada teško obolio od osteoporoze kuka. Saznali smo da je Sabahudin nedavno uspješno operisan na klinici Koševo u Sarajevu i sad se nalazi na postoperativnom oporavku. Po riječima njegovih roditelja potrebna mu je još pomoć, za dalji oporavak i banjsko liječenje.

JP „BH Pošte“ doniralo 10 računara školi u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 25.09.2007, 17:19
Klikni za više fotografijaVrijedna donacija
O.Š."Muhsin Rizvić" u Fojnici je donirano deset računara, filatelističkom klubu škole i za potrebe nastave učenika. Donator je Javno preduzeće "BH Pošte" Sarajevo. Ispred donatora JP BH Pošte vrijednu donaciju je direktoru ove škole uručio predstavnik JP BH Pošta Mugdim Haračić koji je inače upravnik pošte u Fojnici. Mugdim Haračić je prilikom uručivanja ove donacije kazao: "U ovoj školi smo prošle godine formirali drugi filatelistički klub u FBiH poslije Travnika.

Obilježen Međunarodni dan bez automobila
Nevres Jemendžić - Ponedjeljak, 24.09.2007, 16:34
Klikni za više fotografijaDan bez auta
Ovogodišnji Međunarodni dan bez automobila obilježen je na području općine Fojnica nizom manifestacija. Nosilac svih aktivnosti bila je Općina Fojnica, a punu podršku su pružili: Omladinski centar "Stella", Policijska stanica Fojnica, Planinarsko društvo "Vranica" Fojnica, Srednja mješovita škola "Zijah Dizdarević" Fojnica, Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Gojevići i Osnovna škola "Muhsin Rizvić" Fojnica.

Svečani prijem za prvačiće
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 17.09.2007, 15:55
Fojnica onlineU povodu početka nove školske 2007/08 godine, u organizaciji O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici , je u ovoj centralnoj školi u Fojnici i u svim područnim školama u: Ostružnici, Pločari Polju, Dusini, Prokosu, Majdanu i Rizvićima održana svečanost za učenike prvačiće i učitelje kao i za roditelje prvačića, svečani prijem učenika u prvi razred osnovne škole. Učenicima i njhovim roditeljima se obratio direktor O.Š. "Muhsin Rizvić" Mujo Zahirović. Tom prilikom su učenici starijih razreda ove škole folklorne, muzičke i dramske sekcije izveli prigodan zabavni program, a prvačiće je ova škola i "Štamparija Fojnica" darivala prigodnim poklonima.

Odmor proleti za tren
Hazim Čukle - Utorak, 11.09.2007, 13:25
Klikni za više fotografijaOstružnica - Fojnica
Na nedavno asfaltiranom dvorištu O.Š. "Muhsin Rizvić", podružnica Ostružnica, u Ostružnici je ujedno i školsko igralište za djecu ove škole učenike od prvog do četvrtog razreda. Svaki odmor učenici koriste da zaigraju mali fudbal. Društvo im prave i djevojčice uz navijanje i donošenje lopti. Odmor proleti za tren, i ova vesela dječica odlaze u učionice sticati nova znanja. Zabilježili smo okom kamere djecu kako igraju fudbal i jedno zajedničko slikanje jednog dijela učenika ove škole.

Upisano 158 prvačića
Hazim Čukle - Srijeda, 05.09.2007, 19:09
Klikni za više fotografijaFojnica
Nova školska 2007/08 godina je započela 3. septembra sve za učenike osnovnih i srednjih škola na području općine Fojnica. I dalje se radi po programu "Dvije škole pod jednim krovom" i osmogodišnjem školovanju. Kako nam je kazao direktor O.Š "Muhsin Rizvić" u Fojnici Mujo Zahirović, u jednoj centralnoj O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici i šest područnih škola će novu školsku 2007/08 godinu od prvog do osmog razreda pohađati će 967 učenika, što je nešto manje od prošle godine.

Asfaltiranje školskih dvorišta
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 03.09.2007, 18:35
Klikni za više fotografijaOstružnica
Pored centralne O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici, i ispred nekoliko područnih škola je asvaltirano školsko dvorište. Na nekim od tih školskih dvorišta napravljeni su i sportski tereni. Tokom ovog vikenda izvode se radovi na asfaltiranju školskog dvorišta u O.Š. "Muhsin Rizvić" podružnica Ostružnica. Kako nam je kazao savjetnik načelnika općine Fojnica Azem Huseinbašić ovim projektom će se asfaltirati oko 800 metara kvadratnih školskog igrališta ispred škole u Ostružnici.

Odlučno protiv izgradnje novih hidroelektrana na Fojničkim rijekama
Hazim Čukle - Utorak, 28.08.2007, 15:48
Klikni za više fotografijaRijeka Borovnica
Srijeda, 08.08. - U organizaciji ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka SBK/KSB-a i u saradnji sa firmom "Kara – drvo" d.o.o. Fojnica u sali područne škole O.Š. "Muhsin Rizvić" na Tovarištu MZ Prokos je održana javna rasprava o izdavanju okolišne dozvole za izgradnju MHE Grablje na riječići Borovnici u MZ Prokos. Ovoj javnoj raspravi pored predstavnika ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka SBK / KSB-a Dragana Šafradina, investitora firme "Kara – drvo" Fojnica Omera Karahmeta, zastupnika investitora po pitanju dobijanja okolišne dozvole Dragana Matić javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici općine Fojnica, kao i predstavnici ED "Fojnica", PD "Vranica" , LD "Divokoza", UG "Triton", UG SR "Fojnica", predstavnici MZ Prokos i stotinjak građana MZ Prokos.

Pitanja nad kasabom
Mirsad Topalović - Subota, 04.08.2007, 17:36
Zija DizdarevićZija Dizdarević
Dokonica bez kraja. Čaršija tupo zuri u prazno, lovi muhe po "havi", dućan se s dućanom bezvoljno dovikuje, bolesno sunce leglo po prašini i miruje.

Ibrahimaga, raspojasan, izuo se i noge podvio pa stenje za tezgom.

Avdibeg sjeo u kahvi, znoji se i misli "kako se čoek, im'o-nejm'o para, osaniše pa se ne zna šta će na Voj božjoj žegi".

Mujaga bi spav'o, "ama mu teška glava, a sparina je, pa se ne mere".

Iščekivanje.

Održana 15. sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 28.06.2007, 17:21
Klikni za više fotografijaSjednica OV Fojnica
Srijeda, 27.06. - U konferencijskoj sali hotela "Reumal" u Fojnici je održana 15. redovna sjednica OV Fojnica. Na ovoj sjednici OV Fojnica vijećnici su donijeli između ostalog i slijedeće odluke. Usvojen je izvještaj o poslovanju JU "Ljekarna – apoteka" Fojnica za 2006. godinu, sa procjenom za 2007. godinu. Usvojen je zaključak o radu JU "Dom zdravlja" Fojnica za 2006. godinu. Vijećnici su usvojili prijedlog odluke o pristupanju izmjeni dijela regulacijskog plana užeg urbanog područja Fojnice. Usvojena je odluka o pristupanju izradi regulacijskog plana Sportsko – rekreacionog centra "Pridolci". Usvojen je zaključak o saglasnosti na projekt SERDA – e i općina/partnera na protokol o međusobnoj saradnji.

Zakazana XV sjednica Općinskog vijeća
Mirsad Topalović - Utorak, 26.06.2007, 13:56
Općina FojnicaTemeljem članka 23. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Fojnica sazivam XV. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica. Sjednica će se održati dana 27. lipnja 2007. godine /srijeda/ u dvorani hotela "Reumal" u Fojnici sa početkom u 9,00 sati.

Berači prvih gljiva vrgnja i lisičarke
Hazim Čukle - Subota, 23.06.2007, 06:02
Klikni za više fotografijaBerači prvih gljiva
Ponedjeljak, 18.06. - Šumski predjeli oko Fojnice obiluju šumskim plodovima i ljekovitim biljem. Ovih dana je šuma puna berača borovnica, a počele su da se beru i prve gljive, proljetni vrganj i lisičarke. Proljetni vrganj ta kraljevska zlatna gljiva je počela da se bere u rejonu Prokosa podno Prokoškog jezera. Među beračima borovnice i gljiva je i veliki broj djece. Pošto je raspust, to im dobro dođe kako bi se nešto zaradilo i za džeparac.

Mladi u akciji
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.06.2007, 20:02
Klikni za više fotografijaMladi u akciji
Četvrtak, 07.06. - U organizaciji Rekreacionog centra "Brusnica" na Poljani i Ekološkog društva "Fojnica" iz Fojnice i u saradnji sa ekološkom sekcijom O.Š "Muhsin Rizvić" iz Fojnice i O.Š. "Ivan Goran Kovačić" iz Gojevića, ovih dana je pokrenuta akcija čišćenja kompleksa Ski centra "Poljana" koji se nalazi na Fratarskim stajama (Poljana). U dvodnevnoj akciji su učenici ekološke sekcije O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici od petog do sedmog razreda, zajedno sa osobljem RC "Brusnica" čistili terene i uređivali staze za šetnje.

Gradom prodefilovala 50. generacija maturanata osnovne škole
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 04.06.2007, 15:05
Klikni za više fotografijaMaturanti, sretno!
Četvrtak, 31.05. - 113 maturanata O.Š. "Muhsin Rizvić" iz Fojnice je u svečanom defileu prošlo od škole ulicama Fojnice do hotela "Reumal". Pozdravljeni od strane brojnih građana roditelja i prijatelja, maturanti sa direktorom Mujom Zahirovićem i nastavnicima ove škole koji su završili svoje osmogodišnje školovanje, su izgledali kao i odrasli maturanti srednjoškolci. U velikoj sali hotela "Reumal" maturanti su uz večeru, ples i tombolu dočekali ponoć.

Osnovna škola „Muhsin Rizvić“ dobila pet računara
Hazim Čukle - Srijeda, 30.05.2007, 18:46
Klikni za više fotografijaOsavremljeni kabinet
Utorak, 29.05. - 35 škola sa područja SBK je učestvovalo u takmičenju BH Telekoma koji je pokrenuo kampanju za učenike osnovnih škola sa područja gdje BH Telekom pruža usluge BH line mreže. Ovaj projekat pod sloganom "Droga - Reci NE i osvoji" je trajao u periodu od 1. februara do 15. marta ove godine. Održane su razne akcije i okrugli stolovi u školama sa temom o borbi protiv droge. Nagrađene su četiri osnovne škole sa po pet računara i štampaćem koji su umreženi.

Bijela kuga prijeti i Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.05.2007, 14:34
Fojnica onlinePonedjeljak, 21.05. - Na području općine Fojnica postoje dvije osnovne škole O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica i O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica, koje rade po bošnjačkom i hrvatskom nastavnom planu i programu. Ovih dana je završen upis učenika u prvi razred osnovne škole za školsku 2007/08 školsku godinu, za osmogodišnje školovanje.

Sevdalija Ramo Bejzić dobio deseterac na TV Bingu
Hazim Čukle - Srijeda, 09.05.2007, 15:53
Klikni za više fotografijaRamo Bejzić
Srijeda, 09.05. - Rami Bejziću sevdaliji i folk pjevaču iz Fojnice ovih dana kako sam kaže cvjetaju ruže. Cvjetaju ne samo u lijepo uređenoj bašti ovog nastavnika koji radi u Osnovnoj školi "Muhsin Rizvić" u Fojnici, cvjetaju i sretne ruže. Ramo je ovih dana na TV Bingu Lutrije BiH dobio deseterac, čiji je iznos bio ravno sedam stotina KM. Bejzić nam je ispričao: "Hvala dragom Bogu, sve mi ide sada baš potaman. Pripremam materijal za novi CD i već sam pripremio sedam pjesama. To radim sa Samirom Zavlanom u njegovom studiju "SAZ" u Sarajevu.

Otvoren Sportsko - rekreacioni centar u mjesnoj zajednici Prokos
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.05.2007, 19:20
Klikni za više fotografijaOtvoren Sportski centar
Subota, 28.04. - U organizaciji MZ Prokos i suorganizatora Komisije za mlade općine Fojnica u Tovarištu je prvog dana vikenda otvoren Sportsko - rekreacioni centar. Ovaj Sportsko - rekreacioni centar u Tovarištu, koji je smješten uz područnu Osnovnu školu "Muhsin Rizvić" u Tovarištu, posjeduje malonogometni teren, odbojkaški i košarkaški teren. Tereni smješteni pored rijeke Jezernice su ograđeni, urađena je rasvjeta, kao i svlačionice za muškarce i žene. Sportsko - rekreacioni centar u Tovarištu je u prisustvu velikog broja građana svečanim presijecanjem vrpce otvorio načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić...

Dan Osnovne škole "Muhsin Rizvić"
Hazim Čukle - Utorak, 17.04.2007, 14:11
Klikni za više fotografijaDan škole
Petak, 13.04. - U povodu 14. aprila, Dana O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici, danas je u sali Srednje škole u Fojnici priređen bogat kulturno zabavni program. U prepunoj sali škole okupilo se nekoliko stotina predstavnika zakonodavne, izvršne i duhovne vlasti općine Fojnica, veliki broj roditelja i građana učenika. Prisutnima se prvi obratio direktor škole Mujo Zahirović koji je tom prilikom kzao da O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici broji 997 učenika od prvog do osmog razreda, koji idu u sedam područnih i jednu centralnu osnovnu školu u Fojnici.

Rad policije u zajednici
Hazim Čukle - Petak, 06.04.2007, 15:37
Klikni za više fotografijaPolicija u školi
Petak, 06.04. - U okviru projekta "Rad policije u zajednici", u organizaciji Policijske stanice Fojnica, za učenike O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici je organizovano predavanje na temu "Djeca u saobraćaju", sa akcentom na saobraćaj od kuće do škole i od škole do kuće. Predavač o ovoj temi učenicima od prvog do četvrtog razreda ove škole je bio vozač i instruktor Adnan Hodžić iz autoškole "Magnum" u Fojnici.

Pomozite teško oboljelom Sabahudinu Tataru
Hazim Čukle - Utorak, 27.03.2007, 15:07
Klikni za više fotografijaPosjeta iz škole
Ponedjeljak, 26.03. - U fojničkom naselju Voljevac koje se nalazi u mjesnoj zajednici Ostružnica živi desetogodišnji učenik O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici Sabahudin Tatar, koji je odnedavno teško obolio. Sabahudin je desetogodišnji dječak koji živi sa roditeljima 43-godišnjim ocem Zakirom i 31-godišnjom mamom Sabinom. Otac je bio zaposlen u jednoj sarajevskoj firmi i nalazi se već godina dana na čekanju, a mama nije bila nikad zaposlena. Sabahudina i njegove roditelje smo posjetili ovih dana na poziv pedagogice osnovne škole Almine Sulejmanović i Sabahudinove učiteljice Razije Buharalija.

KM račun

ABS banka d.d. Sarajevo
Filijala Visoko
199047000 40000 37

broj: 61640

Prezime i ime: Sabahudin Tatar
Adresa: Voljevac 29, Fojnica

Obilježen svjetski Dan vode, izabrani najbolji panoi učenika
Hazim Čukle - Petak, 23.03.2007, 13:15
Klikni za više fotografijaSvjetski Dan Vode, 22.03.
Četvrtak, 22.03. - Povodom svjetskog Dana voda u velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici je u organizaciji Udruženja građana "Triton" iz Fojnice u saradnji sa Ekološkim udruženjem "Neolit" iz Sarajeva održan okrugli stol na temu "Voda izvor života". U prepunoj sali "Reumala" o vodi izvoru života je govorila svjetski priznati stručnjak o ovoj temi prof. Helena Polić i njena pomoćnica Snježana Aleksić. Za organizaciju obilježavanja svjetskog Dana voda velike zasluge pripadaju nastavnicima osnovnih škola u Fojnici Daliborki Čelan i Hediji Džigal.

Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.03.2007, 17:47
Klikni za više fotografijaSvečana sjednica OV
Ponedjeljak, 19.03. - Danas je u velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici u povodu 18 marta/ožujka, Dana općine Fojnica, održana svčana sjednica Općinskog vijeća (OV) Fojnica, na kojoj su prisustvovali pored vijećnika prdstavnici izvršne, političke i duhovne vlasti kao i privrednici, predstavnici mjesnih zajednica i gosti iz nekih susjednih općina. Sve prisutne je nakon intoniranja državne himne pozdravio predsjednik OV Fojnica Vinko Protudžer. Predsjednik općine Fojnica Salkan Merdžanić je u svom govoru kazao: "Okupili smo se danas ovdje da na prikladan način obilježimo Dan općine Fojnica. Fojnica se prije 642 godine 18. marta 1365. godine prvi put pominje u pisanim dokumentima.

Predavanje nastavnicima na temu Droga - reci NE
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.02.2007, 18:59
Nastavnici u klupama, 22.02.2007Četvrtak, 22.02. - U prostorijama O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici je u organizaciji ove škole u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje Travnik, a u sklopu realizacije projekta "Droga - reci NE" održano predavanje za nastavnike, kao dio obuke nastavnika u borbi protiv narkomanije i ovisnosti. Pedesetak nastavnika i učitelja je slušalo izlaganje o borbi protiv narkomanije među mladima.

Linkovi:
Fotografije sa predavanja (22.02.2007)
Promoviran Klub mladih filatelista OŠ «Muhsin Rizvić»
Nevres Jemendžić - Srijeda, 06.12.2006, 13:45
Fojnica onlineUtorak, 28.11. - U okviru novog obrazovnog i, nadasve, humanog projekta BH Pošta – "Filatelija u školama", izvršena je promocija Kluba mladih filatelista u Osnovnoj školi "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Ovo je tek drugi klub mladih ljubitelja filatelije formiran u Bosni i Hercegovini, prvi je osnovan u OŠ "Kalibunar" u Travniku. Na početku promocije, Mujo Zahirović, direktor OŠ "Muhsin Rizvić", govorio je o školi i o formiranju Kluba mladih filatelista.

Linkovi:
O istoj temi: Filatelija
Svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnica povodom 25. novembra
Nasir Selimović - Petak, 24.11.2006, 21:02
Općina FojnicaPetak, 24.11. - Svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnica povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine održana je danas u konferencijskoj sali Reumala. Sjednici su prisustvovali predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života općine Fojnica. U svom izlaganju načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić, prisutne je podsjetio na istorijske činjenice...

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
www.fojnica.ba/opcina
Filatelija u školama
Nasir Selimović - Petak, 24.11.2006, 20:59
Fojnica onlineSrijeda, 22.11. - Ne sjećam se kada smo izgubili finu naviku da se dopisujemo sa nama dragim osobama. Pisma, dopisnice ili razglednice kao višestoljetni oblik komuniciranja, u neravnopravnoj borbi sa mobitelom i internetom, postali su kolateralna šteta modernih informatičkih tehnologija.

Linkovi:
O istoj temi: Filatelija
Natalitet u padu
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 11.09.2006, 17:32
Fojnica onlinePonedjeljak, 04.09. - Ove godine sa upisnih područja fojničkih osnovnih škola "Muhsin Rizvić" i "Ivan Goran Kovačić" u prve razrede upisan je svega 171 učenik, odnosno 115 u prvoj i 56 učenika u drugoj školi. Radi poređenja: u Osnovnu školu "Muhsin Rizvić" prije samo tri godine upisano je 156 učenika. Ratna i poratna zabrana letova iznad Bosne i Hercegovine, okrenula je rode u drugom smjeru.
Djeca iz Fojnice na izletu u Visokom
Hazim Čukle - Četvrtak, 01.06.2006, 16:06
Polazak iz Fojnice, 31.05.2006Srijeda, 31.05. - Sedamdesetoro djece, učenika osnovne škole od prvog do četvrtog razreda O.Š. "Muhsin Rizvić" je otputovalo na jednodnevni izlet, a u sklopu predmetne nastave poznavanja zavičaja. Sa učenicima putuju i njihovi učitelji Azra Dević i Sulejmen Mujak. Kako smo saznali od njihovih učitelja, cilj ovog izleta je upoznavanje zavičaja, a učenici će posjetiti mjesto arheološkog iskopavanja prve Bosanske piramide Sunca na Visočici u Visokom.

Linkovi:
Fotografije polaska iz Fojnice (31.05.2006)
Fotografije posjete Fojnica online arheološkim iskopinama u Visokom (21.05.2006)
Maturanti Osnovne škole imali svoju matursku zabavu
Hazim Čukle - Utorak, 30.05.2006, 14:22
Maturanti, 19.05.2006Nedjelja, 28.05. - Nakon što su nedavno fojnički srednjoškolci proslavili svoju matursku zabavu, učinili su to i učenici osmih razreda maturanti O.Š. "Muhsin Rizvić" iz Fojnice, koja broji 1020 učenika u sedam područnih i jedne centralne škole. Njih 120 se okupilo ispred svoje škole gdje su bili pozdravljeni od velikog broja roditelja, rodbine i Fojničana. Maturanti koji su završili svoje osnovno školovanje su prošli u defileu ulicama Fojnice do fojničke galerije "Central" ...

Linkovi:
Fotografije defilea i maturske večeri (28.05.2006)
O istoj temi: Maturanti
Čas likovnog u prirodi
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.05.2006, 18:46
Čas likovnog u prirodi, 19.05.2006Petak, 19.05. - Toplo vrijeme sa ljetnim temperaturama, izmamilo je u prirodu i učenike O.Š. "Muhsin Rizvić" iz Fojnice. Grupu od 31-nog učenika IV-a O.Š. "Muhsin Rizvić" iz Fojnice smo okom kamere snimili u prirodi, na livadi između obdaništa i hotela "Reumal" uz rijeku Dragaču. Sa ovim malim učenicima je bila i njihova učiteljica Vahida Dedić, koja nam je kazala: "Cijelu školsku godinu učenici su proveli u učionicama, pa smo odlučili da danas izađemo ovdje u prirodu ...

Linkovi:
Fotografije sa časa (19.05.2006)
Fotografije Fojnice danas
Svjetski prvaci u sjedećoj odbojci na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 25.04.2006, 19:00
Na treningu, 24.04.2006Utorak, 25.04. - Početkom ove sedmice su na prve od troje pripreme za odlazak na svjetsko prvenstvo u Riermond Holandija u fojnički hotel "Reumal" stigli reprezentativci Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci. Od selektora Mirze Hrustemovića smo saznali: "Ovo su prve od troje pripreme koje ćemo imati u Fojnici. Za dvoje pripreme smo zahvalni BIZ (Boračko invalidska zaštita) Ze-Do Kantona. U Holandiji od 18. do 26. juna branimo titulu prvaka svijeta...

Linkovi:
Fotografije sa treninga odbojkaša (24.04.2006)
O istoj temi: Sjedeća odbojka
www.reumal.ba
Takmičenje učenika iz matematike
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.04.2006, 18:23
Takmičenje iz matematikeSubota, 22.04. - Prvog dana vikenda u prostorijama O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici je održano Kantonalno takmičenje učenika osnovnih škola od petog do osmog razreda iz matematike. Na takmičenju je učestvovalo 23 škole sa oko 120 učenika osnovnih škola SBK-a. Nakon pismenih radova komisija je pregledala radove i poredak je slijedeći. U petom razredu najbolji je bio Muhamed Velić iz "Treće osnovne škole" iz Bugojna, druga je Dalila Spahić...

Linkovi:
Fotografije sa takmičenja (22.04.2006)
Vojnici Njemačkog kontingenta EUFOR-a izgradili teren u Pločari polju
Hazim Čukle - Petak, 21.04.2006, 20:19
Vojnici EUFOR-a grade teren, 21.04.2006Petak, 21.04. - Vojnici Njemačkog kontigenta EUFOR-a iz Rajlovca pomažu djeci naselja Pločari Polje, koje se nalazi na desetom kilometru puta Fojnica - Kiseljak. Tu je smještena O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica podružnica Pločari Polje. Kako smo saznali od učitelja ove škole Mirheta Mračkića ovu školu pohađa 60 učenika osnovne škole od prvog do četvrtog razreda. "Ovi humani vojnici su počeli sa davanjem donacija i pomaganjem djeci ove škole već nekolko godina.

Linkovi:
Fotografije iz Pločari polja (21.04.2006)
Ramo Bejzić snimio pjesmu o Visočkoj piramidi
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.04.2006, 20:28
Ramo Bejzić, 14.04.2006Petak, 14.04. - Da je piramidomanija Visočke piramide Sunca zahvatila i druge krajeve u okolini Visokog niz je primjera. Prave se suveniri, izrađuju razni predmeti u obliku piramide, neki specijaliteti restoranskih kuhinja se spremaju i poslužuju u obliku piramide. I Fojničan sevdalija Ramo Bejzić koji ima snimljene dvije kasete narodne muzike, a inače je zaposlen kao nastavnik u O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici je ovih dana kako kaže snimio jednu pjesmu koja nosi naziv "Visočka piramida".

Linkovi:
Fotografije sevdalije Bejzića
Obilježen dan Osnovne škole Muhsin Rizvić
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.04.2006, 20:08
Sa svečanosti, 14.04.2006Petak, 14.04. - Danas 14. travnja/aprila je u velikoj sali SMŠ "Zija Dizdarević" u Fojnici uz prisustvo nekoliko stotina roditelja i učenika obilježen 14. travanj/april, Dan O.Š. "Muhsin Rizvić" iz Fojnice. Učenici raznih sekcija ove škole kao što su to dramska, recitatorska, folklorna, muzička i sportska su uz prigodan i bogat kulturno - zabavni program obilježili dan ove škole. Prisutne u sali je najprije pozdravio direktor ove škole Mujo Zahirović, koji je tom prilikom kazao ...

Linkovi:
Fotografije sa svečanosti (14.04.2006)
UOKI «Ilidža» na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 03.04.2006, 21:22
UOKI Ilidža na pripremama u Fojnici, 01.04.2006Na mini pripreme u fojnički hotel "Reumal" je stigla ekipa UOKI "Ilidža" sa Ilidže član druge odbojkaške lige Istok. Desetočlanu ekipu čine: Senad Ahmetović, Elvis Mušanović, Elvir Granulo, Esad Delić, Ismir Kahvić, Alen Prašović, Refik Alić, Samir Čatić, Mahir Džaltur i direktor i trener Samir Osmanović. Kako nam je kazao trener Osmanović zadovoljni su uslovima i smještajem u hotelu "Reumal" i iskoristli bi priliku da zahvale Udruženju RVI "Ilidža"...

Linkovi:
Fotografije sa treninga (01.04.2006)
O istoj temi: sjedeća odbojka
www.reumal.ba
OKI Vogošća u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 24.03.2006, 18:57
Fojnica online07.03. - Ovih dana su na desetodnevne pripreme u fojnički hotel "Reumal" stigli odbojkaši sjedeće odbojke OKI "Vogošća" iz Vogošće koja je član Druge lige BiH u sjedećoj odbojci. Od predsjednika kluba Jusufa Čatala smo saznali: "U Fojnicu smo do sada dolazili nekoliko puta i možemo reći da su ovdje uslovi za pripreme bilo kojih sportaša izvanredni.

Priredba učenika povodom Dana nezavisnosti
Hazim Čukle - Petak, 24.03.2006, 18:38
Fojnica online28.02.2006 - Povodom 1. marta/ožujka, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u fiskulturnoj sali SMŠ "Zija Dizdarević" u Fojnici nastavnici i učenici O.Š. "Muhsin Rizvić" iz Fojnice su priredili bogat kulturno - zabavni program. U prepunoj sali se okupilo nekoliko stotina roditelja, građana Fojnice i učenika osnovnih i srednje škole kako bi uživali u bogatom programu dramske, folklorne, recitatorske, muzičke i plesne sekcije ove škole.
OKI Fantomi na mini pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 24.03.2006, 18:36
Fojnica online27.02.2006 - Šesnaestočlana ekipa OKI "Fantomi" iz Sarajeva su boravili tokom vikenda u fojničkom hotelu "Reumal" na mini pripremama. Kako smo saznali od trenera Ševke Nuhanovića ovo su bile male mini pripreme pred nastupajuće odbojkaško prvenstvo. Trenirali su u O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici i nadaju se da će dobre rezultate postići na tri fronta: u prvenstvu, euroligi i kupu šampiona.
Akcija «Ne brže od života» i u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 20.02.2006, 18:33
Gojevići, Fojnica, 17.02.2006U okviru akcije "Ne brže od života" Policijska stanica Fojnica u saradnji sa osnovnim školama na području općine Fojnica, sprovodi ovu akciju uz akciju rada policije sa zajednicama. U okviru ove akcije je raspisan natječaj za učenike osnovnih škola za najbolje literarne radove učenika ovih škola na temu "Od kuće do škole, od škole do kuće". Na ovom natječaju je učešće uzeo veliki broj učenika O.Š. "Muhsin Rizvić" iz Fojnice i O.Š. "Ivan Goran Kovačić" iz Gojevića.

Linkovi:
Fotografije akcije «Ne brže od života» (17.02.2006)
Okrugli sto OO SDP Fojnica «Stavljanje u funkciju RTV repetitora na koti Križ»
Mirsad Topalović - Četvrtak, 16.02.2006, 16:53
Okrugli sto OO SDP-a Fojnica, 2006OO SDP BiH Fojnica organizovao je Okrugli sto u MZ Dusina, općina Fojnica, na temu "Stavljanje u funkciju RTV repetitora na koti Križ". Učesnici Okruglog stola bili su predsjednik OO SDP BiH Fojnica Elvis Fejzić moderator Okruglog stola, predsjednik KO SDP BiH SBK Zukan Helez, Općinski načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, rukovodilac Elektrodistribucije-poslovnica Fojnica Asim Zahirović, član Predsjedništva KO SDP BiH SBK Ismar Bratić...

Linkovi:
Slika članka (16.02.2006)
Potpisivanje memoranduma o razumijevanju
Nasir Selimović - Četvrtak, 01.12.2005, 20:20
Potpisivanje memoranduma, Fojnica, 30.11.2005Danas je u prostorijama hotela "Reumal" u Fojnici u organizaciji "Intersoso" italijanske humanitarne organizacije i Općine Fojnica potpisan memorandum o razumijevanju za realizaciju programa "Poboljšanje položaja djece i mladih u Bosni i Hercegovini" između predstavnika "Intersoso", predstavnika 5 italijanskih humanitarnih organizacija u našoj zemlji i predstavnika općine Fojnica.

Linkovi:
Fotografije potpisivanja memoranduma (30.11.2005)
O istoj temi: Omladinska politika općine Fojnica
www.fojnica.ba/opcina
Proslava Dana državnosti Bosne i Hercegovine
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 28.11.2005, 18:22
Priredba u OŠ Muhsin Rizvić, Fojnica, 24.11.200524.11. - Na području općine Fojnica proslava Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra/studenog, se osjeti jedino u Osnovnoj školi "Muhsin Rizvić", gdje je uz bogat kulturno-zabavni program obilježen ovaj praznik. U fiskulturnoj sali Srednje mješovite škole "Zija Dizdarević" u Fojnici okupilo se nekoliko stotina roditelja i građana Fojnice kako bi posmatrali učeničku priredbu koju su pripremili učenici OŠ "Muhsin Rizvić" iz Fojnice.

Linkovi:
Fotografije sa priredbe povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine (24.11.2005)
Proslava Ramazanskog Bajrama
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 07.11.2005, 15:40
Vatromet pred Ramazanski Bajram, Fojnica, 02.11.2005Kao i prethodnih godina i ove je godine na području Medžlisa IZ Fojnica svečano proslavljen najveći muslimanski blagdan Ramazanski Bajram. Dan prije u večernjim satima za građane Fojnice priređen veliki vatromet. Kako smo saznali od presjednika Medžlisa IZ Fojnica Abdulah ef. Šemića, na području medžlisa IZ Fojnica Bajram namaz je klanjan na 11 mjesta. Centralna svečanost povodom Ramazanskog Bajrama je održana u Šaban ef. (Čaršijskoj) džamiji koju je predvodio glavni imam Medžlisa IZ hadži Mensur efendija Pašalić.

Linkovi:
Fotografije vatrometa (02.11.2005)
Fotografije obilaska šehidskog mezarja (04.11.2005)
O istoj temi: Bajram u Fojnici
Švicarski Caritas i Općina Fojnica će izgraditi kuću Munibi Polutan
Hazim Čukle - Srijeda, 26.10.2005, 14:54
Lokacija za novu kuću, ispod stare, Tovarište - Fojnica, 24.10.2005Ovih dana su započeli radovi na ravnanju terena i priprema iskopa temelja za izgradnju porodićne kuće za Munibu Polutan i njenom bratu Salkanu u naselju Merdžanići u MZ Prokos općina Fojnica. 28-godišnja Muniba živi sa svojim bolesnim 18-godišnjim bratom Salkanom u prostorijama OŠ "Muhsin Rizvić" na Tovarištu koje je udaljeno 5 km od Fojnice. Imala je porodica Polutan svoju kuću u naselju Merdžanići, ona je oronila i bila skoro u ruševnom stanju, uslijed čega je Muniba sa bolesnom majkom i bolesnim bratom uselila u prostorije škole na Tovarištu jer su kako kažu bili uvjereni da je škola napravljena na njihovom zemljištu, te tako imaju pravo da u njoj žive.

Linkovi:
Fotografija lokacije za novu kuću (24.10.2005)
Fotografije zgrade Osnovne škole na Tovarištu (24.10.2005)
www.fojnica.ba/caritas
Reprezentacija juniora u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.10.2005, 16:20
Sa treninga, 23.10.2005Tokom vikenda je u fojnički hotel "Reumal" na posljednje pripreme i okupljanje stigla juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci pred odlazak na svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci za juniore u Kamniku u Sloveniji koje će se održati od 28. oktobra do 01. novembra ove godine. Od selektora naše mlade reprezentacije Smaje Šahbegovića smo saznali: "Ovo je posljednje okupljanje pred odlazak u Sloveniju, treniramo dva puta dnevno.

Linkovi:
Fotografija sa treninga (23.10.2005)
O istoj temi: Sjedeća odbojka
Akcija «Pomozimo djeci u saobraćaju»
Hazim Čukle - Srijeda, 12.10.2005, 20:07
Kontrola vozila, 03.10.200503.10.2005 - U okviru projekta "Rad policije u zajednici" u organizaciji PS Fojnica u saradnji sa AMK (Auto moto klub) "Mineral" iz Kiseljaka su na području MZ (Mjesna zajednica) Ostružnica u blizini OŠ (Osnovna škola) "Muhsin Rizvić" u Ostružnici danas vodili akciju "Pomozimo djeci u saobraćaju". Djeca ove osnovne škole su uz pomoć djelatnika PS Fojnica bila na terenu, kontrolirala vozače, dijelila im letke sa upozorenjima i upozoravali ih na manju brzinu i pažnju pri vožnji kroz naselja pogotovu pored školskih zgrada.

Linkovi:
Fotografije patrole i kontrole vozila (03.10.2005)
Juniori reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 12.10.2005, 18:22
Trening, 30.09.200530.09.2005 - Ovih dana se na pripremama u Fojnici nalazi ekipa juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, kako bi se pripremili za Evropsko prvenstvo u sjedećoj odbojci koje se održava krajem oktobra u Sloveniji. U Fojnici se nalazi 16 igrača od 17 do 22 godine iz svih naših klubova a trener je Pejo Kikić i selektor Smajo Šahbegović kao i igrači Kenan Džinanović, Jasmin Mulahasanović, Elvir Bešić, Asim Mrkaljević, Emir Lugavić, Muhamed Kapetanović.

Linkovi:
Fotografija sa treninga (30.09.2005)
O istoj temi: Sjedeća odbojka
Evropski šampioni na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.09.2005, 21:27
Evropski šampioni na pripremama u Fojnici, 17.09.2005Na četverodnevnevnim pripremama u Fojnici borave OKI (Odbojkaški klub invalida) Fantomi iz Sarajeva. Posadu evropskog prvaka u sjedećoj odbojci za invalide čine petnaest članova. Trenira se dva puta dnevno u sali Osnovne škole «Muhsin Rizvić» u Fojnici. Treninzi su žestoki i igrači dobro natapaju svoje dresove znojem. Trener Ševko Nuhanović nam je kazao: "Uslovi su idealni i radimo sve po planu, dogovoru i programu.

Linkovi:
Fotografije sa priprema odbojkaša Fantoma (17.09.2005)
O istoj temi: Sjedeća odbojka
www.reumal.ba
Isto kao i prošle godine
Hazim Čukle - Utorak, 06.09.2005, 18:02
Srednjoškolski centar u Fojnici, 05.09.2005I u Fojnici, kao i u svim drugim školama na području SBK-a (Srednjobosanski kanton) u ponedjeljak 04. septembra / kolovoza je školsko zvono označilo početak nove školske godine. I ove godine se u osnovnim školama radi po osmogodišnjem nastavnom planu i programu. Od direktora Osnovne škole "Muhsin Rizvić" Muje Zahirovića smo saznali: "U ovoj školskoj godini će osnovnu školu pohađati 1030 redovnih učenika u sedam područnih i dvije škole u Fojnici.

Linkovi:
Fotografije početka nove školske godine (05.09.2005)
O istoj temi: Prvačići
Nastavnici i učitelji na Pogorelici
Mirsad Topalović - Utorak, 30.08.2005, 21:31
Uposlenici OŠ Muhsin Rizvić Fojnica, 30.08.2005U sklopu obilježavanja stogodišnje sindikalnog pokreta Bosne i Hercegovine Sindikat Osnovne škole "Muhsin Rizvić" je organizovao jednodnevni izlet na Pogorelicu. Učitelji i nastavnici sa direktorom škole Mujom Zahirovićem i ostalim osobljem, njih tridesetak, su krenuli put Pogorelice kako bi se i družili pred početak nove školske godine. Kako su nam kazali prilikom izleta na Pogorelicu će se družiti uz harmoniku sevdalije Rame Bejzića, a koji je i vrsni poznavalac ljekobilja, te tvrdi da ima lijek za sve bolesti. Fotografisali smo ih na autobuskoj stanici u Fojnici prije polaska na Pogorelicu.

Linkovi:
Fotografija uposlenika OŠ "Muhsin Rizvić" (30.08.2005)
O istoj temi: Osnovna škola «Muhsin Rizvić»
Fotografije Pogorelice
Fotografije fojničke prirode
Odbojkaši SDI «Spid» na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 17.08.2005, 20:17
Odbojkaši SDI «Spid» u Fojnici, 17.08.2005Od 13. do 19. augusta u fojničkom hotelu Reumal se na pripremama za II Klupsko svjetsko prvenstvo nalaze odbojkaši Sportskog društva invalida «Spid» Sarajevo. Na pripremama su: Sabahudin Delalić (kapiten), Asim Medić, Dževad Hamzić, Adnan Manko, Almir Tavan, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, Amir Mekić, Amir Kriko, Nermin Mujkić, Muhamed Kapetanović, Esad Durmišević i Muhamed Ligata.

Linkovi:
Fotografije boravka odbojkaša SDI «Spid» u Fojnici (17.08.2005)
O istoj temi: Sjedeća odbojka
Prolaznost 92,12%
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.06.2005, 13:05
Pedagog, profesorice pedagogije Almine Sulejmanović, 23.06.2005U školskoj 2004/2005 godini na području općine Fojnica osnovnu školu je pohađao 1041 učenik. Pored centralne Osnovne škole Muhsin Rizvić tu je još 7 područnih Osnovnih škola: Prokos, Pločari polje, Ostružnica, Dusina, Majdan, Rivzići i Crnički Kamenik. Kako smo saznali od pedagogice ove škole profesorice pedagogije Almine Sulejmanović prolaznost je 92,12% ili 959 učenika je uspješno završilo ovu školsku godinu. Na popravnom je 78 učenika ili 7,49%, 5 učenika ponavlja godinu i neocijenjenih je 4 učenika.

O istoj temi: Osnovna škola «Muhsin Rizvić»
Učenici trećeg razreda OŠ «Muhsin Rizvić» na Šolti (Hrvatska)
Mirsad Topalović - Četvrtak, 16.06.2005, 13:53
Učenici trećeg razreda Osnovne škole Muhsin Rizvić iz Fojnice na Šolti (Hrvatsk), 09.06.2005Učenici trećeg razreda Osnovne škole Muhsin Rizvić iz Fojnice, njih 23, sretno su 13.06. doputovali svojim kućama, poslije petodnevnog boravka u Internacionalnom kampu za djecu i omladinu «Euro – škola» na Šolti. «Škola u prirodi», kako se program zvanično zove, nastavak je standardnih školskih aktivnosti, samo na izmještenom lokalitetu. Hrvatska je na vrijeme prepoznala nove trendove u obrazovnom procesu i školama iz unutrašnjosti prilagodila svoju vansezonsku turističku ponudu. Moje radne kolege za vrijeme dječijeg odsustva osijedili su i potrošili više na telefon nego koliko je koštao cijeli aranžman ekskurzije. A opet neki, zabrinuti zbog vremenskih neprilika koje proteklih dana nisu zaobišle ni Dalmaciju, stigli su i na Šoltu, da se ipak uvjere u tačnost ispričanih priča putem telefona.

Linkovi:
Fotografije sa Šolte (R Hrvatska) (08.-12.06.2005)
O istoj temi: Osnovna škola «Muhsin Rizvić»
15.04.2005: Proslava Dana Osnovne škole «Muhsin Rizvić»
Mirsad Topalović - Srijeda, 15.06.2005, 14:23
Proslava Dana OŠ «Muhsin Rizvić» Fojnica, 15.04.2005

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 15.04.2005)
Linkovi:
O istoj temi: Osnovna škola «Muhsin Rizvić»
Maturanti Osnovne škole «Muhsin Rizvić»
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 06.06.2005, 15:05
Fojnica, 01.06.2005

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 01.06.2005)
Linkovi:
O istoj temi: Maturanti
Akcija prikupljanja starog papira
Udruženje građana «Triton» Fojnica - Utorak, 24.05.2005, 11:44
Raspored po kojem će se odvijati akcija (.pdf, 44 kb) akcija prikupljanja starog papira, 24.05.2005Udruženje "Triton" Fojnica, KZP "Šćona" Fojnica, Osnovna škola "Muhsin Rizvić" Fojnica, Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Gojevići - Fojnica, Srednja mješovita škola "Zijah Dizdarević" Fojnica organizuju akciju prikupljanja starog papira. Cilj ove akcije je očuvanje naše okoline i podizanje ekološke svijesti, kako učenika tako i cjelokupnog građanstva na cijeloj općini Fojnica. Prikupljanje papira će trajati 5 dana počev od 30.05.2005. po unaprijed utvrđenom rasporedu.

Kontejner za stari papir će biti postavljen u krugu KZP "Šćona" Fojnica, tako da građani i u ostale dane (nakon trajanja akcije) mogu da odlože stare novine i kartonsku ambalažu.

Prikupljena sredstva od ove akcije su u cijelosti namijenjena za edukaciju učenika.

Moto ove akcije je "MISLIMO NA SVOJU BUDUĆNOST!".

Udruženje "Triton" Fojnica
Turnir u sjedećoj odbojci «Prošlost, sadašnjost i budućnost», 06.05.2005

Učenici i nastavnici Osnovnih škola "Ivan Goran Kovačić" i "Muhsin Rivzić" iz Fojnice nastupili su na
Kantonalnom takmičenju učenika osnovnih i srednjih škola "Civitas", projekat građanin.

Pogledajte fotografiju ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 06.05.2005)

Saobraćajne nesreća iznad fojničke «Štamparije», 27.04.2005Na regionalnom putu Fojnica – Prokos, na nepreglednom zavoju iznad fojničke «Štamparije», jučer je u jutarnjim satima došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je povrijeđeno dvadesetak učenika Osnovne škole «Muhsin Rizvić» iz Fojnice. Međusobni sudar dva autobusa za prevoz učenika iz Mjesne zajednice Prokos, bio je udarna vijest elektronskih i printanih medija u Federaciji BiH. Poslije ukazane prve medicinske pomoći u Domu zdravlja u Fojnici, svi povrijeđeni su upućeni u Kantonalnu bolnicu u Travnik, gdje su, poslije izvršenih medicinskih pretraga, kod većine dopremljenih učenika, ustanovljene lakše tjelesne povrede. Jedna učenica je zbog težine povreda zadržana na liječenju u Travniku, dok su ostali povrijeđeni upućeni na kućno liječenje.

Linkovi:
Fotografije sa mjesta nesreće
Samostan u Fojnici, jesen 2004.Više to nije novost, već, srećom, uobičajena pojava, da čelni ljudi fojničkih vjerskih institucija, u sklopu obilježavanja značajnih vjerskih blagdana, svojim sugrađanima, prirede ugodna kulturno – sportska druženja. Tako se i ove godine Franjevački samostan potrudio da Božić, kao jedan od najvećih kršćanskih praznika, obilježi sa brojnim manifestacijama različitog sadržaja.

    Program obilježavanja Božića 2004.

    Utorak 21.12.2004. godine

  • Književna večer – Božiću u susret

  • Sudjeluju književnici iz Sarajeva: Goran Samardžić, Hadžem Hajdarević, Muhamed Ćurovac, Gradimir Gojer

  • Samostan u 18 sati


Linkovi:
Fotografije Franjevačkog samostana u Fojnici
O istoj temi: Božić u Fojnici
Karate klub Fojnica vrši upis novih članova
Mirsad Topalović - Srijeda, 03.03.2004, 13:59
Karate klub FojnicaKARATE SAVEZ BOSNE I HERCEGOVINE
KARATE KLUB "FOJNICA” F O J N I C A

VRŠI UPIS
NOVIH ČLANOVA


svih uzrasta, oba pola, dana 03., 05. i 08.03. 2004. godine, u prostorijama OŠ "Muhsin Rizvić” (sportska dvorana) od 18 do 20 sati.

Napomena: Mogućnost rekreativnog karatea i kurs samoodbrane. Dogovor sa starim i novim članovima kluba u vezi nastavka rada održat će se 05.03.2004. u 18. sati u sali škole (bivša škola "Kata Govorušić”).
Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić"
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 19.01.2004, 08:31
OŠ Web stranica Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" Gojevići - Fojnica.

"Mi smo učenici i djelatnici Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića koja radi po hrvatskom planu i programu. Sjedište naše škole je u Gojevićima, a 7 kilometara dalje, u Fojnici, imamo i osam isturenih odjela. Učenici u Fojnici pohađaju nastavu "pod istim krovom" sa učenicima Osnovne škole Muhsina Rizvića, koja radi po bošnjačkom planu i programu."

URL: http://www.tel.net.ba/os-gojevici
Slovo o Ziji
Mirsad Topalović - Petak, 14.11.2003, 12:56
Zija DizdarevićPrije više od 23 godine, u junu 1976., ovdje, u Fojnici, održan je simpozijum o književnom djelu Zije Dizdarevića. Brojni pisci i književni kritičari dali su tada veoma vrijedne priloge koji su zatim, uz još nekoliko drugih, objedinjeni u knjizi koja je s naslovom "Kritičari o Ziji Dizdareviću” objavljena u sarajevskoj "Svjetlosti” 1978. godine. Knjigu su uredili Minka Memija i Aleksandar Ljiljak, a u njihovom izboru su tekstovi Rize Ramića, Midhata Begića, Jove Vukovića, Asima Pece, Muhsina Rizvića, Riste Trifkovića, Staniše Tutnjevića, Fadi la Bukića, Uglješe Kisića, Džemaludina Alića, Branka Stojanovića, Lubomira Cvijetića, Branka Ćopića, Čede Kisića, Miodraga Bogičevića, Ivana Kordića, Vladimira Čerkeza, Aleksandra Ljiljka i Mehmeda Konjhodžića. Tako je, s tim simpozijem i s tom knjigom, uveliko osvijetljeno i ocijenjeno književno djelo mladog i izrazito talentiranog pisca – pjesnika čiji je život trajao od 1916. do 1942. godine, a tragično se završio u Jasenovcu pod udarcima zlikovačkog željeznog malja.
Fojnica online16.10. - Kako je već uobičajeno, u okviru manifestacije "Susreti Zija Dizdarević”, organizuje se druženje pisaca sa učenicima Srednje mješovite škole "Zija Dizdarević” i Osnovne škole "Muhsin Rizvić”. Ovog puta stihove iz svojih knjiga učenicima su govorili Bisera Alikadić i Mirsad Bečirbašić.
Škola zajedno01.09. - Segregacioni model školskog sistema u Srednjobosanskom i Hercegovačko – neretvanskom kantonu "dvije škole pod jednim krovom”, najnovijom odlukom Visokog predstavnika o objedinjavanju školske administracije kao prvom koraku u reformi školstva, doživio je žestok udarac. Da sve nije išlo bez opiranja govori i činjenica da se moralo posegnuti za sankcionisanjem političke stranke, u ovom slučaju HDZ – a, čiji su članovi ministri obrazovanja u vladama navedenih kantona zbog odbijanja da shodno odluci Pedija Ešdauna, naprave uputstvo o objedinjavanju administracija.
pretraga novosti :: arhiva novosti