Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za brusnica je pronašla slijedeće:

Javna rasprava o Nacrtu Budžeta
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 07.12.2017, 15:28
Klikni za više fotografija Javna rasprava
Na devetoj sjednici Općinskog vijeća Fojnica održanoj 17.11.2017. godine Općinsko vijeće Fojnica je usvojilo Nacrt Budžeta za period 01.01.2018.- 31.12.2018. Nakon toga, Nacrt je upućen u javnu raspravu.
Javna rasprava održana je danas u Općini Fojnica. Raspravu je otvorio načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura koji je pozdravio prisutne te rekao nekoliko riječi o Nacrtu Budžeta.
Detaljne informacije o Budžetu dao je Alija Mukača, pomoćnik načelnika za privredu, finansije i budžet.
U svom obraćanju istakao je da je planirani budžet za 2018. godinu skoro identičan Budžetu iz 2017.godine te da je planiran u iznosu od 3.300.000,00 KM.
Svoje prijedloge i sugestije građani Općine Fojnica, javna preduzeća, javne ustanove, mjesne zajednice, Udruženja građana, naučne i stručne organizacije, kao i svi ostali potencijalni budžetski korisnici mogli su dostaviti nadležnoj službi do 04. decembra.

Na javnoj raspravi je bilo govora o pristiglim amandmanima. Amandman je uložila JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece Fojnica. Prilikom obrazlaganja direktorica Safija Serdarević je naglasila da je evidentan porast broja djece koja pohađaju ovu ustanovu te da su zbog toga neophodna veća finansijska sredstva. Ta sredstva iskoristila bi se zaposlenje radnika, naglasila je direktorica.

Drugi amandman uložio je RC Brusnica. Juro Iviš je tražio da se budžetom planiraju sredstva za održavanje putne komunikacije Bakovići- Poljana, tokom cijele godine.

Vijećnik Almir Zulum je uložio amandman na Nacrt budžeta u kojem traži povećanje sredstava za studentske stipendije i to za 10.000,00 KM . Shodno tome sredstva za ovu namjenu bi iznosila 25.000,00 KM.
Odluka o izboru ponuđača/Javne nabavke
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 30.11.2017, 08:54
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina FojnicaOdluka o izboru ponuđača BRUSNICA
PRILOG:
- Odluka

Tradicionalni uspon na Matorac
Hazim Čukle - Srijeda, 06.04.2016, 10:08
Klikni za više fotografija Planinari
U organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica“ već po sedmi put u povodu 18 marta Dana općine, prvog vikenda do tog datuma organiziraju, tradicionalni zimski uspon na Matorac. Ove godine je po broju učesnika to bio najmasovniji do sada ovakav uspon, sa 85 prijavljenih planinara učesnika, koji su uspješno prešli ovu veoma zahtjevnu turu, gdje je bilo potrebno savladati visinsku razliku od 1.400 metara.

-Kuriozitet je učešće velikog broja mladih planinara, među kojima je bilo i dosta dama, a najmlađa učesnica je bila petogodišnja Ajda Bajrić iz PD „Bobovac“ Kakanj, a ovo društvo je bilo i najmasovnije po učešću, bilo ih je ukupno trideset. Krenuli smo iz Fojnice preko sela Tješilo, Potočke česme i Gorevine do vrha Matorca (1.937 m.n.v.), a potom grebenom Matorca do Rekreacijskog centra „Brusnica“ i istoimenog motela „Brusnica“, gdje smo imali zajednički ručak, kaže Eduard Slađo Jukić, predsjednik PD „Vranica“ Fojnica i dodaje

Pošto se radilo o kondiciono neujednačenoj grupi učesnika ovog uspona, trebalo nam je od 7 do 9 sati pješaćenja od polaska do dolaska u skijalište iznad Fojnice. Da bi prešli ovu turu učesnicima je bio prepreka i dubok snijeg, čija se visina kretala i preko pola metra, koji je bio tešak za hodanje. Bilo nas je iz cijele BiH, a svi učesnici su nakon povratka dobili prigodne zahvalnice, kaže Eduard Slađo Jukić, koji je ujedno i jedan od organizatora uspona.Mini škola skijanja u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.01.2016, 09:47
Klikni za više fotografijaŠkola skijanja
Snijegu se nikako neda, iako su meteorolozi najavljivali polarne hladnoće i nešto padavina snijega, njega nema pa nema. Raspust je u toku pa je u ovo vrijeme snijeg bio najpotrebniji, kako bi se učenici skijali i uživali u zimskim radostima. Ni u skorije vrijeme nema „na vidiku“ snježnih padavina, pa po nekim progozama i ova će zimska sezona biti loša.
Da u Fojnici ne bude sve tako loše, pobrinuli su se dvojica braće blizanci, Adis i Atif Mujčić, magistri sporta, koji su došli na ideju da pokrenu mini školu skijanja u vrijeme zimske sezone, za osnovce njihovog rodnog grada. Blizanci Atif i Adis Mujičić su nezaposleni mladi profesori, i imaju veliku želju da svoje znanje prenesu i na najmlađe Fojničane. Škola skijanja na Borku je haman u gradu u Fojnici, idealan teren za početnike.

Počeli smo da radimo osnovne tehnike skijanja na lokalitetu Borak u naselju Bježanija u Fojnici, prvi dan sa pet, a evo već peti dan imamo petnaestak dječaka i djevojčica osnovaca, uzrasta od sedam do deset godina. Radimo osnovnu tehniku za početnike. Za ovih pet dana od kako učimo skijanje, skoro svi su odlično savladali gradivo i već se spuštaju niz ovu improvizovanu ski stazu u dužini od oko stotinu metara, kaže prof. Adis Mujčić, a njegov brat Atif dodaje
Snijega ima malo, ali dovoljno za ove dječake i djevojčice i njihove prve ski korake. Ovo je još jedna lijepa prilika da se djeca malo odvoje od interneta i malo uživaju na snijegu, kako su nekad to djeca radila. Radit ćemo još više na masovnijem okupljanju i obuci skijanja najmlađih. Narednog vikenda idemo u Rekreacijski centar „Brusnica“ Fojnica, vježbanje kočenja i kaćenje za sidra ski lifta, kaže prof.mr. Atif Mujčić.

Snijega ima dovoljno za skijanje, ali čeka se veći snijeg
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.01.2016, 09:36
Klikni za više fotografijaBrusnica
I ova zimska sezona je loše započela u više bh skijališta. Problem je nedostatak snijega. U Rekreacijskom centru „Brusnica“ iznad Fojnice su nam kazali da snijega ima toliko da se može skijati. Mali ski-lift, koji je dugačak 450 metara je u funkciji, a veliki ski-lift , dužine 1.000 metara će raditi kada bude veći snježni pokrivač. Jučer smo posjetili ovaj ski-centar, što se tiče vremena smjenjivali su se sunce i magla, a propadavao je i slabiji snijeg.
Kako nam je kazao Juro Iviš, direktor RC „Brusnica“ Fojnica, cijena smještaja u istoimenom motelu „Brusnica“ je smanjena na 65 KM puni pansion sa ski kartom, a za djecu do 5 godina je besplatno, a za djecu od 5-12 godina se plaća 50% od pomenute cijene. Dnevna ski karta košta 15 KM za odrasle a djecu 10 KM. To su cijene dok ne padne veći snijeg, a onda ćemo ih vratiti koje su bile za vrijeme otvaranja ski sezone, nešto malo veće od ovih, kaže Iviš i dodaje

Trenutna visina snijega u skijalištu je između 15 i 20 cm. Gledamo u nebo i čekamo nove padavine. Skijanje se odvija pa može se reći normalno, ali kad je veći snijeg, veći je i ugođaj. Put do skijališta je stalno prohodan i održavamo ga redovno. Imamo grupu iz Sarajeva, a tu je bila i grupa posjetitelja iz Tuzle. Posjetioci koriste vrijeme u šetnji prekrasnim predjelima oko skijališta. Sa većim snijegom će krenuti i noćno skijanje, a početkom mjeseca februara ćemo imati i tradicionalnu kotlićijadu, takmičenje u spravljanju gulaša, kaže direktor Juro Iviš.

U restoranu motela „Brusnica“ Fojnica smo sreli grupu gostiju koji su napravili predah od skijanja i ručaju.Kazali su nam da je to porodica Džurović iz Sarajeva. Tu smo šest dana, prvi put i pozitivno smo iznenađeni. Raspust je , i mi i djeca uživamo, pravi planinski ugođaj. Domaćini su pravi domaćini, osjećamo se kao da smo kod kuće. Snijega ima dovoljno za skijanje, a može se i šetati , po ovim planinskim predjelima, planiramo i iduće godine doći, kažu članovi porodice Džurović.
Tu su i Monika Kapetanović, profesorica sporta i instruktor skijanja. Sa njom je bila Marija iz Fojnice, koja je uz Moniku učila skijanje. Obje su kazale da uživaju na snijegu, bez facebooka, interneta, baš pravo uživanje i raduju se tome kao mala djeca.

Za vikend otvaranje sezone skijanja u RC Brusnica Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.12.2015, 08:39
Klikni za više fotografijaBrusnica
Proteklog vikenda smo posjetili Rekreacijski centar „Brusnica“ iznad Fojnice, koji je udaljen 14 kilometara od grada, a do njega se dolazi asvaltnom trakom do Bakovića, a odatle dosta dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. Krenuli smo iz maglovite Fojnice, a u skijalištu vedro i sunčano, odakle se pruža pogled do Sarajeva koje je bilo pod maglom, kao i druga mjesta u kotlinama i uz riječna korita i okolnih planina.

Ispred motela „Brusnica“ desetak automobila parkiranih, a posjetioci su uživali u sunčanom danu uz šetnju. Snijega ima ali nedovoljno za uživanje u zimskim radostima.Skijalište se nalazi na 1.580 metara nadmorske visine.Skijalište posjeduje veliki i mali ski lift dužine od 1.000 i 450 metara sa sidrima.Skijaške staze su širine od 30 do 200 metara u ukupnoj dužini od oko 5 kilometara. Sve je spremno samo snijega nedostaje, to nam je potvrdio i Juro Iviš, direktor RC „Brusnica“ Fojnica

-Pripremili smo se za sezonu, čekamo samo snijeg, a zvanično otvaramo zimsku sezonu posljednjeg decembarskog vikenda 26.12. ove godine. Imamo sve uslove za dobar odmor i ugođaj za svačiji ukus. Tu je motel „Brusnica“ sa 13 luksuzno opremljenih apartmana, kamin sala sa oko 50 mjesta i terasa sa oko 30 mjesta i još dosta toga. Organiziramo i doček Nove 2016 godine u motelu, a moguće je iznajmiti i vikendice, pojašnjava Juro Iviš, direktor i nastavlja

Što se tiče ski karte cijene su 18 KM odrasli i djeca 12 KM po osobi, poludnevne 14 i 8 KM. Noćno skijanje će biti svako veče od 18 do 21 po cijeni karte od 10 KM.I mat ćemo i vikend utrke i skokove sa snovbordom uz nagrade, vožnja motornim sankama, ratrakom, vožnja na traktorskim gumama, vikend takmičenja u bilijaru i pikadu...Za neskijaše nudimo ski školu koju će voditi certificirani instruktori, kaže direktor Iviš i dodaje

Što se tiče smještaja puni pansion sa ki kartom je 75 KM po osobi, polupansion sa ski kartom 65 KM, za djecu do 5 godina je besplatno a od 5 do 12 godina 50% od pomenute cijene. Vikendice se mogu iznajmiti po cijeni 6 ležaja 70 KM, a 10 ležaja 120 KM.Kada je u pitanju gastro ponuda tu su poznati specijaliteti naše kuhinje čorba veselica, gulaš, sarma, grah, pura, teleče i janjeće pečenje, pite ispod sača uz jela sa roštilja, domaći sir i kajmak, te kolači itd. Gosti imaju mogućnost za dobar odmor i uživanje, kaže direktor Juro Iviš.

Fojnica bogatija za još jedan moderan motel
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.10.2015, 08:15
Klikni za više fotografija Motel“Fojnica“
Mnogi turizam vide kao budućnost razvoja Fojnice, a ovaj grad podno Matorca ima sve uslove da postane željena destinacija za sve one koji žele dobar odmor i uživati u prirodnim ljepotama kojima Fojnica obiluje, a tu su i brojni kulturno historijske znamenitosti.Iz godine u godinu se u Fojnici javlja potreba sa većim smještajnim kapacitetima.Da je to ovom gradu na zlatonosnim rijekama potrebno, uvjerio se i Slobodan Grubešić, Fojničanin koji već duži niz godina radi i živi sa porodicom u Beču u Austriji.

-Slobodana Grubešića je vlasnik modernog motela „Fojnica“ u Fojnici koji je nedavno počeo sa radom.Ivana Knežević je direktorica motela.Motel se prirodno naslanja se na kompleks Lječilišta „Reumal“ i „Aquareumal“ kategorisan je sa 3 zvjezdice i urađen je u evropskom stilu i standardima i jedan je od najluksuznijih objekata ovog tipa u Fojnici i šire.Vlasnik dugo živi u Beču u Austriji, voli svoj rodni grad Fojnicu i oduvjek je volio da nešto vrati svom gradu, plod toga je ovaj motel „Fojnica“ u Fojnici, kaže Igor Iličić, menadžer motela i dodaje

Posjeduje 10 dvokrevetnih soba i jedan veliki apartman, a u sklopu objekta je i restoran, ima lift, uposlenih je sedam radnika.Posebno je bogata kuhinja sa specijalitetima fojničkog kraja.Cijena noćenja u dvokrevetnoj sobi je 85 KM za dvijue osobe.Imamo i fakultativne izlete u i oko Fojnice.Sad nam je u toku akcija „Jesen u Fojnici“ što podrazumjeva dva noćenja sa doručkom i jednom masažom od 30 minuta, cijena je 199 KM za dvije osobe.U zimskom periodu ćemo obezbjediti za goste prevoz i ski kartu do skijališta RC „Brusnica“, kaže menadžer motela „Fojnica“ Igor Iličić


Susreti motorista i četverotočkaša u Gojevićima kod Fojnice
Hazim Čukle - Srijeda, 30.09.2015, 14:51
Klikni za više fotografija Gojevići
Drugog dana proteklog vikenda je u organizaciji Moto kluba „Vranica“ Fojnica u naselju Gojevići kod Fojnice održano druženje enduro susreti motorista i četverotočkaša. Iako je padala jaka kiša to nije omelo ljubitelje ovog sporta da se okupe u velikom broju. Nakon okupljanja i okrepljenja krenulo se na vožnju stazom koju su im odabrali domaćini.

- Moto klub „Vranica“ Fojnica je osnovan 2003 godine, broji svoji pedesetak članova.Najmlađi član je 7.godišnji Sajim Bajrić, ali zbog vremenski uslova neće voziti ovu stazu. Na ove enduro susrete su nam stigli prijatelji iz nekoliko moto klubova kao što su: Sarajevo, Bugojno, Mrkonjić Grada, Pale, Travnik, Gornji Vakufa/Uskoplje, Kiseljak, Kreševo i nas domaćina Fojnice, kaže Davor Bošnjak, predsjednik MK „Vranica“ Fojnica i dodaje

Odavde imamo vožnju na stazi od Gojevića do Fojnice ulicama grada, nakon toga preko Selakovića, Veselice do Rekreacijskog centra „Brusnica“ iznad Fojnice, gdje ćemo imati zajednički ručak. Nakon kraće pauze idemo dalje do Vran kamena, preko planine Zec i povratak u Gojeviće, gdje ćemo imati zajedničku večeru i druženje uz muziku u sali OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica, kaže Davor Bošnjak, predsjednik MK „Vranica“ Fojnica.

Među gostima su i desetak članova Moto kros kluba „Romanija“ Sokolac. Njihov predsjednik Brane Džurđić, nam je kazao –Naš klub je mlad klub i brojimo petnaestak svojih članova. Prvi put smo u Fojnici i za sada su prvi utisci odlični, gostoprimstvo domaćina, lijepa priroda, samo nam vremenski uslovi nisu baš najbolji, ali navikli smo mi na to, kaže predsjednik gostiju sa Pala, Brane Džurđić.


Obnova planinarske markacije
Hazim Čukle - Petak, 24.07.2015, 09:54
Klikni za više fotografijaMarkacija
Dvadesetak članova PD „Vranica“ Fojnica i sa po jednim članom iz PD „KIS“ Kiseljak i PD „Bitovnja“ Kreševo su proteklog vikenda po veoma lijepom i toplom vremenu izvršili sveobuhvatnu obnovu planinarske markacije na masivu planine Matorac u srcu Vranice.

Ovu atraktivnu planinarsku kružnu stazu su započeli markirati sa lokaliteta RC „Brusnica“ Ski centar Fojnica i dalje preko grebena Matorca i njegovog najvišeg vrha (1.936 metara nadmorske visine), pa preko Vran kamena, Sarajevskih vrata i Karahmetovog mezara do polazne tačke skijališta RC „Brusnica“. Akcija je trajala cijeli dan. Kako su se pojedini planinari prvi put susreli sa ovom aktivnošću, akcija je imala i edukativni karakter.


Planinarska tura Matorac-Zec-Pogorelica
Hazim Čukle - Srijeda, 13.05.2015, 12:25
Klikni za više fotografijaPlaninari

U organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica organizirana jednodnevna grebenasta tura koja je započeta sa poznatog lokaliteta Rekreacijskog centra „Brusnica“ iznad Fojnice preko Matorca, Vran kamena i Zec planine do planinarskog doma na Pogorelici, vlasništvo PD „Pogorelica“ Kiseljak.

Na ovoj turi su pored domaćina planinara iz Fojnice učestvovali i članovi PD „Bobovac“ iz Kaknja i PD „Kiss“ iz Kiseljaka. Učestvovalo je petnaest planinara koji su ukupno pješačili oko sedam sati. Po lijepom vremenu su imali priliku pješačiti i po snijegu i ledenim smetovima.

Tradicionalni uspon na Matorac
Hazim Čukle - Srijeda, 01.04.2015, 11:23
Klikni za više fotografijaMatorac


Članovi PD „Vranica“ Fojnica svake godine u čast Dana općine Fojnica prirede tradicionalni uspon na Matorac iznad Fojnice. Tako je bilo i proteklog vikenda kada je 50 planinara krenulo iz Fojnice preko naselja Tješilo i lokaliteta Gorevine do vrha Matorca 1937 m.n.v.Za sve učesnike je u naselju Tješilo Marjan Glavočević pripremio čaj i druga osvježavajuća pića. Planinari su grbenom Matorca pješaćili do poznatog skijališta RC „Brusnica“ Fojnica, gdje su imali zajednički ručak.

Osim članova PD „Vranica Fojnica u ovom planinarskom pohodu su učestvovali planinari iz PD „Visočica“ Visoko, PD „Bobovac“ Kakanj, PD „Igman“ Sarajevo, PD „Preslica“ Doboj, PD „Avantur“ Sarajevo, PD „Zlatni ljiljan“ Sarajevo, PD „Pogorelica“ Kiseljak i PD „Kiss“ Kiseljak.Uspon je trajao sedam sati pješaćenja i svi učesnici su obišli ovu planinarsku turu.


U katunskom naselju Vrtača snijega i do dva metra visine
Hazim Čukle - Petak, 27.02.2015, 09:43
Klikni za više fotografijaVrtača
Fojnicu je priroda obdarila brojnim prirodnim ljepotama.Jedno od njih je i katunsko naselje Vrtača, koja se nalazi na istoimenoj planini sjeverozapadno od Prokoškog jezera. Tu se nalazi pedesetak katuna čiji su vlasnici iz naselja MZ Prokos u Fojnici. Katunsko naselje je udaljeno oko 17 kilometara od Fojnice a do kojeg se dolazi preko Tovarišta asvaltnom trakom, a dalje makadamskim putem (samo terenci) uz pjenušavu bistru riječicu Borovnicu do Vrtače.

U zimskom periodu je to moguće samo pješaćenjem, jer je i ove godine obilni snježni pokrivač prekrio ovo katunsko naselje.Visina snijega je od 1 do dva metra a na mjestima ima smetova i do tri metra. To nam je potvrdio Elvedin Merdžanić, koji je sa par prijatelja Ajdinom i Fuadom Merdžanićem ovih dana posjetio Vrtaču.

Tu imamo katune, išli smo da vidimo kakvo je stanje. Tu ljudi izlaze početkom mjeseca maja , neki i sa svojom stokom i zadrže se do prvih snijegova. Bere se borovnica i brusnica koja je prebogata sa tim šumskim plodovima, popuni se kučni budžet. Čiste planinske vode ima u izobilju, pogodno je za planinare, izletnike i ribolovce da uživaju u čarima prirode, kazao je Elvedin Merdžanić.


Održano takmičenje u spravljanju gulaša
Hazim Čukle - Utorak, 24.02.2015, 10:08
Klikni za više fotografijaFojnica

U organizaciji Rekreacijskog centra „Brusnica“ iznad Fojnice prošlog vikenda na platou motela „Brusnica“ u skijalištu iznad Fojnice održano tradicionalno takmičenje u spravljanju gulaša. Učestvovalo je šest ekipa. Žiri za ocjenu kvalitete gulaša je bio sastavljen od po jednog člana iz svake prijavlejne ekipe.

Put do skijališta odličan, vrijeme je bilo idealno, sunčano i vedro, ispred motela nekoliko desetina automobila, a na skijalištu brojni ljubitelji zimskih radosti.Bilo je tu skijanja, sankanja, šetnje po prekrasnim terenima i stazama ovog skijališta.Cijene smještaja puni pansion sa ski kartom 55 KM, po osobi a dnevna ski karta je 17 KM odrasli a za djecu 13 KM.

Nagrade su bile novčane, a prvo mjesto je osvojila ekipa Planinarskog društva „Vis“ Žepče, drugo mjesto je pripalo ekipi „X faktor“ iz Slavojije, a treće mjesto je osvojila ekipa domaćina „Veš mašina“ na čelu sa Markom Stoimilovićem.Nakon toga je uslijedio druženje uz muziku u restoranu motela „Brusnica“ do sitnih sati.Počelo skijanje u RC „Brusnica“ Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 06.01.2015, 09:04
Klikni za više fotografijaBrusnica
Proteklog vikenda je i u Rekreacijskom centru „Brusnica“ na Poljani iznad Fojnice otvorena sezona skijanja.Do ovog ski centra se dolazi iz Fojnice asvaltnom trakom do Bakovića, a odatle dalje vodi makadamski put preko Bistrice i Kozovgrada nakon pređenih 12 kilometara dolazite na odredište.Skijalište se nalazi na 1,570 metara nadmorske visine, gdje se nalazi i motel „Brusnica“ koji raspolaže sa 12 luksuzno opremljenih apartmana, kao i restoran sa oko 50 mjesta.

Oni koji posjete RC „Brusnicu“ iznad Fojnice imaju priliku za šetnje po prekrasnim dijelovima Matorca, odakle se vide Bjelašnica, Igman, Trebević, Lopata i neke od hercegovačkih planina kao što su Zec planina, Bitovnja i Prenj.Na lokalitetu skijališta se nalazi par stotina vikendica od kojih se neke mogu povoljno iznajmiti.Vikendom je ovdje posebno živo, veliki broj ljubitelja zimskih radosti dolazi iz Fojnice i susjednih općina, pa i iz Sarajeva, Zenice, Mostara itd, a znatan je broj i gostiju iz primorja Hrvatske.

- Put do skijališta je prohodan tokom cijele sezone.Visina snijega u skijalištu je 40 cm.Ove sezone će raditi samo mali ski lift čija je dužina oko 500 metara, a za jedan sat izbaci oko 200 skijaša do vrha ski lifta.Imamo i dvije ski staze širine od 30 do 50 metara, pogodne za sve uzraste skijaša, početnike, rekreativce i iskusnije skijaše.Trenutno imamo gostiju iz Sarajeva i Dalmacije u Hrvatskoj, kazao nam je u telefonskom razgovoru Juro Iviš, direktor RC „Brusnica“ Fojnica i dodao

Imamo organizovan i doček Nove 2015 godine u motelu „Brusnica“.Cijena je 35 KM po osobi u koju je uračunata svečana večera i jedno piće.Što se tiče smještaja mi smo popunjeni, jedino ima mjesta u velikom restoranu za one koji žele samo doček Nove godine u motelu „Brusnica“ uz živu muziku i bogatu fojničku kuhinju.Cijena smještaja pansion sa ski katrom je 65 KM po osobi.Dnevna ski karta je 17 KM odraslia djeca 13 KM, a poludnevna 13 KM odrasli, 10 KM djeca.Imamo i školu skijanja koju će voditi Monika Kapetanović, magistar .prof DIF-a.Sve se informacije mogu dobiti na broj 063 520183, kazao je direktor Juro Iviš


Najveselija noć organizovano i u kućnoj atmosferi
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.01.2015, 13:53
Klikni za više fotografijaNova godina
Ispraćaj stare i doček Nova 2015 godine na području općine Fojnica je dočekan organizovano na desetak mjesta u hotelima, restoranima, kafićima, a veliki broj fojničana je dočekao u kućnoj atmosferi uz bogatiju trpezu, tv program i u krugu najbližih. Najveselije je svakako bilo u hotelu „Reumal“ gdje uz bogatu trpezu oko 400 slavljenika zabavljao bend „Sejo i Hamza“ i Hana. Među slavljenicima u „Reumalu“ i Amor Mašović sa suprugom. U „Aquareumalu“ je bilo veselo i živo a goste su zabavljali Nikolina Kovač i Jasmin Burek.

Veselo i razdragano uz ples po stolovima, bogatu trpezi i ugodnu atmosferu u restoranu „Central“ u Fojnici slavljenici su dočekali jutro i uz muziku „Varupa bend“ i Merimu Seferovsku . Veoma zabavno je bilo i u diskoteci „Triumph“ Fojnica, kao i restoranu „Ribnjak“, a saznali smo da je veselje trajalo do jutra i u RC „Brusnica, skijalištu iznad Fojnice. Grupa fojničana je otputovala na Prokoško jezero, kako bi u zimskoj čaroliji dočekali Novu 2015 godinu na 1.636 metara nadmorske visine.

Od dežurnih u Policijskoj stanici Fojnica smo saznali da u najveselijoj noći nisu imali zabilježenih ni najmanjih problema, takođe ni vatrogasci Fojnice nisu imali posla, dok su u JU „Dom zdravlja“ Fojnica zabilježili lakše intervencije. Iako se temperatura u termometru spuštala i do minus 20 podioka, na svim mjestima su slavljenici imali tople poruke da nam Nova 2015 godina bude mnogo bolja od predhodne i da prošlu godinu što prije zaboravimo.


Tradicionalni zimski uspon na Matorac
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.02.2014, 09:25
Klikni za više fotografijaPlaninari
U organizaciji PD“Vranica“ Fojnica je proteklog vikenda organiziran tradicionalni zimski uspon na Matorac, jedan od najzahjevnijih jednodnevni zimskih tura u BiH, kojim se u jednom danu na ovoj planinarskoj turi savlada visinska razlika od oko 1.300 metara.

Eduard Slađo Jukić, predsjednik PD“Vranica“ Fojnica nam je kazao – Krenuli smo iz Fojnice sa 570 metara nadmorske visine, preko sela Tješilo, lokaliteta Potočka česma i Gorevine do samog vrha Matorca (1937 m.n.v.), a odatle do skijališta RC „Brusnica“ gdje smo imali zajednički ručak u motelu „Brusnica“, kaže predsjednik Jukić i nastavlja

Učestvovalo je oko 40 planinara , pored domaćina iz Fojnice bili su tu i naši gosti planinari iz PSD „Lelija“ Kalinovik, PD „Bobovac“ Kakanj, PD „Visočica“ Visoko i PD „Prijatelj prirode“ Sarajevo.Uspon je trajao oko 6 sati pješaćenja, a među učesnicima uspona je bila i najmlađa planinarka 8 godišnja Lajla Bajrić iz PD „Bobovac“ Kakanj, koja je sa svojim ocem Senadom prešla čitavu ovu zahtjevnu zimsku turu, kaže predsjednik Eduard Slađo Jukić.
Grebenasta zimska tura po masivima Matorca, Zeca i Pogorelice
Hazim Čukle - Srijeda, 29.01.2014, 12:27
Planinari
PD“Vranica“ Fojnica je zasigurno jedno od najaktivnijih planinarskih društava u SBK, a vjerovatno i šire.Članovi ovog društva su aktivni tokom cijele godine.Iako je ovih dana počelo veoma hladno vrijeme i krenuli su minusi, u organizaciji PD“Vranica“ Fojnica organizirana je jednodnevna zimska grebenasta tura po masivima Matorca,Zeca i Pogorelice.

Dvadesetak najiskusnijih planinara ovog društva je na ovu turu krenulo sa lokaliteta Poljana ispred motela RC „Brusnica“, preko Objesta, vrha Matorca, Vran kamena, vrha Smiljeve kose za Zec planini i Zečije glave, zatim preko Marina dola do planinarskog doma PD „Pogorelica“ na Pogorelici iz Kiseljaka.Ova zimska tura je trajala oko 7 sati pješaćenja, a pored domaćina su učestvovali i nekoliko članova PSD „Treskavica“ Trnovo i PD „Trebević“ Sarajevo.

Završen peti međunarodni „Oldtimer fest Fojnica 2013“
Hazim Čukle - Četvrtak, 12.09.2013, 09:59
Klikni za više fotografijaFojnica
U organizaciji OTK“Fojnica“ iz Fojnice minulog vikenda održan je tradicionalni peti međunarodni „Oldtimer fest Fojnica 2013“, na kome je učestvovalo 68 sudionika sa 34 oldtajmera i jednim motociklom.Učesnici ove manifestacije su sa svojim limenim ljubimcima, oldtajmerima u Fojnicu došli iz Mađarske, Srbije, Njemačke, Hrvatske i BiH.Najbrojnija je bila ekipa učesnika OTK“Ero“ Zapadna Hercegovina

Nakon prvog dana manifestacije i defilea do Gojevića i Tovarišta i safarija u RC“Brusnica“ Fojnica, svi učesnici su imali svečanu večeru i zabavu u restoranu „Central“, gdje se uz muziku, bogatu trpezu i piće i druženje dočekalo jutro.Drugog dana ovog festivala organizator je priredio za učesnike ispit spretnosti upravljanja oldtajmerima, a na gradskom parkiralištu su bili izloženi sva vozila, gdje su građani birali najvozilo.

Kod ispita spretnosti, nisu svi učesnici nastupili, kako je jedan od njih šaljivo rekao bio je to mamurluk, pa su se bojali voziti zbog poveći promila alkohola u njihovim venama.Navijalo se, brojalo i štopalo vrijeme, pokazivalo kuda treba proći, takmičari su nosili satove na ruci i štoperice itd.Nakon toga se kolona uputila u Kiseljak, gdje su se zadržali jedan sat, zatim dalje do Han Ploče do motela „Zigi“ gdje su uručene nagrade pehari, diplome i priznanja.

Kod ispita spretnosti u kategoriji do 1940 godište automobila najbolji je bio Rudolf Adamko iz Mađarske,u kategoriji 1951-1960 godina najbolji je bio Enver Šabić Mostar, kod kategorije 1961-1970 najspretniji je bio Mladen Čadžavec Zagreb Hrvatska, dok je kod kategorije 1971-1980 godina, najbolji bio Radomir Babić Fojnica i u kategoriji 1981 i mlađe godište najbolji bio Tončo Miličević Fojnica.Najstarije vozilo je „Buick“ iz 1922 godine vlasništvo Rudolfa Adamka iz Mađarske, koje je ujedno po izboru građana i najvozilo festivala.

Fojnica ima više noćenja u godini od Neuma
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.04.2013, 09:41
Klikni za više fotografijaFojnica
Od svog prvog pominjanja u pisanim dokumentima od 1365 godine, Fojnica je poznata po monogo čemu a posebno po čudotvornom ljekovitom svojstvu termalne vode i po zlatu.Rijetki su ovako mali gradići u svijetu kao što je Fojnica, koje je priroda obdarila bogastvom kao što su prirodni draguljni okoliš,brojni kulturno historijski spomenici,koja je sa svojim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, kao magnet privlačna turistička destinacija, kako naših , tako i gostiju iz inozemstva, tokom cijele godine.

Budućnost Fojnice je u razvoju raznih vidova turizma kao što su kontinentalni turizam, zdrastveni, vjerski, zimski i sportski turizam, planinarski , kongresni itd.Što se tiče smještajnih kapaciteta gostima je na raspolaganju hoteli „Reumal“ i „Nova bolnica“ 530 ležaja,hotel „Stari grad“ 50 ležaja, Apartmansko naselje „Aquareumal“ sa 74 luksuzno opremljena apartmana sa oko 200 ležaja,Motel „Brusnica“ 50 ležaja restoran „Central“ 20 ležaja, vila „Iris“ 50 ležaja, kao i par stotina ležaja u privatnom smještaju.

Posjetioci Fojnice mogu uživati u termalnoj vodi bazena „Aquaparka“ sa pratećim sadržajima, kao i u lovu i ribolovu, u atraktivnim brdsko biciklističkim i planinarskim turama.Posebno su privlačna izletišta oko Fojnice, među kojima je najpoznatije svakako prirodni dragulj u njedrima Vranice Prokoško jezero, prelijepi Slapovi Kozice,planinski visovi Pogorelice, Matorca, Bitovnje i Zec planine gdje koji obiluju ljekobiljem i šumskim plodovima kao što su razne gljive, kao i čuvena fojnička borovnica i brusnica.Tu su i posjete vrelu Svetog Jakova, posjete samostanima u Fojnici, Kreševu i Kraljevoj Sutjesci.

Među najznačajnijim kulturno historijskim spomenicima su svakao Atik (stara) džamija iz 1551 godine, Franjevački samostan nadaleko poznat po svojoj biblioteci i Muzeju u kojima se nalazi oko 40.000 naslova knjiga iz svih oblasti, među kojima je i trinaest inkunabula i fojnički grbovnik.Posebno mjesto u kulturno historijskom naslijeđu zauzimaju i tekije nakšibendijskog reda u Vukeljićima i Oglavku,kao i musafirhana u Fojnici.

Hotel „Reumal“ sa „Novom bolnicom““ Fojnica je u 2012 godini ostvario 140.000 noćenja, a prosječna godišnja popunjenost je oko 73%, prosječna dužina boravka gostiju je oko 10 dana..Gro gostiju je domaći, što se tiče stranaca, tu je naša dijaspora i gosti iz zemalja Evrope, kao i arapskih zemalja Bliski i Srednji istok i zemlje Zaliva, u zadnje vrijeme iz Libije zato što imaju saradnju sa Komitetom za ranjenike iz Libije.Kada je u pitanju „Aquareumal“ Fojnica u prošloj godini je ostvareno 29.000 noćenja, od toga je 67% domaćih gostiju i 26% zemalja arapskih zemalja.Prosjek boravka gostiju je 4,5 dana.

Ako se uzmu pokazatelji da je u prošloj godini u BiH ostvareno 1.643.868 noćenja, od čega je njih 11, 53 u Fojnici, Fojnica je za mnoge omiljena turistička destinacija, koji dolaze i na godišnji odmor.Podaci pokazuju da Fojnica tokom godine ostvari viši broj noćenja od Neuma, gdje se predpostavlja da Fojnica godišnje ima preko 200.000 noćenja.Što se tiče smještajnih kapaciteta, Fojnica posjeduje oko 1.000 ležaja, a taj broj će bit još veći jer se ove godine planira otvoriti još jedan hotel „Nature concept“koji je u sklopu“Aquareumala“ Fojnica sa 5 zvjezdica od 120 apartmana.Turno skijanje na Poljani
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 04.03.2013, 22:31


Za razliku od alpskog skijanja koje se upražnjava na uređenim stazama i postaje sve skuplji vid rekreacije, pomalo čak i mondenski, pa je nekad važnije imati markiranu garderobu, naočale u boji pancerica ili najnoviji model skija, nego uživati u snijegu, zavojima na skijama i vjetru u kosi, postoji i drugačiji vid prepuštanja snježnoj čaroliji - turno skijanje.

Ova kombinacija hodanja i spusta na skijama omogućava potpunu slobodu, odlazak van gužvi koje redovno donose naši ski-centri, ne košta mnogo jer se ne plaća vertikalni transport, ali donosi istinski užitak u nedirnutoj prirodi.

Dok su prvi dani marta već izmamili visibabe u nižim predjelima, na vrhovima naših planina snježni prekrivač je još uvijek viši od jednog metra. Brusnica, malo skijalište kraj Fojnice, do kojeg vodi loš i teško prohodan makadamski put, bila je polazna tačka za uspon grupice zaljubljenika u snježnu čaroliju.

Došli su iz Travnika, Viteza i Sarajeva, a cilj su im bili vrhovi Matorac (1.937 m.n.v.) i obližnji Vrankamen (1.896 m.n.v.). Prekrasno sunce i nedirnut snijeg su obećavali dan iz snova, pa raspoloženje nije pokvarilo ni pucanje veza na skiji jednog od članova gotovo na samom startu.

Začas su se tu našle obične, iznajmljene skije, a uspon je savladan pješice. Za dobro društvo, osmijeh i nedirnutu prirodu, pogled na Bjelašnicu, Visočicu, Prenj, Crvanj, Čvrsnicu, Vlašić i ostale planine dokle oko seže te konačno spust preko savršenstva bjeline, definitivno vrijedilo je proliti koju grašku znoja

Evo i jedan amaterski video kao zapis o ljepotama koje Bosna i Hercegovina ima, ali koje, nažalost, stoje neiskorištene.

Emir Vučijak, 04.03.2013
(Preuzeto sa: www.klix.ba)

Nagrade pripale domaćinima
Hazim Čukle - Utorak, 12.02.2013, 12:30
Klikni za više fotografijaKotlić
Prvog dana proteklog vikenda je u organizaciji Rekreacijskog centra „Brusnica“na Poljani iznad Fojnice održano takmičenje u spravljanju kotlića i ocjenjivanje najbolje rakije od kruške. Kod spravljanja kotlića učestvovalo je sedam ekipa: “Jurin lonac“ iz Neuma kapiten Vinko Bjelopera, „Družba Marka Kvržice“ iz Fojnice sa kapitenom Markom Jurišićem, PD „VIS Žepče“ iz Žepča kapiten Mirko Matijević, „Barcelona“ iz Fojnice kapiten Rade Kapetanović, „Fojnički anđeli“ Fojnica kapiten Angela Cvjetković, „Kreševski citrin“ Kreševo kapiten Žarko Bešlić i PD „Vranica“ Fojnica kapiten Eduard Slađo Jukić.

Žiri od četiri člana je imao veoma težak posao, odabrati najbolje. Najbolji kotlić je spremila ekipa „Barcelona“-e iz Fojnice, drugo mjesto je zauzela ekipa „Družba Marka Kvržice“, treće mjesto je pripalo ekipi „Fojnički anđeli“ iz Fojnice. Kada je u pitanju ocjenjivanje najbolje rakije takmičilo se šest vlasnika sa svojim rakijama: Elvir Šišić Fojnica, PD „Vranica“ Fojnica, Danijel Vuković Kreševo, Željko Šumić Žepče, R.C. „Brusnica“ Fojnica i Josip Ivičević Kreševo. Prvo mjesto su podijelili Elvir Šišić Fojnica i domaćin R.C. „Brusnica“ Fojnica. Sve nagrade su bile novčane.

Nakon takmičarskog dijela uslijedilo je druženje uz pjesmu i igru, a za sve koji su željeli je bio organizirano i besplatno noćno skijanje. Iako je bilo hladno i loše vrijeme u ovom skijalištu se okupio veliki broj ljubitelja zimskih radosti, koji su prisustvovali i ovom tradicionalnom takmičenju. Bilo je tu pored automobila sa bh registarskim oznakama i gostiju iz Splita, Zadra, Dubrovnika, Rijeke, Makarske.

Tokom vikenda stotine skijaša u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Utorak, 29.01.2013, 12:25
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Lijepo i sunčano vrijeme posljednjeg januarskog vikenda je izmamilo na stotine ljubitelja zimskih radosti da dođu u Sportsko rekreacioni centar „Poljana“ iznad Fojnice. Dok je u gradu bila magla i hladno vrijeme na skijalištu sunčano i toplo. Put od Fojnice preko Bakovića, Bistrice i Kozovgrada do skijališta odlično očišćen i prohodan za sva vozila. Visina snijega je preko jednog metra, ski staze dobro urađene. Jedino se duže vremena čekalo na malom ski liftu jer veliki ski lift nije radio zbog kvara.

Iz Fojnice do skijališta vozi kombi bus svaki dan sa polaskom u 9,30 a povratak je u 16,30 sati. Troškove prevoza snosi Općina Fojnica. Vikendom je besplatan prevoz iz Brnjaka i Kiseljaka. Ispred motela „Brusnica“ na parkiralištu stotinjak automobila raznih registracija, većinom iz gradova okruženja, a ima ih i iz Dubrovnika, Splita, Pule, Rijeke itd. Moguće je iznajmiti ski opremu, a tu je i škola skijanja, za one koji žele naučiti skijati. Noćno skijanje je četvrtkom, petkom i subotom od 18-21 sat, cijena karte 10 KM.

Među brojnim skijašima i ljubiteljima zimskih radosti smo sreli i studenticu engleskog jezika 22 godišnju Zejnep Bajraktari iz Istanbula u Turskoj. Kazala nam je na dosta dobrom bosanskom jeziku da je prvi put u BiH: „Ovdje sam došla na usavršavanje i da učim bosanski jezik u Sarajevu. Tu ću boraviti desetak dana kako bi učila bosanski jezik a iskoristila sam priliku da dođem kod prijatelja u Fojnicu da se učim i skijati“ kaže Zejnep i dodaje:

„Kod nas nema snijega, i ako padne to je svega nekoliko centimetara. Nisam nikad skijala, a evo u ovom prekrasnom skijalištu iznad Fojnice sam za tri-četiri sata učenja već pomalo skijala. Gledala sam na televiziji i u novinama čitala o Bosni i Hercegovini, moji korijeni od pra, pra djedova vode sa ovih prostora. Učim Bosanski jezik, želim ga dobro naučiti. Priroda vam je prekrasna, ljudi ljubazni. Tokom boravka u BiH posjetit ću Mostar, Travnik, Sarajevo i Fojnicu“, završava razgovor za Fojnica online simpatična Zejnep.

Noćno skijanje na Poljani
Igor Jukić - Četvrtak, 24.01.2013, 23:12
Klikni za više informacijaRekreacijski centar "Brusnica"
organizira

Noćno skijanje na Poljani
svaki četvrtak, petak i subotu od 18 do 21 sat
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Uz muziku i veselje dočekali zoru
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.01.2013, 00:41
Klikni za više fotografijaDoček Nove godine
Na području općine Fojnica na desetak mjesta je bio organiziran doček Nove 2013. godine u hotelima, restoranima i kafićima a Fojničani su kao i građani drugih gradova uglavnom najveseliju noć proveli u krugu porodice, uz domaću kuhinju i tv program. Što se tiče organiziranog dočeka Nove godine svakako je najveselije bilo u hotelu „Reumal“ i restoranu „Central“ u Fojnici.

U „Reumalu“ je oko četiri stotine gostiju u velikoj sali hotela uživalo uz bogatu trpezu, a što se tiče muzike za to su se pobrinuli bend „Sejo i Hamza“ i atraktivna pjevačica Nikolina Kovač. Za sve posjetitelje je bila organizirana i bogata novogodišnja tombola, glavna nagrada je bio LCD televizor. Veselje je trajalo do jutarnjih sati prvog dana ove Nove 2013. godine a prvi ovogodišnji dan neki od gostiju su proveli u šetnji Fojnicom, dok je dio gostiju boravio u Rekreacijskom centru „Brusnica“ iznad Fojnice na skijanju i šetnji.

Otvorena sezona skijanja
Hazim Čukle - Srijeda, 02.01.2013, 23:47
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Krajem decembra je u Rekreacijskom centru „Brusnica“ na Poljani iznad Fojnice otvorena sezona skijanja. Do tog skijališta se dolazi iz Fojnice preko Bakovića, Bistrice i Kozovgrada dobro očišćenim putem nakon pređenih 15 kilometara. Sportski rečeno, vrijeme i teren odlični za igru. Visina snježnog pokrivača oko 70 cm. Skijalište se nalazi na 1570 metara nadmorske visine, gdje se nalazi i motel „Brusnica“ koji raspolaže sa 12 luksuznih apartmana restoranom sa oko 50 mjesta, kao i terasu sa tridesetak mjesta.

Na postojećim ski stazama, pogodnim za sve one koji su početnici, rekreativci ili oni iskusniji skijaši. Mali ski lift je bio u funkciji, dužine 450 metara, dok veliki ski lift dužine od 1100 metara radi od proteklog vikenda. Nekoliko ski staza je očišćeno. Kapacitet ski lifta je oko 250 skijaša na sat, tu je nekoliko skijaških staza širine od 30 - 200 metara ukupne dužine nekoliko kilometara, a nagib ski staze je 30-40 stepeni. Prvog dana otvaranja ski sezone od hotela „Stari grad“ u Fojnici je do skijališta vozio minibus, a skijanje je bilo besplatno.

Ispred motela „Brusnica“ smo zatekli nekoliko desetina automobila, ljubitelja skijanja, šetnje i uživanja u zimskim čarolijama. Najviše je tu bilo mladih, a bilo je i onih koji su se i sunčali na decembarskom suncu u skijalištu. Cijene su prošlogodišnje, tako dnevna ski karta za odrasle košta 20 KM po osobi, dok za djecu do 14 godina ona iznosi 15 KM, a cijena ski karte za noćno skijanje je 10 KM. Puni pansion u motelu „Brusnica“ je 75 KM po osobi, za djecu do 5 godina besplatno. Moguće je iznajmiti ski opremu, kao i jednu od nekoliko vikendica koje se nalaze uz skijalište. Tu se nalazi i škola skijanja za one koji žele naučiti skijati.

Sa skijališta se pogled pruža do Sarajeva i okolne planine Zec, Pogorelica, Bitovinja, kao i do nekih hercegovačkih planina. Kako meteorolozi najavljuju nove snježne padavine tako će Rekreacijski centar „Brusnica“ iznad Fojnice biti idealno mjesto za ljubitelje zimskih radosti.

Predstavnici umirovljenika Dubrovačko - Neretvanske županije posjetili Fojnicu
Hazim Čukle - Petak, 14.12.2012, 21:25
Klikni za više fotografijaDruženje u Fojnici
Desetak godina traje kako menadžment RRC „Fojnica“ iz Fojnice ima dobre odnose i plodnu saradnju sa Maticom umirovljenika Republike Hvatske. Plod te dobre saradnje je potpis ugovora po kojem svake godine u Fojnicu organizirano u grupama od početka mjeseca oktobra do kraja mjeseca aprila dolazi veliki broj umirovljenika iz Hrvatske na desetodnevni odmor i rehabilitaciju. Saradnja je nastavljena i ove godine. Krajem kalendarske godine predstavnici županijskih udruga posjećuju Fojnicu i obnavljaju tu saradnju.

Tako je i nedavno u Fojnicu stigla grupa od dvadesetak predstavnika umirovljenika gradova Dubrovačko - Neretvanske županije u Hrvatskoj na čelu sa predsjednikom Matice umirovljenika ove županije Ivanom Šunjićem. Za vrijeme trodnevnog boravka u Fojnici gosti iz Hrvatske su posjetili Rekreacijski centar „Brusnica“, knjižnicu i muzej Franjevačkog samostana u Fojnici, stari dio grada Fojnice itd...

Biciklisti spojili ugodno sa korisnim
Hazim Čukle - Utorak, 20.11.2012, 13:04
Klikni za više fotografijaJosip Markota
Brdsko biciklistički klub „Slapovi Kozice“ Fojnica postoji nešto više od dvije godine, broji oko četrdeset svojih članova. Imaju veoma zapažena učešća na brojnim biciklističkim turama, u akcijama čišćenju grada, markiranju biciklističkih staza, edukaciji mladih članova kluba itd. Cilj im je zdrav odnos prema čovjeku, sportu, prirodi najviše, te kvalitetnom trošenju slobodnog vremena, učešće na sportskim manifestacijama i organiziranje istih, okupljanje ljubitelja biciklizma, uključivanje mladih članova u rad kluba.

Budući da se bicikl smatra ekološkim prevoznim sredstvom, članovi kluba se zalažu za očuvanje okoliša, te promicanje ekoloških stavova i očuvanje prirode. Članovi BBK „Slapovi Kozice“ Fojnica su krenuli u još jedan manji eko projekat, spojili su ugodno sa korisnim, a to je spoj sporta, zdravlja i ekonomije. O čemu se radi pojasnio nam je Josip Markota, jedan od inicijatora osnivanja kluba, a inače je zaposlen kao Pomoćnik načelnika za opće poslove i društvene djelatnosti Općine Fojnica...

Na Prokoškom jezeru preko 30 cm snijega
Hazim Čukle - Utorak, 15.05.2012, 09:05
Klikni za više fotografijaSnijeg u proljeće
Iako smo u polovini mjeseca maja, kada smo do prije par dana imali ljetne temperature, zima i snijeg kao da se ne daju. Tokom vikenda subotu i nedelju našu zemlju je zahvatio hladan talas sa niskim temperaturama, kišom i snijegom.

Tokom noći drugog dana proteklog vikenda snijeg je padao i na području općine Fojnica, koji se spustio čak i do same Fojnice. Kako smo saznali od uposlenice u RC „Brusnica“ iznad Fojnice Kaje Iviš, u ovom skijalištu je napadalo oko 12 cm snijega. Na Prokoškom jezeru je po riječima Eseda Burekovića i Saliha Ramljaka iz Prokosa, visina snijega i preko 30 cm. Oni su prije sedam dana na Prokoško jezero istjerali ovce na pašu, gdje su mislili ostati do kasne jeseni. Zbog hladnoće i visine snijega bili su prinuđeni prvog radnog dana ove sedmice u jutarnjim satima sa svojim stadima krenuti nazad prema Fojnici...

Dar prirode i djelo vješte ruke
Mahira Akšamović - Srijeda, 18.04.2012, 08:27
Klikni za više fotografijaFojnički suvenir
Općina Fojnica, kao što je slučaj i sa mnogim drugim općinama u Bosni i Hercegovini, ima karakteristike koje su specifične samo za njen teritorij. Njen raznoliki pejzaž pruža niz prilika i mogućnosti za njen ekonomski razvoj.

Planine Fojnice bogate su šumskim biljem i ljekobiljem, kao što su brusnica, majčina dušica, cvijet gloga, divlja menta, a od šumskog voća najprisutnija je borovnica, malina, kupina i šumska jagoda. Međutim, samo su rijetki iskoristili dar prirode, te pokrenuli vlastiti biznis prerade ovih proizvoda i njihovo plasiranje na tržište...

Takmičenje u veleslalomu u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Utorak, 03.04.2012, 12:39
Klikni za više fotografijaUčesnici takmičenja
Na kraju ove zime i pred kalendarski dolazak proljeća sredinom marta je u organizaciji Ski kluba „Vrankamen“ Fojnica i RC „Brusnica“ Fojnica u Sportsko rekreacijskom centru „Poljana „ iznad Fojnice održano tradicionalno skijaško takmičenje „Kup Vrankamen 2012“ u vožnji veleslalomu za učenike osnovnih i srednjih škola.

U kategoriji mlađih cicibanki najbolja je bila Natali Karačić iz Fojnice, kod cicibana je pobjedio Jan Cvjetković Fojnica. Kod kategorije starijih cicibanki prvo mjesto je zauzela Ivana Karačić Fojnica, kod cicibana Matej Ababović Fojnica. U kategoriji mlađih djevojčica prva je bila Dajana Diajković Kiseljak a kod dječaka Andrej Bošnjak Gojevići. Prvoplasirana starija djevojčica je Ivana Stoimilović Fojnica a stariji dječak Nikola Miličević Kreševo. Kod juniorki prvo mjesto je zauzela Andrea Kapetanović Visoko a kod juniora Igor Ivičević Kiseljak. Najmlađi takmičar je bio Andrej Bošnjak Fojnica...

Zimski uspon na Matorac
Mahira Akšamović - Četvrtak, 22.03.2012, 07:46
Klikni za više fotografijaPlaninari na Matorcu
Planinarsko društvo „Vranica“ Fojnica je u subotu, povodom 18. marta/ožujka-Dana općine Fojnica, za svoje članove i simpatizere organizovalo tradicionalni zimski uspon na Matorac. 35 učesnika ovog uspona, među kojima je pored domaćina bilo i učesnika iz Kreševa, Kiseljaka, Visokog i Sarajeva, okupilo se u 9,00 sati u Fojnici, odakle su se uputili ka svome cilju.

Uspon je tekao prema planu, Fojnica-Tješilo-Potočna česma-Gorevina, a na Matorcu, nadmorskoj visini od 1937 metara, učesnici su bili oko 15,00 sati. Odatle su se spustili na Poljanu, gdje je u RC „Brusnica“ organiziran ručak za sve učesnike. Nakon ručka učesnici su se vratili u Fojnicu, zadovoljni postignutim ciljem.

Predsjednik Planinarskog društva i organizator ovog uspona, Eduard Slađo Jukić, ističe kako je Planinarsko društvo „Vranica“ Fojnica ovaj uspon organizovalo kao poklon svome gradu za njegov rođendan. Hvala organizatoru i učesnicima na ovom simboličnom poklonu.

Sunca i snijega napretek, skijaša ni za lijeka
Hazim Čukle - Srijeda, 21.03.2012, 08:21
Klikni za više fotografijaGosti iz Vinkovaca
Iako smo jučer zakoračili u po mnogima najljepše godišnje doba proljeće zbog februarskih obilnih snježnih padavina u nekim skijalištima ima još dosta skijanja. Jedno od njih je i Sportsko rekreacijski centar „Poljana“ iznad Fojnice.

Prvog dana proteklog vikenda iako je bio prelijep dan za skijaše i ljubitelje snježnih radosti, broj skijaša u ovom skijalištu je bio veoma mali. Ski staze uređene, visina snijega oko 80 cm, sunčan dan bez ijednog oblačka, temperatura iznad dvadestog podioka Celzijusove skale, mali ski lift u pogonu, a na stazama svega desetak skijaša.

Među njima su i dvije porodice iz Vinkovaca u Hrvatskoj. „Glave“ porodica Ilija i Nino su se čak dobar dio vremena i sunčali, skinuvši odjeću do pojasa. Rekoše nam da su najžešći navijači i članovi užeg kruga navijača „Ultras“ HNK „Cibalije“ iz Vinkovaca. Ovdje dolaze nekoliko godina a ove godine su sa djecom koja su prvi put na snijegu. Kazali su nam da je ovdje predivno, priroda, snijega dovoljno, sunca i čistog zraka na pretek a čudi ih što tu nema više pratećih sadržaja.

Ovdje će se ski sezona produžiti za najmanje još par vikenda jer ima dovoljno snijega Skijalište je udaljeno 15 kilometara od Fojnice a tu se nalazi i motel „Brusnica“ sa luksuzno opremljenim apartmanima. Put do skijališta je očišćen i veoma dobar.

Tradicionalno takmičenje u spravljanju kotlića na Poljani
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.02.2012, 13:47
Klikni za više fotografijaPoljana
Po prelijepom sunčanom vremenu prvog dana proteklog vikenda je u organizaciji RC „Brusnica“ koji se nalazi u Sportsko rekreacijskom centru „Poljana“ iznad Fojnice održano tradicionalno takmičenje u spravljanju kotlića (gulaša) i ocjenjivanje rakije kruške.

Po propozicijama takmičenja u kotlić se stavlja isključivo samo crveno meso. Svaka ekipa sa sobom nosi posuđe i dodatke koji se stavljaju u kotlić, koje čuvaju kao tajnu, a ogrijev je obezbjeđen od strane organizatora. Ocjenjuje se ukus, gustoća, boja i kvalitet komada mesa. Žiri se birao po jedan predstavnik iz svake ekipe učesnika takmičenja. Predsjednik je bio Pero Miletić a članovi: Marko Stoimilović, Marko Jurišić, Zeba Vlatko i Davor Glavočević...

SRC „Poljana“ često posjete i poznata lica
Hazim Čukle - Srijeda, 08.02.2012, 21:49
Klikni za više fotografijaKike na Poljani
U Sportsko rekreacionom centru „Poljana“ koji je udaljen 15 kilometara iznad Fojnice među brojnim skijašima se često nađu i poznata imena estrade, glume, sporta itd. Tu se nalazi motel „Brusnica“ koji posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana, tu su i dva ski lifta veliki i mali kao i oko pet kilometara ski staza širine od 50 – 300 metara. Nedavno je na „Poljani“ boravio glumac Mario Drmać koji je bio sa društvom u jednoj vikendici gdje su proslavljali i novogodišnje praznike i kasnije odmarao. Kazao je da je prvi put tu i da je oduševljen. Nedavno je „Poljanu“ posjetio dječiji zabavljač Mirsad Abdagić popularni Kike koji je bio sa suprugom Azrom, kćerkom Rebekom i njenim momkom Adijem. U vikendici vlasništvo Mire Džepića je predahnuo nakon šetnje, neki su se željeli sa njim slikati a Miri je nakon slikanja popravio gitaru, odnosno naštimao žice. Rekao je da je oduševljen viđenim i da će ponovo doći. Saznajemo da je pretprošlog vikenda ovo skijalište posjetila i ovih dana često prisutna u medijima PR Elektroprivrede BiH dugogodišnja poznata TV voditeljica i novinar Midheta Kurspahić a ponekad navrati i glumac Enis Bešlagić koji sa prijateljem tu ima apartman u izgradnji.

Na Poljani je danas bilo sunčano, bez padavina sa slabim vjetrom. Temperatura zraka u 07:00 sati iznosila je -18 stepeni celzijusa. Put za Poljanu je zbog obilnih sniježnih padavina trenutno prohodan samo za terenska vozila a sutra bi trebao biti prohodan i za putničke automobile. Od petka se ponovo najavljuju nove jače padavine pa ukoliko nije neophodno najbolje je ne kretati prema Poljani dok se vremenski uvjeti ne stabiliziraju. Trenutna visina snijega iznosi oko 200 cm. Ski liftovi bi trebali raditi od petka ako dozvole vremenski uvjeti.

Stanje teško ali nije alarmantno
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 06.02.2012, 14:24
Klikni za više fotografijaAkcija čišćenja ulica
Nakon što je u nekoliko prethodnih dana i Fojnicu zahvatilo hladno sibirsko vrijeme uz obilne sniježne padavine i niske temperature trećeg dana nakon što je proglašeno stanje prirodne nepogode od strane Kriznog štaba Civilne zaštite općine Fojnica stanje se polako stabilizira. I dalje je teško ali nije alarmantno. Gradske ulice su prilično dobro očišćene kao i dio putnih pravaca regionalnih puteva. Još se radi da se očiste putevi ka nekoliko sela i zaselaka u mjesnoj zajednici Pridola, do naselja Otigošće, Podgora, kao i do sela u mjesnoj zajednici Prokos, rubnih naselja Gradina, Tješilo i dr. Visina snijega je od 1,20 do 2 metra u skijalištu SRC „Poljana“ iznad Fojnice. Put do ski centra nije prohodan dva dana, jučer se čistio i kako su nam potvrdili u Kriznom štabu trebao je biti prohodan od jučer naveče. U ski centru se trenutno nalazi što u motelu „Brusnica“, što u vikendicama oko 60 ljudi, svi su zdravi i dobro i nema problema. U odnosu na druge okolne općine Fojnica je jedna od bolje organiziranih kada je u pitanje borba sa snijegom i temperaturama. Fojnica je jučer bila bez dnevne štampe, nije dovezena. Tokom današnjeg dana je organizirana akcija čišćenja i odvoza snijega u gradu Fojnica. Snadbjevanje električnom energijom je uredno, telefonski saobraćaj također normalno funkcioniše. Jedan od problema građana Fojnice i njenih naselja je taj što je dio ljudi ostao sa malim zalihama ogrijevnog drveta jer kako kažu svi su potrošili mnogo više drva nego inače jer hladno vrijeme već duže traje.

Brojni skijaši i izletnici u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 10:26
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
Vedro i sunčano vrijeme je proteklog vikenda izmamilo brojne izletnike, skijaše i ljubitelje zimskih radosti u SRC “Poljana“ iznad Fojnice. Do ovog skijališta se dolazi asfaltnom trakom od Fojnice do Bakovića a zatim veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada za oko jedan sat vožnje. Put je pogodan za sve automobile. Visina snijega je oko 50 centimetara, staze uređene i u pogonu su oba ski lifta. Tu se nalazi i motel „Brusnica“ koji posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana. Ispred motela brojni automobili, po registarskim oznakama automobila vidi se da su tu gosti iz BiH a dobar broj ih je iz susjedne nam Hrvatske, posebno iz Dalmancije...

Otvorena sezona skijanja u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Utorak, 10.01.2012, 09:28
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
Krajem decembra je i zvanično otvorena sezona skijanja u Sportsko rekreacionom centru “Poljana“ Fojnica koji je udaljen od Fojnice 15 kilometara. Do Poljane se dolazi asfaltnom trakom iz Fojnice do Bakovića, zatim dalje veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. Visina snijega je danas iznosila oko 70 cm. SRC “Poljana“ Fojnica se nalazi na 1570 m.n.v. a u sklopu tog centra je i Rekreacijski centar „Brusnica“ sa istoimenim motelom. Od direktora RC „Brisnica“ Fojnica Jure Iviša smo saznali da je 24. decembra zvanično otvorenje ski sezone.

„Tu se nalaze dva ski lifta, veliki 1100 m dužine i mali 480 m. dužine, oba za jedan sat mogu oko 600 skijaša izvuči na vrh staze. Visinska razlika je preko 200 m jer se gornja tačka velikog ski lifta nalazi na 1860 metara nadmorske visine. Imamo 5 ski staza ukupne dužine od pet kilometara a širine od 35 – 500 metara. Svakodnevno minibus vozi iz Fojnice od hotela „Reumal“ do skijališta i nazad a vikendom po dva puta dnevno. Cijena vozne karte je 4 za odrasle i 2 KM za djecu. Ski karta je dnevna za odrasle 20 a poludnevna 15 KM po osobi a za djecu do 14 godina dnevna 15 a poludnevna 10 KM po osobi dok je karta za noćno skijanje 10 KM a ono kreće vikendom od 18-21 sat. Puni pansion od Nove godine do 31. marta košta 37,5 eura po osobi. Za djecu do 5 godina je besplatno tokom cijele ski sezone a od 5-12 godina 50% od cijene pansiona za odrasle. Tu će raditi i ski škola a mogu se iznajmiti i sportska oprema kao i neka od dvadesetak vikendica a cijene su od 100-200 KM. Motel “Brusnica“ raspolaže sa 12 apartmana i restoranom sa 50 mjesta u kojem je i kamin“, za Fojnica online je kazao direktor Juro Iviš...

Doček Nove godine u RC "Brusnica" na Poljani
RC «Brusnica» - Srijeda, 21.12.2011, 08:55
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Doček Nove godine 2012. na planini već je tema razgovora među brojnim poklonicima posebnog ugođaja i dobrog provoda. Smještajni kapaciteti u našem hotelu skoro su popunjeni. Ostao je slobodan još jedan apartman. Puni pansion je 75 KM uz 50 KM nadoplate za svečanu novogodišnju večeru i muziku uživo. Popust za djecu je uobičajeni. Djeca do 5 godina imaju besplatan puni pansion a djeca od 5 do 12 godina 50 posto popusta.

No, u ponudi je i uvijek atraktivna restoranska ponuda. Cijena svečane večere uz muziku uživo i gratis jedno piće iznosi veoma prihvatljivih 60 KM. Za organizirane skupine od najmanje četiri osobe dopušteno je unošenje vlastite hrane i pića u naš restoran, s tim da se mjesto za stolom plaća 30 KM. Zabavni program u našem restoranu trajat će od 20.00 do 04.00 sati! Nastupa Brusnica Show Band. Za rezervaciju mjesta nazvati broj recepcije 030/630-200.

Za one koji nisu na vrijeme rezervirali smještaj u našem hotelu a žele Novu godinu dočekati na planini Vranici, odnosno u našem Centru ipak postoji rješenje, smještaj u nekoj od obližnjih vikendica.

Završna tura biciklista BBK „Slapovi Kozice“ Fojnica ove sezone
Hazim Čukle - Utorak, 13.12.2011, 08:15
Klikni za više fotografijaČlanovi BBK-a
Početkom decembra ove godine članovi BBK-a su imali završnu ovosezonsku biciklističku turu. Iako je bilo dosta hladno vrijeme, čak je padala i sitna dosadna jesenja kiša to nije spriječilo grupu mladih biciklista članova kluba da odvoze posljednju ovosezonsku turu i tako završe ovogodišnju sezonu biciklističkih tura BBK „Slapovi Kozice“ Fojnica. Šest momaka i jedna dama su sa svojim biciklima krenuli preko Bakovića dalje blatnjavim putem preko Bistrice, Kozov grada do Sportsko rekreacionog centra „Poljana“ u kome se nalazi motel „Brusnica“. Nakon odmora i ručka spustili su se drugom relacijom preko Veselice i Selakovića do Fojnice gdje su vozili nekoliko sati i prešli tridesetak kilometara. Kako je kazao jedan od učesnika ove ture Dejan Vrećo tokom sezone nisu nikada pokisli i vozili po kiši , odlučili su da to urade na kraju sezone i bilo je za uživanje...

Halida Varka: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 07.12.2011, 09:20
Klikni za više fotografijaHalida Varka
„U Fojnici je neiskorišteno Bogom dato prirodno bogastvo dosta kvalitetne pitke vode pa bi se mogla napraviti fabrika flaširanja pitke vode kao i bogastvo ljekobilja i voća pa bi se mogla tu napraviti i fabrika sokova, čajeva i džemova. Put za Prokoško jezero bi se morao asfaltirati. Potrebno je temeljitije uraditi kanalizaciju jer kad opadne nivo rijeka osjeti se neugodan miris kanalizacija iz rijeka. Gradu je potrebno više cvijeća i zelenila. Dobro bi bilo napraviti kaskade na rijeci i za ribe i da je korito puno vode. Na mjestu nekadašnje „Pilane“ sagraditi park i zanatski centar, ovako zjapi samo kao ruglo grada. Potrebno je više staza za šetanje. Potrebno je više sportskih terena, komunalno da postavi kontejnere posebno za plastiku, za staklo, za papir itd., neophodan je eko policajac. Gradske ulice bi trebale biti modernije, ljepša rasvjeta, neophodan je bar jedan semafor itd.

Priroda nas je obdarila lijepom prirodom, stoljetnim šumama, čistim zrakom, bezbrojnim izvorima vode i brojnim atraktivnim izletištima. Kompleks „Aquareumala“ je prelijep i raduje me što se proširuju kapaciteti. Vodeni grad „Aquapark“ je dobar, samo da ima malo više bazena. Šume su nam pune ljekobilja, gljiva, borovnica, brusnica, to malo gdje tako ima“, za Fojnica online je ispričala Halida Varka, cvjećar u hotelu „Reumal“ Fojnica.

Najviše se kupuju kupus i kesteni
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.11.2011, 08:20
Klikni za više fotografijaVreća kupusa 6 KM
Stigli su nam i jaki mrazevi sa sunčanim danima, vrijeme kada mnogi boluju gripu. Zbog toga se nedavno moglo primjetiti na zelenoj pijaci u Fojnici, kada je srijedom pazarni dan u ovom gradiću, da se najviše traže svježi kupus za kiseljenje, brusnica, čajevi, bijeli luk i ljekobilje. Vreća fojničkog kupusa košta 6 KM, kako nam je kazao njegov proizvođać Šefko Mukača on se bavi proizvodnjom kupusa desetak godina i veoma je kvalitetan njegov kupus kojeg sadi u Pločari Polju u Fojnici. Rekao nam je da je to frutuški kupus kojeg on proizvodi, najbolji, unutra žut i najbolji je za kiseljenje. Kilogram svježih brusnica je 10 KM a suhih 20 KM po kilogramu. Bijeli luk domaći je od 8-10 KM po kilogramu. Dobro je tražen bio i kesten (košćan) kojeg je pored svog kombija prodavao Mirzet Fejzić Zec iz Dusine a kazao nam je da kestene dovozi iz Buljine u općini Konjic i da su najbolji u državi, klima je tu najbolja za kestene i prodaje ih po 2 KM po kilogramu. „Dobri su za kuhati i ispeči a najbolja su poslastica u duge zimske i jesenje noći na sijelima“, kazao je Zec za Fojnica online.

Predsjednici udruga penzionera Dubrovačko Neretvanske županije u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 11.11.2011, 07:52
Klikni za više fotografijaGosti iz Hrvatske
Prije osam godina je menadžment RR Centra „Fojnica“ iz Fojnice potpisao ugovor sa Maticom umirovljenika Republike Hrvatske o organiziranom dolasku, boravku, rehabilitaciji i odmoru umirovljenika/penzionera u Fojnici ove susjedne nam zemlje. Ta saradnja se obnavlja svake dodine a redovno godinama od početka mjeseca oktobra do kraja mjeseca aprila u Fojnicu na odmor i rehabilitaciju dolaze organizirano umirovljenici/penzioneri iz svih dijelova Hrvatske. Tim povodom je u trodnevnu posjetu Fojnici stigla delegacija od deset predsjednika udruga umirovljenika/penzionera Dubrovačko Neretvanske županije na čelu sa predsjednikom Ivanom Šunjićem. Tokom boravka u Fojnici predsjednici udruga su se sastali sa menadžmentom RR Centra „Fojnica“ iz Fojnice na čelu sa generalnim direktorom dr Eldanom Lokmićem gdje su na obostrano zadovoljstvo razmjenjena mišljenja o dosadašnjoj i nastavku buduće saradnje...

Tri planinarske ture po planinama oko Fojnice: Vranica, Zec i Bitovnja
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.10.2011, 11:10
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Iako su u posljednje vrijeme vremenske prilike bile promjenjljive i varljive usklađujući se sa jesenjim vremenskim prilikama planinari Planinarskog društva “Vranica“ iz Fojnice su u posljednjih petnaestak dana napravili tri planinarske ture po planinama oko Fojnice: Vranica, Zec i Bitovnja. Kako nam je kazao predsjednik PD “Vranica“ Fojnica Eduard Slađo Jukić na pomenute tri ture je u prosjeku ušestvovalo više od 15 planinara.

„Prvu turu smo priredili po Vranici od Jezernice preko Prokoškog jezera, Ločike (2107 m.n.v.) do Nadkrstaca najvišeg vrha Vranice (2112 m.n.v.) i nazad do polaznog mjesta Jezernice. Tura je trajala sedam sati pješaćenja i bila je to kružna tura.

Druga tura je bila dvodnevna od sela Deževice, preko Torina do planinarskog doma na Lopati gdje smo prenoćili a sutradan smo preko Trebca, Martinovog groba na Goloj Bitovnji i Peharovih stanova do vrha Repovački Lisin a potom silazak u Bradinu gdje smo pješaćili oko 9 sati."...

Penzioner Asim Bajrić ubrao prve brusnice
Hazim Čukle - Petak, 12.08.2011, 08:18
Klikni za više fotografijaBuket brusnica
Asim Bajrić, 62 godišnji penzioner iz naselja Voljevac u Fojnici, je početkom ove sedmice na prodajnom štandu pored hotela "Reumal" u Fojnici izložio i prve ovogodišnje brusnice. Prodaje ih po buketu za 1 KM a kaže da su brusnice dobre za srce, krvotok i mokračne kanale. Ubrao ih je na planini Zec i rekao nam je da ih ove godine ima solidno ali da su malo poranile jer se inače javljaju po tim planinama oko Fojnice početkom septembra mjeseca. Pored njih Asim prodaje i borovnice po cijeni od 7 KM po kilogramu i dodaje da im je ove godine cijena dosta dobra jer ih ima manje nego obično. Sad će se prodavati i prve brusnice, po kilogramu će vjerovatno biti 10 KM, kako je za Fojnica online kazao Asim.

Održan radni sastanak u SRC "Poljana"
Hazim Čukle - Utorak, 09.08.2011, 09:08
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
U Sportsko rekreacijskom centru "Poljana" udaljenom 15 kilometara od Fojnice u motelu RC "Brusnica" Fojnica je održan sastanak koji je organizirao direktor RC "Brusnica" Fojnica Juro Iviš uz pomoć Turističke zajednice SBK-a. Na ovom sastanku su pored pomenutih organizatora prisustvovali i predstavnici Federelnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici Općine Fojnica, razvojnih agencija i fondacija, lokalne zajednice, investitora i "Reumal group" Fojnica. Nekoliko pozvanih iz nekih ministarstava, Vlada FBIH i SBK nisu prisustvovali vjerovatno što je vrijeme godišnjih odmora ili nešto drugo. Cilj ovog sastanka je upoznavanje prisutnih o trenutnom stanju ovog Centra i planovi za njegov razvoj u narednom periodu...

Održana redovna godišnja skupština planinara Fojnice
Hazim Čukle - Utorak, 07.06.2011, 08:35
Klikni za više fotografijaSkupština planinara
Pretprošlog vikenda je u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica održana redovna izvještajna Skupština PD "Vranice" Fojnica koja je održana u u motelu "Brusnica" u SRC "Poljana" iznad Fojnice. Skupštini je prisustvovalo 55 članova a izvještaj o radu u proteklom periodu za 2010. godinu i plan za naredni period prezentirao je predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić. Ovo društvo ima veoma bogate aktivnosti što su prikazali i na video slajdovima što je dalo poseban ugođaj u toku održavanja Skupštine. Posebno se ponose svojim uspjesima u organizaciji 33 organizovane visokogorske planinarske ture u BiH i van granica naše zemlje na kojima je učestvovao veliki broj članova društva kao i njihovih prijatelja iz drugi planinarskih društava čime su stekli zavidan ugled u organizovanju takvih tura...

Kiša pokvarila proslavu 1. maja
Hazim Čukle - Petak, 06.05.2011, 17:12
Klikni za više fotografijaPrvomajski uranak
Pvi maj, međunarodni praznik rada, na području općine Fojnica je proslavljen dosta slabije nego što je to bilo ranije. Razloga ima više ali svakako su dva najvjerovatnija a to je cjelodnevna kiša i "tanak" džep. U jutarnjim satima je bilo primjetno malo više automobila u gradu koji su se uglavnom zaustavljali ispred mesnica i prodavnica mješovite robe i pekara a onda put pod točkove i pravac izletišta oko Fojnice kao što su Rekreacijski centar "Brusnica", izletište Malkoč, Vladića vrh, Požarna, Pogorelica, Planinska kuća za odmor "Jezernica", Prokoško jezero, naravno gdje je bilo hladnjaka, koliba, katuna, vikendica, nadstrešnica itd. Dobar dio Fojničana je prvomajske praznike proslavljao u krugu porodice uz domaću kuhinju i TV program. Saznali smo da je u Planinskoj kući "Jezernica" predpraznična noć bila vesela uz logorsku vatru i harmoniku a na sam praznik 1. maja ujutro prvomajski uranak uz riječicu Požarnu i pod stablima stogodišnje bukove šume, desetak kilometara ispod Prokoškog jezera sve uz mezetluke i piće...

Pijaca u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 25.03.2011, 08:07
Klikni za više fotografijaPijaca
U Fojnici je od davnina srijeda pijačni ili pazarni dan. Na tezgama se nudi sve i svašta. Iako je bilo lijepo vrijeme i nema nekih većih poljoprivrednih radova, broj kupaca je bio dosta slab, kako reče jedan od prodavača opala je kupovna moć. Prvi dani su proljeća pa se kupuju najviše voće, povrće, čajevi, brusnica i bijeli luk kao i lijekovi protiv gripe.

Što se tiče cijena na zelenoj pijaci zabilježili smo da je cijena špinata 1,5 KM po kilogramu, paradajza 2,5 KM, paprike 4 KM, mladi krastavci 4 KM, mladi luk 4 KM, zelena salata 2 KM, prasa 2,5 KM, mandarine 2 KM, kivi 1,5 KM, patliđan 3,5 KM, naranđe 1,5 KM, limun 1,5 KM, banane 2 KM, kruške 2 KM, jabuke od 0,70 do 1 KM, 1 kg bijelog domaćeg luka 1,5 KM, po 5 KM su grožđice i suhe šljive po kliogramu, kukuruz kokićar 2,5 KM kilogram, kupus 1 KM, karfiol 2,5 KM kilogram, rodakva 1 KM, mrkva 1,5 KM, mladi krompir 2 KM, stari krompir 1 KM, sjemenski krompir 1,5 do 2 KM, tikvice 3 KM, okrugla repa 1 KM, brokule 3,5 KM, sjemenski luk 3,5 KM kilogram, kesica suhih bobica smreke 1 KM itd...

Zahtjevna zimska tura na Matorac
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.03.2011, 09:09
Klikni za više fotografijaUspon na Matorac
U povodu 18. marta Dana općine Fojnica u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica oganizovana je proteklog vikenda tradicionalna planinarska tura, jedna od najzahtjevnijih zimskih planinarskih tura u BiH, na Matorac. Ni visok snijeg nije spriječio četrdesetak planinara da krenu na tu turu. Planinari su krenuli iz Fojnice sa 570 m.n.v. preko sela Tješilo, lokaliteta Potočke česme i Gorevine do vrha Matorca na 1937 m.n.v. savladavši tako visinsku razliku od oko 1300 metara.

Planinari na ovom planinarskom usponu su bili predvođeni predsjednicima planinarskih društava domaćinom presjednikom Eduardom Slađom Jukićem iz PD "Vranica"Fojnica, Mensurom Konjičaninom iz PD "Visočica" Visoko, Antom Ćirom Bojom iz PD "Pogorelica" Kiseljak, Ostojom Medićem iz PSD "Trebević" Sarajevo kao i članovima planinarskih društava iz PD "Bitovnja" Kreševo i PSD "Treskavica" Trnovo...

Planinarenje od Bakovića do Poljane
Hazim Čukle - Srijeda, 16.03.2011, 10:47
Klikni za više fotografijaPlaninari
I pretprošlog vikenda su planinari iz Fojnice bili aktivni. U organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica upriličen je planinarski uspon od Bakovića do Sportsko rekreacionog centra "Poljana" iznad Fojnice. Tridesetak planinara članova PD "Vranica" Fojnica zajedno sa svojim prijateljima planinarima iz Kiseljaka i Kreševa su autobusom krenuli od Fojnice do Bakovića a odatle pješaćenjem preko Bistrice, Gareži i Kozovgrada do SRC "Poljana" udaljenog 15 kilometara iznad Fojnice. Pješaćili su oko 2,5 sata.

U SRC "Poljana" planinari su na 1580 metara nadmorske visine ispred motela "Brusnica" učestvovali u takmičenju spravljanja gulaša...

Izvještaj o radu na projektu gondole za period mart 2010. - mart 2011. godine
Mirsad Topalović - Četvrtak, 10.03.2011, 07:32
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Nakon duže pauze od skoro godinu dana a zbog stanke oko aktivnosti "Gondole" dajemo izvješće sa terena. Zbog par čimbenika, koji su uticali da projekt gondole jedno vrijeme miruje, su zasigurno nerješeni imovinsko pravni odnosi regulaciskog plana, nezainteresovanost federalne vlade za tim projektom (iako strani investitori donose kapital), po dopisu koji smo dobili od premijera Mujezinovića, pa i recesije u periodu 2009-2010 god. Ali evo u ovom prvom polugodištu općinske vlasti će izvršiti pretvorbu zemlje na Poljani koja je preduvjet za montažu gondole.

Naime u četvrtom mjesecu ove godine Brusnica kao pokretač i nosilac ove aktivnosti će sazvati potpisnike memoranduma (Općinu Fojnica, Reumal group, Adolf Golmajer strani investitor i Brusnica) gdje će se pokušati nastaviti započeto, registrovati pravna osoba i krenuti sa pripremom aktivnosti...

Takmičenje u spravljanju kotlića i ocjenjivanje najbolje rakije kruške
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 07.03.2011, 11:53
Klikni za više fotografijaPoljana
Prvog dana proteklog vikenda u organizaciji RC "Brusnica" koji se nalazi u SRC "Poljana" petnaestak kilometata udaljenom od Fojnice je priređeno tradicionalno takmičenje u spravljanju kotlića (gulaša) i ocjenjivanje najbolje rakije kruške. Krenuli smo iz maglom prekrivene Fojnice preko Bistrice i Kozovgrada veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem. Ispred motela "Brusnica" brojni gosti, vrijeme sunčano bez ijednog oblačka a pogled se pruža prema Sarajevu i hercegovačkim planinama prekriveni gustom maglom kao more. Oba ski lifta u pogonu a stotinjak skijaša uživa u lijepom vremenu i dobrim ski stazama. Visina snijega oko 50 cm. Ispred motela se ekipe pripremaju za spravljanje kotlića. Svako sa sobom nosi peć i posuđe a sastav koji se stavlja u kotlić se čuva kao tajna. Saznajemo od domaćice i recepcionerke Vanje Kožul propozicije takmičenja da se u sastav kotlića stavlja isključivo crveno meso a ocjenjuje se ukus, boja, gustoća i kvaliteta komada mesa...

Brojni skijaši na Poljani
Hazim Čukle - Srijeda, 02.02.2011, 08:39
Klikni za više fotografijaPoljana
Nakon nedavno novog napadalog snijega konačno se osmjehnula sreća i vlasnicima skijališta. Istina visina novog snijega nije velika ali je dovoljno da u skijalištima ljubitelji zimskih radosti mogu uživati. Tokom proteklog vikenda Sportsko rekreacioni centar "Poljana" iznad Fojnice je imao veoma dobru posjetu skijaša i ljubitelja zimske radosti. Do ovog skijališta iznad Fojnice smještenog na 1600 metara nadmorske visine se stiže asfaltnom trakom do Bakovića, zatim veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada a udaljen je 15 kilometara od Fojnice. Krenuli smo prvog dana vikenda u posjetu SRC "Poljana" Fojnica. Kolone automobila su u jutarnjim satima se kretale ka Poljani. U Fojnici magla a kako se približavamo Poljani pored Kozovgrada, sunčano i vedro, povremeno naiđe talas magle ali je brzo nestane.

Ispred Rekreacionog centra "Brusnica" stotinjak automobila, u sali motela dvadesetak gostiju uživa u toplini kamina i lijepom pogledu na skijalište. RC "Brusnica" posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana sa 60 ležaja, veliku salu i saunu. Cijena smještaja za puni pansion je 75 KM, polupansion 67 KM i noćenje sa doručkom 60 KM. Cijena dnevne ski karte je 20 KM, poludnevne 15 KM za odrasle a za djecu do 14 godina 15 KM dnevna i 12 poludnevna. Noćno skijanje će biti u funkciji u petak i subotu...

Počela sezona skijanja ali snijega nema dovoljno
Hazim Čukle - Petak, 07.01.2011, 07:51
Klikni za više fotografijaPoljana
Sezona skijnja je otpočela u svim ski centrima kod nas ali snijega ima malo ili ga nema. Vlasnici ski centara gledaju u nebo i prate vremensku prognozu očekujući obilnije snježne padavine kako bi na skijalištima bio pravi zimski ugođaj. I u Sportsko rekreacionom centru "Poljana" koji je udaljen 15 kilometara od Fojnice ski sezona je otpočela u drugoj polovini mjeseca decembra minule godine. Posjetili smo posljednjeg dana protekle godine ovaj SR Centar "Poljana" iznad Fojnice. Do tog ski centra se stiže od Fojnice asfaltnom trakom do Bakovića a onda veoma dobrim i očiščenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. Ovaj ski centar se nalazi na 1580 metara nadmorske visine gdje se nalaze dva ski lifta, veliki dužine oko 1000 metara i mali dužine oko 450 metara. Samo mali je ski lift bio u pogonu. Stotinjak gostiju se skijalo, sankalo, šetalo i sunčalo. Dan idealan vedar i sunčan a visina snijega je bila dvadesetak centimetara kojeg niske temperature tokom noći sprječavaju da se otopi...

Fojnički planinari aktivni i tokom zime
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 20.12.2010, 08:00
Klikni za više fotografijaFojnički planinari
Fojnički planinari su aktivni tokom cijele godine bilo da organizuju uspone na najviše vrhove naših planina pa i šire u susjednim zemljama ili organiziraju akcije dobrovoljnog rada na izgradnji planinarskog doma na Prokoškom jezeru ili čišćenje okoliša. Ni snijeg, ni minusi zraka im ne smetaju da vikendom i tokom zime organiziraju neku od planinarskih tura. Tako je bilo i minulog vikenda u organizaciji PD "Vranica" Fojnica izvršena je jednodnevna zimska tura.

Krenuli su autobusom njih dvadesetak najiskusnijih i najhrabriji planinara do Sportsko rekreacijskog centra "Poljana" Fojnica petnaestak kilometara iznad Fojnice. Odatle se od motela "Brusnica" na Poljani krenulo pješaćiti od Poljane preko Objesti, vrha Matorca (1936 m.n.v.), zatim preko Gorevine i Tješila do Fojnice...

Minusi vani minusi u džepovima
Hazim Čukle - Petak, 17.12.2010, 07:10
Klikni za više fotografijaDomaći proizvodi
Od davnina je u Fojnici srijeda pazarni dan kada se na pijaci u Novom naselju okupi veliki broj prodavača i trgovaca. Sve se tu može kupiti na jednom mjestu, od zeleni na zelenoj pijaci, mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, odjeća, obuća itd. Prekjučer je u Fojnici u jutarnjim satima temperatura bila više od desetak podioka ispod nule a kako reče jedan od kupaca "minusi vani, minusi u džepovima pa" niko ništa i ne kupuje i ne pazaruje. Više je trgovaca nego kupaca a ima i onih koji redovno obilaze prodajne štandove da kako kažu napare oči...

Vrganj rodio kao nikad do sad
Hazim Čukle - Srijeda, 13.10.2010, 07:24
Klikni za više fotografijaPrerada vrganja
Fojničke planine i šume su poznate po najkvalitetnijim šumskim plodovima i ljekobiljem. Tako mnogi fojničani tu nađu sebi izvor zarade za život i svoju porodicu upotpunjujući ionako tanak kućni budžet. Privreda ne radi pa su mnogi primorani da sredstva za život i preživljavanje potraže u sakupljanju ljekobilja i šumskih plodova. Sezona branja raznih vrsta šumskih plodova i ljekobilja počinje sa branjem crijemoša kojeg ovdje zovu i divlji bijeli luk pa onda ljekobilje, razne vrste gljiva, borovnica, brusnica i u jesen ponovo najčuveniju i najbolju gljivu na ovim prostorima jesenji vrganj.

Ove godine je vrganj, ta kraljevska zlatna gljiva, rodio kao rijetko kad do sada. Sabahom su šume i livade pune berača ove gljive koje neki i po nekoliko puta na dan donose na prodaju otkupljivačima. Priča se da ima ljudi koji su i rekorderi po broju kilograma i naplaćenih gljiva vrgnja gdje se dostižu cifre i do 280 KM zarade za jedan dan. Cijena varira i kreće se od 5 do 8 KM za kilogram prve klase vrgnja a 2 do 4 za drugu klasu vrgnja...

Berba borovnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.08.2010, 16:53
Klikni za više fotografijaOtkup borovnica
Već mjesec dana traje branje borovnica na području općine Fojnica po okolnim planinama i planinskim visovima. Svakodnevno u ranim jutarnjim satima kolone berača, automobila i kombi vozila kreću ka nekim od lokacija gdje ima dosta borovnce kao što su to Sportsko rekreacijski centar "Poljana", Matorac, Zahor, Zec planina, Gvožđanski stanovi, Pogorelica, Prokoško jezero itd. Ima i dobar broj onih koji na tim lokacijama borave bilo u katunima, vikendicama ili šatorima tokom sezone branja borovnica. Na lice mjesta dolaze otkupljivači borovnica. Tokom prvog dana vikenda smo posjetili jedno od mjesta branja borovnica Sportsko rekreacioni centar "Poljana" iznad Fojnice na 1600 metara nadmorske visine...

Zabilježeno jučer na pijaci
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.07.2010, 16:12
Klikni za više fotografijaPijaca
Od davnina je srijedom u Fojnici pazarni dan. Mnogi čekaju taj dan kada se malo kako reče jedan čovjek siđe u čaršiju, vide se ljudi, mako proeglenišu, ponešto se proda ili kupi i tako od srijede do srijede, od pijace do pijace. Na zelenoj pijaci velika ponuda a slabo se kupuje jer rekoše nam nekoliko kupaca malo ko radi, visok datum a penzije nema. Što se tiče ponude ima voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda kao i mesa.

Cijena su: paradajz, krastavac, luk crveni, mrkva, patliđan i cvekla su 1,5 KM/kg; paprike, banane, breskve, špinat, buranija i kruške po 2 KM/kg; dinja, šljive, tikva i kupus 1 KM/kg; lubenica i krompir 0,80/kg; ljuta paprika, naranđe, grožđe i limun 3 KM/kg; suhe kruške, suhe šljive, borovnice, maline i grah po 4 KM/kg; bijeli luk 5 KM/kg; brokule i prasa 0,5 KM po komadu; suha brusnica čašom od 4 dcl 4 KM; jedan buket stabljike i plodova borovnice 1 KM; litar jabukovog sirćeta 1,5 KM; litar pekmeza od 8 do 15 KM; kilogram živog kreča 1 KM...

Žene iz Turbeta posjetile Fojnicu
Hazim Čukle - Utorak, 27.07.2010, 18:10
Klikni za više fotografijaGošće iz Turbeta
Fojnica je kao turističko mjesto četo odredište mnogih ekskurzija i izleta. Posebno su ljeti brojne grupe turista koje dolaze organizovano u ovaj mali bosanski gradić bilo na odmor, rehabilitaciju, rekreaciju ili izlet. Tako je drugog dana pretprošlog vikenda u jednodnevnu posjetu posjetu Fojnici stiglo pedesetak žena Udruženja žena "Emina" iz Turbeta. Kako smo saznali od predsjednice Udruženja žena "Emina" Turbe Alme Ljutić ovo udrženje broji 150 svojih članica. Gošće iz Turbeta su bile gošće žena Fojnice. Gošće iz Turbeta su domaćinima uručile paket proizvoda zdrave hrane sa Vlašića. Sve zajedno su posjetile kompleks "Aquareumla" gdje su na jedrenjaku "Victoria" predahnule uz osvježenje i druženje a nakon toga obišli centar grada Fojnice i uputile se na Poljanu iznad Fojnice u Rekreacijski centar "Brusnica".

Posjeta učenika iz Utersena iz Njemačke školi u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 01.06.2010, 17:14
Klikni za više fotografijaFojnica
U srijedu su 24 učenika gimnazije iz Utersena u Njemačkoj stigli u posjetu učenicima SMŠ "Zija Dizdarević" u Fojnici gdje će boraviti do danas. Sa ovom grupom srednjoškolaca gimnazijalaca su i njihova dva profesora Julia Feldmann i Peter Schmidt. Tokom svoje posjete Fojnici učenici iz Njemačke su bili smješteni kod svojih kolega učenika iz Fojnice.

Za njihov boravak u Fojnici domaćini su pripremili bogat i raznovrstan program. Tako su gimnazijalci iz Utersena imali organizovane posjete i razgledanje grada Fojnice, Atik džamije, Čaršijske džamije, Franjevačkog samostana, OC "Stella" Fojnica, Prokoško jezero, posjeta Sarajevu, Vrelu Bosne, Mostaru, Počitelju, Rekreacijskom centru "Brusnica" Fojnica itd. Pored toga su zajedno sa vršnjacima iz Fojnice učenicima SMŠ "Zija Dizdarević" Fojnica imali zajedničku roštiljadu, muziku uživo i druženje a također i radionice na temu "Interkulturalni dijalog", razgovor sa učenicima škole domaćina i okrugli stol na temu "Obrazovanje mladih, sličnosti i razlike bosanskog i njemačkog obrazovnog sistema" i upoznavanje sa prirodnim ljepotama Fojnice...

Škola u prirodi
Hazim Čukle - Srijeda, 26.05.2010, 17:00
Klikni za više fotografijaUčenici
Po nastavnom planu i programu učenici osnovnih škola imaju i "Školu u prirodi". U jednoj takvoj školi u prirodi ovih dana borave u motelu "Brusnica" u Sportsko rekreacionom centru "Poljana" iznad Fojnice u grupama učenici iz Tuzle. Posjetili smo SRC "Poljana" koji se nalazi 15 kilometara udaljen od Fojnice gdje se nalazi i motel "Brusnica". U grupama borave učenici O.Š. "Tušanj" iz Tuzle. Trideset učenika trećeg i četvrtog razreda ove škole su smješteni u motelu "Brusnica" na Poljani.

Iako je za vrijeme naše posjete, u subotu, padala jaka kiša i na Poljani bila gusta magla sreli smo ih u sali ovog motela sa svojim nastavnicima u radnoj atmosferi. Dok su djeca crtala nastavnice su nam kazale da su tu boravile sa djecom i prošle godine i da im se veoma dopalo pa to čine i ove godine. Grupe djece borave tu po pet dana...

Prvi maj u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 03.05.2010, 23:10
Klikni za više fotografija1. maj
Međunarodni praznik rada 1. maj je na području općine Fojnica uglavnom obilježen uz obale rijeka, na izletištima uz muziku, roštilj i neizbježnu janjad na ražnju. Iako je kriza i recesija, nekako se namakne koja KM da bi se u prirodi bar na tren zaboravilo na sumornu i tešku svakodnevnicu. Lijepo vrijeme, pravi proljetni ili po temperaturama u termometru reklo bi se ljetni dan izmamilo je brojne Fojničane da se upute na obale rijeka i izletišta da obilježe Praznik rada. Obišli smo nekoliko omiljenih izletišta Fojničana i kamerom zabilježili veselu atmosferu. Uz riječicu Požarnu na izletištu kojeg neki zovu i "Fojnički Neum" uz rijeku u hladnjacima i ispred dosta mladih, studenti i srednjoškolci...

Pokrenut novi projekat "EKO kamp Fojnica"
PR JURRC "Fojnica" (Reumal) - Ponedjeljak, 19.04.2010, 15:59
Klikni za više fotografijaDa se Fojnica i fojničani mogu osloniti na nove, mlade snage i generacije, pokazuje i najnoviji projekat koji su pokrenuli učenici, osviješteni eko-aktivisti. Prvenstveni cilj novoosnovanog EKO kampa jeste buđenje ekološke svijesti svih građana Fojnice, usmjeravanje djelovanja ka očuvanju prelijepe fojničke prirode. Međutim, najinteresantniji dio cijele ove priče i projekta je upravo taj što su akciju pokrenuli učenici srednjih i osnovnih škola iz Fojnice i koji su preuzeli teret da ovog proljeća Fojnica zablista u novom sjaju...

Novi stari predsjednik Eduard Slađo Jukić
Hazim Čukle - Petak, 16.04.2010, 17:03
Klikni za više fotografijaSkupština PD "Vranica"
Osmog aprila je u SRC "Poljana" u motelu "Brusnica" iznad Fojnice održana izvještajno izborna Skupština Planinarskog društva "Vranica" Fojnica. Planinarsko društvo "Vranica" u Fojnici broji 170 svojih članova od čega su više od polovine mladi i djeca. Ovoj izvještajno izbornoj Skupštini PD "Vranica" Fojnica su pored domaćina prisustvovali i planinari prijatelji iz PD "Visočica" Visoko, PD "Pogorelica" Kiseljak, PD "Bitovnja" Kreševo, PD "Treskavica" Trnovo, PD "Trebević" Sarajevo itd.

Izvještaj o radu u proteklom periodu i planovima za naredni period je iznio član Upravnog odbora društva Mile Belojica. Javnim glasanjem jednoglasno je za novog predsjednika PD "Vranica" Fojnica u narednom mandatu od 4 godine izabran stari novi predsjednik Eduard Slađo Jukić...

Zimska grebenska kružna tura masivom Matorca i Zec planine
Hazim Čukle - Utorak, 06.04.2010, 16:25
Klikni za više fotografijaUspon
Dvadesetprvog marta su planinari Fojnice i gosti u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica imali zimsku planinarsku turu, a to je grebenska kružna tura masivom Matorca i Zec planine. Četrdesetak iskusnih planinara, njih 30 iz Fojnice i desetak gostiju planinara iz PD "Lisin" Sarajevo, PD "Bjelašnica" Sarajevo, PD "Treskavica" Trnovo, PD "Visočica" Visoko, PD "Pogorelica" Kiseljak i PD "Bitovnja" Kreševo.

Na ovu grebensku kružnu turu se krenulo ispred motela "Brusnica" u Ski centru "Poljana" preko Objesti i grebena Matorca, Vran kamena, Sarajevskih vrata, Dernećišta do vrha Zec planine, Smiljeva kosa 1871 m.n.v. Povratak je bio preko lokaliteta Karahmetov mezar do Ski centra "Poljana" i motela "Brusnica"...

Takmičenje učenika osnovnih škola, juniora i veterana u veleslalomu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.03.2010, 21:58
Klikni za više fotografijaNagrađeni učesnici
Posljednjeg kalendarkog dana zime u SRC "Poljana" iznad Fojnice je u organizaciji Ski kluba "Vrankamen" Fojnica održano tradicionalno kup takmičenje u veleslalomu učenika osnovnih škola, kao i juniora i veterana. Nastupilo je 90 natjecatelja i natjecateljki u više kategorija. Dužina staze je bila 600 metara a visinska razlika starta i cilja 200 metara.

U kategoriji mlađih cicbanki najbolja je bila Ajla Smolo Kakanj, drugo mjesto Lamija Zaimović Kakanj, treća Ivana Karačić Fojnica. Kod mlađih cicibana najbolji je bio Nermin Kadić Kakanj, drugi Matej Ababović Fojnica i treće Davor Džepić Fojnica. Kod starijih cicibanki najbolja je bila Dajana Dijaković Kiseljak, druga Greta Kapetanović Gojevići Fojnica, treća Ana Marija Karačić Fojnica. U starijih cicibana najbolji je bio Andrej Bošnjak Gojevići Fojnica, drugi Marko Udovičić Gromiljak Kiseljak i treći Leon Cvjetković Fojnica. Kod mladih djevojčica najbolja je bila Fany Bućo Gojevići Fojnica, druga Ivana Stoimilović Fojnica i treće Irena Oroz Gojevići Fojnica...

U susret proljeću, noćno skijanje na Poljani
Hazim Čukle - Subota, 20.03.2010, 19:04
Klikni za više fotografijaPoljana, 13.03.
Zvuči pomalo nevjerovatno i za rubriku "vjerovali ili ne", ali je istinito. U Ski centru "Poljana" iznad Fojnice se nalazi Rekreacijski centar "Brusnica" sa istoimenim motelom "Brusnica", koji ovog vikenda pored dnevnog organizuje i noćno skijanje za sve ljubitelje snježnih radosti. Tako ispada da pred sami dolazak proljeća za sve ljubitelje skijanja i uživanja na snijegu organizuje se i noćno skijanje...

Tradicionalni zimski uspon na Matorac
Hazim Čukle - Srijeda, 17.03.2010, 16:20
Klikni za više fotografijaUspon na Matorac
Ovih dana je u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica organizovan tradicionalni planinarski uspon na Matorac. Dvadeset pet iskusnih planinara iz: Fojnice, Travnika, Sarajeva, Trnova i Kiseljaka je po veoma visokom snijegu krenulo prema vrhu Matorca čija je nadmorska visina 1937metara. Krenuli su iz Fojnice čija je nadmorska visina 570 metara i za osam sati pješačenja i uspona preko sela Tješilo, Potočne česme i Golice do vrha Matorca savladavši pri tome više od 1300 metara visinske razlike između polazne tačke i vrha Matorca...

Izvješće o radu na projektu gondole za 1. i 2. mjesec 2010. godine
Emir Aletić - Subota, 13.03.2010, 13:50
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Domaće aktivnosti

- praćeno stanje dešavanja sa svjetskom bankom i njihovim predstavnicima u BiH, donijelo nam je dodatnu snagu za planiranje aktivnosti u ovoj godini
- u drugoj polovici mjeseca februara 2010, izvršena je obuka kadra u BiH i inostranstvu
- odabir banaka preko kojih će ići transferi za razvoj turizma u BiH
- Vršimo užurbane pripreme za aplikaciju, što je rezultiralo ugovaranjem sastanaka sadašnjih investitora i načelnika općine gosp. Salkana Merdžanića (10.03.2010) koji je izrazio želju za pomoć u rješavanju potrebne dokumentacije...

RC „Brusnica“ dobija novi web sajt
Emir Aletić - Petak, 05.03.2010, 16:23
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Rekreacijski centar Brusnica iz Fojnice, u narednih par sedmica trebala bi dobiti novu web prezentaciju. Riječ je o mnogo savremenijoj i boljoj stranici koja će zamijeniti staru koja je bila zastarjela, te nije mogla udovoljiti rastućim potrebama ambiociozne uprave ovog RC-a.

Dizajn, fotomaterijal kao i prigodne tekstove, potpisuje fojnički Color Art a gosti Brusnice će svoju omiljenu destinaciju za odmor, sada moći pratiti na jedan sasvim novi način.

Takmičenje u spravljanju gulaša i rakije
Hazim Čukle - Srijeda, 17.02.2010, 16:21
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Tokom prvog dana vikenda u SRC "Poljana" iznad Fojnice u organizaciji RC "Brusnice" u istoimenom motelu "Brusnica" i ispred njega održano je sada već tradicionalno takmičenje u spravljanju gulaša, kao i ocjenjivanje kvalitete rakija šljivovice, kruške i vilhemovke. Po veoma lijepom i sunčanom vremenu u motelu "Brusnica" i ispred njega vrvilo je kao u košnici. Mnogi su željeli prikazati svoje kulinarsko umjeće i na svoj način spravljati gulaš, kao i oni koji su nudili svoje rakije na degustaciju i ocjenu. I za spravljanje kotlića i ocjenu kvaliteta rakija prijavilo se po osam grupa i pojedinaca, a bilo je tu takmičara iz Žepča, Kiseljaka, Kreševa, Viteza, Fojnice itd. Ocjenjivački žiri biran je na licu mjesta i zaista je imao težak zadatak. Takmičenje je počelo tačno u podne i dok se gulaš kuhao na otvorenom i rakija pekla u mini rakijskom kazanu tu se okupilo dosta radoznalaca i degustatora. Ekipe i pojedinci takmičari su obilazili jedni druge da vide kako to drugi rade i da se kako jedan reče ponešto i prepiše...

Jednodnevno planinarenje na relaciji Veselica – Poljana
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Subota, 13.02.2010, 11:44
Planinarsko društvo Vranica Fojnica
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica
za svoje članove, simpatizere, ljubitelje prirode
je organizovalo


Jednodnevno planinarenje na relaciji Veselica – Poljana
do takmičarskog gulaša u “Brusnici” danas, 13.02.2010. godine


Takmičenje u pravljenju gulaša i rakije
Emir Aletić - Subota, 13.02.2010, 10:38
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Agilna uprava rekreacijskog centra Brusnica i ovaj vikend nastavlja sa aktivnostima. Naime, danas, u subotu 13. februara, s početkom u 12 sati, bit će organizovano takmičenje u pravljenju gulaša i rakije. Obezbijeđene su vrijedne nagrade, a dolazak na ovaj lijepi događaj najavili su mnogi gosti iz svih krajeva naše zemlje.

Žiri će se birati na licu mjesta, a ogrijevno drvo za sve posjetitelje već je spremno.

Prijave će se moći izvršiti danas, i to u periodu od 11 do 12 sati. U večernjim satima gosti će moći uživati u bogatom zabavnom programu.

Idealno mjesto i vrijeme za skijaše
Hazim Čukle - Utorak, 09.02.2010, 16:26
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Iako je bio radni dan u utorak kad smo boravili u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice znatan broj skijaša je uživao na stazi. Do ovog Ski centra iznad Fojnice se stiže od Fojnice asfaltnom trakom preko Bakovića i dalje veoma dobrim i očišćenim putem preko Bistrice i Kozovgrada u dužini od 15 kilometara. Tu je znatan broj gostiju hotela "Reumal" u Fojnici koji se nalaze na odmoru i rehabilitaciji a u sklopu boravka oni koji žele skijati imaju organizovan odlazak na skijanje u ovaj Ski centar. Pored grupe studenata iz Mostara koji tu obavljaju koncentriranu nastavu znatan je broj i drugih gostiju ljubitelja skijanja i uživanja u zimskim radostima.

Snijega ima dovoljno, oba ski lifta su u pogonu, veliki u dužini od 1100 metara i mali ski lift dužine 550 metara. Na ovom skijalištu su i četiri ski staze širine od 50 do 200 metara i ukupne dužine nekoliko kilometara. Tu se nalazi i Rekreacijski centar "Brusnica" sa istoimenim motelom "Brusnica" koji posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana i salom za ručanje od 45 mjesta. Gostima su na usluzi i dvadesetak vikendica za iznamjljivanje. Cijena dnevne ski karte za odrasle je 17 KM, djecu 12 KM a poludnena ski karta košta odrasli 12, djeca 8 KM po osobi. Moguće je iznajmiti komplet novu ski opremu po cijeni od 10 do 20 KM dnevno...

Dosta skijaša u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice
Hazim Čukle - Utorak, 02.02.2010, 16:38
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Konačno su i ljubitelji snježnih radosti došli na svoje. Snijega ima dovoljno po planinama i u ski centrima. Tako je i u Fojnici u Ski centru "Poljana" gdje se nalazi i Rekreacijski centar "Brusnica" sa istoimenim hotelom "Brusnica". Iako je u petak, 26. januara, bio radni dan u ovom skijalištu iznad Fojnice boravilo je stotinjak skijaša. Put do skijališta je dobro očišćen, skijalište je udaljeno 15 kilometara od Fojnice. Tu se nalaze dva ski lifta, veliki i mali sa četiri skijaške staze. Mali ski lift dužine 550 metara je bio u pogonu. Redovnu nastavu skijanja tu izvode studenti iz Mostara. Na stazi smo sreli i desetak skijaša učenika osnovnih škola iz Sarajeva koji uče skijati...

Zimska planinarska tura Matorac - Zec planina - Pogorelica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.02.2010, 17:45
Klikni za više fotografijaPD "Vranica"
Planinari Fojnice članovi Planinarskog društva "Vranica" iz Fojnice su i tokom zime veoma aktivni. Iako smo na početku ove godine planinari iz Fojnice su imali svoju treću planinarsku turu u ovoj godini. U nedjelju, 24. januara, je u organizaciji PD "Vranica" iz Fojnice organizovana zimska planinarska tura po masivima Matorca, Zec planine i Pogorelice. Na ovoj zimskoj planinarskoj turi su pored planinara Fojnice učestvovala i četiri planinara člana PD "Treskavica" iz Trnova i po jedan član iz PD "Vlašić" iz Travnika i najstariji učesnik 64 godišnji Kadir Hadžiabdić iz PD "Pogorelica" Kiseljak...

Djeca bez jednog ili oba roditelja na odmoru u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 26.01.2010, 16:28
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
U Fojnicu je u organizaciji Humanitarne organizacije "Islamic Relief" sa sjedištem u Birmingham u Engleskoj koja ima svoja sjedišta i u Sarajevu i Tuzli na sedmodnevni odmor stiglo 44 djece bez jednog ili oba roditelja. Smješteni su u hotelu "Reumal" u Fojnici.

Kordinatorica projekta za djecu jetime Sarajeva Selvira Draganović nam je kazala: "Vrijeme je raspusta i mi smo odlučili da dio raspusta provedemo u Fojnici jer tu ima dosta prirodnih ljepota i kulturno historijskih znamenitosti. Glavni projekt HO "Islamic relief" je sponzoriranje djece bez jednog ili oba roditelja. Ovdje je 44 djevojčice i dječaka iz Tuzle i okoline i manji broj iz Sarajeva i okoline. Uzrasta su od 9 do 18 godina. Mnogi od njih žive u lošim životnim uslovima. Ovo je prilika da upoznaju svoju domovinu i da se druže."...

Redovna koncentrirana nastava skijanja studenata iz Mostara
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.01.2010, 16:56
Klikni za više fotografijaStudenti iz Mostara
U Fojnicu je stigla prva grupa studenata Nastavnog fakulteta odsjeka za sport i zdravlje Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara na redovnu koncentriranu nastavu skijanja u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice. Sa studentima su i njihovi profesori na čelu sa Prof Dr Nerminom Nurkovićem i Prof Dr Ifetom Mahmutovićem i asistentima mr. Ekremom Čolakhodžićem i mr. Izetom Bajramovićem.

Prof Dr Ifet Mahmutović nam je kazao: "U Fojnici ćemo u sklopu nastavnog plana i programa studija za sport i zdravlje na redovnoj koncentriranoj nastavi skijanja boraviti u grupama od 17. januara do 7. februara ove godine. U prvoj grupi su studenti treće i četvrte godine Nastavnog fakulteta odsjeka za sport i zdravlje Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru."...

Izvješće o radu na projektu gondole za 11 i 12. mjesec 2009. godine
Mirsad Topalović - Petak, 15.01.2010, 16:26
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Domaće aktivnosti

- Završetak staza po kategorizaciji zahvaljujući pomoći firmi "Barbić" Kiseljak, "Šumarija Fojnica" i "Reumal Group".
- Urađen je remont reduktora i sidara ski lifta
- Izvršena nabavka zaštitnih i obilježavajućih mreža za staze
- Izvršena popravka puta za zimske uvjete uz pomoć firme "Ceste company" Kiseljak
- Završeni radovi na ski servisu
- Ostvareni kontakti sa Federalnim ministarstvom vodoprivrede i šumarstva, kako bi općina Fojnica ušla u infrastrukturne projekte Europske investicione banke, kako bi lakše završili infrastrukturne zahvate iz regulacionog plana...

Dovoljno snijega u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice
Hazim Čukle - Četvrtak, 14.01.2010, 16:37
Klikni za više fotografijaPoljana
Iako smo u punom jeku zimske sezone kada je idealno vrijeme za skijanje i uživanje u snježnim čarolijama snijega ima malo ili ga skoro nema nikako po BH planinama. Vlasnici ski centara gledaju u nebo i prate vremensku prognozu očekujući najavu snježnih padavina a gosti ljubitelji zimskih radosti koji su rezervisali svoj boravak u tim ski centrima otkazuju aranžmane i odlaze kućama.

Da nije svuda isto uvjerili smo se u utorak u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice. Zvuči pomalo nevjerovatno ali je stvarnost, tu ima snijega dovoljno za skijanje i sankanje. Do ovog Ski centra udaljenog 15 kilometara od Fojnice se dolazi od Fojnice asfaltnom trakom do Bakovića a onda dosta dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada do Ski centra "Poljana" iznad Fojnice. Tu se nalaze dva ski lifta, jedan od njih je radio i tu se skijalo dvadesetak skijaša...

Konačno dovoljno snijega za skijanje
Emir Aletić - Ponedjeljak, 21.12.2009, 17:25
Klikni za više fotografijaPoljana
Prošli vikend bio je vrlo važan za sve ljuibtelje snijega i zimskih ljepota u našem gradu. Naime, ski centar "Poljana" na Poljani pokrenuo je ski liftove po prvi put ove zime.

Velika radost za sve ljubitelje skijanja koji rado pohode ovaj prelijepi kraj. Staze su mnogo ljepše i uređenije u odnosu na prethodne godine, pa se za prvi skijaški vikend u ovom skijalištu očekivao veliki broj skijaša.

Visina snježnog pokrivača dostigla je skoro 1 metar, temperature su ispod nule što stvara idealne uvjete za bavljenje zimskim sportovima...

Izvješće o radu na projektu gondole za listopad 2009. godine
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 16.11.2009, 16:50
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Domaće aktivnosti

- završeni radovi na i izradi i kategorizaciji staza: crna, crvena, plava, zelena, baby, i snowbord staza,
- izvršen remont na ratracima, liftovima i sidrima,
- ostvaren kontakt sa dobavljačem za još jedan ratrak,
- izvršeni kontakti sa dobavljačem za nabavku zaštitne ograde i štapova iz Švedske,
- zaključeni kontakti sa Razvojnom bankom FBiH, negativno,
- intenzivirani radovi na izgradnji ski servisa, kako bi bio spreman za narednu sezonu...

Kružna planinarska tura obroncima planine Vranice
Hazim Čukle - Utorak, 03.11.2009, 16:18
Klikni za više fotografijaPlaninari
Iako vremenski uslovi nisu bili baš naklonjeni ljubiteljima prirode i planinarenja u nedjelju, 25. oktobra, dvadesetak planinara Planinarskog društva "Vranica " iz Fojnice je sa nekoliko prijatelja ovog planinarskog društva planinara članova PD "Vlašić" iz Travnika krenulo na jednodnevnu kružnu turu po obroncima planine Vranice.

"Krenulo se iz Fojnice preko Salakovića i Veselice do Kozovgrada, posljednjeg prebivališta kraljice Katarine. Nakon toga posjetili smo i Rekreacijski centar "Brusnica" na Poljani gdje nam je bio priređen zajednički ručak i druženje. Povratak je bio preko lokaliteta Vrata i Veselice. Ovaj kružni put je trajao oko 5 sati pješaćenja. Interesano je da je među ovih dvadesetak planinara ljubitelja prirode bila i najmlađi učesnik 8 godišnja Ela Šako iz Fojnice koja je svo ovo vrijeme u stopu pratila starije planinare", kazao nam je predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić.

Iz Fojnice emitovana jubilarna 200. emisija "Vikend Vidikovac" BH radija 1
Hazim Čukle - Utorak, 27.10.2009, 12:32
Klikni za više fotografija"Vidikovac" uživo
Povodom 200. emisije "Vikend vidikovac" BH radija 1 koja se emituje svake subote u prijepodnevnom terminu BH radio 1 je tu jubilarnu radio emisiju koja govori o turizmu u BiH odlučio da emitira iz Fojnice, turističkog gradića podno Matorca, na zlatonosnim rijekama, koji posjeduje bogatu turističku ponudu, grada koji se na turističkim kartama BiH i šire piše velikim slovima. Voditeljski dvojac ove veoma slušane emisije "Vikend vidikovac" koja plovi na radio valovima su Vanja Iličić i Dejan Garić. U prijepodnevnom dijelu emitovanja ove emisije Vanja i Dejan su kormilarili na radio talasima putem etera kroz Fojnicu i predstavili svojim slušaocima bogatu turističku ponudu Fojnice. U večernjim satima u dvosatnoj specijalnoj jubilarnoj emisiji koja se emitirala uživo u terminu od 20 do 22 sata iz velike sale hotela "Reumal" u Fojnici nekoliko stotina prisutnih je uživalo u bogatom zabavnom, kulturnom i muzičkom programu...

Na Poljani dovoljno snijega za skijanje
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.10.2009, 16:26
Klikni za više fotografijaPoljana
Prvi obilniji snijeg koji je napadao u Skijaškom centru na Poljani iznad Fojnice, obradovao je ljubitelje zimskih radosti, skijanja i sankanja. Do Ski centra na Poljani iznad Fojnice se stiže asfaltnom trakom preko Bakovića a onda veoma dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. U srijedu smo posjetili ovo izletište iznad Fojnice koje se nalazi na 1600 metara nadmorske visine. Dan sunčan, u Fojnici nema snijega, šuma se još podobro zeleni i nakon što makadamskim putem iza sebe ostavite naselje Bakovići pojavljuje se stidljivo snijeg, penjući se više prema Poljani raste i visina snijega. Na Poljani prava zimska idila, visina snijega oko pola metra, oko dvije stotine vikendica kao gljive poredane i vire iz snježnog pokrivača. Dan vedar i sunčan, vidik se proteže do Bjelašnice, Igmana, Trebevića, Bitovnje, Zec planine i drugih hercegovačkih planina...

Snijeg se zabijelio po brdima oko Fojnice
Hazim Čukle - Srijeda, 14.10.2009, 22:53
Klikni za više fotografijaPrvi snijeg
Nakon što je prvog radnog dana ove sedmice, poslije reklo bi se ljetnih temperatura "Miholjskog" ljeta došlo do zahlađenja i nižih temperatura, područje Fojnice je zahvatio hladan vazdušni talas. Uslijedilo je padanje jake kiše koja je tokom popodnevnih sati po okolnim visovima oko Fojnice prešla u snijeg. Tako je tokom noći snijeg napadao po okolnim visovima oko Fojnice. Nakon intezivnijeg padanja snijega kako smo saznali najviše je napadao na Prokoškom jezeru i Matorcu. Iako u samoj čaršiji nema snijega.

Interesantno je i to da u Fojnici nema snijega, a kako idete nizvodno prema Kiseljaku u nekim naseljima je njegova visina oko 5 - 7 cm a u Kiseljaku je visina snijega iznosila jučer u jutarnjim satima također 5 - 7 cm. Danas je u Fojnici hladno vrijeme ali bez padavina...

Rimsko vrelo u srcu Vranice
Hazim Čukle - Utorak, 13.10.2009, 16:59
Klikni za više fotografijaRimsko vrelo
Veoma visoke temperature i lijepo vrijeme za ovo doba godine koje se u narodu zove "Miholjsko ljeto" posebno je privlačno i očaravajuće na području općine Fojnica gdje je priroda bila veoma izdašna kada je stvarala ovaj prirodni ugođaj Fojnice kakvog rijetko gdje možete sresti. Neko je jednom rekao da nigdje ne miriše ovako trava, nigdje nema ljepše prirode, čišćeg zraka, zelenije šume i padina itd. Zlatne jesenje boje lišća i trave se mijenjaju iz sata u sat, to je kao nepresušno vrelo inspiracije za slikare, pjesnike i druge ljubitelje prirode.

Ovih dana smo posjetili izvor u njedrima planine Vranice podno najvišeg njenog vrha Nadkrstaca 2112 metara n.v. Krenuli smo da posjetimo Rimsko vrelo izvor vode podno Nadkrstaca koje kako kažu niti dotiče nit otiče, uvijek je ista količina vode. Ljudi ovog kraja kažu da se i ljeti na njegovoj površini uhvati tanak led...

Izvješće o radu na projektu gondole za rujan 2009. godine
Mirsad Topalović - Utorak, 06.10.2009, 16:10
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Domaće aktivnosti

- dovršetak staza buldožerom i rad na finom završetku zelene i crvene staze
- izvršene pripreme za završetak suhog mosta, ali zbog ne izlaska općinske komisije radovi nisu završeni
- završen iskop bazena za posnježavanje
- završeno uređenje za postavljanje baby-lifta i uređenje početne stanice na malom liftu...

Izvješće o radu na projektu gondole za kolovoz 2009. godine
Mirsad Topalović - Utorak, 15.09.2009, 16:03
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Domaće aktivnosti

- završetak izmještenih vikendica
- kontakti sa uredom premijera i dopremijera, te zakazan sastanak za 08.08.2009. u 08.30h
- zakazan sastanak sa predstavnicima Srednjobosanskih šuma
- održan sastanak sa dopremijerom, na kojem nije ništa bitnije poduzeto na učešću Vlade u projektu.
- Radovi na uređenju staza se intenzivnije provode
- Pokrenuta inicijativa na osiguranju sredstava od Razvojne banke
...

Jednodnevni planinarski uspon Prokoško jezero - Matorac - Poljana
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Utorak, 25.08.2009, 14:52
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA
svoje članove i simpatizere na organizirani
Jednodnevni planinarski uspon Prokoško jezero - Matorac - Poljana
u nedjelju 30.08.2009. godine


Prijavu i uplatu kotizacije zainteresirani mogu izvršiti kod Eduarda Jukića "Slađo" (telefon 063/369-089) najkasnije do petka, 28.08.2009. godine...

Izvješće o radu na projektu gondole za srpanj 2009. godine
Mirsad Topalović - Subota, 15.08.2009, 22:51
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Domaće aktivnosti

- Obnovljeni razgovori sa ministarstvom šumarstva kantona za sječu šume - u toku izrada projekta.
- Predata dokumentacija za koncesiju i u toku je izrada elaborata za zaštitu okoliša.
- Urađen koncept financiranja projekta, prezentiran u svjetskoj i razvojnoj banci i data podrška za ovu i narednu godinu u pogledu financiranja.
- Iznađena mogućnost neizmještanja putne komunikacije prema regulacionom planu.
- Usporeni radovi na stazi zbog pripreme mehanizacije, radova na glavnom putu i sjeće šume.
- Tražen ponovo termin za sastanak sa Federalnom vladom kako bi se moglo razgovarati o financiranju u kojem Vlada treba sudjelovati jednim dijelom od ukupnog ulaganja...

Izvješće o radu na projektu gondole za lipanj 2009. godine
Mirsad Topalović - Subota, 15.08.2009, 22:47
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Aktivnosti provedene od strane inozemnih stručnjaka

- Urađena je i dostavljena je ponuda za ski liftove na novoj stazi - Striževcu od strane firme MUELLER-STARK, čiji stručnjaci su u prethodnom mjesecu obišli predmetni lokalitet.
- Urađen je projekt i ponuda za posnježivanje male staze od strane firme NIVIS čiji su predstavnici u mjesecu svibnju obišli predmetni lokalitet.
- Obavljena je posjeta predstavnika firme Kassbohrer gospodina Stevea Junghansa, prilikom koje je razgovarano o nabavci novih strojeva za izradu staza i otvaranju predstavništva ove firme za BiH.
- Napravljeni su kontakti sa dvojicom potencijalnih investitora za izgradnju hotela, o čemu ćemo više detalja dati kada kontakti budu potpuno konkretizirani...

Izvješće o radu na projektu gondole za svibanj 2009. godine
Mirsad Topalović - Subota, 15.08.2009, 22:41
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Aktivnosti provedene od strane inozemnih stručnjaka

- Dana 13. i 14. 05. 2009. godine gosp. Mario Mueller – stručnjak za ski liftove, predstavnik firme MUELLER-STARK, sa pomoćnikom obišao teren Vranice te predložio rješenja za opremu koja bi se trebala montirati na ovim lokacijama.
- Dana 20.05.2009. gosp. Michael Hofer – predstavnik firme NIVIS koja se bavi najnovijim sistemom posnježivanja u svijetu, također je obišao lokalitete kako postojećih, tako i planiranih ski staza i pri tome visoko ocijenio lokalitete, te dao smjernice za dalji rad...

Gondole na Brusnici
Mirsad Topalović - Subota, 15.08.2009, 21:55
Klikni za više fotografijaFojnica
Fojnica, bosanskohercegovački gradić koji slovi za simbol banjskog turizma, nalazi se podno Vranice, tačnije u planinskom prstenu kojeg, pored Vranice, formiraju Šćit, Zahora i Bitovinja. Godine 2003. u mapu ski-centara u BiH utisnuta je još jedna atraktivna kota - Brusnica, udaljena tek 12 kilometara od gradske jezgre. Tvorci ideje za izgradnju žičare dužine 4.100 metara kojom bi se savladala visinska razlika od gotovo hiljadu metara, te što adekvatnije iskoristili prirodni resursi za izgradnju turističkog kompleksa u Fojnici, su Jure Iviš i Adolf Golmayer. Krajnji rok predviđen za realizaciju projekta je 2011. godina...

Stigle prve brusnice
Hazim Čukle - Četvrtak, 13.08.2009, 07:17
Klikni za više fotografijaBrusnice
Po okolnim visovima i planinama oko Fojnice u punom je jeku branje borovnice. U poslijepodnevnim satima kada otkupljivači stignu na lice mjesta po tridesetak berača borovnica donese ubrane borovnice do kupaca na jednom mjestu. Otkupna cijena borovnica na planini je oko 2 KM, dok se ona u Fojnici prodaje od 3-4 KM po kilogramu. Ove godine nešto ranije nego uobičajeno su stigle i prve brusnice. Pored hotela "Reumal" uz rijeku Dragaču prvi ih je donio i prodaje 54 godišnji Muharem Ahmetak iz Ostružnica Polja u Fojnici.

"Ovaj penzioner koji je penziju zaradio kao kopać u rudniku Breza nam je kazao: "Sa suprugom Zilkom i kćerkom Emirom već mjesec dana beremo borovnice i prodajemo. Ostavimo dio za sebe, pravimo i džem i sok od borovnica. Prvog dana ove sedmice sam na lokalitetu Gvožđanski stanovi i na Zec planini naišao na prve ovogodišnje brusnice...

Brdski biciklizam: Vranica - Vran kamen
Mirsad Topalović - Utorak, 11.08.2009, 13:45
Klikni za više fotografijaVranica
U srcu Bosne, daleko od glavnih magistralnih puteva, i nekako sklonjena od slučajnih "prolaznika", izdiže se planina Vranica. I pored vrhova koji se izdižu iznad 2000 metara (najviši je Nadkrstac, 2120 m) Vranica je pitoma planina sa mnogo pašnjaka, dosta šume i površinskih voda. S jedne strane planine izvire Vrbas, sa druge rijeke koje se ulijevaju u Bosnu, prije svih Fojnica. Na Vranici je i znamenito Prokoško jezero, šesta meta ljubitelja prirode i brdskog biciklizma.

Prilaz Vranici je moguć iz pravca juga, preko Prozora ili, češće, iz pravca istoka, od Fojnice. Nekada je ovaj gradić bio poznat uglavnom po banjskom lječilistu reumatskih bolesti, a danas sve više postaje centar turizma, kako ljeti tako i zimi. Skijalište Vran kamen zadnjih godina sve više postaje popularno kod skijaša iz BiH i Hrvatske, a rekreacioni centar Brusnica pruža interesantne sadržaje tokom cijele godine. Upravo zato, i mi smo se odlučili za organizaciju brdsko-biciklističke vožnje do Brusnice, te za uspon na Vran kamen (1893 m)...

Prva generacija maturanata srednje škole u Fojnici proslavila 30 godina mature
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 10.08.2009, 07:56
Klikni za više fotografija30 godina mature
Prva generacija maturanata tadašnje srednje škole u Fojnici, današnje SMŠ "Zija Dizdarević" Fojnica je ovih dana proslavila trideset godina mature. Trideset tri učenika maturanta su u školskoj 1978/79 godini pohađali školu gimnaziju. Njih trinaest se ovih dana okupilo u školli koju su pohađali i u učionici je njihov razrednik prof Junus Bajrić izvršio prozivku. Nakon razrednog časa su se slavljenici uputili do motela "Brusnica" iznad Fojnice gdje su se družili uz bogatu trpezu i muziku. Bilo ih je iz: Austrije, Njemačke, Švedska itd. Cecilija Majić je samo zbog proslave mature stigla u Fojnicu iz Austrije. Među njima ima danas uspješnih menađera, ekonomista, doktora, profesora itd.

Političari posjetili samostan i "Brusnicu"
Hazim Čukle - Utorak, 07.07.2009, 11:23
Klikni za više fotografijaPosjeta samostanu
Nekoliko Hrvatskih političara je prisutvovalo u Franjevačkom samostanu u Fojnici na koncertu violončela Alberta Casadeia iz Italije. Bili su to predsjednik HDZ BiH dr Dragan Čović, dopredsjednik Parlamentarne skupštine Nikola Lozančić, predsjednica F BIH Borjana Krišto, ministar pravde BiH Bariša Čolak, ministar finasija F BiH Vjekoslav Bevanda, ministar turizma F BiH Nevenko Herceg, izaslanica u Domu naroda F BiH Lidija Bradara, direktor Federalne direkcije za ceste Ljubo Pravdić, kantonalne ministrice Vlatka Komšić i Danica Križanović, načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak i drugi.

Domaćin im je bio gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici fra Mirko Majdandžić koji je inače i novi definitor...

Potpisan Memorandum o realizaciji projekta izgradnje žičare i ozvaničen početak radova na izgradnji Aquaparka
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.04.2009, 13:28
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Fojnica svoju bolju budućnost vidi u razvoju turizma i turističke ponude ovog banjskog lječilišta jer to otvara veću mogućnost razvoja ne samo Fojnice već i šireg prostora. U petak su u Fojnici prezentirana dva projekta. U sali hotela "Reumal" u Fojnici potpisan je Memorandum o realizaciji projekta izgradnje žičare vertikalnog transporta koji će povezivati centar Fojnice sa skijalištem na Poljani iznad Fojnice i zvanično je ozvaničen početak izgradnje Aquaparka u Fojnici. Na ovoj prezentaciji ova dva kapitalna projekta širenja turističkih potencijala Fojnice je potpisan Memorandum o realizaciji izgradnje žičare od Fojnice do RC "Brusnica" na Vranici u dužini od 4100 metara a time bi se savladala visinska razlika od oko 1000 metara. Ovim projektom su predviđene dvije polazne stanice, iz same Fojnice za gondolu iz Novog naselja i sjedišnica iz naselja Gornja Mahala, koje bi se na lokalitetu Veselica objedinile i nastavile gondola sistemom do lokaliteta Vrata na 1512m n/v. Kapacitet ovog vertikalnog transporta bi iznosio oko 3000 osoba za jedan sat...

Masovni planinarski pohod Matorac - Zec - Pogorelica
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Utorak, 14.04.2009, 15:31
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA
svoje članove i prijatelje na
Masovni planinarski pohod
Matorac - Zec - Pogorelica
povodom Svjetskog dana zdravlja
u subotu 18.04.2009. godine


Prijave i uplate kotizacije zainteresirani mogu izvršiti kod Eduarda Jukića - "Slađo" (telefon 063/369-089) najkasnije do petka, 17.04.2009. godine.

Skupština Planinarskog društva "Vranica"
Hazim Čukle - Utorak, 31.03.2009, 18:19
Klikni za više fotografijaUručenje poklona
U RC "Brusnica" na Poljani iznad Fojnice održana je redovna izvještajna Skupština PD "Vranica" Fojnica. Ovo planinarsko društvo je osnovano 1936. godine, a trenutno broji stotinjak svojih članova. Pored šezdesetak članova Skupštine PD "Vranica" Fojnica Skupštini su prisustvovali i gosti planinari iz Kiseljaka, Kreševa i Visokog i ostali gosti. Usvojen je izvještaj o radu za protekli periodu, 2008. godinu, i plan rada u narednom periodu za 2009. godinu, kao i finansijski izvještaj. Utvrđena je godišnja članarina za članove planinarskog društva po kategorijama: juniori 15 KM, seniori 25 KM, porodićna/obiteljska 45 KM i kartica 5 KM. Prisutne je pozdravio predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić koji je zahvalio svima koji su pomogli ovo planinarsko društvo...

Poziv na Skupštinu Planinarskog društva "Vranica" Fojnica
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Petak, 20.03.2009, 17:13
Planinarsko društvo Vranica FojnicaSkupština Planinarskog društva "Vranica" Fojnica biće održana 27.03.2009. godine u 18 sati u RC "Brusnica" na Poljani.

Dnevni red
6. Izvještaj o radu za 2008. godinu
7. Plan rada za 2009. godinu
...

Zimski uspon na Matorac 2009
Hazim Čukle - Srijeda, 18.03.2009, 15:10
Klikni za više fotografijaVranica
U organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica ovih dana je organiziran zimski planinarski uspon na Matorac, odnosno na njegov vrh čija je nadmorska visina 1937 metara. Predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić nam je kazao: "Na ovaj zimski uspon nas je krenulo četrdesetak planinara iz nekoliko planinarskih društava kao što su članovi PD "Visočica" Visoko, PD "Pogorelica" Kiseljak, PD "Vlašić" iz Travnika, PD "Vitez" iz Viteza i PD "Bitovnja" iz Kreševa. Krenuli smo iz Fojnice sa tačke od oko 600 metara nadmorske visine, preko sela Tješila, Baljevca, Potočke česme, Gorevine do vrha Matorca, zatim do Rekreacijskog centra "Brusnica" na Poljani iznad Fojnice, gdje smo imali zajednički ručak. Dubina snijega je bila poprilično velika. Morao bih istaknuti jednog planinara a to je Željko Tolo iz Kiseljaka koji je gazio te duboke snježne nanose kao da ih i nema. Ovaj zimski uspon na Matorac je trajao oko četiri sata pješačenja".

Zimski uspon na Matorac
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Srijeda, 11.03.2009, 15:17
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA
svoje članove i prijatelje na
Zimski uspon na Matorac (1937m n/v)
u nedjelju 15.03.2009. godine


Skupština FK "Fojnica"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.02.2009, 13:05
Klikni za više fotografijaSkupština FK "Fojnica"
U prostorijama hotela "Reumal" u Fojnici je održana redovna izvještajno - izborna godišnja Skupština FK "Fojnica" iz Fojnice koji je inače član Druge fudbalske lige Zapad 1. Finansijski izvještaj ovog fudbalskog kluba iz Fojnice je iznio predsjednik Upravnog odbora kluba Naim Softić koji je jednoglasno prihvaćen. Na Skupštini je bilo govora o finasijskim poteškoćama, o problemima sa mlađim selekcijama koje se ne takmiče i o prijedlogu da se uputi zahtjev da se mlađe selekcije ovog kluba takmiče u Fudbalkoj ligi Kantona Sarajevo jer u SBK-u osim pionirske fudbalske lige nema lige za kadete i juniore. Iako je vrijeme ekonomske krize kada privreda slabije posluje i velili su problemi oko iznalaženja finansiranja sportskih ekipa, na Skupštini je rečeno da i pored svih teškoća nisu u minusu. FK Fojnica broji 105 fudbalera u svim selekcijama...

Na Poljani visina snijega skoro pola metra
Hazim Čukle - Utorak, 27.01.2009, 15:24
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Dok vlasnici naših skijališta ovih dana prate redovno vremensku prognozu i gledaju u nebo, muku muče sa nedostatkom snijega za skijanje, u Fratarskim stajama na Poljani, 15 kilometara iznad Fojnice zadovoljno trljaju ruke. Zvuči za rubliku "vjerovali ili ne", visina snježnog pokrivača na skijalištu "Poljana" je skoro pola metra. Dok u Fojnici i pojasu oko grada nema snijega na skijalištu na 1580 metara nadmorske visine, a sami kraj velikog ski lifta se nalazi na oko 1800 metara nadmorske visine, visina snijega prelazi i pola metra. U ovom skijalištu se nalazi i motel "Brusnica" sa 12 luksuzno opremljenih apartmana, cijena punog pansiona je 60 KM. Moguće je iznajmit ski opremu a dnevna ski karta je 15 KM, a za goste koji su smješteni u RC "Brusnica" je besplatno skijanje, kao i za goste hotela "Reumal" i "Aquareumala" u Fojnici. Vikendice se iznajmljuju od 100 do 200 KM po danu. Svaki dan kombi busovi voze ljubitelje skijanja do skijališta...

Skijanje u Ski centru "Poljana"
Hazim Čukle - Utorak, 20.01.2009, 13:42
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Rekreacijski centar "Brusnica" na planini Vranici iznad Fojnice je udaljen 15 kilometara od Fojnice smješten na nadmorskoj visini od 1680 metara. Do ovog skijališta se stiže asfaltnom trakom preko Bakovića, a onda dalje veoma dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada kroz predivne šumske predjele nedirnute prirode. Posjetili smo Rekreacijski centar "Brusnica" posljednjeg radnog dana druge sedmice ove godine. Fojnicu napuštamo kod 15 stepeni celzijusa, a kod samog dolaska na skijalište u 11 sati je temperatura zraka bila čak 10 stepeni. Visina snijega je od 40 do 60 centimetara. Cijena ski karata su: dnevna 15 KM, poludnevna 10, a djeca 8 KM po osobi. Na skijalištu smo zatekli brojne goste. Jedan dio gostiju je odmarao i uživao na januarskom suncu ispred motela "Brusnica". Instruktori škole skijanja su obučavali neskijaše...

Doček Nove godine prošao u odličnoj atmosferi
Hazim Čukle - Četvrtak, 15.01.2009, 15:17
Klikni za više fotografijaNova godina u Reumalu
Debljina novčanika i džepa je mnogima bila odrednica gdje i kako ispratiti staru i dočekati Novu 2009. godinu. Najluđu noć u Fojnici su mnogi kao i u drugim krajevima naše domovine proveli u krugu svojih najmilijih u kućnoj atmosferi i uz TV program. Što se tiče organiziranog dočeka Nove godine mladi Fojnice su dočekali u nekoliko kafića i dikoteci "La vie". Dobar broj onih koji su organizovano proslavljali ispraćaj stare 2008. i doček Nove 2009. godine je bio i u Rekreacijskom centru "Brusnica" u Ski centru "Poljana" na Poljani iznad Fojnice, planinarskom domu na Pogorelici i Jezernici. Svakako je najveselije bilo u hotelu "Reumal" i restoranu "Terra" Aquareumala u Fojnici...

Danas otvaranje ski sezone u Ski centru "Poljana" na Poljani
Mirsad Topalović - Subota, 20.12.2008, 20:24
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Danas, subota 20.12.2008., u RC "Brusnica" bit će zvanično otvorena ovogodišnja ski sezona. Ukoliko vrijeme dopusti, svi gosti moći će besplatno skijati, te se okrijepiti uz domaće specijalitete.

Uz gustu maglu, na Brusnici je i jučer padao slab snijeg, a temperatura zraka u 10 sati iznosila je 0 stupnjeva. Put je prohodan za sva vozila.

"Vlašić Expo Tours - Zimski dani turizma" - Dosta nagrada stiglo i u Fojnicu
Hazim Čukle - Utorak, 16.12.2008, 15:34
Klikni za više fotografijaNagrađeni Fojničani
Fojnica je poznato turističko mjesto i da svaki dan ide naprijed u poboljšanju turističke ponude, kako bi oni koji dolaze u Fojnicu, bilo na oporavak ili kao turisti bili zadovoljniji. Potvrda veoma lijepog i posjećenog grada na zlatonosnim rijekama je došla i ovih dana na Vlašiću sa sajma "Vlašić Expo Tours - Zimski dani turizma", koji se održavaju u organizaciji Turističke zajednice SBK-a. Da Fojnica čini veoma važnu kariku turističkog lanca SBK-a pokazao je i broj nagrada ovom gradiću podno Matorca. "Zlatne ekoline" su dobili: posebnu nagradu RC "Brusnica" Fojnica, za smještajne kapacitete Apartmansko naselje "Aquareumal "Fojnica, za uređenje restorana u etno tradicionalnom stilu Fojnička galerija "Central" Fojnica i konoba "Klub prijatelja knjige" koja se nalazi u sastavu Franjevačkog samostana u Fojnici...

Doček nove godine u Reumalu u Fojnici
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 24.11.2008, 14:44
Nova godina u FojniciČetverodnevni aranžman 340,00 KM po osobi (3 puna pansiona, 3 noći, 4 dana)
Petodnevni aranžman 380,00 KM po osobi (4 puna pansiona, 4 noći, 5 dana)
Šestodnevni aranžman 420,00 KM po osobi (5 punih pansiona, 5 noći, šest dana)

Aranžman obuhvata:
- Dvije svečane večere sa novogodišnjim programom
- Muzički program za ostale dane
- Čuvanje djece
- Posjeta Franjevačkom samostanu
- Korištenje bazena i trim kabineta
... (cijela ponuda u kompletnoj verziji članka)

Informacije i rezervacije:
tel: 030/838-800; 838-801; 838-802
fax: 030/838-900
email: rezervacije@reumal.ba
Rezervacija online
Besplatno skijanje u Fojnici
Mirsad Topalović - Utorak, 18.11.2008, 06:34
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Najaktualnija vijest od danas za sve one koji odluče zimovati u Fojnici je da će ove zime skijati BESPLATNO. Za sve skijaše koji ne koriste smještajne kapacitete skijanje je 50% jeftinije od prošlogodišnjih cijena, tako da za dnevnu kartu ove sezone trebate izdvojiti samo 10,00 KM.

U završnoj su fazi pripreme skijališta za narednu sezonu. Okončanjem ovih radova skijalište će imati ukupno 5 ski staza sa ukupnom duljinom od 5.300 metara. Sve staze će biti obilježene i ograđene, a sa završetkom ovoga projekta veliki ski lift će biti maksimalno iskorišten...

Adnan Buharalija na pripremama na Vranici
Hazim Čukle - Utorak, 11.11.2008, 13:32
Klikni za više fotografijaAdnan
Adnan Buharalija, 28 godišnji Fojničan pofesionalni bokser u teškoj kategoriji preko 91 kilogram, ovih dana se nalazi na pripremama u Rekreacijskom centru "Brusnica" na planini Vranici iznad Fojnice, na oko 1680 metara nadmorske visine. Buharalija, jedan od najboljih bh profesionalnih boksera se na Vranici priprema za meč protiv amerikanca Roberta Danielsa sa kojim će ukrstiti rukavice 17. decembra u Skenderiji u Sarajevu. Buharalijin sparing partner na ovim pripremama je Adis Dadović iz Zenice koji je inače viceprvak svijeta u kick boksu u WKA verziji, koji također ima meč u Srbiji 26. decembra ove godine...

Planinari PD "Vranica" pomogli gradnju doma na Velikom Vilincu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.10.2008, 14:20
Klikni za više fotografijaDom na Velikom Vilincu
Pored toga što vole i uživaju u prirodi, pješačenju po planinskim vrhovima, planinari znaju bit i humani. Planinari PD "Vranica" svoju humanost su pokazali više puta. Da je to tako pokazali su i ovih dana. Dvadesetak planinara PD "Vranica" Fojnica su u svojoj humanoj akciji na leđima i uz pomoć četiri konja iznijeli su građevinski materijal koji je potreban za planinarski dom Planinarskog smučarskog društva (PSD) "Vilinac" iz Jablanice koji se gradi na Čvrsnici. Kako smo saznali od predsjednika PD "Vranica" Fojnica Eduarda Slađe Jukića planinarski dom planinara Jablanice je bio izgrađen na Velikom Vilincu davne 1937. godine, koji je u ratu srušen i zapaljen. Na tom mjestu su planinari iz Jablanice prije par godina otpočeli izgradnju novog planinarskog doma na Velikom Vilincu na 1961 metar nadmorske visine...

Jednodnevni planinarski uspon na Prokoško jezero - Zec - Matorac
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Srijeda, 08.10.2008, 17:14
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA

svoje članove i simpatizere na organizirani:Jednodnevni planinarski uspon na
Prokoško jezero - Zec - Matorac
u subotu, 11.10.2008. godine


Sanja Jukić, umjetnica koja slika prstima
Hazim Čukle - Petak, 26.09.2008, 14:15
Klikni za više fotografijaSanja Jukić
Dosta je onih koji se hvataju kista i tempera i za svoju dušu u slobodno vrijeme slikaju, i to rade odlično, a za njihove uspješne i umjetničke radove se malo zna. Jedna od takvih umjetnica koja slika u slobodno vrijeme je i Sanja Jukić iz Fojnice koja je zaposlena u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu. U Fojnici živi sa mužem Zdenom i troje djece. U slobodno vrijeme slika i to veoma uspješno, što se pokazalo na desetak zajedničkih izložbi i učešćem na nekoliko likovnih kolonija. U svojoj kolekciji posjeduje oko 40 slika, a dobar broj njih je poklonila prijateljima, pa tako njene slike krase urede i stanove mnogih njenih prijatelja duž Evrope i Amerike...

ŽKK "Ragusa" iz Dubrovnika u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 26.09.2008, 13:54
Klikni za više fotografijaŽKK "Ragusa"
Košarkašice Ženskog košarkaškog kluba (ŽKK) "PGM Ragusa" iz Dubrovnika člana Prve košarkaške lige Hrvatske za žene, i koje su inače i član Regionalne Wabba lige i Fiba kupa su ovih dana boravile na desetodnevnim pripremama u Fojnici. Smještene su bile u Apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici, a dio priprema su provele u RC "Brusnica" petnaestak kilometara iznad Fojnice na 1600 metara nadmorske visine. Posadu ove ekipe čine tri trenera Nenad Amanović sa pomoćnicama Cvetanom i Anelom Matić i 12 košarkašica. Anela Matić pomoćni trener ove ekipe nam se pohvalila da je od ovih priprema u Fojnici sa njima njihov član i Razija Mujanović, naša najbolja košarkašica svih vremena...

Dani brusnice 2008
Hazim Čukle - Srijeda, 24.09.2008, 14:46
Klikni za više fotografijaDani brusnice
Tokom proteklog vikenda u organizaciji RC „Brusnica“ na planini Vranici je održana manifestacija „Dani brusnice 2008“. Manifestacija „Dani brusnice 2008“ se tradicionalno održava polovinom mjeseca septembra u ovom Rekreacijskom centru „Brusnica“ na planini Vranici. Tako je bilo i ovoga puta, na ovoj manifestaciji je bilo prisutno desetak izlagača iz Fojnice, Gračanice, Kreševa i Kiseljaka. Manifestaciju dana brusnice je službeno otvorio Ministar kulture i sporta FBiH Gavrilo Grahovac. Prisutne je pozdravio i direktor RC „Brusnica“ Juro Iviš. Prvog dana ove manifestacije u RC „Brusnica“ održan je i okrugli stol na temu „Zaštita i značaj brusnice danas za sutra“...

Dani brusnice 2008
Mirsad Topalović - Petak, 19.09.2008, 15:00
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Dana 20. i 21.09.2008. u RC "Brusnica" biće održana manifestacija "Dani brusnice 2008". Očekuje se dolazak više izlagača koji će prezentirati svoje proizvode, kao i uglednih gostiju iz društvenog, političkog i kulturnog života. Ova manifestacija pružiće i nova saznanja o ovoj biljci, a moći ćete vidjeti i degustirati različite proizvode od brusnice.

Bere, otkupljuje i prodaje šumske plodove i tako prehranjuje porodicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 04.09.2008, 17:53
Klikni za više fotografijaRašid Turko
Rašid Turko iz fojničkog naselja Pločari Polje već nekoliko godina sa porodicom bere, otkupljuje i prodaje šumske plodove i tako prehranjuje porodicu. Ovaj 50 godišnji demobilisani borac ABiH, od prošle godine penzioner, sabirući i prodavajući borovnice, brusnice, gljive i ljekobilje hrani sedmočlanu porodicu: suprugu Zumretu, četvero djece i snahu. Kod Rašida nema radnog vremena, voli kazati da radi od zvijezde do zvijezde ili od jutra do sutra. Njegova sezona rada traje oko stotinu dana, a u taj vid zarađivanja za život ukljućena je cijela porodica. Ovih dana iako je Ramazan odmah sa sehura ekipa odnosno porodica Rašida Turke se počne pripremati i kreće put Bitovinje ili Vranice za branjem borovnica i brusnice. Rašid koji voli kazati da je menađer ovog tima ugovara otkup, plasman i prodaju. Kako to sve uspije ispričao nam je u svojoj prostoriji u Pločari Polju gdje deponuje borovnice do njene prodaje...

Prekrasna priroda nadomak Fojnice
Mirsad Topalović - Nedjelja, 17.08.2008, 15:53
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Malo je mjesta u Bosni koje imaju takve prirodne ljepote, poput Fojnice, smještene podno Vranice. Zimsko-ljetni centar Brusnica prepun je gostiju, a planovi su i ambiciozniji.

Na planini Vranici, čiji se vrh Nadkrstac uzdiže na 2115 metara, bilo je snijega i do maja mjeseca. “Skijali smo se donedavno”, kaže nam povratnik u Fojnicu i mještanin, Jure Iviš. Da bi se upustio u investiciju zvanu Rekreativno-sportski centar Brusnica, morao je, kako kaže, da uloži velika sredstva, ali pomoć su mu pružili i prijatelji iz djetinjstva, Bošnjaci...

Samostan u Fojnici čuva blago srednjovjekovne Bosne
Mirsad Topalović - Utorak, 12.08.2008, 14:20
Klikni za više fotografijaKod fra Mirka
Kada se govori o istoriji Bosne najbolje je uputiti se u Franjevački samostan Fojnica koji se uzdiže nad istoimenim bosanskim gradićem podno planine Vranice. Ovdje je najbolje sačuvano blago srednjovjekovne Bosne.

U dva mjeseca kako je Samostan otvorio vrata, oko 4000 ljudi je posjetilo njegove biblioteke i muzeje, ponosno uz dobrodošlicu kaže vitalni gvardijan fra Mirko Majdančić: „Samostan je 650 godina ovdje. Imamo knjižnicu sa 5000 naslova, 13 inkunabula iz 1500. godine, 12000 knjiga koje su između 200 i 400 godina stare. Tu je arhiv iz turskog vremena sa 3000 dokumenata od kojih 150 pisanih bosančicom“...

Prozivka i početak priprema FK Fojnica
Hazim Čukle - Petak, 25.07.2008, 13:34
Klikni za više fotografijaFK Fojnica
Ovih dana izvršena je prozivka u FK Fojnica iz Fojnice koji se takmiči u Kantonalnoj fudbalskoj ligi Kantona Sarajevo. Šefu stručnog štaba ovog kluba Mirsadu Memiji se na prozivku javilo 25 igrača, kao bi započeli sa pripremama za narednu fudbalsku sezonu 2008/09 godinu...

www.fojnica.ba/fkfojnica
Kiparska kolonija u Brusnici
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 21.07.2008, 17:41
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
U periodu od 18. do 24. jula pod pokroviteljstvom RC "Brusnica“, BOR trade-a i Općine Fojnica, u okviru RC "Brusnica“, na planini Vranica, održati će se druga Kiparska kolonija u organizaciji udruženja "Kiparska kolonija Butmir, Ilidža“.

Kolonija je koncipirana na ideji njenih osnivača, akademskih kipara prof. Mustafe Skopljaka, Timura Trake i Darka Šobota, da se na vrhovima bosansko-hercegovačkih planina, ovaj put na Vranici, instalira nekoliko skulptura u kamenu nastalih tokom trajanja kolonije...

RC "Brusnica" idealno mjesto za odmor
Hazim Čukle - Četvrtak, 17.07.2008, 13:25
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Ovih dana kada traju tropske vrućine, mnogi Fojničani spas traže uz obale rijeka, potoka, bazena i Prokoškog jezera. Oni koji žele dobru i "debelu" hladovinu, a uživati na čistom planinskom zraku mogu to naći petnaestak kilometara od Fojnice u Rekreacijskom centru "Brusnica" na Poljani odnosno u kompleksu Ski centra "Poljana" iznad Fojnice. Ovaj Rekreacijsko centar nudi bogatu ponudu za odmor i rekreaciju. Da bi upotpunio svoju ponudu ovih dana je izgrađeo odbojkaško igralište na pijesku, a u toku je izgradnja nogometnog, košarkaškog i rukometnog igrališta...

Planinari iz Slovenije i Hrvatske na Nadkrstacu
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.07.2008, 15:45
Klikni za više fotografijaPlaninari na Vranici
Planinarsko društvo "Vranica" ima odličnu saradnju sa drugim planinarskim društvima naše zemlje i šireg regiona. Da je tako pokazuje i primjer gostovanja u Fojnici planinara iz Ljubljane, Kranja i Maribora iz Slovenije i planinara iz Zagreba iz Hrvatske.

Domaćin i vođa ovim planinarima je bio predsjednik PD "Vranica" iz Fojnice Eduard Slađo Jukić koji nam je kazao: "Ovo su najavljene grupe gostiju planinara iz Slovenije, njih 48 planinara iz nekoliko planinarskih društava Slovenije i grupa od 26 planinara iz Zagreba. Oni su stigli u dvodnevnu posjetu Fojnici. Slovenci su bili smješteni u apartmanskom naselju "Aquareumala", a Zagrepčani u RC "Brusnica" na Poljani iznad Fojnice...

Škola u prirodi
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.05.2008, 13:56
Klikni za više fotografijaUčenici iz Dobroševića
U sklopu fakultativne nastave 62 djece učenika trećeg i četvrtog razreda O.Š. "Dobroševići" iz Dobroševića, sa troje učitelja borave u trodnevnoj "Školi u prirodi" u Fojnici. Tokom boravka u Fojnici osnovci su posjetili fojničko izletište Malkoč, Franjevački samostan, Rekreacijski Centar "Brusnica" u Ski centru "Poljana" na Poljani i RC "Fojnica" u Fojnici. Smješteni su u "Aquareumalu" u Fojnici a tokom trodnevne "Škole u prirodi" osnovci su imali edukativna predavanja iz oblasti prirode i životne sredine, a upoznali su se sa prirodnom i kulturnom baštinom Fojnice. Djeca su prezadovoljna viđenim i boravkom u Fojnici...

Planinari na vrhu Matorca
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.04.2008, 17:21
Klikni za više fotografijaUspon na Matorac, 1937m
Sa početkom proljeća i toplijih dana planinari članovi PD "Vranica" iz Fojnice su veoma aktivni. U nizu planiranih aktivnosti članovi ovog planinarskog društva su nedavno boravili na Orjenu, a već proteklog vikenda su pješaćili na vrh Matorca iznad Fojnice. Tridesetak planinara članova PD "Vranica" iz Fojnice kao i gostiju planinara iz Kreševa i Kiseljaka, kao i drugi ljubitelji prirode krenuli su na proljetni uspon na Matorac i najviši vrh sa 1937 metara nadmorske visine...

Proljetni uspon na Matorac
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Utorak, 15.04.2008, 19:25
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA

svoje članove, simpatizere i druge zainteresirane ljubitelje prirode na:PROLJETNI USPON NA MATORAC
u nedjelju, 20.04.2008


Bosna i Hercegovina na drugi način - Posjeta kraljevskom gradu Jajce
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.04.2008, 19:59
Klikni za više fotografijaVodopad Plive
Drugog dana trajanja ove turističke manifestacije turistički radnici su u jednodnevnoj posjeti kraljevskom gradu Jajce posjetili njegove brojne kulturno – historijske znamenitosti. Posjetili su i bili očarani Plivskim vodopadima, kao i Jajačkom tvrđavom, Toranj Sv. Luke, Ženskom džamijom, katakombama, bedemima i tabijama, i drugim znamenitostima. Grad jajce će se uskoro nominovati i kao kandidat za UNESCO. U cilju zaštite vodopada Plive iznad vodopada se radi na regulaciji korita rijeke Plive. Gosti su ostali zadivljeni ljepotom kraljevskog grada, koju je kako su kazali jedino malo remetio dim iz dimnjaka "Elektrobosne" u Jajcu...

Bosna i Hercegovina na drugi način
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.04.2008, 13:16
Klikni za više fotografijaU muzeju samostana
Fojnica je domaćin četverodnevnog programa "Bosna i Hercegovina na drugi način", turističke manifestacije koja se održava u Fojnici od 10. do 14. aprila na inicijativu turističke agencije "Respect" iz Visokog uz pomoć Turističke zajednice Zeničko - Dobojskog kantona, Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona i suorganizatora RC "Brusnica" i "Aquareumal" Fojnica.

Četrdesetak turističkih radnika su došli iz turističko - hotelskih agencija iz Jugoistočne Evrope zemalja: Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i nekoliko domaćih turistićkih agencija i turističkih zajednica BiH. Organizatori ove manifestacije su kazali da je cilj ove manifestacije turističkim radnicima iz regiona predstaviti BiH na drugi i pozitivniji način, sa svim njenim prirodnim ljepotama i kulturnim blagom...

Ekipa "Lud, zbunjen, normalan" proslavila završetak snimanja
Hazim Čukle - Srijeda, 02.04.2008, 04:59
Klikni za više fotografijaEkipa na okupu
Ekipa popularne TV serije "Lud, zbunjen, normalan" proslavila je okončanje snimanja prve sezone od 40 epizoda u motelu "Brusnica" Ski centra "Poljana" iznad Fojnice. Ovaj rekreacijski centar smješten je na oko 1.600 metara nadmorske visine...

"Lud, zbunjen, normalan" u Brusnici
RC «Brusnica» - Petak, 28.03.2008, 12:41
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
U nedjelju, 30.03.2008. godine Rekreacijski centar "Brusnica" će posjetiti ekipa serijala "Lud, zbunjen, normalan". Glumci, snimatelji i ostali dio ekipe proslavit će u "Brusnici" završetak snimanja ovog serijala. Tom prilikom biće prezentirano jelo "Lud, zbunjen, normalan" koje u svom meniju nudi ovaj Centar.

Ski centar "Poljana" pun skijaša
Hazim Čukle - Utorak, 11.03.2008, 16:56
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Novi snijeg koji je prije nekoliko dana napadao, privukao je tokom proteklog vikenda brojne ljubitelje skijanja i zimskih radosti. U Ski centru "Poljana" koji je udaljen petnaestak kilometara iznad Fojnice visina snijega je od 40 do 50 centimetara. Lijepo vrijeme i visina snijega izmamilo je brojne skijaše i izletnike u ovaj Ski centar koji se nalazi na oko 1700 metara nadmorske visine. Oba ski lifta su bila u pogonu, veliki dužine od 1400 metara i mali ski lift dužine od 900 metara sa širinom skijaške staze od 50 do 200 metara. Put do skijališta je dobro očišćen...

Takmičenje učenika osnovnih škola u veleslalomu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 03.03.2008, 17:16
Klikni za više fotografijaDodjela nagrada
U organizaciji Sportskog Saveza iz Kiseljaka i Ski kluba "Vran kamen" iz Fojnice, jučer je na stazama Ski centra "Poljana" iznad Fojnice održano takmičenje učenika osnovnih škola od prvog do osmog razreda škole u veleslalomu. Predsjednik SK "Vran kamen" iz Fojnice Rade Kapetanović nam je o ovom takmičenju kazao: "Ovo je peto tradicionalno natjecanje učenika osnovnih škola u veleslalomu. Učestvuje 60 takmičara učenika osnovnih škola iz Busovače, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice. Najbolji takmičari su nagrađeni medaljama, diplomama i peharima, a za sve takmičare je organizator obezbijedio čaj i sendviče...

Prezentacija programa "Fojnica kakvu niste poznavali"
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 25.02.2008, 19:35
Klikni za više fotografijaU franjevačkoj konobi
Zdravstveni turizam kao osoben vid turističke ponude, posljednjih decenija dvadesetog vijeka, Fojnicu je, sa njenim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, svrstao u red prepoznatljivih turističkih destinacija. Djelotvornost termalne vode, gostoljubivost i stručnost osoblja, u kombinaciji sa povoljnim klimatskim uvjetima i živopisnim okruženjem – tvore jedinstven medicinsko - turistički proizvod koji je dugi niz godina zadovoljavao potrebe bosanskohercegovačkog tržišta. Različitim oblicima edukacije, posebno zdravstvenog osoblja, ali i sadržajnim osvježenjima (kardiorehabilitacija, wellnes, dijagnostika), Fojnica je nastojala da prednjači u odnosu na konkurenciju i bude zadati cilj svim ostalim koji se bave rehabilitacijom...

Fojnica kakvu niste poznavali
Nasir Selimović - Petak, 22.02.2008, 16:06
Fojnica onlineProgram manifestacije "Fojnica kakvu niste poznavali":

Petak, 22.02.2008

Promocija I (Restoran Terra, 20.00 sati)

- Francuska kuhinja u Fojnici
- Završna svečanost povodom završetka gostovanja kulinara iz pokrajine Auvergne (Francuska)...

Takmičenje u spravljanju specijaliteta kotlića
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.02.2008, 20:25
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Tokom vikenda je u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice u organizaciji Rekreacijskog centra "Brusnica" u cilju poboljšanja turističke ponude ovog Rekreacijskog centra organizovano takmičenje u spravlajnju jednog od kulinarskih specijaliteta ovog kraja, spravljanje kotlića i ocjenjivanje kvalitete rakija šljivovice i kruške. Iako je vladala prava snježna mećava oba ski lifta su bila u pogonu, i skijaši su uživali na snijegu. Za takmičenje spravljanja kotlića na verigama u kotliću se prijavilo osam ekipa i to iz Fojnice, Kiseljaka, Busovače i Kreševa. Bile su to ekipe "Čiro", "Družba Pere Kvržice, "Gaga Bradarić","Riki klub", "A la pančos", "Jutel", "Pitar i kumovi" i "Barfi elektronik". Bio je tu i žiri za ocjenjivanje...

U Ski centru “Poljana“ dovoljno snijega i skijaša
Hazim Čukle - Srijeda, 13.02.2008, 20:56
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Veoma lijepo vrijeme za ovo doba godine, mnogi su Fojničani iskoristili za izlazak u Ski Centar "Poljana", koji je udaljen 15 kilometara od Fojnice, a do kojeg se stiže iz Fojnice preko Bakovića i Bistrice po veoma dobrom putu. Taj lokalitet se zove Poljana a Ski centar "Poljana" je smješten na oko 1600 metara nadmorske visine. Snijega ima dovoljno, oko 30 do 40 cm, a ne nedostaje i skijaša i ljubitelja zimskih radosti. Oba ski lifta su u pogonu, veliki dužine oko 1400 i manji od 900 metara. Veliki je broj automobila sa različitim registracijskim tablicama. Gostiju pored Fojnice ima i iz okolnih općina i susjedne Hrvatske iz Splita, Dubrovnika, Rijeke, Zadra, Zagreba...

Zimski uspon na Matorac
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Četvrtak, 07.02.2008, 14:58
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA

svoje članove, simpatizere i druge zainteresirane ljubitelje prirode na:ZIMSKI USPON NA MATORAC
u nedjelju, 10.02.2008


Kilogram suhe brusnice 40 KM
Hazim Čukle - Četvrtak, 17.01.2008, 20:28
Klikni za više fotografijaHafiza Pamić
U Fojnici je srijeda pijačni odnosno pazarni dan. Kao i na drugim pijacama nudi se sve i svašta od zeleni, voća i povrća, mliječnih prerađevina, mesa, hrane, odjeće i obuće itd. Jedan štand na mliječnoj pijaci, a gdje se prodaju i ljekobilje privukao je pažnju. Tu prodavačica Hafiza Pamić iz fojničkog naselja Ostružnica prodaje pored mliječnih proizvoda i plodove suhe brusnice...

Veselo i mirno za novogodišnje praznike
Hazim Čukle - Petak, 04.01.2008, 14:22
Klikni za više fotografijaSretna Nova godina
Fojničani su kao i drugi građani naše zemlje i cijele planete veselo ispratili staru godinu i dočekali Novu godinu. U Novu godinu su Fojničani ušli sa mnogim i novim željama i sa novim snijegom. Veliki broj građana Fojnice je najluđu noć proveo u krugu svojih najbližih uz bogatu trpezu i TV program. Veselo je bilo u diskoteci "La vie" u Fojnici, u motelu "Brusnica" koji se nalazi u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice, u "Gizeli" i u nekoliko drugih fojničkih kafića. Kako smo saznali od dežurnih ekipa Doma zdravlja Fojnica, Vatrogasnog društva Fojnica i Policijske stanice Fojnica najluđa noć je u Fojnici prošla mirno i bez intervencija ovih službi. Sve je proteklo u najboljem redu uz minimalni broj pirotehničkih sredstava...

Fojničani uglavnom kod kuće, Reumal rasprodat
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.12.2007, 17:27
Klikni za više fotografijaFojnica
Sudeći po raspoloženju Fojničana i njihovom razmišljanju gdje će i kako dočekati Novu 2008. godinu i kako se zabaviti u najluđoj noći, Fojničani će Novu godinu uglavnom dočekati kod kuće. Mjesto dočeka diktira dubina džepa jer mali broj Fojničana je zaposlen. Najveći broj Fojničana Novu godinu će dočekati u krugu svoje familije uz TV program i domaću trpezu. Organizovanih dočeka Nove godine ima u hotelu "Reumal" i "Aquareumalu", diskoteci "La'vie", planinarskim i lovačkim domovima na Pogorelici, Jezernici, Zahoru, nekoliko kafića i u Ski centru "Poljana" u motelu "Brusnica"...
Dubrovački gospari otvorili sezonu skijanja na Poljani
Hazim Čukle - Utorak, 20.11.2007, 18:29
Klikni za više fotografijaSki centar Poljana
Proteklog vikenda je otpočela sezona skijanja u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice. Iako vremenske prilike nisu bile baš najbolje, uz maglu i hladnoću, to nije spriječilo brojne ljubitelje skijanja i uživanja u zimskim radostima ovog skijališta. Do Ski centra "Poljana" na Poljani, koja je udaljena od Fojnice 15 kilometara se stiže dosta dobrim makadamskim putem preko Bakovića i Bistrice...

Prva vinska škola u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 09.11.2007, 18:32
Klikni za više fotografijaVinska škola
U organizaciji Centra za neformalnu edukaciju kadrova u turizmu "Aquareumal"u kompleksu "Aquareumal" u Fojnici je u utorak i srijedu 6. i 7. novembra održana prva zvanična edukacija o vinu i vinskoj kulturi pod nazivom "Vinska škola". Ovu Vinsku školu su realizovali prof. Milenko Blesić sa Poljoprivrednog fakulteta Sarajevo, te predavači Mato Tomić, Stanimir Draganić, Radosav Jovanović, Fahrudin Omerović i Hamid Kurjaković. Na edukaciji o vinu i vinskoj kulturi su prisustvovali šefovi restorana i konobari iz BiH hotela...

Odakle si, odakle ti je i žena
Hazim Čukle - Petak, 26.10.2007, 06:28
Klikni za više fotografijaAdolf Golmayer
Za austrijanca 65-godišnjeg Adolfa Golmayera bi malo ko mogao pogoditi koliko ima godina, jer izgleda mnogo mlađe, a zanimljiv je po još nečemu. Rođen je u Austriji, živio u Njemačkoj, oženjen iz BiH i voli kazati da ima svoje tri domovine BiH, Austriju i Njemačku. Odlično govori bosanski jezik i odmah voli kazati da je on odakle mu je i žena, iz BiH. Sreli smo ga na terasi RC "Brusnica" u Ski centru "Poljana", petnaestak kilometara iznad Fojnice. Došao je kako kaže sa prijateljem da vidi ovu ljepotu kojom je priroda obdarila ovaj kraj i tom prilikom nam kazao...

Ekolozi osnovnih škola čiste Ski centar „Poljana“
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 08.10.2007, 16:18
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
U organizaciji Rekreacionog centra "Brusnica" učenici osnovnih i srednjih škola Kreševa, Kiseljaka, Busovače i Fojnice rade na čišćenju terena u Ski centru "Poljana" na Fratarskim stajama (Poljana), koje su udaljene 15 kilometara od Fojnice. Od direktora RC "Brusnica", koji je otvoren u ovom skijalištu krajem prošle godine od Jure Iviša smo saznali: "Ovaj projekat traje oko mjesec dana, gdje učenici osnovnih i srednjih škola Kreševa, Kiseljaka, Busovače i Fojnice rade na čišćenju terena ovog Ski centra. Učenici rade na čišćenju smeća po okolnoj šumi, po ski stazama i stazama za šetnje...

Pao snijeg
Hazim Čukle - Četvrtak, 06.09.2007, 17:41
Klikni za više fotografijaPrvi snijeg u Fojnici
Srijeda, 05.09. - Fojničane je jutros iznenadio snijeg. Nakon tropskih ljetnih vrućina i naglog zahlađenja, sinoć se na okolnim visovima oko Fojnice zabijelio i prvi ovosezonski snijeg. Kako smo saznali snijeg i dalje pada, a po pričama nekih ljudi koji se nalaze sa svojom stokom na Prokoškom jezeru, visina snježnog pokrivača je na jezeru i do 15 centimetara. Od Marine Šimunić koja se nalazi u SRC "Brusnica" na Poljani na 1590 metara nadmorske visine koji se nalazi u SKI Centru iznad Fojnice smo saznali da visina snježnog pokrivača iznosi od 4 do 5 centimetara i da snijeg i dalje pada.

Najline prve brusnice
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2007, 19:38
Klikni za više fotografijaNajla Manov
Ispred nekadašnjeg hotela "Jezero", na raskrsnici u centru Fojnice, često se može vidjeti manji pokretni štand Najle Manov, na kojem Najla nudi ljekobilje i neke šumske plodove. Prva je ubrala ovogodišnje borovnice i donijela ih za prodaju, a prvog dana prošlog vikenda je u svojoj ponudi ljekobilja uvrstila i prve ovogodišnje brusnice.

Fojničko ljeto 2007 - 12. Memorijal "Kenan Memija" - Konferencija za medije
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.07.2007, 18:28
Klikni za više fotografijaKonferencija za medije
Nedjelja, 29.07. - Pred finalnu utakmicu 12. Memorijala "Kenan Memija" između ekipa domaćina NK Fojnice i FK Veleža iz Mostara u Sali hotela "Reumal" održana je konferencija za novinare. Na toj konferenciji za štampu su bili prisutni direktor NK Fojnice Naim Softić, predsjednik NK Fojnice Ramiz Meša, šef stručnog štaba NK Fojnice Mirsad Memija, zamjenik UO NK Fojnice Asim Zahirović, sportski direktor FK Veleža iz Mostara Avdo Kalajđić i član uprave NK Fojnica Ajdin Pašić. Na ovoj konferenciji za štampu su pročitani i sponzori koji su pomogli održavanje dvanaestog Memorijala "Kenan Memija".

NK Fojnica na pripremama na Poljani
Hazim Čukle - Petak, 27.07.2007, 19:45
Klikni za više fotografijaPripreme NK Fojnica
Nogometaši NK Fojnice se nalaze na bazičnim pripremama na Poljani, 15-tak kilometara od Fojnice. Sa šefom stučnog štaba Mirsadom Memijom se nalazi 21 nogometaš Fojnice, koji su smješteni u nedavno otvorenom Rekreacijskom centru "Brusnica". Nogometaše smo zatekli na zaravni iznad RC "Brusnica" na popodnevnom treningu. Trenirali su marljivo, uz rad, red i disciplinu, po komandi trenera Memije. Nogometaši treniraju tri puta dnevno, i po riječima trenera Memije zadovoljan je radom nogometaša, dobro podnose napore i nema povreda.

Vikend na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Utorak, 24.07.2007, 18:58
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Prelijepi predjeli prirodnog dragulja Prokoškog jezera u njedrima Vranice, kao magnet svakog vikenda privlače brojne izletnike i vikendaše, koji spas od tropskih vrućina traže baš tu na i oko gorskog oka Prokoškog jezera. Dolaze iz svih krajeva BiH, iz evropskih zemalja, pa čak i iz Amerike. Već redovno, otkako je put prohodan početkom maja, kolone automobila, terenskih vozila, kombija i autobusa kreću od Fojnice uz riječicu Jezernicu ka svom odredištu Prokoškom jezeru. Od Fojnice uzvodno uz rijeku Dragaču, asfaltnom trakom u dužini od pet kilometara do Tovarišta, nastavlja se prilično dobrim makadamskim putem u dužini od oko 17 kilometara kroz debelu hladovinu bukove šume. Prokoško jezero smješteno na 1636 metra nadmorske visine...

Prijateljska utakmica: Fojnica – Rudar (K) 0:4
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.07.2007, 18:38
Klikni za više fotografijaNK Fojnica
Subota, 21.07. - U prijateljskoj utakmici nogometaša Fojnice, člana Druge lige Zapad i prvoligaša Rudara iz Kaknja po veoma toplom i sparnom vremenu su pružili dobru igru. Gosti iz Kaknja su bili bolji od pomlađene ekipe Fojnice (dosta povrijeđenih nogometaša), svoju nadmoć su krunisali u drugom poluvremenu gdje je pedesetak gledalaca moglo vidjet četiri lijepa gola. Nogometaši NK Fojnice od ponedjeljka odlaze na petodnevne pripreme na obližnji Rekreacioni Centar "Brusnica" na Poljani iznad Fojnice.

Mladi u akciji
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.06.2007, 20:02
Klikni za više fotografijaMladi u akciji
Četvrtak, 07.06. - U organizaciji Rekreacionog centra "Brusnica" na Poljani i Ekološkog društva "Fojnica" iz Fojnice i u saradnji sa ekološkom sekcijom O.Š "Muhsin Rizvić" iz Fojnice i O.Š. "Ivan Goran Kovačić" iz Gojevića, ovih dana je pokrenuta akcija čišćenja kompleksa Ski centra "Poljana" koji se nalazi na Fratarskim stajama (Poljana). U dvodnevnoj akciji su učenici ekološke sekcije O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici od petog do sedmog razreda, zajedno sa osobljem RC "Brusnica" čistili terene i uređivali staze za šetnje.

Otvaranje moto sezone u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 04.05.2007, 19:32
Klikni za više fotografijaMoto klub "Vranica"
Nedjelja, 29.04. - Drugog dana vikenda je u organizaciji Moto kluba "Vranica" iz Fojnice otvorena ovogodišnja moto sezona. MK "Vranica" Fojnica je osnovan prošle godine i broji oko četrdeset svojih članova svih uzrasta. Dopredsjednik ovog moto kluba Igor Bošnjak nam je kazao: "Otvaranjem ovogodišnje moto sezone organiziramo prigodan domjenak, te defile ulicama grada Fojnice. Ovdje nas je danas oko 70 motorista, jer su nam stigli gosti iz moto klubova: Gornjeg Vakufa - Uskoplja, Prozora - Rame, Busovače, Kiseljaka i Viteza.

Otvoren rekreacijski centar „Brusnica“
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.05.2007, 17:54
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica" Fojnica
Petak, 27.04. - U prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika BH turizma i ljubitelja prirode, u Ski centru "Poljana" na Poljani otvoren je Rekreacijski centar "Brusnica" u općini Fojnica. Ovaj moderni rekreacijski centar "Brusnica" se nalazi na planini Poljani 15 kilometara udaljenoj od Fojnice. Do RC "Brusnica" se stiže asfaltnom trakom do Bakovića, onda dalje odličnim makadamskim putem u dužini od desetak kilometara. RC "Brusnica" je smješten na 1580 metara nadmorske visine na Poljani (planinski masiv Vranica). Svečanim presijecanjem vrpce i otvaranjem šampanjca RC "Brusnica" su otvorili načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i direktor RC "Brusnica" Juro Iviš.

Kilogram suhih brusnica 40 KM
Hazim Čukle - Petak, 27.04.2007, 18:32
Klikni za više fotografijaCrvene borovnice
Srijeda, 25.04. - Srijedom je u Fojnici pijačni dan. Tada se na pijaci u Fojnici kao i na drugim pijacama naše BiH može kupiti svega i svašta, samo da se ima novaca. Rade zelena pijaca i buvlja pijaca. Za kilogram prase plaća se 1,5 KM, kilogram zelene salate 2 KM, luk mladi 1,5 KM, krompir mladi 2 KM, patliđan 2,5 KM, mlade tikvice 2,5 KM, karfiol 3 KM, paprike 4 KM, kupus 1 KM, krastavci 2 KM, paradajz 3 KM, banane 2 KM, pakovanje jagoda 1,5 KM, naranđe i kivi po 1,5 KM...

Rekreacijski centar „Brusnica“ Fojnica
Mirsad Topalović - Srijeda, 25.04.2007, 19:01
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica" Fojnica
Srijeda, 25.04. - Rekreacijski centar "Brusnica" organizira svečano otvaranje i predstavljanje svoje ponude, bazirane na principu aktivnog odmora u prirodi. Otvaranje je u petak, 27.04.2007 u objektu "Brusnica" na Vranici (15 km od centra Fojnice) sa početkom u 16 sati. Otvaranju će prisustvovati značajni akteri bosanskohercegovačkog turizma, diplomatski i privredni krugovi, te ostali gosti. RC "Brusnica" u ljetnom periodu ponuditi će: jahanje, vožnju motorima, planinski biciklizam, šetnje markiranim i uređenim stazama, planinske transverzale – od kojih izdvajamo onu do Prokoškog jezera dugu 33 km, bogat lov i ribolov i slične aktivnosti.

Jedan kilogram crvenih borovnica 20 KM
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.02.2006, 15:03
Domaći proizvodi, Fojnica, 22.02.2006Iako je još preostalo dosta vremena do kraja ove zime, naglo otopljenje je donijelo dosta i prehlade i gripa. Zato su ovih dana gužve u apotekama u potrazi za lijekom da bi se bolest izliječila ili sanirala. Dobar prirodni lijek kada su u pitanju bolest bubrega i mokraćnih kanala je svakako brusnica ili kako je u fojničkom kraju crvena borovnica. Pošto je u fojnici pazarni dan srijeda, na buvljoj pijaci koja se nalazi iza tribina stadiona NK Fojnice nema čega nema pa se mogu još naći crvene borovnice koje kako u narodu kažu potpuno za 40 dana mijenjaju krvnu sliku.

Linkovi:
Fotografije Fojnice (22.02.2006)
Fotografije Fojnice danas
pretraga novosti :: arhiva novosti