Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za borovnic je pronašla slijedeće:

Pogorelica idealno mjesto za odmor i uživanje
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.06.2015, 09:41
Klikni za više fotografija Pogorelica
Malo se koje mjesto u BiH može pohvaliti kulturno-historijskim znamenitostima i bogastvom prelijepe prirode kao što to ima Fojnica i njena okolina. Jedno od njih je i Pogorelica. Do Pogorelice se dolazi iz Fojnice asvaltnom trakom uz riječicu Željeznicu do Dusine, a onda još 4 kilometra makadama i dolazite na mjesto kao izmišljeno za ljubitelje planinarenja, prirode sa brojnim proplancima i stoljetnom bukovom šumom.
Do ovog prekrasnog mjesta se može doći iz nekoliko pravaca, iz pravca doline Neretvice, Fojnice i Kreševa. U tom prirodnom raju na zemlji kao da su od pamtivjeka stajali dva doma. Jedan je lovački vlasništvo LD „Divokoza“ Fojnica, a drugi je planinarski vlasništvo PD „Pogorelica“ Kiseljak. Oba izgledaju kao da su srasla uz rub bukove šume, udaljeni jedan od drugog 300 metara, na nadmorskoj su visini 1.000 i 1.200 metara. I od jednog i drugog se pruža prekrasan pogled na livade, pašnjake i šumu Pogorelice

Lovački dom LD „Divokoza“ Fojnica je sagrađen 1983 godine, posjeduje podrum, prizemlje i dva sprata sa tri apartmana i sobama sa oko 40 ležaja. Ima dvije kuhinje i kamin salu i električnu energiju.Noćenje se plaća 8 KM po osobi,a za članove društva 5 KM. Dnevni boravak na lokalitetu ovog doma uz korištenje kuhinje je 2 KM. Ostale informacije se mogu dobiti kod domara na broj 061 327 053 na ime Nedžad Fejzić.

Drugi dom vlasništvo planinarskog društva „Pogorelica“ Kiseljak posjeduje takođe 40 ležaja, kuhinju, salu za ručavanje, struju, vodu, tuš kabine, sve uslove za idealan odmor u netaknutoj prirodi. Prenoćište košta 10 KM po osobi, dnevni boravak na lokalitetu doma sa korištenjem kuhinje je 2 KM. Dom je otvoren od četvrtka do nedelje. Ostale informacije se mogu dobiti na telefon domara Zlatka Iviša Zende na broj 063 337 700. Ispred doma smo sreli ljubazne domaćine predsjednika Antu Boju i Zlatka Iviša Zendu, koji su bili sa prijateljima.

Oni koji posjete Pogorelicu mogu uživati u odmoru i ljepoti prirode, mirisu poljskog cvijeća, cvrkutu ptica i žuboru planinskih izvora, a imaju mogućnost šetati, sve staze obilježene, nema mina jer nije bilo ratnih dejstava. Posjetioci mogu brati šumske plodove kao što su šumske jagode, borovnice, maline, zatim ljekobilje i gljive vrganj i lisičarka. Prilikom našeg boravka na Pogorelici smo sreli ispred PD „Pogorelica“ Kiseljak Gorana Glušica iz Sarajeva. Kazao je da dolazi tu više godina, da nije dobro nebi ni dolazio i da nije ovih ljepota i ljubaznih domaćina.

U katunskom naselju Vrtača snijega i do dva metra visine
Hazim Čukle - Petak, 27.02.2015, 09:43
Klikni za više fotografijaVrtača
Fojnicu je priroda obdarila brojnim prirodnim ljepotama.Jedno od njih je i katunsko naselje Vrtača, koja se nalazi na istoimenoj planini sjeverozapadno od Prokoškog jezera. Tu se nalazi pedesetak katuna čiji su vlasnici iz naselja MZ Prokos u Fojnici. Katunsko naselje je udaljeno oko 17 kilometara od Fojnice a do kojeg se dolazi preko Tovarišta asvaltnom trakom, a dalje makadamskim putem (samo terenci) uz pjenušavu bistru riječicu Borovnicu do Vrtače.

U zimskom periodu je to moguće samo pješaćenjem, jer je i ove godine obilni snježni pokrivač prekrio ovo katunsko naselje.Visina snijega je od 1 do dva metra a na mjestima ima smetova i do tri metra. To nam je potvrdio Elvedin Merdžanić, koji je sa par prijatelja Ajdinom i Fuadom Merdžanićem ovih dana posjetio Vrtaču.

Tu imamo katune, išli smo da vidimo kakvo je stanje. Tu ljudi izlaze početkom mjeseca maja , neki i sa svojom stokom i zadrže se do prvih snijegova. Bere se borovnica i brusnica koja je prebogata sa tim šumskim plodovima, popuni se kučni budžet. Čiste planinske vode ima u izobilju, pogodno je za planinare, izletnike i ribolovce da uživaju u čarima prirode, kazao je Elvedin Merdžanić.


Reprezentacija BiH sjedeće odbojke posjetila Prokoško jezero
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.09.2013, 14:43
Klikni za više fotografijaFojnica
Zlatni momci naše najtrofejnije reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci se po drugi put ove godine nalaze na pripremama u Fojnici pred odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se uskoro održati u Poljskoj. Mirza Hrustemović, selektor naše reprezentacije vitezova, koji su osvojili sve što se u ovom sportu može osvojiti voli kazati da im je Fojnica u ovih nekoliko godina gdje su se pripremali bila veoma sretna i berićetna.

Selektor Hrustemović nam je kazao i to da u ovih 7-8 godina koliko dolaze na pripreme u Fojnicu, još nikada nisu bili na Prokoškom jezeru.Ovoga puta im se ispunila želja da naprave jedan izlet do ovog prirodnog dragulja, gorskog oka , kako ga još zovu, smještenog u njedrima Vranice.Prvog radnog dana ove sedmice upriličen je izlet do Prokoškog jezera, a domaćin reprezentaciji na ovom izletu je bila Općina Fojnica, a sa reprezentativcima je bio Vahid Bureković, predstavnik Općine Fojnica.

Zlatni vitezovi, naše reprezentacije su bili oduševljeni viđenim, iako je bilo vrijeme oblačno i sa dosta magle, oni su uživali ispred katuna Saliha Polutana – Raka, koji im je pripremio bogatu trpezu sa neizbježnim prokoškim sirom, mlijekom i kajmakom, uz janjeće pečenje i osvježenje uz sokove od brusnice, borovnice.Pošto se Prokoško jezero nalazi na 1636 m.n.v., neko je od mještana koji žive tu se i malo našalio rekavši da su naši reprezentativci naučili bit samo na vrhu i visinama, pa se nadamo da će iz Poljske donijeti osmo zlato prvaka Evrope.

Fojnica ima više noćenja u godini od Neuma
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.04.2013, 09:41
Klikni za više fotografijaFojnica
Od svog prvog pominjanja u pisanim dokumentima od 1365 godine, Fojnica je poznata po monogo čemu a posebno po čudotvornom ljekovitom svojstvu termalne vode i po zlatu.Rijetki su ovako mali gradići u svijetu kao što je Fojnica, koje je priroda obdarila bogastvom kao što su prirodni draguljni okoliš,brojni kulturno historijski spomenici,koja je sa svojim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, kao magnet privlačna turistička destinacija, kako naših , tako i gostiju iz inozemstva, tokom cijele godine.

Budućnost Fojnice je u razvoju raznih vidova turizma kao što su kontinentalni turizam, zdrastveni, vjerski, zimski i sportski turizam, planinarski , kongresni itd.Što se tiče smještajnih kapaciteta gostima je na raspolaganju hoteli „Reumal“ i „Nova bolnica“ 530 ležaja,hotel „Stari grad“ 50 ležaja, Apartmansko naselje „Aquareumal“ sa 74 luksuzno opremljena apartmana sa oko 200 ležaja,Motel „Brusnica“ 50 ležaja restoran „Central“ 20 ležaja, vila „Iris“ 50 ležaja, kao i par stotina ležaja u privatnom smještaju.

Posjetioci Fojnice mogu uživati u termalnoj vodi bazena „Aquaparka“ sa pratećim sadržajima, kao i u lovu i ribolovu, u atraktivnim brdsko biciklističkim i planinarskim turama.Posebno su privlačna izletišta oko Fojnice, među kojima je najpoznatije svakako prirodni dragulj u njedrima Vranice Prokoško jezero, prelijepi Slapovi Kozice,planinski visovi Pogorelice, Matorca, Bitovnje i Zec planine gdje koji obiluju ljekobiljem i šumskim plodovima kao što su razne gljive, kao i čuvena fojnička borovnica i brusnica.Tu su i posjete vrelu Svetog Jakova, posjete samostanima u Fojnici, Kreševu i Kraljevoj Sutjesci.

Među najznačajnijim kulturno historijskim spomenicima su svakao Atik (stara) džamija iz 1551 godine, Franjevački samostan nadaleko poznat po svojoj biblioteci i Muzeju u kojima se nalazi oko 40.000 naslova knjiga iz svih oblasti, među kojima je i trinaest inkunabula i fojnički grbovnik.Posebno mjesto u kulturno historijskom naslijeđu zauzimaju i tekije nakšibendijskog reda u Vukeljićima i Oglavku,kao i musafirhana u Fojnici.

Hotel „Reumal“ sa „Novom bolnicom““ Fojnica je u 2012 godini ostvario 140.000 noćenja, a prosječna godišnja popunjenost je oko 73%, prosječna dužina boravka gostiju je oko 10 dana..Gro gostiju je domaći, što se tiče stranaca, tu je naša dijaspora i gosti iz zemalja Evrope, kao i arapskih zemalja Bliski i Srednji istok i zemlje Zaliva, u zadnje vrijeme iz Libije zato što imaju saradnju sa Komitetom za ranjenike iz Libije.Kada je u pitanju „Aquareumal“ Fojnica u prošloj godini je ostvareno 29.000 noćenja, od toga je 67% domaćih gostiju i 26% zemalja arapskih zemalja.Prosjek boravka gostiju je 4,5 dana.

Ako se uzmu pokazatelji da je u prošloj godini u BiH ostvareno 1.643.868 noćenja, od čega je njih 11, 53 u Fojnici, Fojnica je za mnoge omiljena turistička destinacija, koji dolaze i na godišnji odmor.Podaci pokazuju da Fojnica tokom godine ostvari viši broj noćenja od Neuma, gdje se predpostavlja da Fojnica godišnje ima preko 200.000 noćenja.Što se tiče smještajnih kapaciteta, Fojnica posjeduje oko 1.000 ležaja, a taj broj će bit još veći jer se ove godine planira otvoriti još jedan hotel „Nature concept“koji je u sklopu“Aquareumala“ Fojnica sa 5 zvjezdica od 120 apartmana.Sastanak o uzgoju jagodičastog voća
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 22.04.2013, 13:57
Klikni za više fotografijaSastanak
U organizaciji USAID-a, Općine Fojnica, Udruženja poljoprivrednika Fojnice te Reprocentra jagodičastog voća Heko iz Bugojna održan je još jedan sastanak u Fojnici. Ovog puta sastanak je održan u Općini gdje je bilo prisutno dvanaest učesnika. Na sastanku je bilo riječi o dodjeli sadnica maline i borovnice zainteresovanim poljoprivrednicima.

Reprocentar jagodičastog voća Heko je iznio ponudu da oni daju sadnice jagodičastog voća svim zainteresovanim . Otplata tih sadnica bi se vršila na način da 50% od ukupnog iznosa odmah izmire a preostalih 50% kroz otkup u naredne dvije do tri godine.

Bitno je reći da će ovaj reprocentar, svima koji se odluče na proizvodnju, ponuditi stručnu pomoć pri uzgoju te da će otkupljivati plodove ovog voća.

Međutim i pored svega toga, niko nije bio zainteresovan za uzgoj maline dok je za uzgoj borovnice bilo zainteresovano samo sedam učesnika sastanka.

Kilogram suhe brusnice 30 KM, školjka domaćih jaja 12 KM
Hazim Čukle - Subota, 26.01.2013, 22:01
Klikni za više fotografijaPijaca
U Fojnici je od davnina pijačni dan srijeda.Tako smo proteklog januarskog pazarnog dana na zelenoj pijaci u Fojnici zabilježili cijene voća i povrća. Kako neko od kupaca reče cijene su januarske, a i posjeta je januarska. Nema kupaca, jer nema narod novaca, prošli blagdani i novogodišnji praznici, narod se istrošio, minusi i napolju, minusi i u džepovima.

Što se tiče cijena one su slične kao i u drugim gradovima u okruženju. Tako se kilogram kelja može kupiti za 1,5 KM, kupusa za 0,5 KM, kilogram zelene salate je 2 KM, čićoka ili morulja 1 kg je 5 KM, rodakva, prasa, cvekla i brokula se prodaju po 2 KM, kg kupus repe i okrugle repa je 1,5 KM, džumbir je 7 KM po kilogramu, tikvice i karfiol su po 2,5 KM 1 kg., mrkve je 1,5 KM, korjen celera 3 KM koliko košta i kg špinata. Crveni luk po kg je 1 KM a bijeli 4-5 KM, vijenac anduza i ovnaka košta 1 KM, krompir je od 0,80-1 KM po kilogramu...

Biciklisti spojili ugodno sa korisnim
Hazim Čukle - Utorak, 20.11.2012, 13:04
Klikni za više fotografijaJosip Markota
Brdsko biciklistički klub „Slapovi Kozice“ Fojnica postoji nešto više od dvije godine, broji oko četrdeset svojih članova. Imaju veoma zapažena učešća na brojnim biciklističkim turama, u akcijama čišćenju grada, markiranju biciklističkih staza, edukaciji mladih članova kluba itd. Cilj im je zdrav odnos prema čovjeku, sportu, prirodi najviše, te kvalitetnom trošenju slobodnog vremena, učešće na sportskim manifestacijama i organiziranje istih, okupljanje ljubitelja biciklizma, uključivanje mladih članova u rad kluba.

Budući da se bicikl smatra ekološkim prevoznim sredstvom, članovi kluba se zalažu za očuvanje okoliša, te promicanje ekoloških stavova i očuvanje prirode. Članovi BBK „Slapovi Kozice“ Fojnica su krenuli u još jedan manji eko projekat, spojili su ugodno sa korisnim, a to je spoj sporta, zdravlja i ekonomije. O čemu se radi pojasnio nam je Josip Markota, jedan od inicijatora osnivanja kluba, a inače je zaposlen kao Pomoćnik načelnika za opće poslove i društvene djelatnosti Općine Fojnica...

Prokoško jezero, raj za odmor
Hazim Čukle - Četvrtak, 16.08.2012, 08:32
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Za one koji nemaju rješenja za spas od ovih vrelih augustovskih dana najbolja bi preporuka bila po onoj Bregovićevoj pjesmi „Hajmo u planine“. Jedno od tih prelijepih mjesta za odmor je Prokoško jezero, koje se nalazi u njedrima Vranice. Gorsko oko kako ga još zovu, smješteno je na 1636 metara nadmorske visine a udaljeno je od Fojnice 22 kilometra. Posjetili smo ovaj prirodni dragulj ovih dana. Od Fojnice se ide uzvodno asfaltnim putem do Tocila a odatle dalje dosta dobrim makadamskim putem uz riječicu Jezernicu, preko istoimene Jezernice, Vlaške ravni i Hrida. Prva slika koju ugledate je jezero, taj prirodni biser, i nekoliko stotina katuna nanizanih kao đerdani oko njega. Stada ovaca i goveda bezbrižno pasu planinsku travu okolo.

Nekoliko desetina automobila ispred katuna, pored jezera nešto šatora i nekoliko hrabrih kupača, ovdje kažu u julu je rano za kupanje a u augustu već kasno. Na katunima natpisi na nekoliko jezika da se izdaju sobe, pa čak i na arapskom, nude se pite, mliječni proizvodi, šumski plodovi, sve domaće. U dva katuna improvizovane prodavnice mješovite robe, na jednom natpis „Caffe Ničija zemlja“, naziv nastao vjerovatno po filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića...

Na Prokoškom jezeru odmor za svačiju dušu i džep
Hazim Čukle - Utorak, 03.07.2012, 13:16
Klikni za više fotografijaIzletnici na jezeru
Na Prokoškom jezeru je živo već od početka mjeseca maja, kada ovaj prirodni dragulj počinju posjećivati izletnici, ljubitelji prirode i dobrog odmora. U to vrijeme i veliki broj vlasnika katuna kako ovdje kažu „prtljaju“ na Prokoško jezero, neki i sa svojom stokom gdje ostaju do prvih mrazeva i snijegova. Smješteno je na 1636 metara nadmorske visine, udaljeno 23 kilometara od Fojnice.

Krenuli smo ovih dana jednog vrelog junskog jutra od Fojnice do iznad Tovarišta asfaltnom trakom u dužini od 6 kilometara a onda veoma dobrim makadamskim putem do Jezernice gdje se nalazi istoimena planinska kuća za odmor. Tu smo sreli profesore sa direktorom Mehmedom Radmanovićem iz „Mješovite srednje škole“ u Zenici. Krenuli su na jednodnevni izlet na Prokoško jezero kako rekoše da se i oni malo odmore po završetku školske godine. U gradu je sve kuhalo a nama je godila hladovina stoljetnih stabala bukove šume i žubor riječice Jezernice...

Dar prirode i djelo vješte ruke
Mahira Akšamović - Srijeda, 18.04.2012, 08:27
Klikni za više fotografijaFojnički suvenir
Općina Fojnica, kao što je slučaj i sa mnogim drugim općinama u Bosni i Hercegovini, ima karakteristike koje su specifične samo za njen teritorij. Njen raznoliki pejzaž pruža niz prilika i mogućnosti za njen ekonomski razvoj.

Planine Fojnice bogate su šumskim biljem i ljekobiljem, kao što su brusnica, majčina dušica, cvijet gloga, divlja menta, a od šumskog voća najprisutnija je borovnica, malina, kupina i šumska jagoda. Međutim, samo su rijetki iskoristili dar prirode, te pokrenuli vlastiti biznis prerade ovih proizvoda i njihovo plasiranje na tržište...

Halida Varka: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 07.12.2011, 09:20
Klikni za više fotografijaHalida Varka
„U Fojnici je neiskorišteno Bogom dato prirodno bogastvo dosta kvalitetne pitke vode pa bi se mogla napraviti fabrika flaširanja pitke vode kao i bogastvo ljekobilja i voća pa bi se mogla tu napraviti i fabrika sokova, čajeva i džemova. Put za Prokoško jezero bi se morao asfaltirati. Potrebno je temeljitije uraditi kanalizaciju jer kad opadne nivo rijeka osjeti se neugodan miris kanalizacija iz rijeka. Gradu je potrebno više cvijeća i zelenila. Dobro bi bilo napraviti kaskade na rijeci i za ribe i da je korito puno vode. Na mjestu nekadašnje „Pilane“ sagraditi park i zanatski centar, ovako zjapi samo kao ruglo grada. Potrebno je više staza za šetanje. Potrebno je više sportskih terena, komunalno da postavi kontejnere posebno za plastiku, za staklo, za papir itd., neophodan je eko policajac. Gradske ulice bi trebale biti modernije, ljepša rasvjeta, neophodan je bar jedan semafor itd.

Priroda nas je obdarila lijepom prirodom, stoljetnim šumama, čistim zrakom, bezbrojnim izvorima vode i brojnim atraktivnim izletištima. Kompleks „Aquareumala“ je prelijep i raduje me što se proširuju kapaciteti. Vodeni grad „Aquapark“ je dobar, samo da ima malo više bazena. Šume su nam pune ljekobilja, gljiva, borovnica, brusnica, to malo gdje tako ima“, za Fojnica online je ispričala Halida Varka, cvjećar u hotelu „Reumal“ Fojnica.

Tradicionalno okupljanje porodice Salčinović
Hazim Čukle - Utorak, 11.10.2011, 12:03
Klikni za više fotografijaSalčinovići
U Fojnici se kao i u drugim mjestima tradicionalno okupljaju porodice na svojim porodičnim druženjima. Jedna od njih je i porodica Salčinović iz Dusine koja je udaljena 14 kilometara od Fojnice smještena podno Pogorelice i broji oko 500 stanovnika. Domaćini i ovogodišnjeg okupljanja Salčinovića i onih koji su vezani za tu porodicu su najstariji Salčinovići penzioner 72 godišnji Muharem i 66 godišnja Fatima. Izrodili su četvero djece, sina i tri kćerke i imaju osmoro unučadi. Tradicionalno okupljanje je svakog prvog augustovskog vikenda a ove godine je to bio mjesec ramazan pa su Salčinovići pomjerili datum porodičnog okupljanja. Domaćin Muharen Salčinović nam je kazao da je ove godine pomjeren datum okupljanja i zbog dobrog roda borovnice i drugih šumskih plodova kao što je vrganj i lisičarka gljiva. Narod brao i bio zauzet pa tako i Salčinovići...

Prokoško jezero posljednjeg augustovskog vikenda
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.09.2011, 08:11
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
U vrijeme vrelih augustovskih dana i vrijeme kada sa spas od vrućine tražio svako na svoj način kako zna i umije. Vikendom gosti Fojnice i Fojničani često posjećuju Prokoško jezero od početka mjeseca maja do prvih snijegova. U mjesecu ramazanu je slabija posjeta ovom gorskom oku koje se nalazi na 1636 m.n.v. u njedrima Vranice. Krenuli smo posljednjeg augustovskog vikenda u posjetu Prokoškom jezeru. Od Fojnice se uzvodno vozimo oko osam kilometara asfaltnom trakom a onda dosta lošim i prašnjavim makadamskim putem uz riječicu Jezernicu terenac treska uz zvuke amortizera kao raštimani orkestar a iza nas oblak prašine kao zmija prati nas kroz stoljetnu gustu bukovu šumu. Putem stižemo i prolazimo grupu biciklista iz Sarajeva, saznajemo da su to članovi BBK "Trek" Sarajevo, da su došli do Fojnice kombibusom a odatle biciklima na Prokoško jetero i nazad. Među njima i pet dama. Nakon što se stigne na Hrid odatle se ugleda modro zeleni safir kao ptičije gnijezdo ukliješteno među okolnim visovima Vranice a oko njega načićkani katuni kao roj pčela...

Brusnice, borovnice i bijeli luk po osam KM
Hazim Čukle - Petak, 09.09.2011, 07:25
Klikni za više fotografijaPijaca u Fojnici
Srijeda je od davnina pijačni dan u Fojnici kada se u gradu podno Matorca, na izvoru termalne vode, može svega i svašta kupiti. Ponuda je raznovrsna ali kupovna moć je slaba jer su novčanici tanki, promaja u džepovima, minusi u kućnom budžetu a vani temperatura vrela. Zabilježili smo na zelenoj pijaci 24.08.2011. da se za 1 KM može kupiti kilogram: paradajza, krastavaca, dinja, šljiva, luka crvenog, cvekle, patliđana, jabuka, krušaka a paprike za 0,5 KM po kilogramu, smokve 2 KM kilogram, grožđe 2,5 KM kilogram, kupus 0,5 KM kilogram, bijeli luk domaći 7 KM kilogram, limun i banane 1,5 KM kilogram, suhe šljive i suhe kruške i grožđice po 5 KM po kilogramu.

Kilogram jezgre oraha je 25 KM kilogram, brokula 3 KM kilogram, cvekla 1 KM po kg, buranija 2 KM, krompir fojnički od 0,5 do 0,70 KM po kg. Crvena paprika roga 1,5 KM kilogram, lubenice 0,30 KM kilogram a breskve i nektarine po 1,5 KM kilogram koliko je i kilogram mrkve i tikvica. Kukurizi pečenjci za kuhanje 3 za 1 KM, grah domaći 4 KM kilogram koliko je i kilogram aligraha a špinat je 2 KM kilogram, peršun 0,5 KM po kilogramu, kilogram drijena košta 2 KM, kupina 3 KM po kilogramu...

Penzioner Asim Bajrić ubrao prve brusnice
Hazim Čukle - Petak, 12.08.2011, 08:18
Klikni za više fotografijaBuket brusnica
Asim Bajrić, 62 godišnji penzioner iz naselja Voljevac u Fojnici, je početkom ove sedmice na prodajnom štandu pored hotela "Reumal" u Fojnici izložio i prve ovogodišnje brusnice. Prodaje ih po buketu za 1 KM a kaže da su brusnice dobre za srce, krvotok i mokračne kanale. Ubrao ih je na planini Zec i rekao nam je da ih ove godine ima solidno ali da su malo poranile jer se inače javljaju po tim planinama oko Fojnice početkom septembra mjeseca. Pored njih Asim prodaje i borovnice po cijeni od 7 KM po kilogramu i dodaje da im je ove godine cijena dosta dobra jer ih ima manje nego obično. Sad će se prodavati i prve brusnice, po kilogramu će vjerovatno biti 10 KM, kako je za Fojnica online kazao Asim.

Sa izletnicima na Prokoško jezero
Hazim Čukle - Srijeda, 20.07.2011, 08:10
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
U grupi izletnika Atif Bešić i Rusmila koji su iz Bosanske Gradiške a žive i rade u Beču u Austriji, još su tu izletnici iz Zvornika, Konjica i Prijedora. Prvi odmor se pravi na odmorištu Vlaška ravan uz hladnu izvorsku vodu i fontanu u obliku piramide. Dolaze i četvorica motorista da prezalogaje, kažu idu iz Busovače u Rostovo na motokros trke. Niko od izletnika nije bio prije na Prokoškom jezeru i na Hridu odakle se ugleda to lijepo modro zeleno oko Vranice, skoro svi kažu da je ovo nešto što se rijetko viđa i svi dišu punim plučima. Mnogo je izletnika a Kale obavještava da se mogu naručiti pite ispod sača, jedna tepsija za četiri osobe košta 20 KM. Kod Zumre se ispred katuna grupa dogovara kada i koja pita da bude gotova. Zumra govori da za sat vremena navratimo kada će pite biti pečene. Obilazi se Prokoško jezero, roštilji i ražnjevi okolo vode a ima i kupača. Neki izletnici beru ljekobilje, drugi borovnice i prodaju kilogram po 5KM. Koristi se posjeta Prokoškom da se fotoobjektivom zabilježi boravak a među prvima je fotografija pored piramidalnog spomenika mirovnjacima koji su tu stradali u helikopterskoj nesreći 17. septembra 1997. godine. Ispred jednog katuna izletnici JU "Dom zdravlja" Fojnica za ručkom a na stolovima: pečenje ispod sača, pite, gulaši, sirevi, kiselo mlijeko, lubenica itd. Nude nas da se osvježimo i prezalogajimo...

Preko hiljadu teferičlija na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Utorak, 12.07.2011, 13:04
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Tradicionalno se na Prokoškom jezeru početkom mjeseca jula održavaju teferići, dugi niz godina, a tako je bilo i ove godine. Kolone automobila, kombi buseva i autobusa su se kretale uzvodno uz riječicu Jezernicu do Prokoškog jezera osrednje dobrim makadamskim putem. Nakon što se asfaltnom trakom stigne od Fojnice do Tovarišta dalje se makadamskim putem preko Jezernice i Hrida dolazi do Prokoškog jezera koje je udaljeno od Fojnice oko 25 kilometara a nalazi se na 1636 metara nadmorske visine. Na Prokoškom jezeru prva slika je da ima dosta novih krovova katuna, brojni automobili i muzika sa zvučnika radio stanica koja se čuje iz parkiranih automobila. Nešto ovaca je na pašnjacima kao i krupne stoke po obroncima i oko Prokoškog jezera. Janjad na ražnju, sačevi, roštilji i drugi mezetluci uz svaki stol ili katun...

Kilogram svježih borovnica šest KM
Hazim Čukle - Srijeda, 15.06.2011, 14:07
Klikni za više fotografijaMuharem i prve borovnice
Svake godine krajem mjeseca maja ili početkom mjeseca juna na livadama oko Fojnice pristignu i prve borovnice. Redovno ih prvi ubere, donese da prodaje 55 godišnji penzioner Muharem Ahmetak iz naselja Voljevac u Fojnici a živi sa suprugom i dvoje djece. Muharem je penziju stekao kao rudar u Brezi a penzionerske dane koristi u branju šumskih plodova. U prtljažniku svoga automobila to sve dovozi i prodaje uz desnu obalu rijeke Dragače pored hotela"Reumal" u Fojnici.

Muharem je za Fojnica online kazao: "Ovo proljeće je bilo kišno i na mjesta ima dobrog roda borovnice. Evo krenule su da zriju prije nekoliko dana i ja sam prve ubrao na lokalitetu Zvjezdice iznad Fojnice. Ima dosta i šumskih jagoda a krenule su i gljive vrganj i lisičarka. Prodajem svježe borovnice po cijeni od 6 KM po kilogramu a kilogram šumskih jagoda po 8 KM. Vrganj prodajem po 5 a lisičarku po 3 KM za kilogram. Imam tu i domaće, sve zdrava hrana, jabukovo sirće 2 KM litar, suhi masni sir 6 KM komad, pekmez kiseli i slatki jedan litar 10 KM, sok od drijena 5 KM litar itd. Dobro poranim i naberem borovnica i jagoda i donesem ovdje pored "Reumala" da prodam. Pa sabere se koja para a to dobro dođe da popravim penzionerska primanja a svak zna kakva su primanja penzionera. Sad će oživjeti planine oko Fojnice gdje na stotine ljudi ide u berbu šumskih plodova".

Dobrovoljni darovatelji krvi iz Splita na trodnevnom izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 09.06.2011, 07:57
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
U Fojnici je ovih dana boravila grpa dobrovoljnih darovatelja krvi firme "Promet" Split iz Republike Hrvatske. Domaćin im je bila Turistićka agencija "Vran kamen" Fojnica. Grupa od 35 dobrovoljnih darovatelja krvi iz Splita je prvi dan dolaska u Fojnicu posjetili vrelo Sv. Jakova u Deževicama u Fojnici, muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici a u večernjim satima su imala zabavu u vili "Iriis" u Fojnici gdje ih je zabavljao uz pjesmu i svirku samostalni umjetnik muzičar Haris Biser iz Busovače. Drugog dana boravka u Fojnici dobrovoljni darovatelji krvi su imali organizovan jednodnevni izlet na Prokoško jezero gdje su uživali u specijalitetima fojničkog kraja: pite ispod sača, maglice, prokoški sir, džemovi i sokovi od borovnice i brusnice uz neizbježnu janjetinu sa ražnja i roštilj...

Pijaca u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 25.03.2011, 08:07
Klikni za više fotografijaPijaca
U Fojnici je od davnina srijeda pijačni ili pazarni dan. Na tezgama se nudi sve i svašta. Iako je bilo lijepo vrijeme i nema nekih većih poljoprivrednih radova, broj kupaca je bio dosta slab, kako reče jedan od prodavača opala je kupovna moć. Prvi dani su proljeća pa se kupuju najviše voće, povrće, čajevi, brusnica i bijeli luk kao i lijekovi protiv gripe.

Što se tiče cijena na zelenoj pijaci zabilježili smo da je cijena špinata 1,5 KM po kilogramu, paradajza 2,5 KM, paprike 4 KM, mladi krastavci 4 KM, mladi luk 4 KM, zelena salata 2 KM, prasa 2,5 KM, mandarine 2 KM, kivi 1,5 KM, patliđan 3,5 KM, naranđe 1,5 KM, limun 1,5 KM, banane 2 KM, kruške 2 KM, jabuke od 0,70 do 1 KM, 1 kg bijelog domaćeg luka 1,5 KM, po 5 KM su grožđice i suhe šljive po kliogramu, kukuruz kokićar 2,5 KM kilogram, kupus 1 KM, karfiol 2,5 KM kilogram, rodakva 1 KM, mrkva 1,5 KM, mladi krompir 2 KM, stari krompir 1 KM, sjemenski krompir 1,5 do 2 KM, tikvice 3 KM, okrugla repa 1 KM, brokule 3,5 KM, sjemenski luk 3,5 KM kilogram, kesica suhih bobica smreke 1 KM itd...

Planinari Fojnice na vrhu Stražica
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.02.2011, 13:49
Klikni za više fotografijaPlaninari na Stražici
Planinari Planinarskog društva "Vranica" Fojnica su tokom cijele godine aktivni i redovno organiziraju planinarske ture po planinskim visovima oko Fojnice kao i po drugim planinama BiH i šire. Tako je bilo i pretprošlog vikenda, PD "Vranica" iz Fojnice je za svoje članove, simpatizere i ljubitelje planinarenja organizovalo jednodnevni planinarski uspon na vrh Stražica na masivu Vranice. Kako nam je kazao predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić na ovu jednodnevnu planinarsku turu odnosno planinarski uspon se krenulo iz Tovarišta u MZ Prokos sa oko 700 m.n.v...

Minusi vani minusi u džepovima
Hazim Čukle - Petak, 17.12.2010, 07:10
Klikni za više fotografijaDomaći proizvodi
Od davnina je u Fojnici srijeda pazarni dan kada se na pijaci u Novom naselju okupi veliki broj prodavača i trgovaca. Sve se tu može kupiti na jednom mjestu, od zeleni na zelenoj pijaci, mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, odjeća, obuća itd. Prekjučer je u Fojnici u jutarnjim satima temperatura bila više od desetak podioka ispod nule a kako reče jedan od kupaca "minusi vani, minusi u džepovima pa" niko ništa i ne kupuje i ne pazaruje. Više je trgovaca nego kupaca a ima i onih koji redovno obilaze prodajne štandove da kako kažu napare oči...

Lovac Fikret Softić ustrijelio vuka
Hazim Čukle - Srijeda, 01.12.2010, 07:15
Klikni za više fotografijaFikret sa ulovom
Fikret Softić iz naselja Luke u Fojnici je nešto više od tri godine lovac član lovačke sekcije Prokos koja je u sastavu Lovačkog društva "Divokoza" Fojnica. Četrdesetogodišnji Fikret Softić je inače po zanimanju šumar - ugar. U petak je u obilasku terena sa kolegama lovcima ustrijelio vučicu u rejonu riječice Borovnice. Kako smo saznali vučica je stara oko dvije godine a teška je oko 20 kilograma. Nakon što ju je dovezao na terencu Hameta Zahirovića u Fojnicu ispred Lovačkog doma svi su željeli da se sa ulovom fotografišu. Sretni lovac Fikret Softić je kazao da je mlad lovac a eto posrećilo mu se da ima i taj ulov. Vučicu će preparirati da je ima za uspomenu.

Vrganj rodio kao nikad do sad
Hazim Čukle - Srijeda, 13.10.2010, 07:24
Klikni za više fotografijaPrerada vrganja
Fojničke planine i šume su poznate po najkvalitetnijim šumskim plodovima i ljekobiljem. Tako mnogi fojničani tu nađu sebi izvor zarade za život i svoju porodicu upotpunjujući ionako tanak kućni budžet. Privreda ne radi pa su mnogi primorani da sredstva za život i preživljavanje potraže u sakupljanju ljekobilja i šumskih plodova. Sezona branja raznih vrsta šumskih plodova i ljekobilja počinje sa branjem crijemoša kojeg ovdje zovu i divlji bijeli luk pa onda ljekobilje, razne vrste gljiva, borovnica, brusnica i u jesen ponovo najčuveniju i najbolju gljivu na ovim prostorima jesenji vrganj.

Ove godine je vrganj, ta kraljevska zlatna gljiva, rodio kao rijetko kad do sada. Sabahom su šume i livade pune berača ove gljive koje neki i po nekoliko puta na dan donose na prodaju otkupljivačima. Priča se da ima ljudi koji su i rekorderi po broju kilograma i naplaćenih gljiva vrgnja gdje se dostižu cifre i do 280 KM zarade za jedan dan. Cijena varira i kreće se od 5 do 8 KM za kilogram prve klase vrgnja a 2 do 4 za drugu klasu vrgnja...

Biciklom stazama borovnice i brusnice na Vrankamenu i Zec planini
Mirsad Topalović - Utorak, 05.10.2010, 08:50
Klikni za više fotografijaBiciklisti
Iako nam nije praksa da dvaput pišemo o istim planinama, tura na Vrankamen i Zec planinu baš zato što ih je uvezala zaslužuje pažnju u posebnom izvještaju, makar smo svojevremeno već pisali o obje planine pobaška. Pa možda čak i ne toliko zbog osobenosti i ljepote ture, koliko zbog domaćina, mladića iz Fojnice koji su sve organizirali. Triput smo planirali ovu turu: prvi put pokisli do gole kože, drugi vikend odustali i – treća sreća. Vrijeme je bilo idealno za vožnju.

Istina, oblaci sakriše sunce pa fotografije nisu tako lijepe. Ali, kažu ono što je lijepo ostaje u srcu, tako i mi današnji dan predizborne šutnje provedosmo, konačno, u prirodi a ne pred tv ekranima slušajući političare kako pričaju gluposti i daju lažna obećanja. I kako to obično biva, uživali smo u našoj različitosti, kako imena, tako i porijekla, godina, spola ili bicikala… Jedino što nas zbližava je činjenica da ama baš niko ne progovori o politici, a sutra biramo one što će upropaštavati ovu lijepu državu naredne četiri godine. Na sreću, njihova šutnja će trajati upravo četiri godine manje jedan mjesec kad će nam se opet smješkati sa plakata razasutih po zelenim površinama. I toliko o politici...

Na Džemilinom štandu sve ljekovito
Hazim Čukle - Petak, 24.09.2010, 16:05
Klikni za više fotografijaDžemilin štand
Uz desnu obalu rijeke Dragače pored mosta preko rijeke u blizini hotela "Reumal" u Fojnici Džemila Tutnjević iz Fojnice svakodnevno postavlja svoj pokretni štand sa šumskim plodovima i ljekobiljem. Tako gosti "Reumala" koji su tu bilo na odmoru bilo na rehabilitaciji svakodnevno prolaze pored Džemilinog štanda, zagledaju, pitaju a poneko i kupi sebi neki prirodni lijek, sok, sirup, brusnice, borovnice, ljekovite trave itd. Džemila nam je kazala da živi sa nezaposlenim suprugom i dvoje djece koje školuje. Što se tiče proizvoda i njihovih cijena ima ih raznih.

"Tako cijena 1 kg brusnice koje su upravo stigle 10 KM, friške borovnice 5 KM a suhe oko 35 KM kilogram. Imamo sirupa od borovnice, brusnice, zove, ružice, drijena od 7-10 KM jedna flaša od pola i jednog litra."...

Berba borovnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.08.2010, 16:53
Klikni za više fotografijaOtkup borovnica
Već mjesec dana traje branje borovnica na području općine Fojnica po okolnim planinama i planinskim visovima. Svakodnevno u ranim jutarnjim satima kolone berača, automobila i kombi vozila kreću ka nekim od lokacija gdje ima dosta borovnce kao što su to Sportsko rekreacijski centar "Poljana", Matorac, Zahor, Zec planina, Gvožđanski stanovi, Pogorelica, Prokoško jezero itd. Ima i dobar broj onih koji na tim lokacijama borave bilo u katunima, vikendicama ili šatorima tokom sezone branja borovnica. Na lice mjesta dolaze otkupljivači borovnica. Tokom prvog dana vikenda smo posjetili jedno od mjesta branja borovnica Sportsko rekreacioni centar "Poljana" iznad Fojnice na 1600 metara nadmorske visine...

Porodično okupljanje porodice Salčinović iz Dusine
Hazim Čukle - Utorak, 10.08.2010, 16:35
Klikni za više fotografijaSalčinovići
Godinama je tradicionalno porodično okupljanje nekih porodica u općini Fojnica. Jedno od njih je i porodično okupljanje porodice Salčinović iz fojničkog naselja Dusina udaljenom 15 kilometara od Fojnice. Dusina je smještena podno Pogorelice i u njoj živi preko 500 stanovnika među kojima i porodica 70 godišnjeg Muharema Salčinovića organizator njihovog porodičnog okupljanja. Muharem je penzioner, živi sa suprugom 65 godišnjom Fatimom a izrodili su četvero djece, sina i tri kćerke, imaju i osmero unučadi. U Dusini Muharem važi za kako kažu ovdje valjanog čovjeka koji je uspješno odgojio djecu, poženio i poudao. Prošle godine su porodično okupljanje porodica Salčinović imali pored Lovačkog doma na Pogorelici a to čine svake godine prvog augustovskog vikenda. Ove godine su se Salčinovići i oni koji su vezani za to prezime okupili par stotina metara iznad Dusine na lokalitetu Brložnjak uz riječicu koju zovu Dusinska riječica ili Brložnjački potok...

Zabilježeno jučer na pijaci
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.07.2010, 16:12
Klikni za više fotografijaPijaca
Od davnina je srijedom u Fojnici pazarni dan. Mnogi čekaju taj dan kada se malo kako reče jedan čovjek siđe u čaršiju, vide se ljudi, mako proeglenišu, ponešto se proda ili kupi i tako od srijede do srijede, od pijace do pijace. Na zelenoj pijaci velika ponuda a slabo se kupuje jer rekoše nam nekoliko kupaca malo ko radi, visok datum a penzije nema. Što se tiče ponude ima voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda kao i mesa.

Cijena su: paradajz, krastavac, luk crveni, mrkva, patliđan i cvekla su 1,5 KM/kg; paprike, banane, breskve, špinat, buranija i kruške po 2 KM/kg; dinja, šljive, tikva i kupus 1 KM/kg; lubenica i krompir 0,80/kg; ljuta paprika, naranđe, grožđe i limun 3 KM/kg; suhe kruške, suhe šljive, borovnice, maline i grah po 4 KM/kg; bijeli luk 5 KM/kg; brokule i prasa 0,5 KM po komadu; suha brusnica čašom od 4 dcl 4 KM; jedan buket stabljike i plodova borovnice 1 KM; litar jabukovog sirćeta 1,5 KM; litar pekmeza od 8 do 15 KM; kilogram živog kreča 1 KM...

Smailu Pamiću donirali invalidska kolica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.07.2010, 16:23
Klikni za više fotografijaFranjo i Smail
O 36 godišnjem Smailu Pamiću stopostotnom invalidu koji živi sa sestrom 22 godišnjom Senidom smo pisali više puta kada su mu ljudi donirali pomoć. Ovih dana je Smail dobio nova sobna invalidska kolica koja mu je donirala kantonalna Udruga oboljelih od polimielitisa, povrede mozga i kičmene moždine SBK sa sjedištem u Kiseljaku.

Kako smo saznali od Mladena Molinara ravnatelja TV KISS iz Kiseljaka a koji je i predsjednik ove udruge u Kiseljaku Federalno Udruženje oboljelih od polimielitisa, povrede mozga i kičmene moždine je kolica dobilo u suradnji sa CK BiH iz kontigenta od 1000 invalidskih kolica od jedne humanitarne organizacije iz Amerike, koja dijele po kantonalnim udrugama. Tako je Udruga oboljelih od polimielitisa, povrede mozga i kičmene moždine SBK sa sjedištem u Kiseljaku dobila 7 invalidskih kolica...

Par hiljada teferičlija na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Petak, 09.07.2010, 16:19
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Tradicija koja se njeguje u fojničkom kraju su teferiči koji se organizuju u ovom kraju. Jedan od tradicionalnih teferiča koji se organizuje u fojničkoj općini je i teferič na Prokoškom jezeru koji se održava preko četrdeset godina svakog prvog vikenda u mjesecu julu. Oko jezera ispred svakog katuna dim, vatra, roštilji, janjad na ražnju, harmonika, pjesma. Ambijent i slika kao iz dobrih starih vremena i kao da je recesija zaobišla ovu prirodnu ljepotu. Tu je neizbježni ringišpil, kupači, igra lošte i pješaćenje do obližnjih visova oko Prokoškog jezera. Mnogi iz fojničkog kraja žive za ovaj dan, dan kada se teferiči par dana. Neki maksuz svake godine stižu u vrijeme teferiča iz Zapadne Evrope pa čak i Amerike gdje žive i borave. Bude tu i nekoliko autobusa u kojima organizovano dolaze teferičlije iz nekih gradova BiH...

Stigle i prve borovnice
Hazim Čukle - Utorak, 22.06.2010, 17:08
Klikni za više fotografijaMuharem i prve borovnice
Nasuprot ovosedmičnih jesenjih temperatura vjerovatno je toplo i sparno vrijeme proteklih dana sa veoma visokim temperaturama pogodovalo i šumskim plodovima kao što su gljive, borovnice, šumske jagode itd da stignu prije nego što je to uobičajno. Tako smo polovinom mjeseca juna ispred hotela "Reumal" u Fojnici na jednom uličnom prodajnom štandu sreli 54 godišnjeg penzionera Muharema Ahmetka iz fojničkog naselja Ostružnica kako prodaje prve ovogodišnje borovnice. Tu su i šumske jagode a kilogram prvih friških borovnica košta 6 KM a šumskih jagoda 7 KM. Muharem nam je kazao da je penziju zaradio kao rudar u Brezi i da sada ima vremena brati šumske plodove i ljekobilje kako bi u ovoj krizi kaže malo povećao kućni budžet...

Potpuno izgorjela koliba na Poljani
Hazim Čukle - Utorak, 15.06.2010, 16:25
Klikni za više fotografijaPožar na Poljani
U subotu 12. juna oko 14 sati u Sportsko rekreacionom centru "Poljana" udaljenom 15 kilometara od Fojnice došlo je do požara na kolibi vlasništvo 42 godišnjeg Fahrudina Zahirovića iz fojničkog naselja Ostružnica. Iako su pri samom izbijanju požara prisutni pokušali da ga ugase koliba je za pola sata potpuno izgorila. Fahrudinova supruga Selvedina je pokušala da iz zapaljene kolibe spasi motornu pilu i još neke mašine i alatke ali su je komšije u tome spriječile jer je bilo kasno i mogla se i ona povrijediti.

Bili smo na licu mjesta, Fahrudinova supruga i komšije su iz posuda poljevali vatru vodom ali se nije ništa moglo uraditi da se požar ugasi i lokalizuje. Fahrudin Zahirović je demobilisani nezaposleni vojnik koji radi sezonski građevinske radove. U vrijeme izbijanja požara na kolibi nalazio se par stotina metara dalje od nje gdje je radio na jednoj vikendici...

Prva ovogodišnja posjeta Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Utorak, 11.05.2010, 22:41
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Prokoško jezero kao zaštićeni spomenik prirode koje se nalazi na 1636 metara nadmorske visine u njedrima Vranice je veliki mamac za sve one koji pohode Fojnicu bilo da dolaze na rehabilitaciju, odmor ili kako kažu ovdje da dolaze onako. Ovaj prirodni biser kao gorsko oko udaljen je od Fojnice uzvodno preko Tovarišta i Jezernice 25 kilometara. Ovdje kažu kad led pripukne na Prokoškom jezeru došlo je proljeće a kao po tradiciji i običaju početkom mjeseca maja se mašinama očiste se smetovi snijega na putu za Prokoško jezero kako bi ljubitelji prirode, izletnici i mještani iz fojničke mjesne zajednice Prokos mogli opet kako ovdje kažu "doprtljati" sa stokom do svojih katuna koji se tu nalaze gdje sa stokom borave od početka maja do prvih snjegova. Ovih dana je put očišćen od smetova i uveliko se na njemu radi nasipanje tampona i kopanje odvodnih kanala. Tokom vikenda smo posjetili Prokoško jezero i primjetili smo da je makadamski put veoma dobar i do jezera se može ići i luksuznim automobilima...

Kreševo: Šta mi se (ne) sviđa u mom gradu
Hazim Čukle - Utorak, 27.04.2010, 16:36
Klikni za više fotografijaZijad Ahbabović
"Kreševo je poznato od davnina po bogatoj kulturno historijskoj baštini. Sviđa mi se što je obnovljen stari dio grada i drugi stari objekti koji obnavljanjem dobivaju novo ruho a zadržavaju vrijednost. Sviđa mi se što se i danas nastavlja tradicija kovačkih radnji i kovača po čemu je isto tako Kreševo prepoznatljivo od davnina. Također mi se sviđa to što Kreševo ima svoju banju i veliki otvoreni bazen sa ljekovitom vodom kojoj je temperatura u svim godišnjim dobima ista, 17 stepeni, kao i prelijepo eko selo Vranci.

Ako ćemo govoriti o onome šta mi se ne sviđa u Kreševu kao prvo akcenat bih dao na čistoću naše riječice Kreševčice koja protiče kroz jezgro Kreševa."...

Tužna Hakijina Srebrenička priča
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.12.2009, 18:24
Klikni za više fotografijaObojak
U proteklom ratu i agresiji na našu domovinu najkrvavija stradanja, najbolnije rane i patnje su zadesili Srebrenički kraj. Hiljade ubijenih i hiljade protjeranih koji su potražili spas diljem bijelog svijeta. Svaku porodicu tog kraja je zadesila tuga, patnja i stradanje. I četrnaest godina nakon rata veliki broj ljudi iz ovog kraja naše zemlje se nije i ne može vratiti svojim domovima.

Jednu takvu tešku i tužnu životnu priču smo zabilježili u Fojnici koju jam je ispričao 56 godišnji Hakija Sulejmanović iz sela Luke općina Srebrenica. Izbjeglički ratni put ga je doveo u Fojnicu u naselje Obojak koje je udaljeno od Fojnice 10 kilometara. Hakija nam priča: "Tu smo u dvije kuće ja i moj brat Suljo. Meni je dao kuću da stanujem ovdje Osmo Zuka, hvala mu velika, jest neuslovna, prokišnjava, nema kupatila ali eto mora se živjet'...".

Iz Fojnice emitovana jubilarna 200. emisija "Vikend Vidikovac" BH radija 1
Hazim Čukle - Utorak, 27.10.2009, 12:32
Klikni za više fotografija"Vidikovac" uživo
Povodom 200. emisije "Vikend vidikovac" BH radija 1 koja se emituje svake subote u prijepodnevnom terminu BH radio 1 je tu jubilarnu radio emisiju koja govori o turizmu u BiH odlučio da emitira iz Fojnice, turističkog gradića podno Matorca, na zlatonosnim rijekama, koji posjeduje bogatu turističku ponudu, grada koji se na turističkim kartama BiH i šire piše velikim slovima. Voditeljski dvojac ove veoma slušane emisije "Vikend vidikovac" koja plovi na radio valovima su Vanja Iličić i Dejan Garić. U prijepodnevnom dijelu emitovanja ove emisije Vanja i Dejan su kormilarili na radio talasima putem etera kroz Fojnicu i predstavili svojim slušaocima bogatu turističku ponudu Fojnice. U večernjim satima u dvosatnoj specijalnoj jubilarnoj emisiji koja se emitirala uživo u terminu od 20 do 22 sata iz velike sale hotela "Reumal" u Fojnici nekoliko stotina prisutnih je uživalo u bogatom zabavnom, kulturnom i muzičkom programu...

Na Poljani dovoljno snijega za skijanje
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.10.2009, 16:26
Klikni za više fotografijaPoljana
Prvi obilniji snijeg koji je napadao u Skijaškom centru na Poljani iznad Fojnice, obradovao je ljubitelje zimskih radosti, skijanja i sankanja. Do Ski centra na Poljani iznad Fojnice se stiže asfaltnom trakom preko Bakovića a onda veoma dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. U srijedu smo posjetili ovo izletište iznad Fojnice koje se nalazi na 1600 metara nadmorske visine. Dan sunčan, u Fojnici nema snijega, šuma se još podobro zeleni i nakon što makadamskim putem iza sebe ostavite naselje Bakovići pojavljuje se stidljivo snijeg, penjući se više prema Poljani raste i visina snijega. Na Poljani prava zimska idila, visina snijega oko pola metra, oko dvije stotine vikendica kao gljive poredane i vire iz snježnog pokrivača. Dan vedar i sunčan, vidik se proteže do Bjelašnice, Igmana, Trebevića, Bitovnje, Zec planine i drugih hercegovačkih planina...

Rimsko vrelo u srcu Vranice
Hazim Čukle - Utorak, 13.10.2009, 16:59
Klikni za više fotografijaRimsko vrelo
Veoma visoke temperature i lijepo vrijeme za ovo doba godine koje se u narodu zove "Miholjsko ljeto" posebno je privlačno i očaravajuće na području općine Fojnica gdje je priroda bila veoma izdašna kada je stvarala ovaj prirodni ugođaj Fojnice kakvog rijetko gdje možete sresti. Neko je jednom rekao da nigdje ne miriše ovako trava, nigdje nema ljepše prirode, čišćeg zraka, zelenije šume i padina itd. Zlatne jesenje boje lišća i trave se mijenjaju iz sata u sat, to je kao nepresušno vrelo inspiracije za slikare, pjesnike i druge ljubitelje prirode.

Ovih dana smo posjetili izvor u njedrima planine Vranice podno najvišeg njenog vrha Nadkrstaca 2112 metara n.v. Krenuli smo da posjetimo Rimsko vrelo izvor vode podno Nadkrstaca koje kako kažu niti dotiče nit otiče, uvijek je ista količina vode. Ljudi ovog kraja kažu da se i ljeti na njegovoj površini uhvati tanak led...

Iako je početak oktobra borovnice se još mogu brati
Hazim Čukle - Petak, 02.10.2009, 16:57
Klikni za više fotografijaDomaći proizvodi
Pored srijede, dana kada je u Fojnici pijačni dan, određeni domaći i šumski proizvodi se mogu naći i ostalim danima na nekoliko prodajnih mjesta na ulicama Fojnice. Jedno takvo "prodajno" mjesto je uz obalu rijeke Dragače, desetak metara od hotela "Reumal" u Fojnici. Svakodnevno se tu mogu sresti nekoliko prodavača voća, povrća, šumskih plodova, kože, pletenih džempera, čarapa itd. Kao po rasporedu redovno su tu drugi prodavači i svježa roba. Okom kamere smo zabilježili troje komšija iz fojničkog naselja Voljevac udaljenog oko šest kilometara od Fojnice koji su prodavali svoju robu. To su penzioner Asim Bajrić, djevojka Emira Ahmetak i gospođa Emira Tatar, svi iz Voljevca. Nudili su jabukov pekmez po cijeni od 10 KM litar, sok kupine 5 KM, domaće jabuke kalemuše kilogram 1 KM, borovnice 5 KM po kilogramu, a brusnice od 5 do 6 KM po kilogramu...

Ko dođe na Prokoško ne trebaju mu tablete
Mirsad Topalović - Subota, 26.09.2009, 21:31
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Zahvaljujući vremenu koje se u ovom periodu na 1.635 metara nadmorske visine mijenja skoro svake minute, jezero vas i prije nego što mu se približite očara ljepotom dok iz ptičije perspektive posmatrate kako se na njegovoj površini nestvarnim čine naizmjenična preslikavanja nebeskog plavetnila, oblaka, zraka sunca i okolnog zelenila.

Divljenje postaje sve veće kako se približavate jezeru, ali i jedinstvenom ambijentu ispunjenom katunima iz čijih se dimnjaka već vidi dim, ovcama na zelenim pašnjacima, potocima. Iako je ljetna sezona na samom kraju, nisu svi vlasnici katuna na Prokoškom jezeru "pobjegli" u niže krajeve. Za one koji vole pravi mir sada je, kažu, i najbolje, jer nije ni pretoplo ni prehladno...

Javna rasprava o izgradnji nove mini hidroelektrane "Grablje" na riječici Borovnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 17.09.2009, 16:37
Klikni za više fotografijaBorovnica
Ovih dana je u organizaciji FERK-a (Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH) u hotelu "Reumal" u Fojnici održana opšta javna rasprava o izgradnji proizvodnog objekta MHE "Grablje" na riječici Borovnici u općini Fojnica. Planirana je jačina instalirane snage 354,30 kw i predviđene godišnje proizvodnje električne energije od oko 2,146 GWH. Ovoj javnoj raspravi su pored prestavnika FERK-a prisustvovali investitor pomenute MHE "Grablje" Omer Karahmet koji je inače vlasnik firme "Kara - Drvo" Fojnica i jedne sagrađene MHE "Pogledala" na riječici Borovnici, kao i predstavnici općine Fojnica i predstavnici nekoliko udruženja i nevladinih organizacija općine Fojnica. Investitor MHE "Grablje" na riječici Borovnici Omer Karahmet je kazao da za sada gradi objekat za koji je dobio građevinsku dozvolu od nadležnog ministarstva SBK-a i koncesiju od Vlade SBK-a a kad dobije dozvolu od FERK-a taj će građevinski objekat postati elektro energetski objekat kojim će vršiti distribuciju električne energije...

Gondole na Brusnici
Mirsad Topalović - Subota, 15.08.2009, 21:55
Klikni za više fotografijaFojnica
Fojnica, bosanskohercegovački gradić koji slovi za simbol banjskog turizma, nalazi se podno Vranice, tačnije u planinskom prstenu kojeg, pored Vranice, formiraju Šćit, Zahora i Bitovinja. Godine 2003. u mapu ski-centara u BiH utisnuta je još jedna atraktivna kota - Brusnica, udaljena tek 12 kilometara od gradske jezgre. Tvorci ideje za izgradnju žičare dužine 4.100 metara kojom bi se savladala visinska razlika od gotovo hiljadu metara, te što adekvatnije iskoristili prirodni resursi za izgradnju turističkog kompleksa u Fojnici, su Jure Iviš i Adolf Golmayer. Krajnji rok predviđen za realizaciju projekta je 2011. godina...

Stigle prve brusnice
Hazim Čukle - Četvrtak, 13.08.2009, 07:17
Klikni za više fotografijaBrusnice
Po okolnim visovima i planinama oko Fojnice u punom je jeku branje borovnice. U poslijepodnevnim satima kada otkupljivači stignu na lice mjesta po tridesetak berača borovnica donese ubrane borovnice do kupaca na jednom mjestu. Otkupna cijena borovnica na planini je oko 2 KM, dok se ona u Fojnici prodaje od 3-4 KM po kilogramu. Ove godine nešto ranije nego uobičajeno su stigle i prve brusnice. Pored hotela "Reumal" uz rijeku Dragaču prvi ih je donio i prodaje 54 godišnji Muharem Ahmetak iz Ostružnica Polja u Fojnici.

"Ovaj penzioner koji je penziju zaradio kao kopać u rudniku Breza nam je kazao: "Sa suprugom Zilkom i kćerkom Emirom već mjesec dana beremo borovnice i prodajemo. Ostavimo dio za sebe, pravimo i džem i sok od borovnica. Prvog dana ove sedmice sam na lokalitetu Gvožđanski stanovi i na Zec planini naišao na prve ovogodišnje brusnice...

Brdski biciklizam: Zec planina i Vranica - Biciklom do vrela Vrbasa
Mirsad Topalović - Utorak, 11.08.2009, 13:16
Klikni za više fotografijaMatorac
U srcu Bosne, sklonjena od glavnih magistralnih puteva, tamo gdje se dolazi "mahsuz", nalazi se gradić Fojnica, a iznad nje splet planina čiji vrhunci spadaju među one najvisočije u BiH. Malo gdje se na tako malom prostoru nalazi toliko mnogo vrhova visokih blizu 2000 metara što za običnog promatrača predstavlja fascinantnu sliku. Jedna od tih planina, manje poznata ljubiteljima brdskog biciklizma je Zec planina.

Danas se na Zec planinu može doći solidnim makadamskim putem, ali nekada nije tako bilo. Cijela ova regija je ispresijecana starim stočarskim i karavanskim putevima koji vode preko Vranice, Zec planine, Bitovnje, Kalina, Sebešića... Njima se iz sela oko Gornjeg Vakufa, Travnika, Busovače, Fojnice, Kreševa izgonila stoka na ljetnu ispašu, a nekada je odvožena ruda iz rudokopa na Rosinju, Mačkari, Pećini do topioničkih peći u Kreševu, Fojnici i Dusini...

Nikad bolji urod borovnica
Turistički info centar Fojnica - Petak, 07.08.2009, 08:55
Klikni za više fotografijaBorovnice
Kao i prethodnih godina, veliki broj broj Fojničana pohodi okolne planine u potrazi za šumskim plodovima. Beru se kupine, jagode, razne vrste gljiva... Ipak najveći broj vrijednih sakupljača opredijelio se za berbu borovnica. Kako su nam rekli mnogobrojni sakupljači koje smo zatekli na padinama Matorca, od ovoga se može i sasvim solidno zaraditi. Nije rijetkost sresti i cijelu porodicu u berbi borovnica, a neki se čak hvale da cijelu godinu preživljavaju od novca koji zarade u ljetnim mjesecima upravo berbom borovnica.

U otkupnim stanicama, cijena 1 kg ovih dana se kreće oko 2 KM, mada je na početku sezone bila mnogo veća. Sakupljači kažu da je ova godina izuzetno rodna i da dnevno mogu skupiti i po 20 kg borovnica...

Tradicionalni teferič na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Četvrtak, 09.07.2009, 11:54
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Tradicionalno dugi niz godina prvog julskog vikenda se na Prokoškom jezeru u organizaciji Mjesne zajednice Prokos održava tradicionalni narodni teferič. Ovogodišnji narodni teferič na Prokoškom jezeru iako bez organizacije je privukao veliki broj teferičlija i izletnika. Iako su vremenski uslovi bili loši i za jedan dan su se izmijenjala sva godišnja doba to nije spriječilo preko hiljadu ljubitelja izleta, teferiča i provoda da uživaju na ovom biseru prirode na 1636 metara nadmorske visine, po onoj narodnoj "Nek ostane običaj". Od Fojnice uzvodno nakon 5 km asfaltne trake do Prokoškog jezera se stiže djelimično lošim makadamskim putem, nakon pređenih 17 km, do Prokoškog jezera. Tako je bilo i proteklog vikenda. U uvalama okolnih visova oko jezera još su ostaci snježnih smetova, sunce, magla i kiša se smjenjuju tokom dana. Sa ringišpila trešti folk muzika, janjad na ražnju i roštilji na sve strane, a muzike i pjesme na pretek...

Prve ovogodišnje borovnice
Hazim Čukle - Petak, 19.06.2009, 17:53
Klikni za više fotografijaRuža prodaje borovnice
Na pijaci u Fojnici se mogu kupiti i prve ovogodišnje borovnice. Prodavala ih je 64 godišnja Ruža Miličević iz fojničkog naselja Šćitovo. Ruža je na svom prodajnom mjestu imala oko deset kilograma borovnica. Cijena jednog kilograma borovnica je bila 7 KM.

Tom prilikom nam je Ruža kazala: "Borovnice beremo "na ruke" na Zahoru i za jedan dan ne može se više ubrati od pet, šest kilograma borovnica. Ljudima će ovo dobro doći, samo je šteta što ima dosta i onih koji ih beru na "greben", a tom prilikom oštećuju stabljiku, listove, i zelene plodove borovnice"...

Po drugi put ove godine procvjetala borovnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 06.11.2008, 18:31
Klikni za više fotografijaStabljika borovnice
Lijepo vrijeme i skoro ljetne temperature neuobičajene za ovo doba godine su vjerovatno uzrok što je na području općine Fojnica borvnica procvjetala po drugi put ove godine. Penzioner 52 godišnji Nasir Hurem iz fojničkog naselja Nadbare nam je donio jedan buket stabljika borovnice na kojima su novi crveni cvjetovi, u početku mjeseca novembra. Kazao nam je da je tražeći kraljevske gljive vrganj na prostorima Zahora iznad Fojnice na oko 1000 metara nadmorske visine bio iznenađen kada je naišao na lokalitet sa stabljikama borovnice, novim listovima i novim cvjetovima. Na drugim stabljikama borovnice je skoro sav list opao usljed nedavnih mrazeva. Nasir nam je kazao da su se novim cvjetovima borovnice iznenadili svi kojima ih je pokazao. Neki tu pojavu komentarišu da bi ovo mogla bit duga i hladna zima.

Fojnica 1878-1918 (1. dio)
Mirsad Topalović - Nedjelja, 14.09.2008, 16:00
Klikni za više fotografijaFojnica 1890.
Za vrijeme austrougarske vladavine fojnički srez je pripadao sarajevskom okrugu. Fojnica je bila sjedište sreza i u početku je imala dvije političke ispostave - u Kreševu i Busovači. Uži srez i političke ispostave bili su izdijeljeni u gradske i seoske opštine. U sastav užeg područja sreza, 1879. godine, spadale su sljedeće opštine: Brestovsko, Fojnica (gradska opština), Gvožđani, Ostružnica, Palež, Podstinje, Prokos, Šćitovo i Višnjica. Politička ispostava Busovača obuhvatala je opštine Bakovići, Busovača (trgovište), Busovača (vanjski džemat), Lugovi, Milodraž, Orahovo, Pridola i Rostovo, a politička ispostava Kreševo sastojala se od opština Bukovica, Crniči, Dusina, Homolj, Kreševo (grad), Martinići i Muslimin (trgovište). To znači daje fojnički srez na početku austrougarske okupacije imao 2 gradske i 22 seoske opštine...

Bore Lee, hobiti, Fojnica blues i neznani heroji
Mirsad Topalović - Nedjelja, 14.09.2008, 03:45
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Fojnica je gradić u srednjoj Bosni, datira kao naselje od drugog tisućljeća p.n.e., a danas je poznat po termalnim vodama, prirodnim ljepotama i kulturnim spomenicima poput Atik džamije iz 1551. ili franjevačkog samostana iz 1530. godine. Ovaj gradić i mnoštvo geoloških zanimljivosti u okolici mi je bio glavno odredište ovog putovanja...

U vodama oko Fojnice nalazi se i nešto zlata koje se ispire još od vremena Ilirskih plemena, a upravo je zlato razlog zbog kojeg su Rimljani poslali čak 12 legija kako bi ovladali tim krajem i to je prvi zabilježeni rat na području Bosne i Hercegovine. Kao što smo vidjeli kroz povijest mnogi su iz ovih ili onih razloga htjeli ovladati ovim prostorom....
Bere, otkupljuje i prodaje šumske plodove i tako prehranjuje porodicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 04.09.2008, 17:53
Klikni za više fotografijaRašid Turko
Rašid Turko iz fojničkog naselja Pločari Polje već nekoliko godina sa porodicom bere, otkupljuje i prodaje šumske plodove i tako prehranjuje porodicu. Ovaj 50 godišnji demobilisani borac ABiH, od prošle godine penzioner, sabirući i prodavajući borovnice, brusnice, gljive i ljekobilje hrani sedmočlanu porodicu: suprugu Zumretu, četvero djece i snahu. Kod Rašida nema radnog vremena, voli kazati da radi od zvijezde do zvijezde ili od jutra do sutra. Njegova sezona rada traje oko stotinu dana, a u taj vid zarađivanja za život ukljućena je cijela porodica. Ovih dana iako je Ramazan odmah sa sehura ekipa odnosno porodica Rašida Turke se počne pripremati i kreće put Bitovinje ili Vranice za branjem borovnica i brusnice. Rašid koji voli kazati da je menađer ovog tima ugovara otkup, plasman i prodaju. Kako to sve uspije ispričao nam je u svojoj prostoriji u Pločari Polju gdje deponuje borovnice do njene prodaje...

Prekrasna priroda nadomak Fojnice
Mirsad Topalović - Nedjelja, 17.08.2008, 15:53
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Malo je mjesta u Bosni koje imaju takve prirodne ljepote, poput Fojnice, smještene podno Vranice. Zimsko-ljetni centar Brusnica prepun je gostiju, a planovi su i ambiciozniji.

Na planini Vranici, čiji se vrh Nadkrstac uzdiže na 2115 metara, bilo je snijega i do maja mjeseca. “Skijali smo se donedavno”, kaže nam povratnik u Fojnicu i mještanin, Jure Iviš. Da bi se upustio u investiciju zvanu Rekreativno-sportski centar Brusnica, morao je, kako kaže, da uloži velika sredstva, ali pomoć su mu pružili i prijatelji iz djetinjstva, Bošnjaci...

Samostan u Fojnici čuva blago srednjovjekovne Bosne
Mirsad Topalović - Utorak, 12.08.2008, 14:20
Klikni za više fotografijaKod fra Mirka
Kada se govori o istoriji Bosne najbolje je uputiti se u Franjevački samostan Fojnica koji se uzdiže nad istoimenim bosanskim gradićem podno planine Vranice. Ovdje je najbolje sačuvano blago srednjovjekovne Bosne.

U dva mjeseca kako je Samostan otvorio vrata, oko 4000 ljudi je posjetilo njegove biblioteke i muzeje, ponosno uz dobrodošlicu kaže vitalni gvardijan fra Mirko Majdančić: „Samostan je 650 godina ovdje. Imamo knjižnicu sa 5000 naslova, 13 inkunabula iz 1500. godine, 12000 knjiga koje su između 200 i 400 godina stare. Tu je arhiv iz turskog vremena sa 3000 dokumenata od kojih 150 pisanih bosančicom“...

Pijačni barometar
Hazim Čukle - Petak, 25.07.2008, 13:41
Klikni za više fotografijaPijaca u Fojnici
Srijeda je u Fojnici od davnina pazarni dan. Tada se na zelenoj pijaci nađe svega i svašta, ponuda je velika, a kupovna moć potrošača je mala. Iako je ljeto u punom jeku, neke od cijena brzo ohlade kupce. Cijena svježe crne borovnice je od 5 do 7 KM po kilogramu, dok je cijena suhe brusnice i dalje 40 KM po kilogramu. Kilogram mladog krompira košta 0,70 KM, kilogram crvenog luka je 1,5 KM, bijelog luka kilogram košta 4 KM, koliko košta i kilogram graha. Kilogram mrkve košta 1,5 KM, komad mlade tikve 1,5 KM, lubenica 0.50 KM, dinja komad 1 KM, karfiol 1 KM po kilogramu koliko košta i patliđan, vrećica mladih kukuruza 3 KM, kupus 1 KM za glavicu ili oko 0,40 KM po kilogramu...

Dani borovnice u dolini Neretvice
Hazim Čukle - Srijeda, 23.07.2008, 13:05
Klikni za više fotografijaUšće Neretvice
Konjic - Narednog vikenda u petak, subotu i nedelju će se u organizaciji Udruženja građana Neretvica - Klis i Mjesne zajednice Jasenik u općini Konjic održati niz tradicionalnih, kulturnih, duhovnih i sportskih manifestacija pod nazivom "Dani borovnice 2008". Naselja doline Neretvice se zovu jednim imenom Klis...

RC "Brusnica" idealno mjesto za odmor
Hazim Čukle - Četvrtak, 17.07.2008, 13:25
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Ovih dana kada traju tropske vrućine, mnogi Fojničani spas traže uz obale rijeka, potoka, bazena i Prokoškog jezera. Oni koji žele dobru i "debelu" hladovinu, a uživati na čistom planinskom zraku mogu to naći petnaestak kilometara od Fojnice u Rekreacijskom centru "Brusnica" na Poljani odnosno u kompleksu Ski centra "Poljana" iznad Fojnice. Ovaj Rekreacijsko centar nudi bogatu ponudu za odmor i rekreaciju. Da bi upotpunio svoju ponudu ovih dana je izgrađeo odbojkaško igralište na pijesku, a u toku je izgradnja nogometnog, košarkaškog i rukometnog igrališta...

Na tradicionalnom teferiču na Prokoškom jezeru nekoliko hiljada posjetilaca
Hazim Čukle - Srijeda, 09.07.2008, 17:38
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
U organizaciji Mjesne zajednice Prokos općine Fojnica tradicionalno se preko četrdeset godina organizuje prvog vikenda mjeseca jula narodni teferič na Prokoškom jezeru. Tako je bilo i proteklog vikenda. Kolone automobila, autobusa, motociklista i pješaka su već od petka počele pristizati do Prokoškog jezera, kojeg još zovu i gorsko oko, rijedak prirodni dragulj kao što je ovo jezero.

Narodni teferič je počeo još od petka, a drugog dana vikenda se na Prokoškom jezeru okupilo nekoliko hiljada teferičlija. Ispred skoro svakog katuna se dimilo, pekle se pite ispod sača, okretali janjad na ražnju, mirisali roštilji...

Kraljevska gljiva vrganj
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.06.2008, 21:00
Klikni za više fotografijaĐinovski vrganj
Početak mjeseca juna je vrijeme kada na području općine Fojnica počinje branje i skupljanje šumskih plodova i ljekobilja. Ovih dana su pristigle prve šumske jagode, prve borovnice i prve gljive. Mnogi Fojničani će krenuti put šumskih predjela Matorca i Prokoškog jezera u potrazi za šumskim plodovima, kako bi bar donekle popravili kučni budžet u ovj teškoj ekonomskoj krizi i preživljavanju...

Cijena kilograma prvih borovnica 7 KM
Hazim Čukle - Četvrtak, 12.06.2008, 23:18
Klikni za više fotografijaPrve borovnice
Poznato je to da su predjeli oko Fojnice kao što su: Pogorelica, Prokoško jezero, Matorac i drugi bogati šumskim plodovima. Na fojničkoj pijaci smo okom kamere snimili i ponudu prvih ovogodišnjih borovnica. Prodavao ih je 52 godišnji Muharem Ahmetak, penzioner iz fojničkog naselja Ostružnica. Cijena jednog kilograma svježe ubranih borovnica je 7 KM. Muharem je penziju zaradio u rudniku u Brezi...

Ivo više od pola penzije daje za lijekove
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.04.2008, 22:16
Klikni za više fotografijaIvo i Ivuša
U fojničkom naselju Dusina podno Pogorelice udaljenom 15 kilometara od Fojnice živi, bolje reći preživljava jedan bračni par 63 godišnji Ivo Gavran i njegova supruga 56 godišnja Ivuša Gavran. Ivo je od prije dvije godine penzioner, a bio je zaposlen u "Pilani" u Fojnici. Od prije 4 godine je teško obolio i skoro da ne može ni da se kreće. Žive u sestrinoj kući u Dusini. Njihova je kuća na kraju sela, mala i trošna, a mnogo je i oštećena jer je tokom proteklog rata pored nje pala granata, nakon čega su napukli zidovi i bračni par Gavran ne smije u njoj stanovati. Ivu i Ivušu smo zatekli u kući gdje sjede sa svojom kćerkom Mirjanom, a u Ive je na stolu gomila tableta i lijekova...

Geografija Bosnae Prima (Putopis) - Fojnička rijeka
Mirsad Topalović - Subota, 29.03.2008, 22:48
Klikni za više fotografijaRijeka Dragača
Priča o Fojničkoj rijeci počinje na Prokoškom jezeru. Iako to i nije baš tako, jer do prvih voda od kojih će kasnije nastati ova rijeka treba otići i još dalje i još više, što bi rekao pjesnik...

Ima li išta ljepše od sunca u kapi vode!? Sunce tu nije odraz, ono je sadržaj. Prizme, sočiva, ogledala mogu svjetlost savijati, prelamati, razlamati, odbijati, upijati, ali samo kap vode može obuhvatiti svjetlost. U tome je istina sićušne kapi vode.

Pratimo potok dalje. Sada je to već rječica. Materijal koji je glečer nekada gurao napravio je barijeru koja ovoj rječici brani ulazak u jezero. Zaobilazeći morenu ona će se sa potokom koji izlazi iz jezera spojiti nakon jedan kilometar svladavši pritom oko 300 metara visinske razlike...

Lovci imali dobar ulov
Hazim Čukle - Četvrtak, 17.01.2008, 02:52
Klikni za više fotografijaLovci
Prijateljstvo između dva lovačka društva LD "Divokoza" iz Fojnice i LD "Karadžorđevo" iz Bačke Topole u Srbiji traje preko trideset godina. Svake godine početkom decembra lovci iz Fojnice odlaze u posjetu lovcima iz Bačke Topole u lov na zeca, a lovci iz Bačke Topole polovinom januara dolaze u posjetu lovcima Fojnice u lov na divlju svinju, lisicu, vuka itd. Tako je bilo i ovih dana, tačnije tokom vikenda u trodnevnu posjetu lovcima iz Fojnice su boravili lovci LD "Karadžorđevo" iz Bačke Topole...

Odlučno protiv izgradnje novih hidroelektrana na Fojničkim rijekama
Hazim Čukle - Utorak, 28.08.2007, 15:48
Klikni za više fotografijaRijeka Borovnica
Srijeda, 08.08. - U organizaciji ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka SBK/KSB-a i u saradnji sa firmom "Kara – drvo" d.o.o. Fojnica u sali područne škole O.Š. "Muhsin Rizvić" na Tovarištu MZ Prokos je održana javna rasprava o izdavanju okolišne dozvole za izgradnju MHE Grablje na riječići Borovnici u MZ Prokos. Ovoj javnoj raspravi pored predstavnika ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka SBK / KSB-a Dragana Šafradina, investitora firme "Kara – drvo" Fojnica Omera Karahmeta, zastupnika investitora po pitanju dobijanja okolišne dozvole Dragana Matić javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici općine Fojnica, kao i predstavnici ED "Fojnica", PD "Vranica" , LD "Divokoza", UG "Triton", UG SR "Fojnica", predstavnici MZ Prokos i stotinjak građana MZ Prokos.

Najline prve brusnice
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2007, 19:38
Klikni za više fotografijaNajla Manov
Ispred nekadašnjeg hotela "Jezero", na raskrsnici u centru Fojnice, često se može vidjeti manji pokretni štand Najle Manov, na kojem Najla nudi ljekobilje i neke šumske plodove. Prva je ubrala ovogodišnje borovnice i donijela ih za prodaju, a prvog dana prošlog vikenda je u svojoj ponudi ljekobilja uvrstila i prve ovogodišnje brusnice.

Vikend na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Utorak, 24.07.2007, 18:58
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Prelijepi predjeli prirodnog dragulja Prokoškog jezera u njedrima Vranice, kao magnet svakog vikenda privlače brojne izletnike i vikendaše, koji spas od tropskih vrućina traže baš tu na i oko gorskog oka Prokoškog jezera. Dolaze iz svih krajeva BiH, iz evropskih zemalja, pa čak i iz Amerike. Već redovno, otkako je put prohodan početkom maja, kolone automobila, terenskih vozila, kombija i autobusa kreću od Fojnice uz riječicu Jezernicu ka svom odredištu Prokoškom jezeru. Od Fojnice uzvodno uz rijeku Dragaču, asfaltnom trakom u dužini od pet kilometara do Tovarišta, nastavlja se prilično dobrim makadamskim putem u dužini od oko 17 kilometara kroz debelu hladovinu bukove šume. Prokoško jezero smješteno na 1636 metra nadmorske visine...

Izdržava šestočlanu porodicu od poljoprivrede i stočarstva
Hazim Čukle - Utorak, 24.07.2007, 15:08
Klikni za više fotografijaSamiha i Smajo
Krajem aprila, ili početkom mjeseca maja, sa otapanjem posljednjih snjegova i kada bude pročišćen put do Prokoškog jezera, nekoliko desetina mještana nekoliko sela iz mjesne zajednice Prokos sa svojom stokom, kreće ka Prokoškom jezeru i svojim katunima na njemu. Jedan od njih je i 47-godišnji Smajo Polutan iz sela Kehići u MZ Prokos. Smajo je demobilisani borac Armije BiH, nezaposlen i nalazi se na birou. Bio je zaposlen prije rata u tvornici "Žica" u Sarajevu i Fojnici. Živi sa šestočlanom porodicom. Kako kaže izdržava ih od poljoprivrede i stočarstva, i dodaje da se od toga može kvalitetno živjeti...

Javna rasprava o izdavanju okolišne dozvole za izgradnju MHE na rijeci Borovnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.06.2007, 13:24
Fojnica onlinePetak, 22.06. - Posljednjih godina je veoma intenzivirana izgradnja malih hidroelektrana (MHE) na našim rijekama i potocima. Vode se bučne rasprave kada je u pitanju izgradnja tih mini hidrocentrala. Na području općine Fojnica koja je bogata rijekama i potocima izgrađeno je do sada pet MHE. Po nekim planovima planirano je da se izgradi desetak MHE. Ovih dana su održane dvije javne rasprave oko dobivanja okolišnih dozvola za dvije MHE na rijeci Željeznici (MZ Gojevići) i na rijeci Borovnici na lokalitetu Grablje u MZ Prokos.

Berači prvih gljiva vrgnja i lisičarke
Hazim Čukle - Subota, 23.06.2007, 06:02
Klikni za više fotografijaBerači prvih gljiva
Ponedjeljak, 18.06. - Šumski predjeli oko Fojnice obiluju šumskim plodovima i ljekovitim biljem. Ovih dana je šuma puna berača borovnica, a počele su da se beru i prve gljive, proljetni vrganj i lisičarke. Proljetni vrganj ta kraljevska zlatna gljiva je počela da se bere u rejonu Prokosa podno Prokoškog jezera. Među beračima borovnice i gljiva je i veliki broj djece. Pošto je raspust, to im dobro dođe kako bi se nešto zaradilo i za džeparac.

Fojničko ljeto 2007 - Pješačenjem do zdravlja
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.06.2007, 20:45
Klikni za više fotografijaPješačenjem do zdravlja
Ponedjeljak, 11.06. - U okviru Kulturno zabavne manifestacije "Fojničko ljeto 2007" u organzaciji Planinarskog društva "Vranica" iz Fojnice prvog dana proteklog vikenda je za goste i građane Fojnice organizovano dvosatno pješačenje pod sloganom "Pješačenjem do zdravlja". Tridesetak gostiju i građana Fojnice se okupilo u jutarnjim satima ispred hotela "Reumal" u Fojnici odakle je bio dogovoren polazak planinara i ljubitelja prirode. Domaćin i vođa puta je bio predsjednik PD "Vranica" Eduard Jukić - Slađo koji je davao upute i plan rute i kretanja.

Idealno mjesto za odmor – Pogorelica, vazdušna banja
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.06.2007, 20:30
Klikni za više fotografijaPogorelica
Nedjelja, 10.06. - Fojnički kraj obiluje brojnim planinskim predjelima i izletištima koji su idealni za odmor i uživanje u čarima netaknute prirode. Za ljubitelje planinarenja i prirode, odmora i rekreacije, planinski predjeli na području fojničke općine su pravi raj na zemlji. Jedan od tih prirodnih dragulja na području općine Fojnica je svakako i Pogorelica na kojoj se nalazi kao da je tu izrastao planinarski dom Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka. Smješten uz sami rub spajanja prekrasnih livadskih terena i guste stoljetne bukove šume na 1221. metru nadmorske visine.

Prve borovnice
Hazim Čukle - Srijeda, 06.06.2007, 13:53
Klikni za više fotografijaBorovnice u prodaji, 8 KM
Ponedjeljak, 04.06. - Ove godine sezona branja borovnica je krenula nešto ranije nego inače prethodnih godina. Na uličnim štandovima u Fojnici su se prve borovnice pojavile krajem maja i početkom mjeseca juna. Cijena im je za jedan kilogram svježih borovnica osam KM. Vješte ruke djevojke Najle Manov ih uberu po okolnim visovima iznad Fojnice i sabahom su u ponudi kupcima na nekom uličnom štandu u Fojnici.

Otvoren rekreacijski centar „Brusnica“
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.05.2007, 17:54
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica" Fojnica
Petak, 27.04. - U prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika BH turizma i ljubitelja prirode, u Ski centru "Poljana" na Poljani otvoren je Rekreacijski centar "Brusnica" u općini Fojnica. Ovaj moderni rekreacijski centar "Brusnica" se nalazi na planini Poljani 15 kilometara udaljenoj od Fojnice. Do RC "Brusnica" se stiže asfaltnom trakom do Bakovića, onda dalje odličnim makadamskim putem u dužini od desetak kilometara. RC "Brusnica" je smješten na 1580 metara nadmorske visine na Poljani (planinski masiv Vranica). Svečanim presijecanjem vrpce i otvaranjem šampanjca RC "Brusnica" su otvorili načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i direktor RC "Brusnica" Juro Iviš.

Kilogram suhih brusnica 40 KM
Hazim Čukle - Petak, 27.04.2007, 18:32
Klikni za više fotografijaCrvene borovnice
Srijeda, 25.04. - Srijedom je u Fojnici pijačni dan. Tada se na pijaci u Fojnici kao i na drugim pijacama naše BiH može kupiti svega i svašta, samo da se ima novaca. Rade zelena pijaca i buvlja pijaca. Za kilogram prase plaća se 1,5 KM, kilogram zelene salate 2 KM, luk mladi 1,5 KM, krompir mladi 2 KM, patliđan 2,5 KM, mlade tikvice 2,5 KM, karfiol 3 KM, paprike 4 KM, kupus 1 KM, krastavci 2 KM, paradajz 3 KM, banane 2 KM, pakovanje jagoda 1,5 KM, naranđe i kivi po 1,5 KM...

Branit ćemo Željeznicu i svojim tijelima
Mirsad Topalović - Četvrtak, 12.10.2006, 14:38
Željeznica, 04.05.2006Ponedjeljak, 14.08. - Koncesiju za izgradnju mini hidroelektrane u Lukama dobilo je poduzeće Jess iz Busovače, godišnje bi se proizvodilo 10,1 GWh električne energije, investicija je teška 3.982.000 KM. No, ako se lokalno stanovništvo bude pitalo, od posla neće biti ništa. Svi su imali prigodu iznijeti stajališta na javnoj raspravi, održanoj prije nekoliko dana u hotelu Reumal, a stanovnici Luka, Gojevića, Bakovića i Dusine tada su se oštro usprotivili gradnji hidroelektrane.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Procjena uticaja na okolinu MHE «Luke»
Nasir Selimović - Petak, 28.07.2006, 14:26
Okolina Fojnice, 03.11.2004Ponedjeljak, 24.07. - Ministarstvo za turizam i okoliš organizator je Javne rasprave o studiji pod nazivom "Procjena uticaja na okolinu MHE "Luke" sa mjerama zaštite okoline", koja se održala u ponedjeljak 24. jula u 10 sati u konferencijskoj sali Reumala. Šaroliki skup od četrdesetak osoba sačinjavali su predstavnici različitih fojničkih nevladinih udruženja, zatim predstavnici mjesnih zajednica Dusina, Gojevići, Bakovići i naravno Općine Fojnica.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Džanko, «Pozitivna geografija», snimao emisiju u Dusini i na Pogorelici
Hazim Čukle - Četvrtak, 01.06.2006, 15:36
Nisvet Džanko, «Pozitivna geografija», 27.05.2006Subota, 27.05. - Neumorni i jedan od najpopularniji tv urednika, urednik jedne od najgledanijih tv emisija "Pozitivna geografija" Nisvet Džanko je krajem maja boravio u okolini Fojnice snimajući svoju tv emisiju "Pozitivna geografija". Sa svojom ekipom Džanko je pratio planinare PD "Pogorelica" iz Kiseljaka u njihovom pohodu do odredišta planinarskog doma na Pogorelici. Njih 41 su prešli put od oko 30 kilometara za 6,5 sati. To je bilo obilježavanje obljetnice ...

Linkovi:
Fotografije iz Dusine i sa Pogorelice (27.05.2006)
O istoj temi: Pogorelica
O istoj temi: TV emisija «Pozitivna geografija»
Na skijalištu pasu ovce
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.05.2006, 16:21
Ovce na skijalištu, 22.05.2006Ponedjeljak, 22.05. - Fojnički Ski centar "Poljana" koji je udaljen od Fojnice 15 kilometara, a koji se nalazi na obroncima Motorca na oko 1550 do 1800 metara nadmorske visine je zimi veoma posjećen. Međutim i u vrjeme ostalih godišnjih doba ovo poznato izletište je dosta posjećeno. Razlog tome je taj što su to idealni predjeli za planinarenje, šetnje, izletišta sa velikim prostranstvima, a cijeli ovaj kraj je bogat šumskim plodovima i najkvalitetnijom ...

Linkovi:
Fotografije iz Ski centra «Poljana» (22.05.2006)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Sjetva krompira na stari način
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.04.2006, 17:59
Sijanje krompira na stari način, 21.04.2006Petak, 21.04. - Fojnica je poznata po radioaktivnoj ljekovitoj vodi, Prokoškom jezeru, prokoškom siru, fojničkim borovnicama i gljivama, a nadaleko je poznata po domaćem fojničkom krompiru. Sada se on savremenom mehanizacijom sadi u velikim količinama, ali ima predjela i naselja gdje se zadržao stari način sijanja krompira, oranjem sa konjem i uz mobe. Tako smo ovih dana uz samu čaršiju i hotel "Reumal" u naselju Banja snimili sijanje krompira na stari način.

Linkovi:
Fotografije sjetve krompira na stari način (21.04.2006)
O istoj temi: Fojnički krompir
Jedan kilogram crvenih borovnica 20 KM
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.02.2006, 15:03
Domaći proizvodi, Fojnica, 22.02.2006Iako je još preostalo dosta vremena do kraja ove zime, naglo otopljenje je donijelo dosta i prehlade i gripa. Zato su ovih dana gužve u apotekama u potrazi za lijekom da bi se bolest izliječila ili sanirala. Dobar prirodni lijek kada su u pitanju bolest bubrega i mokraćnih kanala je svakako brusnica ili kako je u fojničkom kraju crvena borovnica. Pošto je u fojnici pazarni dan srijeda, na buvljoj pijaci koja se nalazi iza tribina stadiona NK Fojnice nema čega nema pa se mogu još naći crvene borovnice koje kako u narodu kažu potpuno za 40 dana mijenjaju krvnu sliku.

Linkovi:
Fotografije Fojnice (22.02.2006)
Fotografije Fojnice danas
Krenule «vesele mašine»
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.11.2005, 17:05
Krenule «vesele mašine», Prokos, 10.11.200512.11. - Područje Mjesne zajednice Prokos koje broji oko 800 stanovnika je poznato po mnogo čemu kao naprimjer po Prokoškom jezeru, prokoškom siru, prokoškim crvenim i plavim borovnicama, po gljivama sa ovog područja itd. Mještani ovog kraja su poznati po hrabrosti i gostoprimstvu kako se rijetko gdje može vidjeti. Jedno smo ostavili za kraj, to da su Prokošani poznati po pečenju rakije šljivovice i kruške.

Linkovi:
Fotografije iz Prokosa (10.11.2005)
Jesen na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Petak, 28.10.2005, 15:56
Prokoško jezero, Fojnica, 27.10.2005Iako smo skoro zakoračili u novembar, ovih dana je vrijeme kao ljetno, a i temperature se kreću oko 20 stepeni. Prije petnaestak dana temperature su bile zimske, pa su na nekim od visova Matorca i Prokoškog jezera propadivale i prve ovogodišnje pahuljice. E, ovih dana smo boravili baš na Prokoškom jezeru, od Fojnice preko Tovarišta i Barakovića, Vlaške ravni i Hrida nakon pređenih tridesetak kilometara stigosmo na ovaj naš biser Vranice planine.

Linkovi:
Fotografije sa izleta na Prokoško jezero (27.10.2005)
Fotografije Prokoškog jezera
O istoj temi: Prokoško jezero
O istoj temi: Prokoški sir iz čabra (27.10.2004)
Sa današnje pijace: crvene borovnice, 1 kg 5 KM
Hazim Čukle - Srijeda, 07.09.2005, 19:52
Crvene borovnice na pijaci u Fojnici, 06.09.2005

Pogledajte fotografiju ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 06.09.2005)
Linkovi:
O istoj temi: Borovnice - vresinje
Fotografije fojničke prirode
Austrijanci oduševljeni Fojnicom i Prokoškim jezerom
Hazim Čukle - Utorak, 06.09.2005, 18:15
Austrijanci i domaćin na Prokoškom jezeru, 05.09.2005Fojničan Enver Parić - Cembe, koji se nalazi već petnaestak godina na privremenom radu u Austriji, ovih dana je stigao na godišnji odmor u Fojnicu sa trojicom svojih prijatelja austrijanaca. Oni će provesti godišnji odmor u Fojnici radno. Enver Parić - Cembe je trener omladinskog pogona ASK Koflach iz Austrije, a sa njim je došao i predsjednik ovog austrijskog nogometnog kluba Goisjak Albert sa još dvojicom prijatelja Rothschadl Raimundom i Fink Thomasom.

Linkovi:
Fotografije boravka na Prokoškom jezeru (05.09.2005)
Fotografije Prokoškog jezera
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Prokoško jezero
Prodaja crvenih i crnih borovnica
Hazim Čukle - Utorak, 30.08.2005, 19:42
Fojničke borovnice, 29.08.2005U blizini fojničkog hotela "Reumal" u popodnevnim satima se često mogu vidjeti prodavači crvenih i crnih borovnica, kao i ljekobilja. Jedan od njih je i 55 godišnji Rešad Manov koji nam je kazao: "Ove borovnice, crvene i crne, beremo po obroncima Matorca, Vrtače, Pogorelice i Prokoškog jezera. Za jedan dan se može ubrati i do 10 kg. Na licu mjesta dođu oni koji ih otkupljuju ali je cijena niska, oko 3 KM. Ovdje ih prodamo bolje, crne po 4 KM, a crvene jedan buket 2 KM, a kilogram 5 KM.

Linkovi:
Fotografija Rešada i borovnica (29.08.2005)
O istoj temi: Borovnice - vresinje
Fotografije fojničke prirode
Izgradnja izletišta na Vladića vrhu
Hazim Čukle - Utorak, 16.08.2005, 18:12
Izgradnja izletišta na Vladića vrhu, 14.08.2005Grupa entuzijasta i zaljubljenika u prirodu iz Fojnice je prije dva mjeseca pokrenula izgradnju izletišta na desetom kilometru od Fojnice na nadmorskoj visini od 950 metara na lokalitetu Vladića vrh. Jedan od njih je i šumar Samid Buljina koji je bio među prvina i od kojeg smo saznali: "Na ovoj raskrsnici puteva čiji putevi idu jedan za naselje Dragačiće, drugi za Majdan i Kaćune, treći za Sivicu i Čemernicu i četvrti za Korita i Fojnicu.

Linkovi:
Fotografije izletišta na Vladića vrhu (14.08.2005)
Fotografije slapova rijeke Kozice
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
O istoj temi: Slapovi Kozice
Bogata ponuda pijace u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 20.07.2005, 20:33
Pijaca (srijed) u Fojnici, 20.07.2005')Kao i u drugim mjestima tako i u Fojnici što se tiče ponude voća i povrća na «zelenoj pijaci» ima svega ali standard i prazni džepovi građana su ti koji diktiraju kupovnu moć građana. Što se tiče cijena one su dosta niske pa se tako mogu kupiti:
Barometar cijena voća i povrća na pijaci u Fojnici
VoćeKM/kg VoćeKM/kg PovrćeKM/kg
Šljive1,50 Grožđe3,00 Paprike1,20
Jabuke1,50 Kruške2,50 Paradajz0,70-0,80
Breskve1,20 - 1,50 Lubenica0,70 Krastavice1,00
Kajsije2,00 Smokve2,50 Luk1,00
Limun2,00 Krompir0,50
Naranče1,50 Tikve0,70
Nektarine1,20 Kupus0.80
Maline2,50 Mahune1,50-2,00
Jagode2,50 Grah2,50-3,50
Borovnice3,50 Patliđan1,50
Banane1,25 Mrkva1,50
Dinja1,00 Kukuruz0,40/kom
Na dan 20.07.2005 (srijeda)


Čelik istopio Kreševo
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 11.07.2005, 16:52
NK Čelik - NK MIS Kreševo, Fojnica 10.07.2005Jučer je odigrana prijateljska nogometna utakmica između NK Čelika i NK MIS Kreševo na stadionu NK Fojnica gdje se okupilo oko 300 gledalaca. Utakmicu su sudili Hajrudin salčinović - Ruda, Rusmir Bogdanić i Pero Nenadić. Boljom igrom pobijedio je NK Čelik rezultatom 5:1. Strijelci za Čelik sa po dva gola Džidić i Jadlović, dok je jedan gol postigao Mahmutović. A strijelac za MIS Kreševo je Arnautović. Sutra, 12.07.2005, drugu test utakmicu NK Čelik igra protiv FK Sarajevo.

Linkovi:
Fotografija od prije, poslije i sa utakmice (10.07.2005)
O istoj temi: NK "Čelik" u Fojnici
Borovnica
Hazim Čukle - Srijeda, 22.06.2005, 13:39
Fojnica, 21.06.2005Ovih dana je počeo otkup borovnica sa područja općine Fojnica. Borovnice su počele pristizati prije desetak dana, a prvi ovogodišnji kilogrami borovnica su koštali po 7 KM. Danas je cijena 4-5 KM po kilogramu. Turko Rašid iz Pločara (Fojnica) otkupljuje borovnice iz Fojnice te sa šireg područja Olova, Kladnja, Vareša, Begovog Hana, Željeznog polja, a prodaje ih na tržištu Splita, Rijeke i Italije. Najbolje i najkvalitetnije borovnice su sa obronaka Matorca, Prokoškog jezera i Bitovinje.

Linkovi:
Fotografije otkupa borovnica (21.06.2005)
O istoj temi: Borovnice - vresinje
Fotografije prirode Fojnice
I bi 1. maj/svibanj
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 09.05.2005, 17:53
Proljeće u Fojnici, 03.05.200505.05. - «I nikom nije ljepše neg je nam, samo da je vako svaki dan» – pjevaju izletnici dok glođu ostatke četverodnevnog praznovanja. Odazvavši se na poziv ekologa o potrebi zaštite fojničkih rijeka, oni već četvrti dan drže «mrtvu stražu» na obalama Požarne, Borovnice, Dragače, Fojnice i Željeznice. Sa ovih svetih teferičkih mjesta, lokalnim sindikalnim vođama je, dimnim signalima, odaslana ohrabrujuća poruka: «Neprijatelj proći neće dok postoji ijedna limenka Laškog». Čuvajući «vatreni položaj» svjesno su propustili večernji vatromet, prvomajsko buđenje policijskim i vatrogasnim sirenama (umjesto pleh – muzike), uranak pred Reumalom, vlašićku debatu o reformi policije, kandidaturu Ive Mire Jovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i jednodnevnu radnu posjetu njemačkog kancelara Gerharda Šredera.

Linkovi:
1. maj/svibanj u Požarnoj (04.05.2005)
Maj (21.05.2004)
Proslava 1. maja/svibnja Međunarodnog praznika rada (28.04.2004)
Pokušaj oživljavanja voćarstva
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 17.01.2005, 08:57
Fojničke jabuke, 12.09.2004Pokušaj oživljavanja voćarstva, iniciran je krajem prošle godine od strane Svjetskog luteranskog saveza i Općine Fojnica. Akciju oživljavanja prate izuzetno povoljni uslovi: besplatne sadnice, prateći materijal, zaštitna sredstva, edukacija, stručni nadzor. Za jesenju i proljetnu sadnju, na 13 malih oglednih plantaža ukupne površine 7,5 ha, namijenjeno je 13 hiljada sadnica i to: 11 hiljada sadnica jabuke i 2 hiljade sadnica kruške. Začuđujuće je da i pored nuđenja, nije iskazan skoro nikakav interes za sadnjom višnje i, pogotovo, šljive, kao tradicionalne voćarske kulture ovog podneblja.
Hvojnica postala Fojnica
Dragan Marijanović - Ponedjeljak, 06.12.2004, 22:13
Fojnica 1890. godineHodopisi Dragana Marijanovića
Po sred srednje, zemlje jedne (1)
Hvojnica postala Fojnica

Gradiću je netko, Rimljanin je valjda bio, dao ime Hvoja, (latinski - šuma), pa je bila dugo Hvojnica, a ono "h" je stoljećima preraslo u "f". Ako ljubite prirodu i bogatu povijest, izlaske na planinske platoe neopisive ljepote, svakako se pojavite u ovom živopisnom mjestašcu, preko kojega put ne vodi ama baš - nikamo

Rijetko koji, a tako mali, grad u svijetu može se podičiti tako znamenitim povijesno-prirodnim i draguljnim okolišem, kao Fojnica, u sred Srednje Bosne. Gradić, kao da su ga vododrenine visokih masiva Vranice skotrljale, zajedno s nastambama, na obale zlatonosne Dragače, koja je svojom pitomosti i plodnim naplavinama, odavno ovdje privukla ljude.

SLOBODNA DALMACIJA
(Preuzeto sa: www.slobodnadalmacija.hr)

Linkovi:
O istoj temi: Dragan Marijanović
Fotografije Dragana Marijanovića
Brana na Kozici?!
Dragan Marijanović - Nedjelja, 28.11.2004, 10:56
Slapovi KoziceHodopisi Dragana Marijanovića
Posred srednje zemlje jedne (6)
Brana na Kozici?!

Ni spomenute Poljane (Kraljeve poljane nekada, op. p.), a danas fratarski stanovi, ili samo poljane, nekada bijaše vježbalište vojske bosanskoga kraljevstva.

Preko njih je prolazio rimski put, kojim je otišla kraljica Katarina sa svitom, i ondje u ljeto bude veliki vjersko-pučki zbor, na koji dođe hrvatski puk iz dalekih krajeva, osobito ljubitelji povijesti, ondje se još vidi djelić rimske kaldrme koju narod zove Kraljičina kaldrma, nepregledne su ondje livade s borovnicama, ali i sve ljepše i sve kvalitetnije vikend-vile, od čvrstoga materijala. I tu prednjače Hrvati, kao što na Prokoškome jezeru prednjače Bošnjaci.

Tko želi uništiti ovu ljepotu?A povijest i Triton? Ili će se odgovor svesti na samo jedan, kad Triton ode u povijest, onda će svi ovdje imati samo-prošlost! Nesretna mala zlatna ribica, zar nije mogla odabrati sretniju zemlju za živjeti?
I ona i kraljica od prije petsto godina!

Linkovi:
O istoj temi: Dragan Marijanović
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Fotografije slapova rijeke Kozice
Fotografije Prokoškog jezera
Fotografije Dragana Marijanovića
Borovnica
Nasir Selimović - Srijeda, 18.08.2004, 12:54
Matorac (Vranica), 12.06.2004.Početak augusta je vrijeme kada na Vranici stižu borovnice. Neki ih zovu i vresinje. Stanovnici s druge strane Vranice, koji malo više naginju ikavštini, kažu i vrisinje. Borovnica je biljka niskog grmolikog oblika tamnoplavih bobičastih plodova sa širokom upotrebom u prehrambenoj industriji. Kod nas je uobičajeno da se koristi u svježem ili sušenom stanju za spravljanje slatka i sokova. U medicini ljekari je preporučuju za popravljanje krvne slike. Oni koji bolje poznaju našu svakodnevnicu posebno cijene njenu ulogu i djelotvornost kao osnovnog ili dopunskog izvora popunjavanja porodičnih budžeta, te time i direktnog uticanja na ukupna socijalna fojnička gibanja.

O istoj temi: Borovnice - vresinje
Fotografije fojničke prirode
7. Konferencija o Fojnici
Nevres Jemendžić - Četvrtak, 12.08.2004, 10:33
Svečano otvaranje nove zgrade OC «Stella»DOGOVOREN NASTAVAK SARADNJE

Slijedeće godine domaćin Ljetnog omladinskog kampa
i konferencije gradova će biti Cheb


Saradnja gradova prijatelja: Burgdorf (Njemačka), Cheb (Češka Republika), Rheden (Holandija) i Fojnica, započeta 1999. godine, nastavljena je održavanjem Ljetnog omladinskog kampa "FOJNICA 2004” i konferencije gradova, pod nazivom "Konferencija o Fojnici”.

Centralni dio ovogodišnjeg kampa i konferencije gradova bilo je svečano otvaranje nove zgrade OC "Stella”, u kojoj su opremljeni prostori u prizemlju i dati na raspolaganje mladima Fojnice. Svečani čin presjecanja vrpce obavio je bivši gradonačelnik Rhedena, Ties J. Koek, koji je svojim zalaganjem u proteklom periodu najzaslužniji što su mladi Fojnice konačno dobili svoj kutak za svakodnevno druženje i niz drugih aktivnosti. Treba napomenuti da je za dosadašnje radove na adaptaciji nove zgrade OC "Stella” utrošeno oko 130.000 KM, od čega je polovina sredstava donacija gradova prijatelja i organizacije IKV, a polovina sredstava iz budžeta općine Fojnica. U narednom periodu će se nastojati iznaći sredstva za završetak radova na zgradi i stavljanju u funkciju i prvog sprata. Kada sve bude gotovo, tu će se naći prostor za svakodnevne aktivnosti mladih, internet kaffe, biblioteka sa čitaonicom, univerzalna sala za sjednice i održavanje seminara i kurseva, a biće tu i nekoliko kancelarija za nevladine organizacije Fojnice.

Posljednje večeri boravka mladih i delegacija iz gradova prijatelja, upriličena je zajednička večera, na kojoj su razmijenjeni darovi, učvršćena prijateljstva, a rastanak je bio u znaku izjava: «Vidimo se u Chebu naredne godine».

Fotografije ovdje.

Linkovi:
O istoj temi: Helikopterska nesreća na Prokoškom jezeru 1997. godine
XXVIII Sjednica Općinskog vijeća Fojnice
Nasir Selimović - Četvrtak, 15.04.2004, 15:15
Općina FojnicaXXVIII Sjednica Općinskog vijeća Fojnica

Dnevni red:

1. Zapisnik sa XXVII sjednice Općinskog vijeća
2. Vijećnička pitanja
3. Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Fojnica za 2003. godinu
4. Prijedlog budžeta Općine Fojnica za 2004. godinu
5. Prijedlog odluke o imenovanju privremenog Upravnog odbora KZP Šćona Fojnica
6. Prijedlog odluke o imenovanju privremenog Upravnog odbora KZP Šćona Bakovići
7. Informacija i davanje saglasnosti na razvojne projekte Centra za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica»
8. Informacija o pripremama za Akciju čišćenja grada
9. Provođenje Zakona o sukobu interesa – ostavka i dopuna člana Upravnog odbora u ŠG «Vranica»
10. Usaglašavanje koordinata lokaliteta za istražne radove, područje Borovnice, po zahtjevu koncesionara «Karadrvo»

Očekivanja da su se stekli svi uslovi za konačno usvajanje Izvještaja o izvršenju budžeta u 2003 i Prijedloga budžeta za 2004. godinu iznevjerena su zbog nedostatka potrebnog broja vijećnika (po Statutu Općine Fojnica najmanje 2/3), koji bi podržali predložene tačke dnevnog reda. Naime vijećnici Socijaldemokratske partije nezadovoljni određenim personalnim rješenjima za Upravne odbore, na početku zasijedanja, napustili su sjednicu Općinskog vijeća, koje je, sa preostalim vijećnicima, nastavilo sa radom.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Projekat izgradnje mini hidrocentrala
Nasir Selimović - Utorak, 10.06.2003, 11:13
Rijeka DragačaProjekat izgradnje mini hidrocentrala na području Fojnice, poslije dugog odgađanja i usaglašavanja, konačno ulazi u završnu fazu realizacije. Naime na osnovu studija urađenih 1986. godine, zatim 1989. godine i njihove dorade 1995. godine, Kantonalno ministarstvo za šumarstvo, poljoprivredu i vodoprivredu krajem 1999. godine uz tehničku pomoć "Elektroprivrede BiH", raspisalo je tender za dodjelu koncesije. Sarajevsko preduzeće "Intrade" zadovoljivši uslove tendera potpisalo je ugovor o dodjeli koncesije i sporazum o isporuci električne energije "Elektroprivredi BiH".

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
pretraga novosti :: arhiva novosti