Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za asfalt je pronašla slijedeće:

Otvoreni postupak asfaltiranja puta Pridolci
anida.ramic - Utorak, 20.09.2016, 10:12
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Otvoreni postupak asfaltiranja puta Pridolci


PRILOG:
- Dokumentacija

Načelnik Općine obišao radove na pijaci
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 24.03.2016, 12:15
Klikni za više fotografija Zelena pijaca
Načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura je sa svojim pomoćnicima obišao lokalitet zelene pijace. Povod je bio završetak radova na zelenoj pijaci, tačnije radovi na asfaltiranju platoa pijace.

Naime, još su preostali završni radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi te sudeći po dosadašnjoj dinamici izvođenja radova pijaca bi trebala biti završena početkom sljedećeg mjeseca.

U Općini Fojnica smatraju da će ova pijaca, osim bogate trgovačke ponude i usluga, poboljšati imidž Fojnice.

Ivica Stanić Arlika veliki ekolog i humanista
Hazim Čukle - Petak, 12.12.2014, 08:16
Klikni za više fotografijaArlika“
Ivica Stanić Arlika, poznati fojničanin velikog i plemenitog srca, kojeg u Fojnici svi znaju i zovu samo po nadimku Arlika je poznat po mnogo čemu. Jedan je od onih koji najviše vole svoj grad, pokretać je više akcija na uređenju i čišćenju Fojnice i njene okoline, a u skoro svaku humanitarnu akciju se odazove među prvima. Prije nekoliko godina smo pisali o Arliki da samo nosi bijele cipele, i do danas je prošlo oko 50 godina da nikad nije obuo druge osim bijelih cipela uvjek je nosio samo bijele cipele i kad je radno i paradno i misno. Ivica Stanić i u penzionerske dane, a u penziji je od prije četiri godine, nema mira.

-Volio sam uvjek raditi od zvijezde do zvijezde kako se kaže ono od jutra do sutra. Imam tri odrasle kćerke, ponosim se sa njima a i one samnom. Ima dosta akcija koje sam uradio na uljepšanju mog grada, od uređenja okoliša do postavljanja kanti za smeće, dijelom i ulične rasvjete, uređenje puteva itd.Ja to volim, hoću i hvala Bogu još modu i sam da radim, priča nam Arlika kojeg smo prvi put vidjeli bez bijelih cipela, rekao je da je morao obući čizme jer se ne može hodati po korovu u bijelim cipelama i nastavlja

Prije dvije godine nam je Općina Fojnica uradila pravi ulaz u grad, ja to kažem da je to ogledalo grada. Asfaltirala je i napravila moderni ulaz u našu Fojnicu. Pomogao sam nešto kod ulične rasvjete tog puta i tada uradio prokres korova i sitnog rastinja koji je narastao uz ogradu nekadašnje „Pilane“ u Bosanskoj ulici koja vodi od ulaza do grada Fojnice. Evo ove sedmice sam ponovo svojim sredstvima sa dva radnika i ja uradili taj prokres i čišćenje tog šiblja i sitnog rastinja u dužini od jednog kilometra, kaže Ivica Stanić Arlika.


Jednosatni mirni protest mjestana Gromiljaka protiv gradnje asfaltne baze
Hazim Čukle - Četvrtak, 07.03.2013, 12:44
Klikni za više fotografijaProtest mještana
U organizaciji Udruge „Eko srce Gromiljak“ iz Kiseljaka krajem februara je organiziran drugi jednosatni mirni protest ispred kapije asfaltne baze u izgradnji čiji je vlasnik firma „Grakop“ iz Kiseljaka. Nekoliko stotina mještana Gromiljaka i okolnih naselja su se sa transparentima okupili ispred, kako bi time skrenuli pažnju da su protiv igradnje pomenutog objekta u krugu firme „Grakop“ Kiseljak. Predsjednica Udruge „Eko srce Gromiljak“ iz Kiseljaka Mirjana Barbić je za Fojnica online kazala:

„Upravo ova i ovakve izgradnje objekata nas je natjerala da zaštitimo sve mještane Gromiljaka i drugih okolnih naselja. Tražimo da se obustavi nelegalna izgradnja asfaltne baze u našem naselju. Mi mještani smo zaobiđeni. Ovo je drugi i zadnji mirni prosvjed, ukoliko se nastavi sa izgradnjom, blokirat ćemo sve prilaze prema asfaltnoj bazi u izgradnji. Neka se tu gradi nešto drugo, a ne da nam zagađuju okoliš. Ako će neko zarađivati dobro, a mi da oboljevamo, to ne ide nikako, ili neka nam neko kaže da se iselimo, mi ćemo se iseliti odavde“.

Na ovom mirnom protestu građana Gromiljaka je bio i načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak i tom prilikom kazao...

Mještani Gromiljaka protiv izgradnje asfaltne baze u Gromiljaku
Hazim Čukle - Utorak, 12.02.2013, 12:40
Klikni za više fotografijaSastanak mještana
U organizaciji Udruge „Eko srce Gromiljak“ u Osnovnoj školi u Gromiljaku u Kiseljaku je održan skup mještana mjesne zajednice Gromiljak i još nekih naselja koji gravitiraju ovoj mjesnoj zajednici, koji se protive započetoj izgradnji asfaltne baze u krugu firme „Grakop“ u Gromiljaku. Sastanku je prisustvovao i Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak, koji je upoznao prisutne da je Općina Kiseljak podnijela tužbu protiv Federalnog ministarstva za okoliš i turizam.

Na skupu je zaključeno da se u što kraćem roku podnese tužba protiv Branke Đurić, ministrice zaštite okoliša i turizma u Vladi F BiH, jer je kako su naveli ona izdala okolišnu dozvolu firmi „Grakop“ Kiseljak. Mještani će tražiti od mjerodavnih općinskih službi da zaustave radove na instaliranju pomenute asfaltne baze a po osnovu, kako navode, nepostojanja građevinske dozvole i izostanka saglasnosti mještana. Po mišljenju mještana Gromiljaka asfaltna baza bi uništila okoliš i prisislila ljude na iseljavanje. Peticiju protiv gradnje asfaltne baze je do sada potpisalo oko 700 građana, a sa ovim problemom su upoznati viši nivoi vlasti, Vijeće ministara, OHR i američko veleposlanstvo u BiH.

Vlasnik firme „Grakop“ Kiseljak koji gradi asfaltnu bazu Šukrija Melezović je za Fojnica online izjavio da je dobio okolinsku dozvolu od resornog Federalnog ministarstva i dodao: „Zar nije bolje da otvorimo nova radna mjesta, nisam za to da zagađujem sebe, svoju familiju i okolinu a pogotovu komšije. Pola godine smo radili elaborat i tražili dozvole. Nakon što sam kupio asfaltnu bazu u Švicarskoj, Općina Kiseljak je pokrenula Upravni spor koji je na Kantonalnom sudu, koji će odlučiti ko je u pravu. Tvrdim da je neću pustiti u pogon dok ne dobijem sve potrebne papire“.

Mještani Gromiljaka u općini Kiseljak protiv izgradnje asfaltne baze
Hazim Čukle - Subota, 17.11.2012, 12:48
Klikni za više fotografijaProsvjed mještana
Jučer je nekoliko stotina građana Gromiljaka i ekološke udruge „Eko srce“ iz Gromiljaka mirno protestovalo protiv započete izgradnje asfaltne baze vlasništvo firme „Grakop“ u Gromiljaku, općina Kiseljak. Prije dva mjeseca su mještani pisali i peticiju protiv te izgradnje. Pomenuta asfaltna baza se gradi u naselju Gromiljak pored magistralnog puta Blažuj - Kaonik, stotinjak metara niže Fojničkog raskršća.

Jedan od okupljenih mještana Gromiljaka je i Ivica Udovičić, koji je za Fojnica online kazao da se ta asfaltna baza gradi nelegalno i da nemaju za to odgovarajuće dozvole: „Općinska inspekcija je dolazila u dva navrata i zabranjivala rad, međutim investitor se na to oglušivao. Napravili smo ovaj mirni prosvjed kako bi skrenuli pozornost svim institucijama kako bi se bezakonje spriječilo u ovoj državi“...

Prokoško jezero, raj za odmor
Hazim Čukle - Četvrtak, 16.08.2012, 08:32
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Za one koji nemaju rješenja za spas od ovih vrelih augustovskih dana najbolja bi preporuka bila po onoj Bregovićevoj pjesmi „Hajmo u planine“. Jedno od tih prelijepih mjesta za odmor je Prokoško jezero, koje se nalazi u njedrima Vranice. Gorsko oko kako ga još zovu, smješteno je na 1636 metara nadmorske visine a udaljeno je od Fojnice 22 kilometra. Posjetili smo ovaj prirodni dragulj ovih dana. Od Fojnice se ide uzvodno asfaltnim putem do Tocila a odatle dalje dosta dobrim makadamskim putem uz riječicu Jezernicu, preko istoimene Jezernice, Vlaške ravni i Hrida. Prva slika koju ugledate je jezero, taj prirodni biser, i nekoliko stotina katuna nanizanih kao đerdani oko njega. Stada ovaca i goveda bezbrižno pasu planinsku travu okolo.

Nekoliko desetina automobila ispred katuna, pored jezera nešto šatora i nekoliko hrabrih kupača, ovdje kažu u julu je rano za kupanje a u augustu već kasno. Na katunima natpisi na nekoliko jezika da se izdaju sobe, pa čak i na arapskom, nude se pite, mliječni proizvodi, šumski plodovi, sve domaće. U dva katuna improvizovane prodavnice mješovite robe, na jednom natpis „Caffe Ničija zemlja“, naziv nastao vjerovatno po filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića...

Na Prokoškom jezeru odmor za svačiju dušu i džep
Hazim Čukle - Utorak, 03.07.2012, 13:16
Klikni za više fotografijaIzletnici na jezeru
Na Prokoškom jezeru je živo već od početka mjeseca maja, kada ovaj prirodni dragulj počinju posjećivati izletnici, ljubitelji prirode i dobrog odmora. U to vrijeme i veliki broj vlasnika katuna kako ovdje kažu „prtljaju“ na Prokoško jezero, neki i sa svojom stokom gdje ostaju do prvih mrazeva i snijegova. Smješteno je na 1636 metara nadmorske visine, udaljeno 23 kilometara od Fojnice.

Krenuli smo ovih dana jednog vrelog junskog jutra od Fojnice do iznad Tovarišta asfaltnom trakom u dužini od 6 kilometara a onda veoma dobrim makadamskim putem do Jezernice gdje se nalazi istoimena planinska kuća za odmor. Tu smo sreli profesore sa direktorom Mehmedom Radmanovićem iz „Mješovite srednje škole“ u Zenici. Krenuli su na jednodnevni izlet na Prokoško jezero kako rekoše da se i oni malo odmore po završetku školske godine. U gradu je sve kuhalo a nama je godila hladovina stoljetnih stabala bukove šume i žubor riječice Jezernice...

Konjanici kroz Fojnicu na putu za Ajvatovicu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.06.2012, 12:18
Klikni za više fotografijaKonjanici
Tradicionalno svake godine iz Sarajeva kreće petnaestak konjanika ka Ajvatovici najvećem dovištu muslimana u Evropi, a koje je ujedno i jedno od najstarijih dovišta muslimana u BiH. Na prolasku kroz Fojnicu, tačnije u Tovarištu gdje su imali odmor smo sreli grupu konjanika na putu za Ajvatovicu.

Iako je peklo vrelo ljetno sunce, pržio je i asfalt, petnaestak konjanika iz Sarajeva je krenulo uzvodno riječicom Jezernicom ka Prokoškom jezeru i Bistrice gdje planiraju drugi konak. Komadant ove grupe je Muhamed Potogija koji nam je kazao: „Mi smo članovi Konjičkog kluba „Hidalgo“ Sarajevo koji baštinimo tradiciju Ajvatovice. Krenuli smo jučer kroz Sarajevo, noćili u Fojnici, jutros idemo do Bistrice gdje je drugi konak. Treći konak je ako Bog da u Kopčiću, a četvrti u Pruscu gdje se priključujemo ostaloj koloni“.

Kad su sve spremili za polazak, osvježili konje i sebe, jedan od mlađih konjanika reče u prolazu da su oni Sarajevski džemat koji sedmu godinu zaredom ide konjima na Ajvatovicu i doda: „Jest vrućina, evo vidite sve gori, ali uz pomoć dragog Allaha mi idemo i da to sve hajirli obavimo“.

Povrijeđena dva policajca
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.06.2012, 12:10
Klikni za više fotografijaPločari Polje
U četvrtak u prijepodnevnim satima u naselju Pločari Polje je od strane tri člana porodice Hasečić, 60-godišnjeg Hasiba, njegove supruge 50-godišnje Nevzete i sina 30-godišnjeg Emira iz tog naselja došlo do ometanja izvođenja radova na asfaltiranju kratke dionice od petnaestak metara puta koji vodi do naselja i tekije Oglavak koje su izvodili radnici firme „Bucomerc“ Bilalovac Kiseljak.

Tročlana porodica Hasečić je verbano vrijeđala prisutne. Policajci Policijske stanice Fojnica su bili tu na asistenciji i prilikom pokušaja da zaštite radnike izvođača radova su povrijeđena dva policajca PS Fojnica, koji su zadobili lakše tjelesne povrede. Jedan je pogođen kamenom u nogu a drugog je Nevzeta Hasečić ugrizla za ruku. Načinjena je i materijalna šteta na građevinskoj mašini izvođača radova. Za tročlanu porodicu Hasečić kantonalni tužilac je zatražio 24 satni pritvor...

Slapovi Kozice, prirodni dragulj fojničkih rijeka
Hazim Čukle - Utorak, 12.06.2012, 13:09
Klikni za više fotografijaSlapovi Kozice
Zbog bogastva svojih prirodnih ljepota Fojnica bi morala biti većim slovima upisana na svim turističkim kartama i češća destinacija ljubitelja prirode, odmora, rekreacije, planinarenja, lovaca, ribolovaca jer u Fojnici na svakom koraku ima nešto novo, nešto zanimljivo, Fojnica je mali bosanski gradić gdje se diše punim plućima. Mnogi su opisali Fojnicu, i njen kraj, a naš pisac i putopisac Alija Isaković očaran ljepotom Fojnice je zapisao da iz ovog grada „Ne može se produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati...“. Tu se ne dolazi onako, već sa razlogom, a razloga ima zaista mnogo.

Dođete li u Fojnicu a ne posjetite neke od prirodnih dragulja Fojnice, mnogo ste propustili. Jedan od tih dragulja su i slapovi Kozice dragulja fojničkih rijeka, na kojoj se nalazi nekoliko očaravajućih slapova visine od 5-20 metara. Krenuli sm proteklog vikenda u posjetu slapovima Kozice od Fojnice asfaltnim putem preko izletišta Malkoč do odmorišta Vladića vrh gdje se putevi razdvajaju u četiri pravca. Do slapova vodi dosta dobar makadamski put preko sela Dragačići a dalje nakon pređenih oko 700 metara veoma lošeg makadamskog puta stiže se do slapova Kozice koji su od Fojnice udaljeni oko 12 kilometara. Ukoliko ne pitate možete zalutati, jer nigdje nikakvih putokaza nema a punih usta se govori da Fojnica vidi prosperitet u razvoju turizma...

Svečano otvorene dograđene prostorije škole „Kiseljak 2“
Hazim Čukle - Utorak, 10.04.2012, 09:15
Klikni za više fotografijaPresjecanje vrpce
Svečanim presjecanjem vrpce provog dana proteklog vikenda su otvoreni dograđeni prostori u sklopu Osnovne škole „Kiseljak 2“ Zabrđe u općini Kiseljak. Tom svečanom činu otvaranja ovog objekta su prisustvovali predstavnici turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA na čelu sa direktorom Zulkuf Oruč, načelnici Kiseljaka i Hadžića Mladen Mišurić Ramljak i Hamdo Ejubović, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak, roditelji, učenici i nastavnici ove škole kao i građani.

Domaćin je bio direktor škole Zijad Bašić koji je sve prisutne pozdravio i tom prilikom kazao: „Danas je ovo moderna školska zgrada koju pohađa 170 učenika osnovnog obrazovanja od 1. do 8. razreda. Zahvaljujući sredstvima TIK-e dobili smo dograđenu učionicu koja je komplet opremljena, urađen je predulaz škole, urađena je dogradnja mosta i parking pored škole koji će biti asfaltiran. Imamo djece koja idu u druge škole zbog malog prostora a i u našu školu idu djeca sa susjedne općine Hadžići. Sada je ovo moderna školska zgrada koja krasi ovo područje“...

Brojni skijaši i izletnici u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 10:26
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
Vedro i sunčano vrijeme je proteklog vikenda izmamilo brojne izletnike, skijaše i ljubitelje zimskih radosti u SRC “Poljana“ iznad Fojnice. Do ovog skijališta se dolazi asfaltnom trakom od Fojnice do Bakovića a zatim veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada za oko jedan sat vožnje. Put je pogodan za sve automobile. Visina snijega je oko 50 centimetara, staze uređene i u pogonu su oba ski lifta. Tu se nalazi i motel „Brusnica“ koji posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana. Ispred motela brojni automobili, po registarskim oznakama automobila vidi se da su tu gosti iz BiH a dobar broj ih je iz susjedne nam Hrvatske, posebno iz Dalmancije...

Otvorena sezona skijanja u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Utorak, 10.01.2012, 09:28
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
Krajem decembra je i zvanično otvorena sezona skijanja u Sportsko rekreacionom centru “Poljana“ Fojnica koji je udaljen od Fojnice 15 kilometara. Do Poljane se dolazi asfaltnom trakom iz Fojnice do Bakovića, zatim dalje veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. Visina snijega je danas iznosila oko 70 cm. SRC “Poljana“ Fojnica se nalazi na 1570 m.n.v. a u sklopu tog centra je i Rekreacijski centar „Brusnica“ sa istoimenim motelom. Od direktora RC „Brisnica“ Fojnica Jure Iviša smo saznali da je 24. decembra zvanično otvorenje ski sezone.

„Tu se nalaze dva ski lifta, veliki 1100 m dužine i mali 480 m. dužine, oba za jedan sat mogu oko 600 skijaša izvuči na vrh staze. Visinska razlika je preko 200 m jer se gornja tačka velikog ski lifta nalazi na 1860 metara nadmorske visine. Imamo 5 ski staza ukupne dužine od pet kilometara a širine od 35 – 500 metara. Svakodnevno minibus vozi iz Fojnice od hotela „Reumal“ do skijališta i nazad a vikendom po dva puta dnevno. Cijena vozne karte je 4 za odrasle i 2 KM za djecu. Ski karta je dnevna za odrasle 20 a poludnevna 15 KM po osobi a za djecu do 14 godina dnevna 15 a poludnevna 10 KM po osobi dok je karta za noćno skijanje 10 KM a ono kreće vikendom od 18-21 sat. Puni pansion od Nove godine do 31. marta košta 37,5 eura po osobi. Za djecu do 5 godina je besplatno tokom cijele ski sezone a od 5-12 godina 50% od cijene pansiona za odrasle. Tu će raditi i ski škola a mogu se iznajmiti i sportska oprema kao i neka od dvadesetak vikendica a cijene su od 100-200 KM. Motel “Brusnica“ raspolaže sa 12 apartmana i restoranom sa 50 mjesta u kojem je i kamin“, za Fojnica online je kazao direktor Juro Iviš...

Halida Varka: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 07.12.2011, 09:20
Klikni za više fotografijaHalida Varka
„U Fojnici je neiskorišteno Bogom dato prirodno bogastvo dosta kvalitetne pitke vode pa bi se mogla napraviti fabrika flaširanja pitke vode kao i bogastvo ljekobilja i voća pa bi se mogla tu napraviti i fabrika sokova, čajeva i džemova. Put za Prokoško jezero bi se morao asfaltirati. Potrebno je temeljitije uraditi kanalizaciju jer kad opadne nivo rijeka osjeti se neugodan miris kanalizacija iz rijeka. Gradu je potrebno više cvijeća i zelenila. Dobro bi bilo napraviti kaskade na rijeci i za ribe i da je korito puno vode. Na mjestu nekadašnje „Pilane“ sagraditi park i zanatski centar, ovako zjapi samo kao ruglo grada. Potrebno je više staza za šetanje. Potrebno je više sportskih terena, komunalno da postavi kontejnere posebno za plastiku, za staklo, za papir itd., neophodan je eko policajac. Gradske ulice bi trebale biti modernije, ljepša rasvjeta, neophodan je bar jedan semafor itd.

Priroda nas je obdarila lijepom prirodom, stoljetnim šumama, čistim zrakom, bezbrojnim izvorima vode i brojnim atraktivnim izletištima. Kompleks „Aquareumala“ je prelijep i raduje me što se proširuju kapaciteti. Vodeni grad „Aquapark“ je dobar, samo da ima malo više bazena. Šume su nam pune ljekobilja, gljiva, borovnica, brusnica, to malo gdje tako ima“, za Fojnica online je ispričala Halida Varka, cvjećar u hotelu „Reumal“ Fojnica.

Najim Softić: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.12.2011, 12:59
Klikni za više fotografijaNajim Softić
„Pošto Fojnica slovi kao jedno poznato i atraktivno turističko mjesto u BiH morala bi biti bolja asfaltiranost ulica centra grada, naravno kao i osvjetljenost grada, bolja rasvjeta. Gradu nedostaje odgovarajuće zanatske radnje koje mora da ima svako turističko mjesto. Dosta je saobraćajne nekulture i parkiranja po trotoarima, policija bi morala biti mnogo efikasnija po tom pitanju da to sankcioniše. Fojnici nedostaje i sportsko rekrecijski centar.

Kada gledamo drugu stranu kako bi se kazalo medalje Fojnica ima veoma lijep i uređen „Aquapark“ i park oko hotela „Reumal“. Priroda Fojnice je je tako lijepa da je rijetko gdje takve ima. Prelijepa i moderna nam je i nova zgrada Općine u Fojnici. Sviđa mi se što Fojnica ima dosta sportskih aktivnosti tokom cijele godine. Raduje me što je Fudbalski klub „Fojnica“ iz Fojnice jesenji prvak Kantonalne nogometne lige SBK-a. Za veliku je pohvalu i književno - kulturna manifestacija „Susreti Zija Dizdarević“ Fojnica koja se svake godine održava u Fojnici“ za Fojnica online je kazao Najim Softić, profesor Tjelesnog odgoja.

Tahiru odnijeli bajramluk na Klisuru
Hazim Čukle - Petak, 11.11.2011, 08:52
Klikni za više fotografijaBajramluk peć
U nekoliko navrata smo pisali o selu Klisura koje se nalazi se u mjesnoj zajednici Prokos trinaest kilometara udaljenom od Fojnice u kome živi samo jedan jedini stanovnik 73 godišnji Tahir Klisura. Tahir živi u kući koja je sagrađena 1945. godine i pokrivena je šindrom. Od domaćih životinja Tahir ima samo kobilu Bebu sa kojom dovuče drva. Prilikom naše pretposljednje posjete Tahiru Klisuri koga bi mogli nazvati fojnički Robinzon Kruso Tahir nam se požalio da mu je progorila peć, mala penzija a valja zimu provesti u naudaljenijem selu Klisura a još sam.

To je saopšteno i načelniku općine Fojnica Salkanu Merdžaniću i on je odlučio da Tahiru za Kurban bajram pokloni novu peć. Nakon što je odgovarajuća peć nabavljena uz to je i vlasnik Tržnog centra „Škafa“ u Fojnici donirao paket prehrambenih artikala za Tahira a Safet Merdžanić iz Fojnice to dovezao svojim kombijem na Klisuru kod Tahira. Krenuli smo u terencu Rasima Sijarića iz Fojnice u posjetu Tahiru od Fojnice preko Tovarišta i Obojka asfaltnom trakom a odatle veoma lošim makadamskim putem do Klisure. Jedino što nam oči odmara i uživamo u ljepotama krajolika i spektru prelijepih jesenjih boja lišća. Tahir nas dočekuje ispred kuće i odmah se hvali da mu je u posjetu stigla supruga Ferida i dodaje da je tu otišla pobrati jabuke divljake za sirćeta. Kombi nije mogao prići Tahirovoj kući pa smo nekoliko desetina metara nosili novu peć na rukama. Stiže Tahirova supruga Ferida, odmah nudi kafu ili čaj, usput kuka kako je bole noge i da će tu kod Tahira biti do Nove godine a onda ide kod sina i snahe u Fojnicu zimovati. Tahir zagleda peć i sav radostan govori da je baš ona koja mu treba a to je sa lijevim ložištem. Cijelo vrijeme nam je zahvaljivao i sve blagosivao govoreći da se sad ne boji zime a drva ima i da mu je ovo jedan od radosnijih Bajrama. Poziva nas da ga opet posjetimo jer zaželi sa nekim porazgovarati i proegleniti jer tokom zime kaže naiđu samo ponekad lovci i planinari i to je sve.

„Vidiš ti ove ljepote i ove miline, ovih boja, ovih slika, ove čistine i dobra zraka ali uzalud kad svi hvale selo a drže se grada. I mene moji zovu a ja neću pa neću. Ovdje sam se rodio i ovdje ću umrijeti“ govori Tahir za Fojnica online na rastanku.

Temeljita rekonstrukcija Školske ulice
Hazim Čukle - Srijeda, 09.11.2011, 14:49
Klikni za više fotografijaŠkolska ulica
Ovih dana su urađeni završni radovi na temeljitoj rekonstrukciji Školske ulice koja se nalazi u Novom naselju i koja vodi ka SMŠ “Zija Dizdarević“ i u Novo naselje u Fojnici. Umjesto dosadašnje jedne saobraćajne trake urađene su dvije saobraćajne trake u dužini od oko 150 metara kao i trotoari za pješake sa obje strane ulice. Projekat su finansirali resorno Kantonalno ministarstvo sa 27 hiljada KM a ostalo Općina Fojnica. Vrijednost projekta je oko 60 hiljada KM. Radove je izvela firma „Orman“ d.o.o. Kiseljak.Završena rekonstrukcija dionice puta od 300 metara iznad Štamparije
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.10.2011, 08:02
Klikni za više fotografijaRekonstrukcija puta
U toku su završni radovi i polaganja asvalta na lokalitetu Luke udaljenom kilometar od Fojnice, rekonstrukciji dionice regionalnog puta R 438 u dužini od 300 metara širine šest metara. Ovaj projekat temeljne rekonstrukcije dionice puta R 438 koji vodi od Fojnice uzvodno prema Prokoškom jezeru se izvodi sredstvima Direkcije za ceste SBK-a i Općine Fojnica. Radove izvodi firma „Orman“ d.o.o. Kiseljak a vrijednost projekta je 250 hiljada KM.Novih hiljadu metara asfaltne trake dionice puta od naselja Zahrastin do Poroja
Hazim Čukle - Srijeda, 05.10.2011, 14:45
Klikni za više fotografijaAsfaltiranje puta
U toku su završni radovi asfaltiranja novih hiljadu metara dionice puta od naselja Zahrastin do Poroja, dionice puta koji vodi prema naselju Čemernica. Ovu dionicu nove asfaltne trake u dužini jedan kilometar i širine tri metra je finansirala općina Fojnica i Federalno ministarstvo obnove i povratka a vrijednost projekta je stotinu hiljada KM. Radove pripreme i polaganja asfalta na ovoj dionici izvodi firma „TWI“ Kiseljak. Prilikom završetka oviog projekta novoasfaltiranu dionicu je obišao i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.Prokoško jezero posljednjeg augustovskog vikenda
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.09.2011, 08:11
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
U vrijeme vrelih augustovskih dana i vrijeme kada sa spas od vrućine tražio svako na svoj način kako zna i umije. Vikendom gosti Fojnice i Fojničani često posjećuju Prokoško jezero od početka mjeseca maja do prvih snijegova. U mjesecu ramazanu je slabija posjeta ovom gorskom oku koje se nalazi na 1636 m.n.v. u njedrima Vranice. Krenuli smo posljednjeg augustovskog vikenda u posjetu Prokoškom jezeru. Od Fojnice se uzvodno vozimo oko osam kilometara asfaltnom trakom a onda dosta lošim i prašnjavim makadamskim putem uz riječicu Jezernicu terenac treska uz zvuke amortizera kao raštimani orkestar a iza nas oblak prašine kao zmija prati nas kroz stoljetnu gustu bukovu šumu. Putem stižemo i prolazimo grupu biciklista iz Sarajeva, saznajemo da su to članovi BBK "Trek" Sarajevo, da su došli do Fojnice kombibusom a odatle biciklima na Prokoško jetero i nazad. Među njima i pet dama. Nakon što se stigne na Hrid odatle se ugleda modro zeleni safir kao ptičije gnijezdo ukliješteno među okolnim visovima Vranice a oko njega načićkani katuni kao roj pčela...

Temeljna rekonstrukcija dionice puta od 300 metara iznad Štamparije
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.09.2011, 07:50
Klikni za više fotografijaRekonstrukcija puta
U toku su radovi na lokalitetu Luke u Fojnici na rekonstrukciji dionice regionalnog puta R 438 u dužini od 300 metara. Kako nam je kazao načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić ovaj projekat temeljne rekonstrukcije dionice puta R 438 koji vodi od Fojnice uzvodno prema Prokoškom jezeru se izvodi sredstvima kantonalne Direkcije za ceste SBK-a i općine Fojnica. Radove izvodi firma „Orman“ d.o.o. Kiseljak a vrijednost projekta je 250 hiljada KM.Održan radni sastanak u SRC "Poljana"
Hazim Čukle - Utorak, 09.08.2011, 09:08
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
U Sportsko rekreacijskom centru "Poljana" udaljenom 15 kilometara od Fojnice u motelu RC "Brusnica" Fojnica je održan sastanak koji je organizirao direktor RC "Brusnica" Fojnica Juro Iviš uz pomoć Turističke zajednice SBK-a. Na ovom sastanku su pored pomenutih organizatora prisustvovali i predstavnici Federelnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici Općine Fojnica, razvojnih agencija i fondacija, lokalne zajednice, investitora i "Reumal group" Fojnica. Nekoliko pozvanih iz nekih ministarstava, Vlada FBIH i SBK nisu prisustvovali vjerovatno što je vrijeme godišnjih odmora ili nešto drugo. Cilj ovog sastanka je upoznavanje prisutnih o trenutnom stanju ovog Centra i planovi za njegov razvoj u narednom periodu...

Nermin Berbić: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 02.08.2011, 09:01
Klikni za više fotografijaNermin Berbić
"Raduje me da je došlo vrijeme da se otpočnu uklanjati gomile ogrevnog drveta naslagane ispred zgrada jer je to davalo i daje veoma ružnu sliku gradu. Sviđa mi se što naš grad ima "Aquapark" sa brojnim sadržajima a posebno što tu ima za najmlađe zabavni park gdje se nalaze autići, klackalice, ljuljačke, tobogani itd gdje djeca mogu uživati. Sviđa mi se uslužnost i ljubaznost općinskih službenika i turistička ponuda kako Fojnice tako i okoline. Raduje me skoro otvaranje Kulturnog centra poklon bratske općine Umranija iz Turske Fojnici, njegovi sadržaji i ukras gradu.

Ne sviđa mi se što još neke gradske ulice nemaju rasvjetu a neke nisu asfaltirane. Kante za smeće nisu dovoljno velike, posebno u parku Fojnice jer se brzo napune pa se smeće baca oko njih, kao i postojanje divljih deponija oko Fojnice. Autobuska stanica, ako se za našu može tako reći ne postoji, a gost kad dođe to prvo vidi i to je lice grada, a znamo da je Fojnica turističko mjesto. Dosta je pasa lutalica po ulicama, često i po desetak u čoporima, što predstavlja opasnost po građane a posebno djecu", za Fojnica online je kazao Nermin Berbić, radnik.

Druženje mještana i dodjela zahvalnica u Smajlovićima
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.07.2011, 08:25
Klikni za više fotografijaSmajlovići
Smajlovići u Mjesnoj zajednici Šćitovo Polje u Fojnici koje se nalazi osam kilometara nizvodno od Fojnice sa lijeve strane rijeke Fojnice su zasigurno jedno od najaktivnijih naselja na području općine Fojnica kada su u pitanju akcije mještana, bilo da je to popravka puta, izgradnja vodovoda, uređenje i ograđivanje harema itd. Malo se koje naselje može pohvaliti sa ovako vrijednim projektima koje realizuju i koji imaju tako aktivnu dijasporu koja im pomaže u projektima. Također mještani Smajlovića imaju svoje redovno godišnje druženje na lokalitetu Grohotulje gdje se okupi po nekoliko stotina žitelja Smajlovića i dijaspore kao i gostiju. Tako je bilo i ove godine a pored druženja i zabave povod okupljanja je i realizacija i završetak nekoliko projekata u ovom naselju...

Sa izletnicima na Prokoško jezero
Hazim Čukle - Srijeda, 20.07.2011, 08:10
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
U grupi izletnika Atif Bešić i Rusmila koji su iz Bosanske Gradiške a žive i rade u Beču u Austriji, još su tu izletnici iz Zvornika, Konjica i Prijedora. Prvi odmor se pravi na odmorištu Vlaška ravan uz hladnu izvorsku vodu i fontanu u obliku piramide. Dolaze i četvorica motorista da prezalogaje, kažu idu iz Busovače u Rostovo na motokros trke. Niko od izletnika nije bio prije na Prokoškom jezeru i na Hridu odakle se ugleda to lijepo modro zeleno oko Vranice, skoro svi kažu da je ovo nešto što se rijetko viđa i svi dišu punim plučima. Mnogo je izletnika a Kale obavještava da se mogu naručiti pite ispod sača, jedna tepsija za četiri osobe košta 20 KM. Kod Zumre se ispred katuna grupa dogovara kada i koja pita da bude gotova. Zumra govori da za sat vremena navratimo kada će pite biti pečene. Obilazi se Prokoško jezero, roštilji i ražnjevi okolo vode a ima i kupača. Neki izletnici beru ljekobilje, drugi borovnice i prodaju kilogram po 5KM. Koristi se posjeta Prokoškom da se fotoobjektivom zabilježi boravak a među prvima je fotografija pored piramidalnog spomenika mirovnjacima koji su tu stradali u helikopterskoj nesreći 17. septembra 1997. godine. Ispred jednog katuna izletnici JU "Dom zdravlja" Fojnica za ručkom a na stolovima: pečenje ispod sača, pite, gulaši, sirevi, kiselo mlijeko, lubenica itd. Nude nas da se osvježimo i prezalogajimo...

Posjet Šatorskom jezeru i uspon na Veliki Šator
Hazim Čukle - Petak, 15.07.2011, 13:55
Klikni za više fotografijaVeliki Šator, 1872 m.n.v
U organizaciji PD "Vranica" Fojnica je tokom proteklog vikenda organiziran posjet Šatorskom jezeru i od tog jezera planinarski uspon na Veliki Šator čija je visina 1872 m.n.v. a koji je i najveći vrh na Šator planini. Iako su ljetne vreline i tropske vrućine kada mnogi osvježenje traže u vodama rijeka, bazena, mora i debelom hladu, desetak planinara iz Fojnice se odlučilo na ovu posjetu i ovaj planinarski uspon. Vrijeme za planinarenje je po pričanju planinara bilo idealno sunčano sa umjerenim vjetrom. Ova planinarska tura je bila za izuzetno uživanje, dok se po kotlinama živa u termometru penjala i do 40 stepeni. Na planinarski uspon do Velikog Šatora se krenulo od obale Šatorskog jezera a uspon zajedno sa povratkom je trajao oko 3,5 sati pješaćenja a po povratku komplet ekipa planinara se rashladila u vodi jezera koja je imala ugodnu temperaturu. Putovalo se automobilima iz Fojnice preko Bugojna, Livna do Bosanskog Grahova oko 4 sata vožnje a od Bosanskog Grahova još dodatni sat vožnje oko 20 kilometara dobrog asfaltnog puta i dodatnih 16 kilometara solidnim makadamskim putem do Šatorskog jezera. Sam pristup automobilom Šatorskom jezeru nije moguć zbog rampe a postoji mogućnost i za to uz odobrenje lokalne šumske uprave.

Asfaltirana i druga dionica puta do Donjih Lučica
Hazim Čukle - Srijeda, 13.07.2011, 07:22
Klikni za više fotografijaAsfaltirano "Šetalište"
Posljednjeg radnog dana prošle sedmice je postavljeno još novih 370 metara asfaltne trake, druge dionica od ukupne dužine od 750 metara koliko je bilo predviđeno da se asfaltira u ulici Šetalište koja vodi od hotela "Reumal" u Fojnici uz lijevu obalu rijeke Dragače do naselja Donje Lučice. Kako smo nedavno i pisali na Fojnica online kada je urađena prva dionica asfaltne trake do ovog naselja koje broji 13 domaćinstava i tada je rečeno da će se uskoro raditi i druga dionica. Ovu drugu dionicu od 370 metara asfaltiranja puta je uradila firma "TWI" iz Kiseljaka. Ovaj projekat asfaltiranja puta finansirali su Ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica BiH i Općina Fojnica, dijelom i mještani ovog naselja a vrijednost projekta je oko 70 hiljada KM. Nakon što su položeni i posljednji metri asfaltne trake uslijedilo je veselje uz janjetinu sa ražnja i roštilj, harmoniku i pjesmu do kasno u noć. Sa izvođačima radova i mještanima ovog naselja je bio i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić sa saradnicima.

Preko hiljadu teferičlija na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Utorak, 12.07.2011, 13:04
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Tradicionalno se na Prokoškom jezeru početkom mjeseca jula održavaju teferići, dugi niz godina, a tako je bilo i ove godine. Kolone automobila, kombi buseva i autobusa su se kretale uzvodno uz riječicu Jezernicu do Prokoškog jezera osrednje dobrim makadamskim putem. Nakon što se asfaltnom trakom stigne od Fojnice do Tovarišta dalje se makadamskim putem preko Jezernice i Hrida dolazi do Prokoškog jezera koje je udaljeno od Fojnice oko 25 kilometara a nalazi se na 1636 metara nadmorske visine. Na Prokoškom jezeru prva slika je da ima dosta novih krovova katuna, brojni automobili i muzika sa zvučnika radio stanica koja se čuje iz parkiranih automobila. Nešto ovaca je na pašnjacima kao i krupne stoke po obroncima i oko Prokoškog jezera. Janjad na ražnju, sačevi, roštilji i drugi mezetluci uz svaki stol ili katun...

Asfaltirano pola dionice puta do Donjih Lučica
Hazim Čukle - Utorak, 21.06.2011, 09:37
Klikni za više fotografijaAsfaltiran put
Ovih dana je postavljeno 350 metara asfaltne trake od ukupne dužine od 700 metara koliko je predviđeno u ulici Šetalište koja vodi od hotela "Reumal" u Fojnici uz lijevu obalu rijeke Dragače do naselja Donje Lučice koje broji 13 domaćinstava. Ovu dionicu od 350 metara asfaltiranja puta je uradila firma "Sarajevo putevi" iz Sarajeva a drugu polovicu ulice isto u dužini od 350 metara će uskoro uraditi firma "TWI" iz Kiseljaka. Projekat asfaltiranja ovog puta finansirali su Ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica BiH i Općina Fojnica a vrijednost projekta je oko 70 hiljada KM. Do ovog naselja u ulici Šetalište su mještani svojim sredstvima i uz pomoć općine Fojnica doveli vodu gradskog vodovoda a vrijednost tog projekta je oko 3,5 hiljade KM kazao nam je predsjednik odbora Rasim Softić.

Potpisan ugovor između predstavnika naselja Fojnice i PEP-a
Hazim Čukle - Srijeda, 01.06.2011, 10:06
Klikni za više fotografijaPotpisivanje ugovora
Sredinom maja je u sali Općine u Fojnici potpisan ugovor o finansiranju projekta "Jačanje komunikacije lokalne zajednice i Općine" tri fojnička naselja od ukupno pet naselja Fojnice koliko ih je obuhvaćeno ovim projektom PEP-a internationala (Projekt pomoći razvoja sela). Ovim projektom obuhvaćena su naselja Fojnice: Smajlovići, Podcitonja, Otigošće, Turkovići i Merdžanići. Svako od ovih naselja je imalo projekat kojeg su izabrali sami mještani a predstavljalo ih je 5-8 članova koji su vodili realizaciju tog projekta. Ugovori su potpisani između predstavnika PEP Internationala, ispred općine Fojnica načelnika općine Salkana Merdžanića i predstavnika pomenutih naselja...

Jubilarni Dani Pogorelice
Hazim Čukle - Srijeda, 01.06.2011, 09:38
Klikni za više fotografijaPogorelica
Tokom vikenda su na Pogorelici u organizaciji Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka održani "Dani pogorelice 2011" koji se tradicionalno održavaju svake godine posljednjeg vikenda mjeseca maja. Tako je bilo i ove godine i kako nam je kazao predsjednik PD "Pogorelica" Kiseljak Anto Bojo Čiro organizovan je planinarski pohod od Kiseljaka preko Kamenika, Bilića i Dusine do planinarskog doma na Pogorelici. U tom pohodu je zbog malo lošijeg vremena učestvovalo dvadesetak planinara koji su put od Kiseljaka dovde na Pogorelici u dužini od oko 30 kilometara prešli za 7-8 sati pješaćenja.

"U planinarskom domu na Pogorelici ove godine na "Danima Pogorelice 2011" okupilo se u ova dva dana preko stotinu planinara iz Kiseljaka, Visokog i još nekih društava kao i gostiju iz Kaštela, Splita iz R Hrvatske a bili su nam gosti i biciklisti i motoristi iz Fojnice i Kiseljaka. Uvečer smo imali druženje uz logorsku vatru, muziku, meze i piće do kasnih sati. Drugog dana manifestacije "Dani Pogorelice 2011" smo u grupama obišli Pogorelicu, zatim smo imali za ručak planinarski grah."...

Muharem Ahmetak: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 28.05.2011, 11:31
Klikni za više fotografijaMuharem Ahmetak
"Sa gledišta mene kao penzionera šta mi se (ne) sviđa u Fojnici najprije moram reći da je za pohvalu čistoća i uređenost parka i prostora oko kompleksa "Reumala" i "Aquareumala". Prednost je i što veliki kamioni sa balvanima ne prolaze tuda da provale i oštete put. Lijepo je vidjeti kaskade na ribolovnom reviru u rijeci Dragači sa dosta autohtone potočne pastrmke gdje gosti uživaju gledajući ribe. Za pohvalu je i to što su skoro sva sela dobila asfalt. Sviđa mi se što je dosta njiva zasijano i što se ljudi sve više bave poljoprivredom. Bog je obdario Fojnicu prirodom kao rijeko gdje drugdje, dosta rijeka, potoka, izvora, planinskih predjela itd. Sviđa mi se to što cijela okolina Fojnice nema minskih polja pa ljudi mogu uživati u berbi ljekobilja, šumskih plodova, raj za planinare, izletnike itd"...

Rupe na ulicama kao prvi vijesnici proljeća
Hazim Čukle - Srijeda, 06.04.2011, 07:25
Klikni za više fotografijaIzrešetan asfalt
Kalendarski je stiglo proljeće prije nekoliko dana a prvi vjesnici proljeća kao što su visibaba, jagorčevina, kaćuni i ljubičice su se počeli javljati prije mjesec dana. Kao prvi vjesnici proljeća u Fojnici se redovno javljaju i udarne rupe na ulicama grada. Svake godine poslije otapanja snijegova i dolaska toplih dana rupe na ulicama Fojnice se pojavljuju na istom mjestu. Desi se da gosti Fojnice koji dolaze na rehabilitaciju i odmor sa svojim ljubimcima automobilima često naletivši na rupu na ulici moraju rehabilitirati i svoje ljubimce četverotočkaše. Zanimljiv je i komentar jednog Fojničana koji kaže da su baš ove rupe na ulicama pravi vjesnici proljeća, slični prvim vjesnicima proljeća, samo što su visibaba, jagorčevina, kaćuni i ljubičica jednogodišnje biljke a ove rupe višegodišnji vjesnici. Skoro se uvijek javljaju na istom mjestu a na jednom dijelu u blizini "Reumala", liče na aleju slavnih u Holivudu, kao da su poznati tu ostavili svoje otiske ruku ili nogu.

Brojni skijaši na Poljani
Hazim Čukle - Srijeda, 02.02.2011, 08:39
Klikni za više fotografijaPoljana
Nakon nedavno novog napadalog snijega konačno se osmjehnula sreća i vlasnicima skijališta. Istina visina novog snijega nije velika ali je dovoljno da u skijalištima ljubitelji zimskih radosti mogu uživati. Tokom proteklog vikenda Sportsko rekreacioni centar "Poljana" iznad Fojnice je imao veoma dobru posjetu skijaša i ljubitelja zimske radosti. Do ovog skijališta iznad Fojnice smještenog na 1600 metara nadmorske visine se stiže asfaltnom trakom do Bakovića, zatim veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada a udaljen je 15 kilometara od Fojnice. Krenuli smo prvog dana vikenda u posjetu SRC "Poljana" Fojnica. Kolone automobila su u jutarnjim satima se kretale ka Poljani. U Fojnici magla a kako se približavamo Poljani pored Kozovgrada, sunčano i vedro, povremeno naiđe talas magle ali je brzo nestane.

Ispred Rekreacionog centra "Brusnica" stotinjak automobila, u sali motela dvadesetak gostiju uživa u toplini kamina i lijepom pogledu na skijalište. RC "Brusnica" posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana sa 60 ležaja, veliku salu i saunu. Cijena smještaja za puni pansion je 75 KM, polupansion 67 KM i noćenje sa doručkom 60 KM. Cijena dnevne ski karte je 20 KM, poludnevne 15 KM za odrasle a za djecu do 14 godina 15 KM dnevna i 12 poludnevna. Noćno skijanje će biti u funkciji u petak i subotu...

Počela sezona skijanja ali snijega nema dovoljno
Hazim Čukle - Petak, 07.01.2011, 07:51
Klikni za više fotografijaPoljana
Sezona skijnja je otpočela u svim ski centrima kod nas ali snijega ima malo ili ga nema. Vlasnici ski centara gledaju u nebo i prate vremensku prognozu očekujući obilnije snježne padavine kako bi na skijalištima bio pravi zimski ugođaj. I u Sportsko rekreacionom centru "Poljana" koji je udaljen 15 kilometara od Fojnice ski sezona je otpočela u drugoj polovini mjeseca decembra minule godine. Posjetili smo posljednjeg dana protekle godine ovaj SR Centar "Poljana" iznad Fojnice. Do tog ski centra se stiže od Fojnice asfaltnom trakom do Bakovića a onda veoma dobrim i očiščenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. Ovaj ski centar se nalazi na 1580 metara nadmorske visine gdje se nalaze dva ski lifta, veliki dužine oko 1000 metara i mali dužine oko 450 metara. Samo mali je ski lift bio u pogonu. Stotinjak gostiju se skijalo, sankalo, šetalo i sunčalo. Dan idealan vedar i sunčan a visina snijega je bila dvadesetak centimetara kojeg niske temperature tokom noći sprječavaju da se otopi...

Brdski biciklizam: Fojnica - Kašteli - Slapovi Kozice
Mirsad Topalović - Četvrtak, 18.11.2010, 14:31
Klikni za više fotografijaBiciklisti
Obožavam manja mjesta u Bosni i Hercegovini. Naravno, ovo “manja” treba shvatiti krajnje uslovno: čisto matematički kao što, recimo, uspoređujemo skupove. Tako je skup kuća u Fojnici zbilja manji od skupa kuća u Sarajevu, Mostaru ili Tuzli. Ali, samo to. Osmijeh koji dobijete kad u rano, novembarsko, prohladno jutro stignete u Fojnicu sve je samo ne “manji”. Naprotiv!

U to smo se osvjedočili netom minulog vikenda. Dok gradić spava stižemo u kafić, okupljalište lokalnih biciklista i mjesta odakle kreću sve ture. Dočekuje nas prelijepa, crnokosa djevojka bademastih očiju, naravno ogromnim osmijehom. Učas donosi kafice, a dok se pozdravljamo s domaćinima, Đenom i ostalim fojničkim biciklistima, ona neprimjetno donosi kekse, grickalice i ostale đakonije. To se ne plaća, naravno, baš kao što je i kafice teško platiti – momci, pravi domaćini, neće ni da čuju za to. I da se ne bismo dalje “prepirali” krećemo na vožnju...

Slapovi Kozice, prirodni dragulj
Hazim Čukle - Srijeda, 06.10.2010, 08:30
Klikni za više fotografijaSlapovi Kozice
Za Fojnicu se kaže da je slijepo crijevo, da nema dalje i da se u nju ne dolazi onako, već sa razlogom. Nekad se tu dolazilo u potrazi za zlatom, kasnije u potrazi za zlata vrijednim zdravljem, neko dolazi u Fojnicu na odmor i rehabilitaciju a neki opet kako bi vidjeli brojne kulturno historijske spomenike i prirodne ljepote kakve se rijetko viđaju. Mnogi će vam reći bili ste u Fojnici a niste posjetili Franjevačkim samostan, niste ni bili u Fojnici, tekije, Atik džamiju, musafirhanu, mnogo ste propustili, ili Kaštele, Poljanu, Prokoško jezero itd, napravili ste veliki propust prilikom posjete Fojnici.

Ima tu još ljepota da se nabrajaju a jedno mjesto koje je također privlačno i atraktivno su slapovi riječice Kozice. Udaljeni su 12 kilometara od Fojnice do kojih se dolazi asfaltnom trakom od Fojnice preko izletišta Malkoć, sela Korita i ponovo izletišta ali Vladića vrh i dalje dobrim makadamskim putem preko sela Dragačići tu ste pored dragulja prirode slapova Kozice...

Biciklom stazama borovnice i brusnice na Vrankamenu i Zec planini
Mirsad Topalović - Utorak, 05.10.2010, 08:50
Klikni za više fotografijaBiciklisti
Iako nam nije praksa da dvaput pišemo o istim planinama, tura na Vrankamen i Zec planinu baš zato što ih je uvezala zaslužuje pažnju u posebnom izvještaju, makar smo svojevremeno već pisali o obje planine pobaška. Pa možda čak i ne toliko zbog osobenosti i ljepote ture, koliko zbog domaćina, mladića iz Fojnice koji su sve organizirali. Triput smo planirali ovu turu: prvi put pokisli do gole kože, drugi vikend odustali i – treća sreća. Vrijeme je bilo idealno za vožnju.

Istina, oblaci sakriše sunce pa fotografije nisu tako lijepe. Ali, kažu ono što je lijepo ostaje u srcu, tako i mi današnji dan predizborne šutnje provedosmo, konačno, u prirodi a ne pred tv ekranima slušajući političare kako pričaju gluposti i daju lažna obećanja. I kako to obično biva, uživali smo u našoj različitosti, kako imena, tako i porijekla, godina, spola ili bicikala… Jedino što nas zbližava je činjenica da ama baš niko ne progovori o politici, a sutra biramo one što će upropaštavati ovu lijepu državu naredne četiri godine. Na sreću, njihova šutnja će trajati upravo četiri godine manje jedan mjesec kad će nam se opet smješkati sa plakata razasutih po zelenim površinama. I toliko o politici...

Paradajz izrastao iz asfalta
Hazim Čukle - Utorak, 21.09.2010, 16:57
Klikni za više fotografijaParadajz
U naselju Bakovići udaljenom pet kilometara od Fojnice ispred kuće Slavka Bošnjaka okom kamere smo snimili stabljiku paradajza koja je izrasla iz asfalta. Na sebi ima i nekoliko plodova i cvjetova. Kako nam je Slavko ispričao to je kako se kaže samonikli paradajz jer je vjerovatno izrastao od sjemena koje je tu bačeno ali je baš čudo da nikne iz asfalta. Izgleda da paradajz "voli" tu da iznikne jer smo doznali da je tu blizu sadašnjeg paradajza prije par godina iznikao također paradajz na kojem je bilo i nekoliko kilograma plodova.

Asfaltiran put u dužini od 350 metara u Šćitovu Polju
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.08.2010, 18:43
Klikni za više fotografijaAsfaltiran put
Završeni su radovi na pripremi i asfaltiranju lokalnog puta u naselju Šćitovo Polje od puta Fojnica - Kiseljak do puta koji vodi za naselje Smajlovići u dužini od 350 m. Vrijednost ovog projekta je 41 hiljada KM a sredstva su obezbijedili Ministarstvo obnove i povratka SBK-a i Općina Fojnica. Izvođač radova je bila firma "Ceste Company" Kiseljak. Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić obišao asfaltirani put.

Načelnik općine Salkan Merdžanić u posjeti gvardijanu samostana
Hazim Čukle - Utorak, 10.08.2010, 17:39
Klikni za više fotografijaNačelnik i gvardijan
Nedavno je načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić posjetio Franjevački samostan i gvadrijana Franjevačkog samostana u Fojnici fra Nikicu Vujicu koji se na toj funkciji nalazi od ljeta prošle godine kada je zamjenio dotadašnjeg gvardijana fra Mirka Majdandžić, sada ekonoma definitora Franjevačke Provincije Bosne Srebrne u Sarajevu. Načelnik Salkan Merdžanić i gvardijan fra Nikica Vujica su u opuštenoj atmosferi uz kafu razgovarali par sati o raznim temama vezanim za Franjevački samostan, njegov rad, novostima, radovima i problematici sa kojom se susreću...

Koševina na Pogorelici
Hazim Čukle - Srijeda, 28.07.2010, 16:31
Klikni za više fotografijaPogorelica
Na Pogorelicu 18 kilometara udaljenu od Fojnice se stiže asfaltnom trakom preko Bakovića, Gojevića i Dusine a onda oko 4 kilometra dosta dobrim makadamskim putem i eto vas u vazdušnoj banji. Smještena na oko 1100 metara nadmorske visine pored prekrasnih pejzaža i predjela pašnjaka i livada okruženih stogodišnjom bukovom šunom Pogorelica je privlačno mjesto za planinare, lovce, sportaše, sakupljače ljekobilja i šumskih plodova. Tu se pored nekoliko vikendica nalaze i dva doma, planinarski PD "Pogorelice" iz Kiseljaka i Lovači dom od LD "Divokoza" iz Fojnice, oba su vikendom otvorena za posjetioce a može se tu boraviti i ostalim danima uz dogovor sa domarima. Za Pogorelicu je vezana i još jedna zanimljivost, svako će vam kazati u Fojnici da je od davnina poznat fojnički krompir ali onom sa Pogorelice nema ravnog u BiH a i šire. Rekoše nam da je tu zdrava hrana sto posto jer nema zagađivača, zemlju đubre stajskim đubrivom i ne koriste nikakve zaštitna hemijska sredstva protiv krompirove zlatice i plamenjače...

Par hiljada teferičlija na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Petak, 09.07.2010, 16:19
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Tradicija koja se njeguje u fojničkom kraju su teferiči koji se organizuju u ovom kraju. Jedan od tradicionalnih teferiča koji se organizuje u fojničkoj općini je i teferič na Prokoškom jezeru koji se održava preko četrdeset godina svakog prvog vikenda u mjesecu julu. Oko jezera ispred svakog katuna dim, vatra, roštilji, janjad na ražnju, harmonika, pjesma. Ambijent i slika kao iz dobrih starih vremena i kao da je recesija zaobišla ovu prirodnu ljepotu. Tu je neizbježni ringišpil, kupači, igra lošte i pješaćenje do obližnjih visova oko Prokoškog jezera. Mnogi iz fojničkog kraja žive za ovaj dan, dan kada se teferiči par dana. Neki maksuz svake godine stižu u vrijeme teferiča iz Zapadne Evrope pa čak i Amerike gdje žive i borave. Bude tu i nekoliko autobusa u kojima organizovano dolaze teferičlije iz nekih gradova BiH...

Tradicionalna manifestacija "Dani Pogorelice 2010"
Hazim Čukle - Srijeda, 02.06.2010, 16:06
Klikni za više fotografijaDom na Pogorelici
Devet godina se tradicionalno u organizaciji Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka krajem mjeseca maja organizuje manifestacija planinarskih dana pod nazivom "Dani Pogorelice". Tako je bilo i ove godine, ovo planinarsko društvo je organizovalo "Dani Pogorelice 2010". Kako nam je kazao predsjednik PD "Pogorelica" Kiseljak Anton Bojo Čiro ovogodišnji "Dani Pogorelice 2010" su se održavali tokom vikenda 29. i 30. maja na Pogorelici i u Kiseljaku.

"Prvog dana ovogišnjih dana Pogorelice smo imali planinarski pohod od Kiseljaka preko Kamenika, Bilića i Dusine do našeg doma na Pogorelici koji se nalazi na 1222 m.n.v. U tom pohodu je učestvovalo tridesetak planinara a pješačilo se oko sedam sati, prešlo se oko 30 kilometara. Ove godine su "Dani Pogorelice 2010" okupili oko 150 planinara iz planinarskih društava, pored nas domaćina su tu i planinari iz: PD "Konjuh" Tuzla, PD "Visočica" Visoko, PD "Kuk" Novi Travnik i HPD "Malačka" Kaštel Stari kod Splita iz Republike Hrvatske."...

Oštećenje kolovoza na Regionalnom putu Fojnica - Kaćuni - Visoko
Hazim Čukle - Utorak, 01.06.2010, 17:03
Klikni za više fotografijaRupa na putu
Krajem mjeseca maja smo kamerom snimili veliku rupu na Regionalnom putu Fojnica - Kaćuni - Visoko. Projektom rekonstrukcije ovog regionalnog puta prošle godine je urađena rekonstrukcija i postavljen asfalt na dionici od naselja Korita do izletišta Vladića vrh u dužini od 1200 metara koji je finansirala općina Fojnica i sufinansirala Vlada Federacije BiH. Za nešto manje od godinu dana na tom putu se pojavila velika rupa uz odvodni šaht koja je prečnika preko jednog metra kao i dubine preko jednog metra dok je oko te rupe u prečniku od par metara došlo do ulegnuća asfalta i prijeti opasnost od propadanja automobila u tu pukotinu...

Malonogometni noćni turnir
Hazim Čukle - Srijeda, 26.05.2010, 17:06
FK FojnicaProljeće je i mjesec nogometnih turnira. Tako će se u organizaciji Fudbalskog kluba “Fojnica“ iz Fojnice odigrati na stadionu FK “Fojnica“ (asfaltni teren) odigrati malonogometni noćni turnir. Turnir će se igrati od 1. do 15. juna ove godine. Igra se po sistemu 4 + 1, dva puta po 20 minuta.

Kotizacija po ekipi iznosi 150 KM a prijave za učešće na ovom malonogometnom noćnom turniru se primaju do 30. maja. Izvlačenje parova je 31. maja 2010. godine u 18 sati u kafani SUR “K4“ Fojnica kod Zdravka Fišera...

Potrebno još oko 50 hiljada KM
Hazim Čukle - Petak, 21.05.2010, 11:34
Klikni za više fotografijaGornje selo
Prošle godine smo pisali o mještanima Gornjeg sela u mjesnoj zajednici Gojevići koji su pokrenuli akciju prikupljanja novca kako bi asfaltirali put u svoje naselje. Kako smo saznali od Mirka Oroza iz ovog naselja do sada je skupljeno 55483 KM, od Kantonalnog mimistarstva prostornog uređenja obnove i povratka Travnik su dobili 29483 KM, mještani Gornjeg sela su skupili 13 000 KM koliko bi trebali dobiti i od općine Fojnica. Za realizaciju ukupnog projekta potrebno je još da se sakupi 52.759,50 KM.

"Oni koji žele pomoć mogu to i dalje učiniti a mi za 15 dana počinjemo sa radovima na asfaltiranju tog dijela puta do Gornjeg sela u MZ Gojevići", za Fojnica online je kazao Mirko Oroz.

Sredstva se mogu uplatiti putem:

Banka: ABS Banka, filijala Visoko, poslovnica Fojnica
Broj računa: BA 39194706044047478 SWIFT A 3S3 BA 22
Svrha: Asfatliranje puta kroz Gornje selo Gojevići

Tradicionalni malonogometni turnir u Dusini 2010
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.05.2010, 17:07
Klikni za više fotografijaDusina - Fojnica
Krajem mjeseca maja, tačnije u subotu i nedjelju 29. i 30. maja ove godine će se u organizaciji mjesne zajednice Dusina u Dusini na školskom igralištu odigrati tradicionalni malonogometni turnir. Kako smo saznali od organizatora ovog malonogometnog turnira Elvira Salčinovića ovaj tradicionalni turnir u Dusini se igra preko 35 godina a otpočele su prijave za učešće na ovogodišnjem tradicionalnom malonogometnom turniru u Dusini.

Prijave se primaju do subote 29. maja do 10 sati. Tokom trajanja turnira upriličiti će se i bogat kulturno zabavni program uz muziku i igranke obje noći turnira. Prijave za učešće na turniru u Dusini i sve informacije se mogu dobiti na mobilne telefone broj 062/157-980 i 061/427-344...

Omogućiti Busovači i Fojnici brži izlazak na autotrasu A1
Mirsad Topalović - Petak, 07.05.2010, 23:34
Fojnica onlineFederalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović u društvu načelnika Visokog, Fojnice i Busovače posjetio je lokacije izgradnje puta Moštre-Kondžilo-Bilalovac-Fojnica. Općina Visoko je iznijela prijedloge ministru Šećkanoviću za utrošak preostalih 400.000 KM za završetak saobraćajnice, koja će povezati ove tri općine, te omogućiti Busovači i Fojnici brži izlazak na autotrasu A1...
Kiseljak: Šta mi se (ne) sviđa u mom gradu
Hazim Čukle - Petak, 07.05.2010, 16:37
Klikni za više fotografijaVinko Vrljičak Šico
"Kiseljak iz dana u dan postaje ljepši, uređeniji i prostraniji. Ulice se asfaltiraju, proširuju, čiste, grade se trotoari i naselja se proširuju kako prema Gromiljaku, tako i prema Visokom, Kreševu i Sarajevu. Vrelo kiseljaka i park u centru grada mogu biti uzor mnogim gradovima. Ljubaznost ljudi i ljepota kiseljačkih žena nema nigdje u svijetu i njegovoj okolini.

Kada gledam drugu stranu moga grada u prvi plan stavljam tri rijeke koje se u Kiseljaku sastaju, to su: Fojnica, Kreševka i Lepenica. Po njihovim obalama su kao zavjese od plastičnih kesa i drugog otpada pravo ruglo, a pogotovu kada padnu obilnije kiše rijekama kao deponija teče smeće."...

Izvješće o radu na projektu gondole za 1. i 2. mjesec 2010. godine
Emir Aletić - Subota, 13.03.2010, 13:50
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Domaće aktivnosti

- praćeno stanje dešavanja sa svjetskom bankom i njihovim predstavnicima u BiH, donijelo nam je dodatnu snagu za planiranje aktivnosti u ovoj godini
- u drugoj polovici mjeseca februara 2010, izvršena je obuka kadra u BiH i inostranstvu
- odabir banaka preko kojih će ići transferi za razvoj turizma u BiH
- Vršimo užurbane pripreme za aplikaciju, što je rezultiralo ugovaranjem sastanaka sadašnjih investitora i načelnika općine gosp. Salkana Merdžanića (10.03.2010) koji je izrazio želju za pomoć u rješavanju potrebne dokumentacije...

Idealno mjesto i vrijeme za skijaše
Hazim Čukle - Utorak, 09.02.2010, 16:26
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Iako je bio radni dan u utorak kad smo boravili u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice znatan broj skijaša je uživao na stazi. Do ovog Ski centra iznad Fojnice se stiže od Fojnice asfaltnom trakom preko Bakovića i dalje veoma dobrim i očišćenim putem preko Bistrice i Kozovgrada u dužini od 15 kilometara. Tu je znatan broj gostiju hotela "Reumal" u Fojnici koji se nalaze na odmoru i rehabilitaciji a u sklopu boravka oni koji žele skijati imaju organizovan odlazak na skijanje u ovaj Ski centar. Pored grupe studenata iz Mostara koji tu obavljaju koncentriranu nastavu znatan je broj i drugih gostiju ljubitelja skijanja i uživanja u zimskim radostima.

Snijega ima dovoljno, oba ski lifta su u pogonu, veliki u dužini od 1100 metara i mali ski lift dužine 550 metara. Na ovom skijalištu su i četiri ski staze širine od 50 do 200 metara i ukupne dužine nekoliko kilometara. Tu se nalazi i Rekreacijski centar "Brusnica" sa istoimenim motelom "Brusnica" koji posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana i salom za ručanje od 45 mjesta. Gostima su na usluzi i dvadesetak vikendica za iznamjljivanje. Cijena dnevne ski karte za odrasle je 17 KM, djecu 12 KM a poludnena ski karta košta odrasli 12, djeca 8 KM po osobi. Moguće je iznajmiti komplet novu ski opremu po cijeni od 10 do 20 KM dnevno...

Izvješće o radu na projektu gondole za 11 i 12. mjesec 2009. godine
Mirsad Topalović - Petak, 15.01.2010, 16:26
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Domaće aktivnosti

- Završetak staza po kategorizaciji zahvaljujući pomoći firmi "Barbić" Kiseljak, "Šumarija Fojnica" i "Reumal Group".
- Urađen je remont reduktora i sidara ski lifta
- Izvršena nabavka zaštitnih i obilježavajućih mreža za staze
- Izvršena popravka puta za zimske uvjete uz pomoć firme "Ceste company" Kiseljak
- Završeni radovi na ski servisu
- Ostvareni kontakti sa Federalnim ministarstvom vodoprivrede i šumarstva, kako bi općina Fojnica ušla u infrastrukturne projekte Europske investicione banke, kako bi lakše završili infrastrukturne zahvate iz regulacionog plana...

Dovoljno snijega u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice
Hazim Čukle - Četvrtak, 14.01.2010, 16:37
Klikni za više fotografijaPoljana
Iako smo u punom jeku zimske sezone kada je idealno vrijeme za skijanje i uživanje u snježnim čarolijama snijega ima malo ili ga skoro nema nikako po BH planinama. Vlasnici ski centara gledaju u nebo i prate vremensku prognozu očekujući najavu snježnih padavina a gosti ljubitelji zimskih radosti koji su rezervisali svoj boravak u tim ski centrima otkazuju aranžmane i odlaze kućama.

Da nije svuda isto uvjerili smo se u utorak u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice. Zvuči pomalo nevjerovatno ali je stvarnost, tu ima snijega dovoljno za skijanje i sankanje. Do ovog Ski centra udaljenog 15 kilometara od Fojnice se dolazi od Fojnice asfaltnom trakom do Bakovića a onda dosta dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada do Ski centra "Poljana" iznad Fojnice. Tu se nalaze dva ski lifta, jedan od njih je radio i tu se skijalo dvadesetak skijaša...

Upoznajte Fojnicu: Posjetite Slapove Kozice
Emir Aletić - Petak, 04.12.2009, 17:03
Klikni za više fotografijaSlapovi Kozice
Slapovi planinske rijeke Kozice po svojoj ljepoti sigurno ne zaostaju za mnogobrojnim prirodnim ljepotama kojima naš kraj obiluje. Smješteni su 12 km od Fojnice u pravcu sjevera, blizu sela Dragačići. Zbog otežanog pristupa i strmog terena, vrlo im je teško pristupiti što je jedan od razloga izuzetne očuvanosti i ljepote koju ovi slapovi i danas posjeduju. Tri prekrasna vodopada, visine od 10 do 20 metara, naročito je lijepo posjetiti u jesen, u doba kiša jer je prizor koji tada možete vidjeti uistinu neopisiv.

Nedavno uređenim asfaltnim putem, do slapova se može stići za pola sata vožnje od centra Fojnice.

Posjetite slapove Kozice, upoznajte svoj grad i uživajte u njegovoj ljepoti.

Novih 700 metara asfalta prema Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Srijeda, 02.12.2009, 16:54
Klikni za više fotografijaAsfaltiranje
Krajem novembra su završeni radovi asfaltiranja dionice regionalnog puta u dužini od 700 metara. To je dionica Regionalnog puta R 438 koji vodi od Fojnice preko Tovarišta prema Prokoškom jezeru.

Na licu mjesta smo sreli šefa gradilišta Dragana Grabovca koji nam je kazao: "Završavamo postavljanje asfalta na ovom regionalnom putu od Tovarišta do kapele u Tocilima u MZ Prokos. Radilo se u dvije faze, priprema za asfaltiranje, postavljanje potpornih zidova i propusta i asfaltiranja. Izvođač radova je firma Rudnici gipsa Donji Vakuf a podizvođač firma "Ceste Company" Kiseljak. Radove je finansirala Direkcija za ceste SBK-a a vrijednost ovog projekta je oko 500 hiljada KM".

Na Poljani dovoljno snijega za skijanje
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.10.2009, 16:26
Klikni za više fotografijaPoljana
Prvi obilniji snijeg koji je napadao u Skijaškom centru na Poljani iznad Fojnice, obradovao je ljubitelje zimskih radosti, skijanja i sankanja. Do Ski centra na Poljani iznad Fojnice se stiže asfaltnom trakom preko Bakovića a onda veoma dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. U srijedu smo posjetili ovo izletište iznad Fojnice koje se nalazi na 1600 metara nadmorske visine. Dan sunčan, u Fojnici nema snijega, šuma se još podobro zeleni i nakon što makadamskim putem iza sebe ostavite naselje Bakovići pojavljuje se stidljivo snijeg, penjući se više prema Poljani raste i visina snijega. Na Poljani prava zimska idila, visina snijega oko pola metra, oko dvije stotine vikendica kao gljive poredane i vire iz snježnog pokrivača. Dan vedar i sunčan, vidik se proteže do Bjelašnice, Igmana, Trebevića, Bitovnje, Zec planine i drugih hercegovačkih planina...

Mjesne zajednice utvrdile probleme koje treba prioritetno rješavati
Misija OSCE u BiH kancelarija Travnik - Srijeda, 30.09.2009, 23:07
Klikni za više fotografijaZbor u MZ Pločari
U periodu juli – septembar 2009. godine općina Fojnica je preko svog koordinatora za mjesne zajednice a zajedno sa predsjednicima MZa i Misijom OSCE a u BiH, Ured u Travniku uspjela okončati drugu fazu projeka Angažman u zajednici.

Naime, nakon proljetnih aktivnosti na pružanju raznih vidova edukacije i upoznavanja Predsjednika MZa i članova savjeta o njihovim ulogama i odgovornostima u sistemu funkcioniranja mjesne samouprave, prešlo se na proces identifikacije i verifikacije problema po MZa. Tako je u pomenutom periodu održano sedam zborova građana u MZa Dusina, Gojevići, Bakovići, Ostružnica, Šćitovo, Pločari i Prokos. U MZ Pridola nije održan zbor građana. Na ovim skupovima utvrđena je lista od ukupno 21 problem koji po mišljenju mještana sa terena zahtjeva prioritetno rješavanje. Svi problemi su dodatno elaborirani kroz obrazac o projektnom prijedlogu uz priložene fotografije...

Džematlije Obojka grade džamiju
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.08.2009, 14:10
Klikni za više fotografijaDžamija u izgradnji
U naselju Obojak u MZ Prokos udaljenom od Fojnice 10 kilometara živi pedesetak džematlija i oni su nedavno započeli izgradnju džamije. Vrijedni domaćini Obojka su prošle godine asfaltirali i lokalni put od Obojka do Tovarišta u dužini od 3 kilometra. Džamija je ozidana, u toku su unutrašnji radovi i izgradnja munare. Građevinski odbor čine Mušan Klisura, predsjednik, sa članovima: Jusuf Zuka, Alija Pugonja, Fadil Zuka i Džemail Zuka koji nam je kazao: "Džamiju smo započeli graditi svojim sredstvima prije mjesec dana. Posredstvom glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Fojnica hadži Mensur ef. Pašalića, prof. i predstavnika svjetske humanitarne organizacije u Sarajevu Human Appeal International dr Isa Jusuf od ove svjetske humanitarne organizacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata smo dobili 24 hiljade donacije, pored njih i od još nekih dobrih ljudi.

Sada je na redu nabavka stolarije, nemamo sredstava da je nabavimo, a inače isti dan ugradimo materijal koji nabavimo. Malo je ljudi koji su zaposleni u našem džematu..."

Asfaltiran put do Starih Pločara
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.08.2009, 13:58
Klikni za više fotografijaPresjecanje vrpce
Od prošlog utorka je i naselje Stari Pločari u mjesnoj zajednici Pločari Polje povezano asfaltnom trakom sa regionalnim putem Fojnica - Kiseljak.

"Ovaj projekat su uradili mještani ovog naselja, njih oko 150, svojim sredstvima i uz pomoć općine Fojnica, a i BH Telecom im je donirao 20 hiljada KM...", kazao nam je predsjednik MZ Pločari Polje Ibrahim Zečević.

Prilikom dolaska prvih automobila novom asfaltnom trakom u naselje mještani naselja su ih zakitili košuljama, maramama i peškirima. Svečano puštanje u upotrebu novog asfaltog puta do Starih Pločara presjecanjem vrpce uprilličili su načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i predsjednik MZ Pločari Polje Ibrahim Zečević...

Na teferiču na hiljade teferičlija
Hazim Čukle - Srijeda, 19.08.2009, 08:39
Klikni za više fotografijaTeferič na Tovarištu
Najstariji narodni teferič na području općine Fojnica koji se tradicionalno održava zadnje nedjelje u mjesecu augustu svake godine skoro šezdeset godina u mjesnoj zajednici Prokos. Nekad se je ovaj tradicionalni narodni teferič održavao na lokalitetu Barakovića, da bi se kasnije preselio i do danas održavao u Tovarištu podno Prokoškog jezera. Tako je bilo i ove godine, u Tovarištu se okupilo na hiljade teferičlija. U nekoliko šatora treštala je muzika uživo uz znane i neznane pjevače i pjevačice.

Bile su tu kilometarske kolone parkiranih automobila. Ne bi se reklo da se osjeti recesija. Ringišpil i dječije zabave na pretek. Rijeka ljudi u dužini od jednog kilometra uz rijeke Dragaču, Požarnu i Jezernicu. U kolu se uhvatilo na stotine i momaka i djevojaka i starijih koji nisu žalili noge ni obuću podvriskujući i odskačući na vrelom asfaltu i tropskim vrućinama...

Asfaltirana dionica puta Korita - Vladića vrh
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 03.08.2009, 11:22
Klikni za više fotografijaPrema Vladića vrhu
Kako smo već pisali nakon zime u proljeće se na ulicama Fojnice pojave brojne udarne rupe pa oni koji dođu na rehabilitaciju u ovo banjsko lječilište često moraju da "rehabilituju" i svog ljubimca četverotočkaša. Ovih dana je završena sanacija i asfaltiranje udarnih rupa i asfaltiranje dijelova pojedinih gradskih ulica Fojnice. Od Muniba Behrića, šefa Služba za privredu, stambeno - komunalne poslove, finansije i budžet Općine Fojnica, smo saznali da je investitor sanacije udarnih rupa na ulicama Fojnice i asfaltiranja dijela pojedinih ulica Općina Fojnica i tom prilikom dodaje: "Pored saniranja udarnih rupa raditi će se i na postavljanju novog asfaltnog sloja djelom u ulicama Husnije ef. Numanagića, Mustafe Sudžuke i u Gornjoj Mahali u dužini od oko 550 metara. Vrijednost ovog projekta je oko 65 hiljada KM. Radove izvodi "Radava" d.o.o. Fojnica".

Tradicionalni teferič na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Četvrtak, 09.07.2009, 11:54
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Tradicionalno dugi niz godina prvog julskog vikenda se na Prokoškom jezeru u organizaciji Mjesne zajednice Prokos održava tradicionalni narodni teferič. Ovogodišnji narodni teferič na Prokoškom jezeru iako bez organizacije je privukao veliki broj teferičlija i izletnika. Iako su vremenski uslovi bili loši i za jedan dan su se izmijenjala sva godišnja doba to nije spriječilo preko hiljadu ljubitelja izleta, teferiča i provoda da uživaju na ovom biseru prirode na 1636 metara nadmorske visine, po onoj narodnoj "Nek ostane običaj". Od Fojnice uzvodno nakon 5 km asfaltne trake do Prokoškog jezera se stiže djelimično lošim makadamskim putem, nakon pređenih 17 km, do Prokoškog jezera. Tako je bilo i proteklog vikenda. U uvalama okolnih visova oko jezera još su ostaci snježnih smetova, sunce, magla i kiša se smjenjuju tokom dana. Sa ringišpila trešti folk muzika, janjad na ražnju i roštilji na sve strane, a muzike i pjesme na pretek...

Sanacija i asfaltiranje udarnih rupa i dijelova pojedinih ulica
Hazim Čukle - Četvrtak, 09.07.2009, 09:32
Klikni za više fotografijaAsfaltiranje
Kako smo već pisali nakon zime u proljeće se na ulicama Fojnice pojave brojne udarne rupe pa oni koji dođu na rehabilitaciju u ovo banjsko lječilište često moraju da "rehabilituju" i svog ljubimca četverotočkaša. Ovih dana je završena sanacija i asfaltiranje udarnih rupa i asfaltiranje dijelova pojedinih gradskih ulica Fojnice. Od Muniba Behrića, šefa Služba za privredu, stambeno - komunalne poslove, finansije i budžet Općine Fojnica, smo saznali da je investitor sanacije udarnih rupa na ulicama Fojnice i asfaltiranja dijela pojedinih ulica Općina Fojnica i tom prilikom dodaje: "Pored saniranja udarnih rupa raditi će se i na postavljanju novog asfaltnog sloja djelom u ulicama Husnije ef. Numanagića, Mustafe Sudžuke i u Gornjoj Mahali...

Akcija prikupljanja sredstava za asfaltiranje puta kroz Gornje selo Gojevići
Hazim Čukle - Utorak, 23.06.2009, 15:56
Klikni za više fotografijaGornje selo
Ovih dana je pokrenuta akcija za prikupljanje sredstava i pripreme za asfaltiranje puta kroz naselje Gornje selo u MZ Gojevići u općini Fojnica. Organizacioni odbor za pripremu i asfaltiranje puta kroz naselje u Gornjem selu čine: Ivanka Seka Miličević, Viktor Vito Miletić i Mirko Oroz.

Posjetili smo ovo naselje i u razgovoru sa Mirkom Orozom saznali: "Mi smo jedno od svega nekoliko naselja u općini Fojnica kroz koje ne vodi asfaltna traka. Zato smo ovih dana pokrenuli akciju na prikupljanju sredstava za asfatiranje puta kroz naselje Gornje selo Gojevići. Naselje Gornje selo Gojevići je udaljeno 8 kilometara od Fojnice, broji 45 domaćinstava. Dužina puta kroz naselje je 1050 metara. Uradili smo i projekat za asfaltiranje puta kroz naselje i on iznosi oko 108 hiljada KM. Imamo mali broj zaposlenih a velikim dijelom stanovnici ovog naselja su penzioneri i starije osobe. Nadamo se pomoći naših i ljudi dobre volje da nam pomognu u ovoj akciji. Otvorili smo i broj žiro računa na koji se mogu uplatiti sredstva za pomoć u ovoj akciji:

Banka: ABS Banka, filijala Visoko, poslovnica Fojnica
Broj računa: BA 39194706044047478 SWIFT A 3S3 BA 22
Svrha: Asfatliranje puta kroz Gornje selo Gojevići

Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje kod ljudi i da će nam pomoći oko pripreme i završetka asfaltiranja kroz naše naselje Gornje selo Gojevići. U ime svih mještana Gornjeg sela Gojevići im se zahvaljujemo".

Prva ovogodišnja posjeta Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.05.2009, 13:44
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Pvog dana pretprošlog vikenda smo bili u posjeti Prokoškom jezeru, prirodnom dragulju, kojeg zovu i gorsko oko, koje se nalazi na planini ljepotici Vranici na 1636 metra nadmorske vsine. Udaljeno je od Fojnice 22 kilometara, a do tog dragulja prirode se stiže od Fojnice uzvodno asfaltnom trakom u dužini od oko 5 kilometara do naselja Tovarište, a zatim dalje dosta dobrim makadamskim putem preko Tocila, Jezernice i Vlaške ravni. Iako smo zagazili u drugu polovinu mjeseca maja, oko jezera je dosta smetova snijega. Od samog početka maja tu su počeli dolaziti izletnici. Sam dolazak na Hrid, stotinu metara od jezera, predivna slika reklo bi se za umjetnike pravi prizor. Veliki broj katuna oko jezera, snijeg, izletnici, ribolovci, ovce, zeleni pašnjaci, neki vlasnici dorađuju i grade katun, popravljaju krov itd...

Ni nakon pet mjeseci klizište nije sanirano
Hazim Čukle - Srijeda, 20.05.2009, 20:31
Klikni za više fotografijaKlizište u Merdžanićima
Uslijed obilnih padavina, kada je nekoliko dana i noći padala kiša na području općine Fojnica u noći 17/18 decembar iznad kuća naselja Merdžanići se pojavilo klizište koje je ugrozilo nekoliko kuća. Ovo naselje se nalazi šest kilometara uzvodno od Fojnice prema Prokoškom jezeru u mjesnoj zajednici Prokos. Kao posljedica obilnih padavina nastalo klizište iznad naselja Merdžanići načinilo je veliku materijalnu štetu. Tom prilikom su iz dvije najugroženije kuće evakuisani vlasnici. To su kuće Fatime Merdžanić koja živi sa nezaposlenim sinom Mahirom i kćerkom Mahirom, učenicom srednje škole u Fojnici i druga porodica Rifeta Merdžanića sa suprugom Hatidžom i sinovima Ajdinom, Admirom i kćerkom Eminom. Tom prilikom je prekinut lokalni asfaltni put koji vodi za Kehiće, naselje sa dvadesetak domaćinstava. Tada su predstavnici Općine Fojnica izašli na lice mjesta i tom prilikom je napravljen manji priručni mostić za pješake. Čekalo se da prestanu padavine. Pet mjeseci nakon pokretanja klizišta posjetili smo ovo naselje i tom prilikom zatekli smo skoro istu sliku kao i u vrijeme nepogode...

Novi stari predsjednik OOSDA Fojnica Azem Huseinbašić
Hazim Čukle - Srijeda, 29.04.2009, 15:18
Klikni za više fotografijaSkupština OO SDA
U sali hotela "Reumal" u Fojnici je u ponedjeljak održana Izborna skupština Općinskog odbora Stranke Demokratske Akcije (OO SDA) Fojnica. Izvještaj o radu OO SDA Fojnica u proteklom mandatu je iznio dosadašnji i po treći put izabrani novi predsjednik Azem Huseinbašić. Tom prilikom predsjednik Huseinbašić je između ostalog kazao i to da je SDA Fojnica zadržala status vodeće stranke u Fojnici, da su dobili načelnika općine iz ove stranke i sedam vijećnika od ukupnih 21 koliko ima Općinsko vijeće Fojnica. Huseinbašić je pomenuo i infrastrukturu Fojnice i da je u proteklom mandatu novo asfaltirano preko 30 kilometara lokalnih puteva i gradskih ulica Fojnice...

Proljetne rupe
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.03.2009, 15:47
Klikni za više fotografijaKod obdaništa
Na pojedinim ulicama u Fojnici se redovno svake godine kao prvi vijesnici proljeća pored visibabe, kaćuna i jagorčevine pojave i rupe na asfaltu. Tako je i ove godine. Samo što se istopio posljednji snijeg koji je pao u Fojnici na pojedinim ulicama, kao po nepisanom pravilu uvijek istim, pojavile su se rupe. Ne samo u gradu, one se redovno pojavljuju i na lokalnim i seoskim putevima koji vode od Fojnice a posebno na putu prema naselju Dusina i Tovarište u MZ Prokos. U samom gradu par rupa kod obdaništa prijeti četverotočkašima a tu se također nakupi vode i kupanje je neizbježno za prolaznike. Pored tih rupa oni koji dođu sa svojim ljubimcima četverotočkašima ponekad budu prinuđeni pored svoje rehabilitacije na rehabilitaciju uputiti i automobil, jer odu amortizeri, točak i sl...

Akcija prikupljanja sredstava za asfaltiranje puta do sela Plane
Udruga «Prijatelji sela Plane» - Srijeda, 11.03.2009, 18:45
Klikni za više fotografijaPlane
Udruga "Prijatelji sela Plane" pokreće akciju prikupljanja financijskih sredstava za asfaltiranje puta koji vodi do spomenutog sela u dužini od 2,3 km. Selo Plane je udaljeno 4,5 km od Fojnice, i jedno je od malobrojnih do kojih prilazni put nije u cjelosti asfaltiran. To je glavni razlog što proces povratka još nije priveden kraju. Većina prijeratnih obitelji upravo iz tog razloga se nije vratila u selo. Stoga molimo sve ljude dobre volje da se uključe u akciju prikupljanja financijskih sredstava za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta.

Vaše uplate možete izvršiti na žiro račun udruge "Prijatelji sela Plane" br. 3382402212053524, UniCredit Bank - Fojnica.

Za sve informacije možete se obratiti na brojeve telefona 030/802-513 i 061/535-452 ili email katica.mijatovic@fojnica.ba.

Skijanje u Ski centru "Poljana"
Hazim Čukle - Utorak, 20.01.2009, 13:42
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Rekreacijski centar "Brusnica" na planini Vranici iznad Fojnice je udaljen 15 kilometara od Fojnice smješten na nadmorskoj visini od 1680 metara. Do ovog skijališta se stiže asfaltnom trakom preko Bakovića, a onda dalje veoma dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada kroz predivne šumske predjele nedirnute prirode. Posjetili smo Rekreacijski centar "Brusnica" posljednjeg radnog dana druge sedmice ove godine. Fojnicu napuštamo kod 15 stepeni celzijusa, a kod samog dolaska na skijalište u 11 sati je temperatura zraka bila čak 10 stepeni. Visina snijega je od 40 do 60 centimetara. Cijena ski karata su: dnevna 15 KM, poludnevna 10, a djeca 8 KM po osobi. Na skijalištu smo zatekli brojne goste. Jedan dio gostiju je odmarao i uživao na januarskom suncu ispred motela "Brusnica". Instruktori škole skijanja su obučavali neskijaše...

Asfaltiranje puta kroz naselje Bježanija
Hazim Čukle - Petak, 14.11.2008, 14:03
Klikni za više fotografijaBježanija
Da asfaltranje lokalnih puteva na području općine Fojnica nije bio predizborni trik pokazuje primjer asfaltiranja puta kroz fojničko naselje Bježanija. Mještani naselja Bježanija, njih četrdesetak, su ovih dana sredstvima općine Fojnica i mještana Bježanije uradili pripremu i asfaltiranje puta kroz naselje u dužini od 500 metara. Vrijednost ovog projekta je pedeset hiljada KM, a izvođač radova pripreme i asfaltiranja puta u naselju Bježanija je bila firma "TWI" Kiseljak. U vrijeme polaganja asfalta kroz naselje Bježaniju bio je prisutan i novi stari načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Povratnik Pero čuva 360 ovaca
Hazim Čukle - Srijeda, 22.10.2008, 20:48
Klikni za više fotografijaPero sa ovcama
U ova teška vremena kada ne radi privreda, kada ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem i bore se da prežive, povratnik u hrvatsko naselje Gornja Gradina ili kako još zovu Gornje Ragale u fojničkoj općini 33 godišnji Pero Martić, demobilisani nezaposleni borac HVO-a je našao formulu i način kako da prehrani sebe i svoju porodicu. Jedini je povratnik u naselje Gornja Gradina, a živi sa porodicom, suprugom Marijom, djecom Ivanom (19), Tonijem (5), Ivanom (4) i Ninom koja je u Hrvatskoj. Porodica živi još u Gojevićima, razlog je taj što u kući Pero nema ni vode ni struje. Kuća mu je udaljena oko 3 kilometra od Fojnice, od tog pola je asfalt do Donje Gradine, a pola makadam koji je zarastao u korov. Peru smo našli kako čuva stado od 360 ovaca...

Asfaltna traka u Čemernicu
Hazim Čukle - Srijeda, 08.10.2008, 13:56
Klikni za više fotografijaČemernica
Ovih dana su izvođeni pripremni radovi na postavljanje podloge za asfaltiranje lokalnog puta od Fojnice do naselja Čemernice, koja je udaljena oko četiri kilometra od Fojnice. Oko dvije stotine mještana Čemernice, mjesta nekadašnjeg rudnika, su zasukali rukave i svojim sredstvima i uz pomoć općine Fojnica krenuli u akciju i ovaj projekat asfaltiranje ovog lokalnog puta do svog naselja Čemernice. Za sada će u prvoj fazi uraditi asfaltiranje jedne dionice puta od naselja prema Fojnici u dužini od oko dva kilometra. Vrijednost ovog projekta je oko 200 hiljada KM...

Centralni predizborni skup SDA Fojnica
Hazim Čukle - Petak, 03.10.2008, 20:58
Klikni za više fotografijaPredizborni skup SDA
Prvog dana mjeseca oktobra u Sali SMŠ "Zija Dizdarević" u Fojnici je održan centralni predizborni skup Općinskog odbora SDA za općinu Fojnicu. U sali ove škole se okupilo oko hiljadu članova i simpatizera stranke SDA, a od visokih dužnosnika iz Centrale SDA BiH se prisutnima obratio Šefik Džaferović. O dosadašnjim rezultatima stranke koji su postignuti na području općine Fojnica govorio je aktuelni načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, koji je kandidat za budućeg načelnika općine Fojnica ispred OO SDA Fojnica na predstojećim Lokalnim izborima koji će se održati 5. oktobra. Načelnik Merdžanić je između ostalog govorio o rezultatima koji su urađeni na poboljšanju putne komunikacije sa skoro 30 kilometara novoasfaltiranih lokalnih puteva i gradskih ulica, urađenoj komunalnoj infrastrukturi u Fojnici, izgradnji sportskih terena, izgradnji Apartmanskog naselja i tržnog centra u okviru kompleksa "Aquareumal", sanaciji bivše zgrade hotela "Jezero" za potrebe općinske administracije itd...

Nova asfaltna traka u naselju Bakovićki put
Hazim Čukle - Utorak, 16.09.2008, 14:17
Klikni za više fotografijaBakovićki put
U mjesnoj zajednici Bakovići u naselju Bakovički put, pored puta koji vodi prema Sportsko rekreacionom centru "Poljana" iznad Fojnice privode se kraju radovi na asfaltiranju lokalnog seoskog puta u dužini od oko 500 metara kroz ovo naselje. Pedesetak mještana povratnika hrvatske nacionalnosti ovaj projekat asfaltiranja lokalnog puta izvode svojim sredstvima i uz pomoć Općine Fojnica u odnosu 50:50. Vrijednost ovog projekta je oko 80 hiljada KM, a radove izvodi firma "Ceste company" Kiseljak.

Asfaltnom trakom do Bašića
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.08.2008, 20:52
Klikni za više fotografijaZavršetak radova
Prvog dana proteklog vikenda zavšeni su radovi na asfaltiranju lokalnog puta od naselja Ragale do sela Bašići u dužini od 1350 metara. Vrijedni mještani ovog sela Bašići, njih 25 domaćinstava u mjesnoj zajednici Prokos su pripremu i asfaltiranje lokalnog seoskog puta do Bašića uradili za desetak dana. Ovaj projekat je urađen sredstvima mještana i općine Fojnica. Radove pripreme i asfaltiranja su izveli firma "TWI" d.o.o. Kiseljak a vrijednost ovog projekta je oko 100 hiljada KM. Nakon što su završeni radovi asfaltiranja ovog puta načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je presjekao vrpcu i pustio ovaj lokalni put u upotrebu. Nakon toga je nastupilo narodno veselje i teferič uz živu muziku, kolo, iće i piće do sitnih sati drugog dana.

U toku su pripremni radovi za asfaltiranje puta do Bašića
Hazim Čukle - Srijeda, 13.08.2008, 13:51
Klikni za više fotografijaPripremni radovi
Ovih dana su otpočeli pripremni radovi nasipanja tampona i pripreme za asfaltiranje lokalnog puta u fojničkoj mjesnoj zajednici Prokos u naselju Bašići. Selo Bašići se nalazi udaljeno oko 1,5 kilometara od puta Fojnica - Prokoško jezero. Vrijedni mještani ovog fojničkog sela, njih 25, su uz pomoć Općine Fojnica i svojih sredstava krenuli u ovaj projekt asfaltiranja puta od naselja Ragale do Bašića u dužini od oko 1350 metara. Radove pripreme i asfaltiranja puta do Bašića izvodi firma "TWI" d.o.o. Kiseljak. Vrijednost ovog projekta je oko 100 hiljada KM. Mjesto izvođenja radova je posjetio i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Završena treća faza radova na asfaltiranju puta do Obojka
Hazim Čukle - Srijeda, 06.08.2008, 19:18
Klikni za više fotografijaPresjecanje vrpce
Jučer smo prisustvovali narodnom veselju u fojničkom naselju Obojak koje je udaljeno oko osam kilometara od Fojnice. Razlog za veselje je završetak treće faze radova na polaganju asfalta od Tovarišta do naselja Obojak. Asfaltiran je put do tog fojničkog sela u dužini od 3200 metara. To je početak realizacija projekta ugovora koji je potpisan polovinom mjeseca jula ove godine u općini Fojnica sa izvođaćima radova asfaltiranja lokalnih puteva do naselja Lužine, Čemernica, treća faza radova za Obojak i nastavak radova asfaltiranja puta od sela Korita do Vladića vrha. Završena je treća faza radova i završetak asfaltiranja puta do Obojka. Svečanim presjecanjem vrpce u promet je ovaj lokalni put pustio načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić....

Tradicionalni susreti mještana Smajlovića
Hazim Čukle - Utorak, 05.08.2008, 15:29
Klikni za više fotografijaDruženje komšija
Tokom ljetnih dana na području općine Fojnica organizuju se razni tradicionalni skupovi, susreti i druženja, gdje se ljudi druže i uživaju uz obale rijeka, izletištima, na Prokoškom jezeru itd. Tradicionalni susreti mještana fojničkog naselja Smajlovići udaljenom desetak kilometara od Fojnice su nešto posebno i atraktivno. U Smajlovićima se tradicionalno od proteklog rata, tokom zadnjeg vikenda u mjesecu julu ili prvog vikenda u mjesecu augustu, organizuje druženje mještana i dijaspore, sijelo na otvorenom. Kako smo saznali u ovom naselju živi oko sedamdeset domaćinstava, a dvadesetak porodica iz ovog naselja privremeno živi i radi u zemljama Zapadne Evrope, Australije i Amerike. Smajlovići važe na području općine Fojnica za jedno od najvrijednijih naselja. Brojne su akcije uradili zajedničkim snagama mještana, kao što je izgradnja i asfaltiranje lokalnog puta od Pločari Polja do Smajlovića, izgradnja vodovoda, šehidskog spomen obilježja, igrališta, uređenje i ograđivanje harema itd...

Potpisan ugovor o asfaltiranju puteva u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 17.07.2008, 14:19
Klikni za više fotografijaPotpisivanje ugovora
U prostorijama Općine Fojnica je potpisan ugovor o asfaltiranju nekoliko putnih komunikacija na području općine Fojnica. Vrijednost ovog projekta je oko 600 hiljada KM.

Tom prilikom nam je načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić kazao: "Danas smo potpisali ugovor sa ove dvije firme o asfaltiranju putne mreže na području općine Fojnica na nekoliko putnih komunikacija. Tako će se uraditi priprema i asfaltiranje puta do fojničkog naselja Lužine u dužini od 800 metara, priprema i asfaltiranje puta od Fojnice do sela Čemernica u dužini od 1800 metara, uradit će se i treća faza radova na asfaltiranju puta do sela Obojak u dužini od 1000 metara i nastavak asfaltiranja puta od naselja Korita do Vladića Vrha u dužini od 1000 metara. Početak realizacije ovog ugovora i radova na ovom projektu je 25. jula, a rok završetka radova je 60 dana."

Pripremni radovi i asfaltiranje regionalnog puta do Tocila
Hazim Čukle - Petak, 27.06.2008, 16:57
Klikni za više fotografijaPripremni radovi
Polovinom mjeseca juna otpočeli su pripremni radovi proširenja puta i postavljanje podloge za asfaltiranje regionalnog puta R 438 koji vodi prema Prokoškom jezeru, na dionici od Tovarišta do Tocila u MZ Prokos u općini Fojnica. Kako nam je kazala Bedra Hodžić izvršni direktor građenja firme "Orman" d.o.o. Kiseljak ovaj projekat finansira Kantonalna direkcija za puteve SBK-a...

Proslavljen završetak radova na asfaltiranju puta do Tješila
Hazim Čukle - Utorak, 17.06.2008, 14:48
Klikni za više fotografijaTješilo
Nedavno su završeni radovi na postavljanu asfalta od Fojnice do povratničkog fojničkog naselja Tješilo u dužini od oko dva kilometra. Asfaltna traka je postavljena do Tješila uz pomoć Općine Fojnica i velikim dijelom mještana Tješila od kojih je većina na privremenom radu u Zapadnoj Evropi. Vrijednost ovog projekta je oko stotinu hiljada KM...

Asfaltnom trakom do Tješila
Hazim Čukle - Srijeda, 21.05.2008, 19:30
Klikni za više fotografijaPut za Tješilo
U toku su radovi asfaltiranja puta od Fojnice do povratničkog naselja Tješilo. Kako nam je kazao Andrija Lekić jedan od organizatora ove akcije dužina dionice koja se asfaltira je oko 2 kilometra.

"Projekat asfaltiranja puta od fojničkog naselja Pavlovac do Tješila finansiraju kantonalno Ministarstvo obnove i povratka, općina Fojnica i mještani Tješila, koji su uglavnom u dijaspori na privremenom radu. Radove na asfaltiranju puta do Tješila izvodi firma "Ceste Company" iz Kiseljaka, a vrijednost projekta je oko 100 hiljada KM", kaže Lekić.

Tješilo
Hazim Čukle - Petak, 16.05.2008, 14:01
Klikni za više fotografijaTješilo - Fojnica


Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 14.05.2008)

Asfaltnom trakom u Obojak
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.05.2008, 13:14
Klikni za više fotografijaAsfaltiranje
Nakon završenih priprema postavljanje podloge za asfaltiranje puta, oko 150 stanovnika Obojka je dočekalo i vrijeme početka asfaltiranja seoskog puta do njhovog sela Obojka koje se nalazi udaljeno oko 8 kilometara od Fojnice u mjesnoj zajednici Prokos. Kako nam je kazao jedan od članova odbora koji vodi ovu akciju asfaltiranja puta za Obojak Izet Zuka dužina asfaltne trake će biti 3 kilometra od Tovarišta do Obojka...

Krpljenje rupa na putevima
Hazim Čukle - Utorak, 29.04.2008, 16:17
Klikni za više fotografijaKrpljenje rupa
U okviru redovnog ljetnog i zimskog održavanja puteva ovih su dana radnici firme "Grakop" iz Kiseljaka otpočeli sa sanacijom puteva na području općine Fojnica i krpljenjem rupa na asfaltu. Kako smo saznali oni će sanirati i pokrpiti rupe na putu Kiseljak - Fojnica, tačnije od Fojničkog raskršća do naselja Tovarište u mjesnoj zajednici Prokos u dužini od oko 17 kilometara. Okom kamere smo snimili radnike "Grakop"-a kako krpe rupe u ulici Bosanska u Fojnici.

Uskoro asfaltnom trakom do fojničkog naselja Obojak
Hazim Čukle - Utorak, 22.04.2008, 02:22
Klikni za više fotografijaPriprema za asfalt
Ovih dana su započeli radovo na pripremi za asfaltiranje puta do fojničkog naselja Obojak. Na čelu odbora koji vodi ovu akciju pripreme i asfaltiranja puta do Obojka koji je udaljen oko 8 kilometara od Fojnice je Izet Zuka koji nam je kazao: "Obojak broji oko 150 mještana i odlučili smo da i mi postavimo asfalt do našeg naselja. Mještani su zasukali rukave i velikim dijelom svojim sredstvima i uz pomoć nekih donacija otpočeli smo radove na pripremi za asfaltiranje ovog seoskog puta od Tovarišta do Obojka u dužini od oko tri kilometra...

Pregled planiranih i uplaćenih sredstava za asfalt Tješilo do 05.03.2008
Mirsad Topalović - Četvrtak, 06.03.2008, 15:26
Klikni za više fotografijaTješilo - Fojnica
Pregled planiranih i uplaćenih sredstava za asfalt Tješilo do 05.03.2008. godine možete pogledati ovdje.

Još jednom objavljujemo broj žiro računa na koji se mogu vršiti uplate, uz napomenu da se uplačivanje može izvršiti i putem priznanica koje posjeduju članovi Organizacijskog odbora:

Broj računa: 1990470004000037 – ABS Banka DD Visoko
Uplata za asfalt Tješilo

Memorijalni uspon na Inač
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Utorak, 08.01.2008, 16:11
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA

svoje članove, simpatizere i druge zainteresirane ljubitelje prirode na:MEMORIJALNI USPON NA INAČ
u subotu, 19.01.2008

povodom 31. godišnjice pogibije Džemala Bijedića, njegove supruge i šest članova posade


Porodici Katkić donirali novi pod u kući
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 08.10.2007, 15:59
Klikni za više fotografijaPorodica Katkić
Desetak kilometara od Kiseljaka smješteno je selo Tulica. Tu živi, bolje reći preživljava osmočlana porodica Katkić, koja da skoro nema nikakvih primanja. Riječ je o 35-godišnjem Hajrudinu Katkiću, demobilisanom borcu Armije BiH koji je nezaposlen a živi sa suprugom Enisom i šestoro male djece od jedne do deset godina. Žive u kućici koju im je napravila općina Kiseljak i humanitarna organizacija "Kruh Svetog Ante" iz Sarajeva...

Asfalt u fojničkom naselju Trošnjik
Hazim Čukle - Četvrtak, 04.10.2007, 15:14
Klikni za više fotografijaTrošnjik
Na putu od Fojnice prema Bakovićima i Dusini, nalazi se fojničko povratničko naselje Trošnjik. Ovih dana su mještani ovog povratničkog naselja dobili asfaltnu traku kroz naselje. Na čelu organizacijskog odbora za ovaj projekat je Željo Glavočević koji nam je kazao: "Nas tridesetak mještana ovog naselja Trošnjik smo odlučili da asfaltiramo ulice u i kroz naselje. Položena je nova asfaltna traka kroz naselje u dužini od pola klometra širine tri metra.

Odmor proleti za tren
Hazim Čukle - Utorak, 11.09.2007, 13:25
Klikni za više fotografijaOstružnica - Fojnica
Na nedavno asfaltiranom dvorištu O.Š. "Muhsin Rizvić", podružnica Ostružnica, u Ostružnici je ujedno i školsko igralište za djecu ove škole učenike od prvog do četvrtog razreda. Svaki odmor učenici koriste da zaigraju mali fudbal. Društvo im prave i djevojčice uz navijanje i donošenje lopti. Odmor proleti za tren, i ova vesela dječica odlaze u učionice sticati nova znanja. Zabilježili smo okom kamere djecu kako igraju fudbal i jedno zajedničko slikanje jednog dijela učenika ove škole.

Asfaltiranje školskih dvorišta
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 03.09.2007, 18:35
Klikni za više fotografijaOstružnica
Pored centralne O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici, i ispred nekoliko područnih škola je asvaltirano školsko dvorište. Na nekim od tih školskih dvorišta napravljeni su i sportski tereni. Tokom ovog vikenda izvode se radovi na asfaltiranju školskog dvorišta u O.Š. "Muhsin Rizvić" podružnica Ostružnica. Kako nam je kazao savjetnik načelnika općine Fojnica Azem Huseinbašić ovim projektom će se asfaltirati oko 800 metara kvadratnih školskog igrališta ispred škole u Ostružnici.

Vikend na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Utorak, 24.07.2007, 18:58
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Prelijepi predjeli prirodnog dragulja Prokoškog jezera u njedrima Vranice, kao magnet svakog vikenda privlače brojne izletnike i vikendaše, koji spas od tropskih vrućina traže baš tu na i oko gorskog oka Prokoškog jezera. Dolaze iz svih krajeva BiH, iz evropskih zemalja, pa čak i iz Amerike. Već redovno, otkako je put prohodan početkom maja, kolone automobila, terenskih vozila, kombija i autobusa kreću od Fojnice uz riječicu Jezernicu ka svom odredištu Prokoškom jezeru. Od Fojnice uzvodno uz rijeku Dragaču, asfaltnom trakom u dužini od pet kilometara do Tovarišta, nastavlja se prilično dobrim makadamskim putem u dužini od oko 17 kilometara kroz debelu hladovinu bukove šume. Prokoško jezero smješteno na 1636 metra nadmorske visine...

Posljednji poziv donatorima za pomoć u asfaltiranju puta do sela Tješila
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 23.07.2007, 14:49
Klikni za više fotografijaTješilo - Fojnica
Ponedjeljak, 23.07 - U odnosu na zadnje oglašavanje na ovoj web stranici iz travnja mjeseca ove godine, primjetan je znatan napredak u prikupljanju sredstava za asfaltiranje puta do sela Tješila, pa tako sa 27.06.2007. godine stanje na žiro računu iznosi preko 23.000 KM, što je još uvijek nedostatno da bi se projekat do kraja realizirao (u prilogu teksta objavljujemo ažurirani spisak domaćinstava i ostalih donatora koji su uplatili svoje novčane priloge). Iako je odaziv na pokrenutu akciju do sada bio izuzetno dobar, moramo naglasiti da postoji još dosta prostora, odnosno nerealiziranih uplata, što je vidljivo i iz priloženog spiska. Ovdje u prvom redu mislimo na ljude iz dijaspore čija je potpora u ovoj akciji do sada u velikoj mjeri izostala, ali se nadamo da će se i ovaj bitan segment u narednom periodu popraviti, pogotovo za vrijeme nadolazećih godišnjih odmora.

Otvoren Sportsko rekreacioni teren „Ribnjak“
Hazim Čukle - Petak, 29.06.2007, 13:36
Klikni za više fotografijaRibnjak
Srijeda, 27.06. - U fojničkom naselju Gornja Mahala je u organizaciji Komisije za mlade u općini Fojnica uz prisustvo nekoliko stotina građana Fojnice otvoren Sportsko – rekreacioni teren "Ribnjak". Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je svečano otvorio ovaj Sportsko rekreacioni teren, na kojem se uz rječicu Šćonu na površini od 350 metara kvadratnih nalazi malonogometno i košarkaško igralište za mlade ovog naselja.

Uređenje Sportsko rekreacionog terena „Ribnjak“
Hazim Čukle - Subota, 23.06.2007, 04:48
Klikni za više fotografijaRibnjak
Utorak, 12.06. - Ovih dana su u fojničkom naselju Bježanija u toku završni radovi na uređenju sportsko rekreacionog terena "Ribnjak". Izvođač pripremnih radova za asfaltiranje, radova ograđivanja terena, i potpornog zida je JKP "Šćona" Fojnica. Sportski teren je smješten uz riječicu Šćonu, a pored nogometnog imati će i košarkaško igralište.

Idealno mjesto za odmor – Pogorelica, vazdušna banja
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.06.2007, 20:30
Klikni za više fotografijaPogorelica
Nedjelja, 10.06. - Fojnički kraj obiluje brojnim planinskim predjelima i izletištima koji su idealni za odmor i uživanje u čarima netaknute prirode. Za ljubitelje planinarenja i prirode, odmora i rekreacije, planinski predjeli na području fojničke općine su pravi raj na zemlji. Jedan od tih prirodnih dragulja na području općine Fojnica je svakako i Pogorelica na kojoj se nalazi kao da je tu izrastao planinarski dom Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka. Smješten uz sami rub spajanja prekrasnih livadskih terena i guste stoljetne bukove šume na 1221. metru nadmorske visine.

U mjesnoj zajednici Dusina asfaltiran malonogometni teren
Hazim Čukle - Petak, 18.05.2007, 14:34
Klikni za više fotografijaDusina - Fojnica
Petak, 18.05. - Fojničko naselje Dusina koje je udaljeno od Fojnice 15-tak kilometara broji oko 450 stanovnika, smješteno podno planine Pogorelica, ovih dana je sredstvima općine Fojnica dobila nove asfaltirane sportske terene. Mještani MZ Dusina su sada bogatiji za asfaltirani malonogometni teren na kojem su smješteni odbojkaško i košarkaško igralište. Postavljeni su i novi golovi kao i koševi. Asfaltirano je oko hiljadu metara kvadratnih sportskog terena, a vrijednost ovog projekta je oko četrdeset hiljada KM.

Novih 500 metara asfaltne trake
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 07.05.2007, 16:01
Klikni za više fotografijaPločari Polje - Fojnica
Petak, 04.05. - Kada su u pitanju akcije i novi projekti, a na dobrobit građana, svakako jedna od najaktivnijih mjesnih zajednica (MZ) na području općine Fojnica je MZ Pločari Polje. Nakon nedavne akcije na projektu postavljanja ulične rasvjete kroz naselje, kada je postavljeno dvadeset sijalica, ovih dana se uveliko radi na asfaltiranju puta od puta Fojnica - Kiseljak, prema Oglavku. Za mnoge uspješne akcije vrijednih mještana MZ Pločari Polje, koja broji preko 400 stanovnika, velike zasluge ima dugogodišnji povjerenik ove MZ Pločari Polje Ibrahim Zečević, kojeg ovdje zovu popularno Bracika.

TV ekipa RTV Republike Srpske na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.05.2007, 18:53
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Srijeda, 03.05. - Posljednjeg radnog dana protekle sedmice smo sa TV ekipom Republike Srpske posjetili Prokoško jezero. Razlog posjete ovom prirodnom dragulju na planini Vranici, koje je udaljeno 22 kilometra od Fojnice, je taj što je tv ekipa RTV RS krenula na snimanje priloga o Prokoškom jezeru, za potrebe emisije o turizmu "Turizam plus". Put od Fojnice do Prokoškog jezera je dosta loša asfaltna traka do Tovarišta, i dalje osrednje dobrim makadamskim putem stižemo na odredište. Novinarka Vesna Stakić sa kamermanom Obradom i vozačem terenca su bili oduševljeni slikama dragulja gorskog oka Prokoškog jezera. Snijeg je prošarao brda oko jezera, a na terenu gdje su smješteni katuni je kopno.

Otvoren rekreacijski centar „Brusnica“
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.05.2007, 17:54
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica" Fojnica
Petak, 27.04. - U prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika BH turizma i ljubitelja prirode, u Ski centru "Poljana" na Poljani otvoren je Rekreacijski centar "Brusnica" u općini Fojnica. Ovaj moderni rekreacijski centar "Brusnica" se nalazi na planini Poljani 15 kilometara udaljenoj od Fojnice. Do RC "Brusnica" se stiže asfaltnom trakom do Bakovića, onda dalje odličnim makadamskim putem u dužini od desetak kilometara. RC "Brusnica" je smješten na 1580 metara nadmorske visine na Poljani (planinski masiv Vranica). Svečanim presijecanjem vrpce i otvaranjem šampanjca RC "Brusnica" su otvorili načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i direktor RC "Brusnica" Juro Iviš.

Rekreacijski centar „Brusnica“ Fojnica
Mirsad Topalović - Srijeda, 25.04.2007, 19:01
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica" Fojnica
Srijeda, 25.04. - Rekreacijski centar "Brusnica" organizira svečano otvaranje i predstavljanje svoje ponude, bazirane na principu aktivnog odmora u prirodi. Otvaranje je u petak, 27.04.2007 u objektu "Brusnica" na Vranici (15 km od centra Fojnice) sa početkom u 16 sati. Otvaranju će prisustvovati značajni akteri bosanskohercegovačkog turizma, diplomatski i privredni krugovi, te ostali gosti. RC "Brusnica" u ljetnom periodu ponuditi će: jahanje, vožnju motorima, planinski biciklizam, šetnje markiranim i uređenim stazama, planinske transverzale – od kojih izdvajamo onu do Prokoškog jezera dugu 33 km, bogat lov i ribolov i slične aktivnosti.

Akcija prikupljanja sredstava za asfaltiranje puta do sela Tješila
Mirsad Topalović - Srijeda, 04.04.2007, 18:02
Klikni za više fotografijaTješilo - Fojnica
Srijeda, 04.04 - Akcija prikupljanja financijskih sredstava za asfaltiranje puta do sela Tješilo je krenula veoma uspješno. Dodatni zamah ovoj akciji svakako je dalo oglašavanje na našoj web stranici, jer u svakodnevnim kontaktima sa ljudima iz Fojnice i inozemstva sve više pristižu riječi potpore i ohrabrenja, što u svakom slučaju daje dodatni stimulans pokrenutoj akciji. Isto tako, veoma pozitivan odjek imao je i TV prilog o selu Tješilu, koji je zauzeo veoma značajno mjesto u dnevniku TV KISS-a od 18.01.2007.godine i u kojem je gledateljstvo imalo priliku da se upozna sa pokrenutom inicijativom.

Putokaz za Prokoško jezero
Hazim Čukle - Srijeda, 04.04.2007, 17:06
Klikni za više fotografijaPutokaz za jezero
Utorak, 03.04. - Na raskrsnici pored nekadašnje kafane "1001 Noć", sada OC "Stella", puteva prema "Ribnjaku" i naselju Gornja Mahala i MZ Prokos, puta koji vodi prema fojničkom biseru prirode Prokoškom jezeru, neko je putokaz okrenuo prema asfaltu. Vjerovatno je to neko neodgovoran uradio udarom svog automobila u stub sa znakom koji pokazuje pravac puta za MZ Prokos. Ko je taj znak tako okrenuo nismo uspjeli saznati, poznato je jedino da je taj saobraćajni znak u takvom stanju više od mjesec dana.

30.000 KM za nastavak obnove muzejskog dijela Franjevačkog samostana
Nasir Selimović - Petak, 23.02.2007, 17:16
Franjevački samostan sv. Duha u Fojnici noću, 15.01.2005Petak, 23.02. - Vlada Srednjebosanskog kantona donijela je odluku o dodjeli 30.000 KM za nastavak obnove muzejskog dijela zgrade Franjevačkog samostana u Fojnici. Imajući u vidu potrebna nedostajuća sredstva i neuslovnost postojećih prostora za smještaj vrijedne bibliotečke građe, svaka podrška projektu koja doprinosi njegovom završetku, vrijedna je pažnje.

Linkovi:
O istoj temi: Franjevački samostan sv. Duha u Fojnici
Fotografije Franjevačkog samostana sv. Duha u Fojnici
Akcija prikupljanja sredstava za asfaltiranje puta do sela Tješila
Mirsad Topalović - Četvrtak, 08.02.2007, 18:35
Tješilo - Fojnica, 13.01.2007Akcija prikupljanja financijskih sredstava za asfaltiranje puta do sela Tješilo je krenula veoma uspješno. Dodatni zamah ovoj akciji je svakako dalo oglašavanje na ovoj web stranici, jer u svakodnevnim kontaktima sa ljudima iz Fojnice i inozemstva sve više pristižu riječi potpore i ohrabrenja, što u svakom slučaju pruža dodatnu garanciju da će pokrenuta akcija biti uspješno i realizirana. Isto tako, veoma pozitivan odjek je imao i TV prilog o selu Tješilu...

Linkovi:
Fotografije Tješila
O istoj temi: Asfaltiranje
Gdje se nalazi selo Tješilo – učinimo ga još bližim i ljepšim!?
Mirsad Topalović - Utorak, 23.01.2007, 20:27
Tješilo - Fojnica, 13.01.2007Nadomak malog bosanskog gradića Fojnice, koji se prostire pedesetak kilometara zapadno od Sarajeva, nalazi se selo Tješilo, nastanjeno hrvatskim življem, smješteno ispod planine Motorac i okruženo prelijepim šumskim krajolikom. Sa blage uzvisine pruža se fantastičan pogled na fojničku dolinu i dalje prema Kiseljaku i Sarajevu, a čist zrak, zdrava voda i prelijepi okoliš naprosto mame izletnike i turiste koji sve češće dolaze u ovo selo.

Linkovi:
Fotografije Tješila
O istoj temi: Asfaltiranje
Hrast u Pločarima
Nasir Selimović - Četvrtak, 04.01.2007, 15:22
Fojnica onlineSrijeda, 03.01. - Skoro tri četvrtine površine općine Fojnica prekriveno je šumama bukve, jele, smrče, i ponekog hrasta. Nepregledno zapjenjeno zeleno more koje nagrđuju ili ukrašavaju (kako za koga) smeđe plahte uzoranih njiva, siva linija asfaltnog puta, bljesak rijeke i crveni krovovi kuća. Ni pojačana sječa, ni kisele kiše, ni ljudska nebriga, ni požari, ni oluje...

Linkovi:
Fotografije fojničke prirode
O istoj temi: Šuma
Asfaltiranje puta za naselje Varke
Nasir Selimović - Četvrtak, 30.11.2006, 20:29
Fojnica onlineČetvrtak, 30.11. - Nedaleko od Fojnice, na strmim pristrancima iznad lijeve obale rijeke Dragače, ugnijezdilo se više zaselaka (Varke, Bašići, Omerčevići) pod zajedničkim nazivom Ragale. Prema tvrđenju historičara dr.Ibrahima Pašića, naziv Ragale potiče od "latinskog pridjeva regalis = carski, kraljevski, vladarski".

Linkovi:
O istoj temi: Asfaltiranje
www.fojnica.ba/opcina
Završava se asfaltiranje nekoliko sporednih ulica u Bakovićima i Fojnici
Nasir Selimović - Četvrtak, 09.11.2006, 16:01
Fojnica onlineČetvrtak, 09.11. - Koristeći povoljnosti odluke Općinskog vijeća da sufinansira lokalnu putnu mrežu, sistemom popularno nazvanim "marka na marku" (50% Općina, a 50% mještani), ovih dana završava se asfaltiranje nekoliko sporednih ulica u Bakovićima i Fojnici.


Linkovi:
O istoj temi: Asfaltiranje
Fotografije vezane za Fojničko naselje Bakovići
www.fojnica.ba/opcina
Počelo asfaltiranje puta Banja – Malkoč
Nasir Selimović - Četvrtak, 03.08.2006, 17:10
Panorama Fojnice, 2003.Ovih dana ugrađene su prve tone asfalta na putu Banja – Malkoč. Realizacija ovog, prošle godine najavljenog, infrastrukturnog projekta iz objektivnih razloga imala je višemjesečno kašnjenje. Razlozi su uobičajeni: zaokruživanje konstrukcije finasiranja, raspisivanje natječaja za izvođača radova, nepovoljni vremenski uslovi. Izvođač radova je visočka firma "Asfaltgradnja", a investitori su Agencija "Odraz", Općina Fojnica, te jednim dijelom stanovnici ...

Linkovi:
O istoj temi: Asfaltiranje
Održana sedma sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.05.2006, 20:04
Sjednica OV Fojnica, 22.05.2006Ponedjeljak, 22.05. - Prvog radnog dana ove sedmice u konferencijskoj sali hotela "Reumal" u Fojnici je održana sedma redovna sjednica OV Fojnica. Sjednici OV Fojnica je pored predsjedatelja i 16 od ukupno 17 vijećnika prisustvovalo tridesetak radnika Šipad "Vranica" i Šipad "Fojnica" iz Fojnice. Kako nam je kazao predsjedatelj OV Fojnica Vinko Protudžer: "Na sjednici su između ostalog doneseni zakljućci o promjeni oblika preduzeća ...

Linkovi:
Fotografije sa 7. sjednice OV Fojnica (22.05.2006)
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
O istoj temi: Kriza u preduzećima Šipad - Fojnica i Vranica
www.fojnica.ba/opcina
Put prema Prokosu pun rupa
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.04.2006, 18:38
Rupe na putu prema Prokosu, 14.04.2006Srijeda, 19.04. - Regionalni put Fojnica - Prokos broj 438 od Fojnice u pravcu Prokoškog jezera do Tovarišta u dužini od oko 5 kilometara je veoma oštećen sa brojnim rupama koje mogu prouzrokovati saobraćajnu nesreću. Bezbjednost saobraćaja je veoma otežana, a po pričanju onih koji koriste ovaj asfaltni put oštećenja na vozilima su velika. Od predsjednika Mjesne zajednice Prokos koja broji oko 2,5 hiljada stanovnika Rame Merdžanića smo saznali...

Linkovi:
Fotografije kolovozne trake puta prema Prokosu (14.04.2006)
Uzroci koji su doveli do prekida rada Općinskog vijeća Fojnica
Mirsad Topalović - Četvrtak, 06.04.2006, 22:11
Vinko Protuđer, predsjednik OV FojnicaUtorak, 04.04. - Do 31. ožujka 2005. godine deficit proračuna općine Fojnica dostigao je milijun maraka. Načelnik do danas nije uradio plan saniranja deficita, iako su tužbe i presude Suda već blokirale općinski račun. Popis povjeritelja nepoznat je, ne samo javnosti nego i Općinskom vijeću, iako se tražilo od Načelnika da dostavi popis imenovanom povjerenstvu Općinskog vijeća zaduženom za nagodbu sa povjeriteljima.

Nacionalna struktura uposlenih u općini nije sukladna Ustavu F BiH i Zakonu a evidentan je odlazak radnika Hrvatske nacionalnosti i primanje radnika Bošnjačke nacionalnosti čime se napravio još veći debalans na štetu Hrvata.

Linkovi:
Skeniran dokument (04.04.2006)
O istoj temi: Informacija o nemogućnosti funkcionisanja općinskog organa uprave
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
O istoj temi: Kriza u preduzećima Šipad - Fojnica i Vranica
www.fojnica.ba/opcina
Krenule «vesele mašine»
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.11.2005, 17:05
Krenule «vesele mašine», Prokos, 10.11.200512.11. - Područje Mjesne zajednice Prokos koje broji oko 800 stanovnika je poznato po mnogo čemu kao naprimjer po Prokoškom jezeru, prokoškom siru, prokoškim crvenim i plavim borovnicama, po gljivama sa ovog područja itd. Mještani ovog kraja su poznati po hrabrosti i gostoprimstvu kako se rijetko gdje može vidjeti. Jedno smo ostavili za kraj, to da su Prokošani poznati po pečenju rakije šljivovice i kruške.

Linkovi:
Fotografije iz Prokosa (10.11.2005)
SKI centar Poljana spremno dočekuje zimsku sezonu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.10.2005, 19:15
Poljana, Fojnica, 30.10.2005U bogatoj turističkoj ponudi Fojnice, svakako značajno mjesto zauzima odnedavno i zimski turizam. Prije tri godine se počelo iz povoja, sa prvim ski liftom i uređenjem staza i prilaza. Kasnije je vremenom ovaj ski centar postajao sve moderniji i kvalitetniji da se sada sa pravom može reči da je to ski centar koji privlači veliki broj ljubitelja zimskih radosti. Riječ je o Ski centru Poljana koji je smješten na obroncima Matorca na oko 1600 do 1800 metara nadmorske visine.

Linkovi:
Fotografije Ski centra «Poljana» (30.10.2005)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Anketa: Kako riješiti slučaj «Poljana»? (februar/veljača 2005)
Krpljenje asfaltnih rupa
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.10.2005, 16:37
Asfaltiranje pored Policije, Fojnica, 29.10.2005Ovih dana radnici uslužnog preduzeća "Grakop" iz Kiseljaka na području općine Fojnica rade na krpljenju asfaltnih rupa. Okom kamere smo snimili radnike ovog preduzeća, u Bosanskoj ulici pored Policijske stanice Fojnica, koji su tokom vikenda radili na krpljenju asfaltnih rupa od ulaza u grad, tačnije od Alaupovke do gradske jezgre Fojnice. Kako smo saznali izvođenje ovih radova finansira općina Fojnica.

Linkovi:
Fotografija (29.10.2005)
Fotografije Fojnice danas
O istoj temi: Asfaltiranje
Interview: Hašim Kučuk Hoki
Mirsad Topalović - Srijeda, 26.10.2005, 16:50
Hašim Kučuk HokiU vrijeme kad se slava mjerila stotinama hiljada prodanih singl-ploca, njegovi su se tirazi brojali milionima. Nekadasnja zvijezda narodne muzike, danas americki drzavljanin, Hasim Kucuk Hoki stigao je u Bosnu nakon 12 godina. Za Dane tvrdi: nema bolje zemlje od Titove Jugoslavije, ciji je raspad skrivila emigracija koja je pokupovala sve politicke strukture! Za ratne zlocine moraju odgovarati svi clanovi posljednjeg Predsjednistva SFRJ, na celu sa generalima JNA, kaze Hoki, koji danasnju bosansku vlast smatra korumpiranom, a narod - stokom. On zato ne bi pjevao nijednom predsjedniku novonastalih drzava na podrucju bivse Jugoslavije.

Linkovi:
Fotografije
O istoj temi: Hašim Kučuk - Hoki
Nova asfaltna traka za naselja Turkoviće, Bare i Barakoviće
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.09.2005, 16:19
Asfaltiranje puta u MZ Prokos, 24.09.2005Na putu od Fojnice prema Prokoškom jezeru iza naselja Tovarište se odvaja put za naselja Turkovići, Bare i Barakoviće. To su naselja Mjesne zajednice Prokos, a vrijedni mještani ovih naselja, njih stotinjak je ovih dana pokrenulo veliku akciju asfaltiranja puta do njihovih naselja. Predsjednik podružnice ovih naselja je Salem Softić - Tito koji nam je kazao: "Ovo je veliki zalogaj za nas mještane, ali smo odlučili da istrajemo do kraja i dovedemo asfalt u naša naselja.

Linkovi:
Fotografija asfaltiranja (24.09.2005)
O istoj temi: Asfaltiranje
Postavljanje prvog sloja asfalta od Štamparije do centra čaršije
Hazim Čukle - Srijeda, 21.09.2005, 14:30
Asfaltiranje prvog sloja pored zgrade Općine, 20.09.2005

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 19/20.09.2005)
Linkovi:
O istoj temi: Asfaltiranje
O istoj temi: Rekonstrukcija vodovodne mreže
Samostan i župa sv. Duha
Mirsad Topalović - Petak, 16.09.2005, 18:21
Franjevački samostan sv. Duha u Fojnici noću, 15.01.2005Fojnica je gradić smješten u dolini Fojničke rijeke na nadmorskoj visini od 620 m. Preko Kiseljaka je povezana asfaltnom cestom sa Sarajevom (54 km) i Visokim (32 km).

Prvi samostan i crkva (tada posvećena Sv. Mariji) podignuti su pod konac 14. stoljeća na lokalitetu Pazarišće (Pazarnica) u sjevernom dijelu Fojnice. Nema pouzdanih vijesti o njihovu rušenju prilikom turskog osvojenja Bosne 1463. godine, kao što se to dogodilo za vrijeme velikog progona između 1521. i 1524, kada su porušeni i samostan i crkva. Franjevci međutim uskoro grade novi samostan i crkvu. Prema jednoj vijesti dopuštenje za gradnju crkve zatraženo je 1527. godine. Pod konac stoljeća (1594-98) na mjestu te crkve sagrađena je nova, koja je bila približnih dimenzija kao i prethodna (ca 31xl0 m). Turske su vlasti naime zahtijevale da nova crkva ne smije biti veća od prethodne.

Linkovi:
O istoj temi: Franjevački samostan sv. Duha u Fojnici
Fotografije Franjevačkog samostana sv. Duha u Fojnici
Pripreme za asfaltiranje puta od štamparija do centra čaršije
Hazim Čukle - Utorak, 30.08.2005, 20:09
Pripreme za asfaltiranje pored Hiljadarke, 29.08.2005

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 29.08.2005)
Linkovi:
O istoj temi: Asfaltiranje
O istoj temi: Rekonstrukcija vodovodne mreže
Prozor/Rama - Fojnica
Mirsad Topalović - Srijeda, 17.08.2005, 23:18
Cesta spasa za Ramu, 17.08.2005Gledajući malo šire, značaj ove prometnice nadilazi lokalne okvire ako se ostvari u budućnosti planirano povezivanje ove prometnice s prometnicom Rama - Fojnica, jer se njome značajno skraćuje put između velikih središta Splita i Sarajeva. Da se ozbiljno razmišlja o ovoj mogućnosti pokazalo je nedavno pismo namjere, koje su potpisali načelnici općina Rama, Fojnica i Kiseljak o zajedničkom djelovanju na izgradnji ovog prometnog pravca.

Linkovi:
Screenshot stranice (17.08.2005)
O istoj temi: «Cesta spasa»
Razgovori između lokalnih političkih predstavnika HDZ–a i SDA
Nasir Selimović - Srijeda, 17.08.2005, 20:52
Općina FojnicaMinistar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara i član Predsjedništva SDA BiH, Mirsad Kebo, iskoristio je svoj boravak na odmoru u Fojnici da sa dopredsjednikom HDZ–a BiH Marinkom Čavarom, inicira razgovore između lokalnih političkih predstavnika HDZ–a i SDA, na temu deblokade rada Općinskog vijeća Fojnica.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
www.fojnica.ba/opcina
O istoj temi: Ministar Kebo u Fojnici
Proširen i asfaltiran put za Smajloviće
Hazim Čukle - Utorak, 09.08.2005, 20:18
Nihad Mehtić na asfaltiranom putu za Smajloviće, 09.08.2005Ovih dana su vrijedni mještani MZ Smajlovići, općina Fojnica, priveli veliku akcije pripreme i asfaltiranja jednog dijela lokalnog puta od Pločari polja do Smajlovića u dužini od 700 m. Smajlovići se nalaze na osmom kilometru puta Fojnica - Kiseljak i broje 70 domaćinstava. Na čelu akcije pripreme i izvođenja ovih radova u Smajlovićima su bili povjerenik MZ Smajlovići Hajrudin Hodžić sa Nihadom Mehtićem i Maidom Tulumovićem.

Linkovi:
Fotografija puta za Smajloviće (09.08.2005)
O istoj temi: Smajlovići
Asfaltiran put za Merdžaniće i Kehiće (MZ Prokos)
Hazim Čukle - Srijeda, 03.08.2005, 16:43
Asfaltiranje puta za naselja Merdžanići i Kehići (MZ Prokos), 02.08.2005Nakon nedavnog velikog olujnog nevremena koje je zahvatilo nekoliko sela Mjesne zajednice Prokos u Fojnici i saniranja nastale štete mještani naselja Merdžanići i Kehići su početkom augusta započeli asfaltiranje puta u ova dva naselja, od naselja Kehići do Tovarišta i puta Fojnica - Prokoško jezero u dužini od 1400 metara. Predsjednik MZ Prokos Ramo Merdžanić nam je kazao: "U akciji asfaltiranja puta za ova dva naselja učestvuje oko 40 domaćinstava svojim sredstvima i uz pomoć općine Fojnica.

Linkovi:
Fotografije radova
O istoj temi: Pripreme za asfaltiranje puta u Prokosu
Asfaltiranje puta za Merdžaniće (MZ Prokos)
Hazim Čukle - Utorak, 02.08.2005, 18:48
Asfaltiranje puta za Merdžaniće, 02.08.2005

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 02.08.2005)
Linkovi:
O istoj temi: Pripreme za asfaltiranje puta u Prokosu
Gradnja novih i saniranje postojećih infrastrukturnih objekata
Nasir Selimović - Utorak, 26.07.2005, 20:18
Općina FojnicaU sve prisutnijoj oskudici sredstava za nove investicije, raduju užurbane aktivnosti općinskih organa na pripremi dokumentacije za gradnju novih i saniranju postojećih infrastrukturnih objekata. Ako su u prvim poratnim godinama u prioritetu bili obnova elektromreže, gradnja telefonske mreže i nastavak radova na glavnom cjevovodu Požarna – Fojnica, sljedećih nekoliko godina obilježit će povećani napor na dugoročnijem rješavanju problema putnih komunikacija, te saniranju gradske vodovodne mreže i njeno širenje prema drugim naseljenim mjestima.

Linkovi:
www.fojnica.ba/opcina
10. Memorijal «Kenan Memija»
Nevres Jemendžić - Utorak, 26.07.2005, 14:40
Pobjednički peharNarednog vikenda, 30. i 31. jula, Fojnica će biti domaćin tradicionalnog nogometnog turnira, posvećenog uspomeni na rahmetli Kenana Memiju, nekadašnjeg igrača i kapitena NK Fojnica, koji je poginuo novembra 1993. godine. Na ovogodišnjem jubilarnom, desetom po redu, turniru učestvuju, uz domaćina Fojnicu, i ekipe premijer ligaša Čelika te prvoligaši Iskra iz Bugojna i Olimpik. Ovaj turnir ima lijepu tradiciju i na njemu rado učestvuju mnoge ekipe, jer se organizira pred sami početak takmičarske sezone i ekipama koje učestvuju na njemu pruža mogućnost sagledavanja forme pred nastupajuće prvenstvo. O tome najbolje govore imena dosadašnjih pobjednika: Čelik, Zenica, Sarajevo, Željezničar, Travnik, Iskra.

Linkovi:
Fotografije sa dosadašnjih Memorijala "Kenan Memija"
O istoj temi: Memorijal Kenan Memija
Pripreme za asfaltiranje puta
Hazim Čukle - Petak, 22.07.2005, 20:39
Priprema puta za asfaltiranje u naseljima Merdžanići i Kehići (MZ Prokos), 22.07.2005Ovih dana mještani mjesne zajednice Prokos, naselja Merdžanići i Kehići, uveliko rade na ponovnoj pripremi za asfaltiranje lokalnog puta u dužini od 1350 m. U akciju pripreme i asfaltiranja puta je uključeno 40-tak domaćinstava Merdžanića i Kehića. Trenutno rade na saniranju šteta koje je nanijelo olujno nevrijeme koje je zahvatilo ovu mjesnu zajednicu proteklog vikenda te načinilo velike materijalne štete.

Linkovi:
Fotografije iz Prokosa (22.07.2005)
O istoj temi: Oluja nad Prokosom (18.07.2005)
Lokalni ekološki akcioni plan (LEAP) za općinu Fojnica
Mirsad Topalović - Utorak, 19.07.2005, 16:20
Lokalni ekološki akcioni plan (LEAP) za općinu Fojnica

Neki zanimljivi podaci izvučeni iz Lokalnog ekološkog plana (LEAP) za općinu Fojnica:  Šume
 • područje općine Fojnica pod šumom zauzima površinu oko 22161 ha ili oko 73,9 ukupne površine općine
 • prema procjenama iz prostornog plana ukupne zalihe drvne mase iznose oko 4.876.000 m3, od čega;
  1) šume bukve i jele sa smrčom (piceo – abieti – fagetum) oko 13033,7 ha ili 43,4%,
  2) šume bukve (fagetum montanum) oko 4587,6 ha ili 15,3%,
  3) šume kitnjaka (quercetum peraeae montanum) oko 3180,7 ili 10,6%,
  4) šume bukve i jele (abieti – fagetum) oko 772,9 ili 2,6% itd

Nevrijeme nad Prokosom
Hazim Čukle - Utorak, 19.07.2005, 14:29
Načelnik i djelatnici Općine u posjeti olujom pogođenom području, 18.07.2005U noći sa nedjelje na ponedjeljak, 17./18. juli 2005. godine, veliko nevrijeme sa kišom zahvatilo je dio mjesne zajednice Prokos. Velike padavine izazvale su ogromne bujične tokove potoka Hrastinčica i Hubin potok. U predjelu Hrastinčice potok se izlio iz korita i poplavio zasijane površine oko obala kao i dvorište dvije kuće neposredno uz potok. Velika bujica odnijela je jedan most i oštetila staru štalu, a za sobom ostavila naslage mulja, zemlje, kamenja i panjeva. Srećom nije bilo povrijeđenih. Na samom ušću Hrastinčice u Dragaču, zbog veoma suženog korita, bujica je podrovala obale sa obje strane, tako da je oštećen put prema selu Obojak. Sa druge strane iste kose, velike štete napravio je i Hubin potok.

Linkovi:
Fotografije olujom pogođenih dijelova Općine (18.07.2005)
O istoj temi: Nevrijeme u Fojnici
Jučerašnje olujno nevrijeme nanijelo ogromne štete
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 18.07.2005, 19:11
Sanacija puta za naselje Kehići (MZ Prokos), 18.07.2005Jučer je u popodnevnim satima olujno nevrijeme zahvatilo širi lokalitet mjesne zajednice Prokos udaljene oko 5 km od Fojnice. Olujno nevrijeme pračeno pljuskovima i gradom nanijelo je velike materijalne štete. Bujice potoka nosile su mostove, plastove sijena, pokidana je vodovodna mreža. Odroni su blokirali puteve tako da je veliki dio stanovništva ovoga kraja bio odsječen od svijeta tokom jutra.

Izašli smo na lice mjesta i vidjeli strašnu sliku, mještani i mehanizacija su sanirali štete, a one su ogromne. Potočić Hrastinčica koji izvire ispod Šćita i Klisure je mali kako kažu mještani tako da se u cipelama inače može pregaziti. Jučer je narastao toliki da je nosio mostove, šupe, usjeve i sve pred sobom.

Linkovi:
Fotografije olujom pogođenih dijelova Općine (18.07.2005)
O istoj temi: Nevrijeme u Fojnici
Prokoško jezero, «djesi.ba»
Mirsad Topalović - Subota, 05.03.2005, 10:21
Prokoško jezero, Fojnica, 2001."Krajolik, jednom rječju, prekrasan. Jesenje boje su okitile šumski krajolik koji prosto mami poglede. Mnoštvo potočića koji su tako bistri i prelijepi da je prosto nemoguće napraviti komparaciju sa nečim već viđenim. Morate otići i pogledati da biste to osjetili, doživjeli. U par navrata bilo je dionica puta gdje sam malog jadničaka po imenu Jopel KadeTTTT mogao natjerati u drugi stepen prenosa, ali samo na kretko jer bi se ispred mene opet ispriječilo silno kamenje, balvani te strah od eventualnog iskakanja grizlija. Dok bi se tako vozio drugom uz one uspone vožnja sa 20km/h bi se popela na nevjerovatnih 35km/h koje sam doživljavao baš kao i onu vožnju sa Ejmenom na autoptu. :) Preporučujem da se ovim sportom bavite samo na PS2. Vjerujte mi na riječ..."

Zesci_AnonimaC, 15.11.2001
(Preuzeto sa: www.djesi.ba)

Linkovi:
Fotografije «Prokoško jezero (djesi.ba)»
Salkan Merdžanić, novoizabrani načelnik Općine Fojnica
Nasir Selimović - Četvrtak, 02.12.2004, 14:49
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica01.12. - Salkan Merdžanić, novoizabrani načelnik Općine Fojnica, danas je zvanično od dosadašnjeg načelnika Mustafe Memije, preuzeo tešku i odgovornu dužnost prve osobe općinske administracije. Protekle četiri godine obilježene su procesom objedinjavanja i reduciranja općinskih izvršilaca, završetkom povrata privatne imovine, obnovom porušenog stambenog fonda, te završetkom ili otpočinjanjem krupnih infrastrukturnih projekata: telefonizacija cjelokupnog područja općine, rekonstrukcija elektromreže, regulacija vodotokova, asfaltiranje lokalnih puteva. Na ovaj način stvorena je solidna osnova za ubrzaniji razvoj općine.

Istina s postojećim budžetskim sredstvima, bez obzira na očekivanja građana, ne mogu se napraviti korjenite promjene koje bi u relativno kratkom vremenu izmijenile neobjašnjivo stanje letargičnosti u Fojnici. Zato je neophodno sa par kapitalnih projekata (Apartmansko naselje, Vodeni park, Vranica itd), koji su izvjesni, zatalasati i izmijeniti iskrivljeno ubjeđenje da će neko drugi umjesto nas rješavati fojničke probleme. Načelnik može pomoći nama onoliko koliko mi pomognemo njemu; idejom, poduzetničkom inicijativom, dobronamjernom sugestijom, odgovornijim odnosom prema komunalnim stvarima.
Opet kopanje
Nasir Selimović - Petak, 19.11.2004, 14:30
Centar čaršije03.11. - Katastar podzemnih instalacija, laički rečeno, je skup ucrtanih i obilježenih infrastrukturnih objekata koji se nalaze ispod površine zemlje: voda, telefon, struja, toplovod, gasovod, kanalizacija. U dobro uređenim zemljama, posebno u velikim gradovima, to je sistem podzemnih tunela, obično ispod saobraćajnica, u koje se strpa sva neophodna sadašnja i predvidi prostor za buduću infrastrukturu. Na taj način se olakšava evidentiranje i otklanjanje različitih vrsta kvarova na spletu mrežnih sistema. U našoj bosanskohercegovačkoj oskudici to izgleda sasvim drugačije; prijepodne asfaltiramo svjesni činjenice da ćemo popodne ponovo po istom mjestu prekopavati.
Prikupljanja sredstava za asfaltiranje puta Tovarište – Merdžanići
Nasir Selimović - Utorak, 21.09.2004, 10:31
Panorama Fojnice, 2002.16.09. - Stanovnici zaseoka Merdžanići, koji pripada Mjesnoj zajednici Prokos, nedavno su pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za asfaltiranje puta Tovarište – Merdžanići u dužini od 1,5 km. Model izgradnje putne infrastrukture, primjenjivan posljednje dvije godine, po kome Općina Fojnica obezbjeđuje 30% potrebnih sredstava, a ostatak građani - pokazao je svoju punu opravdanost.
Jazuk
Nasir Selimović - Četvrtak, 22.04.2004, 19:19
Prokoško jezeroDolazio neki general iz SFOR–a kod ovih u Općinu i tražio saglasnost da sa svojim inžinjerijskim jedinicama proširi i asfaltira put na Jezero i zamisli oni mu nisu dali saglasnost.

A bio opet neki Arap iz Kuvajta u Fojnici dva dana nešto hodao, bilježio, mjerkao; htio da otkupi pa poruši pola grada i napravi mondensko odmaralište, ali ovima bilo krivo iz Reumala pa ga olajali kod ovih iz Općine i čovjek otišao...
Dalekovod Kakanj – Fojnica
Nasir Selimović - Utorak, 06.04.2004, 13:59
Fojnica noćuProblem napajanja električnom energijom Fojnice konačno će biti riješen projektovanim dalekovodom Kakanj – Fojnica napona 110 kV, čija će izgradnja, sasvim je izvjesno, početi već ove godine. S tim u vezi je i Općinsko vijeće izvršilo izmjenu urbanističkog plana i dodjelu potrebnog zemljišta (3.500 m) za gradnju trafo – stanice, na potezu donjeg dijela kruga preduzeća Šipad Fojnica. Okončanjem ovih kapitalnih objekata uz postojeći dalekovod napona 35 kV, Fojnica će imati alternativni izvor snabdijevanja električnom energijom. Ako se tome još doda mogućnost tzv. otočnog rada malih hidroelektrana, onda se s razlogom može tvrditi da Fojnicu čeka "svjetlija" energetska budućnost. Tek tada će, tvrde energetski stručnjaci, Fojnica postati gradom.

Kao dijete mislio sam da grad čini red spratnih ušorenih kuća s obje strane asfaltirane ulice, voda što teče iz duvara, osmoljetka, brico kome su me vodili na šišanje; onda sam naučio da je to i policija, sud, Općina, pošta, hotel, mjesto za prve izlaske.

Mnogo godina kasnije saznao sam da je grad sjedište određenog područja, koji ima svoj budžet, svoje preduzeće koje se brine o komunalnim poslovima, svoju urbanističku politiku, svoju strategiju razvoja, svoje zakonodavno tijelo koje donosi odluke, svoje……

I sada kažu dalekovod. Kako sam ga previdio? Energetski stručnjaci u potpunosti su u pravu. Ako se Matorac namrgodi nema struje a kamoli kad zagrmi, snijeg zavali, vjetar puhne. Pa čak i ako ptica malo većih krila proleti iznad žica, nema struje. Dakle još jedan uvjet Fojnica će ispuniti da bi se pridružila velikoj porodici gradova. I to bez nametanja odluka Visokog predstavnika.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Završeni radovi
Nasir Selimović - Petak, 30.05.2003, 13:33
Rijeka DragačaZavršeni su građevinski radovi na uređenju desne obale korita rijeke Dragače na potezu Vatrogasni most-Banjski most. U sklopu navedenih radova projektom je predviđeno pored izgradnje kosog potpornog zida i asfaltiranja čitavom dužinom staze za šetnju i privođenju konačnoj parkovskoj namjeni zapuštenog prostora Muslinovac i završetak sanacije lijeve obale rijeke.
pretraga novosti :: arhiva novosti