Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za arlika je pronašla slijedeće:

Ivica Stanić Arlika veliki ekolog i humanista
Hazim Čukle - Petak, 12.12.2014, 08:16
Klikni za više fotografijaArlika“
Ivica Stanić Arlika, poznati fojničanin velikog i plemenitog srca, kojeg u Fojnici svi znaju i zovu samo po nadimku Arlika je poznat po mnogo čemu. Jedan je od onih koji najviše vole svoj grad, pokretać je više akcija na uređenju i čišćenju Fojnice i njene okoline, a u skoro svaku humanitarnu akciju se odazove među prvima. Prije nekoliko godina smo pisali o Arliki da samo nosi bijele cipele, i do danas je prošlo oko 50 godina da nikad nije obuo druge osim bijelih cipela uvjek je nosio samo bijele cipele i kad je radno i paradno i misno. Ivica Stanić i u penzionerske dane, a u penziji je od prije četiri godine, nema mira.

-Volio sam uvjek raditi od zvijezde do zvijezde kako se kaže ono od jutra do sutra. Imam tri odrasle kćerke, ponosim se sa njima a i one samnom. Ima dosta akcija koje sam uradio na uljepšanju mog grada, od uređenja okoliša do postavljanja kanti za smeće, dijelom i ulične rasvjete, uređenje puteva itd.Ja to volim, hoću i hvala Bogu još modu i sam da radim, priča nam Arlika kojeg smo prvi put vidjeli bez bijelih cipela, rekao je da je morao obući čizme jer se ne može hodati po korovu u bijelim cipelama i nastavlja

Prije dvije godine nam je Općina Fojnica uradila pravi ulaz u grad, ja to kažem da je to ogledalo grada. Asfaltirala je i napravila moderni ulaz u našu Fojnicu. Pomogao sam nešto kod ulične rasvjete tog puta i tada uradio prokres korova i sitnog rastinja koji je narastao uz ogradu nekadašnje „Pilane“ u Bosanskoj ulici koja vodi od ulaza do grada Fojnice. Evo ove sedmice sam ponovo svojim sredstvima sa dva radnika i ja uradili taj prokres i čišćenje tog šiblja i sitnog rastinja u dužini od jednog kilometra, kaže Ivica Stanić Arlika.


U posjeti babi Ivuši Milušić
Hazim Čukle - Srijeda, 08.02.2012, 22:14
Klikni za više fotografijaIvuša Milušić
Nedavno smo sa Ivicom Stanić Arlikom bili u posjeti 88 godišnjij Ivuši Milušić koja živi sama i bez ikakvih primanja. Sa nama su bili ekipa TV KISS iz Kiseljaka kao i Arlikini prijatelji penzioner Ivica Glavočević i Boban Trifković koji je inače zaposlen kao kućni majstor u Franjevačkom samostanu Duha svetoga u Fojnici. Ivuša je prije rata živjela sa sestrom Katom koja je umrla prije pet godina u naselju Paljike u MZ Prokos udaljenom petnaestak kilometara od Fojnice. Ivuša i Kata se nikada nisu udavale niti su kada gdje bile zaposlene. Nakon što je ostala sama Ivuša je sa Paljika doselila kod sestrićine u Ragale kod Fojnice gdje i danas živi. Ivica Stanić Arlika je ovom prilikom Ivuši dovezao i poklonio hrane, posuđa i veliki zidni sat. Kazao nam je da ga je to uradio nakon što je gledao TV emisiju koju je kolegica Branka Jukić uradila prije 13 godina sa sestrama Milušić a nedavno je bila repriza te emisije. Ivuša Milušić iako duboko u devetoj deceniji života dobro vidi, čuje i pokretna je bez ikakvih pomagala. Ivuša nam je ispričala da je imala četiri sestre i dva brata.

"Ako Bog da na proljeće kad probehara i otopli voljela bih doći u svoju kuću da prodišem punim plućima. Đaba je sve ali gdje je ko rođen, odrastao i naučio tu mu je najljepše, pa i meni“, za Fojnica online priča baba Ivuša...

Tihomiru Lovriću potrebna pomoć u liječenju
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.10.2011, 12:39
Klikni za više fotografijaPomozimo Tihomiru
U naselju Podcitonja u Fojnici živi 47 godišnji Tihomir Lovrić osamdeset postotni ratni vojni invalid koji je teško obolio i dosada je išao tri puta sedmično na dijalizu u Travnik a pošto se stanje pogoršava Tihomir nam je kazao da će od iduće sedmice ići četiri puta na dijalizu u Travnik. Živi sa suprugom Maricom i troje djece: Ivan, Vjekoslav i Ivana, svi žive od njegove invalidnine. Tihomir se obratio na nekoliko adresa i zatražio pomoć za njegovo liječenje. Jedan od onih koji su se odazvali pomoći za liječenje Tihomira Lovrića je bio i humanista Ivica Stanić zvani Arlika iz Fojnice sa kojim smo posjetili oboljelog Tihomira.

Tihomira smo našli ispred kuće, vratio se iz Fojnice gdje je kupovao lijekove i tom nam prilikom kazao: „Ja sam RVI a od 2004. idem na dijalizu. Oba bubrega su mi otkazala. Prije nekoliko dana sam imao i infarkt, srčani pa moždani, bio sam u Travniku u bolnici. Lijekovi koštaju puno a ja ih ne mogu platiti, zato sam potražio pomoć. Eto recimo jedna tableta za osteoporozu košta 93 KM a pijem je svakih 21 dan. Koliko imam tableta mogao bih svaki dan jednom ručati samo njih. Nadam se da će dobri ljudi pomoći kao i Ivica Stanić Arlika, meni pomoć u liječenju njemu nagrada od Boga“. Ivica Stanić je Tihomiru uručio novčani prilog za njegovo liječenje i tom prilikom kazao da će to opet uraditi. Oni koji mogu i žele pomoć u liječenju Tihomiru Lovriću mogu sredstva uplatiti putem žiro računa br. 45478861000 kod UniCredit Bank na ime Tihomir Lovrić.

Ivica Stanić Arlika uređuje prilaz groblju Karauša
Hazim Čukle - Srijeda, 23.06.2010, 16:10
Klikni za više fotografijaUređenje puta
Kada je u Fojnici bilo kakva akcija vezana za ekologiju, izgradnju i čišćenja puteva i druge akcije, rijetkost je da nekim dijelom ne učestvuje i Ivica Stanić Arlika. O Arliki smo pisali često da je pokretač raznih akcija i da je prepoznatljiv što preko 45 godina nosi samo bijele cipele i kad radi i kad ne radi.

Iako ovih dana Arlika ide u zasluženu penziju na svoju je inicijativu pokrenuo akciju uređenja puta do i u Katoličkom gradskom groblju Karauša u Fojnici koje se nalazi u blizini Franjevačkog samostana u Fojnici. Arlika je očistio put, posjekao grane uz put i nasipa ga pijeskom, plaća radnike na izvođenju tog posla i sve to svojim sredstvima. Tako Arlika već nekoliko dana radi na uređenju puta do groblja sa Hazimom Ramićem kako kaže najboljim radnikom u Fojnici, Adnanom Ramićem i Fahrudinom Mešanovićem.

Penzioner Šerif Zukanović Aidi Mračkić platio ortopedske cipele
Hazim Čukle - Utorak, 16.02.2010, 16:54
Klikni za više fotografijaAida i Šerif
Polovinom januara ove godine smo pisali o bolesnoj 26 godišnjoj Aidi Mračkić koja je stopostotni invalid od rođenja, invalidna osoba sa kombinovanim tjelesnim i mentalnim smetnjama, kada joj je Ivica Stanić Arlika kupio TV prijemnik. Aida živi u naselju Gornja Mahala u Fojnici sa bratom Jasminom, njegovom suprugom Sabinom i njihovih dvoje maloljetne djece. Prilikom naše tadašnje posjete Aida nam je kazala da su joj pukle ortopedske cipele i da nema drugih. Odmah nakon tog teksta da su Aidi potrebne ortopedske cipele javio nam se penzioner Šerif Zukanović koji je odnedavno i građanin Fojnice, koji živi sam u Fojnici. Šerif je izrazio želju da pomogne Aidi i da joj plati izradu ortopedskih cipela. Platio je taxi da odveze Aidu u Sarajevo da se uzmu otisci stopala, dobio je predračun za Aidine ortopedske cipele i želio je da novac za cipele uruči lično Aidi...

Ivica Stanić Arlika humanista
Hazim Čukle - Petak, 15.01.2010, 17:10
Klikni za više fotografijaAida i Arlika
O Ivici Stanići zvanom Arlika smo već pisali na Fojnica online kao čovjeku koji više od 40 godina nosi samo bijele cipele, voli ekologiju i čist okoliš i pokretać je više akcija čišćenja grada, obala rijeka itd. Pitate li ikoga u Fojnici za poznatog privatnika uskoro budućeg penzionera Ivicu Stanića malo ko će vam znati kazati ko je taj čovjek a kažete li Arlika i da nosi bijele cipele kad radi i kad se kako kaže nagizda odmah ćete dobiti traženi odgovor.

Pored tog Arlika je poznat kao i humanista, pokazao je svoju humanost više puta. Arlika ima običaj da svake godine uz blagdane i Novu godinu obraduje nekog dobrim poklonom. Tako je to uradio i ovih dana...

Medžlis IZ Fojnica uručio zahvalnicu Ivici Staniću – Arliki
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.11.2007, 19:50
Klikni za više fotografijaUručivanje zahvalnice
Svoju veliku ljubav prema svom gradu Fojnici 69-godišnji Ivica Stanić Arlika je iskazao više puta i na razne načine. Pod imenom Ivica Stanić malo ga ko zna. U Fojnici je dovoljno samo reći Arlika i svako će vas uputit na pravu adresu. Među prvim je povratnicima u Fonicu, i tada je kazao da ne može bez Fojnice i da je to njegov grad. Učesnik je brojnih akcija uređenja i čišćenja grada, veliki je humanista...

Najstariji i najvrijedniji ekolog Arlika
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.11.2007, 14:51
Klikni za više fotografijaEkolozi u akciji
Pored svega nabrojanog član je Ekološkog društva "Fojnica" iz Fojnice, iako najstariji je i najvrijedniji kada su bilo kakve akcije čišćenja i uređenja Fojnice u pitanju. To nam je potvrdio i predsjednik ED "Fojnica" Elmir Pamić i dodao: "U sklopu svojih redovnih aktivnosti ED "Fojnica" organizuje i povremene akcije uređenja i čišćenja grada Fojnice, riječnih korita i okoliša. Redovno dajemo svoj puni doprinos u nastojanju da grad i okolina budu ljepši, Fojnica kao poznato banjsko liječilište i turističko mjesto sa nedirnutom prirodom to i zaslužuje. Često i sam Arlika svojim sredstvima realizuje te ekološke akcije, na čišćenju i očuvanju okoliša. On je najstariji a vjerujte i najaktivniji član našeg društva i o Arliki imamo samo riječi hvale".

Rekonstrukcija i postavljanje nove ulične rasvjete
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2007, 19:02
Klikni za više fotografijaUlica Bosanska
Ovih dana su u toku radovi na rekonstrukciji i postavljanju nove gradske rasvjete na gradskom području Fojnice. Građevinske radove je izvelo KZP "Šćona" Fojnica, a elektromontažne radove izvode radnici Elektrodistribucije Zenica PJD "Fojnica" iz Fojnice. Postavljeno je novih 14 kandilabera i novih 45 sijaličnih mjesta. Rasvjeta je postavljena u Bosanskoj ulici od autobuske stanice do raskrsnice u centru grada u dužini od oko 300 metara. Investitor je većim dijelom općina Fojnica a dio sredstava je dao i građanin Fojnice Ivica Stanić - Arlika. Vrijednost projekta je preko 15 hiljada KM.

Skoro 50 godina nosi samo bijele cipele
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.03.2007, 14:15
Klikni za više fotografijaIvica Stanić - Arlika
Ponedjeljak, 19.03. - Ukoliko bi kojim slučajem krenuli u Fojnicu da bi ste se sreli sa jednim veoma zanmljivim čovjekom u Fojnici koji se zove Ivica Stanić, vjerujemo da bi vam teško pošlo za rukom da ga pronađete. U svakom gradu, selu, ili naselju živi neko od ljudi ko je po nečemu neobičan i zanimljiv. U Fojnici je svakako jedan od veoma zanimljivih ljudi 63-godišnji Ivica Stanić, koji već skoro 50 godina nosi samo bijele cipele. Mogli biste cijeli dan tražiti Ivicu Stanić, ali malo ko bi vam mogao pomoći, jer Ivicu svi znaju samo kao Arlika. Dovoljno je da kažete da tražite Arliku, i rješenje je tu.

pretraga novosti :: arhiva novosti