Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za aquareumal je pronašla slijedeće:

Osmi međunarodni Oldtimer fest Fojnica 2016.
Hazim Čukle - Utorak, 06.09.2016, 12:16
Klikni za više fotografija Oldtimer fest
U organizaciji Old timer kluba „Fojnica“ iz Fojnice je održan osmi međunarodni Old timer fest „Fojnica 2016“. Ova trodnevna manifestaciji ljubitelja old timer vozila počela je u petak sa dolaskom uučesnika, gdje je za sve učesnike priređena večer dobrodošlice uz večeru, osvježenje i muziku u „Hajdučkoj konobi“ u Fojnici. Na manifestaciji je učešće uzelo 41 oldtajmer vozilo iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Crne Gore i Srbije i Madžarske sa oko 130 sudionika. Iz Madžarske je tiglo čak osam posada.Najstarije automobil je marke „Buick“ iz 1922 star 94 godine, čiji je vlasnik Rudolf Adamko.

Nakon okupljanja i akreditiranja učesnika manifestacije je uslijedilo svečano otvaranje,manifestaciju je otvorila Slavica Čerkez, ministrica obrazovanja, kulture i sporta SBK. Nakon toga su učesnici krenuli sa svojim ljubimcima četverotočkašima i dvotočkašima kroz Fojnicu i dalje Kiseljak i Kreševo, gdje je u Kreševu bila priređena izložba automobila, posjeta etno selu Vranci, firmi „Laštro“ i Muzeju Franjevačkog samostana Kreševo. Po povratku u Fojnicu je na bazenima „Aquareumala“ priređena zajednička svečana večera uz muziku.

Trećeg dana manifestacije će u jutarnjim satima na platou hotela „Stari grad“ Fojnica biti upriličena izložba oldtajmera , gdje će građani birati najvozilo. Predviđen je i ispit spretnosti za sve učesnike, nakon čega kolona vozila kreće ka Kiseljaku gdje će se oko podne zadržati na gradskom parkingu, a nakon toga idu do motela „Zigi“ u Han Ploči općina Kiseljak, gdje je uz ručak završetak manifestacije, dodjela nagrada i priznanja, kaže Rade Babić, predsjednik OTK „Fojnica“ iz Fojnice.
Završena je trodnevna manifestacija osmi međunarodni old timer fest „Fojnica 2016“, koji je održan u organizaciji Old timer kluba „Fojnica“ iz Fojnice. Na manifestaciji je učešće uzelo 41 oldtajmer vozilo iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Crne Gore i Srbije i Madžarske sa oko 130 sudionika. Na platou hotela „Stari grad“ Fojnica su trećeg dana ove manifestacije, građani birali najvozilo.

Izabrali su vozilo MG Cabrio koji je proizveden 1951 godine, vlasništvo Imre Lari iz Madžarske. Najstarije vozilo je marke „Buick“ iz 1922 star 94 godine, čiji je vlasnik Rudolf Adamko. Kod ispita spretnosti takmičenje je pratilo veliki broj gledalaca. U kategoriji vozila do 1940 godišta, pobjednik je vozilo MG Cabrio, vlasništvo Imre Lari iz Madžarske, kod kategorije vozila od 51 do 60 godišta, pobjedio je Branko Stanić Fojnica.

Kod kategorije od 61 do 70 godišta pobjednik je Nedim Husić iz Sarajeva, a dok je kod kategorije vozila od 71 do 80 godišta pobjedio je Muharem Omanović i kod godišta 81 i mlađe najspretniji je bio Nezir Maglić, koji je imao i najidealnije vrijeme vožnje. Nakon toga kolona vozila je krenula ka Kiseljaku i nakon kraćeg zadržavanja dalje krenula do motela „Zigi“ u Han Ploči općina Kiseljak, gdje su uz ručak uručene nagrade najboljim pojedincima i ekipama.Završen Streetball turnir Fojnica 2016
Košarkaški klub «Star» - Utorak, 16.08.2016, 08:55
Klikni za više fotografija Fojnica
Uspješno završen Streetball turnir Fojnica 2016 u organizaciji našeg kluba. Prvi dan turnira bio je rezervisan za mlađe selekcije,a drugi dan za seniore. U seniorskoj konkurenciji bilo je 11 ekipa koji su igrali u dvije grupe. Pobjednik turnira je ekipa Loft bar Zavidovići a druga ekipa je Crkvice Zenica. Treće mjesto je zauzela ekipa Ćejf Room Kakanj koja je bila bolja od fojničke ekipe Soccer.
MVP turnira je Nedim Mustafica iz ekipe Loft room koji je zasluženo osvojio ovu nagradu. U revijalnom dijelu turnira održalo se takmičenje u šutiranju trojki gdje je nagradu osvojio Ajdin Mukaca. Nagrade za prvo,drugo i treće mjesto je dodjelio općinski načelnik Sabahudin Klisura. Generalni pokrovitelj je Općina Fojnica. Ovim putem se zahvaljujemo svim ostalim koji su pomogli u realizaciji projekata:
MINISTARSTVO CIVILNIH POSLOVA
KNO ENO
AQUAREUMAL
COLOR ART
MESNICA DURAK
CAFFE ISSA
CAFFE PARLAMENT
ZAVOD DRIN
ZAVOD BAKOVIĆI
KK STAR FOJNICA je ponosan na realizaciji ovog divnog projekta u okviru Fojničkog ljeta 2016.

Fojničko ljeto 2016
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 12.08.2016, 11:21
Klikni za više fotografija Fojničko ljeto
U organizaciji Općine Fojnica- Općinskog načelnika 18., 19. i 20. augusta biće upriličeno Fojničko ljeto 2016. Fojničani će imati priliku uživati u zabavnoj i rock muzici, sevdahu te folkloru. Mjesto održavanja svih manifestacija su bazeni Aquareumala u Fojnici.

Program kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u BiH
Hazim Čukle - Petak, 08.07.2016, 13:21
Klikni za više fotografija Fojnica
U prostorijama „Aquareumala“ u Fojnici je u organizaciji projekta koji finansira EU pod nazivom „Tehnička pomoć u koordinaciju Programa kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u BiH –Faza III“ održan trening za veterinare. Projekt finansira EU kroz Instrument za pristupnu pomoć (IPA 2012), a vrijednost mu je 593. 530 eura.Svrha je informiranje javnosti o projektnim aktivnostima i planiranim obukama u Fojnici, mediji su dobili informaciju od stručnjaka iz Ureda za veterinarstvo BiH i projektnog tima.

Cilj projekta je podrška veterinarskom sektoru u BiH kao i visokoj razini zaštite zdravlja ljudi i životinja u BiH na osnovu evropskih standarda. Projekat će doprinijeti efikasnoj provedbi programa cijepljenja protiv bruceloze, kao i cjelokupnom programu mjera i nadzora bjesnoće i bruceloze.Dženo Hadžović, viši stručni saradnik za veterinarsku epidemiologiju nam je kazo

U Fojnici smo imali trening za kolege veterinare, po pitanju dosadašnjih rezultata ali i obuhvaćene analize u proteklom periodu kod problema bruceloze malih preživara u BiH od 2009 godine do danas, ali i provođenja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila koje smo radili od 2011 do danas. Iskoristili smo priliku da kolege malo bliže upoznamo i sa bolesti kvrgave kože, bolest koja je zahvatila jugoistočni Balkan, tako prijeti da se pojavi i na području naše zemlje.

Dženan Hadžović je naglasio da je stim u vezi Ured za veterinarstvo BiH već poduzeo određene korake u smislu zabrane prometovanja živih životinja iz svih zemalja koje su potvrdile ovu zaraznu bolest, ali i proizvoda životinjskog porijekla koji su isto tako obuhvaćeni tom zabranom. Educirali smo kolege o ovoj bolesti u smislu njene rane kliničke dijagnostike i kolika je opasnost da ona zaista obuhvati i našu zemlju32. sjednica OV Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 04.07.2016, 11:13
Klikni za više fotografija OV
Na 32. sjednici OV Fojnica se našao Izvještaj o radu Upravnog odbora Lječilišta Reumal Fojnica za 2015. godinu. U vezi sa ovom tačkom, na prijedlog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) je jednoglasno usvojen sljedeći Zaključak:
1. Općinsko vijeće Fojnica odbija Izvještaj o radu Upravnog odbora Lječilišta Reumal,
2. Općinsko vijeće Fojnica nalaže Upravnom odboru Reumala da hitno pokrene proceduru sazivanja Skupštine Aquareumala na kojoj će se imenovati Nadzorni odbor Aquareumala,
3. Općinsko vijeće Fojnica nalaže Upravnom odboru Reumala da pokrene proceduru sazivanja sjednice Nadzornog odbora NCF -a koji je u funkciji Skupštine NCF-a, i izvrši popunu sa predstavnikom ili predstavnicima koje će predložiti Općinsko vijeće,
4. Općinsko vijeće Fojnica nalaže Upravnom odboru Reumala da člana Skupštine koga je imenovao za predstavnika državnog kapitala u Skupštini Aquareumala razriješi dužnosti i zatraži od Općinskog vijeća prijedlog imenovanja drugog člana,
5. Općinsko vijeće Fojnica za provođenje gore navedenih aktivnosti daje rok od 60 dana,
6. Općinsko vijeće Fojnica obavezuje načelnika Općine da prati realizaciju navedenih zaključaka i o svemu izvještava Općinsko vijeće.

S druge strane, Izvještaj o poslovanju JKP Šćona je vraćen na doradu dok je Prijedlog rješenja o utvrđivanju prava vlasništva u korist JU Zavoda „Drin“ Fojnica nije dobio potrebnu većinu za usvajanje.

Informacija o radu OŠ Muhsin Rizvić za 2015/2016 godinu je primljena k znaju a Prijedlog Odluke o izmjeni Regulacionog plana parcelacijom građevinske parcele je usvojen.


9. Internacionalni simpozijum iz opće stomatologije u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 30.03.2016, 09:00
Klikni za više fotografija Simpozij
Simpozij stomatologa sa sedam pozivnih predavača.Prof.dr.Maida Ganibegović-Selimović sa nekim od pozivnih predavača prof.dr.Ivana Šćepan Beograd Srbija, prof.dr.Taner Yucel Turska i prof. dekan dr.Norina Consuela Forna, Rumunija, kasnije im se pridružila i prof.dr.Enita Nakaš. Predsjednica udruženja Maida Ganibegović-Selimović, stoji prva sa lijeve strane bijeli džemper.Maida

U organizaciji Udruženja stomatologa F BiH je proteklog vikenda od 25 do 27 marta u prostorijama hotela „Reumal“ i „Aquareumal“ u Fojnici održan 9. internacionalni simpozij iz opće stomatologije. Pored stručnjaka ove grane medicine iz naše zemlje, na simpozijumu su uzeli učešće i stručnjaci iz Hrvatske, Italije, Rumunije, Srbije i Turske. Prisustvovalo je oko 300 učesnika. Simpozij je pozdravio i Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica.

Organizovali smo 9.internacionalni simpozij stomatologa F BiH, sa sedam pozivnih predavača iz poznatih Evropskih i Američkih univerziteta iz nekoliko zemalja. Osim ovih pozivnih predavača, imali smo i 45 radova od naših autora iz cijele F BiH. Bilo je i 33 rada kao poster prezentacija, kaže prof.dr. Maida Ganibegović-Selimović, predsjednik Udruženja stomatologa F BiH i dodaje

Ovaj internacionalni skup je u ovom malom slatkom gradiću dostigao nivo skupova u svijetu, gledajući na predavače koji su bili, na inoovacije u stomatologiji i broj učesnika. Osim toga naučnog dijela, imali smo i dentalnu izložbu u „Aquareumalu“ Fojnica, prisustvovalo je 15 firmi sa svojim farmaceutskim proizvodima, i oni su bili jako zadovoljni, jer su imali veliku posjetu. Možemo reć da smo svi zadovoljni, kaže predsjednica prof.dr.Maida Ganibegović-Selimović


VI Internaconalni košarkaški turnir Fojnica 2016
Košarkaški klub «Star» - Četvrtak, 10.03.2016, 09:47
Klikni za više fotografija Turnir
Povodom dana općine Fojnica u organizaciji KK STAR Fojnica, a pod pokroviteljstvom općine Fojnica je 05.03. i 06.03.2016.godine u sportskoj dvorani O.Š.“Muhsin Rizvić“ u Fojnici odigran VI internacionalni turnir. Učestvovalo je 8 ekipa u kategoriji djevojčica 2002 godište i mlađe.
U periodu od 05.03.-06.03.2016. godine učesnici turnira a gosti našeg grada su bili sljedeći:
ŽKK RAGUSA iz Dubrovnika ( HR)
ŽKK KOPRIVNICA iz Koprivnice (HR)
ŽKK PRIMORJE iz Herceg Novog ( MNE)
KK ABC BASKET iz Tuzle ( BIH)
ŽKK KONJIC iz Konjica ( BIH)
ŽKK ŽELJEZNIČAR iz Sarajeva (BiH)
ŠK PRVI KOŠ iz Viteza (BiH)
Ekipe su bile smještene u našim novim i renoviranim smještajnim objektima, a to je Reumal i Aquareumal. Sponzori, simpatizeri i roditelji su omogućili da što kvalitetnije organizujemo dvodnevni turnir i da budemo još bolji domačini i vrijedni spomena u regiji.
U finalnom susretu bile su ekipe KK STAR FOJNICA i ŽKK KOPRIVNICA, gdje su naše fojničanke pobjeđene, od inače trećeplasiranog nacionalnog tima na nivou Republike Hrvatske. Poredak turnira je sljedeći:
1. ŽKK KOPRIVNICA
2. KK STAR FOJNICA
3. ŽKK PRIMORJE HERCEG NOVI
4. ŽKK RAGUSA DUBROVNIK
5. ŽKK KONJIC
6. ŠK PRVI KOŠ VITEZ
7. KK ABC BASKET TUZLA
8. ŽKK ŽELJEZNIČAR SARAJEVO
MVP igračica turnira je DOROTEJA LALJEK iz ŽKK Koprivnica, a najpetorka je Amina Klisura (KK STAR FOJNICA), Ajla Tutnjević (KK STAR FOJNICA), Sara Mia Munitić ( ŽKK RAGUSA DUBROVNIK), Jovana Savković (ŽKK PRIMORJE HERCEG NOVI), Doroteja Laljek ( ŽKK KOPRIVNICA).
Sretni i ponosni što smo realizovali ovaj turnir, a već se pripremamo za II internacionalni turnir 19. I 20.03.2016. u Dubrovniku.

Edukativno predavanje za proizvođaće malina
Hazim Čukle - Utorak, 08.03.2016, 09:53
Klikni za više fotografija Predavanje
Na području općine Fojnica iz godine u godinu se povećava broj proizvođaća maline.Po nekim predpostavkama na području općine zasađeno je preko 250 dunuma maline od čega proizvođaći imaju solidnu zaradu.To je trend sada u poljoprivredi, pa tako i na području Fojnice, broj proizvođaća sve veći.Tim povodom se ukazuje i potreba za educiranjem ljudi koji se bave ili žele baviti proizvodnjom maline.

Ovih dana je firma „Šumaplod“ iz Fojnice koja se bavi otkupom i prodajom šumskih plodova za svoje kooperante i sve ostale zainteresovane proizvođaće maline sa područja općine Fojnica u sali „Aquareumala“ u Fojnici priredila predavanje na temu „Uzgoj i zaštita maline „ te davanje savjetodavnih usluga za tekuću godinu.Predavač je bio prof.dipl.ing. Asad Jelešković.Prisutno je bilo oko šezdeset zainteresiranih proizvođaća maline.


Treći gastro sajam „Fojnička trpeza“ u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.10.2015, 13:40
Klikni za više fotografija Fojnica
U organizaciji Caritasa Biskupske konferencije BiH i Udruženja „Arterural“ za razvoj ruralnog turizma u BiH i suorganizatora Udruženja „Fojnička žena“ Fojnica je na platou hotela „Stari grad“ u Fojnici je po treći put priređen gastro sajam „Fojnička tpeza“. Ova manifestacija je održana u sklopu projekta pod nazivom „Podrška ruralne ekonomije u srednjoj Bosni, kroz razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma“.

-Evo po treći put organiziramo ovu manifestaciju. Ove godine nas je manji broj izlagača, njih dvadesetak iz Fojnice, Kreševa, Kaknja, Vareša a imamo učešće i dva udruženja „Fojnička žena“ i „Forum žena“ iz Vareša. Učestvuju sa svojom ponudom i hotel „Reumal“ i „Aquareumal“ Fojnica, kao i restoran „Central“ i hotel „Stari grad“ Fojnica, kaže Danijela Bošnjak,koordinatorica projekta u Caritasu Biskupske konferencije BiH i dodaje

Cilj ove manifestacije je promocija lokalnih proizvoda ovih lokalnih proizvođaća ovih nekoliko općina, povezivanje malih proizvođaća i razmjena iskustava. Tu imamo domaće proizvode zdrave hrane, sirevi, voće povrće, džemovi, sokovi, sirće, pekmezi, razna brašna, likeri, rakije, medovi..., a predstavljeni su i ručni radovi ovog kraja, kao i rude sa ovih područja. Posjetitelji sajma mogu degustirati razna jela i pića ovog kraja, kaže Danijela Bošnjak, jedna od organizatora sajma.Fojnica bogatija za još jedan moderan motel
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.10.2015, 08:15
Klikni za više fotografija Motel“Fojnica“
Mnogi turizam vide kao budućnost razvoja Fojnice, a ovaj grad podno Matorca ima sve uslove da postane željena destinacija za sve one koji žele dobar odmor i uživati u prirodnim ljepotama kojima Fojnica obiluje, a tu su i brojni kulturno historijske znamenitosti.Iz godine u godinu se u Fojnici javlja potreba sa većim smještajnim kapacitetima.Da je to ovom gradu na zlatonosnim rijekama potrebno, uvjerio se i Slobodan Grubešić, Fojničanin koji već duži niz godina radi i živi sa porodicom u Beču u Austriji.

-Slobodana Grubešića je vlasnik modernog motela „Fojnica“ u Fojnici koji je nedavno počeo sa radom.Ivana Knežević je direktorica motela.Motel se prirodno naslanja se na kompleks Lječilišta „Reumal“ i „Aquareumal“ kategorisan je sa 3 zvjezdice i urađen je u evropskom stilu i standardima i jedan je od najluksuznijih objekata ovog tipa u Fojnici i šire.Vlasnik dugo živi u Beču u Austriji, voli svoj rodni grad Fojnicu i oduvjek je volio da nešto vrati svom gradu, plod toga je ovaj motel „Fojnica“ u Fojnici, kaže Igor Iličić, menadžer motela i dodaje

Posjeduje 10 dvokrevetnih soba i jedan veliki apartman, a u sklopu objekta je i restoran, ima lift, uposlenih je sedam radnika.Posebno je bogata kuhinja sa specijalitetima fojničkog kraja.Cijena noćenja u dvokrevetnoj sobi je 85 KM za dvijue osobe.Imamo i fakultativne izlete u i oko Fojnice.Sad nam je u toku akcija „Jesen u Fojnici“ što podrazumjeva dva noćenja sa doručkom i jednom masažom od 30 minuta, cijena je 199 KM za dvije osobe.U zimskom periodu ćemo obezbjediti za goste prevoz i ski kartu do skijališta RC „Brusnica“, kaže menadžer motela „Fojnica“ Igor Iličić


Proslavili deset godina mature
Hazim Čukle - Utorak, 02.06.2015, 11:25
Klikni za više fotografija Godišnjica mature
Nekadašnja 27. generacija maturanata školske 2004/05 godine SMŠ „Zijah Dizdarević“ u Fojnici su proteklog vikenda na inicijativu tadašnjih predsjednika razreda škole obilježili desetu godišnjicu svoje mature. Proslava mature je održana u restoranu „Terra“ u „Aquareumalu“ Fojnica, gdje je zabava trajala do iza ponoći.

Kako nam je kazala Senida Varka, jedna od tadašnjih predsjednika razreda i jedna od organizatora proslave desete godišnjice mature okupilo se 60 nekadašnjih maturanata uglavnom svi žive u Bosni i Hrecegovini, sa kojima su bila dva tadašnja razrednika profesori Hruste Biščević i Galib Borić. Evocirali su uspomene na đačko doba i uživali u druženju neki su se prvi put vidjeli nakon deset godina.

Sada već uspješni ljudi među kojima ima doktora, ekonomista, pravnika, nastavnika i profesora, općinskih službenika itd. su tada pohađali gimnaziju, medicinska sestra/tehničar, fizioterapeutski tehničar i frizer. Dogovorili su se da i naredne godine obilježe i proslave godišnjicu svoje mature u većem broju. Slavlje godišnjice im je uljepšao folk pjevač Jasmin Burek.

Fojničani ispratili maturante OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 02.06.2015, 09:28
Klikni za više fotografijaMaturanti
Još jedna generacija Osnovne škole „Muhsin Rizvić“ je završila svoje osnovno osmogodišnje školovanje.

Tako je prošlog ponedjeljka 98 osnovaca iz četiri odjeljenja maturanata nakon okupljanja ispred škole krenuli sa svojim razrednicima u defileu ulicama Fojnice, pozdravljeni od od roditelja, prijatelja i komšija i sugrađana do restorana „Terra“ u „Aquareumalu“ u Fojnici gdje su imali svoju matursku zabavu.

Od ove generacije maturanata osnovaca deset učenika je kroz svoje školovanje imali odličan uspjeh i vladanje, koji su dobilo posebne diplome i nagrade knjige od svoje škole. To su Veldin Salčinović, Adna Pugonja, Nadira Imamović, Ilma Kučuk, Elvedina Turko, Lejla Kršić, Mediha Pidro, Amar Softić, Vildana Hodžić i Faris Bureković,Simpozij stomatologa bit će održan u Fojnici
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 11.02.2015, 11:14
Klikni za više fotografijaSastanak
U kabinetu načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića je upriličen sastanak sa predsjednicom Udruženja stomatologa FBiH Maidom Ganibegović-Selimović i direktoricom Doma zdravlja Fojnica Zijadom Salihagić.

Povod za ovaj sastanak je održavanje VIII. Simpozijuma stomatologa, odnosno pomoć Općine Fojnica u organizaciji ovog Simpozijuma.

Načelnik Salkan Merdžanić je sa zadovoljstvom prihvatio da Općina Fojnica bude dio ovog projekta čija će realizacija biti upriličena u Fojnici, tačnije u Aquareumalu od 27.-29. marta 2015. godine.

Cilj Simpozijuma, na kojem se očekuje preko 300 učesnika je edukacija, razmjena iskustava među kolegama, te upoznavanje i stvaranje kontakata među mladim stručnjacima.

Najveselija noć organizovano i u kućnoj atmosferi
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.01.2015, 13:53
Klikni za više fotografijaNova godina
Ispraćaj stare i doček Nova 2015 godine na području općine Fojnica je dočekan organizovano na desetak mjesta u hotelima, restoranima, kafićima, a veliki broj fojničana je dočekao u kućnoj atmosferi uz bogatiju trpezu, tv program i u krugu najbližih. Najveselije je svakako bilo u hotelu „Reumal“ gdje uz bogatu trpezu oko 400 slavljenika zabavljao bend „Sejo i Hamza“ i Hana. Među slavljenicima u „Reumalu“ i Amor Mašović sa suprugom. U „Aquareumalu“ je bilo veselo i živo a goste su zabavljali Nikolina Kovač i Jasmin Burek.

Veselo i razdragano uz ples po stolovima, bogatu trpezi i ugodnu atmosferu u restoranu „Central“ u Fojnici slavljenici su dočekali jutro i uz muziku „Varupa bend“ i Merimu Seferovsku . Veoma zabavno je bilo i u diskoteci „Triumph“ Fojnica, kao i restoranu „Ribnjak“, a saznali smo da je veselje trajalo do jutra i u RC „Brusnica, skijalištu iznad Fojnice. Grupa fojničana je otputovala na Prokoško jezero, kako bi u zimskoj čaroliji dočekali Novu 2015 godinu na 1.636 metara nadmorske visine.

Od dežurnih u Policijskoj stanici Fojnica smo saznali da u najveselijoj noći nisu imali zabilježenih ni najmanjih problema, takođe ni vatrogasci Fojnice nisu imali posla, dok su u JU „Dom zdravlja“ Fojnica zabilježili lakše intervencije. Iako se temperatura u termometru spuštala i do minus 20 podioka, na svim mjestima su slavljenici imali tople poruke da nam Nova 2015 godina bude mnogo bolja od predhodne i da prošlu godinu što prije zaboravimo.


Tehnologija i zaštita proizvodnje krompira i malina
Hazim Čukle - Četvrtak, 27.11.2014, 11:48
Klikni za više fotografijaPredavanja
Fojnica je poznata i na daleko čuvena po fojničkom krompiru, i ova poljoprivredna kultura se na području općine Fojnica sije na velikim površinama. Posljednjih godina je sve više poljoprivrednika Fojnice se okreće proizvodnji maline.

Tim povodom je Zemljoradnička zadruga „Fojnica“ iz Fojnice u prostorijama „Aquareumala“ u Fojnici organizirala stručno predavanje sa tri teme, tehnologija i zaštita proizvodnje krompira, tehnologija i zaštita proizvodnje malina i značaj vršenja analize zemljišta prije sadnje. Stručno predavanje na navedene teme su održali predstavnici Federalnog Zavoda za poljoprivredu „Butmir“ Ilidža, dr.Josip Čota, dr.Boško Gačić i dr Enes Antunović.Stručno predavanje u Aquareumalu
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 18.11.2014, 11:08
Fojnica online

ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA „FOJNICA“FOJNICA
Obaviještavamo sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače općine Fojnica, da će se 19.11.2014 godine (srijeda) sa početkom u 11 h u Aquareumal-u održati stručno predavanje na slijedeće teme :

- Tehnologija i zaštita proizvodnje krompira
- Tehnologija i zaštita proizvodnje malina
- Značaj vršenja analize zemljišta prije sadnje
-
Stručno predavanje će održati predstavnici FEDERALNOG ZAVODA ZA POLJOPRIVREDU BUTMIR –ILIDŽA i to :

-Dr. Josip Čota
-Dr. Boško Gacić
- Agronom Smajilović


Stručna služba ZZ „Fojnica „
STREETBALL TURNIR u organizaciji KK STAR Fojnica
Košarkaški klub «Star» - Četvrtak, 14.08.2014, 08:59
Klikni za više fotografijaKošarka
Proteklog vikenda u Fojnici je održan peti tradicionalni STREETBALL TURNIR u organizaciji KK STAR Fojnica. Turnir je održan na platou Aquareumala u prelijepom ambijentu ugostiteljskog objekta caffe Lacus.

Prvi dan turnira je bio rezervisan za mlađe kategorije i aktivno je učestvovalo sedamdeset dječaka i djevojčica. Pored dječaka i djevojčica iz Fojnice na turniru su se pojavile i ekipe iz Kiseljaka i Bugojna. Nakon uručenih diploma učesnici su nastavili druženje na bazenima Aquareumala. Isti dan održan je i revijalni turnir za veterane gdje je priliku da pokažu svoje umijeće imalo dvadesetak stravstvenih zaljubljenika u ovaj sport.

Drugi dan turnira je bio rezervisan za takmičarski dio seniora. Pored ekipa iz Fojnice, na turniru su učestvovale ekipe iz Viteza, Visokog i Kiseljaka. U dramatičnoj i rezultatski tjesnoj utakmici za prvo mjesto se izborila ekipa ECOS ROMARI iz Viteza. Oni su nadigrali sjajnu ekipu Visokog koja je pobrala mnoge smipatije kod gledalaca. U takmičenju za tri poena pobjedu je, kao i prošle godine odnio Željko Palabra.

Zanimljivost ovogodišnjeg turnira jeste i posjeta prvotimca Barcelone Emira Sulejmanovića, nadamo se budućeg reprezentativca Bosne i Hercegovine.
"Zahvaljujemo se svim učesnicma na fer i korektnoj igri. Nadamo se da su djeca otišla zadovoljna svojim roditeljima i da su stekla neke nove prijatelje i poznanstva. Nadamo se da su naši gosti proveli jedan divan vikend u Fojnici. Na kraju, jedno veliko hvala svima onim koji su doprinjeli da se ova tradicija nastavi. Svako dobro." izjavio je za novinare prof. Samir Kučuk ispred organizacionog odbora.


Najava petog tradicionalnog košratkaškog turnira "Streetball 2014"
Košarkaški klub «Star» - Srijeda, 06.08.2014, 11:37
Klikni za više fotografijaKošarka
U organizaciji KK Star Fojnica 9 i 10 augusta održat će se peti tradicionalni turnir u uličnoj košarci. Turnir će trajati dva dana i pokriva tri različite generacije učesnika. Prvi dan turnira se odigravaju utakmice za mlađe selekcije: predpioniri, pioniri, i kadetkinje, čije će učešće uzeti klubovi iz našeg okruženja. Isti dan u popodnevnim satima će se održati i turnir za veterane. Drugi dan turnira je rezervisan za takmičarski dio (seniori) i u njemu učestvuju ekipe koje se jave na oglas i potvrde svoje učešće. Streetball turnir se održava na platou Aquareumala u Fojnici koji pruža istinsku ugođaj za održavanje jednog ovakvog eventa, budite i Vi dio našeg tima.

Certifikati učenicima koji su se školovali za kuhare i hotelske tehničare
Hazim Čukle - Petak, 04.07.2014, 08:29
Fojnica
Ovih dana je završen još jedan kurs edukacije učenika srednjih škola iz Fojnice i Kiseljaka, koji su se školovali u školskoj 2013/2014 godini za zanimanja kuhar i hotelski tehničar.Praktičnu nastavu su obavljali u „Reumalu“ i „Aquareumalu“ u Fojnici u okviru projekta „Centar Francuska – Overnj (Auvergne)- BiH u Fojnici“.Ove školske godine kursom su obuhvačeni po dvanaest najboljih učenika oba zanimanja iz škola Fojnice i Kiseljaka.

Njima su uručeni certifikati Turističko ugostiteljske škole iz Šamalijeresa (Chamalieresa), koja se nalazi u pokrajini Overnj (Auvergne) u Francuskoj, a edukaciju učenika su vršili profesori iz škole Šamalijeresa , Fojnice i Kiseljaka.Na završnim testiranjima najbolje rezultate je kod kuhara imao učenik Toni Trogrlić iz Han Ploče općina Kiseljak, a kod hotelskih tehničara Marko Bradara iz Kiseljaka.Certifikate su im uručili profesori Frederik Huret, Patrick Recasens i Tomas Vivant, Sanid Šahmić i Gordana Pecirep.

-Ovaj projekat je počeo prije 7 godina i imao je za cilj da se unaprijedi praktična nastava za ove oblasti za škole u SBK.Vremenom je to trebalo da preraste u stalni edukativni centar u Fojnici, međutim iz razno raznih razloga to nije ostvareno, tako da bi otprilike sa ovom godinom ova edukacija i završila, pojašnjava Semin Sudžuka, zamjenik direktora RR Centra „Fojnica iz Fojnice i dodaje

.Ovaj projekat je bio koncipiran, tako da je u njemu učestvovala regija Overnj iz Francuske koja je davala određeni dio sredstava i profesore iz škole Šamalijeresa gdje je na samom početku ovog projekta učestvovalo 6 škola iz SBK, gdje je kroz projekt prošlo od 190 do 200 učenika srednjih škola SBK.Turistička zajednica SBK je učestvovala i podržava ovaj projekat, međutim trebalo je da ga više podrži resorno ministarstvo SBK, međutim on nije našao svoje mjesto u njihovim planovima, kazao je zamjenik direktora Semin Sudžuka.

Projekat Nature 2000
Fojnica online redakcija - Utorak, 24.06.2014, 12:25
Klikni za više fotografijaFojnica
Zahvaljujući aktivnoj saradnji sa svim sudionicima projekta „Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH“ uspješno je održan prvi dio radionica za sva tri pilot Natura 2000 područja u BiH: u Šamcu (bara Tišina), Trebinju (Orjen-Bijela gora) i Fojnici (Vranica). Učešće na pomenutim radionicama uzelo je gotovo 200 sudionika, a počeo je i drugi dio stručnih radionica. Za pilot projekat Vranica u Fojnici je uz prisustvo preko 50 učesnika, uspješno završena i druga dvodnevna radionica. Uz radionice završeno je i natjecanje šest škola iz Gornjeg Vakufa i Fojnice, koji su prikazali svoje radove na zaključnoj izložbi u sklopu radionice.

Odaziv i interes od strane sudionika sa svih nivoa je bio na zavidnom nivou. Na radionici aktivno učešće uzeli su sudionici javnih državnih, entitetskih, opštinskih i kantonalnih institucija, stručnjaci i predstavnici lokalnog nevladinog sektora - lovci, ribolovci, planinari, poljoprivrednici, turističke agencije, udruženja za zaštitu okoline i mnogi drugi...

Seminar za srednjoškolce u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.03.2014, 10:16
Klikni za više fotografijaSeminar
U organizaciji međunarodne humanitarne organizacije World Wision se u okviru projekta „Odgovor na rodno zasnovano nasilje „ u „Aquareumalu“ u Fojnici od 14 do 16 marta održava trodnevni seminar za srednjoškolke i srednjoškolce iz četiri općine BiH,

-World wision već drugu godinu implementira projekt „Odgovor na rodno zasnovano nasilje“, dakle na nasilje koje nam se kao osobama dešava zato što smo muškarci ili žene.Žene i muškarci različito doživljavaju i različito se ponašaju kad počine nad nekim drugim nasilje.

Ovdje su okupljeni srednjoškolci iz četiri općine BiH, to su Kneževo, Sokolac, Petovo i Sapna.Radimo sa njima u osnovnoj i kad pređu u srednju školu nastavljamo raditi sa njima kako bi oni radili na prevenciji nasilja među svojim vršnjacima, znači u svojoj zajednici, kako bi gradili sami sebi bolje sutra bez nasilja, kazala je projekt menadžerica Venita Popović i dodala

Trećeg dana boravka u Fojnici oni će sami prezentirati šta su to oni naumili u naredna tri mjeseca raditi u svojim školama.Ono što su naučili na ovom i predhodnim seminarima će primjeniti do kraja školske godine u svojim školama, raditi sa svojim vršnjacima da bude manje nasilja u školi, da bi njihova škola bila ugodnija za rad, rast i razvoj, kazala je Venita Popović, projektne menadžerica World Wisiona.Osnovao obrtničku radnju „Mundijal kafa“
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 03.03.2014, 13:41
Klikni za više fotografijaMundijal kafa
U vrijeme kada ne radi privreda i u vrijeme ekonomske krize u našoj zemlji , najviše su pogođeni mladi.I kada završe školovanje za neko od zanimanja, teško dolaze do zaposlenja, snalaze se kako znaju i umiju.Među tim mladim ljudima ima i onih koji imaju ideje kako doći do zaposlenja i koji svoje ideje i realizuju.

Jedan od takvih pozitivnih primjera u Fojnici je mladi 19 godišnji poduzetnik Haris Durak iz naselja Ostružnica koji je ovih dana osnovao obrtničku radnju „Mundijal kafa“ čija je djelatnost prerada i prodaja kafe i čaja.Pomenuta prodavnica se nalazi u ulici Šetalište u kompleksu „Aquareumalu“ u Fojnici.

-Završio sam srednju medicinsku školu, šest mjeseci sam bio na Birou za zapošljavanje Fojnica, vidjeo sam da je teško doći do posla u svojoj struci, došao sam na ideju da pokrenem vlastiti biznis.Odlučio sam se za preradu kafe i čajeva, to su u nas u porodici i Bosni vjekovima radili, ali samo za svoje potrebe,Sada tu imamo i potrebne mašine za rad kaže Durak i nastavlja

Inspiraciju za naziv svoga osnovnog proizvoda, prave bosanske kafe dalo mi je predstojećo Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, koji je ujedno i najveći proizvođać kafe u svijetu, tako je nasta „Mundijal kafa“.Pošto svi volimo svoje rodno mjesto, tako je i moja ljubav prema Fojnici, pa je tako „Mundijal kafa“ dobila slogan „Fojničko zrno ljubavi“ i po ukusu i njemu bi trebala biti svuda prepoznatljiva, pojašnjava Durak i dodaje

Na vrećicama pakovane „Mundijal kafe“ smo stavili potpis Sultana Mehmeda Fafiha i godina njegovog dolaska na područje Fojnice, što je to veoma historijski značajno.U pomenutoj našoj prodavnici u Fojnici pored kafe i čajeva mogu se naći bademi, crna i tahan halva, brusnice u čokoladi, indijski orah itd.


Prezentacija plasteničkog rasadnog povrća
Fojnica online redakcija - Četvrtak, 06.02.2014, 09:02
Klikni za više fotografijaAquareumal
Prezentacija rasadnog povrća održati će se 15.02.2014. godine u 17:00 u Aquareumalau. Ovu prezentaciju organizuje firma Habitus d.o.o. Gabela-Čapljina, jedan od najvećih proizvođača rasadnog povrća u BiH.

Cilj prezentacije je upoznati poljoprivrednike općine Fojnica sa najkvalitetnijim vrstama rasadnog povća i pratećim organskim gnojivima kao i najsavremenijim načinima uzgoja rasadnog povrća.

Jedan od glavnih ciljeva ove prezentacije je napraviti direktnu vezu između poljoprivrednika i proizvođača rasadnog povrća kako bi poljoprivrednici imali sigurnog i povoljnog dobavljača rasadnog povrća.

Aquareumal proglašen Internacionalnim centrom za razvoj turizma
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 03.12.2013, 08:48
Klikni za više fotografijaAquareumal
Proteklog vikenda je u Aquareumalu održana ceremonija uručivanja priznanja Internacionalne lige humanista – lige za mir i svjetsko jedinstvo.

Internacionalna liga humanista je organizacija koja je odlučna u svojoj namjeri da istražuje, pronalazi i otkriva dobre primjere iz medicinske prakse i zdravstvene skrbi i potiče da se afirmira ono što je dobro, a otkloni što je loše i tako doprinese unapređenju zdravlja čovjeka. Upravo o tom aspektu zaštite pacijenta na skupu je govorio prof.dr. Faris Gavrankapetanović, zamjenik Predsjednika Komiteta za zdravlje ljudi ILH.

U ime ILH priznanja Zlatnu povelju „Liječnik humanista godine“ i Zlatnu povelju „Farmaceutski kolektiv godine“ uručio je predsjednik Vijeća ILH-a prof.dr. Tarik Kupusović a priznanja su dobili: doc.dr. Faruk Alendara, prim.dr. Azra Kabil-Medić, prof.dr. Velija Zelija – Ašimi i apoteka „Hitna“ poslovna jedinica JU Apoteke Sarajevo...

Završen treći međunarodni kongres informoterapije u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 19.11.2013, 08:28
Klikni za više fotografijaFojnica
Drugog dana proteklog vikenda je završen treći međunarodni kongres informoterapije i klasične medicine, koji je tokom vikenda održan u „Aquareumalu“ u Fojnici.Kongres je održan u organizaciji Udruženja informoterapeuta i Centra tradicionalne alternativne medicine u Sarajevu i Nacionale akademije nauka Ukrajine.

Drugog dana kongresa , među učesnicima je bio i Faid Hećo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, koji nam je kazao da je zadovoljan radom kongresa i da podržava njihov rad, i da je alternativnamedicina budućnost medicine.Ministar Hećo je iskoristio priliku posjete Fojnici da obiđe prostore Republičkog rekreacijskog centra u Fojnici gdje na odmor i rehabilitaciju dolazi i boračka populacija iz Kantona Sarajevo.Prezadovoljan je viđenim, kazao nam je ministar Faid Hećo.

Brojne su teme odrađene na ovom kongresu informoterapije, među njima su se istakle sa svojim temama koje su predavale dr.Enisa Kukavica sa temom „Rezultati liječenja Parkinsonove bolesti kroz terapije Centra tradicionalne i alternativne medicine i dr. Jadranka Šarić sa temom „Tuberozna skleroza“, kao i organizator kongresa Branislava Rakonjac sa temom „Razvoj informoterapije u BiH od 2006 do 2013 godine“.

Dr.Jadraka Šarić nam je na kraju kongresa kazala –Ja sam Branislavi Rakonjac, organizatoru ovog kongresa informoterapeuta kazala da ja nju vidim na mjestu direktora jednog velikog instituta.Ona ide velikim koracima naprijed.Drago mi je da sam učestvovala na ovom velikom kongresu koji se sve više i ljepše uobličava i ima veliki uspjeh.Vrlo su bile interesantne teme, mnogo rezultata u ovoj sferi, i mnogo pozitivnih ljudi je u njemu učestvovalo, kazala je dr Šarić i dodala

Do sada je alternativna medicina malo čudno gledana, ona polako zauzima svoje mjesto, informoterapija pogotovo.Govoreći o ovoj našoj mladoj grani medicine kojom se mi bavimo, informoterapija će bit vrlo brzo veoma poznata i priznata, kazala je dr.Jadranka Šarić.Na kraju kongresa predavačima i učesnicima su uručeni certifikati, a nakon toga su učesnici kongresa obišli Fojnicu.
Internacionalni simpozij u Fojnici
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 08.11.2013, 14:20
Klikni za više fotografijaSimpozij
U organizaciji Planinarskog Saveza Bosne i Hercegovine proteklog vikenda je u Aquareumal-u održan drugi po redu Internacionalni simpozij na temu „Planinarski objekti u funkciji razvoja turizma u BiH i iskustva zemalja Jugoistočne Europe“.

Cilj simpozija je bio stvaranje platforme o planinarskim objektima u BiH te skretanje pažnje turističke javnosti na planine uopće, kao veliki prirodni resurs Bosne i Hercegovine.
Učesnicima su bile prezentirane teme vezane za izgradnju, obnovu i funkcioniranje planinarskih domova u BiH.

Na otvaranju simpozija obratili su se predsjednik Balkanske planinarske unije Jovica Ugrinovski, pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma Mladen Rudež, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Radoje Vidović i načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić.

U svom obraćanju načelnik Merdžanić je prije svega pohvalio rad Planinarskog društva „Vranica“ iz Fojnice koje je, kako je rekao, jedno od najaktivnijih društava na području Općine. Nakon toga je poželio ugodan boravak i rad svim gostima u Fojnici.

Simpoziju su, između ostalih, prisustvovali gosti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bugarske, Grčke.
Načelnik Općine obišao novoizgrađeni hotel Nature
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 06.11.2013, 12:28
Hotel "Nature"
Godišnji odmor. Kupite jednom, koristite zauvijek – je već odavno prepoznatljivi slogan s kojim Reumal grupacija i Aquareumal predstavljaju svoj, tako reći novi proizvod a riječ je o Nature Concept Fojnica.

Fojnica je prepoznatljiva po bogatoj turističkoj ponudi a kako bi se ta ponuda širila i obogaćivala potrebni su novi sadržaji ali i smještajni kapaciteti. Pored već čuvenog centra za medicinsku rehabilitaciju Reumala i prepoznatljivog mjesta za odmor, rekreaciju, rad i poslovnu komunikaciju Aquareumala, izgrađen je novi savremeni hotel „Nature“...

Obilježena 70-ta godišnjica Visočko-fojničkog partizanskog odreda
Hazim Čukle - Petak, 30.08.2013, 14:45
Klikni za više fotografijaFojnica
U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Fojnica, na platou „Aquareumala“ u Fojnici je drugog dana proteklog vikenda obilježena 70-ta godišnjica formiranja Visočko-fojničkog partizanskog odreda.Ceremoniji obilježavanja ove godišnjice su prisustvovali predstavnici udruženja antifašista i boraca NOR-a općina Fojnice, Kiseljaka, Hadžića, Ilidže, Visokog,Kaknja, Breze i drugih okolnih općina, kao i predstavnici općine Fojnica , omladine i RVI Fojnice, građani i gosti Fojnice itd.

Nakon okupljanja,predstavnici udruženja antifašista i boraca NOR-a su položili cvijeće na spomen kosturnicu partizanskog groblja u Fojnici, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast palim borcima.Prisutne je prvi pozdravio Fehim Zečević, predsjednik UABNOR-a općine Fojnica i tom prilikom kazao da je Visočko-fojnički partizanski odred (VFPO) formiran 17.jula 1943 godineu selu Han-Ivnica kod Kreševa.Odred je od Formiranja bio sastavljen od boraca iz Sarajeva, Visokog, Kaknja, Vareša, Breze, Fojnice, Busovače, Ilijaša, Kiseljaka, Hadžića i Ilidže kazao je Zečvić i dodao

-Formiran je poslije V neprijateljske ofanzive i dolaska na teren Visoko, Fojnica, Kreševo Pete narodnooslobodilačke udarne divizije.Prva sjednica štaba Odreda i njegovo konstituisanje je održano u Kreševu.Štab su činili Milorad Novosel, komadant Odreda, Aza Koluder, komesar, Danilo Štaka zamjenik komesara,Akif Saletović, intendant i Edo Amrozić, obavještajni oficir Odreda, rekao je predsjednik Fehim Zečević.Nakon ceremonije obilježavanja ove godišnjice u restoranu „Central“Fojnica je za sve prisutne priređen ručak vojnički grah, a u zabavnom programu su nastupili folklorna sekcija KUD „1001 noć“ Fojnica.


Započeo prvi ciklus priprema zlatnih momaka za Poljsku
Hazim Čukle - Srijeda, 28.08.2013, 12:55
Klikni za više fotografijaFojnica
Dvadesetočlana ekspedicija zlatnih momaka, reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, je započela prvi ciklus priprema od sedam dana u Fojnici. Smješteni su u „Aquareumalu“ Fojnica, a treniraju u sali O.Š.“Muhsin Rizvić“ i hotelu „Reumal“ u Fojnici. Naše vitezove koji su osvojili sve što se u ovom sportu može osvojiti predvodi šef stručnog štaba, selektor Mirza Hrustemović, sa pomoćnicima Ejubom Mehmedovićem i Zikretom Mahmutovićem.

U Fojnici su Sabahudin Delalić, kapiten reprezentacije i igrači : Adnan Manko, Safet Alibašić, Ervin Jusupović, Dževad Hamzić, Asim Medić, Mirzet Duran, Ismet Godinjak, Adnan Kešmer, Nizam Čanćar, Enis Kadrić, Muhamed Kapetanović, Edin Džino, Damir Grbić, Jasmin Brkić, Esad Durmišević i ekonom Dževad Šabeta Pupak.

Selektor Mirza Hrustemović nam je kazao -Fojnica je poznata destinacija za bh reprezentativce sjedeće odbojke, po tome što je dosada bila sretna i berićetna za naše uspjehe. Ovdje je širi spisak igrača, s obzirom da imamo i mlade igrače, sa njima radimo posebno. Treniramo dva puta, dok treći trening koristimo za rad sa podmatkom.Ovo je prvi od dva ciklusa priprema koje ćemo održati u Fojnici, pred odlazak na Evropsko prvenstvo u Elblag u Poljskoj, rekao je selektor Hrustemović i dodao

Učestvuje 13 reprezentacija,a nama su u grupi Hrvatska i Srbija. Planovi su nam poznati , mi branimo titulu prvaka Evrope.Radu ćemo pristupiti profesionalno, odgovorno i sa maksimalnim trudom, prema svim obavezama koje jedna selekcija treba da uradi i samim tim odbrani titulu prvaka Evrope.To je naša želja , da po osmi put budemo budemo na krovu Evrope, kada je u pitanju sjedeća odbojka, rekao je selektor Mirza Hrustemović.

Završen turnir “Streetball 2013”
Košarkaški klub «Star» - Utorak, 13.08.2013, 14:28
Klikni za više fotografijaKK STAR
U organizaciji KK “Star” Fojnica povodom bajarama održan je tradicionalni turnir u uličnoj košarci za sve selekcije u period 10.08.-11.08.2013. Prvi dan turnira je bio revijalnog karaktera za mlađe selekcije i veterane. U sportskoj dvorani turnir je održan, zbog loših vremenskih uslova.

Diplome za učešće na turniru i karte za bazen u Aquareumal-u su dodjeljene učesnicima. Na turnir se prijavio veliki broj djece i svi su bili pobjednici!

Fojnički veterani su također uzeli učešće na turniru, gdje su pokazali da nisu zaboravili kako se igra košarka i u četvrtoj deceniji života! Također su i veteranima uručene diplome za učešće.

Drugi dan turnira odigran je na platou kafe Lacus-a za seniore. Učestvovalo je 10 ekipa: Kreševo, Kiseljak, Visoko, Vitez, Kakanj, Zenica, Sarajevo i Fojnica. Pobjednik turnira je ekipa Color Art iz Fojnice koji su bili bolji u finalu od ekipe ECOS VITEZ.

Nagradni fond za prvo mjesto je bio 400 KM, a za drugo 200 KM. Pred finalnu utakmicu održano je takmičenje u šutiranju za tri poena gdje je pobjednik fojničanin Oroz Hrvoje osvojio novčanu nagradu.

Sponzori turnira su bili:Općina Fojnica, Mesnica " Meša ", VH Gradnja Fojnica, Aquareumal i cafe Lacus!


Učenici koji su pohađali praktičnu nastavu, dobili certifikate
Hazim Čukle - Utorak, 16.07.2013, 07:47
Klikni za više fotografijaFojnica
Učenicima srednjih škola SBK-a koji se školuju za zanimanja iz hoteljestva, ugostiteljstva i turizma, a koji su pohađali praktičnu nastavu u Fojnici,su uručeni certifikati Turističko ugostiteljske škole iz Šamalijeresa (Chamalieresa) koja se nalazi u pokrajini Overnj (Auvergne) u Francuskoj.Ovo je treči ciklus ove školske godine, edukacije učenika, koji je u sklopu projekta „Centar Francuska-Overnj-BiH u Fojnici“, koji se sprovodi u saradnji francuske pokrajine Overnj i SBK-a i RR Centra „Fojnica“ u Fojnici.


Praktičnu nastavu pohađa 26 učenika srednjih škola, iz Fojnice, Kiseljaka, Busovače i Travnika. Od toga ih je 15 iz hotelsko-turističke škole ,treći razred, a 11 učenika je iz ugostiteljskih škola, smjer kuhar prvi razred.Sa učenicima su radili profesori iz škole Šamalijeresa Gaspari Christian, Vivant Thomas,Recasens Patrick i Huret Frederic i dva profesora iz Fojnice i Kiseljaka Muris Klisura i Vanja Rakita.Praktična nastava se odvija u hotelu „Reumal“ , „Novoj bolnici“ i „Aquareumalu“ u Fojnici.Najbolje rezultate u smjeru ugostiteljstvo je imala Elvira Topić iz Travnika, a kod kuhara Edina Arnaut Fojnica.

Certifikate su učenicima uručili prof.Huret Frederic, diretor praktične nastave, škole u Samalijeresu i Semin Sudžuka, zamjenik direktora RR Centar „Fojnica“ u Fojnici, koji nam je tom prilikom kazao:-Ovo je stručna specijalizirana nastava za učenike ovih strukovnih škola SBK-a.Ove školske godine su po četvrti put dodjeljeni certifikati učenicima, to su certifikati koji praktično otvaraju vrata ovim učenicima za zapošljavanje kod nas i u zemljama Evropske zajednice.U ove četiri godine je 120 učenika završilo ovu specijaliziranu praktičnu nastavu.Projekat je do sada finansirala regija Overnj i dijelom RR Centar „Fojnica“, dali će se nastaviti projekat vidjet ćemo u narednoj školskoj godini, rekoa je zamjenik direktora Centra Semin Sudžuka.

Završena "Humanijada 2013"
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 17.05.2013, 09:04
Klikni za više fotografijaFojnica
21. edukativno-sportski susreti studenata biomedicinskih grupacija, koji su se održavali proteklog vikenda u apartmanskom naselju Aquareumal u Fojnici su završeni. Najmasovniji Internacionalni projekat u BiH je okupio preko 500 studenata iz regiona koji su uzeli učešće u 7 sportova: nogomet, košarka, odbojka, rukomet, tenis, stoni tenis i odbojka na pijesku.

Pobjedu u nogometnom turniru je po drugi put uzastopno osvojila ekipa Medicinskog fakulteta iz Rijeke. Najbolji košarkaški tim dolazi iz Travnika sa Edukacijskog fakulteta. Zlatni rukometaši dolaze sa Stomatološkog fakulteta iz Sarajeva dok kod odbojkaša u finalu je bila najbolja ekipa Medicinskog fakulteta iz Osijeka.

Kod djevojaka prvak u nogometu je Medicina Zagreb a u odbojci je Farmacija iz Zagreba. Najbolje košarkašice su s Medicine Zagreb dok u rukometu prvo mjesto su osvojile djevojke sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba.

Stonoteniski turnir je pripao Nives Macukić sa Stomatologije Zagreb dok je teniski turnir osvojio Ivan Matoković sa Medicine Osijek.

Za ukupnog pobjednika izabrana je ekipa Medicinskog fakulteta iz Zagreba. Najbolji sportista je Ivona Zovko sa Farmacije Zagreb dok najbolji sportista je Ivan Matoković sa Medicinskog fakulteta iz Osijeka.
Za Fair Play ekipu je izabrana ekipa Medicinskog fakulteta iz Rijeke.

Pehari, medalje i priznanja su uručeni svim pobjednicima na ceremoniji koja je upriličena u Aquareumalu, zadnju noć boravka studenata u Fojnici.

Ceremoniji je prisustvovao i načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić koji je tom prilikom čestitao pobjednicima a organizatorima se zahvalio što su ove godine izabrali Fojnicu za mjesto održavanja Humanijade 2013.Fojnica domaćin najmasovnijeg studentskog okupljanja u regionu
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 07.05.2013, 11:19
Klikni za više fotografijaHumanijada
Projekat “Humanijada 2013.” koji predvodi Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu (USMF) i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) ove godine održava se u Fojnici, u apartmanskom naselju Aquareumal.

Ovo je prvi put da se Humanijada, u dvadesetogodišnjoj tradiciji održava u Bosni i Hercegovini, i to u Fojnici od 08. do 12.05.2013. godine.

U ovom projektu učešće je uzelo preko 500 učesnika, 22 fakulteta, 12 gradova i 5 država.

Općina Fojnica je prepoznala značaj navedenog projekta te će u svakom smislu podržati njegovu realizaciju i na taj način Fojnicu predstaviti u najljepšem mogućem svjetlu. Također, učešćem u ovom projektu Općina će dati doprinos u usmjeravanju mladih u pravcu sporta i zdravog života...

Fojnica ima više noćenja u godini od Neuma
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.04.2013, 09:41
Klikni za više fotografijaFojnica
Od svog prvog pominjanja u pisanim dokumentima od 1365 godine, Fojnica je poznata po monogo čemu a posebno po čudotvornom ljekovitom svojstvu termalne vode i po zlatu.Rijetki su ovako mali gradići u svijetu kao što je Fojnica, koje je priroda obdarila bogastvom kao što su prirodni draguljni okoliš,brojni kulturno historijski spomenici,koja je sa svojim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, kao magnet privlačna turistička destinacija, kako naših , tako i gostiju iz inozemstva, tokom cijele godine.

Budućnost Fojnice je u razvoju raznih vidova turizma kao što su kontinentalni turizam, zdrastveni, vjerski, zimski i sportski turizam, planinarski , kongresni itd.Što se tiče smještajnih kapaciteta gostima je na raspolaganju hoteli „Reumal“ i „Nova bolnica“ 530 ležaja,hotel „Stari grad“ 50 ležaja, Apartmansko naselje „Aquareumal“ sa 74 luksuzno opremljena apartmana sa oko 200 ležaja,Motel „Brusnica“ 50 ležaja restoran „Central“ 20 ležaja, vila „Iris“ 50 ležaja, kao i par stotina ležaja u privatnom smještaju.

Posjetioci Fojnice mogu uživati u termalnoj vodi bazena „Aquaparka“ sa pratećim sadržajima, kao i u lovu i ribolovu, u atraktivnim brdsko biciklističkim i planinarskim turama.Posebno su privlačna izletišta oko Fojnice, među kojima je najpoznatije svakako prirodni dragulj u njedrima Vranice Prokoško jezero, prelijepi Slapovi Kozice,planinski visovi Pogorelice, Matorca, Bitovnje i Zec planine gdje koji obiluju ljekobiljem i šumskim plodovima kao što su razne gljive, kao i čuvena fojnička borovnica i brusnica.Tu su i posjete vrelu Svetog Jakova, posjete samostanima u Fojnici, Kreševu i Kraljevoj Sutjesci.

Među najznačajnijim kulturno historijskim spomenicima su svakao Atik (stara) džamija iz 1551 godine, Franjevački samostan nadaleko poznat po svojoj biblioteci i Muzeju u kojima se nalazi oko 40.000 naslova knjiga iz svih oblasti, među kojima je i trinaest inkunabula i fojnički grbovnik.Posebno mjesto u kulturno historijskom naslijeđu zauzimaju i tekije nakšibendijskog reda u Vukeljićima i Oglavku,kao i musafirhana u Fojnici.

Hotel „Reumal“ sa „Novom bolnicom““ Fojnica je u 2012 godini ostvario 140.000 noćenja, a prosječna godišnja popunjenost je oko 73%, prosječna dužina boravka gostiju je oko 10 dana..Gro gostiju je domaći, što se tiče stranaca, tu je naša dijaspora i gosti iz zemalja Evrope, kao i arapskih zemalja Bliski i Srednji istok i zemlje Zaliva, u zadnje vrijeme iz Libije zato što imaju saradnju sa Komitetom za ranjenike iz Libije.Kada je u pitanju „Aquareumal“ Fojnica u prošloj godini je ostvareno 29.000 noćenja, od toga je 67% domaćih gostiju i 26% zemalja arapskih zemalja.Prosjek boravka gostiju je 4,5 dana.

Ako se uzmu pokazatelji da je u prošloj godini u BiH ostvareno 1.643.868 noćenja, od čega je njih 11, 53 u Fojnici, Fojnica je za mnoge omiljena turistička destinacija, koji dolaze i na godišnji odmor.Podaci pokazuju da Fojnica tokom godine ostvari viši broj noćenja od Neuma, gdje se predpostavlja da Fojnica godišnje ima preko 200.000 noćenja.Što se tiče smještajnih kapaciteta, Fojnica posjeduje oko 1.000 ležaja, a taj broj će bit još veći jer se ove godine planira otvoriti još jedan hotel „Nature concept“koji je u sklopu“Aquareumala“ Fojnica sa 5 zvjezdica od 120 apartmana.Sastanak o organizovanju „Lokalnog partnerstva“
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 12.04.2013, 08:05
Klikni za više fotografijaSastanak
U organizaciji Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog Kantona održan je sastanak u Općini Fojnica. Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić, pomoćnik načelnika Josip Markota, direktor Službe za zapošljavanje SBK Željko Lončar, zamjenik direktora Službe za zapošljavanje SBK Josip Tolo, direktor SMŠ „Zijah Dizdarević“ Sabit Muhić, direktor „Aquareumal“-a Polutan Džemal, predstavnica Zavoda „Drin“ Jasmina Buza i Bibija Dedić, v.d. šef Biroa Fojnica.

Na početku sastanka predstavnici Službe za zapošljavanje su iznijeli informaciju o ispitivanju tržišta rada sa posebnim osvrtom na potrebe Općine Fojnica te su prisutne upoznali sa „Profesionalnim informiranjem učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola“.

Ciljevi “Lokalnog partnerstva“ su, kako ističe direktor Službe za zapošljavanje SBK Lončar Željko da se sagledaju potrebe za određenim deficitarnim zanimanjima u lokalnoj zajednici i da se više i direktnije komunicira sa privrednicima. A na „uključenju“ što većeg broja privrednih subjekata insistirao je i načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić koji je na ovom sastanku jasno rekao da će Općina podržati sve aktivnosti koje mogu unaprijediti stepen zapošljavanja i kvalitet života građana Fojnice.

Na kraju je dogovoreno da se u saradnji sa SMŠ „Zijah Dizdarević“ provedu aktivnosti na „Profesionalnom informisanju učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola“ s posebnim osvrtom na potrebe iskazane u „Anketi ispitivanja tržišta rada za 2012.g“ u Fojnici. Nakon toga će biti pokrenuta inicijativa izmjene obrazovnog profila zanimanja koja se upisuju u SMŠ „Zijah Dizdarević“ a sve s ciljem kvalitetnijeg obrazovanja kadrova potrebnih lokalnoj zajednici.

Internacionalni turnir u košarci „Fojnica 2013“
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 28.03.2013, 17:07
Klikni za više fotografijaKK "Star"
Internacionalni turnir u košarci "Fojnica 2013" će se održati u Fojnici od 29.03. do 31.03.2013. godine. Na turniru će sudjelovati ekipe iz Turske, Njemačke i Bosne i Hercegovine. Otvaranje turnira je planirano za 29.03.2013. (petak) u 17.00 sati u Aquareumal-u a utakmice će se igrati 30.03.2013. (subota) od 10.00 sati u sportskoj dvorani.

Generalni sponzor turnira je Općina Fojnica.

Odigran Drugi Memorijal „Remzija Softić“
Hazim Čukle - Utorak, 19.03.2013, 15:38
Klikni za više fotografijaPobjednik Zoran Runić
Povodom 18. marta, Dana općine Fojnica, u prostorijama „Aquareumala“ u Fojnici proteklog vikenda je pod pokroviteljstvom Općine Fojnica odigran je 2. Memorijalni šahovski turnir „Remzija Softić“. Nastupilo je 60 šahista i jedna šahistkinja iz cijele BiH, igralo se po švicarskom sistemu, devet kola sa po 15 minuta po igraču. Turnir se igra u čast Remzije Softića, majstorskog kandidata, najboljeg šahiste kojeg je Fojnica imala. Umro je u svojoj 44. godini života a nastupao je za šahovske klubove iz Fojnice, Bugojna, Sarajeva i Kiseljaka.

Pobjednik 2. Memorijala „Remzija Softić“ je Zoran Runić sa osvojenih 8 poena, drugi je Dejan Marjanović, treći Atif Dumpor, četvrti Halid Strinic, peti Tigran Kojić, šesto mjesto Muris Konjićanin, sedmo mjesto Zvonimir Meštrović, osmo mjesto Amel Katkić itd. Najboljima su pripale pehari i diplome a za osam prvoplasiranih su obezbjeđene novčane nagrade. Među ovim učesnicima memorijalnog turnira su nastupila 4 internacionalna majstora, 3 Fide majstora i 21 majstorski kandidat. Sudije su bili Mirza Miralem, međunarodni sudija i Mirjana Barbić, Fide sudija.

Nastavak projekta saradnje Fojnica i pokrajine Overnj u Francuskoj
Hazim Čukle - Utorak, 19.03.2013, 15:23
Klikni za više fotografijaNastavak saradnje
Ovih dana je otpočeo nastavak pilot projekta „Centar Francuska – Overnj - BiH u Fojnici“ koji se provodi u organizaciji RR Centra „Fojnica“ iz Fojnice u saradnji sa srednjom školom iz Šamalijera (Chamalieresa) iz francuke pokrajine Overnj (Auvergne) i Turističkom zajednicom SBK. Cilj ovog projekta je stvaranje trajnog i samoodrživog Centra u Fojnici za praktičnu nastavu učenika za zanimanja iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma u srednjim školama SBK. Centar bi trebao da nađe svoje mjesto u sistemu obrazovanja, jer nekoliko škola u SBK se školuju učenici iz ove oblasti, a ni jedna škola nema kabineta za praktičnu nastavu.

Sa učenicima rade tri profesora iz Francuske i dva profesora iz Fojnice i Kiseljaka. Profesorica Vanja Rakita iz Srednje strukovne škole Fojnica u Kiseljaku, je za Fojnica online kazala: „Ove godine ovu obuku pohađaju učenici srednjih škola iz Fojnice, Kiseljaka i Travnika, koje u svom nastavnom programu imaju ova zanimanja. Imamo ukupno 26 učenika, od toga njih 15 iz hotelsko - turističke škole treći razred i 11 učenika iz ugostiteljske škole , smjer kuhar prvi razred“, kazala je profesorica Vanja Rakita i dodala...

Veselo i vedro proslavljen 8. mart u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 19.03.2013, 15:02
Klikni za više fotografijaVeselo za 8. mart
Iako je Fojnica poznato turističko mjesto sa termalnom vodom, kulturno historijskim spomenicima i nadaleko čuvenim prirodnim ljepotama, rijetke su prilike kada se u Fojnici za jednu večer nađe par hiljada žena, mladosti i ljepote. E tako je bilo 8. marta, međunarodnog praznika žena. Ovaj praznik se proslavljao organizovano na nekoliko mjesta u gradu, gdje je tom prilikom u jednoj noći se zabavljalo par hiljada žena.

Organizovanih proslava 8. marta, Dana žena, je bilo u hotelu „Reumalu“ , hotelu „Stari grad“, restoranima „Central“, „Stara Banja“, „Terra“, Aquareumalu, „Ribnjaku“, u diskoteci „Triumph“ Ostružnica itd...

Program obilježavanja 18. marta/ožujka Dana općine Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 07.03.2013, 14:53
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


05. – 15. mart/ožujak
Raspisivanje konkursa/natječaja za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola

Subota, 09. mart/ožujak
12,00 h – Otvoreno prvenstvo u tavli (Prostorije TK „Šajna“)

Subota, 16. mart/ožujak
08,00 h – Tradicionalni planinarski zimski uspon na Matorac (Organizator: PD „Vranica“)
11,00 h – Biciklijada: promotivna vožnja članova BBK „Slapovi Kozice“ Fojnica
19,00 h – Kulturno-zabavni program: KUD „1001 noć“, KPD „Matija Gubec“, HKD „Napredak“, Zavod Drin, Turski kulturni centar „Yunus Emre“ (Sportska dvorana)

Nedjelja, 17. mart/ožujak
10,00 h – Malonogometni pionirski turnir „4 grada“ (Sportska dvorana)
11,00 h – 2. Memorijalni turnir u šahu „Remzija Softić“ (Aquareumal)
19,00 h – Otvaranje izložbe slika Vjekoslave Čondrić (Sala hotela „Reumal“)

Ponedjeljak, 18. mart/ožujak
09,00 h – Otvaranje 10. Fojničkog vikenda knjige (2 dana) (Sala hotela „Reumal“)
10,00 h – Otvaranje izložbe radova štićenika Zavoda "Drin" i "Bakovići" (Kulturni centar Fojnica)
11,00 h – Svečana sjednica OV Fojnica (Sala hotela „Reumal“)
19,00 h – Književno veče: Dragan Marijanović (Sala hotela „Reumal“)

Okrugli sto na temu „Naknadno sticanje osnovnog obrazovanja“
Hazim Čukle - Petak, 22.02.2013, 20:49
Klikni za više fotografijaFojnica
Prekjučer je u prostorijama „Aquareumala“ u Fojnici u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, a u saradnji sa Udruženjem za promociju socijalno održivog razvoja (UPSOR) i Projektom njemačkog društva za međunarodnu saradnju – GIZ, organiziran okrugli sto na temu „Naknadno sticanje osnovnog obrazovanja“. Skup je otvorio federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić a učesnike okruglog stola su pozdravili i dr Rodney Reviere, voditelj tima GIZ projekta „Podrška obrazovanju odraslih“ i Adnan Husić, pomoćnik ministra za obrazovanje u Ministarstvu civilnih poslova.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić je kazao: „S obzirom na poražavajuće podatke koje imamo u BiH i F BiH ,o zaista velikom procentu odraslih osoba koje nemaju završenu osnovnu školu, mi smo danas zapravo htjeli da odgovorimo ovim okruglim stolom na pitanje kako motivisati odrasle osobe, kako da se ponovo uključe u obrazovni proces, kako povećati opseg i naravno kako biti produktivniji da bi ti ljudi bili konkurentniji na tržištu rada."...

Penzioneri Goražda u posjeti Fojnici i svom predsjedniku
Hazim Čukle - Utorak, 09.10.2012, 13:30
Klikni za više fotografijaDruženje penzionera
Sredinom septembra na jednodnevni izlet u Fojnicu je stigla grupa penzionera iz Goražda.Vođa ove grupe od 43 penzionera je bila Saliha Milijanović, predsjednica za rekreaciju i odmor ovog udruženja iz Goražda, koja nam je tom prilikom kazala: „Udruženje penzionera općine Goražde broji oko četiri hiljade svojih članova. Tokom godine organiziramo jednodnevne izlete u nekoliko gradova BiH, u kojima imamo veoma dobre prijateljske odnose sa njihovim udruženjima penzionera.

To su prije svega udruženja penzionera iz Tešnja, Sarajeva, Ilidže, Tuzle, Vareša, Gradačca itd. I oni nama dolaze u uzvratnu posjetu. Evo penzioneri iz Tešnja će nam doći na manifestaciju „Dani jabuke“ u Goraždu. Ovako se malo opustimo i zabavimo, sklapaju se nova prijateljstva, a ima i nekoliko sklopljenih brakova prilikom ovih druženja. U Fojnicu smo došli da posjetimo našeg predsjednika Udruženja penzionera Goražda Salku Maslana i potpredsjednika Skupštine Azema Bukvu koji se nalaze na odmoru i rehabilitaciji u Fojnici."...

Osnovci iz Sarajeva na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.10.2012, 17:37
Klikni za više fotografijaOsnovci u Fojnici
Na jednodnevnom izletu u Fojnici su tokom prvog dana pretprošlog vikenda boravili učenici OŠ „Mehmed beg Kapetanović Ljubušak“ iz Sarajeva. Bili su to učenici od petog do devetog razreda osnovne škole, a većina su ih članovi sekcije „Očuvanje kulturne i prirodne baštine BiH“. Bilo je to pedeset dječaka i djevojčica koje su pratili njihovi nastavnici Jasmina Kazija, Lejla Aličić i Biljana Avdić.

Učenici i nastavnici su obišli Franjevački samostan, muzej i biblioteku, Čaršijsku i Atik džamiju, Kompleks „Aquareumal“ i Kulturni centar „Yunus Emre“ gdje im je direktor Centra Mustafa Kayihan demonstrirao ebru čudesno slikanje na vodi. Zajednički ručak su imali u fojničkoj galeriji „Central“ u Fojnici, nakon čega su posjetili vrelo „Park“ u Kiseljaku, izvor Sarajevskog kiseljaka.

Na polasku su nam kratko kazali da su došli da obiđu kulturno historijske spomenike i uživaju u prirodnim ljepotama ovog dijela BiH i da su zaista uživali.

Članovi MDD „Merhamet“ Bosanska Dubica na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 22.09.2012, 11:15
Klikni za više fotografijaČlanovi MDD „Merhamet“
Četrdesetak članova Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ iz Bosanske Dubice je tokom drugog dana je boravilo na jednodnevnom izletu u Fojnici. Ovu grupu je predvodio Jasmin Spahić koji je inače i predsjednik ovog muslimanskog dobrotvornog društva koji je za Fojnica online kratko kazao

„Redovno organiziramo jednodnevne izlete za naše članove a po prvi put smo u Fojnici. Obišli smo stari dio grada, musafirhanu, Čaršijsku i Srednju (Atik) džamiju, kao i Franjevački samostan, a razgledali smo i kompleks „Aquareumala“, te smo posjetili i „Ribnjak“ Fojnica gdje smo ručali. Viđenim smo prezadovoljni, a planiramo dalje da iskoristimo posjetu Fojnici da posjetimo i prirodni dragulj BiH a to je Prokoško jezero“.

Reprezentativce sjedeće odbojke posjetila delegacija Kantona Sarajevo
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2012, 09:22
Klikni za više fotografijaPosjeta delegacije KS
U trećem ciklusu na sedmodnevnim pripremama u Fojnici se nalazila ekipa bh reprezentacije u sjedećoj odbojci. Boravili su u „Aquareumalu“ a trenirali u sali OŠ „Muhsin Rizvić“. Pripremaju se za Paraolimpijske igre koje će se održati u Londonu. Reprezentaciju je posjetila delegacija Kantona Sarajevo u sastavu: premijer KS Fikret Musić, ministar kulture i sporta prof. dr. Dubravko Lovrenović i vd načelnik općine Novi Grad Sarajevo Aner Šuman. Razgovarali su sa reprezentativcima.

U svojim izjavama selektor Mirza Hrustemović i kapiten reprezentacije Sabahudin Delalić su istakli da su se dobro pripremili, da je atmosfera u reprezentaciji na zavidnom nivou,da bi finale bio veliki uspjeh. Kazali su da u ovim uslovima nisu mogli priuštiti sebi više priprema jer veliki broj reprezentativaca je zaposlen.

„Obzirom da je kod Iranaca nagrada za prvo mjesto po 75.000 eura i doživotna plata narodnog poslanika, ponekad nas malo nervira, kod nas bi finansije morale biti malo adekvatnije. Nećemo da se opterećujemo sa tim, to smo izbacili iz glava“, rekao je za Fojnica online selektor Hrustemović...

Zlatni momci ponovo na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 16.08.2012, 07:58
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Višestruki evropski i svjetski prvaci, naše najtrofejnije reprezentacije, zlatni momci odbojkaši bh reprezentacije u sjedećoj odbojci su boravili na drugim sedmodnevnim pripremama od tri ciklusa priprema u Fojnici za Paraolimpijske igre koje će se održati od 29. augusta do 10. septembra u Londonu. Boravili su u „Aquareumalu“, a trenirali u sali OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici.

Prije početka jednog od treninga u Fojnici selektor naše reprezentacije Mirza Hrustemović je za Fojnica online kazao: „Poznato je da ova reprezentacija kao jedna od rijetkih ima kontinuitet u rezultatima a samim tim i kontinuitet u radu. Međutim u zadnje vrijeme imamo kontinuitet u nekim veoma bitnim nedostacima, imamo puno obećanja koja nisu izvršena, tako da se stvara dodatni pritisak. Mi pored svega onog objektivnog što treba da uradimo imamo i te dodatne probleme koji pomalo vrše pritisak, međutim nije da da bi trebalo da bude neko opravdanje."...

Obilježili 30 godina mature
Hazim Čukle - Utorak, 24.07.2012, 07:45
Klikni za više fotografijaTrideset godina od mature
Pedeset nekadašnjih maturanata ekonomske škole i gimnazije Centra srednjeg usmjerenog obrazovanja u Fojnici je ovih dana obilježilo 30-tu godišnjicu mature. Kako nam je kazao jedan od organizatora ove 30 godišnjice mature Enver Pehlivan to je prva generacija maturanata ove škole.

„Bili smo prva generacija koja je išla od prvog do četvrtog razreda srednje škole u ovu školu. Tada se to zvalo Centar srednjeg usmjerenog obrazovanja u Fojnici. Bila su to dva razreda maturanata ekonomska škola i gimnazija. Okupilo nas se oko pedeset ovih dana u Fojnici. Imali smo prozivku sa nekoliko profesora i svako je o sebi rekao ponešto o svom dosadašnjem životu. Zatim smo prošli u defileu kroz grad od škole do bazena „Aquareumala“ gdje smo imali zabavu do jutarnjih sati. Bilo nas je tu sa raznih strana svijeta, iz BiH, Njemačke, holandije, Hrvatske, Crne Gore itd, a ima nas doktora, inženjera, biznismena, direktora itd. Dogovorili smo se da se ponovo okupimo na 35 godišnjicu mature ali u većem broju“, kazao je za Fojnica online Enver Pehlivan.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 17.07.2012, 08:12
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Sedamnaestočlana posada zlatnog broda i zlatne bh reprezentacije u sjedećoj odbojci na čelu sa selektorom i kapetanom broda Mirzom Hrustemovićem je stigla na prve sedmodnevne pripreme koje će održati u Fojnici, a pripremaju se za Paraolimpijske igre koje će se održati od 29. augusta do 10. septembra u Londonu.

Selektor naše reprezentacije Mirza Hrustemović nam je prije početka prvog treninga u Fojnici kazao: „Startamo sa prvim sedmodnevnim pripremama a imati ćemo ih troje po sedam dana u Fojnici u tri ciklusa. Prve smo evo započeli i traju do 20. jula, drugi ciklus je od 29. jula do 3. augusta i treći ciklus od 10-17 augusta. Za London krećemo iz Zagreba 26. augusta."...

Završen pilot projekat Edukativni centar za turizam i ugostiteljstvo u Fojnici
PR JURRC "Fojnica" (Reumal) - Utorak, 03.07.2012, 13:40
Klikni za više fotografijaDodjela diploma
Centar „Reumal“ već 5 godina direktno učestvuje u međunarodnoj saradnji regije Auvergne/ Overnj (Francuska) i Srednjobosanskog Kantona u oblasti turizma i edukacije kadrova za potrebe hotelijerstva i ugostiteljstva, a navedena stručna saradnja se realizuje preko Škole za turizam i ugostiteljstvo iz grada Šamalijera.

Naime, Centar je u saradnji sa navedenom školom organizovao praktičnu nastavu iz oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva za potrebe srednjih škola u SBK. U protekle 3 godine obuku su prošli učenici iz Fojnice, Kiseljaka, Travnika, Nove Bile, Donjeg Vakufa i Viteza za dva zvanja „kuhinja/poslastičarstvo” ili „hotelijerstvo-ugostiteljstvo“...

Odigran dvodnevni košarkaški turnir „Streetball 3+1“
Hazim Čukle - Srijeda, 27.06.2012, 09:53
Klikni za više fotografijaStreetball
Tokom vikenda je u organizaciji Košarkaškog kluba „Star“ Fojnica a u okviru manifestacije „Fojničko ljeto 2012“ na platou „Aquareumala“ odigran dvodnevni košarkaški turnir „Streetball 3+1“. Prvog dana turnir je bio revijalnog a drugog dana takmičarskog karaktera. U revijalnom dijelu turnira su igrali predpioniri i curice godišta 1988, 1999 i 1996-1997. Svim učesnicima su pripale medalje i diplome koje im je uručio načelnik općine Salkan Merdžanić. Isti dan su igrali i veterani 40+.

Drugi dan su se sastale ekipe seniora, njih 15 iz Fojnice, Kaknja, Viteza, Kiseljaka itd. U finalu su se sastale ekipe „Color Art“ Fojnica i „Kakanj“ iz Kaknja. Bolji su bili Fojničani i tako su postali pobjednici ovog turnira. Nagrade su bile novčane. Treće mjesto je osvojila ekipa „Vitez“ iz Viteza. Na turniru je učestvovala i ekipa „SBB Fojnica“ koja je imala zapaženu igru.

Brojni kupači u bazenima „Aquareumal“-a
Hazim Čukle - Utorak, 26.06.2012, 09:44
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Od kako je prije desetak dana otvorena sezona kupanja na bazenima „Aquaparka“ u Fojnici svakodnevno je u njima veliki broj kupača koji traže spas od ovih vrelih junskih dana. Posebno je živo u dane vikenda. Kolone automobila raznih regitarskih oznaka dolaze u Fojnicu iz jednog razloga, uživati u termalnoj vodi vodenog grada u Fojnici.

Tako je bilo i ovoga a posebno drugog dana vikenda gdje je u bazenima boravilo oko hiljadu kupača. U velikom rekreacijskom i malom dječijem bazenu vrvilo je kao u košnici. Tražilo se mjesto više. Brojni ljubitelji kupanja su uživali u nezaboravnim vodenim efektima kao što su divlja rijeka, gejziri, slapovi, vodeni tokovi, whirpool jame te podvodne i wellness masaže. Neki su vrijeme provodili u hladovini na jedrenjaku „Victoria“ ili u baštama drugih restorana, kao i u igri nogometa, odbojke na pijesku, pikadu, stonom tenisu, bigmitona, twistera itd. Tu je i zabavni park za djecu.

Kao i prethodnih godina Fojnica tokom ljetne sezone liči na neko manje mjesto na obali Jadrana, pa za njene bazene neki kažu da je to naše malo bosansko more. Gužve su u gradu i na plažama „Aquaparka“, a po gradu se mogu vidjeti kupači sa rekvizitima, već od ranih jutarnjih sati. Temperatura vode je oko 27 stepeni. Što se tiče cijena dnevnih ulaznica za kupanje na bazenima „Aquaparka“ su prošlogodišnje. Tako je dnevna ulaznica za odrasle 6 KM, za djecu od 5-14 godina 4 KM, dok je porodična 4+ 16 KM. Tu je i noćno kupanje vikendom od 20-24 sata po cijeni ulaznice od 5 KM po osobi.

Od narednog vikenda počinje sezona kupanja na bazenima "Aquareumal"-a
Hazim Čukle - Petak, 15.06.2012, 09:30
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Iako su bazeni termalne vode u „Aquareumalu“ u Fojnici puni već desetak dana i u njima ima kupača, zvanično ovogodišnja sezone kupanja počinje narednog vikenda 16. juna. „Sve je spremno za početak sezone“, kazali su za Fojnica online u „Aquareumalu“ u Fojnici. Na kompleksu koji se prostire na 12 hiljada metara kvadratnih, nalaze se brojni sadržaji i za one najprobirljivije ljubitelje dobrog odmora i uživanja u vodenim čarima termalne fojničke vode.

Što se tiče cijena dnevnih ulaznica kupanja na bazenima „Aquaparka“ one su prošlogodišnje. Tako je dnevna ulaznica za odrasle 6 KM, za djecu od 5-14 godina 4 KM, dok je porodična 4+ 16 KM. „Aquapark“ će imati i noćno kupanje vikendom od 20-24 sata po cijeni ulaznice od 5 KM po osobi.

Pošto je svuda oko nas ekonomska kriza, ne radi privreda, standard ljudi je veoma nizak, ipak će se mnogi nekako snaći da bar nekoliko dana uživaju u Fojnici, na odmoru i kupanju, jer u nemogućnosti da odu na more doći će na bazene „Aquareumala“ u Fojnici, to je za mnoge naše Bosance i Hercegovce malo bosansko more...

U subotu otvaranje sezone u Aquaparku
Mirsad Topalović - Četvrtak, 14.06.2012, 18:00
Klikni za više fotografijaAquapark FojnicaOtvaranje sezone u Aquaparku Fojnica u subotu, 16.06.2012, uz muziku uživo na jedrenjaku Victoria.Osnovci iz Pazarića posjetili Fojnicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 14.06.2012, 08:55
Klikni za više fotografijaGosti iz Pazarića
Tokom godine su česte posjete organiziranih grupa na jednodnevnom izletu u Fojnici. Posebno je to česta pojava tokom proljetnih i ljetnih dana. Tako su prvog radnog dana ove sedmice Fojnicu posjetili učenici OŠ „9. maj“ Pazarić iz općine Hadžići.

Osamdeset tri osnovca učenika šestih i sedmih razreda ove škole su u svom jednodnevnom izletu Fojnici posjetili stari dio grada, Franjevački samostan, „Aquareumal“, Čaršijsku i Atik džamiju. Bili su u pratnji sedam učitelja ove škole. Zadovoljni su viđenim a najviše im se sviđaju priroda i bazeni vodenog grada. Tokom svog boravka u Fojnici odmorili su i ručali u galeriji „Central“.

Pronašao jaje u jajetu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 11.06.2012, 07:54
Klikni za više fotografijaIzet Zuka
Nije džaba ona stara mudra izreka „Traži dlaku u jajetu“, ali do sada niko nije našao dlaku, ali zato jeste našao jaje u jajetu. Nije to jaje nađeno u čokoladnom, „Kinder“ jajetu ili sličnom, već u pravom pravcatom kokošijem jajetu. Našao ga je 46 godišnji kuhar „Aquareumala“ Izet Zuka iz Fojnice.

Izet živi u naselju Ostružnica sa suprugom Hasijom, imaju kćerku Amru, sa njima živi i njegov otac Nazif. Izet nam je donio to jaje i ispričao kako je to bilo...

Osnovci iz Ilijaša na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 11.06.2012, 07:44
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
Posljednjeg radnog protekle sedmice na jednodnevni izlet u Fojnicu je stigla grupa od 126 učenika OŠ „Ibrahim Spahić“ iz Ilijaša. Bili su to učenici četvrtih razreda, kojima se u sklopu nastavnog plana i programa organiziraju i izleti. Učenici su bili u pratnji nekoliko svojih učitelja i učiteljica, tu su bili: Ismet Bibić, Samira Alić, Majda Balta, Meho Džindo, Adisa Jusić, Dženita, Mediha itd.

Osnovci iz Ilijaša su posejtili najprije Turski kulturni centar „Yunus Emre“, gdje im je nakon obilaska direktor Centra Mustafa Kayihan prezentirao čudesnu tehniku slikanja po vodi, to je tradicionalna turska tehnika slikanja po površini vode pod nazivom ebru. Tu su učenici počašćeni i sokovima, a školi u Ilijašu za njihovu biblioteku poklonjeno je i uručeno određena količina knjiga.

Nakon toga su obišli kompleks „Aquareumala“, vodeni grad, zatim stari dio grada, Musafirhanu, Atik i Čaršijsku džamiju, Franjevački samostan a poslije toga su u galeriji „Central“ imali zajednički ručak.

Titula u Fojnici
Nevres Jemendžić - Četvrtak, 31.05.2012, 21:10
Klikni za više fotografijaTitula prvaka kantona
Fudbalski klub „Fojnica“ ima dugu i bogatu tradiciju. Osnovan je daleke 1928. godine, pod nazivom NSK „Inač“, da bi tokom godina mijenjao ime i zvao se „Jahorina“, „Mladost“ i „Vranica“, a od 1975. godine nosi ime FK „Fojnica“. Prije rata takmičio se u ligama Sarajevskog područnog saveza, a najveći uspjeh iz tog doba je plasman u 1/16 finala Kupa Maršala Tita u sezoni 1979/1980. godina. U takmičenjima poslije rata, klub je bio prvak Bosne i Hercegovine u kadetskoj konkurenciji 1996. godine i osvajač Kupa NS SBK/KSB 2010. godine.

Osamnaest godina nakon obnavljanja rada, 1994. godine, i igranja u osam različitih liga, Fudbalski klub „Fojnica“ konačno je u svoj grad donio titulu prvaka Prve kantonalne lige SBK/KSB. U ovogodišnjoj sezoni, u konkurenciji deset klubova, fojnički zelenobijeli su ostvarili 13 pobjeda, dva susreta remizirali i pretrpili 3 poraza, uz dobru gol-razliku od 48:20 zgoditaka. Najbolji strijelac ekipe, a vjerovatno i lige, je Emir Fejzić sa postignuta 22 zgoditka...

Za prvomajske praznike prvi kupači u „Aquaparku“ u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.05.2012, 12:23
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Iako će vjerovatno tek u junu na bazenima „Aquaparka“ u Fojnici biti otvorena sezona kupanja, neki gosti Fojnice su iskoristili lijepo i toplo praznično prvomajsko vrijeme za kupanje u bazenima termalne vode u Fojnici. Na kupanju u bazenima vodenog grada u Fojnici smo na kupanju zatekli dvojicu mladića Nedima Šečića i Enesa Trnku iz Sarajeva. Dok su se kupali bodrila ih je prijateljica Andrea iz Mostara.

Kazali su nam da su došli u Fojnicu da provedu prvomajske praznike i evo malo se i kupaju. „Ove ljetne tempetatura prvog majskog dana smo iskoristili da se malo osvježimo a nije ni hladno, jer je tempetarura vode preko 20 stepeni. Ovo je merak, mi se ovdje kupamo, a na brdu iznad Fojnice snijeg, prava ljepota“, za Fojnica online su kazali mladići iz Sarajeva. Pored njih bilo je tu još nekoliko kupača i onih koji su se samo sunčali.

U Fojnici će biti održan međunarodni paintball turnir
Mirsad Topalović - Srijeda, 11.04.2012, 07:48
Klikni za više fotografijaFojnica
Paintball klub Avantura Sarajevo ove godine po treći put organizuje međunarodni paintball turnir pod nazivom STT 2012. Turnir će se održati 19. i 20. maja u Fojnici u sklopu kompleksa Aquareumal. Planirano je da se takmičenje održi u dva dijela: profesionalni i amaterski, a za sve učesnike će biti osigurane vrijedne nagrade.

Prvog dana će se nadmetati profesionalne ekipe iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Ukupno 20 timova od po tri čovjeka. Nagradni fond za ovaj dio turnira iznosi 1.000 eura, a kotizacija za učešće je 50 eura po timu.

Treba naglasiti da će ovaj dio turnira biti izuzetno atraktivan s obzirom na to da nastupaju i ekipe koje su do sada osvajale mnoge međunarodne turnire. Osim novčanih nagrada i pehara za tri prvoplasirane ekipe, svim učesnicima će biti dodijeljene i zahvalnice za učešće...
Žene i cvijeće uljepšali grad
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.03.2012, 10:15
Klikni za više fotografijaFojnica
Ne pamti se da je u Fojnici nakon proteklog rata ovako veselo proslavljen 8. mart, Dan žena. Nekoliko dana prije samog praznika na ulicama grada su bili brojni prodavači raznoraznog cvijeća, tako su neke ulice izgledale prelijepe i cvijetne. Cvijeće su prvi kupovali učenici osnovnih i srednjih škola kao poklon svojim učitelicama, nastavnicama i profesoricama. Cvijeće su kupovali i odrasli kao poklon svojim najbližim i najdražim. Oživjele su trgovine, u gradu se moglo vidjeti dosta ljudi, svi su nekako bili raspoloženi i vedri kao i što je bio vedar i sunčan praznični dan.

Na sam praznik u „Centralu“ je bila dnevna zabava na kojoj su slavile dame iz nekoliko fojničkih firmi i ustanova a bile su tu i gošće koje su došle organizovano iz: Ilidže, Kiseljaka, Kreševa, Sarajeva itd. Tokom zabave uz živu muziku pjevalo se i igralo do popodnevnih sati. Žive muzike je bilo u hotelu „Reumal“, hotelu „Stari grad“, „Aquareumal“-u, galeriji „Central“, diskotekama „Triumph“ i „La vie“ itd...

Program obilježavanja 18. marta/ožujka Dana općine Fojnica
Nevres Jemendžić - Subota, 10.03.2012, 14:40
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


05.–15. mart/ožujak
Raspisivanje konkursa/natječaja za najbolje literarne radove učenika srednjih škola

Subota, 10. mart/ožujak
12,00 h – Otvoreno prvenstvo u tavli (Kulturni centar Fojnica)

Nedjelja, 11. mart/ožujak
11,00 h – 1. Memorijalni turnir u šahu „Remzija Softić“ (Aquareumal)

Srijeda, 14. mart/ožujak
19,00 h – Muzički festival „Djeca pjevaju hitove“ (Sala hotela „Reumal“)

Petak, 16. mart/ožujak
13,00 h – Otvaranje 9. Fojničkog vikenda knjige (Sala hotela „Reumal“)
19,00 h – Književno veče: Enes Karić – „Jevrejsko groblje“ (Sala hotela „Reumal“)

Subota, 17. mart/ožujak
08,00 h – Tradicionalni planinarski zimski uspon na Matorac (Organizator: PD „Vranica“)
11,00 h – Biciklijada: promotivna vožnja članova BBK „Slapovi Kozice“ Fojnica
13,00 h – Praznično druženje u OC „Stella“ (OC „Stella“)
19,00 h – Kulturno-zabavni program: KUD „1001 noć“, KPD „Matija Gubec“ (Sportska dvorana)

Nedjelja, 18. mart/ožujak
10,00 h – Revijalne utakmice KK „Star“ (Sportska dvorana)

Ponedjeljak, 19. mart/ožujak
11,00 h – Svečana sjednica/akademija OV Fojnica (Sala hotela „Reumal“)

Prvi memorijalni turnir Remzija Softić
Mirsad Topalović - Četvrtak, 08.03.2012, 09:19
Klikni za više fotografija1. memorijal
Šahovski klub "Fojnica"
i generalni pokrovitelj turnira Općina Fojnica
povodom Dana općine Fojnica
organizuju

Prvi memorijalni turnir Remzija Softić
dana 11.03.2012. godine (nedjelja) u 11:00 sati u Aquareumal-u


Nastavak projekta edukacije učenika iz hoteljerstva i turizma u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.02.2012, 08:31
Klikni za više fotografijaEdukacija učenika
RR Centar „Fojnica“ iz Fojnice već nekoliko godina ima dobru saradnju sa francuskom pokrajinom Overnj (Auvergne). Rezultat te plodne saradnje je i taj što je u Fojnici prošle godine uspješno završen trogodišnji pilot projekat rada Centra za edukaciju učenika praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma u Fojnici. Ovih dana je otpočeo nastavka tog projekta.

Od zamjenika direktora RR Centra „Fojnica“ Fojnica Semina Sudžuke smo saznali da je to edukacija učenika i praktična nastave iz oblasti turizma i ugostiteljstva, a koji se uglavnom odnosi na srednje škole SBK-a koje u svom nastavnom planu i programu imaju tu vrstu obrazovanja. Trenutno su obuhvaćena 24 učenika iz pet srednjih škola SBK-a a to su škole iz: Fojnice, Kiseljaka, Nove Bile i Travnika...

Mikrokreditna fondacija „Prizma“ svečano obilježila 15 godina postojanja
Hazim Čukle - Utorak, 14.02.2012, 10:04
Klikni za više fotografija15 godina "Prizma"-e
U subotu, prvog dana minulog vikenda, u kompleksu „Aquareumala“ u Fojnici uposlenici Mikrokreditne fondacije „Prizma“ proslavili su 15 godina uspješnog postojanja. Bila je to prilika da se iznesu rezultati i dostignuća u proteklom periodu kao i da se prezentira strateški plan i smjernice koje imaju za cilj daljnje jačanje organizacije i svih njenih članica. Druženje je nastavljeno u veseloj i opuštenoj atmosferi uz zvuke jednog od najpopularnijih bendova u Bosni i Hercegovini i široj regiji, Mostar Sevdah Reuniona...

Spas iz mostarskog pakla našao u Fojnici
Hazim Čukle - Nedjelja, 12.02.2012, 12:41
Klikni za više fotografijaIlijas Delić
Jedan od hiljadama onih koji je usljed obilnih snježnih padavina i ekstremno niskih temperatura preživio mostarski pakao je i Ilijas Delić iz Mostara vokalni solista popularne grupe „Mostar Sevdah Reunion“ iz Mostara koji je nakon desetak dana pakla spas našao u „Aquareumalu“ u Fojnici. U restoranu „Terra“ „Aquareumala“ u Fojnici Ilijas Delić nam je prepričao dramu iz Mostara.

„Dole je bio očaj, pakao, neizdrživo. Jedanaest dana sam bio zarobljen u snijegu, led na staklima prozora jedan centimetar debljine. Bio sam gladan i žedan, nema struje, nema grijanja a nema ni hrane. Živim kao podstanar i da nije bilo komšije koji je bukvalno prokopao tunel u snijegu i došao do mene i mojih vrata, a udaljeni smo svega 5 metara, ja ne bi preživio. U avliji snijeg skoro tri metra. Ovi ljudi su došli po mene i kad sam sjeo u automobil za Fojnicu deset puta sam ih pitao da li sam ja u automobilu, da li sam to ja živ i da li idem na sigurno, u Fojnicu."...

Maid Bašić: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 18.01.2012, 12:37
Klikni za više fotografijaMaid Bašić
„Fojnica kao poznato turističko mjesto moralo bi imati više sportsko rekreativnih sadržaja, npr. nedostaje biciklističkih staza a ima svoj brdsko biciklistički klub. Trebalo bi i tenisko igralište i trim staza. Nedostaje, što je do sada sto puta rečeno, autobuska stanica koja kao da i ne postoji. Mladi nemaju zaposlenja, neiskorišteni su neki prirodni resursi. Prokoško jezero je prenatrpano katunima, smeće se baca svuda i dosta je divljih deponija. Trebalo bi u gradu više kontejnera za smeće.

Ljepša strana moga grada je ta što imamo modernu i savremenu zgradu Općine. Kompleks „Aquareumala“ sa bazenima i ostalim sadržajim uz „Reumal“ je prekrasan i krasi Fojnicu. Sviđa mi se oficijelni web sajt Fojnice, nova moderna diskoteka „Triumph“ u Ostružnici, lijepa je i zgrada škole u Novom naselju. Imamo mnogo kulturno historijskih znamenitosti“, za Fojnica online je ispričao student menadžmenta Maid Bašić.

Halida Varka: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 07.12.2011, 09:20
Klikni za više fotografijaHalida Varka
„U Fojnici je neiskorišteno Bogom dato prirodno bogastvo dosta kvalitetne pitke vode pa bi se mogla napraviti fabrika flaširanja pitke vode kao i bogastvo ljekobilja i voća pa bi se mogla tu napraviti i fabrika sokova, čajeva i džemova. Put za Prokoško jezero bi se morao asfaltirati. Potrebno je temeljitije uraditi kanalizaciju jer kad opadne nivo rijeka osjeti se neugodan miris kanalizacija iz rijeka. Gradu je potrebno više cvijeća i zelenila. Dobro bi bilo napraviti kaskade na rijeci i za ribe i da je korito puno vode. Na mjestu nekadašnje „Pilane“ sagraditi park i zanatski centar, ovako zjapi samo kao ruglo grada. Potrebno je više staza za šetanje. Potrebno je više sportskih terena, komunalno da postavi kontejnere posebno za plastiku, za staklo, za papir itd., neophodan je eko policajac. Gradske ulice bi trebale biti modernije, ljepša rasvjeta, neophodan je bar jedan semafor itd.

Priroda nas je obdarila lijepom prirodom, stoljetnim šumama, čistim zrakom, bezbrojnim izvorima vode i brojnim atraktivnim izletištima. Kompleks „Aquareumala“ je prelijep i raduje me što se proširuju kapaciteti. Vodeni grad „Aquapark“ je dobar, samo da ima malo više bazena. Šume su nam pune ljekobilja, gljiva, borovnica, brusnica, to malo gdje tako ima“, za Fojnica online je ispričala Halida Varka, cvjećar u hotelu „Reumal“ Fojnica.

U Fojnici održana najveća nacionalna konferencija AIESEC-a
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.12.2011, 08:00
Klikni za više fotografijaFuture Leaders Motivation
U prostorijama „Aquareumala“ u Fojnici se u organizaciji najveće studentske organizacije AEISEC se od 24-27 novembra održavala trodnevna nacionalna konferencija FLMS (Future Leaders Motivation Seminar). FLMS je jedan od najznačajnijih projekata AIESEC-a BiH koji polako prerasta u tradiciju. Od Vildane Karalić podpredsjednice lokalnog Komiteta u Sarajevu organizacije AIESC zadužena za komunikacije i odnose sa javnošću smo saznali da ova organizacija djeluje u okviru Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koji im je i generalni sponzor a i predavači su sa tog fakulteta.

„Ovo je nacionalna konferencija ove organizacije koja je ujedno i najveća konferencija koja se održava unutar ove organizacije. U Fojnici nas je oko šezdesetak studenata iz Sarajeva, Mostara, Zenice Tuzle itd. Teme konferencije su uglavnom ekonomskog tipa menadžment, marketing, brend itd. Pored predavanja imati ćemo i neke interaktivne radionice gdje ćemo učiti kako da se predstavljamo kompanijama, kako da komuniciramo sa njima i kako da predstavimo sebe. Tokom ove konferencije mladi ljudi koji imaju aspiracije da postanu članovi ove organizacije stiču neophodno znanje za rad u AIESEC"...

Do Nove godine se očekuje dolazak oko stotinu ranjenika i drugih teško oboljelih građana Libije
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.11.2011, 09:40
Klikni za više fotografijadr Eldan Lokmić
Kao što je najavljeno u našu zemlju će uskoro na na rehabilitaciju i oporavak stići grupe ranjenika i teško oboljelih građana Libije, određen broj njih će se liječiti i rehabilitovati u Fojnici. Od generalnog direktora „Reumal Group“ Fojnica dr Eldana Lokmića smo saznali da 65 ranjenika iz Libije čekaju viziranje pasoša za dolazak u Fojnicu.

„Za njih smo pripremili smještaj i očekujemo svaki dan da formalnosti oko viza budu završene. U njihovoj pratnji se očekuje 3-5 njihovih ljekara. Za prijem smo komplet sve pripremili od prijema na aerodromu, transfera, animacije i smještaja. Naši terapeuti govore arapski jezik. Ova grupa od 65 ranjenika će vrlo brzo biti dopunjena i do Nove godine očekujemo da će kapacitet ranjenika biti oko stotinu koji će bit smješteni u „Reumalu“ i „Aquareumalu“ u Fojnici. Liječenje i rehabilitacija po grupama će trajati minimalno tri sedmice do mjesec dana a dalje zavisi od pacijenata, povreda i potrebnog medicinskog tretmana. U svakom slučaju mi smo već sada odvojili i rezervirali kapacitete za njihov dolazak uz koordinaciju sa ministarstvom zdrastva F BiH dali smo sve naše mogućnosti. Ono što je veoma bitno očekujemo da kroz narednu godinu dana oko hiljadu ljudi ranjenika iz Libije prođu naše tretmane u Fojnici. Biće to jedan značajan posao, to će biti jedan dodatni motiv, odnosno pokazatelj naše privrženosti sadašnjoj Vladi Libije. Uraditi ćemo sve da ti ljudi odu što prije zdravi iz Fojnice u svoju zemlju. Takva saradnja bi trebala u budućnosti da se proširi, ne samo na ranjenike već i na sve ostalo. Pored ovog dolaska ranjenika u Fojnicu imamo ponudu iz Libije da stavimo u funkciju dva centra za rehabilitaciju u Libiji zajedno sa našim menadžmentom, kadrom i njihovom opremom, znači kompletno od temelja do vrha i naravno edukacijom i sve ostalo što ide uz to. Tako da ta druga faza ove saradnje koja će biti vrlo brzo, bude konekcija saradnje, iskustva i uvođenja centara za rehabilitaciju odnosno ovih institucija u Libiji“, za Fojnica online je rekao generalni direktor dr Lokmić.

Terenska nastava osnovaca Lješeva iz Ilijaša
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.10.2011, 07:54
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
Fojnicu kao poznato turističko mjesto u Bosni i Hercegovini sa brojnim kulturno historijskim znamenitostima redovno tokom cijele godine posjećuju organizirane grupe gostiju bilo da dolaze na odmor i rekreaciju, učeničke ekskurzije ili jednodnevni izlet. Tako je na jednodnevni izlet u okviru terenske nastave koju imaju učenici osnovnih škola stigla grupa od 120 učenika od petog do osmog razreda OŠ “Đulistan“ iz Lješeva općina Ilijaš. Grupu učenika je predvodio direktor škole Fuad Dedić a sa učenicima je bilo i dvanaest njihovih nastavnika. Kazali su nam da po nastavnom planu i programu imaju i terensku nastavu u svakom polugodištu po jednom. Tako su prošle godine bili u Tešnju, Vranduku i u Visokom gdje su posjetili Dolinu bosanskih piramida. Tokom boravka u Fojnici su posjetili muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha svetoga, Čaršijsku džamiju, Rekreacijski centar „Fojnica“ Fojnica, „Aquareumal“ Fojnica, Tekiju na Oglavku i Kulturni centar koji je nedavno otvoren. Svi su bili zadovoljni viđenim i to sve zabilježili svojim foto i mobilnim aparatima.

Radni i konsultantni sastanak ministara raseljenih osoba i izbjeglica u "Aquareumal"-u
Hazim Čukle - Srijeda, 26.10.2011, 08:34
Klikni za više fotografijaAdil Osmanović
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović u „Aquareumalu“ u Fojnici u petak i subotu 21. i 22. oktobra je održao dvodnevni radni i konsultantni sastanak sa predstavnicima resornih kantonalnih ministarstava, kantonalnim vladama i međunarodnim organizacijama na temu povratka prognanih.

Tom prilikom federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović je za Fojnica online kazao: „Danas smo donijeli zaključak da se mora pokrenuti ozbiljna rasprava procesa povratka i na prostore RS i F BiH jer u posljednjih godinu dana neko to pitanje želi da stavi po strani a itekako je potrebno o ovome razgovarati a pogotovu onima koji su se vratili i suočavaju se sa teškom ekonomskom situacijom. Po našim procjenama oko 115 hiljada ljudi u ovoj državi želi da se vrati na na ranije prebivalište gdje su živjeli do 1991. godine.“...

Mladi nogometaši reprezentacije U 15 u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.10.2011, 08:33
Klikni za više fotografijaReprezentacija u Fojnici
Mladi nogometaši reprezentacije BiH do 15 godina U 15 se nalaze u dvije grupe po pedesetak nogometaša po dva dana na pripremama u Fojnici. Sa mladim nogometašima su u Fojnici selektor Zoran Erbez a sa njim stručni štab čine treneri: Amir Japaur, Miodrag Bodiroga i Stamenko Čošković.

Posjetili smo ovu ekipu mladih talenata, pošto je selektor Zoran Erbez imao obaveza utakmicu sa svojom ekipom Slavijom njegov pomoćnik Miodrag Bodiroga nam je kazao: „Ovdje smo u Fojnici dva puta po dva dana sa po pedesetak mladih nogometaša. Generalno možemo bit zadovoljni radom i odnosom momaka prema pozivu reprezentacije. Već možemo početi pričati o određenim konturama, jedna određena grupa nogometaša je pokazala zavidan kvalitet, ostale ćemo pratiti u narednim kampovima, biće pod našom kontrolom i u njihovim klubovima.“...

Posjeta novinara i turoperatera iz zemalja Zaliva
Hazim Čukle - Petak, 07.10.2011, 08:34
Klikni za više fotografijaFojnica
U organizaciji Turkish Airlinesa, Turističke agencije „Relax tours“ Sarajevo i hotela „Bristol“ Sarajevo sa svojim koorganizatorima u petodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini se nalazi grupa od tridesetak gostiju iz zemalja Zaliva koji su posjetili i Fojnicu. Vođa ove grupe gostiju iz Zemalja zaliva Maglen Aličehajić, konsultant za turističke usluge u „Relax toursu“ Sarajevo, nam je kazao da je ova grupa gostiju sastavljena od turoperatera i novinara koji dolaze iz zemalja Zaliva i to: Kuvajta, Katara, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Emirata i Bahreina.

„Osnova i cilj ovog petodnevnog putovanja i posjete našoj zemlji je predstavljanje turističkih potencijala i turističke ponude BiH turoperaterima i novinarima iz već pomenutih zemalja Zaliva kako bi pokušali privući što više turista iz zemalja Zaliva da dolaze u BiH i unaprijediti saradnju na polju turizma“, za Fojnica online je kazao Maglen Aličehajić, vođa ove grupe gostiju.

Gosti su u našoj zemlji posjetili: Čapljinu, slapove Kravice, vrelo Buna, Počitelj, Mostar, Konjic, Sarajevo i Fojnicu. U Fojnici su posjetili „Reumal“ i „Aquareumal“ gdje im je prezentiran film o turističkim potencijalima Fojnice a nakon Fojnice su posjetili Travnik i Sarajevo. Jedan od učesnika ove posjete BiH nam je kratko kazao da su nam prirodne ljepote predivne a ljudi gostoprimljivi.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 30.09.2011, 08:30
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Na šestodnevne pripreme u Fojnicu je stigla zlatna generacija reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci. Smješteni su u "Aquareumalu" u Fojnici a pripremaju se pred odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se održati u Roterdamu u Holandiji od 7. do 15. oktobra ove godine. Kako nam je kazao selektor naše reprezentacije Mirza Hrustemović: "U Fojnici ćemo obaviti šestodnevne pripreme, a od 2. do 7. oktobra ćemo na poziv Njemačke reprezentacije boraviti u Štutgartu u Njemačkoj na pripremama. Cilj nam je odbrana titule prvaka Evrope u konkurenciji sa ekipama kao što su Rusija, Njemačka, Ukrajina i Hrvatska. Očekujemo žestoku borbu s obzirom da se plasman boduje za odlazak na paraolimpijske igre koje će se održati naredne godine u Engleskoj. Bez obzira što smo se mi kvalifikovali pružiti ćemo i očekujemo jak otpor od ovih reprezentacija. Ako znamo da smo imali dužu pauzu jer je tek prošle nedjelje krenulo prvenstvo naše lige i reprezentaciju treba dovesti na visok nivo u kratkom roku a to nije lako. Kod usluga fizikalnih i stručnih savjeta i saniranje povreda odbojkaša reprezentacija je pod dirigentskom palicom primarijusa dr Damira Jaganjca, prvog čovjeka Kabineta sportske medicine "Reumal"-a koji je 24 sata na usluzi i raspolaganju reprezentativcima"...

Ženska nogometna U-17 reprezentacija Bosne i Hercegovine u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 30.09.2011, 08:23
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Nogometna U-17 reprezentacija Bosne i Hercegovine boravila je na pripremama u Fojnici. Bila je smještena u "Aquareumalu" u Fojnici a brojala je 22 nogometašice koje su u Fojnici bile sa stručnim štabom selektorom Ilijom Lucićem i asistentima Sabinom Pehić i Davorom Pekija. Po riječima selektora Lucića 18 nogometašica kadetkinja putuje na kvalifikacioni nogometni turnir za Evropsko prvenstvo u Azerbejđan gdje učestvuju Španjolska, Ukrajina, domaćin i BiH. U Fojnici je reprezentacija boravila od 25. do jučer, 29. septembra kada je otputovala u Azerbejđan.

"Pošto se prvi put ova reprezentacija sastala na pripremama, a imali smo nekoliko kampova i sa ovim Komitetom i novim ljudima dobili smo dobre uvjete za rad. Sve nogometašice su zdrave, atmosfera dobra i svi zadovoljni. Pružiti ćemo i pokazati šta možemo ako se uzme u obzir da BiH ima oko 500 nogometašica a recimo Njemačka milion, to sve govori. Smješteni smo u "Aquareumalu" Fojnica, uvjeti su odlični a treniramo na stadionu SD "Fojnica" u Fojnici", za Fojnica online je kazao selektor Ilija Lucić za vrijeme boravka u Fojnici.

Maturanti iz Sarajeva na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 30.09.2011, 08:14
Klikni za više fotografijaMaturanti u samostanu
Fojnica je veoma privlačna destinacija kako za odmor i rekreaciju tako i izlete. Lijepo vrijeme posljednjih dana mjeseca septembra su iskoristili maturanti „Tursko – Bosanskog“ koledža u Sarajevu i posjetili Fojnicu. Još jedan razlog posjete Fojnici je i taj što je jedan od dvadesetak maturanata ovog koledža Fojničan Faris Tulumović. Njegove kolege sa profesorom geografije Muamerom Dolovac su najprije imali zajednički ručak u restoranu „Central“ Fojnica čiji je direktor Farisov otac Mensur Tulumović a nakon toga su svi posjetili knjižnicu i muzej Franjevačkog samostana u Fojnici, musafirhanu, kao i kompleks „Reumala“ i „Aquareumala“ u Fojnici. Svi su bili prezadovoljni viđenim i vjerovatno će tako nešto uraditi i ići u posjete ostalim kolegama maturantima iz razreda.

Lijepo septembarsko vrijeme produžilo sezonu kupanja u Aquaparku
Hazim Čukle - Petak, 16.09.2011, 08:31
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Iako smo dobro zagazili u mjesec septembar prati nas veoma toplo vrijeme za ovo doba godine. Spas od velikuh vrućina tokom ovog vikenda je na bazenima „Aquaparka“ u Fojnici potražio veliki broj ljubitelja kupanja i uživanja u čarima ljeta. Drugog dana vikenda na bazenima sa termalnom vodom „Aquaparka“ u Fojnici se oko podne kupalo nekoliko stotina kupača. U velikom rekreacijskom i malom dječijem bazenu ljubitelji kupanja su uživali u termalnoj vodi čija je temperatura 26 stepeni Celzijusa. Kako meteorolozi najavljuju još lijepih dana kupača na bazenima „Aquaparka“ u Fojnici neće nedostajati.

U toku izgradnja hotela "Nature" sa 120 luksuznih apartmana
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.09.2011, 09:05
Klikni za više fotografijaHotel "Nature"
Iz dana u dan iz godine u godinu Fojnica je turističko mjesto koje privlači brojne goste koji dolaze u Fojnicu za odmorom i rekreacijom u potrazi za dobrim odmormom za zlata vrijednim zdravljem pa je tako neophodno povećanje i smještajnih kapaciteta. Budućnost Fojnice je u razvoju turizma. Nakon što je izgrađen kompleks "Aquareumal" pored već postojećeg apartmanskog naselja "Aquareumal" u Fojnici u toku je izgradnja novog hotela "Nature" sa brojnim sadržajima koji će se graditi na četiri hiljade kvadratnih metara u Fojnici.

Od izvršnog direktora "Aquareumala" Fojnica Harisa Šehića smo saznali: "Hotel "Nature" sa pet zvjezdica graditi će se prema idejnom rješenju arhitekte Nedima Hadžiabdića čija će prva faza izgradnje biti u funkciji do mjeseca maja iduće godine a sastojati će se od 120 apartmana raspoređenih u dvije kaskadne lamele na šest spratova. Ono što je najzanimljivije kada je izgradnja hotela "Nature" u pitanju jeste način i model kupovine predmetnih apartmana koji svakom kupcu omogućava da kupe godišnji odmor u trajanju od sedam dana, kupi jednom koristi zauvijek.

Nature Concept Fojnica svim suvlasnicima apartmana omogućava i realizaciju dodatnog prihoda kroz posredničke ugovore. Vrijednost fonda za posredničke provizije iznosi 4.180.000 KM. Vrijednost ovog projekta je oko 7,5 miliona KM a radove izvode domaće kompanije"...

Lokalni energijski dan Srednjobosanskog kantona
Hazim Čukle - Petak, 09.09.2011, 07:45
Klikni za više fotografijaFojnica
U organizaciji Regionalnog centra za edukaciju i informisanje za jugoistočnu Evropu (REIC) Sarajevo u saradnji sa UNESCO-M (ured u Veneciji), njemačkom razvojnom agencijom GIZ i Vladom SBK-a se u "Aquareumalu" u Fojnici od 22. augusta do drugog septembra su se održavali "Dani karbonske redukcije u jugoistočnoj Evropi" (DAKAR 2011). Na ovim Danima karbonske redukcije u jugoistočnoj Evropi učestvovali su ugledni eksperti iz oblasti obnovljive energije i energijske efikasnosti iz Evrope.

U sklopu "DAKAR 2011" upriličen je Lokalni energijski dan SBK-a koji se održao posljednjeg dana manifestacije u okviru IPA projekta ENER SUPPLY a koga je finansirala Delegacija Evropske Unije u BiH. Učesnici lokalnog energiskog dana SBK-a su bili predstavnici korisnika projekta ENER SUPPLY (općine i Vlada SBK), Evropske komisije u BiH, proizvođači opreme za korištenje obnovljive energije i poboljšanje energijske efikasnosti, lokalne nevladine organizacije, učesnici ljetne škole i zainteresovani građani...

Ženska nogometna reprezentacija BiH boravila na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 08.09.2011, 08:52
Klikni za više fotografijaReprezentacija u Fojnici
Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je boravila na mini pripremama u Fojnici. Reprezentativke BiH su bile smještene u "Aquareumalu" u Fojnici a trenirale na stadionu u Fojnici. Posjetili smo ih na jutarnjem treningu na stadionu gdje su nogometašice započinjale jurtarnji trening pod dirigentskom palicom nove šefice stručnog štaba bh ženske nogometne reprezentacije Samire Hurem koja nam je kazala: "Ovo su mini pripreme ženske nogometne repprezentacije BiH i ovo je prvi susret i pripreme mene kao selektora sa nogometašicama. Sa nama je moja asistentica Ivana Vlaić i dr Irna Lovrić kao i još nekoliko članova štaba a tu su 22 nogometašice. Treniramo ovdje na stadionu i u teretani "Reumala" u Fojnici, uslovi su idealni. Ovih dana idemo u Županju u Hrvatsku gdje igramo jednu kontrolnu utakmicu sa selekcijom Hrvatske a zatim se vraćamo u Gračanicu gdje ćemo igrati 22. augusta uzvratnu kontrolnu utakmicu sa Hrvatskom kao test utakmice pred kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo koje se igra u Švedskoj 2013. godine."...

Novi premijerligaš RK "Čelik" boravio na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 08.09.2011, 08:45
Klikni za više fotografijaRK "Čelik" u Fojnici
U Fojnici je na desetodnevnim pripremama boravio novi rukometni premijerligaš RK "Čelik" iz Zenice. Bili su smješteni u "Aquareumalu" u Fojnici a trenirali su tri puta dnevno na fudbalskom stadionu u Fojnici, sali škole i teretani u "Reumalu" u Fojnici. Član Uprave kluba i vođa puta na pripreme u Fojnicu Esad Mehanović je za Fojnica online kazao: "U Fojnicu je došao 21 rukometaš, terapeut i šef stručnog štaba Miki Filipović. U ekipi imamo dosta mladih igrača a u prelaznom roku smo doveli četiri nova igrača kao pojačanje, najveće je pojačanje svakako proslavljeni rukometni reprezentativac golman Adnan Šabanović. Danas je izvlačenje parova u Doboju za rukometnu Premijer ligu BiH pa ćemo vidjeti raspored sa kim igramo". Od šefa stručnog štaba smo saznali da će ekipa Čelika tokom boravka u Fojnici igrati kontrolnu utakmicu u Visokom sa rukometnim Premijerligašom iz Visokog...

Zabilježeno sredinom augusta u Aquaparku Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 08.09.2011, 08:27
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Iako je bila treća trećina mjeseca augusta, lijepo vrijeme je pogodovalo ljubiteljima kupanja i sunčanja pa su tako mnogi potražili spas u termalnoj vodi bazena "Aquaparka" u Fojnici. U vrijeme naše posjete, 20.08.2011, kompleks "Aquareumala" u kojem se nalazi vodeni grad "Aquapark" je imao dosta kupača. U podne je u vodi i na palažama "Aquaparka" u Fojnici boravilo preko pet stotina kupača, uglavnom mladih koji su se odmarali i kupali u bazenima termalne vode u Fojnice a razlog tome je taj što je još trajao ljetni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola.

Cijene dnevnih ulaznica su prošlogodišnje, odrasli 6 KM, djeca 5 do 14 godina 4 KM i porodične 4 + ... 16 KM. Noćno kupanje je vikendom od 20 do 24 sata a cijena ulaznice po osobi je 5 KM.

Lijepo vrijeme je potrajalo tokom cijelog mjeseca augusta pa je tako i ovaj vodeni grad u Fojnici bio magnet za one koji žele da uživaju u vodenim čarima termalne vode u Fojnici...

Petodnevni ljetni kamp World Vision-a za mlade edukatore
Hazim Čukle - Srijeda, 17.08.2011, 11:26
Klikni za više fotografijaKamp u Fojnici
U organizaciji svjetske internacionalne humanitarne nevladine organizacije World Vision iz SAD-a koja ima svoje sjedište u Sarajevu u prostorijama "Aquareumala" u Fojnici se od 15. do 19. augusta održava petodnevni ljetni kamp za edukatore. U ovom ljetnom kampu prisutna su 43 mlada edukatora iz čitave BiH. Od projekt menađera World Visiona za BiH za ovaj projekt u Fojnici Denisa Šiljka smo saznali: "World Vision je najveća internacionalna nevladina organizacija u svijetu koja postoji u preko 100 zemalja u svijetu a sjedište je u SAD. U BiH postoji od 1994. godine sa sjedištem u Sarajevu. Imamo projekte za ekonomiju, razne edukacije, razvoj civilnog društva i zdravstvo. Ovaj projekt u Fojnici je iz oblasti zdravstva a radimo ga sa mladim edukatorima iz čitave BiH koji rade sa svojim vršnjacima i prenose im znanje na određene teme. Ovdje radimo kao na popunjavanju trenutnog jaza nepostojanja seksualno reproduktivnog zdravlja kao službenog predmeta u školama u BiH iako je to predviđeno nacionalnom strategijom seksualnog reproduktivno zdravlje koju je usvojila Vlada F BiH."...

Salem Softić Tito: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 16.08.2011, 07:53
Klikni za više fotografijaSalem Softić Tito
"Fojnica mi je najdraži grad ali ne mogu da ne kažem da mi se ne sviđaju neke stvari u i oko nje. Ne sviđa mi se što nije bolji put za Prokoško jezero, bilo bi mnogo više posjetitelja. Previše se sječe i nekontrolisano izvozi šuma oko Fojnice. Trebale bi općinska vlast da se više okrene ka razvoju i podsticaju poljoprivrede u općini Fojnica. Usluga medicinskog osoblja u JU "Dom zdravlja" Fojnica nije baš na zavidnom nivou. Nije lijepo što niko ne snosi odgovornost za zagađenje i nestajanje Prokoškog jezera, ta turistička atrakcija k'o bajagi zaštićena a niko je ne štiti. Tu su loše strane i psi lutalice, saobraćajna nekultura, rupe na putu itd.

Naravno dosta više ima lijepih stvari kod nas što su za pohvalu. Kao na primjer bogati smo vodom čistom, pitkom izvorskom u velikim količinama kao niko. Sviđa mi se kvaliteta prokoškog sira kojeg bi trebalo pod hitno zaštiti i brendirati ali niko to da se sjeti. Za pohvalu je i dobra usluga radnika na šalterima BH Telecoma u zgradi Pošte u Fojnici. Dopada mi se što u Fojnici postoji dobra saradnja između Medžlisa Islamske zajednice Fojnica i Franjevačkog samostana Fojnica, odnosno suradnja dvije religije. Bazeni "Aquareumala" su naše malo more a zbog toga tokom ljeta u Fojnici vrije kao u Neumu", za Fojnica online je kazao Salem Softić Tito, penzioner.

Edukacija o minama i takmičenje u vožnji bicikla
Hazim Čukle - Petak, 12.08.2011, 08:30
Klikni za više fotografijaNajspretniji biciklisti
Na platou "Aquareumala" u Fojnici je u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba "Slapovi Kozice" Fojnica i EUFOR LOT tima Bugojno Bugarske jedinice priređeno predavanje i upoznavanje djece o opasnostima od mina kao i za odrasle koji se kreću u rizičnim područjima gdje postoji opasnost od mina i drugim neeksplodiranih ubojitih sredstava. To je bila jedna od aktivnosti EUFOR-a u našoj zemlji. Za učesnike je održana i edukacija o ekologiji i očuvanju prirodne i okoline kao i takmičenje djece uzrasta do 14 godina u spretnosti vožnje bicikla kao i izložba bicikla ručne izrade. Nagrade su bile u sportskoj opremi za bicikliste a pripadnici EUFOR LOT tima iz Bugojna su za sve učesnike uručili prigodne poklone. Podijeljene su i geografske karte sa obilježenim minskim poljima u cijeloj BiH za sve učesnike i članove udruženja koji su prisustvovali edukaciji ispred "Aquareumala" u Fojnici.

U takmičenju spretnosti vožnje bicikla kod kategorije djece do 9 godina najbolji je bio Ajdin Zuka, drugo mjesto Haris Bunić i treće mjesto Almin Jemendžić a u kategoriji djece od 9 do 14 godina najbolji je bio Amel Klisura, drugo mjesto je zauzeo Samir Klisura i treće mjesto Emrah Drinić. Najboljima su nagrade uručili predsjednik BBK "Slapovi Kozice" Fojnica Dženan Bukvić kao i članovi EUFOR LOT tima smještenog u Bugojnu Radoslav Radev pilot, Hristina Hristova poručnik i Kalojan Stojanov poručnik.

Proteklog vikenda brojni kupači u Aquaparku
Hazim Čukle - Utorak, 09.08.2011, 09:52
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Posljednjih petnaestak dana vremenske prilike nisu bile nikako naklonjene ljubiteljima kupanja, sunčanja i uživanja u čarima ljeta. Konačno je u drugom vikendu mjeseca augusta ugrijalo malo više i odmah se to osjetilo na plažama "Aquareumala" u Fojnici gdje je spas od vrućina potražilo preko 800 gostiju "Aquaparka" u bazenima termalne vode u Fojnici. Od kakao je prije dvije godine otvoren kompleks "Aquapark"-a koji je u sklopu "Aquareumal"-a u Fojnici tokom sezone kupanja česte su veće posjeta gostiju u ovom vodenom gradu za vrijeme vikenda. Tako je bilo i ovog vikenda. Bilo je tu gostiju kupača iz svih dijelova BiH koji su gosti "Aquareumal"-a i "Reumal"-a u Fojnici kao i građana Fojnice. Najviše je bilo mladih jer je raspust a narednih nekoliko vikenda se očekuje također velik broj kupača koji će posjetiti Fojnicu i osjetiti užitak u termalnoj vodi vodenog grada. Preko osam stotina kupača uglavnom mladih se odmaralo i kupalo u bazenima termalne vode u Fojnici...

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine do 15 godina u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 09.08.2011, 08:35
Klikni za više fotografijaReprezentativci BiH
Mladi nogometaši nogometne reprezentacije BiH U-15 su se nalazili u kampu u dvije grupe u Fojnici. Prva grupa reprezentativaca U-15 boravila je u Fojnici od 1-3 augusta a druga grupa od 3-5 augusta. Novi selektor nogometne selekcije U-15 Zoran Erbez je u Fojnici boravio sa dvije grupe mladih nogometaša od po trideset ujednoj grupi. Bili su smješteni u "Aquareumalu" Fojnica. Sa selektorom stručni štab čine još: Amir Japaur, Miodrag Bodiroga i Stamenko Čošković.

Novoimenovani selektor BIH U-15 Zoran Erbez je za Fojnica online kazao: "Uslovi su odlični, hrana i smještaj super, teren je takav kakav jeste dosta dobar obzirom da je na njemu ovih dana treniralo nekoliko ekipa i da je igran tokom vikenda Memorijal "Kenan Memija". Cilj ovog kampa je rad u dvije grupe sa šezdesetak mladih nogometaša. U Fojnici ćemo se okupiti u dvije grupe da jednim dijelom selektiramo i napravimo selekciju."...

Počela sa radom prva ljetna škola za djecu iz dijaspore
Hazim Čukle - Petak, 15.07.2011, 14:50
Klikni za više fotografijaPolaznici škole
U Fojnici od 13. do 17. jula traje prva ljetna škola za djecu iz dijaspore. Preksinoć je ta prva ljetna škola u Fojnici u "Aquareumalu" počela sa radom a pohađaju je naša djeca koja žive u Švedskoj, sa njima su i djeca iz Fojnice a prisutni su pored voditelja ovog projekta Emine Krzović bili i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, tri nastavnice koje predaju maternji jezik našoj djeci u Štokholmu u Švedskoj, šef odjeljenja za maternje jezike u Gradskoj upravi Štokholma Joakim Gotz i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Jedna od nastavnica Bosanskog jezika koja predaje taj predmet našoj djeci u Štokholmu Jasminka Jakupović je kazala: "Ja radim u Švedskoj, predajem maternji jezik našoj djeci a inače sam iz Prijedora. Ovdje u "Aquareumalu" u Fojnici u ovoj ljetnoj školi boravi devetoro naše djece iz Švedske koji su iz raznih krajeva BiH od Mostara do Banja Luke, uzrasta su od 13 do 16 godina. Sa njima je tu i 15-toro djece iz Fojnice koji će se sa njima družiti tokom boravka u Fojnici, da naša djeca iz Švedske uče maternji jezik u živom izvornom govoru sa djecom Fojnice."...

Proslavili trideset godina mature, generacija 1980/81
Hazim Čukle - Petak, 15.07.2011, 13:47
Klikni za više fotografijaGeneracija 1980/81
Maturanti generacije školske 1980/81 godine koji su svoje srednje obrazovanje zavšili u trogodišnjem i četverogodišnjem školovanju u toj školskoj godini su ovih dana proslavili trideset godina mature. Proslavu mature su imali u kamin restoranu "Avlija" u Aquareumalu u Fojnici.

Jedan od organizatora ove proslave 30 godina mature je sada prof Haris Farljak koji je za Fojnica online kazao: "Mi smo prva generacija učenika koji smo svoje srednje obrazovanje započeli i završili u Fojnici, prvu školsku godinu smo išli u staru školsku zgradu osnovne škole jer se tada gradio Srednjoškolski centar u Fojnici. Bilo nas je oko 150 učenika koji smo pohađali školu: gimnazija, ekonomski tehničar, KV vozač i drvno prerađivačka. Ovdje nas se danas okupilo četrdesetak iz raznih dijelova BiH i Evrope. Može se reči da je ovo jedna od vrlo uspješnih generacija jer među nama ima danas vrlo uglednih ljudi koji su na funkcijama kao doktor tehničkih nauka, veći broj pravnika, doktora, inženjera, biznismena, direktora, profesora, arhitekta, javnih tužioc itd. Danas smo se okupili u SMŠ "Zija Dizdarević" u Fojnici gdje su prozivku izvršili profesori tada naši raznedici prof. Junus Bajrić, prof. Hruste¸Biščević i prof. Nasir Polutan. Nakon toga smo organizovano prošetali od škole do "Aquareumala" gdje evo imamo svoju zabavu i proslavu 30 godina mature uz muziku i pjesmu. Javili su nam se nekadašnje kolege učenici iz Australije i Amerike i žao im je što nisu mogli biti sa nama a poručili su da će doći na naredno okupljanje proslave mature".

Završen trogodišnji pilot projekat Centra za edukaciju praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma
Hazim Čukle - Srijeda, 13.07.2011, 07:12
Klikni za više fotografijaUručeni certifikati
Povodom završetka trogodišnjeg pilot projekta i rada Centra za edukaciju praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma u Fojnici koji je u sklopu pilot projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH u Fojnici" a koji se provodi u organizaciji RR Centra "Fojnica" iz Fojnice u saradnji sa školom iz Chamalieres iz francuske pokrajine Overnj i u saradnji sa Turističkom zajednicom SBK učenicima su u prošlu srijedu uručeni certifikati o završenoj trogodišnoj edukaciji iz oblasti hoteljerstva i ugostiteljstva. Certifikate je dobilo 25 učenika iz pet srednjih škola SBK koje imaju tu vrstu obrazovanja a certifikati su im dodjeljni u restoranu "Stara banja" u Fojnici. Nastava se odvijala u hotelu "Reumal", "Nova bolnica" i "Aquareumal" u Fojnici. Kao što smo i pisali krajem septembr prije tri godine u Fojnici je započeta implementacija pilot projekta pod nazivom "Centar Francuska - Overnj - BiH SBK u Fojnici" kao rezultat plodne saradnje sa francuskom pokrajinom Overnj. Projekat je trajao tri godine a sa osnovnim ciljem stvaranja trajnog i samoodrživog Centra za praktičnu nastavu za djelatnosti hoteljerstvo, ugostiteljstvo i turizam u srednjim šklama SBK. Dodjeli certifikata učenicima i profesorima su prisutvovali predstavnici profesori francuske pokrajine Overnj, domaćini RR Centra "Fojnica" iz Fojnice, predstavnici Turističke zajednice SBK, profesori i roditelji učenika...

Modna revija "Almira i Mazzolini" u Aquaparku Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 12.07.2011, 13:59
Klikni za više fotografijaModna revija
U sklopu manifestacije "Fojničko ljeto 2011" posljednjeg radnog dana protekle sedmice je u organizaciji "Aquareumala" Fojnica na bazenima "Aquaparka" u Fojnici održana modna revija kreacija Almire i Mazzolini.

Od Zvezdane Perendija, PR-a, zaštitnog lica i modela "Almira i Mazzolini" smo saznali: "Večeras smo u čarobnom ambijentu "Aquareumala" u Fojnici doživjeli jednu čarobnu bajku. U pitanju su tri izlaska djevojaka na modnoj pisti oko bazena "Aquareumala" u Fojnici. U svom prvom izlasku pred mnogobrojnu publiku na bazenima su djevojke nosile klasične elegantne ženske haljine gdje su prikazane haljine tipa za svaku priliku. Drugi izlazak je bio u haljinama pod nazivom "Rock lady" što je jako interesantno jer se vidi da se rock može vezati za eleganciju i ženstvenost. Treći izlazak djevojaka je bio u metamorfoza džinsu, to je u principu bilo da vidimo šta možemo uraditi sa starim farmericama ili komadima džinsa u kojima jedna dama izgleda glamurozno i seksipilno a sve u granicama "normale". Na kraju modeli su se prestavili u kupačim kostitmima "Ljeto 2011". Gosti večeri su bili vicešampioni u latino-američkim plesovima Amina Hadžić i Amel Šito kao i Ajla, plesačica orjentalnog plesa. Drago mi je što Almira nije odustala od svog sna da se bavi ovim čime se bavi i nikad nije kasno nešto početi".

FK "Velež" na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 12.07.2011, 13:45
Klikni za više fotografijaMostarci u Fojnici
Fudbaleri FK "Veleža" iz Mostara se već nekoliko dana nalaze na pripremama u Fojnici. Prošlog petka im se priključio i novi trener Mirza Varešanović koji je donedavno bio trener FK "Sarajevo". Sreli smo ga na prvom treningu u Fojnici sa igračima "rođenih" i tom prilikom je bio u društvu Džurasovića i Obada. Tom prilikom je za Fojnica online kazao da ne voli biti u medijima jer dok je bio trener Sarajeva stalno je bio u medijima i da mu je više bilo došlo zlo od toga.

"Drago mi je što sam dobio poziv od Veleža, tog velikog kluba, nisam želio da to propustim. Dati ću sve od sebe sa saradnicima da napravimo uspjeh. Imao sam prvi trening jutros i tek upoznajem ekipu. Sutra je i prva test utakmica sa Olimpicom u 18 sati ovdje na stadionu u Fojnici i biti će to prilika da vidimo sa čim raspolažemo u klubu i tako", riječi su trenera Varešanovića.

U subotu u 18 sati su se sastali Velež i Olimpic u Fojnici, rezultat je bio 1:1. Prekjučer je FK "Velež" odigrao i drugu test utakmicu protiv ekipe FK "Unis", susret je također završen rezultatom 1:1.

Seminar predstavnika Centra za lokalni razvoj i dijasporu
Hazim Čukle - Utorak, 05.07.2011, 11:45
Klikni za više fotografijaSeminar u Fojnici
U Fojnici se nalazi na petodnevnom seminaru tridesetak predstavnika Centara za lokalni razvoj i dijasporu. Grad Štokholm iz Švedske u saradnji sa opštinama u BiH otvorio je šest kancelarija koji se nazivaju Centri za lokalni razvoj i dijasporu. Nalaze se u šest naših gradova: Banja Luka, Srebrenica, Ilijaš, Goražde, Teslić i Ključ.

Od Emine Krzović, šefa odjeljenja za migracije u gradu Štokholmu u Švedskoj smo saznali: "Općina Štokholm broji oko dva milona stanovnika, od toga su desetak hiljada bosanci i hercegovci. Naš odjel za migracije u Štokholmu radi na pitanjima migracije, dobrovoljnog povratka, uvezivanje dijaspore sa svojom lokalnom zajednicom, da pomažu svoju lokalnu zajednicu da se razvije, da prenose znanje, kapital i ostale vještine. Ovdje u Fojnici se okupljamo kada imamo interne supervizije i kada imamo zajedničke sastanke jer Fojnica je mjesto koje nama može da ponudi sve šta nam je potrebno da bi smo održali jedan izuzetan radni sastanak i seminar koji imamo dva puta godišnje u BiH. Sama Fojnica će bit domaćin više aktivnosti koje grad Štokholm priprema ove godine."...

Buharalija izgubio borbu klasičnim nokautom u sedmoj rundi
Hazim Čukle - Utorak, 05.07.2011, 11:17
Klikni za više fotografijaBuharalija izgubio borbu
Fojničana 31 godišnjeg Adnana Buharaliju našeg profesionalnog boksera je u trećoj minuti sedme runde nokautirao i poslao na pod Francuz Julien Pernaux nakon čega Buharalija nije više mogao nastaviti borbu. Bokseri Adnan Buharalija i Julien Pernaux su ukrstili rukavice u ringu koji je za tu priliku postavljen u kompleksu "Aquaparka" u Fojnici gdje su se borili za titulu prvaka Mediterana u kruzer kategoriji po WBC verziji. Meč je posmatralo preko hiljadu gledalaca. Bila je to revija boksa u kojoj su prije glavne borbe održane četiri borbe u kojima su nastupila i dva bh boksera Edin Puhalo i Mirsad Čebo i zabilježili pobjede nad protivnicima. Uslijedila je glavna borba večeri gdje su se sastali naš bokser Adnan Buharalija i Francuz Julien Pernaux...

Prvi radni dani Jiržija Plišeka u klubu FK "Sarajevo"
Hazim Čukle - Četvrtak, 30.06.2011, 10:03
Klikni za više fotografijaJirži Plišek u Fojnici
Jučer su fudbaleri FK "Sarajevo" iz Sarajeva koji je član Premijer nogometne lige BiH završili prvu fazu osmodnevnih priprema u Fojnici. Prilikom završetka priprema u Fojnici novi trener bordo tima Jirži Plišek je za Fojnica online kazao: "Tu sam kratko dva dana sa ovim momcima, ali što se tiče njih oni sto posto sve radnje izvršavaju i imaju dobru koncentraciju koja je potrebna za ozbiljan trening. Posljednjeg dana boravka u Fojnici smo trenirali malo intezivnije, to nije bilo lako za nogometaše uzimajući u obzir koliko imaju kondicije ali su se svi maksimalno zalagali na terenu. Nadam se da je to dobar i pravi put za dobru ekipu. Stvarno imamo malo prostora do prve utakmice u evropskom takmičenju, ali šta je tu je. Ovo nisu klasične pripreme sa ekipom kakve su trebale biti ali ipak za sad ide sve dobro. Imamo malo problema sa povredama, tri-četiri igrača se žale na povrede. Situacija i atmosfera u klubu nije loša, dosta je pozitivna, samo nam treba strpljenja i sve će biti kako treba"...

Iako su metereolozi najavljivali zahlađenje u Aquaparku dosta kupača
Hazim Čukle - Srijeda, 29.06.2011, 11:20
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Posljednjeg radnog dana prošle sedmice kompleks "Aquareumala" u kojem se nalazi vodeni grad "Aquapark" je imao dosta kupača obzirom da je najavljeno da će padati kiša u popodnevnim satima. Par stotina kupača uglavnom mladih se odmaralo i kupalo u bazenima termalne vode u Fojnici. Mnogi će u Fojnicu dolaziti s namjerom da u potrazi za ljepotama prirode, dobrim odmorom i ugodnim kupanjem uživajući u čarima ljepote prirode koja je Fojnicu velikodušno obdarila i da svako nađe za sebe ponešto.

Cijene dnevnih ulaznica su prošlogodišnje, odrasli 6 KM, djeca 5 do 14 godina 4 KM i porodične 4 + ... 16 KM. Noćno kupanje je vikendom od 20 do 24 sata a cijena ulaznice po osobi je 5 KM. Ove godine "Aquareumal" nudi od početka otvaranja sezone kupanja u "Aquaparku" i jednu akciju pod nazivom "Vodeno srce" koja traje do sedmog jula što znači odrasla osoba koja kupi ulaznicu sa sobom moze povesti i besplatno dvoje djece...

U Fojnici održana 60. Glavna skupština HKD "Napredak"
Hazim Čukle - Srijeda, 29.06.2011, 08:47
Klikni za više fotografijaSkupština Napretka
Krajem maja je u prostorijama "Aquareumala" u Fojnici održana 60-ta Glavna skupština Hrvatskog Kulturnog Društva "Napredak" u kojoj je sudjelovao veliki broj zastupnika iz Napretkovih podružnica u BiH i gostiju. Razmatrano je izvješće o radu za proteklu godinu a posebna tačka dnevnog reda je bila uloga HKD "Napredak" u suvremenom društvu. Od predsjednika HKD "Napredak" prof dr Franje Topića smo saznali da je ovo 60. redovna Skupština HKD "Napredak", da je izabrana Fojnica iz razloga da su htjeli da ljudi upoznaju pojedina mjesta, tako je i Fojnica jedno staro mjesto a dopredsjednik Središnje uprave HKD "Napredak" Jakov Gavran je iz Fojnice.

"Što se tiče rezultata rada to je manje više standardno, dakle imamo 360 raznih manifestacija kao što smo imali 37 koncetara, 33 izložbe, izdate su 24 knjige, dakle ukupno 360 manifestacija."...

FK "Sarajevo" na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 22.06.2011, 09:19
Klikni za više fotografijaBordo tim u Fojnici
Prvog radnog dana ove sedmice je na osmodnevne pripreme u Fojnicu stigao Fudbalski klub "Sarajevo" član Premijer nogometne lige BiH. Smješteni su u apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici. Posadu bordo tima sa Koševa čine kapetan i trener Dženan Uščuplić sa trenerom golmana Milošom Đurkovićem (koje smo prve zatekli na stadionu na jutarnjem treningu) i fizioterapeut Ismar Hadžibajrić i 26 igrača. Kako nam je kazao trener Dženan Uščuplić ove pripreme u Fojnici su osam dana aktivnog rada a uslovi su izuzetno dobri.

"Treniramo na stadionu FK "Fojnica" iz Fojnice dva puta dnevno, ujutro i popodne, kao i u teretani hotela "Reumal" u Fojnici. Sa nama u Fojnici nije Edin Pehilj zbog povreda koljena i van stroja bordo tima će ostati petnaestak dana i Alen Škoro koji zbog bolesti bubrega neće trenirati mjesec dana. Radi se ozbiljno i disciplinovano." Na pitanje šta misli o protivniku Sarajeva u drugom pretkolu kupa UEFA trener Dženan Uščuplić je kazao: "Izvukli smo Orebro iz Švedske koji je izuzetno težak protivnik ali probat ćemo sve da uradimo da izbacimo ekipu Orebro iz daljeg takmičenja. Tokom boravka u Fojnici bi trebali odigrati jednu ili dvije test utakmice ukoliko nađemo adekvatnog protivnika jer je malo ekipa počelo sa pripremama", kazao je za Fojnica online trener Uščuplić...

Otvorena sezona kupanja u Aquaparku Fojnica
Hazim Čukle - Srijeda, 15.06.2011, 13:23
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Proteklog petka je "Aquapark" vodeni grad primio prve ovogodišnje kupače najmlađe fojničane i tako je otpočela sezone kupanja u bazenima termalne vode u Fojnici kao i ljetovanja u Fojnici. Posljednjeg radnog dana prošle sedmice otpočela je sezona kupanja u "Aquaparku", kompleksu koji je u sastavu "Aquareumala" i koji se prostire na 12 hiljada metara kvadratnih površine. Kompleks čine brojni sadržaji i privlačna ponuda i za one najprobirljivije ljubitelje dobrog odmora i uživanja u vodenim čarima termalne vode u Fojnici. U "Aquaparku" se nalaze dva bazena sa termalnom vodom, rekreacijski i dječiji kao i nezaboravni vodeni efekti kao što su divlja rijeka, gejziri, slapovi, vodeni tokovi, podvodne masaže, whirpool jame te wellness masaže. Tu su travnate, pješćane i kamene uređene plaže, bogata ugostiteljska ponuda u nekoliko restorana kao i u jedrenjaku "Victoria" gdje se nalazi 90 sjedećih mjesta uz gastronomske specijalitete itd. Zabava se može naći i u sportskim aktivnostima, u "Aquaparku" je moguće igrati mali nogomet, odbojku na pjesku, stoni tenis, pikado, bagminton, twister itd. Tu su dnevne i sedmične animacije za djecu i odrasle. Voda u bazenima je termalna fojnička voda čija je temperatura 28 stepeni celzijusa pripremljena u skladu sa DIN standardima. Objekat je fizički obezbjeđen, posjeduje spasilačku službu i tim hitne medicinske pomoći. Za najmlađe tu je dječiji bazen, park za djecu sa toboganima, ljuljačkama i klackalicama, kao i prostor za previjanje beba.

Cijene dnevnih ulaznica su prošlogodišnje, odrasli 6 KM, djeca 5 do 14 godina 4 KM i porodične 4 + ... 16 KM. Noćno kupanje je vikendom od 20 do 24 sata a cijena ulaznice po osobi je 5 KM. Tu je početkom sezone kupanja i početka otvaranja sezone kupanja u "Aquaparku" i jednu akciju pod nazivom "Vodeno srce" koja traje do sedmog jula što znači odrasla osoba koja kupi ulaznicu za kupanje vodi besplatno dvoje djece sa sobom. "Aquareumal" Fojnica ove godine ima i jednu novinu, među prvima na bh tržištu ove godine nudi aranžman "all inclusive" što znači da tim aranžmanom dobivate hranu, piće, peškire, ležaljke, suncobran, ulaznicu itd, kratko ne treba vam novčanik.

Prvi dan otvaranja sezone kupanja u "Aquaparku" u Fojnici je bilo nekoliko desetina najmlađih fojničana koji su se zaželjeli kupanja i uživanja u vodenoj čaroliji termalnih bazena. Vrijeme nije bilo naklonjeno kupačima, promjenjljivo oblačno ali to nije omelo najmlađe fojničane da uživaju u bazenima "Aquaparka" u Fojnici.

Održana XI skupština UPKP FBiH
Hazim Čukle - Srijeda, 15.06.2011, 13:10
Klikni za više fotografijaSkupština UPKP FBiH
U prostorijama "Aquareumala" u Fojnici održana je XI Skupština Udruženja/udruge poslodavaca komunalne privrede FBiH (UPKP FBIH). Na ovoj Skupštini UPKP FBIH pored članica prisustvovali su i predstavnici političke, zakonodavne i izvršne vlasti, resornih ministarstava kantona, načelnici općina i drugi gosti. Prije početka Skupštine održana je prezentacija proizvoda firme "Hittner" iz Bjelovara ispred koje je generalni zastupnik i serviser "Metalmerc" Kiseljak a predstavio ju je Haris Curić izvršni direktor marketinga i prodaje za program "Hittner". Jedna od tačaka dnevnog reda je bila i tema XI Skupštine UPKP F BIH "Cijene komunalnih usluga, efikasnija naplata potraživanja za izvršene usluge i ekonomski položaj JKP-a u F BiH". Istaknuta je problematika naplate koja prati ova javna komunalna preduzeća i koji su u F BiH u sve težoj finansijskoj situaciji...

Škola u prirodi za učenike osnovnih škola
Hazim Čukle - Srijeda, 15.06.2011, 13:08
Klikni za više fotografijaŠkola u prirodi
Već četvrtu godinu za učenike osnovnih škola iz Sarajeva, Visokog i Kaknja se održava "Škola u prirodi" u "Aquareumalu" u Fojnici a u organizaciji Turističke agencije "Foxtravel" iz Sarajeva u suradnji sa osnovnim školama iz Sarajeva i "Natura tours" iz Fojnice. Od domaćina i od organizatora ove škole u prirodi Jasenke Ramović i Amira Bajraktarevića smo saznali da po nastavnom planu i programu škola u prirodi se održava od početka mjeseca maja gdje učenici od drugog do petog razreda škole dolaze sa svojim učiteljima u grupama u Fojnicu. Ovo je posljednja ovogodišnja grupa i broji 220 učenika. Svaka grupa tu boravi po 4 dana gdje borave u prirodi, posjete muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana i druge kulturno historijske znamenitosti Fojnice. Pored učitelja sa učenicima u Fojnici boravi i stručni tim animatora koji organizuju sve zabave večeri i sportske aktivnosti. Svake godine oko dvije hiljade učenika boravi u školi u prirodi.

Cvijeće uz šetnicu pored Aquaparka
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.05.2011, 12:13
Klikni za više fotografijaŠetnica uz Aquapark
Ovih dana teku pripreme za početak turističke sezone i početka sezone kupanja u bazenima "Aquaparka", kompleksu "Aquareumala" u Fojnici. U toku su završni radovi i posljednje pripreme za početak rada bazena sa termalnom vodom koji bi uskoro trebali primiti i prve kupače. Pored kompleksa "Aquareumala" u Fojnici zabilježili smo sađenje cvijeća uz šetnicu u dužini nekoliko stotina metara. Cvijeće su sadili radnici rasadnika "Mili" u Lugu općina Kiseljak, kako smo prije nekolko dana o njima i pisali da se njihovo cvijeće sadi i ukrašava parkove nekoliko gradova među kojima je i
Fojnica. Zasađeno je više vrsta cvijeća, urađeno kao da je izvezeno što pruža lijepu sliku i ugodan trenutak u šetnji uz obalu rijeke Dragače šetnicom pored hotela "Reumal" u Fojnici.

Muharem Ahmetak: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 28.05.2011, 11:31
Klikni za više fotografijaMuharem Ahmetak
"Sa gledišta mene kao penzionera šta mi se (ne) sviđa u Fojnici najprije moram reći da je za pohvalu čistoća i uređenost parka i prostora oko kompleksa "Reumala" i "Aquareumala". Prednost je i što veliki kamioni sa balvanima ne prolaze tuda da provale i oštete put. Lijepo je vidjeti kaskade na ribolovnom reviru u rijeci Dragači sa dosta autohtone potočne pastrmke gdje gosti uživaju gledajući ribe. Za pohvalu je i to što su skoro sva sela dobila asfalt. Sviđa mi se što je dosta njiva zasijano i što se ljudi sve više bave poljoprivredom. Bog je obdario Fojnicu prirodom kao rijeko gdje drugdje, dosta rijeka, potoka, izvora, planinskih predjela itd. Sviđa mi se to što cijela okolina Fojnice nema minskih polja pa ljudi mogu uživati u berbi ljekobilja, šumskih plodova, raj za planinare, izletnike itd"...

Zisko privukao raju kao da je Torabi
Hazim Čukle - Utorak, 24.05.2011, 12:07
Klikni za više fotografijaZisko napravio dernek
Među gostima i slavljenicima praznika rada bio je i Aziz Gluščević Zisko iz Goražda koji je prvomajske praznike provodio u Fojnici. Zanimljivo je kaže da je tokom trodnevnog boravka u Fojnici promjenio tri konaka, nastupao sa po nekoliko pjesama za raju na tri mjesta. Pjevao je u kafani "Centar" društvu u kojem je bio nekadašnji fudbaler Midhat Mujkić a tu mu je gatala jedna stara romkinja. Nakon kafane "Centar" nastavio je druženje uz pjesmu sa društvom iz dijaspore Švedska gostima koji su inače Banjalučani a slave u restoranu "Central" u Fojnici. Pjevao je u pred prazničko veče u sali hotela "Reumal" u Fojnici gdje je nastupao bend "Sejo i Hamza" iz Sarajeva, rekao nam je da je bilo odlično, da je neko dobacio iz publike da su mislili da je došao Torabi a u šali govori Zisko i to da je bilo gostiju hotela, nakon što su čuli da on pjeva silazili iz soba u piđamama da ga čuju. Nakon prvomajskog uranka Zisko je prvi započeo plesati uz duvački orkestar "Boki" u restoranu "Terra" nakon čeka su mu se pridružili i drugi gosti. Također Zisko je bio zanimljiv gostima i dosta ih je željelo da se fotografišu sa njim pa tako i kako rekoše dva mladića iz Sarajeva koji treniraju u FK "Željezničar" iz Sarajeva...

Sevdalija Arif Alajbegović posjetio Vehida Gunića i Jadranku Stojaković
Hazim Čukle - Utorak, 24.05.2011, 11:56
Klikni za više fotografijaArif sa prijateljima
U Fojnici smo u kaminu hotela "Reumal" sreli sevdaliju Arifa Alajbegovića koji je sa suprugom Halimom i prijateljicom Senom Hajdarević posjetio književnika, publicistu i novinara Vehida Gunića koji se posljednjih aprilskih i prvih majskih dana nalazio na odmoru u hotelu "Reumal" u Fojnici. Svi zajedno su bili i u posjeti našoj najpoznatijoj kantautorici Jadranki Stojaković koja je u Fojnici provela mjesec dana na rehabilitaciji.

Arif Alajbegović je u restoranu "Terra" u "Aquareumalu" u Fojnici imao i nastup sa bendom "Čarolija" iz Bugojna. Iskoristili smo priliku da uz kafu popričamo o ovom vrsnom interpretatoru sevdalinki. Arif Alajbegović se sa pjevanjem sevdalinki pojavio tek u obnovljenoj TV emisiji "Meraklije" autore Vehida Gunića i od tada njegova popularnost ide uzlaznom putanjom...

Dvanaesto kadetsko i juniorsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u šahu
Hazim Čukle - Petak, 20.05.2011, 12:40
Klikni za više fotografijaPrvenstvo BiH u šahu
U organizaciji Šahovskog Saveza FBiH-e od 13. do 16. maja ove godine se u prostorijama "Aquareumala" u Fojnici održalo XII pojedinačno kadetsko i juniorsko prvenstvo BiH u šahu. Na ovom šahovskom prvenstvu u Fojnici učestvovalo je stotinjak dječaka i djevojčica mladih šahista i šahistkinja. Domaćin je bio Šahovski klub "Fojnica" a glavni sponzor Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta SBK-a. Ovo šahovsko prvenstvo je u ime načelnika općine Fojnica otvorio njegov pomoćnik Josip Markota. Takmičarima su se obratili predsjednik Šahovskog saveza FBiH-e Muhamed Pašić, direktor ovg prvenstva Ismar Bratić, glavni sudija Fahrudin Čerim i predsjednik ŠK "Fojnica" iz Fojnice Andrija Lekić...

Sastanak i okrugli stol sa predstavnicima francuske pokrajine Overnj
Hazim Čukle - Petak, 20.05.2011, 11:34
Klikni za više fotografijaSastanak u Fojnici
Srednja Bosna i Fojnica već nekoliko godina godina imaju veoma dobre i plodne odnose sa francuskom pokrajinom Overnj (Auvergne). U toku je i završetk pilot projekta rada Centra za edukaciju praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma u Fojnici koji je u sklopu pilot projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH u Fojnici" a koji se provodi u organizaciji RR Centra "Fojnica" iz Fojnice u saradnji sa školom iz Chamalieres iz francuske pokrajine Overnj i u saradnji sa Turističkom zajednicom SBK. Petog maja je u Fojnici održan i radni sastanak vezan za saradnju iz oblasti turizma ove francuske pokrajine i Centra za edukaciju kadrova iz oblasti hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma. Na ovom sastanku su pored ostalih bili i ambasador Francuske u našoj zemlji Roland Gilles sa saradnicima, predsjednik Regionalnog savjeta pokrajine Overnj Ren Souchon sa saradnicima, Pierre Tchoubar zamjenik direktora Ugostiteljske škole iz Šamalijera (Chamalieres), predstavnici Francuskog Caritasa i drugi kao i domaćini menadžment "Reumal group", načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, Nikola Simić predsjednik Skupštine SBK itd...

Kiša pokvarila proslavu 1. maja
Hazim Čukle - Petak, 06.05.2011, 17:12
Klikni za više fotografijaPrvomajski uranak
Pvi maj, međunarodni praznik rada, na području općine Fojnica je proslavljen dosta slabije nego što je to bilo ranije. Razloga ima više ali svakako su dva najvjerovatnija a to je cjelodnevna kiša i "tanak" džep. U jutarnjim satima je bilo primjetno malo više automobila u gradu koji su se uglavnom zaustavljali ispred mesnica i prodavnica mješovite robe i pekara a onda put pod točkove i pravac izletišta oko Fojnice kao što su Rekreacijski centar "Brusnica", izletište Malkoč, Vladića vrh, Požarna, Pogorelica, Planinska kuća za odmor "Jezernica", Prokoško jezero, naravno gdje je bilo hladnjaka, koliba, katuna, vikendica, nadstrešnica itd. Dobar dio Fojničana je prvomajske praznike proslavljao u krugu porodice uz domaću kuhinju i TV program. Saznali smo da je u Planinskoj kući "Jezernica" predpraznična noć bila vesela uz logorsku vatru i harmoniku a na sam praznik 1. maja ujutro prvomajski uranak uz riječicu Požarnu i pod stablima stogodišnje bukove šume, desetak kilometara ispod Prokoškog jezera sve uz mezetluke i piće...

Proslava Dana žena u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 15.03.2011, 15:04
Klikni za više fotografijaOsmi mart
Ovogodišnja proslava međunarodnog praznika 8. marta Dana žena ostaće upamćena po broju žena slavljenica u Fojnici. Kažu ne pamti se da je ovakva fešta u Fojnici na kojoj je slavilo toliko žena na nekoliko mjesta. U hotelu "Reumal" se moglo nabrojati na prste koliko je bilo pripadnika jačeg spola a sve ostalo dame. Blizu 500 žena dama slavljenica je zapalilo "Reumal". Hem je tu bila ljepota, hem mladost, hem veselje nezapamćeno. Slavljenice su bile toliko raspoložene da im nije ni trebala muzika da naprave nezapamćen štimung. Pjevala im je mlada folk pjevačica Sanela Kalćo iz Viteza, kao i stalna muzika "Reumala" bend "Sejo i Hamza" iz Sarajeva. Igralo se i plesalo do nekoliko sati iza ponoći a kolo se širilo cijelom salom "Reumala".

Neko je u šali kazao da nikad ljepša Fojnica nije bila, prekrivena ljepotom dama slavljenica a bilo ih je ukupno preko hiljadu na nekoliko mjesta gdje se slavilo...

Nastavak pilot projekta edukacije
Hazim Čukle - Utorak, 15.03.2011, 14:41
Klikni za više fotografijaPraktična nastava
Nakon što je prošle godine završena prve školska godina rada Centra za edukaciju praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma u Fojnici koji je u sklopu pilot projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH u Fojnici" a koji se provodi u organizaciji RR Centra "Fojnica" iz Fojnice u saradnji sa školom iz Chamalieres iz francuske pokrajine Overnj (Auvergne) i u saradnji sa Turističkom zajednicom SBK-a krajem školske godine su učenicima koji su bili na edukaciji ovog pilot projekta uručeni certifikati o završenoj godini edukacije.

Ovih dana je otpočeo nastavak tog pilot projekta. Učenici iz pet srednjih škola SBK koje imaju tu vrstu obrazovanja obavljaju praktičnu nastavu u hotelu "Reumal" i u "Aquareumalu" u Fojnici. Kao što smo i pisali krajem septembra pretprošle godine u Fojnici je inaugurisan projekt pod nazivom "Centar Francuska - Overnj - BiH SBK u Fojnici" kao rezultat plodne saradnje sa francuskom pokrajinom Overnj. Projekat bi trebao trajati tri godine a sa osnovnim ciljem stvaranja trajnog i samoodrživog Centra za praktičnu nastavu za djelatnosti hoteljerstvo, ugostiteljstvo i turizam u srednjim šklama SBK-a...

Aquaparka Fojnica zimi
Hazim Čukle - Utorak, 25.01.2011, 12:09
Klikni za više fotografijaAquapark zimi
Tokom vikenda došlo je do pada temperatura i snježnih padavina. Na području Fojnice snijega je napadalo petnaestak centimetara a po okolnim planinama i visovima i do tridesetak centimetara. U kompleksu "Aquareumala" u Fojnici smo snimili ledom okovane bazene "Aquaparka" a jedrenjak "Victoria" kao da je usidren u nekom "bijelom" moru i čeka na nastavak dalje plovidbe.

Novogodišnja noć protekla slavljenički veselo i mirno
Hazim Čukle - Utorak, 04.01.2011, 08:05
Klikni za više fotografijaNovogodišnja noć
Dok su Fojničani uglavnom ispratili staru i dočekali Novu godinu u kućnoj atmosferi uz trpezu i TV u Fojnici je doček Nove godine bio organizovan na desetak mjesta. Organizovan doček Nove godine je bio u najveselijoj atmosferi u: hotelu "Reumal", "Aquareumal"-u, restoranu "Central", Ribnjak"-u Fojnica, "La vie"-u, hotelu "Stari grad" kao i u još nekoliko kafića i restorana. Najveselije je bilo u hotelu "Reumal" gdje je nekoliko stotina slavljenika zabavljao bend "Sejo i Hamza" sa mladom pjevačicom Đeni iz Sarajeva i Rizo Hamidović koji je svojom pjesmom uveo slavljenike u Novu 2011. godinu. Organizovana je i bogata novogodišnja tombola a glavna nagrada je bio Full HD 42" LCD TV koju je izvukao generalni direktor "Reumala" dr Eldan Lokmić...

U Reumalu sve spremno za doček Nove godine
Hazim Čukle - Petak, 17.12.2010, 07:22
Klikni za više fotografijaSastanak sa Rizom
Kako se približava kraj decembra kada ćemo ispratiti tekuću i dočekati novu 2011. godinu sve se više osjeća predpraznička atmosfera. Fojničani će uglavnom dočekati Novu godinu u kućnoj atmosferi uz TV prijemnike a na području općine Fojnica će se ispratiti stara godina i dočekati Nova organizovano u hotelu "Reumal", "Aquareumal"-u, u "Centralu" i još nekoliko fojničkih restorana i kafića. Svakako će biti najveselije u hotelu "Reumal" u Fojnici gdje se očekuje veliki broj slavljenika.

Od Rasima Sijarića direktora za hoteljerstvo i ugostiteljstvo "Reumal"-a Fojnica smo sazanali: "Kao i svake godine u povodu najveselije noći mi pravimo sadržajan i bogat zabavni program. Za korisnike novogodišnjeg aranžmana koji imaju malu djecu organizujemo čuvanje djece uz njihovu dječiju zabavu, komplet novogodišnji aranžman po vrlo popularnoj cijeni od 280 KM za trodnevni aranžman."...

Dvodnevni seminar "BH Quality" u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 05.11.2010, 07:16
Klikni za više fotografijaSeminar u Aquareumalu
U organizaciji najveće konsultanske kuće "BH Quality" se u prostorijama "Aquareumala" u Fojnici održavao dvodnevni seminar za interne auditore. Kako nam je kazao Sanel Livadić dirktor prodaje "BH Quality" ovom seminaru u Fojnici je prisustvovalo 27 predstavnika bh kompanija.

"Ovaj seminar se organizira za interne auditore po sistemu ISO 14001 2009. To je prvi put u BiH da se organizuje edukacija takvog tipa. Paralelno sa tim organizovana je i edukacija po standardu ISO 22 00 "Sigurnost hrane". Ovdje su prisutni predstavnici eminentni bh firmi koje fokus svoje proizvodnje stavljaju na izvoz. "BH Quality" je najveća regionalna konsultanska kuća koja fokus svojih aktivnosti stavlja na implementaciju standarda i edukaciju", za Fojnica online je kazao direktor prodaje "BH Quality" Sanel Livadić.

U SRC "Poljana" Fojnica cijena kvadrata zemljišta 23 KM
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.11.2010, 07:32
Klikni za više fotografijaSjednica OV Fojnica
U sali hotela "Reumal" u Fojnici je održana osamnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Kako nam je kazao predsjednik OV Fojnica Vinko Protuđer na ovoj sjednici OV Fojnica su između ostalog doneseni slijedeći zaključci i odluke:

- Usvojen je zaključak da nadležna služba za narednu sjednicu OV Fojnica pripremi prijedlog odluke o davanju saglasnosti JU Dom zdravlja Fojnica za mogućnost prodaje nedovršenog etažnog dijela stambene zgrade - poslovnog prostora;
- Usvojen je izvještaj o izvršenju proračuna budžeta za period 01.01. do 30.06.2010. godine;
- Usvojen je prijedlog odluke o visini naknade za dodIjeljeno građevinsko zemljište na području SRC "Poljana" Fojnica, visina iznosi 23 KM po metru kvadratnom. Cijena metra kvadratnog je 18 KM + 5 KM po metru kvadratnom što ukupno iznosi 23 KM po metru kvadratnom. Od tih uplaćenih sredstava dio od 40% se usmjerava u infrastrukturu SRC "Poljana" Fojnica; ...

Ambasador Republike Hrvatske Stančić posjetio Dr Čovića u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 13.10.2010, 08:17
Stančić i Čović
Dr Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH se od ponedjeljka nalazi na rehabilitaciji u "Aquareumalu" u Fojnici. Drugog dana boravka u Fojnici Dr Dragana Čovića je posjetio ambasador Republike Hrvatske u BiH Tonči Stančić. Sreli smo ih uz opuštenu atmosferu u restoranu "Terra" "Aquareumala" u Fojnici.Predsjednik HDZ-a BiH Dr Dragan Čović u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 13.10.2010, 08:09
Dr Dragan Čović
U ponedjeljak je na sedmodnevni odmor i rehabilitaciju u Fojnicu stigao predsjednik HDZ-a BiH Dr Dragan Čović. Smješten je u apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici a medicinske terapije obavlja u hotelu "Reumal" i u "Aquareumalu". Pod nadzorom je šefa Medicinskog sektora "Reumala" dr Elvedina Kape.

Sa predsjednikom HDZ BiH Dr Draganom Čovićem smo razgovarali nakon obavljenih wellness masaža i tom prilikom nam je kazao: "Ovdje sam došao na rehabilitaciju i odmor od sedam dana i mogu reći ovo je izvrsno, odmor i za dušu i za tijelo. Ovdje sam već drugi put, vjerovatno će to zbog potreba moje kralježnice biti redovito svake naredne godine. Osoblje je više nego dobro, stručno, uz skoro obiteljski odnos. Imam nekoliko terapija kao što su vježbe, magneti, elektro terapije, vakum i masažne kade. To sve mi jako dobro pomaže."...

Uručeni certifikati za turističke vodiče
Hazim Čukle - Utorak, 21.09.2010, 08:28
Klikni za više fotografijaUručenje certifikata
Nakon obuke i edukacije iz oblasti turizma i uspješnog položenog ispita za turističke vodiče u programu koji je organiziralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma polaznicima ove obuke jučer su u sali "Aquareumala" u Fojnici uručeni certifikati kojima dokazuju svoju stručnost u obavljanja ovog posla. Na svečanoj dodjeli certifikata novim turističkim vodičima koji će naše prepoznatljive i atraktivne turističke destinacije prezentovati svima onima koji dođu u našu domovinu su bili ministar okoliša i turizma FBiH Nevenko Erceg, predsjednica FBiH Borjana Krišto i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Nakon što su uručeni certifikati novim turističkim vodičima ministar Nevenko Herceg je kazao: "Dodatno mi je zadovoljstvo što u ovom kompleksu "Reumala" i "Aquareumala" u Fojnici koji je šampion banjskog turizma kod nas uručujemo ove certifikate novocertificiranim turističkim vodičima koji su prošli program obuke koji je organiziralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma."...

Kupanje i u septembru
Hazim Čukle - Utorak, 07.09.2010, 18:45
Klikni za više fotografijaAquapark u jesen
Iako smo zagazili u mjesec septembar kada su kako se kaže stigle lubenice i učiteljice, počela je školska godina a po planinskim visovima se pojavljuju i prvi mrazevi u Fojnici se još kupa u bazenima "Aquaparka". U termalnoj vodi velikog bazena gdje je temperatura vode 28 stepeni prvog dana vikenda smo vidjeli kupače koji su uživali u termalnoj vodi. To su gosti koji se nalaze na odmoru i rehabilitaciji u Fojnici. Kako su meteorolozi najavili da će septembar imati i dosta toplih dna vjerovatno će biti još dana za kupanje u kompleksu bazena "Aquaparka" u Fojnici.

I posljednjih dana mjeseca augusta Aquapark pun kupača
Hazim Čukle - Četvrtak, 02.09.2010, 16:24
Klikni za više fotografijaNa plaži u Fojnici
Prvog dana proteklog vikenda u bazenima "Aquareumala" u Fojnici je nekoliko stotina kupača našlo spas od ovogodišnjih augustovskih vrelina prije nego su se ostvarile prognoze meteorologa sa osvježenjem i padom temperature za preko 20 stepeni ovih dana. Od ranog jutra kada se otvara kapija "Aquaparka" počinju pristizati kupači u Fojnicu. Dobar dio od tog broja su i domaćini Fojničani. Na pješćanim i zelenim plažama kao i u vodi bazena tražio se spas od ovih vrelih tropskih dana. Kako reče jedan od kupača i gostiju iz Glavatićeva kod Konjica ovo je pravo mjesto na ovolikoj nadmorskoj visini za uživanje u termalnoj vodi na planinskom zraku koji je ujedno i vazdušna banja. Mnogi koji su ovoh dana redovni na kupanju u "Aquaparku" u Fojnici kažu kad se sjete koliko je duga zima treba onda svaki trenutak iskoristiti za kupanje i uživanje u vodi i suncu u Fojnici...

Prezentacija projekta "Ener Supply"
Hazim Čukle - Srijeda, 01.09.2010, 16:05
Klikni za više fotografijaPrezentacija projekta
U Fojnici se u organizaciji REIC-a (Regionalnog centra za edukaciju i informisanje) Sarajevo u "Aquareumalu" održala ljetna škola pod nazivom "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije u jugoistočnoj Evropi". Učestvovalo je 20 učesnika iz osam zemalja jugoistočne Evrope. Ljetna škola se sastojala od predavanja, radionica, posjeta MHC na području Fojnice i prezentacija projekata.

Prvog dana trajanja ove škole u restoranu "Terra" u Aquareumalu u Fojnici priređena je javna prezentacija projekta "Ener supply" kojeg implementira REIC-e iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu. Kako je kazao diretor REIC-a Azrudin Husika ovaj projekat se finasira sredstvima programa Transnacionalne saradnje jugoistočna Evropa, IPA Fonda Evropske unije i vlastitog učešća nosilaca projekta...

Tri brata Majdandžića na rehabilitaciji u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 25.08.2010, 16:21
Klikni za više fotografijaTri brata Majdandžić
Među brojnim gostima Fojnice, hotela "Reumal" i "Aquareumal" u Fojnici sreli smo i trojicu braće Majdandžić, koji žive u tri različita grada, a stigli su zajedno na odmor i rehabilitaciju u ovo poznato turističko i banjsko lječilište. Ispred "Aquareumala", restorana "Terra", tri brata Majdandžić Jozo, Mirko i Tomislav su upravo krenula na prve jutarnje terapije u "Reumal".

Najstariji 62 godišnji Jozo Majdandžić živi i radi u Njemačkoj kao ljekar koji je jedno vrijeme obavljao funkciju zamjenika šefa Klinike za reumatologiju u Šlangenbanu koju neki još zovu i "zmijsko kupalište" jer ima puno ali neotrovnih zmija. Srednji brat 50 godišnji fra Mirko Majdandžić je bio gvardijan u nekoliko župa a u Fojnici dva mandata, trenutno je ekonom i definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Sarajevu. Najmlađi brat 45 godišnji Tomislav živi i radi u Busovači odakle su rodom braća Majdandžići...

Uzvratna posjeta gostiju iz Hrvatske
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.08.2010, 20:36
Klikni za više fotografijaVečer tambure
Članovi KPD "Matija Gubec" iz Bakovića u općini Fojnica pored nastupa na području općine Fojnica i BiH imaju i veoma dobru saradnju sa nekoliko društava iz Republike Hrvatske. Tako su u proljeće ove godine članovi KPD "Matija Gubec" iz Bakovića gostovali kod prijatelja KUD-a "Seljačka sloga" iz Strošinaca u Hrvatskoj. Gosti iz Hrvatske su uzvratili posjetu i prvog dana ovog vikenda je domaćin iz Bakovića pripremio tim povodom večer tambure, igre i pjesme u domu KPD "Matija Gubec" u Bakovićima.

U prepunoj sali pored domaćina publici su se predstavili i gosti iz Hrvatske pjesmom i igrom, modernim plesovima i tamburaški orkestar "Slavonska idila" iz Strošinca u Hrvatskoj...

Četvrta smotra folklora
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.08.2010, 17:34
Klikni za više fotografijaUčesnici smotre
U četvrtak 5. augusta u popodnevnim satima je u okviru manifestacije "Fojničko ljeto 2010" u organizaciji općine Fojnica i TZ SBK održana četvrta po redu smotra folklora u Fojnici. Nastupilo je šest društava i jedna folklorna grupa. Na ovoj tradicionalnoj smotri folklora svojim igrama i pjesmama su se predstavili pored domaćina KUD-a "1001 noć" iz Fojnice i društva: KUD "Stari Grad Jajce" iz Jajca, KUD "Visoko" iz Visokog, KUD "Izvor 08" Kiseljak, KUD "Blagaj" iz Blagaja i folklorna sekcija Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica. Nastupilo je preko 200 članova ovih društava. Kako nam je kazao predsjednik KUD-a "1001 noć" Amir Bajraktarević po veoma lijepom vremenu učesnici ove smotre folklora u Fojnici su proveli jedan dan lijepog druženja u Fojnici gdje su se prije smotre kupali na bazenima termalne vode kompleksa "Aquareumala" u Fojnici...

Blizu dvije hiljade kupača u Aquaparku
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.08.2010, 09:07
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Lijepo augustovsko vrijeme sa visokim temperaturama i tropskim vrućinama je "krivac" što se spas od ljetnih vrelina tražio u bazenima "Aquareumala" u Fojnici. Već u jutarnjim satima prvog dana ovog vikenda kolone automobila su se kretale prema Fojnici. Krajnji cilj je kompleks "Aquareumala" i "Aquapark" sa bazenima termalne vode. Jedan veliki rekreacijski bazen i manji dječiji su bili prepuni kupača koji su tražili spas i osvježenje u termalnoj vodi ovih bazena. Pored nezaboravnih vodenih efekata: podvodne masaže, gejzira, slapova, topova, vodenih tokova, divlje rijeke itd kupači su uživali u hladovini suncobrana na pješčanim i travnatim plažama oko bazena. Bilo je i onih koji su tu igrali stoni tenis, bilijar, odbojku na pjesku itd. Najmlađi traže zabavu u hodanju u lopti po vodi što je dio sedmične vikend animacije za najmlađe.

Adnan Buharalija u drugoj rundi nokautirao Armegu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 09.08.2010, 17:07
Klikni za više fotografijaAdnan Buharalija
U petak je u organizaciji "Aquareumala" i uz pomoć općine Fojnica u Fojnici održana manifestacija Večer boksa" "Champion boxing night". U kompleksu "Aquareumala" se okupilo nekoliko stotina gledalaca uz bazene "Aquaparka" gdje su održane četiri uvodne borbe i glavna borba gdje se borio Adnan Buharalija koji je inače iz Fojnice. Večer boksa je otvorio načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

U glavnoj borbi večeri boksa snage su odmjerili fojničan Adnan Buharalija i Rumun Constantin Armega. Pobijedio je naš borac nokautom u drugoj rundi. Nakon toga su našeg borca Adnana Buharaliju posjetitlji pozdravili dugotrajnim aplauzom a on je u kratkom obraćanju čak i zaplakao od sreće jer kako kaže prvi put u svom gradu je boksovao i obradovao svoje sugrađane...

Večer boksa u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 06.08.2010, 09:34
Klikni za više fotografijaAdnan Buharalija
Večeras će se u kompleksu "Aquapark" u Fojnici u organizaciji "Aquareumala" Fojnica i uz pomoć općine Fojnica održati večer boksa "Champion boxing night" sa početkom u 20,30 sati na kome će nastupiti profesionalni BH bokseri kao i bokseri iz: Austrije, Njemačke, Rumunije, Srbije, Hrvatske i Rusije. Pored bazena "Aquaparka" na ringu će ukrstiti rukavice profesionalni bokseri.

Bokser Adnan Buharalija rođeni je Fojničan a ovaj 30 godišnji bokser teške kategorije je pored brojnih medalja i pobjeda bio i sparing partner najpoznatijem svjetskom bokseru Vladimiru Valuevu iz Rusije. Uvodna borba će trajtai 4 a pet profesionalnih po 6 rundi. Borbe će suditi internacionalne sudije boksa. Adnan Buharalija se dobro pripremio za ovaj meč a pogotovu što je meč u njegovom gradu i prvi put boksuje pred svojim sugrađanima. Jučer je u konferencijskoj sali "Aquareumala" u Fojnici održana press konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni neki od boraca večerašnjih borbi...

Zakazana 17. sjednica Općinskog vijeća
Snežana Rajić - Četvrtak, 05.08.2010, 07:19
Općina FojnicaTemeljem članka 23. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Fojnica sazivam XVII. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica. Sjednica će se održati 5, kolovoza/avgusta 2010. godine /četvrtak/ u dvorani hotela «Reumal» u Fojnici sa početkom u 9,15 sati...

FK "Sarajevo" i Hajrudin Baždar poklonuli lopte i golmanske rukavice FK "Fojnici"
Hazim Čukle - Utorak, 03.08.2010, 16:21
Klikni za više fotografijaUručenje poklona
Prije početka utakmice gosti iz Sarajeva su domaćinima FK "Fojnica" poklonuli pet fudbalskih lopti. Tu se našao i penzioner Hajrudin Baždar iz Brčkog koji svake godine boravi u Fojnici na odmoru i rehabilitaciji po mjesec dana a veliki je ljubitelj fudbala i navijač FK "Fojnice" a česti je i donator klubu iz Fojnice. I sam nekadašnji sportaš rukometaš u Brčkom je ovom prilikom golmanu FK "Fojnica" Josipu Ćosiću poklonio golmanske rukavice. Ispred FK "Sarajevo" pet lopti domaćinima su uručili mladi fudbaleri bordo tima Nedim Bećirević i Nail Šehović a poklonjene lopte je primio ekonom FK "Fojnica" Muhamed Alečković...

Fudbaleri FK "Sarajevo" u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 30.07.2010, 07:18
Klikni za više fotografijaFK "Sarajevo"
Kako smo saznali od Najima Softića člana Uprave FK "Fojnica" iz Fojnice jučer 29. jula u četvrtak popodne na četverodnevne pripreme u Fojnicu je stigao bordo tim, fudbalski premijerligaš FK "Sarajevo" iz Sarajeva koji će u Fojnici biti smješteni u "Aquareumalu" do nedelje ujutro 1. augusta ove godine. U Fojnici bi trebalo da bordo tim broji od 25 do 28 članova igrača i stručnog štaba. Treniraju na terenima SD "Fojnica" iz Fojnice. Za vrijeme svog boravka u Fojnici FK "Sarajevo" će imati i jednu kontrolnu test utakmicu protiv domaćina FK "Fojnica" člana Druge lige Zapad 1 danas 30. jula sa početkom u 18 sati.

U Fojnici kao na Jadranu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.07.2010, 16:59
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Prethodnih vrelih dane u vrijeme tropskih vrućina Fojnica je ličila na neko manje mjesto na obali Jadranskog mora. Kolone automobila već u jutarnjim satima se kreću prema Fojnici, kroz grad prolaze ljudi sa kupaćim rekvizitima (peškirima, dušecima, loptama itd). Od samog jutra kada u devet sati počinje kupanje u "Aquaparku" kolone kupača zauzimaju svoja mjesta. Na pješćanim i zelenim plažama traži se mjesto više kao i van kompleksa "Aquareumala" u Fojnici.

Bazeni, veliki rekreacijski i manji dječiji puni kao u košnici. Temperatura zraka je prelazila 30 podioka a temperatura termalne vode u bazenima je 28 stepeni. Prvog dana pretprošlog vikenda je u kompleksu "Aquareumala" po slobodnoj procjeni bilo blizu dvije hiljade kupača...

Lucija Čuturić: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 16.07.2010, 16:51
Klikni za više fotografijaLucija Čuturić
"Kao prvu ružnu sliku moga grada bi stavila betonske hajmo reć saksije na autobuskom kolodvoru, ne liči ni na šta a od kolodvora je faktički samo ime. Pošto je Fojnica turističko mjesto onda bi oznaka grada na ulazu na područje općine Fojnica iz pravca Kiseljaka i samog grada Fojnice i tabla turističkih putokaza trebala bit veća i uočljivija da bude primijećena. Na pojedinim mjestima su trotoari povisoki i otežavaju kretanje invalida posebno u invalidskim kolicima. Ružna slika je i dosta rupa na ulicama Fojnice i redovno se pojavljuju svake godine pa ko dođe na rehabilitaciju ponekad mora rehabilitirati i svog ljubimca četverotočkaša. Rasvjeta je u Novom naselju loša kod stambenih zgrada, posebno u naselju Šavnik a oko puta dosta pasa lutalica pa ko ide po noći neka mu je Bog na pomoći...

Prijateljska fudbalska utakmica: Čelik - Radnik 0:0
Hazim Čukle - Petak, 16.07.2010, 08:09
Klikni za više fotografijaČelik - Radnik
Stadion SD Fojnica. Gledalaca 100. Sudija: Rijad Bošnjak (Zenica).

Čelik je na kraju bazičnih desetodnevnih priprema u Fojnici odigrao još jednu test utakmicu u kojoj mu je ravnopravan protivnik bio Radnik iz Hadžića...

Spas od vrućina se traži u bazenima, rijekam i debeloj hladovini
Hazim Čukle - Četvrtak, 15.07.2010, 07:49
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Malo je izgledalo nevjerovatno, kako bi se kazalo za rubriku "Vjerovali ili ne", iako je jučer bio radni dan bazeni termalne vode u kompleksu "Aquareumala" su bili prepuni kupača. Već u jutarnjim satima se po vrelom jutru moglo predpostaviti da će dan biti pakleno vreo. Rijeka kupača kao da se ulijevala u kompleks Aquaparka i topila se u ambijent pješćanih i zelenih plaža "Aquaparka". Veliki rekreacijski i manji dječiji bazen su bili puni kao kutija šibica. Mnogi su jučer u Fojnici spas od vrućina potražili u bazenima termalne vode, uz obale rijeka i u debeloj hladovini...

Rekordan broj kupača u Aquaparku Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 13.07.2010, 17:30
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Od kako je otvorena ovogodišnja sezona kupanja u "Aquaparku" U Fojnici nije zabilježena veća posjeta kupača. Na parkinzima je bilo na stotine automobila kao da se održavao koncert neke muzičke zvijezde svjetskog muzičkog vrha. Veliki rekreacijski bazen i manji dječiji sa termalnom vodom u "Aquaparku" su bili dupke puni, vrilo je ka u košnici a na plažama se tražilo mjesto više. Par hiljada kupača prvog dana prošlog vikenda je tražilo osvježenje u termalnoj vodi "Aquaparka" u Fojnici.

Pored uživanja u čarima vodenih efekata kao što su podvodne masaže, gejziri, slapovi, topovi, divlja rijeka, vodeni tokovi posjetioci su uživali i u drugim zabavama kao što su odbojka na pijesku, bilijar, stoni tenis, pikado, bagminton, twister itd. Domaćini organizuju i dnevne i sedmične programe animacije za najmlađe kao i za cijelu porodicu. Tu su igre bez granica a ovoga puta najmlađe je najviše privlačilo hodanje po vodi u plastičnim loptama...

Prijateljska fudbalska utakmica: Fojnica - Čelik 2:7
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.07.2010, 16:52
Klikni za više fotografijaFojnica - Čelik
Stadion SD Fojnica u Fojnici. Gledalaca 50. Sudija: Zikrija Pašalić (Zenica). Strijelci: 0:1 - Jusić (10), 1:1 - Topalović (18), 1:2 - Nikić (28), 1:3 - Pašić (autogol 38) 1:4 - Smriko (44), 2:4 - D. Bošnjak (67), 2:5 - Horić, 2:6 - Kapetan (76), 2:7 - Stupar (86).

U prijateljskoj utakmici u Fojnici gdje se nalazi na pripremama trener FK "Čelik" Abdulah Ibraković je isprobao sve igrače protiv drugoligaša ekipe Fojnice. U prvoj postavi je utakmicu počelo devet igrača, kasnije je svakih 30 minuta igrala druga ekipa...

Prijateljska fudbalska utakmica: Olimpik - Čelik 0:1
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.07.2010, 16:45
Klikni za više fotografijaOlimpik - Čelik
Stadion SD Fojnica iz Fojnice. Gledalaca: 500. Sudija: Muamer Bureković sa pomoćnicima Zikrija Pašalić i Danijel Zrnić (svi iz Zenice). Strijelci: 0:1 - Jamak (87).

Ovim je Olimpik okončao desetodnevne pripreme u a Čelik stigao na desetodnevne pripreme u Fojnicu. Smješteni su u "Aquareumalu" u Fojnici...

Završena prva godina pilot projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH u Fojnici"
Hazim Čukle - Četvrtak, 08.07.2010, 07:24
Klikni za više fotografijaSemin Sudžuka
Povodom završetka prve školske godine rada Centra za edukaciju praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma u Fojnici koji je u sklopu pilot projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH u Fojnici", a koji se provodi u organizaciji RR Centra "Fojnica" iz Fojnice u saradnji sa školom iz Chamalieres iz francuske pokrajine Overnj i u saradnji sa Turističkom zajednicom učenicima su uručeni certifikati o završenoj godini edukacije. Certifikate je dobilo 25 učenika iz pet srednjih škola SBK koje imaju tu vrstu obrazovanja u restoranu "Stara banja" u Fojnici. Nastava se odvijala u hotelu "Reumal", "Nova bolnica" i "Aquareumal" u Fojnici. Kao što smo i pisali krajem septembra prošle godine u Fojnici je inaugurisan projekt pod nazivom "Centar Francuska - Overnj - BiH SBK u Fojnici" kao rezultat plodne saradnje sa francuskom pokrajinom Overnj. Projekat bi trebao trajati tri godine a sa osnovnim ciljem stvaranja trajnog i samoodrživog Centra za praktičnu nastavu za djelatnosti hoteljerstvo, ugostiteljstvo i turizam u srednjim šklama SBK. Dodjeli certifikata učenicima i profesorima su prisutvovali predstavnici profesori francuske pokrajine Overnj, domaćini RR Centra "Fojnica" iz Fojnice, predstavnici Turističke zajednice SBK, profesori i roditelji učenika...

Igre bez granica i sumo hrvanje
Hazim Čukle - Utorak, 06.07.2010, 16:10
Klikni za više fotografijaSumo hrvanje
Nakon par dana julskih kiša na području Fojnice i cijele BiH konačno su sa početkom mjeseca jula stigle i velike vrućine. U ovim tropskim danima Fojničani i brojni gosti ovoga bosanskog gradića spas od vrućina traže u bazenima "Aquaparka", velikom rekreacijskom i manjim dječijim bazenom sa termalnom vodom temperature 28 stepeni. Vikendom je u "Aquaparku" najživlje. Pored brojnih sadržaja u kojima gosti mogu uživati kao što su vodeni efekti podvodne masaže, gejziri, topovi, divlja rijeka tu su svakodnevni i vikend animacijski programi za najmlađe i cijelu porodicu.

Ovog vikenda je pažnju najmlađih privuklo takmičenje "Igre bez granica" i sumo hrvanje. Pedesetak dječaka se takmičilo u nekoliko disciplina a najzanimljivije je bilo takmičenje u hodanju po vodi u velikim loptama kao balonima i sumo hrvanje u kostimima sumo hrvača, propraćeni gromoglasnim navijanjem prisutnih najmlađih kupača. Kako smo saznali od domaćina vikendom se organizuju "Igre bez granica" za cijelu porodicu.

Bosanski kralj i kraljica ponovo u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.07.2010, 16:44
Klikni za više fotografijaKralj u Fojnici
U sklopu projekta "Tragovima bosanskog kraljevstva" koju realizira fondacija "Mozaik" Sarajevo u završnoj kulturno turističkoj manifestaciji "Sedmica bosanskih kraljeva" u kojoj kraljevska svita obilazi deset srednjovjekovnih kraljevskih gradova u svom pohodu je stigla i u Fojnicu. Za kraljevsku svitu je pripremljen bogat kulturno zabavni program pod nazivom "Bosanski kralj i kraljica ponovo u Fojnici".

Nakon najave vikara i dobošara kraljevsku svitu je dočekao i mjesni vlastelin koji im je tom prilikom kazao: "Dobri naš kralju, kraljice naša vrla, dobrodošli u Hvojnicu vašu ljetnu rezidenciju i kovnicu novca. Želimo da vam pokažemo šta se sve promijenilo u ovoj varoši od vašeg posljednjeg boravka i šta je to čime se ova varoš ponosi."...

Fudbalski klub "Olimpik" na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 01.07.2010, 17:06
Klikni za više fotografijaFK "Olimpik"
Premijerligaš sarajevski "Olimpik" se ovih dana nalazi na pripremama u Fojnici. Atmosfera je radna, radi se punom parom. Posadu Olimpika čine 21 fudbaler i stručni štab. Smješteni su u Apartmanskom naselju "Aquareumal" Fojnica a treniraju u trim kabinetu hotela "Reumal" u Fojnici i na stadionu SD Fojnica iz Fojnice. Trećeg dana Olimpikovog boravka u Fojnici prisustvovali smo jednom od jutarnjih treninga i tom prilikom zabilježili. Atmosfera radna, marljivo se rade svi detalji i slušaju upute trenera.

Trener Edin Prljača nam je kazao: "Uslovi su više nego idealni, smještaj, teren, ljudi gostoprimljivi, za sve nam izlaze u susret i kod smještaja i kod treniranja, ma za svaku pohvalu. Ovdje su dobri uslovi za treniranje i vrhunskih sportaša"....

Stručni štab Želje posjetio Franjevački samostan
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.06.2010, 16:30
Klikni za više fotografijaU samostanu
U Fojnici je na pripremama boravio aktuelni šampion Premijer fudbalske lige BiH "Željezničar" iz Sarajeva. Bili su smješteni u "Aquareumalu" Fojnica pred početak priprema za 2. prekolo Lige šampiona gdje se Željezničar sastaje sa Hapoelom iz Tel Aviva iz Izraela. Prilikom boravka u Fojnici menadžer i trener Željezničara Amar Osim je sa saradnicima i nekoliko igrača posjetio Franjevački samostan u Fojnici. Sa Amarom Osimom su bili trener Dino Džurbuzović i fudbaleri Mirsad Bešlija, Alen Mešanović i Zajko Zeba. Domaćin im je bio fratar fra Janko Ljubos. Posjetili su crkvu samostana, muzej i knjižnicu. Bili su očarani viđenim i na kraju su kazali kao u glas da ovo treba vidjeti i šteta bi bila da nisu. Upisali su se u knjigu utisaka.

Suvad Gogalija: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 23.06.2010, 16:05
Klikni za više fotografijaSuvad Gogalija
"Sviđa mi se što Fojnica kao atraktivna turistička destinacija svaki dan ide naprijed kako bi postala magnet za što više turista. To se vidi prvenstveno izgradnjom kompleksa "Aquareumala" i što pojedinci grade prelijepe objekte kako bi Fojnica bila upisana velikim slovima na turističkim kartama ne samo kod nas nego i šire. Turistička slika Fojnice se svakodnevno mijenja nabolje. Istinski budućnost Fojnice je u turizmu, prvenstveno zdravstvenom turizmu. Sviđa mi se što je Fojnica dobila moderan "Aquapark" pa će se tako i oni sa plićim džepom moći kupati i sunčati na ovim bazenima termalne vode.

Kada se pominje druga strana medalje Fojnice ne sviđa mi se što pojedine institucije koje bi trebale da se bave unapređenjem kako izgleda grada tako i ostale infrastrukture grada, vrlo se malo ili bolje reći nikako ne angažuju."...

Od dvadesetog juna FK "Željezničar" na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 22.06.2010, 17:47
Klikni za više fotografijaAmar i Eldan
Ovih dana smo u restoranu "Terra" "Aquareumala" u Fojnici sreli Amara Osima trenera FK "Željezničar" premijerligaša fudbalske lige BiH iz Sarajeva koji je bio u društvu dr Eldana Lokmića generalnog direktora hotela "Reumal" u Fojnici a koji je i potpredsjednik FK "Željezničara" Sarajevo. Kako smo saznali razlog posjete trenera Amara Osima Fojnici je dogovor sa dr Lokmićem i sa izvršnim direktorom "Aquareumala" Harisom Šehićem oko dolaska "Željezničara", šampiona Premijer lige BiH, na pripreme u Fojnicu.

Ekipa šampiona je stigla u Fojnicu 20. juna na desetodnevne pripreme. Kako nam je kazao direktor "Reumala" dr Eldan Lokmić da je uspjehu šampionskog tima sa Grbavice doprinio i jesenji boravak "Željezničara" na pripremama u Fojnici. Dolazak "Željezničara" na pripreme u Fojnicu je pokazatelj da Fojnica omogućava sve uslove za pripreme i vrhunskih sportaša. Trener Amar Osim je prokomentarisao da su uslovi u Fojnici za boravak i pripreme fudbalskih ekipa odlični, što pokazuje i ponovni dolazak na pripreme u Fojnicu...

Abdulah Ibraković i Marijan Mijajlović u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 22.06.2010, 17:34
Klikni za više fotografijaAbdulah i Marijan
Donedavni trener premijerligaša FK "Velež" Mostar Abdulah Ibraković i sportski komentator Marijan Mijajlović su ovih dana boravili u Fojnici. Sreli smo ih u restoranu "Terra" "Aquareumala" u Fojnici i tom prilikom saznali da su dvojica prijatelja u Fojnici iz razloga što su došli posjetiti prijatelja Ševku Vilu člana uprave "Rođenih" iz Mostara koji se nalazi u Fojnici na odmoru i rehabilitaciji. Saznali smo da će dvojica drugara iz Fojnice krenuti put Bugojna jer im se ženi prijatelj u Bugojnu. Na pitanje treneru Abdulahu Ibrakoviću kakvi su planovi dalje trenerske karijere kratko je odgovorio da se još ne zna i čeka se.

Učenici iz Ilidže u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 22.06.2010, 16:31
Klikni za više fotografijaUčenici iz Ilidže
U Fojnici je tokom juna boravilo 60 učenika i njihova tri nastavnika Šeste O.Š. iz Ilidže Sarajevo, kao jedna od grupa ove škole u projektu "Škola u prirodi". Bili su smješteni u Apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici. Kako su nam kazali njihovi nastavnici ovaj boravak u Fojnici je bio "Škola u prirodi" u sklopu nastavnog plana i rada škole. Tu su djeca učenici ove škole a u Fojnici su u vrijeme posjete Fojnica online bili učenici dva peta razreda.

"Ovdje se provodi realizacija nastavnog plana i programa, tako ujutro djeca imaju jutarnju gimnastiku a tokom dana radionice i boravak u prirodi, kao i posjete kulturno historijskim znamenitostima Fojnice.", kazali su nam nastavnici koji su sa ovom djecom u Fojnici....

Kantonalno takmičenje konobara i kuhara SBK održano u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.06.2010, 21:18
Klikni za više fotografijaStručni žiri proba jela
Kao plod odlične saradnje RR Centra "Fojnica" iz Fojnice i francuske pokrajine Overnj u sklopu projekta podrške organizacije turizma i hoteljerstva u Centralnoj Bosni krajem septembra prošle godine je u Fojnici inaugurisan pilot projekt pod nazivom "Centar Francuska - Overnj - BiH u Fojnici", kao rezultat višegodišnje saradnje ovih regija iz oblasti turizma, hoteljerstva i ugostiteljstva.

Praktična nastava se obavlja u hotelu "Reumal" i "Aquareumal" Fojnici. Tu vrstu edukacije već u školskoj 2009/2010 godini je pohađalo 25 učenika iz srednjih škola: Fojnice, Kiseljaka, Viteza, Nove Bile i Travnika. Nakon trećeg završnog ciklusa slijedi završni ispit i učenici će dobiti certifikate. Povodom završetka prve godine rada Centra za edukaciju praktične nastave iz hoteljerstva, ugostiteljstva i turizma u Fojnici je u organizaciji Turističke zajednice SBK, RR Centra "Fojnica" iz Fojnice i škola za turizam i hoteljerstvo iz Chamalieres-a Francuska ovog vikenda održano takmičenja za najboljeg konobara i kuhara SBK...

Noćno kupanje i jedrenjak "Victoria" plijene pažnju
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.06.2010, 21:09
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Veliki rekreacijski i manji dječiji bazeni sa ljekovitom termalnom vodom već u samim jutarnjim satima primaju kupače. Dolaze tu gosti iz raznih dijelova Srednje Bosne i šire. Najviše je mladih koji uživaju u raznim vodenim efektima kao što su whirpool jame, gejziri, slapovi, topovi, divlja rijeka itd. Za ljubitelje masaže postoje podvodne i wellness masaže na otvorenom pod baldahinima.

Na plaži "Aquaparka" se nalazi jedrenjak "Victoria" dug 35 i širok 6,5 metara koji privlači veliku pažnju posjetitelja svojim izgledom i gastronomskim specijalitetima a ima 90 sjedećih mjesta. Noćno kupanje također privlači veliki broj kupača pa su tako od 20 do 24 sata bazeni puni kupača a cijena ulaznice za noćno kupanje je 5 KM po osobi. Vikendom je u Fojnici kao na Jadranu, svi putevi vode u bazene i kompleks "Aquapark"...

I fojnički osnovci imali svoju matursku zabavu
Hazim Čukle - Srijeda, 16.06.2010, 17:41
Klikni za više fotografijaMaturanti
Nakon što su okončali svoje osmogodišnje školovanje učenici osmih razreda OŠ "Muhsin Rizvić" iz Fojnice imali su svoju matursku zabavu. Njih 130 maturanata u pratnji direktora škole Muje Zahirovića, prof. i svojih razrednika su nakon postrojavanja ispred škole krenuli su u defileu ulicama Fojnice pozdravljeni od preko hiljadu roditelja, rodbine i građana Fojnice.

Uručene su nagrade najboljima a to su: Medina Pašić, Zerina Huseinbašić, Amila Hodžić i Aida Buza. Najbolji uspjeh od najboljih je imala Medina Pašić...

Kan Nica pa Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.06.2010, 16:52
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Pored bazena "Aquaparka" u Fojnici smo sreli jednog od stručnjaka iz oblasti bazenske tehnike i pripreme bazenske vode. To je 64 godišnji Štefan Kiš iz Slovenije, stručnjak mašinskog smjera sa 40 godišnjim iskustvom na području bazenske tehnike. On nam je na početku kazao da se ovaj kompleks "Aquareumala" može porediti svojom savremenom tehnikom sa najatraktivnijim turističkim destinacijama kao što je Kan Nica. I dodaje: "Tu je postavljena najsavremenija tehnika a radi se o najsavremenijem objektu tog tipa u BiH. Ova fojnička voda sa nevjerovatnim ljekovitim svojstvima, njena temperatura od 28 stepeni celzijusa, prema najstrožijim DIN standardima, opravdava ovo moje gore rečeno. Ovdje je upotrebljena filtracija naplavne tehnike "Anschwemmfilteralagen" njemačkog porijekla koju smatram najboljom tehnologijom XXI vijeka u bazenskoj tehnici jer iziskuje dvije trećine manje posla za ugradnju, potrošnja vode za pranje filtera je neznatna a potrošnja kemikalija bitno manja nego kod pješćanih."...

Otvorena sezona kupanja u Aquaparku
Hazim Čukle - Subota, 12.06.2010, 15:25
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Nakon duge zime i kišnog proljeća početkom mjeseca juna su počele i junske vrućine. Spas od tropskih ljetnih vrućina će mnogi ove godine potražiti u bazenima termalne vode "Aquaparka" u Fojnici, jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija ovakve vrste u BiH a i šire.

Od izvršnog direktora "Aquareumala" Fojnica Harisa Šehića smo saznali: "Od danas će Fojnica, kupališta i kompleks "Aquaparka" u Fojnici biti za mnoge krajnja željena destinacija u potrazi za dobrim odmorom u nedirnutoj prirodi, vazdušnoj banji i termalnoj rivijeri sa bazenima termalne nadaleko čuvene ljekovite vode.

Cijene karata su prošlogodišnje, odrasli 6 KM, djeca 5 do 14 godina 4 KM i porodične 4+ 16 KM"...

U petak otvaranje sezone kupanja u Aquaparku Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 08.06.2010, 17:03
Klikni za više fotografija"Victoria" u izgradnji
U toku su završni radovi i priprema na kompleksu "Aquaparka Fojnica", vodenog grada u Fojnici, kako bi što spremnije dočekali ovogodišnju sezonu kupanja u Fojnici. Prošle godine je tokom mjeseca augusta otvoren kompleks "Aquapark Fojnica" koji je sastavni dio "Aquareumala" i koji se prostire na 14 hiljada metara kvadratnih površine, koji je u potpunosti izmijenio turističku sliku Fojnice. Na tom dijelu Fojnice je mobilno stanje, radi se punom parom od jutra do mraka kako bi sve bilo spremno za otvaranje sezone kupanja u naredni petak 11. juna. Kako nam reče jedan od izvođača radova Fojnica je ovih dana i najveće brodogradilište u BiH jer se u "Aquaparku" gradi jedrenjak "Victoria". Čuvena fojnička termalna voda je prije 200 godina korištena za liječenje a dokazana je i poznata po ljekovitim svojstvima za poboljšanje pozitivnih efekata zdravlja.

Cijene dnevnih ulaznica od 09 do 19 sati su odrasli 6 KM, djeca od 5 do 14 godina 4 KM i porodične od 4 + 1 16 KM. Noćno kupanje je od 20 do 24 sata a cijena ulaznice je 5 KM.

Uvjereni smo da će Fojnica a posebno bazeni "Aquareumala" biti prepuni kupača i turista jer mnogima će ovo biti jedino mjesto gdje mogu priuštiti sebi vodenu čaroliju i kupanje a s pravom se za ovaj dio Fojnice kaže da je bosansko more...

Ispraćena 32. generacija maturanata Fojnice
Hazim Čukle - Utorak, 25.05.2010, 17:34
Klikni za više fotografijaMaturanti
Stotinu dvadeset šest srednjoškolaca SMŠ "Zija Dizdarević" iz Fojnice je okončalo svoje školovanje u srednjoj školi i imali su svoj dan maturske zabave. Nakon što su se postrojili u sali ove škole izvršena je prozivka maturanata.

Nakon što im se obratila direktorica ove škole Merima Sijarić koja je ovoj 32. generaciji maturanata Fojnice zaželila sreću u nastavku daljeg školovanja i života uslijedilo je dodjeljivanje nagrada najboljim. Među njima su bili osam najboljih odlikaša a to su: Dalila Kajević, Alisa Memija, Aida Merušić, Irma Varešlija, Samra Polutan, Elma Kurta, Ajdin Salčinović i Minela Nuhić. Najbolji od najboljih maturanata koji su ujedno i učenici 32-ge generacije maturanata su četiri učenice: Irma Varešlija, Dalila Kajević, Alisa Memija i Aida Merušić. Najboljima su nagrade uručili direktorica škole Merima Sijarić i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić...

Prvi maj u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 03.05.2010, 23:10
Klikni za više fotografija1. maj
Međunarodni praznik rada 1. maj je na području općine Fojnica uglavnom obilježen uz obale rijeka, na izletištima uz muziku, roštilj i neizbježnu janjad na ražnju. Iako je kriza i recesija, nekako se namakne koja KM da bi se u prirodi bar na tren zaboravilo na sumornu i tešku svakodnevnicu. Lijepo vrijeme, pravi proljetni ili po temperaturama u termometru reklo bi se ljetni dan izmamilo je brojne Fojničane da se upute na obale rijeka i izletišta da obilježe Praznik rada. Obišli smo nekoliko omiljenih izletišta Fojničana i kamerom zabilježili veselu atmosferu. Uz riječicu Požarnu na izletištu kojeg neki zovu i "Fojnički Neum" uz rijeku u hladnjacima i ispred dosta mladih, studenti i srednjoškolci...

Večer folklora, pjesme i plesa povodom 1. maja
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 03.05.2010, 22:30
Klikni za više fotografijaNastup KUD-a
Povodom prvomajskih praznika posljednjeg dana aprila mjeseca u popodnevnim satima je priređeno više dešavanja. Na platou "Aquareumala" su se predstavili folklorna, plesna i pjevačka sekcija Kulturno umjetničkog društva "1001 noć" Fojnica. U restoranu "Terra" Aquareumala je goste zabavljao Jasmin Burek i bend "Čarolija" a umjesto budilice muzikom u jutarnjim satima prvog maja svirali su i pjevali u kaminu "Stara banja" bend "Sejo i Hamza" iz Sarajeva.

Cjelovečernji program povodom 1. maja
Kulturno umjetničko društvo «1001 noć» Fojnica - Četvrtak, 29.04.2010, 12:04
Klikni za više fotografijaTržni centar Aquareumala
Povodom prvomajskog praznika, općina Fojnica u saradnji sa KUD-om "1001 noć" organizuje sutra 30.04.2010. (petak) u 19:30 sati na atriju tržnog centra Aquareumala cjelovečernji nastup sa gostima sa sljedećim progamom:

- sevdalinka
- koreografija "Begovske igre", koreograf Nermin Berbić
- koreografija "Igre iz istočne bosne", koreograf Nerka Čohadžić
- sevdalinka
- instrumentalna kompozicija "Bosnia why", Luka Glavočević ...

Priredba prvačića povodom Dana planete Zemlje
Hazim Čukle - Utorak, 27.04.2010, 17:39
Klikni za više fotografijaPrvačići
U povodu 22. aprila Dana planete Zemlje su učenici prvih razreda O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici sa svojim učiteljicama Razom Buharalija i Azrom Dević priredili učeničku priredbu. Najprije su učenici u koloni prošetali ulicama grada Fojnice od škole glavnom Bosanskom ulicom pored Policijske stanice, mostom preko rijeke Dragače pored "Aquareumala" i hotela "Reumal" do škole, gdje su bili pozdravljeni aplauzima od strane građana. Nakon toga su u holu škole za učenike ostalih razreda, nastavnike i učitelje pripremili bogat zabavni program.

Učenici iz Lukavca na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 15.04.2010, 22:52
Klikni za više fotografijaGosti iz Lukavca
Kako je krenulo proljeće i topliji dani krenuli su i izleti i ekskurzije. Česte su grupe turista i učenika koji posjećuju Fojnicu, odnosno kulturno historijske spomenike i banjski kompleks. Jučer je u Fojnicu stigla grupa pd 60 učenika osnovnih škola iz Lukavca. RTV Lukavac je nedavno organizovala festival "U susret proljeću".

"Na ovu eskurziju smo doveli sve učesnike festivala. Naišli smo na ljubazno osoblje "Reumal Group" i uz pomoć vodiča smo posjetili Franjevački samostan, Musafirhanu, stari dio grada Gornja Mahala i "Aquapark" "Aquareumala" u Fojnici. Sve je stvarno super i ovdje vrijedi doći i ovo vidjeti", kaže Mediha Kahrić...

Oborena skulptura kod trikotaže
Hazim Čukle - Srijeda, 31.03.2010, 21:32
Klikni za više fotografijaVandalizam
Ispred tvornice trikotaže nekadašnjeg "Sport Form" Fojnica u ulici Šetalište pored platoa "Aquareumala", koja je puštena u rad prije dvadeset pet godina je uz malu fontanu sa pitkom vodom postavljena i metalna skuptura sa likom žene. U pomenutoj fabrici su radile uglavnom žene a fabrika ne radi duže vrijeme. Kamerom smo zabilježili da je ova skulptura oborena u fontanu a to se desilo tokom noći u ponedeljak 29. na 30. mart ove godine. O ovome je obavještena Policijska stanica Fojnica čiji su pripadnici izašli na lice mjesta...

Aquareumal ima najbolju cjelogodišnju ponudu
Mirsad Topalović - Srijeda, 31.03.2010, 14:31
Klikni za više fotografijaApartmansko naselje
U prekrasnom i ugodnom ambijentu hotela Mogorjelo u Čapljini održana je tradicionalna, četvrta po redu ceremonija dodjele nagrada "Zlatna Ugostiteljska Kruna" za 2009. godinu najboljim objektima, udruženjima i institucijama u oblasti ugostiteljstva i turizma u Bosni i Hercegovini.

Organizator ove svečane ceremonije bilo je Udruženje hotelijera i restoratera Bosne i Hercegovine, a održana je pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma. I ovogodišnjoj svečanosti nazočili su mnogi ugledni ugostiteljski i turistički djelatnici iz BiH i inozemstva.

Dobitnici Zlatnih ugostiteljskih kruna su: Hotel „AQUAREUMAL“ Fojnica (kategorija cjelogodišnje turističko-ugostiteljske ponude)...

Međunarodni simpozij stomatologa iz opšte stomatologije
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.03.2010, 21:21
Klikni za više fotografijaSimpozij stomatologa
U Fojnici se u konferencijskoj sali hotela "Reumal" tokom vikenda u organizaciji Udruženja stomatologa FBiH održao tradicionalni simpozij stomatologa FBiH. Prvog dana ovog simpozija stomatologa održana je Skupština Udruženja stomatologa FBiH na kojoj je ponovo za predsjednika udružena izabrana Prof. Maida Ganibegović. Kako nam ja kazala generalni sekretar Udruženja stomatologa FBiH Nina Marković ovo je treći po redu tradicionalni međunarodni simpozij iz opšte stomatologije.

"Nakon Neuma i Mostara ovaj treći simpozij se održao u Fojnici a naredni je u Brčko distriktu iduće godine. Na ovom simpoziju stomatologa su prisutvovali vrhunski naši i strani stručnjaci predavači iz ove oblasti. Imali smo stručna i naučna izlaganja iz svih stomatoloških specijalnosti i prezentaciju studentskih radova, workshop "Izbjeljivanje zuba u funkciji oralnog zdravlja". Bilo je tu više tema a glavna tema je bila "Promocija oralnog i opšteg zdravlja""...

Obilježen Dan Zavoda "Bakovići"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.03.2010, 23:14
Klikni za više fotografijaDan Zavoda "Bakovići"
U povodu 1. marta, Dana Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Bakovići" u Bakovićima, 4. marta je upriličena skromna svečanost i tom prilikom su za 22 bivša radnika ovog Zavoda, sada umirovljenika, uručene skromne novčane nagrade. U Zavodu "Bakovići" je smješteno 370 korisnika o kojima brine 114 uposlenika. Povodom obilježavanja 1. marta, Dana Zavoda "Bakovići", ovu ustanovu su posjetili visoki gosti Izaslanstva zastupnika Doma Parlamenta FBIH i izaslanstvo Doma naroda Parlamenta FBIH Ministar komunikacija i prometa BiH mr. sc. Rudo Vidović, predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH dr Josip Perić i zastupnica u Parlamentu FBIH Slavica Josipović. Prilikom svoje posjete Zavodu "Bakovići" visoki gosti su se susreli sa ravnateljicom zavoda dr Nadom Sušić Sijerčić i njenim saradnicima...

Novi video materijali Reumal Group
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 15.03.2010, 07:00

Fojnica (verzija 2010)
Autor: Centar za medicinsku rehabilitaciju "Fojnica" (Reumal)
Trajanje: 10 minuta i 5 sekundi
Izvor snimka: YouTube 


Centar za medicinsku rehabilitaciju "Fojnica" (Reumal) (verzija 2010)
Autor: Centar za medicinsku rehabilitaciju "Fojnica" (Reumal)
Trajanje: 7 minuta i 40 sekundi
Izvor snimka: YouTube
Jezik: BiH jezici i Engleski (en)
Proslava Dana žena
Hazim Čukle - Subota, 13.03.2010, 12:53
Klikni za više fotografijaDan žena
Međunarodni praznik 8. mart, Dan žena, se u Fojnici proslavlja na više mjesta. Brojni su restorani, kafići i lokali u kojima je u povodu 8. marta priređena dnevna a i večernja zabava za žene. Koliko je trenjtno u modi muzika uživo po Fojnici ne bi nas čudilo kada bi ugledali plakat da i u nekoj trafici ili kontejneru gostuje neka estradna zvijezdica. Najveselije druženje za žene Fojnice priredilo je i nekoliko firmi koje su organizovane išle na ručak i zabavu. Cvijeća na svakom koraku, jest hladno i recesija ali je praznik žena i prvi i najvjerniji čuvari te tradicije darivanja cvijeća ljepšoj polovini su djeca, najmlađi koji su u jutarnjim satima kupovali karanfile i cvijeće svojim učiteljicama, nastavnicama, mamama i kolegicama...

Promocija singla i spota Jasmina Bureka
Hazim Čukle - Subota, 13.03.2010, 11:23
Klikni za više fotografijaJasmin Burek
Trećeg marta je u restoranu "Terra" "Aquareumala" u Fojnici održana promocija prvijenca singla i spota pjevača Jasmina Bureka iz Novog Travnika. U prisustvu poznatih imena sa estrade, producenata, tekstopisaca, aranžera i drugih predstavljen je singl pjesme pod nazivom "Prvi snijeg" koju izvodi pjevač Jasmin Burek kao i spot za tu pjesmu koji je snimljen u kompleksu "Aquareumala" u Fojnici.

Jasmin Burek nam je kazao: "Ovo je moj prvijenac a muzikom se bavim dvadesetak godina, zadnjih pet godina se bavim samo pjevanjem. Svirao sam više muzičkih instrumenata u bendovima. Autor teksta i aranžer za pjesmu "Prvi snijeg" je Aldin Kurić poznatiji kao Al Dino."...

Ambasadorica Francuske u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 23.02.2010, 16:24
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
U sklopu projekta podrške organizacije turizma, hoteljerstva i restauterstva u Centralnoj Bosni, edukacije kadrova u oblasti kulinarstva, animacije i receptive prošle godine je kako smo pisali na Fojnica online u hotelu "Reumal" u Fojnici upriličena inauguracija projekta "Centar Francuska Overnj - BiH za hotelijerstvo i ugostiteljsvo u Fojnici". Ovaj pilot projekat koji će trajati tri godine započeo je sa sprovođenjem ovih dana. U Fojnici se nalaze četiri profesora iz Francuke gimnazije iz grada Chamalieresa u Francuskoj u pokrajini Auvergne (Overnj) koji obučavaju učenike iz sedam srednjih škola SBK-a, koji imaju tu vrstu obrazovanja.

Jučer je u posjeti polaznicima ove edukacije za zanimanja hotelijerstva i turizma u Fojnici boravila ambasadorica Francuske u BiH Maryse Berniau...

Velež na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 26.01.2010, 16:17
Klikni za više fotografijaFK "Velež"
Prvog radnog dana prošle sedmice na sedmodnevne pripreme u Fojnicu je stigla ekipa FK "Velež" iz Mostara koji je član fudbalske Premijer lige BiH. Dvadeset četveročlanu posadu "Rođenih" sa Neretve predvodi kormilar i kapetan šef stručnog štaba Abdulah Ibraković sa pomoćnicima Veselinom Džurasovićem, Irfanom Džindo i Adnanom Dizdarević. Smješteni su u "Aquareumalu" Fojnica a treniraju na terenima u Fojnici. Iako se živa u termometru spustila koji stepen ispod nule na treningu je veoma radna atmosfera uz jak ritam.

Trener Abdulah Ibraković nam je kazao: "Ovdje smo na pripremama na kojima radimo na podizanju fizičke pripremljenosti kako individualaca tako i tima. Radimo dva eventualno tri puta dnevno, uslovi su odlični, zadovoljni smo smještajem i uslovima."...

Održani Susreti ljekara SBK-a
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.12.2009, 14:31
Klikni za više fotografijaSusreti ljekara SBK-a
U subotu su u sali "Aquareumala" u Fojnici u organizaciji Javne ustanove Dom zdravlja Fojnica a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja SBK-a (Srednjobosanski kanton) i uz pomoć 4 farmaceutske kuće: "Pliva", "Berlin Kemik", "Hemofarm" i "Farmavita" održani Susreti ljekara SBK-a. Prvi se prisutnima obratio direktora Doma zdravlja Fojnica dr Elmedin Huskić koji je prisutnima zaželio dobrodošlicu. Prisutne ljekare je pozdravila i ministrica zdravlja SBK-a Prim. dr. Vlatka Komšić. Na ovim Susretima ljekara SBK-a je priređena prezentacija RR Centra "Fojnica" iz Fojnice, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba "Drin" Fojnica i "Bakovići" Fojnica. Također je prezentirana peta po redu knjiga "Oftamološke manifestacije dijabetičke neuropatije" čiji je autor Dr sci med Sead Mujević a promotor je bio Prim. dr. Nedžad Hadžić...

Proslava 54. godišnjice Zavoda "Drin"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.11.2009, 17:07
Klikni za više fotografijaProslava godišnjice

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 29.10.2009)Reumal Group Centralna prodaja:
tel.: +38730838-800; -801; -802;
fax.: +38730838-848
Rezervacija online
www.aquareumal.ba
O istoj temi: Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba u Fojnici
www.drin.ba
Inauguracija projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH za hotelijerstvo i ugostiteljstvo u Fojnici"
Hazim Čukle - Utorak, 29.09.2009, 16:48
Klikni za više fotografijaDelegacije u Fojnici
Već nekoliko godina RR Centar "Fojnica" ima veoma plodnju saradnju sa francuskom pokrajinom Auvrgne (Overnj) u sklopu projektu podrške organizacije turizma, hotelijerstva i restauterstva u centralnoj Bosni iz oblasti edukacije kadrova u oblasti kulinarstva, receptive i animacije. U petak je u sali hotela "Reumal" u Fojnici upriličena inauguracija projekta "Centar Francuska - Overnj - BiH za hotelijerstvo i ugostiteljstvo u Fojnici" kojem su prisustvovali predstavnici regionalnog Vijeća francuske pokrajine Auvergne Jean - Claude Mairal, direktor Opće gimnazije u Chamalieresu u pokrajini Auvergne Yves Boissel, predstavnik ambasade Francuske u BiH gosp Gilles Craemer, predstavnici "Reumal Group" Fojnica, načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, direktor TZ SBK Nihad Korić, resorni ministri SBK i direktori škola u kojima se školuju turistički kadrovi...

Obnovljen ugovor sa Maticom umirovljenika Republike Hrvatske
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.09.2009, 17:55
Klikni za više fotografijaObnovljen ugovor
U petak je u prostorijama direkcije RR Centra "Fojnica" iz Fojnice obnovljen potpis ugovora između menadžmenta RR Centra "Fojnica" sa jedne i predstavnika Matice umirovljenika Hrvatske, o dolasku, rekreaciji i odmoru umirovljenika iz cijele Hrvatske u Fojnici. Ispred menadžmenta RR Centra "Fojnica" u Fojnici ugovor je potpisao generalni direktor dr Eldan Lokmić a Josip Vincek ispred Matice umirovljenika Republike Hrvatske. Pored predsjednika Josipa Vinceka potpisu obnovljenog ugovora sa menadžmentom RR Centra "Fojica" iz Fojnice su pisustvovali dosadašnji predsjednik Matice umirovljenika R Hrvatske Vladimir Lokmer i tajnik Branko Cvetković. Kao što smo već pisali svake godine u vrijeme od mjeseca oktobra do početka mjeseca maja, veliki broj umirovljenika iz cijele Hrvatske boravi u grupama na odmoru i rehabilitaciji u Fojnici. Tako su umirovljenici iz Hrvatske u prošloj godini od oktobra do mjeseca maja ostvarili preko 10500 noćenja u Fojnici...

Humanitarna akcija za Miju
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.09.2009, 17:08
Klikni za više fotografijaPomozimo Miji
Na platou "Aquaparka" "Aquareumala" u Fojnici održana je humanitarana akcija "Prijatelji za Miju". Mija Jeličić je inače kćerka poznatog i popularnog voditelja dječijih emisija Mladena Jeličića Troke, koja boluje od dijabetesa, i prošle godine joj je urađena uspješna transplantacija bubrega, a potrebna je još jedna operacija transplantacija pankreasa. Kako nam je kazao Mijin otac popularni Troka njegova kćerka Mija se nalazi već 2,5 godine na liječenju u Kliničkom Centru "Cisanelo" u Pizi u Italiji.

"To je jedan od najačih kliničkih centara u Evropi u kojem se kako su mi kazali godišnje izvrši 270 transplantacija. Raspoloženi su da pomognu. Ako Bog da 17. oktobra bi trebala biti na listi čekanja transplantacije pankreasa u toj klinici "Cisanelo" u Pizi. Za dvije operacije potrebno je preko pola miliona KM."

Troka nam je dao i broj žiro računa za liječenje kćerke Mije otvoren kod UniCredit Bank a broj je 402 128 14 002, sa naznakom za liječenje Mije Jeličić...

Bokserka Irma Balijagić u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.09.2009, 16:28
Klikni za više fotografijaIrma sa tetkom
Bosanskohercegovačka bokserka Irma Balijagić alijas Adler nakon odbrane titule svjerske prvakinje u pero - lakoj kategoriji (WBA verziji) početkom septembra u Gradskoj areni u Zenici protiv rumunke Galimu Gumliisku, je ovih dana boravila u Fojnici. Ova mlada 27 godišnja bokserka je u Fojnicu stigla kako bi posjetila svoju tetku Fehimu koja se nalazi na odmoru i rehabilitaciji u "Aquareumalu" u Fojnici. Sreli smo ih u bašti restorana uz bazene nedavno otvorenog "Aquaparka" u Fojnici.

Irma nam je kazala: "U Fojnicu sam dolazila nekolio puta i uvijek mi se nanovo svidi ovaj zrak, priroda, rijeke, a sada sam došla iz dva razloga. Prvi je svakako moja tetka Fehima koja mi je dala i ime Irma kad sam se rodila i koju volim neizmjerno. Drugi razlog je taj što sam pročitala da je ovdje otvoren vodeni grad "Aquapark" i da to vidim a moj komentar je kratak samo super i super..."

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci ponovo u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.09.2009, 22:49
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Naši najtrofejniji reprezentativci, zlatni i srebrni momci, reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci, ponovo su stigli na drugi krug priprema u Fojnicu. Reprezentativci su smješteni u "Apartmanskom naselju" "Aquarumala" u Fojnici a treniraju dva puta dnevno u sali O.Š. "Muhsin Rizvić" i trim kabinetu hotela "Reumal". Reprezentacija BiH će boraviti u Fojnici od 4. do 12. septembra, a nakon toga od 19. do 27. septembra putuju na Evropsko prvenstvo u sjedećoj odbojci u Elblad u Poljskoj.

Selektor Mirza Hrustemović nam je kazao: "Na ovom Evropskom prvenstvu startamo sa novom postavom koja je podmlađena sa ciljem da za naredne tri godine postane ekipa kao i njihovi prethodnici, da se na narednim Olimpijskim igrama vratimo na pobjedničko postolje. U Poljsku putujemo 19. septembra, a prvu utakmicu imamo 21. septembra sa selekcijom Srbije"...

Produkcija F.I.S.T. Sarajevo snimila spot i dokumentarni film u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.09.2009, 21:54
Klikni za više fotografijaHotel Reumal
Ekipa bosanskohercegovačke produkcijske kuće F.I.S.T. Sarajevo ovih dana snima spot o "Aquaparku" Fojnica i paralelno tome dokumentarni film o "Aquareumalu" Fojnica. Prije dvije sedmice otvoren je "Aquapark" u Fojnici koji se proteže na 12 hiljada metara kvadratnih. Tu su dva bazena sa termalnom vodom jedan rekreacijski i jedan za djecu. Ekipu produkcije F.I.S.T. smo zatekli na zadatku kada su u popodnevnim satima snimali neke od scena sa mladim djevojkama iz Fojnice. Tu je snimanjem "dirigovao" Feđa Isović, pisac, filmski i TV scenarista, poznat po scenariju veoma gledane TV serije "Lud, zbunjen, normalan". Uz njega u ovoj ekipi su producent Davor Pušić, kamermani Dario Pušić i Adnan Branković i asistent Boris Pušić. Manekenke su fojničke srednjoškolke...

Rekordan broj posjetilaca u Aquaparku
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.08.2009, 07:50
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Fojnica je prvog dana vikenda ličila na neka od zvučnih turističkih mjesta obale Jadranskog mora. Prepuna plaža i bazeni „Aquaparka“ u Fojnici koje su primile prvog dana vikenda po procjenama mnogih preko 2 hiljade posjetilaca. Izuzetno toplo vrijeme i temperatura termalne vode „Aquaparka“ u Fojnici privuklo je brojne posjetitelje ljubitelje kupanja i uživanja u ljepoti Vodenog grada iz raznih krajeva Sarajeva, Zenice, Travnika, Kiseljaka, Visokog i Fojnice. Same cijene dnevnih karata u „Aquaparku“ od 6 KM za odrasle, 4 KM za djecu, porodične 16 KM su pravi magnet za ljubitelje kupanja i uživanja u vodi. Temperatura vode u bazenima od 28 stepeni i još kad se doda da je to termalna voda su razlog, kako su nam mnogi od posjetitelja kazali, da im više ne treba more, ono je u srcu BiH, ono je u Fojnici. Noćno kupanje je od 20 do 24 sata a po cijeni od 5 KM.

Velika povoljnost gostima i onima koji uživaju u kupanju i vodenim čarima je i to što „Aquareumal“ nudi i godišnje karte za kupače po 20 KM za djecu i 60 KM odrasli a interesantno je da godišnje karte važe do 30. augusta iduće godine...

Završena međunarodna ljetna škola u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.08.2009, 07:30
Klikni za više fotografijaUčesnici ljetne škole
U petak se završila desetodnevna međunarodna ljetna škola koja se održavala u "Aquareumalu" od 10. do 21. avgusta u organizaciji REICA (Regionalni Centar za edukaciju i informisanje). Kako nam je kazao Azrudin Husika, direktor REICA, ovo je peta međunarodna ljetna škola "Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost u jugoistočnoj Evropi". Ljetna škola je imala 24 učesnika iz osam zemalja jugoistočne Evrope: BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Bugarska i Rumunija. Predavači na ovoj ljetnoj školi su bili iz jugoistočne i zapadne Evrope. Bio je to proces edukacije u ljetnoj školi, kombinacija predavanja, radionica i posjeta. Posjetili smo i dvije mini hidro centrale na rijekama Fojnice. Prezentiran je nacrt inicijalnog izvještaja o klimatskim promjenama u BiH, prezentirani su i potencijali obnovljivih izvora električne energije u Evropi i kako prevazići aktuelne barijere za korištenje tih potencijala".

Nakon koktela noćno kupanje
Hazim Čukle - Petak, 21.08.2009, 14:51
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Ni najveći optimisti se nisu nadali da će Fojnica polovinom mjeseca augusta biti preplavljena gostima kupačima, kao na obalama Jadranskog mora. Dugogodišnji san Fojničana se ostvario zahvaljujući sposobnošću i hrabrosti prije svega mendžmenta "Reumal Group", uposlenicima ove grupacije, kao i građanima Fojnice. Bosansko more u srcu BiH "Aquapark Fojnica" je od kako je otvoreno u petak 14. avgusta od samih jutarnjih sati prepuno kupača. Kao u košnici u toploj termalnoj vodi temperature od 27 stepeni u rekreacijskom i dječijem bazenu vrvi od kupača. U srijedu je menadžment "Reumal Group" za prijatelje grupacije, poslovne partnere, investitore, predstavnike političkog, javnog i kulturnog života općine Fojnice priredio koktel na otvorenom u "Aquaparku" u Fojnici. Tu se okupilo blizu dvije hiljade posjetitelja. Sve su ih pozdravili načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i ispred "Reumal Group" generalni direktor dr Eldan Lokmić...

I u srijedu više od hiljadu kupača u Aquaparku
Hazim Čukle - Petak, 21.08.2009, 12:36
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 19.08.2009)Reumal Group Centralna prodaja:
tel.: +38730838-800; -801; -802;
fax.: +38730838-848
Rezervacija online
Fotografije: Aquapark
O istoj temi: Aquapark
O istoj temi: Aquareumal
www.aquareumal.ba
Prezentacija nacrta izvještaja o klimatskim promjenama BiH
Mirsad Topalović - Četvrtak, 20.08.2009, 11:52
Klikni za više fotografijaFojnica
Prezentacija nacrta inicijalnog izvještaja o klimatskim promjenama BiH, unutar 5. međunarodne ljetne škole o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, koja se u Fojnici održava od 10. do 21. augusta, bit će održana sutra u Aquareumal-u u Fojnici.

Nacrt inicijalnog izvještaja prezentirat će Borislav Jakšić, savjetnik za INC program, i eksperti uključeni u izradu inicijalnog izvještaja o klimatskim promjenama BiH, saopćeno je iz UNDP-a...

Otvoren Aquapark Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.08.2009, 07:49
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Otvaranjem "Aquaparka", Vodenog grada, koji se proteže na 12 hiljada metara kvadratnih, Fojnica je uveliko izmijenila svoju turističku sliku. Od davnina je Fojnica prepoznatljiva i poznata po svojim vodama, međutim one su sada dobrim dijelom i iskorištene izgradnjom ovog vodenog grada u Fojnici. Pored raznih vidova turizma Fojnica vidi veliku šansu u svom razvoju i prosperitetu u zdravstvenom turizmu. Zdravstveni turizam kao poseban vid turističke ponude posljednjih godina XX vijeka Fojnicu je sa njenim raspoloživim smještajnim kapacitetima i prirodnim resursima svrstao u red prepoznatljivih atraktivnih turističkih destinacija i Fojnica zauzima visoko mjesto u oblasti zdravstvenog turizma BiH.

Od generalnog direktora „Reumal Group“ dr Eldana Lokmića smo saznali: "Ovaj kompleks „Aquapark“ u Fojnici obuhvata površinu i do 14 hiljada metara kvadratnih. Tu je za sada oko 1000 metara kvadratnih vodene površine, a kompleks se sastoji od rekreacijskog i dječijeg bazena, vodeni efekti, podvodne masaže, whirpoll jame, gejziri, slapovi, topovi, uređene travnate i pješčane plaže, wellness tretmani na otvorenom, tereni za odbojku na pijesku, stolni tenis, dječije zabavište itd..."

Prvi kupači u Aquaparku
Hazim Čukle - Nedjelja, 16.08.2009, 09:38
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Prvog dana nakon otvaranja "Aquareumal"-ovog Vodenog grada, Aquaparka u Fojnici koji se prostire na 12 hiljada metara kvadratnih u rekreacijskom bazenu sa termalnom vodom se kupalo stotinjak kupača iz Fojnice, Kreševa, Visokog i gostiju "Reumala" i "Aquareumala". Lijepo vrijeme i temperatura vode od 32 stepena privuklo je stotinjak kupača u bazene u Fojnici koji su uživali u kupanju.

Cijena dnevne karte za odrasle je 6 KM, za djecu do 14 godina 4 KM i porodična dnevna karta je 16 KM. Tu je i atrakcija noćno kupanje od 20 do 24 sata po cijeni od 5 KM.

Gondole na Brusnici
Mirsad Topalović - Subota, 15.08.2009, 21:55
Klikni za više fotografijaFojnica
Fojnica, bosanskohercegovački gradić koji slovi za simbol banjskog turizma, nalazi se podno Vranice, tačnije u planinskom prstenu kojeg, pored Vranice, formiraju Šćit, Zahora i Bitovinja. Godine 2003. u mapu ski-centara u BiH utisnuta je još jedna atraktivna kota - Brusnica, udaljena tek 12 kilometara od gradske jezgre. Tvorci ideje za izgradnju žičare dužine 4.100 metara kojom bi se savladala visinska razlika od gotovo hiljadu metara, te što adekvatnije iskoristili prirodni resursi za izgradnju turističkog kompleksa u Fojnici, su Jure Iviš i Adolf Golmayer. Krajnji rok predviđen za realizaciju projekta je 2011. godina...

Aquapark - Odbrojavanje
Nasir Selimović - Četvrtak, 13.08.2009, 14:49
Klikni za više fotografijaAquapark u izgradnji
Kako produžiti ljeto, odnosno povećati broj dana korištenja novosagrađenih objekata, osnovno je pitanje koje već izvjesno vrijeme muči većinu turističkih radnika okupljenih oko projekta Aquaparka. Odgovor je veoma prost; skratiti vrijeme gradnje. Sva pamet u skraćenju rokova gradnje sadržana je u fiksiranju datuma probnog puštanja u funkciju bazenske rivijere. Određivanje termina direktno utječe na svijest i promjenu odnosa izvođača prema poslu: uvodi se noćni rad, ostavljaju se za kasnije neke vrste radova koji nisu neophodni za ovu fazu gradnje, osluškuju vremenske prognoze, aktiviraju dodatni izvođači. Kao rezultat navedenih poteza na gradilištu se situacija mijenja iz sata u sat; dok se na jednom kraju radovi privode kraju, na drugom nisu ni počeli. Iako je odbrojavanje već počelo, kod dobrog dijela znatiželjnika, uporedna slika teških mašina (dozeri, valjci i sl.) i ležaljki sa suncobranima, pobuđuje nevjericu da će sutra, 14. avgusta, ovo biti lijepo uređena pješčana plaža.

Naravno i dušebriznici su ponudili svoje usluge u rješavanju problema: ako se do polovine avgusta ne ukažu bazeni – možda se, dok ima vremena, a ima ga do prvih snjegova, sve ovo preprojektuje i preinači u otvoreno gradsko klizalište.

Otvaranje Aquaparka pomjereno za petak
PR JURRC "Fojnica" (Reumal) - Srijeda, 12.08.2009, 10:26
Klikni za više fotografijaAquapark u izgradnji
Zbog tehničkih razloga otvaranje Aquaparka desit će se 14. augusta, a ne 13. kako je do sada bilo najavljivano. Aquapark će bit pušten u rad uz muzički program od 14 sati, a bazene će već isti dan moći koristiti kupači, naravno, u zavisnosti od vremenskih prilika. Aquapark Fojnica je jedan od najznačajnijih projekata u Fojnici i sačinjavat će dio ukupne turističke ponude. Veoma povoljne i pristupačne cijene dnevnih ulaznica u Aquapark pružaju mogućnost svim građanima Fojnice, ali i gostima, da provedu svoje slobodno vrijeme na modernim i atraktivnim bazenima uz mnoge dodatne sadržaje.

Cijena ulaznice za odrasle iznosi 6 KM, za djecu 4 KM, a noćno kupanje samo 5 KM.

Svečano otvaranje Aquaparka u četvrtak 13. augusta
Hazim Čukle - Petak, 07.08.2009, 08:58
Klikni za više fotografijaAquapark u izgradnji
U toku su završni radovi izgradnje "Aquaparka", vodenog grada u Fojnici. Ugrađuju se posljedni kubici betona, postavlja glazura, rasvjeta, uređuje plaža, postavljaju ležaljke i cvijeće itd.

Kako nam je kazao direktor "Aquareumal"-a Haris Šehić sve teče po planu, očekivanom dinamikom rada i dodaje: "Imali smo nekih problema oko gradnje ovog vodenog grada, ali sve u svemu zadovoljan sam urađenim. Zvanično otvaranje ćemo imati u četvrtak 13. augusta. Ovo je prva faza izgradnje a na 12 hiljada metara kvadratnih će biti mnoštvo sadržaja. U kompleksu "Aquaparka" ćemo imati rekreacioni bazen površine 950 metara kvadratnih uz vodene efekte, podvodne masaže, whirpool jame, gejzire, slapove, vodene tokove, dječiji bazen, wellnes tretmane na otvorenom, terene za odbojku na pijesku, stoni tenis, open barove, restoran itd. Kompleks "Aquapark" će bit fizički obezbijeđen, imamo i spasilačku službu, tim hitne medicinske pomoći, prostore za previjanje male djece, a voda u bazenima se priprema u skladu sa DIN standardom. Ovim projektom će se obogatiti turistička ponuda Fojnice koja će biti prepoznatljiva i poznata nadaleko".

Već se znaju cijene dnevnog i noćnog kupanja. Tako jedna dnevna ulaznica za kupanje od 9 do 19 sati iznosi za odrasle 6 KM, djeca od 5 do 14 godina 4 KM, porodično 16 KM. Noćno kupanje će trajati od 20 do 24 sata po cijeni od 5 KM po osobi.

Mounir Bouchenaki u Fojnici
Nasir Selimović - Srijeda, 05.08.2009, 14:53
Klikni za više fotografijaMounir Bouchenaki (lijevo)
Nažalost, danas važnost nekih osoba (a tako je bilo i prije) cijenimo po brojnosti pratnje koja ih okružuje i dvori (policijski auti, tjelohranitelji, kuhari, savjetnici itd.). Nekada je u malim sredinama dolazak nekog važnog zvaničnika značila i temeljito pospremanje ulica kroz koje će kolona vozila proći, ili, što je rijetkost, kuda će delegacija prošetati. Naravno, ovakav tretman, imali su i imaju, skoro, isključivo političari. Svi ostali, ma koliki njihov značaj bio, čak u svjetskim razmjerama, neprimjetno budu i prođu. Naše, uobičajeno, neuvažavanje ljudi od nauke, umjetnosti i sl. – upravo je srazmjerno višku pažnje i servilnosti iskazane prema političarima.

Prevelik uvod za vijest da u našem gradu u Aquareumalu na liječenju boravi Mounir Bouchenaki, sa porodicom. Mounir Bouchenaki je Alžirac, bosanskohercegovačkih korijena, čija je porodica prije nekoliko vijekova migrirala iz Bosne i skrasila se na prostoru današnjeg Alžira...

Aquapark - Bazeni
PR JURRC "Fojnica" (Reumal) - Ponedjeljak, 03.08.2009, 08:55
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Poštovani posjetioci,

na ovom mjestu ćemo Vas obavještavati o dinamici izvođenja radova na Aquapark-u Fojnica i davati sve neophodne informacije vezane za otvaranje i korištenje bazena. Također, ovdje možete pogledati i fotografije iz Aquaparka koje će kontinuirano biti postavljane.

Dio projekta Aquapark koji se trenutno privodi kraju obuhvata dva bazena – rekreacioni bazen površine 950 kvadratnih metara uz vodene efekte: podvodne masaže, whirpool jame, gejzire, slapove, topove i dječiji bazen površine 150 kvadratnih metara. Kompleks Aquapark će raspolagati sa uređenim travnatim i pješčanim plažama, wellness tretmanima na otvorenom, terenima za odbojku na pijesku, stolovima za stoni tenis, zabavištem za djecu i dr. Potpuni doživljaj plaže omogućuju i open barovi, animacijski programi te live dernek pod zvijezdama. Svim posjetiocima na raspolaganju će stajati i dodatne usluge spasilačke službe i hitne medicinske pomoći, kao i previjalište za bebe. Važno je napomenuti da su svi radovi na bazenu kao i bazenska tehnika u skladu sa svjetskim standardima, a bazenska voda se priprema po DIN standardu. Ono što je svakako interesantno jesu i cijene dnevnih ulaznica na bazene (09:00-19:00); odrasli će plaćati 6 KM, djeca 5-14 godina 4 KM, a porodična karta 4+ iznosi 16 KM. Zaljubljenici noćnog kupanja također neće ostati uskraćeni za svoj užitak, noćno plivanje 20:00-24:00 košta 5 KM.

Za sve dodatne informacije pozovite brojeve telefona Centralne prodaje ili nam pišite na email rezervacije@reumal.ba.

Reumal Group Centralna prodaja:
tel.: +38730838-800; -801; -802;
fax.: +38730838-848
Rezervacija online
Fotografije: Gradilište Aquaparka
O istoj temi: Aquapark
O istoj temi: Aquareumal
www.aquareumal.ba
Kladionica Aquapark
Nasir Selimović - Srijeda, 29.07.2009, 11:40
Klikni za više fotografijaVodeni grad u izgradnji
Posljednjih dana sve češće susrećem svoje sugrađane kako svakodnevno obilaze gradilište Aquaparka, pa onako usput fotografišu, te nešto mjerkaju, pipkaju, zapitkuju, zapisuju. Ni prašina, ni buka mašina, ni sužen manevarski prostor, ni nesnosne vrućine – ne utječu na sve izraženiju radoznalost nekih sugrađana koji pomno prate dinamiku gradnje: ona je posebno primjetna kod onih koji su svih ovih godina tridesetogodišnju priču o fojničkim bazenima dočekivali s nipodaštavanjem i skepsom. Oni malo upućeniji u čaršijska naklapanja, tvrde da je razlog ovog, u posljednje vrijeme, vidnog interesa za sva dešavanja oko Reumala, svojevrsna interna kafanska kladionica u vezi sa datumom puštanja u pogon ovog kapitalnog turističkog objekta. S obzirom da je projekat u fazi realizacije, za pesimiste predmet klađenja više nije njegov početak, nego datum njegovog okončanja...

Zlata i Selma našle i vratile novčanik gošći iz Kuvajta
Hazim Čukle - Srijeda, 29.07.2009, 08:46
Klikni za više fotografijaZlata i Selma sa Mariam
O poštenju i plemenitosti ljudi u Fojnici pisali smo više puta a to pokazuje i ova priča koju smo zabilježili u ovim vrelim tropskim danima. Iako su djeca nezaposlenih roditelja 12 godišnje djevojčice Zlata Karić i Selma Pehlivan su pokazale koliko su lijepo i pošteno odgojene. One su šetajući u popodnevnim satima od Nove bolnice do Apartmanskog naselja "Aquareumal"-a u Fojnici na jednoj klupi u parku našle vrećicu u kojoj je bilo nekih stvari. Kako su nam ispričale Zlata je gurnula vrećicu i iz nje je ispao deterđent, šampon, novčanik, neke tablete i ogledalo. Odmah su nazvale svoje roditelje pretpostavljajući da je to neko iz "Aquareumala" ili "Reumala" izgubio. Dvije djevojčice su sa Mirsadom, Zlatinom mamom, otišle na recepciju i pitale da li je prijavljen gubitak stvari. Odgovor je bio da su tri gošće iz Kuvajta prijavile da su izgubile te stvari. Nakon što ih je recepcioner obavijestio gošće su stigle na recepciju. Vraćene su im stvari i novac a bilo je tu eura, dolara i KM sve u visini od oko 3600 KM...

Obilježavanje horizontalne putne signalizacije
Hazim Čukle - Utorak, 28.07.2009, 07:21
Klikni za više fotografijaPješački prelaz
Ovih dana su otpočeli radovi na obilježavanju horizontalne putne signalizacije na cesti R-438 koje finansira Direkcija za ceste SBK-a. Kako smo saznali od Ace Okuke Stručnog saradnika za signalizaciju i putnu opremu Kantonalne direkcije za ceste u sklopu redovnog godišnjeg održavanja cesta u narednih dvadesetak dana će se obnoviti horizontalna signalizacija na cesti R-438 od Gromiljaka u općini Kiseljak do Fojnice i MZ Prokos u dužini od 14 km.

"U narednih dvadesetak dana će se obnoviti horizontalna signalizacija, središnja linija i pješački prelazi. To redovito uradimo prije početka nove školske godine."...

Nogometaš Šibenika Ivan Vrljić na oporavku u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 28.07.2009, 07:14
Klikni za više fotografijaIvan na vježbama
U Fojnicu je na 21–dnevni oporavak i rehabilitaciju stigao mladi nogometaš NK Šibenik koji je član Prve nogomentne lige R Hrvatske 21-godišnji Ivan Vrljić koji igra u klubu na mjestu špica, a nekadašnji je član Iskre iz Bugojna. Sreli smo ga u hotelu „Reumal“ u Fojnici i tom prilikom smo saznali: "Povrijedio sam se na nedavnom nogometnom turniru u Vitezu u utakmici protiv Čelika iz Zenice. Povrijedio sam prednji križni ligament desne noge. Operiran sam u Matuljima kod Rijeke u Hrvatskoj kod Prof Dr Borisa Nemeca. Samo tri dana nakon operativnog zahvata stigao sam u Fojnicu na oporavak i rehabilitaciju. Ovdje sam pod medicinskim nadzorom primarijusa dr Mustafe Basarića. Zadovoljan sam oporavkom, smještajem i tretmanom u Fojnici. Smješten sam u Apartmanskom naselju „Aquareumal“-a u Fojnici“.

Dani krompira Fojnica 2009
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.07.2009, 08:01
Klikni za više fotografijaDani krompira
Fojnica je oduvijek poznata po svom čuvenom fojničkom krompiru. Tražen je na svim zelenim pijacama i prodavnicama. Već je postala i tradicija da se svake godine u drugoj polovini mjeseca jula priređuje manifestacija "Dani krompira". U sklopu "Fojničkog ljeta" u organizaciji Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo, Općine Fojnica, Zadruge za pomoć u poljoprivredi (ZZPUP) Fojnica i Zemljoradničke zadruge (ZZ) iz Fojnice, otvorena je manifestacija "Dani krompira Fojnica 2009"...

Tradicionalni mevlud na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Utorak, 21.07.2009, 11:07
Klikni za više fotografijaMevlud na Prokoškom
Drugog dana proteklog vikenda je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica u džamiji na Prokoškom jezeru čiji su vakifi hadži Salih i hadži Ferida Čabaravdić iz Visokog održan je tradicionalni peti po redu mevlud. Učaći su bili imami iz Medžlisa IZ Fojnica, Breza, Kaknja i Mrkonjić Grada. Učenju Mevluda je prisustvovao značajan broj vjernika Fojnice i drugih krajeva BiH, vjerovatno bi ih bilo i u većem broju da makadamski put koji vodi do Prokoškog jezera nije u veoma lošem stanju. Predavač je bio Dr Džemaludin Latić profesor na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.

Kako je u svom govoru rekao glavni imam Medžlisa IZ Fojnica hadži Mensur ef. Pašalić ova džamija na Prokoškom jezeru je jedina džamija u Evropi koja se nalazi na ovolikoj nadmorskoj visini a to je 1636 metra i dodao: "Ovaj mevlud je po musafirima internacionalni jer imamo goste musafire iz Iranske državne televizije koji snimaju serijal o BiH, IZ Singapura, Libana, Australije itd."...

Izložba fotografija i Večer folklora i sevdaha
Hazim Čukle - Petak, 17.07.2009, 14:16
Klikni za više fotografijaIzložba fotografija
U sklopu "Fojničkog ljeta 2009" u srijedu je u organizaciji Omladinskog centra "Stella"iz Fojnice u bašti Omladinskog Centra "Stella" u Fojnici održana izložba fotografija na temu "Fojnica" čiji su autori fotografi i ljubitelji fotografije: Adnan Bubalo, Eldin Hasanagić, Ernad Ihtijarević, Mustafa Čohadžić i Boris Trogrančić.

Nakon izložbe fotografija za posjetioce je priređena svirka "Filter benda & impact Dj. Z", a na platou "Aquareumala" je u organizaciji KUD "1001 noć" priređeno Veče folklora i sevdaha na kojem su se predstavile folklorna i pjevačka sekcija ovog društva.

Izmještena spomen kosturnica poginulim borcima NOR-a
Hazim Čukle - Srijeda, 15.07.2009, 08:04
Klikni za više fotografijaIzmještanje Partizanskog
U toku je izvođenje građevinskih radova na lokalitetu "Aquareumala" gdje se na 12 hiljada kvadratnih metara gradi "Aquapark". U sklopu kompleksa "Aquareumala" nalazi se i nekadašnje Partizansko groblje sa spomen kosturnicom poginulim borcima Narodno Oslobodilačkog Rata (NOR) od 1941. do 1945. godine na području općine Fojnica.

Jučer je u organizaciji Udruženja Boraca Antifašista Narodno Oslobodilačkog Rata (UABNOR) općine Fojnica spomen kosturnica poginulim borcima NOR-a sa područja općine Fojnica premještena pedesetak metara niže od dosadašnje lokacije na novu lokaciju uz rijeku Dragaču, stotinjak metara od hotela "Reumal".

FK "Velež" na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 09.07.2009, 08:58
Klikni za više fotografijaRođeni u Fojnici
Fudbaleri premijerligaša BiH FK "Velež" iz Mostara su od 2. jula na pripremama u Fojnici. "Rođeni" su smješteni u Apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici gdje će boraviti do 12. jula ove godine.

Posadu Mostaraca čine šef stručnog štaba Abdulah Ibraković sa trenerima Veselin Đurasović, Ekrem Hasanbegović i trener golmana Adnan Dizdarević. U Fojnici se nalazi 18 fudbalera.

Od šefa stručnog štaba Abdulaha Ibrakovića smo saznali: "Treniramo na sportskim terenima u Fojnici 2 do 3 puta dnevno. Uslovi su dobri, a domaćini korektni i gostoprimljvi. Za vrijeme boravka u Fojnici imati ćemo tri test utakmice". Šestog jula je na Stadionu SD Fojnica u Fojnici odigrana prijateljska utakmica između ekipa FK Fojnica i FK Velež...

Izgradnja Aquaparka
Hazim Čukle - Petak, 26.06.2009, 15:59
Klikni za više fotografijaVodeni grad u izgradnji
Prije mjesec dana je u Fojnici započeta izgradnja prve faze vodenog grada Aquparka, koji će se protezati na 12 hiljada metara kvadratnih površine u sastavu Aquareumala i Apartmanskog naselja. Posjetili smo gradilište bazena za kupanje u Fojnici. Na gradilištu smo sreli direktora Aquareumala Harisa Šehića i Zorana Bibanovića, predsjednika Udruženja Turističkih agencija BiH.

Direktor šehić je kratko kazao da izgradnja Aquaparka teče po planu i predviđenom dinamikom i za očekivati je da će se Fojničani i gosti Fojnice moći okupati u ovim bazenima u drugoj polovini idućeg mjeseca.

Predsjednik Zoran Bibanović je tom prilikom kazao: "Završetkom prve faze izgradnje Vodenog parka Fojnica postaje vrhunska turistička destinacija i još da ne kažem kada za godinu dana krene kabinska žičara zaokružiti će se turistički sadržaji Fojnice. Gradnja "Aquareumala" i Vodenog grada je pravi primjer na koji način i u kom pravcu treba da se razvija investiranje u turizam...

Enis i Zuhra oduševili goste Fojnice
Hazim Čukle - Petak, 26.06.2009, 15:48
Klikni za više fotografijaOd E do Z
U okviru Kulturno zabavne sportske manifestacije "Fojničko ljeto 2009" na platou "Aquareumala" u Fojnici je za goste ovog banjskog lječilišta pripremeljen bogat humorističko zabavni progam, koje su publici priredili naši poznati glumci Enis Bešlagić i Zlatan Zuhrić - Zuhra. Na samom početku ovog zabavnog programa glumac Enis Bešlagić je nosio kostim i izgledao kao bivša predsjednica Haškog tribunala Karla Del Ponte. I Enis i Zuhra su oduševili nekoliko stotina gostiju Fojnice koji se nalaze na odmoru i rehabilitaciji u ovom banjskom lječilištu predstavivši se publici svojim urnebesnim monogramom "Od E do Z".

Ivan i Dušanka pripitomili vjeverice
Hazim Čukle - Petak, 26.06.2009, 15:01
Klikni za više fotografijaIvan i vjeverica
Bračni par Dušanka i Ivan Babić, penzioneri koji žive u kući stotinjak metara nizvodno od hotela "Reumal" u Fojnici su po mnogo čemu zanimljivi. Godinama im je najljepše uređena bašta u Fojnici. Uvijek nešto novo imaju za pokazati, pored zemljanog čovjeka koji je ležao, pa sjedio pa ustao kako u šali Ivan voli kazati zahvaljujući ljekovitoj termalnoj vodi, pa tabla sa kamenim obavještavanjima vremenske prognoze itd. Ovih dana nam se Ivan pohvalio da je pripitomio vjeverice mužjaka i ženku. U to smo se uvjerili kada je vjeverica sišla sa stabla breze i jela lješnjake iz Ivanovih ruku.

Ivan nam je ispričao: "Prije mjesec nešto više od mjesec dana sa Dušankom sam pio kafu na terasi. Pojavila se vjeverica, ja joj bacio par lješnjaka i kad eto ti je i sutra dan skoro u isto vrijeme. Tako dan podan dok se pripitomila, jede mi orahe, lješnjake i bademe iz ruku."...

Osvježenje u rijeci Dragači
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.06.2009, 14:48
Klikni za više fotografijaU rijeci Dragači
Iako je jučer kalendarski nastupilo ljeto ovih dana se nižu jesenje temperature u Fojnici. Podsjećanja radi pogledajte kako se tražio spas od nedavno vrelih junskih dana i tropskih vrućina.

Okom kamere smo zabilježili kako to radi pet djevojčica učenica O.Š. "Ivan Goran Kovačić" iz Fojnice. One su zagazile u vodu rijeke Dragače koja protiče pored samog hotela "Reumal" u Fojnici i tako bar malo donekle se osvježile u hladnoj Dragači. Kazale su da su sretne što se tu u blizini grade bazeni "Aquapark" Aquareumala, i što će se moći tu kupati. Kazale su nam da su na raspustu i da su učenice sedmog razreda te da su sve prošle odličnim uspjehom. Ovdje će tokom juna malo nabaciti boje na kožu a onda na more. U Fojnici ima par manjih bazena za kupanje ali to nije dovoljno. Kazale su da su iz Novog naselja u Fojnici i da se zovu: Ivana, Valentina, Jadranka, Katarina i Irena i da im je Fojnica najljepši i najdraži grad na svijetu.

Mladen Žižović na oporavku u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 19.06.2009, 18:04
Klikni za više fotografijaElektrostimulacija
U Fojnicu je na 21 dnevni oporavak i rehabilitaciju stigao 28 godišnji Mladen Žižović, nogometaš NK "Zrinjskog" iz Mostara koji igra na mjestu veznog u klubu. Smješten je u Apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici. U Fojnicu je Žižović stigao prije dva dana nakon operacije križnih ligamenata koljena desne noge. Pod nadzorom je prvog čovjeka Kabineta sportske medicine Prim dr Damira Jaganjca. Žižović je 3. juna operisan kod Prof Dr Borisa Nemeca u Rijeci.

"Oporavak ide dobro, počeo sam sa terapijama i zadovoljan sam tretmanom i osobljem "Reumala". Moj klub mi je pomogao i sve uradio da imam operaciju i medicinski tretman kod najboljih stručnjaka.", kaže Žižović. Sreli smo ga na elektro terapiji, tačnije elektro stimulaciji...

Okrugli stol i degustacija sigurne hrane
Hazim Čukle - Petak, 19.06.2009, 17:36
Klikni za više fotografijaIzložba sigurne hrane
U organizaciji Caritas Biskupske konferencije BiH u saradnji sa Caritas International Belgium sa uredom u Sarajevu i uz partnerstvo sa Asocijacijom proizvođača organskih proizvoda u BiH "Organsko u BiH" i lokalnom Zadrugom za pomoć u poljoprivredi (PUP) Fojnica je organizirana izložbeno prodajna manifestaciju pod nazivom "Organskom proizvodnjom do održive poljoprivrede" koja je održana na platou "Aquareumala" u Fojnici.

U sklopu ove manifestacije održan je i okrugli stol koji je posvećen ključnoj temi "Lokalni razvoj ruralnog turizma" a koji se organizira u saradnji sa odjelom za Kooperaciju i Akcije za kulturu Francuske ambasade u Sarajevu a u sklopu sklopu programa pribižavanja francuskih lokaliteta lokalitetima BiH...

Kenan Bajramović u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 19.06.2009, 15:36
Klikni za više fotografijaKenan, Zlata i Damir
Nakon zavšetka naporne košarkaške sezone jedan od naših najboljih košarkaša reprezentativaca BiH 28 godišnji Kenan Bajramović, koji igra za Turski košarkaški klub "Turk Telekom" iz Ankare je stigao na desetodnevni odmor i relaksaciju u Fojnicu. Pri samom dolasku u Fojnicu reprezentativac Kenan Bajramović je odmah potražio svog velikog prijatelja Prim dr Damira Jaganjca koji je inače prvi čovjek Kabineta sportske medicine RR Centra "Fojnica" u Fojnici. Košarkaš Bajramović je bio u društvu svoje supruge Zlate.

Kenan Bajramović nam je kazao: "Nakon završene košarkaške sezone i dolaska u BiH evo već nekoliko godina iz vana dolazim na odmor i relaksaciju u Fojnicu. Zaželio sam se i porodice jer imamo 15 mjesečnu bebu, djevojčicu. Ovdje u Fojnici se zaista odmorim. Tu je dobar zrak, lijepa priroda, tišina i pravi ugođaj za pravi odmor". Smješten je u Apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici...

Halid Bešlić obišao i Franjevački samostan
Hazim Čukle - Četvrtak, 07.05.2009, 16:47
Klikni za više fotografijaHalid sa prijateljima
Muzička legenda Halid Bešlić nakon rehabilitacije i oporavka od teške saobraćajne nesreće koju je doživio 10. marta, prekjučer ujutro napustio je apartmansko naselje "Aquareumal" u Fojnici i vratio se u Sarajevo.

Noć ranije je Bešlić sa suprugom Sejdom i sinom Dinom te prijateljima posjetio i Franjevački samostan u Fojnici. Porodica Bešlić obišla je samostansku crkvu, muzej i knjižnicu. Domaćin im je bio fra Kristijan Montina, župni vikar ovog samostana, koji je inače iz Sarajeva, a već godinu je na službi u Fojnici i poznaje se dobro s Bešlićima...

Potpisan Memorandum o realizaciji projekta izgradnje žičare i ozvaničen početak radova na izgradnji Aquaparka
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.04.2009, 13:28
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Fojnica svoju bolju budućnost vidi u razvoju turizma i turističke ponude ovog banjskog lječilišta jer to otvara veću mogućnost razvoja ne samo Fojnice već i šireg prostora. U petak su u Fojnici prezentirana dva projekta. U sali hotela "Reumal" u Fojnici potpisan je Memorandum o realizaciji projekta izgradnje žičare vertikalnog transporta koji će povezivati centar Fojnice sa skijalištem na Poljani iznad Fojnice i zvanično je ozvaničen početak izgradnje Aquaparka u Fojnici. Na ovoj prezentaciji ova dva kapitalna projekta širenja turističkih potencijala Fojnice je potpisan Memorandum o realizaciji izgradnje žičare od Fojnice do RC "Brusnica" na Vranici u dužini od 4100 metara a time bi se savladala visinska razlika od oko 1000 metara. Ovim projektom su predviđene dvije polazne stanice, iz same Fojnice za gondolu iz Novog naselja i sjedišnica iz naselja Gornja Mahala, koje bi se na lokalitetu Veselica objedinile i nastavile gondola sistemom do lokaliteta Vrata na 1512m n/v. Kapacitet ovog vertikalnog transporta bi iznosio oko 3000 osoba za jedan sat...

Sastanak premijera Federacije BiH sa premijerima kantona
Hazim Čukle - Četvrtak, 09.04.2009, 13:14
Klikni za više fotografijaSastanak premijera
U utorak je u organizaciji Vlade Federacije u sali "Aquareumala" održan drugi sastanak premijera FBIH Nedžada Brankovića i zamjenika premijera Federacije Vjekoslava Bevande, Gavrila Grahovca te resornih ministara Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Perica Jelečević, Federalno ministarstvo za pitanje boraca invalida odbrambeno oslobodilačkog rata Zahid Crnkić sa premijerima i ministrima finansija svih kantona u BiH. Sastanak je održan u cilju realizacije operativnog plana za implementaciju Socijalnog plana 2009 - 2010 godina i programa mjera za ublažavanje globalne ekonomske krize i unapređenja poslovnog ambijenta. Domaćin je bio SBK, a nakon Širokog Brijega i Zenice ovo je treći sastanak van Sarajeva, u Fojnici. Na ovom sastanku je doneseno više zaključaka...

Halid Bešlić na rehabilitaciji u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 06.04.2009, 13:53
Klikni za više fotografijaHalid u Fojnici
U petak je u popodnevnim satima u Apartmansko naselje „Aquareumala“ u Fojnici stigao na petnaestodnevni oporavak i rehabilitaciju zvijezda estradnog neba Halid Bešlić. Tokom boravka u Fojnici biće pod nadzorom Šefa medicinskog sektora RR Centra „Fojnica“ dr Elvedina Kape, koji mu je u subotu nakon pregleda propisao potrebne terapije.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na rehabilitaciji u Reumalu
Hazim Čukle - Četvrtak, 12.03.2009, 20:10
Klikni za više fotografijaDragan Čović
Jučer je na desetodnevni odmor i rehabilitaciju u Fojnicu stigao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Smješten je u Apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici, a pod medicinskim nadzorom je dr Elvedina Kape, šefa Medicinskog sektora RC "Fojnica" iz Fojnice. Gospodina Čovića smo sreli odmah po dolasku u hotel "Reumal" gdje je prvu medicinsku terapiju obavljao na odjeljenju hidroterapije. Bio je u društvu koordinatora za medicinske programe ovog medicinskog centra Muhameda Huzbašića. Na pitanje kojim povodom je u Fojnici predsjednik Čović je kratko odgovorio da je malo na odmoru, malo na rehabilitaciji.

Proslava Dana žena u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 09.03.2009, 17:34
Klikni za više fotografijaProslava Dana žena
Osmi mart, međunarodni Dan žena i u Fojnici je kao i u drugim krajevima naše zemlje i svijeta proslavljen uz dobru zabavu, muziku, bogatu trpezu i igru do jutarnjih sati. Na području općine Fojnica 8. mart, međunarodni praznik Dan žena je proslavljen u subotu prvog dana vikenda organizovano uz živu muziku u nekoliko restorana, kafića i u diskoteci. Najveselije je svakako bilo u restoranu hotela "Reumal" i "Aquareumal", galeriji "Central", diskoteci "La vie" itd. Muzički ugođaj su napravile zvijezda folk estrade Rizo Hamidović koji je "zapalio" "Reumal" gdje je sa bendom "Sejo i Hamza" pripadnice nježnijeg pola držao non stop na nogama...

Seminar novoizabranih načelnika i predsjednika Općinskih vijeća FBiH
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 09.03.2009, 14:06
Klikni za više fotografijaSeminar u Fojnici
U prostorijama "Aquareumala" u Fojnici održan je prvi od šest seminara novoizabranih načelnika općina i predsjednika Općinskih Vjeća FBiH koji će se održati u šest gradova FBiH, a održavaju se u organizaciji Saveza općina i gradova FBiH. Kako nam je kazao stručni saradnik Saveza općina i gradova FBiH Edin Demirović ovaj projekat se realizira u saradnji sa Norveškom asocijacijom lokalnih vlasti (KS). Seminari će se održati u šest gradova FBiH tokom mjeseca marta, aprila i maja ove godine. Ovo je prvi takav seminar koji je održan u Fojnici za načelnike i predsjedavajuće OV SBK, gdje je pored dvanaest općina SBK prisutan bio i načelnik općine Konjic iz HNK...

Završeni pokladni dani
Hazim Čukle - Petak, 27.02.2009, 14:33
Klikni za više fotografijaMaškare
U utorak su u Fojnici završeni pokladni dani. Povorka od nekoliko stotina maškara svih uzrasta je prošla kroz naselja Fojnice. Krenuli su iz Bakovića, Gojevića do ostalih fojničkih naselja uz svirku, pjesmu i ples. Završna manifestacija karnevala održana je na platou Apartmanskog naselja "Aquareumala". Tu se okupilo nekoliko stotina Fojničana, sa maskama uz pjesmu igru i ples se družili do kasno u noć. Gvardijan Franjevačkog samostana fra Mirko Majdandžić je vodio program, pjevao, svirao, plesao. Izabrane su najbolje maske. U kategoriji najmlađih titulu najbolje maske je ponio 1,4 godišnji Lovro Glavočević, a kod djevojčica su to bile maske tri sestre Karačić Anamarija, Ivana i Natali. Za najbolji plesački par se takmičilo 18 plesačkih parova. Na kraju su dva plesačka para podijelila nagrade, a to je večera u "Aquareumalu".

Gvardijan fra Mirko Majdandžić je kratko kazao: "Ovo je lijepa tradicija i druženje naroda uz pjesmu, igru i ples. Slijedi nam korizma 40 dana prije blagdana Uskrsa, to je vrijeme pokora, posta i molitve".

U pokladnoj povorci učenici OŠ "Ivan Goran Kovačić"
Hazim Čukle - Srijeda, 25.02.2009, 14:00
Klikni za više fotografijaPokladna povorka
Stotinjak učenika O.Š. "Ivan Goran Kovačić" iz Fojnice zajedno sa svojim nastavnicima je jučer posljednjeg dana maškara u pokladnoj povorci prodefilovalo ulicama Fojnice. Povorka maškara se kretala od zgrade škole ulicama Fojnice do hotela "Reumal" i Apartmanskog naselja "Aquareumal" i nazad do škole. Bilo je tu raznoraznih maski iz dječije mašte kako oni samo znaju da naprave a djeca su veselo uz pjesme i skandiranja bila pozdravljena aplauzima građana i gostiju Fojnice. Neki su dobili za poklon bombone i slatkiše. Nakon prolaska ulicama grada djeca su nastavila druženje uz igru i pjesmu.

Na Poljani visina snijega skoro pola metra
Hazim Čukle - Utorak, 27.01.2009, 15:24
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Dok vlasnici naših skijališta ovih dana prate redovno vremensku prognozu i gledaju u nebo, muku muče sa nedostatkom snijega za skijanje, u Fratarskim stajama na Poljani, 15 kilometara iznad Fojnice zadovoljno trljaju ruke. Zvuči za rubliku "vjerovali ili ne", visina snježnog pokrivača na skijalištu "Poljana" je skoro pola metra. Dok u Fojnici i pojasu oko grada nema snijega na skijalištu na 1580 metara nadmorske visine, a sami kraj velikog ski lifta se nalazi na oko 1800 metara nadmorske visine, visina snijega prelazi i pola metra. U ovom skijalištu se nalazi i motel "Brusnica" sa 12 luksuzno opremljenih apartmana, cijena punog pansiona je 60 KM. Moguće je iznajmit ski opremu a dnevna ski karta je 15 KM, a za goste koji su smješteni u RC "Brusnica" je besplatno skijanje, kao i za goste hotela "Reumal" i "Aquareumala" u Fojnici. Vikendice se iznajmljuju od 100 do 200 KM po danu. Svaki dan kombi busovi voze ljubitelje skijanja do skijališta...

Novčana pomoć jetimima Fojnice, Kreševa i Kiseljaka
Hazim Čukle - Četvrtak, 15.01.2009, 18:27
Klikni za više fotografijaDonacija Igase
Iz Fojnice je u organizaciji Svjetske Humanitarne Islamske Organizacije Igasa iz Saudijske Arabije krenuo program novčane pomoći jetimima BiH. U Sali "Aquareumala" u Fojnici je novčanu pomoć ove humanitarne organizacije primilo 82 djece jetima sa područja općina Fojnica, Kreševo i Kiseljak.

Ispred SHIO Igase su bili prisutni predstavnik centrale Igase iz Saudijske Arabije Ahmed Ferid i diretor Igase za BiH sa sjedištem u Sarajevu dr Abdul Reuf Šurman, koji nam je tom prilikom kazao: "Ovaj program novčane pomoći jetimima BiH traje kontinuirano od 1992. godine pa na ovamo. Ovaj put smo program novčane pomoći jetimima BiH započeli u Fojnici sa podjelom novčane pomoći za 82 jetima Fojnice, Kreševa i Kiseljaka, što ukupno iznosi preko 46 hiljada KM. Kažem započeli smo iz Fojnice a podijelit ćemo ovih dana novčanu pomoć za 1651 jetima BiH, u iznosu skoro jedan milion KM...

Doček Nove godine prošao u odličnoj atmosferi
Hazim Čukle - Četvrtak, 15.01.2009, 15:17
Klikni za više fotografijaNova godina u Reumalu
Debljina novčanika i džepa je mnogima bila odrednica gdje i kako ispratiti staru i dočekati Novu 2009. godinu. Najluđu noć u Fojnici su mnogi kao i u drugim krajevima naše domovine proveli u krugu svojih najmilijih u kućnoj atmosferi i uz TV program. Što se tiče organiziranog dočeka Nove godine mladi Fojnice su dočekali u nekoliko kafića i dikoteci "La vie". Dobar broj onih koji su organizovano proslavljali ispraćaj stare 2008. i doček Nove 2009. godine je bio i u Rekreacijskom centru "Brusnica" u Ski centru "Poljana" na Poljani iznad Fojnice, planinarskom domu na Pogorelici i Jezernici. Svakako je najveselije bilo u hotelu "Reumal" i restoranu "Terra" Aquareumala u Fojnici...

Reumal i Aquareumal popunjeni za novogodišnje praznike
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.12.2008, 15:12
Klikni za više fotografijaHotel "Reumal"
Petnaestak dana prije Nove godine novogodišnji aranžmani za doček Nove 2009. godine u hotelu "Reumal" i "Aquareumal" su rasprodati. To nam je potvrdio direktor sektora za hotelijerstvo i ugostiteljstvo RR Centra "Fojnica" iz Fojnice Rasim Sijarić i dodaje: "Aranžmani za novogodišnje praznike u hotelu "Reumal" i Apartmanskom naselju "Aquareumal" su prije nekoliko dana rasprodati. Tokom novogodišnjih praznika kod nas će boraviti u "Reumalu" i "Aquareumalu" preko 500 gostiju. Obje novogodišnje noći će bit zabava u sali restorana "Reumal" i restoranu "Terra" u Aquareumalu. Većinom su to naši stalni gosti koji već nekoliko godina dolaze u naše objekte. Uz bogatu trpezu i specijalitete fojničkog kraja goste će zabavljati nekoliko muzičara...

"Vlašić Expo Tours - Zimski dani turizma" - Dosta nagrada stiglo i u Fojnicu
Hazim Čukle - Utorak, 16.12.2008, 15:34
Klikni za više fotografijaNagrađeni Fojničani
Fojnica je poznato turističko mjesto i da svaki dan ide naprijed u poboljšanju turističke ponude, kako bi oni koji dolaze u Fojnicu, bilo na oporavak ili kao turisti bili zadovoljniji. Potvrda veoma lijepog i posjećenog grada na zlatonosnim rijekama je došla i ovih dana na Vlašiću sa sajma "Vlašić Expo Tours - Zimski dani turizma", koji se održavaju u organizaciji Turističke zajednice SBK-a. Da Fojnica čini veoma važnu kariku turističkog lanca SBK-a pokazao je i broj nagrada ovom gradiću podno Matorca. "Zlatne ekoline" su dobili: posebnu nagradu RC "Brusnica" Fojnica, za smještajne kapacitete Apartmansko naselje "Aquareumal "Fojnica, za uređenje restorana u etno tradicionalnom stilu Fojnička galerija "Central" Fojnica i konoba "Klub prijatelja knjige" koja se nalazi u sastavu Franjevačkog samostana u Fojnici...

U izgradnji hotel „Nature“ u Fojnici
Mirsad Topalović - Nedjelja, 14.12.2008, 03:36
Klikni za više fotografijaApartmansko naselje
Nakon uspješno implementiranog projekta „Apartmansko naselje“ u kojem su apartmani istog bili namijenjeni prodaji trećim licima, uz obavezan ugovor o iznajmljivanju apartmana između kupca i kompanije „Aquareumal“, po istom principu, odlučili smo se za izgradnju hotela „Nature“.

Hotel „Nature“ čini 120 luksuzno opremljenih apartmana, kongresni centar kapaciteta 700 osoba, ugostiteljski segment kapaciteta 400 osoba i wellness centar. Projektom predviđena kategorizacija je pet zvjezdica...

Izgradnja Turističko rekreacijskog centra "Kraljica Katarina" u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 19.11.2008, 18:45
Klikni za više fotografijaTRC "Kraljica Katarina"
Sudeći po statistici broj gostiju koji posjećuju Fojnicu iz godine u godinu raste, pa se time ukazuje potreba za većim brojem smještajnih kapaciteta. Godišnji broj noćenja gostiju u Fojnici dostiže cifru od 200 hiljada i po nekim nezvaničnim podacima to je veći broj noćenja nego u Neumu. U cilju poboljšanja turističke ponude Fojnice, pored hotela „Reumal“ i Apartmanskog naselja „Aquareumal“ i privatnog smještaja ovih dana je započeta izgradnja Turističko rekreacijskog centra „Kraljica Katarina“ koji nosi ime posljednje Bosanske kraljice. Od Hrvoja Barbarića direktora izvođača radova na ovom kompleksu smo saznali: "Vidite da se broj gostiju koji posjećuju Fojnicu povećava, pa se time ukazuje i potreba za povećanjem smještajnih kapaciteta. Mi smo započeli izgradnju Turističko rekretativnog centra „Kraljica Katarina“ Fojnica početkom oktobra ove godine a rok završetka ovog projekta je novembar iduće godine..."

Trodnevno druženje kompanije Sony u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 11.11.2008, 13:14
Klikni za više fotografijaSony u Fojnici
Tokom proteklog vikenda u petak, subotu i nedelju od 7.-9. novembra, kompanija Sony je u Fojnici za svoje poslovne partnere, prijatelje i predstavnike medija organizirala tradicionalno druženje. Trodnevno druženje sa poslovnim partnerima, prijateljima i predstavnicima medija je započeto koktelom i ekskluzvnom projekcijom novog filma "Zrno utjehe" iz serijala o James Bondu u kinu Obala Meeting Point u Sarajevu. Nakon projekcije filma i koktela dvodnevno druženje je nastavljeno u kompleksu "Aquareumala" u Fojnici. Preko stotinu poslovnih partnera, prijatelja i predstavnika medija je uživalo u druženju u Fojnici...

Okrugli sto na temu zapošljavanja boračkih populacija
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 10.11.2008, 13:22
Klikni za više fotografijaZvaničnici u Fojnici
U organizaciji Federalnog minitarstva za pitanja boraca invalida odbrambeno oslobodilačkog rata u sali „Aquareumala“ u Fojnici održan je dvodnevni okrugli sto na temu „Program zapošljavanja boračkih populacija“.

Drugog dana ovog okruglog stola skupu se obratio premijer Vlade FBiH Nedžad Branković koji je između ostalog kazao: "U Federaciji prema nekim procjenama živi 2 800 000 stanovnika. Nakon ovih aktinosti koje smo imali za suzbijanja rada na crno imamo pozitivne elemente napretka. Sada imamo 486 hiljada uposlenih ljudi za koja se uplaćuju doprinosi, a na taj broj mi oslanjamo sve ono što je su funkcije ovog društva, zbrinjavanju državnih kategorija i funkcionisanje svih institucija u društvu...

Otvoren novi izdvojeni šalter BH Pošte u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 13.10.2008, 13:54
Klikni za više fotografijaNovi šalter BH Pošte
U povodu 9. oktobra svjetskog dana pošta u četvrtak je u Fojnici otvoren novi izdvojeni punkt BH Pošte. Kako smo saznali od upravnika pošte u Fojnici Mugdima Haračića novi izdvojeni info punkt BH Pošte u Fojnici se nalazi u sklopu kompleksa "Aquareumala" u Fojnici i površine je 21 metar kvadratni. Uposlen je jedan novi radnik, a u samom kompleksu "Reumala" i "Aquareumala" ima oko 400 zaposlenih radnika koji će svoje poštanske usluge moći obavljati na ovom izdvojenom šalteru BH Pošte u Fojnici, kao i brojni gosti i građani Fojnice...

Održan centralni predizborni skup SDP-a Fojnica
Hazim Čukle - Petak, 03.10.2008, 21:05
Klikni za više fotografijaPredizborni skup SDP-a
U kongresnoj sali "Aquareumala" u Fojnici je u četvrtak 2. oktobra održan centralni predizborni skup Socijaldemokratske Partije (SDP) Fojnica. U prepuno sali "Aquuareumala" prisutnim članovima i simpatizerima SDP stranke se obratio predsjednik OO SDP Fojnica Emir Memija koji je inače i nosilac liste kao kandidat ispred ove stranke za OV Fojnica. Pored njeg govorili još su kandidati za Općinsko vijeće Fojnica Andrija Lekić i Mirsada Salihagić. Prisutnima se obratio i kandidat za načelnika ove stranke Ismar Bratić. Predstavljeni su kandidati za OV Fojnica...

Centralni predizborni skup SDA Fojnica
Hazim Čukle - Petak, 03.10.2008, 20:58
Klikni za više fotografijaPredizborni skup SDA
Prvog dana mjeseca oktobra u Sali SMŠ "Zija Dizdarević" u Fojnici je održan centralni predizborni skup Općinskog odbora SDA za općinu Fojnicu. U sali ove škole se okupilo oko hiljadu članova i simpatizera stranke SDA, a od visokih dužnosnika iz Centrale SDA BiH se prisutnima obratio Šefik Džaferović. O dosadašnjim rezultatima stranke koji su postignuti na području općine Fojnica govorio je aktuelni načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, koji je kandidat za budućeg načelnika općine Fojnica ispred OO SDA Fojnica na predstojećim Lokalnim izborima koji će se održati 5. oktobra. Načelnik Merdžanić je između ostalog govorio o rezultatima koji su urađeni na poboljšanju putne komunikacije sa skoro 30 kilometara novoasfaltiranih lokalnih puteva i gradskih ulica, urađenoj komunalnoj infrastrukturi u Fojnici, izgradnji sportskih terena, izgradnji Apartmanskog naselja i tržnog centra u okviru kompleksa "Aquareumal", sanaciji bivše zgrade hotela "Jezero" za potrebe općinske administracije itd...

ŽKK "Ragusa" iz Dubrovnika u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 26.09.2008, 13:54
Klikni za više fotografijaŽKK "Ragusa"
Košarkašice Ženskog košarkaškog kluba (ŽKK) "PGM Ragusa" iz Dubrovnika člana Prve košarkaške lige Hrvatske za žene, i koje su inače i član Regionalne Wabba lige i Fiba kupa su ovih dana boravile na desetodnevnim pripremama u Fojnici. Smještene su bile u Apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici, a dio priprema su provele u RC "Brusnica" petnaestak kilometara iznad Fojnice na 1600 metara nadmorske visine. Posadu ove ekipe čine tri trenera Nenad Amanović sa pomoćnicama Cvetanom i Anelom Matić i 12 košarkašica. Anela Matić pomoćni trener ove ekipe nam se pohvalila da je od ovih priprema u Fojnici sa njima njihov član i Razija Mujanović, naša najbolja košarkašica svih vremena...

Delegacija Belgijskog Caritasa i fondacije Abbe Pierre u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.09.2008, 13:25
Klikni za više fotografijaDelegacija u Fojnici
U dvodnevnu posjetu Fojnici odnosno korisnicima projekta "Podrška održivom razvoju poljoprivrede i eko turizma u općini Fojnica" su stigli direktor Belgijskog Caritasa za Evropu Marc Somers, predstavnica fondacije Abbe Pierre iz Parisa Dominique Cecille (jedan od glavnih donatora projekta), predstavnik Belgijskog Caritasa za Balkan Gaetan Devisme ured u Sarajevu i dvoje studenata sa poljoprivrednog fakulteta iz Francuske.

Kako nam je kazao Boris Trogrančić, predstavnik Belgijskog Caritasa za Fojnicu, gosti iz Belgije i Francuske su stigli u Fojnicu sa ciljem da obiđu i vide uspješne korisnike i partnere projekta. Vrijednost ovog projekta je 500 hiljada eura...

Međunarodna ljetna škola o obnovljivim izvorima energije
Hazim Čukle - Petak, 29.08.2008, 17:22
Klikni za više fotografijaPolaznici škole
Ovih dana, tačnije od 25. do 30. augusta se u organizaciji Regionalnog centra za edukaciju i informiranje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu u Fojnici održava Međunarodna ljetna škola na temu "Održivi razvoj i obnovljivi izvori energije u jugoistočnoj Evropi".

Od direktora Regionalnog centra (REIC) Azrudina Husike smo saznali: "Organizator ove međunarodne ljetne škole je Regionalni centar. U Fojnici nas je 20 učesnika ove međunarodne ljetne škole iz sedam zemalja Evrope: Rumunije, Bugarske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i BiH...

Visoki zvaničnici posjetili reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci
Hazim Čukle - Petak, 29.08.2008, 14:07
Klikni za više fotografijaU posjeti odbojkašima
U Fojnici se ovih dana na trećem ciklusu priprema pred odlazak na Paraolimpijske igre u Peking u Kini nalazi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci. Reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci su prekjučer u Fojnici posjetili visoki zvaničnici BiH i Kantona Sarajevo. Bili su tu predsjednik Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, premijer FBiH Nedžad Branković, premijer KS Samir Silajdžić i drugi. Oni su se sa stručnim štabom reprezentacije i igračima sastali u konferencijskoj sali "Aquareumala" u Fojnici. Stručnom štabu, reprezentativcima i visokom gostima se prvi obratio predsjednik Saveza sjedeće odbojke BiH Miralem Zubović...

II smotra folklora «Fojnica 2008»
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.08.2008, 16:10
Klikni za više fotografijaDefile učesnika smotre
U okviru manifestacije "Fojničko ljeto 2008" prvog dana vikenda je u organizaciji KUD "1001 noć" Fojnica u Fojnici priređena smotra folklora u Fojnici. Na ovoj smotri folklora je učestvovalo osam kulturno umjetničkih društava. Članovi folklorne sekcije osam KUD-ova, njih oko tri stotine se okupilo i postrojilo u apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici i nakon toga u narodnim nošnjama krenuli ulicama grada Fojnice. Defile ovih učesnika smotre folklora ulicama Fojnice je pozdavljen od brojnih Fojničana i gostiju Fojnice. Nakon što su učesnici smotre folklora izveli dio programa ispred nekadašnjeg hotela "Jezero" uputili su se u koloni do sale SMŠ "Zija Dizdarević" u Fojnici. Tu su se učesnici smotre folklora prestavili raznim spletovima narodnih igara i pjesama iz BiH i šire...

Proslavili 25 godina mature
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.08.2008, 14:47
Klikni za više fotografija25 godina mature
Maturanti Ekonomske škole u Fojnici generacija 1982/83 godine su tokom proteklog vikenda proslavili 25 godišnjicu od kada su maturirali kao svršeni učenici Ekonomske škole. Njih tridesetak se okupilo u restoranu "Aquareumala" u Fojnici. Izvršili su prozivku kako bi se prepoznali i upoznali jer se po riječima nekih od njih neki nisu mogli prepoznati. Sa njima je bio jedan od njihovih tadašnjih profesora Nasir Polutan. Nakon zajedničke večere krenulo je slavlje uz podjelu karanfila i uz muziku benda "Sejo i Hamza", igralo se i pjevalo do iza ponoći. Rasuti po bijelom svijetu, slavljenici su nam kazali da ih ima svih zanimanja od direktora banki, privatnih poduzetnika do uspješnih biznismena u BiH a i u zemljama Evrope, Amerike i Australije...

Proslava godišnjice mature generacije '82/'83
Mirsad Topalović - Petak, 01.08.2008, 19:12
Fojnica onlineVrijeme održavanja: 16.08.2008. u 20:00 sati
Mjesto: Restoran "Terra" Aquareumal Fojnica
Kotizacija: 40,00 KM (obuhvaća svečanu večeru, jedno piće i muziku)
Kontakt osobe: Amer Čohadžić 061/169-572, Ivica Knežević 063/327-473 i Mensur Tulumović 061/535-421

Zlatni momci iz Atine ponovo u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 29.07.2008, 13:34
Klikni za više fotografijaOdbojkaši BiH
Nakon što su nedavno završili prvi dio priprema za odlazak na Olimpijadu u Peking u Kini koja se održava početkom septembra, naši zlatni momci iz Atine reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci su ponovo na pripremama u Fojnici. Smješteni su u apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici, a treniraju u trim kabinetu hotela "Reumal" i u sali O.Š."Muhsin Rizvić" u Fojnici...

Alma Čardžić oduševila najmlađe
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.07.2008, 19:31
Klikni za više fotografijaAlma i Damir
Iako je prije mjesec dana gostovala u Fojnici, popularna pjevačica i političarka Alma Čardžić je ponovo oduševila Fojničane, posebno one najmlađe. Alma je prvog dana vikenda sa svojim orkestrom nastupala na platou "Aquareumala" u Apartmanskom naselju u Fojnici. Na njenom nastupu se okupilo nekoliko stotina njenih fanova, a prednjačila je mlađa publika koji su svo vrijeme njenog nastupa pjevali njene pjesme i plesali. Alma je kazala da posebno uživa pjevati mladima i da joj je u Fojnice super...

Fojničko ljeto 2008 - Uručene nagrade u akciji "Da nam grad bude ljepši"
Hazim Čukle - Utorak, 22.07.2008, 13:23
Klikni za više fotografijaUručenje nagrada
U sklopu manifestacije „Fojničko ljeto 2008“, završena je akcija „Da nam grad bude ljepši“, koju je organizovala Turistička zajednica SBK za područje općine Fojnica, gdje je biran naljepše uređen balkon – terasa i dvorište ili bašta na području općine Fojnica. Kako nam je kazala predstavnica TZ SBK Vahida Biščević ova akcija biranja najljepše uređene bašte i terase je trajala tokom mjeseca juna i jula ove godine...

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 09.07.2008, 14:40
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Ovih dana je na desetodnevne pripreme u Fojnicu doputovala reprezentacija BiH u sjedećoj dbojci. Zlatni momci iz Atine se u Fojnici pripremaju za Olimpijadu u Pekingu koja se održava početkom septembra. Ekipa je smještena u apartmansko naselje „Aquareumala“, a treniraju tri puta dnevno u sali O.Š. “Muhsin Rizvić“ u Fojnici i u trim kabinetu hotela „Reumal“ u Fojnici...

Planinari iz Slovenije i Hrvatske na Nadkrstacu
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.07.2008, 15:45
Klikni za više fotografijaPlaninari na Vranici
Planinarsko društvo "Vranica" ima odličnu saradnju sa drugim planinarskim društvima naše zemlje i šireg regiona. Da je tako pokazuje i primjer gostovanja u Fojnici planinara iz Ljubljane, Kranja i Maribora iz Slovenije i planinara iz Zagreba iz Hrvatske.

Domaćin i vođa ovim planinarima je bio predsjednik PD "Vranica" iz Fojnice Eduard Slađo Jukić koji nam je kazao: "Ovo su najavljene grupe gostiju planinara iz Slovenije, njih 48 planinara iz nekoliko planinarskih društava Slovenije i grupa od 26 planinara iz Zagreba. Oni su stigli u dvodnevnu posjetu Fojnici. Slovenci su bili smješteni u apartmanskom naselju "Aquareumala", a Zagrepčani u RC "Brusnica" na Poljani iznad Fojnice...

Mlada košarkašica Anesa Hamšić u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.06.2008, 14:28
Klikni za više fotografijaAnesa sa Prim dr Damirom
Na desetodnevni odmor i relaksaciju je ovih dana u Fojnicu stigla mlada košarkašica 17 godišnja Anesa Hamšić, koja je član ŽKK (Ženskog košarkaškog kluba) "Željezničar" iz Sarajeva i juniorske ženske košarkaške reprezentacije BiH. Anesa Hamšić je i kapiten ŽKK "Željezničar" iz Sarajeva, igra na mjestu centra, a visoka je 187 centimetara. Za Anesu kažu da je najmlađi kapiten ŽKK "Željezničar" u istoriji kluba. U Fojnicu je stigla kako kaže u pauzi priprema juniorske reprezentacije u pratnji roditelja majke Advije i oca Nihada. Smještena je u apartmanskom naselju "Aqareumala" u Fojnici...

Alma Čardžić oduševila Fojničane i goste Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 09.06.2008, 17:42
Klikni za više fotografijaAlma Čardžić
Poznata estradna zvijezda zabavne muzike i političarka Alma Čardžić je gostovala u Fojnici, gdje je na otvorenoj sceni platoa "Aquareumala" u Fojnici oduševila nekoliko stotina Fojničana i gostiju hotela "Reumal" i Apartmanskog naselja "Aquareumala". Najsretniji su svakako bili najmlađi koji su svojim mobilnim aparatima snimali Almu i sa njom i njenim bendom pjevali sve njene pjesme i plesali. Nakon svog odličnog nastupa Alma je podijelila brojne autograme najmlađima koji se nisu odvajali od bine...

Zakazana 20. sjednica Općinskog vijeća
Dženita Žolja-Topalović - Srijeda, 04.06.2008, 14:43
Općina FojnicaTemeljem članka 23. i 51. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Fojnica sazivam XX. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica. Sjednica će se održati dana 10, lipnja 2008. godine /utorak/ u dvorani hotela «Reumal» u Fojnici sa početkom u 9,00 sati...

Državno pojedinačno tavla prvenstvo u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 27.05.2008, 20:26
Klikni za više fotografijaTavla prvenstvo
U organizaciji Tavla saveza BiH i domaćina Tavla kluba „Dževad Salčinović – Šajna“ iz Fojnice protekog vikenda je u prostorijama hotela „Reumal“ u Fojnici odigrano pojedinačno državno prvenstvo u tavli. Na ovom prvenstvu su nastupila 142 tavla igrača iz 19 tavla klubova BiH.

Pobjednik ovog državnog pojedinačnog prvenstva u tavli je Velid Nezrajić iz TK „Bjelopoljac“ iz Mostara. Drugo jmjesto je pripalo Salihu Zahiragiću iz TK „Vatrogasac“ Donji Vakuf, treće mjesto Hasan Pirkić iz TK „Ta–Ko“ iz Konjica, četvrto mjesto Kemo Sokolija iz TK „Vratnik“ iz Sarajeva i peto mjesto Hilmo Vrce iz TK „Bjelopoljac“ Mostar...

Ilijaz Delić na rehabilitaciji u Reumalu
Hazim Čukle - Srijeda, 21.05.2008, 14:33
Klikni za više fotografijaIlijaz Delić
Ilijaz Delić, pjevač popularne grupe „Mostar Sevdah Reunion“ iz Mostara je ovih dana stigao na odmor i rehabilitaciju u RR Centar „Fojnica“ u Fojnici. Smješten je u apartmanskom naselju „Aquareumala“ u Fojnici. Sreli smo ga u biljnoj apoteci „Reumala“ gdje je svratio po lijek i krenuo na prve terapije. Kazao nam je da će u Fojnici boraviti na rehabilitaciji petnaestak dana i da ima reumu odnosno išijas, kako kaže prvi put u svojih 72 godine...

Obilježavanje 20 godina mature generacije 1987/1988
Dženita Žolja-Topalović - Srijeda, 21.05.2008, 13:37
Klikni za više fotografijaMaturanti '87/'88
Obavještavaju se maturanti školske 1987/1988 godine da će se obilježiti godišnjica mature (20 godina) proslavom u restoranu "Terra" Aquareumal u Fojnici 31.05.2008 (subota) sa početkom u 20 sati.

Molimo sve zainteresovane da se jave na telefon broj 063/521-013 radi rezervacije mjesta.

Škola u prirodi
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.05.2008, 13:56
Klikni za više fotografijaUčenici iz Dobroševića
U sklopu fakultativne nastave 62 djece učenika trećeg i četvrtog razreda O.Š. "Dobroševići" iz Dobroševića, sa troje učitelja borave u trodnevnoj "Školi u prirodi" u Fojnici. Tokom boravka u Fojnici osnovci su posjetili fojničko izletište Malkoč, Franjevački samostan, Rekreacijski Centar "Brusnica" u Ski centru "Poljana" na Poljani i RC "Fojnica" u Fojnici. Smješteni su u "Aquareumalu" u Fojnici a tokom trodnevne "Škole u prirodi" osnovci su imali edukativna predavanja iz oblasti prirode i životne sredine, a upoznali su se sa prirodnom i kulturnom baštinom Fojnice. Djeca su prezadovoljna viđenim i boravkom u Fojnici...

Seminari
Mirsad Topalović - Nedjelja, 18.05.2008, 18:17
Klikni za više fotografijaAquareumal
Ali... bitno je istaći da je seminar bio u naselju Aquareumal u Fojnici. Odmah iza čuvenog hotela Reumal. Naselje u điru bosanskih kuća, sređenih apartmana, uređenih, podšišane trave, sa sega-mega ljubaznom upravom i osobljem. Na trenutak sam pomislila da sam u Švici. Sve dok nismo otišli u Samostan Duha Svetoga, kod čuvenog Fra Mirka, koji je otvorio pivnicu / restoran domaće hrane, uz muziku, gdje on svira i pjeva zajedno sa dječicom koju stipendira. Tu mi je duša bosanska bila k'o trafika...

A sve to na samo sat vremena ili manje od Sarajeva (ako dozvoljavaju uslovi na Mostarskoj "petlji", ako ne, dedera okreni na Visoko)...

U Fojnici gostovao HKUD "Željezničar" iz Osijeka
Hazim Čukle - Srijeda, 07.05.2008, 16:03
Klikni za više fotografijaHKUD "Željezničar"
Na platou tržnog centra "Aquareumala" u Fojnici je gostovalo Hrvatsko kulturno umjetničko društvo (HKUD) "Željezničar" iz Osijeka u Hrvatskoj. Razlog njihove posjete Fojnici je taj što u ovom banjskom liječilištu RR Centra "Fojnica" trenutno boravi na odmoru i rehabilitaciji četrdesetak umirovljenika iz Osijeka i okoline. Potpisanim ugovorom menadžmenta RR Centra "Fojnica" i Matice Umirovljenika Republike Hrvatske u ovo banjsko liječilište dolaze umirovljenici u grupama iz cijele Hrvatske tokom jeseni i u proljeće. Trenutno su to umirovljenici iz Osijeka...

Edukacija kadrova u kulinarstvu, receptivi i animatora
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.04.2008, 13:27
Klikni za više fotografijaUručivanje certifikata
Nedavno je u okviru programa "Podrška organizacije turizma, hoteljerstva i restauterstva u Centralnoj Bosni" u fojničkom RR Centru "Fojnica" priređena edukacija kadrova ovog Centra u oblasti kulinarstva i oblasti turizma te edukacija za receptivu i animaciju. To je plod dobre saradnje i potpisa ugovora menadžmenta RR Centar "Fojnica" sa partnerima iz Francuske sa Uredom za međunarodnu saradnju francuske regije Auvergne (Overnj) i Visoke škole za hoteljerstvo, turizam i ugostiteljstvo te regije, a u cilju poboljšanja turističke ponude ovog Centra i Fojnice i praćenja evropskih standarda u oblasti turizma...

Bosna i Hercegovina na drugi način - Posjeta kraljevskom gradu Jajce
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.04.2008, 19:59
Klikni za više fotografijaVodopad Plive
Drugog dana trajanja ove turističke manifestacije turistički radnici su u jednodnevnoj posjeti kraljevskom gradu Jajce posjetili njegove brojne kulturno – historijske znamenitosti. Posjetili su i bili očarani Plivskim vodopadima, kao i Jajačkom tvrđavom, Toranj Sv. Luke, Ženskom džamijom, katakombama, bedemima i tabijama, i drugim znamenitostima. Grad jajce će se uskoro nominovati i kao kandidat za UNESCO. U cilju zaštite vodopada Plive iznad vodopada se radi na regulaciji korita rijeke Plive. Gosti su ostali zadivljeni ljepotom kraljevskog grada, koju je kako su kazali jedino malo remetio dim iz dimnjaka "Elektrobosne" u Jajcu...

Bosna i Hercegovina na drugi način
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.04.2008, 13:16
Klikni za više fotografijaU muzeju samostana
Fojnica je domaćin četverodnevnog programa "Bosna i Hercegovina na drugi način", turističke manifestacije koja se održava u Fojnici od 10. do 14. aprila na inicijativu turističke agencije "Respect" iz Visokog uz pomoć Turističke zajednice Zeničko - Dobojskog kantona, Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona i suorganizatora RC "Brusnica" i "Aquareumal" Fojnica.

Četrdesetak turističkih radnika su došli iz turističko - hotelskih agencija iz Jugoistočne Evrope zemalja: Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i nekoliko domaćih turistićkih agencija i turističkih zajednica BiH. Organizatori ove manifestacije su kazali da je cilj ove manifestacije turističkim radnicima iz regiona predstaviti BiH na drugi i pozitivniji način, sa svim njenim prirodnim ljepotama i kulturnim blagom...

Prvi posjetitelji u knjižnici i muzeju samostana
Hazim Čukle - Utorak, 08.04.2008, 15:42
Klikni za više fotografijaObilazak muzeja
Na početku ove sedmice prvog radnog dana je muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana u Fojnici posjetila grupa od 73 profesora i direktora sarajevske Srednje medicinske škole i Srednje trgovačka škole. Vođa puta profesorima i direktorima ove dvije škole je ispred Turističke Agencije "Galileo" iz Sarajeva bila Sabina Valjevac koja nam je kazala da je ovo jednodnevni izlet u Fojnicu, gdje su posjetili apartmansko naselje "Aquareumal" i Franjevački samostan i da su oduševljeni viđenim. U razgledanju muzejskih eksponata su profesori i direktori bili u društvu fra Tvrtka Gujića...

Jedan korak u rješavanju agonije radnika
Hazim Čukle - Subota, 05.04.2008, 00:56
Klikni za više fotografijaRadnici traže svoja prava
U "Aquaremal"-u u Fojnici održan je sastanak predstavnika radnika Šipad "Vranica" Fojnica i Šipad "Fojnica" iz Fojnice koja je pod stečajem sa predstavnicima federalne i kantonalne vlasti.

Radnici ove dvije firme su tražili uvezivanje staža i rješavanje njihovog statusa, a o ovim radnicima smo pisali u više navrata kao i prije dvije godine kada su 24 dana proveli u hodnicima općinske zgrade. Šipad "Fojnica" je u stečaju od 2003. godine...

Žene Fojnice proslavile 8. mart
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 10.03.2008, 16:29
Klikni za više fotografijaDan žena
Pripadnice nježnijeg spola, na području općine Fojnica su svoj praznik 8. mart, međunarodni praznik Dan žena, proslavile svečano i u dobrom raspoloženju u hotelu "Reumal", "Aquareumalu" i nekoliko restorana i kafića Fojnice. One žene sretnice koje su zaposlene u nekoliko fojničkih firmi, proslavljale su svoj Dan žena 8. mart organizovano u društvu sa radnim kolegicama. Najveselije je svakako bilo u velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici. Od ukupnog broja 376 uposlenih u RR Centru "Fojnica" u Fojnici njih 236 su žene koje rade na poslovima kao što su doktorice, medicinske sestre, kuharice, servirke, sobarice, recepcionerke, šefice službi itd...

Muzika za svačiju dušu
Hazim Čukle - Petak, 29.02.2008, 17:16
Klikni za više fotografijaTrio "Opušteno"
U Fojnici su ovih dana bili dani Francuske kuhinje i prezentacija turističke ponude Fojnice. Nakon prezentacija turističke ponude Fojnice: banjskog, zimskog i vjerskog turizma, učesnici ovog programa pod nazivom "Fojnica kakvu niste poznavali" su sa brojnim novinarima uživali u sali restorana "Terra" "Aquareumala" gdje ih je zabavljao trio pod nazivom "Opušteno". To su trojica muzičara iz Bugojna: Almir Haračić, Dino Haračić i Enver Čaušević. Kazali su nam da sviraju zajedno sedam godina sve od Baha do sevdaha i vole reči da su oni ministri za rahatluk...

Otvaranje skijaške sezone na Igmanu
Hazim Čukle - Utorak, 08.01.2008, 13:31
Klikni za više fotografijaMali skijaši
Prvog dana vikenda je na Igmanu na skijalištu Malo polje u organizaciji Skijaškog Kluba "Željezničar" iz Sarajeva i "Aquareumala" iz Fojnice i OK ZOI 84 Sarajevo iz Sarajeva u povodu otvaranja skijaške sezone održano takmičenje pod nazivom "Aquakup". Kako nam je kazao generalni direktor "Reumal group" dr Eldan Lokmić na ovom takmičenju na Malom polju na Igmanu se takmičilo 180 takmičara iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije...

Veselo i mirno za novogodišnje praznike
Hazim Čukle - Petak, 04.01.2008, 14:22
Klikni za više fotografijaSretna Nova godina
Fojničani su kao i drugi građani naše zemlje i cijele planete veselo ispratili staru godinu i dočekali Novu godinu. U Novu godinu su Fojničani ušli sa mnogim i novim željama i sa novim snijegom. Veliki broj građana Fojnice je najluđu noć proveo u krugu svojih najbližih uz bogatu trpezu i TV program. Veselo je bilo u diskoteci "La vie" u Fojnici, u motelu "Brusnica" koji se nalazi u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice, u "Gizeli" i u nekoliko drugih fojničkih kafića. Kako smo saznali od dežurnih ekipa Doma zdravlja Fojnica, Vatrogasnog društva Fojnica i Policijske stanice Fojnica najluđa noć je u Fojnici prošla mirno i bez intervencija ovih službi. Sve je proteklo u najboljem redu uz minimalni broj pirotehničkih sredstava...

Fojničani uglavnom kod kuće, Reumal rasprodat
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.12.2007, 17:27
Klikni za više fotografijaFojnica
Sudeći po raspoloženju Fojničana i njihovom razmišljanju gdje će i kako dočekati Novu 2008. godinu i kako se zabaviti u najluđoj noći, Fojničani će Novu godinu uglavnom dočekati kod kuće. Mjesto dočeka diktira dubina džepa jer mali broj Fojničana je zaposlen. Najveći broj Fojničana Novu godinu će dočekati u krugu svoje familije uz TV program i domaću trpezu. Organizovanih dočeka Nove godine ima u hotelu "Reumal" i "Aquareumalu", diskoteci "La'vie", planinarskim i lovačkim domovima na Pogorelici, Jezernici, Zahoru, nekoliko kafića i u Ski centru "Poljana" u motelu "Brusnica"...
II kongres fizijatara BiH sa međunarodnim učešćem
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2007, 14:42
Klikni za više fotografijaII kongres fizijatara BiH
U organizaciji Udruženja fizijatara FBiH u fojničkom hotelu "Reumal" se održava Drugi kongres ljekara za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju BiH sa međunarodnim učešćem, koji se održavao od 22 do 25 novembra ove godine, čiji je domaćin i generalni sponzor "Reumal group" Fojnica.

Drugom Kongresu fizijatara BiH prisustvovalo je preko 200 ljekara za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju...

Mediteranska kuhinja, druga vinska škola i pripremanje jela pred gostom
Mirsad Topalović - Srijeda, 21.11.2007, 13:14
Klikni za više fotografijaAquareumal
Centar za neformalnu edukaciju kadrova u turizmu "Aquareumal" Fojnica nastavlja edukaciju kadrova u hotelijerstvu na teme: mediteranska kuhinja, druga vinska škola i pripremanje jela pred gostom.

Edukacija počinje dana 11.12.2007 godine u kompleksu "Aquareumal" sa početkom u 10:00 sati. Vinsku školu realizuju g. Dževad Perla, g. Hamed Turkušić, g. Milenko Blesić, g. Radosav Jovanović, g. Fahrudin Omerović, i g. Hamid Kujraković...

Vjenčanje Nihada Crnalića i Indire Memija
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.11.2007, 19:19
Klikni za više fotografijaVjenčanje Nihada i Indire
Jesen je godišnje doba poznato po tome što se u njemu najviše mladih ženi i udaje. Zabilježili smo jedno takvo vjenčanje koje se desilo ovih dana. Svoje sudbonosno "Da" su kazali Nihad Crnalić i Indira Memija iz Fojnice. Nihadova familija je tokom proteklog rata stigla u Fojnicu. Veliki dio njegove familije je rasut po bijelom svijetu. Mladoženja je apsolvent Kriminalistike, a mlada medicinski radnik uposlena u hotelu "Reumal" u Fojnici. Mladenci su se vjenčali šerijatski pred glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Fojnica hadži Mensurom ef. prof. Mensurom Pašalićem i u sali "Aquareumala" pred matičarkom Mulijom Muminović. Nakon vjenčanja uslijedilo je veselje u sali "Aquareumala" uz brojne zvanice. Želimo im dug i sretan zajednički život.

Predstavništvo Reumal-a u Francuskoj
Caritas Fojnica - Petak, 09.11.2007, 20:46
Klikni za više fotografijaFrancuska
U sklopu Caritas-ovog projekta podrške ekonomskom razvoju općine Fojnica, u periodu između 15.10. i 19.10. 2007. godine, predstavništvo Reumala i Aquareumala posjetilo je rehabilitacioni centar u francuskoj regiji Auvergne.

Ukupno 5 osoba iz Reumal-a učestvovalo je u ovom mini-projektu. Planirane su i daljnje aktivnosti vezane za ovaj vid saradnje između dva centra, u smislu razmjene iskustava i obuke kadrova, što će imati pozitivan utjecaj na za obe strane.

Prva vinska škola u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 09.11.2007, 18:32
Klikni za više fotografijaVinska škola
U organizaciji Centra za neformalnu edukaciju kadrova u turizmu "Aquareumal"u kompleksu "Aquareumal" u Fojnici je u utorak i srijedu 6. i 7. novembra održana prva zvanična edukacija o vinu i vinskoj kulturi pod nazivom "Vinska škola". Ovu Vinsku školu su realizovali prof. Milenko Blesić sa Poljoprivrednog fakulteta Sarajevo, te predavači Mato Tomić, Stanimir Draganić, Radosav Jovanović, Fahrudin Omerović i Hamid Kurjaković. Na edukaciji o vinu i vinskoj kulturi su prisustvovali šefovi restorana i konobari iz BiH hotela...

Prva vinska škola u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.11.2007, 16:09
Klikni za više fotografijaAquareumal
U organizaciji "Centra za neformalnu edukaciju kadrova u turizmu Aquareumal" u kompleksu "Aquareumal" u Fojnici koji je u sastavu "Reumal group" će se u utorak i srijedu 6. i 7. novembra održati prva zvanična edukacija o vinu i vinskoj kulturi pod nazivom "Vinska škola" namijenjena svima koji žele naučiti nešto više o vinu i vinskoj kulturi, a posebno uposlenim u turizmu i ugostiteljstvu. Veliki je broj hotela i restorana koji su već imali "Vinsku školu", a ovu "Vinsku školu" u Fojnici će realizovati prof. Milenko Blesić sa Poljoprivrednog fakulteta Sarajevo, te predavači Mato Tomčić, Stanimir Draganić, Radosav Jovanović, Fahrudin Omerović i Hamid Kurjaković.

Biznismeni iz Kuvajta u Fojnici i Gornjem Vakufu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.11.2007, 14:18
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
U posjetu Fojnici i Gornjem Vakufu su ovih dana stigla dvojica biznismena iz Kuvajta i Bahreina Jassim i Adnan Abutalal, predstavnici Kuvajtsko – Bahreinske multiinvesticione kompanije AUJAN. Sa njima je bio i bivši ambasador BiH u Kuvajtu Edhem Pašić. Prilikom posjete Gornjem Vakufu gdje su posjetili kompaniju "Zlatna dolina", po riječima Edhema Pašića biznismeni su razgovarali o saradnji između ove kompanije i nekih kompanija zemalja Zaliva po pitanju zastupanja na tržištu...

Bajram namaz klanjan u 11 džamija
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 15.10.2007, 19:46
Klikni za više fotografijaDan šehida
Na području Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Fojnica Bajram namaz je klanjan u 11 džamija. Centralna bajramska svečanost je održana u Čaršijskoj džamiji u Fojnici, koja je bila pretjesna kako bi primila nekoliko stotina vjernika da klanjaju Ramazanski bajram namaz. Tako je bilo i u ostalim džamijama na području Medžlisa IZ Fojnice. U Čaršijskoj džamiji je klanjanje Bajram namaza je predvodio i bajramsku hudbu održao glavni imam Medžlisa IZ Fojnice prof. hadži Mensur ef. Pašalić ...

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 11.10.2007, 19:43
Klikni za više fotografijaLajčak i Tihić
U nizu razgovora sa predstavnicima najačih političkih partija u BiH Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak je boravio u Fojnici, gdje se sastao sa presjednikom SDA BiH Sulejmanom Tihićem koji se nalazi na postoperativnom liječenju i oporavku u "Aqareumalu" koji je u sastavu "Reumal group" u Fojnici.

Sulejman Tihić na liječenju i rehabilitaciji u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 25.09.2007, 17:35
Klikni za više fotografijaTihić u Fojnici
U petak je u nakon teške operacije kuka desne noge u Kliničkom centru Koševo u Fojnicu na liječenje i rehabilitaciju stigao predsjednik Stranke Demokratske Akcije (SDA) BiH Sulejman Tihić. Predsjednika Tihića su u apartmanskom naselju dočekali menadžment "REUMAL GROUP", generalni direktror RR Centra "Fojnica" dr Eldan Lokmić sa saradnicima. Sulejman Tihić je smješten na liječenje i rehabilitaciju u "Aqareumal", koji je u sastavu "REUMAL GROUP" u Fojnici.

Fojničko ljeto 2007 - Završetak Fojničkog ljeta
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 10.09.2007, 18:00
Klikni za više fotografijaKBD "Zavidovići"
Na platou "Aquareumala" u Fojnici, uz održavanje folklorne večeri, završena je manifestacija "Fojničko ljeto 2007". Pored domaćina KUD "1001 noć" iz Fojnice i KPD "Matija Gubec" iz Bakovića Fojnica, prisutnima su se predstavili i gosti iz Zavidovića, Kulturno Bosansko Društvo "Zavidovići" iz Zavidovića. Ovo KBD "Zavidovići" iz Zavidovića po riječima sekretara i koreografa društva Vahida Bečića postoji od februara 2005. godine a broji 156 svojih članova učenika, radnika i intelektualaca. Najbrojnija je folklorna sekcija, čiji su se članovi predstavili Fojničanima i gostima Fojnice sa spletom srednjobosanskih igara naroda i narodnosti BiH.

Fontana u parku ili ono što je ostalo od nje
Nasir Selimović - Nedjelja, 02.09.2007, 05:25
Klikni za više fotografijaFontana u parku
Već više mjeseci a posebno za ovih ljetnjih tropskih vrućina mnogobrojni pacijenti Reumala uzalud obilaze oko zatvorene fontane ispred Sport – forma. I, normalno, čude se zašto ova, jedna od rijetkih javnih česama u gradu, nije u funkciji. Njeno osposobljavanje svakako da bi najviše trebalo da bude u interesu Reumala, Aquareumala i Općine, kao nosilaca turističkog razvoja Fojnice, pa tek onda Komunalnog preduzeća Šćona koje se u ovom slučaju pojavljuje kao isporučilac vode.
Budžet Fojnice oštećen za 500 hiljada KM
Mirsad Topalović - Četvrtak, 09.08.2007, 02:38
Klikni za više fotografijaAquareumal
Načelnik općine i predsjedavajući OV uputili pismo Skupštini SBK u kojem traže odgovor na pitanje ko je kupce apartmana oslobodio poreza.

Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i predsjedavajući OV Fojnica Vinko Protuđer uputili su pismo Skupštini SBK u kojem traže autentično tumačenje Zakona o porezima. Merdžanić i Protuđer pitaju "da li podliježu plaćanju poreza na promet nekretnina fizičke osobe koje su kupile apartman - ugostiteljski objekt".

Fojničko ljeto 2007 - 12. Memorijal "Kenan Memija" - Konferencija za medije
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.07.2007, 18:28
Klikni za više fotografijaKonferencija za medije
Nedjelja, 29.07. - Pred finalnu utakmicu 12. Memorijala "Kenan Memija" između ekipa domaćina NK Fojnice i FK Veleža iz Mostara u Sali hotela "Reumal" održana je konferencija za novinare. Na toj konferenciji za štampu su bili prisutni direktor NK Fojnice Naim Softić, predsjednik NK Fojnice Ramiz Meša, šef stručnog štaba NK Fojnice Mirsad Memija, zamjenik UO NK Fojnice Asim Zahirović, sportski direktor FK Veleža iz Mostara Avdo Kalajđić i član uprave NK Fojnica Ajdin Pašić. Na ovoj konferenciji za štampu su pročitani i sponzori koji su pomogli održavanje dvanaestog Memorijala "Kenan Memija".

Završena prva faza projekta kompleksa Aquareumal u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 21.07.2007, 01:07
Klikni za više fotografijaSvečano otvaranje
Četvrtak, 19.07. - Povodom završetka izgradnje prve faze kompleksa Aquareumala u Fojnici i obilježavanja početka rada apartmanskog naselja i tržnog centra "Aquareumal" u Fojnici, sinoć je u prisustvu preko hiljadu Fojničana i gostiju Fojnice, velikog broja zvanica iz javnog, ekonomskog, političkog i medijskog života, priređen bogat muzičko – zabavni program. Sve prisutne prvi je pozdravio generalni direktor Centra za medicinsku rehabilitaciju "Fojnica" u Fojnici dr Eldan Lokmić.

Njemački ambasador u BiH Michael Schmunk u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 20.07.2007, 03:13
Klikni za više fotografijaŠetnja Fojnicom
Četvrtak, 19.07. - Njemački ambasador u Bosni i Hercegovini Mihael Šmunk (Michael Schmunk) sa suprugom Maryann Šmunk je danas boravio u jednodnevnoj posjeti Fojnici. Ambasador Mihael i njegova supruga Maryann su se najprije sastali sa načelnikom općine Fojnica Salkanom Merdžanićem. Ambasador Šmunk proveo jedan sat razgovora sa načelnikom Merdžanićem i tom prilikom se interesovao o prirodnim resursima koje ima Fojnica i političkom životu Fojnice. Nakon što mu je načelnik Merdžanić predstavio kratku ličnu kartu Fojnice ambasador Šmunk je između ostalog kazao: "Najbolje sami sebi možete pomoći. Imate dobru vodu, lijepu prirodu, dobro drvo, treba to sve iskoristiti, treba vam samo dobrih ideja. Recept uspjeha je u još većem obrazovanju mladih...

Jednodnevna šetnja planinara Planinarskog društva "Vranica" Fojnica
Mirsad Topalović - Utorak, 17.07.2007, 19:59
Klikni za više fotografijaVranica


Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: PD "Vranica", 15.07.2007)

Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Utorak, 17.07.2007, 19:52
Obilježen Dan Centra za medicinsku rehabilitaciju „Fojnica“ (Reumal)
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.05.2007, 17:22
Klikni za više fotografijaDan Reumala
Srijeda, 09.05. - U prostorijama hotela "Reumal" u Fojnici je obilježen Dan RR Centra "Fojnica" iz Fojnice. O radu Centra je govorio generalni direktor Centra dr Eldan Lokmić koji je tom prilikom između ostalog kazao i to da je ova ovaj Centar u posljednjih 15 godina najbolje poslovao kada je u pitanju prvi kvartal u godini. U ovom RR Centru je kapacitet 600 ležaja i sa 370 uposlenih radnika. Također je direktor Lokmić kazao da se planira u septembru otpočeti sa izgradnjom Aqua parka - vodenog grada AquaReumala. Na ovoj svečanosti u "Reumalu" su dodijeljene i novčane nagrade radnicima sa deset, dvadeset i trideset godina neprekidnog rada u ovoj ustanovi.

Praktična nastava studenata Fakulteta islamskih nauka u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.03.2007, 14:43
Klikni za više fotografijaFIN u posjeti Fojnici
Petak, 16.03. - U jednodnevnu posjetu Fojnici je stigla grupa od trideset studenata četvrte godine Fakulteta islamskih nauka (FIN) iz Sarajevu. Vođa ove grupe studenata je bio profesor Mustafa Hasanija. Prilikom posjete Fojnici studentima je priređen prijem u Kiraethani Medžlisa Islamske zajednice Fojnice u Fojnici, a domaćini su im bili predsjednik Medžlisa IZ Fojnice hadži Taib Pamić i glavni imam Medžlisa IZ Fojnice prof. hadži Mensur ef. Pašalić. Nakon klanjanja džuma namaza u Čaršijskoj džamiji studenti iz Sarajeva su posjetili hotel "Reumal", kompleks apartmanskog naselja Aquareumala, tekiju na Oglavku, Franjevački samostan u Fojnici i jednu od četiri mini hidroelektrane na rijekama Fojnice.

Susreti ljekara Fojnica 2006
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 04.12.2006, 18:38
Reumal FojnicaFojnički "Susreti ljekara", utemeljeni na konceptu stručno - zabavno – humanitarnog godišnjeg druženja osoba čiji djelokrug poslova ima dodirnih tačaka sa djelatnošću Centra, ove godine slave pet godina kontinuiranog održavanja. Kako navode članovi Organizacionog odbor, na ovom dvodnevnom okupljanju u Fojnici, očekuje se prisustvo više od 250 pozvanih pojedinaca i predstavnika institucija sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Linkovi:
O istoj temi: Susreti ljekara Fojnica
Fotografije Centra za medicinsku rehabilitaciju "Fojnica"
www.reumal.ba
Susreti ljekara Fojnica 2006
Nasir Selimović - Srijeda, 22.11.2006, 14:01
Reumal FojnicaFojnički "Susreti ljekara", utemeljeni na konceptu stručno - zabavno – humanitarnog godišnjeg druženja osoba čiji djelokrug poslova ima dodirnih tačaka sa djelatnošću Centra, ove godine slave pet godina kontinuiranog održavanja. Kako navode članovi Organizacionog odbor, na ovom dvodnevnom okupljanju u Fojnici, očekuje se prisustvo više od 250 pozvanih pojedinaca i predstavnika institucija sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Linkovi:
O istoj temi: Susreti ljekara Fojnica
Fotografije Centra za medicinsku rehabilitaciju "Fojnica"
www.reumal.ba
Otvoreni GAP projekti
Nevres Jemendžić - Četvrtak, 20.07.2006, 17:29
Otvaranje Centralnog parka, 10.07.2006Ponedjeljak, 10.07. - Uz svesrdnu pomoć USAID-a, SIDA-e i GAP-a (GAP – Projekat upravne odgovornosti), općina Fojnica je uspješno privela kraju realizaciju tri značajna projekta: Kanalizaciona mreža Šavnik, Sanacija deponije smeća "MUT" i izgradnja Gradskog parka Muslinovac, čija je ukupna vrijednost cca 153.000 KM.

U sklopu poboljšanja infrastrukture na području općine Fojnica, rađeno je na izgradnji kanalizacione mreže u prigradskom naselju Šavnik.

Linkovi:
Fotografije otvaranja Centralnog parka (10.07.2006)
O istoj temi: GAP - Projekat upravne odgovornosti
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Srijeda, 07.06.2006, 17:41
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja, 03.06.2006

Pogledajte nove fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 02/03.06.2006)
Linkovi:
Foto galerija Aquareumal - radovi na izagradnji Apartmanskog naselja
O istoj temi: Aquareumal - Apartmansko naselje
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Srijeda, 29.03.2006, 19:53
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Četvrtak, 23.02.2006, 15:50
Nove fotografije izgradnje Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 24.10.2005, 19:09
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja, 17.10.2005

Pogledajte nove fotografije ovdje.
(Foto: Amir Bajraktarević, 17.10.2005)
Linkovi:
Foto galerija Aquareumal - radovi na izagradnji Apartmanskog naselja
O istoj temi: Aquareumal - Apartmansko naselje
Lopovi odnijeli projektnu dokumentaciju
Hazim Čukle - Četvrtak, 13.10.2005, 18:25
Vrata koja su provalili, 09.10.200510.10.2005 - Kako smo saznali od djelatnika PS Fojnica u noći 9/10 oktobra u prostorije "AquaReumala" koje su smještene u hotelu "Reumal" u Fojnici je provalio jedan ili više lopova koji su tom prilikom iz kancelarije otuđili metalnu kasu težine od oko 140 kg. U toj kasi su se nalazila projektna dokumentacija "AquaReumala", a koja je korištena za izgradnju apartmanskog naselja koje se gradi u blizini hotela "Reumal". Kako smo saznali u toj metalnoj kasi se nalazilo i oko 1000 KM. Lopovi su provalili vrata donje sale hotela Reumal. Na lice mjesta su izašli djelatnici PS Fojnica, istraga je u toku.

Linkovi:
Fotografija (09.10.2005)
Nove fotografije izgradnje Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 19.09.2005, 15:25
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja, 07.09.200

Pogledajte nove fotografije ovdje.
(Foto: Amir Bajraktarević, 07.09.2005)
Linkovi:
Foto galerija Aquareumal - radovi na izagradnji Apartmanskog naselja
O istoj temi: Aquareumal - Apartmansko naselje
«Aquareumal» i «Reumal» wallpapers
Mirsad Topalović - Petak, 26.08.2005, 15:29
Nove fotografija izgradnje Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 15.08.2005, 20:30
Novih 75 fotografija izgradnje Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Petak, 29.07.2005, 22:07
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja, 29.07.2005

Pogledajte nove fotografije ovdje.
(Foto: Amir Bajraktarević, 24-29.07.2005)
Linkovi:
Foto galerija Aquareumal - radovi na izagradnji Apartmanskog naselja
O istoj temi: Aquareumal - Apartmansko naselje
Prva Skupština Društva «AQUAREUMAL» d.o.o. Fojnica
Nasir Selimović - Petak, 29.07.2005, 19:55
Crtež projekta «Vodeni park»"Prva Skupština Društva «AQUAREUMAL» d.o.o. Fojnica održana je jučer u Reumalu. Skupštinu je sazvao i otvorio V.D. direktora Džemal Polutan, dok je daljim tokom zasijedanja rukovodio novoizabrani predsjedavajući Skupštine sa jednogodišnjim mandatom, Nasir Selimović. Od 274 pozvana ulagača sjednici je prisustvovalo putem punomoćnika ili lično 81,3% predstavnika ukupnog osnivačkog kapitala.

Linkovi:
Foto galerija Aquareumal - radovi na izagradnji Apartmanskog naselja
Projekat Apartmanskog naselja
Projekat Vodenog parka
Fotografije crteža projekta "Apartmansko naselje"
Fotografije crteža projekta "Vodeni park"
O istoj temi: Apartmansko naselje i Vodeni park
www.reumal.ba
Osnivačka skupština Aquareumala
Nasir Selimović - Četvrtak, 21.07.2005, 19:08
Crtež projekta «Vodeni park»"AQUAREUMAL" d.o.o. Fojnica
DRUŠTVO ZA UGOSTITELJSTVO, TRGOVINU I TURIZAM
Broj: 103/05
Dana: 06.07.2005. godine

Na osnovu Čl. 344. Zakona o privrednim društvima ("Sl. novine F BiH", br. 23/99, 45/99 02/02 i 29/03) sazivam

OSNIVAČKU SKUPŠTINU
"AQUAREUMAL" d.o.o. Fojnica

Osnivačka Skupština će se održati u četvrtak, 28.07.2005.godine u velikoj sali "Reumal"-a sa početkom u 15 h.

Linkovi:
Skeniran dokument
Foto galerija Aquareumal - radovi na izagradnji Apartmanskog naselja
Projekat Apartmanskog naselja
Projekat Vodenog parka
Fotografije crteža projekta "Apartmansko naselje"
Fotografije crteža projekta "Vodeni park"
O istoj temi: Apartmansko naselje i Vodeni park
www.reumal.ba
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Četvrtak, 21.07.2005, 18:45
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 18.07.2005, 17:53
Aquareumal - početak radova na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 11.07.2005, 17:28
Aquareumal - Početak radova na izgradnji Apartmanskog naselja, 11.07.2005

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 11.07.2005)
Linkovi:
O istoj temi: Aquareumal - Apartmansko naselje
Potpisan Ugovor o gradnji Apartmanskog naselja
Nasir Selimović - Srijeda, 06.07.2005, 20:48
Crtež projekta «Vodeni park»01.07. - Jučer je u Reumalu usaglašen i potpisan Ugovor o gradnji Apartmanskog naselja između građevinskog preduzeća «Unigradnja» D.D. iz Sarajeva, odabranog na pozivnom tenderu za generalnog izvođača radova, i investitora «Aquareumal» d.o.o. iz Fojnice.

Ukupna vrijednost radova iznosi 7.132.111,00 KM.

Početak radova 01.07.2005. godine.
Završetak radova 01.05.2006. godine.

Linkovi:
Projekat Apartmanskog naselja
Projekat Vodenog parka
Fotografije crteža projekta "Apartmansko naselje"
Fotografije crteža projekta "Vodeni park"
www.reumal.ba
O istoj temi: Apartmansko naselje i Vodeni park
Aquareumal
Nasir Selimović - Subota, 04.06.2005, 14:40
Crtež projekta «Vodeni park»Od jučer je Fojnica bogatija za jedno preduzeće. Na Kantonalnom sudu u Travniku izvršena je registracija preduzeća «Aquareumal» doo čiji su osnivači: 272 pojedinca, s ulozima u rasponu od 2.000 – 35.000 KM, te dva pravna lica RRC Fojnica sa 299.910 KM u zemljištu i Croatia osiguranje 30.000 KM u novcu. Ukupni osnivački kapital Aquareumala iznosi 1.074.910 KM. Ovo su početna sredstva s kojima će Aquareumal ovih dana krenuti u realizaciju projekta Apartmansko naselje. Sretno!

Linkovi:
Projekat Apartmanskog naselja
Projekat Vodenog parka
Fotografije crteža projekta "Apartmansko naselje"
Fotografije crteža projekta "Vodeni park"
www.reumal.ba
O istoj temi: Apartmansko naselje i Vodeni park
pretraga novosti :: arhiva novosti