Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za apartmansk je pronašla slijedeće:

Fojnica ispratila maturante osmogodišnjeg osnovnog obrazovanja
Hazim Čukle - Petak, 17.06.2016, 13:01
Klikni za više fotografija Maturanti
Fojnica je ispratila još jednu generaciju maturanata osmogodišnjeg osnovnog obrazovanja OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica školske 2015/16 g. Njih 86 koji su se školovali u četiri odjeljenja su nakon okupljanja u holu škole trebali u defileu proči ulicama svoga grada, međutim jaka kiša ih je spriječila u tome, pa su do hotela „Nature“ gdje je održana maturska zabava, stigli prevoznim sredsvima. Ni jaka kiša nije spriječila stotine roditelja, prijatelja, sugrađana koji su se okupili u Apartmanskom naselju da isprate i nagrade maturante dugotrajnim aplauzom.

U sali hotela „Nature“ u Fojnici su imali večeru i zabavu sa svojim nastavnicima, razrednicima i Mujom Zahirovićem, direktorom OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica. Među ovom generacijom maturanata je njih osamero dobilo posebne nagrade. Učenicima za odličan uspjeh, iz svih nastavnih predmeta i primjerno vladanje u toku osmogodišnjeg osnovnog obrazovanja i odgoja, dodjeljene su posebne diplome.

Posebne diplome i knjige su dobili od svoje škole, koje im je uručila Razija Buharalija, nastavnica koja je sa ovom školskom godinom, provela punih 40 godina kao nastavnica i odlazi u zasluženu penziju. Novčane nagrade, poklon Općine Fojnica, za osam maturanata je uručio Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica. To su: Lejla Mušinbegović, Asja Tulumović, Ferhat Meša, Sarah Tutnjević, Saira Memija, Emina Memija, Emina Hurem, Amina Klisura.

Prezentacija plasteničkog rasadnog povrća
Fojnica online redakcija - Četvrtak, 06.02.2014, 09:02
Klikni za više fotografijaAquareumal
Prezentacija rasadnog povrća održati će se 15.02.2014. godine u 17:00 u Aquareumalau. Ovu prezentaciju organizuje firma Habitus d.o.o. Gabela-Čapljina, jedan od najvećih proizvođača rasadnog povrća u BiH.

Cilj prezentacije je upoznati poljoprivrednike općine Fojnica sa najkvalitetnijim vrstama rasadnog povća i pratećim organskim gnojivima kao i najsavremenijim načinima uzgoja rasadnog povrća.

Jedan od glavnih ciljeva ove prezentacije je napraviti direktnu vezu između poljoprivrednika i proizvođača rasadnog povrća kako bi poljoprivrednici imali sigurnog i povoljnog dobavljača rasadnog povrća.

Načelnik Općine obišao novoizgrađeni hotel Nature
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 06.11.2013, 12:28
Hotel "Nature"
Godišnji odmor. Kupite jednom, koristite zauvijek – je već odavno prepoznatljivi slogan s kojim Reumal grupacija i Aquareumal predstavljaju svoj, tako reći novi proizvod a riječ je o Nature Concept Fojnica.

Fojnica je prepoznatljiva po bogatoj turističkoj ponudi a kako bi se ta ponuda širila i obogaćivala potrebni su novi sadržaji ali i smještajni kapaciteti. Pored već čuvenog centra za medicinsku rehabilitaciju Reumala i prepoznatljivog mjesta za odmor, rekreaciju, rad i poslovnu komunikaciju Aquareumala, izgrađen je novi savremeni hotel „Nature“...

Završena "Humanijada 2013"
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 17.05.2013, 09:04
Klikni za više fotografijaFojnica
21. edukativno-sportski susreti studenata biomedicinskih grupacija, koji su se održavali proteklog vikenda u apartmanskom naselju Aquareumal u Fojnici su završeni. Najmasovniji Internacionalni projekat u BiH je okupio preko 500 studenata iz regiona koji su uzeli učešće u 7 sportova: nogomet, košarka, odbojka, rukomet, tenis, stoni tenis i odbojka na pijesku.

Pobjedu u nogometnom turniru je po drugi put uzastopno osvojila ekipa Medicinskog fakulteta iz Rijeke. Najbolji košarkaški tim dolazi iz Travnika sa Edukacijskog fakulteta. Zlatni rukometaši dolaze sa Stomatološkog fakulteta iz Sarajeva dok kod odbojkaša u finalu je bila najbolja ekipa Medicinskog fakulteta iz Osijeka.

Kod djevojaka prvak u nogometu je Medicina Zagreb a u odbojci je Farmacija iz Zagreba. Najbolje košarkašice su s Medicine Zagreb dok u rukometu prvo mjesto su osvojile djevojke sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba.

Stonoteniski turnir je pripao Nives Macukić sa Stomatologije Zagreb dok je teniski turnir osvojio Ivan Matoković sa Medicine Osijek.

Za ukupnog pobjednika izabrana je ekipa Medicinskog fakulteta iz Zagreba. Najbolji sportista je Ivona Zovko sa Farmacije Zagreb dok najbolji sportista je Ivan Matoković sa Medicinskog fakulteta iz Osijeka.
Za Fair Play ekipu je izabrana ekipa Medicinskog fakulteta iz Rijeke.

Pehari, medalje i priznanja su uručeni svim pobjednicima na ceremoniji koja je upriličena u Aquareumalu, zadnju noć boravka studenata u Fojnici.

Ceremoniji je prisustvovao i načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić koji je tom prilikom čestitao pobjednicima a organizatorima se zahvalio što su ove godine izabrali Fojnicu za mjesto održavanja Humanijade 2013.Fojnica domaćin najmasovnijeg studentskog okupljanja u regionu
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 07.05.2013, 11:19
Klikni za više fotografijaHumanijada
Projekat “Humanijada 2013.” koji predvodi Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu (USMF) i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) ove godine održava se u Fojnici, u apartmanskom naselju Aquareumal.

Ovo je prvi put da se Humanijada, u dvadesetogodišnjoj tradiciji održava u Bosni i Hercegovini, i to u Fojnici od 08. do 12.05.2013. godine.

U ovom projektu učešće je uzelo preko 500 učesnika, 22 fakulteta, 12 gradova i 5 država.

Općina Fojnica je prepoznala značaj navedenog projekta te će u svakom smislu podržati njegovu realizaciju i na taj način Fojnicu predstaviti u najljepšem mogućem svjetlu. Također, učešćem u ovom projektu Općina će dati doprinos u usmjeravanju mladih u pravcu sporta i zdravog života...

Fojnica ima više noćenja u godini od Neuma
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.04.2013, 09:41
Klikni za više fotografijaFojnica
Od svog prvog pominjanja u pisanim dokumentima od 1365 godine, Fojnica je poznata po monogo čemu a posebno po čudotvornom ljekovitom svojstvu termalne vode i po zlatu.Rijetki su ovako mali gradići u svijetu kao što je Fojnica, koje je priroda obdarila bogastvom kao što su prirodni draguljni okoliš,brojni kulturno historijski spomenici,koja je sa svojim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, kao magnet privlačna turistička destinacija, kako naših , tako i gostiju iz inozemstva, tokom cijele godine.

Budućnost Fojnice je u razvoju raznih vidova turizma kao što su kontinentalni turizam, zdrastveni, vjerski, zimski i sportski turizam, planinarski , kongresni itd.Što se tiče smještajnih kapaciteta gostima je na raspolaganju hoteli „Reumal“ i „Nova bolnica“ 530 ležaja,hotel „Stari grad“ 50 ležaja, Apartmansko naselje „Aquareumal“ sa 74 luksuzno opremljena apartmana sa oko 200 ležaja,Motel „Brusnica“ 50 ležaja restoran „Central“ 20 ležaja, vila „Iris“ 50 ležaja, kao i par stotina ležaja u privatnom smještaju.

Posjetioci Fojnice mogu uživati u termalnoj vodi bazena „Aquaparka“ sa pratećim sadržajima, kao i u lovu i ribolovu, u atraktivnim brdsko biciklističkim i planinarskim turama.Posebno su privlačna izletišta oko Fojnice, među kojima je najpoznatije svakako prirodni dragulj u njedrima Vranice Prokoško jezero, prelijepi Slapovi Kozice,planinski visovi Pogorelice, Matorca, Bitovnje i Zec planine gdje koji obiluju ljekobiljem i šumskim plodovima kao što su razne gljive, kao i čuvena fojnička borovnica i brusnica.Tu su i posjete vrelu Svetog Jakova, posjete samostanima u Fojnici, Kreševu i Kraljevoj Sutjesci.

Među najznačajnijim kulturno historijskim spomenicima su svakao Atik (stara) džamija iz 1551 godine, Franjevački samostan nadaleko poznat po svojoj biblioteci i Muzeju u kojima se nalazi oko 40.000 naslova knjiga iz svih oblasti, među kojima je i trinaest inkunabula i fojnički grbovnik.Posebno mjesto u kulturno historijskom naslijeđu zauzimaju i tekije nakšibendijskog reda u Vukeljićima i Oglavku,kao i musafirhana u Fojnici.

Hotel „Reumal“ sa „Novom bolnicom““ Fojnica je u 2012 godini ostvario 140.000 noćenja, a prosječna godišnja popunjenost je oko 73%, prosječna dužina boravka gostiju je oko 10 dana..Gro gostiju je domaći, što se tiče stranaca, tu je naša dijaspora i gosti iz zemalja Evrope, kao i arapskih zemalja Bliski i Srednji istok i zemlje Zaliva, u zadnje vrijeme iz Libije zato što imaju saradnju sa Komitetom za ranjenike iz Libije.Kada je u pitanju „Aquareumal“ Fojnica u prošloj godini je ostvareno 29.000 noćenja, od toga je 67% domaćih gostiju i 26% zemalja arapskih zemalja.Prosjek boravka gostiju je 4,5 dana.

Ako se uzmu pokazatelji da je u prošloj godini u BiH ostvareno 1.643.868 noćenja, od čega je njih 11, 53 u Fojnici, Fojnica je za mnoge omiljena turistička destinacija, koji dolaze i na godišnji odmor.Podaci pokazuju da Fojnica tokom godine ostvari viši broj noćenja od Neuma, gdje se predpostavlja da Fojnica godišnje ima preko 200.000 noćenja.Što se tiče smještajnih kapaciteta, Fojnica posjeduje oko 1.000 ležaja, a taj broj će bit još veći jer se ove godine planira otvoriti još jedan hotel „Nature concept“koji je u sklopu“Aquareumala“ Fojnica sa 5 zvjezdica od 120 apartmana.Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 17.07.2012, 08:12
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Sedamnaestočlana posada zlatnog broda i zlatne bh reprezentacije u sjedećoj odbojci na čelu sa selektorom i kapetanom broda Mirzom Hrustemovićem je stigla na prve sedmodnevne pripreme koje će održati u Fojnici, a pripremaju se za Paraolimpijske igre koje će se održati od 29. augusta do 10. septembra u Londonu.

Selektor naše reprezentacije Mirza Hrustemović nam je prije početka prvog treninga u Fojnici kazao: „Startamo sa prvim sedmodnevnim pripremama a imati ćemo ih troje po sedam dana u Fojnici u tri ciklusa. Prve smo evo započeli i traju do 20. jula, drugi ciklus je od 29. jula do 3. augusta i treći ciklus od 10-17 augusta. Za London krećemo iz Zagreba 26. augusta."...

U toku izgradnja hotela "Nature" sa 120 luksuznih apartmana
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.09.2011, 09:05
Klikni za više fotografijaHotel "Nature"
Iz dana u dan iz godine u godinu Fojnica je turističko mjesto koje privlači brojne goste koji dolaze u Fojnicu za odmorom i rekreacijom u potrazi za dobrim odmormom za zlata vrijednim zdravljem pa je tako neophodno povećanje i smještajnih kapaciteta. Budućnost Fojnice je u razvoju turizma. Nakon što je izgrađen kompleks "Aquareumal" pored već postojećeg apartmanskog naselja "Aquareumal" u Fojnici u toku je izgradnja novog hotela "Nature" sa brojnim sadržajima koji će se graditi na četiri hiljade kvadratnih metara u Fojnici.

Od izvršnog direktora "Aquareumala" Fojnica Harisa Šehića smo saznali: "Hotel "Nature" sa pet zvjezdica graditi će se prema idejnom rješenju arhitekte Nedima Hadžiabdića čija će prva faza izgradnje biti u funkciji do mjeseca maja iduće godine a sastojati će se od 120 apartmana raspoređenih u dvije kaskadne lamele na šest spratova. Ono što je najzanimljivije kada je izgradnja hotela "Nature" u pitanju jeste način i model kupovine predmetnih apartmana koji svakom kupcu omogućava da kupe godišnji odmor u trajanju od sedam dana, kupi jednom koristi zauvijek.

Nature Concept Fojnica svim suvlasnicima apartmana omogućava i realizaciju dodatnog prihoda kroz posredničke ugovore. Vrijednost fonda za posredničke provizije iznosi 4.180.000 KM. Vrijednost ovog projekta je oko 7,5 miliona KM a radove izvode domaće kompanije"...

FK "Sarajevo" na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 22.06.2011, 09:19
Klikni za više fotografijaBordo tim u Fojnici
Prvog radnog dana ove sedmice je na osmodnevne pripreme u Fojnicu stigao Fudbalski klub "Sarajevo" član Premijer nogometne lige BiH. Smješteni su u apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici. Posadu bordo tima sa Koševa čine kapetan i trener Dženan Uščuplić sa trenerom golmana Milošom Đurkovićem (koje smo prve zatekli na stadionu na jutarnjem treningu) i fizioterapeut Ismar Hadžibajrić i 26 igrača. Kako nam je kazao trener Dženan Uščuplić ove pripreme u Fojnici su osam dana aktivnog rada a uslovi su izuzetno dobri.

"Treniramo na stadionu FK "Fojnica" iz Fojnice dva puta dnevno, ujutro i popodne, kao i u teretani hotela "Reumal" u Fojnici. Sa nama u Fojnici nije Edin Pehilj zbog povreda koljena i van stroja bordo tima će ostati petnaestak dana i Alen Škoro koji zbog bolesti bubrega neće trenirati mjesec dana. Radi se ozbiljno i disciplinovano." Na pitanje šta misli o protivniku Sarajeva u drugom pretkolu kupa UEFA trener Dženan Uščuplić je kazao: "Izvukli smo Orebro iz Švedske koji je izuzetno težak protivnik ali probat ćemo sve da uradimo da izbacimo ekipu Orebro iz daljeg takmičenja. Tokom boravka u Fojnici bi trebali odigrati jednu ili dvije test utakmice ukoliko nađemo adekvatnog protivnika jer je malo ekipa počelo sa pripremama", kazao je za Fojnica online trener Uščuplić...

Kiša pokvarila proslavu 1. maja
Hazim Čukle - Petak, 06.05.2011, 17:12
Klikni za više fotografijaPrvomajski uranak
Pvi maj, međunarodni praznik rada, na području općine Fojnica je proslavljen dosta slabije nego što je to bilo ranije. Razloga ima više ali svakako su dva najvjerovatnija a to je cjelodnevna kiša i "tanak" džep. U jutarnjim satima je bilo primjetno malo više automobila u gradu koji su se uglavnom zaustavljali ispred mesnica i prodavnica mješovite robe i pekara a onda put pod točkove i pravac izletišta oko Fojnice kao što su Rekreacijski centar "Brusnica", izletište Malkoč, Vladića vrh, Požarna, Pogorelica, Planinska kuća za odmor "Jezernica", Prokoško jezero, naravno gdje je bilo hladnjaka, koliba, katuna, vikendica, nadstrešnica itd. Dobar dio Fojničana je prvomajske praznike proslavljao u krugu porodice uz domaću kuhinju i TV program. Saznali smo da je u Planinskoj kući "Jezernica" predpraznična noć bila vesela uz logorsku vatru i harmoniku a na sam praznik 1. maja ujutro prvomajski uranak uz riječicu Požarnu i pod stablima stogodišnje bukove šume, desetak kilometara ispod Prokoškog jezera sve uz mezetluke i piće...

Predsjednik HDZ-a BiH Dr Dragan Čović u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 13.10.2010, 08:09
Dr Dragan Čović
U ponedjeljak je na sedmodnevni odmor i rehabilitaciju u Fojnicu stigao predsjednik HDZ-a BiH Dr Dragan Čović. Smješten je u apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici a medicinske terapije obavlja u hotelu "Reumal" i u "Aquareumalu". Pod nadzorom je šefa Medicinskog sektora "Reumala" dr Elvedina Kape.

Sa predsjednikom HDZ BiH Dr Draganom Čovićem smo razgovarali nakon obavljenih wellness masaža i tom prilikom nam je kazao: "Ovdje sam došao na rehabilitaciju i odmor od sedam dana i mogu reći ovo je izvrsno, odmor i za dušu i za tijelo. Ovdje sam već drugi put, vjerovatno će to zbog potreba moje kralježnice biti redovito svake naredne godine. Osoblje je više nego dobro, stručno, uz skoro obiteljski odnos. Imam nekoliko terapija kao što su vježbe, magneti, elektro terapije, vakum i masažne kade. To sve mi jako dobro pomaže."...

Fudbalski klub "Olimpik" na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 01.07.2010, 17:06
Klikni za više fotografijaFK "Olimpik"
Premijerligaš sarajevski "Olimpik" se ovih dana nalazi na pripremama u Fojnici. Atmosfera je radna, radi se punom parom. Posadu Olimpika čine 21 fudbaler i stručni štab. Smješteni su u Apartmanskom naselju "Aquareumal" Fojnica a treniraju u trim kabinetu hotela "Reumal" u Fojnici i na stadionu SD Fojnica iz Fojnice. Trećeg dana Olimpikovog boravka u Fojnici prisustvovali smo jednom od jutarnjih treninga i tom prilikom zabilježili. Atmosfera radna, marljivo se rade svi detalji i slušaju upute trenera.

Trener Edin Prljača nam je kazao: "Uslovi su više nego idealni, smještaj, teren, ljudi gostoprimljivi, za sve nam izlaze u susret i kod smještaja i kod treniranja, ma za svaku pohvalu. Ovdje su dobri uslovi za treniranje i vrhunskih sportaša"....

Od dvadesetog juna FK "Željezničar" na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 22.06.2010, 17:47
Klikni za više fotografijaAmar i Eldan
Ovih dana smo u restoranu "Terra" "Aquareumala" u Fojnici sreli Amara Osima trenera FK "Željezničar" premijerligaša fudbalske lige BiH iz Sarajeva koji je bio u društvu dr Eldana Lokmića generalnog direktora hotela "Reumal" u Fojnici a koji je i potpredsjednik FK "Željezničara" Sarajevo. Kako smo saznali razlog posjete trenera Amara Osima Fojnici je dogovor sa dr Lokmićem i sa izvršnim direktorom "Aquareumala" Harisom Šehićem oko dolaska "Željezničara", šampiona Premijer lige BiH, na pripreme u Fojnicu.

Ekipa šampiona je stigla u Fojnicu 20. juna na desetodnevne pripreme. Kako nam je kazao direktor "Reumala" dr Eldan Lokmić da je uspjehu šampionskog tima sa Grbavice doprinio i jesenji boravak "Željezničara" na pripremama u Fojnici. Dolazak "Željezničara" na pripreme u Fojnicu je pokazatelj da Fojnica omogućava sve uslove za pripreme i vrhunskih sportaša. Trener Amar Osim je prokomentarisao da su uslovi u Fojnici za boravak i pripreme fudbalskih ekipa odlični, što pokazuje i ponovni dolazak na pripreme u Fojnicu...

Učenici iz Ilidže u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 22.06.2010, 16:31
Klikni za više fotografijaUčenici iz Ilidže
U Fojnici je tokom juna boravilo 60 učenika i njihova tri nastavnika Šeste O.Š. iz Ilidže Sarajevo, kao jedna od grupa ove škole u projektu "Škola u prirodi". Bili su smješteni u Apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici. Kako su nam kazali njihovi nastavnici ovaj boravak u Fojnici je bio "Škola u prirodi" u sklopu nastavnog plana i rada škole. Tu su djeca učenici ove škole a u Fojnici su u vrijeme posjete Fojnica online bili učenici dva peta razreda.

"Ovdje se provodi realizacija nastavnog plana i programa, tako ujutro djeca imaju jutarnju gimnastiku a tokom dana radionice i boravak u prirodi, kao i posjete kulturno historijskim znamenitostima Fojnice.", kazali su nam nastavnici koji su sa ovom djecom u Fojnici....

Mehmedalija Gavranović iz Živinica, majstor obrade svih vrsta kamena
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.04.2010, 16:59
Klikni za više fotografijaMehmedalija Gavranović
Danas se sve čašće traže majstori za obradu i ugradnju kamena prilikom izgradnje kuća, vikendica, fontana, fasada, roštilja, krušnih peći itd. A majstora je sve manje i rijetki su oni koji žele da rade taj posao. Jedan od vrsnih majstora koji je veoma tražen i koji od kamena pravi čuda sa raznim idejama je i 40 godišnji Mehmedalija Gavranović iz Živinica. Mehmedalija živi sa suprugom i dva sina. Koliko je Mehmedalija vrstan umjetnik za kamen pokazuje i podatak da je u Fojnicu došao na nekoliko dana a evo zadržao se tu već treću godinu. Sreli smo ga na uređenju poslovno apartmanske zgrade "Kraljica Katarina" u Fojnici gdje je uradio kamin, krušnu peć, pod i fasade za stubove a trenutno oblaže donji dio zgrade sitnim kamenom...

Aquareumal ima najbolju cjelogodišnju ponudu
Mirsad Topalović - Srijeda, 31.03.2010, 14:31
Klikni za više fotografijaApartmansko naselje
U prekrasnom i ugodnom ambijentu hotela Mogorjelo u Čapljini održana je tradicionalna, četvrta po redu ceremonija dodjele nagrada "Zlatna Ugostiteljska Kruna" za 2009. godinu najboljim objektima, udruženjima i institucijama u oblasti ugostiteljstva i turizma u Bosni i Hercegovini.

Organizator ove svečane ceremonije bilo je Udruženje hotelijera i restoratera Bosne i Hercegovine, a održana je pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma. I ovogodišnjoj svečanosti nazočili su mnogi ugledni ugostiteljski i turistički djelatnici iz BiH i inozemstva.

Dobitnici Zlatnih ugostiteljskih kruna su: Hotel „AQUAREUMAL“ Fojnica (kategorija cjelogodišnje turističko-ugostiteljske ponude)...

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci ponovo u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.09.2009, 22:49
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Naši najtrofejniji reprezentativci, zlatni i srebrni momci, reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci, ponovo su stigli na drugi krug priprema u Fojnicu. Reprezentativci su smješteni u "Apartmanskom naselju" "Aquarumala" u Fojnici a treniraju dva puta dnevno u sali O.Š. "Muhsin Rizvić" i trim kabinetu hotela "Reumal". Reprezentacija BiH će boraviti u Fojnici od 4. do 12. septembra, a nakon toga od 19. do 27. septembra putuju na Evropsko prvenstvo u sjedećoj odbojci u Elblad u Poljskoj.

Selektor Mirza Hrustemović nam je kazao: "Na ovom Evropskom prvenstvu startamo sa novom postavom koja je podmlađena sa ciljem da za naredne tri godine postane ekipa kao i njihovi prethodnici, da se na narednim Olimpijskim igrama vratimo na pobjedničko postolje. U Poljsku putujemo 19. septembra, a prvu utakmicu imamo 21. septembra sa selekcijom Srbije"...

Rekordan broj posjetilaca u Aquaparku
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.08.2009, 07:50
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Fojnica je prvog dana vikenda ličila na neka od zvučnih turističkih mjesta obale Jadranskog mora. Prepuna plaža i bazeni „Aquaparka“ u Fojnici koje su primile prvog dana vikenda po procjenama mnogih preko 2 hiljade posjetilaca. Izuzetno toplo vrijeme i temperatura termalne vode „Aquaparka“ u Fojnici privuklo je brojne posjetitelje ljubitelje kupanja i uživanja u ljepoti Vodenog grada iz raznih krajeva Sarajeva, Zenice, Travnika, Kiseljaka, Visokog i Fojnice. Same cijene dnevnih karata u „Aquaparku“ od 6 KM za odrasle, 4 KM za djecu, porodične 16 KM su pravi magnet za ljubitelje kupanja i uživanja u vodi. Temperatura vode u bazenima od 28 stepeni i još kad se doda da je to termalna voda su razlog, kako su nam mnogi od posjetitelja kazali, da im više ne treba more, ono je u srcu BiH, ono je u Fojnici. Noćno kupanje je od 20 do 24 sata a po cijeni od 5 KM.

Velika povoljnost gostima i onima koji uživaju u kupanju i vodenim čarima je i to što „Aquareumal“ nudi i godišnje karte za kupače po 20 KM za djecu i 60 KM odrasli a interesantno je da godišnje karte važe do 30. augusta iduće godine...

Gondole na Brusnici
Mirsad Topalović - Subota, 15.08.2009, 21:55
Klikni za više fotografijaFojnica
Fojnica, bosanskohercegovački gradić koji slovi za simbol banjskog turizma, nalazi se podno Vranice, tačnije u planinskom prstenu kojeg, pored Vranice, formiraju Šćit, Zahora i Bitovinja. Godine 2003. u mapu ski-centara u BiH utisnuta je još jedna atraktivna kota - Brusnica, udaljena tek 12 kilometara od gradske jezgre. Tvorci ideje za izgradnju žičare dužine 4.100 metara kojom bi se savladala visinska razlika od gotovo hiljadu metara, te što adekvatnije iskoristili prirodni resursi za izgradnju turističkog kompleksa u Fojnici, su Jure Iviš i Adolf Golmayer. Krajnji rok predviđen za realizaciju projekta je 2011. godina...

Kompleks ''Kraljica Katarina'' – Novi ponos našeg grada
Turistički info centar Fojnica - Petak, 14.08.2009, 10:11
Klikni za više fotografijaNovi restoran
Čini se da entuzijazmu Fojničana i njihovom smislu za dobar biznis zaista nema kraja. Naime, fojničko preduzeće "Prokoško jezero“ d.o.o. podarilo je ovih dana Fojničanima još jedan prelijepi objekat – banjsko turistički centar "Kraljica Katarina". Radovi na jednom djelu ovog kompleksa uspješno su privedeni kraju protekle sedmice, pa je za danas (petak, 14.08.) zakazano i svečano otvaranje dosad završenih prostora. Gostima će na raspolaganju biti pivnica, te restoran sa tradicionalnim jelima ovog kraja. Po završetku kompletnog projekta, naš grad će dobiti i modernu apartmansko-poslovnu zgradu u potpunosti namjenjenu tržištu, sa poslovnim prostorima, kasinom, trgovačkim centrom i mnogim drugim sadržajima...

Zlata i Selma našle i vratile novčanik gošći iz Kuvajta
Hazim Čukle - Srijeda, 29.07.2009, 08:46
Klikni za više fotografijaZlata i Selma sa Mariam
O poštenju i plemenitosti ljudi u Fojnici pisali smo više puta a to pokazuje i ova priča koju smo zabilježili u ovim vrelim tropskim danima. Iako su djeca nezaposlenih roditelja 12 godišnje djevojčice Zlata Karić i Selma Pehlivan su pokazale koliko su lijepo i pošteno odgojene. One su šetajući u popodnevnim satima od Nove bolnice do Apartmanskog naselja "Aquareumal"-a u Fojnici na jednoj klupi u parku našle vrećicu u kojoj je bilo nekih stvari. Kako su nam ispričale Zlata je gurnula vrećicu i iz nje je ispao deterđent, šampon, novčanik, neke tablete i ogledalo. Odmah su nazvale svoje roditelje pretpostavljajući da je to neko iz "Aquareumala" ili "Reumala" izgubio. Dvije djevojčice su sa Mirsadom, Zlatinom mamom, otišle na recepciju i pitale da li je prijavljen gubitak stvari. Odgovor je bio da su tri gošće iz Kuvajta prijavile da su izgubile te stvari. Nakon što ih je recepcioner obavijestio gošće su stigle na recepciju. Vraćene su im stvari i novac a bilo je tu eura, dolara i KM sve u visini od oko 3600 KM...

Nogometaš Šibenika Ivan Vrljić na oporavku u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 28.07.2009, 07:14
Klikni za više fotografijaIvan na vježbama
U Fojnicu je na 21–dnevni oporavak i rehabilitaciju stigao mladi nogometaš NK Šibenik koji je član Prve nogomentne lige R Hrvatske 21-godišnji Ivan Vrljić koji igra u klubu na mjestu špica, a nekadašnji je član Iskre iz Bugojna. Sreli smo ga u hotelu „Reumal“ u Fojnici i tom prilikom smo saznali: "Povrijedio sam se na nedavnom nogometnom turniru u Vitezu u utakmici protiv Čelika iz Zenice. Povrijedio sam prednji križni ligament desne noge. Operiran sam u Matuljima kod Rijeke u Hrvatskoj kod Prof Dr Borisa Nemeca. Samo tri dana nakon operativnog zahvata stigao sam u Fojnicu na oporavak i rehabilitaciju. Ovdje sam pod medicinskim nadzorom primarijusa dr Mustafe Basarića. Zadovoljan sam oporavkom, smještajem i tretmanom u Fojnici. Smješten sam u Apartmanskom naselju „Aquareumal“-a u Fojnici“.

FK "Velež" na pripremama u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 09.07.2009, 08:58
Klikni za više fotografijaRođeni u Fojnici
Fudbaleri premijerligaša BiH FK "Velež" iz Mostara su od 2. jula na pripremama u Fojnici. "Rođeni" su smješteni u Apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici gdje će boraviti do 12. jula ove godine.

Posadu Mostaraca čine šef stručnog štaba Abdulah Ibraković sa trenerima Veselin Đurasović, Ekrem Hasanbegović i trener golmana Adnan Dizdarević. U Fojnici se nalazi 18 fudbalera.

Od šefa stručnog štaba Abdulaha Ibrakovića smo saznali: "Treniramo na sportskim terenima u Fojnici 2 do 3 puta dnevno. Uslovi su dobri, a domaćini korektni i gostoprimljvi. Za vrijeme boravka u Fojnici imati ćemo tri test utakmice". Šestog jula je na Stadionu SD Fojnica u Fojnici odigrana prijateljska utakmica između ekipa FK Fojnica i FK Velež...

Izgradnja Aquaparka
Hazim Čukle - Petak, 26.06.2009, 15:59
Klikni za više fotografijaVodeni grad u izgradnji
Prije mjesec dana je u Fojnici započeta izgradnja prve faze vodenog grada Aquparka, koji će se protezati na 12 hiljada metara kvadratnih površine u sastavu Aquareumala i Apartmanskog naselja. Posjetili smo gradilište bazena za kupanje u Fojnici. Na gradilištu smo sreli direktora Aquareumala Harisa Šehića i Zorana Bibanovića, predsjednika Udruženja Turističkih agencija BiH.

Direktor šehić je kratko kazao da izgradnja Aquaparka teče po planu i predviđenom dinamikom i za očekivati je da će se Fojničani i gosti Fojnice moći okupati u ovim bazenima u drugoj polovini idućeg mjeseca.

Predsjednik Zoran Bibanović je tom prilikom kazao: "Završetkom prve faze izgradnje Vodenog parka Fojnica postaje vrhunska turistička destinacija i još da ne kažem kada za godinu dana krene kabinska žičara zaokružiti će se turistički sadržaji Fojnice. Gradnja "Aquareumala" i Vodenog grada je pravi primjer na koji način i u kom pravcu treba da se razvija investiranje u turizam...

Mladen Žižović na oporavku u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 19.06.2009, 18:04
Klikni za više fotografijaElektrostimulacija
U Fojnicu je na 21 dnevni oporavak i rehabilitaciju stigao 28 godišnji Mladen Žižović, nogometaš NK "Zrinjskog" iz Mostara koji igra na mjestu veznog u klubu. Smješten je u Apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici. U Fojnicu je Žižović stigao prije dva dana nakon operacije križnih ligamenata koljena desne noge. Pod nadzorom je prvog čovjeka Kabineta sportske medicine Prim dr Damira Jaganjca. Žižović je 3. juna operisan kod Prof Dr Borisa Nemeca u Rijeci.

"Oporavak ide dobro, počeo sam sa terapijama i zadovoljan sam tretmanom i osobljem "Reumala". Moj klub mi je pomogao i sve uradio da imam operaciju i medicinski tretman kod najboljih stručnjaka.", kaže Žižović. Sreli smo ga na elektro terapiji, tačnije elektro stimulaciji...

Kenan Bajramović u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 19.06.2009, 15:36
Klikni za više fotografijaKenan, Zlata i Damir
Nakon zavšetka naporne košarkaške sezone jedan od naših najboljih košarkaša reprezentativaca BiH 28 godišnji Kenan Bajramović, koji igra za Turski košarkaški klub "Turk Telekom" iz Ankare je stigao na desetodnevni odmor i relaksaciju u Fojnicu. Pri samom dolasku u Fojnicu reprezentativac Kenan Bajramović je odmah potražio svog velikog prijatelja Prim dr Damira Jaganjca koji je inače prvi čovjek Kabineta sportske medicine RR Centra "Fojnica" u Fojnici. Košarkaš Bajramović je bio u društvu svoje supruge Zlate.

Kenan Bajramović nam je kazao: "Nakon završene košarkaške sezone i dolaska u BiH evo već nekoliko godina iz vana dolazim na odmor i relaksaciju u Fojnicu. Zaželio sam se i porodice jer imamo 15 mjesečnu bebu, djevojčicu. Ovdje u Fojnici se zaista odmorim. Tu je dobar zrak, lijepa priroda, tišina i pravi ugođaj za pravi odmor". Smješten je u Apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici...

Halid Bešlić obišao i Franjevački samostan
Hazim Čukle - Četvrtak, 07.05.2009, 16:47
Klikni za više fotografijaHalid sa prijateljima
Muzička legenda Halid Bešlić nakon rehabilitacije i oporavka od teške saobraćajne nesreće koju je doživio 10. marta, prekjučer ujutro napustio je apartmansko naselje "Aquareumal" u Fojnici i vratio se u Sarajevo.

Noć ranije je Bešlić sa suprugom Sejdom i sinom Dinom te prijateljima posjetio i Franjevački samostan u Fojnici. Porodica Bešlić obišla je samostansku crkvu, muzej i knjižnicu. Domaćin im je bio fra Kristijan Montina, župni vikar ovog samostana, koji je inače iz Sarajeva, a već godinu je na službi u Fojnici i poznaje se dobro s Bešlićima...

Potpisan Memorandum o realizaciji projekta izgradnje žičare i ozvaničen početak radova na izgradnji Aquaparka
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.04.2009, 13:28
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Fojnica svoju bolju budućnost vidi u razvoju turizma i turističke ponude ovog banjskog lječilišta jer to otvara veću mogućnost razvoja ne samo Fojnice već i šireg prostora. U petak su u Fojnici prezentirana dva projekta. U sali hotela "Reumal" u Fojnici potpisan je Memorandum o realizaciji projekta izgradnje žičare vertikalnog transporta koji će povezivati centar Fojnice sa skijalištem na Poljani iznad Fojnice i zvanično je ozvaničen početak izgradnje Aquaparka u Fojnici. Na ovoj prezentaciji ova dva kapitalna projekta širenja turističkih potencijala Fojnice je potpisan Memorandum o realizaciji izgradnje žičare od Fojnice do RC "Brusnica" na Vranici u dužini od 4100 metara a time bi se savladala visinska razlika od oko 1000 metara. Ovim projektom su predviđene dvije polazne stanice, iz same Fojnice za gondolu iz Novog naselja i sjedišnica iz naselja Gornja Mahala, koje bi se na lokalitetu Veselica objedinile i nastavile gondola sistemom do lokaliteta Vrata na 1512m n/v. Kapacitet ovog vertikalnog transporta bi iznosio oko 3000 osoba za jedan sat...

Halid Bešlić na rehabilitaciji u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 06.04.2009, 13:53
Klikni za više fotografijaHalid u Fojnici
U petak je u popodnevnim satima u Apartmansko naselje „Aquareumala“ u Fojnici stigao na petnaestodnevni oporavak i rehabilitaciju zvijezda estradnog neba Halid Bešlić. Tokom boravka u Fojnici biće pod nadzorom Šefa medicinskog sektora RR Centra „Fojnica“ dr Elvedina Kape, koji mu je u subotu nakon pregleda propisao potrebne terapije.

Posječena stabla platana
Hazim Čukle - Srijeda, 25.03.2009, 17:59
Klikni za više fotografijaNo comment :(
Ovih dana su građani Fojnice bili iznenađeni kada su vidjeli podrezana stabla starih platana koji se nalaze u ulici Mehmeda Spahe u Fojnici koja vodi od centra grada do hotela "Reumal". Drvored od desetak platana se nalazi pored trotoara pomenute ulice i građevinskog objekta koji je u izgradnji, a radi se o poslovno apartmanskom objektu vlasništvo firme "Prokoško jezero" Fojnica. Tokom vikenda su deblje grane na šest stabala platana odrezane.

Komentari građana su da to nije trebalo da se sječe, da nam treba zelenila i većina ih tvrde da će se stabla osušiti. U Općini saznajemo da vlasnik nije imao odobrenje nadležne općinske službe za sječenje tih stabala. Vlasnik poslovno apartmanskih objekata u izgradnji tvrdi da će se ta stabla pomladiti i da su stara, da je to trebalo učiniti i ranije, da mu smetaju grane kod betoniranja zidova...

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na rehabilitaciji u Reumalu
Hazim Čukle - Četvrtak, 12.03.2009, 20:10
Klikni za više fotografijaDragan Čović
Jučer je na desetodnevni odmor i rehabilitaciju u Fojnicu stigao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Smješten je u Apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici, a pod medicinskim nadzorom je dr Elvedina Kape, šefa Medicinskog sektora RC "Fojnica" iz Fojnice. Gospodina Čovića smo sreli odmah po dolasku u hotel "Reumal" gdje je prvu medicinsku terapiju obavljao na odjeljenju hidroterapije. Bio je u društvu koordinatora za medicinske programe ovog medicinskog centra Muhameda Huzbašića. Na pitanje kojim povodom je u Fojnici predsjednik Čović je kratko odgovorio da je malo na odmoru, malo na rehabilitaciji.

Završeni pokladni dani
Hazim Čukle - Petak, 27.02.2009, 14:33
Klikni za više fotografijaMaškare
U utorak su u Fojnici završeni pokladni dani. Povorka od nekoliko stotina maškara svih uzrasta je prošla kroz naselja Fojnice. Krenuli su iz Bakovića, Gojevića do ostalih fojničkih naselja uz svirku, pjesmu i ples. Završna manifestacija karnevala održana je na platou Apartmanskog naselja "Aquareumala". Tu se okupilo nekoliko stotina Fojničana, sa maskama uz pjesmu igru i ples se družili do kasno u noć. Gvardijan Franjevačkog samostana fra Mirko Majdandžić je vodio program, pjevao, svirao, plesao. Izabrane su najbolje maske. U kategoriji najmlađih titulu najbolje maske je ponio 1,4 godišnji Lovro Glavočević, a kod djevojčica su to bile maske tri sestre Karačić Anamarija, Ivana i Natali. Za najbolji plesački par se takmičilo 18 plesačkih parova. Na kraju su dva plesačka para podijelila nagrade, a to je večera u "Aquareumalu".

Gvardijan fra Mirko Majdandžić je kratko kazao: "Ovo je lijepa tradicija i druženje naroda uz pjesmu, igru i ples. Slijedi nam korizma 40 dana prije blagdana Uskrsa, to je vrijeme pokora, posta i molitve".

U pokladnoj povorci učenici OŠ "Ivan Goran Kovačić"
Hazim Čukle - Srijeda, 25.02.2009, 14:00
Klikni za više fotografijaPokladna povorka
Stotinjak učenika O.Š. "Ivan Goran Kovačić" iz Fojnice zajedno sa svojim nastavnicima je jučer posljednjeg dana maškara u pokladnoj povorci prodefilovalo ulicama Fojnice. Povorka maškara se kretala od zgrade škole ulicama Fojnice do hotela "Reumal" i Apartmanskog naselja "Aquareumal" i nazad do škole. Bilo je tu raznoraznih maski iz dječije mašte kako oni samo znaju da naprave a djeca su veselo uz pjesme i skandiranja bila pozdravljena aplauzima građana i gostiju Fojnice. Neki su dobili za poklon bombone i slatkiše. Nakon prolaska ulicama grada djeca su nastavila druženje uz igru i pjesmu.

Reumal i Aquareumal popunjeni za novogodišnje praznike
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.12.2008, 15:12
Klikni za više fotografijaHotel "Reumal"
Petnaestak dana prije Nove godine novogodišnji aranžmani za doček Nove 2009. godine u hotelu "Reumal" i "Aquareumal" su rasprodati. To nam je potvrdio direktor sektora za hotelijerstvo i ugostiteljstvo RR Centra "Fojnica" iz Fojnice Rasim Sijarić i dodaje: "Aranžmani za novogodišnje praznike u hotelu "Reumal" i Apartmanskom naselju "Aquareumal" su prije nekoliko dana rasprodati. Tokom novogodišnjih praznika kod nas će boraviti u "Reumalu" i "Aquareumalu" preko 500 gostiju. Obje novogodišnje noći će bit zabava u sali restorana "Reumal" i restoranu "Terra" u Aquareumalu. Većinom su to naši stalni gosti koji već nekoliko godina dolaze u naše objekte. Uz bogatu trpezu i specijalitete fojničkog kraja goste će zabavljati nekoliko muzičara...

"Vlašić Expo Tours - Zimski dani turizma" - Dosta nagrada stiglo i u Fojnicu
Hazim Čukle - Utorak, 16.12.2008, 15:34
Klikni za više fotografijaNagrađeni Fojničani
Fojnica je poznato turističko mjesto i da svaki dan ide naprijed u poboljšanju turističke ponude, kako bi oni koji dolaze u Fojnicu, bilo na oporavak ili kao turisti bili zadovoljniji. Potvrda veoma lijepog i posjećenog grada na zlatonosnim rijekama je došla i ovih dana na Vlašiću sa sajma "Vlašić Expo Tours - Zimski dani turizma", koji se održavaju u organizaciji Turističke zajednice SBK-a. Da Fojnica čini veoma važnu kariku turističkog lanca SBK-a pokazao je i broj nagrada ovom gradiću podno Matorca. "Zlatne ekoline" su dobili: posebnu nagradu RC "Brusnica" Fojnica, za smještajne kapacitete Apartmansko naselje "Aquareumal "Fojnica, za uređenje restorana u etno tradicionalnom stilu Fojnička galerija "Central" Fojnica i konoba "Klub prijatelja knjige" koja se nalazi u sastavu Franjevačkog samostana u Fojnici...

U izgradnji hotel „Nature“ u Fojnici
Mirsad Topalović - Nedjelja, 14.12.2008, 03:36
Klikni za više fotografijaApartmansko naselje
Nakon uspješno implementiranog projekta „Apartmansko naselje“ u kojem su apartmani istog bili namijenjeni prodaji trećim licima, uz obavezan ugovor o iznajmljivanju apartmana između kupca i kompanije „Aquareumal“, po istom principu, odlučili smo se za izgradnju hotela „Nature“.

Hotel „Nature“ čini 120 luksuzno opremljenih apartmana, kongresni centar kapaciteta 700 osoba, ugostiteljski segment kapaciteta 400 osoba i wellness centar. Projektom predviđena kategorizacija je pet zvjezdica...

Izgradnja Turističko rekreacijskog centra "Kraljica Katarina" u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 19.11.2008, 18:45
Klikni za više fotografijaTRC "Kraljica Katarina"
Sudeći po statistici broj gostiju koji posjećuju Fojnicu iz godine u godinu raste, pa se time ukazuje potreba za većim brojem smještajnih kapaciteta. Godišnji broj noćenja gostiju u Fojnici dostiže cifru od 200 hiljada i po nekim nezvaničnim podacima to je veći broj noćenja nego u Neumu. U cilju poboljšanja turističke ponude Fojnice, pored hotela „Reumal“ i Apartmanskog naselja „Aquareumal“ i privatnog smještaja ovih dana je započeta izgradnja Turističko rekreacijskog centra „Kraljica Katarina“ koji nosi ime posljednje Bosanske kraljice. Od Hrvoja Barbarića direktora izvođača radova na ovom kompleksu smo saznali: "Vidite da se broj gostiju koji posjećuju Fojnicu povećava, pa se time ukazuje i potreba za povećanjem smještajnih kapaciteta. Mi smo započeli izgradnju Turističko rekretativnog centra „Kraljica Katarina“ Fojnica početkom oktobra ove godine a rok završetka ovog projekta je novembar iduće godine..."

Trodnevno druženje kompanije Sony u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 11.11.2008, 13:14
Klikni za više fotografijaSony u Fojnici
Tokom proteklog vikenda u petak, subotu i nedelju od 7.-9. novembra, kompanija Sony je u Fojnici za svoje poslovne partnere, prijatelje i predstavnike medija organizirala tradicionalno druženje. Trodnevno druženje sa poslovnim partnerima, prijateljima i predstavnicima medija je započeto koktelom i ekskluzvnom projekcijom novog filma "Zrno utjehe" iz serijala o James Bondu u kinu Obala Meeting Point u Sarajevu. Nakon projekcije filma i koktela dvodnevno druženje je nastavljeno u kompleksu "Aquareumala" u Fojnici. Preko stotinu poslovnih partnera, prijatelja i predstavnika medija je uživalo u druženju u Fojnici...

Centralni predizborni skup SDA Fojnica
Hazim Čukle - Petak, 03.10.2008, 20:58
Klikni za više fotografijaPredizborni skup SDA
Prvog dana mjeseca oktobra u Sali SMŠ "Zija Dizdarević" u Fojnici je održan centralni predizborni skup Općinskog odbora SDA za općinu Fojnicu. U sali ove škole se okupilo oko hiljadu članova i simpatizera stranke SDA, a od visokih dužnosnika iz Centrale SDA BiH se prisutnima obratio Šefik Džaferović. O dosadašnjim rezultatima stranke koji su postignuti na području općine Fojnica govorio je aktuelni načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, koji je kandidat za budućeg načelnika općine Fojnica ispred OO SDA Fojnica na predstojećim Lokalnim izborima koji će se održati 5. oktobra. Načelnik Merdžanić je između ostalog govorio o rezultatima koji su urađeni na poboljšanju putne komunikacije sa skoro 30 kilometara novoasfaltiranih lokalnih puteva i gradskih ulica, urađenoj komunalnoj infrastrukturi u Fojnici, izgradnji sportskih terena, izgradnji Apartmanskog naselja i tržnog centra u okviru kompleksa "Aquareumal", sanaciji bivše zgrade hotela "Jezero" za potrebe općinske administracije itd...

ŽKK "Ragusa" iz Dubrovnika u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 26.09.2008, 13:54
Klikni za više fotografijaŽKK "Ragusa"
Košarkašice Ženskog košarkaškog kluba (ŽKK) "PGM Ragusa" iz Dubrovnika člana Prve košarkaške lige Hrvatske za žene, i koje su inače i član Regionalne Wabba lige i Fiba kupa su ovih dana boravile na desetodnevnim pripremama u Fojnici. Smještene su bile u Apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici, a dio priprema su provele u RC "Brusnica" petnaestak kilometara iznad Fojnice na 1600 metara nadmorske visine. Posadu ove ekipe čine tri trenera Nenad Amanović sa pomoćnicama Cvetanom i Anelom Matić i 12 košarkašica. Anela Matić pomoćni trener ove ekipe nam se pohvalila da je od ovih priprema u Fojnici sa njima njihov član i Razija Mujanović, naša najbolja košarkašica svih vremena...

Međunarodna ljetna škola o obnovljivim izvorima energije
Hazim Čukle - Petak, 29.08.2008, 17:22
Klikni za više fotografijaPolaznici škole
Ovih dana, tačnije od 25. do 30. augusta se u organizaciji Regionalnog centra za edukaciju i informiranje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu u Fojnici održava Međunarodna ljetna škola na temu "Održivi razvoj i obnovljivi izvori energije u jugoistočnoj Evropi".

Od direktora Regionalnog centra (REIC) Azrudina Husike smo saznali: "Organizator ove međunarodne ljetne škole je Regionalni centar. U Fojnici nas je 20 učesnika ove međunarodne ljetne škole iz sedam zemalja Evrope: Rumunije, Bugarske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i BiH...

II smotra folklora «Fojnica 2008»
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.08.2008, 16:10
Klikni za više fotografijaDefile učesnika smotre
U okviru manifestacije "Fojničko ljeto 2008" prvog dana vikenda je u organizaciji KUD "1001 noć" Fojnica u Fojnici priređena smotra folklora u Fojnici. Na ovoj smotri folklora je učestvovalo osam kulturno umjetničkih društava. Članovi folklorne sekcije osam KUD-ova, njih oko tri stotine se okupilo i postrojilo u apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici i nakon toga u narodnim nošnjama krenuli ulicama grada Fojnice. Defile ovih učesnika smotre folklora ulicama Fojnice je pozdavljen od brojnih Fojničana i gostiju Fojnice. Nakon što su učesnici smotre folklora izveli dio programa ispred nekadašnjeg hotela "Jezero" uputili su se u koloni do sale SMŠ "Zija Dizdarević" u Fojnici. Tu su se učesnici smotre folklora prestavili raznim spletovima narodnih igara i pjesama iz BiH i šire...

Samostan u Fojnici čuva blago srednjovjekovne Bosne
Mirsad Topalović - Utorak, 12.08.2008, 14:20
Klikni za više fotografijaKod fra Mirka
Kada se govori o istoriji Bosne najbolje je uputiti se u Franjevački samostan Fojnica koji se uzdiže nad istoimenim bosanskim gradićem podno planine Vranice. Ovdje je najbolje sačuvano blago srednjovjekovne Bosne.

U dva mjeseca kako je Samostan otvorio vrata, oko 4000 ljudi je posjetilo njegove biblioteke i muzeje, ponosno uz dobrodošlicu kaže vitalni gvardijan fra Mirko Majdančić: „Samostan je 650 godina ovdje. Imamo knjižnicu sa 5000 naslova, 13 inkunabula iz 1500. godine, 12000 knjiga koje su između 200 i 400 godina stare. Tu je arhiv iz turskog vremena sa 3000 dokumenata od kojih 150 pisanih bosančicom“...

Zlatni momci iz Atine ponovo u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 29.07.2008, 13:34
Klikni za više fotografijaOdbojkaši BiH
Nakon što su nedavno završili prvi dio priprema za odlazak na Olimpijadu u Peking u Kini koja se održava početkom septembra, naši zlatni momci iz Atine reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci su ponovo na pripremama u Fojnici. Smješteni su u apartmanskom naselju "Aquareumala" u Fojnici, a treniraju u trim kabinetu hotela "Reumal" i u sali O.Š."Muhsin Rizvić" u Fojnici...

Alma Čardžić oduševila najmlađe
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.07.2008, 19:31
Klikni za više fotografijaAlma i Damir
Iako je prije mjesec dana gostovala u Fojnici, popularna pjevačica i političarka Alma Čardžić je ponovo oduševila Fojničane, posebno one najmlađe. Alma je prvog dana vikenda sa svojim orkestrom nastupala na platou "Aquareumala" u Apartmanskom naselju u Fojnici. Na njenom nastupu se okupilo nekoliko stotina njenih fanova, a prednjačila je mlađa publika koji su svo vrijeme njenog nastupa pjevali njene pjesme i plesali. Alma je kazala da posebno uživa pjevati mladima i da joj je u Fojnice super...

Fojničko ljeto 2008 - Uručene nagrade u akciji "Da nam grad bude ljepši"
Hazim Čukle - Utorak, 22.07.2008, 13:23
Klikni za više fotografijaUručenje nagrada
U sklopu manifestacije „Fojničko ljeto 2008“, završena je akcija „Da nam grad bude ljepši“, koju je organizovala Turistička zajednica SBK za područje općine Fojnica, gdje je biran naljepše uređen balkon – terasa i dvorište ili bašta na području općine Fojnica. Kako nam je kazala predstavnica TZ SBK Vahida Biščević ova akcija biranja najljepše uređene bašte i terase je trajala tokom mjeseca juna i jula ove godine...

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 09.07.2008, 14:40
Klikni za više fotografijaReprezentacija BiH
Ovih dana je na desetodnevne pripreme u Fojnicu doputovala reprezentacija BiH u sjedećoj dbojci. Zlatni momci iz Atine se u Fojnici pripremaju za Olimpijadu u Pekingu koja se održava početkom septembra. Ekipa je smještena u apartmansko naselje „Aquareumala“, a treniraju tri puta dnevno u sali O.Š. “Muhsin Rizvić“ u Fojnici i u trim kabinetu hotela „Reumal“ u Fojnici...

Planinari iz Slovenije i Hrvatske na Nadkrstacu
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.07.2008, 15:45
Klikni za više fotografijaPlaninari na Vranici
Planinarsko društvo "Vranica" ima odličnu saradnju sa drugim planinarskim društvima naše zemlje i šireg regiona. Da je tako pokazuje i primjer gostovanja u Fojnici planinara iz Ljubljane, Kranja i Maribora iz Slovenije i planinara iz Zagreba iz Hrvatske.

Domaćin i vođa ovim planinarima je bio predsjednik PD "Vranica" iz Fojnice Eduard Slađo Jukić koji nam je kazao: "Ovo su najavljene grupe gostiju planinara iz Slovenije, njih 48 planinara iz nekoliko planinarskih društava Slovenije i grupa od 26 planinara iz Zagreba. Oni su stigli u dvodnevnu posjetu Fojnici. Slovenci su bili smješteni u apartmanskom naselju "Aquareumala", a Zagrepčani u RC "Brusnica" na Poljani iznad Fojnice...

Mlada košarkašica Anesa Hamšić u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.06.2008, 14:28
Klikni za više fotografijaAnesa sa Prim dr Damirom
Na desetodnevni odmor i relaksaciju je ovih dana u Fojnicu stigla mlada košarkašica 17 godišnja Anesa Hamšić, koja je član ŽKK (Ženskog košarkaškog kluba) "Željezničar" iz Sarajeva i juniorske ženske košarkaške reprezentacije BiH. Anesa Hamšić je i kapiten ŽKK "Željezničar" iz Sarajeva, igra na mjestu centra, a visoka je 187 centimetara. Za Anesu kažu da je najmlađi kapiten ŽKK "Željezničar" u istoriji kluba. U Fojnicu je stigla kako kaže u pauzi priprema juniorske reprezentacije u pratnji roditelja majke Advije i oca Nihada. Smještena je u apartmanskom naselju "Aqareumala" u Fojnici...

Alma Čardžić oduševila Fojničane i goste Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 09.06.2008, 17:42
Klikni za više fotografijaAlma Čardžić
Poznata estradna zvijezda zabavne muzike i političarka Alma Čardžić je gostovala u Fojnici, gdje je na otvorenoj sceni platoa "Aquareumala" u Fojnici oduševila nekoliko stotina Fojničana i gostiju hotela "Reumal" i Apartmanskog naselja "Aquareumala". Najsretniji su svakako bili najmlađi koji su svojim mobilnim aparatima snimali Almu i sa njom i njenim bendom pjevali sve njene pjesme i plesali. Nakon svog odličnog nastupa Alma je podijelila brojne autograme najmlađima koji se nisu odvajali od bine...

Ilijaz Delić na rehabilitaciji u Reumalu
Hazim Čukle - Srijeda, 21.05.2008, 14:33
Klikni za više fotografijaIlijaz Delić
Ilijaz Delić, pjevač popularne grupe „Mostar Sevdah Reunion“ iz Mostara je ovih dana stigao na odmor i rehabilitaciju u RR Centar „Fojnica“ u Fojnici. Smješten je u apartmanskom naselju „Aquareumala“ u Fojnici. Sreli smo ga u biljnoj apoteci „Reumala“ gdje je svratio po lijek i krenuo na prve terapije. Kazao nam je da će u Fojnici boraviti na rehabilitaciji petnaestak dana i da ima reumu odnosno išijas, kako kaže prvi put u svojih 72 godine...

Seminari
Mirsad Topalović - Nedjelja, 18.05.2008, 18:17
Klikni za više fotografijaAquareumal
Ali... bitno je istaći da je seminar bio u naselju Aquareumal u Fojnici. Odmah iza čuvenog hotela Reumal. Naselje u điru bosanskih kuća, sređenih apartmana, uređenih, podšišane trave, sa sega-mega ljubaznom upravom i osobljem. Na trenutak sam pomislila da sam u Švici. Sve dok nismo otišli u Samostan Duha Svetoga, kod čuvenog Fra Mirka, koji je otvorio pivnicu / restoran domaće hrane, uz muziku, gdje on svira i pjeva zajedno sa dječicom koju stipendira. Tu mi je duša bosanska bila k'o trafika...

A sve to na samo sat vremena ili manje od Sarajeva (ako dozvoljavaju uslovi na Mostarskoj "petlji", ako ne, dedera okreni na Visoko)...

Prvi posjetitelji u knjižnici i muzeju samostana
Hazim Čukle - Utorak, 08.04.2008, 15:42
Klikni za više fotografijaObilazak muzeja
Na početku ove sedmice prvog radnog dana je muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana u Fojnici posjetila grupa od 73 profesora i direktora sarajevske Srednje medicinske škole i Srednje trgovačka škole. Vođa puta profesorima i direktorima ove dvije škole je ispred Turističke Agencije "Galileo" iz Sarajeva bila Sabina Valjevac koja nam je kazala da je ovo jednodnevni izlet u Fojnicu, gdje su posjetili apartmansko naselje "Aquareumal" i Franjevački samostan i da su oduševljeni viđenim. U razgledanju muzejskih eksponata su profesori i direktori bili u društvu fra Tvrtka Gujića...

Muzika za svačiju dušu
Hazim Čukle - Petak, 29.02.2008, 17:16
Klikni za više fotografijaTrio "Opušteno"
U Fojnici su ovih dana bili dani Francuske kuhinje i prezentacija turističke ponude Fojnice. Nakon prezentacija turističke ponude Fojnice: banjskog, zimskog i vjerskog turizma, učesnici ovog programa pod nazivom "Fojnica kakvu niste poznavali" su sa brojnim novinarima uživali u sali restorana "Terra" "Aquareumala" gdje ih je zabavljao trio pod nazivom "Opušteno". To su trojica muzičara iz Bugojna: Almir Haračić, Dino Haračić i Enver Čaušević. Kazali su nam da sviraju zajedno sedam godina sve od Baha do sevdaha i vole reči da su oni ministri za rahatluk...

Prezentacija programa "Fojnica kakvu niste poznavali"
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 25.02.2008, 19:35
Klikni za više fotografijaU franjevačkoj konobi
Zdravstveni turizam kao osoben vid turističke ponude, posljednjih decenija dvadesetog vijeka, Fojnicu je, sa njenim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, svrstao u red prepoznatljivih turističkih destinacija. Djelotvornost termalne vode, gostoljubivost i stručnost osoblja, u kombinaciji sa povoljnim klimatskim uvjetima i živopisnim okruženjem – tvore jedinstven medicinsko - turistički proizvod koji je dugi niz godina zadovoljavao potrebe bosanskohercegovačkog tržišta. Različitim oblicima edukacije, posebno zdravstvenog osoblja, ali i sadržajnim osvježenjima (kardiorehabilitacija, wellnes, dijagnostika), Fojnica je nastojala da prednjači u odnosu na konkurenciju i bude zadati cilj svim ostalim koji se bave rehabilitacijom...

Fojnica kakvu niste poznavali
Nasir Selimović - Petak, 22.02.2008, 16:06
Fojnica onlineProgram manifestacije "Fojnica kakvu niste poznavali":

Petak, 22.02.2008

Promocija I (Restoran Terra, 20.00 sati)

- Francuska kuhinja u Fojnici
- Završna svečanost povodom završetka gostovanja kulinara iz pokrajine Auvergne (Francuska)...

Veselo i mirno za novogodišnje praznike
Hazim Čukle - Petak, 04.01.2008, 14:22
Klikni za više fotografijaSretna Nova godina
Fojničani su kao i drugi građani naše zemlje i cijele planete veselo ispratili staru godinu i dočekali Novu godinu. U Novu godinu su Fojničani ušli sa mnogim i novim željama i sa novim snijegom. Veliki broj građana Fojnice je najluđu noć proveo u krugu svojih najbližih uz bogatu trpezu i TV program. Veselo je bilo u diskoteci "La vie" u Fojnici, u motelu "Brusnica" koji se nalazi u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice, u "Gizeli" i u nekoliko drugih fojničkih kafića. Kako smo saznali od dežurnih ekipa Doma zdravlja Fojnica, Vatrogasnog društva Fojnica i Policijske stanice Fojnica najluđa noć je u Fojnici prošla mirno i bez intervencija ovih službi. Sve je proteklo u najboljem redu uz minimalni broj pirotehničkih sredstava...

Biznismeni iz Kuvajta u Fojnici i Gornjem Vakufu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.11.2007, 14:18
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
U posjetu Fojnici i Gornjem Vakufu su ovih dana stigla dvojica biznismena iz Kuvajta i Bahreina Jassim i Adnan Abutalal, predstavnici Kuvajtsko – Bahreinske multiinvesticione kompanije AUJAN. Sa njima je bio i bivši ambasador BiH u Kuvajtu Edhem Pašić. Prilikom posjete Gornjem Vakufu gdje su posjetili kompaniju "Zlatna dolina", po riječima Edhema Pašića biznismeni su razgovarali o saradnji između ove kompanije i nekih kompanija zemalja Zaliva po pitanju zastupanja na tržištu...

Sulejman Tihić na liječenju i rehabilitaciji u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 25.09.2007, 17:35
Klikni za više fotografijaTihić u Fojnici
U petak je u nakon teške operacije kuka desne noge u Kliničkom centru Koševo u Fojnicu na liječenje i rehabilitaciju stigao predsjednik Stranke Demokratske Akcije (SDA) BiH Sulejman Tihić. Predsjednika Tihića su u apartmanskom naselju dočekali menadžment "REUMAL GROUP", generalni direktror RR Centra "Fojnica" dr Eldan Lokmić sa saradnicima. Sulejman Tihić je smješten na liječenje i rehabilitaciju u "Aqareumal", koji je u sastavu "REUMAL GROUP" u Fojnici.

Budžet Fojnice oštećen za 500 hiljada KM
Mirsad Topalović - Četvrtak, 09.08.2007, 02:38
Klikni za više fotografijaAquareumal
Načelnik općine i predsjedavajući OV uputili pismo Skupštini SBK u kojem traže odgovor na pitanje ko je kupce apartmana oslobodio poreza.

Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i predsjedavajući OV Fojnica Vinko Protuđer uputili su pismo Skupštini SBK u kojem traže autentično tumačenje Zakona o porezima. Merdžanić i Protuđer pitaju "da li podliježu plaćanju poreza na promet nekretnina fizičke osobe koje su kupile apartman - ugostiteljski objekt".

Završena prva faza projekta kompleksa Aquareumal u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 21.07.2007, 01:07
Klikni za više fotografijaSvečano otvaranje
Četvrtak, 19.07. - Povodom završetka izgradnje prve faze kompleksa Aquareumala u Fojnici i obilježavanja početka rada apartmanskog naselja i tržnog centra "Aquareumal" u Fojnici, sinoć je u prisustvu preko hiljadu Fojničana i gostiju Fojnice, velikog broja zvanica iz javnog, ekonomskog, političkog i medijskog života, priređen bogat muzičko – zabavni program. Sve prisutne prvi je pozdravio generalni direktor Centra za medicinsku rehabilitaciju "Fojnica" u Fojnici dr Eldan Lokmić.

Njemački ambasador u BiH Michael Schmunk u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 20.07.2007, 03:13
Klikni za više fotografijaŠetnja Fojnicom
Četvrtak, 19.07. - Njemački ambasador u Bosni i Hercegovini Mihael Šmunk (Michael Schmunk) sa suprugom Maryann Šmunk je danas boravio u jednodnevnoj posjeti Fojnici. Ambasador Mihael i njegova supruga Maryann su se najprije sastali sa načelnikom općine Fojnica Salkanom Merdžanićem. Ambasador Šmunk proveo jedan sat razgovora sa načelnikom Merdžanićem i tom prilikom se interesovao o prirodnim resursima koje ima Fojnica i političkom životu Fojnice. Nakon što mu je načelnik Merdžanić predstavio kratku ličnu kartu Fojnice ambasador Šmunk je između ostalog kazao: "Najbolje sami sebi možete pomoći. Imate dobru vodu, lijepu prirodu, dobro drvo, treba to sve iskoristiti, treba vam samo dobrih ideja. Recept uspjeha je u još većem obrazovanju mladih...

Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Utorak, 17.07.2007, 19:52
Praktična nastava studenata Fakulteta islamskih nauka u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.03.2007, 14:43
Klikni za više fotografijaFIN u posjeti Fojnici
Petak, 16.03. - U jednodnevnu posjetu Fojnici je stigla grupa od trideset studenata četvrte godine Fakulteta islamskih nauka (FIN) iz Sarajevu. Vođa ove grupe studenata je bio profesor Mustafa Hasanija. Prilikom posjete Fojnici studentima je priređen prijem u Kiraethani Medžlisa Islamske zajednice Fojnice u Fojnici, a domaćini su im bili predsjednik Medžlisa IZ Fojnice hadži Taib Pamić i glavni imam Medžlisa IZ Fojnice prof. hadži Mensur ef. Pašalić. Nakon klanjanja džuma namaza u Čaršijskoj džamiji studenti iz Sarajeva su posjetili hotel "Reumal", kompleks apartmanskog naselja Aquareumala, tekiju na Oglavku, Franjevački samostan u Fojnici i jednu od četiri mini hidroelektrane na rijekama Fojnice.

Potpisan ugovor o pružanju medicinskih usluga gostima iz Saudijske Arabije
Mirsad Topalović - Utorak, 12.09.2006, 19:46
Direktor Eldan Lokmićem sa gostom iz Saudijske Arabije, 11.09.2006Ponedjeljak, 11.09. - Danas je nakon višednevnih pregovora i dogovora sa predstavnikom agencije Al-Aryaheyah iz Saudijske Arabije, direktor Centra za medicinsku rehabilitaciju dr. Eldan Lokmić potpisao je ugovor o pružanju medicinskih usluga gostima iz Saudijske Arabije kao i gostima iz okruženja (Bahrain, Kuwait i Ujedinjeni Arapski Emirati).


Linkovi:
Fotografije potpisivanja ugovora (11.09.2006)
www.reumal.ba
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Srijeda, 07.06.2006, 17:41
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja, 03.06.2006

Pogledajte nove fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 02/03.06.2006)
Linkovi:
Foto galerija Aquareumal - radovi na izagradnji Apartmanskog naselja
O istoj temi: Aquareumal - Apartmansko naselje
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Srijeda, 29.03.2006, 19:53
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Četvrtak, 23.02.2006, 15:50
Nove fotografije izgradnje Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 24.10.2005, 19:09
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja, 17.10.2005

Pogledajte nove fotografije ovdje.
(Foto: Amir Bajraktarević, 17.10.2005)
Linkovi:
Foto galerija Aquareumal - radovi na izagradnji Apartmanskog naselja
O istoj temi: Aquareumal - Apartmansko naselje
Lopovi odnijeli projektnu dokumentaciju
Hazim Čukle - Četvrtak, 13.10.2005, 18:25
Vrata koja su provalili, 09.10.200510.10.2005 - Kako smo saznali od djelatnika PS Fojnica u noći 9/10 oktobra u prostorije "AquaReumala" koje su smještene u hotelu "Reumal" u Fojnici je provalio jedan ili više lopova koji su tom prilikom iz kancelarije otuđili metalnu kasu težine od oko 140 kg. U toj kasi su se nalazila projektna dokumentacija "AquaReumala", a koja je korištena za izgradnju apartmanskog naselja koje se gradi u blizini hotela "Reumal". Kako smo saznali u toj metalnoj kasi se nalazilo i oko 1000 KM. Lopovi su provalili vrata donje sale hotela Reumal. Na lice mjesta su izašli djelatnici PS Fojnica, istraga je u toku.

Linkovi:
Fotografija (09.10.2005)
Nove fotografije izgradnje Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 19.09.2005, 15:25
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja, 07.09.200

Pogledajte nove fotografije ovdje.
(Foto: Amir Bajraktarević, 07.09.2005)
Linkovi:
Foto galerija Aquareumal - radovi na izagradnji Apartmanskog naselja
O istoj temi: Aquareumal - Apartmansko naselje
U potrazi za zdravljem ništa nije daleko
Mirsad Topalović - Petak, 16.09.2005, 17:52
Hotel «Reumal», Fojnica, 12.08.2005U fojničku banju dolazi 54 godine!

Šaćir Čalo je iz okoline Goražda, ali već pune 54 godine redovno jedan mjesec provede u Fojnici. Priznaje da više ljudi zna u ovom bosanskom gradu nego u rodnom kraju, a i njega znaju Fojničani.


Linkovi:
www.reumal.ba
«Aquareumal» i «Reumal» wallpapers
Mirsad Topalović - Petak, 26.08.2005, 15:29
Nove fotografija izgradnje Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 15.08.2005, 20:30
Na plažama u Neumu kao u košnici
Hazim Čukle - Utorak, 09.08.2005, 20:03
Plaža u Neumu, 06.08.2005Neum, jedini BH biser na Jadranskoj obali je proteklog vikenda bio veoma dobro posjećen, a na plažama ovog gradića je vrilo kao u košnici. Tražilo se mjesto više, a uglavnom su to bili gosti iz BIH i gradova Mostara, Konjica, Čapljine, Jablanice, Prozora, Bugojna, Sarajeva, Fojnice i drugih. Živa u termometru se dizala do 30 stepeni celzijusa, a temperatura mora je bila od 22 do 24 stepena.

Linkovi:
Fotografije plaže u Neumu (06.08.2005)
Hmmm, smjene za šetnju?
Nasir Selimović - Srijeda, 03.08.2005, 23:34
Fojnica, 30.07.2005«Nije meni vruće od kaputa, već od sunca», sve češće mi na um pada ova maestralna predratna Stipanova dosjetka kada su ga dokoni Fojničani počeli prozivati zbog zimske odjeće koju nije skidao ni u augustu. S kaputom ili bez kaputa; gologuz ili uparađen; noću ili danju; u snu ili na javi; u hladu ili na otvorenom prostoru, nije važno - svi smo mi troma znojava armija koja, ovih vrelih ljetnih dana, pokušava sačuvati mogućnost racionalnog razmišljanja.
Novih 75 fotografija izgradnje Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Petak, 29.07.2005, 22:07
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja, 29.07.2005

Pogledajte nove fotografije ovdje.
(Foto: Amir Bajraktarević, 24-29.07.2005)
Linkovi:
Foto galerija Aquareumal - radovi na izagradnji Apartmanskog naselja
O istoj temi: Aquareumal - Apartmansko naselje
Prva Skupština Društva «AQUAREUMAL» d.o.o. Fojnica
Nasir Selimović - Petak, 29.07.2005, 19:55
Crtež projekta «Vodeni park»"Prva Skupština Društva «AQUAREUMAL» d.o.o. Fojnica održana je jučer u Reumalu. Skupštinu je sazvao i otvorio V.D. direktora Džemal Polutan, dok je daljim tokom zasijedanja rukovodio novoizabrani predsjedavajući Skupštine sa jednogodišnjim mandatom, Nasir Selimović. Od 274 pozvana ulagača sjednici je prisustvovalo putem punomoćnika ili lično 81,3% predstavnika ukupnog osnivačkog kapitala.

Linkovi:
Foto galerija Aquareumal - radovi na izagradnji Apartmanskog naselja
Projekat Apartmanskog naselja
Projekat Vodenog parka
Fotografije crteža projekta "Apartmansko naselje"
Fotografije crteža projekta "Vodeni park"
O istoj temi: Apartmansko naselje i Vodeni park
www.reumal.ba
Osnivačka skupština Aquareumala
Nasir Selimović - Četvrtak, 21.07.2005, 19:08
Crtež projekta «Vodeni park»"AQUAREUMAL" d.o.o. Fojnica
DRUŠTVO ZA UGOSTITELJSTVO, TRGOVINU I TURIZAM
Broj: 103/05
Dana: 06.07.2005. godine

Na osnovu Čl. 344. Zakona o privrednim društvima ("Sl. novine F BiH", br. 23/99, 45/99 02/02 i 29/03) sazivam

OSNIVAČKU SKUPŠTINU
"AQUAREUMAL" d.o.o. Fojnica

Osnivačka Skupština će se održati u četvrtak, 28.07.2005.godine u velikoj sali "Reumal"-a sa početkom u 15 h.

Linkovi:
Skeniran dokument
Foto galerija Aquareumal - radovi na izagradnji Apartmanskog naselja
Projekat Apartmanskog naselja
Projekat Vodenog parka
Fotografije crteža projekta "Apartmansko naselje"
Fotografije crteža projekta "Vodeni park"
O istoj temi: Apartmansko naselje i Vodeni park
www.reumal.ba
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Četvrtak, 21.07.2005, 18:45
Aquareumal - Radovi na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 18.07.2005, 17:53
Aquareumal - početak radova na izgradnji Apartmanskog naselja
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 11.07.2005, 17:28
Aquareumal - Početak radova na izgradnji Apartmanskog naselja, 11.07.2005

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 11.07.2005)
Linkovi:
O istoj temi: Aquareumal - Apartmansko naselje
Početak realizacije projekta izgradnje Apartmanskog naselja
Nasir Selimović - Srijeda, 06.07.2005, 20:51
Crtež projekta «Vodeni park»Prekjučer su prve mašine Unigradnje, generalnog izvođača radova, počele sa zemljanim iskopima za gradnju pristupnih komunikacija Apartmanskom naselju. Da li je potpisivanje Ugovora o gradnji i ozvaničeni početak njegove realizacije, razuvjerio bar dio onih koji su, iz ko zna kakvih razloga, sa skepsom komentarisali nagoviještene ambiciozne fojničke turističke planove? Po mojoj slobodnoj procjeni: ono što je za ondašnju Fojnicu značila gradnja Reumala i njegovo postojanje i uticaj na fizionomiju grada i život u gradu u proteklih 25 godina, to su sigurno za sadašnji trenutak i sljedećih 25 godina gradnja Apartmanskog naselja i Vodenog parka.
Potpisan Ugovor o gradnji Apartmanskog naselja
Nasir Selimović - Srijeda, 06.07.2005, 20:48
Crtež projekta «Vodeni park»01.07. - Jučer je u Reumalu usaglašen i potpisan Ugovor o gradnji Apartmanskog naselja između građevinskog preduzeća «Unigradnja» D.D. iz Sarajeva, odabranog na pozivnom tenderu za generalnog izvođača radova, i investitora «Aquareumal» d.o.o. iz Fojnice.

Ukupna vrijednost radova iznosi 7.132.111,00 KM.

Početak radova 01.07.2005. godine.
Završetak radova 01.05.2006. godine.

Linkovi:
Projekat Apartmanskog naselja
Projekat Vodenog parka
Fotografije crteža projekta "Apartmansko naselje"
Fotografije crteža projekta "Vodeni park"
www.reumal.ba
O istoj temi: Apartmansko naselje i Vodeni park
Aquareumal
Nasir Selimović - Subota, 04.06.2005, 14:40
Crtež projekta «Vodeni park»Od jučer je Fojnica bogatija za jedno preduzeće. Na Kantonalnom sudu u Travniku izvršena je registracija preduzeća «Aquareumal» doo čiji su osnivači: 272 pojedinca, s ulozima u rasponu od 2.000 – 35.000 KM, te dva pravna lica RRC Fojnica sa 299.910 KM u zemljištu i Croatia osiguranje 30.000 KM u novcu. Ukupni osnivački kapital Aquareumala iznosi 1.074.910 KM. Ovo su početna sredstva s kojima će Aquareumal ovih dana krenuti u realizaciju projekta Apartmansko naselje. Sretno!

Linkovi:
Projekat Apartmanskog naselja
Projekat Vodenog parka
Fotografije crteža projekta "Apartmansko naselje"
Fotografije crteža projekta "Vodeni park"
www.reumal.ba
O istoj temi: Apartmansko naselje i Vodeni park
U Fojnici gradu prestaju svi putevi
Mirsad Topalović - Četvrtak, 02.06.2005, 11:44
Članak: «U Fojnici gradu prestaju svi putevi», 27.05.2005Na putu za ovaj grad i putevi su se umorili i tu su stali, dalje ne mogu jer ih ni nema - Svih 14.000 stanovnika čekaju bolje dane, a oni nikako da stignu - Da li će "vodeni grad” riješiti mnoge dileme veoma ljubaznih Fojničana.

Prekrasno je boraviti u Fojnici. Ljudi su veoma ljubazni, a posebno u lijepoj uspomeni ovaj grad ostane ljudima koji dođu na liječenje u poznati "Reumal”. Hiljade ih je stiglo u invalidskim kolicima, a svojim kućama otišlo "na svojim nogama”. Ljekovitost ove banje po kojoj Fojnica postaje sve prepoznatljiva širom svijeta odavno je dokazana. Još ako se ostvare želje zaposleni u ovoj sada po broju zaposlenih najvećoj firmi, ako bude sagrađeno apartmansko naselje i "vodeni grad” sa termalnom vodom onda za budućnost Fojnice ne treba strahovati.

Kemal COCO
«SabaH - Bosnian American News», 27.05.2005
(Preuzeto sa: www.sabah-ba.com)

Linkovi:
Screenshot stranice
Proslava u duhu vremena, «SIN»
Nevres Jemendžić - Srijeda, 06.04.2005, 11:09
Proslava u duhu vremena, 30.03.2005Načelnik općine Fojnica, Salkan Merdžanić, svoje obraćanje prilagodio je teškom ekonomskom trenutku na području općine, a između ostalog rekao je: "Određivanje ovog datuma kao Dana općine je dobar izbor, jer je oslobođen ideoloških odrednica i vezivanja za bilo čiju državno - pravnu tradiciju. Ta činjenica je od izuzetne važnosti ako imamo na umu da je Fojnica građena na putu i razmeđu različitih vjera, nacija, zastava i civilizacija, kao i jasna poruka da historija ne počinje od nas kao što nije počela ni prije 50 niti 100 godina. Iako smo uspjeli pobjeći iz kruga nasilja koji zarobljava mnoga poslijeratna društva – uspjeh koji je dovoljno rijedak sigurno će biti predmet proučavanja u narednim decenijama. Ipak, rijetki su građani Fojnice koji pronalaze razloge za slavlje. Oni posmatraju kako životni standard konstantno opada i da poslijeratni program obnove i rekonstrukcije nije pokrenuo tržišnu ekonomiju, stičemo utisak da je samo prošao pored nas, ostavljajući gomile dugova, a malo razvoja.

Nevres Jemendžić
«SIN - Srednjobosanske informativne novine», 30.03.2005

Linkovi:
Skeniran članak
Dan općine Fojnica (02.04.2005)
Obilježavanje Dana općine Fojnica (23.03.2004)
Dan općine Fojnica (17.03.2004)
Čestitamo Vam 18. mart/ožujak, Dan općine Fojnica (18.03.2003)
O istoj temi: Dan općine Fojnica
Moderno banjsko mjesto, kako i kada?
Nasir Selimović - Petak, 04.02.2005, 08:42
Fojnica, 2004.Iole ozbiljnije bavljenje turizmom zahtijeva temeljitu izmjenu odnosa prema sredini u kojoj živimo. I to svih i svakog ponaosob: od lokalnih institucija čija je svrha postojanja da po svojoj nadležnosti predlaže, kreira i reguliše - odlukama, naredbama, propisima – ukupno stanje na općini, do pojedinaca na kojih se sve navedeno odnosi i koji to obično prihvataju pod prisilom. Svakako da postoje i izuzeci. Međutim, svjesna manjina posustaje u borbi sa indolentnom većinom koja jeste za red, ali koji će se primjenjivati na druge, a ne na njih. Da li je izgradnja Apartmanskog naselja i Vodenog parka onaj dugo očekivani katalizator koji će potaći neophodne procese pretapanja i prerastanja Fojnice iz kasabe u moderno banjsko mjesto? Povjerenje gostiju ne kupuje se samo ljekovitom vodom i lijepom okolinom, već i ljubaznošću, susretljivošću i stručnošću osoblja, dobrim smještajem i ishranom, kulturno – zabavnim sadržajima, općim izgledom grada, čistoćom, znanjem jezika itd. Znam samo da je ovo jedinstvena prilika koja se ne smije propustiti, jer druge neće biti. Ili će razvoj ovoga grada prepušten slučaju otići u drugom, možda neželjenom, smjeru.
Apartmansko naselje i Vodeni park
Nasir Selimović - Četvrtak, 27.01.2005, 15:01
Crtež projekta «Vodeni park»Zdravstveni turizam kao osoben vid turističke ponude, posljednjih decenija dvadesetog vijeka, Fojnicu je sa njenim raspoloživim smještajnim kapacitetima i prirodnim resursima, svrstao u red prepoznatljivih turističkih destinacija. Relativna blizina većih urbanih središta kao što su Sarajevo, Zenica, Travnik, čija je prosječna udaljenost od Fojnice oko 60 km, pruža posjetiocima mogućnost kraćeg ili dužeg boravka u prirodno zdravoj sredini. Povoljni klimatski uvjeti, idealna nadmorska visina, živopisno okruženje, djelotvornost termalne vode, te tradicionalna gostoljubivost i stručnost domaćina – samo su neki od elemenata koji su Fojnicu promovisali na vodeće mjesto u oblasti zdravstvenog turizma u Bosni i Hercegovini. Oslanjajući se samo na navedene faktore, teško je očekivati da će ona taj svoj primat moći dugo održati ukoliko ne bude parirala sve brojnijoj konkurenciji u pogledu kvaliteta smještaja i posebno pratećih sadržaja. Početkom devedesetih godina obznanjena je namjera tadašnjeg rukovodstva Reumala o gradnji Apartmanskog naselja i Vodenog parka.

Linkovi:
Projekat Apartmanskog naselja
Projekat Vodenog parka
Fotografije crteža projekta "Apartmansko naselje"
Fotografije crteža projekta "Vodeni park"
www.reumal.ba
Posjeta Centru za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica»
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 24.01.2005, 15:36
Reumal Fojnica19.01. - U organizaciji ekonomskog odjela Ambasade Francuske u BiH, u posjeti Centru za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica» boravila je tročlana delegacija Regionalne agencije za razvoj iz francuske pokrajine Overnje. Zamjenik direktora Centra Semin Suđuka, upoznao je goste iz Francuske sa rezultatima koje Centar ostvaruje na polju medicinske rehabilitacije, kao i sa ambicioznim razvojnim planovima, Apartmansko naselje i Vodeni park, čijoj će se realizaciji pristupiti početkom proljeća.

Linkovi:
www.reumal.ba
Fotografije Centra za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica»
O istoj temi: Saradnja sa francuskom pokrajinom Auvergn (Overnj)
Salkan Merdžanić, novoizabrani načelnik Općine Fojnica
Nasir Selimović - Četvrtak, 02.12.2004, 14:49
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica01.12. - Salkan Merdžanić, novoizabrani načelnik Općine Fojnica, danas je zvanično od dosadašnjeg načelnika Mustafe Memije, preuzeo tešku i odgovornu dužnost prve osobe općinske administracije. Protekle četiri godine obilježene su procesom objedinjavanja i reduciranja općinskih izvršilaca, završetkom povrata privatne imovine, obnovom porušenog stambenog fonda, te završetkom ili otpočinjanjem krupnih infrastrukturnih projekata: telefonizacija cjelokupnog područja općine, rekonstrukcija elektromreže, regulacija vodotokova, asfaltiranje lokalnih puteva. Na ovaj način stvorena je solidna osnova za ubrzaniji razvoj općine.

Istina s postojećim budžetskim sredstvima, bez obzira na očekivanja građana, ne mogu se napraviti korjenite promjene koje bi u relativno kratkom vremenu izmijenile neobjašnjivo stanje letargičnosti u Fojnici. Zato je neophodno sa par kapitalnih projekata (Apartmansko naselje, Vodeni park, Vranica itd), koji su izvjesni, zatalasati i izmijeniti iskrivljeno ubjeđenje da će neko drugi umjesto nas rješavati fojničke probleme. Načelnik može pomoći nama onoliko koliko mi pomognemo njemu; idejom, poduzetničkom inicijativom, dobronamjernom sugestijom, odgovornijim odnosom prema komunalnim stvarima.
Međunarodna konferencija o investiranju u BiH
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 23.02.2004, 14:59
Općina Fojnica16.02. - Za dugo najavljivanu i temeljito pripremanu Međunarodnu konferenciju o investiranju u Bosni i Hercegovini koja će se 26. i 27. februara održati u Mostaru, Općina Fojnica je kandidirala dva projekta Centra za medicinsku rehabilitaciju Fojnica iz oblasti turizma: Apartmansko naselje i Vodeni park. Konferencija će, kako se predviđa, okupiti skoro 2000 investitora iz cijelog svijeta, te više šefova država, premijera, ministara, i pravo je mjesto za prezentaciju ovako ozbiljnih projekata, kao što je zaokruživanje turističkog kompleksa Reumala.
Aktuelno stanje i razvojni planovi Centra
Nasir Selimović - Srijeda, 29.10.2003, 13:56
Reumal28.10. - Načelnik Općine Fojnica, predsjedavajući Općinskog vijeća, predsjednici političkih stranaka i partija i predsjednici njihovih klubova u Općinskom vijeću Fojnica, sa zanimanjem su pratili današnje izlaganje dr. Eldana Lokmića o aktuelnom stanju i razvojnim planovima Centra. Sastanak je sazvan na inicijativu rukovodstva Centra, kako bi se odgovornim osobama Općine Fojnica, prezentovali poslovni rezultati za devet mjeseci ove godine, te, što je posebno važno, postigao konsenzus o viziji razvoja Centra i općenito turizma na području općine. Na kraju je konstatovano da su projekti, Vodeni park i Apartmansko naselje, neophodnost ako se iole ozbiljnije razmišlja o budućnosti turizma u Fojnici.
pretraga novosti :: arhiva novosti