Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za ahdnam je pronašla slijedeće:

Povodom 553 godišnjice Ahdname
Hazim Čukle - Petak, 03.06.2016, 14:06
Klikni za više fotografija Ahdnama
U petak je obilježena 553 godišnjica čuvene Ahdname, susreta fra Anđela Zvjezdovića i sultana Mehmeda II el Fatiha, koji se dogodio 28. maja 1463 godine na polju Milodraž, općina Kiseljak.Tim povodom je u prostorijama crkve Franjevačkog samostana Duhaa Svetoga u Fojnici, u petak 27. maja priređen dramski komad „Franjo i Sultan“ koji su izveli studenti Franjevačke teologije u Sarajevu.

Ta glasovita Ahdnama, koju je sultan Mehmed II el Fatih uručio fra Anđelu Zvjezdoviću, čiju je autentičnost znastvenom ekspertizom 2013 godine, dokazao Institut „Ruđer Bošković“ u Zagrebu u R Hrvatskoj, se njen orginal i danas čuva u Muzeju Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.

Srednjovjekovna građevina Kašteli na Zahoru kod Fojnice
Hazim Čukle - Srijeda, 03.12.2014, 09:58
Klikni za više fotografijaKašteli
Svoju budućnost Fojnica vidi u razvoju raznih vidova turizma.Ovaj mali bosanski gradić obiluje prirodnim ljepotama.Pored brojnih kulturno-historijskih spomenika koji se nalaze na području općine Fojnica su i stare tvrđave kao što su Kozovgrad, Zvonigrad i Kašteli, koji bi mogli bit magnet za turiste, ali se na tome još malo radi.

Posjetili smo jedno od njih koje se zove Kašteli, koje se nalaze na planini Zahor kod Fojnice.Riječ je o srednjovjekovnoj građevini koje stotinama godina odolijevaju zubu vremena.Nažalost do Kaštela nema nikakvih putokaza pa oni koji žele posjetiti taj lokalitet imaju problema sa dolaskom do odredišta. Do Kaštela se iz Fojnice može doći iz dva pravca.Jedan od njih je preko Malkoća i Vladića vrha asvaltnom trakom a onda se makadamski put odvaja desno od puta za Vladiće...

Posjeta Medžlisu IZ Fojnica
Hazim Čukle - Petak, 11.04.2014, 10:16
Klikni za više fotografijaFojnica
Jučer je u posjeti Medžlisu IZ Fojnice boravili dr.Vahdet ef Alemić, imam Ferhat pašine džamije u Banjoj Luci i Seid ef Terzić, imam u džematu Čelinac.Tom prilikom su zajedno sa Mensurom ef Pašalićem, glavnim imamom i Ramizom Mešom predsjednikom Medžlisa IZ Fojnica posjetili Turski kulturni centar „Yunis Emre“ Fojnica i kompleks „Reumala“.

- Govorili smo o zajedničkim projektima i aktivnostima Islamske zajednice a mi smo kazali s ponosom rezultate pozitivnog djelovanja Medžlisa IZ Fojnica u suradnji sa općinom Umranija , jednom od 23 općine Istambula u Turskoj koja se sa općinom Fojnica bratimila 1995 godine, kazao je Mensur ef Pašalič, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica koji je ujedno i predsjednik Skupštine ilmije BiH.

Doktor Vahdet ef Alemić, imam Ferhat pašine džamije i Banjoj Luci je kazao – Zadovoljstvo nam je što smo posjetili Medžlis IZ Fojnicu i grad Fojnicu.Naši sugrađani rado dolaze na rehabilitaciju u ovu banju.Osjeti se toplina bosanskog i bošnjačkog duha, drago mi je da ovdje baštinite kulturu bošnjaka, da čuvate ahdnamu u Franjevačkom samostanu i da Turski kulturni centar „Yunus Emre“ funkcioniše na način da upoznajemo kulturu i civilizaciju bošnjaka i braće osmanlija, rekao je dr. Vahdet ef Alemić.

Prilikom posjete Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ Fojnica, domaćin im je bila vd direktorica Centra Ecem Celik (Edžem Čelik), koja je gostima zaželila dobrodošlicu i upoznala ih o radu ove institucije.Svi zajedno su obišli prostore Centra.

Vrijedna donacija Hrvatske vlade Franjevačkom samostanu Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.12.2013, 10:03
Fojnica
Nakon što je Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici nedavno dobio od Federalnog ministarstava kulture i sporta i Ministarstva okoliša i turizma donaciju od 19.000 KM za projekt stručne pripreme i izlaganje najvrijednijih muzejskih eksponata Muzeja Samostana, ovih dana je stigla još jedna vrijedna donacija Vlade R Hrvatske u iznosu od 560.000 Kuna. Fra Nikica Vujica, gvardijan Fraanjevačkog samostana u Fojnici nam je kazao

–Vlada R Hrvatske, odnosno Ministarstvo kulture i Državni ured za hrvate izvan R Hrvatske dali su Franjevačkom samostanu u Fojnici finansijsku potporu u iznosu od 560 000 Kuna za provedbu programa i projekata iz sredstava Državnog proračuna R Hrvatske za 2013 godinu. Ovaj novac je namjenjen za projekat pod nazivom „Uređenje muzejskog prostora Franjevačkog samostana u Fojnici“, projekt vitrina i polica, prostor prvog sprata Muzeja.

Državni ured za hrvate izvan R Hrvatske i Ministarstvo kulture će finansirati potpuno uređenje veče muzejske prostorije, koje uključuje nabavku vitrina i polica i troškove konzerviranja i restauriranja muzejskih eksponata, dokumenata i knjiga. Tu ćemo izložiti naše najvrijednije muzejske eksponate, naravno tu mislim na Ahdnamu, plašt fra Anđela Zvizdovića i sve ono što su franjevci kroz duboku povijest ovoga samostana sakupljali ono najvrijednije, a posebno ističem radove Fojničke škole minijaturne obrade plemenitog metala, ističe gvardijan Vujica i nastavlja

Taj posao će raditi djelatnici Zemaljskog muzeja BiH iz Sarajeva i djelatnici Državnog arhiva iz R Hrvatske. Nadam se da će ovaj projekat biti završen do mjeseca maja iduće godine, na radost nas i posjetitelja i da će nam samo ostati uređenje numizmatike koja je jako bogata. Mi imamo novac od razdoblja Filipa Makedonskog oa do na ovamo, kazao je gvardijan fra Nikica Vujica.Učenici iz Kaknja u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 24.12.2013, 12:30
Klikni za više fotografijaFojnica
Trideset sedam učenika OŠ“Omer Mušić“ iz Brežana općina Kakanj su posjetili Turski kulturni centar „Yunus Emre“ u Fojnici. Domaćin im je bio Nuri Turkyilmaz, direktor Kulturnog centra. Sa učenicima su bili nastavnici islamske vjeronauke Hazim Brbić i nastavnica turskog jezika Adisa Puščul. Učenicima i nastavnicima je dobrodošlicu zaželio Nuri Turkyilmaz, direktor, nakon čega su se djeca osvježila turskim čajem i sokovima.

Nastavnica Adisa Puščul nam je kazala -Ovdje su učenici naše škole 6.7.i 8 razreda koji uče turski jezik. To su sve odlični učenici i ovo je klasična posjeta ovom Centru i Fojnici. Prilikom naše posjete posjetili smo i Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici i tekiju u Kaćunima, gdje smo imatli čas kaligrafije, kazala je nastavnica Adisa Puščul.

Nuri Turkyilmaz, direktor Turskog centra nam je kazao – Ovi učenici iz Kaknja, koji uče turski jezik su došli ovdje da vide kako se to ovdje radi. Tokom njihove posjete su u sali Centra pogledali dokumentarni film o Ahdnami, dokumentu koji je 28 maja 1463. godine na polju Milodraž sultan Mehmed Fatih uručio fra Anđelu Zvizdoviću. Učenici su imali i čas turskog jezika, gdje smo provjerili njihovo znanje, a nakon toga smo igrali jednu tradicionalnu dječiju igru, igru mice, nakon toga stonog tenisa, kazao je direktor Nuri Turkyilmaz.


"Zauvijek zajedno"
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 31.05.2013, 09:49
Klikni za više fotografijaFojnica
Turska općina Umranija proteklog vikenda je u Fojnici i Sarajevu organizovala kulturnu manifestaciju simboličnog naziva "Zauvijek zajedno".

Cilj ove manifestacije bio je ukazati na suživot s drugim kulturama i njihove vjerske i tradicijske specifičnosti a povod je 550. godišnjica Ahdname.

Naime, Ahdnamu je davne 1463. godine u mjestu Milodraž sultan Mehmed II Fatih uručio fra Anđelu Zvizdoviću i time fratrima i katolnicima garantirao ljudska prava i slobode.

U okviru programa manifestacije gosti iz Turske su, nakon posjete Općini Fojnica, upriličili obilazak Franjevačkog samostana gdje su vidjeli orginalnu Povelju te plašt fra Anđela Zvizdovića.

Nakon toga, u Turskom kulturnom centru je upriličena izložba slika te panel na temu „Ahdnama“.

Drugog dana vikenda, u okviru manifestacije, na Baščaršiji je upriličen bogat program čiji je cilj bio da se kroz prikazivanje dokumentarnog filma, izložbe fotografija i koncerta ukaže na mogućnost i volju za životom sa drugom kulturom i njenim specifičnostima.
Izložba Ahdname
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 21.05.2013, 08:59
Fojnica onlineNačelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici fra Nikica Vujica su se dogovorili da povodom 550-te godišnjice obilježavanja Ahdname bude upriličena izložba orginalne verzije ovog dokumenta.

Naime, 24., 25. i 26. maja ove godine, u prostorijama Muzeja Franjevačkog samostana u Fojnici će biti izložena orginalna Ahdnama koju će moći vidjeti svi zainteresovani posjetioci.
Svečana akademija povodom 550-te godišnjice Ahdname
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 21.05.2013, 08:49
Klikni za više fotografijaFojnica
U Fojničkom samostanu je održana svečana akademija u povodu 550. godišnjice Ahdname, dokumenta koji je davne 1463. godine u mjestu Milodraž sultan Mehmed II Fatih uručio fra Anđelu Zvizdoviću. Tim dokumentom sultan Mehmed II Fatih je dao garanciju života i slobodu ispovijedanja vjere katolnicima.

Gosti ove akademije, koji su sa svog aspekta govorili o Ahdnami su bili prof. Srećko Džaja i književnik Ivan Lovrenović. Na akademiji su također predstavljeni rezultati mjerenja starosti Ahdname i plašta koji je sultan Fatih poklonio fra Anđelu Zvizdoviću, a koje su radili Institut Ruđer Bošković i Hrvatski državni arhiv.

Za istinsko svjedočenje ljubavi i dobrote prema svakom čovjeku te zalaganje za mir i suživot, Franjevački samostan Fojnica je posthumno dodijelio priznanje Ramizu efendiji Pašiću, a koje je ispred porodice primio njegov sin Edhem Pašić.

Akademiji je prisustvovao veliki broj zvanica, ljudi iz političkog i javnog života. Među zvanicama su bili i načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić te predsjedavajući OV Fojnica Bogomir Barbić.

Završeni radovi realizacije stručnog postava muzejskih eksponata
Hazim Čukle - Srijeda, 05.09.2012, 11:48
Klikni za više fotografijaMuzej samostana
Posljednjeg augustovskog dana u prostorijama muzeja Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici povodm završetka projekta stručnog postava muzejskih eksponata u muzeju samostana je održana konferencija za novinare. Radovi su trajali šest mjeseci a izvodili su ih djelatnici Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine a projekat su finansirali Vlada Republike Hrvatske sa 31.000 KM i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (Ministarstvo kulture i sporta) sa 20.000 KM.

Okupljenim novinarima se obratio kao domaćin fra Nikica Vujica gvardijan Franjevačkog samostana koji je tom prilikom zahvalio svima onima koji su pomogli ovaj projekat, prezentirao šta je urađeno i šta se planira još uraditi i tom prilikom dodao: „I danas nam je problem nedostatak uvjeta za normalan rad muzeja. Nedostaju nam stalni djelatnici u muzeju kao što su portir, vodič, bibliotekar i sl., nedostaje nam novac za stalno uzdržavanje, kao što su naprimjer troškovi grijanja."...

Ambasador Republike Turske posjetio Fojnicu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.04.2012, 11:13
Klikni za više fotografijaAhdnama
U posjeti općini Fojnica je boravio Ahmet Jildiz (Yildiz) ambasador Republike Turske u BiH, koji se sastao sa načelnikom općine Salkanom Merdžanićem, gdje je razgovarano o ekonomskom razvoju i mogućnostima invenstiranja u Fojnicu i nastavku jačanja kulturnih veza između općine Umranija iz Istanbula u Turskoj sa bratimljenom općinom Fojnica.

Kao što je poznato ova bratimljena turska općina prošle godine je sagradila Kulturni centar, kao poklon općine Umranije općini Fojnica. Turski ambasador je zajedno sa domaćinima posjetio ovaj Kulturni centar u Fojnici.

Nakon toga su svi zajedno posjetili muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici gdje im je domaćin bio kustos muzeja fra Janjko Ljubos. Ambasador Jildiz je bio impresioniran viđeninm dijelom neprocjenjivog kulturnog blaga u ovom samostanu. Visoki gosti su se posebno zadržali kod Ahdname koju je sultan Mehmed el Fatih drugi uručio fra Anđeu Zvizdoviću 28. maja 1463. godine na polju Milodražu koja se po mnogima smatra najstarijim pisanim dokumentom o ljudskim pravima koja se i danas čuva u Franjevačkom samostanu u Fojnici.

Kaštela iznad Fojnice sačuvati od zuba vremena
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.12.2011, 08:47
Klikni za više fotografijaKaštela
Među brojnim kulturno - historijskim spomenicima Fojnice su i Kaštela koji se nalazi na planini Zahor i gdje se nalaze ostaci stare srednjovjekovne građevine u koju su se sklanjali franjevci pred neprijateljem i gdje su se na poseban način posvećivali Bogu i molitvi. Ne zna se kada je tačno sagrađena građevina a tu je boravio i fra Anđeo Zvizdović tadašnji upravitelj Bosne kustodije sa braćom franjevcima odakle je 28. maja 1463. godine sišao u polje Milodraže pred sultana Mehmeda el Fatiha II osvajača koji mu je darovao svoj plašt i ahdnamu koji se i danas čuvaju u Franjevačkom samostanu u Fojnici, po mnogima prvi pisani dokument o ljudskim pravima.

Ovih dana smo sa grupom građana Fojnice posjetili Kaštela koji su od Fojnice udaljeni sa jedne strane 17 a sa druge strane oko 14 kilometara. Kaštela se nalaze iznad sela Rizvići i desne obale riječice Kozice na Zahoru na 1158 m.n.v. Od Fojnice se stiže do Kaštela preko izletišta Malkoć, sela Korita preko prevoja Vladići vrh koji razdvaja Fojnicu i dolinu riječice Kozice...

Otvoren Kulturni centar Ümraniye
Hazim Čukle - Utorak, 11.10.2011, 12:24
Klikni za više fotografijaKulturni centar Ümraniye
U Fojnici je prisustvo nekoliko hiljada građana Fojnice kao i gostiju iz drugih mjesta BiH koji su uveličali svečano otvaranje Kulturnog centra kojeg je izgradila bratska općina Umranija jedna od 32 općine Istanbula u Turskoj. Svečanom otvaranju Kulturnog centra u Fojnici su prisustvovali predstavnici kulturnog, javnog, političkog i vjerskog života općine Fojnica, BiH kao i pet stotina gostiju iz Republike Turske. Uz bogat kulturno zabavni program svečano su presjekli vrpcu novog objekta Kulturnog centra u Fojnici Predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, turski ministar i glavni pregovarač pri Evropskoj Uniji Egemen Bagiš, načelnici općina Umranije Hasan Džan i Fojnice Salkan Merdžanić.

Prije svečanog otvaranja Kulturnog centra visoki gosti su posjetili Franjevački samostan u kojem se čuva Ahdnama koju je sultan Mehmed El fatih II dao fra Anđelu Zvizdoviću 28. maja 1463. godine na polju Milodraže u općini Kiseljak, po mnogima kao prvi pisani dokument o ljudskim pravima. U Franjevačkom samostanu u Fojnici domaćin visokoj delegaciji su bili gvardijan fra Nikica Vujica i kustos muzeja i knjižnice samostana fra Janjko Ljubos.

Povodom otvaranja ovog centra u Fojnici je otvorena i izložba klasične turske umjetnosti kao što su pozlaćivanje, kaligrafija, sedefske gravure, rezbarstvo i gravure, klasična keramika, klasični povez i minijature, a bili su tu i štandovi radova korisnika oba zavoda u Fojnici „Drin“ i „Bakovići“, kao i organski proizvodi zdrave hrane nekoliko Fojničana, zatim „Štamparije“ Fojnica. Posjetioce je posebno je oduševila turska kuhinja u Fojnici kao i domaći specijaliteti hotela „Reumal“ Fojnica itd.

Prvi se prisutnima obratio načelnik općine Fojnica koji je zahvalio bratskoj općini Umraniji na poklonu ovog Kulturnog centra Fojnici istakavši da je najviše zasluga za to imao gradonačelnik Umranije Hasan Džan (Hasan Can), kazavši da se Fojnica pobratimila sa Umranijom 1995. godine, da je ovo prvi veliki korak saradnje dvije bratimljene općine i da će u ovom novootvorenom Kulturnom centru mladi imati priliku razvijati kreativnost i stvaralački duh.

Turski ministar i glavni pregovarač pri Evropskoj Uniji Egemen Bagiš je na ovoj svečanosti kazao da je ovakav identičan Kulturni centar sagrađen u Istanbulu i da nosi ime prvog predsjednika države BiH Alije Izetbegovića i za Fojnica online dodao: „Dva dana prije smrti prvog presjednika BiH Alije Izetbegovića mi smo bili u posjeti rahmetli Aliji Izetbegoviću, tada nam je rekao ostavljam vam BiH u amanet kao državu. Neka niko ne brine, mi taj amanet imamo i njegov amanet je u našim rukama. Tada nam je ponovio jednu rečenicu u kojoj je kazao „Mi nikada, nikada nećemo postati robovi“, tu rečenicu nećemo nikada zaboraviti. Ta njegova rečenica pokazala se tačna i mi zato danas stvaramo ljepšu budućnost za sve. Kao što nas spajaju neki histrijski mostovi kao onaj u Mostaru i Konjicu tako nas spaja i ovaj novi most Kulturni centar u Fojnici koji ne spaja samo Fojnicu i Umraniju nego i sve građane Republike Turske i BiH. Postoje granice i razlike između nas a to ne znači da naše duše nisu zajedno. Mi smo prošli istim putem, mi smo popili istu vodu, mi pjevamo istu pjesmu“.

Predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ovom prilikom kazao: „U ovom Kulturnom centru kojeg danas otvaramo nove generacije pisati će knjige o istoriji BiH i izučavati bogastvo turskog i bosanskog jezika, organizirati koncerte, književne tribine i likovne kolonije. Kultura če nas još više zbližiti i naše veze učvrstiti. Ovo je vrijeme velikog iskoraka Turske na svjetskoj sceni. Turska je ekonomski sve moćnija i politički sve značajnija u globalnim odnosima. Njeno jačanje i liderstvo osjećamo kao vlastitu snagu. Tursko prisustvo na Balkanu ne treba nikog da brine, ono jača sigurnost među državama i regionalnu stabilnost. Sve mogućnosti još ipak nismo iskoristili. Ovdje posebno mislim na privrednu saradnju, vrata BiH turskim investitorima su širom otvorena i mi očekujemo da Turska u skorijoj budućnosti bude jedna od naših najznačajnijih ekonomskih partnera. Pobratimstvo Fojnice i Umranije je cilj koji trebamo slijediti, dva bratska naroda i dviju bratskih država da imaju što više ovako lijepih priča. Naše emotivne i historijske veze su neraskidive, ova generacija mora ih obnoviti i učvrstiti kako bi u budućnosti koračali zajedno sigurnim koracima“.

Obilježena 548. godišnjica Ahdname
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.05.2011, 12:29
Klikni za više fotografijaDani Ahdname 2011
U subotu je na polju Milodraže općina Kiseljak pod pokoroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u organizaciji Udruženja Bosansko - Turskog prijateljastva "Bosfor" iz Sarajeva, Udruženje Bošnjačke kulturne zajednice "Preporod" iz Kiseljaka i Udruženja "Fatih" Milodraže iz Kiseljaka obilježena 548. godina Ahdname. Toj manifestaciji "Dani Ahdname Milodraže 2011" prisustvovalo je nekoliko stotina posjetitelja na šestoj svečanoj centralnoj manifestaciji obilježavanja godišnjice gdje je na tom mjestu prije 548 godina sultan Mehmed II Fatih uručio povelju Ahdnamu fra Anđelu Zvizdoviću...

Brdski biciklizam: Fojnica - Kašteli - Slapovi Kozice
Mirsad Topalović - Četvrtak, 18.11.2010, 14:31
Klikni za više fotografijaBiciklisti
Obožavam manja mjesta u Bosni i Hercegovini. Naravno, ovo “manja” treba shvatiti krajnje uslovno: čisto matematički kao što, recimo, uspoređujemo skupove. Tako je skup kuća u Fojnici zbilja manji od skupa kuća u Sarajevu, Mostaru ili Tuzli. Ali, samo to. Osmijeh koji dobijete kad u rano, novembarsko, prohladno jutro stignete u Fojnicu sve je samo ne “manji”. Naprotiv!

U to smo se osvjedočili netom minulog vikenda. Dok gradić spava stižemo u kafić, okupljalište lokalnih biciklista i mjesta odakle kreću sve ture. Dočekuje nas prelijepa, crnokosa djevojka bademastih očiju, naravno ogromnim osmijehom. Učas donosi kafice, a dok se pozdravljamo s domaćinima, Đenom i ostalim fojničkim biciklistima, ona neprimjetno donosi kekse, grickalice i ostale đakonije. To se ne plaća, naravno, baš kao što je i kafice teško platiti – momci, pravi domaćini, neće ni da čuju za to. I da se ne bismo dalje “prepirali” krećemo na vožnju...

Bosanski kralj i kraljica ponovo u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.07.2010, 16:44
Klikni za više fotografijaKralj u Fojnici
U sklopu projekta "Tragovima bosanskog kraljevstva" koju realizira fondacija "Mozaik" Sarajevo u završnoj kulturno turističkoj manifestaciji "Sedmica bosanskih kraljeva" u kojoj kraljevska svita obilazi deset srednjovjekovnih kraljevskih gradova u svom pohodu je stigla i u Fojnicu. Za kraljevsku svitu je pripremljen bogat kulturno zabavni program pod nazivom "Bosanski kralj i kraljica ponovo u Fojnici".

Nakon najave vikara i dobošara kraljevsku svitu je dočekao i mjesni vlastelin koji im je tom prilikom kazao: "Dobri naš kralju, kraljice naša vrla, dobrodošli u Hvojnicu vašu ljetnu rezidenciju i kovnicu novca. Želimo da vam pokažemo šta se sve promijenilo u ovoj varoši od vašeg posljednjeg boravka i šta je to čime se ova varoš ponosi."...

Bosanski kralj i kraljica ponovo u Fojnici
Nevres Jemendžić - Utorak, 29.06.2010, 16:43
Klikni za više fotografijaPlakat
Općina Fojnica aktivno sudjeluje u projektu „Tragovima bosanskog kraljevstva“, koji realizira Fondacija „Mozaik“, a koji ima završnu kulturno turističku manifestaciju „Sedmica bosanskih kraljeva“ u vremenu od 29.06. – 05.07.2010. godine, u deset srednjobosanskih gradova.

Fojnica je domaćin ove manifestacije u petak, 02.07.2010. godine, koja nosi naziv: „Bosanski kralj i kraljica ponovo u Fojnici“...

Obilježena 547. godišnjica Ahdname
Hazim Čukle - Utorak, 01.06.2010, 17:45
Klikni za više fotografijaDani Ahdname 2010
Milodraže (Kiseljak) - Iako po kišovitom vremenu u subotu se na polju Milodraž u organizaciji Udruženja Bosansko - Turskog prijateljastva "Bosfor" iz Sarajeva, okupilo nekoliko stotina posjetitelja na petoj svečanoj centralnoj manifestaciji obilježavanja 547. godišnjice Dani Ahdname Milodraže 2010, gdje je na tom mjestu prije 547 godina sultan Mehmed II Fatih uručio povelju Ahdnamu fra Anđelu Zvizdoviću.

O značaju Ahdname poznate kao najstariji pisani dokument o ljudskim pravima u historiji je govorio profesor Teološkog fakulteta u Sarajevu Dr Luka Markešić. Po prvi put su od strane organizatora dodijeljene povelje Zlatna, Srebrna i Bronzana, povelja "Prijatelji Bosne" onima koji su posebno i nesebično podržavali ideju da "Dan Ahdname" preraste u Dan ljudskih prava i sloboda u BiH. Zlatna Ahdnama je dodijeljena velikom prijatelju BiH devetom bivšem predsjedniku Republike Turske Sulejmanu Demirelu i rahmetli Aliji Izetbegoviću, velikom misliocu, državniku i prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine koju je primio njegov sin Bakir Izetbegović. Srebrna Ahdnama je dodijeljena Željku Komšiću, članu Predsjedništva BiH...

Obilježena šesnaesta obljetnica stradanja Hrvata Fojnice
Mile Belojica - Nedjelja, 15.11.2009, 13:29
Klikni za više fotografijaKomšić odao počast
U petak, 13. studenog 2009. godine obilježena je šesnaesta obljetnica stradanja Hrvata - Fojničana. Središnje misno slavlje predvodio je prof. dr. fra Marko Semren uz koncelebraciju više od četrdeset svećenika, a među njima provincijal fra Lovro Gavran i dekan preč. Marko Perić. Poslije svete mise, provincijal fra Lovro u hodniku pred samostanskom blagovaonicom (točno na mjestu gdje su bili strijeljani naši fra Nikica Miličević i fra Leon Migić) predmolio je Opijelo za pokojne, a fra Zoran Livančić, gvardijan iz Guče Gore (školski kolega pok. gvardijana fra Nikice) održao je prigodni govor. Prije svete mise na ovome mjestu je predsjednik Željko Komšić položio vijenac i zapalio svijeću, kao znak dubokog poštovanja prema pokojnim fratrima...

Gondole na Brusnici
Mirsad Topalović - Subota, 15.08.2009, 21:55
Klikni za više fotografijaFojnica
Fojnica, bosanskohercegovački gradić koji slovi za simbol banjskog turizma, nalazi se podno Vranice, tačnije u planinskom prstenu kojeg, pored Vranice, formiraju Šćit, Zahora i Bitovinja. Godine 2003. u mapu ski-centara u BiH utisnuta je još jedna atraktivna kota - Brusnica, udaljena tek 12 kilometara od gradske jezgre. Tvorci ideje za izgradnju žičare dužine 4.100 metara kojom bi se savladala visinska razlika od gotovo hiljadu metara, te što adekvatnije iskoristili prirodni resursi za izgradnju turističkog kompleksa u Fojnici, su Jure Iviš i Adolf Golmayer. Krajnji rok predviđen za realizaciju projekta je 2011. godina...

Ministar Faruk Čelik u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.06.2009, 15:46
Klikni za više fotografijaFojnica
Ministar turske uprave za međunarodnu saradnju, razvoj i vjerska pitanja Faruk Čelik je u Konjicu sa načelnikom općine Konjic Emirom Bubalom 16. juna svečano otvorio obnovljenu Kamenu ćupriju preko Nertve.

Sedamnaestog juna je ministar Faruk Čelik sa svojim saradnicima stigao u posjetu Fojnici. Prilikom dolaska u Fojnicu ministar Faruk Čelik je posjetio Medžlis Islamske zajednice Fojnica gdje mu je domaćin bio glavni imam Medžlisa IZ Fojnica hadži Mensur ef. Pašalić, prof. Prilikom boravka u Medžlisu IZ Fojnica bili su prisutni i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, kao i savjetnik načelnika općine Fojnica Azem Huseinbašić. Nakon razgovora u Medžlisu IZ Fojnica ministar iz Turske Faruk Čelik je sa saradnicima posjetio Franjevački samostan u Fojnici...

Obilježena 546. godišnjica Ahdname
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.06.2009, 16:15
Klikni za više fotografijaDani Ahdname 2009
Milodraže (Kiseljak) - U subotu je u organizaciji Udruženja Bosansko - Turskog prijateljstva "Bosfor" iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem "Fatih" Milodraže i "Preporodom" iz Busovače i Kiseljaka na polju Milodraže obilježena 546. godišnjica Ahdname, dokumenta koji je 28. maja 1463. godine na polju Milodraže fra Anđelu Zvizdoviću uručio sultan Mehmed Fatih drugi. To je povelja odnosno naredba kojom se garantira sigurnost i sloboda života franjevaca.

Nakon što je načelnik Busovače Asim Mekić otvorio manifestaciju prisutnima se obratio Prof. fra Luka Markešić koji je kazao: "Poznato nam je svima da je Milodraže u historiji BiH poznato prije svega kao mjesto susreta dvojice značajnih ljudi za historiju BiH. To je susret sultan Mehmed Fatiha i fra Anđela Zvizdovića. Milodraže je po najprije značajno po tome što su se ovdje susreli ovi ljudi, susreli su se osobno, susreli su se u svoj svojoj različitosti. Već taj susret te vrste je posebno zanimljiv. Razlika je također tog susreta što su to ljudi različite kulture, različite vjere, različitih viđenja o životu ali oni su se susreli i taj susret je sam po sebi značajan. Taj susret je bio pretpostavka nečeg još značajnijeg, oni su tu počeli razgovarati...

Otvoren Turistički info centar
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.05.2009, 14:22
Klikni za više fotografijaTuristički info centar
U srijedu je otvaranjem Turističkog info centra u Fojnici u cilju poboljšanja atraktivnosti turistički sadržaja Fojnice završen dio Historijsko - kulturnog projekta "Tragovima Bosanskog kraljevstva" koji se realizira sredstvima Evropske komisije i Fondacije "Mozaik" iz Sarajeva. Ovaj projekat će trajati 30 mjeseci do kraja 2010. godine a obuhvata uređenje srednjovjekovnih građevina u deset gradova Srednje Bosne a to su: Fojnica, Zenica, Maglaj, Kakanj, Visoko, Vareš, Travnik, Donji Vakuf, Jajce i Tešanj.

Projekat "Tragovima Bosanskog kraljevstva" obuhvata otvaranje info centara, izbor suvenira, etno zbirka, obnavljanje starih gradova na lokacijama ovih gradova i snimanje promotivnog filma. U sklopu ovog projekta koncem prošle godine raspisan je natječaj za izradu Fojničkog suvenira, krajem marta ove godine su izabrana tri suvenira od sedam pristiglih na ovaj natječaj. Otvaranjem info centra u Fojnici koji je svečanim presjecanjem vrpce otvorio savjetnik načelnika općine Fojnica Azem Huseinbašić dodijeljene su i nagrade za najbolje suvenire...

People: Mirko Majdandzic (Return to Europe - Documentary Project)
Mirsad Topalović - Nedjelja, 14.09.2008, 04:21
Klikni za više fotografijaFra Mirko Majdandžić
"I love Bosnia, but Bosnia is not only my country – Bosnia is a country for all of us who live here, and it cannot be divided!" says Father Mirko Majdandzic, the Abbot of the Franciscan Monastery in the central Bosnian town of Fojnica. The monastery dates back to the 14th century and is famous for its precious library which holds the "Ahdnama", an edict signed by the Ottoman Sultan Mehmet II in 1463, allowing the Franciscans to operate in Ottoman Bosnia...

Fojnica – varno zavetje frančiškanov
Mirsad Topalović - Nedjelja, 14.09.2008, 03:54
Klikni za više fotografijaFojnica
Fojnica je majhen kraj, od bosanske prestolnice oddaljen dobro uro in pol vožnje v smeri naselja Kiseljak; sicer pa je tudi od drugih urbanih središč kot sta Zenica in Travnik oddaljen le dobrih šestdeset kilometrov. Leži v planinskem prstanu Vranice, Ščita, Zahorja in Bitovnje v dolini reke Dragače, ki je tod oblikovala tri kilometre dolgo in kilometer široko ravnino.

Hribovja njene okolice, porasla z gostimi gozdovi, oblikujejo tako imenovano 'bosansko rudogorje'. Dolina Fojnice se s planotami obrača proti jugovzhodu, zaradi njene divje in romantične narave pa jo nekateri imenujejo tudi bosanska Švica...
Španska TV ekipa snimala u fojničkom samostanu
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 18.08.2008, 14:14
Klikni za više fotografijaU franjevačkom samostanu
Ovih dana u BiH boravi tv ekipa Canal SUR iz Sevilje u Španiji, koju je angažirala fondacija "Mozaik" iz Sarajeva za snimanje dokumentarnog filma, a u okviru projekta "Tragom bosanskog kraljevstva". Ovaj dokumentarni film će se snimati na više lokacija srednjovjekovnih gradova. To je jedna od aktivnosti iz ovog projekta, kreiranje turističkog proizvoda. Špansku ekipu predvodi poznati novinar Pablo Bariga Le Bel (Barriga) i snimatelj Antonio Galisteo. Nakon snimanja u Maglaju novinar Le Bel je stigao u Fojnicu. Tokom svog jednodnevnog boravka u Fojnici španska ekipa je snimala u franjevačkom samostanu. Nakon obilaska crkve, knjižnice i muzeja samostana krenuli su sa snimanjem...

Općina Stari Grad donirala 10 000 KM Franjevačkom samostanu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.06.2008, 17:17
Klikni za više fotografijaUručivanje donacije
U sklopu obilježavana 545. godišnjice Ahdname "Milodraže 2008" na Milodražu u općini Kiseljak, na mjestu gdje je Mehmed Fatih dao Ahdnamu fra Anđelu Zvizdoviću, upriličena je posjeta i Franjevačkom samostanu u Fojnici, gdje se Ahdnama čuva u muzeju ovog samostana. Tom prilkom su prisutni obišli muzej i knjižnicu Franjevakog samostana. Kako je na Milodražu kazao načelnik općine Stari Grad Sarajevo Mustafa Resić da će ova Sarajevska općina uručiti Franjevačkom samostanu vrijednu donaciju, to je i učinjeno u crkvi samostana...

Obilježena godišnjica Ahdname na Milodražu
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.05.2008, 20:38
Klikni za više fotografijaDani Milodraža 2008
Milodraže (Kiseljak) - Na platou Milodraža u općini Kiseljak jučer je obilježena 545. godišnjica Ahdname, historijsko podsjećanje na 28. maj 1463. godine kada je Sultan Mehmed Fatih nakon osvajanja Bosne na polju Milodražu poglavaru bosanskih franjevaca fra Anđelu Zvizdoviću dao Ahdnamu (povelju) kao garanciju bosanskim franjevcima za sigurnost i slobodan život. Završeni su dani Ahdname "Milodraže 2008". U povodu obilježavanja 545. godišnjice Ahdname u organizacij Udruženja Bosansko - Tursko prijateljstvo "Bosfor" iz Sarajeva i Udruženja bošnjačke omladine "Fatih" Milodraže Kiseljak priređen je i bogat kulturno zabavni program...

"Hagada" i "Ahdnama" predstavljene u Beču
Mirsad Topalović - Nedjelja, 27.04.2008, 04:23
Klikni za više fotografijaAhdnama
U okviru manifestacije ''Dani Sarajeva u Beču'', danas je u palači "Palffy" upriličena prezentacija "Hagade" i "Ahdname" u organizaciji Jevrejske zajednice BiH i Franjevačkog samostana Fojnica.

Fra Mirko Majdandžić je kazao da je "Ahdnama" dokument koji je franjevcima bio od izuzetne važnosti.

"Ahdnama" je jedan od najstarijih dokumenata o poštivanju ljudskih prava i sloboda u historiji. Sultan Mehmed II Fatih je izdao bosanskim franjevcima dokument poznat pod nazivom "Ahdnama", kao garanciju narodu i fratrima za sigurnost, slobodan rad i slobodu svoje vjere...

Otvoreni knjižnica i muzej Franjevačkog samostana u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 08.04.2008, 13:39
Klikni za više fotografijaSvečano otvorenje
U Fojnici su nakon dužeg vremena i restauracije otvoreni knjižnica i muzej Franjevačkog samostana. Prvi se gostima obratio domaćin samostana gvardijan fra Mirko Majdandžić koji je pozdravio sve prisutne. Bili su tu predstavnici izaslanstava desetak država kao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar kulture Gavrilo Grahovac i brojne delegacije kantonalne, općinske i federalne vlasti. Prisutnima je govorio i bivši gvardijan samostana fra Janko Ljubos a nakon toga je pregledan film o obnovi samostanske knjižnice i muzeja. Govorili su i Josip Vrbošić, ambasador Republike Hrvatske u BiH kao i Mijo Đolan, provincijal Bosne Srebrne.

Muzej i knjižnicu su otvorili član Predsjedništva BiH Željko Komšić i gvardijan Majdandžić. Komšić je uručio gvardijanu Majdandžiću sliku porodično stablo dinastije Kotromanić. I tom priilikom kazao da treba da se čuva ovo kulturno blago samostana jer je blago cijele BiH i njenih naroda. Ovaj projekat još nije završen i treba ga završiti, rekao je Član predsjedništva BiH Komšić...

Geografija Bosnae Prima (Putopis) - Fojnička rijeka
Mirsad Topalović - Subota, 29.03.2008, 22:48
Klikni za više fotografijaRijeka Dragača
Priča o Fojničkoj rijeci počinje na Prokoškom jezeru. Iako to i nije baš tako, jer do prvih voda od kojih će kasnije nastati ova rijeka treba otići i još dalje i još više, što bi rekao pjesnik...

Ima li išta ljepše od sunca u kapi vode!? Sunce tu nije odraz, ono je sadržaj. Prizme, sočiva, ogledala mogu svjetlost savijati, prelamati, razlamati, odbijati, upijati, ali samo kap vode može obuhvatiti svjetlost. U tome je istina sićušne kapi vode.

Pratimo potok dalje. Sada je to već rječica. Materijal koji je glečer nekada gurao napravio je barijeru koja ovoj rječici brani ulazak u jezero. Zaobilazeći morenu ona će se sa potokom koji izlazi iz jezera spojiti nakon jedan kilometar svladavši pritom oko 300 metara visinske razlike...

Obilježen dan Općine Fojnica
Hazim Čukle - Srijeda, 19.03.2008, 18:39
Klikni za više fotografijaSvečana sjednica OV
Jučer je u fojničkom hotelu "Reumal" u povodu 18. marta, Dana općine Fojnica, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Prije same svečane sjednice OV Fojnica, grupa građana je položila cvijeće na spomen kosturnicu Partizanskog groblja u Fojnici. Nakon intoniranja državne himne otpočela je svečana sjednica OV Fojnica na kojoj su prisustvovali predstavnici zakonodavne i izvršne i duhovne vlasti, kao i predstavnici mjesnih zajednica općine Fojnica, gosti iz susjednih općina načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak i načelnik općine Busovača Nikica Petrović i drugi...

U aprilu otvaranje obnovljene knjižnice Samostana u Fojnici
Mirsad Topalović - Utorak, 18.03.2008, 02:44
Klikni za više fotografijaFranjevački samostan
Knjižnica i muzej franjevačkog Samostana sv. Duha u Fojnici mogu se smatrati čuvarima historije BiH.

Nakon dugogodišnjeg rada i truda konačno, 5. aprila trebala bi biti otvorena obnovljena knjižnica ovog franjevačkog samostana, saznaje Fena od gvardijana Samostana fra Mirka Majdandžića...

Tragovima Bosanskog kraljevstva
Hazim Čukle - Petak, 09.11.2007, 18:44
Klikni za više fotografijaKašteli
U organizaciji fondacije "Mozaik" iz Sarajeva u prostorijama hotela "Reumal" u Fojnici je u utorak 6. novembra održana jednodnevna radionica "Izrada planova akcija u lokalnim zajednicama", koja je u sklopu projekta "Tragovima Bosanskog kraljevstva" u kojem učestvuje deset općina iz BiH, a to su općine Visoko, Kakanj, Zenica, Maglaj, Tešanj, Jajce, Donji Vakuf, Travnik, Fojnica i Vareš. Učesnici ove radionice u Fojnici su bili zainteresovani članovi lokalne zajednice (članovi nevladinih organizacija, predstavnici vlasti, mjesnih zajednica, kulturnih institucija, turističkih agencija i predstavnici biznis sektora), kao i mediji.

Obilježen Dan Ahdname
Hazim Čukle - Utorak, 29.05.2007, 13:52
Klikni za više fotografijaMilodraže
Milodraže - Kiseljak, nedjelja, 27.05. - U organizaciji Udruženja bošnjačke omladine "Fatih" Milodraže Kiseljak, i Udruženja Bosansko - Tursko prijateljstvo "Bosfor" Sarajevo, a u povodu 28. maja, Dana Ahdname, uz brojne zvanice i nekoliko desetina građana danas je na lokalitetu Milodraže obilježena 544. godišnjica Ahdname. Ovom obilježavanju godišnjice Ahdname je prisustvovao i premijer SBK Salko Selman. Sve prisutne je prvi pozdravio predsjednik Udruženja Bosansko - Tursko prijateljstvo "Bosfor" Sarajevo prof. Rizvan Halilović. Pored ostalih okupljenih u Milodražu su govorili i fra. Luka Markešić i dva profesora iz Turske, ekspert za oblast historije doc. dr. Kudret Alton i prof. Mehmet Džan (Can).

Obilježen dan Ahdname u Milodražu (Kiseljak) i Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.05.2006, 20:47
Obilježavanje Dana Ahdname u Milodražu (Kiseljak), 27.05.2006Subota, 27.05. - U organizaciji Udruženja bosanskohercegovačko - turskog prijateljstvo i u saradnji sa Udruženjem "Fatih" Milodraže i "Preporoda" Kiseljak, danas je u Milodražu i Fojnici obilježen Dan Ahdname Sultana Mehmeda II Fatiha. Na Milodražu, općina Kiseljak, se okupilo nekoliko desetina građana, predstavnika Udruženja bosanskohercegovačko - turskog prijateljstvo, prof fra. Luka Markešić, prof. Ibrahim Bušatlija, gvardijan ...

Linkovi:
Fotografije obilježavanja dana Ahdname u Milodražu (Kiseljak) i Fojnici (27.05.2006)
www.fojnica.ba/historija
Povijest u raspadu
Mirsad Topalović - Utorak, 29.11.2005, 17:25
Franjevački samostan sv. Duha u Fojnici noću, 15.01.2005Baština: Franjevački samostan Fojnica

Ukoliko se hitno ne nađe novac za obnovu knjižnice samostana u Fojnici, riskira se propast više od 40.000 knjiga. Kao i prije nekoliko stoljeća, tako za njih i danas brinu samo oni koji su od pamtivijeka među najvažnijim čuvarima povijesti u BiH - franjevci.

Linkovi:
O istoj temi: Franjevački samostan sv. Duha u Fojnici
Fotografije Franjevačkog samostana sv. Duha u Fojnici
Fojnička musafirhana
Dragan Marijanović - Ponedjeljak, 24.10.2005, 19:20
Djevojačka soba u Musafirhani, Fojnica, jesen 2004.Fojnička musafirhana, najstarija uporabljiva spomen kuća u Bosni vezana za Osmanski period i za nastajanje stare izreke:

Svakog gosta tri dana dosta!


Nema valjda nitko a da nije čuo za staru pučku izreku "Svakog gosta-tri dana dosta!", ali malo nas se zapitalo kako je, i gdje je, do nje uopće došlo!

Najdublji i u povijesti naj udaljeniji trag o ovoj izreci vodi do Fojnice, gradića u srcu središnje Bosne, ugniježđenoga pod masive Vranice, Bitovnje, Zeca i Motorca s jedne, te planine Zahor s druge strane. Preko toga mjesta putovi nigdje više ne vode, a kako su mnogi putospisci kroz dugu povijest ovoga bajkovitog mjestašca bilježili, nema ni razloga ići dalje. Rijedak je to raj za povjenoljupce i pustolove, tragače za starim pričama.

Linkovi:
Fotografija Musafirhane
O istoj temi: musafirhana
O istoj temi: Dragan Marijanović u Fojnici
Učenici iz Hrasnice na ekskurziji u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.09.2005, 19:31
Učenici iz Hrasnice na ekskurziji u Fojnici, 24.09.2005Prvog dana vikenda, na jednodnevni izlet u Fojnicu stigli su učenici Druge osnovne škole iz Hrasnice. To je grupa od 45 učenika osnovne škole sa kojima je putovalo i 4 nastavnika Fahrudin Bičo, Kornelija Stefanović, Alma Pamuk i Edina Hodžić. Vođa puta Fahrudin Bičo nam je kazao: "Ova posjeta u Fojnicu je u okviru izborne nastave predmeta Geografija. Naša zemlja je dosta mala i onda je prava šteta da je djeca ne upoznaju a vrijednosti je na svakom koraku.

Linkovi:
Fotografije posjete učenika iz Hrasnice (24.09.2005)
www.fojnica.ba/turizam
O istoj temi: Turizam
Interview: Fra Mirko Majdandžić, gvardijan Franjevačkog samostana, «SIN»
Nevres Jemendžić - Subota, 02.04.2005, 15:50
Vratiti povjerenje i izgraditi porušene mostove među ljudima, 15.03.2005Vratiti povjerenje i izgraditi porušene mostove među ljudima

Franjevački samostan u Fojnici oduvijek je imao veoma značajno mjesto i ulogu u životu ne samo katolika nego i svih ljudi na ovim prostorima. Franjevci Bosne Srebrene su na ove prostore došli prije više od sedam stotina godina, a Franjevački samostan je nedavno proslavio pet stotina godina postojanja na brdu Križ iznad Fojnice. Kakvo je mjesto imao samostan u životu i radu stanovnika fojničkog kraja u mnogome je zavisilo i od prvog čovjeka ove Božje kuće. Neki od dosadašnjih gvardijana su bili veoma aktivni u ukupnom životu ovog kraja, neki malo povučeniji, ali sve njih je krasila želja i propovijed o potrebi zajedničkog življenja na ovim prostorima, uz dužno poštivanje dobrosusjedskih odnosa i priznavanje različitosti, koja je ustvari pravo bogatstvo Bosne i njenih naroda. Od dolaska fra Mirka Majdandžića za gvardijana fojničkog samostana, odavno jedan vjerski službenik nije unio toliko neposrednosti, veselosti, živosti, raspoloženja u svakodnevne kontakte, razgovore ili druženja sa okolinom.

Razgovarao: Nevres Jemendžić
«SIN - Srednjobosanske informativne novine», 15.03.2005

Linkovi:
Skeniran članak
Sarajevo: U Zemaljskom muzeju predstavljen reprint Fojničkog grbovnika (11.02.2005)
Pedi Ešdaun na promociji reprint izdanja «Fojničkog grbovnika» (24.01.2005)
Novo izdanje «Fojničkog grbovnika» (17.01.2005)
Fotografije «Grbovnik Franjevačkog samostana»
Fotografije Franjevačkog samostana
Hvojnica postala Fojnica
Dragan Marijanović - Ponedjeljak, 06.12.2004, 22:13
Fojnica 1890. godineHodopisi Dragana Marijanovića
Po sred srednje, zemlje jedne (1)
Hvojnica postala Fojnica

Gradiću je netko, Rimljanin je valjda bio, dao ime Hvoja, (latinski - šuma), pa je bila dugo Hvojnica, a ono "h" je stoljećima preraslo u "f". Ako ljubite prirodu i bogatu povijest, izlaske na planinske platoe neopisive ljepote, svakako se pojavite u ovom živopisnom mjestašcu, preko kojega put ne vodi ama baš - nikamo

Rijetko koji, a tako mali, grad u svijetu može se podičiti tako znamenitim povijesno-prirodnim i draguljnim okolišem, kao Fojnica, u sred Srednje Bosne. Gradić, kao da su ga vododrenine visokih masiva Vranice skotrljale, zajedno s nastambama, na obale zlatonosne Dragače, koja je svojom pitomosti i plodnim naplavinama, odavno ovdje privukla ljude.

SLOBODNA DALMACIJA
(Preuzeto sa: www.slobodnadalmacija.hr)

Linkovi:
O istoj temi: Dragan Marijanović
Fotografije Dragana Marijanovića
pretraga novosti :: arhiva novosti