Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za Uspon na Veliki Vran je pronašla slijedeće:

U dva dana obišli Planinarski put „Dr Jovo Elčić“
Hazim Čukle - Petak, 09.09.2016, 13:34
Klikni za više fotografija Planinari
Desetak članova PD „Vranica Fojnica je ovih dana učestvovalo u zajedničkom obilasku Planinarskog puta „Dr. Jovo Elčić“.Ovaj planinarski put obuhvata najatraktivnije predjele planina Zelengore i Kalinovićke Treskavice, a posvećen je istaknutom planinaru dr.Jovi Elčiću u znak velikog doprinosa planinarstvu, koji je rano preminuo, a bio je član PSD „Treskavica“ Trnovo.

-Već četiri godine ovaj uspon organiziraju njegovi najbliži prijatelji u sječanje na ovog plemenitog čovjeka i planinara.Četrdesetak planinara iz šire regije bivše Jugoslavije se okupilo u Kalinoviku, te smo onda organizovanim prevozom stigli u samo središte planine Zelengore, do Orlovačkog jezera.Odatle je krenuo uspon preko Bregoća /2.014 m.n.v.) najvišeg vrha Zelengore, pa preko Štirinskog jezera (1.750 m.n.v.) i najvišeg vrha Lelije, Velika Lelija (2.032 m.n.v.) do Jablan vrela, nakon 12 sati pješaćenja, kaže Eduard Slađo Jukić, jedan od učesnika Planinarskog puta „Dr.Jovo Elčić“ i dodaje

Drugog dana smo imali planinarski uspon na najviši vrh Kalinovačke Treskavice, Veliki Treskać (1.969 m.n.v.), a krenuli smo sa lokaliteta Gvozno polje (1.340 m.n.v.) zahtjevnim usponom na vrh, pa preko Malog Treskaća, ponovo do Gvoznog polja u trajanju od 7 sati.Nakon završetka pješaćenja, obavljena je svečana podjela planinarskih dnevnika svim učesnicima i prigodnih spomen značaka.Vrijeme je bilo idealno, nakon druženja, vratili smo se svojim kućama, kaže Eduard Slađo Jukić, koji je učesnik i ujedno predsjednik PD „Vranica“ Fojnica.Obilježena 39. godišnjica pogibije Džemala Bijedića na brdu Inač
Hazim Čukle - Petak, 22.01.2016, 11:56
Klikni za više fotografijaPlaninari
Prvog dana ovog vikenda u organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica, a u saradnji sa Planinarskim društvom „Bitovnja“ Kreševo je u povodu 39.godišnjice pogibije Džemala Bijedića njegove supruge i šest članova posade, organizovan tradicionalni memorijalni uspon na planinu Inač iznad Kreševa. Ni hladno vrijeme, magla i vjetar nisu spriječili nekoliko stotina poštovalaca lika i djela Džemala Bijedića da obilježe ovu godišnjicu.
Avionska nesreća se dogodila 18.januara 1977 godine na brdu Inač iznad Kreševa u kojoj su tom prilikom tragično izgubili živote Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest članova posade, Zijo Alikalfić, pratilac, Smajo Hrle, šef kabineta, Anđelka Muzička, kućna pomoćica, te Stevan Leka i Murat Hanič, pukovnici piloti.
U to vrijeme, Džemal Bijedić se nalazio na funkciji predsjednika Vlade Saveznog izvršnog vijeća (SIV) tadašnje Jugoslavije. Po mnogim aje najzaslužniji što su u amandmanima i reformom Ustava iz 1971 godine bh Muslimani kao nacija dobili svoj status u tada zajedničkoj državi Jugoslaviji, pa su neki za njega govorili da je otac muslimanske nacije.

Na ovaj memorijalni uspon su došli uglavnom planinari iz nekoliko pravaca a među njima je bio i Fadil Novalić, premijer Vlade F BiH.Jedna veća grupa planinara koju je predvodio Eduard Slađ Jukić, predsjednik PD „Vranica“ Fojnica i jedan od organizatora ovog memorijalnog uspona, koji nam je kazao
Krenuli smo iz naselja Deževice, pješaćenjem do mjesta avionske nesreće na brdu Inač iznad Kreševa.Najmlađi naši planinari su položili cvijeće na spomen ploču, gdje je minutom šutnje i svako na svoj način odata pošta državniku Džemalu Bijediću i saradnicima.Nakon toga smo nastavili dalje do planinarskog doma na Lopati , preko Torina i Deževica do Fojnice.Bilo je ovdje danas posjetilaca iz Sarajeva, Konjica, Hadžića, Mostara, Zenice, Visokog, Travnika, Viteza, Kreševa, Slavonije u Hrvatskoj ..., kazao je predsjednik Eduard Slađo Jukić
Svi znamo ko je bio Džemal Bijedić, bio sam zreo čovjek kada je on poginuo i dobro sam shvatio njegovu ulogu u našem društvu.To je bio nesumnjivo jedan od najvećih bosanaca u dvadesetom stoljeću, imali smo ih puno konkurencija je bila jaka.Mi smo tu da odamo počast ovom velikom čovjeku, a druga stvar što smo ovje je ta što je on bio veliki pobornik i veoma je pomagao planinarska društva, a i sam je bio planinar.Ovo mi je četvrti put da sam ovdje, a pošto sam planinar, svakog vikenda sam na planini, kaže Fadil Novalić, premijer Vlade F BiH.

Planinari Fojnice na Vran planini
Hazim Čukle - Srijeda, 25.03.2015, 14:44
Klikni za više fotografijaPlaninari

U organizaciji PD „Vranica“ Fojnica, je organizirana jednodnevna planinarska tura na Vran planinu. Petnaestak članova PD „Vranica“ Fojnica sa kojima je bio i jedan član PD „Visočica“ Visoko su učestvovali u ovoj zimskoj planinarskoj turi do najvišeg vrha Vran planine.

Uspon je započeo sa lokaliteta Blidinjeg jezera sa visoravni između Čvrsnice i Vrana i trajao je oko četiri sata pješaćenja do najvišeg vrha Vran planine Veliki Vran (2064 m.n.v.). Povratak je trajao oko 2,5 sati. Planinarima je prepreka bio visok snijeg i led, a pored toga i jak vjetar koji je cijelo vrijeme puhao i tako umanjio planinarski užitak na toj turi.

Obilježavanje 36. godišnjice pogibije Džemala Bijedića i saradnika
Hazim Čukle - Četvrtak, 17.01.2013, 12:12
Klikni za više informacijaU organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica u saradnji sa PD „Bitovnja“ Kreševo i ove godine za svoje članove, simpatizere i druge zainteresirane ljubitelje prirode organiziraju tradicionalni memorijalni uspon na Inač iznad Kreševa a u povodu 36. godišnjice pogibije Džemala Bijedića, njegove supruge Razije i šest članova posade. Memorijalni uspon na Inač kreće iz Fojnice u subotu 19. januara u 08,00 sati autobusom do Deževica, a odatle pješaćenjem do mjesta avionske nesreće, zatim dalje do planinarskog doma na Lopati, preko Deževica povratak u Fojnicu.

Džemal Bijedić je u to vrijeme obnašao funkciju predsjednika Vlade i Saveza izvršnog vijeća (SIV) tadašnje Jugoslavije, a u avionskoj nesreći koja se dogodila 18. januara 1977. godine u prijepodnevnim satima na brdu Inač iznad Kreševa tragično je izgubio život sa suprugom Razijom i još šest članova posade. Tradicionalno se svake godine na mjestu avionske nesreće na Inču okupi veliki broj poštovalaca lika i djela velikana i državnika Džemala Bijedića iz raznih dijelova BiH i tom prilikom oda poštu i položi cvijeće.

Stotine poštovalaca lika i djela Džemala Bijedića na Inču
Hazim Čukle - Utorak, 24.01.2012, 08:20
Klikni za više fotografijaInač
U srijedu 18. januara se navršilo 35 godina od pogibije Džemala Bijedića, njegove supruge Razije i svih šest članova posade, koji su tragično izgubili živote u avionskoj nesreći koja se dogodila 18. januara 1977. godine u prijepodnevnim satima na brdu Inač iznad Kreševa. Džemal Bijedić, velikan, antifašista, patriota i državnik, po mnogima „otac muslimanske nacije“ je u to vrijeme obnašao funkciju presjednika Vlade i Saveznog Izvršnog Vijeća (SIV) tadašnje SFR Jugoslavije.

Tradicionalno se svake godine na mjestu avionske nesreće na brdu Inač okupi veliki broj poštovalaca lika i djela velikana i državnika Džemala Bijedića. Povodom 35. godišnjice ove tragedije Planinarsko društvo „Vranica“ Fojnica u suradnji sa PD „Bitovnja“ Kreševo tradicionalno organiziraju Memorijalni uspon na Inač. Krenuli smo u subotu 21. januara ove godine iz Fojnice terenskim vozilima do Deževica a odatle pješice do mjesta avionske nesreće na Inču...

Dvodnevni pohod na planinu Budoželj
Hazim Čukle - Utorak, 20.12.2011, 08:20
Klikni za više fotografijaVrh Budoželja, 1254 m.n.v.
U zajedničkom organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica i PD „Bitovnja“ Kreševo a na osnovu realizacije godišnjeg plana tura i izleta u 2011. godini planinari Fojnice i Kreševa su izvršili dvodnevni pohod na planinu Budoželj.

„Uspon je započeo sa lokaliteta Dabravine koje se nalazi na putnoj komunikaciji između Breze i Vareša, zatim markiranom stazom a poznatom kao „Bosansko-slovenska staza“. Po veoma hladnom vremenu bez padavina uz gustu maglu i veliki uspon nakon 3,5 sata planinari su stigli do vrha Budoželja čija je visina 1254 m.n.v. Na samom vrhu Budoželja su nas dočekali domaćini članovi PD “Budoželj“ Breza, koje je predvodio Fahrudin Šabić iz Breze sa grupom plsninara. Bila je tu logorska vatra i osvježenje uz čaj i ukusnu planinarsku kaficu uz domaće suho meso iz Breze. Zatim su se planinari spustili do planinarskog doma na Budoželju gdje je planinare ugostio domaćin Sead Sejo Frljak sa čajem i planinarskom čorbom. U domu se prenoćilo uz uobičajeno planinarsko sijelo. Sutradan su planinari Fojnice i Kreševa ponovo izvršili planinarski pohod na vrh Budoželja ali po veoma ugodnom i sunčanom vremenu, zatim spust do planinarskog doma i dalje planinarskom stazom preko Kule do Pajtovog Hana u blizini Vareša i nazad do Fojnice i Kreševa“, za Fojnica online je ispričao Eduard Slađo Jukić, predsjednik PD „Vranica“.

Fojnički planinari osvojili i Čvrsnicu
Hazim Čukle - Petak, 09.09.2011, 07:50
Klikni za više fotografijaVeliki Vilinac, 2118 m.n.v.
Dvadesetak planinara Planinarskog društva "Vranica" Fojnica i PD "Bitovnja" Kreševo su minulog vikenda su organizirali uspješno zajednički dvodnevni planinarski pohod na centralni masiv planine Čvrsnice. Kako kaže vođa ove grupe planinara i predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić planinari su prvi dan uspona započeli sa Vitlenice preko Zaglavlja i Velike vale do planinarskog doma pod Vilincem.

"Nakon kraćeg odmora grupa je izvršila zajednički uspon na vrh Veliki Vilinac (2118 m.n.v.), zatim preko atraktivnog vidikovca nadomak doma sa prekrasnim pogledom na kanjon Dive Grabovice. Odatle smo nastavili markiranom stazom do jezera Crvenjak gdje su se najhrabriji u grupi i kupali u ledenoj vodi ovog jezera na na nadmorskoj visini od oko 2000 metara. Dotle smo pješaćili oko 8 sati. Nakon odmora i kupanja posjetili smo poznata Hajdučka vrata a zanoćili smo se u nedavno renoviranom i obnovljenom planinarskom domu "Vilinac" vlasništvo planinara iz Jablanice. Tu smo imali planinarsko sijelo ali se nije moglo sijeliti do kasno u noć jer nas je ujutro čekao novi uspon i rano ustajanje...

Posjet Šatorskom jezeru i uspon na Veliki Šator
Hazim Čukle - Petak, 15.07.2011, 13:55
Klikni za više fotografijaVeliki Šator, 1872 m.n.v
U organizaciji PD "Vranica" Fojnica je tokom proteklog vikenda organiziran posjet Šatorskom jezeru i od tog jezera planinarski uspon na Veliki Šator čija je visina 1872 m.n.v. a koji je i najveći vrh na Šator planini. Iako su ljetne vreline i tropske vrućine kada mnogi osvježenje traže u vodama rijeka, bazena, mora i debelom hladu, desetak planinara iz Fojnice se odlučilo na ovu posjetu i ovaj planinarski uspon. Vrijeme za planinarenje je po pričanju planinara bilo idealno sunčano sa umjerenim vjetrom. Ova planinarska tura je bila za izuzetno uživanje, dok se po kotlinama živa u termometru penjala i do 40 stepeni. Na planinarski uspon do Velikog Šatora se krenulo od obale Šatorskog jezera a uspon zajedno sa povratkom je trajao oko 3,5 sati pješaćenja a po povratku komplet ekipa planinara se rashladila u vodi jezera koja je imala ugodnu temperaturu. Putovalo se automobilima iz Fojnice preko Bugojna, Livna do Bosanskog Grahova oko 4 sata vožnje a od Bosanskog Grahova još dodatni sat vožnje oko 20 kilometara dobrog asfaltnog puta i dodatnih 16 kilometara solidnim makadamskim putem do Šatorskog jezera. Sam pristup automobilom Šatorskom jezeru nije moguć zbog rampe a postoji mogućnost i za to uz odobrenje lokalne šumske uprave.

Planinarski pohod na Čvrsnicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 30.06.2011, 09:44
Klikni za više fotografijaVeliki Vilinac, 1961 m.n.v
Grupa od petnaestak planinara članova PD "Vranica" Fojnica je tokom pretprošlog vikenda organizirala planinarski pohod na planinu Čvrsnicu i posjetu prijateljskom PSD "Vilinac" Jablanica gdje je organiziran planinarski uspon na drugi po visini vrh Čvrsnice Veliki Vilinac 2118 m.n.v. Kako nam je kazao predsjednik PD "Vranica" Eduard Slađo Jukić tom prilikom su posjetili i istoimeni planinarski dom smješten na najvećoj nadmorskoj visini u BiH na 1961 m.n.v.

"Sa nama su u ekipi bila i dva naša člana koji žive u Londonu u Engleskoj Viktor i njegov sin Tibor Babić koji su izrazili želju da sa nama posjete Čvrsnicu. Prilikom planinarskog uspona sreli smo članove PSD "Vilinac" iz Jablanice na čelu sa poznatim volonterom Suadom Klepom popularni Mraki i Fadilom Širićem zvani Škulj kako postavljaju i obnavljaju planinsku markaciju od lokaliteta Pregon do vrha Veliki Vilinac."...

Dvodnevna planinarska tura po Dinari
Hazim Čukle - Utorak, 31.05.2011, 10:44
Klikni za više fotografijaVeliki Troglav, 1913 m.n.v.
U zajedničkoj organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica i PD "Bitovnja" Kreševo pretprošlog vikenda je organizirana dvodnevna planinarska tura po planini Dinari kao i uspon na njen najviši vrh Veliki Troglav čija je visina 1913 m.n.v. Ovo je realizacija jedne u nizu od godišnjeg plana planinarskih tura, uspona i izleta koje organiziraju ova dva društva. Ova planinarska tura po Dinari je okarakterisana kao jedna od zahtjevnih i u njoj je učestvovalo 35 iskusnih planinarki i planinara ova dva društva kao i njihovih gostiju iz Visokog, Sarajeva i Travnika. Među ovom ekipom planinarenja po Dinari je bilo čak 16 dama koje su se iskazale stalnim učešćem na ovakvim planinarskim turama i i rame uz rame i iz stope u stopu pratile kolege. Ova grupa planinara je nočila u SRC "Kamešnica" na samoj obali Buškog jezera nedaleko od Livna gdje su im domaćini bili članovi PD "Kamešnica" iz Livna...

Idućeg vikenda uspon na najviši vrh planine Dinara
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Srijeda, 18.05.2011, 21:43
Klikni za više informacijaPlaninarsko društvo
"Vranica" Fojnica
u suradnji sa Planinarskim društvom
"Bitovnja" Kreševo

Poziva
svoje članove i simpatizere na
Uspon na najviši vrh planine Dinara Veliki Troglav (1913 m n/v)
u subotu i nedjelju 21. i 22..05.2011. godine
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Planinari Fojnice i Kreševa na vrhu Kozjaka u Hrvatskoj
Hazim Čukle - Srijeda, 06.04.2011, 08:58
Klikni za više fotografijaUspon na Kozjak
Planinarsko društvo "Vranica" Fojnica zajedno sa PD "Bitovnja" Kreševo nastavlja realizirati zajedničke aktivnosti godišnjeg plana. Ovog puta su planinari ova dva društva posjetili planinu Kozjak nadomak Splita u Republici Hrvatskoj iznad Kaštel Sućurca. Četrdesetak planinara iz Fojnice i Kreševa članova ova dva društva koji su iz nekoliko gradova: Sarajevo, Busovača, Kiseljak, Visoko i dr. su imali dvodnevni planinarski uspon po Kozjaku. Domaćini ovim planinarima su bili članovi PD "Mosor" iz Splita koji su pokazali svoju ljubaznost i susretljivost planinarima članovima planinarskih društava iz Fojnice i Kreševa...

Uspon na Veliki Vran
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.02.2011, 07:16
Klikni za više fotografijaVeliki Vran, 2074 m.n.v.
Pretprošlog vikenda je u u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica grupa najiskusnijih planinara ovog društva iz Fojnice učestvovala u planinarskom usponu do najvišeg vrha Vran planine Veliki vran na 2074 m.n.v.

Predsjednik PD "Vranica" iz Fojnice Eduard Slađo Jukić je za Fojnica online kazao: "Povod ovom planinarskom usponu na najviši vrh Vran planine Veliki Vran je tradicionalni zajednički planinarski uspon do ovog vrha u organizaciji PD "Vilinac" iz Jablanice. Bilo nas je oko 150 učesnika ovog uspona iz cijele BiH pa čak i iz susjedne Hrvatske. Vrijeme nas je poslužilo, bilo je idealno sunčano i vedro bez vjetra. Učesnici ovog planinarskog pohoda na Veliki Vran su uživali u prekrasnim planinskim predjelima a pogled se pružao do planina Čvrsnice, Prenja, Vranice itd. Na ovaj uspon smo krenuli ujutro sa Blidinjeg jezera. Uspon je trajao oko tri sata a u povratku smo pješaćili oko dva sata. Svi sretni i zadovoljni smo se vratili do polaznog mjesta gdje smo imali zajednički ručak u poznatom planinarskom restoranu "Hajdučke vrleti" na Blidinju".

Zimski uspon na Veliki Vran
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Petak, 18.02.2011, 08:22
Klikni za više informacijaPlaninarsko društvo
"Vranica" Fojnica

Poziva
svoje članove i simpatizere na
Zimski uspon na Veliki Vran (2074 m n.v.)
u nedjelju 20.02.2011. godine
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Obilježena 34. godišnjica pogibije Džemala Bijedića
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.01.2011, 07:25
Klikni za više fotografijaInač
Na brdu Inač iznad Kreševa se okupilo nekoliko stotina poštovalaca lika i djela bh velikana i državnika Džemala Bijedića kako bi odali počast povodom 34. godišnjice pogibije Džemala Bijedića koji je 18. januara 1977. godine tragično izgubio život u avionskoj nesreći zajedno sa suprugom Razijom i još šest članova posade. Kao i prethodnih godina i ove godine u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica je organiziran memorijalni uspon na mjesto pogibije. Od početka dana odnosno od samog jutra kolone ljudi poštovalaca lika i djela velikog bh čovjeka, antifašiste, velikana, patriote i državnika Džemala Bijedića, po mnogima "oca muslimanske nacije", koji je obnašao funkciju predsjednika Vlade i Saveza izvršnoga vijeća (SIV) bivše SFR Jugoslavije, krenuli su ka brdu Inač, mjestu avionske nesreće. Bili su to planinari, lovci, izviđaći, građani iz Hadžića, Zabrđa Vitez, Visokog, Mostara, Konjica, Tarčina, Fojnice, Kreševa, Kiseljaka itd. Kolona je krenula iz Oslanog dola u jutarnjim satima a prvi su na polaznom mjestu bili omladina Crničkog Kamenika općina Kreševo. Na mjesto pogibije i avionske nesreće prvi su stigli članovi PD "Vranica" Fojnica koji su položili vijenac i cvijeće pored spomen ploče na brdu Inač...

Memorijalni uspon na Inač, mjesto pogibije Džemala Bijedića
Hazim Čukle - Utorak, 11.01.2011, 11:09
Klikni za više fotografijaPoziv
Poslije proteklog rata grupa građana Fojnice poštovalaca lika i djela bh velikana i državnika Džemala Bijedića su organizirali pohod na brdo Inač iznad Kreševa na mjesto pogibije Džemala Bijedića koji je 18. januara 1977. godine tragićno izgubio život u avionskoj nesreći zajedno sa suprugom Razijom i još šest članova posade. Od prije nekoliko godina u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica se organizira memorijalni uspon na brdo Inač. Tako i ove godine u organizaciji PD "Vranica" Fojnica se organizira memorijalni uspon na mjesto pogibije Džemala Bijedića, supruge Razije i šest članova posade. Kako nam je kazao predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić PD "Vranica" Fojnica u povodu 34-te godišnjice pogibije Džemala Bijedića, supruge Razije i šest članova posade organizira ovaj memorijalni uspon u subotu 15. januara ove godine na brdo Inač na mjesto avionske nesreće...

Dvodnevna planinarska tura po planini Prokletije u Crnoj Gori
Hazim Čukle - Petak, 24.09.2010, 16:25
Klikni za više fotografijaZla kolata, 2534 m.n.v
U organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica je organizirana dvodnevna planinarska tura po planini Prokletije u Crnoj Gori u kojoj je učestvovalo dvadesetak iskusnih planinara Fojnice sa kojima su bili gosti i planinari iz Visokog, Trnova i Sarajeva. Kako nam je kazao jedan od organizatora ove dvodnevne planinarske ture Eduard Slađo Jukić koji je i predsjednik PD "Vranica" Fojnica u ova dva dana proteklog vikenda izvršeni su planinarski usponi na najviše vrhove u Crnoj Gori.

"Prvi uspon smo imali na planinu Prokletije i njene vrhove najviše vrhove u Crnoj Gori Zlu kolatu 2534 m.n.v i Dobru kolatu 2528 m.n.v. koji su na samoj granici sa Albanijom. Uspon i povratak na ova dva vrha je trajao oko 12 sati pješaćenja. Drugog dana ove planinarske ture smo imali uspon osvajanja drugog po veličini vrhova Vasojević kom 2461 m.n.v. gdje je uspon i povratak trajao oko 4 sata pješaćenja."...

Brdski biciklizam: Zec planina i Vranica - Biciklom do vrela Vrbasa
Mirsad Topalović - Utorak, 11.08.2009, 13:16
Klikni za više fotografijaMatorac
U srcu Bosne, sklonjena od glavnih magistralnih puteva, tamo gdje se dolazi "mahsuz", nalazi se gradić Fojnica, a iznad nje splet planina čiji vrhunci spadaju među one najvisočije u BiH. Malo gdje se na tako malom prostoru nalazi toliko mnogo vrhova visokih blizu 2000 metara što za običnog promatrača predstavlja fascinantnu sliku. Jedna od tih planina, manje poznata ljubiteljima brdskog biciklizma je Zec planina.

Danas se na Zec planinu može doći solidnim makadamskim putem, ali nekada nije tako bilo. Cijela ova regija je ispresijecana starim stočarskim i karavanskim putevima koji vode preko Vranice, Zec planine, Bitovnje, Kalina, Sebešića... Njima se iz sela oko Gornjeg Vakufa, Travnika, Busovače, Fojnice, Kreševa izgonila stoka na ljetnu ispašu, a nekada je odvožena ruda iz rudokopa na Rosinju, Mačkari, Pećini do topioničkih peći u Kreševu, Fojnici i Dusini...

Uspon na Veliki Vran (2074m n/v)
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Četvrtak, 16.07.2009, 13:50
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA
svoje članove na ljetni
Uspon na Veliki Vran (2074m n/v)
u nedjelju 26.07.2009. godine


Prijave i uplate kotizacije zainteresirani mogu izvršiti kod Predraga Trogrančića "Gagi" (telefon 063/337-003) najkasnije do petka, 24.07.2009. godine...

Planinarski uspon na vrhove Visočice
Hazim Čukle - Petak, 29.05.2009, 15:34
Klikni za više fotografijaVisočica
Ovih dana je u organizaciji PD "Vranica" Fojnica organizovan jednodnevni planinarski uspon na vrhove Visočice. Kako nam je kazao predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić na ovaj planinarski pohod je krenulo desetak najiskusnijih planinara članova ovog planinarskog društva. Uspon je trajao devet sati do najatraktivnijih vrhova Visočice, vrhova Džamija (1967m n/v) i Vito (1960m n/v).

"Posjetili smo i lokalitet na visoravni na Visočici gdje se nalaze stećci kod Velikih jezera. U ovaj planinarski uspon na vrhove Visočice smo krenuli ispred Planinarskog doma "Tušila" PD "Treskavica" Sarajevo. Ovo je bila jedna od najljepših planinarskih tura", rekao nam je predsjednik Jukić.

Pohod u Republiku Hrvatsku i planinu Mosor
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Ponedjeljak, 30.03.2009, 13:20
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA
svoje članove i prijatelje
na pohod u Republiku Hrvatsku i planinuMosor
i osvajanje njegova dva najveća vrha
u subotu i nedjelju 04./05.04.2009. godine


Planinarski uspon na Vran planinu
Hazim Čukle - Utorak, 24.02.2009, 14:04
Klikni za više fotografijaUspon na Veliki Vran
Ni visoki snijeg, hladno vrijeme i niske temperature nisu spriječile ljubitelje planinarenja Planinarskog društva "Vranica" iz Fojnice koji su na poziv prijatelja planinara PD "Vilinac" iz Jablanice a u povodu Dana općine Jablanica proteklog vikenda organizovali jednodnevni planinarski uspon na Vran planinu. Kako nam je kazao predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić iz Fojnice su fojnički planinari krenuli zajedno autobusom sa visokogorskim članovima PD "Visočica" iz Visokog do platoa pored Blidinjeg jezera...

Uspon na Veliki Vran
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Utorak, 17.02.2009, 19:07
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA
svoje članove na
Uspon na Veliki Vran, 2074 m n/v
u subotu 21.02.2009. godine


Obilježena 32. godina od pogibije Džemala Bijedića na brdu Inač
Hazim Čukle - Utorak, 20.01.2009, 14:31
Klikni za više fotografijaUspon na Inač
Osamnaestog januara ove godine se navršilo 32 godine od pogibije Džemala Bijedića, tadašnjeg premijera bivše Jugoslavije, istaknutog antifašiste, patriote i funkcionera koji je uveliko zaslužan za razvoj tadašnje države Jugoslavije i njenog ugleda u svijetu. Zahvaljujući njegovom zalaganju i angažmanu Džemal Bijedić je kroz amandmane i reformu Ustava od 1971. po mnogima najzaslužniji što su BH muslimani kao nacija dobili afirmaciju u okvirima SFRJ. Džemal Bijedić je bio veliki borac za razvoj BiH u sastavu tadašnje nam zajedničke države Jugoslavije. Rođen je 12. aprila 1917. godine a poginuo je 18. januara u prijepodnevnim satima u avionskoj nesreći na brdu Inač iznad Kreševa zajedno sa svojom suprugom Razijom i još šest članova posade. U povodu 32. godišnjice pogibije Džemala Bijedića Planinarsko društvo "Vranica" iz Fojnice je organizovalo memorijalni uspon na brdo Inač...

Obilježavanje 32. godišnjice pogibije Džemala Bijedića
Hazim Čukle - Petak, 16.01.2009, 19:36
Klikni za više fotografijaDžemal Bijedić
Nakom proteklog rata se inicijativom grupe građana iz Fojnice od prije desetak godina ponovo posjećuje brdo Inač iznad Kreševa, mjesto pogibije Džemala Bijedića i njegove supruge Razije kao i još šest članova posade u avionskoj nesreći. Na brdu Inač iznad Kreševa je 18. januara 1977. godine u avionskoj nesreći tragično izgubio život Džemal Bijedić, tadašnji predsjednik Saveznog Izvršnog Vijeća Jugoslavije kao i njegova supruga Razija i šest članova posade. Kao i prošle godine i ove godine se u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica u povodu 32. godišnjice pogibije Dzemala Bijedića, njegove supruge Razije i šest članova posade organizira memorijalni uspon na Inač u subotu 17. januara. Polazak je iz Fojnice u subotu 17. januara u 8 sati autobusom preko Bakovića i Bilića do Kamenika...

Planinari PD "Vranica" pomogli gradnju doma na Velikom Vilincu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.10.2008, 14:20
Klikni za više fotografijaDom na Velikom Vilincu
Pored toga što vole i uživaju u prirodi, pješačenju po planinskim vrhovima, planinari znaju bit i humani. Planinari PD "Vranica" svoju humanost su pokazali više puta. Da je to tako pokazali su i ovih dana. Dvadesetak planinara PD "Vranica" Fojnica su u svojoj humanoj akciji na leđima i uz pomoć četiri konja iznijeli su građevinski materijal koji je potreban za planinarski dom Planinarskog smučarskog društva (PSD) "Vilinac" iz Jablanice koji se gradi na Čvrsnici. Kako smo saznali od predsjednika PD "Vranica" Fojnica Eduarda Slađe Jukića planinarski dom planinara Jablanice je bio izgrađen na Velikom Vilincu davne 1937. godine, koji je u ratu srušen i zapaljen. Na tom mjestu su planinari iz Jablanice prije par godina otpočeli izgradnju novog planinarskog doma na Velikom Vilincu na 1961 metar nadmorske visine...

Planinari na Čvrsnici
Hazim Čukle - Petak, 27.06.2008, 17:30
Klikni za više fotografijaHajdučka vrata
U organizaciji PD "Vranica" Fojnica i PD "Bitovnja" Kreševo je tokom proteklog vikenda upriličen dvodnevni uspon na Čvrsnicu. Jedan od organizatora ovog pohoda i uspona na Čvrsnicu Eduard Slađo Jukić koji je inače i predsjednik PD "Vranica" iz Fojnice nam je kazao: "Na uspon na Čvrsnicu nas je krenulo 45 planinara,od toga je bilo 27 planinara iz PD "Vranica" Fojnica, 7 planinara iz PD "Visočica" Visoko, 5 planinara PD "Pogorelica" Kiseljak i 6 planinara iz PD "Bitovnja" Kreševo..."

Planinari na vrhu Matorca
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.04.2008, 17:21
Klikni za više fotografijaUspon na Matorac, 1937m
Sa početkom proljeća i toplijih dana planinari članovi PD "Vranica" iz Fojnice su veoma aktivni. U nizu planiranih aktivnosti članovi ovog planinarskog društva su nedavno boravili na Orjenu, a već proteklog vikenda su pješaćili na vrh Matorca iznad Fojnice. Tridesetak planinara članova PD "Vranica" iz Fojnice kao i gostiju planinara iz Kreševa i Kiseljaka, kao i drugi ljubitelji prirode krenuli su na proljetni uspon na Matorac i najviši vrh sa 1937 metara nadmorske visine...

Planinari iz Fojnice na Orjenu
Hazim Čukle - Srijeda, 09.04.2008, 18:22
Klikni za više fotografijaUspon na Orjen
U nizu svojih aktivnosti obilaska dominantnih planinskih visova oko Fojnice, njene okoline širom BiH i planina na području bivše nam zajedničke države planinari PD "Vranica" iz Fojnice ovih dana su se popeli na vrh Orjena koji se nalazi na tromeđi tri države BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Vođa dvadesetak planinara iz Fojnice je bio Eduard Slađo Jukić, koji je inače predsjednik Planinarskog društva "Vranica" iz Fojnice i koji nam je kazao: "Nas dvadeset planinara je krenulo autobusom iz Fojnice preko Stoca i Trebinja do Vrbanja na Crnogorskoj strani...

Obilježena 31. godišnjica pogibije Džemala Bijedića
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 21.01.2008, 19:47
Klikni za više fotografijaNa Inču
Memorijalnim usponom na brdo Inač iznad Kreševa, nekoliko stotina poštovalaca lika i djela velikana Džemala Bijedića, obilježilo je 31. godišnjicu avionske nesreće koja se dogodila 18. januara 1977 godine u kojoj je život izgubio Džemal Bijedić i njegova supruga Razija kao i još šest putnka i članova posade. Memorijalni uspon na mjesto pogibije Džemala Bijedića tadašnjeg presjednika SIV-a bivše Jugoslavije je organiziralo Planinarsko društvo (PD) "Vranica" iz Fojnice...

Prastara tvrđavica
Dragan Marijanović - Ponedjeljak, 06.12.2004, 22:45
Fojnica 1905. godineHodopisi Dragana Marijanovića
Posred srednje zemlje jedne (13)
Prastara tvrđavica

Tvrđavica je imala tri razine, a na jednoj manjoj kamenoj izbočini, pet metara preko kratke, ali opake provalije do ove, druga je tvrđavica, dva sa dva i pol, visoka oko četiri metra. Predaja i stare knjige kažu da je tu fra Anđelo svoju pokoru molio sam

Cijelo vrijeme uspona razmišljam je li i fra Anđeo baš tuda prolazio i je li adhnama bila dovoljna? Prolazio je, nije imao kojim drugim putem, a zbog čestih slučajeva nepoštivanja sultanske povelje, fratri su često odlazili u Carigrad, pisali vezirima i pašama, tužili se kadijama i valijama, i uglavnom se pozitivno odgovaralo na njihove pritužbe, ali, dok bi se istjerala makar privremena i prividna pravica, prošli bi mjeseci i godine, a ljudi su trpjeli. I tako stoljećima.

SLOBODNA DALMACIJA
(Preuzeto sa: www.slobodnadalmacija.hr)

Linkovi:
O istoj temi: Dragan Marijanović
Fotografije Dragana Marijanovića
pretraga novosti :: arhiva novosti