Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za Umranij je pronašla slijedeće:

Otpočeo kurs turskog jezika u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 27.10.2015, 12:58
Klikni za više fotografija TKC
U Fojnici je prije nekoliko godina otvoren Turski kulturni centar „Yunus Emre“, koji je kao poklon bratimljene općine Umranija iz Turske općini Fojnici. Od samog početka rada ovog kulturnog instituta se u njemu redovno organizuju razni kursevi kao što kurs veza na tilu, slikanja ebru tehnikom, pletenja, učenje vještine turske kuhinje, kurs turskog jezika, natječaji za poeziju, a time predstavljaju i tursku kulturu i historiju.

-I ove godine smo u Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici organizirali nastavu za polaznike turskog jezika. Nastava je počela početkom oktobra i traje tri mjeseca, za polaznike A i B stepena. Nastavu turskog jezika pohađa 30 polaznika koji su razvrstani u grupama, osnovci, srednjoškolci i starija grupa, a imamo jednu grupu starijih polaznika sa kojima radimo praktičnu nastavu, znači razgovor, kaže prof.orjentalista Mahir Pandžo i dodaje

Polaznicima kursa se pruža učenje turskog jezika, mogućnost korištenja biblioteke, gledanje filmova, interneta, kafeterije, praćenje turskih televizijskih programa itd. Na kraju kursa polaznici polažu test i koji polože dobiju certifikate, a oni polaznici koji pokažu najbolji uspjeh, postoji mogućnost zapošljavanja i stipendiranja. Ove godine su tri djevojke Amina Polutan, Selma Karić i Mediha Klisura boravile mjesec dana u ljetnoj školi u Turskoj, gdje dolaze djeca iz 120 zemalja koji uče turski jezik besplatno, kaže profesor Mahir Pandžo.Obilježen Dan Ašure u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.10.2015, 14:31
Klikni za više fotografija Ašura
Muslimani širom svijeta su prekjuče obilježili deseti dan mjeseca muharrema kao Dan Ašure.Tako je bilo i u Fojnici gdje je u organizaciji Medžlisa IZ Fojnica 10.muharrema 1437 Hidžretske godine (u petak 23.10) poslije akšam-namaza u Čaršijskoj džamiji upriličena podjela tradicionalnog jela Ašure.

Nakon akšam-namaza priređen je prigodan vjerski program, kojem su pored džematlija Fojnice prisustvovali i visoki gosti iz bratimljene općine Umranija (Umraniye), jedne od 23 općine Istambula u Turskoj.Opina Umranija i općina Fojnica su se bratimile 1995 godine i od tada ove dvije općine imaju dobru saradnju, a plod te saradnje je i izgradnja Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici, kojeg je izgradila bratimljena općina Umranija.

Nakon prigodnog programa ispred Čaršijske džamije u Fojnici je džematlijama Fojnice podjeljen tradicionalno jelo Ašure, a za ovaj dan Ašure općina Umranija je poklonila 800 komada tradicionalnog jela Ašure džematlijama Fojnice.

Posjeta delegacije iz Općine Umraniya
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 26.10.2015, 14:28
Klikni za više fotografijaOpćina
Delegacija Općine Umranije predvođena pomoćnikom načelnika Huseyinom Erdogdu boravila je u petak u Fojnici.

Svoju posjetu Fojnici započeli su sastankom sa načelnikom općine Fojnica Sabahudinom Klisurom. Tom prilikom su mu čestitali na ostvarenoj pobjedi na izborima te uručili poklon.

Nakon održanog sastanka zajedno sa Načelnikom su se uputili u Turski kulturni centar te su potom prisustvovali obilježavanju Dana ašure (Jevmu Ašure) u Čaršijskoj džamiji.

Upravo je Općina Umraniya u saradnji sa Općinom Fojnica i Medžlisom IZ Fojnica obezbjedila oko 800 ašura koje su podijeljene građanima Fojnice.


Iftar u Fojnici
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 13.07.2015, 14:33
Fojnica
U petak navečer je ispred Turskog kulturnog centra u Fojnici organizovan iftar na kojem je bilo prisutno oko 400 zvanica. Među zvanicama su bili ljudi iz vjerskog, političkog i kulturnog života Fojnice ali i gosti iz Travnika, Sarajeva, Zenice...

Ovaj iftar organizovala je Općina Fojnica uz podršku svoje bratske općine Umraniye. Zato su, kao posebni gosti na ovom iftaru bili gradonačelnik Umraniye Hasan Can i njegovi saradnici.

Nakon iftara ispred TKC-a je upriličeno obraćanje v.d. načelnika općine Fojnica Sabahudina Klisure, načelnika općine Umraniye Hasana Cana i dosadašnjeg načelnika općine Fojnica odnosno aktuelnog ministra u Vladi SBK Salkana Merdžanića.

Poruke svih govornika su da će zajedno i dalje raditi na jačanju odnosa i saradnje između Fojnice i Umraniye.

Inače, Općina Umranija već nekoliko godina tokom mjeseca Ramazana organizuje iftare za građane Fojnice. Tako je i ovog godine Općina Umranija u saradnji sa Općinom Fojnica i Medžlisom Islamske zajednice Fojnica organizovala tri iftara gdje je bilo prisutno oko hiljadu postača.

Prilikom posjete Fojnici gosti iz Turske su posjetili Općinu Fojnica kako bi se sastali sa vršiocem dužnosti načelnika Sabahudinom Klisurom.

Kurs turskog jezika
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.01.2015, 08:37
Klikni za više fotografijaTKC «Yunus Emre»
Ovih dana je započeo upis za kurs turskog jezika koji će se održavati u Yunus Emre Enstitutu- Turskog kulturnog centra u Fojnici. Upis za polaznike kursa turskog jezika traje od 12-27 januara ove godine, a kurs turskog jezika počinje sa radom 02.02. tekuće godine. Jedan stepen kursa traje 3 mjeseca 72 radna sata.

Za polaznike jednog stepena kursa je cijena od 50 KM po kandidatu. U slučaju da se iz jedne porodice prijavi najmanje dva polaznika, drugi upisani ostvaruje popust od 25 %. Radit će se po grupama, za starije i djecu, a predavači su profesori turskog jezika. Sudeći po prijavama, solidan je interes kandidata za ovaj kurs turskog jezika.


O istoj temi: Turski kulturni centar «Yunus Emre»
O istoj temi: Umranija (Ümraniye) - grad pobratim općine Fojnica
Završen kurs tel kirma (vez žicom)
Hazim Čukle - Srijeda, 18.06.2014, 11:38
Fojnica
Turski kulturni centar „Yunus Emre“ Fojnica koji je dar bratimljene općine Umranija iz Turske Fojnici pored nekoliko kurseva je prošle godine organizirao u okviru projekta „Obnova tradicionalnih turskih rukotvorina na Balkanu“ i kurs tradicionalne turske tehnike veza zvanog tel kirma (vez žicom).

Pomenuti kurs je pohađalo 30 polaznica u Fojnici podjeljenih u dvije grupe i trajao je osam mjeseci, a obuku i kurs je vodila prof. Sabahat Endam, koja je u Turskoj jedna od vodećih stručnjaka za ovu tehniku ručnog veza. Ovih dana je ispred Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici organizirana izložba ručnih radova polaznica kursa, koje su tom prilikom dobile i certifikate.

Profesorica Sabahat Endam je nakon uručivanja certifikata u svom obraćanju istakla kako su polaznice kursa tel kirma iz Fojnice ostavile dubok dojam na nju, jer su se tokom obuke pokazale kao izuzetno vrijedne i talentovane za ručne radove. Projekat je finansirala „Halkbank“ iz Turske, a izložbu su otvorili Yunus Cunedioglu (Junus Džunedioglu, v.d. direktor TKC „Yunus Emre“ Fojnica i Mensur ef Pašalić, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica.Nakon izložbe u Fojnici dio ovih radova će bit prezentiran na izložbi u Skopju u Makedoniji.


Posjeta Medžlisu IZ Fojnica
Hazim Čukle - Petak, 11.04.2014, 10:16
Klikni za više fotografijaFojnica
Jučer je u posjeti Medžlisu IZ Fojnice boravili dr.Vahdet ef Alemić, imam Ferhat pašine džamije u Banjoj Luci i Seid ef Terzić, imam u džematu Čelinac.Tom prilikom su zajedno sa Mensurom ef Pašalićem, glavnim imamom i Ramizom Mešom predsjednikom Medžlisa IZ Fojnica posjetili Turski kulturni centar „Yunis Emre“ Fojnica i kompleks „Reumala“.

- Govorili smo o zajedničkim projektima i aktivnostima Islamske zajednice a mi smo kazali s ponosom rezultate pozitivnog djelovanja Medžlisa IZ Fojnica u suradnji sa općinom Umranija , jednom od 23 općine Istambula u Turskoj koja se sa općinom Fojnica bratimila 1995 godine, kazao je Mensur ef Pašalič, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica koji je ujedno i predsjednik Skupštine ilmije BiH.

Doktor Vahdet ef Alemić, imam Ferhat pašine džamije i Banjoj Luci je kazao – Zadovoljstvo nam je što smo posjetili Medžlis IZ Fojnicu i grad Fojnicu.Naši sugrađani rado dolaze na rehabilitaciju u ovu banju.Osjeti se toplina bosanskog i bošnjačkog duha, drago mi je da ovdje baštinite kulturu bošnjaka, da čuvate ahdnamu u Franjevačkom samostanu i da Turski kulturni centar „Yunus Emre“ funkcioniše na način da upoznajemo kulturu i civilizaciju bošnjaka i braće osmanlija, rekao je dr. Vahdet ef Alemić.

Prilikom posjete Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ Fojnica, domaćin im je bila vd direktorica Centra Ecem Celik (Edžem Čelik), koja je gostima zaželila dobrodošlicu i upoznala ih o radu ove institucije.Svi zajedno su obišli prostore Centra.

Izložba embru umjetnosti u Fojnici
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 06.02.2014, 11:39
Ebru
Petočlana delegacija općine Umranije doputovala je u ponedjeljak u Fojnicu. Nakon održanog sastanka sa načelnikom općine Fojnica Salkanom Merdžanićem upriličeno je otvaranje izložbe slika ebru umjetnosti u prostorijama Turskog kulturnog centra.

Izložbu pod nazivom „Ebru ples boja i vode“ otvorili su načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, predsjednik Medžlisa IZ Fojnica Ramiz Meša i predstavnik Općine Umraniye.

„Ebru umjetnost je za nas novina, evo upoznajemo se s njom zahvaljujući našim prijateljima iz Turske. Specifično za ove radove jeste da umjetnik ne može izraditi dva identična ebrua te da ni sam ne zna kako izgleda njegova slika sve dok papir ne izvuče iz posude s vodom" naglasio je u svom obraćanju prilikom otvaranja izložbe Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica.

Predstava u povodu Dana majki
Hazim Čukle - Četvrtak, 06.06.2013, 09:05
Klikni za više fotografijaTKC «Yunus Emre»
U povodu Dana majki, sa malim zakašnjenjem je u organizaciji Kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici, ispred ovog Centra,organiziran bogat kulturno – zabavni program za roditelje djece koja uče turski jezik u ovom Centru, kao i za građane i goste Fojnice, kakao bi pokazali sve ono što su naučili od turskog jezika.Na samom početku su učenici koji pohađaju kurs turskog jezika,svojim majkama, prisutnim Fojničankama i gošćama Fojnice poklonili po jednu ružu.

Tokom cijelog programa djeca su pjevala i recitovala pjesme, igrali manje dramske komade , sve na temu majka.Publici su se predstavili učenici OŠ“Muhsin Rizvić“ Fojnica, SMŠ“Zija Dizdarević“ Fojnica, polaznici kursa turskog jezika Kulturnog centra „Yunus Emre“ Fojnica, kao i KUD“1001 noć“ Fojnica koji su se predstavili pjesmom i igrom pjevačke i folklorne sekcije, a na kraju programa su odigrali turska tradicionalna kola „damat halayi“, „ćajda ćira“ i bosansko narodno kolo.


"Zauvijek zajedno"
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 31.05.2013, 09:49
Klikni za više fotografijaFojnica
Turska općina Umranija proteklog vikenda je u Fojnici i Sarajevu organizovala kulturnu manifestaciju simboličnog naziva "Zauvijek zajedno".

Cilj ove manifestacije bio je ukazati na suživot s drugim kulturama i njihove vjerske i tradicijske specifičnosti a povod je 550. godišnjica Ahdname.

Naime, Ahdnamu je davne 1463. godine u mjestu Milodraž sultan Mehmed II Fatih uručio fra Anđelu Zvizdoviću i time fratrima i katolnicima garantirao ljudska prava i slobode.

U okviru programa manifestacije gosti iz Turske su, nakon posjete Općini Fojnica, upriličili obilazak Franjevačkog samostana gdje su vidjeli orginalnu Povelju te plašt fra Anđela Zvizdovića.

Nakon toga, u Turskom kulturnom centru je upriličena izložba slika te panel na temu „Ahdnama“.

Drugog dana vikenda, u okviru manifestacije, na Baščaršiji je upriličen bogat program čiji je cilj bio da se kroz prikazivanje dokumentarnog filma, izložbe fotografija i koncerta ukaže na mogućnost i volju za životom sa drugom kulturom i njenim specifičnostima.
Doček gostiju iz Turske u Općini
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 20.03.2013, 15:46
Klikni za više fotografijaGosti iz Turske
Na poziv načelnika Općine Fojnica Salkana Merdžanića, načelnik turskog grada Umraniye, inače bratskog grada Fojnice, bio je gost Svečane sjednice OV Fojnice. Osim toga, Hasan Can je sa svojim saradnicima bio u posjeti zgradi Općine Fojnica gdje ga je dočekao načelnik Salkan Merdžanić sa svojim pomoćnicima. Tom prilikom održan je sastanak na kojem je, osim predstavnika ove dvije općine, bio prisutan i određen broj fojničkih privrednika te je dogovoreno da bi se naredna posjeta Općini Umraniye mogla realizovati upravo za privrednike, kako bi se stvorili uslovi za saradnju i na tom polju.

Načelnik Umraniye Hasan Can nije krio svoje zadovoljstvo što je ponovo u Fojnici, kako kaže u svome gradu, ali je istakao i da mu je bilo izuzetno drago kada su prije nekoliko dana, a povodom otvaranja nove zgrade Općine Umraniye, njegovi gosti bili načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić i glavni imam Medžlisa IZ Fojnica Mensur ef. Pašalić.

Poslije sastanka gosti su otišli na akšam-namaz u Čaršijsku džamiju te su nakon toga bili gosti kulturno - zabavnog programa koji se održavao povodom Dana Općine.

Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 19.03.2013, 13:45
Klikni za više fotografijaSvečana sjednica OV
Povodom obilježavanja 18. marta – Dana općine Fojnica u ponedjeljak je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnice. Sjednici je prisustvovao veliki broj gostiju iz političkog, kulturnog i društvenog života. U prvom redu tu su bili - predsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Radoje Vidović, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, načelnici općina Kiseljaka i Busovače Mladen Mišurić-Ramljak i Asim Mekić, kao i gradonačelnik turskog grada Umranije Hasan Can pobratimskog grada Fojnice i gradonačelnica Bačke Topole Melinda Mernjak. Navedeni gosti su se obratili skupu i čestitali 18. mart - Dan općine Fojnica. Također prisutnima se obratio i predsjedavajući OV Bogomir Barbić te načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić. Merdžanić se u pozdravnom govoru osvrnuo na ono što je urađeno u Fojnici u proteklom periodu ali i na lokalne izbore. Govorio je i o budućnosti Fojnice fokusirajući se na razvoj turizma u ovoj općini. Također, spomenuo je i probleme u općini od kojih je kao osnovu identificirao nezaposlenost, naglasivši da se taj problem može riješavati tako što će se svi uključiti i to na način da se "Fojnica učini primamljivom i prihvatljivom sredinom za investiranje u sve vidove privrednog razvoja“.

Ono što je ovu sjednicu obilježilo svakako su priznanja Općine Fojnica koja se dodjeljuju pravnim i fizičkim licima za izuzetno dostignuće, uspjeh i lični doprinos od posebnog značaja za razvoj i ugled Općine Fojnica.

Nagrada za životno djelo dodjeljena je upravo aktuelnom načelniku Općine Salkanu Merdžaniću, za doprinos privrednom razvoju, kulturnom, obrazovnom, sportskom životu, kao i turističkom razvoju općine.

Na sjednici je dodijeljena i Zlatna plaketa Hrvatskom tekvando klubu "Hvojnica“ i dvije Srebrene plakete Vatrogasnom društvu „Fojnica“ te privrednom preduzeću MIAM d.o.o. Fojnica.

Također, na ovoj sjednici, uručene su nagrade učenicima - autorima najboljih literarnih radova te pobjednicima sportskih turnira održanih proteklog vikenda. Svečanu sjednicu OV Fojnica povodom dana Općine muzičkim numerama je ulješala vokalna grupa KUD-a "1001 noć“.

Posjeta općini Umraniye u Turskoj povodom otvaranja nove zgrade općine Umraniye
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 12.03.2013, 10:58
Klikni za više fotografijaSusret sa premijerom
Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i glavni imam Medžlisa IZ Fojnica Mensur ef. Pašalić su, na poziv gradonačelnika općine Umraniye iz Turske Hasan Cana, proteklog vikenda boravili u posjeti ovom turskom gradu. Razlog posjete bilo je otvaranje nove zgrade općine Umraniye. Prisustvujući svečenoj ceremoniji otvaranja načelnik Merdžanić i ef. Pašalić su imali čast razgovarati sa premijerom Turske Recep Taib Erdoganom. Ova posjeta je dodatno učvrstila veće postojeće prijateljske odnose općine Fojnica i općine Umraniye.

Natječaj za priču, poeziju i slikanje
Hazim Čukle - Petak, 22.02.2013, 21:14
Klikni za više fotografijaTKC «Yunus Emre»
Umranija, jedna od 32 općine Istambula u Turskoj se 1995. godine pobratimila sa općinom Fojnica i od tada ove dvije općine imaju dobru i plodnu saradnju. Rezultat te saradnje je Kulturni centar „Yunus Emre“ kojeg je kao poklon dobila Fojnica od ove bratimljene općine. Općina Umranija (Umraniye) već devetu godinu tradicionalno raspisuje takmičenje za najbolju priču, poeziju i slikanje, na ovom natječaju od ove godine mogu učestvovati i građani BiH.

Pristigle priče i poeziju pisati na turskom jeziku, koje će ocjenjivati žiri eminentnih stručnjaka iz tih oblasti, a radovi se šalju e-mailom i moraju stići do 1. marta ove godine, dok je krajnji rok za slanje slika 3. maj 2013. godine. Sve radove slati na email kultur@umraniye.bel.tr a informacije se mogu dobiti u Uredu za kulturu i odnose sa javnošću općine Umraniye na telefon broj 902164435600/184 137...

Obilježen Dan ašure
Hazim Čukle - Srijeda, 28.11.2012, 15:48
Klikni za više fotografijaDan ašure
Dan ašure koji se obilježava desetog dana prvog mjeseca muharema Hidžretske godine ove 1434. godine je u Čaršijskoj džamiji u Fojnici obilježen u prepunoj džamiji, nakon jacije namaza uz prigodan program koji je pripremio Džematski odbor ove džamije. Nakon toga je program obilježavanja Dana ašure nastavljen uz program koji je pripremio Turski kulturni centar „Yunus Emre“ u Fojnici.

U Prepunoj sali ovog centra su se pored fojničana našli i gosti iz Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ iz Sarajeva. Prisutne je selamio i o Danu ašure govorio direktor Centra u Fojnici Mustafa Kayihan. Povodom Dana ašure je od strane Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u saradnji sa Medžlisom IZ Fojnica pripremljeno oko 1.200 ašura koje su podjeljene džematlijama po džematima Fojnice i prisutnim u Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici. To je poklon Fojnici koji je finansirala bratimljena općina Umranija iz Turske, isto je uradila i prošle godine...

Kurs tradicionalne turske kuhinje
Hazim Čukle - Srijeda, 21.11.2012, 12:32
Klikni za više fotografijaTKC «Yunus Emre»
Turski kulturni centar „Yunus Emre“ koji je otvoren prije nešto više od godinu dana u Fojnici kao dar bratimljene upćine Umranija, jedne od 32 općine Istambula u Turskoj, je imao niz aktivnosti edukacije mladih i organizirao je nekoliko kurseva kao što su učenje turskog jezika, slikanje na vodi itd. Ovih dana je u toku upis polaznika kursa turske tradicionalne kuhinje. Broj polaznika je ograničen na deset.

Cijena pohađanja ovog kursa je 80 KM po polazniku i traje dva mjeseca. Kurs će se održavati petkom u popodnevnim satima u kuhinji Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici. Kurs turske kuhinje će voditi za to specijalizirana domaćica iz Turske, uspješni kandidati će dobiti certifikate. Vršiti će se obuka u spravljanju slijedećih jela turske kuhinje: Sebzeli bulgur pilavi, šekerpare, elti kuru fasulye, etli nohut, etli bulgur pilavi, yayla čorbasi, dondurmali irmih helvasi, tarhana čorbasi, arnavut džigeri, pijaz, yogurt čorbasi, lahmadžun, ezme, tavuk čorbasi, karniyarik, džadžik, šam tatlisi, sebze čorbasi, etli sarma, sutlač, arpa šehriyeli pirinč pilavi, ašure, arpa šehriye čorbasi, turlu, yešil merdžimek čorbasi, kofte, kirmizi merdžimek čorbasi, čoban kavurma, čoban salata, ayva tatlisi itd.

Bajram u Turskoj
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2012, 09:41
Klikni za više fotografijaMustafa Kayihan
U Fojnici je prije nešto manje od godinu dana otvoren Kulturni centar „Yunus Emre“, kao dar općine Umranija jedne od 32 općine Istambula u Turskoj, koja se bratimila 1995. godine sa općinom Fojnica. Direktor tog Kulturnog centra u Fojnici je Mustafa Kayihan. Rođen je u Afyonkarahisar u provinciji Čaj u Turskoj. Osam mjeseci živi u Fojnici sa suprugom Sibel i trogodišnjim sinom Muhamet Alli. Pomalo uče bosanski jezik, ali još ga nisu savladali.

Sa direktorom Kayihanom smo popričali o proslavi ramazanskog Bajrama u njegovom kraju i kako će proslaviti ovaj Bajram. Tom prilikom je za Fojnica online ispričao: „Sličnost običaja proslave ramazanskog Bajrama kod nas u Turskoj i kod vas u Fojnici i BiH koliko sam mogao vidjeti za ovo vrijeme od kako živim ovdje je velika, mala je razlika. Kod nas sedam dana prije Bajrama počinju pripreme za proslavu tog velikog muslimanskog praznika...

Dvadeset iftara za hiljadu postača
Hazim Čukle - Petak, 03.08.2012, 23:10
Klikni za više fotografijaPrvi od 20 iftara
Medžlis Islamske zajednice Fojnica u saradnji sa Kulturnim centrom „Yunus Emre“ Fojnica je otpočeo sa realizacijom projekta u mjesecu mubarek ramazanu „Dvadeset iftara za hiljadu postača“ kojeg su pokrenule Općine Fojnica i općina Umranija iz Turske. Umranija je jedna od 32 općine Istambula, koja se 1995. godine bratimila sa općinom Fojnica. Plod te dobre saradnje ove dvije općine je dar Fojnici, Kulturni centar „Yunus Emre“ u Fojnici čiju je izgradnju finansirala ova bratimljena općina i koji je svečano otvoren prije nepunu godinu.

Predsjednik Medžlisa IZ Fojnica hadži Ramiz Meša nam je kazao da je realizacija projekta „Dvadeset iftara za hiljadu postača“ upravo započela u Kulturnom centru. „Jedan dio iftara ćemo organizirati u ovom centru a drugi dio u nekoliko džematima Medžlisa. Na ovom prvom organiziranom iftaru u Kulturnom centru „Yunus Emre“ bili su prisutni postači učaći i slušatelji mukabele u Čaršijskoj džamiji“, za Fojnica online je kazao predsjednik Medžlisa IZ Fojnica hadži Ramiz Meša.

Ambasador Republike Turske posjetio Fojnicu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.04.2012, 11:13
Klikni za više fotografijaAhdnama
U posjeti općini Fojnica je boravio Ahmet Jildiz (Yildiz) ambasador Republike Turske u BiH, koji se sastao sa načelnikom općine Salkanom Merdžanićem, gdje je razgovarano o ekonomskom razvoju i mogućnostima invenstiranja u Fojnicu i nastavku jačanja kulturnih veza između općine Umranija iz Istanbula u Turskoj sa bratimljenom općinom Fojnica.

Kao što je poznato ova bratimljena turska općina prošle godine je sagradila Kulturni centar, kao poklon općine Umranije općini Fojnica. Turski ambasador je zajedno sa domaćinima posjetio ovaj Kulturni centar u Fojnici.

Nakon toga su svi zajedno posjetili muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici gdje im je domaćin bio kustos muzeja fra Janjko Ljubos. Ambasador Jildiz je bio impresioniran viđeninm dijelom neprocjenjivog kulturnog blaga u ovom samostanu. Visoki gosti su se posebno zadržali kod Ahdname koju je sultan Mehmed el Fatih drugi uručio fra Anđeu Zvizdoviću 28. maja 1463. godine na polju Milodražu koja se po mnogima smatra najstarijim pisanim dokumentom o ljudskim pravima koja se i danas čuva u Franjevačkom samostanu u Fojnici.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Mahira Akšamović - Petak, 23.03.2012, 10:34
Klikni za više fotografijaSvečana sjednica OV
Svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnica, upriličena povodom obilježavanja 18. marta/ožujka-Dana općine Fojnica, održana je u ponedjeljak, 19. marta 2012. godine. Sjednici su prisustvovali zvaničnici iz političkog, društvenog i javnog života općine Fojnica, kao i poslovni saradnici i prijatelji Fojnice.

Svečana sjednica je počela himnom Bosne i Hercegovine, nakon čega se prisutnima obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Fojnica, Vinko Protuđer i načelnik Općine Fojnica, Salkan Merdžanić. Želju da pozdrave prisutne i da im se obrate izrazili su i premijer SBK, Tahir Lendo, načelnik Općine Busovača, Asim Mekić i načelnik Općine Kiseljak, Mladen Mišurić-Ramljak.

Dobra zainteresovanost za učenja turskog jezika
Hazim Čukle - Četvrtak, 02.02.2012, 09:04
Klikni za više fotografijaUčenje turskog jezika
U Fojnici je prošle godine otvoren Kulturni centar „Yunus Emre“ Fojnica koji je poklon Fojnici od općine Umranija, jedne od 32 općine Istambula u Turskoj, koja se bratimila sa općinom Fojnica prije sedamnaest godina. Tokom mjeseca decembra prošle godine trajao je upis za pohađanje kursa turskog jezika u ovom Centru u Fojnici. Kako smo saznali interes za učenje turskog jezika, posebno mladih je bio veoma dobar, nastava za učenje turskog jezika je počela polovinom mjeseca januara ove godine. Kurs turskog jezika pohađa osam grupa sa po 12-13 polaznika. Pored profesora koji predaju polaznicima tu je i lektorica iz Turske prof Eddžem Čelik (Edcem Gelik) koja sa polaznicima kursa održava časove praktične nastave na turskom jeziku. Polaznicima kursa se pruža mogućnost učenja turskog jezika pred profesorima, nativnim govornicima turskog jezika, mogućnost korištenja biblioteke, interneta, praćenja turskih televizijskih programa itd...

Posjetili Medžlis IZ Fojnica i Kulturni centar „Yunus Emre“ u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 13.12.2011, 08:04
Klikni za više fotografijaKulturni centar
Kulturni centar „Yunus Emre“ u Fojnici koji je poklonila bratska općina Umranija, jedna od 32 općine Istanbula u Turskoj je ovih dana posjetila grupa gostiju kojima je bio domaćin direktor Centra Umit Avci (Avdži). Gosti su posjetili Medžlis Islamske zajednice Fojnica gdje su im domaćini bili glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Fojnica prof Mensur ef. Pašalić i Ramiz Meša nakon čega su svi zajedno obišli prostorije Kulturnog centra i proveli jedan sat druženja sa domaćinom direktorom Centra. Gosti u Kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici su bili predsjednik Medžlisa IZ Fojnica Ramiz Meša, glavni imam medžlisa IZ Fojnica prof. Mensur ef. Pašalić, Bajro Perva novinar Islamskih informativnih novina „Preporoda“ Sarajevo, dr. Zuhdija Adilović dekan Islamskog Redagoškog Fakulteta (IPF) u Zenici, Haris Tenić vlasnik „Trgoten“ Travnik i Husejin Adilović.

Obilježen Dan ašure
Hazim Čukle - Srijeda, 07.12.2011, 10:00
Klikni za više fotografijaDan ašure
U Fojnici je obilježen Dan ašure, to je deseti dan prvog mjeseca Muhrema Hidžretske godine koji je jedan od četiri sveta mjeseca. Dan ašure je tradicionalno obilježen u Čaršijskoj džamiji i u Kulturnom centru Umranija u Fojnici u zajedničkoj organizaciji. Tim povodom glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica prof. Mensur ef. Pašalić nam je kazao da se Dan ašure u Fojnici obilježava tradicionalno svake godine.

„Ovog puta džematski Odbor Čaršijske džamije u Fojnici je organizirao ašuru sa Kulturnim centrom Umranija Fojnica u dva dijela. U prvom dijelu iza jacije namaza džamijski Odbor Čaršijske džamije je pripremio poseban program učenja Kurana i ilahija i podjelu paketića za 120-toro djece polaznika mektebske nastave Čaršijske džamije u Fojnici. Nakon toga smo došli u ovaj Kulturni centar Umranija u Fojnici da to obilježimo“, riječi su prof. Mensur ef. Pašalića...

U toku je upis na kurs turskog jezika
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.12.2011, 13:08
Klikni za više fotografijaKulturni centar
Kako smo saznali u nedavno otvorenom Kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici koji je poklon Fojnici od bratske općine Umranije jedne od 32 općine Istanbula u Turskoj koja se bratimila sa općinom Fojnica 1995. godine u toku je upis polaznika kursa turskog jezika a nastava će se održavati u ovom Centru. Upis za pohađanje kursa turskog jezika je započeo 28. novembra i traje do 9. decembra. Svi polaznici popunjavaju aplikacije a jedan stepen kursa traje 72 časa. Za polaznike koji pokažu najbolji uspjeh postoji mogućnost zapošljavanja kao i nagradne stipendije i boravaka u Turskoj. Polaznicima kursa se pruža mogućnost učenja turskog jezika pred profesorima nativnim govornicima turskog jezika, mogućnost korištenja biblioteke, interneta, kafeterije i praćenje turskih televizijskih programa itd. Saznali smo da je dobra zainteresovanost posebno mladih Fojnice za ovaj kurs turskog jezika u Kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici.

Aida Varka: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 18.11.2011, 07:39
Klikni za više fotografijaAida Varka
"Sviđa mi se Vodeni grad "Aquapark" sa brojnim sadržajima koji sve više privlači brojne goste a posebno je ljeti tu prelijepo. Zgrada Opštine je za svaku pohvalu, moderna, savremena a kao i ljubaznost osoblja. Istakla bih i ljubaznost službenika na pojednim mjestima, posebno u bankama i pošti. Drago mi je da se otvorio Kulturni centar koji smo dobili kao poklon od općine Umranija iz Turske koji krasi ovaj grad. Omladina će imati još jedan svoj kutak, za edukaciju i druženje.

Ne sviđa mi se to što Fojnica, kao turističko mjesto, nema autobusku stanicu, ma vala je po tome posljednja u BiH. Ceste bi mogle malo bolje biti.. Problem su kao i u svim mjestima psi lutalice što predstavlja opasnost po građane a posebno za djecu. Ne sviđa mi se što neke gradske ulice nemaju rasvjetu", kazala je za Fojnica online Aida Varka, diplomirani fizioterapeut.

Načelnik Općine Fojnica uručio zahvalnice poslovnim saradnicima
Mahira Akšamović - Ponedjeljak, 24.10.2011, 09:04
Klikni za više fotografijaKulturni centar Ümraniye
U pripremama oko otvaranja Kulturnog centra Umraniye u Fojnici učestvovao je znatan broj ustanova, privrednih subjekata, nevladinih organizacija i pojedinaca, kako iz općine Fojnica, tako i drugih općina. Kako bi se zahvalio na saradnji i pomoći, načelnik Općine Fojnica, Salkan Merdžanić, je u srijedu u sali Kulturnog centra uručio zahvalnice i poklon svima koji su pomogli da ceremonija otvaranja centra protekne u najboljem redu. Načelnik je istakao da svima njima stoji na raspolaganju, te se nada da će se ova saradnja i u budućnosti nastaviti. Nakon obraćanja i uručenja zahvalnica prisutni su obišli prostorije Kulturnog centra, te je upriličen prigodan koktel.

Otvaranje Kulturnog centra Ümraniye, photo by Color Art
Mirsad Topalović - Petak, 14.10.2011, 11:16
Otvoren Kulturni centar Ümraniye
Hazim Čukle - Utorak, 11.10.2011, 12:24
Klikni za više fotografijaKulturni centar Ümraniye
U Fojnici je prisustvo nekoliko hiljada građana Fojnice kao i gostiju iz drugih mjesta BiH koji su uveličali svečano otvaranje Kulturnog centra kojeg je izgradila bratska općina Umranija jedna od 32 općine Istanbula u Turskoj. Svečanom otvaranju Kulturnog centra u Fojnici su prisustvovali predstavnici kulturnog, javnog, političkog i vjerskog života općine Fojnica, BiH kao i pet stotina gostiju iz Republike Turske. Uz bogat kulturno zabavni program svečano su presjekli vrpcu novog objekta Kulturnog centra u Fojnici Predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, turski ministar i glavni pregovarač pri Evropskoj Uniji Egemen Bagiš, načelnici općina Umranije Hasan Džan i Fojnice Salkan Merdžanić.

Prije svečanog otvaranja Kulturnog centra visoki gosti su posjetili Franjevački samostan u kojem se čuva Ahdnama koju je sultan Mehmed El fatih II dao fra Anđelu Zvizdoviću 28. maja 1463. godine na polju Milodraže u općini Kiseljak, po mnogima kao prvi pisani dokument o ljudskim pravima. U Franjevačkom samostanu u Fojnici domaćin visokoj delegaciji su bili gvardijan fra Nikica Vujica i kustos muzeja i knjižnice samostana fra Janjko Ljubos.

Povodom otvaranja ovog centra u Fojnici je otvorena i izložba klasične turske umjetnosti kao što su pozlaćivanje, kaligrafija, sedefske gravure, rezbarstvo i gravure, klasična keramika, klasični povez i minijature, a bili su tu i štandovi radova korisnika oba zavoda u Fojnici „Drin“ i „Bakovići“, kao i organski proizvodi zdrave hrane nekoliko Fojničana, zatim „Štamparije“ Fojnica. Posjetioce je posebno je oduševila turska kuhinja u Fojnici kao i domaći specijaliteti hotela „Reumal“ Fojnica itd.

Prvi se prisutnima obratio načelnik općine Fojnica koji je zahvalio bratskoj općini Umraniji na poklonu ovog Kulturnog centra Fojnici istakavši da je najviše zasluga za to imao gradonačelnik Umranije Hasan Džan (Hasan Can), kazavši da se Fojnica pobratimila sa Umranijom 1995. godine, da je ovo prvi veliki korak saradnje dvije bratimljene općine i da će u ovom novootvorenom Kulturnom centru mladi imati priliku razvijati kreativnost i stvaralački duh.

Turski ministar i glavni pregovarač pri Evropskoj Uniji Egemen Bagiš je na ovoj svečanosti kazao da je ovakav identičan Kulturni centar sagrađen u Istanbulu i da nosi ime prvog predsjednika države BiH Alije Izetbegovića i za Fojnica online dodao: „Dva dana prije smrti prvog presjednika BiH Alije Izetbegovića mi smo bili u posjeti rahmetli Aliji Izetbegoviću, tada nam je rekao ostavljam vam BiH u amanet kao državu. Neka niko ne brine, mi taj amanet imamo i njegov amanet je u našim rukama. Tada nam je ponovio jednu rečenicu u kojoj je kazao „Mi nikada, nikada nećemo postati robovi“, tu rečenicu nećemo nikada zaboraviti. Ta njegova rečenica pokazala se tačna i mi zato danas stvaramo ljepšu budućnost za sve. Kao što nas spajaju neki histrijski mostovi kao onaj u Mostaru i Konjicu tako nas spaja i ovaj novi most Kulturni centar u Fojnici koji ne spaja samo Fojnicu i Umraniju nego i sve građane Republike Turske i BiH. Postoje granice i razlike između nas a to ne znači da naše duše nisu zajedno. Mi smo prošli istim putem, mi smo popili istu vodu, mi pjevamo istu pjesmu“.

Predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ovom prilikom kazao: „U ovom Kulturnom centru kojeg danas otvaramo nove generacije pisati će knjige o istoriji BiH i izučavati bogastvo turskog i bosanskog jezika, organizirati koncerte, književne tribine i likovne kolonije. Kultura če nas još više zbližiti i naše veze učvrstiti. Ovo je vrijeme velikog iskoraka Turske na svjetskoj sceni. Turska je ekonomski sve moćnija i politički sve značajnija u globalnim odnosima. Njeno jačanje i liderstvo osjećamo kao vlastitu snagu. Tursko prisustvo na Balkanu ne treba nikog da brine, ono jača sigurnost među državama i regionalnu stabilnost. Sve mogućnosti još ipak nismo iskoristili. Ovdje posebno mislim na privrednu saradnju, vrata BiH turskim investitorima su širom otvorena i mi očekujemo da Turska u skorijoj budućnosti bude jedna od naših najznačajnijih ekonomskih partnera. Pobratimstvo Fojnice i Umranije je cilj koji trebamo slijediti, dva bratska naroda i dviju bratskih država da imaju što više ovako lijepih priča. Naše emotivne i historijske veze su neraskidive, ova generacija mora ih obnoviti i učvrstiti kako bi u budućnosti koračali zajedno sigurnim koracima“.

Anketa: Smatrate li da je Fojnici trebao jedan ovakav centar za kulturu?
Dženana Mukača - Ponedjeljak, 10.10.2011, 15:00
Klikni za više fotografijaKulturni centar Ümraniye
Fojnica je dobila Kulturni centar Umraniye. Smatrate li da je Fojnici trebao jedan ovakav centar za kulturu?

Učestvujte u anketi "Smatrate li da je Fojnici trebao jedan ovakav centar za kulturu?", kliknite ovdje.

Otvaranje Kulturnog centra Ümraniye pomjereno za nedjelju
Općina Fojnica - Petak, 07.10.2011, 14:03
Klikni za više fotografijaKulturni centar Ümraniye
Obavještavamo Vas da je ceremonija otvaranja Kulturnog centra u Fojnici, koja je bila predviđena za 08. oktobar 2011. godine, odgođena zbog smrti majke Premijera Republike Turske, gospodina Redžepa Tajipa Erduana, koji je trebao biti gost iznenađenja ove ceremonije.

Ceremonija se odgađa za nedjelju, 09. oktobra 2011. godine, dakle dan kasnije, a protokol ceremonije otvaranja Kulturnog centra ostaje isti.

Izvinjavamo se u naše ime i ime delegacije Republike Turske, te se nadamo da ćete se odazvati našem pozivu dan kasnije.

Salkan Merdžanić, Načelnik općine Fojnica
Salkan Merdžanić
Načelnik općine Fojnica

Pripreme za otvaranje Kulturnog centra Ümraniye
Hazim Čukle - Srijeda, 05.10.2011, 14:54
Klikni za više fotografijaKulturni centar Ümraniye
Općina Fojnica i općina Umranija, jedna od 32 općine Istambula u Turskoj, su se pobratimile 1995. godine kada je potpisan Protokol o bratimljenju ove dvije općine. Tada su se dogovorile oko saradnje na ekonomskom, kulturno-umjetničkom i socijalnom planu. Kao plod te dobre saradnje između ove dvije bratimljene općine je i izgradnja Kulturnog centra čiju izgradnju je finansirala općina Umranija po sistemu ključ u ruke čije se svečano otvaranje očekuje u nedjelju 9. oktobra.

Pripreme za ovo svečano otvaranje Kulturnog centra u Fojnici uveliko traju. Rade se završni radovi oko uređenja prostora ispred Centra, peru ulice, sadi cvijeće, čiste prostorije. Saznali smo da de na ovom svečanom otvaranju Kulturnog centra očekuje prisustvo od 4-5 hiljada gostiju od čega samo 500 gostiju iz Turske, iz te zemlje dolazi i 35 novinarskih ekipa kako bi propratile otvaranje ovog Kulturnog centra u Fojnici.

Od 7-9 oktobra će u Fojnici biti upriličena izložba turskih slikara. Zanimljivo je da će na otvaranju Kulturnog centra u Fojnici biti komplet turska kuhinja a avionom iz Istanbula dolazi ni manje ni više već tri tone baklave u Fojnicu za ovo otvaranje. Gosti iz Umranije su štampali i specijalne pozivnice za otvaranje Centra, poslali su ih u Fojnicu preko hiljadu komada.

Kulturni centar Ümraniye
Općina Fojnica - Ponedjeljak, 03.10.2011, 07:54
Klikni za više fotografijaKulturni centar Ümraniye
Općina Fojnica i općina Umraniye iz Istanbula potpisale su 1995. godine Protokol o bratimljenju, u kojem su dogovorile saradnju na ekonomskom, kulturno-umjetničkom i socijalnom planu. Plod dosadašnje uspješne saradnje je izgradnja Kulturnog centra u Fojnici, koji je izgradila bratska općina Umraniye. Namjena ovog objekta je promicanje kulturno-umjetničkih sadržaja bosanskohercegovačkog i turskog naroda.

Sa posebnim zadovoljstvom pozivamo Vas na ceremoniju otvaranja Kulturnog centra Fojnica, koja će se održati u nedjelju, 09.10.2011. godine. Početak programa je u 10,00 sati, a sama ceremonija otvaranja predviđena je za 14,00 sati.

Centar će svečano otvoriti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Bakir Izetbegović, i Ministar Republike Turske i glavni pregovarač pri Evropskoj uniji, gospodin Egemen Bagiš. Dođite da se družimo.

Salkan Merdžanić, Načelnik općine Fojnica
Salkan Merdžanić
Načelnik općine Fojnica

Vijećnici usvojili rezoluciju na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.09.2011, 14:38
Klikni za više fotografijaSjednica OV Fojnica
U četvrtak je u sali broj 1 Općine Fojnica povodom vandalskog ponašanja na mezarju „Šehitluci“Alaupovka u Fojnici održana vanredna sjednica Općinskog vijeća sa samo dvije tačke dnevnog reda a to su Usvajanje rezolucije o osudi vandalizma na mezarju „Šehitluci“ na lokalitetu Alaupovka u Fojnici i druga tačka dnevnog reda Informacija općinskog načelnika Fojnice o otvaranju i radu Kulturnog centra u Fojnici.

Nakon skoro dva sata diskusije i prijedloga vijećnici su usvojili rezoluciju u kojoj se kaže da Općinsko vijeće i Načelnik općine Fojnica osuđuju vandalsko ponašanje učinjeno nad vjerskim nadgrobnim spomenicima na mezarju Alaupovka u Fojnici kao i slična ponašanja spram vjerskih objekata i obilježja na području općine Fojnica. Općinsko vijeće i Načelnik općine Fojnica vjeruju da će se zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica, predstavnika nadležnih organa osigurati bolja zaštita svim vjerskim i drugim objektima te ukazuje na potrebu da bi predstavnici nadležnih organa trebali razotkriti te adekvatno kazniti počinioce vandalskog ponašanja. Kako smo već pisali na Fojnica online početkom mjeseca augusta, tačnije 5. augusta je Policijskoj stanici Fojnica prijavljeno skrnavljenje nišana na mezarju „Šehitluci“ na lokalitetu Alaupovka u Fojnici koje se desilo u mjesecu ramazanu. Oštećeno mezarje je obišlo i Međureligijsko vijeće BiH i tom prilikom osudilo vandalski čin na mezarju „Šehitluci“ u Fojnici od strane nepoznatih počinioca.

Povodom druge tačke dnevnog reda načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je sa vijećnicima posjetio i obišao zgradu Kulturnog centra u Fojnici za koji je sredstva dala bratska općina Umranija, jedna od 32 općine Istanbula u Turskoj. Načelnik je vijećnicima prezentirao plan skorog otvaranje Kulturnog centra u Fojnici kao i plan budućeg rada tog Kulturnog centra te vijećnicima uručio pozivnice za otvaranje osmog oktobra ove godine.

Nermin Berbić: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 02.08.2011, 09:01
Klikni za više fotografijaNermin Berbić
"Raduje me da je došlo vrijeme da se otpočnu uklanjati gomile ogrevnog drveta naslagane ispred zgrada jer je to davalo i daje veoma ružnu sliku gradu. Sviđa mi se što naš grad ima "Aquapark" sa brojnim sadržajima a posebno što tu ima za najmlađe zabavni park gdje se nalaze autići, klackalice, ljuljačke, tobogani itd gdje djeca mogu uživati. Sviđa mi se uslužnost i ljubaznost općinskih službenika i turistička ponuda kako Fojnice tako i okoline. Raduje me skoro otvaranje Kulturnog centra poklon bratske općine Umranija iz Turske Fojnici, njegovi sadržaji i ukras gradu.

Ne sviđa mi se što još neke gradske ulice nemaju rasvjetu a neke nisu asfaltirane. Kante za smeće nisu dovoljno velike, posebno u parku Fojnice jer se brzo napune pa se smeće baca oko njih, kao i postojanje divljih deponija oko Fojnice. Autobuska stanica, ako se za našu može tako reći ne postoji, a gost kad dođe to prvo vidi i to je lice grada, a znamo da je Fojnica turističko mjesto. Dosta je pasa lutalica po ulicama, često i po desetak u čoporima, što predstavlja opasnost po građane a posebno djecu", za Fojnica online je kazao Nermin Berbić, radnik.

Delegacija iz Umranije posjetila Kulturni centar u izgradnji
Hazim Čukle - Petak, 11.03.2011, 08:47
Klikni za više fotografijaPosjeta gradilištu
Jučer je delegacija općine Umranija iz Turske posjetila općinu Fojnica i Kulturni centar u izgradnji koji finansira ova općina iz Turske. Kako nam je kazao zamjenik gradonačelnika Umranije Mahmut Eminmolaoglu ova delegacija iz bratske općine Umranija boravi dva dana u Sarajevu gdje učestvuju na sajmu gradova Jugoistočne Evrope koji se održava u Zetri u Sarajevu.

"Stotinu gradova iz ove regije je predstavilo na štandovima svoje turističke ponude i ostale znamenitosti svoje zemlje. Općina Umranija ima zajednički štand na tom sajmu sa općinim Fojnica. To su dvije općine koje su se pobratimile. Iskoristili smo priliku da posjetimo Fojnicu gdje smo razgovarali sa savjetnikom načelnika općine Fojnica Azemom Huseinbašićem i u prisustvu glavog imama Medžlisa Islamske zajednice Fojnica prof Mensur ef. Pašalića i izvođača radova obišli Kulturni centar koji se gradi u Fojnici a koji finansira naša općina po sistemu ključ u ruke. Impresionirani smo viđenim. Radi se veoma kvalitetno i postigli ste nivo koji nismo očekivali. Otvaranje bi trebalo ako Bog da biti krajem juna ili početkom jula ove godine", za Fojnica online je kazao zamjenik gradonačelnika općine Umranija.

Sjednica Sarajevskog muftiluka u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 13.01.2011, 08:52
Klikni za više fotografijaFojnica
Prekjučer je u prostorijama biblioteke Medžlisa Islamske zajednice Fojnica u Fojnici održana sjednica Savjeta Muftiluka sarajevskog kojoj je predsjedavao muftija sarajevski hadži Husein ef. Smajić. Osnovna tačka dnevnoga reda ovog sastanka bili su rezultati izbora u Islamskoj zajednici gdje je napravljena analiza i kako kaže glavni imam Medžlisa IZ Fojnica prof Mensur ef. Pašalić pohvaljen je kompletan koncept koji je bio demokratski gdje su džematlije iskazali visok stupanj razumijevanja i progres naše Islamske zajednice.

"Ovoj sjednici prisustvovalo je i devet glavnih imama sa područja Muftiluka sarajevskog. Obišli smo zgradu medrese koju Općina Fojnica definitivno napušta te ćemo vidjeti koncept njenog budućeg rada. Obišli smo i Kulturni centar koji bratimljena općina Umranija iz Turske gradi u Fojnici da bi smo razmotrili naše ideje u vezi sa njegovim funkcioniranjem u budućnosti. Zahvalni smo i "Reumalu" koji nam je također bio u određenoj poziciji domaćina gdje smo upoznati od strane odgovornih ljudi o razvoju ovog specifičkog brenda u BiH", za Fojnica online je kazao glavni imam Medžlisa IZ Fojnica prof. Mensur ef. Pašalić.

Posjeta delegacije turske općine Umranije Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 29.12.2010, 15:01
Klikni za više fotografijaPosjeta iz Umranije
Prijateljstvo između općine Fojnice i općine Umranija jedne od 32 općine Istanbula u Turskoj traje skoro petnaestak godina od kada su se ove dvije općine i pobratimile. Jučer je u zvaničnu posjetu Fojnici stigla delegacija iz ove bratimljene općine na čelu sa gradonačelnikom Hasanom Džanom (Hasan Can) i njegovim saradnicima dva potpredsjednika Ejder Batur i Mahmut Eminmdllaoslu kao i direktorica biblioteka te općine i izgrađenih kulturnih centara Turkan Ozturk i članovi marketinga te općine. Od kako je Općine Fojnica nedavno dobila prvi put u svojoj historiji svoje prostorije ovo bi bila i prva zvanična posjeta strane delegacije u novoj zgradi općine u Fojnici.

Goste iz Umranije je primio načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić koji je kazao da su gosti iz Turske došli vidjeti dokle se stiglo sa izgradnjom Kulturnog centra i da se dogovore oko otvaranja tog Kulturnog centra vjerovatno u maju iduće godine...

Načelnik općine Umranije (Turska) posjetio Fojnicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 05.08.2010, 16:55
Klikni za više fotografijaPosjeta gradilištu
Općine Fojnica i općina Umranija, jedna od 32 općine Istambula u Turskoj, su se bratimile prije skoro šest godina. U centru Fojnice na lokalitetu sa desne strane obale rijeke Dragače preko puta hotela "Reumal" započeta je izgradnja Kulturnog centra čije su dimenzije 13+5 x 13+5 metara. Općina Umranija je uradila projektnu dokumentaciju a realizaciju projekta će i finansirati po sistemu ključ u ruke. Vrijednost projekta je 700 hiljada USA dolara. Tim povodom je prekjučer u jednodnevnu posjetu Fojnici stigla delegacija iz općine Umranija na čelu sa načelnikom Hasanom Džan (Hasan Can) i saradnicima. Nakon razgovora u zgradi općine Fojnica sa načelnikom Salkanom Merdžanićem i njegovim saradnicima svi zajedno su obišli gradilište mjesto Kulturnog centra...

Započeta izgradnja Kulturnog centra
Hazim Čukle - Srijeda, 28.07.2010, 17:08
Klikni za više fotografijaKulturni centar
Od kako su se bratimile dvije općine Fojnica i Umranija, jedna od 32 općine Istambula u Turskoj, od 1995. godine je nastala plodna saradnja ove dvije općine. Vid dobre i plodne saradnje ove dvije bratimljene općine je i taj što je općina Umranija, druga po veličini u Turskoj, obećala da će graditi Kulturni centar u Fojnici. Izradili su i projektnu dokumentaciju a na općini Fojnica je bio zadatak samo da nađe lokaciju za taj Kulturni centar. Nedavno su predstavnici općine Umranije na čelu sa gradonačelnikom Hasanom Džanom (Hasan Can) boravili u Fojnici kako bi vidjeli gdje će se graditi Kulturni centar.

Danas su i zvanično započeli radovi na izgradnji Kulturnog centra u Fojnici koji je započet sa izgradnjom na desnoj obali rijeke Dragače, preko puta hotela "Reumal", do hotela "Stari grad" u Fojnici u centru grada. Dimenzije budućeg Kulturnog centra su 13+5x13+5 metara...

Vratili se sa gostovanja u Turskoj
Hazim Čukle - Utorak, 04.05.2010, 16:34
Klikni za više fotografijaPo povratku iz Turske
U povodu nacionalnog praznika 23. aprila Dan djeteta Turske Hasan Džan, gradonačelnik Umranije jedne od Istanbulskih općina je uputio poziv načelniku općine Fojnica Salkanu Merdžaniću da posjeti ovu općinu koja se pobratimila sa općinom Fojnica.

Prilikom povratka iz Turske načelnik Salkan Merdžanić nam je kazao: "Naš odlazak na poziv gradonačelnika Hasana Džana je imao i radni karakter. Članovi folklora su učestvovali na smotri folklora povodom praznika Turske Dana djeteta. Imali smo razgovor o daljim aktivnostima ove dvije općine Umranije i Fojnice, prije svega tiče se obećane izgradnje Kulturnog centra u Fojnici. To je potvrđeno i tokom ove godine treba da započne gradnja i realizacija ovog projekta koji će u potpunosti finansirati općina Umranije, po sistemu ključ u ruke. Početkom mjeseca maja očekujemo jednu delegaciju iz Umranije iz Turske koji će se upoznati sa mjestom gdje bi se trebao graditi Kulturni centar i donijeti izvedbeni projekat tog objekta."...

Dvanaestero djece iz Fojnice otputovalo u Tursku
Hazim Čukle - Subota, 24.04.2010, 21:03
Klikni za više fotografijaČlanovi KUD-a "1001 noć"
Na poziv gradonačelnika Hasana Džana jedne od općina Istanbula Umranije u Turskoj načelniku općine Fojnica Salkanu Merdžaniću, u četvrtak je pored predstavnika općine Fojnica načelnika Salkana Merdžanića, njegovog savjetnika Azema Huseinbašića i glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Fojnica hadži Mensur ef. Pašalića u četverodnevnu posjetu Istanbulskoj općini Umraniji koja se pobratimila sa općinom Fojnica otputovalo i 12 djece članova Kulturno umjetničkog društva "1001 noć" iz Fojnice. To je mlađa folklorna grupa ovog društva a u Tursku su otputovali: Armin Merdžanić, Kenan Pugonja, Veldin Salčinović, Bakir Kršić, Emrah Drinić, Harun Mujčić, Minela Čavćić, Selma Varka, Belma Japaur, Asja Tulumović, Adisa Drinić i Edina Mračkić...

Najmlađi članovi KUD-a 1001 noć oduševili turke
Amir Bajraktarević - Četvrtak, 26.04.2007, 17:48
Klikni za više fotografijaUmranija (Turska)
Utorak, 24.04. - U poslijepodnevnim časovima, sa Sarajevskog aerodroma, doputovali su iz Istanbula, članovi Društva sa načelnikom općine Fojnica, koji su svečano dočekani ispred objekta hotela "Reumal" od strane građana Fojnice i članova uprave ovoga Društva.

Nakon, za većinu djece prvoga u životu, avionskog leta u Istanbul te nezapamćenog dočeka od strane domaćina – gradonačelnika općine Umranija gosp. Hasana Džana, grupa se smjestila u luksuzni hotel u ovoj općini. Sve je bilo podređeno ovoj djeci jer je festival na koji su otišli bio posvećen upravo djetetu.

Prvi odlazak u inostranstvo KUD-a „1001 noć“ Fojnica
Amir Bajraktarević - Petak, 20.04.2007, 15:28
Klikni za više fotografijaKUD "1001 noć"
Petak, 20.04. - Kulturno-umjetničko društvo "1001 noć" sa svojom mlađom folklornom sekcijom ima prvi odlazak u inostranstvo. Dakle nakon napornog rada kroz folklornu sekciju osnovne škole i sada u okviru ovoga Društva mnogima se ostvario san. Grupa od desetak članova Društva uz pratnju koreografa Nermine Čohadžić i načelnika općine Salkana Merdžanića jutros je sa Sarajevskog aerodroma otputovala u Istanbulsku općinu Umraniju gdje će nastupiti na smotri folklora iz cijeloga svijeta.

Održana četvrta sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Hazim Čukle - Utorak, 20.12.2005, 19:37
Nastavak 4. sjednice Općinskog vijeća Fojnica, 13.12.2005U prostorijama hotela "Reumal" u Fojnici u utorak 13. decembra/prosinca održana četvrta sjednica OV Fojnica. Nakon duge pauze od skoro 6 mjeseci održana je prekinuta sjednica OV Fojnica. Na sjednici OV Fojnica je bilo prisutno 14 od 17 vijećnika, kao i predstavnici OHR-a Edina Topić, predstavnik regionalnog ureda OSCE Sarajevo Vesna Paleksić, i predstavnik CCI Sarajevo Miloš Karišik te predstavnici EUFOR-a iz Viteza.

Linkovi:
Fotografije sa nastavka 4. sjednice Općinskog vijeća Fojnica (13.12.2005)
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
www.fojnica.ba/opcina
Gradonačelnika iz Istanbula zanimao način sušenja mesa
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.10.2005, 20:06
Posjeta mesnici Durak, Fojnica, 29.10.2005Prilikom boravka ovog vikenda u uzvratnoj posjeti Fojnici gradonačelnika Umraniye Hasana Džana koji je gradonačelnik druge po veličini od 32 općine Istambula a koja broji preko milion stanovnika je prilikom obilaska Fojnice posjetio i jednu mesnicu vlasništvo Muharema Duraka iz Fojnice. Gradonačelnik ove općine koja se pobratimila sa općinom Fojnica je bio oduševljen ukusom suhog mesa ove mesnice koje je sa saradnicima kušao uz zajednički iftar u fojničkom hotelu "Reumal", uz potvrdu da se i kod njih meso suši na sličan način.

Linkovi:
Fotografije posjete gradonačelnika Umranije (29.10.2005)
O istoj temi: Bratimljenje istanbulske općine Umranije i Fojnice
www.umraniye.bel.tr, web stranica Umranije (Ümraniye)
Gradonačelnik Umranije (Ümraniye) u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.10.2005, 16:57
Gradonačelnik Umranije u posjeti Fojnici, 29.10.2005Tokom vikenda je u trodnevnu posjetu Fojnici stigao gradonačelnik Umranije Hasan Džan (Hasan Can) sa saradnicima, jedne od 32 općine u Istambulu u Turskoj. To je kako smo saznali druga po veličini općina u Turskoj koja broji preko milion stanovnika. Tokom 1995. godine su se ova dva grada Fojnica i Umranije bratimili kada su predstavnici općine Fojnica posjetili ovu općinu i nakon čega je posjeta bila uzvraćena.

Linkovi:
Fotografije posjete gradonačelnika Umranije (29.10.2005)
O istoj temi: Bratimljenje istanbulske općine Umranije i Fojnice
O istoj temi: Gradnja biblioteke, muzeja i gradske gasulhane uz Šaban ef. (Čaršijsku) džamiju
Predsjednik Vlade Republike Turske u posjeti Bosni i Hercegovini
Nasir Selimović - Petak, 18.02.2005, 11:24
Načelnik Općine Fojnica, Nasir Selimović, na zvaničnom prijemu kod predsjednika vlade Republike Turske, Nedžmetina Erbakana, i članovi parlamenta, maj-svibanj 1995.U zvaničnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini stigao je predsjednik Vlade Republike Turske u čijoj se pratnji nalazi i stotinu privrednika zainteresiranih za jaču ekonomsku saradnju dvije prijateljske zemlje. Protokolom nije predviđena posjeta Fojnici, ali je svakako prilika da se istakne do sada na djelu pokazano zanimanje Vlade Turske za obnovu naše zemlje kao i njegovanje bliskih veza naroda Bosne i Hercegovine i Turske, na primjeru Fojnice.
Linkovi:
Fotografije posjete delegacije Općine Fojnica Istanbulu

pretraga novosti :: arhiva novosti