Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za Turski kulturni centar Yunus Emre je pronašla slijedeće:

Započeo kurs veza žicom (tel kirma)
Hazim Čukle - Petak, 20.05.2016, 12:10
Klikni za više fotografija Kurs
Turski kulturni centar Institut „Yunus Emre“ u Fojnici svake godine organizira razne kurseve.Prošle godine je u Fojnici organiziran kurs tradicionalne turske tehnike veza zvanog tel kirma (vez žicom).Kurs je vodila prof. Sabahat Endam, koja je u Turskoj jedna od vodećih za ovu tehniku veza.Kurs je pohađalo trideset polaznica i trajao je osam mjeseci, nakon čega su polaznici dobili certifikate.

-I ove godine smo organizirali kurs veza žicom.Predavač je nastavnica Azemina Pašalić, koja je završila ovaj kurs prošle godine, koji je bio organiziran u sklopu projekta „Od majstora do kalfe“, koji je organizirao „Yunus Emre“ Institut u Fojnici.Samim tim smo došli do cilja, da naši učenici polaznici kursa, svoje znanje koje su stekli od naših profesorica, prenose na nove učenike.Kurs će trajati 2,5 mjeseca, nakon čega će ovi polaznici prirediti izložbu tih radova u našim prostorijama u Fojnici, kaže Mahir Pandžoo, prof.turskog jezika u „Yunus Emre“ Institutu u Fojnici.

Otpočeo kurs turskog jezika u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 27.10.2015, 12:58
Klikni za više fotografija TKC
U Fojnici je prije nekoliko godina otvoren Turski kulturni centar „Yunus Emre“, koji je kao poklon bratimljene općine Umranija iz Turske općini Fojnici. Od samog početka rada ovog kulturnog instituta se u njemu redovno organizuju razni kursevi kao što kurs veza na tilu, slikanja ebru tehnikom, pletenja, učenje vještine turske kuhinje, kurs turskog jezika, natječaji za poeziju, a time predstavljaju i tursku kulturu i historiju.

-I ove godine smo u Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici organizirali nastavu za polaznike turskog jezika. Nastava je počela početkom oktobra i traje tri mjeseca, za polaznike A i B stepena. Nastavu turskog jezika pohađa 30 polaznika koji su razvrstani u grupama, osnovci, srednjoškolci i starija grupa, a imamo jednu grupu starijih polaznika sa kojima radimo praktičnu nastavu, znači razgovor, kaže prof.orjentalista Mahir Pandžo i dodaje

Polaznicima kursa se pruža učenje turskog jezika, mogućnost korištenja biblioteke, gledanje filmova, interneta, kafeterije, praćenje turskih televizijskih programa itd. Na kraju kursa polaznici polažu test i koji polože dobiju certifikate, a oni polaznici koji pokažu najbolji uspjeh, postoji mogućnost zapošljavanja i stipendiranja. Ove godine su tri djevojke Amina Polutan, Selma Karić i Mediha Klisura boravile mjesec dana u ljetnoj školi u Turskoj, gdje dolaze djeca iz 120 zemalja koji uče turski jezik besplatno, kaže profesor Mahir Pandžo.Osnovci iz Kiseljaka posjetili Fojnicu
Hazim Čukle - Srijeda, 01.04.2015, 11:32
Klikni za više fotografijaFojnica

Proljeće je vrijeme izleta i ekskurzija.Tako su jučer u posjetu Fojnici na jednodnevnom izletu boravilo 80 učenika i nastavnika četiri odjeljenja četvrtih razreda OŠ „Kiseljak1“ Bilalovac Kiseljak.Prilikom posjete Fojnici učenici su posjetili Muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, Yunus Emre Enstitüsü – Turski kulturni centar Fojnica i srednju (Atik) najstariju džamiju u Fojnici.Nakon toga su imali zajednički ručak u restoranu „Central“ Fojnica.

Sa ovim učenicima je bio i Nermin Mehremić, direktor ove škole koji nam je kazao – Ova posjeta je u sklopu nastavnog plana i programa gdje je planirana posjeta muzejima i kulturno historijskim spomenicima BiH, pa smo odabrali Fojnicu.Učenici su oduševljeni viđenim a sa nama su bili i bibliotekar Benjamin Mujić nastavnici Suljo Nuhić,Zekira Zrno i Amina Japaur.

Kurs turskog jezika
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.01.2015, 08:37
Klikni za više fotografijaTKC «Yunus Emre»
Ovih dana je započeo upis za kurs turskog jezika koji će se održavati u Yunus Emre Enstitutu- Turskog kulturnog centra u Fojnici. Upis za polaznike kursa turskog jezika traje od 12-27 januara ove godine, a kurs turskog jezika počinje sa radom 02.02. tekuće godine. Jedan stepen kursa traje 3 mjeseca 72 radna sata.

Za polaznike jednog stepena kursa je cijena od 50 KM po kandidatu. U slučaju da se iz jedne porodice prijavi najmanje dva polaznika, drugi upisani ostvaruje popust od 25 %. Radit će se po grupama, za starije i djecu, a predavači su profesori turskog jezika. Sudeći po prijavama, solidan je interes kandidata za ovaj kurs turskog jezika.


O istoj temi: Turski kulturni centar «Yunus Emre»
O istoj temi: Umranija (Ümraniye) - grad pobratim općine Fojnica
KUD „1001 noć“ iz Fojnice gostovao u Turskoj
Hazim Čukle - Petak, 19.09.2014, 12:37
Klikni za više fotografijaPlaninari
Ovih dana su članovi KUD „1001noć“ iz Fojnice posredstvom „Yunus Emre Enstitusu“-Turski kulturni centar iz Fojnice putovali na međunarodni festival interkulturalnih dijaloga mladih u Beyglu, jednoj od općina Istambula u Turskoj. Učestvovalo je 17 zemalja. Domaćin ovog festivala je bio Turski kulturni centar „Yunus Emre“ u Ankare. Iz Fojnice je putovalo 40 članova folklornih sekcija Društva i vokalni ansambl koji je u sastavu Društva.

- Tokom osmodnevnog boravka u Turskoj smo imali tri veoma zapažena nastupa. Predstavili smo našu zemlju BiH i naš grad Fojnicu, našu tradiciju i našu sevdalinku kao i do sada u najboljem svijetlu. Velika nam je čast što smo bili učesnici ove velike međunarodne manifestacije,kaže Nermina Čohadžić, predsjedica KUD „1001 noć“ Fojnica i dodaje

Prilikom boravka u Istambulu obišli smo neke od kulturno-historijskih spomenika tog velegrada u Turskoj imali krstarenje morem itd. Svuda smo nailazili na odličan prijem,bili smo zanimljivi publici a i nekim njihovim tv kućama za koje su neki od naših članova davali izjave, najzanimljivija im je bila desetogodišnja Sureja Meša kaže Nermina Čohadžić, predsjednica KUD „1001 noć“ iz Fojnice.
U susret ramazanu u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 02.07.2014, 07:46
Fojnica
U organizaciji Medžlisa IZ Fojnica u saradnji sa „Yunus Emre Enstitüsü” – Turski kulturni centar Fojnica je nakon akšam-namaza uoči prve teravi-namaza mjeseca mubarek ramazana na platou ispred Centra priredili vjersko kulturnu manifestaciju pod nazivom “U susret ramazanu”. Predstavili su se polaznici mektebske nastave učenjem časnog Kurana, ilahija i poezijom o mubarek ramazanu i BiH. Učestvovala je i muzička grupa “Yunus Emre” iz Sarajeva izveli su sufijsku muziku, ilahije na našem i turskom jeziku, kao i folklorna grupa KUD “1001 noć” Fojnica.

Prisutne je selamio Ramiz Meša, predsjednik Medžlisa IZ Fojnica, koji je u svom obraćanju između ostalog kazao – U danima ramazana najbolje osjećamo veličinu božije milosti koja nam daje strpljivost i smirenost i jača našu potrebu za pravdom i dobročinstvom u društvu. Zato želim da našim postom, iftarima i druženjima učvrstimo naše bratske veze i složno radimo za dobro svakog čovjeka i napredak zajednice i čitavog društva.

Prof. Junus Džunedioglu (Yunus Cunedioğlu), v.d. direktor „Yunus Emre Enstitüsü” – Turski kulturni centar Fojnica je kazao da su u saradnji sa Medžlisom IZ Fojnica priredili ovaj predramazanski program, citirajući jednu tursku izreku koja kaže da onaj čiji život bude poput ramazana na ovom svijetu, život na onom svijetu će mu biti poput bajrama. Prisutne je selamio i govorio o ljepoti mubarek šehri ramazana i Mensur ef Pašalić, glavni imam Medžlisa. Na kraju su svi zaigrali narodno kolo.

Završen kurs tel kirma (vez žicom)
Hazim Čukle - Srijeda, 18.06.2014, 11:38
Fojnica
Turski kulturni centar „Yunus Emre“ Fojnica koji je dar bratimljene općine Umranija iz Turske Fojnici pored nekoliko kurseva je prošle godine organizirao u okviru projekta „Obnova tradicionalnih turskih rukotvorina na Balkanu“ i kurs tradicionalne turske tehnike veza zvanog tel kirma (vez žicom).

Pomenuti kurs je pohađalo 30 polaznica u Fojnici podjeljenih u dvije grupe i trajao je osam mjeseci, a obuku i kurs je vodila prof. Sabahat Endam, koja je u Turskoj jedna od vodećih stručnjaka za ovu tehniku ručnog veza. Ovih dana je ispred Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici organizirana izložba ručnih radova polaznica kursa, koje su tom prilikom dobile i certifikate.

Profesorica Sabahat Endam je nakon uručivanja certifikata u svom obraćanju istakla kako su polaznice kursa tel kirma iz Fojnice ostavile dubok dojam na nju, jer su se tokom obuke pokazale kao izuzetno vrijedne i talentovane za ručne radove. Projekat je finansirala „Halkbank“ iz Turske, a izložbu su otvorili Yunus Cunedioglu (Junus Džunedioglu, v.d. direktor TKC „Yunus Emre“ Fojnica i Mensur ef Pašalić, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica.Nakon izložbe u Fojnici dio ovih radova će bit prezentiran na izložbi u Skopju u Makedoniji.


Penzioneri Slovenije na odmoru i rehabilitaciji u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 22.04.2014, 09:37
Klikni za više fotografijaFojnica
U posljednjih nekoliko godina u Fojnicu dolaze na odmor i rehabilitaciju organizirano u grupama penzioneri Slovenije.Tako je i ovih dana kada u hotelu „Reumal“ u Fojnici na odmoru i rehabilitaciji boravi grupa od 55 umirovljenika uglavnom iz Ljubljane u SlovenijiTokom svog boravka su svakodnevno organizirali izlete , te su tako posjetili Avazov toranj i Baščaršiju u Sarajevu, Franjevački samostan i Turski kulturni centar „Yunus Emre“ u Fojnici, Travnik i Vitez.

-Dolazimo nekoliko godina u Fojnicu , što je znak da nam se sviđa i sve je super, od gostoprimstva ljudi do rezultata u rehabilitaciji.Svi izleti su prelijepi bili a jedan dan svog boravka u Fojnici smo iskoristili za nezaboravni piknik na izletištu Malkoć iznad Fojnice.

Bilo je to za nezaborav, janjad na ražnju, teletina ispod sača, domaće pite i domaća osvježavajuća pića.Imali smo i harmonikaša, pa smo svi zajedno pjevali svima poznate iz starina neprevaziđene sevdalinke, a bilo je i „Druže Tito, mi ti se kunemo“ ostaje za nezaborav.Doći ćemo opet u septembru, kažu organizatorke Lada i Božena
Posjeta Medžlisu IZ Fojnica
Hazim Čukle - Petak, 11.04.2014, 10:16
Klikni za više fotografijaFojnica
Jučer je u posjeti Medžlisu IZ Fojnice boravili dr.Vahdet ef Alemić, imam Ferhat pašine džamije u Banjoj Luci i Seid ef Terzić, imam u džematu Čelinac.Tom prilikom su zajedno sa Mensurom ef Pašalićem, glavnim imamom i Ramizom Mešom predsjednikom Medžlisa IZ Fojnica posjetili Turski kulturni centar „Yunis Emre“ Fojnica i kompleks „Reumala“.

- Govorili smo o zajedničkim projektima i aktivnostima Islamske zajednice a mi smo kazali s ponosom rezultate pozitivnog djelovanja Medžlisa IZ Fojnica u suradnji sa općinom Umranija , jednom od 23 općine Istambula u Turskoj koja se sa općinom Fojnica bratimila 1995 godine, kazao je Mensur ef Pašalič, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica koji je ujedno i predsjednik Skupštine ilmije BiH.

Doktor Vahdet ef Alemić, imam Ferhat pašine džamije i Banjoj Luci je kazao – Zadovoljstvo nam je što smo posjetili Medžlis IZ Fojnicu i grad Fojnicu.Naši sugrađani rado dolaze na rehabilitaciju u ovu banju.Osjeti se toplina bosanskog i bošnjačkog duha, drago mi je da ovdje baštinite kulturu bošnjaka, da čuvate ahdnamu u Franjevačkom samostanu i da Turski kulturni centar „Yunus Emre“ funkcioniše na način da upoznajemo kulturu i civilizaciju bošnjaka i braće osmanlija, rekao je dr. Vahdet ef Alemić.

Prilikom posjete Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ Fojnica, domaćin im je bila vd direktorica Centra Ecem Celik (Edžem Čelik), koja je gostima zaželila dobrodošlicu i upoznala ih o radu ove institucije.Svi zajedno su obišli prostore Centra.

Učenici iz Kaknja u posjeti Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 24.12.2013, 12:30
Klikni za više fotografijaFojnica
Trideset sedam učenika OŠ“Omer Mušić“ iz Brežana općina Kakanj su posjetili Turski kulturni centar „Yunus Emre“ u Fojnici. Domaćin im je bio Nuri Turkyilmaz, direktor Kulturnog centra. Sa učenicima su bili nastavnici islamske vjeronauke Hazim Brbić i nastavnica turskog jezika Adisa Puščul. Učenicima i nastavnicima je dobrodošlicu zaželio Nuri Turkyilmaz, direktor, nakon čega su se djeca osvježila turskim čajem i sokovima.

Nastavnica Adisa Puščul nam je kazala -Ovdje su učenici naše škole 6.7.i 8 razreda koji uče turski jezik. To su sve odlični učenici i ovo je klasična posjeta ovom Centru i Fojnici. Prilikom naše posjete posjetili smo i Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici i tekiju u Kaćunima, gdje smo imatli čas kaligrafije, kazala je nastavnica Adisa Puščul.

Nuri Turkyilmaz, direktor Turskog centra nam je kazao – Ovi učenici iz Kaknja, koji uče turski jezik su došli ovdje da vide kako se to ovdje radi. Tokom njihove posjete su u sali Centra pogledali dokumentarni film o Ahdnami, dokumentu koji je 28 maja 1463. godine na polju Milodraž sultan Mehmed Fatih uručio fra Anđelu Zvizdoviću. Učenici su imali i čas turskog jezika, gdje smo provjerili njihovo znanje, a nakon toga smo igrali jednu tradicionalnu dječiju igru, igru mice, nakon toga stonog tenisa, kazao je direktor Nuri Turkyilmaz.


Gosti iz Turske prodefilovali ulicama Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 09.12.2013, 09:50
Klikni za više fotografijaFojnica
U organizaciji Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Fojnici je održan koncert sufi i tasavuf muzike, ilahija, plesa Sema i Dervan iz Turske.To je muzika osmanlija iz Turske.Bilo ih je nekoliko grupa udruženja Federacije iz Turske ukupno 90 učesnika.

Nakon okupljanja ispred Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Fojnici, gosti iz Turske su krenuli u defileu ulicama Fojnice.Nakon toga su svi posjetili Muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.Nakon te posjete je priređen koncert u prepunoj sali hotela "Reumal"
u Fojnici.Prvi je sve selamio, pozdravio i obratio se prisutnima Nuri Turkyilmaz, direktor Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Fojnici, koji je tom prilikom kazao

-Ovo je program zajedništva i jedinstva u Fojnici.Ova jedna grupa je iz Ankare, a druga iz Federacije udruženja iz Istambula u Turskoj.Htjeli smo napraviti nešto , što nije prije bilo u Fojnici i da građani upoznaju našu kulturu. Ako Bog da naredne sezone, narednog ljeta imat ćemo još dosta ovakvih susreta i programa,kazao je direktor Nuri Turkyilmaz.

Gosti su kazali da su oduševljeni gostoprimstvom bosanaca i hercegovaca, da su od prije čuli za tu vrlinu našeg čovjeka.Posebno su bili obradovani posjetom Muzeju i knjižnici Franjevačkog samostana u Fojnici.Nakon Fojnice drugi dan proteklog vikenda njihov koncert je održan u Sarajevu.


U petak počinje kurs vez na tilu
Hazim Čukle - Petak, 04.10.2013, 08:05
Klikni za više fotografijaFojnica
U organizaciji Turskog Kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici i u saradnji sa Halkbanke iz Turske u petak 04 oktobra u prostorijama ovog Centra počinje kurs vez na tilu (til je vrsta materijala). To je jedna od tradicionalnih turskih rukotovorina, koji je nekada bio rasprostranjen i u zemljama Balkana. Kurs će se održavati svakog petka i trajat će godinu dana, a za sve polaznike kurs je besplatan.

Nuri Turkyilmaz,direktor Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici nam je rekao –Nekada je u Turskoj i na prostorima Balkana ovaj zanat, ova vrsta rukotvorina bila veoma rasprostranjena i tradicionalno se prenosila sa koljena na koljeno, i njegovao ovaj zanat, danas on izumire i mali je broj onih koji se bave tim zanatom.

Pored ovog uskoro ćemo imati još nekoliko kurseva tradicionalnih turskih rukotvorina. Cilj nam je da ovdje žene nauče taj zanat, koji će moći raditi u svoje slobodno vrijeme kod kuće, kaže diretor Turkyilmaz i dodaje

Nostalgija za starim zanatima se javlja i želimo tu tradiciju nastaviti. Za ovaj kurs u Fojnici je dobar interes, imamo prijavljene dvije grupe polaznica, koje će se ovdje educirati, a mogu to raditi i kod kuće. Predavač i vođa kursa će bit stručno lice iz Turske, sa prevodiocem. Na kraju kursa, polaznice će dobiti certifikate,a imat ćemo izložbu njihovih radova u našem Centru u Fojnici, kazao je direktor Nuri Turkyilmaz.

Predstava u povodu Dana majki
Hazim Čukle - Četvrtak, 06.06.2013, 09:05
Klikni za više fotografijaTKC «Yunus Emre»
U povodu Dana majki, sa malim zakašnjenjem je u organizaciji Kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici, ispred ovog Centra,organiziran bogat kulturno – zabavni program za roditelje djece koja uče turski jezik u ovom Centru, kao i za građane i goste Fojnice, kakao bi pokazali sve ono što su naučili od turskog jezika.Na samom početku su učenici koji pohađaju kurs turskog jezika,svojim majkama, prisutnim Fojničankama i gošćama Fojnice poklonili po jednu ružu.

Tokom cijelog programa djeca su pjevala i recitovala pjesme, igrali manje dramske komade , sve na temu majka.Publici su se predstavili učenici OŠ“Muhsin Rizvić“ Fojnica, SMŠ“Zija Dizdarević“ Fojnica, polaznici kursa turskog jezika Kulturnog centra „Yunus Emre“ Fojnica, kao i KUD“1001 noć“ Fojnica koji su se predstavili pjesmom i igrom pjevačke i folklorne sekcije, a na kraju programa su odigrali turska tradicionalna kola „damat halayi“, „ćajda ćira“ i bosansko narodno kolo.


Bogat program obilježavanja Dana Općine Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 19.03.2013, 21:41
Klikni za više fotografijaObilježen Dan općine
Ovih dana Fojničani ali i mnogobrojni gosti ovoga grada imali su priliku uživati u mnogobrojnim manifestacijama povodom 648-og rođendana Fojnice. Naime u subotu je u punoj dvorani održan kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali KUD „1001 noć“ iz Fojnice, KPD „Matija Gubec“ također iz Fojnice, HKD „Napredak“ iz Kreševa, Zavod „Drin“ i Zavod „Bakovići“ te Turski kulturni centar „Yunus Emre“. Posjetioci su imali prilku uživati u lijepom pjesmi i igri.

Otvaranje izložbe slika Vjekoslave Čondrić u sali hotela „Reumal“ je upriličeno u nedjelju a u ponedjeljak je otvoren 10. Fojnički vikend knjige ali i književno veče sa Draganom Marijanovićem. Dva Zavoda koji egzistiraju na području Općine Fojnica, Zavod Drin i Zavod Bakovići, svoje radove su izlagali u Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“.

Ono što je bitno istači jeste da je i ove godine u sklopu obilježavanja Dana općine raspisan konkurs za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola. Ovoga puta tema je nosila naziv „Sve moje je ovdje“ a nagrade su dobile Amina Klisura iz OŠ „Muhsin Rizvić“, Ivana Bošnjak iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ te Elma Meša iz SMŠ „Zija Dizdarević“. Njima su nagrade uručene na Svečanoj sjednici OV Fojnice.

Program obilježavanja 18. marta/ožujka Dana općine Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 07.03.2013, 14:53
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


05. – 15. mart/ožujak
Raspisivanje konkursa/natječaja za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola

Subota, 09. mart/ožujak
12,00 h – Otvoreno prvenstvo u tavli (Prostorije TK „Šajna“)

Subota, 16. mart/ožujak
08,00 h – Tradicionalni planinarski zimski uspon na Matorac (Organizator: PD „Vranica“)
11,00 h – Biciklijada: promotivna vožnja članova BBK „Slapovi Kozice“ Fojnica
19,00 h – Kulturno-zabavni program: KUD „1001 noć“, KPD „Matija Gubec“, HKD „Napredak“, Zavod Drin, Turski kulturni centar „Yunus Emre“ (Sportska dvorana)

Nedjelja, 17. mart/ožujak
10,00 h – Malonogometni pionirski turnir „4 grada“ (Sportska dvorana)
11,00 h – 2. Memorijalni turnir u šahu „Remzija Softić“ (Aquareumal)
19,00 h – Otvaranje izložbe slika Vjekoslave Čondrić (Sala hotela „Reumal“)

Ponedjeljak, 18. mart/ožujak
09,00 h – Otvaranje 10. Fojničkog vikenda knjige (2 dana) (Sala hotela „Reumal“)
10,00 h – Otvaranje izložbe radova štićenika Zavoda "Drin" i "Bakovići" (Kulturni centar Fojnica)
11,00 h – Svečana sjednica OV Fojnica (Sala hotela „Reumal“)
19,00 h – Književno veče: Dragan Marijanović (Sala hotela „Reumal“)

Natječaj za priču, poeziju i slikanje
Hazim Čukle - Petak, 22.02.2013, 21:14
Klikni za više fotografijaTKC «Yunus Emre»
Umranija, jedna od 32 općine Istambula u Turskoj se 1995. godine pobratimila sa općinom Fojnica i od tada ove dvije općine imaju dobru i plodnu saradnju. Rezultat te saradnje je Kulturni centar „Yunus Emre“ kojeg je kao poklon dobila Fojnica od ove bratimljene općine. Općina Umranija (Umraniye) već devetu godinu tradicionalno raspisuje takmičenje za najbolju priču, poeziju i slikanje, na ovom natječaju od ove godine mogu učestvovati i građani BiH.

Pristigle priče i poeziju pisati na turskom jeziku, koje će ocjenjivati žiri eminentnih stručnjaka iz tih oblasti, a radovi se šalju e-mailom i moraju stići do 1. marta ove godine, dok je krajnji rok za slanje slika 3. maj 2013. godine. Sve radove slati na email kultur@umraniye.bel.tr a informacije se mogu dobiti u Uredu za kulturu i odnose sa javnošću općine Umraniye na telefon broj 902164435600/184 137...

Polaznike kursa obučavao glavni kuhar Buča univerziteta u Sarajevu
Hazim Čukle - Utorak, 15.01.2013, 13:02
Klikni za više fotografijaPolaznici kursa
Jedan od nekoliko kurseva koji se održavaju u Kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici je i kurs tradicionalne turske kuhinje, koji je otpočeo prije desetak dana i trajati će dva mjeseca, nakon čega će polaznici dobiti certifikate. Polaznici kursa, njih deset imaju obuku u prostorijama Kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici. Ovih dana su polaznici kursa imali praktičnu nastavu u spravljanju jela tradicionalne turske kuhinje u restoranu „Central“ u Fojnici.

Polaznike kursa je obućavao i pokazivao kako se spravljaju neka od jela turske kuhinje glavni kuhar na Burča univerzitetu u Sarajevu Nihat Ersan. To su između ostalih bila jela lahmadžun i pide jelo, razlika je ta što se u ovo drugo jelo dodaju još jaja i sir. Nakon što je završena obuka i predavanje, pored zajedničkog fotografisanja, krenuli su na degustaciju tih jela, a naravno posluženi su i gosti restorana.

Obilježen Dan ašure
Hazim Čukle - Srijeda, 28.11.2012, 15:48
Klikni za više fotografijaDan ašure
Dan ašure koji se obilježava desetog dana prvog mjeseca muharema Hidžretske godine ove 1434. godine je u Čaršijskoj džamiji u Fojnici obilježen u prepunoj džamiji, nakon jacije namaza uz prigodan program koji je pripremio Džematski odbor ove džamije. Nakon toga je program obilježavanja Dana ašure nastavljen uz program koji je pripremio Turski kulturni centar „Yunus Emre“ u Fojnici.

U Prepunoj sali ovog centra su se pored fojničana našli i gosti iz Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ iz Sarajeva. Prisutne je selamio i o Danu ašure govorio direktor Centra u Fojnici Mustafa Kayihan. Povodom Dana ašure je od strane Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u saradnji sa Medžlisom IZ Fojnica pripremljeno oko 1.200 ašura koje su podjeljene džematlijama po džematima Fojnice i prisutnim u Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici. To je poklon Fojnici koji je finansirala bratimljena općina Umranija iz Turske, isto je uradila i prošle godine...

Učenicima koji uče turski jezik podijeljeni ruksaci i školski pribor
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2012, 00:19
Klikni za više fotografijaOŠ "Muhsin Rizvić"
Delegacija Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ iz Sarajeva u kojoj je bio direktor Centra Nuri Turkyilmaz, Umit Avci, stručnjak za Balkan i saradnici: Onder Gangal, Sehmuz Altin i Ivana Mihaljević su posjetili u petak prošle sedmice Turski kulturni centar „Junus Emre“ u Fojnici, gdje im je domaćin bio direktor ovog Centra u Fojnici Mustafa Kayihan.

Svi zajedno su posjetili OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici gdje su učenicima ove škole koji fakultativno uče turski jezik podijelili ruksake i školski pribor. Saznali smo da su se u projekat uvođenje turskog jezika kao fakultativnog jezika u nastavu u osnovnim i srednjim školama u njegovoj realizaciji uključile i neke od osnovnih škola iz SBK-a. Ovom prilikom je osnovcima u Fojnici podjeljeno 77 ruksaka i školskog pribora, kao i osnovcima iz Kaćuna, općina Kiseljak, gdje je podijeljeno 107 komada ruksaka i školskog pribora.

Na ovoj donaciji učenicima, zahvalila ispred OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica pedagogica ove škole Almina Sulejmanović.

Kurs tradicionalne turske kuhinje
Hazim Čukle - Srijeda, 21.11.2012, 12:32
Klikni za više fotografijaTKC «Yunus Emre»
Turski kulturni centar „Yunus Emre“ koji je otvoren prije nešto više od godinu dana u Fojnici kao dar bratimljene upćine Umranija, jedne od 32 općine Istambula u Turskoj, je imao niz aktivnosti edukacije mladih i organizirao je nekoliko kurseva kao što su učenje turskog jezika, slikanje na vodi itd. Ovih dana je u toku upis polaznika kursa turske tradicionalne kuhinje. Broj polaznika je ograničen na deset.

Cijena pohađanja ovog kursa je 80 KM po polazniku i traje dva mjeseca. Kurs će se održavati petkom u popodnevnim satima u kuhinji Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici. Kurs turske kuhinje će voditi za to specijalizirana domaćica iz Turske, uspješni kandidati će dobiti certifikate. Vršiti će se obuka u spravljanju slijedećih jela turske kuhinje: Sebzeli bulgur pilavi, šekerpare, elti kuru fasulye, etli nohut, etli bulgur pilavi, yayla čorbasi, dondurmali irmih helvasi, tarhana čorbasi, arnavut džigeri, pijaz, yogurt čorbasi, lahmadžun, ezme, tavuk čorbasi, karniyarik, džadžik, šam tatlisi, sebze čorbasi, etli sarma, sutlač, arpa šehriyeli pirinč pilavi, ašure, arpa šehriye čorbasi, turlu, yešil merdžimek čorbasi, kofte, kirmizi merdžimek čorbasi, čoban kavurma, čoban salata, ayva tatlisi itd.

Bajram u Turskoj
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2012, 09:41
Klikni za više fotografijaMustafa Kayihan
U Fojnici je prije nešto manje od godinu dana otvoren Kulturni centar „Yunus Emre“, kao dar općine Umranija jedne od 32 općine Istambula u Turskoj, koja se bratimila 1995. godine sa općinom Fojnica. Direktor tog Kulturnog centra u Fojnici je Mustafa Kayihan. Rođen je u Afyonkarahisar u provinciji Čaj u Turskoj. Osam mjeseci živi u Fojnici sa suprugom Sibel i trogodišnjim sinom Muhamet Alli. Pomalo uče bosanski jezik, ali još ga nisu savladali.

Sa direktorom Kayihanom smo popričali o proslavi ramazanskog Bajrama u njegovom kraju i kako će proslaviti ovaj Bajram. Tom prilikom je za Fojnica online ispričao: „Sličnost običaja proslave ramazanskog Bajrama kod nas u Turskoj i kod vas u Fojnici i BiH koliko sam mogao vidjeti za ovo vrijeme od kako živim ovdje je velika, mala je razlika. Kod nas sedam dana prije Bajrama počinju pripreme za proslavu tog velikog muslimanskog praznika...

Dvadeset iftara za hiljadu postača
Hazim Čukle - Petak, 03.08.2012, 23:10
Klikni za više fotografijaPrvi od 20 iftara
Medžlis Islamske zajednice Fojnica u saradnji sa Kulturnim centrom „Yunus Emre“ Fojnica je otpočeo sa realizacijom projekta u mjesecu mubarek ramazanu „Dvadeset iftara za hiljadu postača“ kojeg su pokrenule Općine Fojnica i općina Umranija iz Turske. Umranija je jedna od 32 općine Istambula, koja se 1995. godine bratimila sa općinom Fojnica. Plod te dobre saradnje ove dvije općine je dar Fojnici, Kulturni centar „Yunus Emre“ u Fojnici čiju je izgradnju finansirala ova bratimljena općina i koji je svečano otvoren prije nepunu godinu.

Predsjednik Medžlisa IZ Fojnica hadži Ramiz Meša nam je kazao da je realizacija projekta „Dvadeset iftara za hiljadu postača“ upravo započela u Kulturnom centru. „Jedan dio iftara ćemo organizirati u ovom centru a drugi dio u nekoliko džematima Medžlisa. Na ovom prvom organiziranom iftaru u Kulturnom centru „Yunus Emre“ bili su prisutni postači učaći i slušatelji mukabele u Čaršijskoj džamiji“, za Fojnica online je kazao predsjednik Medžlisa IZ Fojnica hadži Ramiz Meša.

Osnovci iz Ilijaša na izletu u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 11.06.2012, 07:44
Klikni za više fotografijaPosjeta Fojnici
Posljednjeg radnog protekle sedmice na jednodnevni izlet u Fojnicu je stigla grupa od 126 učenika OŠ „Ibrahim Spahić“ iz Ilijaša. Bili su to učenici četvrtih razreda, kojima se u sklopu nastavnog plana i programa organiziraju i izleti. Učenici su bili u pratnji nekoliko svojih učitelja i učiteljica, tu su bili: Ismet Bibić, Samira Alić, Majda Balta, Meho Džindo, Adisa Jusić, Dženita, Mediha itd.

Osnovci iz Ilijaša su posejtili najprije Turski kulturni centar „Yunus Emre“, gdje im je nakon obilaska direktor Centra Mustafa Kayihan prezentirao čudesnu tehniku slikanja po vodi, to je tradicionalna turska tehnika slikanja po površini vode pod nazivom ebru. Tu su učenici počašćeni i sokovima, a školi u Ilijašu za njihovu biblioteku poklonjeno je i uručeno određena količina knjiga.

Nakon toga su obišli kompleks „Aquareumala“, vodeni grad, zatim stari dio grada, Musafirhanu, Atik i Čaršijsku džamiju, Franjevački samostan a poslije toga su u galeriji „Central“ imali zajednički ručak.

Promocija knjiga
Hazim Čukle - Četvrtak, 12.04.2012, 08:58
Klikni za više informacijaTurski kulturni centar "Yunus Emre" Fojnica i
Književna zaklada "Fra Grgo Martić" Kreševo

organizuju
Promocija knjiga
u Turskom kulturnom centru "Yunus Emre" u Fojnici
13.04.2012. godine u 19 sati
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Ambasador Republike Turske posjetio Fojnicu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.04.2012, 11:13
Klikni za više fotografijaAhdnama
U posjeti općini Fojnica je boravio Ahmet Jildiz (Yildiz) ambasador Republike Turske u BiH, koji se sastao sa načelnikom općine Salkanom Merdžanićem, gdje je razgovarano o ekonomskom razvoju i mogućnostima invenstiranja u Fojnicu i nastavku jačanja kulturnih veza između općine Umranija iz Istanbula u Turskoj sa bratimljenom općinom Fojnica.

Kao što je poznato ova bratimljena turska općina prošle godine je sagradila Kulturni centar, kao poklon općine Umranije općini Fojnica. Turski ambasador je zajedno sa domaćinima posjetio ovaj Kulturni centar u Fojnici.

Nakon toga su svi zajedno posjetili muzej i knjižnicu Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici gdje im je domaćin bio kustos muzeja fra Janjko Ljubos. Ambasador Jildiz je bio impresioniran viđeninm dijelom neprocjenjivog kulturnog blaga u ovom samostanu. Visoki gosti su se posebno zadržali kod Ahdname koju je sultan Mehmed el Fatih drugi uručio fra Anđeu Zvizdoviću 28. maja 1463. godine na polju Milodražu koja se po mnogima smatra najstarijim pisanim dokumentom o ljudskim pravima koja se i danas čuva u Franjevačkom samostanu u Fojnici.

Kurs ebru-a, vještine slikanja na vodi
Hazim Čukle - Četvrtak, 15.03.2012, 09:52
Klikni za više fotografijaKulturni centar
Pored kursa turskog jezika koji se održava u Kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici u ovom centru žele su ponudili još jednu novinu građanima Fojnice a to je kurs ebru-a (Čudesno slikanje na vodi). Za one kojima je ta vještina slikanja nepoznata ebru je drevna turska vještina slikanja na vodi i da potiče iz srednje Azije. Od novog direktora ovog centra kome je u vrijeme našeg razgovora bio prvi radni dan na toj funkciji u Fojnici Mustafe Kajihana (Mustafa Kajhan) smo saznali da se ebru slikanje na vodi radi sve prirodno.

„Četkica za ovo slikanje je napravljena od stabljike ružinog drveta a dlake na njoj su konjske i time se nanosi boja na vodenu površinu. Boje se prave od zemlje, doda se još neka supstanca što joj daju potrebnu gustoću i tako je rastresita i ne pada na dno posude. Nakon nanošenja boje iglama i češljevima se stvaraju šare, posuda se prekrije čistim bijelim papirom, nakon nekoliko minuta slike se preslikaju na papir. Najbolja je pitka, čista voda ili kišnica. Ebru između ostalog doprinosi postizanju unutrašnjeg duševnog mira.“, za Fojnica online je kazao direktor Mustafa Kajihan...

Dobra zainteresovanost za učenja turskog jezika
Hazim Čukle - Četvrtak, 02.02.2012, 09:04
Klikni za više fotografijaUčenje turskog jezika
U Fojnici je prošle godine otvoren Kulturni centar „Yunus Emre“ Fojnica koji je poklon Fojnici od općine Umranija, jedne od 32 općine Istambula u Turskoj, koja se bratimila sa općinom Fojnica prije sedamnaest godina. Tokom mjeseca decembra prošle godine trajao je upis za pohađanje kursa turskog jezika u ovom Centru u Fojnici. Kako smo saznali interes za učenje turskog jezika, posebno mladih je bio veoma dobar, nastava za učenje turskog jezika je počela polovinom mjeseca januara ove godine. Kurs turskog jezika pohađa osam grupa sa po 12-13 polaznika. Pored profesora koji predaju polaznicima tu je i lektorica iz Turske prof Eddžem Čelik (Edcem Gelik) koja sa polaznicima kursa održava časove praktične nastave na turskom jeziku. Polaznicima kursa se pruža mogućnost učenja turskog jezika pred profesorima, nativnim govornicima turskog jezika, mogućnost korištenja biblioteke, interneta, praćenja turskih televizijskih programa itd...

Posjetili Medžlis IZ Fojnica i Kulturni centar „Yunus Emre“ u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 13.12.2011, 08:04
Klikni za više fotografijaKulturni centar
Kulturni centar „Yunus Emre“ u Fojnici koji je poklonila bratska općina Umranija, jedna od 32 općine Istanbula u Turskoj je ovih dana posjetila grupa gostiju kojima je bio domaćin direktor Centra Umit Avci (Avdži). Gosti su posjetili Medžlis Islamske zajednice Fojnica gdje su im domaćini bili glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Fojnica prof Mensur ef. Pašalić i Ramiz Meša nakon čega su svi zajedno obišli prostorije Kulturnog centra i proveli jedan sat druženja sa domaćinom direktorom Centra. Gosti u Kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici su bili predsjednik Medžlisa IZ Fojnica Ramiz Meša, glavni imam medžlisa IZ Fojnica prof. Mensur ef. Pašalić, Bajro Perva novinar Islamskih informativnih novina „Preporoda“ Sarajevo, dr. Zuhdija Adilović dekan Islamskog Redagoškog Fakulteta (IPF) u Zenici, Haris Tenić vlasnik „Trgoten“ Travnik i Husejin Adilović.

Obilježen Dan ašure
Hazim Čukle - Srijeda, 07.12.2011, 10:00
Klikni za više fotografijaDan ašure
U Fojnici je obilježen Dan ašure, to je deseti dan prvog mjeseca Muhrema Hidžretske godine koji je jedan od četiri sveta mjeseca. Dan ašure je tradicionalno obilježen u Čaršijskoj džamiji i u Kulturnom centru Umranija u Fojnici u zajedničkoj organizaciji. Tim povodom glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica prof. Mensur ef. Pašalić nam je kazao da se Dan ašure u Fojnici obilježava tradicionalno svake godine.

„Ovog puta džematski Odbor Čaršijske džamije u Fojnici je organizirao ašuru sa Kulturnim centrom Umranija Fojnica u dva dijela. U prvom dijelu iza jacije namaza džamijski Odbor Čaršijske džamije je pripremio poseban program učenja Kurana i ilahija i podjelu paketića za 120-toro djece polaznika mektebske nastave Čaršijske džamije u Fojnici. Nakon toga smo došli u ovaj Kulturni centar Umranija u Fojnici da to obilježimo“, riječi su prof. Mensur ef. Pašalića...

U toku je upis na kurs turskog jezika
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.12.2011, 13:08
Klikni za više fotografijaKulturni centar
Kako smo saznali u nedavno otvorenom Kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici koji je poklon Fojnici od bratske općine Umranije jedne od 32 općine Istanbula u Turskoj koja se bratimila sa općinom Fojnica 1995. godine u toku je upis polaznika kursa turskog jezika a nastava će se održavati u ovom Centru. Upis za pohađanje kursa turskog jezika je započeo 28. novembra i traje do 9. decembra. Svi polaznici popunjavaju aplikacije a jedan stepen kursa traje 72 časa. Za polaznike koji pokažu najbolji uspjeh postoji mogućnost zapošljavanja kao i nagradne stipendije i boravaka u Turskoj. Polaznicima kursa se pruža mogućnost učenja turskog jezika pred profesorima nativnim govornicima turskog jezika, mogućnost korištenja biblioteke, interneta, kafeterije i praćenje turskih televizijskih programa itd. Saznali smo da je dobra zainteresovanost posebno mladih Fojnice za ovaj kurs turskog jezika u Kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici.

Načelnik Općine Fojnica uručio zahvalnice poslovnim saradnicima
Mahira Akšamović - Ponedjeljak, 24.10.2011, 09:04
Klikni za više fotografijaKulturni centar Ümraniye
U pripremama oko otvaranja Kulturnog centra Umraniye u Fojnici učestvovao je znatan broj ustanova, privrednih subjekata, nevladinih organizacija i pojedinaca, kako iz općine Fojnica, tako i drugih općina. Kako bi se zahvalio na saradnji i pomoći, načelnik Općine Fojnica, Salkan Merdžanić, je u srijedu u sali Kulturnog centra uručio zahvalnice i poklon svima koji su pomogli da ceremonija otvaranja centra protekne u najboljem redu. Načelnik je istakao da svima njima stoji na raspolaganju, te se nada da će se ova saradnja i u budućnosti nastaviti. Nakon obraćanja i uručenja zahvalnica prisutni su obišli prostorije Kulturnog centra, te je upriličen prigodan koktel.

Otvaranje Kulturnog centra Ümraniye, photo by Color Art
Mirsad Topalović - Petak, 14.10.2011, 11:16
Otvoren Kulturni centar Ümraniye
Hazim Čukle - Utorak, 11.10.2011, 12:24
Klikni za više fotografijaKulturni centar Ümraniye
U Fojnici je prisustvo nekoliko hiljada građana Fojnice kao i gostiju iz drugih mjesta BiH koji su uveličali svečano otvaranje Kulturnog centra kojeg je izgradila bratska općina Umranija jedna od 32 općine Istanbula u Turskoj. Svečanom otvaranju Kulturnog centra u Fojnici su prisustvovali predstavnici kulturnog, javnog, političkog i vjerskog života općine Fojnica, BiH kao i pet stotina gostiju iz Republike Turske. Uz bogat kulturno zabavni program svečano su presjekli vrpcu novog objekta Kulturnog centra u Fojnici Predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, turski ministar i glavni pregovarač pri Evropskoj Uniji Egemen Bagiš, načelnici općina Umranije Hasan Džan i Fojnice Salkan Merdžanić.

Prije svečanog otvaranja Kulturnog centra visoki gosti su posjetili Franjevački samostan u kojem se čuva Ahdnama koju je sultan Mehmed El fatih II dao fra Anđelu Zvizdoviću 28. maja 1463. godine na polju Milodraže u općini Kiseljak, po mnogima kao prvi pisani dokument o ljudskim pravima. U Franjevačkom samostanu u Fojnici domaćin visokoj delegaciji su bili gvardijan fra Nikica Vujica i kustos muzeja i knjižnice samostana fra Janjko Ljubos.

Povodom otvaranja ovog centra u Fojnici je otvorena i izložba klasične turske umjetnosti kao što su pozlaćivanje, kaligrafija, sedefske gravure, rezbarstvo i gravure, klasična keramika, klasični povez i minijature, a bili su tu i štandovi radova korisnika oba zavoda u Fojnici „Drin“ i „Bakovići“, kao i organski proizvodi zdrave hrane nekoliko Fojničana, zatim „Štamparije“ Fojnica. Posjetioce je posebno je oduševila turska kuhinja u Fojnici kao i domaći specijaliteti hotela „Reumal“ Fojnica itd.

Prvi se prisutnima obratio načelnik općine Fojnica koji je zahvalio bratskoj općini Umraniji na poklonu ovog Kulturnog centra Fojnici istakavši da je najviše zasluga za to imao gradonačelnik Umranije Hasan Džan (Hasan Can), kazavši da se Fojnica pobratimila sa Umranijom 1995. godine, da je ovo prvi veliki korak saradnje dvije bratimljene općine i da će u ovom novootvorenom Kulturnom centru mladi imati priliku razvijati kreativnost i stvaralački duh.

Turski ministar i glavni pregovarač pri Evropskoj Uniji Egemen Bagiš je na ovoj svečanosti kazao da je ovakav identičan Kulturni centar sagrađen u Istanbulu i da nosi ime prvog predsjednika države BiH Alije Izetbegovića i za Fojnica online dodao: „Dva dana prije smrti prvog presjednika BiH Alije Izetbegovića mi smo bili u posjeti rahmetli Aliji Izetbegoviću, tada nam je rekao ostavljam vam BiH u amanet kao državu. Neka niko ne brine, mi taj amanet imamo i njegov amanet je u našim rukama. Tada nam je ponovio jednu rečenicu u kojoj je kazao „Mi nikada, nikada nećemo postati robovi“, tu rečenicu nećemo nikada zaboraviti. Ta njegova rečenica pokazala se tačna i mi zato danas stvaramo ljepšu budućnost za sve. Kao što nas spajaju neki histrijski mostovi kao onaj u Mostaru i Konjicu tako nas spaja i ovaj novi most Kulturni centar u Fojnici koji ne spaja samo Fojnicu i Umraniju nego i sve građane Republike Turske i BiH. Postoje granice i razlike između nas a to ne znači da naše duše nisu zajedno. Mi smo prošli istim putem, mi smo popili istu vodu, mi pjevamo istu pjesmu“.

Predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ovom prilikom kazao: „U ovom Kulturnom centru kojeg danas otvaramo nove generacije pisati će knjige o istoriji BiH i izučavati bogastvo turskog i bosanskog jezika, organizirati koncerte, književne tribine i likovne kolonije. Kultura če nas još više zbližiti i naše veze učvrstiti. Ovo je vrijeme velikog iskoraka Turske na svjetskoj sceni. Turska je ekonomski sve moćnija i politički sve značajnija u globalnim odnosima. Njeno jačanje i liderstvo osjećamo kao vlastitu snagu. Tursko prisustvo na Balkanu ne treba nikog da brine, ono jača sigurnost među državama i regionalnu stabilnost. Sve mogućnosti još ipak nismo iskoristili. Ovdje posebno mislim na privrednu saradnju, vrata BiH turskim investitorima su širom otvorena i mi očekujemo da Turska u skorijoj budućnosti bude jedna od naših najznačajnijih ekonomskih partnera. Pobratimstvo Fojnice i Umranije je cilj koji trebamo slijediti, dva bratska naroda i dviju bratskih država da imaju što više ovako lijepih priča. Naše emotivne i historijske veze su neraskidive, ova generacija mora ih obnoviti i učvrstiti kako bi u budućnosti koračali zajedno sigurnim koracima“.

Anketa: Smatrate li da je Fojnici trebao jedan ovakav centar za kulturu?
Dženana Mukača - Ponedjeljak, 10.10.2011, 15:00
Klikni za više fotografijaKulturni centar Ümraniye
Fojnica je dobila Kulturni centar Umraniye. Smatrate li da je Fojnici trebao jedan ovakav centar za kulturu?

Učestvujte u anketi "Smatrate li da je Fojnici trebao jedan ovakav centar za kulturu?", kliknite ovdje.

Otvaranje Kulturnog centra Ümraniye pomjereno za nedjelju
Općina Fojnica - Petak, 07.10.2011, 14:03
Klikni za više fotografijaKulturni centar Ümraniye
Obavještavamo Vas da je ceremonija otvaranja Kulturnog centra u Fojnici, koja je bila predviđena za 08. oktobar 2011. godine, odgođena zbog smrti majke Premijera Republike Turske, gospodina Redžepa Tajipa Erduana, koji je trebao biti gost iznenađenja ove ceremonije.

Ceremonija se odgađa za nedjelju, 09. oktobra 2011. godine, dakle dan kasnije, a protokol ceremonije otvaranja Kulturnog centra ostaje isti.

Izvinjavamo se u naše ime i ime delegacije Republike Turske, te se nadamo da ćete se odazvati našem pozivu dan kasnije.

Salkan Merdžanić, Načelnik općine Fojnica
Salkan Merdžanić
Načelnik općine Fojnica

Pripreme za otvaranje Kulturnog centra Ümraniye
Hazim Čukle - Srijeda, 05.10.2011, 14:54
Klikni za više fotografijaKulturni centar Ümraniye
Općina Fojnica i općina Umranija, jedna od 32 općine Istambula u Turskoj, su se pobratimile 1995. godine kada je potpisan Protokol o bratimljenju ove dvije općine. Tada su se dogovorile oko saradnje na ekonomskom, kulturno-umjetničkom i socijalnom planu. Kao plod te dobre saradnje između ove dvije bratimljene općine je i izgradnja Kulturnog centra čiju izgradnju je finansirala općina Umranija po sistemu ključ u ruke čije se svečano otvaranje očekuje u nedjelju 9. oktobra.

Pripreme za ovo svečano otvaranje Kulturnog centra u Fojnici uveliko traju. Rade se završni radovi oko uređenja prostora ispred Centra, peru ulice, sadi cvijeće, čiste prostorije. Saznali smo da de na ovom svečanom otvaranju Kulturnog centra očekuje prisustvo od 4-5 hiljada gostiju od čega samo 500 gostiju iz Turske, iz te zemlje dolazi i 35 novinarskih ekipa kako bi propratile otvaranje ovog Kulturnog centra u Fojnici.

Od 7-9 oktobra će u Fojnici biti upriličena izložba turskih slikara. Zanimljivo je da će na otvaranju Kulturnog centra u Fojnici biti komplet turska kuhinja a avionom iz Istanbula dolazi ni manje ni više već tri tone baklave u Fojnicu za ovo otvaranje. Gosti iz Umranije su štampali i specijalne pozivnice za otvaranje Centra, poslali su ih u Fojnicu preko hiljadu komada.

Kulturni centar Ümraniye
Općina Fojnica - Ponedjeljak, 03.10.2011, 07:54
Klikni za više fotografijaKulturni centar Ümraniye
Općina Fojnica i općina Umraniye iz Istanbula potpisale su 1995. godine Protokol o bratimljenju, u kojem su dogovorile saradnju na ekonomskom, kulturno-umjetničkom i socijalnom planu. Plod dosadašnje uspješne saradnje je izgradnja Kulturnog centra u Fojnici, koji je izgradila bratska općina Umraniye. Namjena ovog objekta je promicanje kulturno-umjetničkih sadržaja bosanskohercegovačkog i turskog naroda.

Sa posebnim zadovoljstvom pozivamo Vas na ceremoniju otvaranja Kulturnog centra Fojnica, koja će se održati u nedjelju, 09.10.2011. godine. Početak programa je u 10,00 sati, a sama ceremonija otvaranja predviđena je za 14,00 sati.

Centar će svečano otvoriti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Bakir Izetbegović, i Ministar Republike Turske i glavni pregovarač pri Evropskoj uniji, gospodin Egemen Bagiš. Dođite da se družimo.

Salkan Merdžanić, Načelnik općine Fojnica
Salkan Merdžanić
Načelnik općine Fojnica

Delegacija iz Umranije posjetila Kulturni centar u izgradnji
Hazim Čukle - Petak, 11.03.2011, 08:47
Klikni za više fotografijaPosjeta gradilištu
Jučer je delegacija općine Umranija iz Turske posjetila općinu Fojnica i Kulturni centar u izgradnji koji finansira ova općina iz Turske. Kako nam je kazao zamjenik gradonačelnika Umranije Mahmut Eminmolaoglu ova delegacija iz bratske općine Umranija boravi dva dana u Sarajevu gdje učestvuju na sajmu gradova Jugoistočne Evrope koji se održava u Zetri u Sarajevu.

"Stotinu gradova iz ove regije je predstavilo na štandovima svoje turističke ponude i ostale znamenitosti svoje zemlje. Općina Umranija ima zajednički štand na tom sajmu sa općinim Fojnica. To su dvije općine koje su se pobratimile. Iskoristili smo priliku da posjetimo Fojnicu gdje smo razgovarali sa savjetnikom načelnika općine Fojnica Azemom Huseinbašićem i u prisustvu glavog imama Medžlisa Islamske zajednice Fojnica prof Mensur ef. Pašalića i izvođača radova obišli Kulturni centar koji se gradi u Fojnici a koji finansira naša općina po sistemu ključ u ruke. Impresionirani smo viđenim. Radi se veoma kvalitetno i postigli ste nivo koji nismo očekivali. Otvaranje bi trebalo ako Bog da biti krajem juna ili početkom jula ove godine", za Fojnica online je kazao zamjenik gradonačelnika općine Umranija.

Posjeta delegacije turske općine Umranije Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 29.12.2010, 15:01
Klikni za više fotografijaPosjeta iz Umranije
Prijateljstvo između općine Fojnice i općine Umranija jedne od 32 općine Istanbula u Turskoj traje skoro petnaestak godina od kada su se ove dvije općine i pobratimile. Jučer je u zvaničnu posjetu Fojnici stigla delegacija iz ove bratimljene općine na čelu sa gradonačelnikom Hasanom Džanom (Hasan Can) i njegovim saradnicima dva potpredsjednika Ejder Batur i Mahmut Eminmdllaoslu kao i direktorica biblioteka te općine i izgrađenih kulturnih centara Turkan Ozturk i članovi marketinga te općine. Od kako je Općine Fojnica nedavno dobila prvi put u svojoj historiji svoje prostorije ovo bi bila i prva zvanična posjeta strane delegacije u novoj zgradi općine u Fojnici.

Goste iz Umranije je primio načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić koji je kazao da su gosti iz Turske došli vidjeti dokle se stiglo sa izgradnjom Kulturnog centra i da se dogovore oko otvaranja tog Kulturnog centra vjerovatno u maju iduće godine...

Načelnik općine Umranije (Turska) posjetio Fojnicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 05.08.2010, 16:55
Klikni za više fotografijaPosjeta gradilištu
Općine Fojnica i općina Umranija, jedna od 32 općine Istambula u Turskoj, su se bratimile prije skoro šest godina. U centru Fojnice na lokalitetu sa desne strane obale rijeke Dragače preko puta hotela "Reumal" započeta je izgradnja Kulturnog centra čije su dimenzije 13+5 x 13+5 metara. Općina Umranija je uradila projektnu dokumentaciju a realizaciju projekta će i finansirati po sistemu ključ u ruke. Vrijednost projekta je 700 hiljada USA dolara. Tim povodom je prekjučer u jednodnevnu posjetu Fojnici stigla delegacija iz općine Umranija na čelu sa načelnikom Hasanom Džan (Hasan Can) i saradnicima. Nakon razgovora u zgradi općine Fojnica sa načelnikom Salkanom Merdžanićem i njegovim saradnicima svi zajedno su obišli gradilište mjesto Kulturnog centra...

Započeta izgradnja Kulturnog centra
Hazim Čukle - Srijeda, 28.07.2010, 17:08
Klikni za više fotografijaKulturni centar
Od kako su se bratimile dvije općine Fojnica i Umranija, jedna od 32 općine Istambula u Turskoj, od 1995. godine je nastala plodna saradnja ove dvije općine. Vid dobre i plodne saradnje ove dvije bratimljene općine je i taj što je općina Umranija, druga po veličini u Turskoj, obećala da će graditi Kulturni centar u Fojnici. Izradili su i projektnu dokumentaciju a na općini Fojnica je bio zadatak samo da nađe lokaciju za taj Kulturni centar. Nedavno su predstavnici općine Umranije na čelu sa gradonačelnikom Hasanom Džanom (Hasan Can) boravili u Fojnici kako bi vidjeli gdje će se graditi Kulturni centar.

Danas su i zvanično započeli radovi na izgradnji Kulturnog centra u Fojnici koji je započet sa izgradnjom na desnoj obali rijeke Dragače, preko puta hotela "Reumal", do hotela "Stari grad" u Fojnici u centru grada. Dimenzije budućeg Kulturnog centra su 13+5x13+5 metara...

pretraga novosti :: arhiva novosti