Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za Ski centar Poljana je pronašla slijedeće:

Takmičenje osnovaca u veleslalomu
Hazim Čukle - Četvrtak, 07.03.2013, 12:29
Klikni za više fotografijaUčesnici takmičenja
Nedavno je u organizaciji Ski kluba „Vrankamen“ Fojnica u Sportsko rekreacionom centru „Poljana“ iznad Fojnice održano tradicionalno skijaško takmičenje učenika osnovnih škola u vožnji veleslalom IX „Kup Vrankamen 2013“. Nastupilo je 85 takmičara iz osnovnih škola iz Fojnice, Kiseljaka, Kreševa, Visokog i Viteza koji su se takmičili u nekoliko kategorija. Učestvovali su i učenici SMŠ „Zija Dizdarević“ Fojnica i Srednje škole iz Kiseljaka. Start staze je bio na 1700 metara a cilj na 1520 metara. Iako je povremeno bila i gusta magla dječaci i djevojčice su vozili na stazi kao pravi profesionalci.

U kategoriji predškolskog uzrasta najbolje rezultate su imali Marko Vidović iz Viteza, drugo mjesto Lovro Glavočević Fojnica koji je bio i najmlađi takmičar i treće mjesto Andrej Bošnjak iz Fojnice. Kod mlađih cicibanki nabolja je bila Sara Udovičić OŠ „Gromiljak“ Kiseljak, dok je kod mlađih cicibana najbolji bio Andrej Cvjetković OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Fojnice. U kategoriji starije cicibanke prva je bila Ivana Karačić OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Fojnica a kod cicibana David Vidović OŠ „Dubravica“ iz Viteza.

U kategodiji mlađih djevojčica najbolje vrijeme je imala Dajana Dijaković OŠ „Kiseljak“ iz Kiseljaka, a kod mlađih dječaka Leon Cvjetković OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Fojnica. Kod starijih djevojčica najbolji rezultat je imala Tatjana Vujica SMŠ „Zija Dizdarević“ Fojnica, a kod starijih dječaka Andrej Bošnjak iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica. Kod juniorki najbolja je bila Andrea Kapetanović KŠK Visoko, a kod juniora David Udovičić Srednja škola „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak.

Najboljima su pripale medalje i diplome. Zanimljivo je da su tri sestre Ana Marija, Ivana i Natali Karačić osvojile jednu zlatnu i dvije srebrne medalje, a njihov prvi rođak Lovro Glavočević srebrnu medalju koji je i najmlađi učesnik takmičenja, svi iz Fojnice. Ekipno najbolja je bila OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica.

Turno skijanje na Poljani
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 04.03.2013, 22:31


Za razliku od alpskog skijanja koje se upražnjava na uređenim stazama i postaje sve skuplji vid rekreacije, pomalo čak i mondenski, pa je nekad važnije imati markiranu garderobu, naočale u boji pancerica ili najnoviji model skija, nego uživati u snijegu, zavojima na skijama i vjetru u kosi, postoji i drugačiji vid prepuštanja snježnoj čaroliji - turno skijanje.

Ova kombinacija hodanja i spusta na skijama omogućava potpunu slobodu, odlazak van gužvi koje redovno donose naši ski-centri, ne košta mnogo jer se ne plaća vertikalni transport, ali donosi istinski užitak u nedirnutoj prirodi.

Dok su prvi dani marta već izmamili visibabe u nižim predjelima, na vrhovima naših planina snježni prekrivač je još uvijek viši od jednog metra. Brusnica, malo skijalište kraj Fojnice, do kojeg vodi loš i teško prohodan makadamski put, bila je polazna tačka za uspon grupice zaljubljenika u snježnu čaroliju.

Došli su iz Travnika, Viteza i Sarajeva, a cilj su im bili vrhovi Matorac (1.937 m.n.v.) i obližnji Vrankamen (1.896 m.n.v.). Prekrasno sunce i nedirnut snijeg su obećavali dan iz snova, pa raspoloženje nije pokvarilo ni pucanje veza na skiji jednog od članova gotovo na samom startu.

Začas su se tu našle obične, iznajmljene skije, a uspon je savladan pješice. Za dobro društvo, osmijeh i nedirnutu prirodu, pogled na Bjelašnicu, Visočicu, Prenj, Crvanj, Čvrsnicu, Vlašić i ostale planine dokle oko seže te konačno spust preko savršenstva bjeline, definitivno vrijedilo je proliti koju grašku znoja

Evo i jedan amaterski video kao zapis o ljepotama koje Bosna i Hercegovina ima, ali koje, nažalost, stoje neiskorištene.

Emir Vučijak, 04.03.2013
(Preuzeto sa: www.klix.ba)

Nagrade pripale domaćinima
Hazim Čukle - Utorak, 12.02.2013, 12:30
Klikni za više fotografijaKotlić
Prvog dana proteklog vikenda je u organizaciji Rekreacijskog centra „Brusnica“na Poljani iznad Fojnice održano takmičenje u spravljanju kotlića i ocjenjivanje najbolje rakije od kruške. Kod spravljanja kotlića učestvovalo je sedam ekipa: “Jurin lonac“ iz Neuma kapiten Vinko Bjelopera, „Družba Marka Kvržice“ iz Fojnice sa kapitenom Markom Jurišićem, PD „VIS Žepče“ iz Žepča kapiten Mirko Matijević, „Barcelona“ iz Fojnice kapiten Rade Kapetanović, „Fojnički anđeli“ Fojnica kapiten Angela Cvjetković, „Kreševski citrin“ Kreševo kapiten Žarko Bešlić i PD „Vranica“ Fojnica kapiten Eduard Slađo Jukić.

Žiri od četiri člana je imao veoma težak posao, odabrati najbolje. Najbolji kotlić je spremila ekipa „Barcelona“-e iz Fojnice, drugo mjesto je zauzela ekipa „Družba Marka Kvržice“, treće mjesto je pripalo ekipi „Fojnički anđeli“ iz Fojnice. Kada je u pitanju ocjenjivanje najbolje rakije takmičilo se šest vlasnika sa svojim rakijama: Elvir Šišić Fojnica, PD „Vranica“ Fojnica, Danijel Vuković Kreševo, Željko Šumić Žepče, R.C. „Brusnica“ Fojnica i Josip Ivičević Kreševo. Prvo mjesto su podijelili Elvir Šišić Fojnica i domaćin R.C. „Brusnica“ Fojnica. Sve nagrade su bile novčane.

Nakon takmičarskog dijela uslijedilo je druženje uz pjesmu i igru, a za sve koji su željeli je bio organizirano i besplatno noćno skijanje. Iako je bilo hladno i loše vrijeme u ovom skijalištu se okupio veliki broj ljubitelja zimskih radosti, koji su prisustvovali i ovom tradicionalnom takmičenju. Bilo je tu pored automobila sa bh registarskim oznakama i gostiju iz Splita, Zadra, Dubrovnika, Rijeke, Makarske.

Tokom vikenda stotine skijaša u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Utorak, 29.01.2013, 12:25
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Lijepo i sunčano vrijeme posljednjeg januarskog vikenda je izmamilo na stotine ljubitelja zimskih radosti da dođu u Sportsko rekreacioni centar „Poljana“ iznad Fojnice. Dok je u gradu bila magla i hladno vrijeme na skijalištu sunčano i toplo. Put od Fojnice preko Bakovića, Bistrice i Kozovgrada do skijališta odlično očišćen i prohodan za sva vozila. Visina snijega je preko jednog metra, ski staze dobro urađene. Jedino se duže vremena čekalo na malom ski liftu jer veliki ski lift nije radio zbog kvara.

Iz Fojnice do skijališta vozi kombi bus svaki dan sa polaskom u 9,30 a povratak je u 16,30 sati. Troškove prevoza snosi Općina Fojnica. Vikendom je besplatan prevoz iz Brnjaka i Kiseljaka. Ispred motela „Brusnica“ na parkiralištu stotinjak automobila raznih registracija, većinom iz gradova okruženja, a ima ih i iz Dubrovnika, Splita, Pule, Rijeke itd. Moguće je iznajmiti ski opremu, a tu je i škola skijanja, za one koji žele naučiti skijati. Noćno skijanje je četvrtkom, petkom i subotom od 18-21 sat, cijena karte 10 KM.

Među brojnim skijašima i ljubiteljima zimskih radosti smo sreli i studenticu engleskog jezika 22 godišnju Zejnep Bajraktari iz Istanbula u Turskoj. Kazala nam je na dosta dobrom bosanskom jeziku da je prvi put u BiH: „Ovdje sam došla na usavršavanje i da učim bosanski jezik u Sarajevu. Tu ću boraviti desetak dana kako bi učila bosanski jezik a iskoristila sam priliku da dođem kod prijatelja u Fojnicu da se učim i skijati“ kaže Zejnep i dodaje:

„Kod nas nema snijega, i ako padne to je svega nekoliko centimetara. Nisam nikad skijala, a evo u ovom prekrasnom skijalištu iznad Fojnice sam za tri-četiri sata učenja već pomalo skijala. Gledala sam na televiziji i u novinama čitala o Bosni i Hercegovini, moji korijeni od pra, pra djedova vode sa ovih prostora. Učim Bosanski jezik, želim ga dobro naučiti. Priroda vam je prekrasna, ljudi ljubazni. Tokom boravka u BiH posjetit ću Mostar, Travnik, Sarajevo i Fojnicu“, završava razgovor za Fojnica online simpatična Zejnep.

Noćno skijanje na Poljani
Igor Jukić - Četvrtak, 24.01.2013, 23:12
Klikni za više informacijaRekreacijski centar "Brusnica"
organizira

Noćno skijanje na Poljani
svaki četvrtak, petak i subotu od 18 do 21 sat
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Otvorena sezona skijanja
Hazim Čukle - Srijeda, 02.01.2013, 23:47
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Krajem decembra je u Rekreacijskom centru „Brusnica“ na Poljani iznad Fojnice otvorena sezona skijanja. Do tog skijališta se dolazi iz Fojnice preko Bakovića, Bistrice i Kozovgrada dobro očišćenim putem nakon pređenih 15 kilometara. Sportski rečeno, vrijeme i teren odlični za igru. Visina snježnog pokrivača oko 70 cm. Skijalište se nalazi na 1570 metara nadmorske visine, gdje se nalazi i motel „Brusnica“ koji raspolaže sa 12 luksuznih apartmana restoranom sa oko 50 mjesta, kao i terasu sa tridesetak mjesta.

Na postojećim ski stazama, pogodnim za sve one koji su početnici, rekreativci ili oni iskusniji skijaši. Mali ski lift je bio u funkciji, dužine 450 metara, dok veliki ski lift dužine od 1100 metara radi od proteklog vikenda. Nekoliko ski staza je očišćeno. Kapacitet ski lifta je oko 250 skijaša na sat, tu je nekoliko skijaških staza širine od 30 - 200 metara ukupne dužine nekoliko kilometara, a nagib ski staze je 30-40 stepeni. Prvog dana otvaranja ski sezone od hotela „Stari grad“ u Fojnici je do skijališta vozio minibus, a skijanje je bilo besplatno.

Ispred motela „Brusnica“ smo zatekli nekoliko desetina automobila, ljubitelja skijanja, šetnje i uživanja u zimskim čarolijama. Najviše je tu bilo mladih, a bilo je i onih koji su se i sunčali na decembarskom suncu u skijalištu. Cijene su prošlogodišnje, tako dnevna ski karta za odrasle košta 20 KM po osobi, dok za djecu do 14 godina ona iznosi 15 KM, a cijena ski karte za noćno skijanje je 10 KM. Puni pansion u motelu „Brusnica“ je 75 KM po osobi, za djecu do 5 godina besplatno. Moguće je iznajmiti ski opremu, kao i jednu od nekoliko vikendica koje se nalaze uz skijalište. Tu se nalazi i škola skijanja za one koji žele naučiti skijati.

Sa skijališta se pogled pruža do Sarajeva i okolne planine Zec, Pogorelica, Bitovinja, kao i do nekih hercegovačkih planina. Kako meteorolozi najavljuju nove snježne padavine tako će Rekreacijski centar „Brusnica“ iznad Fojnice biti idealno mjesto za ljubitelje zimskih radosti.

Skijanje u Fojnici (2012/2013)
Mirsad Topalović - Nedjelja, 30.12.2012, 22:50
Takmičenje u veleslalomu u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Utorak, 03.04.2012, 12:39
Klikni za više fotografijaUčesnici takmičenja
Na kraju ove zime i pred kalendarski dolazak proljeća sredinom marta je u organizaciji Ski kluba „Vrankamen“ Fojnica i RC „Brusnica“ Fojnica u Sportsko rekreacijskom centru „Poljana „ iznad Fojnice održano tradicionalno skijaško takmičenje „Kup Vrankamen 2012“ u vožnji veleslalomu za učenike osnovnih i srednjih škola.

U kategoriji mlađih cicibanki najbolja je bila Natali Karačić iz Fojnice, kod cicibana je pobjedio Jan Cvjetković Fojnica. Kod kategorije starijih cicibanki prvo mjesto je zauzela Ivana Karačić Fojnica, kod cicibana Matej Ababović Fojnica. U kategoriji mlađih djevojčica prva je bila Dajana Diajković Kiseljak a kod dječaka Andrej Bošnjak Gojevići. Prvoplasirana starija djevojčica je Ivana Stoimilović Fojnica a stariji dječak Nikola Miličević Kreševo. Kod juniorki prvo mjesto je zauzela Andrea Kapetanović Visoko a kod juniora Igor Ivičević Kiseljak. Najmlađi takmičar je bio Andrej Bošnjak Fojnica...

Sunca i snijega napretek, skijaša ni za lijeka
Hazim Čukle - Srijeda, 21.03.2012, 08:21
Klikni za više fotografijaGosti iz Vinkovaca
Iako smo jučer zakoračili u po mnogima najljepše godišnje doba proljeće zbog februarskih obilnih snježnih padavina u nekim skijalištima ima još dosta skijanja. Jedno od njih je i Sportsko rekreacijski centar „Poljana“ iznad Fojnice.

Prvog dana proteklog vikenda iako je bio prelijep dan za skijaše i ljubitelje snježnih radosti, broj skijaša u ovom skijalištu je bio veoma mali. Ski staze uređene, visina snijega oko 80 cm, sunčan dan bez ijednog oblačka, temperatura iznad dvadestog podioka Celzijusove skale, mali ski lift u pogonu, a na stazama svega desetak skijaša.

Među njima su i dvije porodice iz Vinkovaca u Hrvatskoj. „Glave“ porodica Ilija i Nino su se čak dobar dio vremena i sunčali, skinuvši odjeću do pojasa. Rekoše nam da su najžešći navijači i članovi užeg kruga navijača „Ultras“ HNK „Cibalije“ iz Vinkovaca. Ovdje dolaze nekoliko godina a ove godine su sa djecom koja su prvi put na snijegu. Kazali su nam da je ovdje predivno, priroda, snijega dovoljno, sunca i čistog zraka na pretek a čudi ih što tu nema više pratećih sadržaja.

Ovdje će se ski sezona produžiti za najmanje još par vikenda jer ima dovoljno snijega Skijalište je udaljeno 15 kilometara od Fojnice a tu se nalazi i motel „Brusnica“ sa luksuzno opremljenim apartmanima. Put do skijališta je očišćen i veoma dobar.

Tradicionalno takmičenje u spravljanju kotlića na Poljani
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.02.2012, 13:47
Klikni za više fotografijaPoljana
Po prelijepom sunčanom vremenu prvog dana proteklog vikenda je u organizaciji RC „Brusnica“ koji se nalazi u Sportsko rekreacijskom centru „Poljana“ iznad Fojnice održano tradicionalno takmičenje u spravljanju kotlića (gulaša) i ocjenjivanje rakije kruške.

Po propozicijama takmičenja u kotlić se stavlja isključivo samo crveno meso. Svaka ekipa sa sobom nosi posuđe i dodatke koji se stavljaju u kotlić, koje čuvaju kao tajnu, a ogrijev je obezbjeđen od strane organizatora. Ocjenjuje se ukus, gustoća, boja i kvalitet komada mesa. Žiri se birao po jedan predstavnik iz svake ekipe učesnika takmičenja. Predsjednik je bio Pero Miletić a članovi: Marko Stoimilović, Marko Jurišić, Zeba Vlatko i Davor Glavočević...

SRC „Poljana“ često posjete i poznata lica
Hazim Čukle - Srijeda, 08.02.2012, 21:49
Klikni za više fotografijaKike na Poljani
U Sportsko rekreacionom centru „Poljana“ koji je udaljen 15 kilometara iznad Fojnice među brojnim skijašima se često nađu i poznata imena estrade, glume, sporta itd. Tu se nalazi motel „Brusnica“ koji posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana, tu su i dva ski lifta veliki i mali kao i oko pet kilometara ski staza širine od 50 – 300 metara. Nedavno je na „Poljani“ boravio glumac Mario Drmać koji je bio sa društvom u jednoj vikendici gdje su proslavljali i novogodišnje praznike i kasnije odmarao. Kazao je da je prvi put tu i da je oduševljen. Nedavno je „Poljanu“ posjetio dječiji zabavljač Mirsad Abdagić popularni Kike koji je bio sa suprugom Azrom, kćerkom Rebekom i njenim momkom Adijem. U vikendici vlasništvo Mire Džepića je predahnuo nakon šetnje, neki su se željeli sa njim slikati a Miri je nakon slikanja popravio gitaru, odnosno naštimao žice. Rekao je da je oduševljen viđenim i da će ponovo doći. Saznajemo da je pretprošlog vikenda ovo skijalište posjetila i ovih dana često prisutna u medijima PR Elektroprivrede BiH dugogodišnja poznata TV voditeljica i novinar Midheta Kurspahić a ponekad navrati i glumac Enis Bešlagić koji sa prijateljem tu ima apartman u izgradnji.

Na Poljani je danas bilo sunčano, bez padavina sa slabim vjetrom. Temperatura zraka u 07:00 sati iznosila je -18 stepeni celzijusa. Put za Poljanu je zbog obilnih sniježnih padavina trenutno prohodan samo za terenska vozila a sutra bi trebao biti prohodan i za putničke automobile. Od petka se ponovo najavljuju nove jače padavine pa ukoliko nije neophodno najbolje je ne kretati prema Poljani dok se vremenski uvjeti ne stabiliziraju. Trenutna visina snijega iznosi oko 200 cm. Ski liftovi bi trebali raditi od petka ako dozvole vremenski uvjeti.

Špica ski sezone u SRC „Poljana“ iznad Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.01.2012, 13:26
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
Posljednjeg radnog dana protekle sedmice smo posjetili Sportsko rekreacijski centar „Poljana“ iznad Fojnice. Put odličan za sve automobile, na skijalištu solidan broj skijaša. Vrijeme sunčano i toplo. Visina snijega oko jedan metar, staze urađene, idealno mjesto za uživanje na snijegu. Bilo je tu skijaša, neki su to vrijeme iskoristili za šetnje, za sankanje, neki u jednom restoranu uz bilijar, piće i meze uz pogled na prelijepe predjele i skijalište. Među skijašima i korisnici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invadinih lica „Drin“ Fojnica. Konačno su ljubitelji zimskih radosti došli na svoje, vlasnici skijališta zadovoljno trljaju ruke a meteorolozi najavljuju lijepo vrijeme. Tu smo sreli i popularnog Mirsada Abdagića Kiketa poznatog kao Kike budalike. Bio je u društviu supruge Azre, kćerke Rebeke i njenog momka Adija. Kazali su nam da su o ovom skijalištu čitali u novinama i došli da vide i uvjere se. Kazali su kratko da je fantastično i idealno i da će doći ponovo uskoro. Neki su željeli da se sa Kiketom i uslikaju. Tokom vikenda je broj skijaša bio nekoliko puta veći a lijepo vrijeme i odlične ski staze privukle su brojne ljubitelje skijanja.

Brojni skijaši i izletnici u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 10:26
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
Vedro i sunčano vrijeme je proteklog vikenda izmamilo brojne izletnike, skijaše i ljubitelje zimskih radosti u SRC “Poljana“ iznad Fojnice. Do ovog skijališta se dolazi asfaltnom trakom od Fojnice do Bakovića a zatim veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada za oko jedan sat vožnje. Put je pogodan za sve automobile. Visina snijega je oko 50 centimetara, staze uređene i u pogonu su oba ski lifta. Tu se nalazi i motel „Brusnica“ koji posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana. Ispred motela brojni automobili, po registarskim oznakama automobila vidi se da su tu gosti iz BiH a dobar broj ih je iz susjedne nam Hrvatske, posebno iz Dalmancije...

Otvorena sezona skijanja u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Utorak, 10.01.2012, 09:28
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
Krajem decembra je i zvanično otvorena sezona skijanja u Sportsko rekreacionom centru “Poljana“ Fojnica koji je udaljen od Fojnice 15 kilometara. Do Poljane se dolazi asfaltnom trakom iz Fojnice do Bakovića, zatim dalje veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. Visina snijega je danas iznosila oko 70 cm. SRC “Poljana“ Fojnica se nalazi na 1570 m.n.v. a u sklopu tog centra je i Rekreacijski centar „Brusnica“ sa istoimenim motelom. Od direktora RC „Brisnica“ Fojnica Jure Iviša smo saznali da je 24. decembra zvanično otvorenje ski sezone.

„Tu se nalaze dva ski lifta, veliki 1100 m dužine i mali 480 m. dužine, oba za jedan sat mogu oko 600 skijaša izvuči na vrh staze. Visinska razlika je preko 200 m jer se gornja tačka velikog ski lifta nalazi na 1860 metara nadmorske visine. Imamo 5 ski staza ukupne dužine od pet kilometara a širine od 35 – 500 metara. Svakodnevno minibus vozi iz Fojnice od hotela „Reumal“ do skijališta i nazad a vikendom po dva puta dnevno. Cijena vozne karte je 4 za odrasle i 2 KM za djecu. Ski karta je dnevna za odrasle 20 a poludnevna 15 KM po osobi a za djecu do 14 godina dnevna 15 a poludnevna 10 KM po osobi dok je karta za noćno skijanje 10 KM a ono kreće vikendom od 18-21 sat. Puni pansion od Nove godine do 31. marta košta 37,5 eura po osobi. Za djecu do 5 godina je besplatno tokom cijele ski sezone a od 5-12 godina 50% od cijene pansiona za odrasle. Tu će raditi i ski škola a mogu se iznajmiti i sportska oprema kao i neka od dvadesetak vikendica a cijene su od 100-200 KM. Motel “Brusnica“ raspolaže sa 12 apartmana i restoranom sa 50 mjesta u kojem je i kamin“, za Fojnica online je kazao direktor Juro Iviš...

Reumal skoro popunjen za novogodišnje praznike
Hazim Čukle - Srijeda, 21.12.2011, 09:28
Klikni za više fotografijaRasim Sijarić
Iako smo na polovini mjeseca decembra, posljednjeg mjeseca u ovoj godini iz kojeg ispraćamo tekuću godinu i dočekujemo novu 2012. godinu po običaju kao i svake godine hotel “Reumal“ Fojnica već ima veoma dobru popunjenost. Biće to krajnja destinacija brojnih gostiju koji godinama tu dolaze kako bi proslavili novogodišnje praznike a dolaze iz svih dijelova BiH kao i iz zemalja Evrope pa čak i iz Amerike i Australije. Da je to tako potvrdio nam je Rasim Sijarić direktor smještaja i prodaje i ugostiteljskog sektora hotela „Reumal“ u Fojnici.

„Evo na polovici smo decembra, kod nas tradicionalno su većinom stalni gosti i popunjenost je koju smo očekivali a ona je skoro 90% naših kapaciteta. Što je to tako razloga ima više. Trodnevni novogodišnji aranžman kod nas, to znači 3 dana i dvije noći košta 290 KM po osobi, ko uplati avans dobija još jedan dan gratis. Uz bogatu trpezu, domaće kuhinje i fojničkih specijaliteta tu je i bogat muzičko zabavni program. Goste će zabavljati bend „Sejo i Hamza“ Sejo Ekić i Hamza Alković, kao i mlada interpretatorka Anida Idrizović učesnica shoua „Zvijezda možeš biti ti“ NTV Hayat a voditeljica je Mirza Vranj novinarka NTV Hayat"...

Doček Nove godine u RC "Brusnica" na Poljani
RC «Brusnica» - Srijeda, 21.12.2011, 08:55
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Doček Nove godine 2012. na planini već je tema razgovora među brojnim poklonicima posebnog ugođaja i dobrog provoda. Smještajni kapaciteti u našem hotelu skoro su popunjeni. Ostao je slobodan još jedan apartman. Puni pansion je 75 KM uz 50 KM nadoplate za svečanu novogodišnju večeru i muziku uživo. Popust za djecu je uobičajeni. Djeca do 5 godina imaju besplatan puni pansion a djeca od 5 do 12 godina 50 posto popusta.

No, u ponudi je i uvijek atraktivna restoranska ponuda. Cijena svečane večere uz muziku uživo i gratis jedno piće iznosi veoma prihvatljivih 60 KM. Za organizirane skupine od najmanje četiri osobe dopušteno je unošenje vlastite hrane i pića u naš restoran, s tim da se mjesto za stolom plaća 30 KM. Zabavni program u našem restoranu trajat će od 20.00 do 04.00 sati! Nastupa Brusnica Show Band. Za rezervaciju mjesta nazvati broj recepcije 030/630-200.

Za one koji nisu na vrijeme rezervirali smještaj u našem hotelu a žele Novu godinu dočekati na planini Vranici, odnosno u našem Centru ipak postoji rješenje, smještaj u nekoj od obližnjih vikendica.

Održan radni sastanak u SRC "Poljana"
Hazim Čukle - Utorak, 09.08.2011, 09:08
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
U Sportsko rekreacijskom centru "Poljana" udaljenom 15 kilometara od Fojnice u motelu RC "Brusnica" Fojnica je održan sastanak koji je organizirao direktor RC "Brusnica" Fojnica Juro Iviš uz pomoć Turističke zajednice SBK-a. Na ovom sastanku su pored pomenutih organizatora prisustvovali i predstavnici Federelnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici Općine Fojnica, razvojnih agencija i fondacija, lokalne zajednice, investitora i "Reumal group" Fojnica. Nekoliko pozvanih iz nekih ministarstava, Vlada FBIH i SBK nisu prisustvovali vjerovatno što je vrijeme godišnjih odmora ili nešto drugo. Cilj ovog sastanka je upoznavanje prisutnih o trenutnom stanju ovog Centra i planovi za njegov razvoj u narednom periodu...

Takmičenje u spravljanju kotlića i ocjenjivanje najbolje rakije kruške
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 07.03.2011, 11:53
Klikni za više fotografijaPoljana
Prvog dana proteklog vikenda u organizaciji RC "Brusnica" koji se nalazi u SRC "Poljana" petnaestak kilometata udaljenom od Fojnice je priređeno tradicionalno takmičenje u spravljanju kotlića (gulaša) i ocjenjivanje najbolje rakije kruške. Krenuli smo iz maglom prekrivene Fojnice preko Bistrice i Kozovgrada veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem. Ispred motela "Brusnica" brojni gosti, vrijeme sunčano bez ijednog oblačka a pogled se pruža prema Sarajevu i hercegovačkim planinama prekriveni gustom maglom kao more. Oba ski lifta u pogonu a stotinjak skijaša uživa u lijepom vremenu i dobrim ski stazama. Visina snijega oko 50 cm. Ispred motela se ekipe pripremaju za spravljanje kotlića. Svako sa sobom nosi peć i posuđe a sastav koji se stavlja u kotlić se čuva kao tajna. Saznajemo od domaćice i recepcionerke Vanje Kožul propozicije takmičenja da se u sastav kotlića stavlja isključivo crveno meso a ocjenjuje se ukus, boja, gustoća i kvaliteta komada mesa...

Master plan razvoja turizma za SRC "Poljana"
Općina Fojnica - Ponedjeljak, 28.02.2011, 07:41
Klikni za više fotografijaPoljana
Predmet istraživanja u Master planu je turizam i mogućnosti njegovog održivog razvoja na području Zimsko rekreacionog centra "Poljana" koji ima sve preduvjete da postane prepoznatljiva turistička destinacija.

Dakle, radi se o primijenjenom istraživanju koje mora poći od općeprihvaćenih spoznaja koje trebaju biti usmjerene na stvarne zahtjeve razvoja turizma turističke destinacije sa ciljem da se postave odrednice od vitalnog značenja za razvoj turizma ZRC "Poljana" i njegovo bolje pozicioniranje na nacionalnom i međunarodnom planu. Uvažavala se teza da je turizam metoda gospodarskog razvoja te da je potrebno usporedno sagledavati i druge faktore koji uvjetuju i omogućavaju razvoj: prirodni, kulturno historijski, društveni, gospodarski i sl...

Master plan razvoja turizma za SRC "Poljana" možete preuzeti ovdje (PDF, 17MB). Sadrži 223 stranice, 32 tablice, 243 slike i 2 grafikona.

Brojni skijaši na Poljani
Hazim Čukle - Srijeda, 02.02.2011, 08:39
Klikni za više fotografijaPoljana
Nakon nedavno novog napadalog snijega konačno se osmjehnula sreća i vlasnicima skijališta. Istina visina novog snijega nije velika ali je dovoljno da u skijalištima ljubitelji zimskih radosti mogu uživati. Tokom proteklog vikenda Sportsko rekreacioni centar "Poljana" iznad Fojnice je imao veoma dobru posjetu skijaša i ljubitelja zimske radosti. Do ovog skijališta iznad Fojnice smještenog na 1600 metara nadmorske visine se stiže asfaltnom trakom do Bakovića, zatim veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada a udaljen je 15 kilometara od Fojnice. Krenuli smo prvog dana vikenda u posjetu SRC "Poljana" Fojnica. Kolone automobila su u jutarnjim satima se kretale ka Poljani. U Fojnici magla a kako se približavamo Poljani pored Kozovgrada, sunčano i vedro, povremeno naiđe talas magle ali je brzo nestane.

Ispred Rekreacionog centra "Brusnica" stotinjak automobila, u sali motela dvadesetak gostiju uživa u toplini kamina i lijepom pogledu na skijalište. RC "Brusnica" posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana sa 60 ležaja, veliku salu i saunu. Cijena smještaja za puni pansion je 75 KM, polupansion 67 KM i noćenje sa doručkom 60 KM. Cijena dnevne ski karte je 20 KM, poludnevne 15 KM za odrasle a za djecu do 14 godina 15 KM dnevna i 12 poludnevna. Noćno skijanje će biti u funkciji u petak i subotu...

Sportsko rekreacioni centar "Pridolci" bez skijaša
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.01.2011, 08:17
Klikni za više fotografijaSRC "Pridolci"
Vlasnici ski centara ne mogu biti nikako zadovoljni sa ovogodišnjom ski sezonom. Snijega nema pa nema, kako bi neki kazali ni ko za lijeka. Na području općine Fojnica pored SRC "Poljana" iznad Fojnice nalazi se još jedno skijalište SRC "Pridolci" koje se nalazi na području općina Fojnica i Busovača. SRC "Pridolci" udaljen je od Fojnice 25 kilometara a od Busovače 12 km. Do ovog skijališta se može doći iz pravca Busovače, Kaćuna i Fojnice, naravno većinom makadamskim putem. Pretposljednjeg radnog dana prošle sedmice posjetili smo SRC "Pridolci".

Pri samom dolasku se odma zapaze brojne vikendice. SRC "Pridolci" je smješten na oko 1200 m.n.v. Tu se nalazi ski staza dužine oko 1200 m a širine od 20 do 50 metara kao i ski lift sa sidrima i mali baby lift. Snijega ima svega nekoliko centimetara, skijalište pusto. Na objektu za prodaju ski karata i iznajmljivanje ski opreme piše da ski lift radi svaki dan od 10,00 do 16,00 sati (kada ima snijega), ski karta dnevna 17 KM, poludnevna (iza 13,00 sati) 12 KM, Baby lift 5 KM.

Dan nakon naše posjete SRC "Pridolci" u petak 21. decembra saznajemo da je napadalo desetak cm novog snijega pa je vjerovatno tokom proteklog vikenda skijališta oživjelo i bilo dobro posjećeno kao nadamo se i narednog vikenda...

Počela sezona skijanja ali snijega nema dovoljno
Hazim Čukle - Petak, 07.01.2011, 07:51
Klikni za više fotografijaPoljana
Sezona skijnja je otpočela u svim ski centrima kod nas ali snijega ima malo ili ga nema. Vlasnici ski centara gledaju u nebo i prate vremensku prognozu očekujući obilnije snježne padavine kako bi na skijalištima bio pravi zimski ugođaj. I u Sportsko rekreacionom centru "Poljana" koji je udaljen 15 kilometara od Fojnice ski sezona je otpočela u drugoj polovini mjeseca decembra minule godine. Posjetili smo posljednjeg dana protekle godine ovaj SR Centar "Poljana" iznad Fojnice. Do tog ski centra se stiže od Fojnice asfaltnom trakom do Bakovića a onda veoma dobrim i očiščenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. Ovaj ski centar se nalazi na 1580 metara nadmorske visine gdje se nalaze dva ski lifta, veliki dužine oko 1000 metara i mali dužine oko 450 metara. Samo mali je ski lift bio u pogonu. Stotinjak gostiju se skijalo, sankalo, šetalo i sunčalo. Dan idealan vedar i sunčan a visina snijega je bila dvadesetak centimetara kojeg niske temperature tokom noći sprječavaju da se otopi...

U SRC "Poljana" Fojnica cijena kvadrata zemljišta 23 KM
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.11.2010, 07:32
Klikni za više fotografijaSjednica OV Fojnica
U sali hotela "Reumal" u Fojnici je održana osamnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Kako nam je kazao predsjednik OV Fojnica Vinko Protuđer na ovoj sjednici OV Fojnica su između ostalog doneseni slijedeći zaključci i odluke:

- Usvojen je zaključak da nadležna služba za narednu sjednicu OV Fojnica pripremi prijedlog odluke o davanju saglasnosti JU Dom zdravlja Fojnica za mogućnost prodaje nedovršenog etažnog dijela stambene zgrade - poslovnog prostora;
- Usvojen je izvještaj o izvršenju proračuna budžeta za period 01.01. do 30.06.2010. godine;
- Usvojen je prijedlog odluke o visini naknade za dodIjeljeno građevinsko zemljište na području SRC "Poljana" Fojnica, visina iznosi 23 KM po metru kvadratnom. Cijena metra kvadratnog je 18 KM + 5 KM po metru kvadratnom što ukupno iznosi 23 KM po metru kvadratnom. Od tih uplaćenih sredstava dio od 40% se usmjerava u infrastrukturu SRC "Poljana" Fojnica; ...

Berba borovnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.08.2010, 16:53
Klikni za više fotografijaOtkup borovnica
Već mjesec dana traje branje borovnica na području općine Fojnica po okolnim planinama i planinskim visovima. Svakodnevno u ranim jutarnjim satima kolone berača, automobila i kombi vozila kreću ka nekim od lokacija gdje ima dosta borovnce kao što su to Sportsko rekreacijski centar "Poljana", Matorac, Zahor, Zec planina, Gvožđanski stanovi, Pogorelica, Prokoško jezero itd. Ima i dobar broj onih koji na tim lokacijama borave bilo u katunima, vikendicama ili šatorima tokom sezone branja borovnica. Na lice mjesta dolaze otkupljivači borovnica. Tokom prvog dana vikenda smo posjetili jedno od mjesta branja borovnica Sportsko rekreacioni centar "Poljana" iznad Fojnice na 1600 metara nadmorske visine...

Škola u prirodi
Hazim Čukle - Srijeda, 26.05.2010, 17:00
Klikni za više fotografijaUčenici
Po nastavnom planu i programu učenici osnovnih škola imaju i "Školu u prirodi". U jednoj takvoj školi u prirodi ovih dana borave u motelu "Brusnica" u Sportsko rekreacionom centru "Poljana" iznad Fojnice u grupama učenici iz Tuzle. Posjetili smo SRC "Poljana" koji se nalazi 15 kilometara udaljen od Fojnice gdje se nalazi i motel "Brusnica". U grupama borave učenici O.Š. "Tušanj" iz Tuzle. Trideset učenika trećeg i četvrtog razreda ove škole su smješteni u motelu "Brusnica" na Poljani.

Iako je za vrijeme naše posjete, u subotu, padala jaka kiša i na Poljani bila gusta magla sreli smo ih u sali ovog motela sa svojim nastavnicima u radnoj atmosferi. Dok su djeca crtala nastavnice su nam kazale da su tu boravile sa djecom i prošle godine i da im se veoma dopalo pa to čine i ove godine. Grupe djece borave tu po pet dana...

Takmičenje učenika osnovnih škola, juniora i veterana u veleslalomu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.03.2010, 21:58
Klikni za više fotografijaNagrađeni učesnici
Posljednjeg kalendarkog dana zime u SRC "Poljana" iznad Fojnice je u organizaciji Ski kluba "Vrankamen" Fojnica održano tradicionalno kup takmičenje u veleslalomu učenika osnovnih škola, kao i juniora i veterana. Nastupilo je 90 natjecatelja i natjecateljki u više kategorija. Dužina staze je bila 600 metara a visinska razlika starta i cilja 200 metara.

U kategoriji mlađih cicbanki najbolja je bila Ajla Smolo Kakanj, drugo mjesto Lamija Zaimović Kakanj, treća Ivana Karačić Fojnica. Kod mlađih cicibana najbolji je bio Nermin Kadić Kakanj, drugi Matej Ababović Fojnica i treće Davor Džepić Fojnica. Kod starijih cicibanki najbolja je bila Dajana Dijaković Kiseljak, druga Greta Kapetanović Gojevići Fojnica, treća Ana Marija Karačić Fojnica. U starijih cicibana najbolji je bio Andrej Bošnjak Gojevići Fojnica, drugi Marko Udovičić Gromiljak Kiseljak i treći Leon Cvjetković Fojnica. Kod mladih djevojčica najbolja je bila Fany Bućo Gojevići Fojnica, druga Ivana Stoimilović Fojnica i treće Irena Oroz Gojevići Fojnica...

U susret proljeću, noćno skijanje na Poljani
Hazim Čukle - Subota, 20.03.2010, 19:04
Klikni za više fotografijaPoljana, 13.03.
Zvuči pomalo nevjerovatno i za rubriku "vjerovali ili ne", ali je istinito. U Ski centru "Poljana" iznad Fojnice se nalazi Rekreacijski centar "Brusnica" sa istoimenim motelom "Brusnica", koji ovog vikenda pored dnevnog organizuje i noćno skijanje za sve ljubitelje snježnih radosti. Tako ispada da pred sami dolazak proljeća za sve ljubitelje skijanja i uživanja na snijegu organizuje se i noćno skijanje...

RC „Brusnica“ dobija novi web sajt
Emir Aletić - Petak, 05.03.2010, 16:23
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Rekreacijski centar Brusnica iz Fojnice, u narednih par sedmica trebala bi dobiti novu web prezentaciju. Riječ je o mnogo savremenijoj i boljoj stranici koja će zamijeniti staru koja je bila zastarjela, te nije mogla udovoljiti rastućim potrebama ambiociozne uprave ovog RC-a.

Dizajn, fotomaterijal kao i prigodne tekstove, potpisuje fojnički Color Art a gosti Brusnice će svoju omiljenu destinaciju za odmor, sada moći pratiti na jedan sasvim novi način.

Takmičenje u spravljanju gulaša i rakije
Hazim Čukle - Srijeda, 17.02.2010, 16:21
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Tokom prvog dana vikenda u SRC "Poljana" iznad Fojnice u organizaciji RC "Brusnice" u istoimenom motelu "Brusnica" i ispred njega održano je sada već tradicionalno takmičenje u spravljanju gulaša, kao i ocjenjivanje kvalitete rakija šljivovice, kruške i vilhemovke. Po veoma lijepom i sunčanom vremenu u motelu "Brusnica" i ispred njega vrvilo je kao u košnici. Mnogi su željeli prikazati svoje kulinarsko umjeće i na svoj način spravljati gulaš, kao i oni koji su nudili svoje rakije na degustaciju i ocjenu. I za spravljanje kotlića i ocjenu kvaliteta rakija prijavilo se po osam grupa i pojedinaca, a bilo je tu takmičara iz Žepča, Kiseljaka, Kreševa, Viteza, Fojnice itd. Ocjenjivački žiri biran je na licu mjesta i zaista je imao težak zadatak. Takmičenje je počelo tačno u podne i dok se gulaš kuhao na otvorenom i rakija pekla u mini rakijskom kazanu tu se okupilo dosta radoznalaca i degustatora. Ekipe i pojedinci takmičari su obilazili jedni druge da vide kako to drugi rade i da se kako jedan reče ponešto i prepiše...

Takmičenje u pravljenju gulaša i rakije
Emir Aletić - Subota, 13.02.2010, 10:38
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Agilna uprava rekreacijskog centra Brusnica i ovaj vikend nastavlja sa aktivnostima. Naime, danas, u subotu 13. februara, s početkom u 12 sati, bit će organizovano takmičenje u pravljenju gulaša i rakije. Obezbijeđene su vrijedne nagrade, a dolazak na ovaj lijepi događaj najavili su mnogi gosti iz svih krajeva naše zemlje.

Žiri će se birati na licu mjesta, a ogrijevno drvo za sve posjetitelje već je spremno.

Prijave će se moći izvršiti danas, i to u periodu od 11 do 12 sati. U večernjim satima gosti će moći uživati u bogatom zabavnom programu.

Idealno mjesto i vrijeme za skijaše
Hazim Čukle - Utorak, 09.02.2010, 16:26
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Iako je bio radni dan u utorak kad smo boravili u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice znatan broj skijaša je uživao na stazi. Do ovog Ski centra iznad Fojnice se stiže od Fojnice asfaltnom trakom preko Bakovića i dalje veoma dobrim i očišćenim putem preko Bistrice i Kozovgrada u dužini od 15 kilometara. Tu je znatan broj gostiju hotela "Reumal" u Fojnici koji se nalaze na odmoru i rehabilitaciji a u sklopu boravka oni koji žele skijati imaju organizovan odlazak na skijanje u ovaj Ski centar. Pored grupe studenata iz Mostara koji tu obavljaju koncentriranu nastavu znatan je broj i drugih gostiju ljubitelja skijanja i uživanja u zimskim radostima.

Snijega ima dovoljno, oba ski lifta su u pogonu, veliki u dužini od 1100 metara i mali ski lift dužine 550 metara. Na ovom skijalištu su i četiri ski staze širine od 50 do 200 metara i ukupne dužine nekoliko kilometara. Tu se nalazi i Rekreacijski centar "Brusnica" sa istoimenim motelom "Brusnica" koji posjeduje 12 luksuzno opremljenih apartmana i salom za ručanje od 45 mjesta. Gostima su na usluzi i dvadesetak vikendica za iznamjljivanje. Cijena dnevne ski karte za odrasle je 17 KM, djecu 12 KM a poludnena ski karta košta odrasli 12, djeca 8 KM po osobi. Moguće je iznajmiti komplet novu ski opremu po cijeni od 10 do 20 KM dnevno...

Dosta skijaša u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice
Hazim Čukle - Utorak, 02.02.2010, 16:38
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Konačno su i ljubitelji snježnih radosti došli na svoje. Snijega ima dovoljno po planinama i u ski centrima. Tako je i u Fojnici u Ski centru "Poljana" gdje se nalazi i Rekreacijski centar "Brusnica" sa istoimenim hotelom "Brusnica". Iako je u petak, 26. januara, bio radni dan u ovom skijalištu iznad Fojnice boravilo je stotinjak skijaša. Put do skijališta je dobro očišćen, skijalište je udaljeno 15 kilometara od Fojnice. Tu se nalaze dva ski lifta, veliki i mali sa četiri skijaške staze. Mali ski lift dužine 550 metara je bio u pogonu. Redovnu nastavu skijanja tu izvode studenti iz Mostara. Na stazi smo sreli i desetak skijaša učenika osnovnih škola iz Sarajeva koji uče skijati...

Redovna koncentrirana nastava skijanja studenata iz Mostara
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.01.2010, 16:56
Klikni za više fotografijaStudenti iz Mostara
U Fojnicu je stigla prva grupa studenata Nastavnog fakulteta odsjeka za sport i zdravlje Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara na redovnu koncentriranu nastavu skijanja u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice. Sa studentima su i njihovi profesori na čelu sa Prof Dr Nerminom Nurkovićem i Prof Dr Ifetom Mahmutovićem i asistentima mr. Ekremom Čolakhodžićem i mr. Izetom Bajramovićem.

Prof Dr Ifet Mahmutović nam je kazao: "U Fojnici ćemo u sklopu nastavnog plana i programa studija za sport i zdravlje na redovnoj koncentriranoj nastavi skijanja boraviti u grupama od 17. januara do 7. februara ove godine. U prvoj grupi su studenti treće i četvrte godine Nastavnog fakulteta odsjeka za sport i zdravlje Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru."...

Izvješće o radu na projektu gondole za 11 i 12. mjesec 2009. godine
Mirsad Topalović - Petak, 15.01.2010, 16:26
Klikni za više fotografijaSkica buduće žičare
Domaće aktivnosti

- Završetak staza po kategorizaciji zahvaljujući pomoći firmi "Barbić" Kiseljak, "Šumarija Fojnica" i "Reumal Group".
- Urađen je remont reduktora i sidara ski lifta
- Izvršena nabavka zaštitnih i obilježavajućih mreža za staze
- Izvršena popravka puta za zimske uvjete uz pomoć firme "Ceste company" Kiseljak
- Završeni radovi na ski servisu
- Ostvareni kontakti sa Federalnim ministarstvom vodoprivrede i šumarstva, kako bi općina Fojnica ušla u infrastrukturne projekte Europske investicione banke, kako bi lakše završili infrastrukturne zahvate iz regulacionog plana...

Dovoljno snijega u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice
Hazim Čukle - Četvrtak, 14.01.2010, 16:37
Klikni za više fotografijaPoljana
Iako smo u punom jeku zimske sezone kada je idealno vrijeme za skijanje i uživanje u snježnim čarolijama snijega ima malo ili ga skoro nema nikako po BH planinama. Vlasnici ski centara gledaju u nebo i prate vremensku prognozu očekujući najavu snježnih padavina a gosti ljubitelji zimskih radosti koji su rezervisali svoj boravak u tim ski centrima otkazuju aranžmane i odlaze kućama.

Da nije svuda isto uvjerili smo se u utorak u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice. Zvuči pomalo nevjerovatno ali je stvarnost, tu ima snijega dovoljno za skijanje i sankanje. Do ovog Ski centra udaljenog 15 kilometara od Fojnice se dolazi od Fojnice asfaltnom trakom do Bakovića a onda dosta dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada do Ski centra "Poljana" iznad Fojnice. Tu se nalaze dva ski lifta, jedan od njih je radio i tu se skijalo dvadesetak skijaša...

Održana 11. sjednica Općinskog vijeća
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.12.2009, 17:00
Klikni za više fotografijaSjednica Općinskog vijeća
U kongresnoj sali hotela "Reumal" u Fojnici održana je redovna jedanaesta sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Vijećnici su usvojii Nacrt strateškog plana razvoja općine Fojnica za period 2010 - 2015 godina. Također su vijećnici usvojili inicijativu za izdvajanje Šumskog gazdinstva "Vranica" Fojnica iz sastava Šumsko privrednog društva "Srednjobosanske šume" sa sjedištem u Donjem Vakufu.

Usvojen je nacrt okvirnog budžeta općine za 2010. godinu a nije usvojena odluka o privremenom finansiranju općine Fojnica za period od 01.01. do 31.03.2010 godine, a po nekima su to zakonski vijećnici bili obavezni usvojiti u slučaju kada nije usvojen ni rebalans budžeta za 2009. godinu jer prijeti nemogućnost funkcionisanja općinskog organa Uprave u narednom periodu. Rebalans budžeta za 2009. nije usvojen...

Konačno dovoljno snijega za skijanje
Emir Aletić - Ponedjeljak, 21.12.2009, 17:25
Klikni za više fotografijaPoljana
Prošli vikend bio je vrlo važan za sve ljuibtelje snijega i zimskih ljepota u našem gradu. Naime, ski centar "Poljana" na Poljani pokrenuo je ski liftove po prvi put ove zime.

Velika radost za sve ljubitelje skijanja koji rado pohode ovaj prelijepi kraj. Staze su mnogo ljepše i uređenije u odnosu na prethodne godine, pa se za prvi skijaški vikend u ovom skijalištu očekivao veliki broj skijaša.

Visina snježnog pokrivača dostigla je skoro 1 metar, temperature su ispod nule što stvara idealne uvjete za bavljenje zimskim sportovima...

Na Poljani dovoljno snijega za skijanje
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.10.2009, 16:26
Klikni za više fotografijaPoljana
Prvi obilniji snijeg koji je napadao u Skijaškom centru na Poljani iznad Fojnice, obradovao je ljubitelje zimskih radosti, skijanja i sankanja. Do Ski centra na Poljani iznad Fojnice se stiže asfaltnom trakom preko Bakovića a onda veoma dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. U srijedu smo posjetili ovo izletište iznad Fojnice koje se nalazi na 1600 metara nadmorske visine. Dan sunčan, u Fojnici nema snijega, šuma se još podobro zeleni i nakon što makadamskim putem iza sebe ostavite naselje Bakovići pojavljuje se stidljivo snijeg, penjući se više prema Poljani raste i visina snijega. Na Poljani prava zimska idila, visina snijega oko pola metra, oko dvije stotine vikendica kao gljive poredane i vire iz snježnog pokrivača. Dan vedar i sunčan, vidik se proteže do Bjelašnice, Igmana, Trebevića, Bitovnje, Zec planine i drugih hercegovačkih planina...

Gondole na Brusnici
Mirsad Topalović - Subota, 15.08.2009, 21:55
Klikni za više fotografijaFojnica
Fojnica, bosanskohercegovački gradić koji slovi za simbol banjskog turizma, nalazi se podno Vranice, tačnije u planinskom prstenu kojeg, pored Vranice, formiraju Šćit, Zahora i Bitovinja. Godine 2003. u mapu ski-centara u BiH utisnuta je još jedna atraktivna kota - Brusnica, udaljena tek 12 kilometara od gradske jezgre. Tvorci ideje za izgradnju žičare dužine 4.100 metara kojom bi se savladala visinska razlika od gotovo hiljadu metara, te što adekvatnije iskoristili prirodni resursi za izgradnju turističkog kompleksa u Fojnici, su Jure Iviš i Adolf Golmayer. Krajnji rok predviđen za realizaciju projekta je 2011. godina...

Takmičenje učenika osnovnih škola u veleslalomu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 09.03.2009, 14:24
Klikni za više fotografijaPobjednici takmičenja
Na skijalištu "Poljana" udaljenom 15 kilometara od Fojnice održano je šesto tradicionalno otvoreno prvenstvo učenika osnovnih škola u veleslalomu u organizaciji Ski kluba "Vran kamen" iz Fojnice. Kako nam je kazao trener SK "Vran kamen" Fojnica Radoslav Kapetanović na ovom takmičenju osnovaca su učestvovali učenici iz osnovnih škola: Lepenice, Kiseljaka, Kreševa, Gromiljaka, Fojnice, Gojevića i Kaknja. Nastupilo je 110 takmičara. Na stazi dugoj oko 800 metara su se takmičili učenici osnovnih škola u nekoliko kategorija kao što su mladi cicibani, mlade cicibanke, stariji cicibani, starije cicibanke, mladi dječaci, mlade djevojčice, stariji dječaci i starije djevojčice. Pobjednici su dobili pehare, medalje i diplome...

Na Poljani visina snijega skoro pola metra
Hazim Čukle - Utorak, 27.01.2009, 15:24
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Dok vlasnici naših skijališta ovih dana prate redovno vremensku prognozu i gledaju u nebo, muku muče sa nedostatkom snijega za skijanje, u Fratarskim stajama na Poljani, 15 kilometara iznad Fojnice zadovoljno trljaju ruke. Zvuči za rubliku "vjerovali ili ne", visina snježnog pokrivača na skijalištu "Poljana" je skoro pola metra. Dok u Fojnici i pojasu oko grada nema snijega na skijalištu na 1580 metara nadmorske visine, a sami kraj velikog ski lifta se nalazi na oko 1800 metara nadmorske visine, visina snijega prelazi i pola metra. U ovom skijalištu se nalazi i motel "Brusnica" sa 12 luksuzno opremljenih apartmana, cijena punog pansiona je 60 KM. Moguće je iznajmit ski opremu a dnevna ski karta je 15 KM, a za goste koji su smješteni u RC "Brusnica" je besplatno skijanje, kao i za goste hotela "Reumal" i "Aquareumala" u Fojnici. Vikendice se iznajmljuju od 100 do 200 KM po danu. Svaki dan kombi busovi voze ljubitelje skijanja do skijališta...

Skijanje u Ski centru "Poljana"
Hazim Čukle - Utorak, 20.01.2009, 13:42
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Rekreacijski centar "Brusnica" na planini Vranici iznad Fojnice je udaljen 15 kilometara od Fojnice smješten na nadmorskoj visini od 1680 metara. Do ovog skijališta se stiže asfaltnom trakom preko Bakovića, a onda dalje veoma dobrim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada kroz predivne šumske predjele nedirnute prirode. Posjetili smo Rekreacijski centar "Brusnica" posljednjeg radnog dana druge sedmice ove godine. Fojnicu napuštamo kod 15 stepeni celzijusa, a kod samog dolaska na skijalište u 11 sati je temperatura zraka bila čak 10 stepeni. Visina snijega je od 40 do 60 centimetara. Cijena ski karata su: dnevna 15 KM, poludnevna 10, a djeca 8 KM po osobi. Na skijalištu smo zatekli brojne goste. Jedan dio gostiju je odmarao i uživao na januarskom suncu ispred motela "Brusnica". Instruktori škole skijanja su obučavali neskijaše...

Danas otvaranje ski sezone u Ski centru "Poljana" na Poljani
Mirsad Topalović - Subota, 20.12.2008, 20:24
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Danas, subota 20.12.2008., u RC "Brusnica" bit će zvanično otvorena ovogodišnja ski sezona. Ukoliko vrijeme dopusti, svi gosti moći će besplatno skijati, te se okrijepiti uz domaće specijalitete.

Uz gustu maglu, na Brusnici je i jučer padao slab snijeg, a temperatura zraka u 10 sati iznosila je 0 stupnjeva. Put je prohodan za sva vozila.

Besplatno skijanje u Fojnici na 1580m n/v
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 24.11.2008, 14:26
Skijanje u Fojnici1. Aranžman – 3 dana 2 noći
(petak poslijepodne – nedjelja poslijepodne)
Za odrasle - 141,00KM
Za djecu od 7 do 14 godina 71,00KM

2. Aranžman – od 4 do 7 noći
(Cijene se ne odnose na boravak kraći od 4 noći)
Dnevno za odrasle - 59,50KM
Za djecu od 7 do 14 godina - 30,50KM
... (cijela ponuda u kompletnoj verziji članka)

Informacije i rezervacije:
tel: 030/838-800; 838-801; 838-802
fax: 030/838-900
email: rezervacije@reumal.ba
Fotografije: Ski centar "Poljana"
O istoj temi: Ski centar "Poljana"
Rezervacija online
Besplatno skijanje u Fojnici
Mirsad Topalović - Utorak, 18.11.2008, 06:34
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Najaktualnija vijest od danas za sve one koji odluče zimovati u Fojnici je da će ove zime skijati BESPLATNO. Za sve skijaše koji ne koriste smještajne kapacitete skijanje je 50% jeftinije od prošlogodišnjih cijena, tako da za dnevnu kartu ove sezone trebate izdvojiti samo 10,00 KM.

U završnoj su fazi pripreme skijališta za narednu sezonu. Okončanjem ovih radova skijalište će imati ukupno 5 ski staza sa ukupnom duljinom od 5.300 metara. Sve staze će biti obilježene i ograđene, a sa završetkom ovoga projekta veliki ski lift će biti maksimalno iskorišten...

Dani brusnice 2008
Mirsad Topalović - Petak, 19.09.2008, 15:00
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Dana 20. i 21.09.2008. u RC "Brusnica" biće održana manifestacija "Dani brusnice 2008". Očekuje se dolazak više izlagača koji će prezentirati svoje proizvode, kao i uglednih gostiju iz društvenog, političkog i kulturnog života. Ova manifestacija pružiće i nova saznanja o ovoj biljci, a moći ćete vidjeti i degustirati različite proizvode od brusnice.

Izrada regulacionog plana SRC "Poljana" na planini Vranici
Hazim Čukle - Utorak, 16.09.2008, 13:26
Klikni za više fotografijaNacrt plana SRC "Poljana"
U toku je izrada regulacionog plana Sportsko Rekreacionog Centra "Poljana" na planini Vranici petnaestak kilometara udaljenog od Fojnice. Kako smo saznali od savjetnika općinskog načelnika općine Fojnica Azema Huseinbašića općina Fojnica je naručilac kod Urbanističkog zavoda BiH nacrta regulacionog plana SRC "Poljana" Fojnica.

"Nacrt regulacionog plana SRC "Poljana" na Vranici smo dostavili na javni uvid svim građanima Fojnice na oglasnoj ploči općinske zgrade u Fojnici. Tako svoje primjedbe, prijedloge i sugestije građani Fojnice mogu dostaviti u općinsku službu Urbanizam, obnova, građenje, katastar i imovinsko pravne poslove općine Fojnica do 8. oktobra tekuće godine...

Uvid u nacrt regulacionog plana SRC "Poljana" na planini Vranici
Dženita Žolja-Topalović - Utorak, 16.09.2008, 13:20
Klikni za više fotografijaNacrt plana SRC "Poljana"
Općina Fojnica, u saradnji sa nosiocem izrade Regulacionog plana Sportsko rekreacionog centra «Poljana», Urbanističkim zavodom Bosne i Hercegovine uradila je nacrt regulacionog plana Sportsko rekreacionog centra.

Kako bi se pristupilo konačnoj izradi i usvajanju Plana isti je dat na javni uvid na oglasnoj ploči općine Fojnica. Sve primjedbe, prijedloge i sugestije građani mogu dostaviti u pisanoj formi u Službu za urbanizam, obnovu, građenje, katastar i imovinsko pravne poslove do 08.10.2008. godine.

Napomena webmastera: Fotografija Nacrta regulacionog plana SRC "Poljana" koja je prikazana uz tekst je rezolucije 2560x1920 tako da je ako dva puta kliknete na nju možete znatno uvećati da bi vidjeli detalje plana.

Prekrasna priroda nadomak Fojnice
Mirsad Topalović - Nedjelja, 17.08.2008, 15:53
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Malo je mjesta u Bosni koje imaju takve prirodne ljepote, poput Fojnice, smještene podno Vranice. Zimsko-ljetni centar Brusnica prepun je gostiju, a planovi su i ambiciozniji.

Na planini Vranici, čiji se vrh Nadkrstac uzdiže na 2115 metara, bilo je snijega i do maja mjeseca. “Skijali smo se donedavno”, kaže nam povratnik u Fojnicu i mještanin, Jure Iviš. Da bi se upustio u investiciju zvanu Rekreativno-sportski centar Brusnica, morao je, kako kaže, da uloži velika sredstva, ali pomoć su mu pružili i prijatelji iz djetinjstva, Bošnjaci...

Kiparska kolonija u Brusnici
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 21.07.2008, 17:41
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
U periodu od 18. do 24. jula pod pokroviteljstvom RC "Brusnica“, BOR trade-a i Općine Fojnica, u okviru RC "Brusnica“, na planini Vranica, održati će se druga Kiparska kolonija u organizaciji udruženja "Kiparska kolonija Butmir, Ilidža“.

Kolonija je koncipirana na ideji njenih osnivača, akademskih kipara prof. Mustafe Skopljaka, Timura Trake i Darka Šobota, da se na vrhovima bosansko-hercegovačkih planina, ovaj put na Vranici, instalira nekoliko skulptura u kamenu nastalih tokom trajanja kolonije...

RC "Brusnica" idealno mjesto za odmor
Hazim Čukle - Četvrtak, 17.07.2008, 13:25
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Ovih dana kada traju tropske vrućine, mnogi Fojničani spas traže uz obale rijeka, potoka, bazena i Prokoškog jezera. Oni koji žele dobru i "debelu" hladovinu, a uživati na čistom planinskom zraku mogu to naći petnaestak kilometara od Fojnice u Rekreacijskom centru "Brusnica" na Poljani odnosno u kompleksu Ski centra "Poljana" iznad Fojnice. Ovaj Rekreacijsko centar nudi bogatu ponudu za odmor i rekreaciju. Da bi upotpunio svoju ponudu ovih dana je izgrađeo odbojkaško igralište na pijesku, a u toku je izgradnja nogometnog, košarkaškog i rukometnog igrališta...

Škola u prirodi
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.05.2008, 13:56
Klikni za više fotografijaUčenici iz Dobroševića
U sklopu fakultativne nastave 62 djece učenika trećeg i četvrtog razreda O.Š. "Dobroševići" iz Dobroševića, sa troje učitelja borave u trodnevnoj "Školi u prirodi" u Fojnici. Tokom boravka u Fojnici osnovci su posjetili fojničko izletište Malkoč, Franjevački samostan, Rekreacijski Centar "Brusnica" u Ski centru "Poljana" na Poljani i RC "Fojnica" u Fojnici. Smješteni su u "Aquareumalu" u Fojnici a tokom trodnevne "Škole u prirodi" osnovci su imali edukativna predavanja iz oblasti prirode i životne sredine, a upoznali su se sa prirodnom i kulturnom baštinom Fojnice. Djeca su prezadovoljna viđenim i boravkom u Fojnici...

Ekipa "Lud, zbunjen, normalan" proslavila završetak snimanja
Hazim Čukle - Srijeda, 02.04.2008, 04:59
Klikni za više fotografijaEkipa na okupu
Ekipa popularne TV serije "Lud, zbunjen, normalan" proslavila je okončanje snimanja prve sezone od 40 epizoda u motelu "Brusnica" Ski centra "Poljana" iznad Fojnice. Ovaj rekreacijski centar smješten je na oko 1.600 metara nadmorske visine...

"Lud, zbunjen, normalan" u Brusnici
RC «Brusnica» - Petak, 28.03.2008, 12:41
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
U nedjelju, 30.03.2008. godine Rekreacijski centar "Brusnica" će posjetiti ekipa serijala "Lud, zbunjen, normalan". Glumci, snimatelji i ostali dio ekipe proslavit će u "Brusnici" završetak snimanja ovog serijala. Tom prilikom biće prezentirano jelo "Lud, zbunjen, normalan" koje u svom meniju nudi ovaj Centar.

Mali zoološki vrt braće Kapetanović
Hazim Čukle - Petak, 21.03.2008, 13:04
Klikni za više fotografijaZdravko sa tornjakom
Stara narodna izreka kaže "Složna braća nove dvore grade...", e takva dvojica složne braće 40 godišnji Nevenko - Cico i 38 godišnji Zdravko Kapetanović žive u fojničkom povratničkom naselju Bistrica. Do Bistrice se stiže nakon pređenih tri kilometra makadamskog puta od Bakovića prema poznatom fojničkom Ski centru "Poljana". Posjetili smo ovih dana to povratničko naselje, koje je interesantno po tome što se tu nalazi desetak kuća, a u njemu žive samo dvije porodice, braća Kapetanović i umirovljenik Jozo Marković. Braća Nevenko i Zdravko Kapetanović tu žive sa suprugama, a Nevenko ima i dvoje male djece. Braća Kapetanović su nezaposleni, ali su složna braća našla način za bolji život sebe i svojih porodica...

Ski centar "Poljana" pun skijaša
Hazim Čukle - Utorak, 11.03.2008, 16:56
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Novi snijeg koji je prije nekoliko dana napadao, privukao je tokom proteklog vikenda brojne ljubitelje skijanja i zimskih radosti. U Ski centru "Poljana" koji je udaljen petnaestak kilometara iznad Fojnice visina snijega je od 40 do 50 centimetara. Lijepo vrijeme i visina snijega izmamilo je brojne skijaše i izletnike u ovaj Ski centar koji se nalazi na oko 1700 metara nadmorske visine. Oba ski lifta su bila u pogonu, veliki dužine od 1400 metara i mali ski lift dužine od 900 metara sa širinom skijaške staze od 50 do 200 metara. Put do skijališta je dobro očišćen...

Takmičenje učenika osnovnih škola u veleslalomu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 03.03.2008, 17:16
Klikni za više fotografijaDodjela nagrada
U organizaciji Sportskog Saveza iz Kiseljaka i Ski kluba "Vran kamen" iz Fojnice, jučer je na stazama Ski centra "Poljana" iznad Fojnice održano takmičenje učenika osnovnih škola od prvog do osmog razreda škole u veleslalomu. Predsjednik SK "Vran kamen" iz Fojnice Rade Kapetanović nam je o ovom takmičenju kazao: "Ovo je peto tradicionalno natjecanje učenika osnovnih škola u veleslalomu. Učestvuje 60 takmičara učenika osnovnih škola iz Busovače, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice. Najbolji takmičari su nagrađeni medaljama, diplomama i peharima, a za sve takmičare je organizator obezbijedio čaj i sendviče...

Takmičenje u spravljanju specijaliteta kotlića
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.02.2008, 20:25
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica"
Tokom vikenda je u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice u organizaciji Rekreacijskog centra "Brusnica" u cilju poboljšanja turističke ponude ovog Rekreacijskog centra organizovano takmičenje u spravlajnju jednog od kulinarskih specijaliteta ovog kraja, spravljanje kotlića i ocjenjivanje kvalitete rakija šljivovice i kruške. Iako je vladala prava snježna mećava oba ski lifta su bila u pogonu, i skijaši su uživali na snijegu. Za takmičenje spravljanja kotlića na verigama u kotliću se prijavilo osam ekipa i to iz Fojnice, Kiseljaka, Busovače i Kreševa. Bile su to ekipe "Čiro", "Družba Pere Kvržice, "Gaga Bradarić","Riki klub", "A la pančos", "Jutel", "Pitar i kumovi" i "Barfi elektronik". Bio je tu i žiri za ocjenjivanje...

U Ski centru “Poljana“ dovoljno snijega i skijaša
Hazim Čukle - Srijeda, 13.02.2008, 20:56
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
Veoma lijepo vrijeme za ovo doba godine, mnogi su Fojničani iskoristili za izlazak u Ski Centar "Poljana", koji je udaljen 15 kilometara od Fojnice, a do kojeg se stiže iz Fojnice preko Bakovića i Bistrice po veoma dobrom putu. Taj lokalitet se zove Poljana a Ski centar "Poljana" je smješten na oko 1600 metara nadmorske visine. Snijega ima dovoljno, oko 30 do 40 cm, a ne nedostaje i skijaša i ljubitelja zimskih radosti. Oba ski lifta su u pogonu, veliki dužine oko 1400 i manji od 900 metara. Veliki je broj automobila sa različitim registracijskim tablicama. Gostiju pored Fojnice ima i iz okolnih općina i susjedne Hrvatske iz Splita, Dubrovnika, Rijeke, Zadra, Zagreba...

Dubrovački gospari otvorili sezonu skijanja na Poljani
Hazim Čukle - Utorak, 20.11.2007, 18:29
Klikni za više fotografijaSki centar Poljana
Proteklog vikenda je otpočela sezona skijanja u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice. Iako vremenske prilike nisu bile baš najbolje, uz maglu i hladnoću, to nije spriječilo brojne ljubitelje skijanja i uživanja u zimskim radostima ovog skijališta. Do Ski centra "Poljana" na Poljani, koja je udaljena od Fojnice 15 kilometara se stiže dosta dobrim makadamskim putem preko Bakovića i Bistrice...

Odakle si, odakle ti je i žena
Hazim Čukle - Petak, 26.10.2007, 06:28
Klikni za više fotografijaAdolf Golmayer
Za austrijanca 65-godišnjeg Adolfa Golmayera bi malo ko mogao pogoditi koliko ima godina, jer izgleda mnogo mlađe, a zanimljiv je po još nečemu. Rođen je u Austriji, živio u Njemačkoj, oženjen iz BiH i voli kazati da ima svoje tri domovine BiH, Austriju i Njemačku. Odlično govori bosanski jezik i odmah voli kazati da je on odakle mu je i žena, iz BiH. Sreli smo ga na terasi RC "Brusnica" u Ski centru "Poljana", petnaestak kilometara iznad Fojnice. Došao je kako kaže sa prijateljem da vidi ovu ljepotu kojom je priroda obdarila ovaj kraj i tom prilikom nam kazao...

Ekolozi osnovnih škola čiste Ski centar „Poljana“
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 08.10.2007, 16:18
Klikni za više fotografijaSki centar "Poljana"
U organizaciji Rekreacionog centra "Brusnica" učenici osnovnih i srednjih škola Kreševa, Kiseljaka, Busovače i Fojnice rade na čišćenju terena u Ski centru "Poljana" na Fratarskim stajama (Poljana), koje su udaljene 15 kilometara od Fojnice. Od direktora RC "Brusnica", koji je otvoren u ovom skijalištu krajem prošle godine od Jure Iviša smo saznali: "Ovaj projekat traje oko mjesec dana, gdje učenici osnovnih i srednjih škola Kreševa, Kiseljaka, Busovače i Fojnice rade na čišćenju terena ovog Ski centra. Učenici rade na čišćenju smeća po okolnoj šumi, po ski stazama i stazama za šetnje...

Mladi u akciji
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.06.2007, 20:02
Klikni za više fotografijaMladi u akciji
Četvrtak, 07.06. - U organizaciji Rekreacionog centra "Brusnica" na Poljani i Ekološkog društva "Fojnica" iz Fojnice i u saradnji sa ekološkom sekcijom O.Š "Muhsin Rizvić" iz Fojnice i O.Š. "Ivan Goran Kovačić" iz Gojevića, ovih dana je pokrenuta akcija čišćenja kompleksa Ski centra "Poljana" koji se nalazi na Fratarskim stajama (Poljana). U dvodnevnoj akciji su učenici ekološke sekcije O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici od petog do sedmog razreda, zajedno sa osobljem RC "Brusnica" čistili terene i uređivali staze za šetnje.

Proslava 1. maja/svibnja, međunarodnog praznika rada
Hazim Čukle - Petak, 04.05.2007, 19:49
Klikni za više fotografijaPožarna - Fojnica
Utorak, 01.05. - Prvi maj, međunarodni praznik rada, u Fojnici je uglavnom proslavljen uz rijeke i na izletištima oko Fojnice. Noć prije praznika ove godine nije bilo uobičajenog vatrometa. Fojničane je jutros rano probudila kao budilica sirena dva vatrogasna auta i jedno policijsko. Nije bilo ni dosadašnjeg prvomajskog uranka. Teška ekonomska situacija, prazni džepovi su diktirali gdje, i kako proslaviti ovaj prvi maj, Međunarodni praznik rada. Jedino su dobro radile trgovine, pekare i mesare.

Otvoren rekreacijski centar „Brusnica“
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.05.2007, 17:54
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica" Fojnica
Petak, 27.04. - U prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika BH turizma i ljubitelja prirode, u Ski centru "Poljana" na Poljani otvoren je Rekreacijski centar "Brusnica" u općini Fojnica. Ovaj moderni rekreacijski centar "Brusnica" se nalazi na planini Poljani 15 kilometara udaljenoj od Fojnice. Do RC "Brusnica" se stiže asfaltnom trakom do Bakovića, onda dalje odličnim makadamskim putem u dužini od desetak kilometara. RC "Brusnica" je smješten na 1580 metara nadmorske visine na Poljani (planinski masiv Vranica). Svečanim presijecanjem vrpce i otvaranjem šampanjca RC "Brusnica" su otvorili načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić i direktor RC "Brusnica" Juro Iviš.

Rekreacijski centar „Brusnica“ Fojnica
Mirsad Topalović - Srijeda, 25.04.2007, 19:01
Klikni za više fotografijaRC "Brusnica" Fojnica
Srijeda, 25.04. - Rekreacijski centar "Brusnica" organizira svečano otvaranje i predstavljanje svoje ponude, bazirane na principu aktivnog odmora u prirodi. Otvaranje je u petak, 27.04.2007 u objektu "Brusnica" na Vranici (15 km od centra Fojnice) sa početkom u 16 sati. Otvaranju će prisustvovati značajni akteri bosanskohercegovačkog turizma, diplomatski i privredni krugovi, te ostali gosti. RC "Brusnica" u ljetnom periodu ponuditi će: jahanje, vožnju motorima, planinski biciklizam, šetnje markiranim i uređenim stazama, planinske transverzale – od kojih izdvajamo onu do Prokoškog jezera dugu 33 km, bogat lov i ribolov i slične aktivnosti.

Provala u vikendice u Ski centru Poljana Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 15.02.2007, 14:25
Poljana - Ski centar Poljana, Fojnica, 30.10.2005Četvrtak, 15.02. - Kako smo saznali u Policijskoj Stanici Fojnica, tokom vikenda, nepoznata osoba ili više njih je izvršilo provalnu krađu u vikendice koje se nalaze u Ski centru "Poljana" iznad Fojnice. Ovaj Ski centar se nalazi petnaestak kilometara iznad Fojnice, a u PS Fojnica su provalu u vikendice prijavili u subotu 10. februara vlasnici nekoliko vikendica D.B., J.K. i D.M. svi iz Fojnice. Službenici PS Fojnica su odmah izašli na lice mjesta i izvršili uviđajne radnje.

Linkovi:
Fotografije Ski centra "Poljana"
O istoj temi: Ski centar "Poljana"
Kamo dalje rođače
Nasir Selimović - Petak, 14.07.2006, 14:47
Sastanak u Općini, 20.04.2006Petak, 14.07. - U vrijeme naseljavanja američkog "Divljeg zapada" jedan od načina podjele slobodne zemlje ili sticanja prava na zemljišni posjed, bile su i famozne utrke bezemljaša. Prethodno bi se utvrdile granice prostora određenog za podjelu, mjesto i početak utrke, a onda bi na znak startera stotine porodica na konjima, u kočijama ili teretnim kolima stuštilo se ravnicom da prije drugih obilježi komad zemlje.

Fotografije Prokoškog jezera
O istoj temi: Prokoško jezero
Fotografije Ski centra "Poljana"
O istoj temi: Ski centar "Poljana"
Na skijalištu pasu ovce
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.05.2006, 16:21
Ovce na skijalištu, 22.05.2006Ponedjeljak, 22.05. - Fojnički Ski centar "Poljana" koji je udaljen od Fojnice 15 kilometara, a koji se nalazi na obroncima Motorca na oko 1550 do 1800 metara nadmorske visine je zimi veoma posjećen. Međutim i u vrjeme ostalih godišnjih doba ovo poznato izletište je dosta posjećeno. Razlog tome je taj što su to idealni predjeli za planinarenje, šetnje, izletišta sa velikim prostranstvima, a cijeli ovaj kraj je bogat šumskim plodovima i najkvalitetnijom ...

Linkovi:
Fotografije iz Ski centra «Poljana» (22.05.2006)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Posjeta visoke delegacije Italije Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 24.05.2006, 16:47
osjeta Italijanske delegacije Fojnici, 22.05.2006Ponedjeljak, 22.05. - Na inicijativu komadanta EUFOR-a za Bosnu i Hercegovinu Gian Marco Chiarini koji je posjetio nedavno Fojnicu, a na zamolbu gvardijana Franjevačkog samostana Duha Svetog u Fojnici fra Mirka Majdandžića, početkom sedmice Fojnicu je posjetila visoka italijanska delegacija, visoki predstavnici Italijanskog kontigenta snaga EUFOR-a iz Sarajeva, odjela Italijanske ambasade - Cooperazione Italiana UTL iz Sarajeva ...

Linkovi:
Fotografije posjete Fojnici (22.05.2006)
Otpočela izgradnja motela na skijalištu «Poljana»
Hazim Čukle - Utorak, 16.05.2006, 18:43
Počeli radovi na izgradnji motela, 12.05.2006Petak, 12.05. - Već dvije zimske sezone fojnički Ski Centar, poznato skijalište "Poljana" koje se nalazi udaljeno od Fojnice 15 kilometara na nadmorskoj visini od 1560 do 1800 metara privlači sve veči broj ljubitelja skijanja i uživanja na snijegu. Ovdje snijega ima čak i sada polovinom maja. Tu se nalaze sva ski lifta dužine 450 i 1100 metara, restoran i šezdesetak vikendica. Prenoćište je tokom ski sezone bilo 10 KM po osobi, međutim to nije moglo zadovoljiti potrebe ...

Linkovi:
Fotografije posjete Ive Mire Jovića (12.05.2006)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Ivo Miro Jović na izletu u Fojničkom Ski centru «Poljana»
Hazim Čukle - Utorak, 16.05.2006, 18:36
Ivo Miro Jović na Poljani, 12.05.2006Petak, 12.05. - Posljednjeg radnog dana protekle sedmice u fojničkom Ski centru "Poljana" koji je udaljen od Fojnice 15 kilometara smo sreli člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivu Miru Jovića. Bio je u društvu svojih prijatelja profesora iz Rijeke i Zagreba. Iako još na ovom skijalištu ima nešto snijega skijaška sezona je završena polovinom aprila. Član Predsjedništva BiH Jović je proveo vrijeme u šetnji skijalištem pokazujući prijateljima okolne planine ...

Linkovi:
Fotografije posjete Ive Mire Jovića (12.05.2006)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Završena ski sezona u Ski centru «Poljana» kod Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.04.2006, 18:59
Ski centar Poljana, Fojnica, 09.04.2006Nedjelja, 09.04. - Proteklog vikenda je završena sezona skijanja u fojničkom Ski centru "Poljana" te je tim povodom u organizaciji SKI kluba "Vran Kamen" održano takmičenje veterana i djece u veleslalomu. Jedan od organizatora ovog takmičenja koji je bio ujedno i učesnik takmičenja Rade Kapetanović nam je kazao: "Iako proljeće vozi velikom brzinom, ostavljajući zimu iza sebe ...

Linkovi:
Fotografije iz Ski centra "Poljana" (09.04.2006)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
4. otvoreno skijaško natjecanje za osnovno školski uzrast
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 20.02.2006, 19:20
Ski centar Poljana, Fojnica, 19.02.2005U dane 25.02.2006 Skijaški klub «Vran kamen» Fojnica u suradnji sa Sportskim savezom Kiseljaka organizira četvrto otvoreno skijaško natjecanje za osnovno školski uzrast na terenima Ski centra «Poljana», Fojnica.

Molimo Vas da prijave i informacije dostavite na mob. 063/313-824 (Radoslav Kapetanović) i 063/337-686 (Anto Bitić) kao i na sam dan takmičenja do 10 sati.

Linkovi:
Skeniran dopis O.Š. "Ivan Goran Kovačić" (20.02.2006)
Fotografije iz Ski centra "Poljana" (19.02.2006)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Ski centar «Poljana» i ovog vikenda prepun skijaša
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 20.02.2006, 18:58
Ski centar Poljana, Fojnica, 19.02.2005Veoma toplo i sunčano vrijeme, kao proljeće, tokom dva dana vikenda izmamilo je veliki broj ljubitelja snijega na obližnje fojničko skijalište Ski centar "Poljana" koji se nalazi 16 kilometara od Fojnice na obroncima Vranice na nadmorskoj visini od 1550 do 1730 metara nadmorske visine. Put od Fojnice do skijališta "Poljana" je makadamski i dosta dobar. Kolone automobila su krenule na skijalište, iako je Fojnica i bliža okolina bez snijega, na skijalištu "Poljana" on ne nedostaje, ima ga oko 90 do 100 centimetara.

Linkovi:
Fotografije iz Ski centra "Poljana" (19.02.2006)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Studenti posjetili Franjevački samostan u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 14.02.2006, 16:28
Posjeta samostanu, 13.02.2006Početkom februara u Fojnici boravi 40 studenata treće godine i profesora Nastavničkog fakulteta, Odsjek za sport Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara. Obavljaju redovnu nastavu skijanje koju izvode svakodnevno na fojničkom skijalištu Ski centar "Poljana". Danas su posljednjeg dana boravka u Fojnici u prisustvu člana marketinga Reumala Muhameda Huzbašića posjetili Franjevački samostan u Fojnici.

Linkovi:
Fotografije posjete studenata (13.02.2006)
O istoj temi: Franjevački samostan sv. Duha u Fojnici
Fotografije Franjevačkog samostana sv. Duha u Fojnici
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
www.fojnica.ba/turizam
Sportaši u planinama
Hazim Čukle - Petak, 10.02.2006, 15:23
Studenti na Poljani, 06.02.2005U grupi od 40 studenata i profesora Nastavničkog fakulteta odsjek za sport Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara koji ovih dana borave u Fojnici i obavljaju redovnu nastavu skijanja u fojničkom Ski centru "Poljana" je veliki broj aktivnih sportaša i trenera. Tako su u toj ekipi mladih momaka i djevojaka Dženan Zaimović kapiten Veleža iz Mostara, njegov kolega Alen Pajić, bokser reprezentativac Emir Telalović, Zlata Zubac selektor ženske...

Linkovi:
Fotografije boravka skijaša u Reumalu (07.02.2006)
Fotografije Ski centra "Poljana" (06.02.2006)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Nastava skijanja na Poljani kod Fojnice
Hazim Čukle - Utorak, 07.02.2006, 18:55
Sportaši ispred Reumala, 07.02.2005Početkom februara u fojnički hotel "Reumal" je stigla grupa od 40 studenata i profesora Nastavničkog fakulteta, Odsjek za sport, "Džemal Bijedić" u Mostaru. To su studenti treće godine, a u sklopu boravka u "Reumalu" izvode nastavu iz skijanja. Nastavu skijanja izvode u Ski centru "Poljana" koji je udaljen od Fojnice 16 kilometara. Svakodnevno kombi busovima ova grupa studenata i profesora kreću put "Poljane".

Linkovi:
Fotografije boravka skijaša u Reumalu (07.02.2006)
Fotografije Ski centra "Poljana" (06.02.2006)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Ski centar «Poljana» privlači skijaše
Hazim Čukle - Utorak, 07.02.2006, 18:42
Ski centar Poljana, 06.02.2005Iako vremenski uslovi u fojničkom skijalištu Ski centar "Poljana" nisu bili naklonjeni skijašima i ljubiteljima zimskih uživanja na snijegu, drugog dana proteklog vikenda je ovaj Ski centar kod Fojnice bio veoma posjećen. Ovo skijalište je udaljeno od Fojnice 16 kilometara, do kojeg se dolazi preko Bakovića i Bistrice veoma dobro očišćenim putem. Bila je tu kolona automobila, a na samom startu ski staze se nalazi restoran u kojem se mogu osvježiti, odmoriti i ručati...

Linkovi:
Fotografije Ski centra "Poljana" (06.02.2006)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
99 novih fotografija, ski centar «Poljana» Fojnica
Mirsad Topalović - Petak, 27.01.2006, 15:33
Ski centar Poljana, Fojnica, 06.01.2006

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Ismet Fejzić, 06.01.2006)
Linkovi:
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Skijanje u Fojnici
Mirsad Topalović - Utorak, 17.01.2006, 14:55
Skijanje u Fojnici"Reumal" Fojnica
Skijanje u Fojnici

U ski centru "Poljana", udaljenom 16 km od Fojnice, "Reumal" organizuje promotivni aranžman "Skijanje u Fojnici".

Aranžman obuhvata slijedeće:

- polupansion u hotelu "Reumal" u 1/2 ili 1/3 sobi plus lanč paket za skijalište
- prevoz do skijališta i nazad
- dnevnu ski kartu

Cijene

a) odrasli 49,40 KM
b) djeca do 7 godina besplatno
(koriste ležaj sa roditeljima)
c) djeca od 7 do 14 godina 24,70 KM

- Za aranžman sa smještajem u apartmanu ili 1/1 doplaćuje se razlika po cijeni u postojećem cjenovniku.

Napomena: U cijeni su uključeni PDV i boravišna taksa.

Informacije i rezervacije:
tel. +387 (0)30 838 800
tel. +387 (0)30 838 801
fax. +387 (0)30 838 900
email: reumal@fojnica.ba

Linkovi:
Reklamni letak
www.reumal.ba
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Dalmatinci oduševljeni viđenim
Hazim Čukle - Četvrtak, 12.01.2006, 19:54
Fojnica, 08.01.2005Proteklog vikenda na obližnjem skijalištu kod Fojnice "Poljana" koje je udaljeno oko 16 kilometara od Fojnice je bilo prepuno skijaša, a uglavnom su prednjačili gosti iz Splita, Zadra, Šibenika i Rijeke. Veliki broj posjetioca sa Jadranske obale je zbog toga što je dosta Fojničana na privremenom radu u susjednom nam Hrvatskoj pa su poveli svoje prijatelje da vide ovu prirodnu ljepotu nadomak Fojnice.

Linkovi:
Fotografije Ski centra «Poljana» (08.01.2006)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Fotografije Centra za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica»
www.reumal.ba
Uz terapije i odmor sada i skijanje
Hazim Čukle - Četvrtak, 12.01.2006, 19:35
Ski centar Poljana, 08.01.2006, 08.01.2006Pored medicinske rehabilitacije i odmora u fojničkom banjskom lječilištu, sada se gostima ovog malog živopisnog bosanskog gradića nudi još nešto novo, što je vjerovatno teško naći na bilo kojem drugom prostoru šireg regiona, a to je skijanje i uživanje na snijegu obližnjeg skijališta "Poljana" kod Fojnice. Tako se gostima pruža prilika da se poslije sniježnih radosti relaksiraju u termalnoj vodi banjskog lječilišta.

Linkovi:
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Fotografije Centra za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica»
www.reumal.ba
Poljana
Hazim Čukle - Utorak, 27.12.2005, 19:30
Poljana, Fojnica, 23.12.2005

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 23.12.2005)
Linkovi:
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Kozograd kod Fojnice postaje atraktivan zimski centar
Mirsad Topalović - Srijeda, 02.11.2005, 17:17
Poljana, 30.01.2005U članku se uz fotografije sa skijališta prenose izjave "alfe i omege" za ovaj teren i ski lift - Marka Stoimilovića. Novi ski-lift je na visini od 1600 m n/v (kao i Prokoško jezero) dug 400 m, staza je duga oko 500 m i široka 100-200 m, visinska razlika 200 m. Kapacitet je oko 40 skijaša na sat. Cijena jednodnevne karte je 10 KM. Na raspologanju je i 20 ležajeva za prenoćište a cijena s doručkom je 10 KM. U funkciji su i strojevi za čišćenje snijega, baby ski-lift i škola skijanja koju vodi instruktor Krešo Kujundžić iz Teslića.

Linkovi:
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Anketa: Kako riješiti slučaj «Poljana»? (februar/veljača 2005)
Entuzijazam na djelu
Mirsad Topalović - Srijeda, 02.11.2005, 17:11
Pogled sa vrha ski staze, 05.02.2004Ski-lift je sada u vlasništvu "Karamba d.o.o.", trenutno je u funkciji samo vikendom, a novo postavljenim sjedalicama je moguće za 15-tak minuta doći do "Kučetine", visoravni s koje se pruža prekrasan pogled na Fojnicu. Idealan izlet preko vikenda. Sada rade na raščišćavanju zarasle ski staze, parkingu za 50 vozila na polaznoj stanici, brvnare s terasom za okrepu, prilaznoj cesti. Nabavljen je, uz pomoć Gvardijana franjevačkog samostana u Fojnici retrakt za ravnanje staze, a u planu je i izgradnja bazena s vodom za napajanje snježnjih topova za period bez prirodnog snijega. Kako se u isto vrijeme radi i na postavljanju ski-lifta na visoravni "Poljana" na visini od 1600 m n/v, u planu je i povezivanje ova dva ski-lifta sjedešnicom od 2 km, čime bi bilo moguće direktno iz Fojnice stići do ove lokacije i budućeg vikendaškog naselja (oko 40-50 vikendica u gradnji).

Linkovi:
Fotografije Ski lifta "Lastve" Fojnica (05.02.2004)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Anketa: Kako riješiti slučaj «Poljana»? (februar/veljača 2005)
Na planinama iznad Fojnice niču velike ideje o novom bosanskom St. Moritzu
Mirsad Topalović - Srijeda, 02.11.2005, 16:40
Poljana, 30.01.2005Fojnički franjevci otvorili ski centar

FOJNICA — Predstaviti u nekoliko redova novi Ski centar "Poljana", koji je od Bakovića u fojničkoj općini udaljen dvanaest kilometara, nije lako. Zato je, možda, najbolje reći kako taj čarobni prostor na 1600 metara nadmorske visine od prve zarobi i onoga tko je snježnu zimsku idilu dotad volio samo na razglednici ili TV ekranu.

Linkovi:
Fotografije Ski centra «Poljana» (30.10.2005)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Anketa: Kako riješiti slučaj «Poljana»? (februar/veljača 2005)
SKI centar Poljana spremno dočekuje zimsku sezonu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.10.2005, 19:15
Poljana, Fojnica, 30.10.2005U bogatoj turističkoj ponudi Fojnice, svakako značajno mjesto zauzima odnedavno i zimski turizam. Prije tri godine se počelo iz povoja, sa prvim ski liftom i uređenjem staza i prilaza. Kasnije je vremenom ovaj ski centar postajao sve moderniji i kvalitetniji da se sada sa pravom može reči da je to ski centar koji privlači veliki broj ljubitelja zimskih radosti. Riječ je o Ski centru Poljana koji je smješten na obroncima Matorca na oko 1600 do 1800 metara nadmorske visine.

Linkovi:
Fotografije Ski centra «Poljana» (30.10.2005)
Fotografije Ski centra «Poljana»
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
Anketa: Kako riješiti slučaj «Poljana»? (februar/veljača 2005)
Poljana
Nasir Selimović - Srijeda, 16.02.2005, 19:19
Poljana, 30.01.2005Slučajno, po nagonu, ili planski osmišljeno? Tipičan primjer ignorancije države ili primjer tromosti njene administracije? Da li je to sada uopće važno i mjerljivo sa činjenicom da je na prostoru Poljane poslije rata sagrađeno naselje koje se sada, možda s pravom, zove zimskim centrom? Počelo se sa barakama «sklepanim» od dasaka, preko vikendica od tvrdog materijala, pa do malih smještajnih objekata. Da bi sva ova gradnja imala i svoju upotrebnu vrijednost, osim uživanja na svježem zraku, slijedio je logičan nastavak dodatnog investiranja u neophodnu infrastrukturu; staze, ski – liftovi, komunikacije, vodovod, struja. Iako se čitavo naselje još uvijek tretira i podvodi pod «divlju gradnju», krajnje je vrijeme da se nadležne općinske službe uključe u rješavanje «slučaja Poljana» i pametnom politikom utiču na dalji razvoj i konačno oblikovanje ovog perspektivnog lokaliteta.

Linkovi:
Fotografije Ski centra "Poljana"
O istoj temi: Ski centar «Poljana»
pretraga novosti :: arhiva novosti