Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za Planinarski uspon na Nadkrstac je pronašla slijedeće:

Tradicionalni novogodišnji uspon na dva najviša vrha Vranice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 18.01.2016, 15:11
Klikni za više fotografijaPlaninari
U organizaciji PD „Vranica“ Fojnica već nekoliko godina organiziraju novogodišnji planinarski uspon na dva najviša vrha planine Vranice, Ločika 2.107 i Nadkrstac 2.112 metra nadmorske visine.Tako je bilo i ovoga puta, dvadesetak planinara iz Fojnice i njihovih gostiju iz Sarajeva, dočekali su Novu 2016 godinu u katunima na Prokoškom jezeru.

Prvog dana Nove godine, njih sedam, najiskusnijih planinara su krenuli sa lokaliteta Prokoško jezero na uspon do vrhova Vranice. Da se popnu na ta dva vrha i nazad do polazne tačke im je trebalo oko šest sati pješaćenja. Nakon dolaska i okrepljenja toplim čajem svi zajedno su nastavili novogodišnje druženje, a potom povratak u Fojnicu.

Zimski uspon na najviši vrh Vranice Nadkrstac
Hazim Čukle - Subota, 05.01.2013, 13:15
Klikni za više fotografijaNadkrstac, 2112 m n/v
Već petu godinu tradicionalno najiskusniji članovi Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica u prvim danima Nove godine organiziraju zimski uspon na Prokoško jezero i najviši vrh planine Vranice Nadkrstac (2112 metara nadmorske visine) koji je ujedno i najviši vrh Bosne.

Sa ovim usponom počinje i realizacija godišnjeg plana ovog društva , visokogorskih planinarskih tura. Uspon i povratak je trajao oko 9 sati pješaćenja, a na ovom usponu je učestvovalo pet članova planinara domaćina, kojima su se priključila dva člana PD „Visočica“ Visoko koji su tokom novogodišnjih praznika boravili na Prokoškom jezeru.

Tradicionalni novogodišnji uspon na najviši vrh Bosne
Hazim Čukle - Srijeda, 18.01.2012, 12:13
Klikni za više fotografijaNadkrstac, 2112 m.n.v.
Tradicionalno svake godine prvog dana nove godine članovi Planinarskog društva „Vranica“ iz Fojnice organiziraju jednodnevni novogodišnji planinarski uspon na najviši vrh Bosne Nadkrstac 2112 m.n.v.

Kako je za Fojnica online kazao organizator uspona i predsjednik PD „Vranica“ Fojnica Eduard Slađo Jukić: „Sa usponom smo počeli odmah u prvim satima Nove godine sa lokaliteta Jezernica podno Prokoškog jezera, preko Sivke i Hrida do Prokoškog jezera a potom oštrim usponom preko vrha Krstac (2070 m.n.v.) do Nadkrstaca najvišeg vrha Bosne (2112 m.n.v.). U ovom usponu su pored domaćina učestvovali i nekoliko članova PSD „Treskavica“ iz Trnova. Uspon je sa povratkom trajao oko 8 sati pješaćenja. Ovom akcijom smo započeli po našem godišnjem planu i programu velikogorske aktivnosti u ovoj 2012. godini a cilj nam je bio pokloniti se našoj prelijepoj bosanskoj ljepotici planini Vranici koja još nosi i primat najvisoćije planine u Bosni. Bilo je to uživanje za najiskusnije planinare koji su ponovo očarani ljepotama Vranice“.

Planinari Fojnice na vrhu Stražica
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.02.2011, 13:49
Klikni za više fotografijaPlaninari na Stražici
Planinari Planinarskog društva "Vranica" Fojnica su tokom cijele godine aktivni i redovno organiziraju planinarske ture po planinskim visovima oko Fojnice kao i po drugim planinama BiH i šire. Tako je bilo i pretprošlog vikenda, PD "Vranica" iz Fojnice je za svoje članove, simpatizere i ljubitelje planinarenja organizovalo jednodnevni planinarski uspon na vrh Stražica na masivu Vranice. Kako nam je kazao predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić na ovu jednodnevnu planinarsku turu odnosno planinarski uspon se krenulo iz Tovarišta u MZ Prokos sa oko 700 m.n.v...

Prvi ovogodišnji planinarski usponi
Hazim Čukle - Petak, 15.01.2010, 17:42
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Samo što je započela nova 2010. godina planinari Planinarskog društva "Vranica" iz Fojnice su otpočeli sa svojim redovnim aktivnostima u planinarskim turama i usponima. Odmah prvog dana nove godine krenuli su u na dva zahtjevna planinarska uspona, na najviše vrhove Vranice Ločiku i Nadkrstac. Kako saznajemo od predsjednika PD "Vranica" Fojnica Eduarda Slađe Jukića to je bio dvodnevni usponi na najviše vrhove Vranice Ločika (2107) i Nadkrstac (2112) metara n.v...

Brdski biciklizam: Vranica - Prokoško jezero
Mirsad Topalović - Utorak, 11.08.2009, 14:21
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Pedesetak kilometara zapadno od Sarajeva nalazi se Fojnica, živopisni bosanskohercegovački gradić na istoimenoj rijeci. Svud uokolo okružena planinama, prije svega Vranicom koja dominira cijelim krajem, ali i Matorcem, Zahorom, Pogorelicom, Bitovnjom i Jasikovicom, kompletna ova regija predstavlja raj za ljubitelje brdskog biciklizma.

Prostor Vranice po nadmorskoj visini spada u najviša područja u BiH. Nekoliko vrhova prelazi 2.000 m nadmorske visine (Nadkrstac 2112 m, Ločika 2107 m) i većina je lako dostupna planinarima, a neki i biciklistima.

Živopisno okruženje koje uz brojne potočiće stvara idiličnu sliku, autentično stočarsko naselje i bogata gastronomska ponuda (prokoški sir i pita ispod sača) i dalje su pravi izazov za sve ljubitelje prirode. Svakako, i za istinske zaljubljenike u brdski biciklizam kojima toplo preporučujemo ovu turu kao neizbježnu u popisu najljepših destinacija u Bosni i Hercegovini...

Planinari čistili nukleus zaštićene zone Spomenika prirode Prokoško jezero
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.06.2009, 16:45
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
U organizaciji Planinarskog društva "Vranica" iz Fojnice pretprošlog vikenda je organizovana ekološka akcija čiščenja nukleusa zaštićene zone Spomenika prirode Prokoško jezero. Gosti su im bili 80 članova PD "Treskavica" iz Trnova i nekoliko planinara PD "Bitovnja" iz Kreševa. Drugog dana su svi planinari imali zajednički uspon do najvišeg vrha Vranice Nadkrstac čija je visina 2112 metra nadmorske visine.

Od domaćina i organizatora ove akcije i uspona predsjednika PD "Vranica" Fojnica Eduarda Slađe Jukića smo saznali: "Prvog dana boravka na Prokoškom jezeru smo imali ekološku akciju čišćenja nukleusa zaštićene zone Spomenika prirode Prokoško jezero. Od kako je prije par godina Prokoško jezero proglašeno zaštićenom zonom spomenik prirode nije se poduzimala neka veća akcija zaštite i uređenja šire okoline Prokoškog jezera. Mi smo u ovoj akciji imali posebne aktivnosti čiščenja užeg jezgra nukleusa zaštićene zone spomenika prirode. Postoje tu dvije tri deponije koje je potrebno odvesti, ali to iziskuje i određena materijalna sredstva a mi ih nemamo."...

Planinarski uspon na najviši vrh Vranice Nadkrstac (2112m n/v)
Mirsad Topalović - Utorak, 14.10.2008, 18:35
Klikni za više fotografijaProkoško jezero

Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Enes Kurta, 07.09.2008)

Jednodnevni pohod Prokoško jezero - Rosinj
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Utorak, 27.05.2008, 16:20
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA

svoje članove, simpatizere i druge zainteresirane ljubitelje prirode na:JEDNODNEVNI POHOD
Prokoško jezero - Rosinj
u nedjelju, 01.06.2008


Planinarski uspon na Nadkrstac, najviši vrh Vranice
Hazim Čukle - Utorak, 15.05.2007, 17:00
Klikni za više fotografijaUspon na Nadkrstac
Subota, 12.05. - Tokom vikenda u organizaciji Plainarskog društva "Vranica" iz Fojnice organizovan je planinarski uspon na najviši vrh planine Vranice Nadkrstac, čija je nadmorska visina 2112 metara. Vođa ovog planinarskog uspona je bio predsjednik PD "Vranica" iz Fojnice Eduard Jukić - Slađo, koji nam je kazao: "Iz Fojnice smo krenuli autobusom do prirodnog dragulja i gorskog oka Prokoškog jezera. Dvadesetak planinara, članova PD "Vranica" iz Fojnice i nekoliko planinara gostiju iz Novog Travnika, Prijedora i Sarajeva, je sa Prokoškog jezera krenulo ka najvišem Vrhu Nadkrstac.

pretraga novosti :: arhiva novosti