Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za Planinarski dom Pogorelica Kiseljak je pronašla slijedeće:

Pogorelica idealno mjesto za odmor i uživanje
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.06.2015, 09:41
Klikni za više fotografija Pogorelica
Malo se koje mjesto u BiH može pohvaliti kulturno-historijskim znamenitostima i bogastvom prelijepe prirode kao što to ima Fojnica i njena okolina. Jedno od njih je i Pogorelica. Do Pogorelice se dolazi iz Fojnice asvaltnom trakom uz riječicu Željeznicu do Dusine, a onda još 4 kilometra makadama i dolazite na mjesto kao izmišljeno za ljubitelje planinarenja, prirode sa brojnim proplancima i stoljetnom bukovom šumom.
Do ovog prekrasnog mjesta se može doći iz nekoliko pravaca, iz pravca doline Neretvice, Fojnice i Kreševa. U tom prirodnom raju na zemlji kao da su od pamtivjeka stajali dva doma. Jedan je lovački vlasništvo LD „Divokoza“ Fojnica, a drugi je planinarski vlasništvo PD „Pogorelica“ Kiseljak. Oba izgledaju kao da su srasla uz rub bukove šume, udaljeni jedan od drugog 300 metara, na nadmorskoj su visini 1.000 i 1.200 metara. I od jednog i drugog se pruža prekrasan pogled na livade, pašnjake i šumu Pogorelice

Lovački dom LD „Divokoza“ Fojnica je sagrađen 1983 godine, posjeduje podrum, prizemlje i dva sprata sa tri apartmana i sobama sa oko 40 ležaja. Ima dvije kuhinje i kamin salu i električnu energiju.Noćenje se plaća 8 KM po osobi,a za članove društva 5 KM. Dnevni boravak na lokalitetu ovog doma uz korištenje kuhinje je 2 KM. Ostale informacije se mogu dobiti kod domara na broj 061 327 053 na ime Nedžad Fejzić.

Drugi dom vlasništvo planinarskog društva „Pogorelica“ Kiseljak posjeduje takođe 40 ležaja, kuhinju, salu za ručavanje, struju, vodu, tuš kabine, sve uslove za idealan odmor u netaknutoj prirodi. Prenoćište košta 10 KM po osobi, dnevni boravak na lokalitetu doma sa korištenjem kuhinje je 2 KM. Dom je otvoren od četvrtka do nedelje. Ostale informacije se mogu dobiti na telefon domara Zlatka Iviša Zende na broj 063 337 700. Ispred doma smo sreli ljubazne domaćine predsjednika Antu Boju i Zlatka Iviša Zendu, koji su bili sa prijateljima.

Oni koji posjete Pogorelicu mogu uživati u odmoru i ljepoti prirode, mirisu poljskog cvijeća, cvrkutu ptica i žuboru planinskih izvora, a imaju mogućnost šetati, sve staze obilježene, nema mina jer nije bilo ratnih dejstava. Posjetioci mogu brati šumske plodove kao što su šumske jagode, borovnice, maline, zatim ljekobilje i gljive vrganj i lisičarka. Prilikom našeg boravka na Pogorelici smo sreli ispred PD „Pogorelica“ Kiseljak Gorana Glušica iz Sarajeva. Kazao je da dolazi tu više godina, da nije dobro nebi ni dolazio i da nije ovih ljepota i ljubaznih domaćina.

14.Dani Pogorelice 2015 na Pogorelici
Hazim Čukle - Petak, 05.06.2015, 13:56
Klikni za više fotografija Pogorelica
U organizaciji PD „Pogorelica“ iz Kiseljaka tradicionalno se krajem mjeseca maja organiziraje manifestacija pod nazivom „Dani Pogorelice“. Tako je bilo i ove godine, posljednjeg dana mjeseca maja su organizirani „Dani Pogorelice 2015“, na kojima je učestvovalo stotinjak planinara i ljubitelja prirode. Planinarski dom na Pogorelici se nalazi na 1.222 metra nadmorske visine, a prilikom naše posjete još jedan dom se nalazi niže par stotina metara vlasništvo LD „Divokoza“ Fojnica je bio zaključan, razloge neznamo, pored smo sreli nekoliko bajkera.

-Ovogodišnji 14. „Dani Pogorelice“ su organizirani proteklog vikenda, kada smo prvog dana ove manifestacije krenuli pješice iz Kiseljaka preko Jelačke, Crničkog Kamenika, Bilića i Dusine do našeg planinarskog doma na Pogorelici, gdje je učestvovalo 27 planinara a pješačili smo 8 sati. Većinom su to bili mladi ljudi i to nas raduje. Nakon što smo stigli, pridružili smo se i drugim planinarima koji su došli iz drugih pravaca i mjesta, gdje nas je bilo blizu stotina,kaže Anto Bojo-Čiro, predsjednik PD „Pogorelica“ Kiseljak i dodaje

Naša logistika je pripremila za sve doček sa toplim čajem i osvježavajućim pićima.U večernjim satima smo imali planinarsko druženje uz logorsku vatru, muziku i pjesmu do sitnih sati drugog dana. Ujutro smo nakon doručka organizirali planinarske ture do Zec planine i Zvjezdana gdje se nalazi vidikovac gdje se vidi cijela dolina Netervice, a po povratku su svi imali besplatan ručak, planinarski grah, opet druženje i pripreme za povratak kućama. Svi nosimo lijepe uspomene, kaže Anto Bojo-Čiro, predsjednik planinara iz Kiseljaka.

Mlada dama iz Kiseljaka, Branka Banduka nam je kazala:-Došla sam ovdje iz Kiseljaak pješice sa ostalim planinarima. Dolazim na Pogorelicu često i uvjek me nešto očara od te silne prirodne ljepote. Lijepa je priroda, pa i dosta je blizu, uvjeti za dobar odmor i uživanje u netaknutoj prirodi više nego dobro i druženje sa dragim ljudima. Poručila bi svima koji vole planinarenje i prirodu da dođu i vide, a kasnije će sigurna sam opet dolaziti, kazala je Branka Banduka.


Dani planinara na Pogorelici kod Fojnice
Hazim Čukle - Petak, 13.06.2014, 13:49
Fojnica
Pogorelica je jedinstvena i najpitomija planina#Petar Penjga, predsjednik HPD „Malačka“ Kaštel Stari sa Antom Bojom Ćirom, predsjednikom PD „Pogorelica“ Kiseljak (Petar Penjga ima krem kačket, crvenu majicu a Anto Bojo Ćiro košulju sitne kocke.ustafa Burić,najstariji planinar ima plavu jaknu, plavi prsluk i plavu kapu.Druženje ispred doma na Pogorelici, odbojka i mladi

Tokom proteklog vikenda su u organizaciji Planinarskog društva „Pogorelica“ iz Kiseljaka i u saradnji Planinarskog saveza F BiH-e na Pogorelici održani tradicionalni „Dani planinara F BiH –Pogorelica 2014“, a ujedno je to i dan Planinarskog društva „Pogorelica“ Kiseljak.Prisustvovalo je između 250 i 300 planinara iz cijele BiH kao i petnaestak planinara iz Kaštel Štarog iz Hrvatske.

-Ovo je trodnevna manifestacija planinara koja se održala na Pogorelici.Imali smo prvi dan planinarsku turu od Kiseljaka do Pogorelice.Tu je bilo svečano otvaranje ove manifestacije a onda organizirane planinarske ture do Zec planine i do lokaliteta Smiljeva kosa.Jedan dio planinara je iskoristio to za šetnje, branje ljekobilja i druženje.Imali smo i takmičenje u orjentiringu i planinarskoj orjentaciji., kaže Anton Bojo Ćiro, predsjednik PD „Pogorelica“ Kiseljak i dodaje

Drugog dana smo imali takmičenje u odbojci gdje su najbolji dobili diplome.Posljednjeg dana ove manifestacije smo imali zajednički ručak, planinarski grah koji smo prodavali i sav prihod od tog zajedničkog ručka smo namjenili za građane poplavljenih područja i ugroženim od klizišta.

Petar Panjga , predsjednik Hrvatskog planinarskog društva „Malačka“ Kaštel Stari iz Hrvatske nam je kazao da je ovo predivno mjesto, ovo što vi u BiH imate je fenomenalno i rijetka ljepota koju drugi nemaju.Pobratimili smo se sa planinarima Kiseljaka i Kiseljakom, ovdje dođemo svake godine, da nam nije predivno nebi dolazili godinama i dolatit ćemo.

Mustafa Burić, najstariji planinar na ovim „Danima planinara-Pogorelica 2014“ nam je kazao –Meni je 78 godina, i član sam PD „Visočica“ Visoko.Na Pogorelicu dolazim već 50 godina i ovo je planina posebna, ima posebnu ljepotu, posebnu čistu i zdravu vodu, dobar zrak, prirodne ljepote i najpitomija je planina.Prešao sam naše sve planine i one preko 2.000 m.n.v., ali ova Pogorelica je jedinstvena.

Grebenasta zimska tura po masivima Matorca, Zeca i Pogorelice
Hazim Čukle - Srijeda, 29.01.2014, 12:27
Planinari
PD“Vranica“ Fojnica je zasigurno jedno od najaktivnijih planinarskih društava u SBK, a vjerovatno i šire.Članovi ovog društva su aktivni tokom cijele godine.Iako je ovih dana počelo veoma hladno vrijeme i krenuli su minusi, u organizaciji PD“Vranica“ Fojnica organizirana je jednodnevna zimska grebenasta tura po masivima Matorca,Zeca i Pogorelice.

Dvadesetak najiskusnijih planinara ovog društva je na ovu turu krenulo sa lokaliteta Poljana ispred motela RC „Brusnica“, preko Objesta, vrha Matorca, Vran kamena, vrha Smiljeve kose za Zec planini i Zečije glave, zatim preko Marina dola do planinarskog doma PD „Pogorelica“ na Pogorelici iz Kiseljaka.Ova zimska tura je trajala oko 7 sati pješaćenja, a pored domaćina su učestvovali i nekoliko članova PSD „Treskavica“ Trnovo i PD „Trebević“ Sarajevo.

Dani pisanice na Pogorelici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.05.2012, 13:21
Klikni za više fotografijaIzbor pisanice
U organizaciji Planinarskog društva „Pogorelica“ iz Kiseljaka u planinarskom domu na Pogorelici iznad fojničkog naselja Dusina se tradicionalno svake godine nakon uskršnjih blagdana održava manifestacija „Dani pisanice“ Pogorelica. Tako je bilo i ovih dana a na ovoj manifestaciji je sudjelovalo 67 planinarki i planinara iz pet planinarskih društava iz HPD „Bjelašnica“ 1923“ Sarajevo, HPD „Kuk“ Novi Travnik, PD „Vranica“ Fojnica, PD „Bitovnja“ Kreševo i domaćin PD „Pogorelica“ Kiseljak.

Tim povodom nam je predsjednika PD „Pogorelica“ Kiseljak Anto Bojo Ćiro kazao da je za vrijeme trajanja ove jednodnevne manifestacije organiziran izbor najljepše pisanice (ukrašenog kokošijeg jajeta) kao i natjecanje u tucanju kokošijih jaja...

Održana redovna godišnja skupština planinara Fojnice
Hazim Čukle - Utorak, 07.06.2011, 08:35
Klikni za više fotografijaSkupština planinara
Pretprošlog vikenda je u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica održana redovna izvještajna Skupština PD "Vranice" Fojnica koja je održana u u motelu "Brusnica" u SRC "Poljana" iznad Fojnice. Skupštini je prisustvovalo 55 članova a izvještaj o radu u proteklom periodu za 2010. godinu i plan za naredni period prezentirao je predsjednik PD "Vranica" Fojnica Eduard Slađo Jukić. Ovo društvo ima veoma bogate aktivnosti što su prikazali i na video slajdovima što je dalo poseban ugođaj u toku održavanja Skupštine. Posebno se ponose svojim uspjesima u organizaciji 33 organizovane visokogorske planinarske ture u BiH i van granica naše zemlje na kojima je učestvovao veliki broj članova društva kao i njihovih prijatelja iz drugi planinarskih društava čime su stekli zavidan ugled u organizovanju takvih tura...

Biciklistička tura do Pogorelice
Hazim Čukle - Petak, 03.06.2011, 11:46
Klikni za više fotografijaČlanovi BBK na Pogorelici
Grupa biciklista članova BBK "Slapovi Kozice" Fojnica su prošli vikend vozili turu od Fojnice do Pogorelice. Među njima su bile i dvije dame Emina i Lucija i najmlađi dječak Armin. Vozili su od Fojnice preko Bakovića i Gojevića do Dusine i dalje do Pogorelice. U planinarskom domu vlasništvo PD "Pogorelica" Kiseljak su počašćeni čajem i sokovima a tu su pojeli i planinarski grah. Domaćin im je bio domar doma Zeba. Vožnja je bila u dužini od pedesetak kilometara.


Jubilarni Dani Pogorelice
Hazim Čukle - Srijeda, 01.06.2011, 09:38
Klikni za više fotografijaPogorelica
Tokom vikenda su na Pogorelici u organizaciji Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka održani "Dani pogorelice 2011" koji se tradicionalno održavaju svake godine posljednjeg vikenda mjeseca maja. Tako je bilo i ove godine i kako nam je kazao predsjednik PD "Pogorelica" Kiseljak Anto Bojo Čiro organizovan je planinarski pohod od Kiseljaka preko Kamenika, Bilića i Dusine do planinarskog doma na Pogorelici. U tom pohodu je zbog malo lošijeg vremena učestvovalo dvadesetak planinara koji su put od Kiseljaka dovde na Pogorelici u dužini od oko 30 kilometara prešli za 7-8 sati pješaćenja.

"U planinarskom domu na Pogorelici ove godine na "Danima Pogorelice 2011" okupilo se u ova dva dana preko stotinu planinara iz Kiseljaka, Visokog i još nekih društava kao i gostiju iz Kaštela, Splita iz R Hrvatske a bili su nam gosti i biciklisti i motoristi iz Fojnice i Kiseljaka. Uvečer smo imali druženje uz logorsku vatru, muziku, meze i piće do kasnih sati. Drugog dana manifestacije "Dani Pogorelice 2011" smo u grupama obišli Pogorelicu, zatim smo imali za ručak planinarski grah."...

Zahtjevna zimska tura na Matorac
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.03.2011, 09:09
Klikni za više fotografijaUspon na Matorac
U povodu 18. marta Dana općine Fojnica u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica oganizovana je proteklog vikenda tradicionalna planinarska tura, jedna od najzahtjevnijih zimskih planinarskih tura u BiH, na Matorac. Ni visok snijeg nije spriječio četrdesetak planinara da krenu na tu turu. Planinari su krenuli iz Fojnice sa 570 m.n.v. preko sela Tješilo, lokaliteta Potočke česme i Gorevine do vrha Matorca na 1937 m.n.v. savladavši tako visinsku razliku od oko 1300 metara.

Planinari na ovom planinarskom usponu su bili predvođeni predsjednicima planinarskih društava domaćinom presjednikom Eduardom Slađom Jukićem iz PD "Vranica"Fojnica, Mensurom Konjičaninom iz PD "Visočica" Visoko, Antom Ćirom Bojom iz PD "Pogorelica" Kiseljak, Ostojom Medićem iz PSD "Trebević" Sarajevo kao i članovima planinarskih društava iz PD "Bitovnja" Kreševo i PSD "Treskavica" Trnovo...

Koševina na Pogorelici
Hazim Čukle - Srijeda, 28.07.2010, 16:31
Klikni za više fotografijaPogorelica
Na Pogorelicu 18 kilometara udaljenu od Fojnice se stiže asfaltnom trakom preko Bakovića, Gojevića i Dusine a onda oko 4 kilometra dosta dobrim makadamskim putem i eto vas u vazdušnoj banji. Smještena na oko 1100 metara nadmorske visine pored prekrasnih pejzaža i predjela pašnjaka i livada okruženih stogodišnjom bukovom šunom Pogorelica je privlačno mjesto za planinare, lovce, sportaše, sakupljače ljekobilja i šumskih plodova. Tu se pored nekoliko vikendica nalaze i dva doma, planinarski PD "Pogorelice" iz Kiseljaka i Lovači dom od LD "Divokoza" iz Fojnice, oba su vikendom otvorena za posjetioce a može se tu boraviti i ostalim danima uz dogovor sa domarima. Za Pogorelicu je vezana i još jedna zanimljivost, svako će vam kazati u Fojnici da je od davnina poznat fojnički krompir ali onom sa Pogorelice nema ravnog u BiH a i šire. Rekoše nam da je tu zdrava hrana sto posto jer nema zagađivača, zemlju đubre stajskim đubrivom i ne koriste nikakve zaštitna hemijska sredstva protiv krompirove zlatice i plamenjače...

Tradicionalna manifestacija "Dani Pogorelice 2010"
Hazim Čukle - Srijeda, 02.06.2010, 16:06
Klikni za više fotografijaDom na Pogorelici
Devet godina se tradicionalno u organizaciji Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka krajem mjeseca maja organizuje manifestacija planinarskih dana pod nazivom "Dani Pogorelice". Tako je bilo i ove godine, ovo planinarsko društvo je organizovalo "Dani Pogorelice 2010". Kako nam je kazao predsjednik PD "Pogorelica" Kiseljak Anton Bojo Čiro ovogodišnji "Dani Pogorelice 2010" su se održavali tokom vikenda 29. i 30. maja na Pogorelici i u Kiseljaku.

"Prvog dana ovogišnjih dana Pogorelice smo imali planinarski pohod od Kiseljaka preko Kamenika, Bilića i Dusine do našeg doma na Pogorelici koji se nalazi na 1222 m.n.v. U tom pohodu je učestvovalo tridesetak planinara a pješačilo se oko sedam sati, prešlo se oko 30 kilometara. Ove godine su "Dani Pogorelice 2010" okupili oko 150 planinara iz planinarskih društava, pored nas domaćina su tu i planinari iz: PD "Konjuh" Tuzla, PD "Visočica" Visoko, PD "Kuk" Novi Travnik i HPD "Malačka" Kaštel Stari kod Splita iz Republike Hrvatske."...

Novi stari predsjednik Eduard Slađo Jukić
Hazim Čukle - Petak, 16.04.2010, 17:03
Klikni za više fotografijaSkupština PD "Vranica"
Osmog aprila je u SRC "Poljana" u motelu "Brusnica" iznad Fojnice održana izvještajno izborna Skupština Planinarskog društva "Vranica" Fojnica. Planinarsko društvo "Vranica" u Fojnici broji 170 svojih članova od čega su više od polovine mladi i djeca. Ovoj izvještajno izbornoj Skupštini PD "Vranica" Fojnica su pored domaćina prisustvovali i planinari prijatelji iz PD "Visočica" Visoko, PD "Pogorelica" Kiseljak, PD "Bitovnja" Kreševo, PD "Treskavica" Trnovo, PD "Trebević" Sarajevo itd.

Izvještaj o radu u proteklom periodu i planovima za naredni period je iznio član Upravnog odbora društva Mile Belojica. Javnim glasanjem jednoglasno je za novog predsjednika PD "Vranica" Fojnica u narednom mandatu od 4 godine izabran stari novi predsjednik Eduard Slađo Jukić...

Jednodnevno planinarenje po Bukoviku sa obilaskom vodopada Skakavac
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Četvrtak, 05.11.2009, 15:15
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica
u saradnji sa Planinarskim društvima
"Bitovnja" Kreševo, "Visočica" Visoko i "Pogorelica" Kiseljak

ORGANIZIRA
za svoje najmlađe članove
Jednodnevno planinarenje po Bukoviku
sa obilaskom vodopada Skakavac
u nedjelju 08.11.2009. godine


Prijavu i uplatu kotizacije zainteresirani mogu izvršiti kod Eduarda Jukića "Slađo" (telefon 063/369-089) najkasnije do petka, 06.11.2009. godine...

Polaznici Planinarske škole Fojnice, Kreševa i Kiseljaka na Bijambarama
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.05.2009, 15:07
Klikni za više fotografijaBijambare
Prvog dana proteklog vikenda je u organizaciji Planinarskog društva "Vranica" Fojnica i u saradnji sa PD "Bitovnja" Kreševo i PD "Pogorelica" Kiseljak organizovan jednodnevni izlet za najmlađe planinare članove Planinarske škole uzrasta od 7 do 14 godina na Bijambare, bijambarske pećine u zaštićenom pejsažu "Bijambare". Na ovom jednodnevnom izletu planinarskom domu Bijambare i bijambarskoj pećini je ušestvovalo četrdesetak najmlađih članova planinarskih društava Fojnice, Kiseljaka i Kreševa.

Organizirani planinarski obilazak zaštićenog pejsaža Bijambare
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Petak, 08.05.2009, 16:54
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica
u saradnji sa PD "Bitovnja" Kreševo, PD "Pogorelica" Kiseljak i PD "Visočica" Visoko

POZIVA
svoje najmlađe članove i prijatelje na
Organizirani planinarski obilazak zaštićenog pejsaža Bijambare
u subotu 16.05.2009. godine


Masovni planinarski pohod Matorac - Zec - Pogorelica
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Utorak, 14.04.2009, 15:31
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA
svoje članove i prijatelje na
Masovni planinarski pohod
Matorac - Zec - Pogorelica
povodom Svjetskog dana zdravlja
u subotu 18.04.2009. godine


Prijave i uplate kotizacije zainteresirani mogu izvršiti kod Eduarda Jukića - "Slađo" (telefon 063/369-089) najkasnije do petka, 17.04.2009. godine.

Svjetski Dan voda
Hazim Čukle - Srijeda, 25.03.2009, 16:08
Klikni za više fotografijaSlapovi Kozice
Klikni za više fotografijaKUD "1001 noć"
Područje općine Fojnica je veoma bogato vodama, preko 80 kilometara vodenih tokova. U povodu svjetskog Dana voda i na području općine Fojnica je ovaj dan obilježen. Planinari Planinarskog društva "Vranica" Fojnica su u povodu svjetskog Dana voda organizovali planinarski pohod na slapove rijeke Kozice koji su udaljeni nešto više od desetak kilometara od Fojnice. Kako smo saznali od predsjednika ovog planinarskog društva Eduarda Slađe Jukića povod za ovaj pohod na slapove Kozice je pored svjetskog Dana voda i dolazak proljeća.

U povodu svjetskog Dana voda i članovi KUD "1001 noć" iz Fojnice su izveli u velikoj Sali hotela "Reumal" veoma bogat program. Predstavile su se pjevačka i starija i mlađa folklorna sekcija ovog društva uz spletove igara i pjesama iz BiH i drugih zemalja...

Planinari iz Fojnice osvojili Prenj
Hazim Čukle - Srijeda, 08.10.2008, 14:26
Klikni za više fotografijaPrenj, 2155m n/v
U sklopu svojih redovnih aktivnosti planinari PD "Vranica" Fojnica su ovih dana osvojili i najviši vrh Prenja Zelena glava čija je visina 2155 metara n/v. Od predsjednika PD "Vranica" Fojnica Eduarda Slađe Jukića smo saznali: "Ovih dana smo imali jednodnevni planinarski uspon na Prenj. Bili su to dvadeset najhrabrijih planinara PD "Vranica" i gostiju iz PD "Pogorelica" Kiseljak. Krenuli smo iz Konjica preko Konjičke Bijele do lokaliteta Jezerce gdje se nalazi srušeni i novozapočeti sa izgradnjom planinarski dom. Zanimljivo je to da taj novozapočeti dom grade volonteri planinari sa prostora čitave bivše Jugoslavije. Od Jezerca smo nastavili do vrha Prenja, do Zelene glave. Pješačili smo oko 6,5 sati do vrha i oko četiri sata u povratku. U toku ove planinarske sezone smo imali zapažen uspjeh naših aktivnosti. Osvojili smo četiri najveća vrha naših planina: Maglić, Čvrsnica, Prenj i Vranica. Do kraja ove planinarske sezone planiramo organizovati planinarske ture i transverzale, kako bi zaokružili planirane aktivnosti...

Pogorelica: Izgorio krov planinarskog doma
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 25.08.2008, 15:27
Klikni za više fotografijaDom na Pogorelici
U požaru koji je izbio u mjestu Pogorelica u opštini Fojnica, potpuno je izgorjela krovna konstrukcija planinarskog doma u vlasništvu Planinarskog društva "Kiseljak".

Požar, koji je izbio sinoć oko 23.15 sati, stavljen je pod kontrolu oko 1.30 sati uz pomoć Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kiseljak.

Prema policijskim podacima, požar je zahvatio stub manjeg objekta koji je u sastavu planinarskog doma, a potom je zahvatio krovnu konstrukciju koja je u potpunosti izgorjela...

Sedamdesetoro djece uspješno završilo planinarsku osnovnu školu
Hazim Čukle - Srijeda, 30.07.2008, 19:28
Klikni za više fotografijaMladi planinari
Tokom mjeseca juna 70 djece iz Kreševa, Kiseljaka, Visokog i Fojnice je uspješno završilo osnovnu planinarsku školu i za to su dobili diplome Planinarskog saveza BiH. Prva provjera stečenog znanja je bila ovih dana na Prokoškom jezeru i uspon na dva dominantna planinska vrha na Vranici preko 2000 metara nadmorske visine.

Domaćin mladim planinarima početnicima je bilo PD "Vranica" iz Fojnice a predsjednik tog društva Eduard Slađo Jukić nam je kazao: "Tokom mjeseca juna svakog vikenda ovih sedamdeset mladih početnika planinara je usavršavalo znanje koje je potrebno da bi bili uspješni i pravi planinari...

Planinari iz Fojnice na Orjenu
Hazim Čukle - Srijeda, 09.04.2008, 18:22
Klikni za više fotografijaUspon na Orjen
U nizu svojih aktivnosti obilaska dominantnih planinskih visova oko Fojnice, njene okoline širom BiH i planina na području bivše nam zajedničke države planinari PD "Vranica" iz Fojnice ovih dana su se popeli na vrh Orjena koji se nalazi na tromeđi tri države BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Vođa dvadesetak planinara iz Fojnice je bio Eduard Slađo Jukić, koji je inače predsjednik Planinarskog društva "Vranica" iz Fojnice i koji nam je kazao: "Nas dvadeset planinara je krenulo autobusom iz Fojnice preko Stoca i Trebinja do Vrbanja na Crnogorskoj strani...

Dvodnevni planinarski pohod na Orjen
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Četvrtak, 06.03.2008, 18:38
Klikni za više fotografijaPoziv
Planinarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA

svoje članove, članove PD "Bitovnja" Kreševo i PD "Pogorelica" Kiseljak na organizirani:Dvodnevni planinarski pohod na ORJEN
u subotu/nedjelju, 29./30.03.2008


Idealno mjesto za odmor – Pogorelica, vazdušna banja
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.06.2007, 20:30
Klikni za više fotografijaPogorelica
Nedjelja, 10.06. - Fojnički kraj obiluje brojnim planinskim predjelima i izletištima koji su idealni za odmor i uživanje u čarima netaknute prirode. Za ljubitelje planinarenja i prirode, odmora i rekreacije, planinski predjeli na području fojničke općine su pravi raj na zemlji. Jedan od tih prirodnih dragulja na području općine Fojnica je svakako i Pogorelica na kojoj se nalazi kao da je tu izrastao planinarski dom Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka. Smješten uz sami rub spajanja prekrasnih livadskih terena i guste stoljetne bukove šume na 1221. metru nadmorske visine.

Džanko, «Pozitivna geografija», snimao emisiju u Dusini i na Pogorelici
Hazim Čukle - Četvrtak, 01.06.2006, 15:36
Nisvet Džanko, «Pozitivna geografija», 27.05.2006Subota, 27.05. - Neumorni i jedan od najpopularniji tv urednika, urednik jedne od najgledanijih tv emisija "Pozitivna geografija" Nisvet Džanko je krajem maja boravio u okolini Fojnice snimajući svoju tv emisiju "Pozitivna geografija". Sa svojom ekipom Džanko je pratio planinare PD "Pogorelica" iz Kiseljaka u njihovom pohodu do odredišta planinarskog doma na Pogorelici. Njih 41 su prešli put od oko 30 kilometara za 6,5 sati. To je bilo obilježavanje obljetnice ...

Linkovi:
Fotografije iz Dusine i sa Pogorelice (27.05.2006)
O istoj temi: Pogorelica
O istoj temi: TV emisija «Pozitivna geografija»
Planinarski pohod na Pogorelicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 01.06.2006, 15:28
Pohod na Pogorelicu, 27.05.2006Subota, 27.05. - Već pet godina, svake godine tradicionalno članovi PD "Pogorelica" iz Kiseljaka krajem maja organizuju planinarski pohod planinara iz Kiseljaka na Pogorelicu. Tu je smješten planinarski dom PD "Pogorelica" iz Kiseljaka koji se nalazi na 1221 metar nadmorske visine. Tako je bilo i ovoga puta planinari, njih 41 su krenuli iz Kiseljaka, preko Kamenika, Bilića i Dusine i za 6,5 sati stigli do planinarskog doma, prepješačivši oko 30 kilometara.

Linkovi:
Fotografije iz Dusine i sa Pogorelice (27.05.2006)
O istoj temi: Pogorelica
Obnova puta za Pogorelicu
Hazim Čukle - Četvrtak, 11.05.2006, 20:21
Radovi na putu za Pogorelicu, 07.05.2006Ponedjeljak, 08.05. - Tokom vikenda su mještani nadelja MZ Dusina koja je udaljena od Fojnice 15 kilometara radili na adaptaciji puta od naselja Dusine do Pogorelice u dužini od oko 5 kilometara. Iako je skoro cijelo vrijeme tokom izvođenja radova nasipanja ovog makadamskog puta padala kiša, vrijedni mještani Dusine su radili na uređenju ovog puta. Predsjednik MZ Dusina Elvis Fejzić nam je kazao: "Usljed velikih padavina, što snijega što kiše ovaj put ...

Linkovi:
Fotografije radova (07.05.2006)
O istoj temi: Pogorelica
Lovačko gađanje iz karabina na Pogorelici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 06.06.2005, 15:45
Planinarski dom na Pogorelici, 05.06.2005Tokom vikenda je na Pogorelici izvršeno gađanje u metu srndać u organizaciji lovačkog društva «Divokoza» Fojnica. Pored Lovačkog doma na Pogorelici okupilo se stotinjak lovaca iz svih sekcija Lovačkog društva "Divokoza" Fojnica. Na gađanju je učestvovao 41 strijelac gdje se gađalo 4 metka u metu srndaća na udaljenosti od 100 m.

Na takmičenju su učestvovali još lovci iz Kreševa, Kiseljaka i Sarajeva. Nagrade su bile novčane i u lovačkim suvenirima.

Linkovi:
Fotografije sa Pogorelice (05.06.2005)
O istoj temi: Pogorelica
www.fojnica.ba/divokoza
Dani Pogorelice 2005
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 06.06.2005, 15:37
Pogorelica, 05.06.3005U okviru dana Pogorelice planinarsko društvo "Pogorelica" iz Kiseljaka je upriličilo pohod na planinu Pogorelicu. Ove godine je po redu 4. tradicionalno druženje. Planinari su pješačili od Pariževića u Kiseljaku pa preko Bukve, Jelačke, Crničkog kamenika, Bilića, Dusine do Pogorelice. Oko 28 km su prešli za 8 sati. Gosti druženja su bili iz planinarskog društva "Tajan" Zenica, planinarskog društva "Bitovinja" Kreševo, "Eko udruga" Kiseljak, Osnovna škola "Brestovsko" i jedan član iz Brčko distrikta. Okupilo se 250 učesnika.

Linkovi:
Fotografije sa Pogorelice (05.06.2005)
O istoj temi: Pogorelica
pretraga novosti :: arhiva novosti