Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za O istoj temi: Nevrijeme u fojnici je pronašla slijedeće:

Brdski biciklizam: Zec planina i Vranica - Biciklom do vrela Vrbasa
Mirsad Topalović - Utorak, 11.08.2009, 13:16
Klikni za više fotografijaMatorac
U srcu Bosne, sklonjena od glavnih magistralnih puteva, tamo gdje se dolazi "mahsuz", nalazi se gradić Fojnica, a iznad nje splet planina čiji vrhunci spadaju među one najvisočije u BiH. Malo gdje se na tako malom prostoru nalazi toliko mnogo vrhova visokih blizu 2000 metara što za običnog promatrača predstavlja fascinantnu sliku. Jedna od tih planina, manje poznata ljubiteljima brdskog biciklizma je Zec planina.

Danas se na Zec planinu može doći solidnim makadamskim putem, ali nekada nije tako bilo. Cijela ova regija je ispresijecana starim stočarskim i karavanskim putevima koji vode preko Vranice, Zec planine, Bitovnje, Kalina, Sebešića... Njima se iz sela oko Gornjeg Vakufa, Travnika, Busovače, Fojnice, Kreševa izgonila stoka na ljetnu ispašu, a nekada je odvožena ruda iz rudokopa na Rosinju, Mačkari, Pećini do topioničkih peći u Kreševu, Fojnici i Dusini...

Velike štete posljedice nevremena u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 01.12.2005, 20:11
Uništen plastenik, Fojnica, 30.11.2005U olujnom nevremenu u noći 26. na 27. novembar koje je pračeno jakim vjetrom i kišom, a koje je zahvatilo cijeli prostor općine Fojnica nanesene su velike materijalne štete. Okom kamere smo snimili posljedice tog nevremena. U MZ Ostružnici je na imanju Alije Šarca nevrijeme napravilo kako nam je kazao štetu od oko 2 hiljade KM. "Zasadio sam sadnice jagoda oko 3600 komada na površini od oko jednog dunuma.

Linkovi:
Fotografije Fojnice nakon nevremena
O istoj temi: Nevrijeme u Fojnici
Fotografije Fojnice danas
Nevrijeme u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.11.2005, 19:12
Oštećen krov na zgradi, Fojnica, 27.11.2005Tokom noći 26/27 novembar/studeni na području općine Fojnica je puhao jak vjetar praćen košavom koji je tom prilikom načinio materijalnu štetu. Oštećeni su krovovi nekoliko stambenih objekata, a na poljoprivrednim imanjima prevrtani su plastovi sijena, u naselju Ostružnica oštećen je i jedan staklenik. Na lokalitetu nekadašnje pijace jak vjetar je prevrnuo prodajne štandove. Kao posljedica olujnog vremena na području općine Fojnica načinjena je znatna materijalna šteta.

Linkovi:
Fotografije Fojnice nakon nevremena (27.11.2005)
O istoj temi: Nevrijeme u Fojnici
Fotografije Fojnice danas
Nevrijeme nad Prokosom
Hazim Čukle - Utorak, 19.07.2005, 14:29
Načelnik i djelatnici Općine u posjeti olujom pogođenom području, 18.07.2005U noći sa nedjelje na ponedjeljak, 17./18. juli 2005. godine, veliko nevrijeme sa kišom zahvatilo je dio mjesne zajednice Prokos. Velike padavine izazvale su ogromne bujične tokove potoka Hrastinčica i Hubin potok. U predjelu Hrastinčice potok se izlio iz korita i poplavio zasijane površine oko obala kao i dvorište dvije kuće neposredno uz potok. Velika bujica odnijela je jedan most i oštetila staru štalu, a za sobom ostavila naslage mulja, zemlje, kamenja i panjeva. Srećom nije bilo povrijeđenih. Na samom ušću Hrastinčice u Dragaču, zbog veoma suženog korita, bujica je podrovala obale sa obje strane, tako da je oštećen put prema selu Obojak. Sa druge strane iste kose, velike štete napravio je i Hubin potok.

Linkovi:
Fotografije olujom pogođenih dijelova Općine (18.07.2005)
O istoj temi: Nevrijeme u Fojnici
Jučerašnje olujno nevrijeme nanijelo ogromne štete
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 18.07.2005, 19:11
Sanacija puta za naselje Kehići (MZ Prokos), 18.07.2005Jučer je u popodnevnim satima olujno nevrijeme zahvatilo širi lokalitet mjesne zajednice Prokos udaljene oko 5 km od Fojnice. Olujno nevrijeme pračeno pljuskovima i gradom nanijelo je velike materijalne štete. Bujice potoka nosile su mostove, plastove sijena, pokidana je vodovodna mreža. Odroni su blokirali puteve tako da je veliki dio stanovništva ovoga kraja bio odsječen od svijeta tokom jutra.

Izašli smo na lice mjesta i vidjeli strašnu sliku, mještani i mehanizacija su sanirali štete, a one su ogromne. Potočić Hrastinčica koji izvire ispod Šćita i Klisure je mali kako kažu mještani tako da se u cipelama inače može pregaziti. Jučer je narastao toliki da je nosio mostove, šupe, usjeve i sve pred sobom.

Linkovi:
Fotografije olujom pogođenih dijelova Općine (18.07.2005)
O istoj temi: Nevrijeme u Fojnici
pretraga novosti :: arhiva novosti