Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za Male hidroelektrane u Fojnici je pronašla slijedeće:

Skoro sedam mjeseci mirno protestvuju protiv izgradnje MHE „Luke“
Hazim Čukle - Utorak, 19.03.2013, 14:52
Klikni za više fotografijaMještani brane rijeku
Već sedmi mjesec mještani mjesnih zajednica Gojevići, Bakovići i dio mjesne zajednice Dusina, kao i još nekih naselja općine Fojnica danonoćno dežuraju i mirno protestvuju uz obalu riječice Željeznice, gdje je planirana izgradnja MHE „Luke“ na lokalitetu Gotuša. Firma „Company PEEB“ Mehurići iz Travnika na toj riječici planira izgraditi mini hidroelektranu instalisane snage 1573 KW, a vrijednost projekta bi bila oko pet miliona KM. Ovih dana smo posjetili Gotušu i u mini baraci smo zatekli nekoliko mještana. Igrali su karti i tako kratili vrijeme.

Tom prilikom je za Fojnica online Marica Knežević iz Gojevića kazala: „Sedmi mjesec dežuramo i dežurati ćemo dotle, dokle god ne oslobodimo svoju rijeku. Dežurali smo cijelu zimu, po onoj hladnoći, tu dežurajući slavili i Božić i Novu godinu, i dežurati ćemo sve dotle dok investitor ne povuče ovu građevinsku mašinu i ne odustane od izgradnje. Ne damo Željeznice iz više razloga, zbog svojih kuća, zbog svojih bašta, njiva, svoje ribe, puta, šuma, prirodnih ljepota. Mirnim putem istrajati ćemo na tome“.

Tihomir Stanić iz Fojnice nam je kazao da su mještani ovih mjesnih zajednica tužili Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koje je izdalo okolišnu dozvolu preduzeću „Jees“d.o.o. Busovača, koju je kasnije sa koncesijom kupilo preduzeće „Company PEEB“ Mehurići iz Travnika. Pokazao nam je presudu u kojoj piše da se tužba uvažava, osporeni zaključak poništava i predmet vraća tuženom, na ponovni postupak i da protiv ove presude žalba nije dozvoljena.

„Još se vode upravni sporovi na Kantonalnom sudu u Sarajevu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, kao i upravni spor na Kantonalnom sudu u Mostaru protiv FERK-a. Mi mještani ovih mjesnih zajednica i drugi građani Fojnice bi zamolili navedene kantonalne sudove da ubrzaju proces navedenih upravnih sporova, jer narod sedmi mjesec dežura i čuva svoju rijeku i istrajat ćemo u tome“, riječi su Tihomira Stanića.

Skoro pet mjeseci protestvuju protiv izgradnje MHE „Luke“
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.01.2013, 20:30
Klikni za više fotografijaSlavko Bilić
Skoro pet mjeseci od kako mještani mjesnih zajednica Gojevići, Bakovići, Bilića i još nekih naselja općine Fojnica danonoćno dežuraju uz riječicu Željeznicu na lokalitetu Gotuša, gdje je planirana izgradnja jedne od jedanaest mini hidroelektrana, koliko bi ih se trebalo izgraditi na rijekama i potocima Fojnice. Kako smo već pisali na Fojnica online na riječici Željeznici lokalitet Gotuša bi se trebala graditi MHE „Luke“ instalisane snage 1573 KW firme „Company PEEB“ Mehurići iz Travnika a vrijednost projekta je oko 5 miliona KM.

Od polovine mjeseca augusta protekle godine mještani pomenutih naselja danonoćno dežuraju i mirno protestuju uz riječicu Željeznicu protiv izgradnje proizvodnog objekta MHE „Luke“ i nedaju rijeke Željeznice. Posjetili smo lokalitet Gotušu gdje mještani dobrovoljno dežuraju u grupama. Sagradili su tu i improvizovani drveni objekat. Unutra grupa mještana igra karte, griju se uz „bubnjaru“, a rekoše nam da dok dežuraju igraju i prstena, tako im vrijeme brže prođe. U slučaju da bi investitor najavio ili započeo neke građevinske radove, tu bi se okupilo stotine građana ovih naselja i Fojnice da spriječe uništavanje riječice Željeznice...

Preko sedamdeset dana mirno protestvuju protiv izgradnje MHE „Luke“
Hazim Čukle - Četvrtak, 01.11.2012, 12:08
Klikni za više fotografijaProtest građana
Preko sedamdeset dana je prošlo od kako mještani Gojevića, Bakovića i drugi građani općine Fojnica danonoćno dežuraju i mirno protestvuju uz riječicu Željeznicu na lokalitetu Gotuša, gdje je plairana izgradnja MHE „Luke“ u Fojnici, jedna od brojnih malih hidrocentrala koje su planirane da se grade na rijekama Fojnice. Mještani su istrajni u svom nastojanju da to ne dozvole a nedavno su spriječili transport jedne građevinske mašine od strane investitora „Company PEEB“ iz Travnika do mjesta Gotuša kako bi započeli pripremne radove na tom objektu.

Posjetili smo i jučer ove ljude koji uz obalu Željeznice i uz vatre dežuraju. Jedan od njih Ilija Oroz, mještanin Gojevića, je za Fojnica online kazao: „Ovdje smo preko 70 dana, želimo mirnim putem spriječiti masakr riječice Željeznice i uništavanje njenog korita i njenih ljepota. Institucije koje bi trebale da je brane ne brane je, mi je branimo. Ovdje ima kriminala od najnižih do vrha države. Da je tako evo vidite imamo i jednu presudu koja poništava okolišnu dozvolu, a bit će ih još."...

Mještani energično protiv izgradnje MHE „Luke“
Hazim Čukle - Utorak, 23.10.2012, 23:13
Klikni za više fotografijaGradilište MHE "Luke"
Blizu sedamdeset dana je prošlo od kako danonoćno mještani mjesnih zajednica Gojevići i Bakovići mirno protestvuju uz riječicu Željeznicu na lokalitetu Gotuša, putu Fojnica - Dusina, gdje bi trebala započeti izgradnja Male hidroelektrane (MHE) „Luke“, jedne od brojnih MHE koje su planirane da se izgrade na rijekama i potocima Fojnice.

Nakon što je investitor prvog radnog dana ove sedmice dovezao još jednu građevinsku mašinu na lokalitet gdje je planirana izgradnja MHE „Luke“ okupljeni mještani su spriječili njen transport do odredišta kratko blokirajući put. Nekoliko stotina građana ove dvije mjesne zajednice i općine Fojnica je stalo energično protiv izgradnje tog objekta. Nakon toga se saobraćaj odvijao otežano a okupljeni građani su tražili da se pomenuta mašina vrati nazad...

Mještani protiv izgradnje MHE „Luke“
Hazim Čukle - Srijeda, 05.09.2012, 11:31
Klikni za više fotografijaGradilište MHE "Luke"
Kao što su i najavili mještani mjesne zajednice Gojevići podružnice Luke općina Fojnica su se prvog radnog prošle sedmice okupili na lokalitetu Goduša gdje bi trebala započeti gradnja sedme od jedanaest mini hidroelektrana (MHE) koje bi se trebale izgraditi na području općine Fojnica. Prije dvije godine je na tom istom lokalitetu su započeti pripremni građevinski radovi za izgradnju MHE „Luke“, mještani MZ Gojevići i MZ Dusina su bili protiv te gradnje i radovi su obustavljeni. Kasnije su mještani MZ Dusina promjenili mišljenje i odobravali su izgradnju MHE „Luke“ , naravno uz uslov da se ispoštuje zakonska regulativa.

Ovih dana je investitor firma „Company PEEB“ d.o.o. Travnik nakon što je prikupio određene dozvole ponovo dovezao građevinsku mašinu na lice mjesta, gdje je namjeravao započeti ponovo radove na izgradnji proizvodnog objekta MHE „Luke“ 3. septembra tekuće godine...

Pukla cijev na MHE Mujakovići
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 01.08.2011, 10:54
Klikni za više fotografijaVodeni gejzir
U subotu ujutro je u prvim jutarnjim satima došlo do pucanja cjevi cjevovoda koji vodi od vodozahvata Jezernice sa istoimene riječice do strojarnice u rejonu Tocila lokalitetu Klisac, devet kilometara uzvodno udaljenom od Fojnice, nakon čega je došlo do izlijevanja vode iz cijevi i tom prilikom je nastala vodena bujica koja je odnijela dio puta koji vodi prema Prokoškom jezeru čime je put bio prekinut par sati. Na lice mjesta su stigli uposlenici firme "Intrade energija" Sarajevo koja je vlasnik te MHC Mujakovići, jedne od četiri kojliko ih je sagradila ova firma na dvije riječice u Fojnici. Kako su nam ispričali očevici koji su rano jutros prošli u blizini tog lokaliteta visina vodenog stuba kao gejzira koja se dizala u visine je bila 50-60 metara iznad cijevi.

Na licu mjesta smo sreli Mustafu Memiju koji je koordinator na terenu firme "Intrade energija" Sarajevo i tom prilikom je za Fojnica online kazao: "Odmah jutros smo izašli na lice mjesta i za dva sata vremena osposobili dio puta koji je stradao kako bi bio prohodan put za Prokoško jezero jer je danas i vikend pa je krenulo dosta izletnika put Prokoškog jezera. Za 24 do 48 sati ćemo u potpunosti uraditi sanaciju puta, podzidu, nasut tampon, zamijeniti dio cijevi i sve poravnati naspinim materijalom na oštećenom dijelu puta. Osim materijalne štete nije bilo druge štete na ovom mjestu i ona iznosi otprilike od 8 do 10 hiljada KM koliko će nas sve koštati dok završimo i vratimo u prvobitno stanje"...

Opća rasprava o obnovi dozvole za četiri male elektrane u Fojnici
Općina Fojnica - Petak, 18.02.2011, 08:47
Općina FojnicaRegulatorna komisija za
električnu energiju u Federaciji
Bosne i Hercegovine - FERK
Mostar, 17.2.2011.


Najava događanja
Obnova dozvole za četiri male elektrane u Fojnici


Regulatorna komisija za električnu energije u Federaciji BiH (FERK) obavještava javnost da će u petak 18.2.2011. godine u 11 sati u zgradi Općine Fojnica biti održana opća rasprava o Nacrtu dozvole za rad-licence za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnja električne energije „INTRADE ENERGIJA” d.o.o. Sarajevo.

Djelatnost proizvodnje će se obavljati u proizvodnim objektima, četiri male hidroelektrane: mHE Jezernica, mHE Mujakovići, mHE Majdan i mHE Botun.

Nacrt dozvole se može preuzeti na web stranici: www.ferk.ba ili na protokolu FERK-a.

Pozivaju se sve zainteresirane pravne i fizičke osobe da nazoče i daju usmene komentare na općoj raspravi o nacrtu ove dozvole.

FERK je nezavisna komisija čiji je cilj zaštita kupaca, proizvođača i distributera električne energije. FERK radi na uređivanju njihovih međusobnih odnosa a u skladu sa Zakonom o električnoj energiji.

Česti nestanci električne energije na području Fojnice
Hazim Čukle - Srijeda, 02.12.2009, 16:35
Klikni za više fotografijaAsim Zahirović
Na području općine Fojnica tokom godine u svim godišnjim dobima dolazi do čestih nestanaka napajanja električnom energijom. Građani se žale na te prekide napajanja električnom energijom i kako kažu iako nemamo većih industrijskih potrošača električne energije, na području Fojnice ima izgrađenih 5 mini hidrocentrala na fojničkim rijekama česti su prekidi u snabdjevanju električnom energijom te usljed tog nerijetko stradaju kućanski aparati.

Potražili smo odgovor na ovaj problem građana općine Fojnica kod rukovodioca Elektrodistribucije Zenica poslovnice Fojnica Asima Zahirovića koji nam je rekao: "Fojnica je jedna od četiri općine u FBiH koja ima samo jednostrano napajanje električnom energijom preko 35 KW dalekovoda Kiseljak - Fojnica. Naša poslovnica u Fojnici u saradnji sa općinom Fojnica i tadašnjom Elektrodistribucijom Travnik iz Travnika se kandidirala za izgradnju 110 KW dalekovoda Visoko - Kiseljak - Fojnica i trafostanice TS 110/35/10/04 KW koji nam je neophodan zato što u Fojnici dolazi do čestih ispada u opskrbi električnom energijom..."

Protestno okupljanje građana ispred zgrade Općine povodom rješavanja nastale problematike oko izgradnje MHC-a
Hazim Čukle - Utorak, 17.11.2009, 16:43
Klikni za više fotografijaProtest građana
Kako je i najavljeno na sastanku koji je održan u prošlu srijedu u Bakovićima jučer je u vremenu od 10 do 12 sati održan mirni protest građana Gojevića, Dusine, Luka, Bakovića i drugih građana ispred zgrade Općine. Razlog okupljanja građana je rješavanje nastale problematike oko izgradnje mini hidrocentrala (MHC) na području općine Fojnica. Na ovom mirnom protestu građana ispred općinske zgrade formirana je i radna grupa od predstavnika nekoliko mjesnih zajednica općine Fojnica kao i predstavnika udruga i nevladinih organizacija općine Fojnica koji su se u prostorijama općine Fojnica sastali sa općinskim načelnikom i njegovim pomoćnicima šefovima općinskih službi, kao i predsjednikom Općinskog vijeća Fojnica Vinkom Protuđerom. Predstavnici radne grupe građana okupljenih ispred općinske zgrade su tražili informaciju od općinskog načelnika i njegovih pomoćnika dokle se stiglo sa aktivnostima Općine Fojnica oko rješavanja problematike izgradnje MHC na fojničkim rijekama...

Održan sastanak u Bakovićima
Hazim Čukle - Petak, 13.11.2009, 16:41
Klikni za više fotografijaSastanak u Bakovićima
Predstavnici Općine kazali su da će nadležne općinske službe uputiti dopis sa prikupljenim dokumentima u vezi izdavanja dozvola i odobrenja Federalnoj upravi za inspekcijske poslove kao i Vladi SBK. Predsjednik MZ Gojevići podružnice Luke Juro Bilić je na ovom sastanku najavio mirno okupljanje građana u ponedeljak 16.11. ispred zgrade Općine Fojnica kao znak protesta jer nisu zadovoljni kako općinske službe rješavaju nastalu problematiku oko izgradnje MHC na području općine Fojnica. Navedeno je da nije ispoštovana zakonska procedura oko dobivanja okolišnih dozvola, građevinskih dozvola i još nekih nedostataka prilikom davanja koncesije i da se nije kosultirana lokalna zajednica. Još jednom su svi prisutni kazali da su protiv izgradnje svih MHC na području općine Fojnica. Kazano je da će mještani Gojevića, Dusine i Bakovića angažirati i advokata u cilju otkrivanja mogućih nepravilnosti i nepoštivanja zakonske procedure kada je u pitanju izgradnja MHC u Fojnici...

Spontano okupljanje mještana na mjestu gradnje MHC "Luke" - Prekinuta sjednica Općinskog vijeća
Hazim Čukle - Srijeda, 11.11.2009, 16:32
Klikni za više fotografijaLuke
U ponedjeljak 8. novembra u popodnevnim satima izvođač radova na MHC Luke firma "Eskimo" Travnik je ponovo otpočela sa radovima na izgradnji MHC Luke nakon čega je došlo do spontanog okupljanja mještana MZ Gojevići podružnica Luke i MZ Dusina na čijoj teritoriji većim dijelom bi se trebala graditi ta MHC Luke. Radovi su obustavljeni. U utorak 10. novembra se na licu mjesta okupilo stotinjak građana koji su mirnim putem izrazili protest zbog ponovnog početka radova od strane izvođača. Izašli smo na lice mjesta i u razgovoru sa okupljenim saznali da ne dozvoljavaju daljne radove na izgradnji MHC Luke.

U isto vrijeme je u sali hotela "Reumal" u Fojnici zakazan nastavak 10. sjednice OV Fojnica sa 8 tačaka dnevnog reda. Po riječima vijećnika Andrije Lekića pošto im predsjedavajući nije objasnio razlog prekidanja prošle redovne 10. sjednice OV Fojnica i što ih nije upoznao oko nastale situacije oko izgradnje MHC Luke, vijećnici SDP-a, SBiH i koalicije HSS i NHI su napustili sjednicu...

Općinsko vijeće preporučilo obustavljanje daljnih radova na izgradnji MHC Luke
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 09.11.2009, 16:28
Klikni za više fotografijaVanredna sjednica
U petak, 6. novembra u sali hotela "Reumal" u Fojnici je održana vanredna sjednica OV Fojnica sa samo jednom tačkom dnevog reda problematika oko izgradnje MHC na području općine Fojnica. Pored vijećnika ovoj vanrednoj sjednici OV Fojnica su prisustvovali predstavnici nekoliko ministarstava SBK, investitori i vlasnici MHC na rijekama Fojnice, udruga i nevladinih organizacija općine Fojnica kao i predstavnici nekoliko mjesnih zajednica općine Fojnici. Predstavnici mjesnih zajednica Fojnice, udruženja i nevladine organizacije općine Fojnica su se izjasnili da su izričito protiv izgradnje ove i svih ostalih MHC na rijekama Fojnice.

Nakon maratonske vanredne sjednice OV Fojnica, pauza i dogovaranja vijećnici OV Fojnica, njih 13, su javnim glasanjem donijeli odluku da se obavežu nadležne službe Općine Fojnica da službenim putem kontaktiraju nadležna kantonalna ministarstva kako bi se preispitao postupak dodijeljenih koncesija na području općine Fojnica koje nisu u fazi izgradnje uz preporuku resornom ministarstvu SBK da se obustave dalji radovi na izgradnji MHC Luke u MZ Gojevići općina Fojnica na rijeci Željeznici dok se ne preispita zakonitost gradnje te MHC. U popodnevnim satima je sjednica završena...

Zakazana vanredna sjednica Općinskog vijeća
Dženita Žolja-Topalović - Srijeda, 04.11.2009, 08:19
Općina FojnicaTemeljem članka 23. i članka 48. stavak 4. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Fojnica sazivam Izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća Fojnica.

Sjednica će se održati dana 6, studenog/novembra 2009. godine /petak/ u dvorani hotela «Reumal» u Fojnici sa početkom u 9,00 sati.

Za sjednicu Vijeća predlažem slijedeći

Dnevni red


1. Problematika na projektima izgradnje mini hidrocentrala na području Općine Fojnica...

Zakazana vanredna sjednica Općinskog vijeća
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.11.2009, 17:18
Klikni za više fotografijaRijeka Željeznica
Povodom nastale situacije i zaustavljanja građevinskih radova na izgradnji MHC (Mini hidrocentrale) Luke iznad naselja Luke u MZ Gojevići općina Fojnica održan je sastanak predstavnika MZ Gojevići podružnice Luke, predstavnika MZ Dusina kao i predstavnika nekoliko političkih partija općine Fojnica, udruga i nevladinih organizacija općine Fojnica te je upućen zahtjev Općinskom vijeću Fojnica da se održi vanredna sjednica.

Vanredna sjednica Općinskog vijeća Fojnica je trebala da se održi u četvrtak 5. novembra, ali kako saznajemo zbog zauzetosti sale u hotelu "Reumal", mjestu gdje se održavaju sjednice OV Fojnica ova vanredna sjednica će se održati u petak 6. novembra u 9 sati samo sa jednom tačkom dnevnog reda "Problematika na projektima izgradnje mini hidro centrala na području općine Fojnica"...

Obustavljeni radovi na mini hidroelektrani "Luke"
Hazim Čukle - Petak, 30.10.2009, 16:45
Klikni za više fotografijaLuke
Na području općine Fojnica na njenim rijekama je planirana izgradnja 11 mini hidroelektrana (MHE). Od toga ih je 4 izgrađeno i pušteno u rad a jedna je u izgradnji. MHE "Luke" instalisane snage 1573 KW ili godišnje proizvodnje 9,32 GW električne energije u mjesnoj zajednici Gojevići podružnica Luke je započeta sa izgradnjom jučer na lokalitetu Goduša na riječici Željeznici i odmah se naišlo na probleme. Samo što su započeti radovi predstavnici MZ Gojevići naselje Luke iznad kojih treba da se gradi ta MHE su sazvali sastanak vezano za izgradnju mini hidroelektrane. Na ovom sastanku donesen je zaključak da se obustave radovi na izgradnji MHE Luke jer kako kažu da u vezi te gradnje nisu konsultirani predstavnici lokalne zajednice. Na lice mjesta je izašao građevinski inspektor SBK Mirsad Ibrišimbegović koji je kazao da se do daljnjeg obustavljaju građevinski radovi na izgradnji ove MHE. Upućen je zahtjev Općinskom vijeću Fojnica da sazove vanrednu tematsku sjednicu OV Fojnica sa jednom tačkom dnevnog reda izgradnje MHE na području općine Fojnica...

Javna rasprava o izgradnji nove mini hidroelektrane "Grablje" na riječici Borovnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 17.09.2009, 16:37
Klikni za više fotografijaBorovnica
Ovih dana je u organizaciji FERK-a (Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH) u hotelu "Reumal" u Fojnici održana opšta javna rasprava o izgradnji proizvodnog objekta MHE "Grablje" na riječici Borovnici u općini Fojnica. Planirana je jačina instalirane snage 354,30 kw i predviđene godišnje proizvodnje električne energije od oko 2,146 GWH. Ovoj javnoj raspravi su pored prestavnika FERK-a prisustvovali investitor pomenute MHE "Grablje" Omer Karahmet koji je inače vlasnik firme "Kara - Drvo" Fojnica i jedne sagrađene MHE "Pogledala" na riječici Borovnici, kao i predstavnici općine Fojnica i predstavnici nekoliko udruženja i nevladinih organizacija općine Fojnica. Investitor MHE "Grablje" na riječici Borovnici Omer Karahmet je kazao da za sada gradi objekat za koji je dobio građevinsku dozvolu od nadležnog ministarstva SBK-a i koncesiju od Vlade SBK-a a kad dobije dozvolu od FERK-a taj će građevinski objekat postati elektro energetski objekat kojim će vršiti distribuciju električne energije...

Međunarodna ljetna škola o obnovljivim izvorima energije
Hazim Čukle - Petak, 29.08.2008, 17:22
Klikni za više fotografijaPolaznici škole
Ovih dana, tačnije od 25. do 30. augusta se u organizaciji Regionalnog centra za edukaciju i informiranje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu u Fojnici održava Međunarodna ljetna škola na temu "Održivi razvoj i obnovljivi izvori energije u jugoistočnoj Evropi".

Od direktora Regionalnog centra (REIC) Azrudina Husike smo saznali: "Organizator ove međunarodne ljetne škole je Regionalni centar. U Fojnici nas je 20 učesnika ove međunarodne ljetne škole iz sedam zemalja Evrope: Rumunije, Bugarske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i BiH...

Međunarodna ljetna škola o obnovljivim izvorima energije
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 25.08.2008, 17:25
Klikni za više fotografijaFojnica
Regionalni centar za edukaciju i informiranje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC) organizuje četvrtu međunarodnu ljetnu školu o temi "Održivi razvoj i obnovljivi izvori energije u jugoistočnoj Evropi" od 25. do 30. augusta u Fojnici.

Ljetna škola tematski pokriva obnovljive izvore energije i njihovu ulogu u postizanju održivog razvoja i u smanjenju klimatskih promjena, a posebno će biti razmatrani okolinski i društveni aspekti korištenja obnovljive energije.

Cilj ljetne škole je produbljivanje sektorskih znanja kroz multidisciplinarni pristup koji daje inovativne metode na prevazilaženju barijera za korištenje obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi...

Javna rasprava o radu MHE "Pogledala" u MZ Prokos
Hazim Čukle - Utorak, 11.03.2008, 17:17
Klikni za više fotografijaJavna rasprava
Jučer je u sali hotela "Reumal" u Fojnici održana Javna rasprava o nacrtu dozvole za rad - licenca za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje električne energije za Mini HidroElektranu (MHE) "Pogledala" u Mjesnoj zajednici (MZ) Prokos, čiji je podnosilac zahtjeva firma "Kara drvo" d.o.o. Fojnica. U sali hotela "Reumal" se na ovoj javnoj raspravi okupilo stotinjak predstavnika nevladinih organizacija općine Fojnica, predstavnici Udruženja građana Sportskih ribolovaca "Fojnica", Ekološkog društva "Fojnica" iz Fojnice, Udruženja građana "Triton" Fojnica, predstavnik turističke agencije "Fojnicatursa" iz Fojnice, predstavnici nekoliko mjesnih zajednica općine Fojnica, kao i građani Fojnice...

Još jedna mHE na riječici Željeznici, „Željeznica 3“
Hazim Čukle - Petak, 07.09.2007, 15:44
Klikni za više fotografijaRijeka Željeznica
U sali osnovne škole u Dusini, prekjučer je održana još jedna javna rasprava oko izdavanja okolišne dozvole za izgradnju MHE "Željeznica 3" na riječici Željeznici. Pored predstavnika Ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka SBK-a investitora firme "Vizura" Fojnica direktora Ive Barbarića, stručnog saradnika investitora Dragana Matića javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici općine Fojnica, nevladine organizacije općine Fojnica, predstavnici MZ Dusina i građani naselja Dusina. Ispred ministarstva postupak oko izdavanja okolišne dozvole je vodio Dragan Šafradin. Pored MHE "Željeznica 4" raspravljalo se o izdavanju okolišne dozvole za još jednu mini hidroelektranu na rijeci Željeznici, "Željeznica 3".

Većina opravdava izgradnju mHE „Željeznica 4“
Hazim Čukle - Četvrtak, 06.09.2007, 18:10
Klikni za više fotografijaRijeka Željeznica
Prekjučer je u sali osnovne škole u fojničkom naselju Dusina u organizaciji Ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka SBK/KSB-a i u saradnji sa "Radava" d.o.o. Fojnica održana javna rasprava oko izdavanja okolišne dozvole za izgradnju mHE "Željeznica 4" na riječici Željeznici. Ovoj javnoj raspravi u Dusini su pored predstavnika navedenog ministarstva iz Travnika i investitora "Radava" d.o.o.Fojnica prisustvovali predstavnici općine Fojnica, nevladinih organizacija općine Fojnica kao što su ekolozi, ribari, planinari, lovci, te građani MZ Dusina i Fojnice. Pored njih su javnoj raspravi u Dusini prisustvovali i predstavnici općine Kreševo, kao i nekih udruga ove općine kao što su ribolovci i društvo za zaštitu kullturno prosvjetnih i prirodnih vrijednosti općine Kreševa, a iz razloga što je dio teritorije izgradnje buduće mHE "Željeznica 4" pripada općini Kreševo.

Odlučno protiv izgradnje novih hidroelektrana na Fojničkim rijekama
Hazim Čukle - Utorak, 28.08.2007, 15:48
Klikni za više fotografijaRijeka Borovnica
Srijeda, 08.08. - U organizaciji ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka SBK/KSB-a i u saradnji sa firmom "Kara – drvo" d.o.o. Fojnica u sali područne škole O.Š. "Muhsin Rizvić" na Tovarištu MZ Prokos je održana javna rasprava o izdavanju okolišne dozvole za izgradnju MHE Grablje na riječići Borovnici u MZ Prokos. Ovoj javnoj raspravi pored predstavnika ministarstva prostornog uređenja, obnove i povratka SBK / KSB-a Dragana Šafradina, investitora firme "Kara – drvo" Fojnica Omera Karahmeta, zastupnika investitora po pitanju dobijanja okolišne dozvole Dragana Matić javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici općine Fojnica, kao i predstavnici ED "Fojnica", PD "Vranica" , LD "Divokoza", UG "Triton", UG SR "Fojnica", predstavnici MZ Prokos i stotinjak građana MZ Prokos.

Javna rasprava o izdavanju okolišne dozvole za izgradnju MHE na rijeci Borovnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.06.2007, 13:24
Fojnica onlinePetak, 22.06. - Posljednjih godina je veoma intenzivirana izgradnja malih hidroelektrana (MHE) na našim rijekama i potocima. Vode se bučne rasprave kada je u pitanju izgradnja tih mini hidrocentrala. Na području općine Fojnica koja je bogata rijekama i potocima izgrađeno je do sada pet MHE. Po nekim planovima planirano je da se izgradi desetak MHE. Ovih dana su održane dvije javne rasprave oko dobivanja okolišnih dozvola za dvije MHE na rijeci Željeznici (MZ Gojevići) i na rijeci Borovnici na lokalitetu Grablje u MZ Prokos.

Branit ćemo Željeznicu i svojim tijelima
Mirsad Topalović - Četvrtak, 12.10.2006, 14:38
Željeznica, 04.05.2006Ponedjeljak, 14.08. - Koncesiju za izgradnju mini hidroelektrane u Lukama dobilo je poduzeće Jess iz Busovače, godišnje bi se proizvodilo 10,1 GWh električne energije, investicija je teška 3.982.000 KM. No, ako se lokalno stanovništvo bude pitalo, od posla neće biti ništa. Svi su imali prigodu iznijeti stajališta na javnoj raspravi, održanoj prije nekoliko dana u hotelu Reumal, a stanovnici Luka, Gojevića, Bakovića i Dusine tada su se oštro usprotivili gradnji hidroelektrane.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Procjena uticaja na okolinu MHE «Luke»
Nasir Selimović - Petak, 28.07.2006, 14:26
Okolina Fojnice, 03.11.2004Ponedjeljak, 24.07. - Ministarstvo za turizam i okoliš organizator je Javne rasprave o studiji pod nazivom "Procjena uticaja na okolinu MHE "Luke" sa mjerama zaštite okoline", koja se održala u ponedjeljak 24. jula u 10 sati u konferencijskoj sali Reumala. Šaroliki skup od četrdesetak osoba sačinjavali su predstavnici različitih fojničkih nevladinih udruženja, zatim predstavnici mjesnih zajednica Dusina, Gojevići, Bakovići i naravno Općine Fojnica.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Utorak, 18.04.2006, 14:00
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 16.04.2006. godine u 14,00 sati Mustafa M. iz Fojnice, prijavio da je u posljednjem periodu u mjestu Mujakovići, općina Fojnica, od strane NN počinitelja ili više njih ukradeno oko 30-tak metara podvodnog kabla koji je korišten za mini-centrale. Uviđaj je izvršen od strane istražitelja PS Fojnica. Operativnim radom na terenu navedeni kabl pronađen kod O. B. nastanjen u ulici Gornje ...

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
mHE Jezernica i mHE Botun puštene u probni rad
Nasir Selimović - Četvrtak, 23.12.2004, 15:30
mHE JezernicaIntrade energija doo Sarajevo, kćerka sarajevske firme Intrade i slovenačke Istrabenz, u proteklom periodu bila je investitor izgradnje četiri male hidroelektrane na području općine Fojnica. Projekat vrijedan 15 miliona KM preteča je daljem razvoju elektroenergetskog sektora u Bosni i Hercegovini na principima obnovljivih resursa. U ponedjeljak 20.12.2004 godine u Fojnici je premijer Vlade Federacije BiH Ahmet Hadžipašić, pustio u probni rad prve dvije male hidroelektrane mHE Jezernica i mHE Botun. Svečanosti je prethodila press konferencija na kojoj je istaknuto da će u narednom periodu biti puštene u rad i preostale dvije male hidroelektrane, mHE Mujakovići i mHE Majdan. Današnjem svečanom činu prisustvovali su i članovi diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, predstavnici investitora Igor Bavčar i Nihad Spahalić, projektanti i izvođači Energoinvest, GIK Hidrogradnja, Orman doo Kiseljak, Elektroprivreda BiH, KJP Šćona, Metalno dd Zenica, MALCom doo Sarajevo, EGW doo Sarajevo, Rudstroj dd Kakanj i ŠGV Vranica Fojnica, te mnogobrojne zvanice.

Linkovi:
Fotografije «mHE Jezernica i mHE Botun puštene u probni rad»
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Fotografije slapova rijeke Kozice
Fotografije Prokoškog jezera
mHE Jezernica i mHE Kozica počinju sa radom
Nasir Selimović - Petak, 17.12.2004, 10:01
Radovi na izgradnji brane JezernicaU ponedjeljak 20.12. u Fojnici će, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Ahmed Hadžipašić, svečano pustiti u pogon dvije male hidroelektrane izgrađene na Jezernici i Kozici. Ni nepovoljni vremenski uslovi, ni izuzetno težak i nepristupačan teren nisu omeli vrijedne izvođače Hidrogradnju i Ormana, da u predviđenom vremenskom roku od šest mjeseci okončaju projekat, čija je vrijednost 15 miliona KM. Prema tvrđenju odgovornih ljudi iz firme Intrade, investitora projekta, puštanjem u pogon i preostale dvije male hidroelektrane, koje se očekuje krajem ove ili početkom iduće godine, ukupna instalirana snaga iznosiće 7,1 MW sa godišnjom proizvodnjom od 32,8 miliona kWh električne energije.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Fotografije slapova rijeke Kozice
Fotografije Prokoškog jezera
Brana na Kozici?!
Dragan Marijanović - Nedjelja, 28.11.2004, 10:56
Slapovi KoziceHodopisi Dragana Marijanovića
Posred srednje zemlje jedne (6)
Brana na Kozici?!

Ni spomenute Poljane (Kraljeve poljane nekada, op. p.), a danas fratarski stanovi, ili samo poljane, nekada bijaše vježbalište vojske bosanskoga kraljevstva.

Preko njih je prolazio rimski put, kojim je otišla kraljica Katarina sa svitom, i ondje u ljeto bude veliki vjersko-pučki zbor, na koji dođe hrvatski puk iz dalekih krajeva, osobito ljubitelji povijesti, ondje se još vidi djelić rimske kaldrme koju narod zove Kraljičina kaldrma, nepregledne su ondje livade s borovnicama, ali i sve ljepše i sve kvalitetnije vikend-vile, od čvrstoga materijala. I tu prednjače Hrvati, kao što na Prokoškome jezeru prednjače Bošnjaci.

Tko želi uništiti ovu ljepotu?A povijest i Triton? Ili će se odgovor svesti na samo jedan, kad Triton ode u povijest, onda će svi ovdje imati samo-prošlost! Nesretna mala zlatna ribica, zar nije mogla odabrati sretniju zemlju za živjeti?
I ona i kraljica od prije petsto godina!

Linkovi:
O istoj temi: Dragan Marijanović
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Fotografije slapova rijeke Kozice
Fotografije Prokoškog jezera
Fotografije Dragana Marijanovića
Puštanje u funkciju prve male hidroelektrane «Prokoška» krajem godine
Nasir Selimović - Utorak, 26.10.2004, 14:28
Radovi na izgradnji brane Jezernica15.10. - Komunalno preduzeće «Šćona» iz Fojnice završilo je iskop trase i polaganje podzemnog kabla za električnu energiju na potezu Crno vrelo (ispod Hrida) – Prokoško jezero. Puštanjem u funkciju prve male hidroelektrane Prokoška krajem godine, stvorit će se mogućnost napajanja električnom energijom šireg područja Prokoškog jezera.Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Fotografije Prokoškog jezera
«Intrade» konferencija za novinare
Nasir Selimović - Petak, 24.09.2004, 09:01
23.09. - Sarajevsko preduzeće Intrade – energija, koje na području Fojnice u male hidroelektrane i punionicu pitke vode planira investirati oko 60 miliona KM, danas je u Reumalu održalo konferenciju za novinare. U odgovoru na postavljeno novinarsko pitanje, investitori su istakli kako su preduzeli sve mjere ekološke zaštite, počev od izrade ekološke studije do organiziranja okruglih stolova, čije će zaključke, posebno pitanje vodostaja Kozice u tzv. prijelaznim mjesecima (april, maj, jun) nastojati da ugrade u konačno rješenje MHE Majdan.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
O istoj temi: Punionica prirodne vode u Fojnici
Opet Kozica
Nasir Selimović - Petak, 06.08.2004, 12:23
Slapovi KoziceKozica mora pasti. Jučer smo, napokon, na sastanku sa predstavnicima općinske vlasti, investitorima i projektantima saznali da je gradnja MHE Majdan na Kozici od vitalnog državnog interesa i da bi odustajanje od njene gradnje, investitorima iz svijeta, bio jasan signal da u Bosnu i Hercegovinu ne vrijedi ulagati. Ovo je trebalo otprilike da znači: okanite se ljudi ćorava posla u pitanju je budućnost države. E, hajde ti mome Muhamedu iz Živčića, reci da država ponovo od njega nešto traži, a već joj je dao; sina jedinca, ženu koja je umrla od tuge za djetetom, dobar posao u Željezari, kuću na periferiji Busovače, i ...

Da nije malo previše pa makar to bilo i za državu. Neka taj činovnik, koji je za razliku od Muhameda u međuvremenu stekao ženu, zaimao dijete, dosukao se ugodnog posla u Vladi, dobio stan u Sarajevu, pojasni kako bi trebao zbog većeg državnog interesa da prećuti Kozicu.

O našoj Kozici raspravljalo se na sjednici Vlade Federacije, na sastanku u OHR – u. O našoj Kozici prije će se raspravljati u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku nego u Fojnici. Možda bi trebalo da nam imponuje ili da nas prepadne kako smo kao bajagi važni, pa se o nama raspravlja na veoma važnim mjestima. Ono što ohrabruje u «slučaju Kozica» jeste spremnost investitora da razgovara i traži način popravke projektnog rješenja, bez obzira što nažalost, posjeduje sve potrebne dozvole, rješenja i saglasnosti. Onaj koji otkrije magičnu formulu kojom se pomiruju megavati sa približnom autentičnošću prostora, zaslužuje posebno priznanje.

Više o projektu malih hidroelektrana ovdje.

Razgledajte fotografije Slapova Kozice ovdje.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Reakcija na tekst «Slapove ubijaju, zar ne?»
Mirsad Topalović - Četvrtak, 05.08.2004, 09:52
Slapovi KozicePostovana gospodo,

Zelim Vas u ime investitora izgradnje malih hidroelektrana na podrucju opcine Fojnica, firme Intrade energija iz Sarajeva pozvati da danas u 11:00 sati u prostorijama opcine Fojnica prisustvujete sastanku na kome ce pored nasih predstavnika prisustvovati i predsatvnici projektanta, nacelnik opcine te ostale zainteresovane strane.

Razlog odrzavanja sastanka je tematika izgradnje mHE Majdan na rijeci Kozici. U zadnje vrijeme se pojavilo nekoliko natpisa, medju njima i ovaj Vas na website grada Fojnica, kojima se problematizira izgradnja predmetne elektrane, a zbog navodnog ugrozavanja slapova na rijeci Kozici.

Zelimo da svim zainteresovanim, na bazi dokumentacije koju posjedujemo te argumentiranih razgovora pojasnimo neke stvari vezano za izgradnju predmetne elektrane te njen uticaj na slapove Kozice.

Nadamo se da cete naci vremena da prisustvujete navedenom sastanku.

Srdacan pozdrav,

Almir Ajanovic
Intrade energija
Sarajevo

Više o projektu malih hidroelektrana ovdje.

Razgledajte fotografije Slapova Kozice ovdje.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Slapove ubijaju, zar ne?
Nasir Selimović - Utorak, 03.08.2004, 13:40
Slapovi KoziceRaduje informacija da na području Fojnice počinje nešto da se gradi, pa makar to bile i male protočne hidroelektrane. Raduje isto tako činjenica da će se pokušati napraviti kompromis u većini slučajeva, da njihova gradnja i postojanje bitno ne utiču na prirodno okruženje. Kažem u većini slučajeva, jer posljednje informacije da će se vodozahvat na rijeci Kozici za hidroelektranu Majdan, graditi uzvodno od prelijepih slapova koje ona pravi spuštajući se u pridolski usjek, baca u zapećak sve one pozitivne stvari koje ovaj građevinski zamah dugoročno donosi Fojnici. Naime protočne hidroelektrane funkcionišu na principu uzimanja vode na vodozahvatu, koja se onda cijevima nezavisno od vodotoka vodi na turbinu i ponovo ispušta u korito. Uzimanje određene količine vode rijeke Kozice uzvodno od slapova i ostavljanje samo biološkog minimuma, automatski znači samo puko održavanje vodotoka i svođenje ovog prirodnog dragulja na potočić koji će samo podsjećati da su tu nekada bili slapovi visine preko 20 metara. Nezamislivo je zaklati vola zbog kile mesa, ali se, evo, izgleda dešava.

Više o projektu malih hidroelektrana ovdje.

Razgledajte fotografije Slapova Kozice ovdje.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Fojničke male hidroelektrane
Nasir Selimović - Srijeda, 14.07.2004, 10:32
Fojnica online08.07. - Prema planu investitora, prvi kilovati električne energije sa fojničkih malih hidroelektrana trebali bi poteći krajem 2004. godine. Tenderom odabrani izvođači radova Hidrogradnja i Orman već su na predviđenim lokalitetima otpočeli sa pripremnim radovima i nabavkom neophodne opreme. Očekuje se da će u predstojećem periodu, prema dogovoru, i Elektrodistribucija završiti izgradnju dalekovoda kako bi mogla preuzeti proizvedenu električnu energiju i distribuirati prema krajnjem potrošaču.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Dalekovod Kakanj – Fojnica
Nasir Selimović - Utorak, 06.04.2004, 13:59
Fojnica noćuProblem napajanja električnom energijom Fojnice konačno će biti riješen projektovanim dalekovodom Kakanj – Fojnica napona 110 kV, čija će izgradnja, sasvim je izvjesno, početi već ove godine. S tim u vezi je i Općinsko vijeće izvršilo izmjenu urbanističkog plana i dodjelu potrebnog zemljišta (3.500 m) za gradnju trafo – stanice, na potezu donjeg dijela kruga preduzeća Šipad Fojnica. Okončanjem ovih kapitalnih objekata uz postojeći dalekovod napona 35 kV, Fojnica će imati alternativni izvor snabdijevanja električnom energijom. Ako se tome još doda mogućnost tzv. otočnog rada malih hidroelektrana, onda se s razlogom može tvrditi da Fojnicu čeka "svjetlija" energetska budućnost. Tek tada će, tvrde energetski stručnjaci, Fojnica postati gradom.

Kao dijete mislio sam da grad čini red spratnih ušorenih kuća s obje strane asfaltirane ulice, voda što teče iz duvara, osmoljetka, brico kome su me vodili na šišanje; onda sam naučio da je to i policija, sud, Općina, pošta, hotel, mjesto za prve izlaske.

Mnogo godina kasnije saznao sam da je grad sjedište određenog područja, koji ima svoj budžet, svoje preduzeće koje se brine o komunalnim poslovima, svoju urbanističku politiku, svoju strategiju razvoja, svoje zakonodavno tijelo koje donosi odluke, svoje……

I sada kažu dalekovod. Kako sam ga previdio? Energetski stručnjaci u potpunosti su u pravu. Ako se Matorac namrgodi nema struje a kamoli kad zagrmi, snijeg zavali, vjetar puhne. Pa čak i ako ptica malo većih krila proleti iznad žica, nema struje. Dakle još jedan uvjet Fojnica će ispuniti da bi se pridružila velikoj porodici gradova. I to bez nametanja odluka Visokog predstavnika.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Prva sjednica Općinskog vijeća Fojnica u 2004. godini
Nasir Selimović - Četvrtak, 05.02.2004, 11:26
Općina FojnicaJučer održana prva sjednica Općinskog vijeća Fojnica u 2004. godini, ako se izuzmu Vijećnička pitanja i Zapisnik kao uvodne tačke svakog dnevnog reda, skoro da je u potpunosti bila posvećena eksploataciji vodnih resursa područja Fojnice:

1. Informacija o stanju vode – naplativost i finansijsko stanje,
2. Informacija o Međuopćinskom vodovodnom sistemu Fojnica – Kiseljak,
3. Informacija o aktivnostima na realizaciji izgradnje fabrike za flaširanje vode i gradnje malih hidroelektrana na području općine Fojnica.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
O istoj temi: Punionica prirodne vode u Fojnici
Obilježen početak radova
Nasir Selimović - Petak, 17.10.2003, 14:23
Općina Fojnica03.10. - Na lokalitetu Jezernice, u prisustvu visokih zvanica političkog, društvenog i privrednog života BiH, svečano je obilježen početak radova gradnje malih hidrocentrala na prostoru općine Fojnica. Investitor projekta preduzeće Intrade u saradnji sa strateškim partnerom Istrabencom iz Slovenije, ima namjeru da isto tako ulože značajna sredstva u realizaciju dugo očekivanog programa flaširanja pitke vode sa izvorišta Požarna.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
O istoj temi: Punionica prirodne vode u Fojnici
Voda
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 28.07.2003, 13:03
Općina FojnicaPredsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dr. Ahmed Hadžipašić, ministar za privredu Izet Žigić i predsjednik Vlade Srednjebosanskog kantona Salko Selman danas su u Fojnici održali zajednički sastanak sa predstavnicima Općine Fojnica i predstavnicima firme Istrabenc (Slovenija), po pitanju izgradnje mini elektrana na rijeci Jezernici. Istrabenc, kupovinom većinskog dijela dionica sarajevske firme Intrade, naslijedila je i tenderom dobijeno koncesiono pravo korištenja hidro potencijala Jezernice. Isto tako iskazan je ozbiljan interes da se konačno realizira dugogodišnja ideja izgradnje tvornice za flaširanje pitke vode čime bi investiciona ulaganja na području Fojnice premašila cifru od 20 miliona eura.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
O istoj temi: Punionica prirodne vode u Fojnici
Projekat izgradnje mini hidrocentrala
Nasir Selimović - Utorak, 10.06.2003, 11:13
Rijeka DragačaProjekat izgradnje mini hidrocentrala na području Fojnice, poslije dugog odgađanja i usaglašavanja, konačno ulazi u završnu fazu realizacije. Naime na osnovu studija urađenih 1986. godine, zatim 1989. godine i njihove dorade 1995. godine, Kantonalno ministarstvo za šumarstvo, poljoprivredu i vodoprivredu krajem 1999. godine uz tehničku pomoć "Elektroprivrede BiH", raspisalo je tender za dodjelu koncesije. Sarajevsko preduzeće "Intrade" zadovoljivši uslove tendera potpisalo je ugovor o dodjeli koncesije i sporazum o isporuci električne energije "Elektroprivredi BiH".

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
pretraga novosti :: arhiva novosti