Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za MUP SBK-KSB je pronašla slijedeće:

U sudaru Golf-a i BMW-a petero povrijeđenih
Hazim Čukle - Petak, 01.02.2013, 13:54
Klikni za više fotografijaGolf uništen
U srijedu, pretposljednjeg dana mjeseca januara u 19,20 sati, na putu Fojnica - Kiseljak u mjestu Ostružnica Polje dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je povrijeđeno pet lica. Iz za sada nepoznatih razloga sudarili su se automobil marke „BMW“ registarskih oznaka A72–T-823 za čijim se upravljačem nalazio Almedin Kurta i automobil marke „Golf 2“ registarskih oznaka K34-T-718 kojim je upravljao Ago Zulum, oba iz Fojnice. U automobilu kojim je upravljao Almedin Kurta je bio on sam, dok su u automobilu kojim je upravljao Ago Zulum sa njim bili njegova majka Saiba, supruga Dženana i njihov maloljetni sin Ajdin.

Na lice mjesta je odmah stigla Hitna pomoć „Doma zdravlja“ Fojnica i nakon ukazane prve pomoći, svih petoro povrijeđenih je upućeno u bolnicu „Nova Bila“ i Kantonalnu bolnicu u Travniku. Nezvanično smo saznali da su nakon ukazane ljekarske pomoći Ago i njegov sin Ajdin bi trebali danas biti otpušteni kući, dok je Agina majka Saiba zadržana u bolnici zbog povreda, loma šest rebara. Agina supruga Dženana je prebačena iz bolnice „Nova Bila“ u bolnicu CUM Koševo Sarajevo, kao i vozač „BMW“-a Almedin Kurta zbog povreda glave. Na automobilima je načinjena velika materijalna šteta. Uviđaj su obavili krim djelatnici Policijske uprave Kiseljak.

U sudaru dva vozila trojica povrijeđenih
Hazim Čukle - Subota, 26.01.2013, 21:49
Klikni za više fotografijaJedno od vozila
Jučer, u petak 25. januara, u jutarnjim satima, tačnije oko 7,35 sati na putu Fojnica - Kiseljak u naselju Šćitovo polje u Fojnici dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su povrijeđena tri lica a na oba automobila je načinjena veća materijalna šteta. U sudaru su učestvovala dva automobila, oba marke „Golf“. U jednom od njih registarskih oznaka 441-M-596 za upravljačem se nalazio 39 godišnji Samel Hodžić, a sa njim je kao suvozač bio 30 godišnji Aldin Pamić, oba iz Fojnice. Drugim automobilom registarskih oznaka TA-344-195 je upravljao Mladen Biletić iz Kiseljaka.

Sva trojica su zadobili teže tjelesne povrede, nakon ukazane prve pomoći upućeni su u Kantonalnu bolnicu u Travniku. Za sada nisu poznati uzroci zbog kojih je došlo do ove saobraćajne nesreće. Uviđaj su obavili djelatnici Krim policije Policijske uprave Kiseljak.

Teška saobraćajna nesreća na ulazu u Fojnicu
Hazim Čukle - Subota, 26.01.2013, 21:42
Klikni za više fotografijaUništeno vozilo
Prekjučer, u četvrtak 24. januara, oko 21 sat u Bosanskoj ulici na ulazu u Fojnicu dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su dva lica zadobila tjelesne povrede. Kako nezvanično saznajemo u ovoj saobraćajnoj nesreći su učestvovala dva motorna vozila marke „Golf“ od kojih se automobil registarskih oznaka A45-E-703 za čijim se upravljačem nalazio 28 godišnji Ibrahim Bukvić iz Fojnice kretao iz pravca Fojnice, a automobil registarskih oznaka A72-J-282 kojim je upravljao 30 godišnji Kemal Bureković također iz Fojnice, kretao prema Fojnici. Iz za sada nepoznatih razloga došlo je do direktnog sudara.

Tom prilikom su oba vozača zadobila tjelesne povrede. Nakon što su dovezeni u hitnu službu „Doma zdravlja“ u Fojnici i nakon što im je ukazana prva pomoć upućeni su u Kantonalnu bolnicu u Travniku. Nezvanično smo saznali da je u ovoj saobraćajnoj nesreći Ibrahim Bukvić zadobio teže tjelesne povrede u predjelu grudnog koša i glave i da je zadržan u bolnici na daljnjem liječenju dok je Kemal Bureković nakon ljekarskog pregleda pušten kući. Na oba automobila načinjena je veća materijalna šteta. Uviđaj je obavila Krim policija Policijske stanice Fojnica.

Lopovi odnijeli 60 šteka cigareta i kasu
Hazim Čukle - Srijeda, 02.01.2013, 23:35
Klikni za više fotografijaSTR "Kename"
Nedavno je došlo do provalne krađe u prodavnicu mješovite robe u ulici Mehmeda Spahe u Fojnici, vlasništvo Kenana Čohadžića. Lopovi su odvalili ulazna vrata prodavnice i tom prilikom odnijeli oko 60 šteka cigareta raznih vrsta i kasu u kojoj je bila manja suma novca. Uviđaj su obavili djelatnici krim službe Policijske stanice Fojnica.Lopovi odnijeli 18 motornih pila
Hazim Čukle - Srijeda, 28.11.2012, 15:30
Klikni za više fotografijaUkradene motorke
Tokom noći ponedeljak na utorak 26/27 novembara je u naselju Muslinovac u Fojnici došlo do provalne krađe u radionicu servisa za popravku motornih pila vlasništvo Ekrema Mukače iz Fojnice. Lopovi su odvalili vrata i ušli sa leđa objekta u radionicu koja se nalazi uz desnu obalu rijeke Dragače.

Tom prilikom su odnijeli pet novih motornih pila marke „Husgvarna“, pet polovnih marke „Stihl“, dvije motorne pile marke „Dolmar“ i još nekoliko nepoznate marke (sve ukupno 18 motornih pila), kompresor nepoznate marke i aparat za varenje, sve ukupne vrijednosti oko 10.000 KM. Vlasnik radionice Ekrem Mukača je kratko kazao da ne zna ko bi mogao to uraditi i pokazao nam odvaljena vrata kroz koja su lopovi ušli u radionicu. Uviđaj su obavili krim istražitelji Policijske stanice Fojnica.

Pokradena dva kioska
Hazim Čukle - Utorak, 27.11.2012, 00:28
Klikni za više fotografija"Opresa" kiosk
Tokom noći četvrtak na petak 22/23 novembra u Fojnici se desila provalna krađa u dva kioska. U ulici Bosanska je došlo do provalne krađe u kiosk za prodaju štampe vlasništvo Muamera Omerčevića iz Fojnice a u ulici Mehmeda Spahe je došlo do provalne krađe u kiosk za prodaju štampe vlasništvo „Opresa“, oba u blizini zgrade Općine Fojnica. Ova dva kioska su udaljeni stotinjak metara jedan od drugoga.

U oba pomenuta kioska su provalnici razvalili ulazna vrata a u Bosanskoj ulici su i sa leđa kioska izrezali tablu lima. Iz prvog kioska odnešena je određena količina cigareta vrijednosti oko 200 KM dok je iz „Opresinog“ kioska odnešeno također cigarete i nešto novca. Načinjena je znatna materijalna šteta. Uviđaj su obavili djelatnici krim policije Policijske stanice Fojnica.

Sudarili se ispred zgrade Općine
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.10.2012, 21:37
Klikni za više fotografijaOpel Vectra
Prvog dana minulog vikenda u večernjim satima se u Fojnici u ulici Bosanska ispred zgrade Općine Fojnica dogodila saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala dva motorna vozila. Oko 20 sati i 50 minuta ispred zgrade Općine Fojnica došlo je do sudara dva motorna vozila u kojoj nije bilo povrijeđenih.

Sudarili su se automobili marke Opel tip Vektra registarskih oznaka 019-M-480 za čijim upravljačem se nalazio A.B. i automobil marke Škoda tip Oktavija registarskih oznaka CE-U6-34-H kojim je upravljao A.P., oba iz Fojnice. Na oba vozila je načinjena određena materijalna šteta, uviđaj su obavili djelatnici Policijske stanice Fojnica. Za sada je nepoznat uzrok saobraćajne nesreće, istraga je u toku.

Privedene dvije osobe koje se povezuju sa pljačkom pumpe
Hazim Čukle - Srijeda, 24.10.2012, 13:05
Klikni za više fotografijaBenzinska pumpa „Orman“
Jučer smo pisali na Fojnica online da se u nedjelju 21. oktobra oko 19 sati dogodilo razbojništvo, pljačka benzinske pumpe „Orman“ koja se nalazi nizvodno od Fojnice prema Kiseljaku na lokalitetu Alaupovka. Tom prilikom su dvojica razbojnika od kojih je jedan imao pištolj odnijeli oko 9.500 KM.

Kako smo saznali iz pouzdanih izvora, efikasnom akcijom policije dvije osobe koje bi se mogle dovesti u vezu sa ovim razbojništvom su privedene nadležnom tužilaštvu. Policija je na tragu rješavanja ovog razbojništva.

Opljačkana benzinska pumpa „Orman“
Hazim Čukle - Utorak, 23.10.2012, 12:38
Klikni za više fotografijaBenzinska pumpa „Orman“
U nedjelju 21. oktobra u prvim večernjim satima oko 18,45 sati dogodilo se razbojništvo, oružana pljačka benzinske pumpe „Orman“. Pomenuta benzinska pumpa se nalazi na izlazu nizvodno od Fojnice prema Kiseljaku udaljena oko dva kilometra, na lokalitetu Alaupovka.

Kako smo nezvanično saznali u ovom razbojništvu su učestvovala dva nepoznata lica u sivim trenerkama i duksericama sa povezom na licu od kojih je jedan imao pištolj i koji je upao u prostorije benzinske pumpe, te zaprijetivši radniku zatražio novac. Tom prilikom je odnešena određena količina novca.

Nakon pljačke razbojnici su pobjegli sa lica mjesta u automobilu tipa „Passat“ koji nije imao registarske oznake a pobjegli su u pravcu Bakovića i Dusine. Na lice mjesta su odmah po dojavi stigli djelatnici Policijske stanice Fojnica. Uviđaj su obavili djelatnici krim službe Policijske uprave Kiseljak. Istraga je u toku.

Sprejom išarali automobile
Hazim Čukle - Utorak, 09.10.2012, 21:49
Klikni za više fotografijadr Bogomir Barbić
Tokom noći nedjelja na ponedeljak 07/08 oktobra u ulici Šavnički put u naselju Šavnik u Fojnici ispred porodične kuće dr Bogomira Barbića nepoznata osoba ili više njih su sprejom bijele boje išarali tri automobila. To su terenac marke Kia Sorento registarske oznake T47-T-001, automobil marke BMW 318 D registarske oznake M72-J-528 i Citroen ZG 5884–AS. Prva dva automobila su vlasništvo dr Bogomira Barbića a citroen je vlasništvo njegovog brata Branka Barbića, koji živi i radi u Zagrebu u Republici Hrvatskoj.

Na lice mjesta su stigli djelatnici Policijske stanice Fojnica koji su uradili uviđaj. Dr. Bogomir Barbić nam je kazao da su automobili bili parkirani ispred njegove kuće u otvorenoj garaži, da ne zna ko je to mogao uraditi i kratko dodao: „Ne znamo ni kolika je materijalna šteta, jer moramo automobile odvesti kod majstora da vidi da li i kako to skinuti a da se ne ošteti boja automobila“.

Lažna dojava o podmetnutoj bombi u diskoteci "Triumph"
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2012, 10:00
Klikni za više fotografijaDisco club "Triumph"
Prvog radnog dana ove sedmice u večernjim satima, tačnije u 21,30 sati Policijskoj stanici Fojnica je nepoznata osoba dojavila da je u Disco clubu „Triumph“ u Fojnici podmetnuta eksplozivna naprava. Policajci Policijske stanice Fojnica su odmah došli na lice mjesta i tom prilikom su evakuisani posjetitelji pomenute diskoteke, kojih je bilo preko hiljadu.

Nakon toga su djelatnici Odjela krim policije Policijske Uprave Kiseljak izvržili pregled prostorija diskoteke, gdje nije ništa pronađeno. Uspostaviljeno je tako da je dojava bila lažna. Veliki dio posjetitelja se razišao kućama. Nešto iza ponoći nakon što je ustanovljeno da je dojava bila lažna, nastavljen je koncert. Disco club „Triumph“ Fojnica se nalazi pored puta Fojnica - Kiseljak nizvodno tri kilometra udaljen od Fojnice u naselju Ostružnica. Tu večer je u toj diskoteci nastupao pjevač Đani...

Gorjelo sitno raslinje i šuma
Hazim Čukle - Četvrtak, 16.08.2012, 08:11
Klikni za više fotografijaPožar
U četvrtak 9. augusta u prvim popodnevnim satima je oko 13,30 sati došlo do izbijanja požara iznad ulice Šetalište, uz lijevu obalu rijeke Dragače, nekoliko stotina metara niže hotela „Reumal“ u Fojnici. Nakon što je vatra zahvatila nisko raslinje i suhu travu brzo se proširila i na hrastovu šumu iznad kuća u toj ulici, a prijetila je opasnost i kućama iznad šume u naselja Lučice.

Na lice mjesta su odmah stigli djelatnici Policijske stanice Fojnica i vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Fojnice. U gašenju požara su se odmah uključili i mještani tog naselja, te je požar nakon nekoliko sati lokalizovan i ugašen. Srećom nije bilo povrijeđenih, načinjena je određena materijalna šteta. Kako nezvanično saznajemo pretpostavlja se da bi uzrok požara mogao biti ljudski faktor.

Provalnici brzo pronađeni
Hazim Čukle - Četvrtak, 16.08.2012, 08:05
Klikni za više fotografijaMehana
Tokom noći petak na subotu 3/4 augusta u Fojnici su se dogodile dvije provalne krađe. Iz ugostiteljskog objekta „Mehana“ u ulici Samostanska u Fojnici čiji je vlasnik 65 godišnji Hamdo Mešanović izbjelica iz Višegrada koji živi u Fojnici su ukradene tri muzičke linije, određene količine alkohola, mini rakijski kazan, stari predmeti kao što su preslica, kantar, terezija, verige, stari muzički istrument prim i još sitnih suvenira.

Iz stana 50 godišnjeg Mustafe Juhića u Novom naselju Fojnica lopovi su odnijeli TV prijemnik i mobitel. Brzom akcijom djelatnika Policijske stanice Fojnica u suradnji sa kolegama Policijske stanice Visoko počinioci ovog djela su uhvaćeni. To su 30 godišnji M.E. i 34 godišnji F.H., obojica iz Kiseljaka. Pronađena je ukradena roba koja je oduzeta i vraćena vlasnicima. Vrijednost ukradene robe je oko 1.000 KM.

Povrijeđena dva policajca
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.06.2012, 12:10
Klikni za više fotografijaPločari Polje
U četvrtak u prijepodnevnim satima u naselju Pločari Polje je od strane tri člana porodice Hasečić, 60-godišnjeg Hasiba, njegove supruge 50-godišnje Nevzete i sina 30-godišnjeg Emira iz tog naselja došlo do ometanja izvođenja radova na asfaltiranju kratke dionice od petnaestak metara puta koji vodi do naselja i tekije Oglavak koje su izvodili radnici firme „Bucomerc“ Bilalovac Kiseljak.

Tročlana porodica Hasečić je verbano vrijeđala prisutne. Policajci Policijske stanice Fojnica su bili tu na asistenciji i prilikom pokušaja da zaštite radnike izvođača radova su povrijeđena dva policajca PS Fojnica, koji su zadobili lakše tjelesne povrede. Jedan je pogođen kamenom u nogu a drugog je Nevzeta Hasečić ugrizla za ruku. Načinjena je i materijalna šteta na građevinskoj mašini izvođača radova. Za tročlanu porodicu Hasečić kantonalni tužilac je zatražio 24 satni pritvor...

Opljačkana pa zapaljena kuća u Gojevićima
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.05.2012, 13:42
Klikni za više fotografijaVelika materijalna šteta
Tokom noći u četvrtak na petak 3/4 maja oko dva sata iza pola noći, u naselju Gojevići udaljenom 7 kilometara od Fojnice, došlo je do požara u porodičnoj kući vlasništvo 71 godišnjeg Ante Tadića iz tog naselja. Vlasnik kuće Ante Tadić je umirovljenik koji tu živi sa svojom suprugom Katom koja je teško bolesna. Kako su nam kazale njihove komšije, u vrijeme požara u kući nije bilo nikoga, jer je bračni par Tadić tokom prvomajskih praznika otputovao u Zagreb kod kćerke.

Požar je neko od Antinih susjeda primjetio oko dva sata iza ponoći, a na lice mjesta su odmah stigli djelatnici PS Fojnica i vatrogasci iz Fojnice sa dva svoja vozila, koji su lokalizovali požar. U požaru je izgorilo komplet prizemlje i sprat kuće, dok je spašen krov od strane vatrogasaca i susjeda...

Iz štale ukradene tri ovce i troje janjadi
Hazim Čukle - Utorak, 03.04.2012, 12:48
Klikni za više fotografijaOsman Mračkić
U noći 12/13 marta u naselju Pločari Polje u Fojnici iz štale 34 godišnjeg Osmana Mračkića nezaposlenog demobilisanog borca A BiH-e su ukradene tri ovce i troje janjadi. Osman živi sa suprugom 30 godišnjom Hasijom i 70 godišnjom bolesnom majkom Fatimom.

Osman je inače slabog zdrastvenog stanja, sa sa suzama u očima nam je kazao da je ovce nabavio od svoje sestre Velide Mehmedagić mjenjajući sijeno za ovce. „To je bilo prošlog Kurban bajrama. Mislio sam da ih raskošim i da malo stanem na noge. Imam kravu i nemamo nikakvih primanja, takoreći ona nas hrani, prodamo mlijeka, sira i tele. Kud baš mene da snađe taj belaj, dabogda mu kuća izgorila ko je to uradio. Nismo ništa čuli iako je kuća udaljena svega desetak metara od štale. Oštećen sam oko hiljadu KM“, riječi su Osmana Mračkića. Uviđaj su obavili djelatnici PS Fojnica, istraga je u toku.

Razbojništvo u Otigošću
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.04.2012, 11:03
Klikni za više fotografijaOtigošće
U četvrtak 22. marta oko 20,15 sati došlo je do razbojništva u selu Otigošće koje je udaljeno desetak kilometara od Fojnice gdje su dva nepoznata maskirana lica naoružani poluautomaskom puškom upali u kuću D.K. iz tog naselja i tom prilikom otuđili oko 16 hiljada KM.

Kako smo nezvanično saznali, pomenuti D.K. je prikupljao dobrovoljne novčane priloge od mještana Otigošća koji su bili namjenjeni za restauraciju mjesnog groblja. Jedan od dvojice maskiranih lica ga je udario kundakom puške u glavu kako bi ga onesposobio da im pruži otpor. Tom prilikom je zadobio lakše tjelesne povrede. Nakon što su uzeli novac udaljili su se u nepoznatom pravcu. Uviđaj su obavili djelatnici Policijske uprave Kiseljak. Za počiniocima ovog nedjela se traga.

"BMW" sletio s puta
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.03.2012, 10:36
Klikni za više fotografija"BMW" sletio s puta
U noći subota na nedelju 10/11 marta u 01, 40 sati iza ponoći na putu Fojnica - Kiseljak u naselju Ostružnica Polje došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede. Kako smo nezvanično saznali automobil marke „BMW“ registarskih oznaka A41-T-336 za čijim se upravljačem se nalazio 44 godišnji Almir Mujak iz Fojnice je iz za sada nepoznatih razloga sletio s puta i prevrnuo se na krov. U tom momentu je u automobilu bio sam vozač koji je zadobio lakše tjelesne povrede. Na automobilu je načinjena veća materijalna šteta. Uviđaj su obavili djelatnici Policijske stanice Fojnica.

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Petak, 24.02.2012, 08:52
Ministarstvo unutarnjih poslova Travnik- Dana 15.02.2012. godine, istražitelji policije Policijske stanice Fojnica su rasvijetlili kazneno djelo - Krađe, počinjeno 14.02.2012. godine, na štetu J. R. iz Fojnice. Počinitelji navedenog kaznenog djela su: malodobni K.B., E.B. i A.B., svi iz Fojnice. Protiv imenovanih su poduzete Zakonom propisane mjere i radnje.

- Dana 15.02.2012. godine, istražitelji policije Policijske stanice Fojnica su rasvijetlili kazneno djelo - Krađe, počinjeno 21.01.2012. godine, na štetu firme „Executive“ iz Fojnice. Počinitelji navedenog kaznenog djela su M.F i F.M., oba iz Fojnice. Protiv imenovanih su poduzete Zakonom propisane mjere i radnje.

Prvačići upoznati o bezbjednosti djece u saobraćaju
Hazim Čukle - Petak, 20.01.2012, 07:56
Klikni za više fotografijaPrvačići
U sklopu akcije o bezbjednosti učenika u saobraćaju koja traje od početka nove školske godine predstavnici saobraćajnog sektora Policijske stanice Fojnica su posjetili najmlađe učenike osnovce i tom prilikom ih praktično upoznali o bezbjednosti djece u saobraćaju, i poklonili im školski pribor koji je donacija Općine Fojnica. Od Maida Tulumovića vođe saobraćajnog sektora PS Fojnica smo saznali da ova akcija pod nazivom „Bezbjednost učenika u saobraćaju“ traje od početka do kraja svake školske godine.

„Tim povodom smo posjetili prvačiće, najmlađe učesnike u saobraćaju u OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica. Cilj nam je upoznati najmlađe učesnike o njihovoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjivanje saobraćajnih nesreća u kojima često stradaju djeca. Pokazali smo im praktično na licu mjesta kako trebaju da se ponašaju pri kretanju od kuće do škole, upoznati su sa radom saobraćajne policije itd. Poklonili smo im školski pribor i brošure o ponašanju u saobraćaju“, za Fojnica online je kazao Maid Tulumović, vođa saobraćajnog sektora PS Fojnica.

Dvoje povrijeđenih u saobraćajnoj nesreći
Hazim Čukle - Utorak, 10.01.2012, 08:55
Klikni za više fotografijaUništeno vozilo
Drugog dana vikenda u nedelju 25. decembra na regionalnom putu koji vodi od Kiseljaka do Fojnice na lokalitetu Alaupovka, dva kilometra prije ulaza u Fojnicu u jutarnjim satima došlo je do teške saobraćajne nesreće u kojoj su dva lica povrijeđena. Kako smo saznali na mjestu nesreće vozilo marke „Kedi“ registarskih oznaka T54-K-578 za čijim upravljačem se nalazio 26 godišnji Elvedin Zulum iz Fojnice se kretalo iz pravca Kiseljaka a vozilo marke „Golf“ registarskih oznaka K18-E-867 kojim je upravljao 52 godišnji Kasim Fejzić iz Fojnice se kretalo iz pravca Fojnice.

Kako smo saznali od dežurne službe Hitne pomoći JU „Dom zdravlja“ u Fojnici u ovoj nesreći je povrijeđeno dvoje lica. To su vozač „Golfa“ Kasim Fejzić koji je zadobio lakše tjelesne povrede dok je njegov suvozač Kija Fejzić zadobila teže tjelesne povrede. Ukazana im je prva pomoć i oboje su upućeni u Klinički centar Koševo na Kliniku urgentne medicine. Uviđaj su obavili djelatnici Policijske stanice Fojnica. Uzroci zbog kojih je došlo do ove saobraćajne nesreće su za sada nepoznati, pretpostavlja se da je uzrok klizav kolovoz. Na oba vozila načinjena je veća materijalna šteta.

Vozač zadobio teške tjelesne povrede
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.12.2011, 12:18
Klikni za više fotografijaMjesto nesreće
U nedjelju 27. novembra na putu Fojnica - Kiseljak nizvodno od Fojnice jedan kilometar u Bosanskoj ulici je oko 13 sati došlo do teške saobraćajne nesreće u kojoj je jedno lice teško povrijeđeno. Automobilom marke „BMW“ registarskih oznaka E40-K-823 upravljala je 36 godišnja Mevlida Mujak iz Fojnice. Kako smo saznali od očevidaca Mevlida je desnom stranom svoga automobila udarila u betonski elektro stub koji se nalazio na drugoj strani saobraćajne trake. Na lice mjesta je stiglo vozilo Hitne pomoći kojim je povrijeđena Mevlida prebaćena u „Dom zdravlja“ Fojnica gdje joj je pružena prva pomoć nakon čega je upućena u Klinički centar Koševo u Sarajevu. Tu su odmah stgli policajci Policijske stanice Fojnica koji su obavili uviđaj. Uzroci zbog kojih je došlo do ove teške saobraćajne nesreće za sada su nepoznati, istraga je u toku.

Preko natpisa Općina Fojnica postavili natpis Herceg Bosna
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.10.2011, 08:19
Klikni za više fotografijaUlaz u općinu Fojnica
Tokom noći srijeda na četvrtak 19/20 oktobra na tabli koja se nalazi na granici općina Fojnica i Kiseljak u Pločari polju na putu Fojnica - Kiseljak na kojoj piše "Fojnica, Dobro došli", tokom noći je osvanuo natpis Herceg Bosna. Taj lokalitet se nalazi desetak kilometara od Fojnice nizvodno, nepoznata osoba ili više njih su postavili taj natpis koji je bio zalijepljen sa obje strane putokaza. Kako smo nezvanično saznali u ranim jutarnjim satima na dojavu o tome na lice mjesta su stigli pripadnici Policijske stanice Fojnica i obavili uviđaj.Pješakinja Ruža Šušnjara nakon udara auta preminula u bolnici
Hazim Čukle - Srijeda, 19.10.2011, 08:09
Klikni za više fotografijaGojevići
Tokom noći u petak na subotu 14/15 oktobar u 21,15 sati na lokalnom putu Fojnica - Dusina došlo je do teške nesreće u kojoj je teško povrijeđena 60 godišnja Ruža Šušnjara iz naselja Gojevići. Kako nezvanično saznajemo nju je svojim automobilom udario 53 godišnji Tomo Petrović također iz naselja Gojevići, općina Fojnica. Nezvanično smo saznali i da se nakon udara vozač udaljio sa lica mjesta nesreće te je kasnije priveden. Prilikom udara Ruža Šušnjara je zadobila teže tjelesne povrede. Prevezena je u Dom zdravlja Fojnica gdje joj je ukazana prva pomoć i gdje je kako nezvanično saznajemo davala znake života, nakon toga je upućena u bolnicu u Novu Bilu kod Travnika. Također nezvanično saznajemo da je povrijeđena podlegla u bolnici usljeg teških povreda. Uviđaj su obavili krim djelatnici Policijske uprave Kiseljak. Istraga je u toku.
 
 
Porodična tragedija u Fojnici, puškom ubio suprugu pa ranio sebe
Hazim Čukle - Utorak, 20.09.2011, 08:33
Klikni za više fotografijaRomsko naselje
U subotu je u romskom naselju u ulici Prokoški put koji vodi od Fojnice prema Tovarištu i Prokoškom jezeru došlo do teške porodične tragedije u kojoj je jedno lice izgubilo život a druga dva lica su zadobila teške tjelesne povrede. Kako nezvanično saznajemo u subotu u prijepodnevnim satima pola sata prije podneva u romskom naselju u Fojnici došlo je do prepirke između 56 godišnjeg Fahrudina Ferhatovića iz Fojnice i njegove supruge 48 godišnje Melče Ferhatović. Fahrudin i Melča su se vjenčali u oktobru prošle godine i živjeli su zajedno u Fojnici. Prije nekoliko mjeseci Melča je otišla u Austriju na nekoliko mjeseci posjetiti kćerku iz prvog braka. Nedavno je stigla u romsko naselje u Fojnici.

Nezvanično saznajemo da su se njih dvoje to jutro prepirali, da je u jednom momentu Fahrudin ranio Melču nožem i nanio joj povrede a nakon toga je u njenu glavu ispalio hitac iz poluautomatske puške papovka i tom prilikom nanio Melči smrtonosne rane od kojih je kasnije podlegla. Nakon toga je Fahrudin ispalio sebi hitac iz te puške u predio stomaka i prsa. U toj prepirci kako nezvanično saznajemo bračni par je pokušala razvaditi njihova komšinica 32 godišnja Dženana Ibreljić u koju je u tom momentu Fahrudin ispalio jedan hitac iz puške i tom prilikom je ranio u predjelu ramena a onda je udario kundakom u glavu...

Saobraćajana nesreća na Tovarištu, vozač preminuo, dvoje lakše povrijeđenih
Hazim Čukle - Petak, 16.09.2011, 08:24
Klikni za više fotografijaSmrskan automobil
Na regionalnom putu R 438 šest kilometara uzvodno od Fojnice na loklalitetu Tovarište prvog dana minulog vikenda u subotu 10. septembra u popodnevnim satima oko 19,15 sati dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedno lice smrtno stradalo a dvoje lakše povrijeđeno. Kako nezvanično saznajemo automobil marke „Golf 2“ registarskih oznaka K16-E-588 za čijim se upravljačem nalazio 81 godišnji Mustafa Branković nastanjen u Novom Sarajevu a sa njim su u automobili u vrijeme nesreće bili 39 godišnji Adnan Šačiragić i 42 godišnja Ševala Šačiragić a vozilo se kretao iz pravca Prokoškog jezera prema Fojnici i iz za sada nepoznatih razloga sletio sa ceste niz provaliju duboku tridesetak metara i zaustavio se ispred porodične kuće Uzeira Merdžanića iz Tovarišta...

Vandali odvalili nekoliko stolica na tribinama stadiona
Hazim Čukle - Petak, 09.09.2011, 07:30
Klikni za više fotografijaStadion u Fojnici
Tokom noći srijeda na četvrtak 31.08./01.09 ove godine nepoznata osoba ili više njih su na zapadnoj tribini stadiona FK "Fojnica" iz Fojnice koja je član Druge fudbalske lige Zapad 1. odvalili nekoliko stolica kao i vrata od svlačionice za sudije. Na lice mjesta su izašli djelatnici Policijske stanice Fojnica i obavili uviđaj. Vandali su stolice odvalili i razbacali iza leđa tribina. Za sada nisu poznati počinioci ovog nedjela. Načinjena je određena materijalna šteta. Na licu mjesta smo zatekli člana Uprave FK "Fojnica" Zdravka Fišera.

Izgorjela napuštena kuća na Klisuri
Hazim Čukle - Četvrtak, 08.09.2011, 07:51
Požar na Klisuri
U četvrtak 18. augusta u naselju Klisura udaljenom oko 18 kilometara od Fojnice uzvodno, u ranim jutarnjim satima, došlo je do izbijanja požara u jednoj od napuštenih kuća u tom naselju čiji je vlasnik Šefik Klisura koji živi u Fojnici. Po dojavi o izbijanju požara na lice mjesta su odmah stigli pripadnici Policijske stanice Fojnica i vatrogasci Vatrogasnog dobrovoljnog društva iz Fojnice. Požar je lokalizovan a postojala je mogućnost da se proširi na nekoliko pomoćnih objekata u blizini i štale. Uviđaj su obavili djelatnici Policijske uprave Kiseljak. U vrijeme izbijanja požara u pomenutoj kući se nalazilo šezdesetak vreća drvenog uglja koje su tu skladištene. Načinjena je znatna materijalna šteta, uzroci zbog kojih je došlo do izbijanja požara se ispituju. Klisura je jedno od najudaljenijih sela općine Fojnica koje je skoro napušteno i u njemu živi kako smo pisali samo jedan jedini stanovnik.

Oskrvnavljeno mezarje u haremu na Alaupovci u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 08.08.2011, 15:14
Klikni za više fotografijaMezarje na Alaupovci
U haremu muslimanskog groblja Šehitluci koje se nalazi na ulazu u Fojnicu na lokalitetu Alaupovka, dva kilometra udaljeno od Fojnice, sa desne strane pored puta koji vodi od Fojnice prema Kiseljaku i Busovači, nepoznata osoba ili više njih su oskrnavili muslimansko mezarje u kojem je na nekoliko nadgrobnih nišana nacrtan kukasti križ i ustaški znak "U". Pored tog vandali su nekoliko nišana iščupali iz ležišta i oborili ih. Nakon što je Policijskoj stanici to u petak dojavljeno na lice mjesta su izašli djelatnici PS Fojnica i krim istražitelj PS Fojnica koji su obavili uviđaj. Pretpostavlja se kako nezvanično saznajemo po pričanju prisutnih koje smo tu zatekli na licu mjesta da je vjerovatno ovaj vandalizam urađen prije nekoliko dana jer su tragovi slabo vidljivi. Istraga je u toku i za počiniocima ovog nedjela se traga. Kako smo saznali u Medžlisu Islamske zajednice Fojnica od predsjednika Mežlisa IZ Fojnica Ramiza Meše Medžlis IZ Fojnica najoštrije osuđuje ovaj vandalizam i skrnavljenje muslimanskih nadgrobnih nišana, pogotovu što se to desilo u mjesecu ibadeta, mjesecu posta mubarek ramazanu, kao što bi osudili skrnavljenje i drugih nadgrobnih spomenika bilo koje vjere.

Pokušaj provale u kladionicu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 18.04.2011, 09:06
Klikni za više fotografijaFojnica
Tokom noći u srijedu na četvrtak 13/14 aprila u ulici Mehmeda Spahe je došlo do pokušaja provalne krađe u sportsku kladionicu "Millennium". Tom prilikom su nanesena oštećenja na ulaznim vratima kladionice koja su nepoznata osoba ili više njih pokušali odvaliti. Nanesena je materiajlna šteta, na lice mjesta su izašli pripadnici Policijske stanice Fojnica i obavili uviđaj. Za počiniocima ovog nedjela se traga.Medvjed zaklao osam ovaca
Hazim Čukle - Srijeda, 23.03.2011, 10:15
Klikni za više fotografijaŽivčići
U noći 18/19 mart kod 72 godišnjeg Muhameda Ibreljića iz naselja Živčići u mjesnoj zajednici Pridola općina Fojnica je u štali i ispred nje zaklano osam ovaca. Odmah su po dojavi na lice mjesta izašli djelatnici Policijske stanice Fojnica i obavili uviđaj a tu su također bili doktor veterinar iz Veterinarske stanice Fojnica dr Željko Oroz kao i sekretar Lovačkog društva "Divokoza" Fojnica Šaćir Mukača. Na licu mjesta su vidljivi tragovi stopa, veća i manja kako su nam kazali da su to otisci šape većeg i manjeg medvjeda. Od štale niz strmu ledinu do manjeg potočića ima dijelova od zaklanih ovaca a nekoliko ih je samo zaklano. Vjerovatno je od jedne ubijene ovce ispalo i malo janje iz njene utrobe. Kako nam je kazao vlasnik ovaca penzioner Muhamed Ibreljić koji živi sa suprugom Sabahetom i sinom Safetom imaju sa janjcima 50 ovaca...

Tokom jedne noći pet provalnih krađa
Hazim Čukle - Srijeda, 02.03.2011, 09:42
Klikni za više fotografijaProvaljeno i u džamiju
Tokom noći u nedjelju na ponedjeljak 27/28 februar na području općine Fojnica nepoznata osoba ili više njih izvršilo je provalnu krađu u pet objekata. Provale su izvršene u prostorije Čaršijske džamije u Fojnici koja se nalazi u ulici Bosanska kao i u biblioteku pomenute džamije. Također je izvršena provala i u prostorije Medžlisa Islamske zajednice Fojnica. Istu noć izvršena je provala i u prostorije Zemljoradničke zadruge "Fojnica" u Fojnici koja se nalazi također u Bosanskoj ulici. Stotinjak metara dalje je istu noć u ulici Samostanska koja vodi prema Franjevačkom samostanu izvršena provalna krađa u prostorije pogrebnog društva "Karauša" u Fojnici...

BMW potpuno izgorio
Hazim Čukle - Srijeda, 02.03.2011, 07:49
Klikni za više fotografijaIzgorio automobil
U nedelju 27. februara u jutarnjim satima na putu od Fojnice prema Sportsko rekreacionom centru "Poljana" Fojnica je u požaru potpuno izgorio automobil čiji je vlasnik Mario Oroz iz Kiseljaka. Kako smo saznali Mario Oroz se sa svojim automobilom marke "BMW" kretao u jutarnjim satima od Fojnice prema SRC "Poljana" iznad Fojnice. Na putu preko lokaliteta Bistrica oko 6 sati ujutro automobil se iz za sada nepoznatih razloga zapalio te je brzo u potpunosti izgorio. Načinjena je velika materijalna šteta. Na lice mjesta su odmah stigli pripadnici Policijske stanice Fojnica i obavili uviđaj.Izgorio stan u Novom naselju
Hazim Čukle - Utorak, 04.01.2011, 08:21
Klikni za više fotografijaIzgorio stan
Tokom noći u srijedu na četvrtak 29/30 decembra u Novom naselju je došlo do izbijanja požara u stanu na trećem spratu. Stan je vlasništvo Branka Barešića iz Fojnice a u njemu je stanovao kao podstanar 28 godišnji Mario Rajić iz Kiseljaka sa suprugom i malim djetetom. Kako nezvanično saznajemo požar je podstanar Mario Rajić primjetio pola sata iza ponoći a u to vrijeme je spavao u tom stanu. On je obavijestio Policijsku stanicu Fojnica. Na lice mjesta su stigli pripadnici PS Fojnica i vatrogasci Vatrogasnog društva Fojnica. Vatrogasci i komšije su požar lokalizovali oko 1,30 sati. U požaru je izgorio potpuno dnevni boravak. Načinjena je velika materijalna šteta. Uviđaj su obavili pripadnici Policijske uprave Kiseljak. Uzroci požara su za sada nepoznati, istraga je u toku.

Sudar u centru
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 20.12.2010, 07:46
Klikni za više fotografijaVeća materijalna šteta
U Fojnici je na raskrsnici ulica ispred nove zgrade općine Fojnica u noći petak na subotu 17/18 decembra oko 1,30 sati iza ponoći došlo do sudara automobila u kojem su učestvovala dva vozila. Kako nezvanično saznajemo u ovom sudaru su učestvovala dva vozila, jedno vozilo marke "Pežo" registarskih oznaka 663-J-677 za čijim se upravljačem nalazio 20 godišnji Dragan Kožul iz Kreševa a koje se kretalo iz pravca "Reumala" ulicom Mehmeda Spahe i drugo vozilo marke "Golf 2" registarskih oznaka A-22-T-931 kojim je upravljao 25 godišnji Jasmin Buljina iz Fojnice i koje se kretalo Bosanskom ulicom iz pravca Prokosa...

Održana 84. sjednice Vlade SBK/KSB
Mirsad Topalović - Srijeda, 15.12.2010, 07:12
Vlada Srednjbosoanskog kantona - Kantona Središnja BosnaVlada SBK je dala saglasnosti na izbor najpovoljnih ponuda za nabavku roba i usluga za potrebe Uprave za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata:

- Saglasnost za izbor najpovoljnijeg ponuđača za usluge banjsko-klimatskog liječenja, kao najpovoljnija ponuda je ponuda JU RRC „Fojnica“ Fojnica.

Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede je predložilo, a Vlada SBK donijela slijedeće odluke:

- Odluka o izdvajanju sredstava iz Budžeta SBK za 2010.godinu za realizaciju projekta iz oblasti vodoprivrede, za izradu katastra lokalnih vodovoda u općinama:

a. Fojnica 10.000,00 KM
b. Kiseljak 10.000,00 KM
Ukupno 20.000,00 KM...
Uspješno okončana akcija zaštite djece u prometu
Hazim Čukle - Petak, 29.10.2010, 07:24
Klikni za više fotografijaSaobraćajna patrola
Tokom godine na području općina Kiseljaka, Fojnice i Kreševa se u organizaciji Auto moto kluba "Mineral" iz Kiseljaka u saradnji sa Policijskim stanicama ovih susjednih gradova nekoliko puta se provodila akcija zaštite djece, odnosno učenika u prometu pod nazivom "Počela je školska godina". Tako su u utorak iako po kišnom vremenu najmlađi učenici dviju škola u Fojnici O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica i O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Fojnica učestvovali u ovoj akciji kao školska patrola. Tom prilkom su najmlađi osnovci Fojnice uz pomoć policajaca zaustavljali vozila, upozoravali ih na opreznu vožnju posebno pored škola i pješačkih prelaza...

Gorjela kuća porodice Salčinović u Dusini
Hazim Čukle - Srijeda, 06.10.2010, 08:35
Klikni za više fotografijaKuća Salčinovića, Dusina
U ponedjeljak je u naselju Dusina udaljenom oko 14 kilometara od Fojnice došlo do izbijanja požara na porodičnoj kući u kojoj živi nekoliko porodica Salčinović. Domaćin kuče je 68 godišnji penzioner Murat Salčinović koji živi sa suprugom Rahom, tri sina i dvije kćerke dok u drugom dijelu kuće živi Muratov sin Džemal i supruga Mevlida sa troje male djece od kojih je dvoje bolesno. U toj kući živi ukupno 14 žitelja porodice Salčinović, samo je Murat penzioner a ostali su svi nezaposleni. Kako nam je ispričao jedan od Muratovih sinova Džemal do požara je došlo vjerovatno od sulenara u potkrovlju.

"Načinjena je veća materijalna šteta, sreća je pa nije niko povrijeđen. Ne znamo sami šta ćemo a eto ide zima na vrata. Da sam bar zdrav ili da nešto radim a ovako ne znam sam šta ću a isto je stanje i kod mojih braće i rođaka koji tu stanuju", za Fojnica online je ispričao Džemal, sav slomljen od tuge, kojeg smo sreli sa suprugom Mevlidom ispred zgrade Općine Fojnica gdje su došli potražiti pomoć...

Sletio sa Hrida u provaliju duboku 400 metara
Hazim Čukle - Četvrtak, 30.09.2010, 13:32
Klikni za više fotografijaMjesto nesreće
Kilometar prije Prokoškog jezera sa lokaliteta Hrid u provaliju duboku oko 400 metara je sa svojim automobilom marke "Golf 2" sletio 25 godišnji Fadil Merdžanić iz naselja Merdžanići u MZ Prokos i tom prilikom je smrtno stradao. Kako smo nezvanično saznali nastradali Fadil Merdžanić je u kasnim popodnevnim satima odnosno u noći nedjelja na ponedjeljak 26/27 septembra od kuće otišao sa svojim automobilom u nepoznatom pravcu. Nakon što se nije ni drugi dan pojavio kući njegov otac Sakib je nestanak prijavio policiji.

Djelatnici Policijske stanice Fojnica su nastradalog Fadila i njegov automobil pronašli u utorak 28. septembra nešto iza podne oko 400 metara ispod Hrida podno Prokoškog jezera...

Provaljeno u dvije vikendice na Malkoču
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 13.09.2010, 17:00
Klikni za više fotografijaUlaz u podrum
Tokom noći ponedeljak na utorak, 6/7 septembra, izvšena je provalna krađa u dvije vikendice na izletištu Malkoč četiri kilometra iznad Fojnice. Kako smo saznali tokom noći izvršena je provala u dvije vikendice vlasništvo Janjka Bošnjaka i Hikmeta Buljubašića. Na obje vikendice su provaljena ulazna vrata a na Janjkovoj vikendici i balkonska. Iz vikendice vlasništvo penzionera Hikmeta Buljubašića je kako nam je kazao nepoznata osoba ili više njih samo preturalo stvari i odnijelo dedestak svježih riba dok je iz podruma vikendice Janjka Bošnjaka otuđen agregat nepoznate marke italijanske proizvodnje...

Vraćali se sa kupanja i sletili u rijeku
Hazim Čukle - Četvrtak, 02.09.2010, 16:02
Klikni za više fotografijaRijeka Željeznica
Dvadesetšestog augusta se u naselju Praje u MZ Dusina 13 kilometara udaljenom od Fojnice na putu Fojnica - Dusina dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj je povrijeđeno nekoliko lica. Kako smo saznali grupa mladića iz naselja Dusina je boravila na kupanju na lokalitetu Radava na riječici Željeznici. Prilikom povratka kući oko 17,30 sati su u naselju Praje terenskim vozilom marke "Nissan" sletili u riječicu gdje se u nju ulijeva potok Brložnjak. Tom prilikom je nekoliko lica u vozilu zadobilo povrede...

Vozač Harun Pašalić lakše povrijeđen, načinjena veća materijalna šteta
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.08.2010, 19:08
Klikni za više fotografijaSaobraćajna nesreća
U petak 20. augusta u popodnevnim satima oko 19 sati na raskrsnici puteva u centru Fojnice ispred buduće zgrade općine Fojnica desila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala dva automobila "Opel Astra" registarskih oznaka 565-M-553 za čijim upravljaćem se nalazio 22 godišnji Harun Pašalić iz Fojnice i automobil marke "Audi 3" registarskih oznaka 905-T-230 kojim je upravljala Kanita Ahmetagić iz Sarajeva.

Kako smo saznali automobil "Audi 3" se kretao ulicom Mehmeda Spahe iz pravca hotela "Reumal" a automobil "Opel Astra" Bosanskom ulicom, glavnom ulicom u Fojnici. Na automobilima je načinjena veća materijalna šteta a kako smo saznali u ovom saobraćajnom udesu Harun Pašalić je zadobio lakše tjelesne povrede...

Lopovi iz kuće Alije Ramića odnijeli 10400 KM i pištolj
Hazim Čukle - Utorak, 27.07.2010, 17:04
Klikni za više fotografijaKuća Alije Ramića
Kako saznajmo u utorak 20. jula u vremenskom periodu između 12,30 i 15 sati došlo je do provale od strane nepoznatog jednog ili više lica u kuću 58 godišnjeg Alije Ramića iz fojničkog naselja Luke u ulici Zmaja od Bosne i tom prilikom je ukradeno 10.400 KM i pištolj 7,62 marke Crvena zastava. Kako nezvanično saznajemo prilikom provale u kuću Alije Ramića u kući nije bilo nikoga jer se Alija u to vrijeme sa svojom suprugom nalazio u posjeti kćerci. Saznajemo nezvanično da je nepoznato lice ili više njih ušlo u kuću sa gornje strane kuće kroz prozor i tom prilikom su ukrali pomenutu sumu novca i pištolj. Na lice mjesta su izašli pripadnici Policijske stanice Fojnica a pripadnici Policijske uprave Kiseljak su obavili uviđaj. Istraga je u toku.

15. Memorijal Kenan Memija
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.07.2010, 12:58
Klikni za više fotografijaPrekinut finalni susret
Tokom proteklog vikenda se u Fojnici na stadionu SD Fojnice u Fojnici odigravao najstariji tradicionalni Memorijalni fudbalski turnir "Kenan Memija" koji se igra u čast Kenana Memije koji je igrao za FK "Fojnica" iz Fojnice a u svojoj 25. godini je izgubio život tokom proteklog rata kao borac Armije BiH i nosilac je najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" koji mu je dodijeljen posthumno.

Nakon što je veća grupa navijača stigla svojim automobilima provalili su ogradu stadiona i nekoliko njih je utrčalo u stadion gdje su se zagrijavali igrači Želje i Sarajeva. Jedan navijač je pošao prema igračima Sarajeva sa nožem u ruci. Policija je prekinula skup i odigravanje finalne utakmice.

Predsjednik FK "Fojnica" domaćina Memorijala Mirsad Agović je tim povodom kazao: "Pokušali smo obezbijediti uslove za ovaj susret, znali smo da je ovaj susret odnosno ova utakmica visokog rizika. Tražili smo da nam pošalju specijalnu jedinicu koja nije stigla a lokalne snage policije nisu bile dovoljne."...

Grom ubio muža i suprugu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 26.07.2010, 12:50
Klikni za više fotografijaJanko i Snježana
U subotu 24. jula je u kompleksu Sportsko rekreacijskog centra "Poljana" udaljenom 15 kilometara od Fojnice od udara groma poginulo dvoje ljudi, supružnici 49 godišnji Janko Drmač i njegova supruga 46 godišnja Snježana iz naselja Crnići, općina Kreševo. Kako smo saznali ovo dvoje ljudi bračni par Drmač je taj dan izašlo na izlet na Poljanu gdje su stotinjak metara od ski staze velikog ski lifta na Poljani namjeravali postaviti šator kako bi tu prenoćili i drugi dan se uputili ka vrhu Vran kamen gdje se tradicionalno svake godine prve nedelje poslije blagdana sv. Ilije Ilindana održava tradicionalno misa za vjernike katolike. Od nekih njihovih poznanika smo saznali da su to činili svake godine u vrijeme kad je na Vran kamenu misa...

Izgorio sprat i potkrovlje kuće
Hazim Čukle - Subota, 26.06.2010, 12:06
Klikni za više fotografijaPožar
U četvrtak je u ulici Bosanska dvadesetak metara niže od zgrade Općine Fojnica oko 13 sati izbio požar na porodičnoj kući u kojoj su živjele dvije porodice. Na lice mjesta su stigli pripadnici Policijske stanice Fojnica i Vatrogasnog društva a u pomoć su im pritekli i vatrogasci Vatrogasnog društva iz Kiseljaka. Požar je naglo zahvatio sprat i potkrovlje kuće koji su skoro u potpunosti izgorjeli. Požar je lokalizovan i ugašen oko 14 sati. Vatrogascima su u pomoć u gašenju požara odmah pritekli građani Fojnice. Prijetila je opasnost da vatra zahvati još nekoliko kuća koje su u nizu vezane jedna za drugu...

Potpuno izgorjela koliba na Poljani
Hazim Čukle - Utorak, 15.06.2010, 16:25
Klikni za više fotografijaPožar na Poljani
U subotu 12. juna oko 14 sati u Sportsko rekreacionom centru "Poljana" udaljenom 15 kilometara od Fojnice došlo je do požara na kolibi vlasništvo 42 godišnjeg Fahrudina Zahirovića iz fojničkog naselja Ostružnica. Iako su pri samom izbijanju požara prisutni pokušali da ga ugase koliba je za pola sata potpuno izgorila. Fahrudinova supruga Selvedina je pokušala da iz zapaljene kolibe spasi motornu pilu i još neke mašine i alatke ali su je komšije u tome spriječile jer je bilo kasno i mogla se i ona povrijediti.

Bili smo na licu mjesta, Fahrudinova supruga i komšije su iz posuda poljevali vatru vodom ali se nije ništa moglo uraditi da se požar ugasi i lokalizuje. Fahrudin Zahirović je demobilisani nezaposleni vojnik koji radi sezonski građevinske radove. U vrijeme izbijanja požara na kolibi nalazio se par stotina metara dalje od nje gdje je radio na jednoj vikendici...

Uginule desetine hiljada riblje mlađi
Hazim Čukle - Srijeda, 31.03.2010, 21:57
Klikni za više fotografijaMrijestilište
Nedavno smo na Fojnica online pisali da je Udruženje građana sportskih ribolovaca "Fojnica" iz Fojnice u svom mrijestilištu na "Ribnjaku" u Gornjoj Mahali otpočelo sa uzgojem mlađi autohtone potočne pastrmke. Tada su nam kazali da će riblju mlađ proizvoditi za svoje poterebe kako bi poribljavali vodotoke na području općine Fojnica i da za nekoliko mjeseci očekuju da će imati i do 150 hiljada riblje mlađi od 5 do 7 cm dužine za poribljavanje.

U nedelju na ponedeljak 28. na 29. mart je u tom mrijestilištu došlo do uginuća oko 60 hiljada komada riblje mlađi. Na lice mjesta su izašli pripadnici Policijske stanice Fojnica i Veterinarske stanice Fojnica...

Oborena skulptura kod trikotaže
Hazim Čukle - Srijeda, 31.03.2010, 21:32
Klikni za više fotografijaVandalizam
Ispred tvornice trikotaže nekadašnjeg "Sport Form" Fojnica u ulici Šetalište pored platoa "Aquareumala", koja je puštena u rad prije dvadeset pet godina je uz malu fontanu sa pitkom vodom postavljena i metalna skuptura sa likom žene. U pomenutoj fabrici su radile uglavnom žene a fabrika ne radi duže vrijeme. Kamerom smo zabilježili da je ova skulptura oborena u fontanu a to se desilo tokom noći u ponedeljak 29. na 30. mart ove godine. O ovome je obavještena Policijska stanica Fojnica čiji su pripadnici izašli na lice mjesta...

Uhvaćeni u krivolovu
Hazim Čukle - Četvrtak, 04.03.2010, 16:32
Klikni za više fotografijaOkolina Fojnice zimi
Kako smo saznali od rukovodstva Lovačkog društva "Divokoza" Fojnica u četvrtak 25. februara u prijepodnevnim satima su lovočuvari Lovačke sekcije "Divokoza" Fojnica na rejonu Zahora a lokalitetu Vladića vrh primijetili dvojicu lovokradica koji su u saradnji sa Policijskom stanicom Fojnica uhvaćeni i od kojih je oduzeto naoružanje. Kako su nam kazali iz LD "Divokoza" Fojnica Izvršni Odbor LD "Divokoza" Fojnica razmatrajući okolnosti pod kojim je došlo do stradanja jednog člana njihovog Lovačkog društva o čemu smo nedavno pisali na Fojnica online, je donio prije desetak dana na svojoj vanrednoj sjednici odluku i zaključak kojim se zabranjuje svaki izlazak u lovište sa naoružanjem bez saglasnosti Izvršnog odbora LD "Divokoza" Fojnica...

Izgorio kombi bus
Hazim Čukle - Četvrtak, 04.03.2010, 16:26
Klikni za više fotografijaIzgorio kombi bus
U fojničkom naselju Gornja Mahala je u noći utorak na srijedu 23. februara u jutarnjim satima oko tri sata iza ponoći došlo do požara na kombi busu marke "Ford" koji je u potpunosti izgorio. Kombi bus vlasništvo Fahrudina Klisure iz naselja Gornja Mahala u Fojnici inače nezaposlenog demobilisanog borca se nalazio nekoliko dana parkiran u glavnoj ulici kroz to naselje stotinjak metara niže "Ribnjaka". Kako saznajemo mještane okolnih kuća je probudilo pucanje stakala i paljevina, nakon čega su obavješteni pripadnici Policijske stanice Fojnica i Vatrogasno društvo "Fojnica" iz Fojnice, koji su odmah izašli na lice mjesta ali se požar nije mogao lokalizovati. U jutarnjim satima su na lice mjesta stigli pripadnici Policijske uprave Kiseljak i obavili uviđaj. Uzroci zbog kojih se kombi bus zapalio su za sada nepoznati, istraga je u toku.

Tragedija na lovačkom druženju
Hazim Čukle - Utorak, 16.02.2010, 17:45
Klikni za više fotografijaSmrtovnica stradalom
Džemal Merdžanić (32) zvani Šoke priveden je u Policijsku stanicu Fojnica, a potom u PU Kiseljak, zbog sumnje da je u nedjelju, 14. februara, na lokalitetu Tocila kod Fojnice ranio lovca Senahida Polutana (30) koji je umro na putu do Doma zdravlja u Fojnici.

Obojica su bili članovi Lovačkog društva „Divokoza“ iz Fojnice. Kako nezvanično saznajemo, nekoliko lovaca Lovačke sekcije „Prokos“ iz Prokosa toga je dana izašlo na spomenutu lokaciju radi druženja. U jednom momentu su se Polutan i njegov kolega Merdžanić odvojili od grupe da prošetaju i nakon izvjesnog vremena začuo se pucanj. Lovci su potrčali da vide šta se desilo i zatekli Polutana koji je bio pogođen u stomak...

Uvredljivi grafiti na školskoj zgradi
Hazim Čukle - Četvrtak, 04.02.2010, 16:30
Klikni za više fotografijaGrafiti
Prije nekoliko dana su na školskoj zgradi O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici na fasadi ove škole osvanuli grafiti uvredljivog sadržaja "Nož, žica, Srebrenica", iscrtan je kukasti krst i latinično slovo "U". U ponedjeljak 1. februara ove godine je rukovodstvo ove škole o tome obavjestilo policiju, nakon čega su pripadnici Policijske stanice Fojnica izašli na lice mjesta i obavili uviđaj. Istraga je u toku i traga se za počiniocem. Ovu školsku zgradu koja se nalazi u Novom naselju u Fojnici koriste za izvođenje nastave učenici tri škole: O.Š. "Muhsin Rizvić" Fojnica, O.Š. "Ivan Goran Kovačić" Gojevići Fojnica i SMŠ "Zija Dizdarević" Fojnica. To su tri škole pod jednim krovom.

Gorjela porodična kuća u fojničkom naselju Gornja Mahala
Hazim Čukle - Utorak, 02.02.2010, 16:23
Klikni za više fotografijaGorjela kuća
U četvrtak, u noći 28. januara, je u fojničkom naselju Gornja Mahala u ulici Alije Isakovića u Fojnici oko 22 sata došlo do izbijanja požara na porodičnoj kući Tahira Dedića iz Fojnice, koji tu živi sa suprugom i dvoje male djece. Kako nezvanično saznajemo požar je izazvao dimnjak, te je vatra zavatila drveni plafon jedne prostorije. Na lice mjesta su odmah stigli pripadnici Policijske stanice Fojnica koji su obavili uviđaj i vatrogasci Vatrogasnog društva "Fojnica" iz Fojnice koji su lokalizovali požar. Načinjena je znatna materijalna šteta, povrijeđenih nije bilo.

Ukrali tele iz štale Rasima Rize Merdžanića
Hazim Čukle - Četvrtak, 07.01.2010, 16:19
Klikni za više fotografijaRasim, vlasnik
U noći 23. na 24. decembar, srijeda na četvrtak, u fojničkom naselju Tovarište Majdan u mjenoj zajednici Prokos iz štale Rasima Rize Merdžanića iz tog naselja je iz štale ukradeno tele. Po riječima Rasima Rize Merdžanića tele je bilo žensko staro dva mjeseca i teško oko 80 do 90 kilograma. Rasim Rizo Merdžanić je nezaposleni demobilisani vojnik i živi sa suprugom Zeminom. Na lice mjesta su izašli djelatnici Policijske stanice Fojnica i obavili uviđaj. Kako smo već nedavno pisali takođe par kilometara uzvodno od naselja Majdan Tovarište je prije mjesec dana ukradeno dvoje teladi iz štale u naselju Barakovići.

Ukradeno dvoje teladi u Barakovićima
Hazim Čukle - Srijeda, 02.12.2009, 17:04
Klikni za više fotografijaBarakovići
U naselju Barakovići u MZ Prokos je u noći 25/26 novembar, srijeda na četvrtak, došlo do krađe dvoje teladi iz štale Redže Softića iz naselja Barakovići. Kako smo saznali u Redžinu štalu je tokom noći ušlo jedno ili više nepoznatih lica i tom prilikom su iz štale ukrali dvoje teladi, jedno muško drugo žensko tele težine oko 100 do 120 kilograma, starih 3,5 mjeseci. Nakon dojave o krađi Policijskoj stanici Fojnica na lice mjesta su izašli djelatnici PS Fojnica i obavili uviđaj. Istraga je u toku.

Dvadesetogodišnjak poginuo u saobraćajnoj nesreći
Hazim Čukle - Srijeda, 02.12.2009, 16:25
Klikni za više fotografijaMjesto nesreće
U petak 27. novembra u prijepodnevnim satima se u Fojnici u naselju Nadbare dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba izgubila život dok je druga teško povrijeđena. Automobil marke "Golf 2" za čijim se upravljačem nalazio 21 godišnji Jasmin Handžić iz Višnjica Polja općina Kiseljak je iz za sada nepoznatih razloga sletio sa ceste usljed čega je po kazivanju prisutnih tom prilikom njegov suvozač 20 godišnji Irviz Neslanović ispao iz automobila i tom prilikom na licu mjesta izgubio život. Povrijeđeni vozač Golfa je kolima hitne pomoći Doma zdravlja Fojnica prebačen u Kantonalnu bolnicu u Travniku. Na lice mjesta su izašli pripadnici Policijske uprave Kiseljak i obavili uviđaj.

Spontano okupljanje mještana na mjestu gradnje MHC "Luke" - Prekinuta sjednica Općinskog vijeća
Hazim Čukle - Srijeda, 11.11.2009, 16:32
Klikni za više fotografijaLuke
U ponedjeljak 8. novembra u popodnevnim satima izvođač radova na MHC Luke firma "Eskimo" Travnik je ponovo otpočela sa radovima na izgradnji MHC Luke nakon čega je došlo do spontanog okupljanja mještana MZ Gojevići podružnica Luke i MZ Dusina na čijoj teritoriji većim dijelom bi se trebala graditi ta MHC Luke. Radovi su obustavljeni. U utorak 10. novembra se na licu mjesta okupilo stotinjak građana koji su mirnim putem izrazili protest zbog ponovnog početka radova od strane izvođača. Izašli smo na lice mjesta i u razgovoru sa okupljenim saznali da ne dozvoljavaju daljne radove na izgradnji MHC Luke.

U isto vrijeme je u sali hotela "Reumal" u Fojnici zakazan nastavak 10. sjednice OV Fojnica sa 8 tačaka dnevnog reda. Po riječima vijećnika Andrije Lekića pošto im predsjedavajući nije objasnio razlog prekidanja prošle redovne 10. sjednice OV Fojnica i što ih nije upoznao oko nastale situacije oko izgradnje MHC Luke, vijećnici SDP-a, SBiH i koalicije HSS i NHI su napustili sjednicu...

Učenička patrola u radu sa policijom
Hazim Čukle - Srijeda, 07.10.2009, 16:40
Klikni za više fotografijaFojnica
Auto moto klub "Mineral" u saradnji sa policijom već tradicionalno svake godine početkom školske godine provodi akciju praktično i teoreski kako se ponašati u saobraćaju od kuće do škole i obratno.

Akcija je uspješno provedena na nekoliko lokaliteta sa policijskom patrolom gdje su se učenici upoznali sa radom policijske patrole i tom prilikom dijelili letke vozačima uz poruku da voze sigurno i po saobraćajnim propisima. Pripadnici PS Fojnica su učesnike školske patrole počastili slatkišima i sokovima...

Marko Barešić ranjen u pucnjavi u Bistrici
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.04.2009, 14:49
Klikni za više fotografijaNevenko
Kako smo saznali u informacijama iz MUP-a SBK-a u ponedjeljak 21.04.2009. godine u posljepodnevnim satima nešto iza 18 sati je Policijskoj stanici Fojnica prijavljeno da je nezaposleni 41 godišnji Nevenko Kapetanović iz naselja Bistrica koji živi sa suprugom i dvoje male djece u pijanom stanju pucao po naselju Bistrica u općini Fojnica i tom prilikom ranio Marka Barešića iz Dugog Brda u blizini Bistrice u općini Fojnica.

Nakon ranjavanja Marko Barešić je prevezen u Dom zdravlja Fojnica i nakon što mu je ukazana prva pomoć povrijeđeni je upućen u bolnicu "Nova Bila"...

Održana 47. sjednica Vlade SBK
Mirsad Topalović - Petak, 06.02.2009, 01:47
Vlada Srednjbosoanskog kantona - Kantona Središnja BosnaKantonalna uprava za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je predložila, a Vlada SBK je usvojila Program za korištenje dopunskih prava korisnika BIZ/BIS za 2009.godinu. Na prijedlog iste uprave, Vlada SBK je dala slijedeće saglasnosti:

- Saglasnost za izbor najpovoljnijeg ponuđača za banjsko-klimatsko liječenje, najpovoljniji ponuđač za usluge banjsko-klimatskog liječenja je JU RRC „Reumal“ iz Fojnice...
Lažna dojava o podmetnutoj bombi u srednjoj školi
Hazim Čukle - Petak, 31.10.2008, 01:39
Klikni za više fotografijaŠkola u Fojnici
U utorak 28. oktobra oko 16,30 sati Policijskoj stanici Travnik je dojavljeno da je u prostorijama SMŠ “Zijah Dizdarević“ koja se nalazi u Novom Naselju u Fojnici postavljena eksplozivna naprava i da će uskoro doći do eksplozije. Odmah su na lice mjesta izašli službenici Policijske stanice Fojnica i tom prilikom su evakuisani učenici i osoblje škole. U to vrijeme se na nastavi u školi nalazilo oko 500 učenika i nastavnog osoblja. Nakon toga su stigli predstavnici MUP-a SBK-a Travnik te izvršili kontra diverzioni pregled i tom prilikom ustanovili da se radi o lažnoj dojavi o podmetnutoj eksplozivnoj napravi u ovoj srednjoj školi. Poduzete su određene mjere i radnje kako bi se što prije otkrio počinilac lažne dojave. Od jučer su učenici ove škole na redovnoj nastavi.

Lažna dojava o podmetnutoj bombi u diskoteci La'vie
Hazim Čukle - Utorak, 28.10.2008, 02:02
Fojnica onlineProteklog vikenda je u noći subota 25. oktobra ove godine u 22,30 sati Policijska stanica Fojnica zaprimila prijavu da je u prostorijama diskoteke "La vie" u Fojnici koja se nalazi oko 3 kilometra nizvodno u naselju Ostružnica na putu prema Kiseljaku podmetnuta eksplozivna naprava i da će ubrzo doći do ekspolozije. Nakon dojave na lice mjesta je poslata patrola PS Fojnica i tom prilikom je ispražnjen objekat diskoteke u kojem su se nalazili gosti diskoteke. Na lice mjesta su stigli i službenici MUP-a SBK-a koji su izvršili kontra diverzioni pregled prostorija diskoteke "La'vie" i tom prilkom ustanovili da nisu pronađena nikakva minsko eksplozivna sredstva i da se radilo o lažnoj dojavi o podmetanju bombe...

Praktično upoznavanje djece o bezbjednosti u saobraćaju
Hazim Čukle - Četvrtak, 25.09.2008, 14:21
Klikni za više fotografijaDjeca u patroli
U sklopu akcionog projekta bezbjednosti učenika u saobraćaju FBiH koji traje od 2008. do 2013. godine sa početkom nove školske godine je započela i kantonalna akcija bezbjednosti učenika u saobraćaju pod nazivom „Oprez - počela je nova školska godina“. Na području općine Fojnica pripadnici Policijske stanice Fojnica su na pješačkim prelazima u blizini škola pokazali i upoznali najmlađe učenike o bezbjednosti učenika od kuće do škole i od škole do kuće...

Vuk zaklao pet ovaca
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.09.2008, 19:01
Klikni za više fotografijaTor sa ovcama
U noći ponedeljak na utorak 14./15. septembra u fojničkom naselju Donje Lučice vuk je zaklao pet najboljih ovaca čiji je vlasnik 50 godišnji Ahmed Hodžić iz Fojnice. Ahmed Hodžić je tokom rata došao u Fojnicu iz naselja Crnići u općini Kreševo, a u Fojnic živi kao podstanar sa suprugom Ramizom i troje odrasle djece i jedini je zaposlen. Ahmedova supruga Ramiza nam je kazala: "Imali smo 13 ovaca. Bile su u toru zatvorene između kuće i rijeke. Kad sam ustala na sehur i pogledala prema toru sa ovcama, primijetila sam da nešto nije u redu..."

Osumnjičen da je seksualno zlostavljao kćerku
Hazim Čukle - Utorak, 16.09.2008, 13:54
Klikni za više fotografijaOstružnica
Policijskoj stanici Fojnica prijavljeno je da je u naselju Ostružnica, udaljenom oko tri kilometra od ulaza u grad, otac silovao kćerku. Kako nezvanično saznajemo, 48-godišnji demobilisani borac R. H. je silovao svoju 21-godišnju kćerku J. H. Kako nam je potvrđeno, R. H. je bio zaposlen u Kiseljaku kao radnik u građevinskoj industriji.

Kako saznajemo iz izvora koji su željeli ostati anonimni, R. H. je kćerku seksualno zlostavljao u posljednje dvije godine. Također, on ima još jednog sina, a supruga ga je napustila prije izvjesnog vremena...

Pucao na komšiju iz automatske puške
Hazim Čukle - Petak, 05.09.2008, 17:51
Klikni za više fotografijaPolicija na uviđaju
U ulici Džemala Bijedića u Fojnici jučer je u jutarnjim satima došlo do pucnjave i upotrebe vatrenog oružja. Kako smo saznali od očevidaca u jutarnjim satima oko 7,30 sati u pomenutoj ulici u Fojnici došlo je do upotrebe vatrenog oružja, tako što je 63 godišnji Hazim Ramić, nezaposleni demobilisani borac, iz Fojnice nastanjen u ulici Džemala Bijedića pucao iz automatske puške na svog komšiju Šefika Salčinovića iz Dusine.

Po riječima očevidaca Hazim Ramić je izašao iz svog automobila na čošku svoje kuće i opalio jedan metak u pravcu Šefika Salčinovića koji je dvadesetak metara udaljen stajao uz betonski stub, a nakon toga je ispalio rafal u pravcu Šefika Salčinovića...

Pogorelica: Izgorio krov planinarskog doma
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 25.08.2008, 15:27
Klikni za više fotografijaDom na Pogorelici
U požaru koji je izbio u mjestu Pogorelica u opštini Fojnica, potpuno je izgorjela krovna konstrukcija planinarskog doma u vlasništvu Planinarskog društva "Kiseljak".

Požar, koji je izbio sinoć oko 23.15 sati, stavljen je pod kontrolu oko 1.30 sati uz pomoć Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kiseljak.

Prema policijskim podacima, požar je zahvatio stub manjeg objekta koji je u sastavu planinarskog doma, a potom je zahvatio krovnu konstrukciju koja je u potpunosti izgorjela...

U saobraćajnoj nesreći dva lica teže povrijeđena
Hazim Čukle - Četvrtak, 14.08.2008, 18:17
Klikni za više fotografijaUništeno vozilo
U utorak, 12. augusta, u popodnevnim satima u Bosanskoj ulici u blizini fojničkog Novog naselja dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su dva lica zadobili teške tjelesne povrede. Udes se dogodio sudarom putničkog automobila marke Volkswagen "Passat" registarskih oznaka 852-E-380 kojim je upravljao 32 godišnji Nedžad Pamić iz fojničkog naselja Ostružnica Polje koji se kretao u pravcu Fojnice i automobila marke Volkswagen "Folcika" registarskoh oznaka 448-T-894 za čijim se upravljaćem nalazio 44 godišnji Adem Polutan iz Fojnice, koji se kretao u pravcu Kiseljaka. Sa Pamić Nedžadom je u njegovom automobilu bila i njegova majka Behija, a u automobilu Adema Polutana sa njim su bili njegovih dvoje djece Medina i Mediha...

Medvjed uništio tri košnice pčela vlasništvo Emira Murtića
Hazim Čukle - Utorak, 24.06.2008, 14:51
Klikni za više fotografijaUništene košnice
Lepenica (Kiseljak) - Prošle godine u ovo doba godine je u pčelinjak vlasništvo Emira Murtića u Lepenici mjesna zajednica Bukovica općina Kiseljak upao medvjed, uništio mu nekoliko društava pčela i nanio mu štetu od oko 1200 KM. Medvjed je ovih dana ponovo upao u Emirov pčelinjak u Lepenici koja je udaljena oko 15 kilometara od Kiseljaka.

Na Emirov poziv smo posjetili Lepenicu i tom prilikom nam je njegov otac Ramiz Murtić kazao: "Moj sin 34 godišnji Emir je demobilisani borac Armije BiH, nezaposlen, živi sa suprugom i jednim djetom i nas dvoje ocem Ramizom i majkom Zumretom. Emir ima svojih tridesetak društava pčela i prošle godine je u tri navrata medvjed dolazio u pčelinjak...

Medvjed zaklao pet ovaca vlasnika Nijaza Meše
Hazim Čukle - Petak, 20.06.2008, 14:04
Klikni za više fotografijaStradalo pet ovaca
U nedelju 15. juna je u tor sa stadom ovaca vlasništvo 49 godišnjeg Nijaza Meše iz fojničkog naselja Ostružnica upao medvjed i tom prilikom mu zaklao pet ovaca. Nijaz Meša je nezaposleni demobilisani borac Armije BiH, a živi sa suprugom i dvoje djece, ocem i majkom u Ostružnici. Pored stada smo ga našli u društvu sa veterinarom Veterinarske stanice Fojnica Adisom Mukačom...

Medvjed zaklao dvije ovce Marka Lovrića
Hazim Čukle - Srijeda, 04.06.2008, 13:35
Klikni za više fotografijaStradale dvije ovce
Trideset prvog maja je u ranim jutarnjim satima u fojnićkom naselju Podcitonja u štalu 56 godišnjeg Marka Lovrića upao medvjed i tom prilokom mu zaklao dvije ovce. Marko je obavjestio policiju, Lovačko društvo "Divokoza" i Veterinarsku stanicu u Fojnici. Marko je nezaposlen, živi sa suprugom Spomenkom, troje djece, snahom i dvoje unučadi.

Kazao nam je da su svi nezaposleni i dodao: "Bavim se malo uzgojem cvijeća i nabavio sam nekoliko ovaca, samo da bi imao ovčije đubrivo za cvijeće. Jutros oko tri sata sam čuo lavež pasa, i kad sam ja oko 5 sati ustao i krenuo da pustim ovce iz štale, vidio dam odvaljena vrata...

Medvjed ubio dvije ovce a tri nestale
Hazim Čukle - Srijeda, 07.05.2008, 15:39
Klikni za više fotografijaBotun
Ovog proljeća na području općine Fojnica stada ovaca su česta meta napada medvjeda. U ponedeljak, 28. aprila, je u po bijela dana oko 12 sati u fojničkom naselju Botun u mjesnoj zajednici Pridola medvjed upao u jedno stado ovaca i tom prilikom zaklao dvije ovce a tri su nestale. Vlasnik tog stada je nezaposleni demobilisani borac Armije BiH 49 godišnji Nusret Osmančević iz Botuna, koji živi sa suprugom i dvoje djece. Nusreta smo zatekli kod ovaca, koje je skupljao jer su se od straha razbježale po šumi, on nam je ispričao...

Krivolov na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Petak, 29.02.2008, 19:53
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Početkom ove sedmice, tačnije u ponedeljak 25. februara četvorica odraslih osoba sa područja općine Zenica su vršili krivolov, na Prokoškom jezeru lovili su ribu u jezeru. Iako je lovostaj na svim vodotokovima i Prokoškom jezeru, oni su bili u krivolovu. Na dojavu ribočuvaru UG SR "Fojnica" iz Fojnice Džemilu Berbiću, on je obavjestio policiju u PS Fojnica. Odmah su izašli na lice mjesta i od četvorice dvojicu krivolovaca su zatekli na licu mjesta. To su 26 godišnji A.I. i i 39 godišnji N.E. sa područja Zenice. Ova dvojica su priznala nedjelo i protiv njih će bit podnesena krivična prijava kod nadležne inspekcije u SBK-u...

Medvjed upao u stado ovaca u Prokosu
Hazim Čukle - Srijeda, 24.10.2007, 14:34
Klikni za više fotografijaPored ubijenih ovaca
U posljednje vrijeme na području općine Fojnica česte su pojave da medvjedi napadaju stada ovaca u samim naseljima. Tako je medvjed napao kravu na Prokoškom jezeru, u naselju Gornja Mahala odnio iz štale najboljeg ovna itd. Tokom proteklog vikenda, tačnije u petak 19. oktobra u večernjim satima oko 21 sat u toru vlasništvo 44-godišnjeg Uzeira Merdžanića u naselju Tovarište (Mjesna zajednica Prokos), pet kilometara udaljenom od Fojnice na putu prema Prokoškom jezeru medvjed napravio pravi pokolj nad njegovim ovcama.

Rad policije sa zajednicom
Hazim Čukle - Četvrtak, 04.10.2007, 13:34
Klikni za više fotografijaPolicija u školi
U okviru projekta "Rad policije sa zajednicom" ovih dana je na području općine Fojnica za sve učenike od prvog do čevrtog razreda O.Š. "Muhsin Rizvić" i O.Š. "Ivan Goran Kovačić" priređeno predavanje o saobraćaju i saobraćajnim propisima o kretanju učenika od kuće do škole i od škole do kuće. Ispred Policijske stanice Fojnica predavač o saobraćajnim propisima je bio Maid Tulumović, vođa saobraćajnog sektora i Nusret Drinić, zadužen za realizaciju ovog projekta na području općine Fojnica.

Ostavili ukradenu robu i pobjegli
Hazim Čukle - Utorak, 11.09.2007, 16:50
Klikni za više fotografijaTrgovina u Ostružnici
Uspješna saradnja građana i PS Fojnica

Kako smo saznali u Policijskoj stanici u Fojnici u subotu osmog septembra u ranim jutarnjim satima, negdje oko četiri sata ujutro PS Fojnica prijavljeno je kretanje sumnjivih osoba na području naselja Ostružnica, četiri kilometra udaljenom od Fojnice na putu prema Kiseljaku. Hitnom intervencijom službenika PS Fojnice i izlaskom na teren spriječena je teška krađa u tri trgovačke radnje tog naselja: STR "Bazar", STR "Bezistan" i STR "Amor".

Učestala krađa kanalizacionih poklopaca i rešetki slivnika
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.08.2007, 18:42
Klikni za više fotografijaOpasni šahtovi
Tokom ljetnog perioda, a posebno u posljednjih mjesec dana primjetna je na fojničkim ulicama sve češća krađa gusanih kanalizacionih poklopaca i rešetki vodenih slivnika. Od šefa RJ "Komunalije" KZP "Šćona" Bilsena Memije smo saznali: "Krađa gusanih kanalizacionih poklopaca i rešetki slivnika je posebno izražena u posljednjih mjesec dana. Krađe su prisutne u skoro svim gradskim ulicama Fojnice. Ovih dana su poklopci ukradeni u ulicama Muhameda Sudžuke, u ulici Samostanskoj, u naselju Muslinovac, pored autobuske stanice u naselju Mahala, u ulici Šetalište pored "Reumala", "Nove bolnice" itd. Na nogometnom stadionu u Fojnici ukradeno je šest takvih poklopaca.

Tragični sukob u kojem je stradao Elvedin M.
Mirsad Topalović - Četvrtak, 12.07.2007, 17:19
Klikni za više fotografijaPolicija na uviđaju
Dana 12.7.2007. godine, oko 00,30 sati, Ekrem S. iz Fojnice je prijavio Policijskoj stanici Fojnica, da ga je njegov sin Adel S., rođen 1983. godine telefonom obavijestio, da je sa Elvedinom M., rođen 1975. godine, u njegovom stanu, u ulici Novo naselje u Fojnici, u nerazjašnjenim okolnostima došlo do sukoba. Tom prilikom je Adel S. nožem udario Elvedina M., a potom se udaljio u nepoznatom pravcu. Nakon zaprimljene prijave, službenici policije Policijske stanice Fojnica su iste noći, oko 01,30 sati pronašli Adela S., te obavljenim pregledom su kod njega pronašli ključ od stana, vlasništvo Elvedina M.

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Četvrtak, 12.07.2007, 16:06
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 10.7.2007. godine, prijavljeno je Policijskoj stanici Fojnica, da je u noći 9/10.7.2007. godine, u ulici Novo Naselje u Fojnici ukradeno vozilo marke "Passat", registarskih oznaka 752-A-942, vlasništvo Asima A. iz Fojnice. Očevid su obavili istražitelji OKP Policijske uprave Kiseljak. Istraga je u tijeku.

Rad policije u zajednici
Hazim Čukle - Petak, 06.04.2007, 15:37
Klikni za više fotografijaPolicija u školi
Petak, 06.04. - U okviru projekta "Rad policije u zajednici", u organizaciji Policijske stanice Fojnica, za učenike O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici je organizovano predavanje na temu "Djeca u saobraćaju", sa akcentom na saobraćaj od kuće do škole i od škole do kuće. Predavač o ovoj temi učenicima od prvog do četvrtog razreda ove škole je bio vozač i instruktor Adnan Hodžić iz autoškole "Magnum" u Fojnici.

Uspješna akcija Policijske stanice Fojnica
Hazim Čukle - Petak, 02.03.2007, 16:13
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikPetak, 02.03 - Kako smo saznali iz Policijske Stanice Fojnica, ovih dana je provedena zajednička koordinirana akcija službenika PS Fojnice sa PS Busovača i Kiseljak, koja je imala odlične rezultate. Razotkriveno je više teških krađa koja su se desila u posljednje vrijeme na području općina Fojnice i Busovače. Posljednjih dana februara su na lokalitetu...

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Utorak, 20.06.2006, 13:35
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 15.6.2006. godine u 10,00 sati Hidajeta B. iz Fojnice prijavila je Policijskoj stanici Fojnica da je nepoznata osoba u više navrata sa bankomata podigla određenu količinu novca na njeno ime. Rad po prijavi preuzeli istražitelji Policijske stanice Fojnica. Istraga je u toku.


Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Utorak, 30.05.2006, 14:39
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 26.5.2006. godine, oko 17,50 sati, na regionalnoj prometnici Fojnica–Dusina, u mjestu Bakovići, općina Fojnica dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali: vozač Nedžad A. iz Kiseljaka sa pmv marke "Mercedes”, registarskih oznaka 485 J 884 i vozač Petar C. iz Fojnice sa motociklom marke "Tomos”, bez registarskih oznaka ...

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Četvrtak, 18.05.2006, 19:03
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 16.5.2006. godine, oko 09,00 sati, PS Fojnica se obratio Meho H. iz Fojnice i prijavio da je počinjena krađa provaljivanjem u podrumske prostorije koje se nalaze u mjestu Polje Ostružnica, općina Fojnica. Tom prigodom su ukradena dva elektromotora i bakreni kazan. Očevid je obavio istražitelj PS Fojnica. Istraga je u tijeku.

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Četvrtak, 27.04.2006, 20:18
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 26.4.2006. godine, prijavljeno je PS Fojnica da je u noći 25/26.4.2006. godine, u ulici Prokoški Put u Fojnici ukradeno pmv marke "Golf-2", registarskih oznaka 886- T-103, vlasništvo Džemala M. iz Fojnice. Očevid je obavio istražitelj PS Fojnica. Istraga je u tijeku.

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Utorak, 18.04.2006, 14:00
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 16.04.2006. godine u 14,00 sati Mustafa M. iz Fojnice, prijavio da je u posljednjem periodu u mjestu Mujakovići, općina Fojnica, od strane NN počinitelja ili više njih ukradeno oko 30-tak metara podvodnog kabla koji je korišten za mini-centrale. Uviđaj je izvršen od strane istražitelja PS Fojnica. Operativnim radom na terenu navedeni kabl pronađen kod O. B. nastanjen u ulici Gornje ...

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Petak, 17.02.2006, 20:56
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikSigurnosnu situaciju na području Kantona Središnja Bosna, u siječnju 2006. godine karakteriše manji broj kaznenih djela, manji broj prekršaja javnog reda i mira, te manji broj prometnih nezgoda.

U navedenom razdoblju, evidentirano je 120 kaznenih djela, što je za 10 kaznenih djela ili oko 8% manje nego u prošlom mjesecu.

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Petak, 10.02.2006, 15:50
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikStanje kriminaliteta u 2005. godini karakteriše značajno smanjenje broja krivičnih djela u donosu na 2004.godinu. Počinjeno je 1.761 krivično djelo, za 345 ili 16 % manje nego predhodne godine. Za otkrivena krivična djela prijavljena su 1.584 lica, od toga 160 maloljetnika, te 447 povratnika u vršenju krivičnih djela. Mjera pritvora određena je za 71 lice. Najviše krivičnih djela evidentirano je na području PU Travnik – 784 ili 45 %, zatim PU Kiseljak – 444, PU Bugojno 334, te PU Jajce – 172.

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Srijeda, 21.12.2005, 20:06
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 20.12.2005. godine, oko 12,30 sati, PS Fojnica se obratio S. Č. iz Fojnice i prijavio da mu je počinjena krađa provaljivanjem u zlatarsku radnju koja se nalazi u ulici M. Spahe u Fojnici. Tom prigodom je ukradena određena količina zlatnog nakita. Ophodnja policije PS Fojnica je zaustavila pmv marke "Ford Eskort”, kojim je upravljao A.E. iz Tešnja, a koji je odgovarao opisu koji je dao oštećeni. Pretresom vozila pronađen je ukradeni nakit. Očevid je obavio dežurni istražitelj PS Fojnica. Protiv A.E. su poduzete zakonom propisane mjere.

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Četvrtak, 15.12.2005, 17:47
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 13.12.2005. godine, oko 20,20 sati, PS Fojnica se obratio Enes H. iz Fojnice i prijavio da mu je prigodom vožnje autobusa u kojem nije bilo putnika, u mjestu Tovarište, općina Fojnica nepoznata osoba bacila ručnu bombu pod noge. Njegov pomočnik je navedenu bombu uspio izbaciti u rijeku Jezernicu. Na lice mjesta je upućen istražitelj PS Fojnica koji je pronašao ručnu bombu i konstatirao da se na njoj nije nalazio upaljač. Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja da je pomenutu bombu bacio R. R. iz Fojnice. Istraga je u tijeku.

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Petak, 02.12.2005, 17:16
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 30.11.2005. godine, oko 07,20 sati, PS Fojnica se obratio djelatnik firme «Nova Pilana» u Fojnici i prijavio da je u noći 29/30.11.2005. godine, iz kruga navedene firme ukradeno: stroj za oštrenje žaga, brusilica i 3 elektromotora. Očevid je obavio istražitelj PS Fojnica. Istraga je u tijeku.

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Četvrtak, 24.11.2005, 14:37
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikSigurnosnu situaciju na području Kantona Središnja Bosna, u listopadu 2005. godine karakteriše manji broj kaznenih djela, manji broj prekršaja javnog reda i mira, te znatno veći broj prometnih nezgoda.


Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB
MUP SBK-KSB: Priopćenje za javnost
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 21.11.2005, 18:45
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikObavještavamo vozače motornih vozila, da od 15.11 2005. godine na snagu stupa zakonska obveza nošenja zimske opreme. Protiv sudionika u prometu koji ne budu imali odgovarajuću zimsku opremu, poduzimat će se odgovarajuće zakonske mjere. U slučajevima obilnijih snježnih padavina, vozila koja ne budu imala zimsku opremu isključivat će se iz prometa, a posebito vozila koja se kreću prema planinskim prevojima.

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Srijeda, 09.11.2005, 18:08
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikU vremenu od 8.11. do 13.11.2005. godine, službenici policije ovog Ministarstva provode akciju radarske kontrole brzine motornih vozila na slijedećim područjima:
    Dana 10.11.2005. godine, obavljat će se kontrola na području Fojnice:

  • u mjestu Polje Ostružnica, u blizini OŠ, u vremenu od 07,00 do 09,00 sati,
  • u mjestu Gojevići, u blizini OŠ, u vremenu od 09,30 do 11,30 sati
Očekujemo suradnju vozača i i drugih sudionika u prometu.

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
O istoj temi: MUP SBK-KSB: Periodična statistika
MUP SBK-KSB: Izvještaj za period siječanj - rujan 2005. godine
Mirsad Topalović - Utorak, 08.11.2005, 14:27
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikU periodu januar – septembar 2005. godine na području Srednjobosanskog kantona sigurnosna situacija je zadovoljavajuća i koja se može svesti na slijedeće konstatacije: smanjenje broja krivičnih djela sa boljim rezultatima na polju rasvijetljavanja krivičnih djela po NN počiniocu, zatim smanjenje podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog narušavanja javnog reda i mira kod većine vidova prekršaja, te neznatno smanjenje saobraćajnih nezgoda u kojima je manje poginulih i povrijeđenih lica.

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
O istoj temi: MUP SBK-KSB: Periodična statistika
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 07.11.2005, 17:05
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 4.11.2005. godine, oko 00,40 sati, u mjestu Nadbare, općina Fojnica, dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali: vozač Nihad T. iz Fojnice sa pmv marke i "Golf III", registarskih oznaka 264-M-545 i vozač Fadil K. iz Fojnice sa pmv marke "Golf I", registarskih oznaka 497-T-599. U nezgodi je teške tjelesne ozljede zadobio vozač Fadil K. i njegovi saputnici: Nusret T., Sabahudin T. i Adil K. Na vozilima je nastala manja materijalna šteta. Očevid su obavili službenici krim. policije PU Kiseljak. Istraga je u tijeku.

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Srijeda, 02.11.2005, 17:19
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikPovodom predstojećih blagdana, službenici policije Srednjobosanskog kantona, u okviru svojih nadležnosti preduzimat će pojačane mjere u cilju spriječavanja kriminaliteta, održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, te veće sigurnosti saobraćaja na putevima.

Očekujemo uspješnu saradnju sa građanima. Za informacije i pomoć obratite se policiji na telefon broj: 030-518-245.

Građanima islamske vjeroispovjesti želimo Sretan Ramazanski Bajram.

MUP SBK/KSB
dana: 02.11.2005
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Srijeda, 02.11.2005, 15:24
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikU posljednje vrijeme na području Srednjobosanskog kantona evidentirano je više slučajeva upotrebe pirotehničkih sredstava koje su mogle izazvati neželjene posljedice. U povodu nastupajućeg blagdana, obavještavamo građane da je zabranjena nelegalna trgovina pirotehničkim sredstvima kojima se može ugroziti život, mir i sigurnost građana. Zabranjena je upotreba vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava, koja mogu dovesti do nemilih posljedica štetnih po zdravlje i imovinu građana.

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Srijeda, 26.10.2005, 15:37
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikSigurnosnu situaciju na području Kantona Središnja Bosna, u rujnu 2005. godine karakteriše veći broj kaznenih djela, manji broj prekršaja javnog reda i mira, te manji broj prometnih nezgoda.

U navedenom razdoblju, evidentirano je 166 kaznenih djela, što je za 39 kaznenih djela ili oko 31% više nego u kolovozu ove godine.

Linkovi:
O istoj temi: MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Srijeda, 19.10.2005, 19:04
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 17.10.2005. godine, oko 10,30 sati, prijavljeno je PS Fojnica, da je u noći 16/17.10.2005. godine, na lokalitetu planine Zec, općina Fojnica ukradena određena količina sjemenskog krompira, vlasništvo firme «ZZ Fojnica». Očevid je obavio istražitelj PS Fojnica. Istraga je u tijeku.

MUP SBK/KSB
dana: 18.10.2005
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

Linkovi:
Fotografije planine Zec
O istoj temi: Ukraden sjemenski krompir firme «ZZ Fojnica»
MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Četvrtak, 22.09.2005, 20:59
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikSigurnosnu situaciju na području Kantona Središnja Bosna, u kolovozu 2005. godine karakteriše veći broj kaznenih djela, manji broj prekršaja javnog reda i mira, te veći broj prometnih nezgoda.

U navedenom razdoblju, evidentirano je 127 kaznenih djela, što je za 7 kaznenih djela ili oko 6% više nego u srpnju ove godine. Po nepoznatom počinitelju učinjena su 84 kaznena djela. Najviše kaznenih djela evidentirano je na području Policijske uprave Travnik-40, zatim PU Kiseljak-38, PU Bugojno-32 i PU Jajce-15.

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Srijeda, 07.09.2005, 00:41
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikU tijeku su pojačane aktivnosti na spriječavanju krađa motornih vozila i pronalaska osoba za koje se sumnja da su počinitelji navedenih i drugih kaznenih djela.

Privode se određene osobe, kao i osobe za kojima su raspisane potrage, vezano za krađu motornih vozila.

Po okončanju akcije uradit će se opširnija informacija za javnost.

MUP SBK/KSB
dana: 06.09.2005
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Petak, 26.08.2005, 22:17
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 25.8.2005. godine, oko 02,00 sati, nepoznata osoba je prijavila PS Fojnica, da je počinjena krađa provaljivanjem u STR "Tuleg" koja se nalazi u mjestu Gojevići, općina Fojnica. Dolaskom ophodnje policije na lice mjesta, u neposrednoj blizini pronađeno je pmv marke "Golf", registarskih oznaka 016-J-176 sa vozačem Harisom S. i saputnikom Nisvetom Č., oba iz Fojnice.

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Četvrtak, 18.08.2005, 20:54
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikSigurnosnu situaciju na području Kantona Središnja Bosna, u srpnju 2005. godine karakteriše manji broj kaznenih djela, veći broj prekršaja javnog reda i mira, te veći broj prometnih nezgoda.

U navedenom razdoblju, evidentirano je 120 kaznenih djela, što je za 14 kaznenih djela ili oko 10% manje nego u lipnju ove godine.

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Srijeda, 17.08.2005, 21:09
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikObavješavamo građane da se na području općina: Kiseljak, Kreševo i Fojnica, provode zajednićke aktivnosti službenika policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Civilne zaštite i snaga EUFOR-a, na prikupljanju oružja i drugih sredstava zaostalih iz rata.

Pozivamo građane da prijave ili predaju nezakonito posjedovano oružje, municiju i druga sredstava, za što neće snositi bilo kakve posljedice. Oružje se može predati u najbližoj policijskoj stanici, Civilnoj zaštiti ili snagama EUFOR-a. Možete se obratiti na telefon broj: 030-871-662.

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 15.08.2005, 23:31
Ministarstvo unutarnjih poslova Travnik Dana 12.08.2005 godine oko 23,20 sati u mjestu Čemernica opština Fojnica izgorjelo je 6 plastova sijena vlasništvo Asima, Hazima, Salema i Ramiza Pamića i Semira Drinića, svi iz Fojnice. Uviđajne radnje izvršili su službenici krim policije PS Fojnica. Istraga je u toku.

Dana 14.08.2005. godine u 03,00 sata patroli policije PS Kiseljak se obratio Arnes Drinić iz Fojnice i prijavio da je u ul. J.B.Jelačića u blizini diskoteke "Pacifik" u Kiseljaku ukradeno njegovo pmv marke "Golf-3", reg. oznaka 331-J-903. PU Kiseljak. Uviđaj su izvršili službenici krim policije PU Kiseljak. Istraga je u toku.

MUP SBK/KSB
dana: 15.08.2005
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 08.08.2005, 21:10
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 7.8.2005. godine, oko 19,30 sati, na regionalnom putu Fojnica-Kiseljak dogodila se prometna nezgoda u kojoj su sudjelovali: Ivica K. sa vozilom marke "Golf I", bez registarskih oznaka, Marko K. sa vozilom marke "Askona", registarskih oznaka 382-T-371, Željana B. sa vozilom marke "Ford-Fiesta", registarskih oznaka 955-J-638 i Branko K. sa vozilom marke "Hunday", registarskih oznaka 384-T-470.

MUP SBK/KSB
dana: 08.08.2005
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Utorak, 02.08.2005, 14:50
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikU prvom polugodištu ove godine Odsjeku za unutrašnju kontrolu ovog Ministarstva podeneseno je 86 predstavki i pritužbi građana, rukovodnih i drugih službenika Ministarstva. Predstavke se odnose na rad i ponašanje 90 službenika Ministarstva. U istom periodu prošle godine, podneseno je 90 predstavki protiv 110 službenika. Razlozi podnošenja predstavki odnosili su se na nezakonito i neprofesionalno ponašanje službenika policije i drugih službenika Ministarstva.

MUP SBK/KSB
dana: 01.08.2005
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 01.08.2005, 18:55
Ministarstvo unutarnjih poslova Travnik Dana 29.7.2005. godine, oko 09,10 sati, PS Fojnica se obratio Jusuf P. iz Fojnice, trenutno nastanjen u Njemačkoj i predao novčanicu od 200 €, za koju sumnja da je krivotvorena. Istraga je u tijeku.

Proteklog vikenda, na području Kantona Središnja Bosna dogodile su se 33 prometne nezgode s većom materijalnom štetom u kojima su 3 osobe zadobile lake tjelesne ozljede. Prigodom kontrole, službenici policije su iz prometa isključili 7 vozila i 7 vozača.

MUP SBK/KSB
dana: 01.08.2005
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Utorak, 26.07.2005, 13:54
Ministarstvo unutarnjih poslova Travnik Dana 23.7.2005. godine, PS Kiseljak se obratio Sabit H. iz Fojnice i prijavio da mu je prije par dana, iz šume zv. "Zahor" u Fojnici ukraden traktor marke "IMT-560". Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja da je počinitelj navedenog djela N. P. iz mjesta Višnjica, općina Kiseljak. Istoga dana, oko 15,00 sati, ophodnja policje je pronašla dijelove navedenog traktora u blizini kuće M. R. u mjestu Gromiljak, općina Kiseljak. Očevid su obavili istražitelji PS Fojnica i Kiseljak. Protiv N.P. su poduzete zakonom propisane mjere.

Proteklog vikenda, na području Kantona Središnja Bosna dogodilo se 29 prometnih nezgoda, u kojima je 10 osoba zadobilo teške i 3 osobe lake tjelesne ozljede. Prigodom kontrole, službenici policije su iz prometa isključili 16 vozila i 14 vozača.

MUP SBK/KSB
dana: 25.07.2005
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Četvrtak, 21.07.2005, 20:19
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 20.7.2005. godine, oko 13,00 sati, na regionalnom putu Kiseljak-Fojnica, u mjestu Alaupovka, općina Fojnica dogodila se prometna nezgoda u kojoj je vozač Amira K., rođena 1972. godine iz Fojnice upravljajući pmv marke "Golf", registarskih oznaka 626-E-327 ostvarila kontakt sa biciklistom Alijom Z., rođen 1966. godine iz Fojnice. U nezgodi je bicilista Alija Z. zadobio teške tjelesne ozljede. Očevid su obavili djelatnici OKP PU Kiseljak. Istraga je u tijeku.

MUP SBK/KSB
dana: 21.07.2005
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Četvrtak, 21.07.2005, 14:34
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikSigurnosnu situaciju na području Kantona Središnja Bosna, u lipnju 2005. godine karakteriše manji broj kaznenih djela, veći broj prekršaja javnog reda i mira, te neznatno veći broj prometnih nezgoda.

U navedenom razdoblju, evidentirana su 134 kaznena djela, što je za 7 kaznenih djela ili oko 5% manje nego u svibnju ove godine. Po nepoznatom počinitelju učinjeno je 80 kaznenih djela. Najviše kaznenih djela evidentirano je na području Policijske uprave Travnik-61, zatim PU Kiseljak-30, PU Bugojno-18 i PU Jajce-22. Prijavljeno je 128 osoba, za 13% više nego u svibnju ove godine. Među prijavljenima je 5 malodobnika i 39 povratnika u činjenju kaznenih djela. U strukturi kaznenih djela, 82 se odnosi na imovinske delikte, gdje su najviše zastupljene teške krađe-57, zatim krađe-17.

MUP SBK/KSB
dana: 18.07.2005
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 11.07.2005, 20:28
Ministarstvo unutarnjih poslova Travnik Dana 10.7.2005. godine, oko 06,00 sati, službenici PS Fojnica su u šumi, kod sela Oglavak, općina Fojnica pronašli oko 20-ak zasađenih stabljika koje asociraju na indijsku konoplju. Očevid su obavili službenici PU Kiseljak. Istraga je u tijeku.

Proteklog vikenda, na području Kantona Središnja Bosna dogodile su se 33 prometne nezgode u kojima su 3 osobe zadobile lake a 2 osobe teške tjelesne ozljede. Prigodom kontrole, službenici policije su iz prometa isključili 14 vozila i 13 vozača.

MUP SBK/KSB
dana: 11.07.2005
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Srijeda, 29.06.2005, 11:48
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikU povodu 26. juna "Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droge", nakon brojnih saopštenja o štetnosti opojnih sredstava, ponovo se obraćamo javnosti, posebno djeci, mladima i njihovim roditeljima.

Živimo u teškom vremenu poslije rata. Moralna kriza, rasulo brojnih porodica, nezaposlenost, nebriga za probleme mladih i drugo, širom su otvorili vrata opojnim sredstvima i kriminalcima najgore vrste. Kriminalci prodavajući drogu, siju korov opake bolesti: na ulici, u kafićima, školskim dvorištima, u našem haustoru, u našoj kući, našem dvorištu i gdje sve ne? Često našom nebrigom za ono što se dešava oko nas, mi im nesvjesno pomažemo u tome.

Za informacije i pomoć obratite se na telefon 030-518-245.

Odjeljenje za javnost
MUP SBK/KSB
dana: 27.06.2005
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Utorak, 31.05.2005, 08:01
Ministarstvo unutarnjih poslova Travnik Dana 30.5.2005. godine, oko 01,45 sati, PS Fojnica se obratio dežurni službenik Doma zdravlja-Fojnica i prijavio da je u navedenu ustanovu dovezena nepoznata osoba sa vidnim ozljedama u predjelu glave, koju su pronašli i dovezli M.M i H.B. iz Fojnice, na dijelu puta Dusina- Fojnica. Konstatirane su teške tjelesne ozljede i navedena osoba je prebačena u Kantonalnu bolnicu u Travnik. Na licu mjesta je ophodnja policije ustanovila da se radi o Rami M. iz Fojnice. Također u razgovoru sa malodobnim A. S. došlo se do saznanja da je ozlijeđeni napadnut od strane četiri nepoznate osobe iz Lepenice, općina Kiseljak. Istraga je u tijeku.

Proteklog vikenda, na području Kantona Središnja Bosna evidentirane su 24 prometne nezgode, u kojima su 3 osobe smrtno stradale, jedna je je osoba zadobila lake a jedna teške tjelesne ozljede. Prigodom kontrole službenici policije su iz prometa isključili 25 vozila i 11 vozača.

Odjeljenje za javnost
MUP SBK/KSB
dana: 30.05.2005
broj: 02/1-2-04-10–1-123/05
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 30.05.2005, 08:19
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikPoštovani građani,

Kako je vrijeme đačkih ekskurzija i kako se približava vrijeme godišnjih odmora dužni smo vas obavijestiti da je došlo do izmjene propisa za izdavanje putnih isprava (pasoša) za maloljetne osobe, to jest djecu.

Maloljetne osobe više ne mogu biti upisane na putnu ispravu jednog od roditelja.

Svako dijete treba imati svoju vlastitu putnu ispravu.

Odjeljenje za javnost
MUP SBK/KSB
dana: 26.05.2005
broj: 01/2-1-04-10-1-120/05
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Informacija za javnost
Mirsad Topalović - Utorak, 24.05.2005, 10:03
Ministarstvo unutarnjih poslova Travnik Dana 22.5.2005 godine, oko 18,30 sati, PS Fojnica se obratio Nikica V., iz mjesta Zimije, općina Fojnica i prijavio da mu je nepoznata osoba, sa crnom kapom na glavi i povezom na očima, ušla u kuću, i iz spavaće sobe, ispod jastuka ukrala određenu sumu novca. Očevid su obavili službenici OKP-a PU Kiseljak. Istraga je u tijeku.

Proteklog vikenda, na području Kantona Središnja Bosna evidentirano je 19 prometnih nezgoda u kojima je jedna osoba zadobila lake a 2 osobe teške tjelesne ozljede. Prigodom kontrole službenici policije su iz prometa isključili 16 vozila i 7 vozača.

MUP SBK/KSB
dana: 23.05.2005
broj: 02/1-2-04-10–1-115/05
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Saopštenje za javnost
Mirsad Topalović - Utorak, 19.04.2005, 21:20
Ministarstvo unutarnjih poslova Travnik Dana 18.4.2005. godine, prijavljeno je PS Kiseljak, da su oko 16,50 sati, u mjestu Male Sotnice, općina Kiseljak, mještani primjetili kretanje dvije nepoznate osobe koje su se kretale pomenutim naseljem sa pmv marke "BMW", registarskih oznaka 901-T-351. Pomenute osobe su se naseljem kretale vozilom i od mještana tražili da kupe krompir. Ophodnja policije PS Kiseljak je na licu mjesta zatekla grupu građana koji su onemogućili daljnje kretanje jedne osobe, a radi se o Nihadu H. iz Sarajeva, koji je na području PU Kiseljak ranije počinio više kaznenih djela prevare. Druga osoba se sa mjesta događaja udaljila u vozilu prema Busovači. Nihad H. je lišen slobode.

Protekla 24 sata, na području Kantona Središnja Bosna evidentirano je 5 prometnih nezgoda, s manjom materijalnom štetom u kojima nije bilo ozlijeđenih osoba. Prigodom kontrole službenici policije su iz prometa isključili 8 vozila i 2 vozača.

MUP SBK/KSB
dana: 19.04.2005
broj: 02/1-2-04-10–1-90/05
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Saopštenje za javnost
Mirsad Topalović - Ponedjeljak, 18.04.2005, 18:40
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikDana 17.14.2005. godine, prijavljeno je PS Fojnica, da je oko 02,30 sati, ispred ugostiteljskog objekta "Fontana" u Fojnici došlo do narušavanja javnog reda. Više nepoznatih osoba je fizički napalo vlasnika navedenog objekta Igora B. iz Fojnice. U namjeri da spriječi napad, Igor B. je ispalio jedan hitac u zrak iz pištolja, nakon čega su se napadači udaljili u nepoznatom pravcu. U navedenom napadu Igor B. je zadobio teške tjelesne ozljede, te je nakon ukazane liječničke pomoći u Domu zdravlja u Fojnici upućen u bolnicu u Novu Bilu. Očevid su obavili službenici OKP-a PU Kiseljak. Istraga je u tijeku.

MUP SBK/KSB
dana: 18.04.2005
broj: 02/1-2-04-10–1- /05
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

MUP SBK-KSB: Saopštenje za javnost
Mirsad Topalović - Petak, 15.04.2005, 20:46
Ministarstvo unutarnjih poslova TravnikOd 4. do 8. aprila 2005. godine, na području općina Kiseljak, Kreševo i Fojnica, u akciji "Narandžasta žetva", provođene se zajedničke aktivnosti policije SBK/KSB, EUFOR-a, Civilne zaštite i drugih subjekata na prikupljanju nezakonito posjedovanog oružja i druge vojne opreme. Tokom akcije, u skladu sa mandatom EUFOR-a i Zakonom, izvršen je pretres 2632 porodične kuće sa pratećim objektima.

U navedenim aktivnostima prikupljene su znatne količine naoružanja, municije i drugog ratnog materijala: 76 raznih pušaka, 14 pištolja, preko 30.000. komada razne municije, 236 bombi, 45 raznih mina, 5250 grama eksploziva, 27 ekslozivnih punjenja, 122 okvira za municiju, te brojna druga oprema. Veći dio oružja i opreme dat je dobrovoljno.

MUP SBK/KSB
dana: 15.04.2005
broj: 02/1-2-04-10–1-89/05
(Preuzeto sa: www.mupsbk-ksb.gov.ba)

pretraga novosti :: arhiva novosti