Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za Isak Samokovlija je pronašla slijedeće:

Dani Isaka Samokovlije u Fojnici
Nevres Jemendžić - Petak, 01.05.2009, 23:03
Klikni za više fotografijaSjećanje uz zvuk gitare
U petoj godini svog postojanja, manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“, pored Goražda i Sarajeva, svoje sadržaje ponudila je i Fojnici, što je ovaj bosanski gradić, bogate književne i kulturne tradicije, rado prihvatio. Pokroviteljstvo nad programom „Sjećanje na Isaka Samokovliju“ preuzela je općina Fojnica i njen načelnik Salkan Merdžanić, a tehničku organizaciju izvela je Književno – kulturna manifestacija „Susreti Zija Dizdarević“. Program je, u ime domaćina, otvorio Nasir Selimović, predsjednik UO Susreta, koji je gostima poželio dobrodošlicu i prijatan boravak u Fojnici.

Član Organizacionog odbora manifestacije „Sunce nad Drinom“, Eli Tauber, je govorio o životnom putu Isaka Samokovlije. Tom prilikom je, između ostalog, rekao: „Fojnica je neopravdano zaobiđena u istraživanju i tumačenju djela Isaka Samokovlije. Ali, vi Fojničani trebali bi biti ponosni jer je Isak Samokovlija upravo ovdje počeo pisati i tu su nastale njegove prve pjesme i pripovijetke.“ Podsjećajući prisutne na životopis Isaka Samokovlije, Tauber je naglasio da je on rođen 1889. godine u Goraždu, da je u Sarajevu završio gimnaziju a onda otišao u Beč studirati medicinu. Kao mlad liječnik prvo radi u Goraždu, a onda dolazi u Fojnicu gdje ostaje do 1925. godine...

Sastanak Organizacionog odbora književne manifestacije "Dani Isaka Samokovlije"
Hazim Čukle - Utorak, 03.02.2009, 14:49
Klikni za više fotografijaNačelnik sa sugrađanima
Ovih dana je u Fojnici održan sastanak Organizacionog odbora književne manifestacije "Dani Isaka Samokovlije", za pripremu i održavanje manifestacije o životu i književnom djelu Isaka Samokovlije, koji će se održati u Fojnici u okviru manifestacije "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom" Goražde - Sarajevo - Fojnica 2009. Na ovom sastanku Organizacionog odbora u Fojnici manifestacije "Dani Isaka Samokovlije" su prisustvovali ispred Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, Juraj Martinović ispred ANU BiH Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde, Hamdo Sijerčić direktor Centra za kulturu Goražde, Dina Borovina direktorica PPZ Sarajevo, ispred "Susreta Zija Dizdarević" Fojnica Nasir Selimović, Semin Sudžuka i Nevres Jemendžić...

XXI Susreti Zija Dizdarević
Dragan Marijanović - Ponedjeljak, 24.10.2005, 20:47
Susreti Zija DizdarevićNevres Jemendžić i Nasir Selimović, dvojac, koji je uz Semina Sudžuku, zamjenika generalnog direktora Reumala, zapravo ključni u cijeloj ovoj priči o Susretima Zija Dizdarević u Fojnici, jer upravo oni ne dopustiše da se oni ne ugase; u svojim kraćim prigodničarskim govorima okupljenim gostima Susreta nakratko su se osvrnuli na povijest i nedaće ovih susreta posljednjega desetljeća, kada se zarad rata obva nekada vrla kulturna manifestacija gotovo ugasnula, ali, eto, Bogu hvala nije, jer bila bi to pogolema šteta, i, kako Nevres reče, ne bi bilo ni razloga ni građe da se tiska ovako ukusno izdanje svih nagrađenih radova u posljednjih deset godina održavanja Susreta, koje je na svečanoj akademiji u sklopu zatvaranja Susreta predstavljeno ovdje.

Linkovi:
O istoj temi: Amir Brka
www.fojnica.ba/zija
O istoj temi: Dragan Marijanović u Fojnici
Isak Samokovlija (1889-1955)
Mirsad Topalović - Utorak, 14.06.2005, 12:32
Isak SamokovlijaIsak Samokovlija (1889-1955) je rođen trećeg decembra 1889. godine u Goraždu. Odrastanje na obalama Drine snažno ga je obilježilo. U tekstu Sunce nad Drinom Samokovlija ovu rijeku naziva divnom i plahovitom, prisjeća se njezine čarobno zelene boje pune sunca te veli: "Drina je za me jedan od najdubljih doživljaja. Zanosila me je kao neko živo, božanstveno biće."

Nakon gimnazijske mature Samokovlija odlazi u Beč studirati medicinu. Po završetku fakulteta najprije radi kao liječnik u rodnom gradu, a nekoliko godina kasnije seli u Fojnicu. Ipak, već od 1925. godine Samokovlija živi i radi u Sarajevu. Dvije godine kasnije objavit će svoju prvu priču (u časopisu Jevrejski život), a prva njegova knjiga (pod naslovom Od proljeća do proljeća) publicirana je u Sarajevu 1929. godine.

Muharem Bazdulj
Nezavisni magazin BH DANI, 14.01.2005 (broj 396)
(Preuzeto sa: www.bhdani.com)
pretraga novosti :: arhiva novosti