Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za Humanitarne akcije Fojnica online je pronašla slijedeće:

Apel za pomoć Miroslavu Burekoviću
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 28.11.2013, 11:24
Klikni za više fotografijaMiroslav Bureković
Fojničan Miroslav Bureković je prije godinu dana ozlijeđen udarom struje visokog napona i tada mu je urađena amputacija oba gornja ekstremiteta u predjelu nadlaktica.

Da bi Miroslav nastavio sa normalnim životom i obavljanjem osnovnih funkcija ljekari su mu preporučili nošenje obostranih nadlaktičnih proteza.

Za kupovinu obje proteze neophodno je osigurati 52.294,64 KM koje je potrebno uplatiti avansno.

S obzirom da Miroslav živi u četveročlanoj porodici u kojoj je otac 100% invalid potrebna sredstva nisu u mogućnosti osigurati.

Zato, ovim putem sve ljude dobre volje molimo da daju svoj doprinos uplatom sredstava te tako pomognu ovom tridesetogodišnjaku i omoguće mu normalan život.
Otvoreni su bankovni računi na ime: Bureković Miroslav
tako da uplatu možete izvršiti uz naznaku: "Nabavka proteze za Miroslava Burekovića"

iz Bosne i Hercegovine na račun Sparkasse Bank: 1994706057422905

iz inostranstva - Europa:
Unicredit Bank
ACCOUNT NO: 40480817101
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3382 4028 1422 2443

Iz inostranstva - Amerika:
Unicredit Bank:
ACCOUNT NO: 40480817122
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3382 4028 1423 2240

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti putem telefona broj +387 30 832 047.

Pokažimo svoju humanost!

Apel za pomoć teško oboljeloj Zuka Aldini
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 28.02.2013, 22:17
Klikni za više fotografijaFojnica
Fojničanka Aldina Zuka, iz naselja Obojak MZ Prokos, boluje od reumatoidnog atritisa (kostobolje) te hitno mora na venuznu terapiju. Kako bi prvi dijagnostički tretman mogao biti uspješno realizovan potrebno je do 30. aprila obezbjediti 15.000,00 KM. Međutim, porodica Zuka nije u mogućnosti prikupiti potrebni novac te stoga molimo sve ljude dobre volje da pomognu dvadesetdevetogodišnjoj Aldini, majci dvoje djece.

Sredstva za pomoć liječenja Aldine Zuka možete uplatiti u konvertibilnim markama u Sparkasse banci na broj žiro računa: 1994706056676296.

Pokažimo svoju humanost!

Za operaciju očiju 7 godišnjem Eldinu Turki potrebno 10.700 KM
Hazim Čukle - Četvrtak, 08.11.2012, 21:14
Klikni za više fotografijaUčenici uručili novac
U Starim Pločarima žive Elvir i Elma Turko sa svojih dvoje maloljetne djece, 7 godišnji sin Eldin i 2,5 godinišnja kćerka Eldina. Oba roditelja su nezaposleni. Od prije četiri godine im se razbolio sin Eldin, koji ima problema sa vidom. Kako nam je kazao njegov otac Elvir njihov sin je učenik prvog razreda O.Š. „Muhsin Rizvić“, područna škola Pločari Polje u Fojnici.

„Od svoje treće godine Eldin ima problema sa vidom. Liječili smo ga po bolnicama, ali bez uspjeha, oštećenje očiju se brzo povećava, tako da mu je sad dioptrija desnog oka 7,25 a lijevog 7. Doktori su nam preporučili hitnu operaciju očiju u bolnici „Sveti Vid“ u Beogradu. Operacija košta 10.700 KM (deset hiljada i sedamsto), mi taj novac nemamo. Pomažu nam dobri ljudi i sakupili smo do sada nešto više od četiri hiljade KM. Nadam se da ćemo uskoro prikupiti i to koliko je još potrebno“, priča za Fojnica online otac Elvir Turko.

Kao i mnogo puta do sada u Fojnici, prvi su se u ovu akciju prikupljanja pomoći za liječenje malog Eldina uključili učenici i uposlenici O.Š. „Muhsin Rizvić“ iz Fojnice, koji su sakupili 2.185 KM, koje su predstavnici Vijeća učenika ove škole uručili oboljelom Eldinu Turki. Njegova porodica je otvorila i žiro račun za sve dobre ljude koji žele pomoć Eldinu, broj je 1994706056563582 na ime Elma Turko kod Sparkasse bank.

Sagradili kuću porodici Mije Brace Bošnjak
Hazim Čukle - Utorak, 09.10.2012, 13:24
Klikni za više fotografijaMijo ispred nove kuće
Humanost je od pamtivjeka krasila naše ljude. Jedna humana akcija koja je pokrenuta prije tri mjeseca u Fojnici se kao rezultat dala novoizgrađenu kuću za porodicu 54 godišnjeg Mije Brace Bošnjaka iz Crvenih zemalja, koje su udaljene 14 kilometara od Fojnice. Mijo i supruga mu Dragica imaju četvoro odrasle djece, dvoje ih Antonija i Katica žive sa njima, a dvoje Ivo i Lucija su smješteni u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ u Fojnici. Niko nije zaposlen i nemaju nikakvih primanja, žive od socijalne pomoći od 30 KM. Saznali smo da Mijo Braco Bošnjak ima uvjete za invalidsku penziju, samo treba neko da mu pomogne, jer to on ne zna niti može.

Posjetili smo porodicu Mije Bošnjaka na lokalitetu Crvene zemlje, gdje se nalazi samo njihova kuća. Od Dominka Bošnjaka operativca ove humanitarne akcije smo saznali da je akcija krenula od vjernika župe Fojnica kao zavjet sv. Anti, predvođeni fratrima iz Franjevačkog samostana Duha svetoga iz Fojnice na čelu sa gvardijanom fra Nikicom Vujicom, koji je bio i na čelu Organizacionog odbora. Kuća je sagrađena za tri mjeseca, vrijednost projekta je oko 35 000 KM...

Humanitarni koncert „Pomozimo bolesnoj Ameli Čilaš“
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2012, 09:05
Klikni za više fotografijaPomozimo Ameli
Nedavno je u sportskoj dvorani OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici održan humanitarni koncert „Pomozimo bolesnoj Ameli Čilaš“. Ameli Čilaš iz Kiseljaka, 25 godišnjoj djevojci iz Kiseljaka na sarajevskoj adresi, inače studentici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je potrebna pomoć za liječenje u Rusiji. Amela boluje od 2005. godine od multiple skleroze, u potpunosti zavisi od tuđe njege i pomoći i vezana je za invalidska kolica, njeni roditelji su uvijek uz nju. Utjehu je našla u obrazovanju i to joj je vratilo volju za životom.

Odziv građana je bio dosta slab, vjerovatno što je koncert organiziran u vrijeme mubarek mjeseca ramazana. Od plakatiranih 16 pjevača za ovaj humanitarni koncert, nekoliko njih onih malo zvučnijih imena nije nastupilo na koncertu kao što su: Edin Džigal, Šaćir Ahmeti, Muamer Bjelak, Enes Merdović i još neki. Vlasnik galerije „Central“ Fojnica Mensur Tulumović je dao svoj doprinos ovom koncertu tako što je pjevače pošastio sa 18 večera. Od onih koji su nastupili najviše su aplauza pobrale od malobrojne publike sugrađanke bolesne Amele Nihada Kapetanović i Sara Jelaš, kao i fojničan Alija Huzbašić.

Oni koji žele pomoći za liječenje bolesne Amele Čilaš mogu sredstva uplatiti na žiro-račun kod Raiffeisen bank devizni račun broj 19000813051, a račun za uplatu u KM je broj 09001179335. Otvoren je i humanitarni telefon pozivom na broj 090 291 055 (BH Telecom) i 092 890 816 (HT Eronet)...

Prvi rezultati akcije Zavjet sv. Anti Padovanskom vjernika župne zajednice Duha Svetoga u Fojnici
Franjevački samostan Duha Svetoga - Srijeda, 20.06.2012, 14:43
Klikni za više fotografijaFranjevački samostan
Već su vidljivi prvi rezultati akcije izgradnje nove kuće obitelji Brace Bošnjaka na Crvenim zemljama, kao Zavjeta sv. Anti Padovanskom župne zajednice Duha Svetoga u Fojnici, koji su pokrenuli fratri, časne sestre franjevke, trećoredci, framaši, prakaraturi, članovi župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća te mnogi vjernici u Fojničkoj župi.

Naime, završeni su pripremni radovi na izgradnji kuće; izliveni su temelji i cokla te salivena mrtva ploča; slijedi zidanje kuće. Prema donacijama koje su stigle i koje su obećane kada dođe izgradnja u određenu fazu, možemo već sada sa sigurnošću tvrditi da će kuća do početka zime biti završena. Jučer (10. lipnja 2012.) u našoj župi je bio Dan Kruha sv. Ante, kada su vjernici, kao zavjet sv. Anti, za izgradnju kuće darovali 2.640,00 KM. Ostali donatori su Dominku Bošnjaku Ploski (voditelju izgradnje) za izgradnju kuće do danas dali 960,00 KM i 750,00 €. Obitelj Hoelz iz Njemačke kod fra Tomislava Trogrlića ostavili su 2.000,00 € za potrebe izgradnje i kasnijeg namještaja. Ostali darovatelji u materijalu su već dali ili obećali dati (ovisno o fazi izgradnje): BARIĆ, Kiseljak – jedan dio armature; Vijeko Bošnjak, Bakovići – pijesak za kompletnu kuću; NIGMA, Busovača – puna cigla za dimnjak; Agencija 3N-KUĆA, Kiseljak – izrada projekta za kuću; Tvornica opeke d.o.o., Sarajevo – 1.500 komada cigle; Cementara, Kakanj – 5 tona cementa; BRAMAC, Sarajevo – novi crijep za kompletan krov; Jozo Bošnjak – unutarnja stolarija; Šumarija, Fojnica – kompletna građa za krov. Upućena je zamolba na firmu Stamal, Kreševo za 1500 kg kreča i 2000 kg maltera.

I još su mnogi drugi izrazili čvrstu volju da od sebe urade ono što bude potrebno. Glavni odbor je na sjednici održanoj u prostorijama Samostana u Fojnici, izrazio zadovoljstvo odazivom vjernika i građevinskih firmi, s nadom da će Zavjet sv. Anti Padovanskom vjernika župne zajednice Duha Svetoga u Fojnici biti ispunjan. Bogu hvala!

Akcija pomoći porodici Tadić iz Gojevića
Hazim Čukle - Petak, 11.05.2012, 08:18
Klikni za više fotografijaKata i Ante
Nedavno je početkom mjececa maja u naselju Gojevići kod Fojnice izgorjela porodićna kuća porodice Ante Tadića. Kako smo pisali na Fojnica online u to vrijeme u kući nije bilo nikoga jer se bračni par Tadić Ante i Kata nalazili za prvomajske praznike kod kćerke u Zagrebu. U kući su živjeli sami, oboje su teški bolesnici kojima je potrebna svakodnevna ljekarska pomoć. Pretpostavlja se da lopovi opljačkali pa zapalili njihovu kuću.

Tim povodom je Franjevački samostan Duha svetoga u Fojnici pokrenuo akciju prikupljanja pomoći porodici Tadić kojoj se ovim putem pridružuje i Fojnica online, koji sada žive u privremenom smještaju, i najpotrebnija im je novčana pomoć, kako bi u ovom teškom vremenu što prije mogli obnoviti svoju kuću. Tako će u nedelju 20. maja ove godine u u župi Fojnica prikupljat pomoć pod svetim misama za obnovu kuće porodice Tadić.

Humanost je uvjek krasila naše ljude, pa se nadamo da ona neće izostati ni ovoga puta. Pozivaju se svi dobročinitelji da daju svoj doprinos ovoj akciji i da im time pomognu prebroditi ovu nastalu tešku situaciju. Svi oni koji se žele uključiti i žele pomoći u ovoj akciji, mogu to učiniti uplatom na njihov bankovni račun broj 3389102533250453 – UniCredit Bank Fojnica za pomoć Anti Tadiću Fojnica ili u dogovoru sa porodicom Tadić pozivom na broj telefona +387 (0)30/803-111 ili +387 (0)63/964-651.

Srušila se štala Jusufa Burekovića u Barakovićima
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.02.2012, 23:14
Klikni za više fotografijaObilni snijeg srušio štalu
Obilne snježne padavine i veoma visoki snijeg su na području općine Fojnica načinili štetu na nekoliko objekata i plastenika. Jedna od tih šteta je i na štali 42 godišnjeg Jusufa Burekovića iz Barakovića u mjesnoj zajednici Prokos, općina Fojnica. Krov Jusufove štale se urušio a u prizemlju mu je bila krava Cvjetulja. Jusuf Bureković je nezaposlen demobilisani vojnik. Sa njim živi supruga 33 godišnja Nermina i dvoje maloljetne djece 12 godišnji sin Sadet i 7 godišnja kćerka Ajla. Žive u dvije sobe bez kupatila u kući Jusufovog oca 88 godišnjeg Ibrahima penzionera. O Jusufu Burekoviću smo pisali prije dvije godina na Fojnica online kako je poslao oglas u dnevne novine i tražio samo pomoć u hrani. Niko u kući ne radi penzija oca Ibrahima je minimalna. Tada smo posjetili porodicu Jusufa Burekovića u Barakovićima i Jusuf nam je rekao da kupuje od komšinice mlijeko i da ga nemože platiti a ponešto zaradi radeći na dnevnice kod drugih ljudi. Ljudi su mu u početku slali pomoć i onda je stalo jedan period a nakon toga kako kaže Jusuf i sunce ga je obasjalo. Nakon teksta u dnevnim novinama i Fojnica online kojeg je pročitala jedna gospođa u Americi je odlučila da mu pošalje novac da sebi kupi kravu.

Tada nam je Jusuf ispričao: „Nazvala me jedna gospođa iz Njujorka i kazala da će mi poslati brzom poštom novac da kupim kravu. Tako je i bilo, poslala mi je 1500 američkih dolara, samo mi je kazala da joj je ime Almina Feratović, da je iz Crne Gore i da živi i radi u Njujorku u SAD. Hvala bogu pravo nam je pomogla, kad imamo bar dovoljno mlijeka, masla i sira, uspijemo i prodati dio sira. Ne može se ostati gladno kad imamo hranioca i spasioca kravu koju nam je kupila ova humana žena, da je dragi Allah nagradi svakim dobrom“.

Ovih dana nam se ponovo javio Jusuf Bureković sa tužnom viješću da mu se pod velikim snijegom urušio krov štale. Posjetili smo naselje Barakovići desetak kilometara uzvodno udaljeno od Fojnice. Visina snijega preko jednog metra, put pročišćen. Jusufova supruga nam kroz plač priča da je prije nekoliko večeri nakon što je pomuzla predveče kravu i izašla iz štale krov se urušio. Spasili su kravu, kaže hvala Bogu kad njoj nije ništa bilo. „Nemamo novaca da napravimo novi krov, pokrili smo najlonima da bar ne kisne u prizemlju gdje je štala i krava. Vidjet ćemo i morati nešto deverati na proljeće“, za Fojnica online je ispričala Jusufova supruga Nermina.

Uručena pomoć porodici malog Ebubekira
Mahira Akšamović - Ponedjeljak, 30.01.2012, 21:31
Klikni za više fotografijaPomozimo Ebubekiru
Sedmogodišnji Ebubekir, kojem je medicinskim nalazima utvrđen tumor na mozgu, imao je operaciju u KC Koševo u Sarajevu. Trenutno se Ebubekir nalazi kući, a čekaju se nalazi koji će potvrditi da li je operacija bila uspješna, te da li će biti potrebno raditi još neke zahvate. Kako bi pomogli ovoj porodici koja živi samo od dedine penzije, načelnik Općine Fojnica, Salkan Merdžanić je donirao paket hrane, a Izvršni odbor SDA Fojnica je donio odluku da se ovoj porodici donira novčana pomoć u iznosu od 200 KM, koju je ispred Općinskih vijećnika uručio Senad Aletić. Ebubekirov otac je prije dvije godine umro od iste bolesti, te je zbog sumnje da je riječ o genetski uslovljenoj bolesti potrebno uraditi i nalaze Ebubekirovoj sestri, petogodišnjoj Saimi. Nadamo se da će rezultati pokazati da je Ebubekirova operacija bila uspješna, te da je mala Saima potpuno zdrava i da neće imati sličnih problema. Takođe, molimo sve naše sugrađane da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu ovoj porodici na bilo koji način. Jer radost je u darivanju. A puno je lakše darivati nego primati pomoć.

Sakupili novac za liječenje sedmogodišnjem Ebubekiru
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 09:42
Klikni za više fotografijaPomozimo Ebubekiru
U naselju Živčići u mjesnoj zajednici Pridola općina Fojnica živi 7 godišnji Ebubekir učenik prvog razreda OŠ “Muhsin Rizvić“ područne škole Živčići. Ebubekir živi sa svojom majkom Belkisom, petogodišnjom sestrom Saimom i dedom Osmanom, nemaju nikakvih primanja i žive od penzije dede Osmana. Nedavno se mladi Ebubekir razbolio i na medicinskim pretragama je ustanovljeno da ima tumor na mozgu. Dječak se nalazi u bolnici KC Koševo u Sarajevu gdje se ovih dana očekuje operacija glave.

Pošto su slabog imovnog stanja na inicijativu Vijeća učenika OŠ “Muhsin Rizvić“ Fojnica pokrenuta je akcija prikupljanja novčane pomoći oboljelom Ebubekiru. Akcija je trajala oko pet dana u koju su se uključili svi učenici, nastavnici i drugo osoblje ove škole. Prikupljeno je 2370 KM pomoći koju je ispred Vijeća učenika Ebubekirovom amiđi Vahidu Ibreljiću uručio učenik osmog razreda predstavnik Vijeća učenika ove škole. Nakon što je primio sakupljeni novac amiđa Vahid Ibreljić je zahvalio humanosti učenika i osoblja ove škole kazavši pri tom da je Ebubekirov otac Nusret Ibreljić umro od iste bolesti u 36. godini života prije dvije godine. Amiđa Vahid brine o svom bratiću Ebubekiru iako je na čekanju a bio je zaposlen u Željezari Zenica. Kroz plač je kazao da je za zdravlje svog bratića Ebubekira spreman sve žrtvovati pa čak i stan koji ima u Zenici je spreman prodati samo da Ebubekir ozdravi i krene ponovo sa svojim vršnjacima u školu.

Adnanu Sadikoviću uručena pomoć
Hazim Čukle - Utorak, 10.01.2012, 08:47
Klikni za više fotografijaPomozimo Adnanu
Nedavno smo pisali o teškom životu 29 godišnjeg Adnana Sadikovića koji živi u naselju Deževice općina Kreševo u kući njegovog prijatelja Vernesa Brkića koji radi i živi u Dubrovniku u čijoj kući Adnan privremeno živi. Nakon što je obolio ljetos je dobio i otkaz u firmi u kojoj je bio uposlen. „Liječio sam se i bio na pretragama, sumnjali su da imam pozitivnu anamnezu karcinoma želuca, liječio sam se u KC Koševo u Sarajevu. Predložili su mi trojnu terapiju.“, kazao nam je tad Adnan. Ne ide doktoru jer kako je kazao nema odakle da plati ni prevoz a kamoli pregled.

Nakon našeg teksta o teškom životu Adnana Sadikovića javila nam se gospođa iz nekog udruženja iz Bugojna da želi pomoći i posjetiti Adnana iza novogodišnjih praznika. Među prvima koji nam se javio i želio da pomogne Adnanu je bio i pomoćnik načelnika i šef Službe za opću upravu i društvenu djelatnost Općine Fojnica Josip Markota. Josip Markota je pozvao Adnana u Općinu Fojnica da vidi načine kako i na koji način da mu pomogne. Prilikom dolaska Adnana Sadikovića su primili Josip Markota i Aiša Čustović, socijalna radnica...

Bolesnom Adnanu Sadikoviću potrebna pomoć
Hazim Čukle - Petak, 09.12.2011, 11:38
Klikni za više fotografijaPomozimo Adnanu
Tragom poziva 29 godišnjeg Adnana Sadikovića kome je potrebna pomoć posjetili smo naselje Deževice u općini Kreševo koje je udaljeno od Fojnice oko 17 kilometara. Bolesni Adnan Sadiković živi u tom naselju, našli smo ga u kući njegovog polubrata Vernesa Brkića koji radi i živi u Dubrovniku u čijoj kući Adnan privremeno živi.

Ispričao nam je svoju priču: „...Zaposlio sam se u jednoj pa drugoj firmi kao kućepazitelj sve dok nisam obolio ljetos i dobio otkaz. Liječio sam se i bio na pretragama, sumnjali su da imam pozitivnu anamnezu karcinoma želuca, liječio sam se u KC Koševo u Sarajevu. Predložili su mi trojnu terapiju i nakon što sam dobio otkaz u firmi prestalo je i moje liječenje jer sam izgubio pravo na zdrastveno osiguranje. Nenormalno su mi počeli ispadati zubi i gubio sam tjelesnu težinu. Nemam nikakvih primanja, jedem jednom dnevno ako šta ima a i zbog bolesti nekad ne jedem ni po dva dana, daju mi ljudi i sada imam par kg brašna i nekoliko kokoški pa tako preživljavam. Dok sam bio osiguran dobivao sam lijekove, sad ih štedim, trpim bol i kad utuži tek tada popijem lijek. Doktoru ne idem jer nemam odakle da platim ni prevoz a kamoli pregled."...

Tihomiru Lovriću potrebna pomoć u liječenju
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 24.10.2011, 12:39
Klikni za više fotografijaPomozimo Tihomiru
U naselju Podcitonja u Fojnici živi 47 godišnji Tihomir Lovrić osamdeset postotni ratni vojni invalid koji je teško obolio i dosada je išao tri puta sedmično na dijalizu u Travnik a pošto se stanje pogoršava Tihomir nam je kazao da će od iduće sedmice ići četiri puta na dijalizu u Travnik. Živi sa suprugom Maricom i troje djece: Ivan, Vjekoslav i Ivana, svi žive od njegove invalidnine. Tihomir se obratio na nekoliko adresa i zatražio pomoć za njegovo liječenje. Jedan od onih koji su se odazvali pomoći za liječenje Tihomira Lovrića je bio i humanista Ivica Stanić zvani Arlika iz Fojnice sa kojim smo posjetili oboljelog Tihomira.

Tihomira smo našli ispred kuće, vratio se iz Fojnice gdje je kupovao lijekove i tom nam prilikom kazao: „Ja sam RVI a od 2004. idem na dijalizu. Oba bubrega su mi otkazala. Prije nekoliko dana sam imao i infarkt, srčani pa moždani, bio sam u Travniku u bolnici. Lijekovi koštaju puno a ja ih ne mogu platiti, zato sam potražio pomoć. Eto recimo jedna tableta za osteoporozu košta 93 KM a pijem je svakih 21 dan. Koliko imam tableta mogao bih svaki dan jednom ručati samo njih. Nadam se da će dobri ljudi pomoći kao i Ivica Stanić Arlika, meni pomoć u liječenju njemu nagrada od Boga“. Ivica Stanić je Tihomiru uručio novčani prilog za njegovo liječenje i tom prilikom kazao da će to opet uraditi. Oni koji mogu i žele pomoć u liječenju Tihomiru Lovriću mogu sredstva uplatiti putem žiro računa br. 45478861000 kod UniCredit Bank na ime Tihomir Lovrić.

Pomozimo liječenje oboljelog bebe Ajnura Pašića
Hazim Čukle - Utorak, 16.08.2011, 08:14
Klikni za više fotografijaPomozimo Ajnuru
U organizaciji Kulturno umjetničkog društva "1001 noć" iz Fojnice organiziran je i humanitarni koncert za bolesnog malog Ajnura. Humanitarni koncert za pomoć u liječenju bebe Ajnura Pašića je održan u sali OŠ "Muhsin Rizvić" u Fojnici. Pored folklornih i pjevačkih sekcija ovog društva domaćina i organizatora u prepunoj sali škole svoj doprinos za liječenje i pomoć oboljelom Ajnuru Pašiću su dali učešćem na ovom humanitarnom koncertu i mladi pjevači: Alija Huzbašić, Evel Ramić, Kenan Izberović, Lejla Čaušević, Mirza Brajlović, Adnan Babajić, Anis Djedović i Tamara Gojković kao i mladi dječak Harun Mujčić iz Fojnice a o muzičkoj pratnji je brinuo Midhat Salčinović. Akciji pomoć u liječenju malog Ajnura su se u Fojnici uključile pojedine firme, poduzetnici, ustanove, udruženja i pojedinci građani Fojnice kao i "Otvorena mreža" Almira Batka Čehajića. Kako smo saznali do sada je prikupljeno oko osam hiljada KM. Saznali smo da je mali Ajnur i dalje u Beogradu na liječenju i da će najvjerovatnije to liječenje biti nastavljeno u nekoj drugoj zemlji koja ima klinike za liječenje takvih bolesti kao što su kod Ajnura. Saznali smo da su kod Ajnura žučni vodovi prirodno uski plus to da je došlo do upale. Organizatori akcija pomoći za liječenje malog Ajnura Pašića i ovog humanitarnog koncerta su zahvalni građanima općine Fojnica na humanosti i solidarnosti koju su pokazali više puta kada su u pitanju ovakve i slične akcije. Teško je nabrojati sve koji su se uključili u ovu akciju pomoći da ne bi nekog izostavili, najbolje je kazati hvala narodu općine Fojnica, kazali su organizatori.

Nije prikupljeno novca koliko je potrebno za liječenje ali će se ova akcija pomoći za malog Ajnura nastaviti. Posjetitelji Fojnica online, jedinog fojničkog medija, su bezbroj puta pokazali svoju humanost i pomogli brojnim ljudima koji su bili u nevolji i kojima je bila potrebna pomoć za liječenje. Nadamo se da će se naši čitaoci kao i do sada pokazati veliki humanisti i pomoći teško oboljelom tromjesečnoj bebi Ajnuru Pašiću iz Fojnice. Mali Ajnur je obolio od rođenja bolesti Meglenovog virusa (oštećenje jetre) i Bilatrezie (suženje) žučnih vodova. Ajnur je liječen u "Jezeru", pedijatrijskoj klinici i u Kliničkom centru Koševo u Sarajevu i odatle je uz suglasnost ljekarskog konzilija upućen u Beograd gdje je smješten u Institutu za dijete i majku u Beogradu.

Tromjesečni Ajnur Pašić je dijete roditelja oca Nermina i majke Nadije Pašić iz Fojnice, oboje nezaposleni i na Birou za zapošljavanje u Fojnici i žive od penzije Nerminivog oca i majke Hasana i Advije Pašić a sa njima su i Nerminova sestra studentica u Sarajevu Emina Pašić i sestričina Nejra Meša, učenica prvog razreda srednje škole u Fojnici. Ova sedmočlana porodica živi od penzije Hasana Pašića a ona je oko 300 KM, ostali svi nezaposleni. Ajnurovi roditelji Nadija i Nermin su uz bolesnog Ajnura u Beogradu već sedam dana.

Nakon što je došao po neke papire i nalaze u Fojnicu Ajnurov otac Nermin nam je ispričao: "Ajnuru je rađena biopsija, uzeti su uzorci jetre i čekaju se nalazi i oni će pokazati da li je potrebno raditi transpalantaciju jetre. Uzorci su poslati na analizu. Sve to puno košta, dali su mi specifikaciju i liječenje bi trebalo koštati oko jedanaest hiljada eura i u narednoj godini dana bi trebali svaki mjesec voditi Ajnura u Beograd na dobivanje terapije po sedam dana a jednodnevna terapija košta 60 eura. Samo ležanje moje supruge uz Ajnura je 20 eura po danu. Nadam se da će mi dobri ljudi pomoći da spasemo malog Ajnura i da moj sin ozdravi i ima sretno djetinjstvo kao i ostala djeca", kazao je za Fojnica online pred polazak u Beograd zabrinuti otac Nermin.

Za pomoć bolesnom Ajnuru pokrenuto je nekoliko akcija u Fojnici za prikupljanje novca za njegovo izliječenje, prikupljena je i sergija u džamijama poslije džuma namaza namijenjena Ajnurovom liječenju.

Svi oni koji žele pomoći liječenje malog oboljelog djeteta tromjesečne bebe Ajnura otvoren je i račun kod Sparkasse Bank 199-00000000000-23, tekući račun 540391 na ime Nermin Pašić ili na adresu Nermin (Hasana) Pašić, Šejh Huseina Zukića bb, 71270 Fojnica.

Posjeta "Maloj školi" u Varešu
Hazim Čukle - Utorak, 05.07.2011, 11:31
Klikni za više fotografijaPosjeta Varešu
Fra Nikica Vujica gvardijan Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici je jedan od prvih inicijatora pomoći dječacima i djevojčicama "Male škole" koja se nalazi u Varešu. Akciju pomoći su podržali i prihvatili predstavnici turističke agencije "Vrankamen" Fojnica i grupa građana Fojnice u saradnji sa radio "Srce Fojnica" u Njemačkom gradu Nimbergu i pokrenuli akciju prikupljanja pomoći za djecu "Male škole" u Varešu kako bi im time uljepšali predstojeći katolički blagdane i svi naredni dani. Od Marine Šimunić, jedne od organizatora ove akcije koja je inače predstavnica turističke agencije "Vrankamen" Fojnica smo saznali da u Varešu postoji Ustanova za prihvat i odgoj djece kapaciteta 32 djece a u njoj je trenutno smjesteno 13-toro djece.

"Osnovna svha ove ustanove je prihvat siromašne odgojno zapuštene djece i djece bez odgovarajuće roditeljske brige da bi im se pomoglo u ostvarivanju cjelokupnog cjelovitog rasta i razvoja te usvajanja temeljnih ljudskih i duhovnih vrijednosti. Turistička agencija "Vrankamen" Fojnica i skupina Fojničana ponovo su pokrenuli akciju pomoći djeci bez roditeljske skrbi "Mala škola" u Varešu pod nazivom "Veliko srce za Malu školu" Vareš. Akcija se realizira u suradnji sa Radio srcem Fojnica iz Nunberga u Njemačkoj čiji su vlasnici Lucija i Anđelko Kalemušić rođeni Fojničani, koji su putem svojih emisija prezentirali ovu ustanovu kao i načine na koje je moguće pomoći ovoj djeci te konstantno u svome programu prate ovu akciju, ali su poduzeli i konkretne akcije sa našim iseljenicima diljem svijeta koji su njihovi stalni slušatelji. Nedavno su bračni par Lucija i Anđelko Kalemušić vlasnici "Radi srca Fojnica" posjetili rodnu Fojnicu i sa predstavnicima "Vrankamena" posjetili "Malu školu" u Varešu"...

Dženis izgubio bitku za život
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 18.04.2011, 09:42
Klikni za više fotografijaIn memoriam
Prije nešto više od godine dana se razbolio petogodišnji Dženis Klisura koji je imao tumor nadbubrežne žlijezde. Operiran je u aprilu prošle godine. O pomoći i akcijama za njegovo liječenje smo pisali u nekoliko navrata. Dženis je jedno od troje maloljetne djece Asifa i Fahrije Klisura koji žive u naselju Bježanija u Fojnici. Od polovine oktobra prošle godine Dženis je bio smješten na dječijoj klinici "Sestre milosrdnice" u Zagrebu gdje mu je trebala biti urađena neophodna transplantacija. Stanje se na žalost iskomplikovalo i Dženisov organizam nije mogao više izdržati i umro je u petak 15. aprila u Zagrebu. U subotu je Dženisu klanjana dženaza u Poričinom haremu u Fojnici.

Pokrenuta akcija pomoći "Maloj školi" u Varešu
Hazim Čukle - Petak, 08.04.2011, 08:43
Klikni za više fotografijaPomozimo djeci
Nedavno su predstavnici turističke agencije "Vrankamen" Fojnica i grupa građana Fojnice u saradnji sa radio "Srce Fojnica" u Njemačkom gradu Nimbergu pokrenuli akciju prikupljanja pomoći za djecu "Male škole" u Varešu kako bi im time uljepšali predstojeći veliki katolički blagdan Uskrs i sve naredne dane. Od Marine Šimunić,jedne od organizatora ove akcije koja je inače predstavnica turističke agencije "Vrankamen" Fojnica smo saznali da u Varešu postoji Ustanova za prihvat i odgoj djece kapaciteta 32 djece a u njoj je trenutno smjesteno 13-toro djece. Osnovna svha ove ustanove je prihvat siromašne odgojno zapuštene djece i djece bez odgovarajuće roditeljske brige da bi im se pomoglo u ostvarivanju cjelokupnog cjelovitog rasta i razvoja te usvajanja temeljnih ljudskih i duhovnih vrijednosti.

Njihove potrebe su velike a načini na koje se ljudi dobre volje mogu uključiti u akciju su direktnim kontaktom sa ustanovom na broj telefona +38732/848-020 na koji ćete dogovoriti vrstu pomoći i način realiziranja kao i uplatom novčanih donacija na transakcijski račun 3385702218683018 kod UniCredit bank, devizni račun 20013085101 IBAN BA: 393385704818684404 SWIFT UNCRBA 22...

Uručili prikupljeni novac za liječenje Dženisa Klisure
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.12.2010, 07:32
Klikni za više fotografijaUručenje donacije
Nakon prvog teksta na Fojnica online i u "Dnevnom Avazu" o bolesnom četverogodišnjem Dženisu Klisuri iz naselja Bježanija u Fojnici koji je operisao tumor nadbubrežne žlijezde u aprilu ove godine krenule su u Fojnici akcije prikupljanja pomoći za njegovo liječenje. Među prvima se u akciju prikupljanja pomoći za liječenje bolesnog Dženisa Klisure uključio i Općinski odbor SBB BiH prikupivši 1000 KM. Prije nekoliko dana smo pisali da su omladina i građani Fojnice prikupili 3500 KM za liječenje bolesnog Dženisa. U srijedu su ponovo članovi OO SBB BiH Fojnica posjetili Asifa Klisuru i uručili su mu 1200 KM za liječenje sina Dženisa.

Za one koji žele pomoći liječenje malog Dženisa Klisure broj tekućeg računa je 40362382000 na ime Dženis Klisura a broj žiro računa je 3382402513047531 kod UniCredit Bank...

Za liječenje Dženisa Klisure prikupljeno oko 3.500 KM
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 20.12.2010, 08:54
Klikni za više fotografijaUručenje donacije
Četverogodišnji Dženis Klisura iz Fojnice kako smo već pisali na Fojnica online je obolio prije godinu dana a ustanovljeno je da ima tumor nadbubrežne žlijezde. Operisan je u Sarajevu u aprilu ove godine i imao je šest kemoterapija. Preporučeno je da se u Zagrebu uradi nalaz MBG. Dženis se nalazi na liječenju u Zagrebu od 18. oktobra ove godine gdje je smješten na dječijoj klinici "Sestre milosrdnice" Zagreb. Sa njim se nalazi i njegova mama Fahrija. Otac Asif je uposlen u "Šumariji" Fojnica, jedini je uposlen u toj petočlanoj porodici i pored Dženisa imaju 8 godišnjeg brata Enisa i 11 mjesečnu kćerku Naidu.

Sa Dženisom je u Zagrebu bio i njegov otac Asif i po povratku je za Fojnica online kazao: "Dženis prima treću terapiju, izvadili su mu te matične čelije i za sada se ne zna kad će ići na transplantaciju tog MBG-a, trebalo bi presađivanje uraditi do proljeća iduće godine, ako Bog da i bude sve hajirli. Pod nadzorom je doc. prim. dr. Jasminke Jadranke Steper koja je išla na specijalizaciju u Ameriku. Nadam se najboljem ako Bog da a kažu mi koje je djete tu to uradilo dolaze sada samo povremeno na kontrole, znači da sve bude u redu. Ja ću opet krajem decembra ići u Zagreb. Zahvaljujem građanima Fojnice na pomoći i podršci u liječenju mog sina Dženisa."

Za one koji žele pomoći liječenje malog Dženisa Klisure broj tekućeg računa je 40362382000 na ime Dženis Klisura a broj žiro računa je 3382402513047531 kod UniCredit Bank...

Dječaku Marku Puškaru potrebna hitna pomoć
Hazim Čukle - Srijeda, 24.11.2010, 10:48
Klikni za više fotografijaMarko Puškar
Bračni par Kristina i Ivan Puškar iz Brestovskog općina Kiseljak imaju dvoje male djece, 3 godišnju kćerku Leu i 1 godišnjeg Marka. Otac Ivan je jedini zaposlen. Njihov sin jednogodišnji Marko Puškar koji je rođen 4. novembra 2009. godine je u svom četvrtom mjesecu života obolio i operiran je u bolnici "Rebro" u Zagrebu. Kako nam je kazala Markova mama Kristina Marko je operiran početkom mjeseca marta ove godine čime je uspješno sanirana atrezija žućnih vodova. Nešto kasnije kod Marka nastaju komplikacije sa jetrom i ona bi trebala biti hitno operirana.

"Raznim humanitarnim akcijama je za transpalantaciju jetre prikupljeno oko polovicu sredstava potrebnih za nabavku i transplantaciju jetre našem Marku. Nedostaje još 40-50 hiljada KM. Mi se borimo za njegov život a vremena je sve manje, na transplantaciju bi Marko trebao putovati 5. decembra ove godine. Sada je kod kuće sa nama i zahvalila bi svima koji su pomogli za liječenje našeg Marka", za Fojnica online je kazala mama Kristina.

Kako smo saznali pomoć za liječenje Marka Puškara se može uplatiti na žiro račun broj 1542119988988764 a oni koji žele i mogu uplatiti donaciju za liječenje za inostranstvo: Marko Puškar, Krčevine bb 71250 Kiseljak, IBAN: BA 391542119988988764, Obala Kulina Bana 9a 71000 Sarajevo BiH...

Humanitarna akcija darivanja krvi za oboljele od karcinoma
Hazim Čukle - Utorak, 28.09.2010, 16:05
Klikni za više fotografijaDarivanje krvi
Kreševo - Volonteri iz Kreševa na čelu sa Mihaelom Pejakom iz Kreševa su nakon organizirane rostiljade u Zavodima "Drin" i "Bakovići" u Fojnici u suradnji sa Zavodom za tranfuzijsku medicinu FBiH iz Sarajeva i uz pomoć privrednika Kreševa organizirali humanitarnu akciju darivanja krvi u Kreševu za oboljele od karcinoma koji se liječe u bolnici Koševo. Ova humanitarna akcija darivanja krvi se održala u prostorijama HKD "Napredak" u Kreševu. Kako nam je kazao jedan od organizatora ove humanitarne akcije darivanja krvi Mihael Pejak koji je i sam bolovao od karcinoma i koji se izliječio te zbog toga i pokreće sa prijateljima volonterima iz Kreševa niz humanitarnih akcija...

Bolesni Dženis otputovao na liječenje
Hazim Čukle - Utorak, 07.09.2010, 18:31
Klikni za više fotografijaUručenje donacije
Nakon teksta o bolesnom Dženisu u "Dnevnom Avazu" i na Fojnica online krenule su akcije prikupljanja novca za liječenje malog Dženisa. Kako smo saznali od Dženisovog oca Asifa novčana sredstva za liječenje djeteta su mu uručili predstavnici OO SBB BiH općine Fojnica u iznosu od 1000 KM koje su prikupili za par dana i akciju nastavili, zatim uposlenici njegove kolege iz "Šumarstva" Fojnica, uposlenici JU "Dom zdravlja" Fojnica, Zavoda "Drin" Fojnica, "Nove bolnice" i hotela "Reumal" Fojnica, Medžlis Islamske zajednice Fojnica, Kemo Klisura i uposlenici "BH Telecoma" Fojnica i Travnik, Sadik Klisura vlasnik caffe-a "Ais" Fojnica, Emir Memija je pomogao oko smjestaja u Zagrebu itd.

Otac Asif nam je kazao da zahvaljuje svima koji su pomogli i da se boji da koga ne zaboravi. Iz Švicarske je u Fojnicu doputovao Šehzija Klisura koji je Asifu uručio 1120 CH franaka koje su kako nam je kazao dali njegovi prijatelji i kolege...

Dženisu potrebna pomoć za liječenje
Hazim Čukle - Srijeda, 25.08.2010, 16:33
Klikni za više fotografijaDženis sa ocem i bratom
U fojničkom naselju Bježanija živi Asif Klisura sa suprugom Fahrijom i troje male djece, 8 godišnjim Enisom, 4 godišnjim Dženisom i devetomjesečnom Naidom. Glava porodice Asif Klisura je jedini zaposlen, radi u "Šumarstvu Fojnica" kao rukovaoc građevinskih mašina. Jedno od njihovih troje djece 4 godišnji Dženis je obolio prije godinu dana na svoj četvrti rođendan, gdje je ustanovljen tumor nadbubrežne žlijezde. Dženis je imao šest kemoterapija neuroblastom tumora u Sarajevu. Operisan je u aprilu ove godine i često je po bolnicama i kod ljekara. Roditelji su nosili isječak tumora u Zagreb na analizu i nije uspjelo, kako kaže otac Asif.

"Preporučeno nam je da ponovo narednog mjeseca, u septembru, vodimo malog Dženisa u bolnicu Šalata u Zagreb kako su nam kazali da mu vadimo MBIG nalaz. Taj nalaz košta od 700 do 1000 eura a ne znamo da li će Dženis morati gore ostati ležati na liječenju i koliko će to sve koštati", kazao nam je otac Asif koji je na nagovor komšija pristao govoriti o pomoći za liječenje djeteta.

Saznali smo od komšija da su i do sada troškovi za liječenje djeteta bili veliki. Nadamo se da će se naći dobrih ljudi koji mogu i žele pomoći liječenje malog Dženisa a mogu uplatiti sredstva kod Unicredit Bank, broj tekućeg računa 40362382000 a njegov žiro račun je broj 3382402513047531.

Održano druženje zahvale u Deževicama
Hazim Čukle - Srijeda, 14.07.2010, 16:23
Klikni za više fotografijaDeževice
Nedavno je u urganizaciji turističke agencije "Vrankamen" Fojnica, Franjevačkog samostana Fojnica i don Slaviše Stavljaka župnika župe Deževice općina Kreševo i novootvorene punionice vode "Nevre" Deževice općina Kreševo pokrenuta humanitarna akcija pod nazivom "Budućnost pripada njima - dajmo im šansu", prikupljanje pomoći za djecu "Mala škola" iz Vareša koja prihvata siromašnu djecu, odgojno zapuštenu djecu i djecu bez odgovarajuće roditeljske brige. U toj "Maloj školi" koja postoji od prošle godine je trenutno smješteno 11 djece uzrasta od 3 do 16 godina a djeca su: iz Kiseljaka, Jajca, Vareša, Nove Bile, Travnika, Žepča i Kaknja. Kako smo saznali od jedne od pokretača ove humanitarne akcije ispred turističke agencije "Vrankamen" Fojnica Marine Šimunić ovih dana je održano druženje zahvale učesnika ove humanitarne akcije koje je održano na vrelu Sv. Jakova u Deževicama općina Kreševo...

Smailu Pamiću donirali invalidska kolica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.07.2010, 16:23
Klikni za više fotografijaFranjo i Smail
O 36 godišnjem Smailu Pamiću stopostotnom invalidu koji živi sa sestrom 22 godišnjom Senidom smo pisali više puta kada su mu ljudi donirali pomoć. Ovih dana je Smail dobio nova sobna invalidska kolica koja mu je donirala kantonalna Udruga oboljelih od polimielitisa, povrede mozga i kičmene moždine SBK sa sjedištem u Kiseljaku.

Kako smo saznali od Mladena Molinara ravnatelja TV KISS iz Kiseljaka a koji je i predsjednik ove udruge u Kiseljaku Federalno Udruženje oboljelih od polimielitisa, povrede mozga i kičmene moždine je kolica dobilo u suradnji sa CK BiH iz kontigenta od 1000 invalidskih kolica od jedne humanitarne organizacije iz Amerike, koja dijele po kantonalnim udrugama. Tako je Udruga oboljelih od polimielitisa, povrede mozga i kičmene moždine SBK sa sjedištem u Kiseljaku dobila 7 invalidskih kolica...

Prikupljanja pomoći za djecu „Male škole“ u Varešu
Hazim Čukle - Četvrtak, 24.06.2010, 16:22
Klikni za više fotografijaPomoć djeci
Ovih dana je u organizaciji turističke agencije i firme „Vrankamen“ iz Fojnice i uz pomoć Franjevačkog samostana Fojnica i Slaviše Stavlajka župnika župe Deževice u općini Kreševo pokrenuta akcija pod nazivom „Budućnost pripada njima – dajmo im šansu“ prikupljanja pomoći za djecu „Male škole“ u Varešu koja prihvata siromašne, odgojno zapuštene djece i djecu bez odgovarajuće roditeljske brige. Akciji se ovim putem pridružuje i Fojnica online. Kako nam je kazala organizator ove akcije u Fojnici ispred „Vrankamena“ Marina Šimunić ova „Mala škola“ u Varešu postoji od prošle godine.

"Kapacitet ustanove je 32 djece starosne dobi od 0 do 18 godina. Trenutno je u ovoj školi smješteno 11 djece starosne dobi od 3 do 16 godina raspoređene u četiri odgojne grupe po starosnoj dobi a djeca su iz Jajca, Kiseljaka, Vareša, Nove Bile, Travnika, Žepča i Kaknja. O ovoj djeci brine šest visokoobrazovanih časnih sestara u strukama potrebnim za ovakvu ustanovu uz bogato iskustvo. Škola je otvorena tokom cijele godine. Ova akcija ima za cilj upoznavanje javnosti sa postojanjem i aktivnostima ove „Male škole“ u Varešu te pomoći svih nas njenom radu."...

Načelnik općine Salkan Merdžanić posjetio najmlađeg Fojničana
Hazim Čukle - Nedjelja, 21.03.2010, 09:52
Klikni za više fotografijaPosjeta Omeru
U nekoliko navrata smo pisali o teškom životnom putu 61 godišnjeg Sinana Ramića iz sela Pripeća u općini Rogatici koji je preživio ratne strahote kada je iz Žepe bolesnu majku Hanku nosio preko šuma do Tuzle, a kasnije ga put doveo u Fojnicu gdje je ona i umrla. Nikada nije nigdje bio zaposlen i živi od socijalne pomoći. Sinan Ramić se zaustavio u fojničkom naselju Smajlovići gdje su ga primili mještani ovog naselja, dali mu kuću da stanuje i živi, nešto kasnije su mu dali i zemljište na kojem su mu sagradili i kuću. Prije 4 godine se Sinan prvi put u životu oženio sa Muamerom koja ima dijete 15 godišnjeg Ajdina iz prvog braka. Svi žive zajedno u toj kući u jednoj prostoriji. Od prije deset dana Fojnica je bogatija za jednog novog stanovnika, radost u kući Sinana i Muamere Ramić, dobili su sina Omera. Na inicijativu Sinanovog komšije Maida Tulumovića načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je posjetio sretne roditelje malog Omera i tom prilikom im uručio pakete namirnica i higijenskih potrepština kao i dio novca...

Penzioner Šerif Zukanović Aidi Mračkić platio ortopedske cipele
Hazim Čukle - Utorak, 16.02.2010, 16:54
Klikni za više fotografijaAida i Šerif
Polovinom januara ove godine smo pisali o bolesnoj 26 godišnjoj Aidi Mračkić koja je stopostotni invalid od rođenja, invalidna osoba sa kombinovanim tjelesnim i mentalnim smetnjama, kada joj je Ivica Stanić Arlika kupio TV prijemnik. Aida živi u naselju Gornja Mahala u Fojnici sa bratom Jasminom, njegovom suprugom Sabinom i njihovih dvoje maloljetne djece. Prilikom naše tadašnje posjete Aida nam je kazala da su joj pukle ortopedske cipele i da nema drugih. Odmah nakon tog teksta da su Aidi potrebne ortopedske cipele javio nam se penzioner Šerif Zukanović koji je odnedavno i građanin Fojnice, koji živi sam u Fojnici. Šerif je izrazio želju da pomogne Aidi i da joj plati izradu ortopedskih cipela. Platio je taxi da odveze Aidu u Sarajevo da se uzmu otisci stopala, dobio je predračun za Aidine ortopedske cipele i želio je da novac za cipele uruči lično Aidi...

Ivica Stanić Arlika humanista
Hazim Čukle - Petak, 15.01.2010, 17:10
Klikni za više fotografijaAida i Arlika
O Ivici Stanići zvanom Arlika smo već pisali na Fojnica online kao čovjeku koji više od 40 godina nosi samo bijele cipele, voli ekologiju i čist okoliš i pokretać je više akcija čišćenja grada, obala rijeka itd. Pitate li ikoga u Fojnici za poznatog privatnika uskoro budućeg penzionera Ivicu Stanića malo ko će vam znati kazati ko je taj čovjek a kažete li Arlika i da nosi bijele cipele kad radi i kad se kako kaže nagizda odmah ćete dobiti traženi odgovor.

Pored tog Arlika je poznat kao i humanista, pokazao je svoju humanost više puta. Arlika ima običaj da svake godine uz blagdane i Novu godinu obraduje nekog dobrim poklonom. Tako je to uradio i ovih dana...

Firma "Ugarak produkt" iz Visokog za Bajram donirala stolariju porodici Salčinović
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.12.2009, 17:02
Klikni za više fotografijaBajramluk
O teškom životu červeročlane porodice Salčinović iz fojničkog naselja Dusina smo na Fojnica online (www.fojnica.ba) pisali u nekoliko navrata. To je porodica 60 godišnjeg Ahmeta Salčinovića, njegove 46 godišnje supruge Ešrefe i njihovih dvoje djece sinova 20 godišnjeg Muje i 6 godišnjeg Jasmina.

Zahvaljujući posredstvu ministrice Mirzete Džonlagić i firme "Ugarak produkt" iz Visokog koja izrađuje PVC stolariju porodica Salčinović je za ovaj Kurban bajram dobila vrijedan bajramluk. Radi se o tome da je ova poznata firma iz Visokog donirala stolariju porodici Salčinović. Donirani su prozor i ulazna vrata sa bravama, staklima i štekama. Vrijednost ovog bajramluka je 1473 KM...

Jusuf dobio novac od Almine Feratović iz Amerike i sebi i svojoj porodici kupio kravu
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.12.2009, 16:29
Klikni za više fotografijaBajramluk
U oglasima dnevnih novina je prije otprilike oko tri godine bio jedan neobičan oglas u kojem Jusuf Bureković iz naselja Barakovići u općini Fojnica moli da mu se pomogne u hrani da prehrani svoju četveročlanu porodicu. O porodici 39 godišnjeg Jusufa Burekovića koji je nezaposleni demobilisani vojnik koja živi u dvije prostorije bez kupatila u kući njegovog oca Ibrahima smo početkom novembra ove godine pisali na Fojnica online. Sa Jusufom živi i njegova 30 godišnja supruga Nermina i dvoje male djece 9 godišnji Sadet i 5 godišnja Ajla i nemaju nikakvih primanja. Nakon teksta na Fojnica online i u "Dnevnom avazu" javljali su se ljudi i pomagali porodici Bureković. Jusuf je tada kazao da žive od onog što zaradi na dnevnicama i da mu otac 85 godišnji Ibrahim ima minimalnu penziju i da mu ponekad pomogne. Rekao je da kupuje mlijeko od komšije i da ga ne može platiti. Jusufovoj porodici je prije Kurban bajrama stigla novčana pomoć od Almine Feratović iz Amerike u iznosu od 1500 dolara. Od tog novca je Jusuf kupio kravu. Posjetili smo drugi dan Kurban bajrama porodicu Jusufa Burekovića...

Drugarici iz razreda Nermini Salčinović sakupili novčanu pomoć
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.11.2009, 18:06
Klikni za više fotografijaUručena pomoć
U fojničkom naselju Dusina udaljenom 15 kilometara od Fojnice živi petočlana porodica Salčinović a koji nemaju nikakvih primanja. To su nezaposleni Džemal Salčinović sa nezaposlenom suprugom Mevlidom koji žive sa troje male djece: 14 godišnjom Nerminom, desetogodišnjim Izudinom i dvogodišnjim Sanelom. Kako smo saznali od njene majke od nedavno im se najstarije dijete Nermina Salčinović teško razbolilo i nalazi se često u bolnici a iako još nije potvrđena dijagnoza izgledi su da boluje od teškog oblika epilepsije. Nerminine školske kolege i kolegice iz razreda VIId O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici su zajedno sa njihovom razrednicom nastavnicom Amberom Merušić pokrenuli akciju među učenicima i nastavnicima ove škole za prikupljanje novčane pomoći za Nerminino liječenje. Za samo deset dana prikupljanja prikupili su oko 1300 KM pomoći a kako reče razrednica Ambera akcija još traje i dodaje da je Nermina teško bolesna i da se i sada nalazi na liječenju i medicinskom ispitivanju u Kliničkom centru Sarajevo.

Pošto porodica Salčinović nema otvoren račun u banci oni koji žele pomoći mogu kontaktirati Nerminine roditelje Džemala i Nerminu Salčinović u Dusini općina Fojnica na kontakt telefon mobitel broj +38762206401.

Posjetili Muju Salčinovića i donijeli mu bajramluk
Hazim Čukle - Petak, 25.09.2009, 19:20
Klikni za više fotografijaPomoć porodici Salčinović
O četveročlanoj porodici Salčinović iz naselja Dusina u općini Fojnica 60 godišnjem Ahmetu i njegovoj 46 godišnjoj supruzi Ešefi, 19 godišnjem sinu Muji i 6 godišnjem sinu Jasminu smo pisali na Fojnica online u nekoliko navrata, da žive bez ikakvih primanja i da porodicu prehranjuje sin Mujo koji radi na dnevnice sa svojim konjem Brnjom. Prilikom naše prve posjete Dusini ovom naselju podno Pogorelice i porodići Salčinović koja je živjela u pola kuće u dvije prostorije sa ukupno oko 20 kvadrata prostora Mujo nam je kazao da mu je bar zaraditi toliko da sagradi kupatilo da mu bolesna majka ne pere veš napolju.

Nakon našeg teksta ministrica poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZE - DO Kantona Mirzeta Džonlagić i penzionerka Dubravka Akvić iz Zenice su otpočele akciju prikupljanja sredstava za izgradnju kupatila porodici Salčinović. Odmah im se javila firma "Almy" iz Zenice koja je ponudila komplet materijal za izgradnju jednog kupatila, a sakupljeno je i izvjesna svota novca. Otpočeta je gradnja kupatila, firma "Almy" je dala materijal, "Radava" Fojnica potrebni pijesak, firma "VH gradnja" Fojnica majstore i sagrađeno je kupatilo. Od tada su ove dvije gospođe ministrica Mirzeta Džonlagić i Dubravka Akvić uz pomoć dobrih ljudi jedne prilike prikupile i poslale Muji i njegovoj porodici pakete sa odjećom.

Ovih dana je kupatilo skoro završeno pa su nam se javile ministrica Džonlagić i gospođa Akvić da bi željele pred mubarek ramazanski Bajram posjetiti porodicu Salčinović i uručiti im bajramluk kojeg su darovale firme i pojedinci, i da vide kako je to sve urađeno...

Humanitarna akcija za Miju
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.09.2009, 17:08
Klikni za više fotografijaPomozimo Miji
Na platou "Aquaparka" "Aquareumala" u Fojnici održana je humanitarana akcija "Prijatelji za Miju". Mija Jeličić je inače kćerka poznatog i popularnog voditelja dječijih emisija Mladena Jeličića Troke, koja boluje od dijabetesa, i prošle godine joj je urađena uspješna transplantacija bubrega, a potrebna je još jedna operacija transplantacija pankreasa. Kako nam je kazao Mijin otac popularni Troka njegova kćerka Mija se nalazi već 2,5 godine na liječenju u Kliničkom Centru "Cisanelo" u Pizi u Italiji.

"To je jedan od najačih kliničkih centara u Evropi u kojem se kako su mi kazali godišnje izvrši 270 transplantacija. Raspoloženi su da pomognu. Ako Bog da 17. oktobra bi trebala biti na listi čekanja transplantacije pankreasa u toj klinici "Cisanelo" u Pizi. Za dvije operacije potrebno je preko pola miliona KM."

Troka nam je dao i broj žiro računa za liječenje kćerke Mije otvoren kod UniCredit Bank a broj je 402 128 14 002, sa naznakom za liječenje Mije Jeličić...

Dvogodišnjem Aidu potrebna pomoć za liječenje
Hazim Čukle - Petak, 17.07.2009, 08:40
Klikni za više fotografijaAid sa majkom
U nasaelju Mihaljevići u mjesnoj zajednici Lugovi općina Busovača živi bračni par 30 godišnji Almir Hajdarević i njegova supruga. Oboje se nalaze na Birou za zapošljavanje a sa njima živi teško bolesni dvogodišnji sin Aid, koji je rođen sa srčanom manom. Kako smo saznali od roditelja bolesnog dvogodišnjeg dječaka Aida na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu - Kardioreumatologija utvrđena mu je dijagnoza Tetralogia Falot, St. Postcatteterisationem. Zbog znakova infekcije gornjih respiratornih puteva nije mu urađen potreban operativni zahvat kod čuvenog dr Voloneka, te je nakon urađene katerizacije preporuka klinike da se dijete što hitnije izmjesti u Beč na liječenje radi očekivanog prolongiranog postoperativnog toka. Mali Aid bi trebao u Beču bit operiran kod dr Voloneka. Aidovi roditelji nemaju nikakvih primanja i nisu u mogućnosti platiti liječenje svog sina. Kazali su nam da otac Almir radi na dnevnicama i tako zarađuje za život svoje porodice, a Aidu daju svaki dan tablete Propanol 3 puta dnevno a za mjesec dana one koštaju 75 KM.

"Tokom vikenda nam je nestalo lijeka i ne znam kako ćemo izdržati do ponedeljka jer on sav klone i nokti mu poplave, radi se o srčanoj mani trećeg stepena. Rekli su nam da pripremimo pasoše i kad dođe pismo iz Beča Aid bi trebao biti mjesec dana pod nadzorom dr Voloneka. To su veliki troškovi, mi nismo u mogućnosti da to platimo. Nadamo se da će naši ljudi i sada kao i do sada više puta pokazati svoju plemenitost i humanost i pomoći našem malom Aidu da i on ima zdravo i sretno djetinjstvo kao i ostali njegovi vršnjaci", govori majka Mersiha.

Troškovi liječenja malog Aida još se ne znaju dok ne dođe poziv na liječenje i operaciju iz Beča, a porodica Hajdarević to očekuje svakog momenta. Porodica Hajdarević je otvorila i broj žiro računa za pomoć u liječenju malom Aidu:

Broj računa: 1340100000000120, partija: 1039186
Banka: IKB d.d. Zenica - Ekspozitura Busovača
Svrha: "Pomoć u liječenju Aida Hajdarevića"

Kontakt telefon porodice Hajdarević je +38730519518.

Neira i Šehzija Klisura prvi poslali pomoć Feđi
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.02.2009, 17:11
Klikni za više fotografijaNeira i Šehzija
Nakon što smo u petak objavili apel za pomoć u liječenju 23 godišnjeg Fedže Hadžiosmanovića, nakon par sati nam se javio čovjek humanista plemenita srca Fojničan Šehzija Klisura koji se nekoliko godina nalazi na privremenom radu u Švicarskoj. Šehzijina supruga Neira je sa svojim suprugom pokrenula akciju prikupljanja novčanih sredstava za liječenje Fedže Hadžiosmanovića kojem su potrebna dva tretmana laserskog odstranjivanje tumora na mozgu na Neurohirurgiji u Zagrebu. Jedan tretman liječenja košta sedam hiljada eura, a obavezna su dva tretmana.

Za kratko vrijeme ovo dvoje plemenitih ljudi Neira i Šehzija Klisura su sakupili hiljadu švicarskih franaka i uputili nam ih da ih uručimo porodici Hadžiosmanović. To je iznos od 1264,57 KM koji smo uručili majci Fedže Hadžiosmanovića, koja je od sveg srca zahvalila dobrim ljudima koji pomažu liječenje njenog sina Fedže. To su pored Neire i Šehzije: Dževad Kavazović, Fahrudin Kapetanović, Almir i Emir Dautović, Refik Balić, Edin Jakupović i Mirsad Hodžić...

Apel za pomoć Feđi Hadžiosmanoviću
Hazim Čukle - Petak, 20.02.2009, 17:20
Klikni za više fotografijaFeđa
Zamoljeni smo od strane kolektiva Osnovne škole “Muhsin Rizvić“ da objavimo apel za pomoć 23 godišnjem mladiću Feđi Hadžiosmanoviću kojem je prije tri godine operiran tumor na mozgu u Kliničkom centru Koševo. Feđa je sin Huse i Nazife Hadžiosmanović koji su inače izbjeglice iz Jajca a žive u Fojnici. Nazifa je nastavnica u OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici.

Feđi se tumor na mozgu ponovo aktivirao oko nove godine, te ga ljekari upućuju na dva tretmana liječenja bez operacije na Neurokirurgiji u Zagrebu. Jedan tretman košta sedam hiljada eura, a neophodna su dva tretmana u periodu od šest mjeseci. Kolektiv škole je poveo akciju pomoći Feđi u školama i na nivou općine Fojnica. Porodica Hadžiosmanović očekuje svaki dan poziv za Zagreb i liječenje njihovog sina, a nisu u mogućnosti platiti troškove liječenja. Nada je u dobrim ljudima dobre volje koji žele i mogu pomoći da se spasi jedan mladi život. Nadamo se da će se ovom apelu odazvati svi oni koji mogu pomoći porodici Hadžiosmanović u liječenju Feđe Hađiosmanovića. Otvoren je i žiro račun kod ABS Banke, poslovnica Fojnica, broj 199 0000000000023, poziv na broj 711688, na ime Feđa Hadžiosmanović.

Muji stigla pomoć u garderobi
Hazim Čukle - Petak, 20.02.2009, 16:01
Klikni za više fotografijaPomoć porodici Salčinović
Nedavno smo na Fojnica online pisali o četveročlanoj porodici Salčinović iz fojničkog naselja Dusina, koji žive bez ikakvih primanja. Nakon našeg teksta javili su nam se dobri ljudi iz Zenice koji žele pomoći porodici Salčinović. Prva nam se javila penzionerka Dubravka Akvić iz Zenice, koja je zajedno sa ministricom Šumarstva, privrede i vodoprivrede Zeničko - Dobojskog kantona Mirzetom Džonlagić pokrenula akciju prikupljanja sredstava za izgradnju kupatila porodici Salčinović.

Da to nisu bila samo obećanja uvjerili smo se u ponedjeljak kada su predstavnici firme "Almy" iz Zenice došli na lice mjesta i napravili skicu i specifikaciju potrebnog materijala za izradu i opremanje kupatila porodici Salčinović, uskoro bi trebali započeti i radovi na izgradnji kupatila.

Dubravka Akvić je uz pomoć Humanitarne organizacije "Ruhana" iz Zenice prikupila tri paketa odjeće za porodicu Salčinović. Prekjučer su paketi stigli autobusom u Fojnicu, a jučer smo pakete uručili porodici Salčinović...

Četveročlana porodica Bureković živi bez ikakvih primanja
Hazim Čukle - Utorak, 10.02.2009, 20:42
Klikni za više fotografijaPorodica Bureković
Desetak kilometara od Fojnice uzvodno prema Prokoškom jezeru u naselju Barakovići živi četveročlana porodica Bureković koji nemaju nikakvih primanja. Glava kuće je Jusuf Bureković (37), demobilisani nezaposleni vojnik, koji živi sa suprugom 28-godišnjom Nerminom i djecom sin Sadet (9) učenik trećeg razreda osnovne škole i kćerka Ajla (4,5).

Posjetili smo ovu porodicu, koji su kako kažu desetak godina u braku, a Jusuf je suprugu upoznao kad je bila u Tarčinu i Fojnici kao izbjeglica, a inače je rodom od Foče. Žive u dvije prostorije bez kupatila, voda je vani, drveno korito. Prilikom našeg dolaska Ajla je bila u selu kod komšije, kako nam je kazala gledala crtane filmove kod komšije Ahmeda jer oni nemaju televizor u kući. Imaju štalu kojoj je krov uništen i kažu da bi im prioritet bio krov na štali, kako bi mogli držati kravu u njoj...

Četveročlana porodica Salčinović iz Dusine živi bez ikakvih primanja
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 02.02.2009, 14:00
Klikni za više fotografijaPorodica Salčinović
Među par stotina domaćinstava Dusine, naselja koje je smješteno podno Pogorelice, udaljeno petnaest kilometara od Fojnice živi i četveroćlana porodica Salčinović. Ne bi bilo ništa neobično, da ova porodica ne živi bez ikakvih primanja. Mještanin 60 godišnji Ahmet Salčinović civilni invalid sa svojom suprugom 45 godišnjom Ešefom, 18 godišnjim sinom Mujom i petogodišnjim sinom Jasminom žive bez ikakvih primanja. Žive u trošnoj kući popola sa još jednom porodicom u dvije prostorije na oko 20 kvadrata prostora. Nemaju kupatilo u kući. Domaćin Ahmet koga ovdje svi znaju po nadimku Hamuga je kako kaže radio kao domar pri Lovačkom Društvu "Divokoza" Fojnica desetak godina. Invalid je od djetinjstva kada je kao dijete našao zaostalu bombu iz Drugog svjetskog rata igrao se sa njom i ona mu je nanijela teže tjelesne povrede, ranjen je u ruku, slabo vidi i slabo čuje...

Adem sa dva para dobivenih cipela spremno dočekuje zimu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 15.12.2008, 13:25
Klikni za više fotografijaAdem i Džemal
Već smo u par navrata pisali o 38 godišnjem Ademu Salčinoviću, nezaposlenom demobilisanom vojniku iz fojničkog naselja Dusina, o njegovim nevoljama oko pronalaska adekvatne obuće za njegova džinovska stopala. Da su Ademu bajrami sretni pokazalo se i ovog puta. Kraj je mjeseca novembra, desetak dana prije Kurban bajrama kad smo vodili ovaj razgovor, a Adem, gorostas od dva metra sa džinovskim stopalima, je već dobio bajramluke. Radi se o tome da je Adem dobio dva para cipela broj 52 koje mu je donio i uručio Džemal Čosić koji sa porodicom živi u Austriji a inače je iz Jasenika, općina Konjic. Sa Ademom je Džemal zakazao sastanak uručivanja poklona bajramluka u fojničkoj galeriji "Central". I ekipa Fojnica online je prisustvovala tom uručivanju bajramluka...

Bilal Subašić iz Prozora stigao na rehabilitaciju u Fojnicu
Hazim Čukle - Srijeda, 19.11.2008, 19:08
Klikni za više fotografijaBilal u Fojnici
Bilal Subašić, dječak iz Prozora, star tek nešto više od dvije godine, dobar dio svog života proveo je u bolničkoj postelji. Kako smo već pisali na Fojnica online mali Bilal Subašić je rođen sa otvorenom ranom na kičmi a doktori su mu predviđali da neće moći ni hodati ni govoriti. Dječak je počeo govoriti, a do sada je imao čak pet operativnih zahvata na svom mladom tijelu. Kako smo već pisali na Fojnica online njegovi roditelji otac Ševko i majka Razija (oboje nezaposleni) nisu u mogućnosti od socijalne pomoći koje dobivaju za Bilala da nastave liječenje Bilala u banjskom lječilištu u Fojnici i da polažu veliku nadu u ozdravljenje njihovog sina u Fojnici. Nakon tog teksta da „Reumal“ daje najmanje deset dana za liječenje i boravak Bilala u Fojnici javio se određen broj ljudi koji su se potrudili da pomognu u liječenju mladog Bilala. Dječak Bilal Subašić je stigao na rehabilitaciju u Novu bolnicu u Fojnici sa roditeljima...

Adem dobio nove patike iz Amerike
Hazim Čukle - Petak, 07.11.2008, 13:21
Klikni za više fotografijaAdem i nove patike
Prije oko mjesec i po dana smo pisali o Ademu Salčinoviću, 38 godišnjem nezaposlenom demobilisanom vojniku iz fojničkog naselja Dusina, kako ima problema sa pronalaskom obuće za sebe jer nosi obuću veličine 50 i 51. Negdje polovinom mjeseca ramazana Ademu se javio čovjek iz Maglaja i poklonio mu jedne radne cipele, a o tome smo pisali. Poslije toga je Adem dobio još jedan par patika iz Austrije. Nakon što je izašao tekst o Ademu Salčinoviću gorostasu od dva metra visine i njegovom problemu sa obućom javila mu se jedna gospođa iz Amerike i kazala mu da će mu poslati nešto obuće. Tako je i bilo, Adem sav sretan je putem pošte dobio paket u srijedu 29. oktobra i odmah nas potražio da iskaže svoju zahvalnost pošiljaocu...

Mladom Bilalu Subašiću će Reumal omogućiti besplatno najmanje 10 dana boravka
Hazim Čukle - Nedjelja, 02.11.2008, 02:59
Reumal FojnicaNedavno smo na Fojnica online pisali o zdrastvenim teškoćama mladog dvogodišnjeg Bilala Subašića iz Prozora i njegovoj borbi za ozdravljenjem. Kako smo pisali Bilal je za dvije godine i dva mjeseca života imao četiri operacije, rođen je sa otvorenom ranom na kičmi, predviđali su da neće moći govoriti ni hodati. Bilal je počeo govoriti, a kako su njegovi roditelji kazali da su čuli da bi malom Bilalu nada za ozdravljenje mogao biti boravak u Fojnici na rehabilitaciji i liječenju, i po njihovim riječima da su čuli da bi mu bolje pomogao jedan dan boravka u Fojnici nego pet terapija u bolnici. Problem je taj što su Bilalovi roditelji Ševko i Razija Subašić nezaposleni i od sredstava socijalnog koje dobivaju za Bilala ne može im biti ni za putovanja i boravak po bolnicama malog Bilala. Nakon što su pročitali tekst o Bilalu u "Dnevnom Avazu" rukovodstvo RR Centra „Fojnica“ iz Fojnice je odmah odlučilo da malom Bilalu Subašiću omogući najmanje deset dana besplatnog liječenja u ovom banjskom lječilištu...

Nada u ozdravljenje u Fojnici
Mirsad Topalović - Četvrtak, 16.10.2008, 06:10
Fojnica onlineZa samo dvije godine i dva mjeseca Bilal Subašić iz Prozora imao je četiri operacije.

- Nadamo se da bi mogao stati na noge ako bi ga odveli u banju u Fojnici. Čuli smo da tamo tako dobro rade da bi jedan dan boravka bio bolji nego pet terapija koje dobija u bolnici. Ali, ne možemo mu to osigurati. Socijala koju za njega dobijamo ode za česta putovanja do bolnice. Nadamo se da ima dobrih ljudi koji su spremni pomoći - kažu roditelji Ševko i Razija...

Adem našao ženu za sebe, ali mu je obuću teže naći
Hazim Čukle - Srijeda, 24.09.2008, 13:29
Klikni za više fotografijaAdem
Adem Salčinović iz naselja Dusina u fojničkoj općini, 38 godišnji nezaposleni demobilisani vojnik ima problem sa pronalaskom obuće za svoje noge. Adem je grdosija od čovjeka, visok je dva metra a težak 115 kilograma. Živi sa suprugom Merzajetom i ocem Muhamedom. Niko u kući ne radi i nije zaposlen. Adem ima velika stopala i veliki problem je pronaći odgovarajuću obuću. Nosi cipele broj 51 ili 52. Kako nam je kazao nosio je nekoliko godina drvene cipele koje je dobio od tetića Ese Salčinovića koji mu ih je poslao iz Holandije gdje se nalazi na privremenom radu. One su bile drvene i u obliku klompi, a dužine su oko pola metra. Dao ih je kako kaže prije dvije godine rođaku Enveru u Konjic da drvorezbari iz Konjica pokušaju napraviti slične, kad se ove poderu da ima druge...

Zaimu Varki potrebna pomoć za liječenje
Fojnica online redakcija - Utorak, 09.09.2008, 20:05
Klikni za više fotografijaMolba za pomoć
Zaimu Varki je dijagnosticiran najteži oblik proliferativne dijabetične retinopatije na oba oka, za čije liječenje su neophodni veoma skupi lijekovi. Samo jedna ampula Avastina košta 1.500,00 KM, što je samo jedan u nizu lijekova koji su potrebni za liječenje. Pored toga u sklopu liječenja predviđen je i operativni zahvat na oba oka, što će dodatno uvećati troškove liječenja. Sav ovaj tretman Zaim mora sam platiti, a kako je nezaposlen i jedva preživljava nije u mogućnosti skupiti ovoliki iznos.

Obraćamo Vam se sa molbom da Zaimu u okviru Vaših mogućnosti pomognete u liječenju.

Ako ste u mogućnosti da mu pomognete, sredstva možete uplatiti na ime Zaim Varka na KM račun broj 57399 u ABS banci, filijala Visoko...

Šehzija Klisura sa suprugom Nejrom posjetio bolesnog Sabahudina
Hazim Čukle - Utorak, 25.12.2007, 19:13
Klikni za više fotografijaŠehzija i Nejra u posjeti
Šehzija je tada obećao da neće stati na tome i da će pokrenuti akciju prikupljanja pomoći za liječenje Sabahudina. I tako je i bilo. Ovih dana je došao na odmor u svoju Fojnicu i sa suprugom Nejrom prije svoje posjetio kuću malog Sabahudina i njegovih roditelja. Tom prilikom nam je kazao: "Došao sam da provedem Bajram i Novu godinu ovdje u Fojnici. Sa svojim prijateljima i kolegama sam prikupio određenu sumu novca i evo donio ih Sabahudinu. Sa mnom su svoje novčane priloge dali i Emir Dautović, Almir Dautović, Fahrudin Kapetanović i Refik Balić, svi iz Kozarca...

Sabahudin Tatar operisan
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.11.2007, 20:32
Klikni za više fotografijaNakon operacije
Mali 11-godišnji Sabahudin Tatar iz fojničkog naselja Voljevac je kako smo najavili operisan u novembru, tačnije u utorak 12. Novembra, a operaciju je vodio Ismet Gavrankapetanović. Iz bolnice je izašao na kućnu njegu i oporavak u petak 16. novembra. Nakon što mu je direktor Doma zdravlja Fojnica dr Elmedin Huskić izvadio konce, slijede mu fizikalne terapije u banjama. Reducirano se oslanja na lijevu nogu. Nakon terapija slijedi kontrola u Sarajevu i po riječima njegovog oca Zakira vjerovatno nova operacija, i da će liječenje trajati oko tri godine...

Stigla pomoć bolesnom Sabahudinu
Mirsad Topalović - Petak, 02.11.2007, 14:45
Klikni za više fotografijaUručivanje donacije
Našem pozivu da se pomogne teško oboljelom desetogodišnjem Sabahudinu Tataru iz fojničkog naselja Voljevac, koji će ovih dana biti ponovo operiran u Kliničkom centru u Sarajevu, su se odazvali humani ljudi. Iz Švicarske se javio Fojničan Šehzija Klisura a pridružili su mu se i njegovih trojica kolega i prijatelja iz Kozarca a to su Fahrudin Kapetanović, Emir Dautović i Ahmo Mujić, a koji se nalaze na privremenom radu u Švicarskoj te sakupili i poslali Sabahudinu 950 švicarskih franaka. Akcija pomoći za liječenje i oporavak malog Sabahudina još traje. Novac poslat iz Švicarske je Sabahudinovom ocu Zakiru Tataru uručio naš novinar Hazim Čukle. Zakir je sav uzbuđen zahvalio svima koji pomažu da bi njegov sin Sabahudin normalno pohađao osnovnu školu sa svojim vršnjacima...

Sabahudinu Tataru potrebna još jedna operacija
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 29.10.2007, 17:49
Klikni za više fotografijaPosjeta iz škole
O dječaku Sabahudinu Tataru iz fojničkog naselja Voljevac u Mjesnoj zajednici Ostružnica smo pisali u dva navrata. Ima tešku bolest kuka. Više puta je operiran, ali je potrebno još vremena i truda, operacija i pomoći doktora kako bi mali Sabahudin išao u školu sa svojim vršnjacima. Sreli smo Sabahudinovog oca Zakira koji je nezaposlen, a također mu je bolesna i supruga. Zakir nam je kazao: "Sabahudin se liječio godinu dana u kantonalnoj bolnici u Travniku. Polovinom jula ove godine je primljen u Klinički centar u Sarajevu radi operacije lijevog kuka gdje je i operiran sa dijagnozom morbus perthes i sin - osteoporoza kuka.

Sabahudin uspješno operiran
Hazim Čukle - Petak, 28.09.2007, 20:26
Klikni za više fotografijaPosjeta iz škole
Krajem marta ove godine smo na našoj web stranici pisali i molili za pomoć za liječenje mladog desetogodišnjeg Sabahudina Tatara iz fojničkog naselja Voljevac, MZ Ostružnica. Tada smo napisali i zabilježili posjetu učenika njegovih kolega učenika O.Š."Muhsin Rizvić" iz Fojnice koji su mu tom prilikom uručili 1200 KM koje je sakupilo Vijeće učenika ove škole. Sabahudin je iznenada teško obolio od osteoporoze kuka. Saznali smo da je Sabahudin nedavno uspješno operisan na klinici Koševo u Sarajevu i sad se nalazi na postoperativnom oporavku. Po riječima njegovih roditelja potrebna mu je još pomoć, za dalji oporavak i banjsko liječenje.

Saudina mora na operaciju u Austriju
Hazim Čukle - Petak, 28.09.2007, 20:16
Klikni za više fotografijaSaudina
Početkom maja ove godine smo apelovali na pomoći koja je potrebna bolesnoj 12-godišnjoj Saudini Rizvić iz sela Rizvići u MZ Pridola općina Fojnica. Kako smo tada pisali Saudina ima urođenu anomaliju srca i da je po zaključcima ljekara jedini spas za mladu Saudinu operacija na nekoj od klinika Austrije ili Švicarske. Pošto ta operacija košta mnogo novca oko 37 hiljada eura, roditelji Saudine Rizvić nisu u mogućnosti da to plate. Kako smo saznali od nekih Saudininih komšija ona bi trebala drugog oktobra putovati u Austiju u Beč na operaciju kojoj je termin oko petog oktobra. Novac za operaciju nije sav sakupljen, pa oni koji mogu i žele da pomognu ovoj mladoj djevojčici mogu uputiti pomoć na bankovne račune koji se nalaze u ostatku teksta.

12-godišnjoj Saudini iz Rizvića potrebna pomoć
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.05.2007, 14:11
Klikni za više fotografijaSaudina
Srijeda, 03.05. - Dvanaestogodišnja Saudina Rizvić iz fojničkog sela Rizvići od rođenja ima urođenu anomaliju srca. Liječnici su zaključili da je jedini način i spas ove djevojčice operacija. Po riječima njenog oca Ibrahima Rizvića, demobilisanog borca Armije BiH, koji je nezaposlen za Saudinu ne postoje uslovi hirurškog zbrinjavanja u BiH, medicinski stručnjaci preporučuju liječenje u inostranstvu, Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj.

Pomozite teško oboljelom Sabahudinu Tataru
Hazim Čukle - Utorak, 27.03.2007, 15:07
Klikni za više fotografijaPosjeta iz škole
Ponedjeljak, 26.03. - U fojničkom naselju Voljevac koje se nalazi u mjesnoj zajednici Ostružnica živi desetogodišnji učenik O.Š. "Muhsin Rizvić" u Fojnici Sabahudin Tatar, koji je odnedavno teško obolio. Sabahudin je desetogodišnji dječak koji živi sa roditeljima 43-godišnjim ocem Zakirom i 31-godišnjom mamom Sabinom. Otac je bio zaposlen u jednoj sarajevskoj firmi i nalazi se već godina dana na čekanju, a mama nije bila nikad zaposlena. Sabahudina i njegove roditelje smo posjetili ovih dana na poziv pedagogice osnovne škole Almine Sulejmanović i Sabahudinove učiteljice Razije Buharalija.

KM račun

ABS banka d.d. Sarajevo
Filijala Visoko
199047000 40000 37

broj: 61640

Prezime i ime: Sabahudin Tatar
Adresa: Voljevac 29, Fojnica

pretraga novosti :: arhiva novosti