Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za Borovnice - vresinje je pronašla slijedeće:

Geografija Bosnae Prima (Putopis) - Fojnička rijeka
Mirsad Topalović - Subota, 29.03.2008, 22:48
Klikni za više fotografijaRijeka Dragača
Priča o Fojničkoj rijeci počinje na Prokoškom jezeru. Iako to i nije baš tako, jer do prvih voda od kojih će kasnije nastati ova rijeka treba otići i još dalje i još više, što bi rekao pjesnik...

Ima li išta ljepše od sunca u kapi vode!? Sunce tu nije odraz, ono je sadržaj. Prizme, sočiva, ogledala mogu svjetlost savijati, prelamati, razlamati, odbijati, upijati, ali samo kap vode može obuhvatiti svjetlost. U tome je istina sićušne kapi vode.

Pratimo potok dalje. Sada je to već rječica. Materijal koji je glečer nekada gurao napravio je barijeru koja ovoj rječici brani ulazak u jezero. Zaobilazeći morenu ona će se sa potokom koji izlazi iz jezera spojiti nakon jedan kilometar svladavši pritom oko 300 metara visinske razlike...

Sa današnje pijace: crvene borovnice, 1 kg 5 KM
Hazim Čukle - Srijeda, 07.09.2005, 19:52
Crvene borovnice na pijaci u Fojnici, 06.09.2005

Pogledajte fotografiju ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 06.09.2005)
Linkovi:
O istoj temi: Borovnice - vresinje
Fotografije fojničke prirode
Prodaja crvenih i crnih borovnica
Hazim Čukle - Utorak, 30.08.2005, 19:42
Fojničke borovnice, 29.08.2005U blizini fojničkog hotela "Reumal" u popodnevnim satima se često mogu vidjeti prodavači crvenih i crnih borovnica, kao i ljekobilja. Jedan od njih je i 55 godišnji Rešad Manov koji nam je kazao: "Ove borovnice, crvene i crne, beremo po obroncima Matorca, Vrtače, Pogorelice i Prokoškog jezera. Za jedan dan se može ubrati i do 10 kg. Na licu mjesta dođu oni koji ih otkupljuju ali je cijena niska, oko 3 KM. Ovdje ih prodamo bolje, crne po 4 KM, a crvene jedan buket 2 KM, a kilogram 5 KM.

Linkovi:
Fotografija Rešada i borovnica (29.08.2005)
O istoj temi: Borovnice - vresinje
Fotografije fojničke prirode
Borovnica
Hazim Čukle - Srijeda, 22.06.2005, 13:39
Fojnica, 21.06.2005Ovih dana je počeo otkup borovnica sa područja općine Fojnica. Borovnice su počele pristizati prije desetak dana, a prvi ovogodišnji kilogrami borovnica su koštali po 7 KM. Danas je cijena 4-5 KM po kilogramu. Turko Rašid iz Pločara (Fojnica) otkupljuje borovnice iz Fojnice te sa šireg područja Olova, Kladnja, Vareša, Begovog Hana, Željeznog polja, a prodaje ih na tržištu Splita, Rijeke i Italije. Najbolje i najkvalitetnije borovnice su sa obronaka Matorca, Prokoškog jezera i Bitovinje.

Linkovi:
Fotografije otkupa borovnica (21.06.2005)
O istoj temi: Borovnice - vresinje
Fotografije prirode Fojnice
Borovnica
Nasir Selimović - Srijeda, 18.08.2004, 12:54
Matorac (Vranica), 12.06.2004.Početak augusta je vrijeme kada na Vranici stižu borovnice. Neki ih zovu i vresinje. Stanovnici s druge strane Vranice, koji malo više naginju ikavštini, kažu i vrisinje. Borovnica je biljka niskog grmolikog oblika tamnoplavih bobičastih plodova sa širokom upotrebom u prehrambenoj industriji. Kod nas je uobičajeno da se koristi u svježem ili sušenom stanju za spravljanje slatka i sokova. U medicini ljekari je preporučuju za popravljanje krvne slike. Oni koji bolje poznaju našu svakodnevnicu posebno cijene njenu ulogu i djelotvornost kao osnovnog ili dopunskog izvora popunjavanja porodičnih budžeta, te time i direktnog uticanja na ukupna socijalna fojnička gibanja.

O istoj temi: Borovnice - vresinje
Fotografije fojničke prirode
pretraga novosti :: arhiva novosti