Nova verzija sajta
Traženi pojam
U kategoriji
Datum (godina/mjesec/dan)  //

Bilo koju riječ Sve riječi

Vaša pretraga za Bajram namaz klanjan na 11 mjesta je pronašla slijedeće:

Klanjalo se i na ulici i u haremu
Hazim Čukle - Utorak, 08.11.2011, 08:01
Klikni za više fotografijaKlanjalo se i na ulicama
U Fojnici su muslimani kao i muslimani širom svijeta proslavili veliki muslimanski blagdan Kurban bajram. Džamije su bile pretjesne da bi primileveliki broj vjernika pa se tako bajram namaz klanjao i na ulici, u haremu i ispred džamije. Bajram namaz je u Fojnici klanjan na 12 mjesta a centralna svečanost klanjanja bajram namaza je održana u ČaršijskojMuharem efendinoj džamiji gdje je bajram namaz predvodio i bajramsku hudbu govorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica mensur ef. Pašalić.

U ranim jutarnjim satima rijeke vjernika su se slijevale ka džamijama kako bi klanjali bajram namaz a nakon klanjanja bajrama uslijedilo je obilazak familije i čestitanje. Obilježje Kurban bajrama je klanje kurbana. Tako su brojni vjernici muslimani Fojnice kod svojih kuća klali kurbane koje su dijelije siromašnim, rodbini i komšijama a neki su to kurbansko meso darivali zavodima za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ i „Bakovići“ u Fojnici. Zabilježili smo kamerom klanje kurbana ispred kuće Mustafe Memije u Fojnici koji je zaklao tri kurbana za svoju familiju a kurbane su mu zaklali mesar Haris Durak i njegov 5 godišnji Faris. I ovog Kurban bajrama je organizirano prikupljanje koža od kurbana a Medžlis IZ Fojnica ima ugovor sa firmom za otkup i preradu koža „Koteks“ iz Tešnja.

Bajram klanjan na 12 mjesta
Hazim Čukle - Srijeda, 07.09.2011, 08:55
Klikni za više fotografijaKlanjalo se i na ulicama
Noć uoči, posljednjeg dana mjeseca ramazana a povodom dolaska ramazanskog bajrama ipred Medžlisa Islamske zajednice Fojnica i Čaršijske džamije poslije jacije namaza u organizaciji Omladinskog kruga Medžlisa IZ Fojnica je upriličen tradicionalni vjersko kulturni program gdje je preko hiljadu džematlija uživalo u izvedbi ilahija i igri najmlađe folklorne sekcije KUD-a "1001 noć" iz Fojnice. Okupljenim džematlijama se obratio i sve selamio glavni imam Medžlisa IZ Fojnica prof Mensur ef. Pašalić. Za sve prisutne pripremljeni su sokovi i kafa, priređen je i vatromet.

Nakon klanjanja sabah namaza kao i u džamijama širom svijeta u džamijama Medžlisa Islamske zajednice Fojnica klanjan je bajram namaz na 12 mjesta. Od ove godine je na želju džematlija Bajram namaz klanjan i u džamiji na Prokoškom jezeru koja se nalazi na 1666 m.n.v., džamiji na najvišoj nadmorskoj visini u Evropi. U toj džamiji je bajram namaz klanjao veliki broj vjernika koji su tu borave u svojim katunima kao i oni koji su tu na odmoru ili izletu. Džamije su bile pretjesne kako bi primile sve vjernike koji su došli klanjati bajram namaz pa se klanjalo i na ulicama i haremima ispred džamija.

Centralna svečanost klanjanja ramazanskog Bajrama je održana u Čaršijskoj džamiji a klanjanje Bajram namaza je predvodio i Bajramsku hudbu održao glavni imam Medžlisa IZ Fojnica prof Mensur ef. Pašalić. Nakon klanjanja bajram namaza uslijedilo je čestitanje jednih drugima a slavlje se nastavilo u kućama u krugu porodice. Veliki dio vjernika je nakon klanjanja bajram namaza nastavio sa druženjem i čestitanjem i u restoranima i ljetnim baštama. Prvog dana Ramazanskog bajrama je nakon klanjanja podne namaza u organizaciji Mežlisa IZ Fojnica upriličen i Bajramski prijem u restoranu "Stara banja" u Novoj bolnici u Fojnici za predstavnike vjerskog, političkog, kulturnog i javnog života općine Fojnica.

Drugi dan velikog blagdana Ramazanskog bajrama uz Dan šehida je nakon klanjanja podne namaza upriličena posjeta šehidskom mezarju i učenje dove šehidima.

Bajram namaz klanjan na jedanaest mjesta
Hazim Čukle - Četvrtak, 18.11.2010, 07:26
Klikni za više fotografijaFojnica
Povodom Kurban bajrama, jednog od najvećih muslimanskih blagdana, na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica Bajram namaz je klanjan na jedanaest mjesta. Džamije su bile pretjesne kako bi primile veliki broj vjernika koji su u ranim jutarnjim satima kao rijeka se kretali ka džamijama kako bi klanjali Bajram namaz. Dobar dio njih je Bajram namaz klanjao ispred džamija, u haremima i na ulici.

Centralna svečanost klanjanja Bajram namaza je održana u Čaršijskoj Muharem efendinoj džamiji gdje je Bajram namaz imamio i bajramsku hudbu održao glavni imam Medžlisa IZ Fojnica prof. Mensur ef. Pašalić. U svom obraćanju vjernicima glavni imam Mensur ef. Pašalić je između ostalog kazao da je ovo vrijeme razgovora postizbornih koalicija, pozvao je vjernike da u ime Allaha dž.š. naprave koaliciju oko Kur'anskog ajeta u kojem Allah dž.š. Kaže: "Pomozite jedni drugima u dobročinstvu i vjeri a nemojte biti zajedno u grijehu i neprijateljstvu". To znači da jačamo dobrotu kod ljudi a da se sklanjamo svih onih poroka koji bi mogli destabilizirati našu zajednicu", kazao je između ostalog glavni imam Mensur ef. Pašalić...

Ramazanski bajram u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 11.09.2010, 15:01
Klikni za više fotografijaFojnica
Ramazanski bajram na području Medlisa IZ Fojnica je klanjan na 11 mjesta a džamije su bile pretjesne da prime sve vjernike kako bi klanjali Bajram namaz pa se klanjalo i na otvorenom ispred džamija. Centralna svečanost klanjanja Ramazanskog bajram namaza je održana u Čaršijskoj džamiji u Fojnici a Bajram namaz je imamio i bajramsku hudbu održao glavni imam Medžlisa IZ Fojnica prof hadži Mensur ef Pašalić. Nakon klanjanja Bajram namaza vjernici su se iz džamija zaputili svojim kućama kako bi radost blagdana podijelili sa najdražima...

Bajram namaz klanjan na 11 mjesta
Hazim Čukle - Četvrtak, 12.01.2006, 20:10
Čaršijska džamija Fojnica, 10.01.2005Na području Medžlisa IZ Fojnica Bajram namaz je klanjan u 11 džamija i mesdžida fojničke općine. Centralna svečanost povodom Kurban bajrama je održana u Čaršijskoj džamiji gdje je u prepunoj džamiji klanjanje Bajram namaza predvodio i održao bajramsku hudbu glavni imam Medžlisa IZ Fojnica hadži Mensur ef. Pašalić. Nakon klanjanja Bajram namaza, i čestitanja jedni drugima, vjernici su nastavili proslavu Kurban bajarama kod svojih kuća u krugu svojih najbližih.Linkovi:
Fotografije Kurban Bajrama u Fojnici
O istoj temi: Bajram u Fojnici
Proslava Ramazanskog Bajrama
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 07.11.2005, 15:40
Vatromet pred Ramazanski Bajram, Fojnica, 02.11.2005Kao i prethodnih godina i ove je godine na području Medžlisa IZ Fojnica svečano proslavljen najveći muslimanski blagdan Ramazanski Bajram. Dan prije u večernjim satima za građane Fojnice priređen veliki vatromet. Kako smo saznali od presjednika Medžlisa IZ Fojnica Abdulah ef. Šemića, na području medžlisa IZ Fojnica Bajram namaz je klanjan na 11 mjesta. Centralna svečanost povodom Ramazanskog Bajrama je održana u Šaban ef. (Čaršijskoj) džamiji koju je predvodio glavni imam Medžlisa IZ hadži Mensur efendija Pašalić.

Linkovi:
Fotografije vatrometa (02.11.2005)
Fotografije obilaska šehidskog mezarja (04.11.2005)
O istoj temi: Bajram u Fojnici
pretraga novosti :: arhiva novosti