Početna stranica
..:: Srijeda, 28.06.2017 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Jedan dan u mojoj kasabi
mir5ad - Subota, 04.08.2007, 17:06
Zija DizdarevićZija Dizdarević
Grad ovaj živi tužno i zaboravljeno, kao da mu je vlasnik davno negdje umro. Dvadeset i pet kafana, između njih dućani", ćerhane prazne, bez glasa. Ponegdje čekić kucne. Zamišljen čovjek drži u ruci razvaljenu cipelu i gleda nekud poviše nje. Kao olinjali psi što se povlače oko haremskih ograda, tako se javljaju brige u ovaj čas: blijede, nejake već i da ujedu a kamoli kriknu pobunom.

Ništa. Prastaro bosansko ništa.

Zimska slika
mir5ad - Subota, 04.08.2007, 17:01
Zija DizdarevićZija Dizdarević
Tako dođe i zima u moju kasabu. Kasno ujesen, kad se u mrazno vrijeme počinju gomilati oblaci nad Matorcem pa onako mrki i nepokretni kao brijegovi zloslutno šute šaljući suhomrazicu na strnjišta, rekne poneko – a ne zna se ko – u čaršiji, pred džamijskim česmama ja l' u Sadikovom hanu:

– Jah, vidjećeš sjutra snijega, do koljena!

Jesen u mojoj kasabi
mir5ad - Subota, 04.08.2007, 16:57
Zija DizdarevićZija Dizdarević
Kiša. Nestvarni kao mrlje na sivoj hartiji izgledaju ljudski likovi što rijetko i slučajno protrče čaršijom. Sipljivo disanje jeseni obuhvatilo je kasabu i samo jedan očajno dug, uporan i beskonačan zvuk prisutan je svuda, zvuk jeseni. Pod Hašeminom strehom stoji Ganija, očiju široko otvorenih i uprtih u jednu tačku na zemlji, bosu nogu pružio tako da mu kapi sa strehe padaju tačno među prste, pa ukočen stoji i bulji. Teku čaršijom potoci i potočići i odvlače izgubljeni pogled dječiji nekud u magle i kroz ravnomjerno kapanje odvijaju se događaji koje nikad niko nije doživio. Na gredi pod krovom siv golub stao na jednu nogu i rezignirano šuti.

Prosanjane jeseni
mir5ad - Subota, 04.08.2007, 15:26
Zija DizdarevićZija Dizdarević
Jeseni moga djetinjstva imale su zlatnu boju. Prospe mati iz desne ruke puno nekakvih svijetlih iskara, čitavo more, pa se one uhvate povrh drveća i dršću rumeno obasjane, mati me onda gladi lijevom rukom po kosi a ja rastem, dižem se od zemlje, letim, a poda mnom i oko mene crveno zlatno more. Vičem, klikćem, hvatam iskričave grančice, mekane su i ja se onda budim držeći Emininu ruku svojom i gladeći je. Tamo iza prozora prosule se rujne boje po kolačušama, požegačama i bardaklijama, stabla dršću u oktobarskom suncu, boje tonu jedna u drugu, boje pjevaju i meni se čini da je sunce pozlatilo vrh Huzbašinog duda...

U mjesecu julu se vjenčalo osam parova
mir5ad - Četvrtak, 02.08.2007, 13:50
Klikni za više fotografijaIsmail i Sabina
Na području općine Fojnica u mjesecu julu ove godine se vjenčalo osam mladih bračnih parova. U matičnom uredu općine Fojnica svoje sudbonosno "DA" su rekli Ajdin Selman i Alisa Salčinović, Ismail Kreso i Sabina Simitović, Adi Kulaglić i Selma Mahić, Ivica Bošnjak i Elmina Merdžanić. U zajedničke braćne vode su uplovili i Amel Merdžanić i Jasmina Mutap, Asmir Vuković i Jasmina Hadžić, Ajdin Hibović i Amra Muminović, Mensur Meša i Elvedina Litrić.

Vrijedna donacija iz FC „Sabur“ Danska za NK „Fojnica“
Hazim Čukle - Srijeda, 01.08.2007, 15:32
Klikni za više fotografijaMuhamed Alečković
Ovih dana je na adresu NK Fojnica iz Fojnice koja je član Druge lige Zapad stgla vrijedna donacija u sportskoj opremi. Donacija je stigla posredstvom Muhameda Alečkovića Hadžije, koji je inače penzioner, a desetak godina je ekonom u NK Fojnica iz Fojnice. Alečković je početkom ove godine bio u posjeti bratu u Ramdersu u Danskoj. Prilikom boravka u Danskoj upoznao se sa upravom FC "Sabur" iz Ramdersa koji se takmiči u Drugoj nogometnoj diviziji, a većina članova uprave i nogometaša su naši ljudi na privremenom radu u Danskoj.

Fojničko ljeto 2007 - Likovna kolonija
mir5ad - Ponedjeljak, 30.07.2007, 19:41
Klikni za više fotografijaLikovna kolonija


Pogledajte fotografije ovdje.
(Foto: Hazim Čukle, 27.07.2007)

Fojničko ljeto 2007 - 12. Memorijal "Kenan Memija" - Pobjednik ekipa Veleža iz Mostara
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.07.2007, 18:39
Klikni za više fotografijaVelež pobjednik

Nedjelja, 29.07. - Pobjednik dvanaestog Memorijala "Kenan Memija" u Fojnici je ekipa Veleža iz Mostara. Drugo mjesto je pripalo domaćinu Fojnici, treće Igmanu iz Konjica i četvrto Rudaru iz Kaknja. Prelazni pehar je pobjedniku turnira ekipi Veleža uručio selektor nogometne reprezentacije BiH Fuad Muzurović Dajđa. Drugoplasiranoj ekipi Fojnice nagradu je uručio direktor BH pošta i član Izvršnog Odbora Nogometnog Saveza BiH Mesud Bašić. Trećeplasiranoj ekipi Igmana iz Konjica nagradu je uručio predsjednik NK Fojnice Ramiz Meša.

Fojničko ljeto 2007 - 12. Memorijal "Kenan Memija" - Konferencija za medije
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.07.2007, 18:28
Klikni za više fotografijaKonferencija za medije
Nedjelja, 29.07. - Pred finalnu utakmicu 12. Memorijala "Kenan Memija" između ekipa domaćina NK Fojnice i FK Veleža iz Mostara u Sali hotela "Reumal" održana je konferencija za novinare. Na toj konferenciji za štampu su bili prisutni direktor NK Fojnice Naim Softić, predsjednik NK Fojnice Ramiz Meša, šef stručnog štaba NK Fojnice Mirsad Memija, zamjenik UO NK Fojnice Asim Zahirović, sportski direktor FK Veleža iz Mostara Avdo Kalajđić i član uprave NK Fojnica Ajdin Pašić. Na ovoj konferenciji za štampu su pročitani i sponzori koji su pomogli održavanje dvanaestog Memorijala "Kenan Memija".

Fojničko ljeto 2007 - 12. Memorijal "Kenan Memija" - Rudar (K) – Igman (K) 1:5
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 30.07.2007, 18:25
Klikni za više fotografijaMemorijal "Kenan Memija"
Prva polufinalna utakmica Rudar (K) – Igman (K) 1:5

Nedjelja, 29.07. - Pobjedniku Memorijala će bit uručen veliki prelazni pehar. Također će bit nagrađeni i najbolji igrač, strijelac i golman Memorijala u Fojnici. Pehar pobjedniku će uručiti selektor fudbalske reprezentacije BiH Fuad Muzurović - Dajđa.

U finalnoj utakmici Memorijala sastaju se ekipe Fojnice i Veleža.

pretraga novosti :: arhiva novosti