Početna stranica
..:: Petak, 03.07.2015 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Kalendar dešavanja
« Juli 2015
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Skoro sedam mjeseci mirno protestvuju protiv izgradnje MHE „Luke“
Hazim Čukle - Utorak, 19.03.2013, 14:52
Klikni za više fotografijaMještani brane rijeku
Već sedmi mjesec mještani mjesnih zajednica Gojevići, Bakovići i dio mjesne zajednice Dusina, kao i još nekih naselja općine Fojnica danonoćno dežuraju i mirno protestvuju uz obalu riječice Željeznice, gdje je planirana izgradnja MHE „Luke“ na lokalitetu Gotuša. Firma „Company PEEB“ Mehurići iz Travnika na toj riječici planira izgraditi mini hidroelektranu instalisane snage 1573 KW, a vrijednost projekta bi bila oko pet miliona KM. Ovih dana smo posjetili Gotušu i u mini baraci smo zatekli nekoliko mještana. Igrali su karti i tako kratili vrijeme.

Tom prilikom je za Fojnica online Marica Knežević iz Gojevića kazala: „Sedmi mjesec dežuramo i dežurati ćemo dotle, dokle god ne oslobodimo svoju rijeku. Dežurali smo cijelu zimu, po onoj hladnoći, tu dežurajući slavili i Božić i Novu godinu, i dežurati ćemo sve dotle dok investitor ne povuče ovu građevinsku mašinu i ne odustane od izgradnje. Ne damo Željeznice iz više razloga, zbog svojih kuća, zbog svojih bašta, njiva, svoje ribe, puta, šuma, prirodnih ljepota. Mirnim putem istrajati ćemo na tome“.

Tihomir Stanić iz Fojnice nam je kazao da su mještani ovih mjesnih zajednica tužili Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koje je izdalo okolišnu dozvolu preduzeću „Jees“d.o.o. Busovača, koju je kasnije sa koncesijom kupilo preduzeće „Company PEEB“ Mehurići iz Travnika. Pokazao nam je presudu u kojoj piše da se tužba uvažava, osporeni zaključak poništava i predmet vraća tuženom, na ponovni postupak i da protiv ove presude žalba nije dozvoljena.

„Još se vode upravni sporovi na Kantonalnom sudu u Sarajevu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, kao i upravni spor na Kantonalnom sudu u Mostaru protiv FERK-a. Mi mještani ovih mjesnih zajednica i drugi građani Fojnice bi zamolili navedene kantonalne sudove da ubrzaju proces navedenih upravnih sporova, jer narod sedmi mjesec dežura i čuva svoju rijeku i istrajat ćemo u tome“, riječi su Tihomira Stanića.

Skoro stogodišnja tradicija brige o čistoći čaršije
Hazim Čukle - Utorak, 06.10.2009, 16:57
Klikni za više fotografijaIbrahim i Fahrudin
Skoro je stogodišnja tradicija porodice Karalija iz fojničkog naselja Ostružnica koja brine o čistoći Fojnice. Ta ljubav za čistoćom okoliša, ili taj zanat čistać okoliša se prenosi sa koljena na koljeno u porodici Karalija. Već je prošlo punih 37 godina kako 57 godišnji Ibrahim Karalija brine o čistoći i ljepoti okoliša Fojnice. Tri godine sezonski njegov zanat "peče" njegov sin 29 godišnji Fahrudin. Svakodnevno ih možete sresti na ulicama Fojnice sa metlom u ruci ili makazama za obrezivanje cvvjeća i živice. Ibrahim kaže da od doba godine zavisi šta se radi.

"Radim već 37 godina ovaj posao u sva godišnja doba i nikada nisam izostao ili bio na bolovanju. Moj otac Hamdo je zaradio penziju u ovom preduzeću radeći ovaj posao. Moj dedo Mujo Karalija je bio baštovan."...

Skromna donacija Crvenog križa zavodima u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.05.2010, 16:46
Klikni za više fotografijaPosjeta Zavodu "Bakovići"
U četvrtak je dva zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica/osoba "Drin" i "Bakovići" Fojnica posjetila delegacija Crvenog Križa F BIH na čelu sa generalnim sekretarom CK FBIH i tom prilikom uručila donaciju koja se sastoji od nekoliko madraca, hodalica za starije osobe, rublja za korisnike, voća i igrački. Pored generalnog sekretara CK FBIH u posjeti Zavodima "Drin" i "Bakovići" Fojnica je bio Refik Đaja, sekretar CK SBK-a, kao i predsjednik OO CK Fojnica Nermin Omanović.

Generalni sekretar CK FBIH Namik Hodžić nam je kazao: "Crveni križ FBIH i Crveni Križ SBK u okviru obilježavanja nedjelje koja je posvećena ove godine borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti pod sloganom "Nije teško biti human" obilazimo neke od institucija koje zbrinjavaju starije osobe ili osobe sa posebnim potrebama. Mi smo tim povodom danas u Zavodima "Drin" i "Bakovići" Fojnica uručili skromnu pomoć uz pomoć naših donatora."...

Skupština FK "Fojnica"
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.02.2009, 13:05
Klikni za više fotografijaSkupština FK "Fojnica"
U prostorijama hotela "Reumal" u Fojnici je održana redovna izvještajno - izborna godišnja Skupština FK "Fojnica" iz Fojnice koji je inače član Druge fudbalske lige Zapad 1. Finansijski izvještaj ovog fudbalskog kluba iz Fojnice je iznio predsjednik Upravnog odbora kluba Naim Softić koji je jednoglasno prihvaćen. Na Skupštini je bilo govora o finasijskim poteškoćama, o problemima sa mlađim selekcijama koje se ne takmiče i o prijedlogu da se uputi zahtjev da se mlađe selekcije ovog kluba takmiče u Fudbalkoj ligi Kantona Sarajevo jer u SBK-u osim pionirske fudbalske lige nema lige za kadete i juniore. Iako je vrijeme ekonomske krize kada privreda slabije posluje i velili su problemi oko iznalaženja finansiranja sportskih ekipa, na Skupštini je rečeno da i pored svih teškoća nisu u minusu. FK Fojnica broji 105 fudbalera u svim selekcijama...

Skupština FK „Fojnica“
Hazim Čukle - Četvrtak, 08.03.2012, 09:00
FK FojnicaFudbalski klub „Fojnica“ iz Fojnice postoji od 1928. godine. Prvo ime kluba je bilo Inač pa Jahorina, Mladost i Vranica a sadašnje ime nosi od 1975. godine. Broji oko 150 svojih članova, ima sve fudbalske selekcije. Član je Kantonalne fudbalske lige SBK-a.

Redovna Skupština FK „Fojnica“ iz Fojnice održana je u sali hotela „Reumal“ kojoj je prisustvovalo 40 od pozvanih 60 delegata. Kao gosti su prisustvovali predsjednik Behudin Trbović Nane i generalni sekretar NS SBK-a Anto Miškić.

Na Skupštini su delegati usvojili izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2011. godinu kao i plan aktivnosti i finansijski plan u 2012. godini. Usvojen je novi Statut kluba koji je usaglašen sa novim Statutom NS SBK-a a usaglašen je i sa FIFA i UEFA dokumentima, vjerovatno prvi fudbalski klub u SBK-u koji je to uradio...

Skupština i predavanje za pčelare Fojnice
Hazim Čukle - Utorak, 23.12.2014, 13:45
Klikni za više fotografijaPčelari
U organizaciji Udruženja pčelara „Radilica“ Fojnica je u sali hotela „Reumal“ u Fojnici održana redovna izvještajna skupština udruženja.Ovo udruženje postoji oko 12 godina i broji svojih oko 40 članova. Pored članova skupštine udruženja prisustvovali su predstavnici Općine Fojnica koji su upoznali prisutne o uslovima za posticaj.

Na ovoj skupštini je priređeno i predavanje za pčelare Fojnice na temu „Utjecaj pčelara na produktivnost pčelinji društava u lošim klimatskim okolnostima, a predavač je bio docent dr. Goran Mirjanić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci.

-Svjedoci smo zadnjih nekoliko godina, što bi se reklo dosta loših pčelarskih godina kada su prinosi jako slabi, tako reći da ih nije ni bilo, a sa drugr strane smo imali kao ove godine sa liječenjem pčela , prvenstveno u pojavi varoe i drugih bolesti. Pčelarima je danas ukazano na važnost primjenjenih savremenih metoda u pčeljnjaku i način na koji mogu da umanje ovaj štetni uticaj klimatskih prilika u granicama svojih mogućnosti, rekao je između ostalog doc.dr.Goran Mirjanić.

Skupština Lovačkog društva "Divokoza"
Hazim Čukle - Petak, 19.06.2009, 16:06
Klikni za više fotografijaNagrađeni lovci
Lovačko društvo "Divokoza" Fojnica je je jedno od najstarijih udruženja na području općine Fojnica i šire. Osnovano je davne 1931. godine a danas broji u osam lovačkih sekcija: Fojnica 1, Fojnica 2, Prokos, Pridola, Ostružnica, Bakovići, Otigošće i Dusina 250 svojih članova. Ovih dana je u prostorijama Lovačkog doma na Pogorelici 20 kilometara udaljenog od Fojnice održana redovna godišnja Skupština LD "Divokoza" Fojnica.

Kako nam je kazao predsjednik LD "Divokoza" Fojnica Mensur Softić Skupština lovaca je imala svoja dva dijela rada, radni i svečani dio rada i dodao: "Na ovoj Skupštini je usvojen Izvještaj o radu i oblik djelovanja za lovnu 2007/08 i 2008/2009 godinu, izvještaj o materijalno finansijskom poslovanju za lovnu 2007/08 godinu, kao i program rada za 2009/2010 lovnu godinu."...

Skupština Nezavisne unije novinara Bosne i Hercegovine
Nasir Selimović - Subota, 15.03.2003, 17:28
ReumalDana 15.03.2003. godine hotel "Reumal” bio je mjesto održavanja skupštine Nezavisne unije novinara Bosne i Hercegovine za čijeg je predsjednika izabran Boro Kontić.
Skupština NK «Fojnica»: Cilj Prva liga F BiH
Nevres Jemendžić - Utorak, 04.04.2006, 15:16
Ekipa NK Fojnica, 31.07.2005U Sali hotela "Reumal" održana je redovna izvještajna sjednica Skupštine NK "Fojnica", kojoj je prisustvovalo 11 od pozvanih 20 delegata, 4 delegata su opravdala svoj izostanak, dok je neopravdano odsustvovalo 5 delegata. Sjednici je prisustvovalo i nekoliko članova Upravnog odbora te gostiju. Skupština je jednoglasno usvojila Finansijski izvještaj Kluba za 2005. godinu.

Skupština Nogometnog kluba "Fojnica"
Nasir Selimović - Utorak, 11.03.2003, 10:31
FK FojnicaDana 11.03.2003. godine u hotelu "Reumal” održana je skupština Nogometnog kluba "Fojnica” na kojoj je podnešen izvještaj o radu u proteklom periodu i izabrani novi članovi Upravnog odbora. Za predsjednika Upravnog odbora NK "Fojnica” izabran je Naim Softić.

pretraga novosti :: arhiva novosti