Početna stranica
..:: Utorak, 29.07.2014 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Kako ćete dočekati Novu godinu?
Prespavat ću 47.37% (9)
U kućnoj atmosferi s porodicom / prijateljima 36.84% (7)
U kafiću / restoranu 15.79% (3)
Ukupno glasova: 19

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Juli 2014
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Srećan Božić
Fojnica online redakcija - Nedjelja, 06.01.2013, 07:00
Srećan Božić
Srećan Vaskrs
Fojnica online redakcija - Nedjelja, 01.05.2005, 19:16
Srećan Vaskrs

Želimo vam srećan i blagoslovljen Vaskrs!
Srećan Vaskrs
Fojnica online redakcija - Petak, 21.04.2006, 20:38
Srećan Vaskrs

Želimo vam srećan i blagoslovljen Vaskrs!
Srećan Vaskrs
Fojnica online redakcija - Subota, 26.04.2008, 13:00
Srećan Vaskrs

Želimo vam srećan i blagoslovljen Vaskrs
Srećan Vaskrs
Fojnica online redakcija - Nedjelja, 19.04.2009, 02:53
Srećan Vaskrs

Želimo vam srećan i blagoslovljen Vaskrs
Srećan Vaskrs
Fojnica online redakcija - Subota, 14.04.2012, 10:17
Srećan Vaskrs
Srušila se štala Jusufa Burekovića u Barakovićima
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.02.2012, 23:14
Klikni za više fotografijaObilni snijeg srušio štalu
Obilne snježne padavine i veoma visoki snijeg su na području općine Fojnica načinili štetu na nekoliko objekata i plastenika. Jedna od tih šteta je i na štali 42 godišnjeg Jusufa Burekovića iz Barakovića u mjesnoj zajednici Prokos, općina Fojnica. Krov Jusufove štale se urušio a u prizemlju mu je bila krava Cvjetulja. Jusuf Bureković je nezaposlen demobilisani vojnik. Sa njim živi supruga 33 godišnja Nermina i dvoje maloljetne djece 12 godišnji sin Sadet i 7 godišnja kćerka Ajla. Žive u dvije sobe bez kupatila u kući Jusufovog oca 88 godišnjeg Ibrahima penzionera. O Jusufu Burekoviću smo pisali prije dvije godina na Fojnica online kako je poslao oglas u dnevne novine i tražio samo pomoć u hrani. Niko u kući ne radi penzija oca Ibrahima je minimalna. Tada smo posjetili porodicu Jusufa Burekovića u Barakovićima i Jusuf nam je rekao da kupuje od komšinice mlijeko i da ga nemože platiti a ponešto zaradi radeći na dnevnice kod drugih ljudi. Ljudi su mu u početku slali pomoć i onda je stalo jedan period a nakon toga kako kaže Jusuf i sunce ga je obasjalo. Nakon teksta u dnevnim novinama i Fojnica online kojeg je pročitala jedna gospođa u Americi je odlučila da mu pošalje novac da sebi kupi kravu.

Tada nam je Jusuf ispričao: „Nazvala me jedna gospođa iz Njujorka i kazala da će mi poslati brzom poštom novac da kupim kravu. Tako je i bilo, poslala mi je 1500 američkih dolara, samo mi je kazala da joj je ime Almina Feratović, da je iz Crne Gore i da živi i radi u Njujorku u SAD. Hvala bogu pravo nam je pomogla, kad imamo bar dovoljno mlijeka, masla i sira, uspijemo i prodati dio sira. Ne može se ostati gladno kad imamo hranioca i spasioca kravu koju nam je kupila ova humana žena, da je dragi Allah nagradi svakim dobrom“.

Ovih dana nam se ponovo javio Jusuf Bureković sa tužnom viješću da mu se pod velikim snijegom urušio krov štale. Posjetili smo naselje Barakovići desetak kilometara uzvodno udaljeno od Fojnice. Visina snijega preko jednog metra, put pročišćen. Jusufova supruga nam kroz plač priča da je prije nekoliko večeri nakon što je pomuzla predveče kravu i izašla iz štale krov se urušio. Spasili su kravu, kaže hvala Bogu kad njoj nije ništa bilo. „Nemamo novaca da napravimo novi krov, pokrili smo najlonima da bar ne kisne u prizemlju gdje je štala i krava. Vidjet ćemo i morati nešto deverati na proljeće“, za Fojnica online je ispričala Jusufova supruga Nermina.

Srušio se most Luke Pilana ispod Suhe vode
Hazim Čukle - Četvrtak, 23.08.2012, 09:31
Klikni za više fotografijaSrušeni most
Srušeni most se nalazi na oko 22 kilometra od Fojnice, lokalitet Luke Pilana na putu koji vodi iz Pridolaca za Suhu vodu.

Stablo hrasta staro nekoliko stotina godina
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 31.10.2005, 16:45
Stablo hrasta staro nekoliko stotina godina, Fojnica, 29.10.2005Desetak kilometara od Fojnice, na putu za Kiseljak u naselju Stari Pločari smo zabilježili okom kamere jednu zanimljivost. Riječ je o stablu hrasta koje je staro nekoliko stotina godina. Od mještana ovog povratničkog naselja smo saznali da je taj stari hrast u ovom naselju na lokalitetU Roševas star oko 500 godina. Porede ga sa gradnjom Franjevačkog samostana u Fojnici. Najstariji stanovnik ovog naselja 75-godišnji Izet Turko nam je ispričao: "Nema mu već odavno pamtioca.

Linkovi:
Fotografije hrasta i Izeta Turke (29.10.2005)
Fotografije Fojnice danas
Stablo jelike palo na zgradu budućeg hotela "Stari grad"
Hazim Čukle - Utorak, 02.12.2008, 14:01
Klikni za više fotografijaPosljedice nevremena
Tokom noći 29. na 30. novembar, subote na nedelju, na području općine Fojnica je puhao jak vjetar, čiji se intezitet i jačina nije smanjivala ni tokom nedelje, drugog dana vikenda. Jak vjetar koji je zahvatio područje Fojnice je lomio stabla, skidao crijepove sa krovova kuća, razbijao prozore i tako napravio veću materijalnu štetu. U ulici Mehmeda Spahe koja vodi do hotela "Reumal" u Fojnici je vjetar polomio stablo jelike debljine oko 60 cm i visine dvadesetak metara koje je palo na zgradu budućeg hotela "Stari grad" koji se gradi u sklopu Turističko rekreacijskog centra "Kraljica Katarina" u Fojnici...

pretraga novosti :: arhiva novosti