Početna stranica
..:: Ponedjeljak, 27.02.2017 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Javna rasprava o izdavanju okolišne dozvole za izgradnju MHE na rijeci Borovnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.06.2007, 13:24
Fojnica onlinePetak, 22.06. - Posljednjih godina je veoma intenzivirana izgradnja malih hidroelektrana (MHE) na našim rijekama i potocima. Vode se bučne rasprave kada je u pitanju izgradnja tih mini hidrocentrala. Na području općine Fojnica koja je bogata rijekama i potocima izgrađeno je do sada pet MHE. Po nekim planovima planirano je da se izgradi desetak MHE. Ovih dana su održane dvije javne rasprave oko dobivanja okolišnih dozvola za dvije MHE na rijeci Željeznici (MZ Gojevići) i na rijeci Borovnici na lokalitetu Grablje u MZ Prokos.

Fojničko ljeto 2007 - Smotra folklora
mir5ad - Subota, 23.06.2007, 06:23
Fojnica onlineProgramski sadržaji manifestacije Fojničko ljeto realiziraju se prema utvrđenom "voznom redu". Nedavno održane dvije večeri folklora "1001 noć" i "Matija Gubec" i jedno izuzetno uspjelo pješačenje na ruti Fojnica – Tješilo – Bukarski potok – Bježanija – Fojnica u organizaciji PD "Vranica, samo su uvertira za događaje koji nas očekuju u zadnjoj trećini juna. Već u nedjelju 24. juna, Fojnica će biti domaćin Smotre folklornih društava na kojoj će uz lokalne KUD-ove "1001 noć" i "Matija Gubec"...

Na višnji ef. Kasima Kršića behar po drugi put ove godine
Hazim Čukle - Subota, 23.06.2007, 06:12
Klikni za više fotografijaBehar po drugi put
Četvrtak, 21.06. - Prvog dana ljeta ove godine je po drugi put procvjetala višnja u novom haremu u mjesnoj zajednici Ostružnica, vlasništvo 50-godišnjeg Kasima Kršića, imama džemata Ostružnica. Kasim nam je kazao da je prilikom ograđivanja harema u Ostružnici prije četiri godine posadio tri višnje. Desilo se, kaže Kasim, da je i prošle godine ova ista višnja dva puta beharala.

Studenti iz Amerike u knjižnici samostana
Hazim Čukle - Subota, 23.06.2007, 06:07
Klikni za više fotografijaStudenti u samostanu
Četvrtak, 21.06. - Prošle godine je u Franjevačkom samostanu u Fojnici boravila grupa studenata i profesora sa Univerziteta u Teksasu, organizacije "Graditelji za mir", koji su sa nekoliko naših studenata radili na čišćenju, zaštiti, restauraciji i konzerviranju samostanske biblioteke. Ovih dana je ponovo u Franjevački samostan u Fojnici stigla grupa od 8 američkih studenata koji će boraviti u Fojnici mjesec dana.

Berači prvih gljiva vrgnja i lisičarke
Hazim Čukle - Subota, 23.06.2007, 06:02
Klikni za više fotografijaBerači prvih gljiva
Ponedjeljak, 18.06. - Šumski predjeli oko Fojnice obiluju šumskim plodovima i ljekovitim biljem. Ovih dana je šuma puna berača borovnica, a počele su da se beru i prve gljive, proljetni vrganj i lisičarke. Proljetni vrganj ta kraljevska zlatna gljiva je počela da se bere u rejonu Prokosa podno Prokoškog jezera. Među beračima borovnice i gljiva je i veliki broj djece. Pošto je raspust, to im dobro dođe kako bi se nešto zaradilo i za džeparac.

Planinarska izvidnica iz Vinkovaca na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Subota, 23.06.2007, 05:56
Klikni za više fotografijaIzvidnica iz Vinkovaca
Ponedjeljak, 18.06. - Koliko je Prokoško jezero privlačno za ljubitelje planinarenja i prirode govori i to da su sve češće grupe planinara iz BiH a i iz drugih krajeva Evrope u posjeti tom prirodnom dragulju na Vranici. Ovih dana smo na pola puta od Fojnice do Prokoškog jezera na lokalitetu Jezernica sreli planinarsku izvidnicu od tri planinara. Jezernica je udaljena oko 12 kilometara od Fojnice. Tu pored lovačkog doma u Jezernici smo sreli tri planinara iz Vinkovaca u Hrvatskoj.

Obilježena 15. godišnjica formiranja lovačko izviđačkog voda u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 23.06.2007, 05:52
Klikni za više fotografijaU Jezernici
Nedjelja, 17.06. - Danas je podno Prokoškog jezera na lokalitetu Jezernica koja je udaljena 17 kilometara od Fojnice ispred lovačkog i planinarskog doma "Jezernica" obilježena 15. godišnjica formiranja Lovačko - izviđačkog voda u Fojnici. Nakon postrojavanja borci lovci su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali poštu poginulim i umrlim pripadnicima ove jedinice.

Predstavnici Udruge umirovljenika na vikendu u Fojnici
Hazim Čukle - Subota, 23.06.2007, 05:48
Klikni za više fotografijaGosti iz Hrvatske
Petak, 15.06. - Otkako je prije dvije godine menadžment RR Centra "Fojnica" potpisao ugovor o saradnji i korištenju usluga ovog banjskog lječilišta sa Maticom umirovljenika Republike Hrvatske tokom cijele godine se u Fojnici mogu vidjeti grupe umirovljenika iz Hrvatske. U Fojnicu u potrazi za zdravljem i odmorom u netaknutom prirodi dolaze organizovano grupe turista iz Hrvatskih gradova Zagreba, Dubrovnika, Splita, Šibenika, Osijeka, Makarske itd.

Uređenje Sportsko rekreacionog terena „Ribnjak“
Hazim Čukle - Subota, 23.06.2007, 04:48
Klikni za više fotografijaRibnjak
Utorak, 12.06. - Ovih dana su u fojničkom naselju Bježanija u toku završni radovi na uređenju sportsko rekreacionog terena "Ribnjak". Izvođač pripremnih radova za asfaltiranje, radova ograđivanja terena, i potpornog zida je JKP "Šćona" Fojnica. Sportski teren je smješten uz riječicu Šćonu, a pored nogometnog imati će i košarkaško igralište.

Načelnik općine primio najbolje učenike srednje škole
Hazim Čukle - Subota, 23.06.2007, 04:44
Klikni za više fotografijaPrijem kod načelnika
Utorak, 12.06. - Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je primio najbolje učenike, direktoricu i razrednike Srednje mješovite škole "Zija Dizdarević" iz Fojnice. Među 148 maturanata 29. generacije ove škole njih 35 je imalo odličan uspjeh. Najbolji od tih 35 odlikaša su Meliha Prosjanović i Belma Varka (zanimanje frizer vlasuljar), Ajla Kučuk (fizioterapeut), Sanela Halilović i Sanela Salčinović (medicinski tehničar) i Hani Zahirović (gimnazija).

pretraga novosti :: arhiva novosti