Početna stranica
..:: Utorak, 23.05.2017 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Fojnica je moj dom - Priča o jednom povratku
mir5ad - Petak, 27.07.2007, 13:31
Smilja BabićSmilja Babić
Iako Smilja Babić nije ni umjetnik, ni naučnik, ni sportista, ni političar, niti poznati ljekar, ipak je u posljednjih petnaestak godina jedna od najtraženih osoba u Stockholmu među našim svijetom u ovom gradu. Njeni mobil telefoni (ima ih nekoliko) neprestano zvone, a svi termini u kalendaru su ispunjeni i po nekoliko mjeseci unaprijed.

- Ja ne stignem ni da odgovorim na sve pozive, a kamo li da svima dam časove – smješka se Smilja.

Smilja Babić je, naime, instruktor vožnje. Bila je dugogodišnji vlasnik auto škole u Stockholmu, koja, nažalost, više ne postoji, ali i dalje postoji dobar glas o dobrom instruktoru, pa zato Smilja i dalje daje privatne časove u svom privatnom "volvou" sa duplim komandama.
Fojničko ljeto 2007 - Likovna kolonija
Nasir Selimović - Četvrtak, 26.07.2007, 19:10
Fojnica onlineDanas je, u okviru "Fojničkog ljeta", otpočelo četverodnevno druženje učesnika ovogodišnje Likovne kolonije "Fojnica 2007". Muhamed Ćeif, Rasema Hrvačić, Marija Šarić, Miroslava Kaurin, Radoslav Gašić, Josip Komšić, Slavica Jalovičar, Anka Bogdan, Zlatko Dević i Šefik Arnautović, predvođeni domaćinom i organizatorom ovogodišnje Kolonije, Vjekoslavom Čondrić...

Fojničko ljeto 2007 - 12. Memorijal "Kenan Memija"
Hazim Čukle - Utorak, 24.07.2007, 20:09
Fojnica online12. Memorijalni nogometni turnir "Kenan Memija" se igra u organizaciji NK Fojnica iz Fojnice u subotu i nedjelju 28. i 29. jula. Nakon okupljanja i zajedničkog ručka, delegacija učesnika Memorijala će obići šehidsko mezarje u Fojnici. Ovogodišnji učesnici Memorijala "Kenan Memija" su prošlogodišnji pobjednik turnira FK Rudar iz Kaknja, FK Velež iz Mostara, FK Igman iz Konjica i domaćin NK Fojnica iz Fojnice.

Mevlud na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Utorak, 24.07.2007, 19:23
Klikni za više fotografijaMesdžid na Prokoškom j.
Drugog dana vikenda na Prokoškom jezeru, nakon podne – namaza proučen je mevlud. U prisustvu velikog broja vjernika mevlud je proučen u i ispred Mesdžida na Prokoškom jezeru. Ovo je tradicionalni Mevlud koji se uči krajem mjeseca jula svake godine. Prije dvije godine je hadži hanuma Ferida Čabaravdić, sagradila i uvakufila džamiju Medžlisu IZ Fojnica. Nakon obraćanja glavnog imama Medžlisa IZ Fojnica hadži Mensura ef. Pašalića, mevludski program je otvorio učenjem Časnog Kur'ana hafiz Ali iz Islamske Republike Iran.

Vikend na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Utorak, 24.07.2007, 18:58
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Prelijepi predjeli prirodnog dragulja Prokoškog jezera u njedrima Vranice, kao magnet svakog vikenda privlače brojne izletnike i vikendaše, koji spas od tropskih vrućina traže baš tu na i oko gorskog oka Prokoškog jezera. Dolaze iz svih krajeva BiH, iz evropskih zemalja, pa čak i iz Amerike. Već redovno, otkako je put prohodan početkom maja, kolone automobila, terenskih vozila, kombija i autobusa kreću od Fojnice uz riječicu Jezernicu ka svom odredištu Prokoškom jezeru. Od Fojnice uzvodno uz rijeku Dragaču, asfaltnom trakom u dužini od pet kilometara do Tovarišta, nastavlja se prilično dobrim makadamskim putem u dužini od oko 17 kilometara kroz debelu hladovinu bukove šume. Prokoško jezero smješteno na 1636 metra nadmorske visine...

Izdržava šestočlanu porodicu od poljoprivrede i stočarstva
Hazim Čukle - Utorak, 24.07.2007, 15:08
Klikni za više fotografijaSamiha i Smajo
Krajem aprila, ili početkom mjeseca maja, sa otapanjem posljednjih snjegova i kada bude pročišćen put do Prokoškog jezera, nekoliko desetina mještana nekoliko sela iz mjesne zajednice Prokos sa svojom stokom, kreće ka Prokoškom jezeru i svojim katunima na njemu. Jedan od njih je i 47-godišnji Smajo Polutan iz sela Kehići u MZ Prokos. Smajo je demobilisani borac Armije BiH, nezaposlen i nalazi se na birou. Bio je zaposlen prije rata u tvornici "Žica" u Sarajevu i Fojnici. Živi sa šestočlanom porodicom. Kako kaže izdržava ih od poljoprivrede i stočarstva, i dodaje da se od toga može kvalitetno živjeti...

Prijateljska utakmica: Fojnica – Rudar (K) 0:4
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.07.2007, 18:38
Klikni za više fotografijaNK Fojnica
Subota, 21.07. - U prijateljskoj utakmici nogometaša Fojnice, člana Druge lige Zapad i prvoligaša Rudara iz Kaknja po veoma toplom i sparnom vremenu su pružili dobru igru. Gosti iz Kaknja su bili bolji od pomlađene ekipe Fojnice (dosta povrijeđenih nogometaša), svoju nadmoć su krunisali u drugom poluvremenu gdje je pedesetak gledalaca moglo vidjet četiri lijepa gola. Nogometaši NK Fojnice od ponedjeljka odlaze na petodnevne pripreme na obližnji Rekreacioni Centar "Brusnica" na Poljani iznad Fojnice.

Fojničko ljeto 2007 – Fojnički vikend knjige
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 23.07.2007, 18:32
Klikni za više fotografijaFojnički vikend knjige
Petak, 20.07. - U okviru manifestacije "Fojničko ljeto 2007" u velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici je u petak i subotu, 20. i 21. jula, priređen Fojnički vikend knjige. Na ovoj promotivno - prodajnoj izložbi knjiga učestvuju izdavačke kuće: Mak, Naklada Zoro, Tugra, Mladinska knjiga, Connectum, Sejtarija i Vrijeme.

Posljednji poziv donatorima za pomoć u asfaltiranju puta do sela Tješila
mir5ad - Ponedjeljak, 23.07.2007, 14:49
Klikni za više fotografijaTješilo - Fojnica
Ponedjeljak, 23.07 - U odnosu na zadnje oglašavanje na ovoj web stranici iz travnja mjeseca ove godine, primjetan je znatan napredak u prikupljanju sredstava za asfaltiranje puta do sela Tješila, pa tako sa 27.06.2007. godine stanje na žiro računu iznosi preko 23.000 KM, što je još uvijek nedostatno da bi se projekat do kraja realizirao (u prilogu teksta objavljujemo ažurirani spisak domaćinstava i ostalih donatora koji su uplatili svoje novčane priloge). Iako je odaziv na pokrenutu akciju do sada bio izuzetno dobar, moramo naglasiti da postoji još dosta prostora, odnosno nerealiziranih uplata, što je vidljivo i iz priloženog spiska. Ovdje u prvom redu mislimo na ljude iz dijaspore čija je potpora u ovoj akciji do sada u velikoj mjeri izostala, ali se nadamo da će se i ovaj bitan segment u narednom periodu popraviti, pogotovo za vrijeme nadolazećih godišnjih odmora.

pretraga novosti :: arhiva novosti