Početna stranica
..:: Četvrtak, 28.07.2016 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Prvi odlazak u inostranstvo KUD-a „1001 noć“ Fojnica
Amir Bajraktarević - Petak, 20.04.2007, 15:28
Klikni za više fotografijaKUD "1001 noć"
Petak, 20.04. - Kulturno-umjetničko društvo "1001 noć" sa svojom mlađom folklornom sekcijom ima prvi odlazak u inostranstvo. Dakle nakon napornog rada kroz folklornu sekciju osnovne škole i sada u okviru ovoga Društva mnogima se ostvario san. Grupa od desetak članova Društva uz pratnju koreografa Nermine Čohadžić i načelnika općine Salkana Merdžanića jutros je sa Sarajevskog aerodroma otputovala u Istanbulsku općinu Umraniju gdje će nastupiti na smotri folklora iz cijeloga svijeta.

Sjednica Općinskog vijeća prekinuta zbog umora vijećnika
Hazim Čukle - Petak, 20.04.2007, 15:09
Klikni za više fotografijaXIII sjednica OV
Srijeda, 18.03. - U konferencijskoj sali hotela "Reumal" u Fojnici održana je 13. redovna sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Dnevni red sjednice OV Fojnica je imao osam tačaka dnevnog reda kje su vijećnici razmatrali skoro osam sati, sjednica je prekinuta, a vrijeme i datum nastavka će naknadno bit određeni. Na ovoj sjednici OV Fojnica su pored ostalih donesene slijedeće odluke. Usvojeno je izviješće o radu OV Fojnica za 2006. godine, razriješen je dužnosti člana OV Fojnica Dalibor Iviš zbog ostavke.

Izgorilo oko deset hektara borove kulture
Hazim Čukle - Petak, 20.04.2007, 14:31
Fojnica onlineSrijeda, 18.04. - Kako smo saznali od komandira PS Fojnica Nijaza Klisure, jučer je u utorak u popodnevnim satima, radnik Šumarstva Fojnica prijavio PS Fojnica, da je požar zahvatio oko 2 hektara borovih kultura na lokalitetu između fojničkih sela Kozice i Vukeljića u MZ Pridola. Odmah su na lice mjesta stigli vatrogasci Vatrogasnog društva "Fojnica" iz Fojnice, kojima su u pomoć pritekli i vatrogasci iz susjedne općine Kiseljak. Na lice mjesta su izašli i službenici OKP PU Kiseljak i izvršili uviđaj.
Uređenje Banjskog šetališta
Hazim Čukle - Srijeda, 18.04.2007, 15:47
Klikni za više fotografijaIznad Banje
Srijeda, 18.04. - Ovih dana je otpočeto sa uređenjem banjskog šetališta u Fojnici i terena oko nekadašnje Stare banje, a u cilju što bolje ponude i uslova za odmor i rehabilitaciju gostima RR Centra "Fojnica" u Fojnici , kao i samim Fojničanima. Od Nove bolnice pa skoro do izvorišta termalne vode u naselju Banja uz Banjski potok, u dužini od oko 500 metara, radnici građevinske firme "Bor trade" iz Fojnice, na inicijativu općinskog načelnika Salkana Merdžanića rade na uređenju staza za šetanje...

Nogomet: Druga liga "Zapad 1": FK Vitez - Fojnica 0:2
Nevres Jemendžić - Srijeda, 18.04.2007, 15:34
Klikni za više fotografijaNK Fojnica
Vitez - subota, 14.04. - Konačno su fojnički zelenobijeli odigrali jednu dobru utakmicu na gostujućem terenu. Tokom cijele utakmice Fojničani su imali terensku inicijativu, mnogo više imali loptu u svom posjedu, stvaorili su nekoliko lijepih prilika i postigli dva zgoditka. Domaći igrači su od samog početka išli veoma grubo i provokativno, što im je dozvolio prilično loši sudija Talam, koji je u prvom poluvremenu poništio regularan gol Fojnice i propustio svirati čist penal za goste.

U Fojnici podijeljen sakramenat krizme
mir5ad - Srijeda, 18.04.2007, 15:08
KrizmaSakrament krizme
Subota, 14.04. - U subotu, 14. travnja, na prekrasni proljetni dan, u crkvi Duha Svetoga u Fojnici, 96 krizmenika naše župe primilo je sakramenat krizme.

Uoči ovog svečanog događaj u župskoj crkvi je organizirana sveta ispovijed za krizmenike, njihove kumove i roditelje kako bi svi ovaj veliki događaj doživjeli pomireni s Bogom. U subotu ujutro oko 10.00 biskupa Peru Sudara su ispred naše crkve dočekali krizmanici i mnogobrojni župljani.
Podvig fojničkih framaša
mir5ad - Srijeda, 18.04.2007, 14:53
Frama FojnicaFrama Fojnica
Utorak, 10.04. - Dana 10. travnja 2007. na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu održan je prvi Kviz znanja Frame Bosne Srebrene, u čast obilježavanja 800. obljetnice utemeljenja Franjevačkog reda 2009. godine. Na ovogodišnjem Kvizu znanja sudjelovalo je 16 Frama iz cijele Bosne Srebrene.

Sudionici kviza također su bili i framaši iz Fojnice pod vodstvom fra Damira Pavića, duhovnog asistenta Frame, i to u sastavu: Ivana Čuturić (Otigošće, VIII. razred), Marija Puljić (Trošnjik, VIII. razred), Marijana Vrebac (Fojnica, I. razred farmaceutske škole), Kristina Čuturić (Šavnik, III. razred Srednje ekonomske škole).
Hatma dova polaznica učenja Kur'ana za odrasle
Hazim Čukle - Srijeda, 18.04.2007, 14:29
Klikni za više fotografijaPolaznice učenja Kur'ana
Ponedjeljak, 16.04. - Prvog dana ove sedmice 28. rebiu - l - evvela 1428. hidžretske godine (16.04.2007) je iza ikindije namaza u organizaciji Medžlisa IZ Fojnica u povodu Hatma dove polaznica učenja Kur'ana za odrasle proučen Mevlud-i-Šerif u Srednjoj - Atik džamiji u Fojnici. Nakon savladanog Kur'anskog pisma Hatmu dovu su proučile sa mualimom Medžlisa Habibom hadži Hadžimejlić.

Atik (stara) džamija u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 18.04.2007, 14:12
Klikni za više fotografijaAtik džamija
U Fojnici postoje brojni kulturno - historijski spomenici, a svakako jedan od veoma poznatih je i Atik (stara) džamija ili kako je još zovu srednja džamija. Smještena je podno borove šume u manjem mezarju. U pisanim izvorima piše da je u Fojnici prvi Mesdžid sagradio autohtoni stanovnik varošice Fojnice Mustafa Hadr sin Hizara (unuk Vojina) hidžretske 958. godine odnosno 1551. godine. Mesdžidu se 1570. godine dodaje drvena munara i time Fojnica dobiva prvu džamiju. Kaže se da u to doba varoši nisu mogle postati kasabe dok ne steknu tri uslova a to su da imaju džamiju, stalni džemat i pijačni dan.

Državno prvenstvo u šahu za invalide
Hazim Čukle - Srijeda, 18.04.2007, 13:45
Klikni za više fotografijaDržavno prvenstvo u šahu
Subota, 14.04. - U subotu je u velikoj sali hotela "Reumal" u Fojnici održano Državno prvenstvo invalida Bosne i Hercegovine u šahu, koje je bilo u organizaciji Saveza za sport i rekreaciju invalida BiH i tehničkoj organizaciji SRVI SBK. Igralo se po švicarskom sistemu sa po 15 minuta po igraču, a nastupilo je šest ekipa iz: KS, ZD, USK, TK, SBK i Kantona Goražde. Državno prvenstvo invalida u šahu su otvorili ispred Vlade SBK pomoćnik direktora Uprave za boračka pitanja Nedžib Ahmić i dopresjednik SRV SBK Ekrem Julardžija.

pretraga novosti :: arhiva novosti