Početna stranica
..:: Utorak, 25.10.2016 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
29 godina Srednje mješovite škole „Zija Dizdarević“ u Fojnici
mir5ad - Četvrtak, 10.05.2007, 17:31
Klikni za više fotografijaNajra Isaković
Srijeda, 09.05. - U srijedu devetog maja na Dan pobjede nad fašizmom u Evropi SMŠ "Zija Dizdarević" proslavlja i svoj Dan. Ova škola nosi ime poznatog mladog Bosanskohercegovačkog književnika koji je stradao od fašističkog režima i mučki ubijen 1942. godine u logoru u Jasenovcu. Povodom Dana škole održana je svečana sjednica nastavničkog vijeća ove škole. Tom prilikom su 17-orici radnika ove škole koji su napunili deset i više godina neprekidnog rada u školi uručeni pokloni. Profesor sa najviše radnog vijeka provedenog u ovoj školi, 35 godina, je profesor tjelesnog odgoja Junus Bajrić.

Obilježen Dan Centra za medicinsku rehabilitaciju „Fojnica“ (Reumal)
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.05.2007, 17:22
Klikni za više fotografijaDan Reumala
Srijeda, 09.05. - U prostorijama hotela "Reumal" u Fojnici je obilježen Dan RR Centra "Fojnica" iz Fojnice. O radu Centra je govorio generalni direktor Centra dr Eldan Lokmić koji je tom prilikom između ostalog kazao i to da je ova ovaj Centar u posljednjih 15 godina najbolje poslovao kada je u pitanju prvi kvartal u godini. U ovom RR Centru je kapacitet 600 ležaja i sa 370 uposlenih radnika. Također je direktor Lokmić kazao da se planira u septembru otpočeti sa izgradnjom Aqua parka - vodenog grada AquaReumala. Na ovoj svečanosti u "Reumalu" su dodijeljene i novčane nagrade radnicima sa deset, dvadeset i trideset godina neprekidnog rada u ovoj ustanovi.

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
Hazim Čukle - Četvrtak, 10.05.2007, 17:02
Klikni za više fotografijaDan pobjede nad fašizmom
Srijeda, 09.05. - U povodu 9.maja Dana pobjede nad fašizmom danas je u organizaciji OO Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Fojnica (UABNOR) polaganjem cvijeća na spomen kosturnicu Partizanskog groblja u Fojnici obilježena 62. godišnjica pobjede nad fašizmom u Evropi. Na ovom svečanom polaganju cvijeća na spomen kosturnicu Partizanskog groblja u Fojnici se okupilo nekoliko desetina građana antifašista i boraca NOR-a.

Vandali ičšupali par sadnica smaragdnih tuja
Hazim Čukle - Srijeda, 09.05.2007, 16:10
Klikni za više fotografijaUkrasne žardinjere
Srijeda, 09.05. - Nedavno su radnici JKP "Šćona" iz Fojnice, na raskrsnici u Fojnici ispred nekadašnjeg hotela "Jezero" u Fojnici zasadili dvadesetak sadnica mladih smaragdnih tuja. One su bile postavljene u ukrasne žardinjere i tako posađene krasile su ovaj dio grada. Sinoć je to nekome zasmetalo i iščupao je par ovih nedavno zasađenih sadnica. Taj vandalizam je naravno osuđen od strane građana, koji ne mogu da vjeruju da tako lijepo ukrašeni dio grada sa ovim smaragdnim tujama može nekome smetati.

Sevdalija Ramo Bejzić dobio deseterac na TV Bingu
Hazim Čukle - Srijeda, 09.05.2007, 15:53
Klikni za više fotografijaRamo Bejzić
Srijeda, 09.05. - Rami Bejziću sevdaliji i folk pjevaču iz Fojnice ovih dana kako sam kaže cvjetaju ruže. Cvjetaju ne samo u lijepo uređenoj bašti ovog nastavnika koji radi u Osnovnoj školi "Muhsin Rizvić" u Fojnici, cvjetaju i sretne ruže. Ramo je ovih dana na TV Bingu Lutrije BiH dobio deseterac, čiji je iznos bio ravno sedam stotina KM. Bejzić nam je ispričao: "Hvala dragom Bogu, sve mi ide sada baš potaman. Pripremam materijal za novi CD i već sam pripremio sedam pjesama. To radim sa Samirom Zavlanom u njegovom studiju "SAZ" u Sarajevu.

Takmičenje polaznika mektebske nastave Medžlisa IZ Fojnica
Hazim Čukle - Srijeda, 09.05.2007, 15:35
Klikni za više fotografijaPobjednici
Nedjelja, 06.05. - Ovogodišnje takmičenje polaznika mektebske nastave sa područja Medžlisa IZ Fojnica održano je proteklog vikenda u džamiji u Pločari Polju. Na ovom takmičenju polaznika mektebske nastave učestvovalo je 36 polaznika, mlađeg i starijeg uzrasta iz svih fojničkih džemata. Polaznici mektebske nastave su se takmičili u dvije kategorije, kiraetu i testu općeg znanja. U kiraetu uzrasta do deset godina pobijedili su i prvo mjesto podijelili Alija Nuhanović (džemat Pločari Polje) i Amila Mujičić (džemat Čaršija), treće mjesto pripalo je Anelu Akšamoviću (džemat Dusina).

Župski čitači na hodočašću u Olovu
mir5ad - Srijeda, 09.05.2007, 14:21
Frama FojnicaFranjevački samostan
Utorak, 01.05. - U gradiću Olovu nalazi se jedno od najstarijih Gospinih svetišta na Balkanu. Uz hodočašće koja se organiziraju u ovo svetište na svetkovinu Marijinog uznesenja (Velika Gospa), već dugi niz godina postala je tradicija da mnogi naši vjernici u Olovo hodočaste i prvoga svibnja.

U ovo sveto mjesto toga dana, zajedno s ostalim našim župljanima, krenula je i grupa sastavljena od 30 čitača iz naše župe. Poznato je da fojnička mladež na različite načine sudjeluje u životu naše župske zajednice. Jedan od takvih je služba čitača u župskoj crkvi u Fojnici, kao i na našim filijalama na Otigošću, Gojevićima i Šćitovu. Oni svojim čitanjem i mladenačkim žarom naša zajednička okupljanja na nedjeljnom euharistijskom slavlju čine mnogo ljepšim i interesantnijim.
Fojničko ljeto 2007
Nasir Selimović - Utorak, 08.05.2007, 14:05
Fojnica onlineNedjelja, 06.05. - Pokušaj objedinjavanja različitih oblika kulturno – sportskih aktivnosti tokom ljeta u Fojnici pod zajednički naziv "Fojničko ljeto 2007" okončan je današnjim konstituiranjem Organizacionog odbora Manifestacije, sa otvorenom mogućnošću kooptiranja u njegov sastav i drugih zainteresiranih pojedinaca i institucija. Sastav Organizacinog odbora je slijedeći: Semin Sudžuka (Turistička zajednica SBK), Nasir Selimović (Reumal), Amir Bajraktarević (KUD "1001 noć"), fra Mirko Majdandžić (Tamburaški orkestar)...

Smotra folklornih društava
Nasir Selimović - Utorak, 08.05.2007, 14:01
Klikni za više fotografijaKUD "1001 noć"
Nedjelja, 06.05. - Kulturno umjetničko društvo "1001 noć" jutros rano, oko 4 sata, vratilo se sa jednodnevne pozivne Smotre folklornih društava (34 društva) održane jučer u Ključu. Ako zanemarimo dosadašnje lokalne nastupe ovog novoosnovanog Društva i nedavno gostovanje njegove mlađe selekcije povodom Dana djeteta u Turskoj, ovo je prvi značajniji nastup na domaćem terenu.

Amina Ramljak, prva hafiza iz Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 07.05.2007, 16:29
Klikni za više fotografijaHafiza Amina Ramljak
Subota, 05.05. - U organizaciji Medžlisa IZ Fojnice i pod pokroviteljstvom općine Fojnica poslije klanjanja podne namaza proučena je Hafiska dova hafize Amine Ramljak iz Fojnice. Čaršijska džamija u Fojnici je bila premala da bi primila sve one koji su željeli da prisustvuju ovom svečanom činu uručivanja hafiske diplome mladoj 21-godišnjoj Amini Ramljak, kćerka oca Izeta i majke Fikrete iz Fojnice. Prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Fojnica hadži Mensur ef. Pašalić, koji je biranim riječima govorio o mladoj Amini Ramljak: "Amina je bila jedan od najboljih učenika osnovne škole u Fojnici i učenik generacije Gazi Husref begove medrese u Sarajevu, pobjednik je Evropskog takmičenja učaća Kur'ana u Zagrebu u kategoriji Tilaveta 2004. godine. Amina je svršenica Medrese, sada studentica druge godine odsjek orijentalistika i germanistika, prva žena hafiz sa područja Medžlisa IZ Fojnice i 183. hafiz u Bosni i Hercegovini.

pretraga novosti :: arhiva novosti