Početna stranica
..:: Četvrtak, 29.09.2016 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Župski čitači na hodočašću u Olovu
mir5ad - Srijeda, 09.05.2007, 14:21
Frama FojnicaFranjevački samostan
Utorak, 01.05. - U gradiću Olovu nalazi se jedno od najstarijih Gospinih svetišta na Balkanu. Uz hodočašće koja se organiziraju u ovo svetište na svetkovinu Marijinog uznesenja (Velika Gospa), već dugi niz godina postala je tradicija da mnogi naši vjernici u Olovo hodočaste i prvoga svibnja.

U ovo sveto mjesto toga dana, zajedno s ostalim našim župljanima, krenula je i grupa sastavljena od 30 čitača iz naše župe. Poznato je da fojnička mladež na različite načine sudjeluje u životu naše župske zajednice. Jedan od takvih je služba čitača u župskoj crkvi u Fojnici, kao i na našim filijalama na Otigošću, Gojevićima i Šćitovu. Oni svojim čitanjem i mladenačkim žarom naša zajednička okupljanja na nedjeljnom euharistijskom slavlju čine mnogo ljepšim i interesantnijim.
Fojničko ljeto 2007
Nasir Selimović - Utorak, 08.05.2007, 14:05
Fojnica onlineNedjelja, 06.05. - Pokušaj objedinjavanja različitih oblika kulturno – sportskih aktivnosti tokom ljeta u Fojnici pod zajednički naziv "Fojničko ljeto 2007" okončan je današnjim konstituiranjem Organizacionog odbora Manifestacije, sa otvorenom mogućnošću kooptiranja u njegov sastav i drugih zainteresiranih pojedinaca i institucija. Sastav Organizacinog odbora je slijedeći: Semin Sudžuka (Turistička zajednica SBK), Nasir Selimović (Reumal), Amir Bajraktarević (KUD "1001 noć"), fra Mirko Majdandžić (Tamburaški orkestar)...

Smotra folklornih društava
Nasir Selimović - Utorak, 08.05.2007, 14:01
Klikni za više fotografijaKUD "1001 noć"
Nedjelja, 06.05. - Kulturno umjetničko društvo "1001 noć" jutros rano, oko 4 sata, vratilo se sa jednodnevne pozivne Smotre folklornih društava (34 društva) održane jučer u Ključu. Ako zanemarimo dosadašnje lokalne nastupe ovog novoosnovanog Društva i nedavno gostovanje njegove mlađe selekcije povodom Dana djeteta u Turskoj, ovo je prvi značajniji nastup na domaćem terenu.

Amina Ramljak, prva hafiza iz Fojnice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 07.05.2007, 16:29
Klikni za više fotografijaHafiza Amina Ramljak
Subota, 05.05. - U organizaciji Medžlisa IZ Fojnice i pod pokroviteljstvom općine Fojnica poslije klanjanja podne namaza proučena je Hafiska dova hafize Amine Ramljak iz Fojnice. Čaršijska džamija u Fojnici je bila premala da bi primila sve one koji su željeli da prisustvuju ovom svečanom činu uručivanja hafiske diplome mladoj 21-godišnjoj Amini Ramljak, kćerka oca Izeta i majke Fikrete iz Fojnice. Prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Fojnica hadži Mensur ef. Pašalić, koji je biranim riječima govorio o mladoj Amini Ramljak: "Amina je bila jedan od najboljih učenika osnovne škole u Fojnici i učenik generacije Gazi Husref begove medrese u Sarajevu, pobjednik je Evropskog takmičenja učaća Kur'ana u Zagrebu u kategoriji Tilaveta 2004. godine. Amina je svršenica Medrese, sada studentica druge godine odsjek orijentalistika i germanistika, prva žena hafiz sa područja Medžlisa IZ Fojnice i 183. hafiz u Bosni i Hercegovini.

Novih 500 metara asfaltne trake
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 07.05.2007, 16:01
Klikni za više fotografijaPločari Polje - Fojnica
Petak, 04.05. - Kada su u pitanju akcije i novi projekti, a na dobrobit građana, svakako jedna od najaktivnijih mjesnih zajednica (MZ) na području općine Fojnica je MZ Pločari Polje. Nakon nedavne akcije na projektu postavljanja ulične rasvjete kroz naselje, kada je postavljeno dvadeset sijalica, ovih dana se uveliko radi na asfaltiranju puta od puta Fojnica - Kiseljak, prema Oglavku. Za mnoge uspješne akcije vrijednih mještana MZ Pločari Polje, koja broji preko 400 stanovnika, velike zasluge ima dugogodišnji povjerenik ove MZ Pločari Polje Ibrahim Zečević, kojeg ovdje zovu popularno Bracika.

Za dva mjeseca se vjenčalo samo 5 bračnih parova
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 07.05.2007, 15:34
Fojnica onlinePonedjeljak, 07.05. - Kako smo saznali od službe Matičnog ureda općine Fojnica, na podrućju općine Fojnica za protekla dva mjeseca ove godine (mart i april), se vjenčalo samo pet bračnih parova. U bračne vode su zaplovili: Fikret Smajić i Sehveta Lugavija, Marinko Milušić i Ivana Kajasa, Ilija Krajina i Mila Puljić, Mirzet Aletić i Habiba Jahić, Venco Bilić i Svjetlana Franković.

Phoenice / Hvoja - Fojnica
Nasir Selimović - Subota, 05.05.2007, 16:06
Klikni za više fotografijaFojnica, 1890.
Kada se govori o porijeklu imena današnje Fojnice, postoji više suprostavljenih mišljenja koja se uglavnom mogu klasificirati u dvije, međusobno isključujuće, skupine:

1. jedni su oni koji savremeni naziv Fojnice etimološki vezuju za određene antičke toponime uobičajene u mediteranskom bazenu kod Rimljana, Grka ili Feničana: Phoenice, Phoinike, Phoinikus, Phoenicon, Phoiniks, Phoenikus. Kod većine ovih naziva, početna glasovna skupina "ph" obično daje vrijednost našeg glasa "f";
Europski filmovi u Fojnici
mir5ad - Petak, 04.05.2007, 20:46
Fojnica onlinePetak, 04.05. - U tjednu od 7. svibnja bit će održan prvi European Film Week gdje će biti prikazani odabrani noviji europski filmovi iz sedam zemalja. Goethe institut, British Council, Centre Andre Malraux, veleposlanstva Španjolske, Italije, Portugala i Rusije su skupa radili na pripremi i realizaciji projekta. Ovaj partnerski projekt u potpunosti financira Europska unija.
Benjamin Merdžanić otvorio sezonu kupanja na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Petak, 04.05.2007, 20:11
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Utorak, 01.05. - Prilikom proslavljanja prvomajskih praznika na Prokoškom jezeru je bio veliki broj izletnika. Mada se za Prokoško jezero zna da je veoma hladno, i da je u njemu za kupanje u mjesecu junu još rano, a u mjesecu augustu već kasno, ima i onih za koje to nepisano pravilo ne važi. Jedan od njih je i 34-godišnji Benjamin Merdžanić iz fojničkog naselja Tovarište. Ovaj hrabri čovjek se prvog dana mjeseca maja prvi okupao u hladnoj vodi Prokoškog jezera.

Emir Drinić uhvatio živog jastreba
Hazim Čukle - Petak, 04.05.2007, 20:00
Klikni za više fotografijaUhvatio jastreba
Utorak, 01.05. - Prilikom proslave 1. maja, međunarodnog praznika rada, uz rječicu Požarnu na lokalitetu Strelište se okupilo nekoliko desetina izletnika. Uz neizbježne roštilje, janjetinu sa ražnja i ostale specijalitete uz muziku i igru se uživalo i praznovalo cijeli dan. Iznenada je pored stola Emira Drinića iz fojničkog sela Čemernica i njegovog društva sletio nezvani gost jastreb. Iznenađen, ali priseban je bio Emir Drinić koji je jastrebu prišao sa leđa i uhvatio ga živog.

pretraga novosti :: arhiva novosti