Početna stranica
..:: Srijeda, 26.11.2014 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Kako ćete dočekati Novu godinu?
Prespavat ću 47.37% (9)
U kućnoj atmosferi s porodicom / prijateljima 36.84% (7)
U kafiću / restoranu 15.79% (3)
Ukupno glasova: 19

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Novembar 2014
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Javni poziv za izbor i certificiranje upravitelja stambenih zgrada na području SBK/KSB
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 20.11.2014, 13:35
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova putem općinski Službi za stambene poslove raspisuje Javni poziv za izbor i certificiranje upravitelja stambenih zgrada na području SBK/KSB. Tekst Javnog poziva možete pogledati u Prilogu.Obišli najviše vrhove planine Vranice
Hazim Čukle - Četvrtak, 20.11.2014, 09:58
Klikni za više fotografijaPlaninari
Dvadesetak planinara članova Planinarskog društva „Vanica“ iz Fojnice su proteklog vikenda izvršili jednodnevnu planinarsku turu po najvišim vrhovima planine Vranice, Ločika (2.107 m.n.v.), Nadkrstac (2.112.m.n.v.).Iako su vremenski uslovi bili dosta loši, planinare nije omeo ni snijeg koji je napadao dvadesetak cm, da izvrše ovu turu.

Planinari su iz Fojnice do Prokoškog jezera stigli terencima, a odatle su za šest sati pješačenja osvojili ove vrhove Vranice.Najmlađi učesnik ove ture je bio 10 godišnji Amel Turko iz Fojnice. Među planinarima su bila i otac i sin Viktor i Tibor Babić, dva dugogodišnja člana PD „Vranica“ iz Fojnice, koji se nalaze na privremenom radu u Londonu u Engleskoj. Svaki put kad stignu u rodnu Fojnicu, pridruže se planinarima na nekoj od planinarskih tura.


Održan Kolegij OV Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 19.11.2014, 12:56
Klikni za više fotografijaKolegij OV
Šesnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Fojnica, održat će se 27.11.2014. godine u sali Općine Fojnica, utvrdio je to Kolegij OV Fojnica na svojoj sjednici održanoj 18.11.2014. godine.

Kolegiju su prisustvovali načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, predsjedavajući OV Bogomir Barbić, sekretar OV Snežana Rajić, predsjednik Kluba SDA Nasir Selimović, predsjednik Kluba HDZ-a Branko Golub i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Ismet Zulum.

Na Kolegiju je utvrđen dnevni red za narednu sjednicu.


Božićni malonogometni turnir "Fojnica 2014"
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Srijeda, 19.11.2014, 12:47
Udruženje za sport i rekreaciju Katarina FojnicaUdruženje za sport i rekreaciju "Katarina" Fojnica organizuje 11.Božićni malonogometni turnir "Fojnica 2014" koji će se održati od 05.-21.12.2014.godine.

Za više informacija pogledajte plakat u Prilogu.

Gastro sajam „Fojnička trpeza“ u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 19.11.2014, 12:20
Klikni za više fotografijaFojnička trpeza
U organizaciji Karitasa Biskupske konferencije BiH i udruženja „Alterural“ iz Sarajeva u Fojnici je na platou hotela „Stari grad“ Fojnica održan jednodnevni gastro sajam „Fojnička tpeza“. Učestvovalo je 25 izlagača iz Fojnice kao domaćina te gosti iz Kreševa, Vareša, Kaknja, Tarčina, Breške kod Tuzle, Gradačca i Istočnog Sarajeva.

Ova manifestacija je održana u sklopu projekta koji provode zajedno Karitas i udruženje „Alterural“ iz Sarajeva a projekt nosi naziv „Podrška ruralne ekonomije u centralnoj Bosni, kroz razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma“.Projekat finansira Karitas Francuske.

Bili su tu prezentirani domaći proizvodi zdrave hrane, sirevi, rakije, džemovi, sokovi, brašno, kolači, a pored toga su bili predstavljeni i ručni radovi i rukotvorine ovog kraja.Upriličena je i degustacija specijaliteta domaće kuhinje fojničkog kraja, a najviše pažnje su privlačile maglice i keške specijalitet iz Fojnice.


Stručno predavanje u Aquareumalu
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 18.11.2014, 11:08
Fojnica online

ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA „FOJNICA“FOJNICA
Obaviještavamo sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače općine Fojnica, da će se 19.11.2014 godine (srijeda) sa početkom u 11 h u Aquareumal-u održati stručno predavanje na slijedeće teme :

- Tehnologija i zaštita proizvodnje krompira
- Tehnologija i zaštita proizvodnje malina
- Značaj vršenja analize zemljišta prije sadnje
-
Stručno predavanje će održati predstavnici FEDERALNOG ZAVODA ZA POLJOPRIVREDU BUTMIR –ILIDŽA i to :

-Dr. Josip Čota
-Dr. Boško Gacić
- Agronom Smajilović


Stručna služba ZZ „Fojnica „
Izložba u Turskom kulturnom centru
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 11.11.2014, 11:59
Projekat
U subotu je u Turskom kulturnom centru u Fojnici upriličena prigodna svečanost dodjele certifikata polaznicima kurseva ebru umjetnosti , veza ukrasnom trakom i izrade ručnih radova od filca.

Svečanosti je pored polaznika kurseva, velikog broja građana prisustvovao i ambasador Republike Turske u BiH Džihad Erginaj (Cihad Erginaj) koji se polaznicima zahvalio na iskazanom interesovanju za tursku tradiciju.
Spomenuti kursevi su trajali mjesec dana a inicijatori njihovog održavanja su bile bratske općine Umraniye i Fojnica. Mesut Ozdemir, pomoćnik načelnika općine Umraniye u svom obraćanju se, u nekoliko navrata, zahvalio načelniku općine Fojnica Salkanu Merdžaniću na podršci koju je pružio u organizaciji ovog ali i drugih projekata.

S druge strane načelnik Salkan Merdžanić je istakao kako je ovo samo jedan od projekata koje ove dvije općine provode od otvaranja Turskog kulturnog centra u Fojnici te je izrazio nadu da će saradnja u budućem periodu biti još intenzivnija.
Nakon obraćanja te dodjele certifikata otvorena je izložba radova koja će trajati sedam dana.Obavijest o upisu u FITOREGISTAR
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 07.11.2014, 12:42
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za privredu, finansije i budžet

Broj: 03-24-sl/14
Fojnica : 07.11.2014.god


ObavijestObavještavaju se poljoprivredni proizvođači merkantilnog krompira na površini od 1000m2 do 5000m2 ( mali proizvođači ) sa područja Općine Fojnica da podliježu upisu u FITOREGISTAR a upisuju se u Fitoevidenciju na osnovu prijave–obrazac–dostupan na web stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ili na šalteru 8 Općina Fojnica .
Obrazac može biti dostavljen poštom na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede ,vodoprivrede i šumarstva , Marka Marulića br: 2,71 00 Sarajevo ili putem općinskog službenika.
Kontakt osoba : Elma Kojčin
Broj telefona : 030/547-726


S poštovanjem,

Pomoćnik načelnika
Munib Behrić, dipl.ecc.

Obavijest o prijavi proizvodnje
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 07.11.2014, 12:38
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za privredu, finansije i budžet


Broj: 03-24-sl/14
Fojnica : 07.11.2014.god


ObavijestObavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja Općine Fojnica da su dužni izvršiti prijavu proizvodnje za koju očekuju potporu u narednoj godini ,najkasnije do 15.11 2014 godine


S poštovanjem,Pomoćnik načelnika
Munib Behrić, dipl.ecc.

XV.Sjednica OV Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 06.11.2014, 15:12
Klikni za više fotografija15.sjednica OV
Općinsko vijeće Fojnica održalo je 06. novembra ove godine svoju 15. sjednicu na čijem dnevnom redu se našlo devet tačaka.

Na ovoj sjednici vijećnici su prihvatili Prijedlog Odluke o broju stanovnika kao kriterij za određivanje broja taksi vozila na području Općine Fojnica. Ovom Odlukom kriterij za broj taksi vozila na području općine Fojnica je 600 stanovnika na jedno taksi vozilo.

Pored toga na današnjoj sjednici doneseno je rješenje o imenovanju članova Upravnog odbora Javne ustanove za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječilište-lječilište „Reumal“ Fojnica te rješenje o razrješenju dosadašnjih članova ovog Upravnog odbora.
Zaključak o davanju saglasnosti preduzeću „BBM“ d.o.o. Sarajevo za korištenje općinskog zemljišta u svrhu detaljnih geoloških istražnih radova u koncesionom području Bakovići nije usvojen.

Također, vijećnici nisu dali saglasnost na Odluku Nadzornog odbora o visini mjesečne neto naknade za rad Nadzornog odbora javnog preduzeća.
Vijećnicima Općinskog vijeća Fojnica podnesen je Izvještaj o radu JU za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječilište-lječilište „Reumal“ Fojnica i Izvještaj o realizaciji Programa rada OV i usvojenih akata za prvih šest mjeseci 2014. Ovi izvještaji su usvojeni.pretraga novosti :: arhiva novosti