Početna stranica
..:: Petak, 12.02.2016 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Za koga ćete glasati na Prijevremenim izborima 06.09.2015. godine za načelnika Općine Fojnica
Emir Memija 53.91% (186)
Sabahudin Klisura 46.09% (159)
Ukupno glasova: 345

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Februar 2016
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Snijega ima dovoljno za skijanje, ali čeka se veći snijeg
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 25.01.2016, 09:36
Klikni za više fotografijaBrusnica
I ova zimska sezona je loše započela u više bh skijališta. Problem je nedostatak snijega. U Rekreacijskom centru „Brusnica“ iznad Fojnice su nam kazali da snijega ima toliko da se može skijati. Mali ski-lift, koji je dugačak 450 metara je u funkciji, a veliki ski-lift , dužine 1.000 metara će raditi kada bude veći snježni pokrivač. Jučer smo posjetili ovaj ski-centar, što se tiče vremena smjenjivali su se sunce i magla, a propadavao je i slabiji snijeg.
Kako nam je kazao Juro Iviš, direktor RC „Brusnica“ Fojnica, cijena smještaja u istoimenom motelu „Brusnica“ je smanjena na 65 KM puni pansion sa ski kartom, a za djecu do 5 godina je besplatno, a za djecu od 5-12 godina se plaća 50% od pomenute cijene. Dnevna ski karta košta 15 KM za odrasle a djecu 10 KM. To su cijene dok ne padne veći snijeg, a onda ćemo ih vratiti koje su bile za vrijeme otvaranja ski sezone, nešto malo veće od ovih, kaže Iviš i dodaje

Trenutna visina snijega u skijalištu je između 15 i 20 cm. Gledamo u nebo i čekamo nove padavine. Skijanje se odvija pa može se reći normalno, ali kad je veći snijeg, veći je i ugođaj. Put do skijališta je stalno prohodan i održavamo ga redovno. Imamo grupu iz Sarajeva, a tu je bila i grupa posjetitelja iz Tuzle. Posjetioci koriste vrijeme u šetnji prekrasnim predjelima oko skijališta. Sa većim snijegom će krenuti i noćno skijanje, a početkom mjeseca februara ćemo imati i tradicionalnu kotlićijadu, takmičenje u spravljanju gulaša, kaže direktor Juro Iviš.

U restoranu motela „Brusnica“ Fojnica smo sreli grupu gostiju koji su napravili predah od skijanja i ručaju.Kazali su nam da je to porodica Džurović iz Sarajeva. Tu smo šest dana, prvi put i pozitivno smo iznenađeni. Raspust je , i mi i djeca uživamo, pravi planinski ugođaj. Domaćini su pravi domaćini, osjećamo se kao da smo kod kuće. Snijega ima dovoljno za skijanje, a može se i šetati , po ovim planinskim predjelima, planiramo i iduće godine doći, kažu članovi porodice Džurović.
Tu su i Monika Kapetanović, profesorica sporta i instruktor skijanja. Sa njom je bila Marija iz Fojnice, koja je uz Moniku učila skijanje. Obje su kazale da uživaju na snijegu, bez facebooka, interneta, baš pravo uživanje i raduju se tome kao mala djeca.

Šesta sezona MNL Fojnica 2016
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Petak, 22.01.2016, 12:15
Klikni za više fotografijaPlakat MNL
Pogledajte plakat malonogometne lige“Fojnica 2016“- početak šeste sezone .

Obilježena 39. godišnjica pogibije Džemala Bijedića na brdu Inač
Hazim Čukle - Petak, 22.01.2016, 11:56
Klikni za više fotografijaPlaninari
Prvog dana ovog vikenda u organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica, a u saradnji sa Planinarskim društvom „Bitovnja“ Kreševo je u povodu 39.godišnjice pogibije Džemala Bijedića njegove supruge i šest članova posade, organizovan tradicionalni memorijalni uspon na planinu Inač iznad Kreševa. Ni hladno vrijeme, magla i vjetar nisu spriječili nekoliko stotina poštovalaca lika i djela Džemala Bijedića da obilježe ovu godišnjicu.
Avionska nesreća se dogodila 18.januara 1977 godine na brdu Inač iznad Kreševa u kojoj su tom prilikom tragično izgubili živote Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest članova posade, Zijo Alikalfić, pratilac, Smajo Hrle, šef kabineta, Anđelka Muzička, kućna pomoćica, te Stevan Leka i Murat Hanič, pukovnici piloti.
U to vrijeme, Džemal Bijedić se nalazio na funkciji predsjednika Vlade Saveznog izvršnog vijeća (SIV) tadašnje Jugoslavije. Po mnogim aje najzaslužniji što su u amandmanima i reformom Ustava iz 1971 godine bh Muslimani kao nacija dobili svoj status u tada zajedničkoj državi Jugoslaviji, pa su neki za njega govorili da je otac muslimanske nacije.

Na ovaj memorijalni uspon su došli uglavnom planinari iz nekoliko pravaca a među njima je bio i Fadil Novalić, premijer Vlade F BiH.Jedna veća grupa planinara koju je predvodio Eduard Slađ Jukić, predsjednik PD „Vranica“ Fojnica i jedan od organizatora ovog memorijalnog uspona, koji nam je kazao
Krenuli smo iz naselja Deževice, pješaćenjem do mjesta avionske nesreće na brdu Inač iznad Kreševa.Najmlađi naši planinari su položili cvijeće na spomen ploču, gdje je minutom šutnje i svako na svoj način odata pošta državniku Džemalu Bijediću i saradnicima.Nakon toga smo nastavili dalje do planinarskog doma na Lopati , preko Torina i Deževica do Fojnice.Bilo je ovdje danas posjetilaca iz Sarajeva, Konjica, Hadžića, Mostara, Zenice, Visokog, Travnika, Viteza, Kreševa, Slavonije u Hrvatskoj ..., kazao je predsjednik Eduard Slađo Jukić
Svi znamo ko je bio Džemal Bijedić, bio sam zreo čovjek kada je on poginuo i dobro sam shvatio njegovu ulogu u našem društvu.To je bio nesumnjivo jedan od najvećih bosanaca u dvadesetom stoljeću, imali smo ih puno konkurencija je bila jaka.Mi smo tu da odamo počast ovom velikom čovjeku, a druga stvar što smo ovje je ta što je on bio veliki pobornik i veoma je pomagao planinarska društva, a i sam je bio planinar.Ovo mi je četvrti put da sam ovdje, a pošto sam planinar, svakog vikenda sam na planini, kaže Fadil Novalić, premijer Vlade F BiH.

Druženje lovaca iz Fojnice i gostiju iz Bačke Topole iz Srbije
Hazim Čukle - Četvrtak, 21.01.2016, 14:55
Klikni za više fotografijaLovci
Prijateljstvo između dva lovačka društva LD „Divokoza“ Fojnica i LD „Karadžorđevo“ iz Bačke Topole u Srbiji traje preko četrdeset godina. Tradicionalno svake godine lovci iz ova dva društva se međusobno posjećuju, lovci iz Fojnice odlaze u Bačku Topolu u posjetu i imaju zajednički lov na divljeg zeca i fazane , a njihove kolege iz Srbije dolaze u Fojnicu gdje imaju zajednički lov na divlje svinje.

Tokom proteklog vikenda u Fojnicu je stiglo 13 lovca iz Bačke Topole. Prvog dana vikenda su se okupili na platou hotela „Reumal“ u Fojnici.Gosti iz Srbije, domaćini i gosti lovačkih društava okolnih općina su pozdravili i zaželili dobrodošlicu Mensur Softić i Ivan Ababović, predsjednik i glavni lovovođa LD „Divokoza“ Fojnica. Obišli su neke rejone oko Fojnice.Lov je bio u drugom planu, jer su otišli u šumu punih, a vratili se praznih ruksaka.

U večernjim satima je organizirana lovačka zabava uz muziku „Akustiko bend“ u restoranu „Central“ Fojnica.Prisustvovalo je preko 150 lovaca.Milivoje Trišić, predsjednik LD „Karadžorđevo“ Bačka Topola dolazi u Fojnicu kod lovaca više puta. Kazao nam je da uvijek bude bolje od predhodnog dolaska, da su ljudi ljubazni, dobri domaćini i pravi prijatelji.Mi lovci volimo kazati da lovac mora imati dobru pušku i oko sokolovo. Dobru pušku za odstrel zvijeri, a oko sokolovo za „odstrel“ dobru ženu, kaže u šali predsjednik Milivoje Trišić.

Mensur Softić, predsjednik LD „Divokoza“ Fojnica je kazao da su na zabavi bili lovci gosti iz Kiseljaka, Kreševa, Konjica, Buturović polja, i drugih općina koje graniče sa općinom Fojnica. Lovci su se zabavljali uz bogatu trpezu i dobru muziku do jutarnjih sati drugog dana.Vremenski uslovi nisu dozvoljavali da organiziramo lov kakav smo mislili, imat ćemo popravni dok se riješi status našeg lovišta, kazao je predsjednik Mensur Softić.


Potpisani Ugovori o dodjeli stipendija
anida.ramic - Ponedjeljak, 18.01.2016, 15:24
Klikni za više fotografijaOpćina
U petak su u Općini Fojnica potpisani Ugovori o dodjeli stipendija redovnim studentima općine Fojnica za 2015/2016 godinu. Tom prilikom predsjednik Komisije za dodjelu stipendija Vahid Bureković je čestitao studentima te pročitao imena studenata koji su ostvarili pravo na ovogodišnju stipendiju.

Stipendije su dobili studenti ekonomije, poljoprivrede, šumarstva, strojarstva, medicine, arhitekture, građevine i zdravstvenog studija. Dodijeljeno je petnaest stipendija a ukupan iznos stipendije je 1.000 KM i dodjeljuju se u deset jednakih mjesečnih rata u iznosu od po 100 KM. Načelnik Sabahudin Klisura je poželio puno sreće studentima te je izrazio nadu da će im ova stipendija pomoći u daljnjem školovanju.


Iz matičnog ureda
anida.ramic - Ponedjeljak, 18.01.2016, 15:15
Fojnica online Tokom mjeseca decembra u Općini Fojnica su sklopljena dva braka. Sudbonosno DA su izrekli Aletić Edin i Kovačević Aldijana te Vranić Bajro i Kadrić Hanifa.

U Matičnu knjigu rođenih bilo je devet upisa dok je u Matičnu knjigu umrlih bilo deset upisa.Tradicionalni novogodišnji uspon na dva najviša vrha Vranice
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 18.01.2016, 15:11
Klikni za više fotografijaPlaninari
U organizaciji PD „Vranica“ Fojnica već nekoliko godina organiziraju novogodišnji planinarski uspon na dva najviša vrha planine Vranice, Ločika 2.107 i Nadkrstac 2.112 metra nadmorske visine.Tako je bilo i ovoga puta, dvadesetak planinara iz Fojnice i njihovih gostiju iz Sarajeva, dočekali su Novu 2016 godinu u katunima na Prokoškom jezeru.

Prvog dana Nove godine, njih sedam, najiskusnijih planinara su krenuli sa lokaliteta Prokoško jezero na uspon do vrhova Vranice. Da se popnu na ta dva vrha i nazad do polazne tačke im je trebalo oko šest sati pješaćenja. Nakon dolaska i okrepljenja toplim čajem svi zajedno su nastavili novogodišnje druženje, a potom povratak u Fojnicu.

Obilježili 65 godina postojanja i rada „Štamparije“ Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 18.01.2016, 14:36
Klikni za više fotografijaŠtamparija
Menadžment „Štamparije“ Fojnica tradicionalno na kraju kalendarske godine pozove svoje penzionere da zajedno sa uposlenicima ove firme upriliče druženje i tom prilikom penzionerima uruče poklon pakete. Tako je bilo i ovih dana gdje su uposlenici ove firme zajedno sa 23 penzionera obilježili i 65 godina postojanja i rada „Štamparije“ Fojnica.

U svom pozdravnom govoru Šehzija Buljina koji je na čelu menadžmenta firme se osvrnuo na same početke rada ove kompanije, kazavši da je ona formirana 1951 godine kao takozvana sreska „Štamparija“ Fojnica u kojoj je tada bilo uposleno samo pet radnika. Godinama je ona rasla i razvijala se da bi 1979 godine bila izgrađena današnja zgrada ove firme koja je radila i u proteklom ratu određene poslove. Danas je u njoj zaposleno 48 radnika, pojasnio je direktor Šehzija Buljina. Govoreći o poslovanju „Štamparije“ Fojnica, direktor Buljina je kazao:

"Ova tekuća godina je bila jako specifična i bez obzira na teškoće na koje smo nailazili, a bilo ih je jako puno od tih zakonskih previranja, zakona o javnim nabavkama, ovome i onome, ali i pored toga mogu reći da smo se u ovoj godini sa poslvanjem vratili na one najbolje poslijeratne godine. Postigli smo bolji rezultat u poslovanju u odnosu na prošlu godinu za 18 do 20 % i mislim da će ukupan prihod biti veći Od 2.100.000 KM, a to će završni račun pokazati. Redovno smo isplaćivali lične dohotke i sve ostalo".

Pobjednik šahovskog turnira Anđelko Trogrlić
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 18.01.2016, 13:14
Klikni za više fotografijaTurnir
U organizaciji Šahovskog kluba „Fojnica“ iz Fojnice je u prostorijama tržnog centra „Škafa“ u Fojnici odigran tradicionalni Božićno-novogodišnji šahovski turnir, na kome je nastupilo šesnaest igrača iz Fojnice i Kiseljaka: Nermin Letić, Pero Perić, Vinko Božić, Anđelko Trogrlić, Šaban Kurta, Josip Raos, Marinko Okić, Andrija Lekić, Janko Kapetanović, Enver Omerović, Šimo Bakula, Jandrija Rakita, Fehim Zečević, Smail Pašić, Bošnjak Josip, Slavo Perica.

Turnir se igrao po Švicarskom sistemu. Sedam kola sa tempom igre od po 10 minuta po igraču. Pobjednik ovog šahovskog turnira je Anđelko Trogrlić sa osvojenih 6 poena, drugo mjesto je osvojio Nermin Letić sa 5,5 poena, treće mjesto Smail Pašić sa 5 poena, četvrto mjesto Marinko Okić sa 4,5 poena... Prva četvorica su dobili novčane nagrade, koje su obezbjeđene kotizacijom. Sudija turnira je bio Andrija Lekić. Po završetku turnira je priređeno druženje.


Obavijest za poljoprivrednike
anida.ramic - Ponedjeljak, 18.01.2016, 12:58
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za privredu, finansije i budžet

Broj: 03-24-2/16
Fojnica : 18.01.2016.god

Obavijest


Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja Općine Fojnica da su dužni izvršiti ažuriranje podataka - promjene podataka kao što su: brojno stanje stoke, planirane površine za sjetvu, promjene bankovnog računa i druge promjene vezane za Registar poljoprivrednih proizvođača do 31.03.2016.godine (produženi rok).

www.fojnica.ba/opcina
<< Prethodna stranica 1 2 3 ... 564 565 566 Slijedeća stranica >>
pretraga novosti :: arhiva novosti