Početna stranica
..:: Ponedjeljak, 02.03.2015 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Kalendar dešavanja
« Februar 2015
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Održana XVIII. sjednica Općinskog vijeća
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 24.02.2015, 17:04
Klikni za više fotografija18.sjednica OV
Općinsko vijeće Fojnice održalo je danas redovnu sjednicu na kojoj su se vijećnici izjasnili o petnaest tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika, te postavljanja vijećničkih pitanja uslijedila je rasprava o trećoj tački dnevnog reda – Prijedlog Statutarne Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Općine Fojnica. Nakon rasprave ovaj Prijedlog je jednoglasno usvojen.


Vijećnici su usvojili Prijedloge rješenja o konačnom imenovanju članova Upravnog odbora javne ustanove Dom zdravlja Fojnica i Javne ustanove predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece Fojnica.

Jednoglasnu podršku vijećnika, uz zaključak da se provede javna rasprava, dobio je zahtjev za izdavanje saglasnosti za koncesiju prostora na lokalitetu Dusina-Pogorelica za istraživanje i eksploataciju mermerisanog krečnjaka.

Data je saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta javne ustanove za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje-lječilište „Reumal“ Fojnica uz zaključak da se u Odluku uvrsti mišljenje Komisije za statut i propise te da se kao takva Odluka nađe na dnevnom redu sljedeće sjednice.

Na današnjoj sjednici Vijeća usvojen je jednoglasno Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Općinske izborne komisije Fojnica za 2014. godinu te Izvještaj o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća Fojnica za 2014. godinu.Također, usvojen je i Program rada OV Fojnica za 2014.godinu.

Na kraju vijećnici su primili k znanju informaciju i prijedlog za donošenje Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o javnim priznanjima općine Fojnica.

Održano takmičenje u spravljanju gulaša
Hazim Čukle - Utorak, 24.02.2015, 10:08
Klikni za više fotografijaFojnica

U organizaciji Rekreacijskog centra „Brusnica“ iznad Fojnice prošlog vikenda na platou motela „Brusnica“ u skijalištu iznad Fojnice održano tradicionalno takmičenje u spravljanju gulaša. Učestvovalo je šest ekipa. Žiri za ocjenu kvalitete gulaša je bio sastavljen od po jednog člana iz svake prijavlejne ekipe.

Put do skijališta odličan, vrijeme je bilo idealno, sunčano i vedro, ispred motela nekoliko desetina automobila, a na skijalištu brojni ljubitelji zimskih radosti.Bilo je tu skijanja, sankanja, šetnje po prekrasnim terenima i stazama ovog skijališta.Cijene smještaja puni pansion sa ski kartom 55 KM, po osobi a dnevna ski karta je 17 KM odrasli a za djecu 13 KM.

Nagrade su bile novčane, a prvo mjesto je osvojila ekipa Planinarskog društva „Vis“ Žepče, drugo mjesto je pripalo ekipi „X faktor“ iz Slavojije, a treće mjesto je osvojila ekipa domaćina „Veš mašina“ na čelu sa Markom Stoimilovićem.Nakon toga je uslijedio druženje uz muziku u restoranu motela „Brusnica“ do sitnih sati.XVIII. sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 23.02.2015, 09:24
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica

S A Z I V A M
XVIII.sjednicu Općinskog vijeća Fojnica


Sjednica Općinskog vijeća Fojnica će se održati dana 24.02.2015. godine (utorak), u velikoj dvorani Općine Fojnica, sa početkom u 09,00 sati...

Kolegij OV
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 23.02.2015, 09:15
Klikni za više fotografijaKolegij OV
Osamnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Fojnica, održat će se 23.02.2015. godine sa početkom u 09,00 sati u sali Općine Fojnica, utvrdio je to Kolegij OV Fojnica na svojoj sjednici.

Kolegiju su prisustvovali načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić, predsjedavajući OV Bogomir Barbić, sekretar OV Snežana Rajić i predsjednik Kluba SDA Nasir Selimović.

Na Kolegiju je utvrđen dnevni red za narednu sjednicu.


Učenici u posjeti MS & WOOD
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 19.02.2015, 13:20
Klikni za više fotografijaMS&WOOD

Fabriku namještaja "Masters&Wood" („Majstori i Drvo“) u Fojnici su posjetili učenici drvoprerađivačke škole iz Fojnice, kao i studenti Mašinskog fakulteta iz Sarajeva.

Posjeti su prisustvovali i načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić te direktorica SMŠ “Zijah Dizdarević” Merima Sijarić.

Tom prilikom učenici su upoznati sa procesom proizvodnje namještaja koji se u ovoj fabrici proizvodi po najvišim svjetskim standardima i izvozi kao sastavni dio asortimana najvećih prodajnih lanaca namještaja u svijetu. Također učenicima srednje škole su dodjeljene stipendije.
Stipendije su dobili učenici Sanita Fejzić i Emir Polutan.

Podsjetimo da je upravo na inicijativu rukovodstva fabrike MS&WOOD i predstavnika lokalne vlasti od ove školske godine formirano odjeljenje drvoprerađivačke struke-tehničar finalne obrade drveta u Fojnice.

“Ovo može biti primjer saradnje biznisa i lokalne zajednice u cilju razvoja, upravo u nedovoljno razvijenim sredinama jer će svi ovi mladi ljudi imati posao u ovoj tvornici kada okončaju svoje školovanje" kazao je direktor kompanije Muhamed Pilav.

Načelnik Općine Fojnica Salkan Merdžanić poručio je učenicima i studentima kako je poziv koji su izabrali vjerovatno među pet najboljih koji su mogli izabrati. Merdžanić je kazao i kako je ovo dobar primjer saradnje biznisa i obrazovanja, te istakao kako će za ovu struku sigurno uvijek biti posla.


Potpisani Ugovori o dodjeli stipendija
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 16.02.2015, 10:24
Klikni za više fotografijaStipendije
U petak su u Općini Fojnica potpisani Ugovori o dodjeli stipendija redovnim studentima općine Fojnica za 2014/2015 godinu.
Tom prilikom predsjednik Komsije za dodjelu stipendija Vahid Bureković je čestitao studentima te pročitao imena studenata koji su ostvarili pravo na ovogodišnju stipendiju.

Stipendije su dobili studenti elektrotehnike, ekonomije, šumarstva, mašinstva, farmacije, arhitekture, građevine i zdravstvenog studija.
Dodjeljeno je petnaest stipendija a ukupan iznos stipendije je 1.000 KM i dodjeljuju se u deset jednakih mjesečnih rata u iznosu od po 100 KM.

U svom obraćanju načelnik Salkan Merdžanić je poželio puno sreće studentima te je izrazio nadu da će im ova stipendija pomoći u daljnem školovanju.

Iz matičnog ureda
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 16.02.2015, 09:25
Fojnica onlineTokom mjeseca januara u Općini Fojnica sklopljeno je pet brakova.

U Matičnom uredu Općine brak su zaključili : Bureković Jasmin i Karalija Enisa, Merušić Edin i Huseinbašić Đenita, Zahirović Tarik i Oprašić Belma, Fejzić Esmir i Džambas Nermina, Okić Pero i Filipović Nikolina.

U Matičnu knjigu rođenih ovaj mjesec je bilo deset upisa dok je u Matičnu knjigu umrlih bilo četrnaest upisa

Javni poziv za davanje u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Općine Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 11.02.2015, 11:28
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Broj: 02-31-141/15
Fojnica, 09.02.2015. godine


Na osnovu člana 39.Statuta Općine Fojnica (“Službene novine Općine Fojnica broj: 4/08 i 4/14) i člana 6. Odluke o davanju u zakup poslovnih prostorija Općine Fojnica, broj: 01-05-1103-6/13 od 03.10.2013.godine Općinski načelnik, objavljuje

JAVNI POZIV
za davanje u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Općine Fojnica

I - Predmet Javnog oglasa je davanje u zakup, na rok od 5 (pet) godina, slijedećih poslovnih prostora u vlasništvu Općine Fojnica...


Simpozij stomatologa bit će održan u Fojnici
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 11.02.2015, 11:14
Klikni za više fotografijaSastanak
U kabinetu načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića je upriličen sastanak sa predsjednicom Udruženja stomatologa FBiH Maidom Ganibegović-Selimović i direktoricom Doma zdravlja Fojnica Zijadom Salihagić.

Povod za ovaj sastanak je održavanje VIII. Simpozijuma stomatologa, odnosno pomoć Općine Fojnica u organizaciji ovog Simpozijuma.

Načelnik Salkan Merdžanić je sa zadovoljstvom prihvatio da Općina Fojnica bude dio ovog projekta čija će realizacija biti upriličena u Fojnici, tačnije u Aquareumalu od 27.-29. marta 2015. godine.

Cilj Simpozijuma, na kojem se očekuje preko 300 učesnika je edukacija, razmjena iskustava među kolegama, te upoznavanje i stvaranje kontakata među mladim stručnjacima.

Promocija filma“Begovica“ reditelja Amira Mušinbegovića
Hazim Čukle - Srijeda, 11.02.2015, 10:13
Klikni za više fotografija Reumal

U prepunoj sali hotela „Reumal“ u Fojnici održana je promocija filma „Begovica“ čiji je reditelj folk pjevač Amir Mušinbegović iz Kološića kod Visokog. Scenario za fim je napisala Amirova supruga Adisa Mušinbegović.U filmu pored ostalih igraju Miro Milković Faca i Sulejman Suljo Topić (Braća Bluz),Zakira Dervić,Omer Čehajić, sam reditelj i drugi. Na samom početku reditelj Amir Mušinbegović je pozdravio prisutne, predstavio dio glumačke ekipe i tom prilikom kazao

-Ovo je moj treći film koji je snimljen na lokalitetima dva napuštena sela kod Visokog. Film govori o bosanskoj kulturi sa ovih prostora iz polovine 19. vijeka. Prikazani su pomalo zaboravljeni stari bosanski običaji kao što su kosidbe, mobe, ašikovanje na penđeru, tu su stare bosanske kuće (ćerpićare) itd. Predstavili smo ovaj film i van granica naše zemlje, a polovinom mjeseca februara putujemo u Švedsku, Norvešku i Tursku gdje će ga moći vidjeti i neki gledaoci tih zemalja, kazao je Amir Mušinbegović.


Pored projekcije filma priređena je izložba slika čiji je autor Rasim Maslić, novinar, književnik i slikar iz BiH sa njemačkom adresom u Frajburgu.Kazao nam je da su to njegove slike koje izlaže u sklopu akcije „Umjetnost pomaže BiH“ , i da je jedna izložba sa slikama nekoliko autora postavljena u Muzeju grada Zenice i da oni tako pomažu ugroženim građanima poplavljenih područja BiH. Nakon što su odgledali film i izložbu posjetitelji su mogli uživati u sevdalinci koje su izveli reditelj Amir Mušinbegović i njegovi prijatelji.

pretraga novosti :: arhiva novosti