Početna stranica
..:: Subota, 28.05.2016 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Za koga ćete glasati na Prijevremenim izborima 06.09.2015. godine za načelnika Općine Fojnica
Emir Memija 53.91% (186)
Sabahudin Klisura 46.09% (159)
Ukupno glasova: 345

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Maj 2016
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Započeo kurs veza žicom (tel kirma)
Hazim Čukle - Petak, 20.05.2016, 12:10
Klikni za više fotografija Kurs
Turski kulturni centar Institut „Yunus Emre“ u Fojnici svake godine organizira razne kurseve.Prošle godine je u Fojnici organiziran kurs tradicionalne turske tehnike veza zvanog tel kirma (vez žicom).Kurs je vodila prof. Sabahat Endam, koja je u Turskoj jedna od vodećih za ovu tehniku veza.Kurs je pohađalo trideset polaznica i trajao je osam mjeseci, nakon čega su polaznici dobili certifikate.

-I ove godine smo organizirali kurs veza žicom.Predavač je nastavnica Azemina Pašalić, koja je završila ovaj kurs prošle godine, koji je bio organiziran u sklopu projekta „Od majstora do kalfe“, koji je organizirao „Yunus Emre“ Institut u Fojnici.Samim tim smo došli do cilja, da naši učenici polaznici kursa, svoje znanje koje su stekli od naših profesorica, prenose na nove učenike.Kurs će trajati 2,5 mjeseca, nakon čega će ovi polaznici prirediti izložbu tih radova u našim prostorijama u Fojnici, kaže Mahir Pandžoo, prof.turskog jezika u „Yunus Emre“ Institutu u Fojnici.


Klikni za više fotografija Evropska noć muzeja i u Fojnici
Od 18 do 21 maja se održava Međunarodni dan i Evropska noć muzeja. Tako će ICOM BiH i muzeji širom cijele BiH tradicionalno jedanaesti put biti velika svjetska muzejska zajednica, koja obilježava Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja. Ovogodišnja manifestacija će se u cijelom svijetu obilježiti pod nazivom „Muzeji i kulturni krajolici-pejsaži“. Cilj je da se podigne svijest o tome da su muzeji važna sredstva kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja uzajamnog razumjevanja, saradnje i mira među narodima.

Ovoj kulturnoj manifestaciji se pridružuje i Franjevački samostan Duha Svetoga iz Fojnice, koji ima neprocjenjivu bogatu kulturnu riznicu, koje franjevci stoljećima čuvaju a važnu za Fojnicu, BiH i šire. U subotu 18 maja, u Muzeju Samostana, kulturni krajolik Fojnice svojim umjetničkim slikama je predstavila Sanja Jukić, likovna umjetnica iz Fojnice. Ovom prilikom prisutnima su se obratili Vanja Iličić, fra Miro Roleta, Asad Nuhanović, Sanja Jukić, dok je u muzičkom dijelu nastupila Mirna Mlikota i Amna Ekinović.

Klikni za više fotografijaOsnovna škola
U osnovnim školama na području općine Fojnica je završen upis u prvi razred osnovnog školovanja za školsku 2016/2017 godinu, a upis je trajao od 5-23 aprila za djecu koja 01.09. 2016 godine, pune šest godina.Urađeni su ljekarski pregledi i testiranje općeg znanja djece.Na području općine djeluju OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica, jedna centralna i šest područnih: Ostružnica, Ščitovo-Pločari polje, Prokos, Dusina, Rizvići, Živčići, i OŠ „Ivan Goran Kovačić-Gojevići Fojnica, centralna i jedna područna.
Prof Mujo Zahirović, direktor OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica, koja radi po Bosanskom nastavnom planu i programu je kazao da je za školsku 2016/2017 godinu upisano 91 budući prvačić u centralnu i šest područnih škola ove škole. Broj novih učenika je manji jer je prošle godine bilo upisano 101 prvačić. Škola broji ukupno 796 učenika, koji se školuju za devetogodišnje osnovno obrazovanje.

Od Josipe Lovrić, pedagogice OŠ „Ivan Goran Kovačić Gojevići-Fojnica, koja radi po Hrvatskom nastavnom planu i programu smo saznali da je za školsku 2016/2017 godinu upisano 4 učenika u centralnu i 14 učenika u područnu školu ove škole. Znači ukupno je upisano 18 novih prvačića, što je više od prošle godine kada je bilo upisano 16 prvačića. Škola broji ukupno 241 učenika. Prilikom naše posjete ovoj školi zatekli smo budućeg prvačića Marina Buzuka, sa kojim su pedagodica i njena kolegica obavili testiranje.


Klikni za više fotografijaDan pobjede nad fašizmom
U organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata (NOR-a) općine Fojnica, je u povodu 9.maja i 71. godišnjice, Dana pobjede nad fašizmom u drugom svjetskom ratu i Dana Evrope, položeno cvijeće na na spomen-kosturnicu partizanskog groblja u Fojnici i odata dužna pošta palim borcima i civilnim žrtvama fašističkog terora.

Prisutne je pozdravio i zahvalio na prisustvu Fehim Zečević, predsjedni Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Fojnica, a prigodan referat o ovom značajnom datumu je pročitala Amila Ibrahimović, učenica Srednje mješovite škole (SMŠ) „Zijah Dizdarević“ Fojnica.


Klikni za više fotografijaOtvaranje pijace
Danas je u Fojnici otvorena Zelena tržnica/pijaca. Ceremoniji otvaranja je prisustvovao veliki broj građana. Skupu se obratio načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura, premijer SBK Tahir Lendo te ministar u Vladi SBK Salkan Merdžanić.
Sa skupa je poručeno da je ovo bitan projekat za Fojnicu koji će svima biti od koristi i da će ispuniti svoju zadaću, odnosno što bolje povezati primarnu poljoprivrednu proizvodnju i plasman proizvoda.
Inače, izgradnja pijace trajala je dvije godine. Vrijednost projekta iznosi oko 500 hiljada maraka koje su obezbjedili Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Općina Fojnica.
Objekat se sastoji od 5 zatvorenih poslovnih prostora, sanitarnog čvora, sa izdvojenim wc –om za invalidne osobe, natkrivenog prostora za 50 pijačnih stolova, te parking prostorom za 15 vozila.
Ova pijaca je namijenjena za prodaju mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih prerađevina, pekarskih proizvodima i slatkog programa, raznih vrsta tjestenine, riba i prerađevina od riba, jaja, svježeg i zamrznutog mesa peradi te drugih prehrambenih proizvoda.
U zabavnom dijelu programa goste su zabavljali članovi KPD-a Matija Gubec i KUD „1001 noć“.

Klikni za više fotografijaOtvaranje pijace
Sa velikim zadovoljstvom pozivamo sve građane Fojnice da u srijedu 18.05.2016. godine u 11.00 sati prisustvuju svečanom otvaranju „Zelene tržnice/pijace u Fojnici“.
Prilikom svečanog otvaranja biti će upriličena obraćanja zvaničnika.
Na otvaranju Vas očekuje
- bogat kulturno-zabavni program
- druženje uz roštilj

Radujemo se Vašem dolasku!


Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za privredu, finansije i budžet

Obavijest o početku rada zelene tržnice/pijace

Obavještavaju se zainteresovani zakupci-prodavci koji se bave prodajom :
- Mesa i mesnih prerađevina
- Mlijeka i mliječnih prerađevina
- Pekarskim proizvodima i slatkim programom
- Raznim vrstama tjestenine
- Riba i prerađevinama od riba,
- Jaja
- Svježeg i zamrznutog mesa peradi te
- Drugih prehrambenih proizvoda
da će novoizgrađena zelena tržnica/pijaca početi sa radom 11.05.2016. godine.
Shodno tome, svi koji se bave prodajom navedenih proizvoda, mole se da u srijedu 11.05.2016. od 06.00 do 07.00 sati budu na lokalitetu novoizgrađene pijace.
Dalje upute o radu dobit će od službenika/redara na samom lokalitetu.


Pomoćnik načelnika
Alija Mukača, dipl.ecc.
Džipijada – Prokoško jezero
anida.ramic - Ponedjeljak, 09.05.2016, 12:35
Klikni za više fotografijaDžipijada


Obavijest
anida.ramic - Ponedjeljak, 09.05.2016, 11:51
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za privredu, finansije i budžet
Broj:03-24- 581/16
Fojnica:09.05.2016 .god

Obavijest


Obavještavaju se poljoprivrednici sa područja općine Fojnica, da je rok predaje dokumentacije za stimulaciju farmskog uzgoja krava pomjeren do 20.05.2016.god.

Pomoćnik načelnika
Alija Mukača, dipl.ecc.
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača
PRILOG:
- Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača