Početna stranica
..:: Utorak, 13.10.2015 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Za koga ćete glasati na Prijevremenim izborima 06.09.2015. godine za načelnika Općine Fojnica
Emir Memija 53.91% (186)
Sabahudin Klisura 46.09% (159)
Ukupno glasova: 345

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Oktobar 2015
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Svečani prijem za prvačiće škole „Muhsin Rizvić“ Fojnica
Hazim Čukle - Srijeda, 30.09.2015, 15:01
Klikni za više fotografija Prvačići
U Fojnici postoji jedna centralna i šest područnih škola Osnovne škole „Muhsin Rizvić“ Fojnica koja izvodi nastavu po bosanskom nastavnom planu i programu. U školsku 2015/16 godinu je u ovu školu upisano 103 učenika u prvi razred devetogodišnjeg školovanja.

Učenici petog razreda OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica je zajedno sa svojim učiteljicama pripremila bogat zabavni program za svečani prijem naših učenika prvačića koji će ove godine početi svoje osnovno školovanje.

Priredili smo im zabavan program kako bi se oni osjećali ugodno i prijatno, a u tom programu su zastupljeni i njihovi roditelji, da se koja lijepa riječ uputi i njima i da kažemo da je škola gdje se djeca osjećaju lijepo, ugodno i prijatno i da se ne boje promjena koje ih očekuju, kazala je Razija Buharalija jedna od organizatora ove zabave.

Susreti motorista i četverotočkaša u Gojevićima kod Fojnice
Hazim Čukle - Srijeda, 30.09.2015, 14:51
Klikni za više fotografija Gojevići
Drugog dana proteklog vikenda je u organizaciji Moto kluba „Vranica“ Fojnica u naselju Gojevići kod Fojnice održano druženje enduro susreti motorista i četverotočkaša. Iako je padala jaka kiša to nije omelo ljubitelje ovog sporta da se okupe u velikom broju. Nakon okupljanja i okrepljenja krenulo se na vožnju stazom koju su im odabrali domaćini.

- Moto klub „Vranica“ Fojnica je osnovan 2003 godine, broji svoji pedesetak članova.Najmlađi član je 7.godišnji Sajim Bajrić, ali zbog vremenski uslova neće voziti ovu stazu. Na ove enduro susrete su nam stigli prijatelji iz nekoliko moto klubova kao što su: Sarajevo, Bugojno, Mrkonjić Grada, Pale, Travnik, Gornji Vakufa/Uskoplje, Kiseljak, Kreševo i nas domaćina Fojnice, kaže Davor Bošnjak, predsjednik MK „Vranica“ Fojnica i dodaje

Odavde imamo vožnju na stazi od Gojevića do Fojnice ulicama grada, nakon toga preko Selakovića, Veselice do Rekreacijskog centra „Brusnica“ iznad Fojnice, gdje ćemo imati zajednički ručak. Nakon kraće pauze idemo dalje do Vran kamena, preko planine Zec i povratak u Gojeviće, gdje ćemo imati zajedničku večeru i druženje uz muziku u sali OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica, kaže Davor Bošnjak, predsjednik MK „Vranica“ Fojnica.

Među gostima su i desetak članova Moto kros kluba „Romanija“ Sokolac. Njihov predsjednik Brane Džurđić, nam je kazao –Naš klub je mlad klub i brojimo petnaestak svojih članova. Prvi put smo u Fojnici i za sada su prvi utisci odlični, gostoprimstvo domaćina, lijepa priroda, samo nam vremenski uslovi nisu baš najbolji, ali navikli smo mi na to, kaže predsjednik gostiju sa Pala, Brane Džurđić.


Održana 24. sjednica OV Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 28.09.2015, 12:23
Klikni za više fotografija24.sjednica OV
Na danas održanoj dvadeset četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Fojnica bilo je sedam tačaka dnevnog reda. Nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika sa prethodne sjednice na dnevnom redu su se našla dva prijedloga Rješenja o dodjeli građevinskog zemljišta u vlasništvu općine. Ovi prijedlozi su usvojeni.

Također na ovoj sjednici su utvrđeni prijedlozi kandidata iz reda lokalne zajednice za članove školskih odbora osnovnih i srednjih škola u Fojnici.

Izvještaj o realizaciji Programa rada općinskog vijeća za prvih šest mjeseci 2015. godine je jednoglasno usvojen.

Nakon izlaganja direktora Lječilišta "Reumal" Fojnica Eldana Lokmića, izvještaj o radu ove ustanove za 2014. godinu je također jednoglasno usvojen.

Zijad Ramić pobjednik bajramskog tavla turnira
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.09.2015, 11:40
Klikni za više fotografija Zijad Ramić
U organizaciji Tavla kluba „Dževad Salčinović Šajna „ Fojnica je u povodu Kurban-bajrama u prostorijama kluba u Fojnici odigran tradicionalni bajramski tavla turnir.

Učestvovalo je petnaest tavla igrača iz Fojnice, a igralo se pet kola.Nakon odigrani pet kola najbolji rezultat je imao Zijad Ramić, i tako postao pobjednik ovog bajramskog tavla turnira.

Drugo mjesto je osvojio Nedžad Mukača a treće mjesto Mustafa Čohadžić.Pripale su im novčane nagrade i pehari.


Džamije bile pretjesne, klanjalo se i na ulici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 28.09.2015, 11:29
Klikni za više fotografija Bajram
Džamije u Fojnici su bile pretjesne da bi primile sve vjernike koji su u ranim jutarnjim satima došli klanjati veliki muslimanski praznik Bajram namaz. Na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica Kurban bajram namaz je klanjan na jedanaest mjesta u džamijama, a klanjalo se i u haremima i ulici ispred džamija.

Centralna svečanost klanjanja Bajram namaza je održana u Muharem efendinoj (Čaršijskoj) džamiji, gdje je Bajram namaz imamio i bajramsku hudbu održao Ahmed efendija Vuković. Nakon klanjanja Bajram namaza uslijedilo je čestitanje Bajrama, nakon čega su se vjernici uputili svojim kućama kako bi bajramsku radost podjelili sa svojim najmilijim i obavili klanje kurbana.

Finale MNL Fojnica 2015
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Ponedjeljak, 21.09.2015, 12:59
Klikni za više fotografijaMNL "Fojnica 2015"
Finale pete sezone općinske MNL "Fojnica 2015"

Obilježavanje Nedjelje borbe protiv tuberkuloze
Crveni križ općine Fojnica - Ponedjeljak, 21.09.2015, 12:51
Klikni za više fotografijaCrveni križ
U okviru programa obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze (14. – 21.09.2015.), danas smo u SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica organizovali predavanje o tuberkulozi, pod motom „ZNANJEM PROTIV TUBERKULOZE“.

Predavanju su osim volontera prisustvovali i učenici drugih i trećih razreda medicinske škole, čiji su predavači bili dr. Đenita Čarić i Senida Varka, magistar zdravstvene njege i terapije.
Općina Fojnica je vodeća po broju oboljelih od TBC-a u SBK.
Broj novootkrivenih bolesnika u zadnjih par godina je slijedeći:
- 2012. god. – broj novootkrivenih bolesnika - 5
- 2013. god. - broj novootkrivenih bolesnika – 6
- 2014. god. - broj novootkrivenih bolesnika – 11
- 2015. god. do danas - broj novootkrivenih bolesnika – 8

Cilj predavanja je širenje znanja o tuberkulozi, podizanje zdravstvene svijesti u uvjetima povećanog rizika za obolijevanje, kao i ukazivanje na značaj prevencije i pravovremenog liječenja.

Naši vrijedni volonteri su osim pripreme u organizaciji predavanja, vršili prodaju doplatnih markica u apoenima od 0,50 KM, čija se prodaja nastavlja i sutra. Prikupljeni prihod od markica će ići u humanitarne svrhe.

Zahvaljujemo se SMŠ „Zijah Dizdarević“ na saradnji, predavačima, učenicima i našim vrijednim volonterima.

Službene novine općine Fojnica br. 7
Snežana Rajić - Petak, 18.09.2015, 16:37
Općina FojnicaObavještavamo vas da je izašao 7. broj Službenih novina općine Fojnica za 2015. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

Obilježena 18. godišnjica pogibije međunarodnih predstavnika
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 18.09.2015, 11:55
Klikni za više fotografija Prokoško jezero
Na Prokoškom jezeru jučer je obilježena 18. godišnjica pogibije dvanaest međunarodnih predstavnika, koji su stradali u helikopterskoj nesreći.

Prije 18. godina prilikom pada helikoptera živote je izgubilo sedam članova bivše Misije Ujedinjenih nacija (UN) u BiH i pet zaposlenika OHR-a.

„ Naše kolege su izgubile svoje živote na ovoj planini, ali mi smo ovdje danas, na ovom mjestu i u ovoj zemlji da nastavimo njihov posao koji nije završen sa završetkom njihovih života i neće biti završen s nama. Nastavit će se jer je utemeljen na snažnim i pozitivnim principima“ – rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Bruce Berton.

Predsjednik Federacije BiH (FBiH) Marinko Čavara istakao je da je namjera današnje ceremonije da se ne zaborave ljudi koji su ovdje nastradali i koji su dali svoje živote za učvršćivanje mira i demokracije u BiH.

Stoga, istakao je, zaslužuju počast koja im se ukazuje dolaskom, polaganjem vijenaca i sjećanjem na njih, njihove živote i doprinos miru u BiH.

Ceremoniji su prisustvovali brojni predstavnici međunarodne zajednice i vlasti BiH. Svojim dolaskom i polaganjem vijenaca počast poginulim su ukazali premijer i ministri u Vladi SBK te načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura.


pretraga novosti :: arhiva novosti