Početna stranica
..:: Ponedjeljak, 28.07.2014 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Kako ćete dočekati Novu godinu?
Prespavat ću 47.37% (9)
U kućnoj atmosferi s porodicom / prijateljima 36.84% (7)
U kafiću / restoranu 15.79% (3)
Ukupno glasova: 19

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Juli 2014
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Delegacija Zavoda Bakovići posjetila Domaljevac –Šamac
Hazim Čukle - Srijeda, 09.07.2014, 10:26
Fojnica
U akciju pomoći nedavno poplavljenim područjima u BiH se od samog početka uključio i Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ iz Bakovića u općini Fojnica. Tako je na samom početku katastrofalnih poplava grupa djelatnika iz Tehničke službe Zavoda radila na raščišćavanju terena u Maglaju. U saradnji sa Crvenim križom općine Fojnica, Zavod je dao na raspolaganje kombi vozilo sa vozačem za dostavu humanitarne pomoći u Zavidoviće.

Ovih je dana je dr. Nada Sušić Sijerčić,v.d. direktorica Zavoda Bakovići sa saradnicima posjetili općinu Domaljevac-Šamac. Tom prilikom su uručili donaciju prehrambenih i higijenskih potrepština koja je nabavljena dobrovoljnim prilozima uposlenika Zavoda Bakovići. Takođe je ova ustanova iz Fojnice Centru za socijalni rad Domaljevac ustupila na mjesec dana na korištenje svoje dostavno vozilo „cady“.


Održana XIII. Sjednica OV Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 04.07.2014, 09:24
Klikni za više fotografija13.sjednica OV
Trinaesta sjednica Općinskog vijeća Fojnica održana je jučer. Na ovoj sjednici vijećnici OV su usvojili Prijedlog Odluke o komunalnom redu i Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju naziva ulica na području Općine Fojnica.

Također, usvojen je Nacrt Statutarne Odluke o izmjeni i dopuni Statuta Općine Fojnica te je data saglasnost na Statut JU Dom zdravlja Fojnica. Na sjednici je, na prijedlog načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića, dopunjen Dnevni red i to sa dvije tačke. To su Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o pristupanju izradi Prostornog plana uređenja Općine Fojnica i Prijedlog Odluke o usvajanju Prostorne osnove Prostornog plana Općine Fojnica. Ove Odluke su također dobile podršku vijećnika.

Certifikati učenicima koji su se školovali za kuhare i hotelske tehničare
Hazim Čukle - Petak, 04.07.2014, 08:29
Fojnica
Ovih dana je završen još jedan kurs edukacije učenika srednjih škola iz Fojnice i Kiseljaka, koji su se školovali u školskoj 2013/2014 godini za zanimanja kuhar i hotelski tehničar.Praktičnu nastavu su obavljali u „Reumalu“ i „Aquareumalu“ u Fojnici u okviru projekta „Centar Francuska – Overnj (Auvergne)- BiH u Fojnici“.Ove školske godine kursom su obuhvačeni po dvanaest najboljih učenika oba zanimanja iz škola Fojnice i Kiseljaka.

Njima su uručeni certifikati Turističko ugostiteljske škole iz Šamalijeresa (Chamalieresa), koja se nalazi u pokrajini Overnj (Auvergne) u Francuskoj, a edukaciju učenika su vršili profesori iz škole Šamalijeresa , Fojnice i Kiseljaka.Na završnim testiranjima najbolje rezultate je kod kuhara imao učenik Toni Trogrlić iz Han Ploče općina Kiseljak, a kod hotelskih tehničara Marko Bradara iz Kiseljaka.Certifikate su im uručili profesori Frederik Huret, Patrick Recasens i Tomas Vivant, Sanid Šahmić i Gordana Pecirep.

-Ovaj projekat je počeo prije 7 godina i imao je za cilj da se unaprijedi praktična nastava za ove oblasti za škole u SBK.Vremenom je to trebalo da preraste u stalni edukativni centar u Fojnici, međutim iz razno raznih razloga to nije ostvareno, tako da bi otprilike sa ovom godinom ova edukacija i završila, pojašnjava Semin Sudžuka, zamjenik direktora RR Centra „Fojnica iz Fojnice i dodaje

.Ovaj projekat je bio koncipiran, tako da je u njemu učestvovala regija Overnj iz Francuske koja je davala određeni dio sredstava i profesore iz škole Šamalijeresa gdje je na samom početku ovog projekta učestvovalo 6 škola iz SBK, gdje je kroz projekt prošlo od 190 do 200 učenika srednjih škola SBK.Turistička zajednica SBK je učestvovala i podržava ovaj projekat, međutim trebalo je da ga više podrži resorno ministarstvo SBK, međutim on nije našao svoje mjesto u njihovim planovima, kazao je zamjenik direktora Semin Sudžuka.

Sutra sjednica OV Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 02.07.2014, 08:01
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica

S A Z I V A M
XIII. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica


Sjednica Općinskog vijeća Fojnica će se održati dana 03.07.2014. godine (četvrtak), u velikoj Sali Općine Fojnica, sa početkom u 9:00 sati...

Natječaj za kratku priču/pripovijetku u 2014. godini (
Nevres Jemendžić - Srijeda, 02.07.2014, 07:54
Susreti Zija DizdarevićKnjiževno kulturna manifestacija
Broj: XXX -9/14
Fojnica,23.06.2014. godine


Upravni odbor Književno–kulturne manifestacije “Susreti Zija Dizdarević”, na osnovu člana 7. Statuta manifestacije, raspisuje

NATJEČAJ
za kratku priču/pripovijetku u 2014. godini


Radove slati na adresu: Književno–kulturna manifestacija “Susreti Zija Dizdarević”, 71270 Fojnica, Bosanska 94...

U susret ramazanu u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 02.07.2014, 07:46
Fojnica
U organizaciji Medžlisa IZ Fojnica u saradnji sa „Yunus Emre Enstitüsü” – Turski kulturni centar Fojnica je nakon akšam-namaza uoči prve teravi-namaza mjeseca mubarek ramazana na platou ispred Centra priredili vjersko kulturnu manifestaciju pod nazivom “U susret ramazanu”. Predstavili su se polaznici mektebske nastave učenjem časnog Kurana, ilahija i poezijom o mubarek ramazanu i BiH. Učestvovala je i muzička grupa “Yunus Emre” iz Sarajeva izveli su sufijsku muziku, ilahije na našem i turskom jeziku, kao i folklorna grupa KUD “1001 noć” Fojnica.

Prisutne je selamio Ramiz Meša, predsjednik Medžlisa IZ Fojnica, koji je u svom obraćanju između ostalog kazao – U danima ramazana najbolje osjećamo veličinu božije milosti koja nam daje strpljivost i smirenost i jača našu potrebu za pravdom i dobročinstvom u društvu. Zato želim da našim postom, iftarima i druženjima učvrstimo naše bratske veze i složno radimo za dobro svakog čovjeka i napredak zajednice i čitavog društva.

Prof. Junus Džunedioglu (Yunus Cunedioğlu), v.d. direktor „Yunus Emre Enstitüsü” – Turski kulturni centar Fojnica je kazao da su u saradnji sa Medžlisom IZ Fojnica priredili ovaj predramazanski program, citirajući jednu tursku izreku koja kaže da onaj čiji život bude poput ramazana na ovom svijetu, život na onom svijetu će mu biti poput bajrama. Prisutne je selamio i govorio o ljepoti mubarek šehri ramazana i Mensur ef Pašalić, glavni imam Medžlisa. Na kraju su svi zaigrali narodno kolo.

Očekuje se nevrijeme u toku dana
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 25.06.2014, 14:51
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za civilnu zaštitu i inspekcijski nadzor
ObavijestSlužba za civilnu zaštitu općine Fojnica je danas, 25.06.2014. godine, od Federalne uprave Civilne zaštite dobila sljedeće upozorenje:

Federalni hidrometeorološki zavod je izdao narandžasto upozorenje. Stoga Vam skrećemo pažnju na očekivano nevrijeme u toku dana.

Vremenska prognoza:

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom.
Tokom poslijepodneva se očekuju izraženiji grmljavinski pljuskovi, praćeni jakim vjetrom i gradom, naročito u sjevernoj i sjeveroistočnoj Bosni. Vjetar, umjeren do jak, na momente olujan, južni i jugozapadni. Dnevne temperature od 22 do 30 stepeni Celzijusa.

Javni oglas za izbor i imenovanje predsjednika i članova UO "Reumal"
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 25.06.2014, 11:19
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u Federaciji BiH ("Službene novine Federacije BiH", broj: 34/03 i 65/11) i člana 2 i 3. Odluke o utvrđivanju uvjeta i kriterija za imenovanje na pozicije u reguliranim organima općine Fojnica, broj: 02-02-136/08 od 18.02.2008. godine, u postupku imenovanja na pozicije u reguliranim organima u kojima Općina Fojnica ima pravni interes, načelnik Općine Fojnica objavljuje


PONIŠTENJE JAVNOG OGLASA
za izbor i imenovanje predsjednika i članova upravnog odbora
Javne ustanove Republički centar za medicinsku rehabilitaciju u Fojnici


objavljen u „Službenim novinama Federacije BiH“, dana 20.11.2013.godine, i istovremeno,

na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u Federaciji BiH („Službene novine Federacije BiH“, broj: 34/03 i 66/13), člana 25. Zakona o ustanovama („Službeni list R BiH“, broj: 6/02, 8/93 i 13/94) i Odluke o postupcima i kriterijima imenovanja na pozicije u reguliranim organima općine Fojnica, broj: 01-05-678-6/14 od 29.05.2014.godine, raspisuje


PONOVNI JAVNI OGLAS
za izbor i imenovanje predsjednika i članova
Upravnog odbora Javne ustanove za medicinsku rehabilitaciju
i banjsko liječenje – lječilište „Reumal“ Fojnica...


Službene novine općine Fojnica br. 1 i 2
Snežana Rajić - Utorak, 24.06.2014, 21:29
Općina FojnicaObavještavamo vas da su izašli 1. i 2. broj Službenih novina općine Fojnica za 2014. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

Knjiga o porodici Sikirić autora Emira Gačanovića
Hazim Čukle - Utorak, 24.06.2014, 12:41
Promocija
Sa promocije i posjetitelji u sali.Autor u sredini sa njegove desne strane prof.dr.Ćazim Hadžimejlić sa lijeve mr. Dževad Kučukalić.Tekija na Oglavku, turbe šejh Sirri babe.

Ovih dana je u Turskom kulturnom centru „Yunus Emre“ u Fojnici predstavljena knjiga o porodici Sikirić iz Fojnice, pod nazivom „Šejh Sirri baba-oblikom kaplja , sadržinom okeana“ čiji je autor Emir Gačanović fotograf i publicista,istraživač prošlosti i kulturno-historijske baštine BiH.Po rođenju je Fojničanin sa Australijskom adresom u Sidneju.Knjiga govori o nakšibendijskoj tekiji u Oglavku u općini Fojnica.Promotor je bio prof.dr. Ćazim Hadžimejlić i Dževad Kučukalić.

Knjigu i autora Emira Gačanovića je predstavio uvodničar mr. Dževad Kučukalić.U ovoj knjizi se govori o porijeklu Sikirić u Bosni i nakšibendijske tekije u Oglavku kod Fojnice čiji je osnivač bila porodica Sikirić.Knjiga ima pored literarnog i kulturno-historijsku i religioznu vrijednost.

U svom obraćanju prisutnima autor je naglasio da porodićno stablo Sikirić, a kojem i on pripada je istraživao skoro dvadeset godina u arhivima Dubrovnika, Beča, Budimpešte itd.Glavni lik te knjige je šejh Sirri baba veliki sufija i pjesnik.Autor je između ostalog kazao da u osmanlijskom arhivu postoje dokumenti u kojima se vidi da je šejh Sirri baba mjesečno slao 300 groša za održavanje tekije u Oglavku, koja se i danas tu nalazi kao i porodica Sikirić.

pretraga novosti :: arhiva novosti