Početna stranica
..:: Subota, 01.11.2014 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Kako ćete dočekati Novu godinu?
Prespavat ću 47.37% (9)
U kućnoj atmosferi s porodicom / prijateljima 36.84% (7)
U kafiću / restoranu 15.79% (3)
Ukupno glasova: 19

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Oktobar 2014
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Akcija dobrovoljnog darivanja krvi
Crveni križ općine Fojnica - Četvrtak, 23.10.2014, 14:50
Klikni za više fotografijaDarivanje krvi
Crveni križ općine Fojnica u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH iz Sarajeva organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija će biti održana 27.10.2014. (ponedjeljak) u terminu od 09.00 do 16.00 h, u prostorijama Crvenog križa općine Fojnica.

Kamp mladih Crvenog križa FBiH
Crveni križ općine Fojnica - Srijeda, 22.10.2014, 14:35
Kamp
U organizaciji Crvenog križa FBiH u periodu od 16.-19. 10.2014. godine na području općine Cazin, hotel Sedra održan je Kamp mladih Crvenog križa FBiH na kojem je učestvovalo preko 50 mladih volontera iz 10 kantonalnih organizacija strukture Crvenog križa FBiH gdje su i naša dva volontera Amar Tiro i Kenan Hodžić skupa sa dvije volonterke iz CK Kiseljaka predstavljali mlade Crvenog križa SBK/KSB.

Kamp je bio posvećen edukaciji volontera Crvenog križa iz oblasti pripreme i odgovora na prirodne nesreće, psihosocijalne podrške, te razmjeni iskustva mladih volontera u vezi sa poplavama koje su u proteklom periodu zadesile područje BiH i regiona.
Prvog dana Kampa, 17.10.2014. godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva mladi su posjetili najugroženije porodice u poplavljenim područjima u općini Cazin i Bosanska Krupa i tom prilikom im uručili skromnu pomoć u vidu paketa hrane.
Pored edukativnog dijela Kampa koji se odnosio na pružanje prve pomoći i psihosocijalne podrške u situacijama prirodne nesreće, te komunikacije i socijalnih vještin, mladi su određenim aktivnostima obilježili i 18.10. Evropski dan borbe protiv antitrafikinga. Učesnicima kampa približena je tema prevencije trgovine ljudima, te su kroz interaktivne radionice dali svoj doprinos u obilježavanju pomenutog datuma.


Osnovana podružnica psihologa Srednjobosanskog kantona
Fojnica online redakcija - Srijeda, 22.10.2014, 13:57
Fojnica online

Podružnica psihologa Srednjobosanskog kantonaU septembru ove osnovana je Podružnica društva psihologa Srednjobosanskog kantona.
Za predsjednicu podružnice izabrana je Klementina Nuk-Vuković (Centar za mentalno zdravlje Vitez), a za članove izvršnog odbora Tatjana Grujo (volonter Srednja škola 'Vitez'), Hodžić Đenan (Zavod “Drin” Fojnica) ,Lucija Ledić (Volonter u KŠC “PetarBarbarić” Travnik),Nebojša Petrović (Srednja škola 'Vitez'),Katarina Mravak (Dom zdravlja GornjiVakuf - Uskoplje ).

Društvo psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine je strukovno udruženje čiji je glavni cilj zastupanje interesa psihologije kao struke, poticaj razvoja i popularizaciju teorijskih i primjenjenih grana psihologije, praćenje potrebe za zapošljavanjem psihologa i zalaganje za stvaranje mogućnosti za zapošljavanje psihologa, te brigu o poštivanju načela profesionalne etike psihologa.

Osnivanjem podružnice u Srednjobosanskom kantonu stekli su se uvjeti za aktivnije djelovanje psihologa prema zajednici što će zasigurno doprinijeti poboljšanju kvalitete usluga i razumijevanju značaja psihologije kao struke za poboljšanje kvalitete života pojedinaca i društva u cjelini.

10. listopad je Svjetski dan mentalnog zdravlja a ove godine prilikom obilježavanja naglasak je stavljen na življenje sa shizofrenijom. Cilj je povećati svijest o činjenicama da je shizofrenija lječiva bolest, da je liječenje učinkovitije u njenim ranijim fazama, a da više od 50% osoba sa shizofrenijom ne dobiva prikladnu njegu. Shizofrenija pogađa oko 24 milijuna ljudi diljem svijeta, a 90% osoba s neliječenom shizofrenijom živi u zemljama u razvoju. Neophodno je shvatiti da je brigu o osobama sa shizofrenijom neophodno provoditi na društvenoj razini, aktivnim uključivanjem obitelji i šire zajednice.
Iako je shizofrenija težak oblik mentalne bolesti koja pogađa 4 od 1000 odraslih osoba, najčešće između 15 i 35 godina, incidencija je niska (3-10 000), a prevalencija visoka zbog njene kroničnosti. Postoje učinkovite farmakološke i psihosocijalne intervencije, a što liječenje ranije započne, to će ono biti učinkovitije.
Niz programa posljednjih godina usmjeren je na edukaciju kako obitelji tako i šire zajednice s ciljem adekvatne podrške osobama sa shizofrenijom, kao i s ciljem smanjenja stigme i diskriminacije prema osobama sa mentalnim poremećajima uopće.

Mentalne bolesti i poremećaji često rezultiraju zanemarivanjem ozbiljnih tjelesnih bolesti, kao što nerijetko ozbiljne tjelesne bolesti rezultiraju zanemarivanjem mentalnog zdravlja.
Centar za mentalno zdravlje JU Dom zdravlja Vitez u suradnji sa Podružnicom društva psihologa SBK kantona povodom obilježavanja dana ‘mentalnog zdravlja’ posjetio je Domove za starije i nemoćne osobe u Vitezu i Novom Travniku.
Također povodom obilježavanja Dana mentalnog zdravlja klijenti Okupacione terapije zajedno sa uposlenim djelatnicima CMZ-a organizovali su zajedničko druženje izvan prostorija CMZ-a.
Finale MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 15.10.2014, 14:59
Klikni za više informacijaAAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate polufinalnih i termine finalne utakmice općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Čestitka načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 03.10.2014, 13:02
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica

Cijenjeni sugrađani, upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom predstojećeg Kurban bajrama. Želim da bajramske praznike provedemo u miru, slozi, zdravlju i blagostanju.


Bajram Šerif Mubarek Olsun!
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica
Salkan Merdžanić
Načelnik općine Fojnica
Bajram Šerif Mubarek Olsun
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 03.10.2014, 12:56
Bajram Šerif Mubarek Olsun

Prvi dan Kurban-bajrama je sutra, u subotu 03. oktobra 2014. godine.
Bajram namaz je u 7 sati i 24 minuta.
Polufinale PLAY OFF MNL 2014
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 30.09.2014, 13:08
Klikni za više informacijaAAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate PLAY OFF-a općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


VII Otvoreno karate prvenstvo „Visoko 2014“
Karate klub «Fudokan» - Utorak, 30.09.2014, 12:54
Klikni za više fotografijaVisoko 2014
U subotu, 27.septembra 2014.godine u Visokom je održano VII Otvoreno karate prvenstvo „Visoko 2014“, podovom Dana općine Visoko i 35.godina postojanja Karate kluba „Visoko“. Tehnički organizator takmičenje bio je Karate klub “Visoko”, a generalni sponzor Općina Visoko i općinska načelnica Amra Babić . Učešće je uzelo 16 klubova iz BiH i Srbije te reprezentacije Italije, Slovenije i BiH sa 308 takmičara.
VII Otvoreno karate prvenstvo „Visoko 2014“ otvorio je zamjenik načelnice Općine Visoko gospodin Emir Fejzagić.

Na ovom prvenstvu učestvovale su sljedeće ekipe: Reprezentacija BiH, Reprezentacija Slovenije, Reprezentacija Italije, Karate klub „Igman“ I. Sarajevo, Karate klub „Zenica“ Zenica, Karate klub „Rei“ Zenica, Karate klub „Mostar“ Mostar, Karate klub „Seiken“ Visoko, Karate klub „Zanshin“ Kreševo, Karate klub „Fudokan“ Visoko, Karate klub „Fudokan“ Fojnica, Karate klub „Shodan“ Prijedor, Karate klub „Seiken“ Visoko, Karate klub „Gard“ Zenica, Karate klub „Rudar“ Breza, Karate klub „Romanija“ Pale, Karate klub „Čačak“ Čačak, Karate klub „Vareš“ Vareš, Karate klub „Visoko“ Visoko;

Karate klub “Fudokan” Fojnica predstavljalo je 6 takmičara, a osvojene su 4 medalje (2 srebrene i dvije bronzane).
Medalje su osvojili:

Dječaci 12.-13.godina:
Belmin Karalija 2.mjesto, jiyu ippon kumite;
Kenan Ferhatović 2.mjesto, Ko-Go kumite;
Belmin Karalija 3.mjesto, Ko-Go kumite;
Juniori:
Alvin Akšamović 3,mjesto, kate;

Na kraju VII Otvorenog karate prvenstva “Visoko 2014” proglašeeni su i najbolji:
- Najuspješnija juniorka je Rijalda Džiho iz KK „Mostar“
- Najuspješniji junior je Marko Jugović iz KK „Romanija“ Pale
- Najuspješniji senior je Amel Zukić iz KK „Visoko“

U ukupnom poretku klubova, gdje u konkurenciju nije ulazio klub domaćin, a po osvojenim medaljama, gdje je zlatna medalja nosila 3 boda, srebrena 2 i bronzana 1 bod, redoslijed je bio sljedeći:
Reprezentacija Slovenije 1.mjesto;
Karate klub „Mostar“ 2.mjesto;
Karate klub „Romanija“ Pale 3.mjesto;

Play off MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Utorak, 23.09.2014, 14:45
Klikni za više fotografijaMNL "Fojnica 2014"
Play off MNL "Fojnica 2014"

Na oldtimer festu učestvovalo 35 vozila
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 22.09.2014, 10:26
Klikni za više fotografijaOldtimer
U organizaciji Oldtimer kluba „Fojnica“ iz Fojnice je održan šesti međunarodni tradicionalni Oldtimer fest .Učestvovalo je 35 vlasnika sa svojim ljubimcima iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Mađarske i Srbije. Bilo je planirano da učesnici Oldtimer festa prvog dana festivala u defileu sa svojim ljubimcima idu do Prokoškog jezera, ali zbog vremenskih uslova promjenjena je ruta i išlo se do Deževica gdje je u restoranu „Luka“ priređen zajednički ručak i druženje do večernjih sati.

Na platou hotela „Stari grad“ u Fojnici je bilo planirano takmičenje iz spretnosti vozača, a takođe građani su trebali birati najvozilo. Vremenske neprilike su „krivac“ što to nije održano pa su nam organizarori kazali da su ovoga puta svi učesnici bili najbolji i imali najvozila. Oko podne kolona je krenula ka Kiseljaku, gdje su se na kratko zadržali a onda krenuli dalje do motela „Zigi“ u Han ploči, gdje je su uz zajednički ručak svim učesnicima uručene zahvalnice.

Prilikom izložbe oltimera najviše pažnje posjetitelja je privukao „kadilak“ iz 1967 godine vlasništvo Sinana i Šemse Huskić iz Jelaha. Kazali su nam da su ga kupili prije tri godine i da imaju račun kada je kupljen nov i da je vrijedio 8.500 USA dolara. Sada mu je vrijednost 30.000 eura.

Restaurirao sam ga u svojoj radnji u Jelahu. Bila je to posebna naruđba sa 4 vrata i ima klimu i prednju vuču.Troši manje nego ja, šali se Sinan i dodaje da troši 20 litara na sat i da je jačina motora 7.000 kubika i ima 200 konjskih snaga. Dobili smo dosta nagarada na ovakvim manifestacijama. U Fojnici je bilo predivno, kaže Sinan Huskić.

Veoma zanimljiv je bio i oldtimer marke „Buicik“ iz 1922 godine vlasništvo Rudolfa Adamka iz Mađarske, koji je nekoliko godina zaredom na manifestaciji u Fojnici bio najvozilo. Vozilo marke „mercedes“ iz 1983 godine čiji su vlasnici Mile i Radica Kelava iz Širokog brijega je takođe privlačilo pažnju posjetitelja. Radica je kazala da je iz ljubavi prema mužu ona u Njemačkoj zaradila taj automobil i da redovno u penzionerske dane obilaze ovakve manifestacije.


pretraga novosti :: arhiva novosti