Početna stranica
..:: Petak, 25.07.2014 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Kako ćete dočekati Novu godinu?
Prespavat ću 47.37% (9)
U kućnoj atmosferi s porodicom / prijateljima 36.84% (7)
U kafiću / restoranu 15.79% (3)
Ukupno glasova: 19

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Juli 2014
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Projekat Nature 2000
Fojnica online redakcija - Utorak, 24.06.2014, 12:25
Klikni za više fotografijaFojnica
Zahvaljujući aktivnoj saradnji sa svim sudionicima projekta „Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH“ uspješno je održan prvi dio radionica za sva tri pilot Natura 2000 područja u BiH: u Šamcu (bara Tišina), Trebinju (Orjen-Bijela gora) i Fojnici (Vranica). Učešće na pomenutim radionicama uzelo je gotovo 200 sudionika, a počeo je i drugi dio stručnih radionica. Za pilot projekat Vranica u Fojnici je uz prisustvo preko 50 učesnika, uspješno završena i druga dvodnevna radionica. Uz radionice završeno je i natjecanje šest škola iz Gornjeg Vakufa i Fojnice, koji su prikazali svoje radove na zaključnoj izložbi u sklopu radionice.

Odaziv i interes od strane sudionika sa svih nivoa je bio na zavidnom nivou. Na radionici aktivno učešće uzeli su sudionici javnih državnih, entitetskih, opštinskih i kantonalnih institucija, stručnjaci i predstavnici lokalnog nevladinog sektora - lovci, ribolovci, planinari, poljoprivrednici, turističke agencije, udruženja za zaštitu okoline i mnogi drugi...

Modna revija na bazenima „Aquaparka“ Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 19.06.2014, 12:13
Free Models
U organizaciji Udruženja malih i velikih manekena „Free Models“ iz Sarajeva će se u subotu 21. juna u 19,30 sati na bazenima „Aquaparka“ u Fojnici održati modna revija „Natura Concept Fojnica“ sa finalisticama izbora „Miss Earth“ (Metropolamedia, Slovenija), The best modeli „FModels.a“ kao i mali manekeni pomenute agencije iz Sarajeva, Fojnice i Kiseljaka.


Modna revija predviđena je u trajanju do dva sata u sklopu koje će se predstaviti mali i veliki manekeni i finalistice Izbora „Miss Earth“ u različitim brendovima sa po dva izlaza za male i pet izlaza za odrasle manekene.

U sklopu revijalnog dijela nastupit će i dvije plesne grupe iz Sarajeva i Kiseljaka, kao i učesnica festivala sa dvije pjesme i mali manekeni profesionalci sa posebnim preformansom make-up arta "FModels" kao i jedan od učesnika X-factora. Predvidjena je i nagradna igra za sve posjetioce ovog kulturnog događaja sa nagradama svih firmi ucesnica sponzora.


Otvorena sezona ribolova na mladicu i lipljen
Hazim Čukle - Četvrtak, 19.06.2014, 10:58
Klikni za više fotografijaRibarska sezona
Sa malim zakašnjenjem je u organizaciji UG SR „Fojnica“ iz Fojnice je proteklog vikenda uz obalu rijeke Fojnice na lokalitetu Nadbare otvorena sezona ribolova na mladicu i lipljen.Prvi i jedini su upecali ribe,koje su završile na roštilju, potočnu pastrmku Čedomir Pecirep Braco iz Ščitova polja Fojnica, a dva lipljena Marko Baban iz Brnjaka općina Kiseljak.

U sklopu ovog otvaranja sezone ribolova je organizirano i takmičenje u bacačkim disciplinama (kasting).Prvo mjesto je osvojio Midhat Salčinović, drugo mjesto Drago Biletić i treće mjesto Nevres Huseinbašić.Nagrade su ribarski štap, mašinica i torbica kao i diplome.Dodjeljene su i počasne ribarske dozvole za šest novih počasnih članova.


Završen kurs tel kirma (vez žicom)
Hazim Čukle - Srijeda, 18.06.2014, 11:38
Fojnica
Turski kulturni centar „Yunus Emre“ Fojnica koji je dar bratimljene općine Umranija iz Turske Fojnici pored nekoliko kurseva je prošle godine organizirao u okviru projekta „Obnova tradicionalnih turskih rukotvorina na Balkanu“ i kurs tradicionalne turske tehnike veza zvanog tel kirma (vez žicom).

Pomenuti kurs je pohađalo 30 polaznica u Fojnici podjeljenih u dvije grupe i trajao je osam mjeseci, a obuku i kurs je vodila prof. Sabahat Endam, koja je u Turskoj jedna od vodećih stručnjaka za ovu tehniku ručnog veza. Ovih dana je ispred Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Fojnici organizirana izložba ručnih radova polaznica kursa, koje su tom prilikom dobile i certifikate.

Profesorica Sabahat Endam je nakon uručivanja certifikata u svom obraćanju istakla kako su polaznice kursa tel kirma iz Fojnice ostavile dubok dojam na nju, jer su se tokom obuke pokazale kao izuzetno vrijedne i talentovane za ručne radove. Projekat je finansirala „Halkbank“ iz Turske, a izložbu su otvorili Yunus Cunedioglu (Junus Džunedioglu, v.d. direktor TKC „Yunus Emre“ Fojnica i Mensur ef Pašalić, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica.Nakon izložbe u Fojnici dio ovih radova će bit prezentiran na izložbi u Skopju u Makedoniji.


Uručena humanitarna pomoć u Nemilu i Željezno polje
Crveni križ općine Fojnica - Srijeda, 18.06.2014, 11:13
Pomoć
Volonteri Crvenog križa općine Fojnica su dostavili humanitarnu pomoć u MZ Nemila i MZ Željezno Polje te su je dalje distribuirali u okolna sela (Starkuće, Smajići, Šahmani, Balačići i Čole).

Humanitarna pomoć je bila u vidu porodičnih paketa, sredstava za dezinfekciju koji su bili prikupljeni u organizaciji CK Fojnica te prigodnih paketića "Djeca djeci" koji su prikupljeni u OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica.

U sklopu dostave pomenute pomoći, volonteri su išli sa mještanima u obilazak ugroženih podružnica pomenutih mjesnih zajednica u kojima su poplave i klizišta ostavili ogromne posljedice, te se uvjerili u težinu situacije gdje će naše dalje aktivnosti biti usmjerene na ta područja.


Turska delegacija u posjeti Maglaju
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 13.06.2014, 14:59
Posjeta Maglaju
Turska delegacija koju su činili Emin Uč i Hakan Karatas, pomoćnici načelnika Općine Umraniye te Šaban Demirel, pomoćnik načelnika Kagithane je boravila u Maglaju. S obzirom na prijateljske odnose općine Fojnica i općine Umraniye zajedno sa gostima iz Turske u posjeti Maglaju je boravio i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Prilikom posjete gosti su prenijeli selame premijera Redžepa Tajipa Erdogana i načelnika Umraniye i Kagithane Maglaju, te su izrazili svoje suosjećanje sa građanima pogođenim elementarnom nepogodom.

Načelnik općine Maglaj Mehmed Mustabašić je, u pratnji načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića, sa gostima iz Turske, obišao neke od lokacija u Maglaju koje su stradale u poplavama, osnovnu školu “ Maglaj“, te ul. Srebreničkih žrtava rata.

Ovom prilikom ove dvije prijateljske općine poslale su pet šlepera pomoći koja se sastoji od namještaja (stolice, stolovi, fotelje), madraci, jastuci, uređaji (frižideri, el.peći, mašine za pranje veša..) deke, a najviše pomoći sastoji se u hrani, odjeći i higijenskim sredstvima.

Na sastanku načelnik Maglaja se zahvalio na pomoći, ali i skrenuo pažnju na potrebe građana u ovoj fazi obnove stambenih objekata kao što je npr. građevinski materijal, te konkretnu novčanu pomoć.

Osim sastanka sa načelnikom Općine upriličen je i sastanak sa glavnim imamom Medžlisa IZ Maglaj Izudinom ef. M. Kruškom. Gosti iz prijateljske Turske u prijatnom razgovoru upoznali su domaćine o nastavku realizacije pomoći i načinu saradnje za što brži oporavak Maglaja i njegovih stanovnika.Dani planinara na Pogorelici kod Fojnice
Hazim Čukle - Petak, 13.06.2014, 13:49
Fojnica
Pogorelica je jedinstvena i najpitomija planina#Petar Penjga, predsjednik HPD „Malačka“ Kaštel Stari sa Antom Bojom Ćirom, predsjednikom PD „Pogorelica“ Kiseljak (Petar Penjga ima krem kačket, crvenu majicu a Anto Bojo Ćiro košulju sitne kocke.ustafa Burić,najstariji planinar ima plavu jaknu, plavi prsluk i plavu kapu.Druženje ispred doma na Pogorelici, odbojka i mladi

Tokom proteklog vikenda su u organizaciji Planinarskog društva „Pogorelica“ iz Kiseljaka i u saradnji Planinarskog saveza F BiH-e na Pogorelici održani tradicionalni „Dani planinara F BiH –Pogorelica 2014“, a ujedno je to i dan Planinarskog društva „Pogorelica“ Kiseljak.Prisustvovalo je između 250 i 300 planinara iz cijele BiH kao i petnaestak planinara iz Kaštel Štarog iz Hrvatske.

-Ovo je trodnevna manifestacija planinara koja se održala na Pogorelici.Imali smo prvi dan planinarsku turu od Kiseljaka do Pogorelice.Tu je bilo svečano otvaranje ove manifestacije a onda organizirane planinarske ture do Zec planine i do lokaliteta Smiljeva kosa.Jedan dio planinara je iskoristio to za šetnje, branje ljekobilja i druženje.Imali smo i takmičenje u orjentiringu i planinarskoj orjentaciji., kaže Anton Bojo Ćiro, predsjednik PD „Pogorelica“ Kiseljak i dodaje

Drugog dana smo imali takmičenje u odbojci gdje su najbolji dobili diplome.Posljednjeg dana ove manifestacije smo imali zajednički ručak, planinarski grah koji smo prodavali i sav prihod od tog zajedničkog ručka smo namjenili za građane poplavljenih područja i ugroženim od klizišta.

Petar Panjga , predsjednik Hrvatskog planinarskog društva „Malačka“ Kaštel Stari iz Hrvatske nam je kazao da je ovo predivno mjesto, ovo što vi u BiH imate je fenomenalno i rijetka ljepota koju drugi nemaju.Pobratimili smo se sa planinarima Kiseljaka i Kiseljakom, ovdje dođemo svake godine, da nam nije predivno nebi dolazili godinama i dolatit ćemo.

Mustafa Burić, najstariji planinar na ovim „Danima planinara-Pogorelica 2014“ nam je kazao –Meni je 78 godina, i član sam PD „Visočica“ Visoko.Na Pogorelicu dolazim već 50 godina i ovo je planina posebna, ima posebnu ljepotu, posebnu čistu i zdravu vodu, dobar zrak, prirodne ljepote i najpitomija je planina.Prešao sam naše sve planine i one preko 2.000 m.n.v., ali ova Pogorelica je jedinstvena.

Proslava svetkovine duhova u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 13.06.2014, 13:38
Fojnica
U nedelju drugog dana proteklog vikenda je proslavljen blagdan Svetkovina Duhova koji se posebno proslavlja u Fojnici jer je Duh Sveti zaštitnik Franjevačkog samostana i župe Fojnica.Ispred župne crkve u Fojnici se okupilo nekoliko hiljada vjernika katolika Fojnice i drugih susjednih župa.Pored svećenika, bogoslova i časnih sestara tu su bili i mladi Frame i „La Verne“, a veliki broj vjernika je došao i pješaćenjem do Fojnice.

Prvi je prisutne sve pozdravio fra Nikica Vujica, gvardjan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, koji je vjernike zamolio prije početka misnog slavlja i pozvao na minutu zajedničke molitve za mir i tom prilikom kazao

–Znate da je naš papa Fanjo u želji za izgradnjom trajnog mira u svetoj zemlji pozvao predstavnike predsjednika Izraela i Palestinske Samouprave u Vatikan na susret molitve za mir baš danas 08. juna Kako bi ovaj susret urodio plodom Papa Franjo je pozvao cijelu crkvu da moli zajedno s njim za ovaj događaj bez presedana.Budimo ujedinjeni u molitvi crkve za mir u Palestini i molimo zajedno prije ove svete mise za mir u svetoj zemlji, kazao je fra Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.

-Darove Duha Svetoga možemo primiti ali i prepoznati Boga u nama ako budemo ljudi.Najprije treba čovjek bit čovjekom a tek onda iza toga nagrađuje se kao vjernik.Uvjeren sam da darovi Svetog Duha će djelovati na sve nas ako se budemo otvorili Bogu, ako budemo otvorili svoje srce i svoju duše, ako se budemo otvorili drugima u ovim teškim vremenima solidarnosti.Znamo šta se dogodilo našoj domovini, ove poplave, znači na taj način možemo pomoći ljudima, možemo pomoći i prirodi da nas priroda više ne kažnjava, kazao je fra Zoran Mandić, gvardijan iz Jajca koji je predvodio misno slavlje i dodao

Ove poplave su nam samo jedna opomena da se kaže čovjeće budi čovjek.Trebamo otvorit svoja srca Bogu i Bog će nas voditi kroz te darove.Moramo priznati sebi da i drugi ljudi oko nas imaju pravo na život kao i mi, da i drugi ljudi imaju pravo na ravnopravnost, da i drugim ljudima je potrebna pomoć, da i drugim ljudima trebamo zahvaljivati i da prihvatimo čovjeka kao čovjeka, onda ćemo razumiti taj jezik koji je Duh Sveti dao ljudima.To je jezik istine, istima velikim slovom , to je Bog i na taj način ako prihvatimo to onda ćemo razumjeti bez obzira kojim jezikom neko govorio, kojim jezikom navještavao riječ Božiju, znat ćemo da je to jedna te ista istina, kazao je gvardijan fra Zoran Mandić.

Konkurs za za upis redovnih učenika u prvi razred srednje škole u Srednjobosanskom kantonu
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 11.06.2014, 14:26
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Konkurs za upis redovnih učenika u prvi razred srednje škole u Srednjobosanskom kantonu u školskoj 2014./2015. godini
Konkurs za upis redovnih učenika u prvi razred srednje škole u Srednjobosanskom kantonu u školskoj 2014./2015. godini i Plan upisa učenika u I razred srednjih škola za školsku 2014./2015. godinu Srednjobosanskog kantona koje nastavu izvode na bosanskom jeziku možete pogledati u Prilogu.Akcija prikupljanja knjiga za biblioteku Maglaj
Nevres Jemendžić - Srijeda, 11.06.2014, 08:57
Klikni za više fotografijaFojnica
Udruženje Liber, Libertas je pokrenulo akciju prikupljanja knjiga za biblioteku Maglaj.

Knjige možete predati u biblioteku udruženja "Liber, Libertas", ul. Zije Dizdarevića 2, svakim radnim danom od 17.00 DO 19.00 sati, subotom i nedjeljom od 11.00 do 12.00 sati.pretraga novosti :: arhiva novosti