Početna stranica
..:: Ponedjeljak, 27.06.2016 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Obavijest OIK-a o provjeri mjesta glasanja
Općinska izborna komisija / Općinsko izborno povjerenstvo - Utorak, 07.06.2016, 14:45
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinska izborna komisija Fojnica

Obavijest o mjestu glasanja


PRILOG:
- Obavijest o mjestu glasanja

Obavijest o izvodu iz Centralnog biračkog spiska
Općinska izborna komisija / Općinsko izborno povjerenstvo - Utorak, 07.06.2016, 11:41
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinska izborna komisija Fojnica

Obavijest o izvodu iz Centralnog biračkog spiska


PRILOG:
- Obavijest o izvodu za Centralni birački spisak

Obavijest za raseljena lica sa biračkim pravom
Općinska izborna komisija / Općinsko izborno povjerenstvo - Utorak, 07.06.2016, 10:04
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinska izborna komisija Fojnica

Obavijest za raseljena lica sa biračkim pravom


PRILOG:
- Obavijest za raseljena lica sa biračkim pravom

Sedme sportske igre samostalnog Sindikata državnih službenika F BiH
Hazim Čukle - Petak, 03.06.2016, 14:49
Klikni za više fotografija Igre
U organizaciji Saveza samostalnog Sindikata državnih službenika, namještenika u organima državne službe, sudijskoj vlasti i u javnim ustanovama u F BiH, u Fojnici se od 26 do 29 maja na terenima „Reumal group“ i terenima Fojnice održavaju tradicionalne sportske igre članova Saveza samostalnog Sindikata državnih službenika, namještenika.Učestvuje preko 300 takmičara iz deset kantona F BiH.Nakon postrojavanja na platou u „Aquaparku“ u Fojnici, igre je otvorio Salih Krušćica, predsjednik Saveza samostalnog Sindikata državnih službenika, namještenika.Smješteni su u hotel „Nature“ „Remal group“ Fojnica.

-Ovdje nas je preko 300 iz 10 kantona F BiH, a imamo i goste iz drugih država sa kojima imamo dobru saradnju.Ovo je jedno lijepo druženje, tradicija, koju ćemo nastaviti i u narednoim godinama.Državni službenici su zaslužili da se malo odmore i druže.Sa nama su i kolege iz Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić, predsjednik i Saša Paripović, član Republičkog odbora Sindikata RS, kao i Adem Šerak, predsjednik Sindikata komunalne privrede BiH, kazao nam je Salih Krušćica, predsjednik Saveza samostalnog Sindikata državnih službenika, namještenika

Adil Aljić, predstavnik za sport ovih igara nam je kazao da će se takmičari takmičiti ekipno i pojedinačno, muškarci i žene u sportskim disciplinama: mali nogomet, basket, odbojka na pijesku, stoni tenis, streljaštvo, pikado, plivanje i „bacanje registara“.Igre se odvijaju u Fojnici gdje želimo da promoviramo i ovaj mali gradić, kao veliki turistički centar, a i da smanjimo troškove jer smo dosadašnje igre održavali u Neumu.Cilj je druženje, opuštanje, razmjena iskustva i relaksacija.Najbolji će dobiti diplome, pehare i medalje.


U susret ramazanu u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 03.06.2016, 14:39
Klikni za više fotografija Koncert
U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica i Instituta „Yunus Emre“ Fojnica je u povodo dolazećeg mubarek mjeseca ramazana u sali Osnovne škole održan prigodan program, koncert „U susret ramazanu“. U punoj dvorani predstavili su se publici hor „Ruh“ kojeg čine Aktiv žena MIZ Fojnica , vokalni ansambl „Srma“ KUD „1001 noć“ Fojnica, predstavnici Zavoda „Drin“ Fojnica, učenici mekteba.

Posebno je publika uživala u ilahijama i kasidama u izvedbi hora derviša tekije Mesudija iz Kaćuna u općini Busovača. Oduševljeni su bili posjetioci izvedbom derviškog plesa iz Turske, poznat kao sema, U ovom koncertu se predstavio i pjevač Armin Muzaferija iz Visokog. Sve prisutne je selamio i zaželio im dobrodošlicu i mubarek olsun ramazan, Ramiz Meša, predsjednik Mrdžlisa IZ Fojnica.Povodom 553 godišnjice Ahdname
Hazim Čukle - Petak, 03.06.2016, 14:06
Klikni za više fotografija Ahdnama
U petak je obilježena 553 godišnjica čuvene Ahdname, susreta fra Anđela Zvjezdovića i sultana Mehmeda II el Fatiha, koji se dogodio 28. maja 1463 godine na polju Milodraž, općina Kiseljak.Tim povodom je u prostorijama crkve Franjevačkog samostana Duhaa Svetoga u Fojnici, u petak 27. maja priređen dramski komad „Franjo i Sultan“ koji su izveli studenti Franjevačke teologije u Sarajevu.

Ta glasovita Ahdnama, koju je sultan Mehmed II el Fatih uručio fra Anđelu Zvjezdoviću, čiju je autentičnost znastvenom ekspertizom 2013 godine, dokazao Institut „Ruđer Bošković“ u Zagrebu u R Hrvatskoj, se njen orginal i danas čuva u Muzeju Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.

Pobjednik turnira ekipa mesnice „Durak“ Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 02.06.2016, 13:08
Klikni za više fotografija Turnir u Dusini
U organizaciji Mjesne zajednice Dusina, općina Fojnica na školskom igralištu u Dusini tokom proteklog vikenda je odigrati, tradicionalni, 41. najstariji malonogometni turnir u općini Fojnica a i šire. Igralo se po sistemu 4+1.Nastupilo je 18 ekipa:“Club 6“ Dusina, „Pogorelica“ Dusina, Caffe „Japi“ Jehovac Kiseljak, „Suša comerc“ Visoko, „LH nekretnine „ Visoko, mesnica „Durak“ Fojnica, caffe „Dansi“ Fojnica, „Kaćuni „ Kaćuni, „Orhan gradnja“ Visoko, „Damac N“ Kreševo, „Sevsen“ Fojnica, mesnica „Meša“ Fojnica, Zavod „Drin“ Fojnica, MZ „Prokos“, „Rostovo mednic“ Novi Travnik, „Agro dur „ Fojnica, „Šuma šped“ Prokos, ŽHD „rmm“ Kiseljak.

Pobjednik turnira je ekipa mesnica „Durak“ Fojnica, drugo mjesto je osvojila ekipa „LH nekretnine „ Visoko, treće mjesto je pripalo ekipi „Rostovo mednic“ Novi Travnik. Najbolji igrač turnira je Sedin Mulaosmanović iz pobjedničke ekipe, najstrijelac je Mahir Bajrić, Orhan gradnja“ Visoko i najgolman je Haris Čakić, „Rostovo mednic“ Novi Travnik. Pobjednik je osvojio novčanu nagradu 1.500 KM, drugoplasirani 500 i trećeplasirani 300 KM.Najboljima je nagrade uručio Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica.

Peta dječija smotra folklora u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 01.06.2016, 12:46
Klikni za više fotografija Smotra folklora
U organizaciji KUD „1001 noć“ Fojnica je prvog dana vikenda organizirana 5.smotra dječijeg Follklora, koja je održana na igralištu OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica.Svojim igrama i pjesmama su se predstavili članovi folklorne sekcije kudova iz Fojnice, Kiseljaka, Visokog, Ilijaša, Hadžića i Zenice.Ovu smotru dječijeg folklora je pratio veliki broj Fojničana i gostiju Fojnice.Smotru folklora je otvorio Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica.

KUD „1001 noć“ Fojnica je obnovilo svoj rad prije deset godina, i u ovo vrijeme postojanja mogu se pohvaliti sa uspješnim njegovim radom.Organizirali su mnoge manifestacije u svom gradu, te nastupili u brojnim gradovima naše zemlje, kao i u gradovima u Inostranstvu.Van naše domovine nastupali su u Hrvatskoj, Turskoj, Grčkoj, Češkoj, Austriji.Imaju 120 svojih aktivnih članova, različitog uzrasta i spola.Tu su folklorne sekcije, vokalnih solista, dječiji hor, hor za odrasle, sekcije rekreativnog folklora, recitatorska i dramska.


Naredba o zabrani - Prokoško jezero
anida.ramic - Utorak, 31.05.2016, 13:07
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Naredba o zabrani građenja, rekonstrukcije, dogradnje i izdavanja saglasnosti za građevinske objekte na lokalitetu Spomenika prirode „Prokoško jezero“
PRILOG:
- Naredba – Prokoško jezero

Fojnica domaćin članicama Unije općina TDBB-a
anida.ramic - Ponedjeljak, 30.05.2016, 13:51
Klikni za više fotografija TDBB u Fojnici
Jučer je Općina Fojnica bila domaćin članicama Unije općina TDBB-a (Unija Općina Republike Turske), čiji je Fojnica član od maja prošle godine.
Naime 150 gradonačelnika i načelnika iz 15 država Evrope i Azije, među kojima i načelnik naše bratske Općine Umraniye Hasan Can, posjetili su jučer Turski kulturni centar u Fojnici te Franjevački samostan.

Fojnica je jedna od destinacija koje su tokom trodnevnog boravka u BiH posjetili načelnici, nakon Mostara, Blagaja, Počitelja, Ajvatovice i Travnika.
Inače, povod za dolazak je Samit lokalnih vlasti Evrope i Azije koji se održava danas a čiji je domaćin Općina Novi Grad Sarajevo, također jedna od članica TDBB-a.
Unija okuplja 1.103 članice iz 28 zemalja, a članice Unije su i 17 općina iz Bosne i Hercegovine.

Samit, na kojem učestvuje i načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura, prilika je za razmjenu znanja i iskustava između lokalnih zajednica. Istovremeno, to je prilika da se predstave projekti članica Unije i gostiju iz BiH.
Također, na Samitu će biti održani bilateralni sastanci između općina koje već imaju bratimljenja, a i općina koje žele da uspostave saradnju sa nekim od općina iz država koje će učestvovati.

pretraga novosti :: arhiva novosti