Početna stranica
..:: Subota, 10.10.2015 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Za koga ćete glasati na Prijevremenim izborima 06.09.2015. godine za načelnika Općine Fojnica
Emir Memija 53.91% (186)
Sabahudin Klisura 46.09% (159)
Ukupno glasova: 345

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Oktobar 2015
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Obilježena 18. godišnjica pogibije međunarodnih predstavnika
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 18.09.2015, 11:55
Klikni za više fotografija Prokoško jezero
Na Prokoškom jezeru jučer je obilježena 18. godišnjica pogibije dvanaest međunarodnih predstavnika, koji su stradali u helikopterskoj nesreći.

Prije 18. godina prilikom pada helikoptera živote je izgubilo sedam članova bivše Misije Ujedinjenih nacija (UN) u BiH i pet zaposlenika OHR-a.

„ Naše kolege su izgubile svoje živote na ovoj planini, ali mi smo ovdje danas, na ovom mjestu i u ovoj zemlji da nastavimo njihov posao koji nije završen sa završetkom njihovih života i neće biti završen s nama. Nastavit će se jer je utemeljen na snažnim i pozitivnim principima“ – rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Bruce Berton.

Predsjednik Federacije BiH (FBiH) Marinko Čavara istakao je da je namjera današnje ceremonije da se ne zaborave ljudi koji su ovdje nastradali i koji su dali svoje živote za učvršćivanje mira i demokracije u BiH.

Stoga, istakao je, zaslužuju počast koja im se ukazuje dolaskom, polaganjem vijenaca i sjećanjem na njih, njihove živote i doprinos miru u BiH.

Ceremoniji su prisustvovali brojni predstavnici međunarodne zajednice i vlasti BiH. Svojim dolaskom i polaganjem vijenaca počast poginulim su ukazali premijer i ministri u Vladi SBK te načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura.


Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 16.09.2015, 12:32
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik
Broj: 02-14-763/15
Fojnica: 15.07.2015.


Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđačaPRILOG:
- Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača


Svjetski dan prve pomoći
Crveni križ općine Fojnica - Srijeda, 16.09.2015, 12:10
Klikni za više fotografijaCrveni križ
Povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći (12.09.2015. godine), naši vrijedni volonteri su u saradnji sa policijskom stanicom Fojnica (PS Fojnica), proveli akciju anketiranja vozača vezanu za poznavanje pružanja prve pomoći, distribuciju letaka te provjeru posjedovanja, kompletnosti i opremljenosti vozila sanitetskim materijalom – kutijom prve pomoći.

Većina anketiranih vozača su posjedovali kutiju prve pomoći u svojim automobilima, dok je mali broj imao priliku da iskoristi svoje znanje i pruži prvu pomoć.

Obilježavanje dana posvećenog prvoj pomoći izuzetna je prilika za ukazivanje, da je prva pomoć humani čin koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice.

Zahvaljujemo se policajcima PS Fojnica na pruženoj asistenciji u provođenju ove akcije, kao i svim vozačima koji su učestvovali u istoj.
Pružimo prvu pomoć – spasimo svaki ugroženi život!!!
Posjeta načelnika Busovače i Travnika
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 16.09.2015, 11:47
Klikni za više fotografija Općina
Načelnik općine Busovača Asim Mekić i načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić su bili u posjeti općini Fojnica.

Povod za ovaj dolazak bili su nedavno održani izbori i pobjeda kandidata Sabahudina Klisure.

Tom prilikom načelnici općina Busovača i Travnik su čestitali novoizabranom načelniku i poželjeli mu puno uspjeha u radu. Također su iskazali svoje uvjerenje da će načelnik Sabahudin Klisura opravdati ukazano povjerenje građana Fojnice.

Na kraju su naglasili spremnost za svaki vid podrške te očekivanje da će dosadašnja uspješna saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

«MS&WOOD» ukanja ambroziju u Fojnici
Fabrika namještaja «MS&WOOD» (Majstori i drvo) - Petak, 11.09.2015, 08:22
Klikni za više fotografija Ambrozija
Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD“ (Majstori i drvo) počela je sa uklanjanjem ambrozije na području Fojnice. „MS&WOOD“ će o vlastitom trošku ukloniti ovu štetnu biljku uz glavnu prometnicu u dužini 15 kilometara od Fojnice u kojoj ima svoje proizvodne pogone, do Fojničkog raskršća, odnosno do Kiseljaka.

Ambrozija se smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskih oboljenja, s obzirom na to da je njen polen najjači polenski alergen. Kao manifestacija alergije javlja se crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, svrab u nosu, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži i probavi.

«Pretpostavlja se da je samo u Bosni i Hercegovini na ambroziju alergično od 10 do 20% stanovništva. Štaviše, u Semberiji se nalazi najveća koncentracija ambrozije u Evropi. Štetne posljedice alergije koje izaziva ambrozija traju oko četiri mjeseca godišnje, za koje vrijeme kod oboljelih je izraženo umanjenje fizičke sposobnosti. Možemo samo prestpostaviti koje troškove i štete država i društvo mora snositi zbog ambrozije. Pozivam ovom prilikom sve institucije, kompanije i grđane da se pridruže ovoj akciji i da zajedno pokrenemo kampanju čišćenja ambrozije», riječi su direktora kompanije MS&WOOD, Muhameda Pilava, i dodaje kako je nedvoljna educiranst u BiH o štetnostima ove biljke, tako da je neki čak uzgajaju kao ukrasnu biljku u svom dvorištu.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, doneseno je Uputstvo o načinu izvršavanja mjera obaveznog uništavanja ambrozije i Odluka o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije kojima se nalaže svim pravnim i fizičkim osobama poduzimanje obaveznih mjera uništavanja ambrozije.
Najdjelotvorniji pristup suzbijanju ambrozije uključuje mehaničke, agrotehničke i hemijske mjere suzbijanja. Prijedlog za suzbijanje ambrozije je da svako iskorijeni ambroziju sa svog posjeda ili da u protivnom plati kaznu. Na sličan način ovaj problem je riješen u Kanadi, gdje onaj ko prijavi posjedovanje ambrozije dobija 100 dolara, a onaj ko ne iskorijeni ambroziju sa svog imanja - plaća kaznu od 1.000 dolara.

Razloga za rasprostranjenost ambrozije ima više. Prije svega, biljka ima ogroman reproduktivni potencijal. Jedna biljka može da donese i do 8.000 sjemenki koje ostaju u zemljištu i do 40 godina. Ovoj biljci pogoduju gotovo svi tipovi zemljišta i u našem klimatu ona ima izuzetno povoljne uslove za širenje.


Škola engleskog jezika
Fojnica online redakcija - Petak, 11.09.2015, 08:00
Fojnica online


Škola engleskog jezika „LANGUAGE SPOT“ Fojnica


U današnje vrijeme potreba učenja engleskog jezika kao internacionalnog jezika nije nikakva novost, te učeći ovaj jezik otvaraju Vam se mogućnosti komunikacije širom svijeta.

Uz stručnu pomoć, malo truda i puno zabave i druženja u ugodnoj atmosferi, na kraju tečaja iznenadit ćete se postignutim rezultatima kako Vas osobno tako i Vašeg djeteta.

Škola engleskog jezika „LANGUAGE SPOT“ Fojnica započinje upis novih polaznika kursa engleskog jezika.

Tečajevi se organiziraju za djecu (predškolskog i školskog uzrasta) i odrasle, te se mogu pohađati u skupinama ili individualno. Svaki stupanj ima minimalan broj od 60 sati u skupni do 8 polaznika.

Na temelju testiranja kandidata i uvida u rezultate testa formiramo grupe prema različitim razinama znanja (početna, srednja i napredna).
Termini održavanja kursa će biti određeni nakon prikupljenih prijava kandidata.

Prijave se primaju od 11. do 25.9.2015.
Kontakti:
mail: languagespot80@gmail.com
facebook: skola engleskoga jezika „language spot“
mob: 066/ 450 295
Radujemo se Vašem dolasku!

„L A N G U A G E C O N N E C T P E O P L E“
Rješenje o izmjeni rješenja o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika, članova i zamjenika članova biračkih odbora
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 04.09.2015, 14:04
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


Rješenje o izmjeni rješenja o imenovanju predsjednika, zamjenika i članova biračkih odbora


PRILOG:
- Rješenje

Koalicija ''Pod lupom'' će posmatrati prijevremene lokalne izbore za načelnika Opštine Fojnica
Fojnica online redakcija - Petak, 04.09.2015, 13:54
Fojnica online


Koalicija ''Pod lupom'' će posmatrati prijevremene lokalne izbore za načelnika Opštine Fojnica
Koalicija ''Pod lupom'' će posmatrati prijevremene lokalne izbore za načelnika Opštine Fojnica koji će se održati u nedjelju, 06.09.2015. godine.
Planirano je prisustvo 22 posmatrača Koalicije koji će biti raspoređeni na svim biračkim mjestima u navedenoj opštini. Svojim angažmanom Koalicija želi osigurati poštovanje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, spriječiti moguće manipulacije i zaštititi slobodnu volju birača.
Građani uočene nepravilnosti neposredno prije izbornog dana i na sam izborni dan mogu prijaviti Koaliciji na broj telefona 060 322 6410. Uputstvo o redoslijedu i rokovima izbornih aktivnosti za sprovođenje prijevremenih izbora za načelnika opštine Fojnica dostupno je javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, http://izbori.ba .
Podsjećamo da je Koalicija "Pod lupom" na prošlim Opštim izborima 2014. na terenu imala 2.800 građanskih, nestranačkih posmatrača koji su bili prisutni na 1.348 biračkih mjesta i u 134 lokalne izborne komisije, pokrivajući preko 25% od ukupnog broja biračkih mjesta u BiH. Koalicija je posmatrala i prijevremene lokalne izbore u opštinama Stanari, Istočni Drvar, Domaljevac - Šamac, Kalesija i Živinice.
Obavijest za poljoprivrednike
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 04.09.2015, 13:31
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za privredu, finansije i budžet

Broj:03-24-sl/15
Fojnica:02.09.2015.god
Obavijest

Obavještavaju se poljoprivrednici sa područja općine Fojnica o rokovima za dostavu dokumentacije za animalnu i biljnu proizvodnju :

ANIMALNA PROIZVODNJA:

Rok za dostavu dokumentacije za rasplodne junice je do 01.10.2015.god

Rok za dostavu dokumentacije za uzgoj rasplodnih krmača je do 01.10.2015.god.

Rok za dostavu dokumentacije za ovčarsku proizvodnju-ovce je do 01.10.2015. god

BILJNA PROIZVODNJA :


Rok za dostavu dokumentacije za proizvodnju heljde je do 01.10.2015.god.

Rok za dostavu dokumentacije za luk je do 01.10.2015.god.

POMOĆNIK NAČELNIKA
Munib Behrić dipl.ecc

Službene novine općine Fojnica br. 5 i 6
Snežana Rajić - Četvrtak, 03.09.2015, 18:11
Općina FojnicaObavještavamo vas da su izašli 5. i 6. broj Službenih novina općine Fojnica za 2015. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

pretraga novosti :: arhiva novosti