Početna stranica
..:: Subota, 05.09.2015 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Za koga ćete glasati na Prijevremenim izborima 06.09.2015. godine za načelnika Općine Fojnica
Emir Memija 53.91% (186)
Sabahudin Klisura 46.09% (159)
Ukupno glasova: 345

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Septembar 2015
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Narednog vikenda XX sportske igre RVI SBK
Hazim Čukle - Petak, 07.08.2015, 12:00
Klikni za više fotografija Dusina
Narednog vikenda 8.avgusta će se u organizaciji Saveza RVI SBK u naselju Dusina, općina Fojnica održati XX jubilarne sportske tradicionalne igre RVI SBK. Učestvuju ekipe RVI iz Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Busovače, Viteza, Jajca, Gornjeg Vakufa, Donjeg Vakufa, Kotor Varoša, Kiseljaka i domaćina Fojnice.

Takmićenje će se održati u nekoliko sportskih disciplina kao što su: mali nogomet, streljaštvo, bacanje kugle, bilijar, stoni tenis, pikado, šah i potezanje konopa. Sva takmičenja će se održati na terenima Dusine. večano otvaranje ovih igara je u subotu 8.avgusta u 10 sati na školskom igralištu u Dusini. Nakon klanjanja podne namaza će biti položeno cvijeće i proučena Fatiha na šehidskom spomen-obilježju u Dusini. Na ovim igrama će biti odigrana i revijalna malonogometna utakmica između reprezentacije RVI SBK i domaćina Dusine Fojnica.


Proslavili dvadeset godina mature
Hazim Čukle - Utorak, 04.08.2015, 15:10
Klikni za više fotografija proslava
Nekadašnji maturanti školske 1994/5 godine Srednje mješovite škole „Zijah Dizdarević“ iz Fojnice su prvog dana proteklog vikenda proslavili dvadeset godina mature. Nakon što su se okupili ispred školske zgrade, u jednoj od učionica je izvršena prozivka bivših učenika, a sa njima su bili tadašnji njihovi profesori Zilha Hadžić i Đenita Karahmet.

-Nas trideset sedam tadašnjih maturanata smo nakon prozivke krenuli do mezarja gdje smo posjetili mezare naših kolega iz razreda Adnana Pugonje i Mirzeta Burekovića.U popodnevnim satima smo imali zajedničko druženje u restoranu „Ribnjak“ u Fojnici. Iako ratna, tadašnja naša generacija maturanata je bila veoma uspješna, pa tako među nama imamo šest ljekara, inženjera raznih profila, profesora, direktora i ugostitelja ..., kaže Sabahudin Klisura, jedan od organizatora proslave a inače sadašnji v.d. načelnik općine Fojnica.

Među slavljenicima, bivšim maturantima su bili i Ivica Bućo iz Fojnice sa adresom u Štokholmu u Švedskoj i Kemal Orman iz Fojnice koji privremeno radi i živi u Čikagu u SAD.Kazali su nam da je ovo prvo njihovo okupljanje nakon mature, da je Bućo došao na redovni odmor u Fojnicu a Orman maksuz iz SAD na proslavu mature u Fojnicu.Bilo je i suza radosnica što su se neki od njih vidjeli prvi put nakon dvadeset godina, a druženje je potrajalo do sitnih sati drugog dana uz dogovor da se i iduće godine sastanu i proslave maturu u još većem broju.

STREETBALL TURNIR 2015 FOJNICA
Košarkaški klub «Star» - Utorak, 04.08.2015, 14:52
Klikni za više fotografija KK STAR
Završen je tradicionalni STREETBALL TURNIR 2015 Fojnica u organizaciji KK Star Fojnica.

Kao i do sada, prvi dan turnira bio rezervisan za mlađe selekcije i ovo je jedan od rijetkih basket turnira u BIH za mlađe uzraste gdje je ovog vikenda učešće u turniruuzelo oko 200 djece iz Viteza, Kaknja, Visokog, Bugojna, Kiseljaka i naravno domačina Fojnice. Generalni sponzor turnira ove godine je bio BH TELECOM. Zanimljivo je da se organizator pobrinuo da svaki učesnik pored ekipnih diploma za prvo, drugo i treče mjesto dobio i diplomu za samo učešće.

„Želimo da svi koji su danas boravili u ovoj predivnoj Fojnici odu svojim roditeljima zadovoljni i kao pobjednici, da imaju uspomenu na ovaj vikend“ rekao je predsjednik KK STAR prof.Kučuk.

Drugi dan turnira je bio rezervisan za seniore u kojem su se takmicčle ekipe iz Zenice, Visokog, Kiseljaka, Donjeg Vakufa, Viteza, Prnjavora i Fojnice. Nakon odigranih utakmica zasluženo u finalu su se nasle ekipe iz Visokog - KK Visoko i Ecos Romari iz Viteza gdje je uspješnija ekipa bila iz Viteza. Za treće mjesto čast domaćina je odbranila ekipa Color Art - Issa koji su pobjedili ekipu iz Donjeg Vakufa i osvjetlali obraz fojničke košarke.

Pored takmičarskog djela odigrana je i revijalna utakmica između vetarana Fojnice i veterana KK Čelik iz Zenice. „Veliko hvala svim ovogodišnjim učesnicima turnira i vidimo se sljedeće godine“ poručili su iz uprave KK STAR Fojnica.


Obilježena 74. godišnjica ustanka naroda BiH protiv fašizma
Hazim Čukle - Četvrtak, 30.07.2015, 13:19
Klikni za više fotografija Fojnica
U povodu 27. jula Dana ustanka naroda BiH u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Fojnica je drugog dana proteklog vikenda obilježena 74.godišnjica od ustanka naroda BiH protiv fašizma.Malobrobrojna grupa antifašista je položila cvijeće na spomen-kosturnicu partizanskog groblja u Fojnici i tako odala dužnu poštu poginulim u borbi protiv fašizma.

Prisutne je pozdravio Fehim Zečević, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Fojnica i kazao nekoliko rečenica o važnosti ovog datuma.Spomen–kosturnica partizanskog groblja je dosta oštećena, mermerne ploče spadaju sa njenih zidova, potrebno ju je renovirati, zaključak je prisutnih.


Popeli se na najviši vrh Čvrsnice
Hazim Čukle - Četvrtak, 30.07.2015, 13:04
Klikni za više fotografija Planinari
Grupa od pet članova PD „Vranica“ Fojnica je proteklog vikenda izvršila uspon na planinu Čvrsnicu.Krenuli su sa lokaliteta Risovac, preko Malog Vilinca i dalje do planinarskog doma vlasništvo PD „Vilinac“ iz Jablanice, koji je smješten na najvećoj nadmorskoj visini u BiH na blizu 2.000 metara.Odatle su planinari krenuli do najvišeg vrha Čvrsnice Velikog Vilinca (2.118 m.n.v.).

Fojnički planinari su se tu sastali sa grupom od dvadesetak planinara iz Jablanice gdje su imali zajednički ručak.Odatle su krenuli zajedno do jezera Crvenjak koje se isto tako nalaze jezero na najvećoj nadmorskoj visini u BiH na 2.000 metara, dalje do poznatih Hajdučkih vrata preko Vitlenice i Risovca do polazne tačke.Tura je bila sa ukupno oko 10 sati pješaćenja.


Akcija čišćenja Prokoškog jezera
Hazim Čukle - Četvrtak, 30.07.2015, 09:42
Klikni za više fotografija Prokoško jezero
Tokom proteklog vikenda je u zajedničkoj organizaciji PD „Vranica“ Fojnica i Ronilačkog kluba „Bosna“ iz Sarajeva organizirana seveobuhvatna ekološka i naučna akcija na Prokoškom jezeru. Akcija čišćenja i snimanja terena je trajala tri dana.

-Prvog dana ove akcije je učestvovalo dvadesetak ronioca RK „Bosna“ iz Sarajeva sa specijalnom opremom za ronjenje na većoj dubini, da bi istražili dno Prokoškog jezera i njegovu najveću dubinu. Drugog dan akcije je organizirana ekološka akcija koja je imala za cilj uklanjanje svog krutog otpada koji se nalazio u vodi i oko Prokoškog jezera i da se taj otpad odveze na deponiju.Imali smo svesrdnu podršku u ovoj akciji od Općine Fojnica, gdje nam je bila obezbjeđena logistička podrška, kaže Eduard Slađo Jukić, predsjednik PD „Vranica“ Fojnica i dodaje

Vođa kompletne akcije na Prokoškom jezeru je bio Hrvoje Gavrančić, predsjednik RK „Bosna“ iz Sarajeva.Izvađene su određene količine otpada iz jezera. Dogovoreno je da će se u skorije vrijeme izvršiti jedna generalna prezentacija stanja podvodnog dijela Prokoškog jezera, kada će se donijeti i određeni zaključci za tu temu. Akciju je posmatrao veliki broj gostiju koji su boravili na Prokoškom jezeru i koji su nam davali podršku za ovu akciju, kaže Eduard Slađo Jukić, predsjednik PD „Vranica“ Fojnica.Održan 20. Memorijal "Kenan Memija"
Nevres Jemendžić - Četvrtak, 30.07.2015, 09:15
Klikni za više fotografijaFK "Fojnica"
Prvi dan jubilarnog 20. Međunarodnog memorijala „Kenan Memija“ počeo je okupljanjem ekipa učesnica i posjetom šehidskom mezarju u Fojnici. Tu je proučena Fatiha za Kenana Memiju, nekadašnjeg igrača FK Fojnica, borca Armije BiH i dobitnika „Zlatnog ljiljana“, koji je poginuo u novembru 1993. godine.

Jubilarni dvadeseti memorijal svečano je otvorio Sabahudin Klisura, vršilac dužnosti načelnika Općine Fojnica, generalni pokrovitelja turnira. Istog dana organizatori Memorijala su zajedno sa prijateljima iz Kluba „Pazar Juniors“ Novi Pazar posjetili načelnika Općine i tom prilikom mu uručili poklon ...

Iz Matičnog ureda
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 24.07.2015, 14:28
Fojnica onlineTokom mjeseca juna u Općini Fojnica je sklopljeno devet brakova.
U Matičnom uredu Općine brak su zaključili: Bakaršić Haris i Wehrli Dorothea Maria, Hodžić Miralem i Merdžanić Amela, Hukić Elvir i Kulalić Adelisa, Kršić Muamer i Imamović Amela, Mešak Amir i Šemić Aida, Orman Admir i Karić Arma, Pamić Mirel i Salčinović Delila, Stanić Leo i Kapetanović Suzana te Ahmetak Mahir i Turčinović Arnela.
U Matičnu knjigu rođenih ovaj mjesec je bilo sedam upisa. Također sedam upisa je bilo i u Matičnoj knjizi umrlih.
Praznik fudbala u Fojnici
Nevres Jemendžić - Petak, 24.07.2015, 12:04
Klikni za više fotografijaMemorijal
Narednog vikenda u Fojnici se održava jubilarni 20. Međunarodni memorijal „Kenan Memija“, posvećen sjećanju na nekadašnjeg igrača Fudbalskog kluba „Fojnica“, borca Armije BiH i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, koji je poginuo u novembru 1993. godine.

Ovo je najstariji fudbalski turnir u Bosni i Hercegovini jer je prvi Memorijal održan u mjesecu martu ratne 1995. godine, a zbog neodržavanja turnira 2001. godine, nosi istu brojčanu oznaku kao i još neki turniri. Na dosadašnjih 19 turnira učestvovalo je 17 ekipa, pored domaćina FK Fojnica najviše učešća imaju NK Bosna (Visoko), NK Travnik, NK Iskra (Bugojno), FK Željezničar i FK Sarajevo. Najviše pobjeda na turniru ima NK Travnik, koji je četiri puta bio pobjednik, po tri pobjede imaju FK Željezničar i FK Bosna, a po dvije pobjede FK Fojnica i NK Iskra. Već nekoliko godina turnir ima međunarodni karakter jer su na njemu učestvovale ekipe iz Austrije, a posljednje četiri godine na turniru učestvuju ekipe iz Novog Pazara (Srbija).

Na ovogodišnjem, jubilarnom 20. Memorijalu „Kenan Memija“ učestvuju slijedeće ekipe: selekcija U-19 Akademije FK Sarajevo, pobjednik Kupa BiH-a u svojoj konkurenciji; FK Pazar Juniors iz Novog Pazara, učesnik Regionalne lige Srbije za Okrug Raška; FK Rudar iz Kaknja, član Prve lige Federacije BiH, i FK Fojnica, član Prve lige NS SBK/KSB. Turnir se održava u subotu i nedjelju, 25. i 26. jula ove godine, a prvog dana turnira sastaju se Akademija FK Sarajevo – Fojnica i Rudar – Pazar juniors. Drugog dana turnira igraju se utakmice za plasman, a između tih utakmica biće odigrana revijalna utakmica pretpionira (2004. godište) FK Željezničar – FK Fojnica.
Pokrovitelj Memorijala je Općina Fojnica, a organizator je obezbjedio veliki prelazni pehar za pobjednika, pehare za prva tri mjesta i pehare za najboljeg igrača, strijelca i golmana turnira.

Odluka o poništenju javnog konkursa
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 24.07.2015, 09:54
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Broj: 02- 14-44/15
Fojnica,14.07.2015.

Na osnovu člana 6. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj: 12/03, 34/03 i 65/13), Načelnik Općine Fojnica, donosi
O D L U K U
o poništenju Javnog konkursa za izbor 2 (dva)
promjenjiva člana Komisije za javno-privatno partnerstvo

I

Poništava se Javni konkurs za izbor 2 (dva) promjenjiva člana Komisije za javno-privatno partnerstvo, objavljen dana 21.01.2015.godine u „Službenim novinama Federacije BiH“, dnevnom listu „Oslobođenje“ i web stranici Općine Fojnica.
II

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a naknadno će biti objavljena u sredstvima informisanja, web stranici Općine Fojnica i oglasnoj tabli Općine Fojnica.
v.d. NAČELNIK OPĆINE
Sabahudin Klisura, dipl.ing.

www.fojnica.ba/opcina
pretraga novosti :: arhiva novosti