Početna stranica
..:: Petak, 21.11.2014 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Kako ćete dočekati Novu godinu?
Prespavat ću 47.37% (9)
U kućnoj atmosferi s porodicom / prijateljima 36.84% (7)
U kafiću / restoranu 15.79% (3)
Ukupno glasova: 19

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Novembar 2014
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Dnevni red petnaeste sjednice OV Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 29.10.2014, 08:17
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Općinsko vijeće Fojnica

S A Z I V A M
XV. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica


Sjednica Općinskog vijeća Fojnica će se održati dana 6.11.2014. godine (četvrtak), u velikoj sali Općine Fojnica, sa početkom u 9:00 sati...

Uspješno provedena akcija darivanja krvi
Crveni križ općine Fojnica - Utorak, 28.10.2014, 14:29
Klikni za više fotografijaDarivanje krvi
27.10.2014. godine u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH uspješno je obavljena akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akciji, koja je protekla u pozitivnoj atmosferi, se odazvao 41 dobrovoljni darivalac krvi, od kojih je njih 32 darovalo krv.
Hvala svima koji su se odazvali akciji dobrovoljnog darivanja krvi


Dodjela nagrada i priznanja Malonogometne lige ,,Fojnica 2014“
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Ponedjeljak, 27.10.2014, 09:11
Klikni za više fotografijaMNL "Fojnica 2014"
Fotografije sa dodjele nagrada i priznanja MNL "Fojnica 2014"

Projekat "Kraljevstvo mladih"
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 23.10.2014, 15:17
Projekat
Učenice četvrtog razreda gimnazije SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica su bile u radnoj posjeti načelniku općine Fojnica Salkanu Merdžaniću. Sastanku je prisustvovala i profesorica Demokratije i ljudskih prava Đenita Salčinović. Povod za ovaj sastanak jeste to što ove učenice trenutno rade na projektu pod nazivom „Kraljevstvo mladih“.

Naime, SMŠ „Zijah Dizdarević“ je među četrdeset učeničkih timova koji učestvuju u Programu „Aktivni mladi“ za 2014. godinu.
U Fojnici realizacija navedenog projekta podrazumjeva uređenje prostorija nekadašnjeg omladinskog centra. Nakon što su učenice prezentovale projekat Načelnik je odobrio i podržao ideju o realizaciji istog.

Inače, Omladinska informativna agencija u saradnji sa UNICEF-om provodi progam za razvoj liderskih i poduzetnička vještina srednjoškolaca u BiH kroz koji mladi realizuju svoje projekte u lokalnim zajednicama i tako doprinose razvoju društva.


Akcija dobrovoljnog darivanja krvi
Crveni križ općine Fojnica - Četvrtak, 23.10.2014, 14:50
Klikni za više fotografijaDarivanje krvi
Crveni križ općine Fojnica u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH iz Sarajeva organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija će biti održana 27.10.2014. (ponedjeljak) u terminu od 09.00 do 16.00 h, u prostorijama Crvenog križa općine Fojnica.

Kamp mladih Crvenog križa FBiH
Crveni križ općine Fojnica - Srijeda, 22.10.2014, 14:35
Kamp
U organizaciji Crvenog križa FBiH u periodu od 16.-19. 10.2014. godine na području općine Cazin, hotel Sedra održan je Kamp mladih Crvenog križa FBiH na kojem je učestvovalo preko 50 mladih volontera iz 10 kantonalnih organizacija strukture Crvenog križa FBiH gdje su i naša dva volontera Amar Tiro i Kenan Hodžić skupa sa dvije volonterke iz CK Kiseljaka predstavljali mlade Crvenog križa SBK/KSB.

Kamp je bio posvećen edukaciji volontera Crvenog križa iz oblasti pripreme i odgovora na prirodne nesreće, psihosocijalne podrške, te razmjeni iskustva mladih volontera u vezi sa poplavama koje su u proteklom periodu zadesile područje BiH i regiona.
Prvog dana Kampa, 17.10.2014. godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva mladi su posjetili najugroženije porodice u poplavljenim područjima u općini Cazin i Bosanska Krupa i tom prilikom im uručili skromnu pomoć u vidu paketa hrane.
Pored edukativnog dijela Kampa koji se odnosio na pružanje prve pomoći i psihosocijalne podrške u situacijama prirodne nesreće, te komunikacije i socijalnih vještin, mladi su određenim aktivnostima obilježili i 18.10. Evropski dan borbe protiv antitrafikinga. Učesnicima kampa približena je tema prevencije trgovine ljudima, te su kroz interaktivne radionice dali svoj doprinos u obilježavanju pomenutog datuma.


Osnovana podružnica psihologa Srednjobosanskog kantona
Fojnica online redakcija - Srijeda, 22.10.2014, 13:57
Fojnica online

Podružnica psihologa Srednjobosanskog kantonaU septembru ove osnovana je Podružnica društva psihologa Srednjobosanskog kantona.
Za predsjednicu podružnice izabrana je Klementina Nuk-Vuković (Centar za mentalno zdravlje Vitez), a za članove izvršnog odbora Tatjana Grujo (volonter Srednja škola 'Vitez'), Hodžić Đenan (Zavod “Drin” Fojnica) ,Lucija Ledić (Volonter u KŠC “PetarBarbarić” Travnik),Nebojša Petrović (Srednja škola 'Vitez'),Katarina Mravak (Dom zdravlja GornjiVakuf - Uskoplje ).

Društvo psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine je strukovno udruženje čiji je glavni cilj zastupanje interesa psihologije kao struke, poticaj razvoja i popularizaciju teorijskih i primjenjenih grana psihologije, praćenje potrebe za zapošljavanjem psihologa i zalaganje za stvaranje mogućnosti za zapošljavanje psihologa, te brigu o poštivanju načela profesionalne etike psihologa.

Osnivanjem podružnice u Srednjobosanskom kantonu stekli su se uvjeti za aktivnije djelovanje psihologa prema zajednici što će zasigurno doprinijeti poboljšanju kvalitete usluga i razumijevanju značaja psihologije kao struke za poboljšanje kvalitete života pojedinaca i društva u cjelini.

10. listopad je Svjetski dan mentalnog zdravlja a ove godine prilikom obilježavanja naglasak je stavljen na življenje sa shizofrenijom. Cilj je povećati svijest o činjenicama da je shizofrenija lječiva bolest, da je liječenje učinkovitije u njenim ranijim fazama, a da više od 50% osoba sa shizofrenijom ne dobiva prikladnu njegu. Shizofrenija pogađa oko 24 milijuna ljudi diljem svijeta, a 90% osoba s neliječenom shizofrenijom živi u zemljama u razvoju. Neophodno je shvatiti da je brigu o osobama sa shizofrenijom neophodno provoditi na društvenoj razini, aktivnim uključivanjem obitelji i šire zajednice.
Iako je shizofrenija težak oblik mentalne bolesti koja pogađa 4 od 1000 odraslih osoba, najčešće između 15 i 35 godina, incidencija je niska (3-10 000), a prevalencija visoka zbog njene kroničnosti. Postoje učinkovite farmakološke i psihosocijalne intervencije, a što liječenje ranije započne, to će ono biti učinkovitije.
Niz programa posljednjih godina usmjeren je na edukaciju kako obitelji tako i šire zajednice s ciljem adekvatne podrške osobama sa shizofrenijom, kao i s ciljem smanjenja stigme i diskriminacije prema osobama sa mentalnim poremećajima uopće.

Mentalne bolesti i poremećaji često rezultiraju zanemarivanjem ozbiljnih tjelesnih bolesti, kao što nerijetko ozbiljne tjelesne bolesti rezultiraju zanemarivanjem mentalnog zdravlja.
Centar za mentalno zdravlje JU Dom zdravlja Vitez u suradnji sa Podružnicom društva psihologa SBK kantona povodom obilježavanja dana ‘mentalnog zdravlja’ posjetio je Domove za starije i nemoćne osobe u Vitezu i Novom Travniku.
Također povodom obilježavanja Dana mentalnog zdravlja klijenti Okupacione terapije zajedno sa uposlenim djelatnicima CMZ-a organizovali su zajedničko druženje izvan prostorija CMZ-a.
Finale MNL "Fojnica 2014"
Udruženje ASPEKT «MNL Fojnica» - Srijeda, 15.10.2014, 14:59
Klikni za više informacijaAAsocijacija za sport, ekologiju, edukaciju, kulturu i turizam
"Malonogometna liga Fojnica"
(ASPEKT "MNL Fojnica")
Obavijest
Pogledajte rezultate polufinalnih i termine finalne utakmice općinske malonogometne lige "Fojnica 2014"
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Čestitka načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 03.10.2014, 13:02
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica

Cijenjeni sugrađani, upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom predstojećeg Kurban bajrama. Želim da bajramske praznike provedemo u miru, slozi, zdravlju i blagostanju.


Bajram Šerif Mubarek Olsun!
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica
Salkan Merdžanić
Načelnik općine Fojnica
Bajram Šerif Mubarek Olsun
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 03.10.2014, 12:56
Bajram Šerif Mubarek Olsun

Prvi dan Kurban-bajrama je sutra, u subotu 03. oktobra 2014. godine.
Bajram namaz je u 7 sati i 24 minuta.
pretraga novosti :: arhiva novosti