Početna stranica
..:: Srijeda, 03.09.2014 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Kako ćete dočekati Novu godinu?
Prespavat ću 47.37% (9)
U kućnoj atmosferi s porodicom / prijateljima 36.84% (7)
U kafiću / restoranu 15.79% (3)
Ukupno glasova: 19

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« August 2014
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Prokoško jezero, odmor za svačiju dušu
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 04.08.2014, 11:51
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Iako se za Fojnicu kaže da je slijepo crijevo, ovaj mali gradić podno Matorca je jedno od najljepših turističkih mjesta BiH kojeg pohode gosti sa sve četiri strane svijeta. Naš putopisac Alija Isaković je pisao o Fojnici „... iz ovog grada se ne može produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati ...“. E oni koji posjete Fojnicu imaju tu mnogo toga da vide, brojne kulturno historijske spomenike i prelijepe prirodne ljepote. Jedna od njih je i Prokoško jezero, gorsko oko, prirodni dragulj smješten u njedrima planine Vranice.
Posjetili smo Prokoško jezero, koje je udaljeno 23 kilometra od Fojnice, a smješteno je na 1636 metara nadmorske visine.Za one koji žele pobjeći od gradske gužve je ovdje raj. Do njega vodi asvaltna traka iz Fojnice do Tovarišta i Tocila, a onda veoma dobrim makadamskim putem uz riječicu Jezernicu, preko Vlaške ravni i Hrida stižete do Prokoškog jezera gdje svako može nači odmor za svačiju dušu. Tu se u katunima nalaze i manje prodavnice, na jednoj piše i kaffe „Ničija zemlja“, cijene su skoro kao i u Fojnici...

Bajram-namaz i Dan šehida
Hazim Čukle - Četvrtak, 31.07.2014, 12:33
Fojnica
Bajram-namaz je na području Medžlisa IZ Fojnica klanjan u svim džamijama i mesdžidima. Džamije su bile pretjesne da bi primile sve vjernike pa se Bajram-namaz klanajo u i ispred džamija i u njihovim haremima. Centralna svečanost klanjanja Bajram-namaza je održana u Šaban efendijinoj (Čaršijskoj) džamiji, a klanjanje Bajram-namaza je predvodio i bajramsku hudbu održao Mensur ef.Pašalić, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica.

Drugi dan Bajrama Dan šehida je u Fojnici obilježen u organizaciji Medžlisa IZ Fojnica uz obilazak šehidskog mezarja uz prisustvo Mensura ef. Pašalića, glavnog imama Medžlisa, kao i svih imama Medžlisa IZ Fojnica. Obilježavanju Dana šehida su prisustvovali i Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica, ratni komadanti Mustafa Memija i Zaim Ramić i veliki broj članova porodica šehida i građana Fojnice. Nakon klanjanja podne –namaza proučena je hatma dova u Čaršijskoj džamiji u Fojnici šehidima Fojnice. Vjernici, njih oko 800 su uz ilahiju „Šehidi“ sa minareta Čaršijske džamije u defileu došli do mezarja Šečerhanova bašča u Fojnici.

-Danas se ovdje prisjećamo šehida Fojnice, šehida Srebrenice, šehida Prijedora, ali i napaćenih muslimana Palestine u Gazi. Zajedničkom dovom smo iskazali poštovanje prema nemjerljivom doprinosu naših šehid za BiH uz obavezu da mi gradimo kvalitetnije odnose u BiH i jedstvo naše zajednice, kazao je između ostalog u svom kratkom obraćanju Mensur ef.Pašalić, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica.

Prigodan program su proizveli imami Medžlisa IZ Fojnica a u programu su učestvovale i učenica Emina Hurem sa vrlo lijepim recitalom o državi BiH i Dalila Mešanović,učenica četvrtog razreda Medrese u Travniku sa ilahijom o šehidima. Položeno je cvjeće na kabur Amira Džafića, prvog šehida Fojnice a nakon toga i na kabure ostalih šehida Fojnice u mezarju Šećerhanova bašča u Fojnici.

U Fojnici organizovan iftar za 400 postača
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 31.07.2014, 12:18
Iftar
U petak je u Sali hotela „Reumal“ organizovan iftar na kojem je bilo prisutno oko 400 postača. Pored građana na iftaru su bili prisutni ljudi iz vjerskog, političkog i kulturnog života Fojnice ali i gosti iz Kiseljaka, Travnika, Sarajeva...

Ovaj iftar organizovala je Općina Fojnica i Medžlis Islamske zajednice Fojnica uz podršku bratske općine Umraniye. Kao posebni gosti na ovom iftaru bili su predstavnici ove općine.

Nakon iftara proučena je dova, a prisutnima su se obratili Mesut Ozdemir, pomoćnikom načelnika općine Umraniya Hasan Cana, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica Mensur ef.Pašalić te načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Načelnik se zahvalio gostima iz Turske zbog pomoći oko organizacije iftara te je poručio kako je praksa organizovanja zajedničkog iftara u Fojnici sada već postala tradicijom.

Zajednički iftar za porodice šehida i poginulih boraca općine Fojnica
Hazim Čukle - Četvrtak, 31.07.2014, 12:01
Fojnica
Restoran „Central“ Fojnica i mesnica „Durak“ Fojnica tradicionalno već treću godinu zaredom tokom mjeseca mubarek ramazana prirede zajednički iftar u restoranu „Central“ za porodice šehida i poginulih boraca općine Fojnice.Tako je bilo i 26-tog dana ovogodišnjeg mubarek mjeseca ramazana.

Omer Merdžanić,predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Fojnica, je zahvalio organizatorima iftara Mensuru Tulumoviću i Džemalu Duraku u ime prisutnih i tom prilikom im uručio zahvalnice, te tom prilikom kratko kazao da su za ovaj zajednički iftar organizatori uputili 168 pozivnica za zajednički iftar Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca općine Fojnica.


Bajram Šerif Mubarek Olsun
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 25.07.2014, 14:38
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica

U povodu Ramazanskog Bajrama svim sugrađanima islamske vjeroispovijesti
upućujem iskrene čestitke, uz želju da ove mubarek dane dočekaju u zdravlju i rahatluku u krugu porodice i prijatelja.


Bajram Šerif Mubarek Olsun!
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica
Salkan Merdžanić
Načelnik općine Fojnica
Bajram Šerif Mubarek Olsun
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 25.07.2014, 13:48
Bajram Šerif Mubarek Olsun

Prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak 28. augusta 2014. godine.
Bajram namaz je u 6 sati i 8 minuta.
MS&WOOD donirao u područje Zavidovića 32 kauča
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 25.07.2014, 12:10
MS&WOOD
Bosanskohercegovački proizvođač namještaja MS&WOOD („Majstori i drvo“ – bivša ŽICA) nastavio je sa realizacijom podjele 100 kauča porodicama u područjima Bosne i Hercegovine ugroženim poplavama i klizištima. Ovaj put dostavljena su 32 kauča u regiju Zavidovića, tačnije u mjesta Krivaja, Brezik, Kovači, kao i u sam grad Zavidoviće.

Nakon prvih 57 kauča koji su dostvaljeni u šire područje Maglaja, ovo je drugi kontigent kauča koji je dostavljen ljudima koji su u stanju potrebe, a humanitarnoj akciji se priključila i kompanija „Dukat“ mlin i pekara iz Tešnja, pružajući logističku podršku.

„Obišli smo teren i uvjerili se u razmjere ove prirodne nepogode. Akcija je naišla na odličan odziv i u pravo vrijeme. Odlučili smo da nakon što podijelimo ostatak kauča, nastavimo ovu humanitarnu akciju. Pravit ćemo namještaj koji je u ovo trenutku najpotrebniji ljudima, kao što su stolovi, stolice, elementi za kuhinje, i drugi namještaj, a koji će ugroženima pomoći u uspostavljanju normalnih uvjeta za život“, kazao je tom prilikom direktor kompanije MS&WOOD, Muhamed Pilav./Onasa


Projekat izrade "Kantonalnog Plana zaštite okoliša za područje SBK za period 2014 - 2024. godina"
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 25.07.2014, 10:16
Fojnica online

"Kantonalni Plan zaštite okoliša za područje SBK za period 2014 - 2024. godina"U Travniku će danas biti održan promotivni sastanak u okviru projekta izrade "Kantonalnog Plana zaštite okoliša za područje SBK za period 2014 - 2024. godina". Ovom sastanku će prisustvovati i predstavnik Općine Fojnica, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i stambeno-komunalne poslove Josip Markota.

Sastanak se organizuje s ciljem najave zvaničnog početka projekta i predstavljanje ciljeva i zadataka, organizacione strukture i učesnika, planiranih aktivnosti, očekivanih rezultata i vremenskog okvira realizacije.

Opći cilj projekta je unaprjeđenje stanja okoliša na području SBK, a primarni cilj izrada Kantonalnog plana zaštite okoliša. Projekat će se implementirati u tri faze - formaliziranje izrade plana, utvrđivanje postojećeg stanja okoliša i akcioni plan.

Finansijer projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK, saopćilo je Ministarstvo. Realizator je Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa resornim ministarstvom.
KK STAR Fojnica organizovao tradicionalni odlazak na kamp
Košarkaški klub «Star» - Ponedjeljak, 14.07.2014, 12:32
Klikni za više fotografijaKošarka
Uspješno je završen četvrti tradicionalni odlazak na kamp u Makarsku koji organizuje KK Star Fojnica.

Ukupno je bilo četrdeset učesnika a pored fojničana ove godine tu su bili prijatelji iz Kiseljaka i Bugojna. Osim druženja, treninga, šetnji, tematski dana i aktivnosti ove godine su učesnici igrali i utakmice protiv novih prijatelja KK Amfora Makarska.

Iz Kluba poručuju da su dobili povratne informacije od roditelja da su se svi dobro proveli i da sa nestrpljenjem čekaju sljedeću godinu i sljedeći kamp.


Donirali blizu 6.000 KM poplavama ugroženim građanima
Hazim Čukle - Srijeda, 09.07.2014, 11:23
Fojnica
I uposlenici J.U. Liječilišta „Reumal“ Fojnica su se uključili u akciju pomoći poplavama i klizištima ugroženim građanima BiH. Ovih dana su predstavnici Sindikata ovog liječilišta iz Fojnice Emir Mušanović, predsjednik sa članovimaMensur Softić, Enver Turko i Salem Polutan –Šele posjetili naselja Starkuće i Kolići kod Nemile.

Kako su nam kazali, nakon što su kontaktirali Mirsada Fejzića iz tog naselja, posjetili su naselja Starkuća i Kolići kod Nemile i tom prilikom lično uručili novčanu pomoć šestorici mještana tih naselja. Prikupljenu novčanu pomoć su uručili Mirsadu Fejziću, Suvadu Haziću, Fuadu Gračiću, Hidajetu Haziću, Senadu Fejziću i Rami Dediću.


pretraga novosti :: arhiva novosti