Početna stranica
..:: Utorak, 07.07.2015 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Kalendar dešavanja
« Juli 2015
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Odluka o poništenju postupka javne nabavke
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 23.06.2015, 12:49
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik
Broj: 02-05-453/15
Fojnica: 04.06.2015. godine


Odluka o poništenju postupka javne nabavkePRILOG:
- Odluka o poništenju postupka javne nabavke

Završeni dani planinarstva F BiH na Prokoškom jezeru
Hazim Čukle - Utorak, 23.06.2015, 11:42
Klikni za više fotografija Prokoško jezero
Od 12-14 juna u organizaciji Planinarskog društva „Vranica“ Fojnica na Prokoškom jezeru su održani dani planinarstva F BiH. Na ovom festivalu planinara je učestvovalo blizu 1.500 planinara i ljubitelja prirode. Održane su radionice, panel diskusije, promocije knjiga, projekcije filmova, prezentacija specijalističke opreme, druženje sa najboljim alpinistima, takmičenja u orjentaciji itd. Pokrovitelj manifestacije bio je mr. Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica.

-Centralni događaj ove manifestacije je okrugli stol na temu „Spomenik prirode Prokoško jezero-trenutno stanje, prognoza evolucije i eventualni namjerni antropogeni zahvati u cilju produžetka postojanja jezera“, koji je okupio tridesetak stručnjaka iz ove oblasti: ekologe, planinare i predstavnike nadležnih državnih organa i institucija, među kojima je bio i prof.dr.Muriz Spahić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, kazao nam je Eduard Slađo Jukić, jedan od organizatora manifestacije, koji je i predsjednik PD „Vranica“ Fojnica i dodao

Ovogodišnji dani planinara su imali tri svoje glavne odrednice: prezentiranje svega onoga što planinarstvo i jeste, upoznavanje sa planinom Vranicom i njenim biserom Prokoškim jezerom i obnovu planinarskog doma na obali jezera. Učesnici su imali na raspolaganju tri kampa, a određeni broj učesnika bez šatora je bio smješten u katunima u blizini Prokoškog jezera. Na kraju manifestacije festivala planinarstva BiH su uručene nagrade i zahvalnice najboljima i onima koji su pomogli ovu organizaciju, kaže predsjednik Eduard Slađo Jukić.


Imenovan vršilac dužnosti načelnika Općine Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 19.06.2015, 15:43
Klikni za više fotografijaSjednica OV
Na vandrednoj sjednici općinskog vijeća Fojnica, našla se samo jedna tačka dnevnog reda. Riječ je o prijedlogu Odluke o izboru vršioca dužnosti načelnika Općine Fojnica.

Dosadašnji načelnik općine Fojnica, Salkan Merdžanić, imenovan je za ministra u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK, zbog čega je podnio ostavku na funkciju općinskog načelnika, koju je obnašao posljednjih jedanaest godina.

Na funkciju načelnika Općine, shodno važećim propisima, do izbora načelnika, imenuje se vršilac dužnosti. Stoga je danas općinsko vijeće svojom Odlukom za vršioca dužnosti imenovalo Sabahudina Klisuru.

Inače, Sabahudin Klisura je član Stranke demokratske akcije Fojnica i aktuelni vijećnik OV Fojnica.

Obavještenje etažnim vlasnicima
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 09.06.2015, 10:23
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za društvene djelatnosti i stambeno-komunalne poslove

Obavještenje etažnim vlasnicimaPRILOG:
- Obavještenje etažnim vlasnicima
- Obrazac ZS-1, Obrazac ZS-2
Iz matičnog ureda
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 05.06.2015, 14:56
Fojnica onlineTokom mjeseca maja u Općini Fojnica je sklopljeno sedam brakova.
U Matičnom uredu Općine brak su zaključili: Bukvić Mirnes i Ramić Elvedina, Hadžimejlić Enes i Jerlagić Remzija, Iviš Josip i Stojanović Ivana, Kurta Amir i Kršić Đenana, Mahmutović Sead i Buljina Selvedina, Rizvić Ferid i Tutmić Šefika te Sijerčić Genan i Rozha Jenny.
U Matičnu knjigu rođenih ovaj mjesec je bilo devet upisa dok je u Matičnu knjigu umrlih bilo dvanaest upisa.
Obilježili 21.maj Dan oboljelih od neuromišićnih oboljena
Hazim Čukle - Petak, 05.06.2015, 14:38
Klikni za više fotografija Fojnica
Povodom obilježavanja 21. maja Nacionalnog dana oboljelih od neuromišićnih oboljenja Udruženje distrofičara Kantona Sarajevo je u kamin sali hotela „Reumal“ u Fojnici priredilo sportske igre za osobe oboljele od neuromišićnih oboljenja Kantona Sarajevo. Tim povodom je odigran šahovski turnir, i održana redovna godišnja skupština ovog udeuženja.Pokrovitelj je bio BH Telecom.

-Na ovaj dan želimo poslati poruku da je ovo oboljenje koje još uvjek nažalost predstavlja veliku tajnu za medicinu, prvenstveno što naši članovi spadaju u kategoriju najtežih osoba sa tjelesnim kvalitetom, upravo što dolazi do oduzimanja gornjih i donjih djelova ekstremiteta i za kretanje koriste isključivo elektro motorna kolica, kaže Almir Šahmanija, izvršni direktor Udruženja distrofičara Kantona Sarajevo i dodaje

Obilježavajući ovaj Nacionalni dan oboljelih od neuromišićnih oboljenja smo organizirali turnir u šahu za naše članove, jer dokazano je da sportske igre proširuju vidike naših članova i ovo je jedinstvena prilika za neke naše članove da izađu oz svojih domova. Takođe smo imali promociju jedne brošure „Invalidnost i mišićna distrofija“ koja govori o dva najteža oblika mišićne distrofije a to je Bekerova i Dišenova mišićna distrofija, kazao je direktor Almir Šahmanija.


Predsjednici umirovljenika iz Varaždina u Hrvatskoj posjetili Fojnicu
Hazim Čukle - Petak, 05.06.2015, 14:15
Klikni za više fotografija Fojnica
Od prije prije deset godina kako je menadžment Lječilišta „Reumal“ Fojnica potpisao ugovor sa Maticom umirovljenika R Hrvatske, svake godine organizovano u grupama Fojnicu , grad na zlatonosnim rijekama posjećuju umirovljenici/penzioneri iz gotovo cijele Hrvatske. Ovih dana je u trodnevnu posjetu Fojnici stigla grupa od 37 predstavnika umirovljenika županije Varaždin u Hrvatskoj.

Tokom svog boravka prezentirana im je ponuda ovog banjskog liječilišta i Fojnice. O svemu tome upoznao ih je dr. Eldan Lokmić, generalni direktor Lječilišta „Reumal“ Fojnica, a o medicinskim tretmanima dr.Elvedin Kapo, šef medicinskog sektora Lječilišta. Gosti su pogledali projekciju filma o Fojnici, obišli stari dio grada Fojnice i posjetili Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici i prostore ovog lječilišta.

-Mi smo došli u posjetu Fojnici da bi smo mogli prezentirati našim članovima koje mogućnosti i šta sve imaju u Fojnici kao i ljepote ovog kraja i ljekovitosti termalne vode u Fojnici, kako bi mogli dolaziti organizovano dolaziti na odmor i rehabilitaciju. Danas idemo kući i nosimo predivne utiske sa sobom, posebno o ljubaznosti i gostoprimstvu domaćina i bosanske kuhinje u Fojnici. Koliko smo vidjeli na filmu i uživo očarani smo ljepotom prirode i bogastva kulturno historijskih spomenika, kaže Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika županije Varaždin u Hrvatskoj.


14.Dani Pogorelice 2015 na Pogorelici
Hazim Čukle - Petak, 05.06.2015, 13:56
Klikni za više fotografija Pogorelica
U organizaciji PD „Pogorelica“ iz Kiseljaka tradicionalno se krajem mjeseca maja organiziraje manifestacija pod nazivom „Dani Pogorelice“. Tako je bilo i ove godine, posljednjeg dana mjeseca maja su organizirani „Dani Pogorelice 2015“, na kojima je učestvovalo stotinjak planinara i ljubitelja prirode. Planinarski dom na Pogorelici se nalazi na 1.222 metra nadmorske visine, a prilikom naše posjete još jedan dom se nalazi niže par stotina metara vlasništvo LD „Divokoza“ Fojnica je bio zaključan, razloge neznamo, pored smo sreli nekoliko bajkera.

-Ovogodišnji 14. „Dani Pogorelice“ su organizirani proteklog vikenda, kada smo prvog dana ove manifestacije krenuli pješice iz Kiseljaka preko Jelačke, Crničkog Kamenika, Bilića i Dusine do našeg planinarskog doma na Pogorelici, gdje je učestvovalo 27 planinara a pješačili smo 8 sati. Većinom su to bili mladi ljudi i to nas raduje. Nakon što smo stigli, pridružili smo se i drugim planinarima koji su došli iz drugih pravaca i mjesta, gdje nas je bilo blizu stotina,kaže Anto Bojo-Čiro, predsjednik PD „Pogorelica“ Kiseljak i dodaje

Naša logistika je pripremila za sve doček sa toplim čajem i osvježavajućim pićima.U večernjim satima smo imali planinarsko druženje uz logorsku vatru, muziku i pjesmu do sitnih sati drugog dana. Ujutro smo nakon doručka organizirali planinarske ture do Zec planine i Zvjezdana gdje se nalazi vidikovac gdje se vidi cijela dolina Netervice, a po povratku su svi imali besplatan ručak, planinarski grah, opet druženje i pripreme za povratak kućama. Svi nosimo lijepe uspomene, kaže Anto Bojo-Čiro, predsjednik planinara iz Kiseljaka.

Mlada dama iz Kiseljaka, Branka Banduka nam je kazala:-Došla sam ovdje iz Kiseljaak pješice sa ostalim planinarima. Dolazim na Pogorelicu često i uvjek me nešto očara od te silne prirodne ljepote. Lijepa je priroda, pa i dosta je blizu, uvjeti za dobar odmor i uživanje u netaknutoj prirodi više nego dobro i druženje sa dragim ljudima. Poručila bi svima koji vole planinarenje i prirodu da dođu i vide, a kasnije će sigurna sam opet dolaziti, kazala je Branka Banduka.


Turnir u tradicionalnom karateu
Fudbalski klub «Fojnica» - Srijeda, 03.06.2015, 12:22
Karate klub Fudokan FojnicaProšlog vikenda u dvorani Univerzitetskog centra Midhat Hurić-Hujka, održan je međunarodni turnir u tradicionalnom karateu.

U konkurenciji 22 kluba iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Njemačke, na kome je takmičilo 150 takmičara, različitih uzrasnih kategorija.
Karatisti ''Fudokana'' iz Fojnice u veoma jakoj konkurenciji su napravili odlične rezultate.

Na ovom takmičenju medalje su osvojili;

1.Alvin Akšamović 3. mjesto borbe seniori (apsolutna kategorija)
2.Alvin Akšamović 2. mjesto borbe ml. seniori
3.Belmin Karalija 2. mjesto kate kadeti
4.Kenan Ferhatović 3. mjesto kate kadeti
5 Kenan Ferhatović 2 mjesto borbe kadeti
6.''Fudokan'' Fojnica 1. mjesto borbe seniori (ekipno)

Iako opterećeni značajnim problemima, počev od malog broja treninga, slabe ili nikakve podrške odgovornih nadležnih struktura vlasti, isključivo podrškom svojih roditelja, za divno je čudo da mladi karatisti uopšte uspjevaju takmičiti

Mještani naselja Dragačići rade na popravci puta
Hazim Čukle - Srijeda, 03.06.2015, 12:07
Klikni za više fotografija Dragačići
Ovih dana mještani naselja Dragačići koji se nalaze u MZ Pridola općina Fojnica su započeli radove na popravci lokalnog puta. Taj put vodi kroz Dragačiće i ide do slapova Kozice na istoimenoj rječici. Radove na ovom projektu izvodi firma „Bucomerc“ iz Kiseljaka, a trebali bi biti završeni za pet dana.

-Radimo na renoviranju i popravci makadamskog puta od izletišta Vladića vrh do naselja Dragačići u dužini od 2,5 kilometra. Na akciji nas je bilo tridesetak mještana i uradili smo prokres oko puta.Projekat radimo svojim sredstvima i uz pomoć Općine Fojnica, a pomogli su nam i „Intrade energija“ Sarajevo, „Bucomerc“ Kiseljak.Na tu dionicu nasipamo tampon kojeg ravnaju i valjaju građevinske mašine. Sada će posjetiocima slapova Kozice biti lakše doći svim markama automobila skoro do samih slapova, kaže Nusret Drinić, član organizacionog odbora ovog projekta.

pretraga novosti :: arhiva novosti