Početna stranica
..:: Subota, 25.10.2014 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Kako ćete dočekati Novu godinu?
Prespavat ću 47.37% (9)
U kućnoj atmosferi s porodicom / prijateljima 36.84% (7)
U kafiću / restoranu 15.79% (3)
Ukupno glasova: 19

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Oktobar 2014
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
KUD „1001 noć“ iz Fojnice gostovao u Turskoj
Hazim Čukle - Petak, 19.09.2014, 12:37
Klikni za više fotografijaPlaninari
Ovih dana su članovi KUD „1001noć“ iz Fojnice posredstvom „Yunus Emre Enstitusu“-Turski kulturni centar iz Fojnice putovali na međunarodni festival interkulturalnih dijaloga mladih u Beyglu, jednoj od općina Istambula u Turskoj. Učestvovalo je 17 zemalja. Domaćin ovog festivala je bio Turski kulturni centar „Yunus Emre“ u Ankare. Iz Fojnice je putovalo 40 članova folklornih sekcija Društva i vokalni ansambl koji je u sastavu Društva.

- Tokom osmodnevnog boravka u Turskoj smo imali tri veoma zapažena nastupa. Predstavili smo našu zemlju BiH i naš grad Fojnicu, našu tradiciju i našu sevdalinku kao i do sada u najboljem svijetlu. Velika nam je čast što smo bili učesnici ove velike međunarodne manifestacije,kaže Nermina Čohadžić, predsjedica KUD „1001 noć“ Fojnica i dodaje

Prilikom boravka u Istambulu obišli smo neke od kulturno-historijskih spomenika tog velegrada u Turskoj imali krstarenje morem itd. Svuda smo nailazili na odličan prijem,bili smo zanimljivi publici a i nekim njihovim tv kućama za koje su neki od naših članova davali izjave, najzanimljivija im je bila desetogodišnja Sureja Meša kaže Nermina Čohadžić, predsjednica KUD „1001 noć“ iz Fojnice.
Obilazak planinarskog puta „Dr.Jovo Elčić“
Hazim Čukle - Petak, 19.09.2014, 12:30
Klikni za više fotografijaPlaninari
Tokom proteklog vikenda je desetočlana ekipa najiskusnijih planinara PD „Vranica“ Fojnica učestvovala na zajedničkom dvodnevnom obilasku planinarskog puta „Dr.Jovo Elčić“ po planinama Zelengore, Lelije i Kalinovačke Treskavice.Na tom putu je pored fojničkih učestvovalo četrdesetak planinara iz šireg regiona bivše Jugoslavije.Iako je bilo loše vrijeme, planinari su koristili i prevozna sredstva.

-Prvog dana smo krenuli od Orlovačkog jezera na Zelengori, preko najvišeg vrha Zelengore (Bregoć 2014 m.n.v.) pa preko Štirskog jezera do (Velika Lelija 2023 m.n.v.) najvišeg vrha Lelije, zatim do Jablan vrela.Tura je trajala 11 sati pješaćenja.Drugog dana smo krenuli od lovačke kuće na Gvoznom polju zatim preko Simovića bare do vrha Veliki Treskać (1969 m.n.v.), a potom grebenom Kalinovačke Treskavice do stečaka na Gvoznom polju gdje smo pješaćili 7 sati, kaže Eduard Slađo Jukić, predsjednik PD „Vranica“ Fojnica i dodaje

Osim planinara iz Fojnice , na ovom dvodnevnom putu „Dr.Jovo Elčić“ je učestvovalo i četrdesetak planinara iz šireg regiona bivše Jugoslavije.Treba napomenuti da je ovaj planinarski put posvećen rano preminulom planinaru dr.Jovi Elčiću, koji je bio član PSD „Treskavica“ Trnovo i bio je omiljen među svim planinarima, kazao je Eduard Slađo Jukić

Apel za pomoć
Fojnica online redakcija - Ponedjeljak, 08.09.2014, 12:02
Klikni za više fotografijaApel
Pozivom na broj 090 291 086 donirate 2 KM za liječenje 44-godišnje Munire Salčinović iz Fojnice za transplantaciju bubrega potrebno 80 000 KM.

Apel za pomoć pogledajte u Prilogu.

KK Star Fojnica učestvovao na internacionalnom turniru u Njemačkoj
Košarkaški klub «Star» - Ponedjeljak, 08.09.2014, 09:16
Klikni za više fotografijaKošarka
KK Star Fojnica je učestvovao na internacionalnom turniru u Njemačkoj koji je bio u organizaciji Torros Rossdorf-a inače prijateljskog kluba KK STAR Fojnica. Turnir je bio revijalnog karaktera jer su ljudi iz Rossdorf-a na čelu sa našim fojničaninom Seminom Klisurom željeli da uzvrate gostoprimstvo koje su susreli prije godinu dana kada su boravili u Fojnici.

Pored turnira na kojem je KK STAR osvojio drugo mjesto, domaćin se pobrinuo da momcima iz Fojnice što više približi Njemačku, njenu kulturu i običaje. Nakon obilaska Darmstadt-a, od kojeg su učesnici bili smješteni svega deset minuta gradskim prevozom, također su imali priliku da upoznaju Frankfurt i istoimeni aerodrom gdje su uz turističkog vodića na samoj pisti proveli dva sata. Zahvaljujuči općini Fojnica koja se pobrinula da KK STAR na raspolaganju ima minibus učesnici turnira su imali priliku da posjete i grad Heidelberg, a u samom povratku nezaobilazna destinacija je bila Alianz Arena u Minhenu.
"Ovim putem želim da se zahvalim Seminu Klisuri, upravi i našim prijateljima iz Rossdorf-a, te općini Fojnica koji su nam pomogli da realizujemo ovu ideju. Mi smo se trudili da svoju zemlju i ovaj grad prestavimo u najboljem svijetlu. Nadam se da nam je to uspjelo." rekao je za naš medij prof. Samir Kučuk, predsjednik KK STAR Fojnica.Obavijest o upisu u Fitoregistar
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 04.09.2014, 09:30
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za finansije, privredu i budžet

Obavijest
Obavještavamo poljoprivredne proizvođače sa područja općine Fojnica , a po obavještenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva br:03-2-24/3-2915-3/13 od 18.07.2014.godine o obavezama upisa u FITOREGISTAR , a rok za upis je do 01.11.2014.godine

Kordinator:Elma Kojčin
Br.tel:030/547-726


Pomoćnik načelnika
Munib Behrić, dipl. ecc


Službene novine općine Fojnica br. 4
Snežana Rajić - Utorak, 02.09.2014, 19:57
Općina FojnicaObavještavamo vas da je izašao 4. broj Službenih novina općine Fojnica za 2014. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

Službene novine općine Fojnica br. 3
Snežana Rajić - Subota, 16.08.2014, 17:58
Općina FojnicaObavještavamo vas da je izašao 3. broj Službenih novina općine Fojnica za 2014. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

STREETBALL TURNIR u organizaciji KK STAR Fojnica
Košarkaški klub «Star» - Četvrtak, 14.08.2014, 08:59
Klikni za više fotografijaKošarka
Proteklog vikenda u Fojnici je održan peti tradicionalni STREETBALL TURNIR u organizaciji KK STAR Fojnica. Turnir je održan na platou Aquareumala u prelijepom ambijentu ugostiteljskog objekta caffe Lacus.

Prvi dan turnira je bio rezervisan za mlađe kategorije i aktivno je učestvovalo sedamdeset dječaka i djevojčica. Pored dječaka i djevojčica iz Fojnice na turniru su se pojavile i ekipe iz Kiseljaka i Bugojna. Nakon uručenih diploma učesnici su nastavili druženje na bazenima Aquareumala. Isti dan održan je i revijalni turnir za veterane gdje je priliku da pokažu svoje umijeće imalo dvadesetak stravstvenih zaljubljenika u ovaj sport.

Drugi dan turnira je bio rezervisan za takmičarski dio seniora. Pored ekipa iz Fojnice, na turniru su učestvovale ekipe iz Viteza, Visokog i Kiseljaka. U dramatičnoj i rezultatski tjesnoj utakmici za prvo mjesto se izborila ekipa ECOS ROMARI iz Viteza. Oni su nadigrali sjajnu ekipu Visokog koja je pobrala mnoge smipatije kod gledalaca. U takmičenju za tri poena pobjedu je, kao i prošle godine odnio Željko Palabra.

Zanimljivost ovogodišnjeg turnira jeste i posjeta prvotimca Barcelone Emira Sulejmanovića, nadamo se budućeg reprezentativca Bosne i Hercegovine.
"Zahvaljujemo se svim učesnicma na fer i korektnoj igri. Nadamo se da su djeca otišla zadovoljna svojim roditeljima i da su stekla neke nove prijatelje i poznanstva. Nadamo se da su naši gosti proveli jedan divan vikend u Fojnici. Na kraju, jedno veliko hvala svima onim koji su doprinjeli da se ova tradicija nastavi. Svako dobro." izjavio je za novinare prof. Samir Kučuk ispred organizacionog odbora.


Načelnik u posjeti Domu zdravlja
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 08.08.2014, 13:57
Općina
Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je jučer posjetio JU Dom zdravlja Fojnica. Tom prilikom sastao se sa v.d. direktorom ove ustanove Zijadom Salihagić. Trenutno stanje u ovoj instituciji, problemi, ali i aktivnosti te planovi za naredni period bile su teme održanog sastanka.

Također je bilo govora o budućoj međusobnoj saradnji. Dogovoreno je da se u narednom periodu zajedničkim snagama doprinese podizanju zdravstvene zaštite na još veći nivo.
Prioritetno je da se svim građanima Fojnice omogući kvalitetno dobijanje potrebnih usluga koje im može pružiti Dom zdravlja, zaključeno je na sastanku.

Nakon sastanka načelnik Merdžanić je u pratnji direktorice Salihagić obišao Dom zdravlja gdje se imao priliku razgovarati sa uposlenicima ali i pacijentima.


Rad i red na Prokoškom jezeru
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 07.08.2014, 13:21
Prokoško jezero
Radovi na očuvanju i uređenju Prokoškog jezera započeti pred kraj prošle godine nastavljeni su prije otprilike dva mjeseca. Iako loše vremenske prilike otežavaju rad u proteklom periodu se svakodnevno radilo na ovom lokalitetu. Prvo je urađen dio kanalizacione mreže koja je od presudnog značaja za očuvanje samog jezera jer je time spriječeno ulijevanje fekalija u vodu. Također, uređen je i regulisan odvod vode iz jezera čime je podignut nivo vode Prokoškom jezeru vraćen prvobitni izgled.

Za očuvanje ovog Spomenika prirode neophodno je bilo zabraniti ulazak automobila u krug jezera. Shodno tome napravljena su dva parking prostora, parking za automobile i parking za autobuse, koji se nalaze prije ulaska u zaštićenu zonu. Isto tako, nedaleko od Jezera je napravljen i kamp prostor.
Lijepu sliku Prokoškom jezeru daje i šetališna staza oko samog Jezera gdje su postavljene klupe za odmor. Loženje vatre je omogućeno samo na određenim mjestima. Čistoći jezera doprinijet će i i izgradnja wc-a ali organizovano priklupljanje i odvoz smeća. Dosad postojeća deponija smeća je uklonjena.

Bitno za napomenuti jeste da je putna komunikacija Tovarište – Prokoško jezero u dužini od 16 km sanirana te da je zaposlena osoba koja će raditi na održavanju ove dionice.
A da bi se održao red na samom lokalitetu Prokoškog jezera zaposleni su tzv. Čuvari prirode koji su počeli sa radom prije desetak dana, dužni su da vode računa o odlaganju otpada, sječi šume, paljenju vatre, ulasku pojedinaca na mjesta gdje je kretanje zabranjeno ili ograničeno. Također, oni pružaju podatke posjetiocima pri obilasku i razgledanju Spomenika prirode, sarađuje sa nadležnim inspektorom i sa organom unutrašnjih poslova i ukoliko je neophodno traži njihovu pomoć.

Da bi sve navedeno opstalo, da bi besprijekorno funkcionisalo neophodna su finansijska sredstva. Jednim dijelom ova sredstva pokušati će se ostvariti putem naplate usluga koje nudi Spomenik prirode Prokoško jezero. Naime, posjetioci ulazak na Prokoško jezero plaćaju 2 KM a ulaznica za učenike, studente, penzionere i invalide je 1 KM.
S druge strane, osigurani parking prostor za putnička vozila je besplatan dok se za kombi vozila i autobuse parking naplaćuje 5 KM. Ukoliko posjetilac želi kampovati na Prokoškom jezeru odnosno svojim automobilom proći do kamp prostora ulaznicu će platiti 10 KM. Kada su cijene u pitanju vlasnici postojećih objekata dužni su platiti naknadu za odvoz komunalnog otpada, za održavanje čistoće i održavanje putne komunikacije 40 KM za jednu sezonu.

Za kraj, bitno je istači da sve spomenute aktivnosti provodi Općina Fojnica uz pomoć nadležnog ministarstva a na osnovu Pravilnika o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi te Odluke Općinskog vijeća o privremenom upravljanju Spomenikom prirode „Prokoško jezero“.

pretraga novosti :: arhiva novosti