Početna stranica
..:: Subota, 28.02.2015 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Kalendar dešavanja
« Februar 2015
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Iz matičnog ureda
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Ponedjeljak, 16.02.2015, 09:25
Fojnica onlineTokom mjeseca januara u Općini Fojnica sklopljeno je pet brakova.

U Matičnom uredu Općine brak su zaključili : Bureković Jasmin i Karalija Enisa, Merušić Edin i Huseinbašić Đenita, Zahirović Tarik i Oprašić Belma, Fejzić Esmir i Džambas Nermina, Okić Pero i Filipović Nikolina.

U Matičnu knjigu rođenih ovaj mjesec je bilo deset upisa dok je u Matičnu knjigu umrlih bilo četrnaest upisa

Javni poziv za davanje u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Općine Fojnica
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 11.02.2015, 11:28
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Broj: 02-31-141/15
Fojnica, 09.02.2015. godine


Na osnovu člana 39.Statuta Općine Fojnica (“Službene novine Općine Fojnica broj: 4/08 i 4/14) i člana 6. Odluke o davanju u zakup poslovnih prostorija Općine Fojnica, broj: 01-05-1103-6/13 od 03.10.2013.godine Općinski načelnik, objavljuje

JAVNI POZIV
za davanje u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Općine Fojnica

I - Predmet Javnog oglasa je davanje u zakup, na rok od 5 (pet) godina, slijedećih poslovnih prostora u vlasništvu Općine Fojnica...


Simpozij stomatologa bit će održan u Fojnici
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Srijeda, 11.02.2015, 11:14
Klikni za više fotografijaSastanak
U kabinetu načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića je upriličen sastanak sa predsjednicom Udruženja stomatologa FBiH Maidom Ganibegović-Selimović i direktoricom Doma zdravlja Fojnica Zijadom Salihagić.

Povod za ovaj sastanak je održavanje VIII. Simpozijuma stomatologa, odnosno pomoć Općine Fojnica u organizaciji ovog Simpozijuma.

Načelnik Salkan Merdžanić je sa zadovoljstvom prihvatio da Općina Fojnica bude dio ovog projekta čija će realizacija biti upriličena u Fojnici, tačnije u Aquareumalu od 27.-29. marta 2015. godine.

Cilj Simpozijuma, na kojem se očekuje preko 300 učesnika je edukacija, razmjena iskustava među kolegama, te upoznavanje i stvaranje kontakata među mladim stručnjacima.

Promocija filma“Begovica“ reditelja Amira Mušinbegovića
Hazim Čukle - Srijeda, 11.02.2015, 10:13
Klikni za više fotografija Reumal

U prepunoj sali hotela „Reumal“ u Fojnici održana je promocija filma „Begovica“ čiji je reditelj folk pjevač Amir Mušinbegović iz Kološića kod Visokog. Scenario za fim je napisala Amirova supruga Adisa Mušinbegović.U filmu pored ostalih igraju Miro Milković Faca i Sulejman Suljo Topić (Braća Bluz),Zakira Dervić,Omer Čehajić, sam reditelj i drugi. Na samom početku reditelj Amir Mušinbegović je pozdravio prisutne, predstavio dio glumačke ekipe i tom prilikom kazao

-Ovo je moj treći film koji je snimljen na lokalitetima dva napuštena sela kod Visokog. Film govori o bosanskoj kulturi sa ovih prostora iz polovine 19. vijeka. Prikazani su pomalo zaboravljeni stari bosanski običaji kao što su kosidbe, mobe, ašikovanje na penđeru, tu su stare bosanske kuće (ćerpićare) itd. Predstavili smo ovaj film i van granica naše zemlje, a polovinom mjeseca februara putujemo u Švedsku, Norvešku i Tursku gdje će ga moći vidjeti i neki gledaoci tih zemalja, kazao je Amir Mušinbegović.


Pored projekcije filma priređena je izložba slika čiji je autor Rasim Maslić, novinar, književnik i slikar iz BiH sa njemačkom adresom u Frajburgu.Kazao nam je da su to njegove slike koje izlaže u sklopu akcije „Umjetnost pomaže BiH“ , i da je jedna izložba sa slikama nekoliko autora postavljena u Muzeju grada Zenice i da oni tako pomažu ugroženim građanima poplavljenih područja BiH. Nakon što su odgledali film i izložbu posjetitelji su mogli uživati u sevdalinci koje su izveli reditelj Amir Mušinbegović i njegovi prijatelji.

Poziv za javnu raspravu
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 10.02.2015, 13:09
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za urbanizam, obnovu, građenje, katastar i imovinsko-pravne poslove

Javni poziv

Pozivaju se svi zainteresovani građani da uzmu učešće u izradi Prostornog plana općine Fojnica, tako da se dostavljanjem primjedbi, prijedloga i sugestija na Prednacrt Prostornog plana dođe do postavljanja standardnih ciljeva kao što su: kreiranje realnog, otvorenog dokumenta, koji odgovara stvarnim potrebama građana, prikupljanje originalnih ideja o namjeni i upotrebi prostora, motivacije građana za dosljednu implementaciju i zaštitu Prostornog plana i jačanje dugoročne otpornosti Prostornog plana na promjene u političkoj strukturi društvene zajednice

Radi aktivnijeg učešća u izradi prostornog plana predmetne dokumente možete pogledati ovdje.

Sve primjedbe, prijedloge i sugestije građani mogu dostaviti u pisanoj formi u Službu za urbanizam, građenje, katastar i imovinsko pravne poslove do 09.03.2015. godine.

Pomoćnik načelnika
Šemsudin Fišević, dipl.ing.

121 je broj za pozive u opasnosti
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Utorak, 10.02.2015, 09:52
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Služba za civilnu zaštitu i inspekcijski nadzor

Broj:09-44-SL./15
Fojnica,06.02.2015.god.


Kantonalni centar civilne zaštite obavještavaGrađani, ako ste osobno u opasnosti, primjećujete pojave ili djelovanja koja ugrožavaju ljudske živote i materijalna dobra, kao i opasnosti i pojave koje mogu dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, pozovite na broj 121 Kantonalni centar ciilne zaštite i odmah prijavite kantonalnom operativnom centru civilne zaštite.Plan javnih nabavki za 2015. godinu
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Petak, 06.02.2015, 13:14
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Broj: 02-49-117/15
Fojnica,03.02.2015.

Na osnovu člana 17. Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik BiH“ broj: 39/14), člana 39 Statuta općine, Općinski načelnik donosi

Plan javnih nabavki za 2015. godinuPlan javnih nabavki za 2015. godinu pogledajte u Prilogu.
Franjevački samostan priredio jedinstvenu izložbu u BiH namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama
Franjevački samostan Duha Svetoga - Utorak, 03.02.2015, 08:53
Klikni za više fotografijaFojnica

U duhu višestoljetne misije širenja znanja diljem BiH i šire, bosanski franjevci ovaj su put otišli i korak dalje u želji da ono stigne i do osoba kojima je to zbog različitih okolnosti onemogućeno. Tako su sinoć u Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici priredili "Izložbu s povodom" namijenjenu osobama s invaliditetom, s fokusom na slijepe i slabovidne osobe.
Tim su gestom bosanski franjevci, odvajkada dobro znani čuvari bh. baštine, prvi put u BiH otvorili vrata svoga muzeja za ovu populaciju, s namjerom da se i njima omogući uvid u bogato kulturno-historijsko naslijeđe koje već stoljećima brižno čuvaju u svom okrilju.

Ova taktilna izložba posebno je priređena kako bi svi posjetioci mogli izložene eksponate dirati, uz prateću agendu uz svakoga od njih urađenu na brajevom pismu.

Posjetilaca je u samostanu sinoć bilo preko 500, a od kojih je bilo 70-tak članova iz 20-ak društava iz cijele BiH - Zenice, Sarajeva, Kaknja, Travnika, Novog Travnika, Tuzle, Tešnja, Mostara, te Visokog, kao i štićenici Zavoda Bakovići i Drin, te Duga-centra u Novom Travniku.

Gvardijan samostana fra Nikica Vujica u razgovoru za Fenu ističe da je izložba nastala kao rezultat učešća muzejskog kustosa ovog samostana fra Janka Ljubosa na seminaru u Zenici posvećenog dostupnosti muzeja osobama s invaliditetom.

- Stoga smo pokrenuli inicijativu da napravimo izložbu za slijepe i slabovidne osobe, ali i ostale invalidne osobe koje dolaze u muzej. Ovim želimo skrenuti pažnju na osobe s invaliditetom, te je izložba jedinstvena u BiH i šire. Za sada je privremena, ali planiramo ovoga ljeta postaviti stalnu izložbu namijenjenu ovoj populaciji. Također, u planu je i pravljenje malog lifta kako bi im pristup objektu bio omogućen - kazao je on.

Podvlači da su svi izloženi eksponati, njih oko 60, iz samostanskog muzeja i biblioteke.

Autorica izložbe i muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH Marica Filipović ističe za Fenu da je samostanski muzej dobio poziv od Muzejskog društva Hrvatske da se priključi obilježavanju Noći muzeja, kojeg Hrvatska obilježava zadnjeg petka u januaru. Tema Noći bila je "Nikola Tesla i znanost", ali kako je poziv došao kasno, u samostanu su se odlučili za postavku izložbe namijenjene osobama s invaliditetom.

Podvlači da se zapravo radi o uvodnoj izložbi u pravu stalnu taktilnu izložbu u ovom muzeju, u skladu s muzeološkim odredbama. Navodi da je cilj posjetiocima s invaliditetom omogućiti da dožive bogatstvo izložbenih muzejskih postavki.

- To je vrlo vrijedan pokušaj samostanskog muzeja da se izlože eksponati etnološkog i sakralnog karaktera, te zanatski proizvodi koji odražavaju predmete u stalnim izložbenim postavkama - istaknula je ona.

Posjetioci su tako mogli doživjeti čar dijela bogatog muzejskog fundusa u samostanu. Između ostalog, izložena su dva umjetnička djela- slika u reljefu rađena u bakru i mozaik u staklu, potom predmeti iz kovačkog zanata s ciljem upoznavanja s raznovrsnošću njihove izrade, grnčarski i kazandžijski proizvodi kao što su sahani, čase, ibrici i višnjička keramika, kao i proizvodi domaćica koje su bile stub porodice jer su pored svih domaćinskih poslova izrađivale i odjevne predmete i drugi tekstil.

- Tako je izložen jedan vezeni peškir, te lampa pod čijom su svjetlošću naveče izrađivale te odjevne predmete. Izloženi su i neki sakralni predmeti korišteni za potrebe crkve, kao što je raspeće, posuda za sveta ulja i krunica, ali i dva primjerka oružja iz osmanskog perioda - istaknula je ona.

Filipović navodi da se u izboru predmeta vodila kriterijem da izloži eksponate kojih ima više primjeraka u muzeju kako bi se oni mogli dirati, bez bojazni da će biti oštećeni.

Kustos muzeja franjevačkog samostana fra Janko Ljubos podsjeća da su prošle godine u potpunosti završili izgradnju i obnovu muzeja, biblioteke, arhiva, galerije slika i izložbe starog novca. Krajem prošlog mjeseca organizacija Kulturno naslijeđe bez granica iz Sarajeva organizirala je u Zenici seminar za kustose muzeja i biblioteka s temom njihova pristupa invalidnim osobama.

- Vidio sam da je to jako zanimljivo te da tim ljudima trebamo, kao i drugima, pružiti prema njihovim mogućnostima doživljaj muzeja. Došli smo na ideju da izložimo 60-ak eksponata koji se smiju dodirivati. Tako su slabovidne osobe mogle taktilnom tehnikom, odnosno dodirom osjetiti sve te predmete koje smo izložili, a odnose se na povijest BiH. Ovo je početak brige o ovoj populaciji u BiH - kazao je on za Fenu.

Fra Janko Ljubos naglašava da je izloženo i nekoliko primjeraka knjiga iz samostanske biblioteke rađenih na brajevom pismu, za koje do sada nisu znali šta u njima piše, jer nemaju zapisan sadržaj.

U programu otvaranja izložbe nastupio je zbor mladih koji su pjevali pjesme u čast pokojnim velikanima bh. muzičke scene Kemalu Montenu i Davorinu Popoviću, a posjeta je nakon razgledavanja eksponata završena u muzejskoj konobi uz druženje i zakusku.


Konačna Odluka o dodjeli stipendija redovnim studentima općine Fojnica za 2014/2015 godinu
Anida Ramić, PR - Služba za odnose sa javnošću Općine Fojnica - Četvrtak, 29.01.2015, 14:59
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica
Općinski načelnik

Broj: 02-14-1532/14.
Fojnica, 29.01.2015.

Na osnovu člana 39. Statuta Općine Fojnica, člana 14. Pravilnika o kriterijima za dodjelu stipendija broj: 02-14-1520/14 od 12.12.2014.godine i predložene Liste studenata od strane Komisije za dodjelu stipendija, općinski načelnik donosi:


KONAČNU ODLUKU
dodjeli stipendija redovnim studentima općine Fojnica za 2014/2015 godinu


Pijeskom protiv poledice
Hazim Čukle - Četvrtak, 29.01.2015, 12:12
Klikni za više fotografijaFojnica

U vrijeme zime, niskih temperatura i poledice, kretanje po ulicama i trotoarima je otežano zbog snijega i leda. Radnici JKP „Ščona“ Fojnica se „bore“ protiv poledice posipajući sol i pjesak koji bacaju sa kamiona lopatama po ulicama i trotoarima grada.

Zabilježili smo to kamerom u Banjskoj ulici u Fojnici.

Takođe u centru grada po trotoarima kopaju led i tovare ga sa snijegom u kolica i japanere i odvoze do privremenih odlagališta.

pretraga novosti :: arhiva novosti