Početna stranica
..:: Utorak, 30.08.2016 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Obavijest neregistiranim trgovcima koji robu prodaju na štandovima, stolovima i boksovima na i izvan tržnice na malo
anida.ramic - Ponedjeljak, 25.07.2016, 12:41
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica


ObavijestPRILOG:
- Obavijest– Porezna uprava

Otvoren hotel
anida.ramic - Petak, 08.07.2016, 15:06
Klikni za više fotografija Fojnica
U Fojnici je sinoć otvoren hotel "Nature". Na svečanosti otvaranja bili su predstavnici vlasti te sufinansijeri hotela. Riječi dobrodošlice uputio je direktor Nature Concept Fojnica, u sklopu kojeg posluje hotel Nature Haris Šehić.

Također na ceremoniji otvaranja prisutnima se obratio i načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura koji je rekao kako samo zahvaljujući kvalitetnoj ponudi Fojnica se može nositi sa konkurencijom.
“Moram kazati da je otvaranje ovog hotela još jedan korak u pravcu ostvarenja razvojne strategije našeg turizma koja se bazira na izgradnji visokokvalitetnih novih i rekonstrukciji postojećih hotelskih objekata koji su stub naše turističke privrede. Kada kažem rekonstrukciji postojećih mislim svakako na naše Lječilište Reumal i sve pohvale idu na tu adresu” naglasio je načelnik Klisura.

Inače hotel “Nature” je hotel sa četiri zvjezdice, po važećoj standardizaciji i kategorizaciji.
Hotel se sastoji se od 65 luksuznih apartmana te sadržaja, kao što su luksuzni lobby bar, restoran s vrhunskom pansionskom gastronomskom ponudom i zatvoreni rekreacioni bazen.
U sklopu hotela poslovat će i wellnes centar te VIP rehabilitaciona zona, gdje će biti dostupne usluge poznatih fojničkih ljekara.

Drugog dana Ramazanskog bajrama obilježen Dan šehida
Hazim Čukle - Petak, 08.07.2016, 13:49
Klikni za više fotografija Fojnica
Drugog dana Ramazanskog bajrama je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Fojnica obilježen Dan šehida.Centralna svečanost obilježavanja ovog dana je upriličena u Čaršijskoj džamiji u Fojnici.Proučena je hatma i i kelime i tevhid pred duše svih naših bosanskohercegovačkih šehida, najboljih sinova, koji su položili svoje živote za odbranu jedne i jedine nam domovine BiH.
Nakon klanjanja podne-namaza uz ilahiju „Šehidi“ koja je intonirana sa minareta Čaršijske džamije u dostojanstvenom hodu nekoliko stotina džematlija posjetilo je šehidsko mezarje, gdje je proučena dova i položeni ljiljani na mezare fojničkih šehida, koje su položili mladi fojničani.

U svom obraćanju Edin ef. Rojo, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica je između ostalog kazao – Drugog dana bajrama obilježavamo Dan šehida.Ovim danom nam je želja oživjeti sjećanja na njihova djela i žrtvu, ali i više od toga.Mi iz toga dana i žrtvu šehidsku, trebamo uzeti pouku, da svako sa svoje pozicije i funkcije, koju obnaša , da da sve od sebe, doprinos, za očuvanje islama i naše tradicije i naše države BiH.Šehidi su zaslužni da mi danas uživamo u blagodatima slobode, u blagodatima življenja svoje vjere i baštinjenja svoje tradicije.


Pobjednik tavla turnira Mihres Haketa
Hazim Čukle - Petak, 08.07.2016, 13:40
Klikni za više fotografija Fojnica
Povodom mubarek mjeseca ramazana, u organizaciji Tavla kluba „Dževad Salčinović-Šajna“ Fojnica, pod pokroviteljstvom Općine Fojnica je u prostorijama kluba, odigran tradicionalni ramazanski tavla turnir.Učestvovalo je 14 tavla igrača, a bilo je i dva gosta iz Sarajeva i Orašja, turnir se igrao po Bergerovom sistemu, pet kola.

Pobjednik ovogodišnjeg ramazanskog tavla turnira je Mihres Haketa, drugo mjesto je osvojio Ekrem Memija i treće mjesto Adis Čohadžić (svi iz Fojnice).Najboljima su pripale novčane nagrade, pehari i diplome.

Program kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u BiH
Hazim Čukle - Petak, 08.07.2016, 13:21
Klikni za više fotografija Fojnica
U prostorijama „Aquareumala“ u Fojnici je u organizaciji projekta koji finansira EU pod nazivom „Tehnička pomoć u koordinaciju Programa kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u BiH –Faza III“ održan trening za veterinare. Projekt finansira EU kroz Instrument za pristupnu pomoć (IPA 2012), a vrijednost mu je 593. 530 eura.Svrha je informiranje javnosti o projektnim aktivnostima i planiranim obukama u Fojnici, mediji su dobili informaciju od stručnjaka iz Ureda za veterinarstvo BiH i projektnog tima.

Cilj projekta je podrška veterinarskom sektoru u BiH kao i visokoj razini zaštite zdravlja ljudi i životinja u BiH na osnovu evropskih standarda. Projekat će doprinijeti efikasnoj provedbi programa cijepljenja protiv bruceloze, kao i cjelokupnom programu mjera i nadzora bjesnoće i bruceloze.Dženo Hadžović, viši stručni saradnik za veterinarsku epidemiologiju nam je kazo

U Fojnici smo imali trening za kolege veterinare, po pitanju dosadašnjih rezultata ali i obuhvaćene analize u proteklom periodu kod problema bruceloze malih preživara u BiH od 2009 godine do danas, ali i provođenja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila koje smo radili od 2011 do danas. Iskoristili smo priliku da kolege malo bliže upoznamo i sa bolesti kvrgave kože, bolest koja je zahvatila jugoistočni Balkan, tako prijeti da se pojavi i na području naše zemlje.

Dženan Hadžović je naglasio da je stim u vezi Ured za veterinarstvo BiH već poduzeo određene korake u smislu zabrane prometovanja živih životinja iz svih zemalja koje su potvrdile ovu zaraznu bolest, ali i proizvoda životinjskog porijekla koji su isto tako obuhvaćeni tom zabranom. Educirali smo kolege o ovoj bolesti u smislu njene rane kliničke dijagnostike i kolika je opasnost da ona zaista obuhvati i našu zemljuPoribili rijeke sa 300 kilograma konzumne ribe
Hazim Čukle - Petak, 08.07.2016, 13:07
Klikni za više fotografija Ribari
Udruženje sportskih ribolovaca „Fojnica“ iz Fojnice broji svojih 120 aktivnih članova, koji su raspoređeni u četiri sekcije: Prokos, Fojnica, Gojevići i Ostružnica. Područje općine Fojnica je bogato sa oko 170 kilometara vodenih tokova.Članovi ovog udruženja su ovih dana imali akciju poribljavanja vodenih tokova.

Poribljeni su veći vodotoci na rijekama, konzumnom ribom, potočnom pastrmkom od 18 do 25 cm dužine. Za manje vodotoke je obezbjeđena sitnija riba, autohtona potočna pastrmka, proizvedena u vlastitom mrijestilištu, koja će biti posijana tokom mjeseca jula. Za ribolovce koji dolaze sa drugih općina, obavezna je najava i vađenje dnevne ribolovne dozvole. Kod nas se provodi zakon o slatkovodnom ribarstvu, što znači da je zabranjeno korištenje svih nedozvoljenih mamaca. okom mjeseca jula ćemo održati općinsko takmičenje u mušićarenju i bacačkim disciplinama, kazao je Džemil Berbić, ribočuvar UG SR „Fojnica“ Fojnica


Bajram Šerif Mubarek Olsun
anida.ramic - Ponedjeljak, 04.07.2016, 12:33
Bajram Šerif Mubarek Olsun

Prvi dan Ramazanskog bajrama je sutra, u utorak 05.jula 2016. godine.
Bajram namaz je u 5 sati i 48 minuta.
32. sjednica OV Fojnica
anida.ramic - Ponedjeljak, 04.07.2016, 11:13
Klikni za više fotografija OV
Na 32. sjednici OV Fojnica se našao Izvještaj o radu Upravnog odbora Lječilišta Reumal Fojnica za 2015. godinu. U vezi sa ovom tačkom, na prijedlog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) je jednoglasno usvojen sljedeći Zaključak:
1. Općinsko vijeće Fojnica odbija Izvještaj o radu Upravnog odbora Lječilišta Reumal,
2. Općinsko vijeće Fojnica nalaže Upravnom odboru Reumala da hitno pokrene proceduru sazivanja Skupštine Aquareumala na kojoj će se imenovati Nadzorni odbor Aquareumala,
3. Općinsko vijeće Fojnica nalaže Upravnom odboru Reumala da pokrene proceduru sazivanja sjednice Nadzornog odbora NCF -a koji je u funkciji Skupštine NCF-a, i izvrši popunu sa predstavnikom ili predstavnicima koje će predložiti Općinsko vijeće,
4. Općinsko vijeće Fojnica nalaže Upravnom odboru Reumala da člana Skupštine koga je imenovao za predstavnika državnog kapitala u Skupštini Aquareumala razriješi dužnosti i zatraži od Općinskog vijeća prijedlog imenovanja drugog člana,
5. Općinsko vijeće Fojnica za provođenje gore navedenih aktivnosti daje rok od 60 dana,
6. Općinsko vijeće Fojnica obavezuje načelnika Općine da prati realizaciju navedenih zaključaka i o svemu izvještava Općinsko vijeće.

S druge strane, Izvještaj o poslovanju JKP Šćona je vraćen na doradu dok je Prijedlog rješenja o utvrđivanju prava vlasništva u korist JU Zavoda „Drin“ Fojnica nije dobio potrebnu većinu za usvajanje.

Informacija o radu OŠ Muhsin Rizvić za 2015/2016 godinu je primljena k znaju a Prijedlog Odluke o izmjeni Regulacionog plana parcelacijom građevinske parcele je usvojen.


Dan otvorenih vrata u fabrici MS&WOOD
anida.ramic - Srijeda, 29.06.2016, 10:25
Klikni za više fotografija MS&WOOD
U ponedjeljak je u tvornici namještaja MS&WOOD upriličen “Dan otvorenih vrata” za učenike osnovnih i srednjih škola u Fojnici, njihove roditelje, studente i sve građane Fojnice.
Posjetioci su obišli tvornicu u kojoj se proizvodi jedan od trenutno najkvalitetnijih namještaja u Evropi. Kombinacija znanja i vještina vrhunskih majstora sa najsavremenijom tehnologijom stavili su ovu tvornicu na evropsku i svjetsku mapu najboljih na svijetu.

Nakon obilaska fabrike održana je prezentacija na kojoj je bilo govora o ostvarenim nagradama MS&WOOD-a u proteklom periodu te o davanju doprinosa u obrazovanju učenika. Naime iskazana je saradnja sa lokalnom zajednicom i srednojom školom, koja se ogleda kroz osnivanje odjeljena za drvoprerađivače te obavljanje prakse za njih u okviru ove fabrike. Također podrška je iskazana i kroz stipendiranje učenika i studenata te organizovanje odlazaka na sajmove.

“Kod nas se u školu ide zbog diplome a u razvijenim zemljama zbog znanja. Razvijene zemlje ne priznaju naše diplome i imaju četiri puta više stručnjaka nego mi, zato i jesu razvijene” - kazao je Muhamed Pilav, direktor MS & WOOD.
Prigodnim poklonima i nagradom sa po 100 KM nagrađena su četiri najbolja učenika Srednjoškolskog centra u Fojnici: 1. razred stolara: Nikola Grabovac, 1. razred tehničara: Nedžmin Buljina i Kenan Handžić, 2. razred tehničara: Amin Ibrišević.

U svom obraćanju načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura je rekao kako je kompanija MS&WOOD našla svoje mjesto na svjetskom tržištu te stoga joj treba dati podršku kako lokalna zajednica tako i veći nivoi vlasti.
Salkan Merdžanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK ističe da je dobro za sve imati priliku doći i vidjeti kako funkcioniše fabrika svjetskog renomea koja zapošljava 260 radnika i izvozi u 40 zemalja svijeta.

Tradicionalni iftar u Fojnici
anida.ramic - Srijeda, 29.06.2016, 09:08
Klikni za više fotografija Iftar
U nedjelju navečer je u hotelu Reumal u Fojnici organizovan iftar na kojem je bilo prisutno oko 300 zvanica. Među zvanicama su bili ljudi iz vjerskog, političkog i kulturnog života Fojnice te gosti iz Turske.

Ovaj iftar organizovala je Općina Fojnica uz podršku svoje bratske Općine Umraniye a u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Fojnica te Turskim kulturnim centrom.

Inače, ovo je bio treći po redu iftar ove godine,gdje je ukupno iftarilo oko 700 postača. Općina Umraniye već nekoliko godina tokom mjeseca Ramazana organizuje iftare za građane Fojnice.

Nakon iftara proučena je dova, a prisutnima su se obratili Mesut Ozdemir, pomoćnik načelnika općine Umraniya Hasan Cana i načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura.
Poruke govornika su da će zajedno i dalje raditi na jačanju odnosa i saradnje između Fojnice i Umraniye.

pretraga novosti :: arhiva novosti