Nova verzija sajta
Održana javna rasprava po Nacrtu budžeta Općine Fojnica za 2017. godinu
Općina Fojnica - Srijeda, 28.12.2016, 11:58
Pročitano 136 puta
Klikni za više fotografijaJavna rasprava

U Sali 1 Općine Fojnica, u utorak 27.12.2016. održana je javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Fojnica za 2017. U javnoj raspravi o Nacrtu budžeta mogli su ušestvovati sve potencijalni korisnici budžetskih sredstava, kao i svi građani Općine Fojnica. Na javnoj raspravi ispred Općine Fojnica prisustvovali su načelnik Općine Fojnica, gosp. Sabahudin Klisura, pomoćnik načelnika za privredu, finansije i budžet gosp. Mukača Alija, te sekretarica Općinskog vijeća Fojnica gosp. Snežana Rajić, te zaintereisrani građani Općine Fojnica za ovu temu.
Javnu raspravu je otvorio Općinski načelnik, istaknuvši zahvalu na dolasku, , te značaj donošenja budžeta za našu Općinu, naglasivši da je to jedan od najvažnijih dokumenata za normalno i uspješno funkcionisanja Općine, te je jako bitno da se budžet usvoji u Zakonskom roku, tj. do kraja godine.
Nakon načelnikovog izlaganja, prisutnima se obratio pomoćnik načelnika gosp. Mukača Alija, koji je u kratkim crtama objasnio Nacrt budzeta, istaknuvši da je budžet Općine planiran u iznosu od 3.320.840,00 KM, te da u odnosu na prvobitno usvojeni budžet u prošloj godini predstavlja povečanje od 28 %. Medžutim ukoliko se posmatra rebalansirani budžet od jula mjeseca koji je iznosio 3.313.560,00 KM, to je povečanje od 1 %. Također, naglasio je da je izvršenje budžeta sa 23.12.2016. godine iznosi 3.274.293,00 KM, odnosno u relativnom iznosu od 98,81 %, što nam jasno pokazuje da je ovakav predloženi budžet realan i objektivan.
Također, pojasnio je da je prvobitno bilo planirano da se javne rasprave održavaju po mjesnim zajdnicama, ali da iz objektivnih razloga nedostatka vremena nismo bili u mogučnosti provesti tu ideju, te ukratko naveo da je Služba za finansije u roku od 15 dana dobila 6 amandmana na Nacrt budžeta te da će iste razmotriti do sjednice Općinskog vijeća zakazane za 29.12.2016. te iste uvrstiti ili ne uvrstiti u budžet.
U diskusiju su se uključili i ostali prisutni pohvalivši promjenu u načinu pripreme i izrade budžeta, te njegovom obrazloženju, u odnosu na dosadašnje prijedloge, te da je potrebno da svi moramo raditi zajednički na daljem privrednom razvoju naše Općine, kako bi ubiranja Prihoda bilo na što većem nivou, što je zajednićki interes svih građana Općine Fojnice.

pretraga novosti :: arhiva novosti