Nova verzija sajta
Sretna Nova 2017.godina!
Općina Fojnica - Petak, 30.12.2016, 11:34
Nova godina


Svim građanima Fojnice želimo sretnu i uspješnu 2017. godinu!


Stipendije dobilo petnaest studenata
Općina Fojnica - Petak, 30.12.2016, 11:32
Klikni za više fotografijaDodjela stipendija 2017. g.

Na osnovu predložene liste studenata od strane Komisije za dodjelu stipendija opčinski načelnik je donio konačnu odluku o dodjeli stipendija redovnim studentima općine Fojnica za školsku 2016/2017 godinu.Studenti koji su dobili navedene stipendije su potpisali ugovore u sali Općine i Sabahudin Klisura, načelnik opčine Fojnica.Vahid Bureković, predsjednik komisije za dodjelu stipendija je kazao da se prijavilo 43 studenta od čega je njih 15 ispunjavalo uslove za dobivanje stipendije.

Stipendije su dobili petnaest redovnih studenata koji se školuju u Sarajevu, Mostaru, Beogradu i Splitu, to su: Mahir Klisura, Azra Kečo, Aida Salčinović, Azra Meša, Elma Meša, Ksenija Remić, Marija Bošnjak, Mehmed Čilaš, Nejla Handžić, Mediha Klisura, Minela Meša, Tea Belojica, Patricija Šimunić, Aldina Bureković, Rahmana Pamić.

Posjeta komesara MUP SBK i v.d. komandira PS Fojnica Općinskom načelniku
Općina Fojnica - Srijeda, 28.12.2016, 12:24
Klikni za više fotografijaPosjeta komesara SBK

Dana, 22.12.2016. Općinskog načelnika Fojnica je posjetila delagacija MUP SBK na čelu sa komesarom Faikom Adilovićem. Također, u delegaciji su bili još v.d. komandir PS Fojnica gosp.Mensut Turčinović, te Ivo Marušić, komandir PS Kiseljak, i gosp. Rusmir Prohan, glasnogovornik policijskog komesara. Tema sastanka bila je aktuelna sigrnosna situacija u našem gradu, te planovi za iduću godinu po pitanju održavanja sigurnosti, kao i na poboljšanju iste.
Gostima se na dolasku zahvalio načelnik Općine gosp. Sabahudin Klisura, istaknuvši značaj zajedničkog djeovanja za stvaranje sigurnog grada što naša Općina i jeste. Posebno je pohvalio rad policijskih dužnosnika PS Fojnica, te njihovu dosadašnju saradnju sa Općinom i građanima naše Općine. Također, jedna od tema sastanka bilo je i uvođenje video nadzora grada, za što su se prisutni složili da je to još jedna dodatna pogodnost za održavanje grada sigurnim što opet doprinosi da se svi građani naše Općine, kao i naši gosti osjećaju sigurno i bezbjedno što je i krajnji cilj ove i drugih aktivnosti koje provodi PS Fojnica i Općina.
Održana javna rasprava po Nacrtu budžeta Općine Fojnica za 2017. godinu
Općina Fojnica - Srijeda, 28.12.2016, 11:58
Klikni za više fotografijaJavna rasprava

U Sali 1 Općine Fojnica, u utorak 27.12.2016. održana je javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Fojnica za 2017. U javnoj raspravi o Nacrtu budžeta mogli su ušestvovati sve potencijalni korisnici budžetskih sredstava, kao i svi građani Općine Fojnica. Na javnoj raspravi ispred Općine Fojnica prisustvovali su načelnik Općine Fojnica, gosp. Sabahudin Klisura, pomoćnik načelnika za privredu, finansije i budžet gosp. Mukača Alija, te sekretarica Općinskog vijeća Fojnica gosp. Snežana Rajić, te zaintereisrani građani Općine Fojnica za ovu temu.
Javnu raspravu je otvorio Općinski načelnik, istaknuvši zahvalu na dolasku, , te značaj donošenja budžeta za našu Općinu, naglasivši da je to jedan od najvažnijih dokumenata za normalno i uspješno funkcionisanja Općine, te je jako bitno da se budžet usvoji u Zakonskom roku, tj. do kraja godine.
Nakon načelnikovog izlaganja, prisutnima se obratio pomoćnik načelnika gosp. Mukača Alija, koji je u kratkim crtama objasnio Nacrt budzeta, istaknuvši da je budžet Općine planiran u iznosu od 3.320.840,00 KM, te da u odnosu na prvobitno usvojeni budžet u prošloj godini predstavlja povečanje od 28 %. Medžutim ukoliko se posmatra rebalansirani budžet od jula mjeseca koji je iznosio 3.313.560,00 KM, to je povečanje od 1 %. Također, naglasio je da je izvršenje budžeta sa 23.12.2016. godine iznosi 3.274.293,00 KM, odnosno u relativnom iznosu od 98,81 %, što nam jasno pokazuje da je ovakav predloženi budžet realan i objektivan.
Također, pojasnio je da je prvobitno bilo planirano da se javne rasprave održavaju po mjesnim zajdnicama, ali da iz objektivnih razloga nedostatka vremena nismo bili u mogučnosti provesti tu ideju, te ukratko naveo da je Služba za finansije u roku od 15 dana dobila 6 amandmana na Nacrt budžeta te da će iste razmotriti do sjednice Općinskog vijeća zakazane za 29.12.2016. te iste uvrstiti ili ne uvrstiti u budžet.
U diskusiju su se uključili i ostali prisutni pohvalivši promjenu u načinu pripreme i izrade budžeta, te njegovom obrazloženju, u odnosu na dosadašnje prijedloge, te da je potrebno da svi moramo raditi zajednički na daljem privrednom razvoju naše Općine, kako bi ubiranja Prihoda bilo na što većem nivou, što je zajednićki interes svih građana Općine Fojnice.

Sretan Božić
Općina Fojnica - Petak, 23.12.2016, 13:05
Božić


Svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti želimo sretan Božić!


Odluka o prijemu osoba za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
Općina Fojnica - Petak, 23.12.2016, 09:27
Klikni za više fotografijaVlada SBKVlada Srednjobosanskog kantona, na 44. sjednici održanoj 22.12.2016. godine, donijela je Odluku o prijemu volontera za 2017. godinu.

Ovom Odlukom prihvaća se Rang lista o prijemu osoba za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u kantonalnim tijelima uprave (volontera) u 2017.godini , predložena od strane Komisije za provođenje natječaja za prijem volontera.


Prilog
- Rang lista volontera za 2017. godinu


Održan izbor za fotomodela Općine Fojnica 2016 za fotomodela SBK/KSB
Općina Fojnica - Četvrtak, 22.12.2016, 08:26
Klikni za više fotografijaFotomodel Fojnica

U Reumalu Fojnica u Fojnici održan je izbor za fotomodela općine Fojnica za fotomodela SBK/KSB.

Festival mladosti i ljepote je okupio prekrasne djevojke iz Fojnice koje su se takmičile u ljepoti, elokvenciji i javnom nastupu.

U konkurenciji je bilo 17 ljepotica, a devet najboljih se plasiralo na finalni kantonalni izbor SBK/KSB u Novom Travniku gdje je generalni pokrovitelj opcina Novi Travnik.

Pored izbora za FOTOMODELA Općine Fojnica, manifestaciju je upotpunio i bogat muzicko zabavni program.

Generalni pokrovitelj izbora Općina Fojnica, generalni sponzor izbora Reumal Fojnica, sponzor manifestacije je picerija Aurora.
Za ljepotu prekrasnih učesnica zaduženi su bili Frizerski salon MENSY i Butik Denim, dok su poklone za pobjednice obezbjedili cvječara Palma i darovni dučan Safir.


Donacija opreme načelnika Općine Fojnica DVD Fojnica
Općina Fojnica - Srijeda, 21.12.2016, 14:48
Klikni za više fotografijaDVD Fojnica

U ponedjeljak 19.12.2016. godine je upriličen sastanak kod Općinskog načelnika gosp. Sabahudina Klisure kojem su prisustvovali vatrogasci DVD Fojnica, predsjednik DVD Fojnica gosp. Edin Sarvan, te pomočnik načelnika za privredu, finansije i budzet, gosp. Mukača Alija na kojem je izvršena prezentacija opreme donirane od strane Općine Fojnica.
Tom prilikom prisutnima se obratio načenik Općine Fojnica gosp. Sabahudin Klisura, te istakao značaj i važnost rada DVD, te se zahvalio na njihovom dosadašnjem radu i zalaganju i pored svih problema u funkcionisanju društva. Također, istakao je da ova skromna donacija predstavlja samo mali dio aktivnosti, i uvod u sve ono što slijedi u budućnosti, a prvenstveno se odnosi na obezbjeđivanje finansijske stabilnosti društva, te obnavljanje opreme shodno mogučnostima Općine, te pozvao i zamolio i privrednike naše Općine da pomognu radu društva shodno svojim mogučnostima.
Također, prisutnima se obratio i predsjednik DVD gosp. Edin Sarvan, koji je na samom početku podsjetio da je predsjednik od 01.10.2016. kada je na Skupštini DVD dobio povjerenje , zajedno sa novim UO, te da je od tada pa do danas urađeno jako mnogo na poboljšanju uslova u DVD Fojnica, od toga da je revitaliziran rad društva sa novom registracijom, da se vatrogascima koji su zaposleni kao profesionalci isplaćuju redovne plaće zajedno sa doprinosima, da uposlenici nakon 15 godina ponovo imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, te da ove donacije načelnika u opremi koja pokazuje spremnost jedinice lokalne samouprave da pomogne radu društva i aktivno učestvuje u rješavanju svih problema. Posebno se zhvalio načelniku gosp. Sabahudinu Klisuri, te pomočniku načelnika gosp. Mukači Aliji na razumijevanju za njihove probleme i aktivnom učešću u radu društva, te istakao informaciju da ove godine DVD Fojnica obiljezava stotu godinu postojanja, i treba sve učiniti da se ova godina dostojno i obilježi.

Na kraju prisutni su zajedno donijeli zaključak oko novih aktivnosti DVD Fojnica, te aktivnosti koje je potrebno napraviti kako bi se stvorili svi potrebni preduslovi za normalan rad Udruženja.

Posjeta direktora ZZZ SBK Općini Fojnici
Općina Fojnica - Srijeda, 21.12.2016, 14:02
Klikni za više fotografijaPosjeta direktora ZZZ SBK Fojnici

Na inicijativu minstra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo SBK gosp. Salkana Merdžanića i načelnika Općine Fojnica gosp. Sabahudine Klisure, u petak 16.12.2016. upriličen je sastanak privrednika Općine Fojnice sa direktorom ZZZ SBK gosp. Željko Lončara . Tema sastanka bila je rad ZZZ SBK, sa posebnim osvrtom na PROGRAM SUFINANSIRANJA ZAPOŠLJAVANJA DEMOBILISANIH BORACA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA, koji je trenutno otvoren, i na koje su privrednici mogli aplicirati.
U uvodnom izlaganju načelnik Općine gosp. Sabahudin Klisura se zahvalio gosp. Lončaru na odvojenom vremenu i spremnosti da pomogne privrednicima Općine Fojnice shodno mogučnostima i Zakonskom okviru, te istakao značaj rada ZZZ SBK, a pogotvo poslovnice u Fojnici.
Prisutnima se obratio i direktor ZZZ SBK gosp. Lončar koji je detaljnije objasnio PROGRAM SUFINANSIRANJA ZAPOŠLJAVANJA DEMOBILISANIH BORACA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA, te nagovijestio nove programe zapošljvanja koji će biti raspisani u 2017. godini, te pojasnio prisutnim privrednicima kako aplicirati na navedene programe.
Također, prisutne je pozdravio i ministar gosp. Salkan Merdžanić te zahvalio direktoru Lončaru na posjeti Općini Fojnici, i naglasio značaj interakcije jedinice lokalne samouprave, privrednika i ZZZ, na zajedničkom ostvarenju cilja, a to je smanjenje nezaposlenosti i povečanju privredne aktivnosti u našoj Općini.
Nakon kraće diskusije svih prisutnih sastanak je završen na zadovoljstvo svih prisutnih, uz obećanje svih da je potrebno da se ovakva interakcija nastavi i da će svi rado prisustvovati istima.

Odluka
Općina Fojnica - Utorak, 20.12.2016, 08:31
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Općina Fojnica

Broj: 02-14-1747/16
Fojnica, 19.12.2016.

Na osnovu člana 39. Statuta Općine Fojnica, člana 14. Pravilnika o kriterijima za dodjelu stipendija broj: 02-14-1520/14 od 12.12.2014.godine i predložene Liste studenata od strane Komisije za dodjelu stipendija, općinski načelnik donosi:
KONAČNU ODLUKU
dodjeli sipendija redovnim studentima Općine Fojnica za 2016/2017 godinu
pretraga novosti :: arhiva novosti