Nova verzija sajta
19 godina od helikopterske nesreće na Prokoškom jezeru
anida.ramic - Utorak, 20.09.2016, 12:29
Pročitano 131 puta
Klikni za više fotografija Prokoško jezero
Jučer je na Prokoškom jezeru održana memorijalna ceremonija povodom 19. godišnjice helikopterske nesreće u kojoj je poginulo sedam članova bivše misije Ujedinjenih nacija i pet zaposlenika OHR-a.
Među poginulima je bio i tadašnji zamjenik visokog predstavnika Gerd Wagner. Osim Wagnera, poginuli su Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nesbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler i Peter Backes.
U svom obraćanju visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko podsjetio je da su tokom i nakon rata deseci hiljada ljudi iz cijelog svijeta došli u našu zemlju da rade za njene građane i zajedno s njima, te da su neki od njih dali svoje živote za mir u BiH.
Obraćajući se prisutnima, Inzko je također podsjetio da je međunarodna zajednica prethodnu 21 godinu pomagala BiH i njenim građanima u konsolidaciji mira i izgradnji prosperitetnog i demokratskog društva, zasnovanog na vladavini prava.
Vijence na spomen-obilježje poginulim zvaničnicima međunarodne zajednice položili su, između ostalih, visoki predstavnik Inzko, rezidentna koordinatorica UN-a i predstavnica Razvojnog programa UN-a (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu, predstavnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona i načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura.

pretraga novosti :: arhiva novosti